Despre dizolvarea Parlamentului RM

De Alexandru IAVORSCHI, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, Consilier, Parlamentul Romaniei

Cele doua tentative esuate de alegere a Presedintelui Republicii Moldova vor conduce la dizolvarea Parlamentului si 19organizarea alegerilor parlamentare anticipate in 2010. Acest lucru este statuat in Constitutie, Legea Suprema in stat. Cu toate acestea, unele cercuri politice si jurnalistice sustin ca dizolvarea Parlamentului ar putea fi evitata. In plus, se vehiculeaza ideea ca o posibila reforma constitutionala, al carei ax central ar fi modificarea procedurii de alegere a Presedintelui, ar putea constitui mecanismul de blocare a dizolvarii Parlamentului si organizarii de alegeri parlamentare anticipate.

Constitutia Republicii Moldova reglementeaza trei situatii care genereaza circumstantele pentru dizolvarea Parlamentului. In doua cazuri, Parlamentul poate fi dizolvat; in al treilea caz Parlamentul trebuie dizolvat.

Cand poate fi dizolvat Parlamentul

Presedintele Republicii Moldova poate sa dizolve Parlamentul in cazul imposibilitatii formarii Guvernului sau a blocarii procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni [art. 85 alin.(1)].

Astfel, Presedintele, dupa consultarea fractiunilor parlamentare, are posibilitatea sa emita decretul de dizolvare a Parlamentului in urmatoarele doua situatii:

a) in cazul in care Parlamentul nu a acceptat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 45 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura [art. 85 alin.(2)],

b) in cazul blocarii procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni [art. 85 alin.(1)].

Observam ca, in cazul celor doua situatii, decizia finala apartine sefului statului, acesta nefiind obligat sa emita decretul de dizolvare. Prin aceasta norma juridica cu caracter permisiv nu se impune, ci doar se permite ca Presedintele sa aiba o anumita conduita, care depinde de propria sa vointa.

Cand trebuie dizolvat Parlamentul

Daca nici dupa alegerile repetate (de catre Parlament. – N.n.) Presedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Presedintele in exercitiu dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor pentru noul Parlament [art. 78 alin.(5)]. Aceasta situatie, care genereaza circumstantele de dizolvare a Parlamentului, este diferita fata de primele doua. In acest caz, Presedintele nu decide, ci se supune textului Constitutiei, in sensul de a dizolva Parlamentul, fiindu-i retrasa posibilitatea de a se pronunta asupra acestui aspect. Ne aflam in fata unei norme imperative cu caracter onerativ (trebuie savarsita o actiune), spre deosebire de norma permisiva in care isi au sediul primele doua situatii (art. 85). In cadrul acestui perimetru, Presedintele are obligatia de a intreprinde doua actiuni: dizolvarea Parlamentului si stabilirea datei alegerilor pentru noul Parlament. Coroborand acest articol cu art. 61 alin.(3) din Constitutie, deducem ca alegerile deputatilor in Parlament se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent.

Cand NU poate fi dizolvat Parlamentul

Parlamentul nu poate fi dizolvat in urmatoarele situatii:

a) De doua ori in cursul unui an [art. 85 alin.(3)];

b) In ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Republicii Moldova, cu exceptia cazului prevazut la art. 78 alin.(5) [art. 85 alin.(4)];

c) In timpul starii de urgenta, de asediu sau de razboi [art. 85 alin.(4)].

In concluzie, aflandu-se in perimetrul stabilit de art. 78 alin.(5) din Constitutie, Presedintele poate invoca doar situatiile de mai sus pentru a fi exonerat de obligatia dizolvarii Parlamentului si stabilirii datei alegerilor. In situatia actuala, Presedintele poate invoca doar art. 85 alin.(3), insa pana in luna iunie 2010, cand termenul de un an de la prima dizolvare a Parlamentului va fi curs.

Observam ca, inclusiv in cadrul articolului ce reglementeaza cazurile de imposibilitate de dizolvare a Parlamentului, este inserata si exceptia ce vizeaza situatia alegerilor repetate care se finalizeaza cu nevotarea Presedintelui de catre Parlament [art. 85 alin.(4)]. Din interpretarea art. 85. alin.(4), Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Republicii Moldova, cu exceptia cazului in care Presedintele nu este ales de catre Parlament nici in urma alegerilor repetate. Aplicand regula de drept potrivita careia exceptio est strictae interpretationis (exceptia este de stricta interpretare), regula coroborata cu celelalte dizpozitii aplicabile dizolvarii Parlamentului, deducem ca aceasta exceptie nu face decat sa reprezinte un argument in plus pentru demararea procedurilor de dizolvare a Parlamentului.

Poate o eventuala reforma constitutionala sa blocheze dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri parlamentare anticipate?

Raspunsul este negativ. Acest Parlament este deja „dizolvabil”, fiind consumate cele doua tentative de alegere a Presedintelui. Dupa cum am mentionat, aflandu-ne sub incidenta unei norme imperative cu caracter onerativ, Presedintele este obligat sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa constate circumstantele care justifica dizolvarea Parlamentului [art. 135 alin.(1) lit.f)]. Ulterior, potrivit art. 94 alin.(1) din Constitutie coroborat cu art. 78 alin.(5), Presedintele va trebui sa emita in cursul lunii iunie 2010 decretul de dizolvare a Parlamentului si de stabilire a datei alegerilor pentru noul Parlament. Dispozitiile noii Constitutii, in care ar fi modificata procedura de alegere a Presedintelui de catre Parlament, pot fi puse in aplicare doar de noul Parlament, rezultat in urma alegerilor anticipate. Actualul Parlament nu poate reincepe procedura de alegere a sefului statului sub imperiul unei noi Constitutii, deoarece el si-a epuizat mecanismele de alegere a sefului statului generate de actuala Constitutie si a devenit un Parlament „dizolvabil”, fiind “tinut in viata” pana in luna iune 2010 de dispozitiile art. 85 alin.(3). Acest Parlament ramane functional si poate exercita, pana la data emiterii decretului de dizolvare, toate atributiile prevazute de Constitutie, cu exceptia celei prevazute la art. 78 din Constitutie – alegerea Presedintelui.

Loading Facebook Comments ...

69 Comments

Add a Comment
 1. Deacord la 100% cu dl.Iavorschi, numai nu putem înțelege de ce acest lucru nu-l poate înțelege Ghimpu și Urecheanu, fiindcă numai ei susțin ideea evitării alegerilor anticipate. Problema e că, comuniștii îndată după alegerile din iulie 2009 aflînduse într-un nocaut total, guvernarea AIE le-a permis să-și revină, mai mult ca atît le permitem la toate canalele de televiyiuni să-și facă reclamă enormă și să-și bată joc de actuala guvernare, în multe cayuri prin deyinformare. La moment comuniștii fac campanie electorală foarte puternică prin satele republicii și să știți că reyultatele se dau pe față. Bîlbîiala de ultimă vreme din AIE îi și face pe țărani să se deyamăgească de actuala guvernare. Nu trebuie să ne liniștim chipurile comuniștii părăsesc rîndurile pcrm. Chestiile sînt cu mult mai complicate decît gîndim noi. Comuniștii nu părăsesc rîndurile pcrm, ei se infiltreayă conștient în rîndurile partidelor componente AIE (cu excepția AMN, fiindcă nimeni deacum nu o ia în serios), pun mîna chiar și pe funcțiile de conducere a organoyațiilor teritoriale, ca la venirea orei X să înceapă atacurile din toate direcțiile. Spuneți vă rog la Briceni în mod oficial a părăsit cineva rîndurile pcrm, nu. La Edineț a părăsit, nu. La Ocnița, Dondușeni acelaș lucru. La Edineț comuniștii deacum sînt pregătiți de alegeri anticipate, dar PLDM-ul se ceartă ca cîinii, PL-ul stă liniștit că totul e bine, PD-știi prin diferite metode î-și extind rîndurile fără a alege grîul de nighină, și o să ajungem după alegeri și o să ne întrebăm, de ce sa întîmplat așa ceva.
  Deaceea este necesar să se respecte prevederile constituționale, să recurgem la diyolvarea Parlamentului în termenii stabiliți, să convocăm alegeri anticipate. Dacă nu se va ajunge la consens cu modificarea Constituției, referitor la alegerea președintelui, în Parlament, concomitent cu alegerile anticipate de organiyat și referendumul respectiv.

 2. Multumim Dna Pavlicenco pentru postarea acestui articol a dlui Iavorschi, care a limpezit situatie creata si pentru noi cei care nu suntem din domeniul jurisprudentei. Sper ca acum liderii AIE vor sti clar ce POT si ce NU POT sa faca.

  Modificarea Constitutiei este acum un IMPERATIV NATIONAL, desi eu personal optez pentru UNIREA cu ROMANIA.

 3. Pt 12041955

  Si noi, PNL, am pledat pt evitarea alegerilor anticipate. Numai ca, la fel ca si in cazul modificarii Constitutiei, am optat pentru respectarea intocmai a legii. Acum eu ma intreb – nu fiecare dintre noi e jurist sau constitutionalist. Dar Victor Popa, presedintele Comisiei constitutionale, ca si Mihai Ghimpu. Dar Popa e si constitutionalist, Ghimpu e jurist.

  Si eu ma tem de Bau-Baul comunist, dar sint si de acord ca si componentele AIE accepta infiltrarea comunistilor si cred in cei revopsiti din rosii in verde sau azuriu, din ciocan si secera – in trandafir. Acelasi Ghimpu, PL, nu colaboreaza cu PNL, desi noi ne-am exprimat repetat disponibilitatea si i-am votat, dar crede ca alaturi de cosmopolitii din PLDM va reusi sa isi mentina pozitiile. E dreptul lui, dar e pacat cind se calca pe aceeasi grebla. De Urecheanu – ca si de Ghimpu – daca nu isi vor da seama ca Filat si Lupu au interese dincolo doar de ale lui Ghimpu, va ramine cu citiva deputati in viitorul Parlament. Si Urecheanu, si Ghimpu, trebuie sa uneasca fortele democratice nationale in jurul lor si sa nu permita subtierea partidei romanesti. Daca sint romani, nu doar profitori de Putere, ce folosesc zisa cauza nationala pt a-si mentine functiile, nu si pozitiile politice…

  Acum – spuneti – in ce nu am avut eu, pavlicenco, dreptate, de cind tot scriu pe acest blog?

 4. Alegerile anticipate vor fi DOAR IN FAVOAREA NOASTRA! Comunismul este in continua cadere. Acum trebuie doar CALM, sa ne unim fortele, stiind clar ce avem de facut fiecarea colo unde este, avind consideratiee unul fata de altul si sustinindu-ne reciproc.

  caci de certile dintre partidele, mai ales cele de dreapta sunt doar in favoarea comunistilor. Oricum acum trebuie creata asa posibilitati ca TOATE PARTIDELE, dar absolut TOATE sa aiba posibilitatea sa participe la alegeri, fara a li se incrimina ca vor da voturile comunistilor. Si chiar daca un partid ar avea, sa zicem, un procent mic, sa fie obligatoriu ca sa aiba macar UN REPREZENTANT in Parlament,

  Deci, dna Pavlicenco, cereti acum sa se faca aceste modificari in legi le respective, caci este MAI DEMOCRATIC ca fiecare formatiune politica sa aiba macar UN DEPUTAT in parlament. Altfel nu este democratie autentica, daca nu sunt ascultate vocile tuturor formatiunilor politice.
  Doamne ajuta si succese.

 5. Dna Pavlicenco,
  nu trebuie de intrebat cine si cita dreptate a avut! Suntem OAMENI fiecare cu imperfectiuni, dar sa le depasim si sa privim senin inainte.
  Dvs. in multe privinte ati avut si aveti dreptate. Si nu mai cautam neajunsuri sau sa tinem suparari. de ce??
  Pe mine ma supara atentia Dvs. exagerata fata de maidanezi – dar asta este parerea mea personala.
  Si inca nu as vrea ca acest blog, foarte popular, sa se transforme intr-o platforma de cearta.
  Vrem discutii fara atacuri injositoare la persoane. Sa criticam GRESELILE, dar nu oamenii; sa inaintam SOLUTII MAI BUNE si atunci vom putea mai FRUMOS, mai delicat si mai inteligent sa schimbam totul in mai bine.

  Caci TREBUIE SA PASTRAM CALMUL in societate si cu INTELEPCIUNE sa conducem corabia prin aceste VALURI ce ne clatina, ca sa putem INAINTA CU SUCCES si REZOLVA PRINCIPALUL.
  Din toata INIMA va doresc sanatate si succese in continuare. AVEM NEVOIE DE DVS!

 6. Pt cei care merita aceasta replica

  Sa repostez toate comentariile voastre in care m-ati atacat dur pe mine personal, si nu ideile? Exact asta am stiut ca se va intimpla – eu spun, voi ma atacati, trece timpul, va convingeti, apoi cind va spun ce am zis eu si ca s-a adeverit, incepeti cu impaciuitorismul – pina cind – ca peste o vreme sa reluati atacurile?

  E usor sa indemni la calm, dar demonstrati acest lucru – discutati subiectele propuse, nu oamenii care le propun.

 7. Postarea unor asemenea articole de un INALT NIVEL DE COMPETENTA SI INTELIGENTA este foarte binevenita pentru insanatosirea atmosferei de discutie de pe acest blog, ba chiar din intreaga societate.

  Am crezut atunci cind a fost la noi PRESEDINTELE Basescu, insotit de O ARMATA de persoane importante, ca se va conveni si la ajutorul consilierilor romani competenti, de care avem nevoie in toate domeniile.

  CULTURA SI INTELIGENTA SPECIALISTILOR ROMANI este REMARCABILA SI IMPRESIONANTA pentru noi cei din RM.
  Avem nevoie de AJUTORUL CONSILIERILOR si DIPLOMATILOR ROMANI, poate chiar mai mult decit de ajutor financiar, desi si acesta este binevenit!

  Consider ca noi ar trebuio sa lasam mindria la o parte si sa APELAM la AJUTORUL CONSILIERILOR ROMANI, ca sa nu ajungem de risul lumii si sa nedumerim o intreaga EUROPA, care nu POATE SA NE INTELEAGA uneori.

  Sunt sigura ca ROMANIA ar fi duisponibila sa ne ajute mai larg in acest sens. Trebuie doar sa apelam la ajutorul PATRIEI, careia ii pasa cu adevarat de noi.

 8. E evident cel putin pentru mine de ce anume Urechean si Ghimpu nu vor alegeri…pentru ca unul risca sa nu treaca pragul electoral..iar altul-sa ia un numar de mandate considerabil mai mic…una nu pot intelege???de ce Ghimpu vehiculeaza ideea destramarii AIE…….oare nu se constientizeaza faptul ca mergind doar impreuna la alegerile INEVITABILE pot reusi????se vede ca iar e vre-o perla greu de perceput de-a lui Ghimpu……….

 9. Alegerile anticipate sunt in favoarea NOASTRA -am spus-o si asta vara – comunismul cade in continuare pina se va prabusi definitiv.

  Degeaba se pregatesc ei de alegeri – mortii nu vor mai vota. Lumea se desteapta din somnul comunist.
  Mancurtii ca Dodon sunt de risul gainilor. Ei nu stiu nici macar ce inseamna in esenta comunismul, ei nu stiu CU CE SE JOACA dar, SLAVA DOMNULUI, ei sunt tot mai putini si tot mai amuzanti prin naivitatea lor.

  Am sustinut liderii AIE, inclusiv intr-un timp si pe LUPU, pentru ca era nevoie sa-i sustinem ca sa TERECEM la aceasta NOUA ETAPA.
  I-am sustinut si am sa-i sustin in continuare PINA VOM DEPASI PERICOLUL din partea pcrm… caci la moment in RM nu este o alta FORMATIUNE IN PUTERE sa demoleze acest monstru.

  Iata de ce este important in continuare sa sustinem ALIANTA, macar pina la vara. Apoi vom vedea ce si cum.

  Trebuie sa privim lai larg la tot ce se intimpla, nu doar din mica ferestruica a unui birou.
  Interesul major al PATRIEI trebuie sa prevaleze! Iata atunci liderii vor deveni mai credibili, asa cum si-o doresc si CUM LE-O DORESC dintr-o inima sincera.

 10. Doar in vise de cosmar am putea sa visam despre revenirea comunistilor la putere.Sunt de acord cu Ghimpul si Urechean la moment nu e momentul de a porni alege anticipate si sunt mai multe motive -unul ar fi ca chear cu aceste alegeri nu prea vad ca situatia politica din tara sa se schimbe si cred ca in parlament vor intra la fel in aceeas componenta si vom ajunge la fel la blocarea situatiei si aceeasta se poate sa continuie la infinit ,iar aceeasta ar duce la perderea unor finantari din exterior si ar fi rau mai ales in cazul ca suntem faliti si avem urgent nevoie de bani……..asa ca alegerile anticipate ne vor costa bani dar rezultate nu voe da…

 11. din UNIMEDIA:
  Singurul care nu s-a decis dacă vrea sau nu anticipate, dacă preferă o listă comună sau ruperea Alianţei este liderul democraţilor, Marian Lupu: ”Situaţia, în general, se anunţă a fi una deloc uşoară şi atunci nu există formule standarde că în caz se întâmplă neapărat în felul acesta iar în alt caz se întâmplă altfel. Totul depinde de oameni, de politicieni, de valorile acestora”.
  Cineva poate sa traduca ce vorbeste omul asta. Ce a „spus”?
  Nici macar limbaj de lemn nu poti sa numesti ceea ce iese din gura individului.

 12. In opinia mea banii si interesele au fost deja redirectionate spre cuplu Filat-Lupu.

 13. Alexandru Iavorschi !
  1/HAIDETI SA-L CAUTAM PE GOOGLE SI SA VEDEM „AL CUI PARTID este” si cum rusul asta a ajuns in romania
  2/ DE CE , STIMATA DOAMNA, NU NE MAI PUNETI AICI UN MATERILA AL VREUNUI ROMAN , NU RUS… ma tem ca va avea si alta parere, dupa cum legile/articoleel sunt atat de intortochiate si uneori se blocheaza una pe alta..

 14. LUCA ! INDIVIDUL DE LUPU , VB FIX CA NASTASE si geoana : in jurul cozii , ruseste -„vocrug da ocolo” .. cred ca nici el nu va intelege , daca s-ar asculta, caci el vb asa ca sa nu spuna adevarurile .. crede ca ii ametteste pe prosti.. poate pana la urma va calca pe grebla .. moldovenii nu trebuie sa-l voteze .. la gunoi cu el .. sa nu se iroseasca voturile ..

 15. Alexandru Iavorschi este un tinar din Basarabia, care a facut studii si preda in Romania, fiind si consilier de deputat.

 16. Pt COSTI

  Nimeni nu impiedica pe nimeni sa dea o replica acestui articol. Cuteazati, discutati la subiect, nu, din nou, despre autorul articolului, pe care nici nu-l cunoasteti. Este un tinar basarabean cu o pregatire excelenta obtinuta in Romania.

 17. Valenta spune:
  21 March 2010, la 13:01

  „Dna Pavlicenco,
  nu trebuie de intrebat cine si cita dreptate a avut! Suntem OAMENI fiecare cu imperfectiuni, dar sa le depasim si sa privim senin inainte.
  Dvs. in multe privinte ati avut si aveti dreptate. Si nu mai cautam neajunsuri sau sa tinem suparari. de ce??”

  Valenta, d-na Pqavlicenco este in drept sa intrebe cata dreptate a avut! Dinsa a fost „criticata”/usor spus? de toate „culorile” in toate timpurile. Oare numai /sau/ dinsa se face responsabila de scaparile si derapajele sau neintelegerile din AIE ?

  A nu constientiza sau a tolera, a nu discuta problemele, inseamna a lasa pe mine ce poate fi facut astazi sau sa nu faci nicio data.
  Eu cred ca toate problemele pot fi rezolvate. Unele mai repede, altele mai cu ingaduinta, dar discutiile sincere si binevoitoare in jurul problemelor inclina opinia publica la o anumita rabdare si dorinta de a participa mai activ la solutionarea problemelor societatii.
  Daca nu se accepta discutiile publice cu participarea maselor largi, se polarizeaza vesnica lupta intre cei plecati de la putere si cei noi alesi. Cei de la putere au resurse limitate si timp mai putin. Cei care au pierdut puterea se lupta din rasputeri sa revina la putere.
  „Puterea democratica” se poate mentine doar cu sustinerea tuturor celor care au votat actuala putere. Actuala putere este datoare sa adune in jurul sau ca si o mama copii sai. Sa tina cont de „mic si mare”, sa conlucreze si sa antreneze toata suflarea democratica, sa nu intoarca contra sa pe nimeni. Ba mai mult, sa-i atraga de partea sa si pe cei inca indecisi.
  Astfel putem asigura „prohodul” comunismului. Puterea apartine poporului. Numai poporul mandateaza cine sa-i guverneze, poporul trebuie respectat neconditionat ! Electoratul trebuie unificat. Pentru aceasta e nevoie de unificarea fortelor politice democratice. Concurenta si lupta pentu a obtine mai multa influenta in parlament/si organele executive/ va fi posibila dupa disparitia de pe scena politica a Moldovei a fortelor politice retrograde.
  Sa speram ca se vor schimba lucrurile in bine. O fi „ei” orgoliosi, dar nu intr-atit, in cat sa-si „taie craca”……

 18. are numai 27 ani .. sa speram ca este adevarat , doreste binele Basarabiei , dar eu cand vad un nume de familie rusesc , ma apuca fiorii. Am intrat pe google si m-am mai informat si eu. Dar , totusi , va trebui sa-si mai spuna parerea si alti specialisti in drept constitutional , MAI CU EXPERIENTA , ca si la juristi e ca la doctori / cati specialisti atatea diagnostice /sunt tot atatea pareri si rastalmaciri a legilor/ mai ales ca legile din Romania si R.M se bat cap in cap cat sunt de perfecte../ Si poate ne spuneti , CONSILIER AL CARUI DEPUTAT ESTE ACEST TANAR ?

 19. DACA ESTE CONSILIERUL DEPUTATULUI PANTARU , ma cam pune pe ganduri ..

 20. la 27 anui nu poate preda la facultatea de drept din Bucuresti. A absolvit-o , da . Deci trebuia sa puneti titlul: Alexandru iavorschi, studii , fac. de drept , Bucuresti. Consilerul deputatului ______ din Parlamentul Romaniei.

 21. ATI FACUT-O INTENTIONAT , CA SA DATI IMPORTANTA FAPTULUI/ARTICOLULUI. Nu contest competenta lui profesionala a acestui tanar, dar CONTEST INCERCAREA DUMITALE DE A NE DEZINFORMA . PARTIAL.

 22. flowers_of_liberty

  Iata prohodul comunismului, lume! In acest prohod cred si va indemn sa credeti si domniile voastre!

  Pe 27 martie 2010 toate drumurile duc la Chişinău!

  De eşti din Cahul, de vii din Timişoara sau de la Orhei, din Bucureşti, din Iaşi sau din Ungheni, eşti tu de la Oradea, Soroca, Bălţi, Cluj ori Constanţa. De ai originile pe malurile Dâmboviţei, ale Nistrului, ale Oltului, ale Răutului, ale Jiului sau Prutului,

  VINO

  pe 27 martie 2010 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din or. Chişinău să încingem împreună toţi fraţii o Horă a Unirii aşa cum nu n-a mai văzut vreodată Pământul Românesc.

  P.S.

  27 de recomandări pentru 27 martie 2010

  1. Nu modifica conţinutul mesajului,
  2. Multiplică şi transmite altora acest anunţ (utilizează toate metodele posibile – printare→ distribuire, lipitul afişului pe stâlpi, foloseşte la maxim reţelele sociale ca Facebook, Odnoklassniki, Hi5, Neogen, Faces, Twitter, sms-urile telefonice, Messenger, ICQ, Scype, forumurile pe torente, Unimedia, bloguri etc.),
  3. Transmite de mai multe ori anunţul unei şi aceleaşi surse,
  4. Organizaţi-vă în grupuri de prieteni, de colegi, de buni cunoscuţi atât pe reţele sociale dar şi în realitate,
  5. Prin sms transmite doar anunţul de bază fără compartimentul P.S. (fii tu însuşi liderul grupului convocat prin sms),
  6. Ia aminte: Hora Unirii din 27 martie 2010 nu se află deocamdată sub patronajul statului deaceea responsabilitatea totală pentru buna desfăşurare şi eficienţa manifestului depinde în totalitate de tine, de mine, de prietenii şi de colegii tăi,
  7. Se va scanda: Unire fraţi români, Trăiască România Mare sau Trăiscă Unirea (de 3 ori) apoi în context Ro – mania (de mai multe ori ca la fotbal), Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, Basarabie română hai să dăm mână cu mână (toată lumea va ridica mâinele sus şi se va lua de mâni), Sfântă-i Unirea, Avem un sânge şi-avem o credinţă, Jos hotarul de la Prut, Noi suntem români şi punctum,
  8. Imnul “Deşteaptă-te române” se va cânta la început şi la mijlocul evenimentului (repetaţi versurile imnului sau aveţi-le la îndemână pe o foaie de hârtie),
  9. Se va cânta “Hora Unirii” de 2 ori în prima jumătate a manifestului şi la final. (Învăţaţi ca pe tatăl nostru şi “Hora Unirii” , ajutaţi pe cei care nu găsesc sursele versurilor,
  10. Demonstrează-ţi sie însuşi şi colegilor, prietenilor că eşti un bun organizator dar şi bun coechiper,
  11. Nu implica minori,
  12. Fii gata şi pregăteşte-te să lipseşti de la orele de studii, serviciu, nuntă, cumătrie, zi de naştere (pretinde să obţii ceea ce ţi-ai propus),
  13. Fă rost de ceva bani de cheltuială,
  14. Nu te deda în acţiuni provocatoare (să batem botul, să aruncăm cu pietre, să ardem drapele, să luăm televiziunea, să prădăm magazine, să răsturnăm maşini, consultaţi pe net acţiuni provocatoare), nu vă dedaţi în scandarea lozincilor provocatoare (Cemodan – vokzal; Jos Voronin, Transnistria – pământ românesc, Trăiască Filat ori Ghimpu sau Lupu, Băsescu, Geoană, Chirtoacă, Urechian ori alţi politicieni atât din România cât şi din Republica Moldova). Cred că un manifest frumos n-are loc pentru astfel de atenţii.
  15. Întrerupe împreună cu membrii grupului tău orice provocare reeşind din context prin metode paşnice şi conciliatoare,
  16. Fă rost de cât mai multă atributică naţională, dar şi pancarde, fulare, trompete, tobe etc.
  17. Dacă eşti din România pregăteşte-te să înoptezi la Chişinău (nu aglomeraţi mijloacele de transport, poate chiar veniţi de miercuri, joi, vineri şi plecaţi duminică, luni, marţi; Deaceea stabiliţi legături cu fraţii basarabeni pentru a vă oferi cazare,
  18. Basarabenii trebuie să fie binevoitori şi responsabili ca să fie gata să ofere cazare şi masă fraţilor români în măsura posibilităţilor,
  19. Acceptaţi subordonarea, conveniţi asupra determinării unui coordonator în grupul vostru, fiţi cât mai organizaţi,
  20. Nu consumaţi alcool etc. (vrem să scrie istoria despre noi ori vrem să regretăm încă 100 de ani o şansă care se iscă secular),
  21. Transmite chiar acum primele mesaje, timpul ne presează,
  22. Nu te limita la mesajele transmise acum de dragul participării,
  23. Fiecare ceas, fiecare zi este preţioasă şi tu poţi fi autorul unui act istoric,
  24. Dă dovadă de maximă responsabilitate,
  25. Crede sincer în izbândă, transmite crezul acesta şi altora,
  26. Acesta nu este un joc,
  27. Asta e! Să facem împreună istorie!

  Important! Mai citeşte odată totul de la început,
  Ai trecut la cititul repetat???

  Doamne ajută!

 23. mai bine s-ar face unirea sa scape basarabia de .. toate alegerile

 24. 27 martie este sambata , zi libera ..primavara , pacar sa nu foloseasca tinerii la maxim impotrtanta acestei zile .

 25. Ziua de 27 martie e ziua teatrului.Va fi si un spectacol in piata?

 26. LULUTA, CRED CA E ZIUA TEATRULUI LA RUSI ? ASA CA PLEACA LA MOSCOVA .La chisinau se va sarbatori .. UNIREA!

 27. UNIREA este UNICA solutie ADEVARATA, celelalte sunt doar ETAPE spre Unire.

 28. Alexandra Can
  poate ai dreptate, dar calmitatea, considerarea reciproca si intelepciunea trebuie sa prevaleze in toate.
  Mai bine hai sa ne gindim cum sa ne unim fortele pentru UNIRE.
  O seara buna si pace tuturor.

 29. Da! Mulţi îşi pun întrebarea cum Dna Vitalia Pavlicenco spune „Acum eu ma intreb – nu fiecare dintre noi e jurist sau constitutionalist. Dar Victor Popa, presedintele Comisiei constitutionale, ca si Mihai Ghimpu. Dar Popa e si constitutionalist, Ghimpu e jurist. ”
  Dl M.Ghipu a spus „De ce să schimbăm noi un cucoş frumos din mână pentru un cioroi de pe gard?” cume drept?
  Nimeni nu poate garanta că aceste 3 sau 4 partide , şi partidile exztaparlamentare se vor uni în bloc. Dacă nu – atunci nu se vor lupta una cu alta la bucuria comuniştilor?
  Nimeni nu poate şti rezultatul votării în timp ce influenţa propagandei „comunisto-burgeze” e mare.
  Oare nu mai trebue vreme ca cetăţenii să înţeleagă cine-s „comuniştii-burgheji”?

 30. flowers_of_liberty

  De acord Osav, anume aia si va fi))) Instinctiv se va porni scormoneala in lada cu rufe)))) iar lada cu rufe va fi verde, galbena etc si nici de cum rosie, cu parere de rau)))) pai Ghimpu stie ce spune si spre deosebire de altii este sincer)))

 31. Nu vad nimic ce am dezinformat. Asa cum am primit articolul, exact asa l-am pus pe blog. Discutati-l.

 32. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pt caprio: Problema nu e in Ghimpu ori Urechean, Cel din urma deja a lansat ideea de a participa intr-un bloc la electorala, Ghimpu tot ar fi de acord, ca nu mai „pupa el aceasta functie in Parlamentul viitor… Ei, da sa nu uitam de principalii „ciini” Lupu si Filat, Lupu- 100% ca va lua mai multe mandate, Filat (asta-i coplesit de puterea pe care-o detine, el crede ca daca-l arata la TV si prin ziare vrut pe nevrut, ca deja nu iti este a deschide stirile, ca stii ca-l vezi pe Filat… si spera ca va reusi sa revie iarasi pe locul 2 ori chiar 1 in Parlament… VISURI :))))))) Filat si Lupu nu vor ceda la functia de presedinte, Aici FIlat o da in bara bine, Va pierde tot ce a reusit sa adune pina acum in jurul sau, daca se pune cu Lupu la functia de Presedinte, Lupu abia acum isi va arata coltii, Vizionare Placuta 🙂

 33. si totusi,
  cred ca GHIMPU STIE CE FACE, El este sincer si onest, cu verticalitate si un adevarat patriot!
  Si Filat este Bravo, a scos RM din situatia financiara critica si vedem ca REZOLVA pas cu pas foarte bine toate problemele.

  Noi uneori ne grabim cu concluziile, ma refer inclusiv la mine, dar imi dau seama ca ar fi foarte gresit ca anume ACUM sa fim nerecunoscatori, uitind EFORTUL LOR ENORM de a forma aceasta Alianta si de a o mentine in niste situatii destul de COMPLICATE.

  Cred ca trebuie SA AVEM RABDARE; sa avem INCREDERE in ei si sa-i sustinem.
  Ba chair PROPUN CA SA NE RUGAM fierbinte lui Dumnezeu pentru liderii Aliantei, ca Dumnezeu sa le dea sanatate, intelepciune si PUTERE sa mearga si mai departe cu succes.
  BRAVO AIE! Bravo Ghimpu si FILAT! Sa-i sustinem si sa-i incurajam caci ei au nevoie de sustinerea noastra!
  Sa dam dovada de intelepciune!

 34. jos cenzura!

 35. COSTI ,
  eu nu stiu limba rusa si nu o pot vorbi.Eu am spus cu toata seriozitatea ca e ziua teatrului ,dar tu ma trimiti la Moscova.Esti nostim…

 36. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru Valenta:

  Daca dumneata consideri ca Filat a scos RM din criza, apoi n-am decit sa va urez vis placut in continuare…
  In al doilea rind, care e pretul acestor pasi care au fost intreprinsi de el ??? V-as sugera sa coboriti putin pe pamint si sa mai revizuiti concluziile personale…
  Eu de exemplu nu-s dispus sa platesc din buzunarul meu propriu pentru jocurile lor politice, dumneavoastra, daca sunteti in ROMANIA, apoi va inteleg, ca faceti reclama acestor lideri, se vede ca tot mai credeti la UNIRE :))) Eu, ca locuitor al RM, vad si stiu alte realitati, care-s foarte dureroase…
  Stiti cind va fi bine si cind clasa politica va fi apreciata de catre popor? Atunci cind vor veni intradevar niste patrioti ai acestui neam, la guvernare, si vor reintoarce statului tot ceea ce-au furat atitia ani guvernantii pe care i-am avut pina in prezent inclusiv si cei care guverneaza acum!!! Uite atunci, voi fi mindru de acele scumpiri care vor avea loc, si vor fi necesare, Voi fi mindru de actiunile intreprinse ale guvernantilor, pentru ca voi sti ca anume acestia au pus capat faradelegilor si coruptiei, si au reintors in bugetul statului ceea ce a fost furat din buzunarele noastre…
  Vitalia Pavlicenco, in calitatea sa de deputat a ridicat foarte multe intrebari la care nici pina-n ziua de astazi nu s-au facut publice raspunsurile, Sa inteleg ca numai aceasta doamna a fost si a ramas un PATRIOT al neamului, sau Probabil ea din invidia bogatiei lui Voronin facea galagie in Parlament?! De ce numai aceasta a avut curajul, si unde-s ceilalti Patrioti care in campaniile electorale rupeau hainele de pe ei si cu spuma la gura depuneau juraminte ca vor pune punct la tot acest calvar politic…?!!!!!!! Filat a adus schimbarea : ))))))))))))))))))))))))))))))) Care schimbare, despre ce vorbiti??? AAAAA, ma iertati, probabil ati avut in vedere ca acesta si-a adus schimbarea in interesul si buzunarul propriu, Aici, DA, EU va sustin 100000000000% si sunt de aceeasi parere cu dumneavoastra.
  De la guvernare la guvernare, schimbari sunt : NUMAI CULOAREA SI LIDERII, in rest tot pe vechi, Ba da am uitat de PRETURI, acestea tot activ se schimba, e si normal, trebuie de reintors banii din electorala, ori cineva crede ca Filat a fost trimis de Dumnezeu ca sa aduca schimbarea din propriul cont ???
  Atunci cind vom avea o clasa politica capabila sa ne reprezinte si capabila sa-si asume niste declaratii, nu numai verbal !!!!! atunci vom vedea mult asteptata schimbare… Ei, da pina atunci, da-ti si-om viziona un nou teatru politic…….
  Innainte de-a face concluzii, stind in Romania sau alta parte, mai ginditiva la cei de acasa, la clasa simpla a societatii, LA CEA VULNERABILA. Nu voi sunteti in drept de-a face concluzii despre schimbari, ci anume PATURA VULNERABILA A SOCIETATII BASARABENE, care nu ma voi insela daca voi spune ca reprezinta vreo 75-80%, anume atunci va fi schimbarea cind acest procentaj se va micsora……
  Cu respect……..

 37. LULUTA! E ZIUA UNIRII BASARABIEI CU PATRIA-MAMA.Asta trebuie sa tii minte. Nu ziua teatrului .. care o sarbatoresc rusii .Asta am vrut sa-ti spun..

 38. Speranta Moare Ultima…
  cred ca mai corect ai fi scris ca speranta ta moare ultima si tu dupa ea… adica vreau sa zic ca eu ASTA CITESC PRINTRE RINDURILE SCRISE DE TINE.

  Iarta-ma daca nu este adevarat. As vrea sa nu fie adevarat, crede-ma. Dar de ce ti-ai ales un asa pseudonim DEOCHEAT si inca vrei si pe noi sa ne atragi sub aceasa viziune funebra???

  NOI VREM sa privim CU SENINATATE SI BUCURIE LA VIATA FRUMOASA si nu in asa culori pesimiste cum le descrii tu.
  Priveste ce dimineata frumoasa de primavara este afara. Eu ASTA OBSERV nu de altundeva, ci anume din CHISINAU, da, chiar de acasa, de la CIOCANA.
  Deci ca sa vezi ce frumoasa este o dimineata de primavara nu este numaidecit necesar sa traiesti UNDEVA IN PALATE DE MARGEAN…

  E o dimineata ca multe altele de primavara FRUMOASA din Saptamina FLORIILOR! Asteptam cu bucurie ziua de 27 martie sa ne intilnim in PNAM ca sa ne bucuram impreuna!

  De ce nu privesti si tu asa LUCRURILE cum sunt DE FAPT in REALITATE?
  Da perdeaua de la fereastra ta intr-o parte ca sa vezi ce SOARE FRUMOS LUMINEAZA.
  Daca nu se vede bine, SPALA FEREASTRA, ca sa vezi PERSPECTIVELE MINUNATE pe care le are REPUBLICA MOLDOVA!

  Da, anume asa este! AVEM PERSPECTIVE MINUNATE! Suntem IN PRAG de mari realizari! Si anume datorita MILEI LUI DUMNEZEU si anume datorita EFORTURILOR COLOSALE pe care le depun ACESTI PATRIOTI inflacarati ca Ghimpu, FILAT si toti ceilalti cu ei.
  DE CE NU OBSERVI ASTA? Oare nu vezi ca noi toti miscam RM spre UNIRE si spre Europa? DE CE NU VEZI ASTA???
  TE SFATUI, DESCHIDE FEREASTRA LARG, SPALA PIERDELELE PRAFUITE, PREGATESTE-TE DE SARBATORILE MARI CE SE APROPIE SI BUCURA-TE DE VIATA!

  Nu mai scrie lozinci funebre in pseudonimul tau, ca nu esti la poarta cimitirului…

  O spun asta nu numai tie, caci la noi, la basarabeni sunt multi care gindesc exact ca tine. De unde VINE acest pesimism stricacios care descurajeaza, ne trage inapoi in groapa???

  Da, REALITATEA NU ESTE ASA CUM O VAD PESIMISTII!
  Asculta cum pasarelele cinta de dimineata FERICITE in razele soarelor. Ele au mai putine bunuri materiale decit tine, dar NU GINDESC cinta a nefericire, ci vesel INCEP O NOUA VIATA, isi fac cuiburi in ramurele…

  VINDECA-TE! PESIMISMUL TAU este NEMOTIVAT! TOATA SOCIETATEA SA SE VINDECE DE PESIMISM. Este un imperativ pentru Republica Moldova!

  CACI DUMNEZEU NE DESCHIDE NISTE PERSPECTIVE EXTRAORDINAR DE BUNE! NUMAI ORBII NU VAD ASTA! NUMAI rauvoitorii NU VOR SA VADA ASTA!

  E SAPTAMINA FLORIILOR, DECI SA SADIM FLORI, SA BINECUVINTAM TOTUL SI TOATE, CA SA REALIZAM CU SUCCES CEEA CE NE DESCHIDE DUMNEZEU IN FATA.

  TOATE SUNT MINUNATE SI EXCELENTE!

 39. Costi,
  27 martie – Ziua Mondiala a Teatrului,care este sarbatorita oriunde in lume:atit in Moldova cit si in Romania.Intra pe google si informeaza-te.Si mai intreb odata:va fi si un spectacol in piata?
  In privinta unirii, sa fie intr-un ceas bun.

 40. erata:

  Asculta cum pasarelele cinta de dimineata FERICITE in razele soarelor. Ele au mai putine bunuri materiale decit tine, dar NU GINDESC N E G A T I V, N U cinta a nefericire, ci vesel INCEP O NOUA VIATA, isi fac cuiburi in ramurele…

 41. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Eii Valento, draga mea, ce sa-ti spun ?! mai bine tac, si te intreb (cita marihuana ai fumat dis-de-dimineata???) ca numai pasarele vezi in fata ochilor, si mai mare fericire si optimism n-are nimeni in ziua de azi la fel ca tine… :))))

 42. pentru SPERANTA… care nu moare niciodata,

  Am mai citit o data ce ai scris si iti zic ca s-ar parea ca ai dreptate, caci asa se vede dintr-o parte. Dar daca luam in calcul ca EXISTA OPOZITIE AGRESIVA din partea pcrm CARE BOICOTEAZA multe din actiunile AIE???

  Ca noii presedinti ai RADIO Moldova si TV M, abia recent au putut fi numiti – adica PRESA inca mult timp a continuat sa fie dominata de pcrm-isti; ca Justitia inca nu este CURATITA de servilism politic si coruptie – nu pentru ca nu vrea Filat, ci pentru ca sunt structuri care opun rezistenta…

  Deci, DRAGA SPERANTA OPTIMISTA – este USOR de a TRIMBITA dintr-o parte… dar implicati-va efectiv in schimbarea spre bine a societatii, FIECARE acolo unde sunteti. Caci numai impreuna vom putea asana societatea care este prea afectata de tot felul de lepadaturi si CORUPTIE…

 43. Draga, SPERANTA,
  crede-ma ca NU FUMEZ, nu folosesc alcool, sunt mai mult vegetariana, desi uneori pap si peste, carne… ca sunt o credincioasa, care merg aproape in toata duminca la BISERICA. Si a fac nu pentru ca ma impune sau cere cineva, ci pentru ca intr-adevar AM CREDINTA… Iar credinta anume si este IZVORUL acestei BUCURII, ACESTUI OPTIMISM CE SE REVARSA IN CELE CE SCRIU.

  sINCER ITI SPUN: niciodata in viata mea nu am folosit prostii de genul acesta. Si inca ceva: crede-ma ca narcomanii, doar pe citeva momente au semne de o falsa bucurie, dar APOI INCEPE COSMARUL CEL MARE … ca vad totul in culori funebre…

  Cu tot respectul, sper ca tu nu esti dintre ei… Sa ne auzim si de BINE!

 44. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Ehhh, da eu care vroiam sa te intreb de unde procuri, ca sa ma fac si eu optimist si sa vad pasarele.. :)))
  Da, vroiam tocmai sa-ti sugerez sa mai citesti odata mesajul meu si peurma al tau (cu pasarelel :)), Realitatea e dura si va fi si mai dura, Noi traim cu speranta in ziua de miine, aceasta zi insa nu mai vine deja de 20 de ani… Eu nu-s pisimist si privesc lucrurile foarte limpede, expun doar ceea ce vad, Iesiri din situatie au fost multe, dar incapatinarea liderilor ne-a adus de unde am pornit din pacate. Critica pe care o aduc la adresa AIE, nu este una spontana, este rezultatul actiunilor acestor partide din componenta ei… Va dau un exemplu numai, uitativa ce sa facut pina acum???!!! Ori cu sirma scoasa si cu monumentul in fata Parlamentului, vom fi mai fericiti si vom vedea pasarele ? 🙂 Unde-s raspunsurile la promisiunile facute de GHIMPU si FILAT ? Daca tot continuati sa considerati ca n-am dreptate, si acestia au facut mult pentru RM pina in prezent, pai va propun spre atentie un articol, nu-i scris de mine, ca sa spuneti ca iarasi „sap” AIE… E publicat de catre Amnesty International :

  AMNESTY INTERNATIONAL
  PUBLIC STATEMENT
  AI Index: EUR 59/010/2009
  30 November 2009
  Moldova: Amnesty International urges new government to act
  on torture and impunity
  Amnesty International has issued a briefing today calling on the new Moldovan government to
  take decisive action to end torture and other ill-treatment in police detention.
  The briefing, Police torture and other ill-treatment: it’s still ‘just normal’ in Moldova.
  November 2009 (AI Index: EUR 59/009/2009) describes the human rights violations against
  hundreds of detained protestors by police after events on 7 April this year in the capital,
  Chişinău. Demonstrations broke out following widespread claims of electoral fraud during the
  Parliamentary elections on 5 July, won by the Moldova’s ruling Communist Party.
  On the evening of 6 April, approximately 10,000 people gathered in the centre of Chişinău
  and dispersed peacefully. The next morning, the crowds gathered again and approximately
  15,000 people marched from the main square to the Presidential and Parliamentary buildings.
  Although the demonstrations had been peaceful until then, the crowd became more agitated
  and then violent. This resulted in the storming of the poorly-policed Presidential and
  Parliamentary buildings with both buildings subsequently being left totally unguarded.
  On the evening of 7 April, police started to indiscriminately detain hundreds of people,
  including minors, with many reporting that they were arrested by groups of men in plain
  clothes and transported in unmarked cars. Local non-governmental organizations (NGOs)
  estimate that as many as 655 people may have been detained. International and local NGOs
  have since collected testimonies from over 100 detainees, their families or lawyers, claiming
  that the detainees were beaten or subjected to torture and other ill-treatment.
  In the briefing Amnesty International presents the testimony of victims of police ill-treatment.
  Individuals claimed that they had been punched, kicked and beaten by police officers, using
  batons, rifle butts and other objects, including in one case a metal shoe-horn. There were
  several reports that groups of detainees were forced to walk through “corridors of death” in
  police stations, where police lined up on either side of the corridor and beat, punched and
  kicked the detainees as they passed. In other incidents, individuals reported that they were
  made to strip naked and do physical exercises in front of groups of officers who insulted them.
  Others reported that they were not informed about their basic rights and that they were kept in
  overcrowded, unsanitary conditions without access to adequate food or water. In a number of
  cases, detainees were deprived of informing someone about their whereabouts and from
  contacting a lawyer of their choice. There were also reports that state-appointed lawyers asked
  for money and said they would not work unless they were paid in advance.
  Individuals concerned and their lawyers described to Amnesty International how judges were
  brought into local police stations where they issued orders for pre-trial detention to groups of
  detainees, using template documents and changing only the names, sometimes without any
  opportunity for the individuals to defend themselves. On 9 April, three judges at the General
  Police Commissariat reportedly processed at least 60 orders for pre-trial detention in one day.
  Some of the persons concerned were not even aware that they had been speaking to a judge.
  The widespread human rights violations committed by police during the events in Chişinău in
  April exposed once again the underlying systemic problems that have created a general climate
  of impunity in Moldova. Amnesty International has previously and repeatedly expressed
  concern about widespread allegations of torture and other ill-treatment in police detention, the
  failure to conduct prompt, impartial and thorough investigations into allegations of torture and
  other ill-treatment, and conditions in pre-trial detention.
  Torture and ill-treatment continue to be under-reported, the authorities fail to carry out
  effective and impartial investigations into allegations of abuse and the rate of conviction of
  police officers is still low. In July 2009, the Prosecutor General informed Amnesty
  International that 96 complaints of torture and other ill-treatment had been received following
  the 7 April demonstrations, but that only 10 criminal cases against police officers are
  currently ongoing. Of these, four are for torture, three for exceeding official duties, and three
  for other offences including robbery.
  Victims face difficulties in lodging complaints, fear intimidation or retaliation from the police
  or have lost faith in the justice system.
  Furthermore, Amnesty International continues to document cases of misuse of the criminal
  justice system for political reasons in Moldova. Following the demonstrations in April 2009 in
  Chişinău, a number of people were charged with criminal offences, and Amnesty International
  is concerned that they are being targeted for their political or social activism.
  Amnesty International is concerned that the climate of impunity for torture and other illtreatment
  in Moldova persists and calls on the new government to ensure prompt, thorough
  and impartial investigations into allegations of ill-treatment, for the perpetrators to be
  prosecuted, and for the victims to receive reparations including fair and adequate
  compensation and rehabilitation.
  Since Amnesty International’s 2007 report, Moldova, Police torture and ill-treatment: ‘It’s just
  normal (Index: EUR 59/002/2007), Moldovan authorities’ efforts have not resulted in a
  turnaround, but the climate of impunity for torture and ill-treatment requires decisive action by
  the new Moldovan government.
  Background
  Thomas Hammarberg, Council of Europe Commissioner for Human Rights, visited Moldova
  between 25 and 28 April and reported that “a large number of more than three hundred
  persons – certain of whom were minors – arrested in the context of or following the protests
  were subjected to ill-treatment by the police, some of it severe.”
  In November, the UN Committee Against Torture (CAT) issued its concluding observations on
  its examination of Moldova’s second periodic report under the Convention against Torture. The
  Committee called on the authorities to “publicly and unambiguously condemn torture in all its
  forms, directing this especially to police and prison staff”; to set up an independent body to
  investigate allegations of torture and other ill-treatment; and to ensure that suspected
  perpetrators are suspended or reassigned during the investigations to ensure that they do not
  interfere with the investigations or continue to commit acts of torture and other ill-treatment.
  In connection with the human rights violations committed by officials during the April events,
  the Committee called on the authorities to “promptly, impartially and effectively investigate all
  complaints and allegations of misconduct by law enforcement officers, to ensure that those
  found responsible are prosecuted and if found guilty convicted with appropriate penalties.”
  The Committee also called for an official apology to be made to the victims and for
  compensation to be provided to all victims.
  Also in November, the UN Human Rights Committee (CCPR) published its concluding
  observations on the second periodic report submitted by Moldova under the International
  Covenant on Civil and Political Rights. The Committee expressed its concern at credible
  reports of grave human rights violations committed against protesters following post-election
  demonstrations in April. It noted, in particular, arbitrary arrests, violent crowd control tactics,
  including beatings, and the torture and ill-treatment of detainees.
  The Committee also expressed concern that complaints of torture are often not properly
  investigated, or are rejected as being “manifestly unfounded”, while there are inadequate
  avenues for redress.
  For further information see:
  Police Torture and other ill-treatment: it’s still ‘just normal’ in Moldova. November 2009 (AI
  Index: EUR 59/009/2009)
  Moldova: Briefing to the Committee against Torture, November 2009 (AI Index: EUR
  59/007/2009)

  O simpla intrebare, Un erou mai erou ca ministrul CATANA nu s-ar fi putut de gasit in RM, ori ceilalti is incapabili ??? asta este o latura a esecurilor AIE, Pina unde mergem in ritmul acesta ? Vreu Unire, Vrem UE, vrem multe,… Mai intii ar trebui sa ne invatam sa facem ceea ce vrem….

 45. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  pentru cei ce nu cunosc engleza, cer iertare, abia acum am gasit in romana textul, nu l-as fi plasat pe cel in engleza….

  Republica Moldova: Amnesty International îndeamnă noul guvern să pună capăt torturii şi impunităţii

  AMNESTY INTERNATIONAL
  COMUNICAT DE PRESĂ
  30 noiembrie 2009

  Noul Guvern al Republicii Moldova trebuie să ia măsuri decisive pentru a stopa tortura şi maltratarea în custodia poliţiei, declară Amnesty International într-un document lansat astăzi, 30 noiembrie 2009. Raportul “Tortura şi maltratarea aplicate de poliţie: este încă “ceva normal” în Moldova” marchează faptul că abuzurile comise de poliţie în timpul evenimentelor din aprilie constituie o confirmare a existenţei unor probleme sistemice grave în Moldova, ce au dus la apariţia unui climat de impunitate general. Concluziile se bazează pe investigaţiile cercetătorului Secretariatului International Amnesty International desfăşurate în Republica Moldova, după scrutinul din 5 aprilie 2009.

  Amnesty International şi-a exprimat anterior, în repetate rînduri, îngrijorarea faţă de plîngerile privind tortura şi maltratarea în custodia poliţiei, eşecul în desfăşurarea unor investigaţii prompte, imparţiale şi complete ale plîngerilor şi condiţiile inadecvate în detenţia preventivă. „Evenimentele din aprilie 2009 au confirmat şi au aratat dimensiunile şi gravitatea problemei torturii în Republica Moldova şi cît de afectate sunt instiuţiile statutului. Numărul redus de dosare intentate, cazuri trimise în instanţă, raportat la numărul total de persoane, care au fost supuse torturii, ne vorbesc despre perpetuarea impunităţii faţă de cei care au aplicat tortura. Noile autorităţi pot să-şi reitereze promisiunile şi angajamentele faţă de cetăţeni numai prin acţiuni concrete, o anchetă eficientă şi echidistantă”, a declarat Igor Grosu, Preşedintele Consiliului Amnesty International Moldova.
  Totodată, Raportul prezintă cazurile unor victime ale torturii aplicate de poliţie. Aceştia au declarat pentru Amnesty International că au fost loviţi cu pumnii şi picioarele de către poliţişti: „Eram un grup de vreo 15 persoane cînd am fost luaţi şi duşi… într-un garaj. Ne-au pus cu faţa la perete şi cu mîinile după cap şi au început să ne bată. Atît de tare încît unii au căzut de la lovituri, alţii şi-au pierdut cunoştinţa”, a mărturisit Sergiu Duminică, victimă a torturii.

  Alte victime au raportat condiţii antisanitare în detenţie şi lipsa de acces la justiţie. În multe cazuri, persoanele au fost private de posibilitatea de a informa pe cineva despre locul aflării lor şi contactarea unui avocat. Veaceslav Ţurcan, coordonatorul programului Amnesty International Moldova „Avocaţii şi drepturile omului” afirmă că: „Aceste încălcări au scos în evidenţă problemele existente în Moldova, iar noul guvern trebuie să-şi asume angajamentul pentru a elimina tortura şi maltratarea în detenţia poliţiei”.

  În Raportul “Tortura şi maltratarea aplicate de poliţie: este încă “ceva normal” în Moldova” Amnesty International prezintă un şir de recomandări pentru noul guvern al Republicii Moldova. Organizaţia îndeamnă autorităţile să asigure investigarea obiectivă şi imparţială a cazurilor de tortură, suspendarea temporară din funcţie a colaboratorilor poliţiei aflaţi sub urmărire penală pe cazurile de aplicare a torturii, cu asigurarea salariilor pe perioada cercetării, achitarea prejudiciului cauzat victimelor, inclusiv compensarea adecvată şi reabilitarea.

  Studiul lansat astăzi succede raportul Amnesty International „Tortura şi maltratarea din partea poliţiei „E doar normal!””, lansat în anul 2007. Documentul confirmă existenţa unor probleme similare, identificate de cercetătorii Amnesty International încă în anul 2007. În urma vizitelor în Moldova, aceştia au remarcat că tortura şi maltratarea aplicate de colaboratorii de poliţie sunt o normă răspîndită şi poartă un caracter sistematic.

 46. Draga SPERANTA, scrii ultima propozitie : ‘Mai intii ar trebui sa ne invatam sa facem ceea ce vrem…” – si aici ai mare dreptate.
  Iata ce am scris citeva minute in urma pentru blogul lui Petrencu:

  EU AS PROPUNECA SA SE FACA REFERENDUM DOAR LA O SINGURA CHESTIUNE: U N I R E A CU ROMANIA. ATUNCI AM AVEA SI CONSTITUTIE SI LEGI SI ORDINE SI INTERGRARE EUROPEANA SI TOT…

  DAR IN PREALABIL SA FIE PREGATIT POPORUL. ADICA SA SE ORGANIZEZE SERBARI POPULARE PRIN LOCALITATI – CU CONCERTE; cu PERSONALITATI CELEBRE DIN ROMANIA SI RM CARE SA VORBEASCA LA TEMA; CU DEMONSTRAREA FILMELOR DESPRE EVENIMENTELE ISTORICE… CUVINTARI si RECITALURI DE POEZIE ETC..

  DAR PRINCIPALUL motiv al serbarii sa fie I N M I N A R E A PASAPOARTELOR CELOR CARE AU PRIMIT CETATENIE ROMANA; CA ACEST EVENIMENT SA DEVINA PENTRU EI O SARBATOARE CU FANFARA, de neuitat PENTRU TOATA VIATA, o amintire pentru intreaga LOCALITATE.

  DAR noi cum procedam? Inminam PASAPOARTELE ROMANESTI PRIN DIFERITE OFICII, pe ascuns, de ce???

  CRED CA AR TREBUI SA FOLOSIM ACEST PRILEJ PENTRU A ne apropia si mai mult de popor, organizind SARBATORI DE NEUITAT, PENTRU CA OBTINEREA CETATENIEI ROMANE PENTRU BASARABENI – ESTE INTR-ADEVAR UN MARE EVENIMENT.

  DUPA CE VOM PETRECE ASTFEL DE SERBARI IN TOATE LOCALITATILE, SI VOM PREGATI BINE POPORUL, ATUNCI PUTEM FACE REFERENDUMUL PRIVITOR LA U N I R E A CU PATRIA-MAMA, R O M A N I A!

  Celelalte pe care le facem sau trebuie sa le facem, SUNT DOAR E T A P E spre U N I R E!

  Ca sa obtinem ceea ce v r e m trebuie sa declaram clar si TARE si sa actionam in conformitate cu dorinta noastra, direct spre TINTA, spre realizarea a ceea ce vrem. Sa nu mai asteptam ca rusii sa ne INVITE la ei acasa ca sa ne intrebe: mai, moldovenilor, vreti sau nu sa va uniti cu Romania??? VA INTREBAM, CACI ACTIUNILE VOASTRE NU SUNT CLARE.

  Pina si rusilor le este C L A R ca daca noi am dori din toata inima – demult am fi realizat asta.
  Dar asa, noi, de facto, CE declaram ca DORIM? – SA MODIFICAM CONSTITUTIA… – ASTA ESTE O NEDUMERIRE PENTRU TOATA LUMEA, caci demonstreaza contrariul;
  – ca dorim SA SCOATEM ‘LIMBA’ afara din Constitutie – ???; CA DORIM sa alegem presedintele RM – ???

  Oare astfel ne va crede CINEVA ca noi vrem sa ne unim cu ROMANIA???
  Ce se intimpla, de fapt, cu LOGICA basarabeanului? – Ne-am deprins UNA SA GINDIM, alta sa VORBIM si a treia sa FACEM! – Iata unde este problema noastra — AM PIERDUT COERENTA si legatura dintre GINDIRE < CUVINT < ACTIUNE! – semnele <<< NU LE-AM PUS LA INTIMPLARE!

  Scuzati Va rog, dar am impresia ca avem nevoie de ajutorul PSIHOLOGULUI. Sa nu intirziem, caci peste un am putea avea nevoie de ajutorul PSIHIATRULUI. Nu este o gluma! Si nu este de ris, ci de plins, caci intr-atit ne-au ‘batut’ mintea idiotii acestia de comunisti, intr-atit ne-au ’speriat’ cu diferite amenintari, incat am pierdut orientarea in spatiu…

  DECI, sa ne INTOARCEM la PRINCIPALUL – Ce dorim fiecare??? – Scrieti pe hirtie ca sa nu uitati! Si actionati ANUME ASA CUM DORITI! Nu mai umblati in brinci ca niste copii smecheri… Smechereala ne joaca festa!
  Iata de ce Dumnezeu ZICE: nu minti! Caci nu duce la bine!

  Daca cu adevarat dorim UNIREA – nimeni, da, A B S O L U T nimeni nu ne poate opri sa realizam asta!

 47. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pt: Valenta spune:

  22 March 2010, la 10:10
  pentru SPERANTA… care nu moare niciodata,

  Ma bucur totusi ca ai scos la capat sensul pseudonimului postarilor mele…

 48. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Ei, aici sunt deacord, mai convingator decit in postarea cu „pasarelele” 🙂
  S-ar putea de comentat si iar de comentat, din pacate noi raminem numai cu „vorba”, As vrea sa va atrag atentia la chestia cu UNIREA, a fost doar o manipulare a societatii, sa fim realisti, N-as vrea sa va postez iarasi comentariile lui Ghimpu referitor la Unire, Vrem ori nu noi UNIRE, pe noi nu ne intreaba nimeni niciodata… Unirea pe un termen inca indelungat, ramiine a fi doar verbala, e bine ori nu ne ramane numai noua sa decidem si sa inghitim in „sec”…
  Sa trecem la una din probleme mai fierbinti, care de fapt si autorul temei o abordeaza: TRANSNISTRIA – sa calmam spiritele cu Unirea atita timp cit rusii ne tin cu arman spate, pe de alta parte UE se dezice de ROMANIA , mai degraba ca membru, decit sa se incinga intr-o noua rafuiala cu RUSSIA, Probabil iarasi n-am dreptate 🙂 Nu mai zic nimic despre GAZ-ul rusesc din UE… Daca n-ar fi fost atit de complicat, demult ar fi fost facut acest pas, spre UNIRE…. Totusi, ca sa nu ma faci iarasi pisimist si sa ma trimiti sa spal gheamurile, apoi tin sa mentionez ca ne-ar salva o Unire indirecta, incepind cu o integrare economica…etc dar o astfel de Unire ar trebui facuta treptat si FOARTE, FOARTE ATENT, de altfel ne va fi DUREROS iarasi…

 49. Luluţa, te felicit, eşti o fire fină şi iubeşti teatrul astai principalul, în rest îţi citez o învaţatura a împaratului Solomon care spune ” Nu vorbi la urechea nebunului fiindcă el totuna n-o să-ţi înţeleagă iscusinţa graiurolor tale”, cred ca ai înţeles despre ce mă refer. În rest dreapta e V. Pavlicenco spunînd că de discutat articolul dar nu lumea, fiindcă şi familia Pavlicenco pare a fi rusă şi atunci ar putea pe cineva să-l facă să i se ridice parul pe spate ca la lup. În articol este ridicată o problemă, NOI, evidenţiey faptul, noi, CETĂŢENII REPUBLICII MOLDOVA, respectăm sau nu legea supremă a acestui stat. Din unele comentarii se vede clar că unii nu doresc să respecte legea supremă a statului şi aceasta este un liberalizm asociat cu anarhizm. Ghimpu, şi cei care sînt în coaliţie cu el în AIE ( fiindcă spus este: – spune-mi cinei prietenul tău, şi-ţi voi spune cine eşti tu) nu vor să respecte legea supremă a Republicii Moldova, fiindcă pentru ei (şi pentru cei care îi susţin pe ei) legea supremă este la Bucureşti în România. De aceia după cum i s-a propus cuiva ca să viziteze teatru la Moscova (propunere mai sterilă nu pute fi propusă), tot aşa este o propunere reală pentru acei care au Legea supremă la Bucureşti în România, să-şi înfăşe valiza şi să plece la Bucureşti în România, iar dacă vor să trăească în Republica Moldova, atunci nu le rămîne decît să trăească, dar fie buni şi să respecte Legea supremă a statului Republica Moldova, stat oficial recunoscut de toată comunitatea internaţională, ear cei cu paie în cap, să nu să se roage tare să fie ajutaţi să-şi înfaşe valiza.
  Alexandru Iavorschi,cred că este nu un tînar din Basarabia, ci un tînăr di Republica Moldova care a facut studii si preda în România, fiind si consilier de deputat, anume din faptul acesta el se exprimă atît de calduros despre Republica Moldova. Vor Românaşii ori nu, dar alegeri anticipate în Republica Moldova vor fi, contrariul – 7 aprilie v-a parea un joc, şi poate că de data aceasta poporul v-a fi mai înţelept şi va face elegerea nu spre dărîmarea Republicii Moldova ci spre întarirea statalităţii ei. Dacă PL,PLD,PD,AMN ar duce o politică pentru întărirea statalităţii Republicii Moldova, atunci poate că s-ar mai putea fuduli că vor învinge comuniştii, ear cu politica care au dus-o ei pînă acuma, comuniştii se vor menţine încă mult pe arena politică. În Republica Moldova, pînă ce nu exista vre-o formaţiune politică care poate să-i facă concurenţă PCRM-ului, fiindcă toate formaţiunile politice care există nu au o politică unică pe baza cărea să se unească şi să contrapună ceva real şi efectiv politicii PCRM-ului.

 50. flowers_of_liberty

  Am ajuns vremuri, da! Sa fim alungati de pe pamantul unde ne-am nascut. Wuai moldovene tu trebuiesti lecuit cu forta ca vad ca nu intelegi nici septe si nici opt. Auzi, zii lui Marcusa tau si lui Pedrenco ca se trag din parinti emigranti, lor lamureste-le unde ce-i cu una si ce-i cu alta si nu ma invata pe mine cine sunt! Pe mine m-a invatat cine sunt un profesor scolar pe care-l stimeaza un oras si un raion intreg si generatii de oameni, wuai moldovene, moldovene! Tare prost mai esti. C-est la vie! Cu parere de rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *