III. Incotro se umfla PLDM si MU?

Imag098Se spune ca, dupa ce Mihai Ghimpu a fost ales Presedinte, iar Filat – Imag000prim-ministru, acesti demnitari au avut o prima (daca nu chiar prima) intilnire cu Ambasadorul Kazahstanului, ca sa stopeze urmarirea in care a fost dat Anatol Stati in CSI, pentru ca nu a repatriat 1 mlrd dolari in Kazahstan. Nu zicem ca nu a contribuit, poate, fundamental acest om de afaceri la rasturnarea comunistilor care i-au distrus busiinessul, fiind vorba nu doar de Stati. Problema, insa, rezida in implicarea aici a lui Petru Lucinschi. Si daca el e implicat, atunci apare problema orientarii politice externe, gramele de romanism “permise”, “nesupararea” cumva a Estului. Am inteles ca Stati este un roman adevarat si ma bucur, dar Lucinschi, care ar putea sa aiba si el cetatenie romana, unii chiar ne-o confirma sigur, nu stiu daca nu joaca la doua capete ale batului diplomatic. Eu ma simt destul de frustrata cind stiu cum a pledat Lucinschi in anul 1993 pentru restabilirea Partidului Comunist, cum a zgiltiit continuu Parlamentul in 1998-2001, cum a stimulat, cred, stabilirea majoritatii parlamentare de 52, in loc de 51 (in Letonia sint, la fel, 101 deputati, dar majoritatea e de 51, nu de 52, ca la noi, unde si matematica e politizata…) si cum, cred, a pus piedici unificarii liberale – voi face si eu aici ca si Constantin Tanase – nu deschid paranteze, unii prieteni liberal-democrati stiu de ce…

Adica, daca un diplomat respectat imi spune mie, nu altcuiva, “ei si ce daca in spatele PL si PLDM sta Lucinschi, important e sa ii dam jos pe comunisti”, eu ce sa cred – ca unui comunist, fost nomenclaturist, ii ia locul, drept eminenta cenusie, un alt inalt demnitar nomenclaturist comunist la scara sovietica, fost membru al CC al PCUS, care a avut cea mai inalta functie in R.Moldova si nu a facut decit sa asigure o patinare cit mai buna a celui de-al doilea stat romanesc sub regimul guvernarii sale? Ca doar se stie ca unii oameni de afaceri nu dau un ban pina nu dispune “papa”…

Si nu e nici un bai, aflarea comunistilor la putere a dus la starea de spirit cind oamenii nostri spuneau “sa vina si Dracu’, numai sa plece acest Diavol”. Dar care sint politele geostrategice de platit pentru substituirea patronilor?

Astea sint problemele. Am avut un singur Voronin, acum avem patru voronini, fiecare sau trei dintre ei macar, pretinzind ca e cel mai mare. Pe coloana vertebrala a unora (Ghimpu) a fost pusa o greutate prea mare si omul se indoaie, se pliaza sub sarcina necomparabila cu posibilitatea persoanei.

Si fiecare trage in partea sa, dar cine va avea de suferit? Daca situatia este asa ca Lupu se vrea oricum Presedinte si e bine ca inca e cumincior si tace intrucitva, ca Filat vrea si el tare sa fie Presedinte si sa il debarce a doua oara pe Lupu, ca si Ghimpu vrea sa ramina Presedinte de Parlament, dar si de stat, numai ca pentru a-l “invalui cu iluzii” pe Lupu, ii tot spune ca “el va fi neaparat” (nu la fel crede si Filat) Presedinte, de Urechean nu stiu, el mereu “vrea si shie ghini” – de ce sa nu se aseze si sa discute franc intre ei acesti lideri si sa vada ce se poate face in aceste conditii? Impresia oamenilor despre imposibilitatea crearii unei pozitii comune e in favoarea sperantei de nerevenire a bau-bau-lui comunist sau in detrimentul acesteia?

Oare Comisia de modificare a Constitutiei nu se putea face cu un acord ferm si in urma unei intelegi clare ce modificam, dupa care Comisia doar sa perfecteze vointa politica? Dar asa – fiecare iese si ciripeste ce crede el ca il favorizeaza in raport cu partenerii de coalitie.

Forumistii spun ca lupta dintre Filat şi Lupu abia începe. Pentru ca Filat a format un partid “nemaivazut de scump” pe cimpia postcomunista insaracita, dar solutia a fost una imorala si acum, concurenta insubmersibila este devoratoare. Din informatiile de pe Internet, postate din teritoriu, aflam ca “PLDM s-a indepartat de simplii membri de partid, din care cauză ultimii sunt dezamăgiţi şi gata oricând să părăsească partidul. Iar sediul PLDM demult este închis”. De ce oare? Pentru ca se fac alte scheme pentru care parerile membrilor simpli de partid pot deranja. Ce fel de conferinta de presa a PLDM e cea in care spune ca “un partid duce o campanie de denigrare a membrilor si a conducerii PLDM” – este asta oare vointa politica, prudenta prefacuta sau preludiul unei campanii electorale?

Nu e nici o problema – dar daca e asa, sa se iasa public sa se spuna ca, gata, nu mai merge brinza in AIE, ne despartim, si pornim pe drumurile fiecaruia, stabilim anticipate, ne intelegem sa respectam legislatia sa nu dezamagim lumea degeaba si invinge cel mai tare. Dar asa, membri AIE parca nici nu mor ca si aliati, nici nu traiesc, ci concureaza.

Eu ma intreb: declaratia lui Plugaru si Petrache despre necesitatea demisionarii lui Ghimpu in favoarea lui Filat, in scopul “depasirii crizei constitutional-politice”, pentru a alege alt Presedinte, s-a facut oare fara stirea lui Filat? Daca da, de ce Filat nu a infirmat sau contestat, pentru a nu crea suspiciuni? Oare Filat, care nu participa la sedintele Comisiei constitutionale, jurist fiind, pe fundalul caracterizarii activitatii acesteia drept «inutila, irationala, nerentabila si ilogica» e doar ideea celor doi protagonisti ai conferintei de presa cu aceasta “propunere”? Sau e mai mult? Dar Filat cum se simte dupa asta, daca nu are nici o implicare? Comod sau incomod? E asta un PR pentru a baga oamenilor in cap ca Filat trebuie sa fie si Presedinte de tara? Chiar daca Plugaru a spus ca “Filat si Lupu se bat deja pentru aceasta functie”.

Ce efect, totusi, au declaratiile publice referitor la faptul ca e greu sa combati coruptia pentru ca o parte din oligarhi si corupti si-au gasit krisa AIE si sint deja “ai nostri”? Am mai spus cum imi zicea un lider din raion: “Dna Pavlicenco, m-au invitat si pe mine la partidele de guvernamint, dar eu ramin cu partidul meu si la bine, si la greu. Si-apoi cum sa merg intr-acolo, sa fiu alaturi de cei, contra carora Dvs. ati luptat, pentru ca au furat totul din colhozuri, cotele valorice, alte bunuri colective, insaracindu-i pe oameni si acum au devenit lideri la PLDM, spunind ca “pai, noi totuna vroiam sa plecam de la comunisti, ca ne-am saturat zece ani aici?”

Dmitri Ciubasenco, ziaristul intrat in PLDM, mi se pare ca e si pe lista electorala, scrie ca timpul lucreaza impotriva AIE, pentru ca “spre Putere se scurge in flux mare de toata murdaria, compromitind-o si sporind sansele PCRM de a se revansa – http://ava.md/034-kommentarii/03675-chto-proishodit-v-moldove.html si http://ava.md/01-politika/03674-vladimir-filat-vedet-pravyashii-alyans-k-raskolu.html

Alte citeva idei expuse in comentarii semnate de Ciubasenco si Elena Sava ar arata ca nu Pavlicenco distruge AIE, ci ambitiile si lipsa de dialog si de deschidere pentru compromisuri, tot felul de fentari pun in pericol Alianta si ne prostesc pe noi.

Integrarea europeana intr-o tara inapoiata, evaluata de Foreign Policy ca stat esuat, in care Puterea se situeaza mai presus de lege, institutiile de stat si institutiile democratice nu functioneaza, este mai mult decit un bluf. Mai ales ca “Puterea are citeva volane, frine si claxoane”, iar schemele vechi, comuniste, din business se pastreaza, legea nu reintra in societate, circul cu 7 aprilie deja plictiseste, adica se face totul sa revina PCRM la putere. Ciubasenco reproduce spusa unui inalt diplomat european: «Nu ascundem ca ne place sa avem de a face cu actuala Putere, care a proclamat deschis ca prioritate integrarea europeana si actioneaza in aceasta directie. Insa daca alegerile trebuie sa aiba loc, ele trebuie sa aiba loc. Si daca, urmare a alegerilor, la putere vor reveni comunistii, acestea sint regulile democratiei”. Concluzia? Sfatul meu e sa se aseze toti cei patru si, poate, cite o minte mai treaza din partidul lor pe alaturi, ca sa discute cu cartile pe fata si sa convina sa actioneze asa, ca sa nu revina comunistii.

Portalul www.ava.md, care gazduieste aceste doua comentarii, a facut mult, cred eu, pentru a promova PL si PLDM – si acolo, la portal, sint amici ai unor fosti inalti demnitari ai RM, amintiti deja in acest articol. Acum, insa, publica un articol intitulat “Vladimir Filat duce Alianta de guvernamint spre destramare”, mentionind ca Filat se comporta ca un lider unic al AIE si nu tine cont de coalitia de guvernamint. Eu am spus ca AIE trebuia sa incerce o ierarhie, insa asta nu inseamna aroganta, egoismul cuiva si incercari de a marginaliza pe altcineva din coalitie.

In concluzie. Continuu sa cred ca dialogul si transparenta sint leacurile tuturor maladiilor politice. Trebuie cultivat dialogul, si nu purtat discutii pentru pregatiri de fractiuni mai comode de stinga, gen MU, ai carei membri sa scape de pedeapsa legii. Si presiunea opiniei publice, a presei ar conta. Sa incercam sa nu ne ascundem dupa deget, pentru ca vom vedea ca degetul e straveziu, daca nu vom avea curajul sa analizam fara frica ce se intimpla. Tacerea e de aur, dar nu intotdeauna. A te face ca nu vezi, a nu-ti pune intrebari, a avea frica de politicieni nu sunt cai bune, numai ca unii apuca sa inteleaga asta prea tirziu.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

50 Comments

Add a Comment
 1. Doamna V.P. toti sunt destepti de-a face legaturi, bani … Logic Moldova are nevoe de oameni care in viata se discurca. Dar PNL ce legaturi politice ori economice are? Am o impresie ca pentru voi toti sunt rau. Mai descrieti-ne ce voi aveti rau si bun. Despre fenomenul PCRM&PNL deja stim. Moldova are prea multi maidanezi. Sobaci laiut a caravan idet…

 2. Iarăşi mă repet „Avem ce avem” şi vai de simplul cetăţean care din toate timpurule a dus povara greutăţilor pe umerii săi. Tatăl meu răposatul din Feteşti, rn. Edineţ spnea – vezi să fie în cămară tot timpul un sac de făină cu grîu şi unul de popuşoi, fiindcă nu ştii ziua de mîne ce-ţi va aduce, iar în torbă nu-ţi pune nimeni, pot doar să-ţi eie. Şi se indigna mereu, cum de agrarienii în frunte cu dl. Snegur, Sangheli, Lucinschi, Voronin, Greceanîi, care au mers în politică şi posturi de conducere de la coada vacii, împărţind pămîntul la ţărani – nu au împărţin tehnica agricolă şi cu ce să lucreze pămîntul ţăranul, unde să vîndă producţia agricolă, laptele sînt nevoiţi să-l vîndă cu 1-2 lei, iar la Chişinău îl cumperi cu 6-7 lei (de ce şi cine îl fură pe ţăran de 4 lei) – ei cu mînile goale pot face ceva? Ştiu că cînd erau în campanii electorale le plăcea să meargă la Edineţ s-ăi voteze, iar apoi să le arate borta covrigului.
  Unde-s cele 15 tractoare aduse de Tarlev la Feteţti în 2007? Cine le-a vîndut nu tot cei care le-au adus?
  Vai de mica ţărişoară, de acest colţ mioritic de vise în care se fac permanent experimente

 3. Avem ce avem.P/n ca lucrurile sa porneasca bine e nevoie sa se produca schimbari si in mintea oamenilor.Cultura clasei politice este acolo unde este si nu putem schimba nimic la moment,alternativa nu avem. Dar asa cum speranta moare ultima cred in generatiile care o sa vina.Doresc promovarea tinerilor talentati in cadrul tuturor partidelor inclusiv si la PNL. Vrem sa-i vedem, sa-i auzim.

 4. In coltul asta mioriti traiesc prea multi , care cred ca e om cel care se descurca si nu cel care respecta legi de asta si merge tot de-a oAIE-a.

 5. Плохой мир лучше, чем хорошая война 🙂

 6. Daca a privatiza totul foarte corect, respectind toate legile, ne trebueste 100 de ani. Judecatorii, amenzi din nou nationalizarea, apoi iarasi privatizarea si tot asa vom sta pe loc. Cu cit mai repede se va privatiza cu atit mai repede legile concurentei economice vor functiona. Numai prin concurenta se poate ridica calitatea marfii si nivelul de trai. Stagnarea comunista este foarte periculoasa. PNL la orice pas ne spune ca Puterea nu asa face, ea este caracterizata numai negat. Puterea este indirect vointa politica si economica a poporului. Chiar asa de prost este poporul ? V.P. va inselati.

 7. browser In Cecenia merge plohaia voina dar este suficient de-a separa Rusia. Federatia Rusa te asteapta cu pace instabila si plohaia voina.

 8. N-AM SPUS EU CA VETI SCRIE 55 VOLUME ! /CA SI LENIN!/ Cand apare volumul 4 de zoi ! , care se incep cu: „SE SPUNE..” Precizati CINE, , totusi , spune , matusa Ioana sau mos Gheorghe !

 9. to:europa

  Nu trebuie sa ma trimiti in Rusia, nu am ce cauta acolo.
  Am dat proverbul in rusa caci e mai raspandit la noi in varianta rusa.
  Iar exemplu tau cu Cecenia doar confirma proverbul si nu invers.

  Adesea nu sunt deacord cu pozitia dnei Pavlicenco (ca si pe acest subiect) dar acesta nu inseamna ca trebuie sa ma comport ca un mascarici.

  Mai bine spune-mi te rog, ce e cu nickname-ul asta al tau? Ai careva complexe? 😉

 10. browser Eu iti dau garantie ca la mine totul este normal. Complexele cauta la alta persoana, daca tu nu le ai.

 11. „Eu continui”, nu „eu continuu”.
  Si nu degetul e gol, ci regele. Sau poate doriti un deget imbracat? Daca da, atunci lumea ar trebui sa se gandeasca la altceva, nu la un deget!

  E foarte bun articolul. Incomparabil mai bun decat cele de altadata. N-ar strica sa mai scrieti si la ziar.

 12. continuare din/la „Dreptatea”: la ziarul COMUNISTUL , MOLDOVA SUVERANA , FLUX etc…

 13. europa,
  noi avem gura buna, adica suntem buni de gura. Inca n-ai vazut? Dupa cum spune Costi, gura pentru 55 de volume, numai ca nu a lui Iliici, ci a PNL-ului. E hazlie comparatia, fapt ce arata ca lui Costi i-au placut volumele lui Lenin si ar dori sa le mai reciteasca. Insa cred eu ca a incurcat blogul, aici nu le va gasi, chiar daca ar scotoci cu luminarea.

 14. Costi,
  Ceea ce se refera la”Precizati CINE, , totusi , spune , matusa Ioana sau mos Gheorghe !”–nu tre sa o chinui pe D.Pavlicenco, iesi in strada si stai de vorba cu cine doresti si intreaba ce-ti pofteste inima. Ca D.Pavlicenco foloseste „se spune” este o forma de prezentare a unei probleme sociale si toti in toate limbile o folosesc fara ca sa provoace cuiva dezgust. „Se spune” mai este un argument la aceea ca dna Pavlicenco nu sta numai in fata calculatorului, cum scria cineva aici pe blog, dar discuta cu oricare. Ce-i rau in asta, Costi? Sau ti-e greu de matusele si mosnegei? Parerea lor tot conteaza, stii tu de ce.

 15. browser,
  Плохой мир лучше, чем хорошая война. Cit de bine spus. Asa e moldovanul, mai bine tace, decit sa mai zica. Dar stii ca uneori ii dau dreptate!!!Stii de ce? Nu toti au rabdarea pe care o are Pavlicenco de a spune unul si acelasi lucru de mai multe ori. Nu ca si-ar dori doamna putere, de aceea ca sunt multi natarai, care sed fara ca cineva sa-i deranjeze, ca e de-al lor. A mai scris cineva aici ca ar fi bine sa fie selectatai cei mai cei in politica, nu sa stea dintre cei nepriceputi, muceziti. Au fost spuse multe lucruri bune, insa cine le ia in seros. Credeam si eu ca daca sunt aceste bloguri, vor tine guveranamentarii cont de parerea multimii, dar nu e chiar asa.

 16. Iarasi o sa apara propagandistii pedelisti Jay si toka pe forum. De fapt or fi si aparut, dar sub alte nickname-uri.

 17. Nu inteleg totusi de ce dna Pavlicenco e pornita atat de rau impotriva lui Filat, cel care incearca sa miste lucrurile inainte. Daca e prieten Filat cu Turcan/Stepaniuc, cum se explica desecretiarea documentelor aiurite semnate de Stepaniuc?

 18. Ava e un portal pro-moscovit (banuiesc si finantat de acolo). In afara de articolele lui Taranu, Nantoi si Ciubasenco, pe care le publica uneori, chiftesc de romanofobie. Daca anterior ei publicau articole anticomuniste si sustineau AIE, atunci dupa dezghetarea relatiilor moldo-romane si, mai ales, dupa vizita lui Basescu la Chisinau, ei si-au schimbat radical pozitia. Se simte ca le-a fost data comanda sa schimbe radical atitudinea fata de AIE (ca romanofobi au fost intotdeauna).
  E adevarat ca pe PLDM inainte il promovau, dar PL-ul tot timpul a fost considerat de autorii de baza de acolo drept un partid extremist unionist.
  Este de ajuns sa citim orice material plasat acolo despre cetatenia romana sau NATO ca sa va convingeti de echidistanta lor.

 19. Concurs: ghiciti ce iese din COSTI=Verde (PLDM), Jay=rosu (pcrm), daca se amesteka?

  p/s: ceva ce nu se duce la fund!

 20. Pt europa

  Nu spun de popor ca e prost. El este neinformat si insaracit, cu buna stiinta de guvernanti, ca sa ii voteze din nou, ca ei sa fure in continuare. Aici e buba si cercul vicios. Si nu e doar la noi.

  Si inca ceva. PNL nu are nici o obligatie, ca partid extraparlamentar, sa laude guvernarea. Noi nu participam la exercitiul puterii si, doar de dragul bau-baului comunist nu vom mai pune miinile pe piept. Iar guvernantii trebuie sa isi bata capul cum sa infrunte toate sfidarile, mai ales ca e nevoie si sa le tina cineva vigilenta neadormita. Ce nu e democratic aici? Nu vi se pare ca vreti prea mari sacrificii de la noi? Ne-am retras din cursa electorala, PLDM ne-a dezbracat de oameni de vreo trei ori, noi gasim oameni si ei vin si ii vineaza, acum poate ne propuneti sa ne dizolvam de iubire fata de PL si PLDM? Sau de AMN si PD? Sau de MU si MAE? Sa fim seriosi. Nu au venit zisii democrati la putere ca sa monopolizeze chiar totul, inclusiv dreptul la optiune politica! Au incercat asta comunistii si nu le-a iesit. Mai incercati sa va uitati si printr-o alta prisma, cit e sa va tot spun lucruri elementare? Vrem un stat de drept, o societate cu pluralism politic ori o conducere ingimfata zisa democrata, care trebuie suportata numai pentru ca alaturi sta bau-baul comunist, intre altele cu care, in subteran, unii de la Putere tare bine mai coopereaza si joaca un spectacol dezgustator in fata noastra. Cititi ce scrie Dmitri Ciubasenco, membru PLDM si candidat pe lista parlamentara – aveti aici linkul la partea III despre PLDM si MU si, apoi, spuneti-mi ce credeti. Haideti sa discutam analitic, nu doar cu slogane sau expresii ale unor adeziuni beton fara drept de a pune ceva la indoiala.

 21. Pt Dreptatea

  Ar fi bine sa va onorati nick namul. Consultati Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane si apoi sa corectati pe cineva. Este corect EU CONTINUU, si nu CONTINUI – greseala pe care, intre altele, o fac si multi romani din Romania.

  Expresia e regele e gol, iar parafrazarea permite orice. Prostiile adaugate arata ca aveti o problema la creier.

  Vreau sa vad daca veti gasi curajul si puterea sa reverificati si sa va ceretio scuze cind gresiti in sfaturile „pretioase” deplasate.

 22. Aveti numai doua variante ori va dezolvati pentru a intari AIE ori dizolvativa de iubirea fata PCRM&PPCD pentru a se infla bine fenomenul doi PCRM&PNL. A treia varianta acum este ireala. Aici in Occident se bucura ca in sfirsit majoritatea politicienilor din RM sustin un Guvern Prooccidental. Iar fenomenul PCRM&PNL&PPCD care este inflat vor agravarea crizei politice. Orice privatizare este antiumana pentru ca noi toti n-avem bani suficienti de-a cumpara corect. Dar etapa de privatizare este prea lunga si nu poate functiona concurenta economica. Dar ce propuneti sa facem cu fostii adepti ai PCRM care trec de partea Prooccidentalistilor. Sa-i punem la perete. Asa faceau comunistii. Poate fenomenul comunist v-a influentat? Daca se vor deschide dosare penale tot capitalul va emigra cu specialisti in materie. Cum au facut rusii albi. Scopul PNL sa se alipeasca la proeuropeni si mai profesional sa contribue la concurenta clasica in politica si economie. Fiti mai rafinati in materia politica.

 23. Pt Geom

  Ceva ori se leaga „foarte bine”, ori nu se leaga. Pornind de la ce afirmati – Ciubasenco, membru PLDM, aderat printr-o conferinta de presa, candidat pe lista PLDM pt Parlament e prorus? Ce rezulta? Ca PLDM e prorus, e dirijat de forte dubioase din Transnistria, eventual Sevciuk, nezgircit cu mai multi…, ori cocheteaza cu Rusia si cu cel ce sta in spate? Cum sa intelegem ca membrul PLDM scrie rau despre AIE pe un site prorusesc?

  Si-atunci, fratilor, ce vreti de la mine? Adica Ciubasenco are dreptul sa scrie si eu – nu? Frumosi democrati mai sinteti, nu am ce zice! provesrbiali democrati.

 24. Pentru a va orienta mai corect in realitatea politica decideti ce dorit. Niste repere;
  PRORUSIA-PROEUROPA
  Comunism(feodalism)-Capitalism
  Dictatura-Democratie
  Minciuna -Adevar
  Nationalizare-Privatizare…

 25. Pt Vlad

  Dar de ce oare liberal-democratul Ciubasenco, si candidat pe lista parlamentara a PLDM, e pornit atit de rau contra AIE? Imi raspundeti si va raspund apoi, daca, intre timp, nu gasiti raspunsul pe blog.

  Aici e linkul http://ava.md/034-kommentarii/03675-chto-proishodit-v-moldove.html si http://ava.md/01-politika/03674-vladimir-filat-vedet-pravyashii-alyans-k-raskolu.html

  Va pot spune doar ca un PD noua, PNL, nu ne-a facut rau, insa PL si PLDM ne-a facut. Si nu e vorba de concurenta doar, e vorba de o crasa incorectitudine. Eu nu am obligatii fata de ei.

 26. Pt cei interesati.

  Articolul lui Dmitri Ciubasenco

  Что происходит в Молдове?

  Сегодня время уже работает против АЕИ и на оппозицию. Власть имеет свойство притягивать к себе всю грязь, и мы видим, как эта грязь, в том числе из бывшей власти, уже поплыла широким потоком в сторону новой власти, тем самым компрометируя ее и повышая шансы ПКРМ на реванш.

  Раньше этот вопрос чаще задавали иностранцы, сегодня со все большим недоумением его задают граждане самой Молдовы. И сами же на него отвечают: «В Молдове имеет место бардак, конца-края которому не видно». Для такого вывода есть все основания.

  Сегодня в Кишиневе нет полноценной легитимной власти, которая знала бы, в какую гавань ей вести «летучий голландец» молдавского государства, имела бы для этого необходимый «экипаж», могла бы крепко держать руль и паруса. А кто не знает, в какую гавань плыть, для того не бывает попутного ветра.

  Говорят, что гавань, в которой должен в конце концов бросить якорь этот «корабль-призрак» – «европейская интеграция». Это словосочетание даже записано в названии самого правящего альянса. Об «евроинтеграции» как о главной конечной цели говорит и оппозиционная Партия коммунистов. Но что это такое, никто не может толком объяснить. Если это просто сближение с Европейским Союзом, то данная задача не для временной недовласти. Франция и Германия, государства-основатели ЕС, евроинтегрируются больше 60 лет, и будут евроинтегрироваться еще столько же, пока Европа не превратится (а все идет к этому) в единое сверхгосударство. Если же ставится цель вступить в ЕС, то утверждать, что Молдова, с ее бедностью, неэффективным государственным механизмом, коррупцией, слабой инфраструктурой, разбитыми дорогами, неадекватными политиками, неурегулированным приднестровским конфликтом и прочими проблемами, может вступить в ЕС в ближайшие 20 лет, — значит, обманывать людей.

  Сегодняшняя молдавская власть больше напоминает разбитую «антилопу Гну», причем сразу с несколькими рулями, тормозами и клаксонами. И каждый, кто в ней сидит, мнит себя главным водителем, крутит руль в свою сторону, жмет на тормоза, когда захочет, и громко сигналит, создавая какофонию, от которой у всех голова идет кругом. Ясно, что такая машина не только никуда не может приехать, но и тронуться с места не может, а лишь вертится на месте, постоянно дергаясь и забавляя прохожих своими нелепыми движениями и постоянными стычками сидящих в салоне: «Ты кто такой?!» – «А ты кто такой?!».

  Альянс за европейскую интеграцию (АЕИ) был создан для того, чтобы отстранить от власти Партию коммунистов Владимира Воронина. В условиях неизбрания нового президента АЕИ обязан объявить и провести очередные внеочередные выборы. Формально ПКРМ от власти отстранена, хотя созданная ею система и высокая вероятность ее реванша сохраняются. Что касается досрочных выборов, которые, казалось бы, безусловно должны быть объявлены в случае неизбрания главы государства, то тут происходят странные вещи.

  Здравый смысл и уважение к закону натолкнулись на непреодолимые препятствия — властолюбие и юридическое крючкотворство. Отдельные составляющие АЕИ всеми правдами и неправдами пытаются избежать проведения досрочных выборов. Прежде всего это Либеральная партия Михая Гимпу и Альянс «Наша Молдова» Серафима Урекяна.

  Лидера ЛП можно понять. Он хорошо сидит в двух креслах, спикерском и президентском, ему это явно нравится, и он не хочет эти кресла покидать. Но его амбиции — это не повод нарушать Конституцию и узурпировать власть. Глядя на все те ухищрения и уловки, с помощью которых Гимпу пытается не допустить новых выборов и тем самым сохранить себя в двойной роли спикера-врио президента, вспоминаешь сообщение одного советского информагентства из столицы Никарагуа, где шли бои повстанцев с правительственными войсками: «Диктатор Сомоса прячется в бункере в попытке оттянуть свой бесславный конец».

  Можно понять и лидера АНМ. Эта организация — уходящая политическая натура. Партия разваливается, возможные выборы станут для нее последними, в следующий парламент она не попадет, и товарищам, которые только-только сели в свои руководящие кресла и начали «решать вопросы», покидать властные кабинеты также ужасно не хочется.

  Гимпу четко работает на свой маргинальный – 8-10% – электорат, и его не смущает то, что своими идеями унионизма, принятия новой Конституции, отмены выборов и запрета ПКРМ он тянет за собой на дно партнеров по АЕИ, «скованных» с ним «одной цепью».

  «Мы голосовали против коммуниста Воронина и его семьи не для того, чтобы над нами издевались румын Гимпу со своей семьей», – говорят люди. И возразить им нечего. Себе и своему племяннику Дорину Киртоакэ, который с неизбежностью проиграет следующие выборы генпримара в Кишиневе, Гимпу места и в новом парламенте обеспечит, а там хоть трава не расти.

  Самый «обделенный» лидер АЕИ, председатель Демократической партии Мариан Лупу, у которого никак не получается реализовать свою мечту о президентстве, всячески пытается дистанцироваться от своих правых партнеров по Альянсу. К досрочным выборам Лупу не только готов, но и желает их.

  На фоне отсутствия в стране полноценного президента и при парламенте, который, по большей части, запомнится людям перебранками Гимпу с Ворониным и прочими депутатами от ПКРМ, наиболее вменяемой структурой власти на сегодня выглядит правительство во главе с лидером Либерально-демократической партии (ЛДПМ) Владом Филатом. Но в условиях жестокого финансово-экономического кризиса, политической нестабильности, саботажа государственного аппарата правительство связано по рукам и ногам. То, что Филат сложил свой депутатский мандат, свидетельствует о том, что он стремится отмежеваться от царящего в парламенте абсурда, не боится отставки и готов к участию своей партии в выборах.

  Оппозиционная Партия коммунистов наблюдает за неразберихой в «алгоритмической» власти с чувством глубокого удовлетворения, а где-то даже садизма. Ситуация «чем хуже, тем лучше» ПКРМ вполне устраивает.

  Уровень и качество жизни людей продолжает падать. Старые коррупционные схемы в бизнесе, во многом контролируемые людьми ПКРМ, сохраняются. Ожесточенная подковёрная борьба за сферы влияния в экономике и госструктурах изнуряет участников АЕИ. Цирк под названием «Следствие по делу о событиях 7 апреля» всем надоел, люди начинают догадываться, что правду о тех событиях они не узнают никогда, потому что те, кто ищет, и те, кого ищут — одни и те же люди. Возможное объединение с Румынией всех пугает, конституционные потуги АЕИ смешат, перемещение памятников и осуждение истории заставляют крутить указательный палец у виска. В общем, делается все для того, чтобы ПКРМ вернулась к власти.

  А тот, кто придумал и провернул комбинацию с генеральным прокурором, вообще просто гений. Злой, но гений. Сегодня об это учреждение, как о волнорез, разбиваются все попытки хоть как-то поменять созданную при Воронине систему. Обещанные перемены профанируются. Старая система сохраняется — так, поменяли несколько, хоть и знаковых, но декоративных фигур — и ждет возвращения своего Хозяина. Можно только представить, на каких повышенных оборотах вновь заработает эта «мясорубка» в случае, если Воронин вернется к власти.

  ПКРМ ждет, как отреагирует АЕИ на рекомендацию Венецианской комиссии не трогать Конституцию и провести, в соответствии с нею же, новые выборы. Если АЕИ будет и дальше упорствовать в своем стремлении любой ценой удержаться у власти, то, очевидно, депутаты-коммунисты, включая всех резервных, сложат свои мандаты, сделав парламент нелегитимным. «Мы не хотим участвовать в этом спектакле по узурпации власти», – скажут депутаты ПКРМ. И это будет сильный ход. Неполноценный парламент будет становиться все более смешным, пока не превратится в презираемый всеми балаган, а коммунистам только это и нужно.

  В 2009 году, когда им не хватало всего одного голоса для избрания президента, коммунисты не стали менять Конституцию или искать какие-то лазейки, чтобы отменить выборы. Они признали свое поражение и объявили о переходе в оппозицию. То, что АЕИ не хватило для избрания президента восьми голосов, но он настолько цепляется за власть, что уже звучат обвинения в ее узурпации, как это ни странно, ставит нынешнюю «демократическую» и «проевропейскую» власть по степени ее законопослушности и демократичности ниже «авторитарной» ПКРМ.

  На этой неделе один высокопоставленный европейский дипломат заметил: «Мы не скрываем, что нам нравится иметь дело с нынешней властью, которая открыто объявила европейскую интеграцию своим приоритетом и действует в этом направлении. Но если выборы должны состояться, то они должны состояться. И если в результате выборов к власти вернутся коммунисты, то таковы правила демократии».

  Гимпу говорит, что у него в рукаве есть еще несколько козырей, с помощью которых он не допустит выборов. Шулер какой-то. Демократическая политика — это не покер, и как бы Гимпу ни пытался оттянуть свой конец, ему, а если не ему, то кому-то другому, все равно придется распустить парламент и назначить новые выборы. Может быть, в результате таких выборов основу и следующей власти составят нынешние партнеры по АЕИ. А может, это будет совсем другая коалиция. Таковы правила демократии.

  Сегодня время уже работает против АЕИ и на оппозицию. Власть имеет свойство притягивать к себе всю грязь, и мы видим, как эта грязь, в том числе из бывшей власти, уже поплыла широким потоком в сторону новой власти, тем самым компрометируя ее и повышая шансы ПКРМ на реванш.

  После бурного (местами буйного) 2009 года Молдова вступила, точнее, вползла в год 2010-й, который не сулит ей большей ясности и большей стабильности. Это будет год переформатирования партийно-политического HDD в результате выборов, и только в 2011 году можно ожидать перезагрузки властного «компьютера». Но станет ли он после этого работать лучше, быстрее и без сбоев — большой вопрос.

  Дмитрий Чубашенко
  editor@pan.md
  pan.md

 27. to:Luluta

  Ce presedinte de partid nu-si doreste putere? Care e sensul? 🙂

  Personal cred ca, ceea ce face acum cu articolele sale anti-PLDM dna Pavlicenco doar motiveaza si mai multi membri PNL sa migreze spre componentele AIE.

 28. Pt browser

  Vi se pare. Dimpotriva, vin in fiecare zi noi membri ai PNL, dezamagiti de PLDM si PL. Am sa va postez niste cereri, numai sa ma gindesc si cum.

 29. Romania si Moldova au demonstrat la ultimele alegeri la Presedintia Romaniei, ca au votat clar unii pt Dreapta si alta pt Stinga. Populismul PNL din R si PNL din M nu trece. Politica capitalismului clasic a inceput functionarea si la noi.

 30. ndrew spune:
  3 March 2010, la 23:11

  Concurs: ghiciti ce iese din COSTI=Verde (PLDM), Jay=rosu (pcrm), daca se amesteka?

  p/s: ceva ce nu se duce la fund!

  Jay si Costi, voi ce, iarasi participati la concurs?Cui i-i dati premiul?

 31. Verdele si rosu sunt culori complimentare care nu se amestica. Cine amestica primeste o culoare murdara. Cea mai corect este de spus ca Verdele accepta orice nuanta de rosu, care in realitate nu mai este un rosu pur. Aceasta nuanta transforma armonia mai bogata si mai complicata. Orice artist profesional poseda tainele acestei armonii.
  Deci Rosu pur a ramas in PCRM iar nuatele spre orange si violet s-au acordat cu Verdele al PLDM. Verdele devine mai puternic si exprima speranta pe linga nuantele rosului. Politicenii profesionali compara acordul din muzica, pictura, arhitectura si altele domenii in acordul din politica. Sunt legi tipice politicului si sunt legi universale, care apartin in toate directiile.

 32. Pt europa

  „Verdele si rosu sunt culori complEmentare, care nu se amestEca”.

 33. Doamna Pavlicenco are perfectă dreptate în tot ce face şi merită susţinere fiindcă am impresia că este unica Doamnă în Moldova, care are tăria de caracter şi spune lucrurilor penume şi nu se ascunde după spatele „stăpînului” ca dna Greceanîi, Postoico, Ostapciuc şi multe altele aşa gise „politiciene”.
  Bunelul meu spunea „să ştii, nu ţii prieten acela care te mîngîe pe umăr şi-ţi zîmbeşte, dar tii prieten adevărat acela care-ţi arată la greşeli”.
  Citind articolul dlui Ciubaşenco mă conving că undeva este miezul adevărului situaţiei actuale în sicietate şi politic. Lumea a obosit de circul acesta de 20 de ani în politică, de luptele acestea de pe sub covoare şi cînd priveşti ca „vanica stanica” tot acelea-şi figuri la putere în teritoriu şi la toate nivelurile, numai că puţin se schibă cu locurile.
  Situaţia în ultimii ani nu se va schimba pînă singur poporul nu-şi va spune cuvîntul – ajunge băieţi să vă jucaţi cu noi, ori lucraţi pentru noi alegătorii – ori descideţi-vă întreprinderi politice private, pe care cine vrea le angajază să le promoveze legile dorite.
  De cînd vorbim la diferite niveluri- executarea silită trebuie să fie mixtă, ca cetăţeanul de rînd să poată să-şi apere interesele fiindcă nu toţi o să poată plăti celui privat ca şi avocaţilor -de stat şi privat – la dorinţă şi posibilităţi financiar. Executorul de stat poate exista din procentele de executare obţinute de la debitor şi nu este obligatoriu salariul de la stat, în caz contrar sistemul în timpul apropiat se va bloca – şi conducerea actuală nu vede lucrurile acestea. Atunci daţi să-l facem privat şi pe inspectroru fiscal şi pe procuror şi pe poliţist şi pe medic şi pe pedagog oficial, pe toţi şi cetăţeanul de rînd să nu mai plătească impozite tuturor leneşilor de toate rangurile.
  Doamnă Pavlicenco, spune-ţi vă rog care este procedura de a intra în partidul PNL, că mulţi prieteni vor să depună cereri. Tel. meu 068877730, Vă rog să mă contactaţi. Muşlţumesc.

 34. browser,
  sa ma omori ca nu ma duc la PLDM si nicairi in alta parte,poti sa-l intrebi si pe Tudor Deliu,dinsul va confirma aceasta.Si vreau sa-ti mai spun un lucru,toti din echipa PNL sunt ca mine,deaceea unii ne incurca spunind ca este unul si acelas personaj aici pe blog.Pur si simplu nu cunoasteti oamenii de aici,stiti doar sa-i ponegriti si sa le dati calificative unul mai trasnit ca celalalt.Uite la Europa cum ii sare tandara cand aude de rosu si verde amestecat,cica i se murdaresc ochii.Ajuta-l sa si-i spele.

 35. europa spune:
  4 March 2010, la 01:01

  Pentru a va orienta mai corect in realitatea politica decideti ce dorit. Niste repere;
  PRORUSIA-PROEUROPA
  Comunism(feodalism)-Capitalism
  Dictatura-Democratie
  Minciuna -Adevar
  Nationalizare-Privatizare…

  Europo-o-o-o-,tare bine stim ce vrem,tu nu stii atit de bine ce vrei cum o stim noi.La moment, eu personal vreau, sa nu ne mai timpesti la cap cu postarile tale antiPNL.Imi dau seama ca ai o misinune,dar las-o pentru cei care ti-au pus-o in fata.Adiu,mon cheri!

 36. Europa,
  ti-ai fi cautat in ghioc de stii sa vezi vitorul PNL-lui?:”Aveti numai doua variante ori va dezolvati pentru a intari AIE ori dizolvativa de iubirea fata PCRM&PPCD pentru a se infla bine fenomenul doi PCRM&PNL.”

 37. Din pacate, doamna Pavlicenco, ati interpretat gresit mesajul meu. Ati crezut ca sunt un idiot care va agaseaza, precum multi altii de pe aici. V-ati aruncat la gatlejul meu virtual precum un lup flamand la gatul caprioarei!

  E timpul sa va treziti. Sa va treziti si sa va ridicati. Sa va ridicati si sa luati in mana noul DOOM!

  Indicativ prezent: eu continui, tu continui, el continua.

  Vechea forma, pe care o sustineti dumneavoastra, nu mai este corecta. Ia sa vad, aveti curajul sa va cereti scuze?

  Sfaturile mele chiar sunt pretioase!

 38. Pt Dreptate

  Da, am verificat in Dictionarul romanesc on-line. Este asa cum spuneti. Eu imi cer scuze ca am verificat intr-un dictionar mai vechi. Dar trebuie sa spun c, personal, nu sint de acord cu mai multe „inovatii”, nici cu asta, care lasa impresia de ajustare a normelor gramaticale la uzul cotidian.

 39. Doamna Pavlicenco,
  aici a aparut ceva nou pe unimedia.De ce mi-a atras atentia?In liceul Ioan Voda demult se infaptuieste aceasta eliberare.De doi ani Directorul a anuntat despre aceasta „socrascenie”printre cadrele didactice.Noi ne uitam unul la altul si nu intelegeam ce se intimpla.Acum imi este clar ca buna ziua de unde vine.Pai,el e membru PLDM,Doamna Pavlicenco.Chiar Filat nu vede pe cine imbratiseaza?Cred ca mai mare magarie nu se poate.
  „Desecretizare 5: „Stabilitatea” PCRM urma să elibereze din funcție 5000 de profesori și să ducă țara în incapacitate de plată
  Concluzii ȘOC!”Dle președinte, cu resursele financiare pe care le avem, actuala guvernare se poate menține încă două luni sau, în cazul altei situații – până în luna februarie.” Acesta este mesajul consilierului Oleg Reidman, trimis în 2009 către Vladimir Voronin pentru a analiza situația economică a țării. Potrivit documentului, pentru reducerea cheltuielilor, guvernarea Partidului Comuniștilor lua în calcul eliberarea din funcție a peste 5000 de profesori.”

 40. Pt Nina Tampiza

  Nu vad unde e pe unimedia.md, da-mi te rog link-ul.

 41. Newsletter UNIMEDIA portalul de stiri
  nr. 1 din Moldova

  De pe blogul Dumneavoastra in colt in stinga este scris „unimedia”,apasati si apoi mergeti la rubrica „acasa”.Acolo este scos de la secret documentul cu aceasta hotarire.

 42. Luluta, ma cherie , postarile voastre anti AIE, este motivul postarilor mele anti PNL. Daca V.P. vede in mesajul meu numai greseli gramaticale, te asigur ca la dorinta ei ii pot prezenta foarte multe greseli gramaticale pe care ea le omite. Aici esenta este mesajul politic, numai un politicean amator fuge de la esenta prin motive eftine. Daca nu doriti ca Dreapt sa fie criticata pina la rezolvarea definitiva a crizei politice din RM, atunci ori nimeni nu critica public Dreapta ori ambii criticam Dreapta. De ce considerati, ca a va critica, nu face parte din democratie? Eu as dori ca copii nostri (a emigrantilor) macar ca mine sa stie a scri romana. Aici ei fac scoala in alte limbi. Voi indirect criticind Puterea veti readuce PCRM. Ei ne-au deschis dosare penale politice (si alte motive…) din cauza caruia noi ne aflam aici. Daca doriti sa incetam criticele, atunci terminati a socoti de incapabili pe acele persoane pe care a votat poporul. Poporul nu-i prost. Altele persoane competente in materie nu sunt. Cand vor fi vom vota.

 43. europa,
  nu fugi nici tu de criticile pentru AIE.Stiu ca ti-s dragi pina la lacrimi,pentru asta tre sa ai si motiv.Nu sunt de acord cu ideea ca atunci cind critici „Puterea veti readuce PCRM”.PCRM este infiltrat in PLDM.”Ei ne-au deschis dosare penale politice „–te cred ca ti-au deschis dosar penal,pe mine insa membru PLDM,ma trateaza ca cel mai mare dusman,numai deaceea ca nu sunt in partid cu el.Nu numai pe mine,dar si pe copiii mei ii maltrateaza,pe altii din colectiv care sunt de la PNL.Cu ce se deosebeste el de PCRM?Filat nici nu vede nici nu aude,de ce?Spera sa-i prinda bine undeva,cindva?

  Daca D.Pavlicenco ti-a atras atentie la o gresea,inseamna ca n-a putut sa-ti spuna mai mult nu ca nu avea ce,dar nu a dorit sa critice si mai dur AIE.Dar sa stii ca merita o critica si mai dura.Chiar astazi i-am mai trimis o plingere lui Filat,poate la asta va raspune.AIE tre sa-si curate rindurile de tradatori,minciunosi,mucegaiti s.a
  „Altele persoane competente in materie nu sunt. „–nu sunt de acord,trebuie sa fie gasiti.Tu stii ce generatie intelgenta vine pe an ce trece?Nu stii.Insa nu au unde se afirma,caci astea de la PLDM vor sa domine numai ei,nu mai permit si la altii,fapt ce e destul de regretabil.Noi cu PLDM la guvernare si eu voi fi nevoita sa-mi trimit copiii din tara numai sa nu mai fie batjocoriti de un membru PLDM.Iti place?Apoi care dosar e mai penibil?Cred ca greseala este,ca nu se pleaca urechea la ceea ce mai spune-mi si noi.Poporul nu e prost si nu va fi vreodata,in schimb voi negati realitatile pe care PNL le scoate la iveala,de ce?De frica ca se va destrama AIE?Ea si asa nu e unita,se vad fisurile cu ochiul liber.De ce nu vreti voi sa le vedeti?

  „Luluta, ma cherie”-ca sa nu fii descurajat de tot,doresc sa-ti spun ca ai scris foarte corect din punct de vedere gramatical cuvintul „cherie”,i-ai facut acordul cu genul feminin.Ei cum?Ti s-a mai incalzit inima?

 44. Istoria ne impune sa nu uitam de Lapusneanu ” vrem capul lui Motoc”.
  Va asigur ca poporul pe toti ii va pune la punct, la timpul potrivit. In spatele meu sta poporul si va rog sa ma credeti in sinceritatea mea.

 45. europa,
  sunt intocmai de acord cu o ideea expusa in mesajul tau:” vrem capul lui Motoc”.Insa…cunoscind foarte bine situatia de aici,nu sunt sigura ca vor striga toti intr-un glas.
  „Va asigur ca poporul pe toti ii va pune la punct, la timpul potrivit. „–pina poporul ii va pune la punct si eu,si tu nu vom mai fi pina atunci.Lucrurile se misca cu viteza melcului din mai multe pricini.
  de ce crezi ca in spatele meu,sau al altui penelist nu sta rasponsabilitate?Cred ca aici tre sa avem incredere unul in celalalt,noi astea care facem parte din popor.In momentul cind eu cred in intentiile tale,iar tu te folosesti de naivitatea mea si ma tragi pe sfoara,ce tre sa fac atunci?La noi e cele mai dese ori e asa:m-am folosit de popor,ca apoi sa-mi sterg picioarele de el.Si asta se numeste politica?se numeste ablitate politica?Cred ca se incurca minciuna cu abilitatea,inselaciunea cu adevarul.

 46. „Lucise gori mogut biti tolico gori!” Spun rusii. Deci aici numai opozitia este in stare sa inlocuiasca orice Putere. Daca acum este Dreapta, apoi Stinga are functia de-a monotoriza Puterea. Daca sunteti de Dreapta, alipiti-va, uniti-va si prin lupta interna se va corecta greselele. Daca este imposibil sa se corecteze Dreapta, Stinga va corecta. Contra Stingei Unite, poate fi numai o Dreapta Unita. Concurenta politica are functia de-a se corecta reciproc.

 47. europa,
  de-acord cu”alipiti-va, uniti-va”,insa de ce nu ne vor?Se tem ca vom vedea si descoperi mai multe decit si-ar dori?evident ca nu vom tacea si atunci….gata cu cariera politica?

 48. Da care-i motivul ca nu va vor. Cine-i supermaterie ei ori voi? Desteptii cedeaza!!!

 49. Europa,
  „Desteptii cedeaza!!!”-adica devin si ei corupti ca toti ceilalti!!!Mai bine stau linistita fara poltica,caci asa de bine ma simteam!!!

 50. Trebue sa recunoastem ca in toata lumea orice privatizare din punct de vedere uman este dureros, dar din punct de vedere economic este ceva normal. Economia de piata este bazata pe concurenta. Statul nu poate sa organizeze mai bine economia ca privatii. Sunt convins ca in curind succesele economiei de piata le va simti si basarabenii. Nationalizarea a fost facuta simplu, ucis ori in Siberia. Privatizarea ideala se face cind oamenii au bani si decid ce sa cumpere. Noi toti am ramas saraci dupa epoca de aur. Privatizarea trebue facuta mai rapid iar concurenta ii va falimenta pe cei prosti. Desteptii vor conduce cu politica si economia noastra. Concurenta sta la baza succesului din lumea libera. Nu tot timpul cind cedezi, pierzi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *