E ceea ce spunem constant…

CIMG8344-paintConstantin Tanase, Timpul: Diavolul se ascunde in detaliiCIMG8346-paint

Baronul ţiganilor din republică, fiind întrebat cum a DSC00087reacţionat la proverbul folosit de ex-preşedintele Voronin, a răspuns filozofic, tot printr-un proverb despre ţigani: „Ce ţi-i, măi ţigane, când te fluieră? – Nu mi-i nimic, dar parcă tot mă zgârie…”.

* În anii ocupaţiei sovietice, satele şi oraşele Basarabiei au fost umplute cu monumente ale lui Lenin, cu pionieri eroi, tancuri şi tunuri (cu ţevile îndreptate spre România şi Europa), cu seceri şi ciocane – toate acestea fiind, în definitiv, simboluri ale ocupaţiei (ruseşti, comuniste, sovietice). Pe mine aceste „vestigii” ale unei epoci criminale (apuse?) nu mă deranjează, dar, vorba baronului, parcă tot mă zgârie…

* De ce comuniştii şi minoritatea rusă din RM ţin atât de mult la aceste simboluri este un lucru ştiut. Cu toate acestea, noua guvernare trebuie să aibă curajul să rostească un adevăr, care a fost rostit acum două decenii: toate aceste simboluri nu au nimic în comun cu ideea de independenţă, pentru că în 1991 Republica Moldova şi-a declarat independenţa faţă de fostul imperiu sovietic, deci şi faţă de tancurile, tunurile, pionierii lui eroi ş.a.m.d.

* Decizia Alianţei de a scoate Constituţia la referendum şi a evita alegerile parlamentare anticipate a provocat o adevărată tornadă de furie în tabăra armatei lui Ilici, condusă de generalul Voronin. Aceştia au declarat că de aici încolo nu vor mai glumi şi vor ridica poporul împotriva Alianţei. Începând de aici, Moldova coboară în beznă. Cu bolşevicii lui Voronin nu e de glumit: ca să revină la putere, ei sunt gata să împingă Moldova în focul unui război civil.

* Încă nu ştim ce articole din actuala Constituţie vor fi modificate şi puse la judecata poporului. Dacă e vorba şi despre „articolele sensibile” (limba, neutralitatea), atunci Alianţa trebuie să anunţe poporul despre această intenţie a sa nu în ajunul referendumului, ci azi (mai bine ieri), şi să decreteze starea de urgenţă şi mobilizarea generală a armatei sale (de votanţi). Lupta se va da „la baionetă”, pentru fiecare articol.

* Deşi guvernează de doar câteva luni, guvernarea Alianţei a reuşit să înregistreze câteva performanţe, dar şi să comită, vorba colegului Petru Bogatu, câteva „gafe monumentale”. Despre una dintre acestea am vorbit şi eu în repetate rânduri: deficitul de comunicare în sânul AIE. Acum, când pornim într-o luptă atât de… istorică – e vorba, totuşi, de modificarea Constituţiei! – liderii Alianţei trebuie să oprească ciomăgeala… discretă dintre ei şi să apară în faţa poporului cu o declaraţie de principiu în care să se reconfirme vechile angajamente şi să se definească clar noua situaţie politică ce s-a creat în RM în legătură cu decizia de modificare a Constituţiei prin referendum. Avem nevoie nu de declaraţii frumoase făcute de fiecare lider al Alianţei aparte, ci de o declaraţie-program comună.

* Primăvara întârzie, verdele ierbii mai stă încarcerat sub albul zăpezii, dar se va topi şi aceasta – vorba cântecului, „nu opreşte nimeni primăvara…”. Slavă Domnului că măcar aici, în natură, ciclurile decurg firesc, de la sine – nu poţi mitui un anotimp, oricât de mulţi bani ai avea, ca să nu se producă ori să se producă înaintea altuia şi în locul altuia. Asta aşa, ca printre altele, prietenii mei ştiu printre care…

* În final, zic şi eu aşa, ca prostul: e bine că liderii Alianţei sunt deştepţi, dar nu e rău să fie atenţi şi la ceea ce spun Anatol Plugaru şi Mihai Petrache. E ştiut doar: diavolul se ascunde în detalii.

Loading Facebook Comments ...

39 Comments

Add a Comment
 1. Daaaaaaaaa, ceea ce spui constant, cind tara arde: Ciinii si pisicile.

 2. Pt ortodox

  Pai asta e, tara arde pentru ca e condusa de oameni fara suflet, care stiu doar a ucide ciinii.

 3. Păi, da, comuniştii au condus cu suflet ţara asta!.. Dnă Pavlicenco, cred că aţi întrecut măsura. De propria marginalizare sunteţi de vină dvs şi numai dvs, iar marginalizarea partidelor democratice, care e evidentă din toată activitatea dvs din ultimul an, nu vă va reuşi. Sunt alte timpuri, decât anii 90, se schimbă generaţiile de politicieni, iar dvs aţi preferat să rămâneţi în tabăra foştilor. Succesuri în lupta pentru drepturile cetăţeneşti ale câinilor publici.

 4. p-u Ortodox

  Pozele sunt lansate foarte reusit. Daca vor avea si oamenii sufletul la acest catel, care doarme atat de linistit……..

 5. p-u Europa
  Ce tot dai atatea sfaturi pretioase din „centrul spiritual European”?
  Nu ai decat sa te intorci in RM si sa organizezi o asociatie p-u protectia copiilor si batranilor, caci de aceastea cu gura mare sunt multi.

 6. Natalia, da de ce raspunzi in locul V.P. esti anonimatul ei?

 7. Am citit articolul dar nu vad ca are legatura cu comentariile voastre. Poate ajunge sa turnati aberatii si treceti la discutiile asupra articolului.

 8. Atentie – toate comentariile care nu au legatura cu articolul dat vor fi STERSE!

 9. Pt olgutza

  Pai asta e problema – lor nu le place si nici nu-i duce mintea pentru discutii la subiect, ci doar pe linga subiect – e si comod, si dai „bine”, si iti ascunzi prostia.

 10. D-na Pavlicenco, as vrea sa aud o analiza/parere, la situatia de azi din RM, referitor la batalia referendumurilor.

 11. d-na VP, as vrea sa aud si eu parerea d-ta in legatura cu Conferinta lui Voronin.

 12. p-u Europa
  Eu nu raspund in locul nimanui, am constatat doar faptul unei obraznicii

 13. Adriana Ochisan cinta manele.
  Dna Pavlicenco, cum comentati: Adriana Ochisan cinta manele.

 14. p-u Alo
  Ce, ai scleroza?

 15. Pt bumbu

  „O analiza” e prea mult spus, nu mai am chiar atita timp sa scriu. Astazi, la ora 21.10, voi fi la Cabinetul din umbra la Vitalie Calugareanu, Jurnal TV, pe aceasta tema.

 16. Иностранцы получат право покупать сельскохозяйственные угодья в Молдове для создания предприятий по переработке сельхозпродукции. Об этом сообщил министр сельского хозяйства и пищевой промышленности Валерий Косарчук, пишет Interfax.ua.

  По словам министра, в ближайшее время АЕИ внесет поправки в закон о запрете продажи земель иностранцам. Косарчук считает, что нынешнее положение дел препятствует развитию экономики. Таким образом, в скором будущем экономические агенты, которые изъявят желание открыть совместные предприятия по переработке сельхозпродукции, получат возможность приобрести сельхозугодья.

  Новая власть хочет превратить Молдову в банановую республику? То, что не успели разрушить коммунисты, доделают либералы? Кроме земли в Молдове больше ничего нет. Это земля уже не будет принадлежать коренным жителям, молдаване будут вынуждены разбежаться по всему миру. В Голландии земля вообще не является товаром, т.е. не продается.
  „Они”вообще с ума посходили?! Может, им действительно выразить вотум недоверия, как предлагают коммунисты?
  Ваше мнение?

 17. Socant!!!
  Dna Pavlicenco, cum comentati: Adriana Ochisan cinta manele

 18. Rusoaica, esti o proasta, asta e parerea mea, chiar daca nu ai nevioe de ea asta e realitatea. Referitot la problema pe care ai abordato, este o aberatie comunisto-pepecedeica de doi bani si o copeica.
  Si fa o favoare – scrie pe limba romina!!!

 19. p-u Rusoaica
  “Они”вообще с ума посходили?! Может, им действительно выразить вотум недоверия, как предлагают коммунисты?
  Ваше мнение?

  А ты в своём уме? С чего ты взяла, что молдаване разбегутся по всему миру?
  И будь пожалуйста добра, уважай общество с которым имеешь
  желание общаться, пиши свои опусы на румынском языке (молд. если тебе угодно), потому что твой лепет не всем понятен.
  Я-не-умею-разговаривать-по-русски

 20. Pt alo

  Eu nu o ascult pe Adriana Ochisan. Nu stiu ce cinta. Regret ca ai nostri cintareti populari cinta manele.

 21. D Pavlicenco dezbaterile de la jurnal TV au demonstrat încă odată, că pînă ce mai răsună în sufletele unor politicieni cîntecul ” NE RASTANUSI S COMSOMOLOM” este greu de dialogat la tema L.Romînă, NATO, condamnarea regimului comunist ş.a.

  Chiar dacă unii politicieni astăzi se declară anticomunişti, orişice încercare de a reaudece discuţia la tema valorilor naţionale îi frige, de parcă ar muşca un piper iute.

  Aşa şi pe acest blog.

  Răutăcioşii fac zarvă, dar adevărul e că-i frige V.Pavlicenco şi PNL cu principiile doctrinare naţionale , anticomuniste, proromîneşti care nu se îmbină cu cîntecul „ne rastanusă s comsomolom”, deaceia ei şi atacă , fapt confirmat încă odată la acea emisiune de la Jurnal TV cînd se încerca să se discute despre NATO şi limba de stat.

 22. KOMUNISTII IN ISCUSINTA SA DE A DUCE IN EROARE SI BEZNA SINT INVINCIBILI.PESTE 75 ANI IDEOLOGIA LOR A STAT DEASUPRA INTERESELOR MATERIALE SI DE BUNASTARE A UNEI INTREGI NATIUNI.EI DE FAPT SUNT CAPUSELE PE CORPUL PROLETARIATULUI.
  OAMENI BUNI ! NU VA LASATI DUSI IN EROARE DE IDEOLOGIA PCRM CONDUSA LA SIGUR DE FSB RUSSIA.NU UITATI CA FSB RUSSIA PE TERITORIUL MUNICIPIULUI ARE 20.000 DE AGENTI PASIVI.
  PRIVITI STAREA LUCRURILOR MAI AMPLU .UE SI NATO SE APROPIE LA SIGUR DE FRONTIERA CU RUSSIA.RUSSIA NU O POATE PIERMITE.FAPT DE CE A SUSTINUT INSTABILITATEA POLITICA IN UCRAIANA PE PARCURS A 4 ANI. CRIZA MONDIALA A FACUT FIESTA IN KAMPANIA D-EI TIMOSENCO.IAR IN PERSOANA LUI IANIKOVICHI RUSSIA ARE LA 100 UN GARANT DE NEEXTINDERE UE NATO SPRE FRONTIERA RUSIEI.IATA CA A VENIT SI TIMPUL TRANSNISTRIEI SA-SI ARTE COLTII …
  IAR RESTUL PROBLEMELOR DIN CADRUL POLITICII RM AR TREBUI SOLUTIONATE DIN SITUATIA GEO/POLITICA CREATA LA MOMENT.IAR CEL CARE VA IZBUTI SA SE DISCURCE IN TOATA DARAVEKA ACEASTA VA MERITA LA SIGUR SALVE SI SLAVE.
  ACUM ORI TE INDOI SUB RUS SAU ASTEPTI PROPUNERI REALE DE LA UE.PAVLICENCO DINSA NU ESTE O …. POLITICA,STIE EA CE FACE .N-A VINDUT IDEILE S-A PASTRAT PE POZITII CHIAR IN CELE MAI GRELE SI PENIBILE MOMENTE A DEMOCRATIEI MOLDOVENESTI. ASTA E .

 23. То natalia:

  Dear Mrs. Natalia, I have no desire to communicate with you personally. On this blog I talk only with Paulichenka. (Mrs. Paulichenka excellent command of several languages). I was not interested in your opinion. And your no tolerance of the Russian language is not an indicator of high culture or that you’re a great patriot of Moldova . Aggression usually provoke a response aggression.
  I hope you want peace in Moldova.

 24. p-u Rusoaica
  Cum te-ai folosit de translator p-u engleza, nu ai decat sa te folosesti si pentru romana, si nu merge vorba de patriotizm sau de parerea mea personala, dar de stima, fata de Tara in care locuiesti.

 25. bumbu spune:
  11 March 2010, la 22:10

  Rusoaica, esti o proasta, asta e parerea mea, chiar daca nu ai nevioe de ea asta e realitatea. Referitot la problema pe care ai abordato, este o aberatie comunisto-pepecedeica de doi bani si o copeica.
  Si fa o favoare – scrie pe limba romina!!!

  Vezi doamna Rusoaica, ca nu numai eu nu inteleg limba lui Puskin din gura ta. Macar ca, i-mi place si Puskin, si lermontov, si Esenin, pot si sa-ti recit dar iata ca cand vorbesti tu multi nu inteleg. Asa ca, nu merge vorba de agresivitate.

 26. Pentru Natalia şi bumbu,

  Stima începe de la cunoaşterea propriei limbi. Nu-i aşa?

  Românii nu te-ar inţelege când spui „pe limba romina”, ar fi corect „în limba româna”.

  Учи родной язык и матчасть!!!

 27. Rusoaika are perfecta dreptate kind a vorbit despre permisiunea de a vinde pamintul nostru strainilor, deoarece doar asta ne-a mai ramas, comunistii au vindut totul ce se putea din MD timp de 10 ani, nu au reusit sa vinda si pamintul, insa noii „democrati” pentru a se imbogati vor incepe in curind a vinde acest pamint.

 28. p-u Olguta

  Nimeni nu zice ca nu e corecta in privinta pamantului, dar ca moldovenii au sa fuga din RM, cum de inteles? Si de unde stim noi, ca „noii “democrati” pentru a se imbogati vor incepe in curind a vinde acest pamint.” Haideti sa operam cu de facto.

 29. p-u Rusoaica
  Am invatat in scoala din RM, si limba romana a fost cam calicita de rusi (devenind moldoveneasca), prima limba, care am vorbit-o a fost rusa, ce nu e corect. Dar vad, ca tu cunosti bine limba romana (daca poti sa corectezi) si va fi corect sa scrii in aceasta limba, p-u ca aici mai posteaza si cetateni din RO.
  Nu stii, ca in societate, unde toti vorbesc o limba, nu e frumos sa vorbesti alta limba? Acest lucru da dovada de needucatie.

 30. NATALITA , CE MAI FACI ? AM FOST FOARTE OCUPAT, sa mai scriu pe aici .. tu mai stai pe blogul lui VP , ca vad ca tot pisici si maidanezi pe aici , chiar daca titlul e despre” referendumurile ” MOLDOVEI .Sau se va face referendum pentru maidanezi , daca vor s afie eutanasiati sau ba ? VP A APUCAT-O RAZNA DETOT.

 31. Natalia, давайте говорить фактами:

  Налоговое законодательство готово для того, чтобы продавать землю сельхоз назначения, при этом не платить налогов с продажи:

  art. 20 lit. o1) Cod Fiscal

  o1) veniturile obţinute de persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova de la înstrăinarea terenurilor cu destinaţie agricolă;
  [Art.20 lit.o1) introdusă prin LP108-XVIII din 17.12.09, MO193-196/29.12.09 art.609]

  Все готово, уважаемые крестьяне! Срочно избавляйтесь от земли, потому как рынки закрываются, перекупщики берут вашу продукцию по грошовым ценам, сельхозтехника вам не по карману, придут иностранцы с современной техникой, и вы будете, как негры на плантациях в банановых республиках. И ваши потомки будут вам очень „благодарны” за то, что вы „сохранили” язык и подарили иностранцам землю: российским олигархам будет до одного места, на каком языке разговаривают их рабы.

 32. p-u Rusoaica
  Давайте:o1) veniturile obţinute de persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova de la înstrăinarea terenurilor cu destinaţie agricolă;
  [Art.20 lit.o1) introdusă prin LP108-XVIII din 17.12.09, MO193-196/29.12.09 art.609] Я что-то не вижу, что здесь идёт речь о продаже земли именно иностранцам. Слышим звон и не знаем откуда он? Возожно идёт речь о развитии частного сектора в области с/х если продажи будут осуществляться без взимания налогов?
  Или закончились страшилки по поводу присоединения к Румынии и начались новые, по поводу банановой республики?

 33. p-u Rusoaica
  Nu am gasit nimic nou. Este diferenta: Guvernul va da posibilitatea de a vinde acest pamant cetatenilor straini, daca proprietarul are dorinta, dar nu impune pe nimeni sa faca acest lucru. Dar in alte tari nu e posibil, ca cetatenii nostri sa procure pamant? Pot sa-ti dau si exemple. Chiar si familia mea a procurat pamant in RO, ci ce?
  „российским олигархам будет до одного места, на каком языке разговаривают их рабы.”
  Vezi, ce limba lunga ai? Vrabia malai viseaza.

 34. For natalia:

  Наталья, Вы абсолютно правы: зачем у меня должна болеть голова о молдавских крестьянах? У них есть правительство, которое о них „заботится”. Вы, молдаване, лучше понимаете друг друга, разберетесь между собой.
  Но большое спасибо Вам за поданную идею. Ваше семья купила землю в Румынии. Так? Я думаю, что каждый из моих многочисленных родственников из России, пользуясь случаем и нищетой молдавских крестьян, (которых „nu impune pe nimeni sa faca acest lucru”) с удовольствием прикупят пару сотен гектаров самой плодородной земли в Европе.

  Кстати, Вы из какой деревни?
  У Вас очень специфический лексикон:”Vezi, ce limba lunga ai? „

 35. Traducerea aproximativa a mesajului in engleza

  Stimată doamnă Natalia, nu am nici o dorinta de a comunica cu tine personal. Pe acest blog eu vorbesc doar cu Paulichenka. (D-na Paulichenka comanda excelent de mai multe limbi). Eu nu am fost interesat, în opinia dumneavoastră. Şi nici o toleranţă de către dvs. a limbii ruse nu este un indicator de cultura de mare sau că sunteţi un mare patriot din Moldova. Agresiune de obicei, provoca o agresiune răspuns.
  Sper ca vrei pace în Republica Moldova.

 36. p-u Rusoaica
  I-ti raspund: sunt din Chisinau, dar iata ca tu probabil esti din Timu-Taracani(de-al de porc rusesc),
  si inca, sa stii, ca in orice Stat, ca sa cumperi pamant, trebuie sa-ti faci cetatenie in acest Stat (probabil, ca si la noi o sa introduca asa cerinte) si neamurile tale o sa aleaga, sa fie „modavane” sau mai-stiu-eu-cine. Si pamanturi sunt si in Rusia”plodorodnie”, dar trebue sa fiti muncitori, ca „moldavane” dar nu niste betivi.
  Землю ещё и нужно обрабатывать, а молдаване останутся за Днестром, и где же вы наёдёте слуг?

 37. Stimata d-na VP, eu am inteles mesajul doamnei foarte bine, dar iata ca in postorea cu cauza ea nu sa adresat anume d-ta, nu am vazut sa scrie p-u VP. Am avut impresia, ca la toti de pe blog.

 38. p/u Natalia: Astept, cu neliniste, un proiect de lege in acest sens votat de AIE.
  Paminturile tot de ei se cumpa ca dupa adoptarea legii sa le vinda la preturi dublate, triplate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *