I. Incotro se umfla PLDM si MU?

PRIMA PARTE

capusa-verdeSpuneam, recent, ca blogurile sint astazi mai interesante decit unele ziare. Blogul este al oamenilor independenti, iar ziaristii care lucreaza la publicatii au o dubla cenzura:  urmind sa intuiasca, cu un Jessica si tastaturafler bun, ce ii place lu’ sefu, iar de aici – autocenzura.

Denis Cenusa scria zilele trecute despre motivele depunerii de catre Vlad Filat a mandatului de deputat, dupa ce, anterior, a spus ca vrea sa ramina si in Parlament, “alaturi de colegii sai”… Mi-au placut contraargumentele la cele afirmate de liderul PLDM.

Sint de acord ca nu e la mijloc nici un “sacrificiu” al lui Filat, datorat obligatiilor complicate de premier. Alte motive si obiective sint aici. El a lasat toata raspunderea pe Mihai Ghimpu in Parlament (asistat de minune de Urechean), avind acum sansa sa se inalte ori sa coboare. De asemenea, Filat nu mai vrea confruntari directe in Parlament cu Lupu sau cu Diacov, ii sint suficiente cele cu Valeriu Lazar.

Astfel – pe Filat nu-l mai intereseaza Parlamentul. Se pare ca el deja a pus cruce pe Legislativ si pe toate modificarile de Constitutie, referendumuri etc. El asteapta rabdator alegerile anticipate, dar avanseaza de zor, cu satelitii sai de pe stinga si de pe dreapta, spre urmatoarele scopuri, dintr-o ipostaza puternica:

1. Sa vada un PL slabit.
2. Sa vada un PD slabit.
3. Sa nu mai vada un AMN.
4. Sa vada o MU (Turcan) aburcata cumva in Parlament, inclusiv cu bani de pe la “arome”… Sau macar hranita acum cu iluzii desarte.
5. Sa vada un Untila actionind sau bagat in scenarii ticluite de sforarii de la PLDM.
6. Sa ii reuseasca cochetarea, in continuare, cu gasca lui Olejka Voronin, combinata cu sloganul, anevoios de implementat, “Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti”. Cred ca i-ar face comunistii un cadou frumos, daca si-ar schimba denumirea si s-ar inscrie, si ei, printre satelitii PLDM.

Unele dintre aceste obiective se pot realiza printr-un bloc-satelit.

Parca vad cum le sare unora mustarul. Linistiti-va, nu e nimic nou sub soare. In alegerile trecute, comunistii spuneau la intilnirile electorale: “Daca nu vreti sa votati cu noi, comunistii, votati cu PPCD”. Ei, iata, astazi cei de la “Moldova Unita” spun oamenilor in teritoriu (noua informatia ne-a parvenit de la Hancesti), ca “daca cineva nu vrea sa intre in MU sau sa voteze cu MU, sa intre in PLDM si sa voteze cu PLDM”.

Nu e nimic de-a mirarii – Grupul Turcan nu l-a votat pe Marian Lupu Presedinte, dar a parasit PCRM. In felul acesta, PLDM a mai inregistrat citeva puncte: 1. Lupu nu a devenit Presedinte si se deschide calea pentru Filat spre principalul fotoliu al tarii. 2. Prin MU se loveste, de ochii lumii, in PCRM, dar, in subteran, in PD. “Satelitul MU” va fi unul multumit de deciziile „bune” ale Guvernului, in favoarea unor krise ale coniacului, lucruri infirmate public de Turcan. Dar cine il crede? Poate, naivii.

Sigur, Ghimpu poate imparti medalii, ce altceva sa mai imparta omul? De la Guvern se pot imparti multe altele – de la bani pentru tratamentul comunistilor pina la hotariri de monopol la export, sa aiba unii banuti pentru dezvoltarea partidelor-satelit.

In teritoriu, fostii comunisti trec vioi la “Moldova Unita” si ramin in functii. O fi si asta o intelegere cu potentatii de la Guvern, nu? Drept ca unii colegi de partid ai lui Filat ori nu vad, ori se fac si ca nu vad, ori nu stiu ce se intimpla, ca tac, dar nemultumiri sunt si s-ar putea sa buhneasca. Numai ca pentru Filat pot fi deja unele etape ca si arse.

Analistul Bogdan Tirdea scrie ca Guvernul Filat i-a dat “Moldovei Unite” un oficiu in cladirea Ministerului Agriculturii, ca le-au fost pastrate unor fosti comunisti, acum “apropiati grupului Turcan”, functiile in intreprinderi de stat.

De acord cu Denis Cenusa ca “realitatea politica ii va impinge pe liderii formatiunilor politice partenere sa lupte pentru simpatiile electoratului educat si dependent de abordari comportamentale patriarhale. Din acest punct de vedere, Vlad Filat (…) investeste masiv in propria imagine. In conditiile alegerilor anticipate, rolul major il poate avea anume confruntarea liderilor, decat cea a echipei sau a proiectelor de dezvoltare pentru R. Moldova.”

In articolul “Coalitia de guvernamint din Moldova – paianjeni in borcan sau confruntare de idei” Tirdea mai spune ca incepe reformatarea cimpului politic si a elitelor politice. El crede ca Filat vede in PLDM un dorit PCUS, ca “forta conducatoare si indrumatoare”, in jurul careia sa se invirta “fratiorii”.

Cunoastem stilul – e al lui Lucinschi, care tot facea partide odinioara si care mai sta in spatele PL si PLDM.

Nu mai spun de comunistii care trec la PLDM. Eu, de exemplu, nu inteleg – in asemenea cazuri comunistii se inverzesc sau PLDM se inroseste? Ca ei trec in PLDM si isi mentin functiile „e un fleac”, nu? Noi sintem deja obisnuiti cu solutiile imorale… Si-apoi ce vina avem noi ca nu am inteles exact cum va fi “Moldova asta fara comunisti”? Abia acum am vazut – comunistii trec in PLDM si … nu ii mai avem pe leninistii-perecemistii de ieri.

Avem si partidul lui Nicolae Andronic, fentat frumos. Ca si alte planuri, cum e trecerea, deloc intimplatoare, a unora de la PSD la PLDM. Cred ca asta “s-a inteles” Filat cu Basescu la Bucuresti – cum sa dezvoltam traseismul in cele doua state romanesti si cum sa distrugem celelalte partide…

Cu PD-ul lucrurile par mai complicate, nu prea trec de acolo oamenii la PLDM. Dar trebuie si sa spunem ca nu e bine nici PD sa fie un aspirator pentru toti intimplatorii – goana dupa cantitate e in detrimentul calitatii, iar PD a fost mereu un partid mai de cadre – este o declaratie a unui politician din Romania.

Ne intrebam aici daca aceste lucruri le vede PL-ul lui Ghimpu, care o fi crezut ca – prin ultimele sale declaratii si aplecari spre “relatii calde” cu Rusia – isi intareste formatiunea? Mai stii? Nebanuite sint caile “nationalilor” nostri…

In timp ce Filat culege toate roadele si succesele Guvernului, Chirtoaca se confrunta cu marirea tarifelor, cu asezarea bugetului pe butuci, pentru ca a tinut ca Primaria sa plateasca, ilegal, compensatiile stabilite inca de comunisti pentru caldura, cind aceasta e prerogativa Guvernului, cu imposibilitatea de a mai plati sporurile salariale invatatorilor, cu acest conflict al maidanezilor, despre care crede ca e fleac, dar greseste. Adaugind drumurile groaznice, adaugind namolul, care nu va fi un proiect viabil, pentru ca nu a fost pornit prin concurs investitional, si altele, despre care stim si vom spune, Chirtoaca degeaba mai crede ca tine PL-ul in top. Ratingul sau e deja de numai 4%. Va scadea si ratingul PL-ului, mai ales daca Ghimpu va mai pleca pe la CSI-uri, pe la parade dedicate incheierii “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei” sau nu ii va incuraja pe cei din Comisia de cercetare a crimelor comunismului sa declare daca au colaborat sau nu cu securitatea etc.

Pina venim cu o continuare a articolului, raspundem la intrebarea din titlu: “PLDM si MU se umfla spre o coalitie in viitorul Parlament”.

(Va continua)

Loading Facebook Comments ...

86 Comments

Add a Comment
 1. Cred, ca nu s-a nascut acel Danco in RM, care e gata sa-si zmulga inima din piept si cu aceasta inima de asupra capului, sa lumineze calea dreapta p-u propriul popor.

 2. Filat a pus mana si pe Teleradio-Moldova, deja.
  Se spune ca toti noii alesi de acolo, si mai ales „pustoaica” A.Sarbu, care a afost „aleasa” in detrimentul lui Efim Josanu – sunt opera lui Filat.

  Ziarul Europeanul vine cu argumente concludente la acest subiect.
  Cititi:
  http://europeanul.md/index.php?option=com_content&view=article&id=197:nimic-nou-i-vechi-sunt-toate&catid=7:social&Itemid=7

  Dar iata si un fragment de incheiere a materialului de acolo. Cred ca spune precis despre instructiunile „de a respecta echidistanta” ce le-a dat Filat lui Marin, Dorogan si Sarbu de la TRM.

  „P.S. Cina cea de taină la Guvern?

  După ce materialul de mai sus era scris deja, am aflat că luni, 22 februarie, la ora 18, toată conducerea nou-aleasă a Companiei „Teleradio-Moldova”: Constantin Marin, Sandu Dorogan şi Angela Sârbu s-au prezentat în echipă completă la o întâlnire confidenţială cu prim-ministrul Vlad Filat. Întrevederea a durat mai bine de o oră , la care nu a fost admis nici măcar serviciul de presă al Guvernului, respectiv, nu s-a emis niciun comunicat. Colaboratoarea serviciului de presă Tatiana Cazacu ne-a spus că astfel nici nu cunoaşte conţinutul convorbirilor. Purtătorii de cuvânt de la Compania „Teleradio-Moldova” nici atâta n-au putut să ne spună.

  Noi însă am vrea să ni se răspundă la câteva întrebări elementare:

  * De ce o întâlnire (prima întâlnire) a conducătorilor nou-aleşi ai Companiei Publice „Teleradio-Moldova” cu prim-ministrul ţării s-a făcut pe ascuns, fără a se face un comunicat pentru public?
  * Ce s-a discutat la această întâlnire? Se încearcă cumva o nouă „înregimentare” a Companiei Publice ?
  * Să fie oare implicate forţe de la guvern în procesul de alegere a conducătorilor Companiei „Teleradio-Moldova”, parte despre care am vorbit mai sus? Altfel nu ne putem explica cum o persoană fără experienţă să fie „aleasă” director, în detrimentul cunoscutului jurnalist şi manager Efim Josanu, precum şi al altora mult mai indicaţi decât Angela Sârbu.

 3. Scuze, ca am accesat de doua ori – din regretabila greaseala.

  Oricum, ma alatur la cei care spiun ca acum, in Basarabia inregistram trecerea DE LA ROSU LA VERDE.

  Dna Pavlicenco a facut un comentariu f. bun, care peste un anumit timp va fi unul central in sesizarea opiniei publice.

  Cred ca este loc si pentru demascari ale coruptiei noii puteri…
  Chiar eu pot sa ma plang la o asemenea tema, cu exemple concrete.

 4. p-u Stick
  „Cred ca este loc si pentru demascari ale coruptiei noii puteri…
  Chiar eu pot sa ma plang la o asemenea tema, cu exemple concrete.”
  Nu are rost sa te plangi, la moment avem ceia ce avem, si din doua rele o alegem pe cea mai mica.
  Nu putem afirma, ca noua putere nu a facut nimic, si consider ca ei trebuie sa foloseasca acea sansa, data de popor.
  Dar noua putere starpeste comunoizii de dragul poporului osandit, sau vor sa ocupe un loc dominant in acea societate (adica sa ocupe locul acestor comunoizi?)
  Si totus as vrea sa le doresc succes.

 5. Natalia , tu esti membru al PNL, ori al carui partid?

 6. Democratie inseamna cind la putere 8 ani a fost PCRM, apoi 8 ani va fi AIE (cel putin). Nicicum alegeri anticipate dupa un an de guvernare a AIE. Stinga in general a fost 60 de ani la putere in RM. PNL am impresia ca doreste numai 1-5% de voturi sa scoata din Dreapta AIE. Deschideti ochii ca PCRM are undeva 48% de voturi, fiti m-ai profesionisti in politica. Da si ti se va da. Daca chiar si ati dat AIE un mic ajutor, unde vi-i mindria ? Permanent plingeti ca niste copii. In toata lumea Dreapta se uneste fie prin alipire fie prin desfiintare a partidelor mici. PNT este in stare sa subordoneze toata Dreapta? Daca da s-o faca, daca nu sa se alipeasca ori sa se desfiinteze. PNT are apucaturi populiste in ultimele actiuni. Vrea sa distruga AEI ori sa readuca PCRM la putere, pentru ca n-a fost acceptate niste cerinte ale PNL de catre AIE. Absurd!!!

 7. to: europa

  asculta, europa: eu stau si reproduc „filmuletul” cu sindicalistii, in frunte cu Oleg Budza, care au avertizat ca vor picheta Guvernul.
  Stau si ma cruciesc: oare Filat nu citeste presa ? Oare el nu stie in ce SRL a prefacut Budza sanatoriul de la Cahul ? Oare nu stie el nimic de sanatoriul „Constructorul” din Chisinau, care a dat localul „cu pricina” in chirie pe gratis comunistilor ? Oare nu pentru aceasta toate biletele de btratament au fost date la licitatie anume pentru sanatoriul „Constructorul” ? Oare budza nu a fost mina dreapta a lui Manea, care a vindut sau a cumparat/ca e acelasi lucru/ casele de odihna de la Coblevo ? Oare mama lui Tcaciuc nu mai este membrul biroului al „Solidaritatea” ? Ori nu au pus acolo numai persoane pensionare de virsta a treia, care il pupa la calchie de bucurie ca au si ei saracii un post de lucru, unde nu prea transpiri, cu caldurica si foi la sanatoriu…in fiecare an …Pentru ca sindicalistii de „virf” isi luau bilete la sanatoriu in fiecare an, Casa Nationala le-a retras dreptul de distribuire a acestor bilete de tratament. Oare nu Budza si-a „tras” Statutul sindicatului ca sa fie ales de biroul lor central ca si comunistul Voronin ? Ca sa nu-l mai poata da jos nimeni de acolo . La congres sindicalistii l-au dat afara pe Godonoaga, care era si el un profitor.
  De ce paseaza in discutie cu acest „lider” si nu-l trage la raspundere pentru toate matrapazlicurile, care au fost relatate in presa in anul trecut ?
  Ai sesizat care este paralela intre putere in stat „aleasa de popor si intretinuta din buget” si putere a „aleasa si intretinuta din bugetul sindicatului, achitat de oamenii muncii” ? Cum vin la putere si unii si altii profita de noi, oamenii, care ii inzestram cu puterea pentru ca sa ne „jefuiasca” si sa ne uite pina la urmatoarele alegeri pe noi, cei care ii alegem.
  De aceea e nevoie de „dulai de straja” cu principii ca si d-na Pavlicenco. Este bine sa fie mai multi, care sa le ingradeasca calea pe care ne imping mereu spre saracie si dependenta economica de cei, care ne-au calarit si ne-au asuprit aproape o suta de ani, astazi CSI numindu-se. Si guvernantii si sindicalistii cocheteaza si se mentin in structurile CSI, creaza planuri de actiuni s.a.m.d.
  Pute rau drumul trasat spre nu stiu care EUROPA…poate spre o EUROPA, care duce dinspre noi spre Ural……

 8. Doamna Pavlicenco,
  Cred ca comiteti o gresala. Nu cred ca alinierea la Tirdea (un vesnic a-la-Bragis) sau Lupu (un vesnic candidat) va aduce puncte Domniei Voastre sau PNL.

  Nu sunt fericit nici eu ca tot gunoiul migreaza spre PLDM. Poate fi fatal pentru ei. Dar, si felul cum i-l cantati pe Lupu e si mai dezgustator.

 9. p-u Europa
  Nu sunt membru nici a carui Partid, deaceiua sunt OBIECTIVA

 10. p-u Europa
  Pana cand in toata lumea au sa existe „ambitii” si „pofte” din partea la toti politicienii, va fi si lupta politica, i-r poporul trebue sa-i pedepseasca la alegeri si sa-i schimbe cat mai des de la putere, poate atunci ei vor intelege, ca ei sunt „dadacile” poporului si ca prin faptele lor toate paturile acestui popor lrebuie sa ramana multumite.

 11. articolul m-a cam pus pe ganduri.. oare e adevarat ce scrie aici..? ori e „bred.. „? mde.. oricum pt PL as fi votat si am sa o fac cand voi avea ocazia.. dar oricum.. sad ca ei nu vor putea opri „mafia” lui Filat.. sunt prea incompetenti/slabi la capitolul executat.. in sens ca de vrbit sunt bunisori(ca toti politicenii).. dar de facut, nu stiu.. nu le ajunge ceva (mi-am amintit de o expresie dintr-un spectacol : „”Impotent Impotent.. locul tau e la parlament” .. cam asa e situatia la noi.. mi-e cam greu sa pricep cit de veridic e articolul, eu fiind cam nepriceputa la capitolul politic.. niciodata nu am reusit sa patrund in toate esentele ei (nici nu prea am incercat :D).. ma interesez si eu din cand in cand.. ca sa fiu la curent cu situatia politica tarii.. dar imi dau seama ca niciodata nu voi sti cu adevarat ce e TRUE si ce nu .. mai ales ca sufar de naivitate incurabila..
  VREAU sinceritate.. m-am saturat de fatarnicie..

 12. Pavel Turcu – Campion!!!

 13. pt. europa.

  dupa alegerile din 2005, BMD-ul cinta aceiasi poveste, considerindu-se forta de drepta. Si ce a ramas din acea DREAPTA.

  Paremise ca cam au luat-o spre stinga, in rezultat din acea dreapta ramanind numai AMN, care e pe cale de duca.

  AIE-ul de azi, cam tot asa arata, pestritat, asa ca avind in componenta sa forte de stinga, nu-l mai plasati chiar pe dreapta, mai bine sa stea undeva pe la mijloc pentru a nu descredita cuadevarat dreapta, care sa fim sinceri astazi este foarte slaba.

 14. cel mai mare gunoi a fost aruncat in PLDM, si nu in MU = rezulta ca sustineti securistii???!!!

 15. NU DIGEREZ POLITICA, A FOST SI RAMINE PENTRU MINE CEVA DE PROST GUST, DAR IATA CA ACUM CRED CA A VENIT TIMPUL SA SPUN CITEVA CUVINTE,
  E PREA PERICULOS PENTRU INTREAGA SOCIETATE CA PREA „VERZI”, AM IN VEDERE IMATURI POLITIC, NISTE TINERI FARA EXPERIENTA POLITICA AU LUAT HATURILE CARUTEI MOLDAVE IN MIINA. E PREA PERICULOS PENTRU INTREAGA SOCIETATE IN ACEASTA PERIOADA DESTUL DE
  DIFICILA PENTRU INTREAGA OMENIRE.
  AIE E RACUL BROASCA SI O STIUCA; NICI ODATA NU V’OR IESI LA UN NUMITOR COMUN POZITIV PENTRU SOCIETATE. CINEVA ISI INTARESTE FORTELE PE DEBOLETEA ALTOR .
  PIINA LA URMA BIETUL POPOR VA INTELEGE SI VA FACE O CONCLUZIE, LAURII II VA CULEGE CU TOTUL O ALTA FORMATIUNE POLITICA CREDIBILA, NU ACEASTA DOMINATOARE

 16. Felicitari tuturor cu 1 martie,sosirea primaverii.Va doresc sanatate si numai primaveri in suflet.

  Stick spune:
  1 March 2010, la 01:01

  Oricum, ma alatur la cei care spiun ca acum, in Basarabia inregistram trecerea DE LA ROSU LA VERDE.

  Dna Pavlicenco a facut un comentariu f. bun, care peste un anumit timp va fi unul central in sesizarea opiniei publice.

  Cred ca este loc si pentru demascari ale coruptiei noii puteri…
  Chiar eu pot sa ma plang la o asemenea tema, cu exemple concrete.

  Stick,ma aliniez celor spuse de tine,caci vin si eu cu exemple concrete de coruptie.Ma gindesc,ca ar fi bine,daca s-ar colecta mai multe si puse aici pe blog,sa vada lumea cine este cine.

 17. browser spune:
  1 March 2010, la 08:08

  Doamna Pavlicenco,
  Cred ca comiteti o gresala. Nu cred ca alinierea la Tirdea (un vesnic a-la-Bragis) sau Lupu (un vesnic candidat) va aduce puncte Domniei Voastre sau PNL.

  browser,Tirdea poate sa fie un vesnic a-la-darcu,dar daca el are dreptate in cazul asta,cred ca e mai bine sa-l credem,nu sa facem neglijare totala de opinii dupa criteriile ca nu sunt din AIE,ci e de-a lui Braghis sau de-a nu stiu cui.Uite,anume din acest motiv multi indecisi nici nu vor sa auda de politica.Politica este o pata murdara in biografia unui om,asa cred ei.Mai sunt de parerea ca pentru o oaie rapanoasa nu tre sa sufere tot cirdul.Rapanosul sa fie izolat,iar cirdul salvat de rapan.Adica,intr-un limbaj mai simplu,sa fie curatite rindurile partidelor de gunoaie,de rapanosi,sa ramina onestii,inteligentii,cei care cu adevarat vor sa faca ceva pentru tara asta,adica sa aiba si nitel suflet.Cineva spunea ca in politica nu tre sa ai emotii,ba chiar tre sa ai acele emotii la momentul potrivit,caci altfel,risti sa-ti pierzi calitatile de om,or,un politician nu tre sa le aiba?

 18. De fapt, acest articol mai mult seamana cu un PR al PD si Lupu. Daca am fi sa credem in cele postate de Dvs, Dna Pavlicenco, atunci toata vina pentru ce se intampla astazi in culuarele puterii este Filat. Nu sunt votantul lui Filat, ci a lui Ghimpu, mai precis, al PL. Dar articolul este unul destul de contradictoriu. Invinuiti un partid de dreapta, poate centru-dreapta, de alianta cu stanga, boscoroditi celelalte formatiuni de dreapta, iar stanga – comunistii, centru-stanga – democratii, parca s-ar face niste mielusei. Problema, Dna Pavlicenco, nu e in PLDM si PL, problema e in „incertitudinea” PD-ului. Acest partid, care tine „cheia” aliantei in mani, concomitent, nefiind in stare sa deschida nici o usa, exceptie cea a metropolei ruse, umbla pe ici-colo, mai ales liderul sau, cu niste declaratii de doi-bani, gen „tichete pentru hrana” si alte tampenii, este, de fapt si problema aliantei. De ce nu analizati situatia, foarte subtila, cand comunistii au promis aliantei, ca de il inscauneaza pe Voronin in fotoliul de speaker, ei voteaza pe Lupu presedinte? Oare nu aici se vede cea mai stransa legatura intre situatia politica dificila din tara si impasull, in care au intrat toate organele abilitate ale statului, precum si justitia, care nu pot sa scoata pe masa Femidei macar un dosar, sa zicem, de ochii lumii. Nu vedeti, ca tot ce se face astazi, este musamalizarea a tot ce s-a facut pana acum? Ceea, cu ce ne hranesc organele de control si de ancheta astazi, in concubinaj cu justitia moldoveana, supusa si astazi fostilor guvernanti, evident, ca iarasi datorita PD-ului, „martori peste martori” in dosarele 7 aprilie, „invitati peste invitati” in anchetele de furt de sute de milioane, sub tutela nemijlocita a fostilor ministri si functionari, pana la urma si „cvorumul”, care nu a ajuns parlamentarilor pentru a-l demite pe Muruianu, etc, etc. Prin protejarea unui partid si ponegrirea altuia, nu faceti, Dna Pavlicenco, decat sa distrageti opinia publica de la problemele vitale ale tarii. Problema e astazi in schimbarea de urgenta a cadrelor, apropo, mult laudate de Dvs, am in vedere fraza cu „cadrele PD”, care chiar m-a facut sa rad. Si nu Premierul este problema aici, credeti-ma. Vedeti, cum orice schimbare de „capi de forta” este intalnita cu umblari alandala in parlament? Vedeti cat de greu sunt demisi ei? Problema nu e in cap, adica guvernare, Dna Pavlicenco, ci in capii locali, care stau si asteapta „revenirea lui Voronin” la putere. Nu credeti? Numai un exemplu, chit ca pot sa aduc zeci de astea, o sa va arate ce se intampla in teritorii. Un prieten de al meu a fost intr-un raion sa se clarifice cu un accident rutier – un sofer s-a izbit violent intr-un stalp. Venind la fata locului, chit ca trecuse deja o luna, cere la PR – procesul verbal, la care politistul spune ca nu a intocmit. Intrebare fireasca, cum asa, doar omul s-a adresat. Raspunsul politistului, m-a dat jos, „Nu a lovit pe nimeni”, tin sa adaog, ca autoturismul a fost „botit” cumplit. Nu se lasa prietenul, pai cum asa? Polititstul – ce ma bati la cap, morti nu au fost, daune nu sunt. Prietenul se face prost – si cu stalpul zgariat ce se intampla? Un raspuns de politist a unei tari „europene” – „ii spunem noi si il vopseste”(sic!). Prietenul merge la sef – ce facem? Sefu, aici in general am ramas mut, „eu aici stau toata ziua, ma uit la internet, si nu semnez nici un document. Daca doreste, las sa semneze ministru asta destept”. Cum va place? Dupa un telefon la minister au venit in fuga toti functionarii, si in juma de ora procesul verbal a fost intocmit. Ei, ce sa va spun? Incercati sa va inchipuiti, ca, Doamne fereste, in urma accidentului acel sofer deceda. Pot doar sa imi imaginez la cate siretlicuri sofisticate si la cate incalcari de legislatie mergeau politistii pentru a „muia” treaba. Toate acestea le-am postat, ca sa vedeti unde e buba, Dna Pavlicenco. Mai bine ati merge in teritoriu si ati publica zeci si zeci de astfel de cazuri, pentru ca oamenii sa inteleaga de ce in Moldova nici Obama nu ar fi in stare sa guverneze…

 19. Pavlicenco singura nu mai stie ce vrea: ba este de dreapta, ba de stinga. Trebuie cumva sa se afirme si ea in fata lumii, altfel se da uitarii. Cit despre comentariul ei, se stie ca cu cit informatia este mai marita, schimonosita, neadevarata, cu atit este mai placuta pt oameni. Caci asa sint moldovenii, mai repede accepta minciuna decit adevarul.

 20. Offtopic – dna Pavlicenco v-as sfatui sa va duceti la spital sa i vedeti pe cei 2 copii muscati de caini!

 21. Partid de dreapta, de stanga, din mijloc …… AIE -4 partide, nu sunt ele ciar pe dreapta toate,caci sunt prea multe.Si se primeste cam ca lebada, racul si stiuca si nu stiu cine inca. Asa ca, oameni buni faceci corect alegerea, de voi depinde viitorul Tarii.Dar cam e pestrita populatia noastra…….

 22. Pt AntiEutanasiere

  1. Trimiteti-l pe Chirtoaca la spital sa vada ce nu a facut trei ani – nu a rezolvat problema ciinilor, nici nu a pornit-o, ca nu-l duce capul.
  2. Daca un om ucide un copil, inseamna ca trebuie sa ucidem toti oamenii?

 23. Pt browser

  Nu conteaza cine spune – conteaza ce spune.

  Aluziile la Lupu nu au suport.

 24. Natalia, nici in tarile europene populatia nu e mai uniforma. Pur si simplu, in Europa partidele sunt infiintate mai subtil, mai accentuat in aspiratiile unor paturi ale populatiei. Cred, ca inca esti prada ale unor stereotipuri mai vechi. La urss ne-am deprins cu „politica partidului unic” – un partid, restul sunt dusmani. Dupa 90 incoace, acolitii aceluiasi „partid unic”, vazand ca unicitatea este o utopie, au impartit criteriile in „ai nostri” si „ai vostri”, sau, pe intelesul tau, de dreapta si de stanga. In tarile civilizate nuantele dintre partide sunt mai putin pronuntate, dar oricum, se impart in cei cu doctrinele de dreapta – spre afaceri, business si dezvoltare economica, si cele de stanga, pe criterii preponderent de probleme sociale. Iata, ca combinatia dintre aceste doua laturi si isi construiesc partidele in acele tari politica lor. La noi, ca de obicei, partidele au luat-o inaintea electoratului. De fapt, ele sunt un pic rupte de la realitate, ceea ce le permite, din cauza prostimii electoratului, sa joace pe sentimentele si opiniile lui. Este nevoie de cultura si educatia electoratului, ca el sa inteleaga, ca, spre exemplu, de stanga – nu este numaidecat legat cu mainile si picioarele de Russia, iar cei de dreapta nu stau si dorm chiar in pat cu Basescu. Iata cand o sa se explice electoratului, ca, de fapt, si cei de dreapta, si cei de stanga, doresc sa schimbe ceva in aceasta tara, fara „ajutorul rus sau roman/occidental”, fara a imparti populatia in ai nostri si ai vostri, atunci, cred se va putea vorbi despre ceva in aceasta tara. O perla, la aceasta tema: Un candidat la presedinte zice „Presedintele care a fost pana acum, v-a furat 4 ani de zile, dati-mi si mie o sansa!”. Asta e spre aceea, ca ar trebui mai lasat atacurile la puterea de odinioara, caci, dupa cum ne dam seama, fosta opozitie, in lupta sa de odinioara, nu a stat chiar cu botul pe labe, mancand mamaliga si band vin fiert. De ce nu se spune direct in fata, ca comunistii, chit ca au facut atatea rele, au facut si ceva bun in aceasta tara, fie si putin. In tarile „lor”, pierdantul in alegeri primul felicita invingatorul. Daca ar fi fost ca Voronin primul sa felicite alianta cu castigul alegerilor, cred, ca multi dintre opozantii lui ar fi uitat o buna parte din relele pe care le-a facut. Continuitatea puterii – iata ce ne lipseste noua. Cine va da o garantie, ca la niste eventuale alegeri nu vor veni altii la putere si vor decide sa porneasca dosare pe puterea actuala? Vedeti, ca electoratul nu e chiar asa de prost, cum cred ai nostri de la guvernare. El incepe sa isi dea seama, ca este tras pe sfoara cu „dosariadele”, in timp ce problemele vitale sunt lasate in umbra. Si, eu cred, ca de multi din fostii guvernatori vor sta la puscarie pentru faptele comise, din asta poporul nu va avea nimic de castigat, exceptie satisfactia morala. Dar aceasta se uita repede…

 25. Vitalia Pavlicenco spune:

  1 March 2010, la 14:02
  Pt AntiEutanasiere

  1. Trimiteti-l pe Chirtoaca la spital sa vada ce nu a facut trei ani – nu a rezolvat problema ciinilor, nici nu a pornit-o, ca nu-l duce capul.
  2. Daca un om ucide un copil, inseamna ca trebuie sa ucidem toti oamenii?

  Dna Pavlicenco, aici chiar ati dat-o n bara.
  Si cum credeti sa rezolvam cu cainele, care a ucis omul? Nu doriti sa ii demaram o ancheta si sa il trimitem in justitie? Acolo decidem, sau puscarie pe viata, sau scaun electric, sau spanzurat, nu?
  Pana la cat o sa ajunga tupeismul si nesimtirea Dvs in a compara cainele si omul?
  Sorry, chiar nu am crezut ca o sa ajungeti pana aici.

 26. pt Natalia Nu cred daca AIE va fi din 5 partide nu pot aparea pe linga lebeda, rac, stiuca un maidanez. Eu am propus si propun desfiintarea micilor partide care fac confuzie in politica RM.

 27. Este ub articol tendentios, scris de un om care pare a fi rupt de realitate, chiar daca se pretinde ca spune adevarul adevarat. Cot la cot cu comunistii, PNL ne va duce exact de unde inca nu am iesit.

 28. Europa
  Dar cand la guvernare sunt mai multe partide, si toate au ambitii, cum oare de facut, ca sa nu fie impartite ramurile economiei, justitiei s.a intre aceste partide guvernante. Eu pun intrebarea mai de la radacina. Nu se primeste acelas monopol?Si maidanez poate aparea, si magar,si bou s.a
  Si intradevar, discuta cu lunile si stau pe loc. Poate deaceia, ca sunt 4?
  Si cand boul voronin trebuia demult judecat, toti se mai inchina la el, i-l invita la discutii, s.a.m.d Se primeste dar,ca si lupul sa fie satul, si oaia intreaga?

 29. Pardon 4 ani PCRM iar daca AIE are 4 partide, ea trebuie sa guverneze 16ani. Daca stinga a fost 60 de ani la putere, dreapta tot asa. Va asigur ca concurenta politica va rezolva toate problemele cu timpul.

 30. Dna Pavlicenco,

  „Nu conteaza cine spune – conteaza ce spune.”
  Voronin ne ‘integra in Europa’ si el. Lupu-l lauda pe porno starul moldovenesc Iordan ca a facut intr-un an cati aliti in 20 ( si nu era vorba de putane). Barbosu ne unea cu Romania. 🙂

  „Aluziile la Lupu nu au suport.”
  Posibil, dar din comentarii (e.g. Igor) observ ca nu sint sigurul care am inteles gresit.

 31. Natalia PCRM a fost 8ani la putere, deci 4partide AIE trebuie sa guverneze 32 de ani. Fiecare popor isi alege conducerea dupa cum ii nivelul sau de gindire. Voi mai in gura cea mare n-ati spune „Vai ce de prost este acest popor!” Respectati aceasta putere pentru ca ea este de facto poporul cu nivelul sau de gindire la nivelul dat. Este o perioada a capitalismului unde de facto proprietatea devine privata. Toate tarile au trecut prin aceasta perioada mai civilizat ori mai salbatic. Dupa ce se va privatiza totul se va incepe de facto concurenta economica. Apoi noi vom vedea roada capitalismului.

 32. Anatol spune:
  1 March 2010, la 12:12

  Pavlicenco singura nu mai stie ce vrea: ba este de dreapta, ba de stinga. Trebuie cumva sa se afirme si ea in fata lumii, altfel se da uitarii. Cit despre comentariul ei, se stie ca cu cit informatia este mai marita, schimonosita, neadevarata, cu atit este mai placuta pt oameni. Caci asa sint moldovenii, mai repede accepta minciuna decit adevarul–-SI UNDE ESTE ADEVARUL IN MESAJUL ASTA AL TAU?

 33. Asa cum era de asteptat, prietenii lui voronin de la flux au preluat deja acest articol. Urmeaza cred omega si nit-ul sa-l citeze. Inteleg ca dna Pavlicenco asta isi doreste, caci PNL e doar in opozitie fata de AIE, in special fata de Filat

 34. Vlad,de l’ar durea pe Filat inima asa de tare de noi toti,cum te doare pe tine inima de el.Nu-ti fa griji asa mari de el,caci el are mai mare de dinsul decit de noi toti si chiar de tine in parte.Tre sa fii naiv cu totul,sa crezi ca Filat maine te va face fericit. In AIE lucrurile se taraganeaza si ma gindesc,ca e special.

 35. Vlad,
  „Cot la cot cu comunistii, PNL ne va duce exact de unde inca nu am iesit.”––PNL un partid fara insemnatate asa batae mare de cap iti face?Ma faci sa rid,frate.Sa-ti spun unde sunt comunistii?in PLDM,acum nu demult au aterizat in MU.Si daca nu ma crezi,vino sa vezi si mai intreaba-i pe toti de pe bloguri.Apoi ce-i ramine PNL de facut?sa critice PLDM care a adapostit si strins la piept toti miseii si lepadaturile,asta e raspunsul.PLDM ii camufleaza si ascunde bine,oare de ce?Oare ce operatiuni secrete ne asteapta?

 36. Ghimpu, Filat, Urechianu si Lupu este felul cum gandesc azi basarabenii. Da ei sunt vointa politica si economica a noastra. Eu personal sunt multumit si le zic Bravo!!! Criticele sunt nefondate nici politic nici economic.

 37. europa,
  Oare cu ce te-o fi frapat AIE de esti atit de multumit si le mai zici si bravo?Da Eu personal nu vad nici o schimbare.Raza de 50 km tre sa o parcurgi cu metrul in buzunar,caci altfel vai si amar de treci mai multi km,ai rupt cuiul.Reforma in invatamint zero,se invirt in jurul constitutuei si asa si nu e clar ce-o sa fie,va fi schimbata,nu va fi,indrazneste nu stiu care sa vorbeasca despre agricultura cu jumate de gura,caci nu sunt siguri pe ceea ce spun si tot asa,nimic concret,nimic realizat.Ia te uita ce barvo sunt!!!!

 38. Pavlicenco nu te mai bate asa cu pumnul in piept … daca declari razboi celor din PLDM numai tu ai de pierdut…
  Deja esti un cadavru politic … si nu esti cu nimic mai buna de cit rosca .. mi-a placut intervantia telefonica de lunea trecuta de la „In profunzime” te-ai facut de risul ciinilor pe care presupunem ca-i aperi …

 39. şi planul PNL este de a deveni o nouă găleată de rahat , din care să se arunce întoţi , asta după ce găleata PPCD s-a golit anul trecut …

  o descifrare : PNL – Partidul Naţional al Loooserilor 🙂

 40. Luluta Singura ai spus indirect cauza de ce stam pe loc. Criza politica nu-i rezolvata definitiv. PCRM in loc sa contribue la rezolva crizei constitutionale, se ride cum PNL prin populism ingroapa Dreapta. Ce faci tu concret de-a rezolva criza politica care impedica la rezolvarea altor probleme economice, de invatamint si a.m.d. Va gresiti daca credeti ca poporul este prost. Puterea este vointa noastra politica si economica… Tu ai o pozitie cu PNL si PCRM comuna fata de acest popor. Pozitia voastra este tipica tiranilor care se rid cind maidanezii musca copii, cind procomunistii bat politia, cind adeptii comunisti din politie tortureaza poporul care este anticomunist, cind ard edificiile statului, cind justitia este falsa… Da trebue sa acceptam ca asa ne este o parte din popor. Dupa 60 de ani de proRusia defacto a venit si o putere proEuropa. Uita-te ce faceti voi in realitate, populism al comunismului primitiv. Voronin ii mai corect ca voi, care declara sincer ca trebue mult de facut pentru a ajunge standartele capitalismului din Europa. Totul ce este mai rau ca capitalismul este mai feodal. Satul va dispare incurind, deci va fi cum in Europa(80% la oras). Majoritatea vor locui la orase cu scoli moderne, cu spitale moderne, cu conditii mai moderne de viata… Ce cauzi la 50 de km feodalism ori comunism, care este una si acceas.

 41. Dna Pavlicenco şi toţi vizitatorii blogului – vreau să vă felicit cu prima zi a primăverii, să vă doresc sănătate, prosperitate şi împlinire de vise şi obiective. Vizitînd blogurile Dvs., care sînt bine chibzuite ai a învăţa multe lucruri bune vizavi de politică. Mă bucur că vizitatorii blogului nu sînt agresivi ci gînditori oboectivi. A fost bine spus şi de sindicate. Cu regret, dar noi avem ce avem. Partidele politice din Europa şi America au tradiţii şi convingeri de secole şi sînt 2-3. La noi au un istoric de maxim 20 ani unde se vede o tendinţă mai mult de investiţii ca un bisnes – investeşte că sigur vei cîştiga, sau cel puţin nu vei perde. Atrageţi atenţia la politicienii noştri – este o pătură de acum socială (clanuri familiale) cea mai bogată începînd de la Snegur încoace Sangheli, Lucinschii, Voronin, Roşca et., care nici odată n-o să cedeze celor care întradevăr iubesc acest pămînt nu de dragul puterii şi principiilor şi aici nu este de vină criza economică financiară – schimbările în concept (în creieri) nu vin într-o zi şi vedem că nici în 10-20 ani.
  Exemplul de democraţie cu Clinton în America este atît de departe pentru Moldova ca şi distanţa de la Moldova pînă la America.

 42. Bun articolul.

  In locul lui Filat as face si eu asa. Nu stiu cine este strategul lui. In mod singur nu a putut gandi el singur asa ceva.

 43. Europa, tu esti in „Centrul spiritual in Europa” si nu poti sa-i dai nota la partidele, care astazi guverneaza, acei de pe loc sunt „inspirati” mai bine. Si nici odata nu lua in serios tot ce zboara, caci pe urma i-ti vine foarte greu sa recunosti realitatea. Ma gandesc, ca sa nu se repete povestea……
  Dar totus poporul trebuie sa le dee sansa „волков бояться, в лес не ходить”, mai stii, poate ca si au ganduri bune.

 44. Spuneam la articolul precedent, ca d-na Pavlicenco urmeaza sa posteze ceva „monstruos” despre Filat, si iata ca am avut dreptate. In virtutea aceleiasi ciclicitati, va idemn sa asistati saptamana viitoare la un articol „bomba” despre Basescu, eventual Boc, dupa care Chirtoaca revine cu vigoare in atentia neostoitei doamne. Mai stie dansa de un Voronin, de un Lupu, de comunisti in genere? Nuuu..aceia nu trebuie „atinsi”.

  Cat priveste „Chirtoaca degeaba mai crede ca tine PL-ul in top. Ratingul sau e deja de numai 4%.” – vorbeste cineva care are..cat? 1%, 2%? Rade ciob de oala sparta..

  Si mai e o vorba cu cainii si caii, primii visand despre decesul celorlalti, dar nu o mai zic, ca precis o stiti..

 45. DA, e clar VP , in coalitie si pe aceeasi baricada cu toate fortele „luptatoare” impotriva AIE / spre bucuria NIT-ULUI Omega ,ziarului Comunistul , Fluxului si tuturor alde „Contiu”/ AU PORNIT-O CU TOATA ARTILERIA GREA .Scotocind si pe bloguri , adunand tot ce se poate aduna pentru descreditarea AIE si a prim-ministrului Filat.V-ati aliniat CU TRUP SI SUFLETcu voronin .CARE ESTE SCOPUL ? Veti castiga procente pentru PNL ? Veti veni in parlament si veti face alianta cu PCRM si PD , ca oe ei nu-i criticati? Vei baga partidul , PNL-ul, care se pretinde a fi, in opinia dtale, „um cesti i sovesti nasei apohi” in Parlament ? Nu cred ca o sa treceti pragul electoral , dar dupa toata „activitatea” aceasta o sa aduceti o mare dauna poporului.Atunci cand obtii ceva putin , cu greu , NU arunci si acel putin la gunoi , caci iti trebuie mult timp ca s-al aduci inapoi sau poti sa-l pierzi pentru totdeauna! Vreti sa aduceti inapoi gasca lui voronin la putere ?! DE ASTA TREBUIE SA SE TEAMA MOLDOVENII ! Ca vor pierde si putinul obtinut .Si nu fara ajutorul alde dtale .Chemati-i mai bin epe toti sa munceasca mai mult, sa puna umarul si sa sprijine bunele intentii , caci pana a avea o democratie autentica in R.M trebuie multa munca , nu sa ceara sa le faca guvernul , Chirtoaca si altii .CA NU POT O MAINA DE OAMENI SA FACA CE TREBUIE SA FACA O TARA! Blogherii , pe care ii citati aici sun preluati de ziarele ostile AIE , acuma si articolul dtale va avea acelas succes ! Dar , citind cu atentie nu pot sa remarc un lucru , ca unele lucruri , daca sunt adevarate , nu sunt chiar atat de rele. Atragerea in partidele democratice a membrilor unor partidute mici , care duc la dispersarea electoratului.N-ar fi rau ca si dta , sa desfiintezi partidul asta si sa treci la PL sau PLDM , decat sa aduci apa la moara comunistilor si sa tulburi apele .Strategia lui Filat poate nu-i chiar asa de rea.In caz de alegeri anticipate vrea ca fortele care vor avea ca obiectiv aderarea la UE sa fie intrun numar cat mai mare in viitorul parlament.Daca pentru asta va trebui de „distrus”, psd-ul , pnl-ul,pc-ul si alte partidute mici , care in timp,vor disparea oricum, s-o faca. Trebuie in MOLDOVA SA FIE CATEVA PARTIDE MARI .IN TARILE CU DEMOCRATIE ADEVARATA nu sunt sute de partide ca pe la noi …

 46. JAY: NU MOR CAII , CAND VOR CAINII !

 47. „ASOCIATIA MAIDANEZILOR CONTRA LUI FILAT „Asa trebuia sa se numeasca articolul. Cu Chirtoaca v-ati razboit , cu Ghimpu , la fel, acuma cu Filat , apoi o luati de la inceout , ca cu voronin si lupu .. nuuuu, n-aveti voie ,trebuie sa indepliniti comanda. Pavlicenco––vsegda gotov !

 48. Doamna Vitalia,

  Unde e logica d-stra? Pe de o parte spuneti ca functia de presedinte e doar de a imparti medalii, pe de alta parte spuneti ca Filat (care are acum toate resursele administrative in mana, in calitate de prim ministru) ar dori sa ajunga Presedinte

 49. Cititi ce scrie lumea din afara Moldovei si nu zoiti atita.»Presa străină: Moldovenii sunt diferiți! Ei vor în Uniunea Europeană și pentru asta trebuie ajutați!» E tot pe UNIMEDIA.

 50. Natalia Europa este cu mult mai avansata in politica si in economie, iar noi care suntem aici ajutam cu ce putem. Daca nu doriti sfaturile celor din Occident, de ce declarati ca doriti integrarea Europeana. PNL dupa cum asculta sfaturile noastre, am impresia ca-i contra integrarii Europene. PNL cu PCRM am impresia ca doresc ca PCRM sa guverneze cite 8ani iar Dreapta (4 partide) 1 an. Absurd poporul nu va permite, el nu-i asa de prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *