II. Incotro se umfla PLDM si MU?

PARTEA A DOUA

Astfel, “Moldova Unita” isi propune sa ii inglobeze pe fostii comunisti care nu vor sa dea seama pentru ce au facut pina astazi, dar pentru asta ea trebuie sa accepte politicile AIE, mai exact ale PLDM, votind deja si Bugetul propus de Alianta.

Ma intreb, insa, cum se vor simti peledemistii vazindu-se intr-o anume cooperare, care, probabil va creste, cu fostii comunisti sau cei de pe linga – gen Vitalie Pirlog, Andrei Stratan, Vladimir Cuptov, Andrei Neguta sau Zinica Greceanii. Acestia ar trebui sa ii placa si formatiunii “anticomuniste” intransigente MAE, in frunte cu Untila, dar aici nu e o mare problema – Andrei Stratan se va regasi pe aceeasi parte a baricadei cu nasul Veaceslav Untila.

Astfel, asa cum Basescu isi creeaza un PSD dirijabil, Filat s-a inspirat pentru un MU (ex-PCRM) dirijabil, care sa absoarba Stinga propeledemista. E altceva daca aceasta va reusi, insa lumea, deocamdata, “e fericita”. Pe urma se va mai vedea, oamenii pot fi hraniti si cu iluzii…

Au dreptate cei care spun ca in aceasta lupta, fara reguli, nu va invinge cel care e mai corect, mai european, ci cel care e mai calculat, cinic, mai hitru si perfid, urmind sa piarda poporul. Bine, asta e zis asa, pentru ca Filat, daca ne usureaza de ponderea PL-ului, de ponderea PD-ului si ne va lipsi de AMN pe arena politica, crede ca va face bine “poporului moldovenesc”… Si colegii nu indraznesc sa il critice – el are multe voturi, e premier si imparte bugetul.

Referitor la ce stiu si ce nu stiu principalii colegi de partid ai lui Filat. Ei nu stiu, probabil, ca, intr-un anumit moment, ei nu mai cintaresc atit ca la inceput. Si devin marionete. Noi ne-am bucurat ca a fost anulata prevederea din Legea partidelor prevazind desfiinţarea partidelor politice care nu au participat la două campanii electorale consecutiv sau nu au reuşit să acumuleze, cel puţin, 4 mii de voturi – echivalentul numărului minim de membri la inregistrarea unui partid politic. Am crezut ca e un imbold democratic. Pe naiba – a fost facuta pentru MU, in situatia cind exact Turcan a promovat legea cu prevederea neconstitutionala. Asa e in domeniul legislative – bumerangul: nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste. Si se nimereste pentru autorii raului. Alde viceministrul Oleg Efrim, fost avocat al lui Oleg Voronin, cum sa nu gaseasca “solutii”?

Acum va trebui sa urmarim ce i se va intimpla, daca i se va mai intimpla lui Vladimir Turcan, legat de 7 aprilie, pentru ca aliatii nu sint trasi la raspundere, nu? Staris ne spune ca Turcan a aprobat varianta finală a filmului „Atac asupra Moldovei”, dar ce mai conteaza daca el s-a spovedit si pocait potentatilor liberal-democrati? Atunci antiromanul Turcan a crezut ca iese in carti Mafia lui Voronin, acum poporul nostru se indreapta spre gruparea (doar gruparea, deocamdata) Filat. Eu cred ca si Turcan, si Lupu ar trebui sa aiba curajul sa iasa si sa se pocaiasca public pentru cele facute pe 6, 7 si 8 aprilie si lumea sa ii ierte, ei promitind ca au pus punct unei etape in viata lor. Cel putin, in cazul in care Turcan este afiliat in santimentele sale fata de Filat – adica, sa le faca oamenilor pilula alierii mai putin amara.

In general, actualii lideri ai AIE vor sucomba politic, dar ca o pot face ca neeroi ori ca eroi, mai devreme sau mai tirziu… Constantin Tanase pare sa priceapa asta si nu vrea ca el sau fiul sau sa se pomeneasca de pomana in stioalna. Spunea mai ieri un occidental: problema voastra e ca nu pot incapea doi narcisi intr-un vas – adie a deces… Iar interesele dicteaza atitudini, care sint tot mai bilbiite. Iar presa nu are pozitie – bijbiie prin intunericul dragostei oarbe fata de idolii de mai ieri din opozitie si nu-si poate gasi un loc nou. Presa se acopera cu chestia sa nu vina comunistii. Dar oare s-au dus ei? “Numai acoperisul s-a schimbat, schemele au ramas – spun observatorii occidentali. – Degeaba visati schimbarea”.

In raioane conduc clanurile mafiote care isi schimba krisa, comunistii acolo inca au krisa, cei din AIE si-o fac, MU se simte bine, nedezlipita de vechea guvernare si deja lipita de noua guvernare. Plata nevotarii lui Lupu de catre Grupul Turcan este traficul de influenta si decizii “inalte”, nepersecutarea fostilor comunisti in teritoriu, iar rasplata – detasamentul de rezerva in Parlament, daca Untila si Colesnic vor face nazuri, ca “nou partid parlamentar”.

(Va continua)

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
  1. Fenomenul Rosca&PCRM se transforma in PCRM&PNL. Care partide cel mai tare critica AIE? Fenomenul doi PCRM&PNL.
    Care partide nu contribue la reglarea crizei politice? F. doi.
    Care partide nu fuzioneaza? F. doi
    Care partide vad in propriul popor dusman? F. doi
    Atentie vine fenomenul doi PCRM&PNL !!!

  2. Pt europa

    Hai si-om vorbi…

  3. Tot asa spunea si Rosca dar starea mateliala l-a impus, sunteti exact in aceeas situatie. El exact asa a si inceput. PNL urmeaza calea fenomenului PCRM&FPCD. Timpul va demonstra. Filat va unifica dreapta din Moldova. PNL din neputinta de-a subordona dreapta se va alipi cu PCRM. Mai vreti probe voi …

  4. Pt europa

    Ne mai intilnim pe blog macar pe perioada unui an, daca nu doi.

    Noi nu am avut nimic, nu avem si nu putem avea cu PCRM, nimeni nu i-a criticat ca noi. Am cazuri cind occidentali veneau si spuneau, „in R.Moldova exista comunistii si opozitia in persoana lui Pavlicenco”. Asta pe urma „s-au trezit” altii cu „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti”, dupa ce l-au votat pe 4 aprilie 2005 pe Voronin sau care au spus cum trebuia votat Voronin, a se vedea aici http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/

  5. Mai atent!

    Dna Pavlicenco abordeaza probleme, care se vor pronunta evident in scurt timp.

    Au dreptate cei care spun ca acum in RM se trece de la rosu la verde.
    Si cazul cu convocarea conducatorilor Teleradio-Moldova la Filat este graitaor.
    Nu numai graitor – el este PERICULOS pentru democratia in RM.

    Sustinem opinia curajoasa a dnei Pavlicenco

  6. Nu pot sa spun care este relatia PLDM – MU, deorece nu am informatii obiective, dar precedentele UCM cu Tarlev si PD cu Lupu, 2 partide acuzate ca sunt sateliti ai partidelor comunist cred ca ne-au invatat ca nu trebuie de pripit cu concluziile. Si sa fim putin mai sceptici.

    Ce tine de umflarea PLDM-ului, ma scuzati dar acest partid a crescut indata ce s-a format, la inceput cu membri din partidele AIE, MAE, PNL, si apoi cu membri PCRM, si intr-adevar e suparatoare aceasta crestere, dar nu inteleg de ce nu este inteleasa?! Daca aplicam Legea conservarii ca nimic nu poate aparea din nimic si nimic nu dispare, atunci cresterea PLDM-ului are loc pe seama descresterii altcuiva, fie PCRM fie altcineva…

    Singura solutie, este ca promovarea pe linie de partid sa aiba loc doar in baza meritelor, si muncii asiduie a membrilor de partid, atunci nu va conta fosta culoare a persoanei. Si mai este ceva, nush pe cat e de adevarat, deoarece mi s-au povestit astfel de cazuri, dar unele persoane au devenit membri ai PCRM, fiind mai mult sau mai putin impusi, pai ce facem cu asa oameni, tot ii aruncam in groapa de gunoi cu restul PCRM-ului?

  7. PCRM-ul are cadre bune, inclusiv si prin raioane. spre exemplu, la mine in orasel, primarul comunist a facut niste lucruri destul de bune timp de 6-7 ani si oamenii vor vota cu ei din nou. aici filat nu are sanse, dar daca comunistii de aici isi schimba culoarea in verde, verdele se transforma intr-o forta foarte mare. de ce nu? daca ei au lucrat cu comunistii bine, apoi cu filat vor lucra si mai bine.
    asa ca degeaba mai faceti atita zarva asupra acestui aspect.
    iar MU, este o bula de sapun, ca si Turcan.

  8. inca un articol preluat de flux, incetul cu incetul o sa posteze fiecare postare de a dvs, pentru ca deveniti din ce in ce mai agresiva cu AIE, si nu faceti decat sa jucati mana pcrm+ppcd, daca dvs creedti ca o sa castigati ceva voturi in urma politicii „impotriva tuturor, ca toti sunt hoti, numai noi nu, ca nu am avut ocazia sa furam”, cred ca va inselati. Cel mai bun judecator e timpul, o sa vedem la alegerile urmatoare cum o sa va prezentati…

  9. Pt alo

    Unde am spus eu „toti sint hoti, numai noi nu…?”

  10. Mie mi-ar placea situatia cand o dreapta nationala sa aiba o stanga antinationala dirijabila (desigur cu conditia ca dreapta sa ramana nationala si democrata)… Cine ar fi contra?

  11. V.P. Mai bine spuneti ” Toti sunt in perfectionare, numai noi nu…?
    De ce nu spuneti ca PCRM se imfla cu PPCD si PNL dupa continut.
    Cine lumei Occidentale striga ca poporul din Moldova este prost si au ales Hotii si adeptii lor iar Dreapta si Stinga sunt in opozitie. Cea ce faceti este de risul lumii. Poporul decide cine-i Dreapta si pe cine sa-l voteze.

  12. OARE DE CE PNL NU SE IMFLA DELOC,DIN CONTRA….

  13. Pt europa

    Repet: eu spun ce vreau. Dumneata spui ce vrei. Discutia nu poate fi „eu vreau ca tu sa spui asta”. Ci „eu cred ca problema asta e din cauza asta, am propunerea asta, pacat ca si pacat ca, dar speram ca si etc.” Abandonati stilul sovietic de „scrie ce imi place mie, ce vreau eu si cum dicteaza partidul”. Ce e cu voi? Cit de credibili sinteti cu asemenea pozitie sovietica?

  14. Pt Vlad

    ba se umfla, dar rational, si nu ca o capusa verde. Nu va grabiti.

  15. nici macar nu merita comentat 🙂

  16. eu asta am inteles: PLDM se umfla ca capusa , iar PNL a devenit ca un purice amarat. Si cei aici rau ? Totul e spre bine !

  17. si inca , am inteles ca VP va scrie despre acest lucru un roman intreg in mai multe volume.Cand volumul 3, il asteptam cu nerabdare.

  18. Jay: uite cu VP reuseste sa impuste /apropo pe acel Ion Dragutan de la Straseni nu l-au mai impuscat cu kalasnicovul .. e viu , ca mi-a intrat in grija/ intro multi me de inalti demnitari din 2 tari romanesti dintrodata ! PE TOTI I-A ATINS , TOTI TREMURA ACUMA DE FRICA EI !Dar daca serios , ar fi minunat ca Filat sa reuseasca sa faca un partid de centru dreapta mare si puternic. Impreuna cu PL sa aduca stabilitate politica in Moldova.Daca aici ar veni si MAE,PNL-ul ar fi bine , dar , cum se vede treaba VP are alte vise, contrar opuse. m amai gandesc ca NU TOTI MEMBRII DE RAND AI COMUNISTILOR SUNT DUSMANII POPORULUI .Unii au stat acolo pentru comoditate . Paote ar trebui de „iertat” chiar si pe unii deputati ai lor .Eu chiar as vrea ca Galina Balmus si Petru Porcescu de la Straseni, pe care ii cunosc, sa treaca nu la MU , ci la PLDM, sa le vina mintea la cap , in sfarsit. SA SE UNEASCA CU TOTII INTRO CAUZA COMUNA :ADERAREA LA UE SI DEMOCRATIZAREA MOLDOVEI , RUPEREA DE RUSIA.Mai ganduti-va , doamna , si in postul Pastelui FITI MAI INGADUITOARE.

  19. Nina, eu de multa vreme spun ca PL ar face echipa buna cu PLDM. Cu d-na Pavlicenco la carma, PNL nu se va uni niciodata cu acestea doua. Acesta este si scopul – indepartarea lui si compromiterea ideii liberale in Moldova. De MAE nu ma pronunt, ca nu prea cunosc..

  20. Pentru ‘europa’ si ‘NINA GONTA’-va recomand sa nu pierdeti timpul vostru pretios pentru a comenta aberatiile de pe acest blog.
    Cred ca sunteti cunoscuti cu politicile ppcd-iste care ne-au adus la un dezastru total sub lozincele ‘Jos comunistii!”Asemeni si PNL,-jos Voronin!-ca apoi sa vedem ca puterea pentru care s”au jertfit tinerii nostri-nu le este pe plac,ba chiar sunt invinuiti de toate relele!?Dupa PNL-ar trebui sa deschidem lagare de concentrare,unde sa se selecteze:ai nostri :-si ai ;vostri;-si asa dupa fiecare alegeri daca o tinem -precis ca ajungem in razboi civil.

  21. Pt COSTI

    Revin.

    1. Ia seama, cind va umflati, sa nu crapati si sa nu improscati.
    2. Invata a scrie lucruri elementare corect. „PLDM se umfla ca (si) capusa”, „Si ce-i aici rau?”
    3. Eu pledez pentru crestere, nu pentru umflare „cu tzejea”…

    Te cam epuizezi, te rasufli, nu te duce mintea la mai mult?

  22. Cel mai rau e ca toate culorile de pe palitra politica a tarisoarei noastre,sunt reci si netransparente,daca sa nu le spunem mai urit,seninul PLeului nu mai este asa de senin,despre galbenul AMNeneului nici atit,si verdele PLDMeului demult nu mai este verde,poate cu culorile PDeuli este mai clar,mai bine zis nu erau curate din start,pacat ca aceste culori(nuante de culori) pentru multi nu sunt evidente din start,dar asta tine de cultura si educatie politica,daca se poate de exprimat in asa mod,putin imbucarator este ca se amesteca si culoarea rosie in una mai sumbra,deam p
    utea sa trecem la acuarela-acolo totul este-sau nu este transparent,pictura in ulei este una mult mai complicata…

  23. Pt jam05

    Verde plus rosu iese culoarea bruna.

  24. Capul Centrului rămîne de neclintit …
    Cînd păşeam spre pretura Râşcani, unde avea să se desfăşoare „Adunarea Generală a sectorului Centru al PL-i, mă înfiripau două speranţe: Prima: Domnul Ciobanu se maturizează şi şi-a analizat acţiunile de la precedenta Adunare Generală de la 22 noiembrie 2009, vrea să-şi revendice fraudele prin recunoaşterea greşelilor şi să-şi ceară scuze de la persoanele ofensate. A doua :Discutarea plecării la “Moldova Unită” (precedent) înfiinţată de ex-comuniştii Ţurcanu şi Stepaniuc a doi membri ai biroului permanent Centru (Coca şi Cujbă). Nici pe aproape…
    Toţi membrii au fost înştiinţaţi despre o eventuală Adunare Generală,fără a se şt i ceva despre ordinea de zi. Nu ştiau de ordinea de zi nici chiar vice-preşedinţii ce i-am întrebat.
    În sala preturii Rîşcani s-au adunat vre-o 100 de membr i PL Centru – invers proporţional cu numărul membrilor adunaţi pe data de 22. 10. 2009.
    La începutul şedinţei, oamenii din sală au aflat de la capul Centrului, că au venit nu la o adunare generală, ci la una de „suflet”.Iată că Ion Ciobanu se transofrmă într-un om omănos şi generos, dacă începe cu adunările de suflet…
    Cred, că adunarea general ă sa transformat într-o adunare de „suflet” din cauza prezenţei foarte joase şi ordinea de zi a fost inventată subit.
    De fapt, să întrebi acum pe cineva, care au fost subiectile ordinei de zi, – nu ţi-o spune nimeni. Ceva despre sectoarele de votare, dar aceasta sa putut face şi din oficiu, cu mult mai efecient.
    Ce mi sa întipărit în memorie la această adunare de „suflet”? Doar cîteva momente:
    Primul moment. Un băeţel destul de drăgălaş,în ghete, sa prezentat drept capul tineretului la sec.Centru. Sa plîns că din 140 de flăcăi pe listă,reali există numai 30. Am mai prins o ideie inedită:Că toţi acei care sunt vii in partid,să iasă la strîns gunoiul din oraş,căci tare murdar este oraşul nostru. Dorin, de unul singur, nu reuşeşte să-l strîngă.Deci, fiecare liberal, mic sau mare, se înarmează cu mături, greble, furci, lopeţi şi în zilele de odihnă s-au după serviciu, prinde a da din coate!Ştiţi că la mulţi din sală le-a plăcut ideea. Pentru că prin aceasta poţi să realizezi mai multe probleme:
    – Verifici sănătatea (întîmplător lepezi şi fumatul);
    – Scapi de plata serviciilor de curăţenie;
    – Ridici reytingul partidului, ca unui partid truditor, sîrguincios şi gospodar;
    – Şi în sfîrşit uiţi că eşti şomer (pentru unii).
    Atît doar, pînă la urmă nici o propunere concretă.Flăcăul sa aşezat la masa conducătorilor şi sa cuminţit căutîndu-i cu ochii prin sală pe cei 30 de tineri „reali”.
    Al doilea moment sa întipărit cu întrrebarea – „De ce membrii biroului permanent vechi au fost ilegal excluşi din birou la adunarea precedent ă? Întrebarea a fost adresată de patru ori.Însă capul Centrului era de neclintit. Era de invidiat, nici un muşchi de pe faţă nu sa clintit, nici un nerv. Era ca un munte, ca un bao-bab. Cîndva un filosof antic a zis: Îndărătnicia este prescrisă numai copiilor sau proştilor.

    De ce domnul Ion să nu recunoscă că a fraudat? De ce, sa nu recunoscă ca un bărbat (e timpul deja), că a, a greşit, noi l-am fi înţeles şi iertat.
    Din cauza încăpăţinării d- lui, sa lărgit gaura PL-i şi mai tare.
    Nu vor băeţii aceştea(majoritatea după vîrstă ar putea să-ţi fie şi tată,d-le Ion) să-ţi Ia locul sau femeia, ci vor o singură revendicare morală, in rest, poţi activa şi mai departe, dacă te duce capul.
    Al treilea moment – propunerea de a lua atitudini faţă de precedentul amintit mai sus. Când se produc asemenea transferuri (dintr-un partid proromânesc în unul antiromânesc pe mulţi trebuie să-I usture nu numai în gît dar şi în alt loc, cu atât mai mult, că ei au fost promovaţi de Ion şi Mariana. Oare noi nu terbuie să ştim cauzele, premizele sau împrejurările ce iau impus să procedeze astfel?
    Din păcate, capul Centrului şi de data aceasta a fost neclintit ca stîlpul.
    Dacă mă ve-ţi întreba şi ce a mai fost în acele trei ore de şedere, nu prea îmi amintesc. Ah, da, câteva persoane care se lăudau permanent că sunt venite de la PPCD aveau obligaţia de a închide gura celor cu opinie separată.Schema e veche de tot, se amplasează în diferite locuri ale salii persoane de gen glas ascuţit- gălăgios, faţă roşie, spirit „piaţă”. Apropo, calitatea de PPCD-st şi liberal sunt incompatibile şi diametral opuse din punct de vedere doctrinar.
    Când păşeam de la pretura Râşcani spiritul îmi era sur după cele văzute şi simţite. Prin gînd, ca vagoanele de tren, treceau o mulţime de partide: PNL, PSD, PDS, PPCD, MAE … CISLAŞU ALEXANDRU, PL

  25. Constantin,
    in afara de cuvintul „aberatii” mai stii vre-o unul?In toate postarile tot il repeti si-l repeti!Vrem un cuvint mai nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *