Noi ca omul, Dorin – cu „lomul”

SAU EUTANASIERE SI MANIPULARE A LA MOLDAVE…

ghearele-mortii2comunistul rosu si bita de asupra vietii

Repostez mai jos comunicatul de presa despre sedinta comuna de la 18 februarie dintre reprezentanti ai Asociatiilor de protectie a animalelor, unii  voluntari si Primarie, insa, inainte de asta, postez citeva alineate de text pentru a arata ca primarul general nu se mai opreste din a manipula.

Cu alte cuvinte, Asociatia ALGA face un comunicat de presa obiectiv, moderat si echilibrat, punind doar accentul pe excluderea masacrarii animalelor nebolnave si pe planurile de viitor, in timp ce primarul general iese in public si dezinformeaza. Ca in vorba aia „noi ca omul, el cu „lomul” (adica, romaneste, „cu ranga”).

1. In primul rind, Dorin Chirtoaca habar nu avea de proiectele de legi despre care vorbesc Asociatiile de protectie a animalelor si pe care i le-am remis eu, din mapa mea, in plina sedinta, ca sa le cunoasca si, cel mai important, – prin unchiul sau, Presedinte de Parlament si sef interimar de stat, – sa le promoveze in Legislativ. Repet – e straniu ca aceste proiecte de legi, pregatite de reprezentantii aparatorilor animalelor, prezenti in sedinta de la Primarie, inclusiv de mine, dar semnate doar de Filat (ca „asa a vrut muschii lui”), acum trebuie promovate tot de noi, cei care le-am elaborat, pentru ca AIE nu le promoveaza, sa nu supere „unchii si nepotii”. In conferinta de presa de vineri Chirtoaca nici macar nu a recunoscut de unde a luat proiectele de legi. Si nu asociatiile sprijina legile, elaborate chiar de ele, ci Chirtoaca, cel caruia i le-am dat, s-a declarat ca le sprijina. Dar nu sint adoptate in lectura a doua, pentru ca i-ar lega miinile primarului, ca sa mai admita uciderea la dreapta si la stinga a animalelor flaminde. Pacat, penibil, manipulare si rusine. Ce sa-i faci – asta e fata de azi a Primariei: imaginea cateilor care sug de la o mama canina, ucisa de angajatii lui Nicolae Gangal de la Necropola, ca si imaginea cateilor ce inhaleaza clorul, cu care s-au stropit custile dupa omorirea unei partide anterioare de ciini in Fabrica mortii, clor ce le-a ars labutele.

2. Chirtoaca s-a trezit ca sint muscati copiii de ciinii vagabonzi. Da, este adevarat, dar de ce sa manipulam si aici? A cui, oare, e vina pentru, cel putin, ultimii trei ani? Ce masuri a luat primaria, ce proiecte a prezentat, promovat si obtinut in interior si din exterior primarul, pentru a incerca, macar, sa rezolve problema? Iar acum, cind ne-am pomenit cu multi ciini, urmare a incapacitatii lui Chirtoaca de a rezolva problema, iata ca a aparut solutia „unica”: uciderea la scara industriala, in conditii de masacrare. Copiii muscati de ciini trebuie sa ii ceara socoteala „milosului” – doar in vorbe – primar,  si nu aparatorilor de animale! Declaratia universala a dreptuilor animalelor – ii amintim Manipulatorului – se cheama „Declaratia care ne incurajeaza sa fim OAMENI!”

3. Aceste proiecte de legi, adoptate in prima lectura si publicate pe acest blog, ca si pe site-ul www.alga.md, includ norme europene privind eutanasierea, adica MOARTE FARA CHINURI. Chinurile le-ati putut urmari din plin pe Internet. Noi reproducem mai jos fragmente – atit articole ce prevad cum se face eutanasierea, uciderea animalelor de companie (sic!, nu vagabonde), cit si pedepsele pentru cei ce incalca legea, sub a caror incidenta sta sa cada si primarul demagog.

4. Orgoliul masculin exagerat (exprimat prin incruntarea permanenta a fetei, obositoare pentru societatea nemanipulabila), nu-i permite „inaltului” edil sa recunoasca faptul ca a facut declaratii ce cultiva violenta in societate, in rindul tinerilor, ale copiilor, care trebuie sa creasca in compasiune fata de fiintele vii, date a fi utile omului, si nu prin usurinta de a ucide. Nu mai spunem ca „cel mai tinar primar al unei capitale din Europa” compromite imaginea tinerilor proeuropeni. Primarul cunoaste foarte bine ca la Necropola de stat=”Fabrica de masacrare a ciinilor vagabonzi” au fost facute filmele, considerate trucate de Manev, filme pe care i le-au aratat integral ziaristii de la www.jurnaltv.md care, insa, nu au avut curajul sau, poate, permisiunea, sa le plaseze pe site.  In felul acesta, primarul a manipulat si cind, in sedinta comuna, ne zice ca „se va lamuri care e adevarul la Necropola condusa de Nicolae Gangal”, in timp ce, in realitate, el deja vazuse filmele depline, nu doar ale Elenei Varta, ci si oferite de jurnalistii de la www.jurnaltv.md Nu are primarul curajul sa spuna ca a gresit, sa-l demita pe Gangal (care t-a-a-a-a-re se mai teme sa nu ramina fara fotoliu – si platesc, sarmanii catelusi, cu viata pentru asta), si nici taria sa recunoasca public irealitatea eutanasierii animalelor vagabonde la Necropola, care trebuie, de fapt, inchisa. Nu stim unde vede primarul scris ca animelele trebuie bagate de vii in gropi, nici cum vede el identificarea animalelor „agresive”, a celor afectate de ciuma sau de rabie. Intelegem bine ca trufia populistului primar este insurmontabila si paleste ca importanta in raport cu necesitatea gestionarii rationale si legale a problemei maidanezilor. Nu e nici o diferenta la primarie – hingherii „eutanasiaza civilizat” ciinii cu „lomul”=ranga, iar primarul manipuleaza societatea cu „lomul” demagogiei. Ii putem spune doar atit: isi face iluzii ca va avea sprijin continuu in societate cu populismul, demagogia si manipularile sale. Totul e pina la un punct.

Cit priveste institutiile de presa, supuse nu misiunii de a oglindi realitatea obiectiva, ci patronilor liberali si liberal-democrati, despre asta vom mai scrie. Vreau sa ii intristez pe patronii zelosi ai unor media – aveti si ziaristi onesti, chiar mai multi decit credeti, ziaristi care se supun indicatiilor voastre doar de nevoie si pentru ca nu au incotro. In sinea lor si in mesajele transmise in afara ei sint cu adevarul, care nu e cel al lui Chirtoaca…

Din proiectul de „Lege privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie”:

Articolul 17. Eutanasia  animalelor de companie

(1) Eutanasia animalelor de companie se efectuează cu minimum de dureri şi suferinţă fizică şi psihică.

(2) Numai medicul veterinar poate să procedeze la eutanasierea unui animal de companie.

(3) În cazurile de urgenţă când trebuie să se pună capăt suferinţelor unui animal şi în cazul legitimi apărări  când ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obţinut rapid sau în alte cazuri de urgenţă eutanasierea se permite şi de către o persoană cu capacitatea de exerciţiu deplină.

(4) Metoda aleasă pentru eutanasiere, cu excepţia cazurilor de urgenţă, trebuie să provoace o pierdere imediată a conştiinţei, urmată de moarte, fie să înceapă prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmată de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.

(5) Se interzice următoarele metode de eutanasiere:

a) înecul şi alte metode de asfixie, dacă ele nu produc efectele menţionate în alin. (4)

b) utilizarea otrăvurilor sau drogurilor ale căror dozaj şi aplicare nu pot fi controlate în maniera de a obţine efectele menţionate în alin. (4);

c) electrocutarea, dacă ea nu este precedată de pierderea imediată a conştiinţei.

(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boală incurabilă, animalele bolnave de rabie, iar în cazul legitimi apărări, animalele  ce au atacat omul cînd există pericol pentru viaţa şi sănătate, precum şi cîinii fără stăpîn ce fac parte din categoria celor agresivi şi periculoşi dacă nu sînt adoptaţi. Animalele aflate în perioada de sarcină, naştere şi alăptare nu se vor eutanasia.

(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fără stăpîn pot fi eutanasiate numai în cadrul unui program naţional de control al bolilor aprobat de Guvern.

(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se întocmeşte un proces-verbal modelul căruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.

(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale făcând parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizaţie sau persoană doreşte şi se angajează să le preia sub îngrijire şi supraveghere, în condiţii corespunzătoare legii.

Din proiectul de „Lege privind protecţia animalelor”

Articolul 18. Eliminarea  animalelor de companie moarte

(1) Persoana ce a efectuat  eutanasierea animalului este responsabilă de organizarea eliminării acestuia după ce se va asigura că animalul este mort.

(2) Eliminarea  animalelor moarte se efectuează prin îngropare sau încinerare în modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.

(3) Îngroparea animalelor moarte se va face în locuri special amenajate de autorităţile publice locale.

(4) În cazul în care animalul de companie a murit fără a fi eutanasiat, deţinătorul animalului  sau autorităţile publice locale în cazul animalelor fără stăpîn sînt obligate să organizeze eliminarea acestuia în conformitatea cu normele prezentului articol.

(5) Deţinătorul animalului este obligat să achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.

Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor

(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile in cazul sacrificării sau uciderii.

(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.

Articolul 19. Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi

(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă sau administrativă conform legislaţiei în vigoare.

(2) Constituie contravenţii administrative în sensul prezentei legi:

– Creşterea animalelor în condiţii de aglomerare excesivă, prilejuind suferinţe greu de suportat;

– Transportul sau expunerea animalelor în condiţii de înghesuire şi durată excesivă, în poziţii care le prilejuiesc suferinţe sau neavând îndeajuns aer şi apă;

– Lipsirea unui animal propriu sau aflat în îngrijire, de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost curat şi aerisit, sau neacordarea unor posibilităţi minimale de mişcare

– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte în raport cu specia, vârsta, starea fizică, inclusiv o gestaţie înaintată, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinţe;

– Lovirea brutală sau înţeparea animalelor pentru a le forţa să depună eforturi peste puterile lor sau pentru a sili să se ridice un animal căzut, suprasolicitat în muncă, rănit sau bolnav ;

– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind bătrâne, bolnave sau infirme;

– Lovirea, hăituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum şi  folosirea animalelor vii pentru dresajul cîinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;

– Administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor dacă acestea constituie un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalului;

– Incinerarea, îngroparea, jupuirea sau începere oricărei prelucrări a corpului animalului după deces nesigur;

– Uciderea în condiţii provocatoare de suferinţe intense sau prelungite a animalelor fără respectarea prevederilor tehnice şi de comportament uman, necesare reducerii până la nivelul minim posibil a suferinţei animalelor sau fără punerea în practică a normelor de euthanasiere;

– Uciderea sau provocarea unor suferinţe, ce puteau fi evitate, animalelor folosite în scopuri ştiinţifice, fără respectarea legislaţiei existente în acest domeniu;

– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otrăvirea în afara limitelor şi metodelor legal reglementate în cazul unor rozătoare sau insecte dăunătoare.

Comunicat de presa

„Pe data de 18 februarie, din initiativa aparatorilor animalelor vagabonde, a avut loc o sedinta intre reprezentantii n286022418147_931acestora si reprezentanti ai administratiei municipale Chisinau, ai unor structuri subordonate Primariei. Vlad Cotet, viceprimar al capitalei, l-a invitat la sedinta pe Tudor Manev, seful Regiei Autosalubritate, pe seful Necropolei de stat, seful Gradinii zoologice, conducatori ai serviciului veterinar.

In cadrul primei runde s-a discutat despre legislatia ce reglementeaza tratamentul aplicat maidanezilor, practicile de la Necropola de stat, care au socat societatea, posibilitatile de sterilizare a animalelor comunitare, planurile de perspectiva care includ construirea, de urgenta, a unui azil pentru ciinii vagabonzi si posibilitatea de atragere a mijloacelor financiare de peste hotare.

Reprezentantii Asociatiei de aparare a animalelor „ALGA”, avocatul acesteia, alti voluntari, implicati in activitatea de monitorizare a declaratiilor si actiunilor serviciilor administratiei publice municipale au convenit, impreuna cu viceprimarul Vlad Cotet si cu celelalte persoane responsabile asupra pregatirii unui Protocol de cooperare, pentru a stabili un mecanism de conlucrare si pentru a se obtine credibilitate in fata institutiilor din Vest, dispuse sa contribuie la rezolvarea problemei maidanezilor. De asemenea, aparatorii animalelor au solicitat ca reprezentantii partidelor parlamentare, care au consilieri in Consiliul municipal Chisinau si in serviciile Primariei, sa solicite majoritatii din Legislativ adoptarea, de urgenta, in lectura a doua, a Legii cu privire la protectia animalelor si a Legii privind animalele de companie, pregatite de societatea civila si semnate in Parlament de actualul premier Vladimir Filat. Viceprimarul Vlad Cotet s-a angajat sa se ocupe in mod concret de problema maidanezilor si spera sa aiba sprijinul Consiliului Municipal Chisinau in acest efort.

Runda a doua a sedintei s-a desfasurat cu participarea Primarului General Dorin Chirtoaca, caruia i-au fost reproduse sumar discutiile si concluziile la care s-a ajuns in schimbul de opinie ce a durat doua ore. Dorin Chirtoaca a declarat ca nu au fost intelese corect declaratiile domniei sale privind prinderea ciinilor vagabonzi si eutanasierea lor, daca, in zece zile, nu sint revendicati de nimeni – afirmatii ce au invocat actiuni irealizabile. El s-a aratat in total dezacord cu actiunile inumane aratate in filmarile video plasate pe Internet si indignat de imaginile socante de tipul unor catei alaptindu-se de la o o mama canina pierita. Chirtoaca s-a angajat ca animalele prinse si duse la necropola, daca va exista o asemenea necesitate la apelurile cetatenilor in cazul ciinilor agresivi sau afectati de rabie, sa fie ingrijite, hranite, sa aiba apa, sa nu fie tratate cu substante chimice.

Aparatorii animalelor spera ca Primarul General va verifica starea de lucruri de la Necropola de stat, al carui director neaga filmarile video, difuzate presei de tinara Elena Varta, prezenta si ea la sedinta de la Primarie, care a invocat ca martori zece persoane la filmarile recente, inclusiv doi ziaristi de la jurnaltv.md, care nu au plasat, insa, reportaje pe site.

Valentina Dudnic, presedintele Asociatiei „Alga”, a cerut ferm necaptarea animalelor neagresive si neafectate de rabie, incetarea omoririi bestiale a ciinilor in Necropola, accesul liber la Necropola si identificarea altor cai, prin implicarea Serviciului Veterinar, in sterilizarea animalelor, asigurarea perioadei postoperatorii si replasarea animalelor in habitat.

Ca rezultat al discutiilor, s-au convenit urmatoarele:

1. Se cauta alte locuri de plasare a animalelor pentru sterilizare decit Necropola de stat.

2. La Necropola vor fi duse si eutanasiate doar animalele identificate univoc drept agresive, afectate de rabie, ciuma.

3. Nu se va cultiva violenta si nu se vor face declaratii ireale referitor la tratamentul animalelor, gen „Regia Autosalubritate prinde toate animalele, treptat, apoi le transmite spre adoptie si sterilizare societatii civile”. Nu poate fi pusa, decit partial, pe seama asociatiilor de protectie, fara finante, povara si misiunea structurilor de stat.

4. Se va pregati crearea unui Serviciu de ecarisaj, ca animalele vagabonde sa nu fie gestionate de Regia Autosalubritate, adica sa nu fie tratate ca si „gunoi”.

5. Se vor depune eforturi comune pentru adoptarea, in lectura a doua, in Parlament a Legilor europene privind protectia animalelor si animalele de companie.

6. Se va construi, in termen cit mai scurt, un azil pentru animalele vagabonde.

7. Se va pregati, pina la sedinta de saptamina viitoare, un proiect de Protocol de cooperare intre asociatiile de protectie a animalelor si Primaria Municipiului Chisinau.

8. Se va institui o linie de comunicare fara piedici intre reprezentantii aparatorilor animalelor si coordonatorii de la Primarie a problemei ciinilor vagabonzi.

S-au convenit si alte aspecte, derivate de la cele expuse aici.

Serviciul de presa al Asociatiei ALGA

Loading Facebook Comments ...

269 Comments

Add a Comment
 1. Domnilor, în privinţa câinilor maidanezi trebuie să fim sinceri până la capăt. Cânii maidanezi au apărut în cea mai mare parte din cauza că marii „iubitori” de câini i-au cumpărat ca pe „animale de companie” şi când nimeresc în elementară incapacitate economică de a-i întreţine, aruncă câinii în stradă/abandonează. În cea mai mare parte ei sunt cei care astăzi vociferează în gura mare că, chipurile, d-l primar, CMC, oricine e vinovat de eutanasierea maidanezilor (situaţie în care, de fapt, s-a ajuns contrar voinţei factorilor de decizie), şi nici de cum ei – pretinşii „iubitori” şi „salvatori” ai câinilor. Dar să ne uităm şi mai amplu. Cum rămâne cu drepturile cetăţenilor care sunt indiferenţi faţă de câini, care văd în câini animale echivalente în drepturi ca şi vacile, iepurii, porcii, cârlanii, care sunt sacrificaţi pentru alimentaţia umană? De ce câinii abandonaţi/maidanezi nu pot fi eutanasiaţi pentru securitatea sănătăţii publice? Cum rămâne şi cu drepturile cetăţenilor care s-au săturat să vadă mizeria rămasă de la câinii abandonaţi de pe străzile şi trotuarele din Chişinău? Dacă iubesc aşa tare câinii, ar fi corect măcar atâta discernământ – să-i iubească în măsura în care să nu încalce drepturile elementare ale oamenilor indiferenţi de câini. Oare persoanele indiferente faţă de câini pot fi considerate inumane? Dacă tot merge vorba de „barbarism”, etichete la adresa autorităţilor şi alte atitudini jalnice, căutaţi prin internet şi vedeţi cum în alte ţări (inclusiv bogate) câinii vagabonzi sunt folosiţi ca momeală vie pentru vânatul rechinilor… şi atunci, poate, veţi putea înţelege cât de uman se procedează cu ei la Chişinău. Credeţi-mă, cei care folosesc câinii drept momeală vie pentru vânatul rechinilor nu au dificultăţi financiare pe care le are R.M. Şi nu în ultimul rând nu trebuie să uităm de numărul imens al victimelor muşcate de câini… Nu e corect că câinii ar ataca doar oamenii pe care-i simt că sunt „răi”, câinii atacă şi persoanele care manifestă câtuşi de puţin frică, atunci când se simt în preajma unui câine nesupravegheat. Eutanasierea este unica alternativă de moment.

 2. De drama câinilor maidanezi din Chuşinău (dar şi din alte oraşe ale R.M.), sunt vinovaţi nu acei care iau decizia de a-i eutanasia, pentru a evita riscuri majore de sănătate publică provenită de la ei, şi riscul contra agresării copiilor şi bătrânilor, dar „oamenii” care ţipă că sunt „mari iubitori” şi „salvatori” ai câinilor, care-i iau/cumpără de pe undeva şi-i ţin pe la case atâta timp cât îşi pot permite financiar, ca mai apoi să-i arunce afară din diferite motive – fie că vor un căţel mai tânăr şi mau frumos, fie că nu le mai poate permite buzunarul. Cei care ţipă că apără drepturile câinilor sunt nişte laşi din simplu motiv că, de fapt, îşi ascund perfidia lor. Ei sunt cei care sortesc câinii vagabonzi la suferinţă şi chinuri, ca mai apoi să încerce a-şi „spăla” păcatele faţă de aceşti câini în agonie prin insulte perfide la adresa D-lui primar, consilierilor municipali şi celor care, din diferite motive nu sunt obsedaţi de animale „de companie”. Lor nu le pasă de drepturile celor care nu vor să ţină câini şi au dreptul de a trăi într-un mediu câtuşi de puţin mai curat, fără maidanezi şi fără mizeria rămasă de la ei. Ei – „mari iubitori” de câini – sunt în blocaj emoţional, lipsiţi de raţiune, pentru că altfel nu pot să cred despre ei în acest moment. Cred că aceasta poate fi şi din cauza unor remuşcări profunde care le au în faţa acestor câini nefericiţi, dar li-i ruşine să recunoască direct.

 3. Pt bonami

  16 februarie 2009, Ziarul Liber

  Lagărul de concentrare pentru maidanezi

  Consiliul Municipal a emis un ordin cu privire la cap¬turarea maidanezilor în necropolă şi eutanasierea lor, în cazul în care timp de 10 zile stăpânii nu vor cere înapoierea lor. Ultima afirmare fiind mai mult fără sens, dacă vorbim de câini vagabonzi. Primarul Chi şinăului Dorin Chirtoacă consideră această metodă ca fiind singura metodă efectivă, dar nu sterilizarea.

  Da, sunt de acord că trebuie luată o atitudine urgentă în această direcţie, dar nu în aşa mod. Autoritatea însărcinată cu aceste măsuri este serviciul autosalubritate, principala ocupaţie a căreia ar trebui să fie salubrizarea oraşului, dar nu răfuiala cu patrupedele. De cele din urmă ar trebui să se ocupe o instituţie specializată şi competentă în acest domeniu. La noi în Moldova însă, aceste vietăţi sunt egalate cu gunoiul. Dar să revenim la temă. Animalele sunt capturate de către angajaţii acestei întreprinderi, neavând nici studii şi nici calificarea necesară în acest dome¬niu. Metodele folosite de ei sunt pur şi simplu groaznice. Prinderea se efectuează cu cârlige şi capcane, care schilodesc animalele, unele murind la locurile unde sunt prinse .sau în maşini. Până la urmă maşinile neechipate adecvat transportă aceste animale chinuite pe strada Munceşti, 207. Acolo se află întreprinderea „Necropola de stat”, care se ocupă de utilizarea cadavrelor şi risipelor de la combinatele de carne şi abator. Animalele speriate până la moarte sunt ţinute în condiţii de antisanitarie totală, în depozite murdare şi îngus¬te, unde nu primesc nici apă, nici mâncare şi sunt nevoite să stea pe propriile excremente. Iar în¬treprinderea menţionată mai sus nu se oboseşte să aibă grijă de aceste animale timp de 10 zile. Venind a doua zi este puţin probabil, că o să gă¬sească animalele colectate în viaţă. Aşa-numita „eutanasiere” este exercitată de către persoane, care nu au nici studii şi nici practică în domeniul veterinar: prin sufocare, înnecare, decapitare şi bătaie cruntă. Pentru toate aceste afirmări există dovezi video şi foto. http://www.alga.md

  În plus, este absolut imposibil să ajungi pe teri¬toriul acestei întreprinderi, care este păzită şi în¬cercuită de un gard înalt. Şi apoi, de ce ar trebui oamenii de rând să vadă mormanele de capete decapitate ale acestor animale? Sau poate euta¬nasierea din Moldova presupune anume aceste metode?

  Ţările civilizate au soluţionat problema inteligent, doar prin sterilizare şi colectare în aziluri. Litigiul nu este doar de ordin financiar, e vorba de cultura înnapoiată a acestui stat. Apare întrebarea cum au fost irosiţi cei 740 de mii de lei, alocaţi conform Anexei N 19.5 la Hotărârea Consiliului Municipal N 2/7 din 17.02.2009 “pentru capturarea maidan¬ezilor”. Aceiaşi sumă a fost alocată şi anul acesta. Oare chiar este nevoie de o astfel de sumă pentru a colecta şi ucide cu toiagul aceste animale. De ce să nu folosim aceşti bani pentru construcţia sau lărgirea azilurilor existente, pentru sterilizare sau ajutor azilurilor. Există organizaţii internaţionale gata să ne ajute. Dar vor reuşi ele oare? în 2-3 săptămâni vor fi nimiciţi cu toţii, dacă acţiunile Primăriei nu vor fi stopate. Primăria trebuie doar să-şi dea acordul şi să pună la dispoziţie terenuri în suburbie, însă cererile ONG-lor de profil au fost de nenumărate ori respinse. Desigur, este mai convenabil să le dai în arendă unor întreprinderi comerciale, de exemplu.

  Dar oare poate fi eutanasierea considerată o metodă umană de micşorare a numărului acestor animale inteligente şi devotate? Şi oamenii străzii ne fac neplăceri, prin faptul că fac dezordine în oraş, mai ales la lăzile cu gunoi, sunt şi ei foarte bolnavi (tuberculoză, hepatită, boli venerice etc.), fură, au grupările lor. Şi cine credeţi că este vinovat? – Tot noi – societatea. Fiindcă suntem iresponsabili, nepăsători şi egoişti. Poate ar fi mai uşor să-i eutanasiem pe toţi.

  Ele pot aduce şi folos orbilor, invalizilor, bătrânilor, devenind animale de companie. Comunitatea occidentală foloseşte pe larg această practică. Mai mult, în majoritatea cazurilor anume maidanezii pe care îi iau de la aziluri devin cei mai buni prieteni pentru aceste persoane defavorizate. Statistica propagată de unele surse massmedia e mult prea exagerată. Informaţia precum că în capitală ar exista 30 de mii de maidanezi este falsă, numărul lor real fiind de cel mult 6 mii. La fel şi cea referitor la faptul că fiecare al 5-lea maidanez e infectat cu rabie, ultima fiind chiar ridicolă. Chiar şi pe seama acestor animale se fac speculaţii.

  Problema cu maidanezii a apărut tot din cauza chişinăuienilor, care şi-au luat animale pe acasă, s-au jucat cu ei o zi – două şi apoi le-au dat drumul în stradă, fiindcă este greu să îngrijeşti un animal şi el nu este o jucărie. Dar, întru-cât oamenii noştri sunt iresponsabili, iar Jegea nu-i pedepseşte, am ajuns unde am ajuns, în ţările civilizate, de exem¬plu, nu se permite să ţii acasă animale de com¬panie nesterilizate, iar maltratarea şi abandonarea acestor animale se pedepseşte prin lege. Acolo nu vezi animale fără stăpân în stradă, fiindcă sunt aziluri şi instituţii specializate care au grijă de ele. Şi astfel, au soluţionat problema uman, şi numărul lor s-a redus considerabil. Doar prin sterilizare şi colectare în aziluri.

  Moldova nu dispune de o Convenţie pentru apărarea drepturilor animalelor. Iar aceasta din urmă, reprezintă tot o cerinţă (condiţie) de execu¬tat, dacă tot aspirăm la Uniunea Europeană şi la o viaţă mai decentă. Ne întrebăm mereu de ce trăiesc mai bine ca noi? Păi, ei până şi câinii îi tratează cu grijă.

  Gradul de maturitate şi civilizaţie a unei societăţi nu se măsoară doar în capital, dar şi prin atitu¬dinea acestei societăţi faţă de bătrânii ei, de bol¬navi şi, nu în ultimul rând, de animale. Iar această atitudine trebuie învăţată şi dezvoltată. Mila faţă de aceste persoane nu poate fi trezită dacă ne purtăm astfel cu animalele, dacă arătăm copi¬ilor indiferenţă şi cruzime faţă de un câine sau o pisică, dacă le arătăm că ne putem debarasa atât de uşor de aceste suflete nevinovate. Ar trebui să-i învăţăm să manifeste milă şi grijă faţă de aceste animale, să se poarte adecvat, să nu le lovească, abandoneze. Să le dezvoltăm omenia nu doar pentru oameni, dar pentru tot ce ne înconjoară. Cultura moldovenilor în ceea ce priveşte animalele este foarte joasă, nici legea nu ne pedepseşte şi nici părinţii nu ne-au învăţat cum să ne purtăm cu ele, fiindcă nici ei la rândul lor nu au fost învăţaţi. Dar ne putem schimba dacă vrem să creştem o generaţie sănătoasă, care să nu se confrunte cu aceste probleme.

  Să nu uităm că necuvântătoarele au fost create de Dumnezeu la fel ca şi omul, însă ele trăiesc după legile lui Dumnezeu, şi nu sunt păcătoase ca omul. (Geneza 1:22.”Dumnezeu le-a binecuvân¬tat şi a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă şi umpleţi apele mărilor; să se înmulţească şi păsările pe pământ.”, Dumnezeu a zis: „Să dea pământul vieţuitoare după soiul lor, vite, târâtoare şi fiare pământeşti după soiul lor”, şi aşa a fost.) Iar cruzimea pe can o manifestă uneori, este pedeapsa lui Dumnezei pentru păcatul nostru, pentru indiferenţă, pentru răutatea pe care o manifestăm noi oamenii faţă de ele. Iacov 3:7 ne învaţă: “Toate soiurile de fiare de păsări, de târâtoare, de vieţuitoare de mare se îmblânzesc şi au fost îmblânzite de neamul omenesc.”

  Dumnezeu este milos cu noi, şi ne îndeamnă să fim şi noi la fel…De unde atâta cruzime şi egoism îr noi?..

  De la o cititoare Veronica Bubuioc

 4. Stimată Doamnă, eutanasierea nu este o răfuială, şi dacă Dvs., de la nivelul intelectual la care Vă consideraţi nu vedeţi diferenţa esenţială, ce să mai discutăm cu alţii…? Eu nu cred că acolo sunt chiar vandali, dar, nici persoane cu „frakuri” şi cu „papioane” nu e posibil de trimis să lucreze la necropolă. Oare ceea ce faceţi dvs. acum chiar consideraţi a Vă trăi „Viaţa … în demnitate”? Chiar credeţi că mie-mi face mare „plăcere” să scriu aceste rânduri şi să dedic timp acestei teme? NU. Ştiu cazuri concrete de suferinţă enormă din cauza muşcăturilor de maidanezi, sau cel puţin haine rupte, care din lipsă de bani face oamenii să le poarte aşa cu anii… sau mai exact din cauza celor care i-au aruncat în stradă… Or a purta frica de riscul de a fi muşcat într-un astfel de oraş este o viaţă mai civilizată, mai „cu demnitate”? Şi acum ce credeţi, ar fi posibil să identificăm pe cei care au aruncat câinii vagabonzi în stradă? Să suferim din cauza mizeriei rămase de la aceştia? Până când? Fiţi la nivelul la care Vă doriţi să fiţi, şi daţi exemplu şi altor cetăţeni, că în situaţiile de criză şi penurie profundă cum este în R.M. este FOARTE important a conştientiza că nu poţi finanţa toate „capriciile”, este foarte mult să nu ne „pierdem minţile” din cauza emoţiilor, altfel nu vom putea identifica corect priorităţile, şi respectiv, riscăm să risipim şi puţinul care mai este şi să rămânem în urma istoriei pentru mulţi ani şi chiar decenii înainte. Cred că ar fi cazul, totuşi să recunoaştem că avem încă prea mulţi copii sub-alimentaţi şi chiar înfometaţi, mulţi traumatizaţi psihologic (inclusiv de câini), să luptăm pentru mai multă educaţie şi mai multă finanţare în sistemul educaţional, care ESTE o prioritate, şi atunci, indirect ne vom „uşura” de „plăcerea” de a discuta probleme regretabile cum este cea a maidanezilor. Dacă nu vom şti cum să cedăm în fleacuri, vom continua să pierdem în lucruri mari… Păcat.

 5. „Şi astfel, au soluţionat problema uman, şi numărul lor s-a redus considerabil. Doar prin sterilizare şi colectare în aziluri.”

  De ce nu vreti sa recunoasteti ca la vremea lor tarile europene au eutanasiat cainii? Ba in unele tari a fost pusa armata sa impuste cainii pe strazi?
  De ce tot folositi minciuna ca Europa a scapat de caini fara eutanasiere?

  ” replasarea animalelor in habitat.”

  Adica ii aduceti inapoi pe strazi? Bravo!!!! HAHAHA!!!!
  Pai cine va incurca sa-i intretineti cat timp vor trai?
  Numai idiotii pot crede ca cainele( fie si castrat) trebuie sa locuiasca in strada. Cainele trebuie sa aiba stapan.
  Nu are, eutanasierea. Fara discutie.

  „Nu poate fi pusa, decit partial, pe seama asociatiilor de protectie, fara finante, povara si misiunea structurilor de stat.”

  Vedem ipocrizia si perversitatea acestor asociatii.

  Vreti caini, treaba voastra de unde cautati bani. Chirtoaca va fi cel mai mare dobitoc daca va da bani pentru intretinerea a cateva zeci de mii de caini, in timp ce copiii nu au bani pentru tratamente in strainatate. Inca o data, care doreste ca cainii sa nu fie eutanasiati cauta bani.

  Iata solutia in Chisinau:
  Aceste asociatii in mod INDEPENDENT ( fara bani de la stat, e problema lor de unde iau bani, deoarece se lauda ca europenii mor de dorinta de a le da bani) strang TOTI ( repet TOTI) cainii din oras, ii castreaza, ii vaccineaza,si ATENTIE, II INTRETIN PE TOT RESTUL VIETII.
  Se da un termen. Daca nu se face acest lucru, aceste asociatii suntdesfiintate, cainii eutanasiati, iar in caz de oameni muscati, liderii asociatiilor sunt anchetati penal.

 6. Referitor la citatele din Biblie, o problemă serioasă este că mulţi vor să o respecte cuvânt cu cuvânt, ceea ce induce multă lume în eroare (deoarece evident sunt contraziceri de logică esenţiale, indiferent de cauze) şi respectiv, nu fac altceva decât să creeze conflicte, unele chiar foarte grave. Eu sunt creştin şi nimeni nu mă va convinge că nu sunt… Şi Vă rog în acest sens, căutaţi pe Torrents filmuleţul: „Did Darwin Kill God”. Sper să Vă ajute. Vă rog, nu încercaţi să mă convingeţi că poate fi îmblânzit de ex., scorpionul, sau ţânţarii (că-s tot vieţuitoare), sau altele de genul lor… La fel, cum aşi putea crede în interpretarea Bibliei de către nişte preoţi care se „roagă” pentru iertarea păcatelor unor foşti bandiţi, criminali, pistolari, recidivişti şi ucigaşi de tot soiul în viaţa lor, şi să vorbească cu atâta dispreţ şi să refuze a se „ruga” pentru iertarea păcatelor celor care hotărăsc să plece din viaţă benevol? Oare asta tot Biblia-i învaţă? Sau poate e păcat să gândesc în genere… altfel decât preoţii? Cu bine…

 7. Apropos de: “Şi astfel, au soluţionat problema uman, şi numărul lor s-a redus considerabil. Doar prin sterilizare şi colectare în aziluri.” Dacă răscoliţi mai adânc în istoria unor ţări din Europa occidentală veţi vedea că pe timpuri în Europa occidentală s-a procedat mult mai pragmatic decât atât. Introduceţi în motoarele de căutare cuvintele: „Gypsy hunting” şi vedeţi mai multe… Şi vreţi să spuneţi că nu au fost vânaţi câinii? Nu pot să cred. Ceea ce pot să mai zic e că şi la etapa actuală în unele ţări câinii sunt folosiţi ca momeală vie pentru vânatul rechinilor; iar la noi cineva încearcă să-l plaseze pe D-l primar de Chişinău pe acelaşi cântar cu ăia… Unde-i logica Domnilor? Poate totuşi, Vă mai gândiţi? Desigur nu vreau să jignesc sentimentele şi demnitatea rromilor în acest context dureros, şi îmi aduc scuze profunde pentru că menţionez acest fapt în acest context, dar cred că nu e cazul de a „idealiza” Europa de adineauri… Pur şi simplu d-lor au procedat pragmatic la momentul potrivit, în multe aspecte, şi au ştiut a identifica priorităţile corect. Asta i-a adus acolo unde sunt… şi trăiesc cum trăiesc. Ei trăiesc, noi existăm… deoarece ne lăsăm dominaţi de emoţii şi de aberaţii auto-distructive.

 8. Susţin totalmente pe DL abb.

 9. Cred că acele partiduţe fără scăunaşe în parlament au tot dreptul să ducă până la capăt chestia cu câinişorii.
  Tot odată se va mări eficienţa banilor primiţi de ele de
  peste hotarele Ţării.
  Să-l lăsăm pe Dorin poate o să aducă careva cărţi ieftine , în limba di stat, buchiniste cu care să înece măcar librăria de sub fundul lui din clădirea Primăriei…

 10. p-u ABB. „Aceste asociatii in mod INDEPENDENT ( fara bani de la stat, e problema lor de unde iau bani, deoarece se lauda ca europenii mor de dorinta de a le da bani) strang TOTI ( repet TOTI) cainii din oras, ii castreaza, ii vaccineaza,si ATENTIE, II INTRETIN PE TOT RESTUL VIETII.”
  Nu inteleg, de ce aceste asociatii „in mod INDEPENDENT” si (fara bani de la Stat), si de ce domniea ta dictezi distribuitrea banilor de Stat? Ca sa-ti permiti sa zici asa ceva – nu ai dechit sa achiti tu insusi toate contributiile fata de Stat.
  Pentru ca, slava domnului nu toti cetacenii sunt de asa parere.

 11. ABB „Se da un termen. Daca nu se face acest lucru, aceste asociatii sunt desfiintate, cainii eutanasiati, iar in caz de oameni muscati, liderii asociatiilor sunt anchetati penal”.
  Si daca socoti, ca Statul nu trebue sa finanteze aceste asociatii, ce fel de termen poate sa le dee ecest „Stat”?
  Daca aceste asociatii sunt finantate de EU, poate ca si raspunderea se duce fata de EU dar nu fata de acest „Stat”?

 12. L-am votat pe Dorin Chirtoaca de 3 ori ca sa-l vad primar. Pentru mine e aproape unica figura politica cu care ma asociez (cred ca ma reprezinta) si intr-o zi as vrea sa-l vad si Presedinte. Acum nu stiu la sa ma gindesc. Ma simt complice la omorurile care se petrec zi de zi. Poate nu omorim oameni. Dar tot omorim niste fiinte care deseori sunt mai naive si mai sincere decit noi.

 13. EU NU INTELEG: DE CE TANASE NU-I DA PACE ALIANTE?

  Constantin Tănase: Rubiconul Alianţei, adică are sau nu are Moldova politicieni de caracter

  În loc de moto:
  …pe când Iulius Cezar nu era încă împărat, ci doar proconsul, iar Roma era republică, conform legii, proconsulul avea dreptul să conducă oştile doar în afara frontierelor Italiei. Rubiconul era un râuleţ, la nordul Italiei, şi servea drept un fel de graniţă între Italia şi provincia romană Galia. Ce are Rubiconul cu Iulius Cezar? Pe 10 ianuarie anul 49 î.Hr., Cezar cu oştile sale a ajuns pe malul Rubiconului. Nefiind convins în forţa armatei sale, el stătea la îndoială, temându-se că, în caz de eşec, va fi supus dispreţului public. După multe frământări, s-a decis şi a trecut, totuşi, Rubiconul… După un război civil sângeros a devenit împărat. Din acel timp, expresia „a trece Rubiconul” înseamnă a risca ceva foarte important în numele unui scop măreţ, expresia fiind sinonimă cu „zarurile au fost aruncate” (alea yacta est)…

  După „scandalul Muruianu”, Alianţa a fost împinsă pe „malul Rubiconului”. Într-un anume sens, scurta istorie a Alianţei se împarte în două – până la şi după „scandalul Muruianu”. După acest scandal, Alianţa nu se mai poate comporta ca până la. Prin declaraţia sa, Muruianu a pus noua guvernare în situaţia să decidă ce face mai departe – umblă cu jumătăţi de măsură sau procedează energic la demolarea SISTEMULUI şi reformarea R. Moldova. Muruianu este figura emblematică a SISTEMULUI nedemolat şi declaraţia sa a avut menirea să amintească tuturor că SISTEMUL stă bine pe picioare. Cum au răspuns componentele Alianţei la provocarea SISTEMULUI? Clar, tranşant şi univoc a reacţionat doar liderul liberal-democrat, premierul V. Filat. Liderul liberal, Mihai Ghimpu, a reacţionat doar ca şef de stat. Liderul PD, Marian Lupu, de asemenea, a reacţionat atent, nuanţat. Liderul AMN a reacţionat „împăciuitor”, „creştineşte”, gest care, în percepţia publică, echivalează cu solidarizarea tacită cu Muruianu, cu SISTEMUL, adică.

  Înţeleg oare liderii Alianţei că nu mai au spaţiu de manevră, că n-au unde „se retrage”, că problema care se pune acum e ORI-ORI: ori SISTEMUL, ori ALIANŢA? Mâine se împlineşte o săptămână de la faimoasa provocare a lui Muruianu, iar liderii Alianţei, din câte înţeleg, nu s-au convocat pentru a lua, solidar, o decizie comună univocă. Cum se explică această lipsă de reacţie solidară? Ar fi multe de spus la tema dată, dar nu spun, şi liderii Alianţei ştiu de ce… Acest comportament… prudent al Alianţei îmi aminteşte de comportamentul lui Gorbaciov de dinainte de a pierde puterea…

  Ca să nu par prea patetic, nu voi invoca îndemnul poetului Mateevici către basarabeni de a ridica din sânul lor un proroc; voi spune mai simplu: astăzi, ca niciodată, ajunşi pe acest „mal de Rubicon”, mă întreb: unde ne sunt, dacă sunt, caracterele din politica de la Chişinău? De ani de zile, o parte a presei tot face topuri cu politicieni – care-i mai ochios, care-i mai bengos, care-i mai sexy ş.a.m.d., dar n-am văzut să se facă topul celor mai cu caracter politicieni. Acum, când zarurile urmează să fie aruncate, când clasa politică de la guvernare trebuie să decidă ce facem mai departe – demolăm SISTEMUL sau ne lăsăm învinşi de SISTEM? – este nevoie ca la rampă să iasă politicieni care să aibă caracter (ca să nu zic cum ziceau străbunii noştri pe linie romană, să aibă coleus).

  Are Moldova astăzi asemenea politicieni? Unde-s? Ieşiţi. Vreau să vă văd.

 14. Daca nu-l vom sustine pe Chrtoaca, avem toate sansele sa devenim cu adevarat Republica Maidaneza, dupa cum observa cineva pe aici.
  Daca ii vom tot adora in continuare pe maidanezi, desconsiderind oamenii din jur, vom deveni la chip si asemanare ca si personajul lui Bulcacov din romanul „Sobacie serdtse”.
  Zic asta, caci exista un fenomen care trebuie bine stiut: pe cine iubesti cu acela te vei asemana cu timpul.
  Iata de ce este bine ca sa adoram pe Dumnezeu, ca sa refacem in noi chipul si asemanarea cu El.
  Ati degradat intr-atit, incit nu va dati seama ca ati facut niste idoli din acesti maidanezi. Or, orice idolatrie este o uriciune in fata lui Dumnezeu.
  Unii atit de mult IUBESC CIINII incit se cupleaza cu ei. Mai urit decit in Sodoma si Gomara. Acestia si ne FORTEAZA sa ne impuna PUNCTUL LOR DE VEDERE!, adica sa devenim ca ei.
  Dati-va seama pina unde mergeti! Degraba va veti asemana cu personajul lui Bulcacov.

 15. natalia spune:

  19 February 2010, la 03:03

  D-aia, Natalita, ca nu statul s-a facut vinovat, si, cu atat mai mult eu, de faptul, ca voi, unii doritori de capricii pe timpul crizei, care au fost putin mai banosi, decat cei amarati, a-ti convietuit cu prietenii vostri patrupezi, apropo, fara ca sa cereti invoire de la stat si vecini, fara ca sa consultati pe Domnisoara Bardot si ALGA, totul ati facut din pohtele si dorintele personale. Ca mai apoi, la un moment cand a-ti observat, ca „prietenii” vostri cam va fac viata amara, cheltuieli si discomforturi, noaptea sau pe furis, i-ati abandonat in strada. Acum ridicati steagurile si faceti revolutii de nimic pentru a rezolva problema, care, draga Natalia, voi singuri si ati adus-o pe masa primariei. Eu personal am avut vietati, si pisica, si hamsteri, si papagali, care si acum ii am. Dar, prieten patruped nu am luat in apartament, nu ca nu imi plac, chiar imi plac la nebunie, indeosebi cainii-lupi vest-germani, si, apropo, copiii mei explodau de dorinta pentru a avea un astfel de prieten in casa. Am avut mintea clara si treaza, lasand la o parte emotiile si limitand nivelul poftelor copiilor mei, deoarece am inteles, ca acest patruped, la un timp poate sa devina o povara insuportabila. Din aceste considerente, eu, care am limitat intr-un fel aspiratiile copiilor mei, dar si ale mele, a unui om matur, achitand taxe si impozite statului, nu doresc, ca buzunarul meu sa fie folosit de niste slabi de inger, care pe vremea lor nu si-au taiat din capricii, in detrimentul meu si al familiei mele. Cu faptul raspunderii penale as fi mai rezervat, dar banii publici – aici chiar sunt ferm convins – problema inecatilor tine de problema inecatilor. Voi ati generat problema, nu aveti solutii? Las oamenii sa o rezolve. Nu sunteti de acord? Taiati-va buzunarele familiei si potoliti-va emotiile. Placerile costa bani, draga Natalia, stii?

 16. > vom deveni la chip si asemanare ca si personajul lui Bulcacov din romanul “Sobacie serdtse”.

  Personajul asta Saricov zicea:
  — Уж мы кошек душили-душили, душили-душили…

  Daca ai citit aces roman lui M.A.Bulgacov (dar nu Bulcacov) tre sa stii ca Saricov a fost un hingher, ca si hingherii lui Maniv si Chirtoaca.

  Bravo, inteligentule, stii cartea. Nota doi.

 17. Pentru cei mai putin informati

  oameni buni,
  alimentati-va creierii si deschideti-va mintea
  solutii umane mereu sunt si tari mai sarace decat noi le-au implementat cu succes!

  http://moldovamare.org/index.php?option=com_content&view=article&id=72:2010-01-04-14-32-15&catid=71:2009-12-21-10-27-54&Itemid=98

  numai cei care nu vor, nu le pasa ca se omoara o alta fiinta, vor aduce mii de argumente nefondate… cati din voi stiu cifra reala a oamenilor muscati de maidanezi? raportata la cifra celor muscati de caini cu stapan, de rasa si fara lesa! sau a altor animale.
  Dupa asta deduceti % din nr total de maidanezi si o sa vedeti ce mic este de fapt.

 18. Pentru: „Pentru cei mai putin informati spune”. Domnilor, concluzia e simplă… Dacă vom rezolva problema câinilor maidanezi ca-n Europa occidentală, unde s-au debarasat de ei şi au implementat legi stricte cu privire la posesia, şi responsabilitatea civică pentru posesia, unui animal de companie, avem şanse să trăim ca-n Europa civilizată, modernă, curată, frumoasă, salubră, cu o speranţă de viaţă demnă pentru fiinţele umane; iar dacă vom rezolva problema ca-n India, riscăm foarte mult să trăim ca-n India. Eu unul, nu mi-aşi dori pentru nimic în lume să trăim ca-n India. Ştiu ţara aia nu doar din filme… cu tot respectul faţă de ei. Modul lor de trai este alegerea lor, dar NU şi „etalon” al unui mod de viaţă pentru mine şi chişinăuieni. Dvs. nu înţelegeţi elementarul – că agonia câinilor din oraşele R.M., felul cum se alimentează de prin tomberoanele de gunoi şi agresivitatea lor este cu mult mai inuman, şi foarte-foarte periculoasă pentru noi toţi, ne poate costa enorm. Vorba aia – dacă nu-i cap, vai de picioare. Vom continua să fim nici mai umani (pentru că preferăm să fim martori pasivi la agonizarea maidanezilor, dar şi că deja încep a se canibaliza ei între ei), nici civilizaţi, ca să fim suficient de atractivi pentru turişti de prin alte ţări decât cei din India… sau investitori serioşi.

 19. Pentru cei mai putin informati

  bonami,
  India a fost un exemplu doar. Ideea este ca alternative exista si trebuie sa incercam cel putin inainte de a lasa mainile in jos, ca na, asa e specificul basarabenilor. Nu vad legatura logica dintre solutia aplicata in India/ nivelul de viata acolo si nivelul de viata in Moldova:))) eu cred ca nu e cazul sa deducem asa concluzii.

  realist,
  hai si om filma cum cineva utilizeaza un cutit ca sa injunghie si sa taie pe altul, si sa concluzionam ca cutitul este un instrument daunator societatii. bravo!
  continuam sa selectam ce ne place sau ce nu ne place si sa generalizam acele elemente – se cheama manipulare si gandire eronata 😉

 20. „http://jurnal.md/ro/news/brigitte-chirtoaca-si-hingherii-181121/”

  O ipocrita cu numele Varta spune asa :
  „În ţările Uniunii Europene câinii străzii sunt sterilizaţi şi apoi lăsaţi slobozi”

  Pai nu am zis ca perversitatea si ipocrizia aparatorilor animalelor nu are margini?

  Intr-adevar,in Paris,Berlin, Viena, cainii dupa ce sunt sterilizati, li se da drumul in strada…

  Apoi cum sa nu-i scuipi intre ochi pe aparatorii animalelor?

 21. CONSTANTIN TANASE: Dulăi şi căţei,
  sau încă o dată despre solidaritatea breslei jurnalistice

  Astăzi, presa care se consideră liberă, independentă şi democrată, reprezentată de pretinşi „dulăi de pază ai societăţii”, s-a cam făcut de cacao. Deşi au semnat Scrisoarea deschisă adresată şefului statului în care se solicita demisia preşedintelui CSJ, Ion Muruianu, deşi au ştiut de iniţiativa Uniunii Jurnaliştilor de a manifesta pe acest subiect în faţa clădirii unde se desfăşoară şedinţele în plen ale parlamentului, pe mulţi din aceşti „câini turbaţi” nu i-am văzut vineri dimineaţă alături de colegii lor de …”haită”.

  Nimic nou, nu e pentru prima dată când pretinşii „dulăi” se comportă ca nişte căţei care latră mai mult protocolar şi se tem să iasă din curtea stăpânului. Dintre deţinătorii „Ordinului Republicii”, semnatari ai Scrisorii deschise, la manifestare au participat doar vreo doi. Apropo, îmi amintesc că în ajunul anului nou când au fost invitaţi la ceremonia de decorare, n-a lipsit şi n-a întârziat niciunul, unii au venit chiar cu mult mai înainte de ora fixată, precum calicii la pomană, Doamne fereşte, să nu întârzie…

  Nu am aşteptat să se solidarizeze cu noi în această problemă propagandiştii de la instituţiile, zise de presă, controlate de comunişti şi care s-au ridicat deschis în apărarea lui Ion Muruianu. Ceva nu e în regulă cu breasla asta a noastră. Păcat că noi vedem uneori numai paiul din ochiul altuia (de data aceasta, al justiţiei), dar nu şi bârna din ochiul somnoros al pretinşilor dulăi de presă. O breaslă dispersată, preocupată mai mult de interese înguste de …”redacţie” – mai era să zic „de partid”! – nu va putea niciodată face din presa a patra putere în stat. Astfel, niciodată nu vom deveni dulăi de temut, ci căţei, „jujuci” tărcaţi care fac aport, când pot.

  Încă un fapt doresc să remarc: la manifestare au participat mai mulţi cititori decât ziarişti. Să mă bucur? Să mă întristez? Oricum, a fost ce a fost – am hămăit şi ne-am răcorit. Nu e puţin nici asta.

  Mai priviti si pe http://www.jurnaltv.md/#70394&20100219&70399&&3610&3595&3597, unde Constantin Tanase spune si asa ceva: Lucrurile merg prost! În cazul alegerilor anticipate, Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea acumula un număr mai mic de sufragii decât în 2009. Este părerea editorialistului Constantin Tănase, care spune că schimbarea promisă de actuala guvernare nu s-a produs.

 22. Pt abb

  Exact asa se intimpla in tarile unde inca nu sint aziluri unde sa ii plasezi dupa sterilizare. Sint intorsi in habitat, nu se mai inmultesc, nu sint atit de agresivi si, peste un an-doi-trei ei pier si se reduce numarul lor. Cind sint aziluri, e altceva. Deci – voi, ucigasii, trebuiti nu doar scuipati intre ochi, ci pusi in custi alaturi de animalele tinute in conditii inumane. sa va vina mintea la cap. Stind fara apa, fara mincare, in fecale si frig. Ia ce as mai vedea cum gindesti dupa asta!

 23. Pt realist

  Imi pare rau, dar e trucaj cu dresori si imagini din Rusia.

  Si-apoi, dincolo de aceste imagini nerelevante. Oamenii sint vinovati pentru situatia ciinilor si a copiilor muscati.

 24. Moldova are nevoe urgent de fondarea unui Partid de Extrema Dreapta pentru a rezolva rapid toate problemele care ii framinta pe cetatenii basarabeni. Toti care incurca de-a salva vietile omenesti (mai alesi ai copiilor si ai batrinelor) din coltii ciinelor judecati iar in caz de deces , condamnati la 15-20 de ani puscarie. Nu putem admite ca omul sa fie carne pentru ciini din cauza unor politiceni cu gindire de extrema stinga , PNT se transforma in extrema stinga. Ne fondatea PED , va readuce la putere Extrema Stinga PCRM -PNT (Partidul Contra Dreptei din Moldova-numele care-i corespunde)

 25. Observ ca ati schimbat adresa initiala, si odata cu asta, a disparut si comentariul meu, si probabil si ale celorlalti. Macar modificati doar continutul, nu si adresa postarii.

  Ati zis asa:

  „Aceste proiecte de legi..includ norme europene privind eutanasierea. Noi reproducem mai jos fragmente – atit articole ce prevad cum se face eutanasierea, uciderea animalelor de companie, cit si pedepsele pentru cei ce incalca legea, sub a caror incidenta sta sa cada si primarul demagog.”

  Foarte bine si frumos..totul arata bine pe hartie. Dar v-ati gandit sa reproduceti si fondurile necesare eutanasierii? V-ati gandit ca poate ar fi de ajutor sa scrieti d-nei Bardot, cu care inteleg ca ati mai dialogat, sa trimita si ceva bani pentru sterilizare (singurul lucru acceptabil in acest caz, si dupa parerea mea)?

  Sintem de acord ca sterilizare si eliberarea cainilor in habitatul de unde au fost luati este solutia. Dar banii?? Poate facem si ceva mai mult decat a critica, si ceva actiuni spre a aduce nu doar legi, ci si finantare? Fara bani, nimic nu se poate face.

  „Orgoliul masculin exagerat (exprimat prin incruntarea permanenta a fetei, obositoare pentru societatea nemanipulabila)”

  D-na Pavlicenco, si dvs va incruntati destul de des (urmariti interviul dvs face2face cu Unimedia). Cand un om se incrunta, nu inseamna ca e orgolios. Carevasazica, noi astia care nu marsam la ideile dvs, sintem cei „manipulabili”. Cum de nu ne dam seama.. 🙂

  Observati si dvs discursul echilibrat, obiectiv, al celor de la ALGA, si limbajul folosit de dvs in articolul de mai sus. Este o diferenta enorma. Credeti ca veti obtine ceva incruntandu-va verbal la primar, pozand in aparatoarea neinfricata a necuvantatoarelor? Ati avea mai multa credibilitate daca ati lasa patima si interesul politic la o parte.

 26. Pt Jay

  SCRIU CU LITERE MARI SA INTELEGI MAI BINE:

  1. ONG-URILE NU POT SUBSTITUI STRUCTURILE PUBLICE SI BANUL PUBLIC. EU DEJA MA PLICTISESC DE ACEASTA REPLICA IEFTINA. NU ONG-URILOR TREBUIE S ALE CERETI SOCOTEALA, CI PRIMARULUI CARE A STIUT PROBLEMA, A CISTIGAT ALEGERILE SI NU A FACUT NIMIC TREI ANI. Ce puteau face substantial ONG-urile in ultimii zece ani de guvernare comunista? Dar primarul venit in 2007, trebuia sa sensibilzeze Occidentul si sa faca proiecte, sa caute afara bani. Astazi, ONG-urile hranesc o gramada de animale prin faptul ca au identificat societatei care dau carne pentru azilurile existente, mici si incarcate.

  Bardot deja a declarat ca a gasit o firma engleza care vine sa sterilizeze cu oamenii ei, cu materialul sau aici. Asta e efortul ONG-urilor, nu ale demagogului Chirtoaca.

  Pe Chirtoaca l-am vazut la sedinta comuna. este un om care se poarta necivilizat. El nici macar nu intelege ca ONG-istii nu sint subalternii lui si aroganta care vine din lipsa celor 7 ani de ascas nu-i permite sa se poarte cu respect fata d eoameni. E ranchiunos, pare foarte rautacios si respingator prin asta. Ridica vocea, intrerupe, e fals.

  Grigore Vieru a spus: cind vad un om incruntat si grav, imi vine sa-l chem in judecata…

  Nue dragul meu nici o diferenta intre una si alta. Ambele le-am scris eu. Numai ca am inceput sa cooperam si am crezut ca acest Chirtoaca poate deveni altul. Astazi toti s-au suparat pe manipulare si i-am scris altfel, daca el poate numai cu „lomul”. Si eu pot cu „lomul”, daca nu-l duce capul sa respecte oamenii cu intentii sincere si bune. Si am sa il critic permanent, daca nu se schimba si nu inceteaza sa spuna prostii si minciuni. Sa-i fie rusine. Mie mi-i rusine pentru el si sint trista ca nu are rezerva de schimbare. E pierdut.

 27. Nu va faceti iluzii ca in Europa si America de Nord s-a rezolvat problema doar cu ajutorul azilurilor. In fiecare zi la un azil ajung zeci de animale abandonate. Este imposibil sa-i tii acolo pana la moartea lor naturala. Cei care nu sunt adoptati sunt UCISI(euthanisati). Vreau sa-i indispun pe acei care cred ca in occident oamenii sunt mai sensibili vis-avis de problema animalelor abandonate. In lunile de vacanta, (iulie-august )mii de pisici si caini sunt lasate pe autostradele Europei unde isi gasesc moarte in cateva minute. Campionii a acestui „sport” sunt italienii. Astia sunt acei care nici macar nu depun un efort sa-i duca la azil. Criminali ordinari.Cel putin, animale care ajung in aziluri mai au sanse sa supravetuiasca fiind adoptate. Eutanasia se practica si azi peste tot si in fiecare zi. Chiar in clipa cand cititi acest mesaj.

 28. Am citit post-urile Dumneavoastra D-na Pavlicenco si m-am dezamagit profund. As avea o multime de comentarii la ceea ce scriti si doriti sa fie implementat in ziua de astazi dar din lipsa de timp n-o voi face. Vreau doar sa punctez cateva momente care mi se par cheie in toate aceste discutii.
  1. Moldova nu este o tara care poate sa isi permita luxul intretinerii cainilor pe care si le permit tarile dezvoltate, fiind la moment cea mai saraca tara din Europa si avand o gaura ENORMA in buget. Cine decat politicienii (adica Dumneavoastra) ar trebuie sa stie asta.
  2. Nu am vazut solutii din partea acestor organizatii si a Dumneavoastra in privinta rezolvarii problemei actuale care sa includa argumente financiare cum ar fi niste studii cu privire la cheltuielile care le-ar avea orasul implementand aceste politici in conditiile in care acesti bani nu se vor intoarce inapoi in nici un fel. Acei 740000 de lei pe an par la prima vedere o cifra enorma, dar incercati sa calculate cat costa existenta acestei intreprinderi, salariile angajatilor, plata serviciilor, intretinerea echipamentului. Cum vi se pare suma de 7000 de dolari pe luna pentru o organizatie. Ma scuzati dar in occident cu astfel de sume nu se vehiculeaza cu siguranta.
  Tot ce ati spus este (ma scuzati de expresie) o maimutareala de copierea unor documente europene si declaratii siropoase pentru spectatorii slabi de inima. Asta ma face sa cred ca tot la ce se rezuma activitatea acestor organizatii e sa strige ca cineva e vinovat si sa arate cu degetul la vecinul (European) de peste gard. Ma scuzati dar asta poate face oricine fara sa cheltuie prea mult timp sau bani.
  3. Argumentele invocate referitor la acesti caini, cum ca ar putea sa ajute pe batrani, orbi s.a.m.d. este total nefondat. Nu trebuie sa uitam in primul rand ca acesti caini, marea lor majoritate fiind vagabonzi toata viata, si-au pierdut calitatile de animal de companie si sa ii dai unor oameni in etate sau in incapacitate fizica este ma mult decat periculor, e iresponsabil. Pentru ca acesti caini sa ajute pe cineva e nevoie ei sa fie cel putin dresati (de ex pentru orbi) ceea ce (intrebati pe orice proprietar de caine) este destul de costisitor iar in cele mai multe cazuri imposibil (caci cainii se dreseaza de mici). V-as sfatui inca un lucru, sa mergeti in Europa sau in America de Nord si sa incercati sa infiati un caine de la azil. Veti fi surpinsa de cantiatea de acte care trebuie s-o indepliniti si de numarul de argument care trebuie sa-l aduceti (inclusiv financiare) ca puteti avea grija de acest caine.
  4. Numarul animalelor vagabonde intr-adevar trezeste semne de intrebare. Organizatiile “pro animale” afirma cifra de 6000 iar autoritatile de 30000. Totul devine insa mai mult sau mai putin clar cand vedem numarul animalelor prinse intr-un an in Chisinau, acesta este daca nu ma inseala memoria de aproximativ 12000. Va rog sa calculate utilizand normele europene legat de spatiul minim care trebuie sa-l aiba un animal intr-un azil si inmultiti-l la 120000 sau chiar si la 6000. Sa utilizati aceleasi norme europene pentru ca sa vedem cat mananca un animal intr-o zi si cat aceasta mancare costa.
  5. Si nu in ultimul rand. Probabil ati auzit de PETA, cea mai cunoscuta organizatie de protective a animalelor din toata lumea. Aceasta organizatie ca parte componenta a activitatii practica eutanasierea animalelor pe care le captureaza.
  Sunt si eu pentru tratamentul uman al animalelor, dar nu in conditia in care oamenii nu au ce manca. Daca vreti bani din buget si ii primiti va rog sa esiti in public si sa anuntati cine NU a primit aceste fonduri pentru ca protectia animalelor sa poata fi implementata si veti vedea reactia oamenilor treziti din “betia” dragostei de animale.

 29. „Voi ati generat problema, nu aveti solutii? Las oamenii sa o rezolve. Nu sunteti de acord? Taiati-va buzunarele familiei si potoliti-va emotiile. Placerile costa bani, draga Natalia, stii?”
  Draga Igor, in primul rand vreau sa-ti comunic, ca eu nu am animal de companie si nici nu am avut, daca as avea posibilitate si as avea casa pe pamint dar nu apartament si daca nu eram atit de ocupata (am intreprindere, unde ma aflu din zori pina in noapte), as adopta, si nu unul din aceste animale aruncate in strada.
  Si slava domnului, nu tu Igoras sa-mi spui cit ce costa, deoarece bugetul acestui Stat este sustinut in majoritate de sectorul privat.EU si ALTII prin achitarile lunare intretinem si bugetarii cit si toti dezabilitatii acestei Tari

 30. IGOR, subscriu.ALGA SA-SI VADA DE CAINI .daca nu pot , eutanasiati .Toate tarile CURATE asa au facut . Nu mai vezi niciunul pe strazi , cum apar , ii izoleaza .Ce fac cu ei ? Sunt in aziluri ale asociatiilor . Nu se intretin cainii din bugetul statului , din banii contribuabililor!! . ALGA SA STRANGA FONDURI si sa-si intretina cainii.Daca nu pot , ciocul mic.

 31. Asa ca draga Igoras acest Stat trebue sa tina cont si de parerile NOASTRE, la acei, care sunt sursa principala de venit ai acestui Stat.
  Primarul pina in prezent a trebuit sa mai dee putin din coada si daca se considera proeuropean nu a avut decit sa dovedeasca acest lucru.Si i-mi pare foarte rau, ca am votat pentru el.
  Si ce tot indrugati atita ca primaria nu are bani pentru castrare? Nu sunt bani nici pentru drumuri s.a.m.d. Dar pentru ce sunt?Pentru cei, care i-i gestioneaza pe hirtie, si-i pun la buzunar?Caci la noi e asa: din k…t fac o bomboana. Dar cine o maninca?

 32. Sa stiti ca pot citi si cu, si fara majuscule. Faptul ca scrieri cu majuscule nu va ajuta sa imi schimbati o opinie.

  ONG-urile nu pot substitui structurile publice, dar pot veni cu propuneri si cu solutii. Acesta e rolul lor intr-o societate. Acolo unde institutiile publice esueaza, ONG-urile au menirea de a da o directie si de a veni cu rezolvari la probleme. Daca doar arata cu degetul, se numeste ca sint doar niste farisei. Eu nu cer socoteala ONG-urilor, eu cer solutii. Daca sint buni in a arata cu degetul.

  Bun, sa zicem ca nu a facut nimic Chirtoaca 3 ani de zile (as vrea sa vad si eu ce alt primar vine si duminica la lucru, si sta si lucreaza pana il uita Dumnezeu. Personal am constatat acest lucru).

  Va rog propuneti dvs un primar mai bun in acest moment pentru Chisinau.

  A spune ca Dorin Chirtoaca nu a facut nimic pentru Chisinau in 3 ani de zile, mi se pare REA- VOINTA, ca sa ma exprim bland. Problema cainilor nu e singura in Chisinau, si sa reducem totul la ea, este, repet, rea-vointa.

  Bun, daca Bardot vine cu banul, EXCELENT! A zis primarul ca nu vrea banii, si vrea musai sa omoare cainii? Asa ceva nu pot crede.

  Si eu l-am vazut si am discutat cu Chirtoaca. Ciudat, dar cu mine nu era deloc omul pe care il descrieti dvs. Poate ca avea un motiv sa se poarte asa cu dvs? Eu cred ca da. Si eu, atunci cand cineva ma agreseaza verbal, ii raspund pe acelasi ton. In general oamenii se poarta agresiv, atunci cand sint agresati.

  Mie mi-a facut impresia unui om calm, rabdator, muncitor, si cu adevarat implicat in problemele cetatenilor. Din fiecare vorba a sa, reiesea o permanenta cautare de a gasi un remediu si solutie la viata oamenilor. Si daca doriti, intru si in amanunte.

  Repet: si dvs va incruntati destul de des..sa va dam in judecata pt asta?

  Poate dvs nu vedeti diferenta de limbaj intre cele doua texte, dar oamenii o vad. Pacat ca nu si dvs.

  V-am mai spus..nu e cazul sa ne pierdem in alinturi de genul „dragul meu”..altfel cred ca am sa intru la banuieli.

 33. Nina, daca va fi adoptata legea protectiei animalelor AlGA va stringe nu numai fonduri, dar si amenzi foarte chiuparate de la neiubtorii de animale, care le abandoneaza, i-si bat joc de ele, nu-si sterilizeaza patrupezii……Poate ai mai auzit si de coruptie pasiva cum se pedepseste in tarile „curate”? Si credema, bani o sa le ajunga p-u constructia nu numai la un azil. Nu vrea Statul nostru sa itretina cainii din banii contrib., (macar ca in statele civilisate asa chieltueli se efect. anual)?Inseamna, ca Statul o sa primeasca mai putine contributii. Sa stii,ca multi patroni o sa doneze bani anume pentru aceste biete animale, dar nu p-u hoti si gunoaele societatii , dar cum de regulat aceasta treaba, stim noi – sectorul privat

 34. „Problema cainilor nu e singura in Chisinau, si sa reducem totul la ea, este, repet, rea-vointa.”
  Jay, dar de ce socoti ca e problema cainilor? Aceasta este PROBLEMA SOCIETATII, caci vreti sa mergeti linistit pe strazi si sa nu va muste sau sa va latre nimeni. Dar nimeni nu va da asa drept sa macelariti acesti caini, ei nu poarta nici o vina ca tot acesta societate i-i arunca in strada.
  Pricina este, ca societatea noastra nu vrea sa investeasca in nimic, va-ti invatat sa stati cu mina intinsa, sa plingeti la fiecare pas si sa asteptati donatii, dar iata sa lucreze – societatea noastra nu prea doreste. Doar de peste hotare…

 35. Acum inteleg de ce ati pierdut alegerile. De ce nu sunteti promovata din punct de vedere politic. Voronin a declarat ca nu era pregatit sa piearda alegerile in 2009. Este slab cu intuitia. Am impresia ca si PNL nu era pregatit sa se uneasca cu partidele de Dreapta. Ati cazut bine si puteti cadea si mai dur daca veti fi indeferenta cind maidanezii maninca carne de om(de copil si de batrin). Aveti ceva comun cu maidanezii, atunci cind n-au ce minca se maninca unul pe altul. Cea ce faceti acum zilnic. Dar nu uitati ca maidanezul cel slab in situatie de criza, tot de maidanezi este mancat. Ati cazut si nu va puteti opri. Vad ca cadeti si nu va ridicati niciodata pentru ca este imposibil sa te opresti cind cazi. Napoleon a avut dreptate. Incepe sa-mi apara greta de aceste relatii tipice maidanezilor.

 36. Mihai Morteanu spune:

  16 February 2010, la 23:11
  Pt.Nina Gonţa…
  Nu sunt deacord cu D-stră.

  Nu pavlicenco critică ci vizitatorii răutăcioşi.
  Încă înainte de alegeri aţi feştelit-o pe Pavlicenco pe acest blog nemeritat, cerîndu-i să se retragă din cursă, deşi într-o postare v-am dat de înţeles, că o să vă pară rău de tot ce faceţi împotriva lui Pavlicenco.
  Noi nu puteam dezvălui din timp decizia PNL , de a ne înregistra în cursă şi apoi a ne retrage. Anume la propunerea lui V.Pavlicenco DPN a PNL a decis să se înregistreze , pentru a mai folosi timpul de antenă, de a mobiliza membrii de partid, şi apoi printr-i declaraţie oficială să ne retragem, chemînd simpatizanţii, cîţi ei n-or fi, a PNL să iasă la votare şi să susţină forţele liberale. Prin aceste acţiuni considerînd că vom aduce mai mare aport în favoarea liberalilor, decît dacă nu ne înregistram şi fiecare mergeam sau nu mergeam la votare.
  Şi cît Mihai M , V.Pavlicenco, Nina Tampiza nu vă ruga să încetaţi cu împroşcările de noroi în adresa PNL, D-stră continuaţi, şi continuaţi şi acum.
  Şi dacă D-stră aţi adus un vot două pentru Chirtoacă sau filat , apoi noi cu mult mai mulţi, votînd toţi membrii de partid pentru forţele liberale, chemînd şi cei indecişi să susţină liberalii.
  Deaceia şi considerăm, că avem tot dreptul să cerem, să monotorizăm, să criticăm dacă trebue, respectarea promisiunilor făcute în campania electorală, fiindcă şi noi ducem răspundere în faţa celor ce iam chemat să voteze actuala guvernare.

  Şi dacă la Făleşti la ziua de astăzi din cauza administraţiei locale, sau din alte motive antreprenorilor nu li se prelungeşte patenta de întreprinzător, păi ei mai întîi de la mine cer explicaţii, bănuind că de vină se face actuala guvernare, care este departe şi nu aude.
  Şi dacă la conferinţa de presă din 4 februarie eu am accentuat acest lucru, actuala guvernare trebuia demult să ee măsuri, şi să verifice cazul, fiindcă nu-i exclus că se face în mod intenţionat pentru a discredita actuala guvernare în faţa alegătorilor.
  Şi dacă M.Morteanu o să tacă, V.Pavlicenco o să tacă, lucrurile se pot agrava şi de vină vom fi tot noi, fiindcă o să ne întrebe: de ce am tăcut şi nu i-am înştiinţat din timp.
  Aşa că opoziţia constructivă e cu mult mai eficientă şi folositoare decît lingoşia şi făţărnicia, care poate în orişice moment să te lovească din spate, sau SUB CENTURĂ DE SUB MASĂ aşa cum declară V.Filat.
  Dar iată cine loveşte aşa şi nu cunoaştem.
  Poate d-stră N.Gonţa aflaţi detalii mai amănunte ce a avut în vedere V.Filat, acentuînd la şedinţa guvernului, că cineva încercă să-l lovescă pe sub masă sub centură.

  D.Nina Gonţa, sau Andruşel-ED, cum vă mai zice, că aşa şi vii frică să ieşiţi de sub anonimat, d-stră mai citiţi decînd în cînd şi răspunsurile la prostiile D-stră.
  Se vede că nu aveţi altă ocupaţie, decît să astupaţi cuiva gura. Arătaţi cam prost, postînd prostii.
  Încă nu am văzut nici o postare constructivă din partea d-stră. Va plătit cineva????????

 37. Natalia,
  cine sunt „gunoaiele societatii” la care te referi si de care nu-ti pasa? Daca te referi la elementele declasate, nu uita, ca oricum sunt OAMENI si merita sa fie tratati cumsecade, sa li se dea sansa sa se reabiliteze, caci Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, dar indreptarea lui.
  Dar daca crezi ca toti pacatosii sunt „gunoaiele societatii”, atunci, spunemi, te rog, este vreunul macar care nu a pacatuit niciodata? Sau chiar tu esti fara nici un pacat?
  Cum dar judeci pe altii, cind tu insusi esti o pacatoasa? Vreti sa colectati bani pentru ciini, asta vreti si punctum. Dar cine va incurca? De ce ati stat pina acum? Cine v-a incurcat sa cautati bani si sa construiti vreun azil pentru ciini? De ce ati asteptat pina situatia a iesit de sub control, cind maidanezii se inmultise ingrijorator?
  Acu PRIMARUL va incurca??? Sa adunati bani? Sa sa ii luati locul??

 38. Pt.Nina Gonţa şi toţi cei ce se ascund sub anonimat..

  Răspundeţi vă rog la o întrebare:
  Totuşi de ce vă ascundeţi sub anonimat?
  DE FRICĂ SAU DE RUŞINE?
  Vă rog să fiţi sinceri în răspunsurile D-stră.

 39. Natalia, poti numi problema asta ca fiind a societatii, ne pierdem in termeni inutil. Problema cainilor, a societatii, whatever.

  Daca ai fi citit si alte comentarii ale mele, ai fi vazut ca sint CONTRA omorarii sau eutanasierii lor. Ma deranjeaza insa tonul si agresivitatea verbala la adresa unui om de care stiu sigur ca sta zi si noapte la primarie si isi sacrifica viata personala, pentru voi, cei din Chisinau, in loc sa se incerce un dialog constructiv, fara patima, fara extreme.

  Sa fim sinceri, multi dau din gura, pretinzandu-se mari iubitori de animale, dar cand vine vorba de fapte, fac un pas inapoi. Sa ne gandim numai la cati din acestia merg sa adopte un animal. Un procent infim.

 40. Pentru a nu se plictisi, cred că activitatea Asociaţiilor de Protecţie a Animalelor trebuie să se ocupe de:
  1. Monitorizarea, identificarea şi denunţarea persoanelor care aruncă câinii în stradă;
  2. Monitorizarea respectării drepturilor animalelor la domiciliu de către persoanele care au animale de companie, în privinţa vaccinării acestora, alimentarea corectă, îngrijirea adecvată;
  3. Exercitarea presiunilor asupra autorităţilor cu privire la pedepsirea persoanelor care scot câinii „la plimbare” dimineaţa şi nu strâng mizeria din urma lor;
  4. Exercitarea presiunilor asupra autorităţilor cu privire la pedepsirea persoanelor care ies la plimbare cu câinii fără botniţe;
  5. Exercitarea presiunilor asupra autorităţilor cu privire la pedepsirea persoanelor care au animale de companie şi nu le înregistrează şi nu plătesc taxe la stat;
  6. Scrierea unor rapoarte periodice şi publicarea lor pentru familiarizarea populaţiei cu privire la situaţia în domeniu şi educarea populaţiei cu privire la responsabilităţile oamenilor faţă de comunitate şi faţă de animalul care-l deţine, etc.

  Dacă vor activa cu acelaşi „devotament” cu care încearcă astăzi să apere drepturile maidanezilor, peste câţiva ani în oraşele Moldovei va fi mult mai bine de trăit, cel puţin în planul salubrităţii şi igienizării, dar cred eu, nu numai. În privinţa câinilor deja abandonaţi cred că nu mai e posibil de întreprins ceva decât să susţinem calea aleasă de autorităţile actuale. Succes.

 41. Jay,
  n-am sa adopt niciodata nici un animal, atita timp cit nu am o casa pe pamint, unde sa aiba teren. Caci animalele tinute in apartamente se simt ca la inchisoare. Si asta ar trebuii sa fie interzis prin lege.
  In plus trebuie sa se tina cont de membrii familiei, unii dintre care pot fi alergici sau pur si simplu sa nu doreasca. Sa se tina cont si de vecini etc…
  Daca as avea o casa pe pamint cu mare placere as tine si pisici, si ciini, pentru ca imi plac, si nu i-as abandona niciodata. Dar nici in casa nu i-as tine. Ci le-as construi casuta aparte. Caci trebuie sa se stie ca omul este om si animalele trebuie sa aiba viata lor separata.
  Iar pentru faptul ca nu pot adopta nici un ciine, va rog sa nu ma discriminati si sa nu ma etichetati pentru asta. Dati-mi voie sa traiesc liber. Nu pot sta la masa cu un ciine si sa maninc dintr-o farfurie cum fac unii. Si nici intr-un pat cu un ciine nu ma voi culca. Dar nici prin oras nu doresc sa vad haite periculoase, care intimideaza; haite care murdaresc orasul, caci este imposibil de trait in mizerie!

  Daca sunt amatori de ciini, deci sa se ocupe de rezolvarea problemei, fara a invinui si fara a obliga toata societatea. Deci caute bani, nu-i incurc, dar sa nu o faca din contul meu sau a primariei. Nici sa nu denigreze primarul. Caci primarul are probleme destule! Nu are timp sa tina orice javra in brate si sa le mature murdaria…

 42. Interesant!! Politicianul, pentru a nu fi uitat ca politic, sa apucat de aparat ciinii. Din cite stiu, politicienii se ocupa (ar trebui sa ce ocupe) cu nivelul de dezvoltare economica a tarii, adica bunastarea cetatenilor ei. Si, ce vedem? D-na fosta parlamentara, lider de partid(care exista pe hirtie), a gasit o alta ocupatie, dar, cu acelas scop, de a ataca. Nu comentez cea ce scrieti, mie scirba si vomit de la cea ce si cum atacati oponentii. Nu va aparati atita cu referirile la A. Tanase. El e luptator deschis, cinstit, onest, cult, intelejent. D-stra sinteti nici artista ca Laguta, nici sisofrenica ca cei de la ALGA. Sinteti ca o catea rea din strada care musca pe din spate, fara sa te astepti, ca apoi se apuca de latrat de bucurie. Mare scirba si rusine de cea ce si cum procedati. Ciinii ca fie aparati nu de politicieni, ci de societate, de cei abilitati cu asa probleme.

 43. De ce mă ascund sub anonimat? Deoarece tema discuţiei cu privire la maidanezi pentru mine este atât de banală încât mi-i ruşine să recunosc că m-am implicat; chiar îmi vine greu să înţeleg logica d-ei Pavlicenco şi a Asociaţiilor de Protecţie a Animalelor. Pe de altă parte nu pot rămâne indiferent după atâţia ani de mizerie şi risc major de sănătate publică, care provine de la maidanezi. Şi nu în ultimul rând, practica discuţiilor anonime on-line este obişnuită nu numai în R.M., atâta timp cât internetul este, totuşi, un mijloc de comunicare destul de vulnerabil în privinţa securităţii personale. Pentru a apărea la discuţii pe această temă în public – scuzaţi-mă, nu am timp. Şi nu în ultimul rând cultura generală şi mentalitatea care mai prevalează încă în societatea noastră. Ca să nu mă consideraţi indiferent totalmente, Vă sugerez nişte directive de activitate în care Vă veţi putea manifesta din plin dragostea faţă de animale. Vedeţi Vă rog: bonami spune: 20 February 2010, la 11:11. În acest sens chiar aşi putea şi să Vă ajut.

 44. Bonami,
  ai dreptate. Alta solutie operativa nu este. si inca vreau sa remarc:
  De ce sa se faca presiuni asupra autoritatilor?
  Trebuie de pravazut in Lege impozite si amenzi mari. De asemenea, Posesorul de animale inregistrate sa fie tras la raspundere, pentru „disparitia” animalului, daca lipseste un act de deces etc.
  Caci sunt unii ca iau animale timpd eiarna, iar vara cind pleaca in concediu le scot afara. si mai sunt inca persoane, care tin ciini la fazemdele lor, ca paznici, iarna ciinii hamesiti de foame salbatacesc si ataca persoane.
  si inca: toate organizatiile de constructie, parcarile din oras etc, tin ciini sa ajute paznicii sa pazeasca, iac cind acestea se inmultescsau cind „obiectul” este finisat si nu mai trebuie paznici, ii alunga…
  Deci aceste organizatii ar trebui sa plateasca impozite mari ca sa fie bani pentru azile pentru maidanezi…
  deci, iubitorii de animale, nu trebuie sa faca presiuni asupra nimanui ci sa rezolve competent problemele prin LEGE.

 45. P.S. Pardon, încă ceva: mi-i ruşine să recunosc că singur, adult fiind, am fost muşcat de câini maidanez de două ori, în Chişinău, şi sunt absolut convins că sunt destul de corect şi civilizat şi în acele situaţii nu am avut în comportamentul meu absolut nimic ce ar fi putut provoca spontaneitatea câinilor care m-au încolţit. Injecţiile care le-am primit nu le-am plătit din buzunarul meu propriu, dar totuşi, ele costă bani pe cineva, inclusiv pe dvs. cei care astăzi insultaţi pe d-l primar şi alte autorităţi care au luat această decizie. Costul hainelor şi emoţiile negative m-au costat doar pe mine…

 46. Da! Iar PRIMARUL trebuie doar sa ii traga la raspundere pe „iubitorii de animale’ ce au facut concret pentru rezolvarea la timp a problemei. Si nu invers. primarul trebuie doar sa conduca, nu sa prinda ciinii vagabonzi si sa-i tina in brate.

 47. Mersi mult Haiducul. Uitaţi-vă cum în discuţii civilizate, chiar şi anonime, se nasc idei demne de toată consideraţiunea şi, care pot contribui la rezolvarea problemei/luate în calcul de factorii de decizie, indiferent de faptul dacă se discută nominal sau anonim. Contează cel mai mult că sunt oameni care gândesc şi dau idei bune, şi că indignarea cu privire la maidanezi este la limită. În aşa mizerie nu se mai poate de trăit. Mersi. Toată stima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *