Noi ca omul, Dorin – cu „lomul”

SAU EUTANASIERE SI MANIPULARE A LA MOLDAVE…

ghearele-mortii2comunistul rosu si bita de asupra vietii

Repostez mai jos comunicatul de presa despre sedinta comuna de la 18 februarie dintre reprezentanti ai Asociatiilor de protectie a animalelor, unii  voluntari si Primarie, insa, inainte de asta, postez citeva alineate de text pentru a arata ca primarul general nu se mai opreste din a manipula.

Cu alte cuvinte, Asociatia ALGA face un comunicat de presa obiectiv, moderat si echilibrat, punind doar accentul pe excluderea masacrarii animalelor nebolnave si pe planurile de viitor, in timp ce primarul general iese in public si dezinformeaza. Ca in vorba aia „noi ca omul, el cu „lomul” (adica, romaneste, „cu ranga”).

1. In primul rind, Dorin Chirtoaca habar nu avea de proiectele de legi despre care vorbesc Asociatiile de protectie a animalelor si pe care i le-am remis eu, din mapa mea, in plina sedinta, ca sa le cunoasca si, cel mai important, – prin unchiul sau, Presedinte de Parlament si sef interimar de stat, – sa le promoveze in Legislativ. Repet – e straniu ca aceste proiecte de legi, pregatite de reprezentantii aparatorilor animalelor, prezenti in sedinta de la Primarie, inclusiv de mine, dar semnate doar de Filat (ca „asa a vrut muschii lui”), acum trebuie promovate tot de noi, cei care le-am elaborat, pentru ca AIE nu le promoveaza, sa nu supere „unchii si nepotii”. In conferinta de presa de vineri Chirtoaca nici macar nu a recunoscut de unde a luat proiectele de legi. Si nu asociatiile sprijina legile, elaborate chiar de ele, ci Chirtoaca, cel caruia i le-am dat, s-a declarat ca le sprijina. Dar nu sint adoptate in lectura a doua, pentru ca i-ar lega miinile primarului, ca sa mai admita uciderea la dreapta si la stinga a animalelor flaminde. Pacat, penibil, manipulare si rusine. Ce sa-i faci – asta e fata de azi a Primariei: imaginea cateilor care sug de la o mama canina, ucisa de angajatii lui Nicolae Gangal de la Necropola, ca si imaginea cateilor ce inhaleaza clorul, cu care s-au stropit custile dupa omorirea unei partide anterioare de ciini in Fabrica mortii, clor ce le-a ars labutele.

2. Chirtoaca s-a trezit ca sint muscati copiii de ciinii vagabonzi. Da, este adevarat, dar de ce sa manipulam si aici? A cui, oare, e vina pentru, cel putin, ultimii trei ani? Ce masuri a luat primaria, ce proiecte a prezentat, promovat si obtinut in interior si din exterior primarul, pentru a incerca, macar, sa rezolve problema? Iar acum, cind ne-am pomenit cu multi ciini, urmare a incapacitatii lui Chirtoaca de a rezolva problema, iata ca a aparut solutia „unica”: uciderea la scara industriala, in conditii de masacrare. Copiii muscati de ciini trebuie sa ii ceara socoteala „milosului” – doar in vorbe – primar,  si nu aparatorilor de animale! Declaratia universala a dreptuilor animalelor – ii amintim Manipulatorului – se cheama „Declaratia care ne incurajeaza sa fim OAMENI!”

3. Aceste proiecte de legi, adoptate in prima lectura si publicate pe acest blog, ca si pe site-ul www.alga.md, includ norme europene privind eutanasierea, adica MOARTE FARA CHINURI. Chinurile le-ati putut urmari din plin pe Internet. Noi reproducem mai jos fragmente – atit articole ce prevad cum se face eutanasierea, uciderea animalelor de companie (sic!, nu vagabonde), cit si pedepsele pentru cei ce incalca legea, sub a caror incidenta sta sa cada si primarul demagog.

4. Orgoliul masculin exagerat (exprimat prin incruntarea permanenta a fetei, obositoare pentru societatea nemanipulabila), nu-i permite „inaltului” edil sa recunoasca faptul ca a facut declaratii ce cultiva violenta in societate, in rindul tinerilor, ale copiilor, care trebuie sa creasca in compasiune fata de fiintele vii, date a fi utile omului, si nu prin usurinta de a ucide. Nu mai spunem ca „cel mai tinar primar al unei capitale din Europa” compromite imaginea tinerilor proeuropeni. Primarul cunoaste foarte bine ca la Necropola de stat=”Fabrica de masacrare a ciinilor vagabonzi” au fost facute filmele, considerate trucate de Manev, filme pe care i le-au aratat integral ziaristii de la www.jurnaltv.md care, insa, nu au avut curajul sau, poate, permisiunea, sa le plaseze pe site.  In felul acesta, primarul a manipulat si cind, in sedinta comuna, ne zice ca „se va lamuri care e adevarul la Necropola condusa de Nicolae Gangal”, in timp ce, in realitate, el deja vazuse filmele depline, nu doar ale Elenei Varta, ci si oferite de jurnalistii de la www.jurnaltv.md Nu are primarul curajul sa spuna ca a gresit, sa-l demita pe Gangal (care t-a-a-a-a-re se mai teme sa nu ramina fara fotoliu – si platesc, sarmanii catelusi, cu viata pentru asta), si nici taria sa recunoasca public irealitatea eutanasierii animalelor vagabonde la Necropola, care trebuie, de fapt, inchisa. Nu stim unde vede primarul scris ca animelele trebuie bagate de vii in gropi, nici cum vede el identificarea animalelor „agresive”, a celor afectate de ciuma sau de rabie. Intelegem bine ca trufia populistului primar este insurmontabila si paleste ca importanta in raport cu necesitatea gestionarii rationale si legale a problemei maidanezilor. Nu e nici o diferenta la primarie – hingherii „eutanasiaza civilizat” ciinii cu „lomul”=ranga, iar primarul manipuleaza societatea cu „lomul” demagogiei. Ii putem spune doar atit: isi face iluzii ca va avea sprijin continuu in societate cu populismul, demagogia si manipularile sale. Totul e pina la un punct.

Cit priveste institutiile de presa, supuse nu misiunii de a oglindi realitatea obiectiva, ci patronilor liberali si liberal-democrati, despre asta vom mai scrie. Vreau sa ii intristez pe patronii zelosi ai unor media – aveti si ziaristi onesti, chiar mai multi decit credeti, ziaristi care se supun indicatiilor voastre doar de nevoie si pentru ca nu au incotro. In sinea lor si in mesajele transmise in afara ei sint cu adevarul, care nu e cel al lui Chirtoaca…

Din proiectul de „Lege privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie”:

Articolul 17. Eutanasia  animalelor de companie

(1) Eutanasia animalelor de companie se efectuează cu minimum de dureri şi suferinţă fizică şi psihică.

(2) Numai medicul veterinar poate să procedeze la eutanasierea unui animal de companie.

(3) În cazurile de urgenţă când trebuie să se pună capăt suferinţelor unui animal şi în cazul legitimi apărări  când ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obţinut rapid sau în alte cazuri de urgenţă eutanasierea se permite şi de către o persoană cu capacitatea de exerciţiu deplină.

(4) Metoda aleasă pentru eutanasiere, cu excepţia cazurilor de urgenţă, trebuie să provoace o pierdere imediată a conştiinţei, urmată de moarte, fie să înceapă prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmată de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.

(5) Se interzice următoarele metode de eutanasiere:

a) înecul şi alte metode de asfixie, dacă ele nu produc efectele menţionate în alin. (4)

b) utilizarea otrăvurilor sau drogurilor ale căror dozaj şi aplicare nu pot fi controlate în maniera de a obţine efectele menţionate în alin. (4);

c) electrocutarea, dacă ea nu este precedată de pierderea imediată a conştiinţei.

(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boală incurabilă, animalele bolnave de rabie, iar în cazul legitimi apărări, animalele  ce au atacat omul cînd există pericol pentru viaţa şi sănătate, precum şi cîinii fără stăpîn ce fac parte din categoria celor agresivi şi periculoşi dacă nu sînt adoptaţi. Animalele aflate în perioada de sarcină, naştere şi alăptare nu se vor eutanasia.

(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fără stăpîn pot fi eutanasiate numai în cadrul unui program naţional de control al bolilor aprobat de Guvern.

(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se întocmeşte un proces-verbal modelul căruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.

(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale făcând parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizaţie sau persoană doreşte şi se angajează să le preia sub îngrijire şi supraveghere, în condiţii corespunzătoare legii.

Din proiectul de „Lege privind protecţia animalelor”

Articolul 18. Eliminarea  animalelor de companie moarte

(1) Persoana ce a efectuat  eutanasierea animalului este responsabilă de organizarea eliminării acestuia după ce se va asigura că animalul este mort.

(2) Eliminarea  animalelor moarte se efectuează prin îngropare sau încinerare în modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.

(3) Îngroparea animalelor moarte se va face în locuri special amenajate de autorităţile publice locale.

(4) În cazul în care animalul de companie a murit fără a fi eutanasiat, deţinătorul animalului  sau autorităţile publice locale în cazul animalelor fără stăpîn sînt obligate să organizeze eliminarea acestuia în conformitatea cu normele prezentului articol.

(5) Deţinătorul animalului este obligat să achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.

Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor

(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile in cazul sacrificării sau uciderii.

(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.

Articolul 19. Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi

(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă sau administrativă conform legislaţiei în vigoare.

(2) Constituie contravenţii administrative în sensul prezentei legi:

– Creşterea animalelor în condiţii de aglomerare excesivă, prilejuind suferinţe greu de suportat;

– Transportul sau expunerea animalelor în condiţii de înghesuire şi durată excesivă, în poziţii care le prilejuiesc suferinţe sau neavând îndeajuns aer şi apă;

– Lipsirea unui animal propriu sau aflat în îngrijire, de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost curat şi aerisit, sau neacordarea unor posibilităţi minimale de mişcare

– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte în raport cu specia, vârsta, starea fizică, inclusiv o gestaţie înaintată, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinţe;

– Lovirea brutală sau înţeparea animalelor pentru a le forţa să depună eforturi peste puterile lor sau pentru a sili să se ridice un animal căzut, suprasolicitat în muncă, rănit sau bolnav ;

– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind bătrâne, bolnave sau infirme;

– Lovirea, hăituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum şi  folosirea animalelor vii pentru dresajul cîinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;

– Administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor dacă acestea constituie un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalului;

– Incinerarea, îngroparea, jupuirea sau începere oricărei prelucrări a corpului animalului după deces nesigur;

– Uciderea în condiţii provocatoare de suferinţe intense sau prelungite a animalelor fără respectarea prevederilor tehnice şi de comportament uman, necesare reducerii până la nivelul minim posibil a suferinţei animalelor sau fără punerea în practică a normelor de euthanasiere;

– Uciderea sau provocarea unor suferinţe, ce puteau fi evitate, animalelor folosite în scopuri ştiinţifice, fără respectarea legislaţiei existente în acest domeniu;

– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otrăvirea în afara limitelor şi metodelor legal reglementate în cazul unor rozătoare sau insecte dăunătoare.

Comunicat de presa

„Pe data de 18 februarie, din initiativa aparatorilor animalelor vagabonde, a avut loc o sedinta intre reprezentantii n286022418147_931acestora si reprezentanti ai administratiei municipale Chisinau, ai unor structuri subordonate Primariei. Vlad Cotet, viceprimar al capitalei, l-a invitat la sedinta pe Tudor Manev, seful Regiei Autosalubritate, pe seful Necropolei de stat, seful Gradinii zoologice, conducatori ai serviciului veterinar.

In cadrul primei runde s-a discutat despre legislatia ce reglementeaza tratamentul aplicat maidanezilor, practicile de la Necropola de stat, care au socat societatea, posibilitatile de sterilizare a animalelor comunitare, planurile de perspectiva care includ construirea, de urgenta, a unui azil pentru ciinii vagabonzi si posibilitatea de atragere a mijloacelor financiare de peste hotare.

Reprezentantii Asociatiei de aparare a animalelor „ALGA”, avocatul acesteia, alti voluntari, implicati in activitatea de monitorizare a declaratiilor si actiunilor serviciilor administratiei publice municipale au convenit, impreuna cu viceprimarul Vlad Cotet si cu celelalte persoane responsabile asupra pregatirii unui Protocol de cooperare, pentru a stabili un mecanism de conlucrare si pentru a se obtine credibilitate in fata institutiilor din Vest, dispuse sa contribuie la rezolvarea problemei maidanezilor. De asemenea, aparatorii animalelor au solicitat ca reprezentantii partidelor parlamentare, care au consilieri in Consiliul municipal Chisinau si in serviciile Primariei, sa solicite majoritatii din Legislativ adoptarea, de urgenta, in lectura a doua, a Legii cu privire la protectia animalelor si a Legii privind animalele de companie, pregatite de societatea civila si semnate in Parlament de actualul premier Vladimir Filat. Viceprimarul Vlad Cotet s-a angajat sa se ocupe in mod concret de problema maidanezilor si spera sa aiba sprijinul Consiliului Municipal Chisinau in acest efort.

Runda a doua a sedintei s-a desfasurat cu participarea Primarului General Dorin Chirtoaca, caruia i-au fost reproduse sumar discutiile si concluziile la care s-a ajuns in schimbul de opinie ce a durat doua ore. Dorin Chirtoaca a declarat ca nu au fost intelese corect declaratiile domniei sale privind prinderea ciinilor vagabonzi si eutanasierea lor, daca, in zece zile, nu sint revendicati de nimeni – afirmatii ce au invocat actiuni irealizabile. El s-a aratat in total dezacord cu actiunile inumane aratate in filmarile video plasate pe Internet si indignat de imaginile socante de tipul unor catei alaptindu-se de la o o mama canina pierita. Chirtoaca s-a angajat ca animalele prinse si duse la necropola, daca va exista o asemenea necesitate la apelurile cetatenilor in cazul ciinilor agresivi sau afectati de rabie, sa fie ingrijite, hranite, sa aiba apa, sa nu fie tratate cu substante chimice.

Aparatorii animalelor spera ca Primarul General va verifica starea de lucruri de la Necropola de stat, al carui director neaga filmarile video, difuzate presei de tinara Elena Varta, prezenta si ea la sedinta de la Primarie, care a invocat ca martori zece persoane la filmarile recente, inclusiv doi ziaristi de la jurnaltv.md, care nu au plasat, insa, reportaje pe site.

Valentina Dudnic, presedintele Asociatiei „Alga”, a cerut ferm necaptarea animalelor neagresive si neafectate de rabie, incetarea omoririi bestiale a ciinilor in Necropola, accesul liber la Necropola si identificarea altor cai, prin implicarea Serviciului Veterinar, in sterilizarea animalelor, asigurarea perioadei postoperatorii si replasarea animalelor in habitat.

Ca rezultat al discutiilor, s-au convenit urmatoarele:

1. Se cauta alte locuri de plasare a animalelor pentru sterilizare decit Necropola de stat.

2. La Necropola vor fi duse si eutanasiate doar animalele identificate univoc drept agresive, afectate de rabie, ciuma.

3. Nu se va cultiva violenta si nu se vor face declaratii ireale referitor la tratamentul animalelor, gen „Regia Autosalubritate prinde toate animalele, treptat, apoi le transmite spre adoptie si sterilizare societatii civile”. Nu poate fi pusa, decit partial, pe seama asociatiilor de protectie, fara finante, povara si misiunea structurilor de stat.

4. Se va pregati crearea unui Serviciu de ecarisaj, ca animalele vagabonde sa nu fie gestionate de Regia Autosalubritate, adica sa nu fie tratate ca si „gunoi”.

5. Se vor depune eforturi comune pentru adoptarea, in lectura a doua, in Parlament a Legilor europene privind protectia animalelor si animalele de companie.

6. Se va construi, in termen cit mai scurt, un azil pentru animalele vagabonde.

7. Se va pregati, pina la sedinta de saptamina viitoare, un proiect de Protocol de cooperare intre asociatiile de protectie a animalelor si Primaria Municipiului Chisinau.

8. Se va institui o linie de comunicare fara piedici intre reprezentantii aparatorilor animalelor si coordonatorii de la Primarie a problemei ciinilor vagabonzi.

S-au convenit si alte aspecte, derivate de la cele expuse aici.

Serviciul de presa al Asociatiei ALGA

Loading Facebook Comments ...

269 Comments

Add a Comment
 1. V.P. Daca vorbim in general despre om si caine, aveti in mult dreptate. Logic nu trebue sa existe nici PNT. Dar luand in particular omul turbat si cainele turbat n-aveti dreptate. PNT exista din cauza ca omul si cainele sunt fiinte imperfecte. Incercati sa separati oamenii turbati si cainii turbati, pentru ca in caz contar nu este clar unde-i binele si unde-i raul. Vorbind in particular sunteti complice in continuarea crimelor pe care le fac turbatii.

 2. via cojocari.ro
  ana Says:
  February 24th, 2010 at 22:36
  era un primar PNL la durlesti, crudu, care acum a trecut la PLDM. Domnul respectiv recunostea intr-un articol din zdg de prin 2007 ca la durlesti cainii se impusca. In urma cu cateva luni a fost un scandal la durlesti deoarece cu binecuvantarea lui o batrana oarba si fara acte era tinuta dupa gratii, incuiata intr-un subsol. Cand chirtoaca i-a cerut explicatii tipul a raspuns hlizindu-se prosteste si considerand ca-i tare normal asa. Prin urmare ma intreb de ce dna pavlicenco nu a luat atitudine macar in unul din cazurile date, era totusi un om din partidul ei. Lasand la o parte faptul ca intr-adevar problema cainilor trebuie rezolvata cat mai repede si mai “uman”, mi se pare ca-i cam politizata si cam umflata.

  exista si vorbaraie – cf dictionarului de sinonime; nu se mentioneaza nici macar c-ar fi familiar, desi eu asa il percep.

 3. Pt diana

  Am o intrebare: ati vazut multe declaratii prin care Filat isi critica membrii de partid? Sau Ghimpu? Eu nu am vazut. Dar acum, cred, trecind Crudu la Filat, veti avea posibilitatea sa urmariti cum il critica public Filat pe Crudu, pentru ce nu va place voua, acolo, alegatorilor si locuitorilor. Ca sa fiti multumiti si satisfacuti.

  Cind aici pe blog cineva mi s-a plins pe Crudu, ca primar, i-am cerut un raport despre ce a reusit sa faca si l-am publicat aici. Cind s-a mai plins cineva, le-am spus sa vina la o intilnire si nu au venit, dar le-am solicitat telefonul si l-am rugat pe Crudu sa mearga sa se lamureasca. I-am vorbit si de cazul cu femeia din subsol, ceva a spus, dar eu nu am timp sa ma ocup sa fac investigatii. In plus, Crudu nu a mai tinut legatura cu PNL dupa 5 aprilie 2009 si, cred, ca ceea ce nu mi-a reusit mie sa fac, va face cu succes Filat, poate ii va da si fiicei lui o functie de consilier pe undeva. Ca merita, este activa si de ce sa „piarda timpul”, nemeritat, prin PNL?

  Cel mai bine pe Crudu il vor aprecia locuitorii, nu eu. Eu nu pot aprecia chiar pe fiecare membru al PNL si nici nu am asemenea posibilitati sa declansez anchete de serviciu sa vad cine are dreptate – Crudu sau alegatorii. Sint consilieri, au drepturile lor, sedintele la Primarie sint publice, exercitati-va, fratilor, drepturile, nu mergeti pe varianta administrativa, ca in partid sefi mari nu sint, sint oameni care poarta o povara inimaginabila, mai ales in situatia mea. Ori va faceti ca nu pricepeti, ori sinteti de rea credinta, ori va bateti joc de cineva.

  Si-apoi Crudu are in spate un sat intreg, cel care l-a votat. Eu nu l-am votat.

  A si declarat in Timpul odata ca el nu se supune nimanui. Presupun – se supune mariei sale alegatorul.

  In continuare, aveti Raportul solicitat de mine de la Nicolae Crudu despre ce a reusit sa faca in momentul plasarii realizarilor.

  „Realizarile lui Nicolae Crudu, primarul de Durlesti (Presupun ca el sau fiica ar putea completa printr-o postare…)

  „In legatura cu mai multe obiectii referitor la gestionarea treburilor comunitare din Durlesti, unde e primar Nicolae Crudu, din partea PNL, plasam pentru cei interesati materialul de mai jos:

  In Durlesti

  1. S-au asfaltat străzile:

  Ø Gribov (parţial)

  Ø Eminescu

  Ø Păcii

  Ø Florilor

  Ø Vovinţeni

  Ø Renaşterii

  Ø Podgorenilor

  Ø Ion Soltâs (partial)

  Ø Tineretului

  2. S-a proiectat si construit canalizare pe străzile:

  Ø Ştefan Vodă

  Ø Cişmenilor

  Ø Hîrtoape

  3. S-a proiectat şi construit apeduct pe străzile:

  Ø Ştefan Vodă

  Ø Alexandru cel Bun

  Ø Timisoara

  Ø Mihai Sadoveanu (segment)

  Ø Hotinului

  4. S-au iluminat strazile:

  Ø Alexandru cel Bun

  Ø Ştefan Vodă

  Ø Cartuşa

  Ø Cartierul Cartuşa

  5. S-a acordat finanţare pentru şcoli şi gradiniţe:

  Ø Reparaţia acopereşului Gimnaziului 64

  Ø Schimbarea geamurilor şi a uşilor la Liceul “Hyperion” şi la Gimnaziul nr.64

  Ø Reparaţii capitale la gradiniţele nr.3 şi nr.201

  Ø S-au dotat cu calculatoare noi 2 săli de informatică

  Ø S-au dotat total cu mobilier grădinţele, parţial şcolile

  6. S-au elaborat proiectele pentru canalizare (achitate integral din fondurile primăriei) pentru străzile:

  Ø Vasile Lupu

  Ø Alexei Mateevici

  Ø M.Sadoveanu

  Ø 27 August

  Ø Viilor

  Ø Rediu Mare

  Ø Milescu Spătaru

  Alte realizări:

  Ø S-au confecţionat şi repartizat 200 de tomberoane pentru gunoi

  Ø S-a construit mini-stadionul de fotbal din cartierul Cartuşa

  Ø S-a amenajat stadionul Gimnaziului nr.64

  Ø Se repară acoperişul unui bloc din strada Gribov nr.8

  Ø Se proiectează (se elaborează desene tehnice) contrucţia apeductului Gara de Sud-Dimo-Cartuşa-Caucaz-M.Sadoveanu-Viilor

  Ø Se proiectează (se elaborează desene tehnice) construcţia canalizării pentru străzile Caucaz, Testimiţeanu, Livezilor, Ion Soltîs, Ion Creangă, G.Musicescu, A.Donici, Dosoftei.

  Bugetul or.Durlesti este de 12 milioane lei anual. Din care 11 milioane sunt alocate pentru salarizarea profesorilor si a educatorilor si pentru hrana celor mici in gradinite si a elevilor de clase primare. Primaria Durlesti nu beneficiaza nici macar de fondul rutier. Acest impozit este varsat direct in bugetul municial, din aceste considerente Primaria Durlesti nu are nimic in comun cu transportul public, el fiind controlat direct de Primaria Chisinau.

  In 2007 s-a preluat Primaria Durlesti cu o datorie de 500 mii lei. In 2008, Consiliul Municipal Chisinau a alocat 2 milioane de lei Primariei Durlesti prin directia Costructii Capitale, ca ulterior sa retraga 1,5 milioane, redistribuindu-le in alta parte. Asa se explica dezastrul de pe strada St.Voda, proiectul inceput blocindu-se din exact aceasta cauza. Nimeni din Primaria Chisinaului nu-si asuma responsabilitatea pentru lipsa de transparenta in aceasta operatiune de retragere a finantarii.

  Cind a fost preluata Primaria Durlesti in 2007 nu a existat un desen tehnic, dupa care sa fi putut demara vreo lucrare. In acest moment, Primaria Durelsti a achitat Institutului de Proiectari lucrari in valoare de peste 1 milion de lei”.

 4. probabil ati remarcat ca in afara observatiei cu privire la (non)existenta cuv vorbaraie, comentariul meu era un citat. nu am facut nici o judecata de valoare, nu v-am acuzat, nu v-am luat apararea, nici d-voastra, nici primarului de durlesti.
  Problema ridicata era una legata de etica si de atasamentul d-voastra la anumite valori. Si nu vad ce treaba are aici filat, nici realizarile d -lui crudu.
  „Sint consilieri, au drepturile lor, sedintele la Primarie sint publice, exercitati-va, fratilor, drepturile, nu mergeti pe varianta administrativa, ca in partid sefi mari nu sint, sint oameni care poarta o povara inimaginabila, mai ales in situatia mea. Ori va faceti ca nu pricepeti, ori sinteti de rea credinta, ori va bateti joc de cineva.” ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  e singurul comentariu pe care il pot face.

 5. Pt diana

  Acum, dupa ce v-am dat un raspuns aproape exhaustiv, imi dau seama ca altceva ati urmarit. De aceea, stau si ma intreb daca ati meritat un asemenea raspuns. Si pot spune cu certitudine ca nu.

 6. ce am urmarit? raspuns exhausitv? nu mi s-a parut, dar asta e alta problema, nu conteaza. v-as fi recunoscatoare daca mi-ati spune ce credeti ca am urmarit. Poate va inselati.

 7. Dna Pavlicenco,
  cit se poate sa discutati numai despre ciinii vagabonzi? Alte probleme nu mai intereseaza PNL?

 8. Pt Haiducul

  Discutati ce vreti, cine va opreste. Daca pe blogul meu spuneti ca nu aveti dreptul sa discutati ce vreti, atunci nu stiu pe ce bloguri mai puteti. Iata unii de aici v-au propus sa mergeti pe blogul Stelei Popa. Mergeti si discutati.

  Apoi, acesta nu e blogul PNL. PNL are site-ul http://www.pnl.md. Acolo am deschis posibilitatea de a plasa comentarii si a discuta, cititi ce spun membrii PNL si spuneti-le ce credeti. ASTA E BLOGUL MEU, NU AL PNL.

  Da, daca va intereseaza planurile mele de viitor imediat, am de gind sa scriu doua articole, pe care le voi pregati in week end – „Incotro se umfla PLDM si Moldova Unita?” si „Presa „independenta” in capcana postcomunista”. Cam asa ceva, dar titlurile se mai pot schimba. Cum va par temele?

 9. Pt diana

  In locul dumitale, daca nu urmareai nimic, spuneai ce crezi de Crudu si de realizarile lui. De asemenea, sa nu ne facem, intr-o ureche – Filat este noul sef al lui Crudu – urmariti cum el va respecta asa cum ati spus „atasamentul la anumite valori”. Ca eu, in opinia dumitale, nu am trecut proba. Adica ceea ce am spus detaliat e de aruncat la cos, nu? Si-atunci cum sa nu scriu ca ai urmarit altceva si ca nu ai apreciat un raspuns detaliat care implica respect pentru cel ce intreaba, chiar daca nu merita. Eu ma respect pe mine si pe cei care mai citesc si de aceea NU RASPUND FORMAL, DECIT CIND OBRAZNICIA INTRECE ORICE MASURA.

  Ce ai urmarit dumeata? Simplu. Sa arati ca nu am „atasament la anumite valori”, drept ca nu am inteles la care. Probabil Filat si Crudu au mai mult atasament la „anumite valori”, ramine sa stabiliti la care, probabil la transparenta, legat de care au mai protestat altii in Chisinau…

 10. Va inselati. Daca am pus citatul respectiv, a fost ca sa aflu parerea d-voastra despre cele doua probleme. Mi s-a parut interesant si pentru ca d-voastra v-ati exprimat nemultumirea ca ceilalti lideri AIE nu se exprima cu privire ca chestiunea cainilor. Raspunsul d-voastra urma sa ma ajute sa-mi fac o parere, in momentul in care am postat chiar nu aveam. Cand vorbeam de etica ma refeream atat la dl crudu cat si la d-voastra, e adevarat ca nu se intelege asta din postarea mea, de atasament la valori, cred ca e destul de clar, e vorba de lupta d-voastra pt drepturile animalelor. Mi se pare la fel de grav daca crudu, chirtoaca sau primarul de la balti impusca animale. Prin urmare nu vad de ce nu ati fi luat atitudine si in cazul legat de crudu. In raspunsul d-voastra nu va referiti la problema cainilor si rezolvarea sa de catre crudu. Poate v-ati referit in parlament si la acest caz, eu stiu… Consider ca din punctul de vedere al unui aparator al animalelor chiar nu conteaza apartenenta la un partid sau la altul; Deci nu era vorba de raportul d-voastra cu primarul de durlesti, nici de realizarile sale, ci de modul de abordare a unei probleme care va intereseaza. Si iarasi, ce cauta filat in afacerea asta? in ceea ce am spus eu?
  Eu nu am fost obraznica, d-voastra ati fost, chiar ati intrecut masura. Daca v-ati fi respectat cititorii cat de cat,le-ati fi raspuns civilizat, nu acuzandu-i de rea-credinta pentru crima de a fi postat un citat care, dupa slaba lor putere de intelegere, merita comentat. Probabil ar fi fost mai corect sa scriu: problema ridicata de comentariul anei era … dar chiar si asa cum am formulat nu se poate ajunge la concluzia ca v-am acuzat. A ridica o problema nu inseamna a acuza.
  Sa va fie de binisor. Poate ar trebui sa anuntati pe prima pagina ca vizitatorii care nu va aplauda si nu impartasesc 100% parerile d-voastra nu au ce cauta pe blog. Ca altfel risca sa primeasca doua palme si sa fie si scuipati intre ochi.

 11. p-u Mihai M.
  „Încercaţi şi D-stră să postaţi ceva pe acest blog.
  Priviţi numărul comentariilor la diferite teme: 0,0,0,0,0,”.

  Daca nu sunt comentarii, despre ce moderare e vorba? De acum nu mai este 00000. Am incercat la tema despre creditul de 15 mln.$ si comentariul a fost plasat. A ramas sa vedem – va fi raspuns sau ba.

  Cum se întîmplă, că cererele de aderare la PLDM sunt moderate, dar alte comentarii-BA?
  Dar cine au facut comentarii la tema data?

  Am citit si intrebarea d-le, e cam complicata, si mi se pare ca nu-i in tema, nu are nimic comun cu aderare la PLDM. Dupa cum si multe altele comentarii la tema data, probabil din aceasta pricina nu au fost moderate.

 12. Pt Haiducul

  Tema asta va place?

  Liberalism democrat sub amenintarea Kalasnikov-ului

  Deplasindu-ma aproape zilnic spre capitala, imi pun viata in pericol trecind pe la postul politiei auto la intrarea dinspre Strasenilor. Dis-de-dimineata un sergent ori doi stau la intrarea in Chisinau, pe strada, cu arma-automat Kalasnikov, oprind transportul ce intra in oras. Cit de regulamentare sunt aceste interventii ale sergentilor este o alta tema, ce tine de legislatie, de Codul Administrativ si chiar de Codul Penal. Aceasta pe mine ma deranjeaza mai putin.

  Ma deranjeaza mai mult faptul ca eu, cetatean liber, cu drepturi constitutionale depline, sunt stresat zilnic de teava automatului Kalasnikov din mina sergentului ce are careva instructiuni: cind si asupra cui sa scuipe plumbul nimicitor. Probabil ca exista citeva date referitor la intentia structurilor criminale, inarmate si ele (bineinteles, tot cu arme-automat), ce vor sa patrunda in oras. Si, atunci, ma intreb: acest sergent a trecut el oare testul starii lui psihologice, are oare Dumnealui responsabilitatea respectiva, instructiunile urmate si, respectiv, posibilitatile reale de a-i depista cu precizie pe acesti teroristi si de a-i opri cu arma Kalasnikov?

  Personal ma indoiesc. Eu, barbat trecut prin mai multe, simt cum ma trec fiorii cind sergentul cu arma-automat se uita prin fereastra microbuzului, cautind ceva. Dar daca a gasit, dar daca doar i s-a parut ca a observat oarecare miscari suspecte? Va trage ori nu va trage, ne va culca la pamint ori poate mai are si vreo grenada? De ce eu, om liber, sunt stresat zilnic numai de la gindul ca sergentul respectiv nu este ideal si poate admite o eroare? Dar ce fac copiii, femeile insarcinate, domnisoarele cind vad arma-automat si stiu ca este predestinat cuiva? Exista sau nu eventualitatea unei erori? De ce, totusi, e necesar acest Kalasnikov? Noi locuim in Irak, Afganistan ori Somalia? Si, daca exista un pericol real, de ce nu stau soldati ori politisti cu arma-automat in fata Guvernului, a Ambasadelor ori chiar a Ministerului de Interne? Probabil ca prin aceasta actiune se urmareste altceva – de a influenta psihologic asupra cuiva… Insa eu, personal, nu doresc sa fiu influentat psihologic cu arma-automat Kalasnikov in tara mea, in fiecare dimineata, cind merg la o zi grea de munca.

  Ion Dragutan.

 13. Mihai M.
  In ce priveste anonimatul, numele meu este Natalia, nu-mi plasez familia din asa pricina, ca mai sunt si multi prostalani pe aici (ca Abb „zabalosul”,Costi”curvarul” sau Andrei „europeanul” ,ma mai distrez si eu, si tot i-i mai provoc din cand in cand, i-mi mai intrenez si eu simtul umorului.
  Dar vezi, ca ei sunt deseori agresivi, neretinuti si suparaciosi, mai zic din cand in cand si prostii si sunt nevoita sa le mai raspund la nivelul intelectului lor, ceia ce nu-mi permit in viata de toate zilele.
  Angajatii mei nu o sa ma inteleaga.

 14. Diana,
  Cred ca ti-ai ales singura piedeapsa:”Ca altfel risca sa primeasca doua palme si sa fie si scuipati intre ochi”nu D.Pavlicenco.Diana,ma mira un lucru,de ce D.Pavlicenco tre sa-ti stie ce urmaresti tu prin mesajele tale?Tu ce, asa de incapabila esti ca scrii si nu stii de ce scrii,cu ce scop,de o intrebi pe doamna?Domnisoara,nu esti stapina pe gindirea ta.

 15. Nici italienii „nu au inteles nimic…”

  la sedinta de la primarie, la care a participat Chirtoaca, a spus cu mare tupeism ca oamenii nu au inteles mesajul sau cu cele 10 zile, in care, daca nu sint revendicati, ciin ii vor fi eutanasiati…” Adica noi toti sintem timpiti. Am spus, domnule, poate eu nu am inteles, dar o lume asa a inteles. Iata ca nici italienii nu l-au inteles pe Chirtoaca… Oare cit va mai umbla baiatul asta cu minciuna si populismul…

  O organizație pentru protecția animalelor din Italia îi cere lui Chirtoacă să renunțe la eutanasierea maidanezilor

  „Domnule Primar, am fost informaţi despre hotararea Dvs., conform căreia câinii vagabonzi, capturaţi în oraşul Chisinau, în cazul în care nu vor fi adoptaţi sau reclamaţi de proprietar în timp de 10 zile, vor fi omorâţi. O asemenea ştire a trezit în rândul membrilor asociaţiei noastre dezamăgire şi tristeţe”, se menționează în adresarea organizației „Settore Cani e Gatti LAV”, care pledează pentru protecția câinilor și pisicilor.

  „Sensibilitatea opiniei publice internaţionale privind animalele este într-o mare creştere, la fel ca şi conştientizarea că orice naţiune trebuie să prevadă intervenţii legislative şi practice pentru a ocroti animalele, astfel încât să fie garantate bunăstarea şi respectul tuturor fiinţelor, capabile, ca şi noi, de a simţi plăcere, durere, de avea parte de emoţii şi afecţiune”, se mai menționează în adresarea organizației către primarul Dorin Chirtoacă.

  Ilaria Innocenti, semnatara scrisorii, îi cere lui Chirtoacă să renunțe „la orice intenţie de a omorî câinii capturaţi în Chişinău” şi îndeamnă primăria să elaboreze „o strategie pentru a combate problema maidanezilor, care prevede sterilizarea animalelor, încurajarea adopţiilor, instruirea şi educaţia cetăţenilor – chiar de la vârsta şcolară – spre un raport corect om – animal”

  De pe http://www.unimedia.md

 16. Luluta, matale ai ceva probleme cu gandirea logica, eu stau chiar foarte bine. Eu am postat pentru ca voiam o reactie din partea gratioasei stapane a blogului si nu-mi puteam permite sa fac comentarii inainte de a stii care este parerea sa despre problema data. Am avut reactia, m-am lamurit ce-i cu ea, merg mai departe. E necivilizata, nu stie sa citeasca, abereaza din plin. Cateodata merita sa iei si doua palme pentru astfel de descoperiri. S-ar putea sa i se infunde. Aplaudati-o in continuare.

 17. diana,
  ” Luluta, matale ai ceva probleme cu gandirea logica”-daca aveam probleme cu logica,nu-mi mai dadeam seama in vecii vecilor,ca pot mai mult ca tine.

  „Eu am postat pentru ca voiam o reactie din partea gratioasei stapane a blogului „-nobila intentie.Nimeni pe blog n-a mai avut-o,esti originala de tot.Eu ti-as dori niste natarai,sa arunce cu pietre in ferestrele casei tale,sa vad cit de gratioasa vei fi?Asa ca e originala intentia?

  „nu-mi puteam permite sa fac comentarii inainte de a stii care este parerea sa despre problema data”-dar oare din tot ce posteaza dinsa aici pe blog,e asa de greu sa-i selectezi parerile?Este un truc nereusit, draga diana,as spune chiar primitiv.

  „E necivilizata, nu stie sa citeasca, abereaza din plin”-aici ai scris un adevar despre tine,nu e pentru gindirea dumitale,e cam greu sa intelegi ce scrie si de ce scrie.Tre sa ai o minte foarte rafinata,ca sa pricepi.Tu nu esti in stare.

  Nimeni nu o aplauda,impartasesc aceleasi ginduri si e normal sa fie asa.Intr-un cuvint diana,nu esti de nasul lui Pavlicenco,dinsa se afla mult mai sus decit tine.Stai acasa si nu te mai porni pe bloguri,mai dati si doua palme,ca sa te simti mai implinita.

 18. nu am ce sa cer scuze, ca nu am vorbit fata in fata ca sa imi vedeti atitudinea. Asta dumneavoastre asa va inchipuiti ca se adreseaza lumea. shi astepta-ti in continuare saminta de scandal shi replici. sa va fie de bine…
  Ma bucur ca ati intreprins, succese shi de aici incolo, mai multe fapte concrete. bafta.
  Shi aveti grija de comparatiile pe care le postati pentru ca devin prea ridicole shi urite nu sade bine unei doamne ca dvs ,…

 19. Oligarhilor faimoși

  Vlăstarii arțăgoși, narcișii egocentrici
  Aspiră că sînt nobili, abili și foarte șmecheri,
  Exclusivism propagă și statul guvernează
  Ca salahorii falnici cu mîndrele din piață.

  Sfidînd societatea cu harța amorală
  Rînzoșii se întrec, cît vor avea din țară.
  Înghit valori mărețe cu lăcomiа vastă
  Iar Serafim confuz, din deget le arată.

  Manipulează lumea cinismul oligarchic,
  Fățarnicii aleși cu spiritul obraznic
  Dețin înfumurați dreptatea absolută:
  Poliția negheoabă, justiția coruptă.

  Țipînd cu îndîrjire că stăpînesc dibace
  Le simte rectul falnic că țeapa e aproape,
  Din nou prostesc poporul, orgoliul înșiră
  Trimit scrisori vulgare, solicită frăție.

  Deșteaptă-te Ioane, allege-ți o năpastă,
  Îngroapă-i lîngă piatră o țeapă măiestuoasă,
  Să știe guvernantul a cui averi deține
  Și ce-l așteaptă mîine spolarea-n cîrdășie.
  2012.
  ***

  Vrăjmaşii ţării

  Ce demnitate, character, aveau înaintaşii
  Şi Roma au îngenuncheat, plătea tribut amarnic,
  Urmaşii dacilor cumpliţi de după Val, pe Nistru
  Acum smeriţi şi umiliţi, scîncind deplîng destinul…

  Orgolioşi, înfumuraţi, păstrînd alura cadenţată
  Vin harpagonii aroganţi, vrăjmaşii ţării noastre.
  O gaşcă stearpă de coţcari din haite afectate
  Au dat năvală în Parlament să guverneze statul.

  Părtaşi haini, neproductivi aduc numai strădanii
  Triumfători de la tribuni se laudă făţarnic,
  Flecarii falnici doar promit, schimbări substanţiale
  Iar cei mai şmecheri pe alocuri și foarte radicale.

  Ei nu vor oameni creativi, Moldova să învie
  Vor salahori timizi, slugoi prin ţări străine,
  Vor un popor descurajat cu aripile frînte
  Ca guvernanţii desfrînaţi să huzurească-n tihnă.

  Lăsînd buneilor copiii, să crească în voia soartei
  Azi deservesc prin ţări străinii, măicuţele faimoase.
  Poporul geme, floarea pleacă, rămîne glia ne arată
  Cînd nu ai gospodar în ţară, păragina te înneacă.

  Noi n-avem cinste, demnitate, o gloată degradată
  Cît poţi să urli pe cuptor, nălucă diocheată ?
  Ridicăte popor buimac, jos guvernarea stearpă !
  Stîrpeşte haitele vrăjmașe – corupţia negheoabă.
  2012.

  ***

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *