Calvarul cetateniei romane continua

Luni, 25 ianuarie, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa cu tema “Cetatenia: promisiuni si realizari”. Aici aveti linkurile pentru a viziona conferinta video: http://forum.lpvd.org/?p=188 sau http://www.privesc.eu/?p=2003

In debutul conferintei, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a spus:

“Astazi vrem sa abordam problema cetateniei romane, in planul “promisiuni si realizari”. La conferinta de presa CIMG1762participa Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, Gheorghe Vita, presedintele CIMG1760Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, cu care colaboram in problemele de aparare a intereselor romanilor, si Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL.

Cunoastem ca tema ramine in atentia romanilor din R.Moldova, ea este larg folosita – ca sa nu spunem „exploatata” – in campaniile electorale romanesti, desfasurate si pe teritoriul R.Moldova, ca s-au facut tot felul de promisiuni, ca, desi a fost modificata recent Legea Cetateniei, lucrurile, in esenta, nu s-au schimbat.

In pofida atmosferei antiromanesti de sub regimul comunist din ultimii zece ani, cetatenii R.Moldova nu au incetat sa isi redobindeasca cetatenia romana, cunoscind, ce-i drept, un calvar nemaipomenit. A facut diferite promisiuni si Traian Basescu, cel care a facut mai multe vizite in R.Moldova, inclusiv in anii guvernarii comuniste, dar, in pofida declaratiilor, ritmul acordarii acesteia ramine scazut.

S-au facut diferite vehiculari, inclusiv legate de o impotrivire din partea UE – unde Romania ar trebui sa faca cel mai mare lobby pentru romanii din R.Moldova – procesului de redobindire, de catre basarabeni, a cetateniei romane, dar se stie ca nu e adevarat. A fost folosit si argumentul eventualei depopulari a R.Moldova in cazul acordarii masive a cetateniei, pina la urma, problema este una dureroasa si e greu de explicat atit atitudinea decidentilor, cit si a functionarilor romani.

PNL a fost rugat si de membrii nostri, si de alti cetateni sa abordam aceasta problema, am recurs la legislatori, la juristi, la avocati, la societatea civila. Consideram ca astazi este o situatie favorabila, dupa caderea comunistilor, ca oamenii sa isi dobindeasca liber cetatenia, fara frica de a fi dati afara de la serviciu. Insa uzarea de acest drept fundamental este inca ingreuiata de cauze care ar trebui mediatizate, incercind sa ne dam seama daca ele au un dedesubt premeditat sau nu.

Doua oportunitati au fost la baza selectarii temei noastre – intrarea in vigoare a amendamentelor la Legea Cetateniei, care parca au intrat si parca nu au intrat, si vizita lui Traian Basescu la Chisinau. Precizam ca noi, cei care avem cetatenie romana, sint sigura – si cei ce nu o au, ca si cei ce inca nu o au – iubim nespus Romania, dar detestam, cu multa amaraciune, fariseismul si birocratia decidentilor si functionarilor romani. Intr-un articol plasat pe blogul meu http://www.pavlicenco.md/2010/01/22/cazierul-juridic-si-%E2%80%9Cprogramarea%E2%80%9D-%E2%80%93-oglinda-a-%E2%80%9Cdragostei-netarmurite%E2%80%9D-a-lui-basescu-fata-de-masa-basarabeana-de-votanti/am abordat doua aspecte nelegale, care impiedica redobindirea cetateniei – cazierul juridic si “programarea”.

Si, ca sa nu spunem neadevaruri, comparati interpelarile si raspunsurile dupa doua linkuri – Viorel Badea – http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4a4842b8-4851-4eaf-a588-ca09be0137b6 (senatorul Viorel Badea isi deschide in februarie la Chisinau un birou) si Tudor Pantiru, parlamentar basarabean – http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=224&cam=2&leg=2008.

Nu comentam – intrati, vedeti cine ii apara pe basarabenii, ale caror voturi sint cersite/manipulate  in alegeri. Dl Vita se va referi intr-o cheie mai ampla la problema respectiva si va veni si cu o solutie.

Noi vrem sa ii dezavuam pe vinzatorii politico-electorali de cetatenie romana, pe senatorii romani alesi aici, care nu ii ajuta pe basarabeni in calvarul redobindirii cetateniei, pe cei ce golesc legea de continut.”

In continuare, dl Gheorghe Vita a facut cunoscuta o Pozitie, al carei text integral este postat in continuare. De asemenea, dupa expunerea pozitiei, dar si pe site – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=452&Itemid=48 este plasat textul unui Apel catre romanii din Basarabia, care sint indemnati sa expedieze cite o scrisoare Presedintiei Romane, pentru a aduce Legea Cetateniei in albia strictei implementari.”

Serviciul de Presa al PNL

„Cetatenia romana – un calvar pentru romanii din Basarabia

In momentul destramarii Uniunii Sovietice, Parlamentul Romaniei trebuia sa ii repuna imediat, in drepturile lor cetatenesti, pe romanii din Basarabia, Bucovina de Nord si din Tinutul Herta, printr-o urmatoarea hotarire:

„Cetatenii romani, din teritoriile ocupate de statul Uniunea Sovietica prin consecintele Pactului Ribbentrop–Molotov – stat care nu mai exista – se repun in drepturile lor cetatenesti.”

Avem in vedere ca Parlamentul Romaniei trebuia sa adopte un asemenea document, prin care romanii din teritoriile romanesti trebuiau repusi in drepturile lor cetatenesti imediat dupa reuniunea dintre Boris Eltin, Leonid Kravciuk si Stanislav Suskevici la Bielovejskaia Puscia.

Aceasta hotarire, daca avea sa fie adoptata, elimina calvarul de redobindire a cetateniei romane de catre basarabeni, bucovineni si herteni. La 1 martie 1991, Parlamentul Romaniei adopta Legea nr.21 cu privire la cetatenia romana. Un grup de cetateni influenti, de origine neromana, care detineau posturi-cheie in organele de conducere ale Romaniei, cereau – sub influenta unor comunitati etnice din Romania si cu sprijin din afara – sa fie introdusa in Lege dubla cetatenie, iar persoanele, care isi pierduse cetatenia romana in conditii neimputabile lor (contrar vointei lor), sa si-o poata redobindi la cerere. Cetatenii romani, care au plecat, in anii 1970-1989, din Romania in Israel, SUA , in alte tari, fusesera fortati sa depuna cerere de renuntare la cetatenia romana, pentru ca, in caz contrar, nu puteau obtine permisul de plecare. La 1 martie 1991, Parlamentul Romaniei a adoptat prezenta Lege, al carui art.10 stipula: „Fostii cetateni romani, care au pierdut cetatenia romana in conditii neimputabile lor, o pot redobindi la cerere.”

Si iata, sub incidenta acestui blestemat art.10 – mai tirziu art.10-1, din Legea Speciala, au cazut si romanii din Basarabia, cu toate ca ei nu si-au pierdut niciodata cetatenia romana, nu au renuntat si nu au fost privati de ea sub nici o alta forma.

Legea nr.793 privind reglementarea cetateniei locuitorilor din Basarabia si Bucovina de Nord, din 4 septembrie 1941, si Regulamentul nr.15 privind constatarea cetateniei romane a locuitorilor din Basarabia si Bucovina de Nord, in art.1, din Lege, si in art.2, alineat 1, din Regulament, spune: „Au fost si sunt romani toti locuitorii din teritoriile dezrobite, Bucovina de Nord si Basarabia, care, potrivit Legilor in vigoare la data de 28 iunie 1940 se bucurau de nationalitatea romana. Alineatul 2. Copiii nascuti la 28 iunie 1940 sau dupa aceasta data pe teritoriile Basarabiei si Bucovinei de Nord, daca tatal sau, in cazul copilului nelegitim, mama au fost si sunt cetateni romani, potrivit prevederilor art.2, alineatul 1.” (Legea nr.793 si Regulamentul nr.15 nu sunt abrogate pina in prezent).

Nici conducatorii Romaniei comuniste Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceausescu nu au avut curajul sa abroge aceste acte legislative: Cu toate ca fiecare dintre ei a adoptat cite o Lege cu privire la cetatenie, Legea nr.793 si Regulamentul nr.15 nu au fost atinse. Exact in baza acestor Legi noi, ca romani, trebuie sa fim repusi in drepturile noastre cetatenesti. Mai mult – conform art.5, alineat 2 din Constitutia Romaniei: „Cetatenia dobindita prin nastere nu poate fi retrasa”. Parintii si bunicii nostri, care s-au nascut pina la 28 iunie 1940, sint cetateni romani, pentru ca si-au dobindit cetatenia prin nastere. Conform art.5, alineat 2, litera „b” din Legea nr.21/1991: „Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani. Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care: b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.”

In anul 1996, Parlamentul Romaniei adopta Legea nr.119 cu privire la actele de stare civila, care, in art.43, alineat 4, spune:  „Cetatenii romani care locuiesc pe teritoriile care au apartinut Romaniei, iar acum se gasesc pe teritoriile altor state, isi pot transcrie actele de stare civila prezentind certificatele (duplicatele) din Arhivele Nationale.”

Din aceste Legi rezulta ca noi, cetatenii romani din Basarabia, Bucovina de Nord si din Tinutul Herta, la fel ca si descendentii nostri pina la gradul III, ar trebui sa ne prezentam la orice Directie de Stare Civila din Romania, cu duplicatele certificatelor de nastere si casatorie (dupa caz), eliberate de autoritatile Republicii Moldova, pentru a fi transcrise in Registrele de Stare Civila Romane. Asa trebuia sa se intimple daca aceasta ar fi dorit-o Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. Cu parere de rau, autoritatile romane ne-au egalat in drepturi cu cetatenii romani care au parasit de buna voie Romania, care au renuntat de buna voie la cetatenia romana, emigrind in SUA, Israel, Australia, pentru o viata mai buna. In pofida faptului ca nu exista nici un act normativ, prin care sa fi renuntat sau prin care sa fi fost lipsiti de aceasta cetatenie, romanii din Basarabia am cazut sub incidenta aceleiasi Legi nr.21/1991.

Nimeni nu a ridicat aceasta intrebare in Parlamentul sau in Senatul Romaniei. Toti au tacut, inclusiv „marii patrioti”, au tacut si senatorii, si deputatii Partidului „Romania Mare”, iar guvernantii au facut ce au dorit in aceasta privinta. De aici a inceput marele calvar de redobindire a cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni. S-au format cozi  interminabile la renumita adresa Nicolae Iorga nr.39 din Bucuresti, unde romanii din Basarabia stateau zile intregi pentru a depune cererea si actele necesare redobindirii cetateniei romane. Aici, la Nicolae Iorga nr.39, puteai vedea de toate, in special umilinta si coruptie. In luna martie 2002, Guvernul Adrian Nastase a emis o Ordonanta de urgenta, prin care a fost stopata pe 6 luni primirea cererilor si acordarea cetateniei romane basarabenilor, drept motiv servind transmiterea competentei acordarii cetateniei de la Ministerul de Interne la Ministerul Justitiei. Din acest moment, practic, a fost paralizat procesul de acordare a cetateniei romane locuitorilor din Basarabia si Bucovina de Nord.

In timp ce, din 1996 si pina 2001, sub Presedintia lui Emil Constantinescu, au fost acordate 115.000 de cetatenii basarabenilor si bucovinenilor, in anii 2001-2004, Guvernul Nastase a acordat cel mult 240 de cetatenii, dintre cele 27 de mii de cereri inregistrate la Directia Cetatenie de pe linga Ministerul Justitiei. In anul 2005-2006 au fost acordate circa 800 de cetatenii. Nu se mai solutionau dosarele depuse din luna august 2002. Ca sa se deblocheze acest calvar, in aprilie 2006, romani din Basarabia au inceput sa depuna cereri in instanta de judecata in contradictoriu cu Ministerul Justitiei, prin care solicitau obligarea piritului sa solutioneze si sa avizeze cererea privind redobindirea cetateniei romane intr-un termen rezonabil, scurt, in temeiul art.10 din Conventia Europeana privind cetatenia, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr.396/2002.

In septembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti obliga, pentru prima oara, piritul – Ministerul Justitiei -, sa solutioneze si sa avizeze cererea reclamantului intr-un termen rezonabil, in maximum 30 de zile dupa ce hotarirea devine irevocabila. S-au creat o precedent, o practica judiciara si cererile au inceput sa fie depuse la Curtea de Apel cu zecile, sutele, iar, spre sfirsitul anului 2008, – cu miile. Toate cele 18 complete de judecata ale Sectiei a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, solutionau zilnic de la 10 pina la 20 de cereri depuse de basarabeni versus Ministerul Justitiei. 90 la suta din cererile solutionate de Instanta erau si mai sint admise, iar piritul – obligat sa solutioneze si sa avizeze cererea reclamantului intr-un termen de maximum 30 de zile, sa plateasca reclamantului cheltuielile de judecata si pagube morale in valoare de pana la 2000 de lei romanesti. In prezent, sint depuse la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal, peste 1500 asemenea cereri.

Exact aceasta stare de lucruri a determinat autoritatile romane sa acorde cetatenie, in anii 2008-2009, unui numar de circa 14.500 de persoane, raportat la cele 69.000 de dosare, inregistrate la Secretariatul tehnic al Ministerului Justitiei. Din cele 69.000 de cereri nu au fost solutionate 9000 de cereri depuse in septembrie-noiembrie 2002, solicitantii asteptind mai bine de 7 ani o hotarire. Celelalte 60.000 de cereri nesolutionate au fost depuse in perioada 2003-2009.

Aceasta este in prezent situatia privind redobindirea cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni. Basarabenii au avut multe promisiuni din partea conducerii Romaniei, mai ales, din partea domnului Presedinte Traian Basescu si a celor care s-au pretins drept emisari ai sai, ca se va rezolva problema. Insa au ramas numai promisiuni. Si iata de ce:

Daca ar avea conducerea Romaniei vointa politica si obligatie istorico-morala sa reacorde cetatenia romanilor nostri intr-un termen rezonabil scurt, asa cum prevede Conventia Europeana privind Cetatenia, Traian Basescu o facea impreuna cu Guvernul Boc I. Nimeni nu le incurca, iar problema cetateniei este problema fiecarui stat. Art.10 din Conventia Europeana privind Cetatenia, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr.396/2002, stipuleaza: „Orice stat-parte trebuie sa solutioneze cererile depuse de cetateni cu privire la dobandirea, redobandirea si renuntarea la cetatenie intr-un termen rezonabil, scurt”. Asa prevede Legea europeana si nimeni nu are dreptul, conform acestei Legi, sa-i dea indicatii Romaniei cui sa acorde si cui sa nu acorde cetatenie romana. Asa-zisele restrictii impuse de Comunitatea Europeana in aceasta problema fata de Romania sint o minciuna. Nimeni nu are dreptul, conform acestei Conventii, sa-i indice unui stat-parte cum si cui sa acorde cetatenia sa.

Conducerea de la Bucuresti respecta Legea nr.21/1991 si Conventia Europeana privind cetatenia numai fata de cetatenii arabi si fostii cetateni romani care locuiesc in Israel si SUA. Aceste persoane dobindesc si redobindesc cetatenia romana intr-un termen rezonabil scurt, in maximum 6 luni din momentul depunerii cererii la Directia Cetatenie de pe linga Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, pe cind cererile romanilor din Basarabia si Bucovina de Nord nu se solutioneaza nici in decurs de 7 ani. Si asta in conditiile cind Curtea de Apel Bucuresti este ticsita cu cereri ale cetatenilor basarabeni de chemare in judecata a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Depunerea cererii cu privire la redobindirea cetateniei romane

Conform art.10-1 si art.12 din Legea nr.21/1991 fostii cetateni romani si descendentii lor pina la gradul III, care si-au pierdut cetatenia romana in conditii neimputabile lor, o pot redobindi la cerere. Legea nr.21/1991 ne-a oferit un drept de a depune cerere pentru redobindirea cetateniei romane, insa nu ne putem folosi de acest drept, fiindca, din martie 2003 si pina in prezent, autoritatile de la Bucuresti au nascocit zisa programare, fara a indica un termen. Aceasta programare contravine total Legii Speciale. Pentru tergiversarea in continuare a procedurii de redobindire a cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni, Guvernul de la Bucuresti, la inceputul anului 2003, le-a interzis basarabenilor -printr-o Ordonanta de urgenta a Guvernului Nastase – sa mai depuna cerere privind redobindirea cetateniei romane la Directia Cetatenie si la Primariile judetelor limitrofe Republicii Moldova, aceasta functie fiind transmisa Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau. Exact aici se si plamadeste aceasta programare ilegala – ca fiecare cetatean al Republicii Moldova (fost cetatean roman) trebuie, mai intii, sa depuna o cerere de programare, prin intermediul Postei Moldovei, printr-o scrisoare cu raspuns platit. In asa fel, din anul 2003 si pina in 2009, au fost depuse peste 500.000 de asemenea cereri. Din 2003 pina in 2009, din cele 500 000 de persoane cu cereri depuse, au fost invitati 14.000 de cetateni moldoveni sa depuna actele necesare redobindirii cetateniei romane. Daca lucrurile vor merge asa, aceste 500.000 de persoane vor obtine o programare pe parcursul a 80 de ani. Intelegind acest lucru, basarabenii au inceput sa actioneze in judecata Ministerul de Externe si sa-l oblige ca – prin intermediul Ambasadei Romaniei la Chisinau – Sectia Consulara sa primeasca cererea si actele necesare pentru redobindirea cetateniei romane, fiindca Legea ne ofera dreptul de a depune actele, insa Guvernul Romaniei nu creeaza conditiile necesare pentru aceasta.

Pina in prezent, la Curtea de Apel Bucuresti sint depuse peste 1000 de cereri, prin care reclamantii cer obligarea Ministerului de Externe ca, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Chisinau, sa le primeasca cererea si actele necesare redobindirii cetateniei romane. In 99% din cazuri, Curtea de Apel Bucuresti accepta cererea reclamantilor si obliga piritul sa primeasca cererea reclamantului imediat dupa ce hotarirea devine irevocabila. Dar iata ca Ministerul de Externe nu se opreste aici – fiecare hotarare este atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 99% din cazuri, respinge recursul Ministerului de Externe ca nefondat. Hotarirea Inaltei Curti este definitiva si irevocabila. Toata aceasta procedura dureaza 12-15 luni.

Daca cei de la conducerea Romaniei doresc sa ne repuna in drepturile cetatenesti, precum vorbesc public – avem in vedere ultimele declaratii ale lui Traian Basescu – de ce Ministerul Afacerilor Externe ataca hotararile Curtii de Apel Bucuresti, favorabile basarabenilor, la Inalta Curte de Casatie si Justitie? Ne convingem, o data in plus, ca declaratiile conducerii Romaniei in problema cetateniei romane pentru basarabeni si bucovineni nu sint decit promisiuni electorale. Asta este adevarata fata a politicienilor romani, inclusiv a Presedintelui Traian Basescu – atit de votat in R.Moldova.

Constatarea calitatii de cetatean roman – cetatenie dobindita prin nastere, fiind nascut din parinti cetateni romani.

Niciodata nu am fost de acord si nu vom fi de acord cu redobindirea cetateniei romane a locuitorilor din Basarabia si Bucovina de Nord, fiindca noi nu ne-am pierdut-o niciodata, noi nu am renuntat la ea sub nicio forma.

In luna martie 2007, la Judecatoria sectorului 1 a Mun.Bucuresti, a fost depusa o cerere in procedura necontencioasa, prin care s-a cerut instantei sa-i constate cetatenia romana Elenei Moraru, cetatenie dobindita prin nastere, fiind nascuta din parinti cetateni romani. In cererea de chemare in judecata s-a aratat, ca petenta este nascuta in comuna Gura Bicului, raionul Anenii Noi, Republica Moldova, iar tatal petentei s-a nascut la 28 octombrie 1938 in comuna Gura Bicului, judetul Tighina, Romania. In asemenea mod petenta si-a dobindit cetatenia romana prin nastere, fiind nascuta din parinti cetateni romani, anexind cererii actele si inscrisurile ce serveau ca proba, raportate la Legislatia Romana. In noiembrie 2007, Judecatoria sectorului 1 a Mun.Bucuresti, completul 3 de judecata, prin sentinta civila nr.1156 hotaraste: „Admite cererea formulata de reclamanta Elena Moraru si constata ca petenta este cetatean roman”. Aceasta a fost prima mare victorie a romanilor din Basarabia si Bucovina de Nord, prin care o instanta de judecata constata ca locuitorii acestor teritorii sint romani, fiind, de fapt, o rusine sa ajungi sa demonstrezi acest lucru prin hotarire de judecata!

In octombrie 2008, la Judecatoria sectorului 1 din mun.Bucuresti, au fost depuse 30 de cereri, prin care petentii cereau Instantei constatarea calitatii lor de cetatean roman, cetatenie dobindita prin nastere. In luna decembrie 2008, au mai fost depuse 60 asemenea cereri. La 4 decembrie 2008, sapte complete de judecata de la Judecatoria sectorului 1, au examinat primele 30 de cereri, dintre care 20 au fost acceptate si 10 – respinse. Pe parcursul lunii ianuarie si februarie au fost depuse peste 100 de cereri, prin care romanii din Basarabia cereau sa li se constate cetatenia romana. Cu parere de rau, cele 16 complete de judecata de la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti au inceput mai departe – sub diferite motive nefondate – sa respinga cererile depuse. Iata atunci s-a vazut cum, intr-o tara membra a Uniunii Europene, politicul face presiuni asupra justitiei.

Din surse demne de incredere, a devenit cunoscut ca presedintele Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti, doamnei Nicoleta Cristus i s-a indicat sa respinga aceste cereri sub orice motiv. Indicatiile veneau direct de la Cotroceni. In acest fel, judecatorii care au acceptat cele 20 de cereri si au constatat ca petentii sunt cetateni romani, au inceput, sub presiune, sa respinga cererile depuse ulterior, care aveau acelasi obiect ca si cererile acceptate. Sub presiunea superiorilor, a politicului, judecatorii, in procesul de luare a hotaririlor, se contraziceau pe sine, uitind de Legea cu privire la Statutul Magistratului, potrivit careia Judecatorul este independent si se supune numai Legii. Cum poate admite un judecator zece cereri, constatind ca petentii sint cetateni romani, ulterior respingind alte 10 cereri cu privire la constatarea cetateniei romane?

Mai mult – cele 20 de hotariri, ramase definitive si irevocabile, au inceput sa fie atacate in Instanta cu contestatii in anulare de catre Parchetul de pe linga Judecatoria sectorului 1 a Mun.Bucuresti – cu toate ca Parchetul nu avea nici un interes fata de aceste dosare. Depunind contestatie in anulare, Parchetul a incalcat grav procedura si Instanta a respins contestatiile ca nefondate. Astfel, petentii au fost hartuiti si fortati sa bata drumurile timp de un an. In prezent, sint pe rol la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti peste 400 de dosare in constatare. E greu de imaginat, in aceste conditii, ca vreunul va fi admis. Exista toate temeiurile sa presupunem ca factori influenti de la Palatul Cotroceni, care o fi activind chiar in detrimentul Presedintelui Traian Basescu, se pot implica, in continuare, pentru ca cererile sa fie respinse. Cunoaste, oare, acest lucru Presedintele Romaniei? Daca Traian Basescu este sincer si doreste, intr-adevar, ca basarabenii sa fie repusi in drepturile cetatenesti, el trebuie sa elimine presiunile asupra justitiei in aceasta privinta si sa-si declare deschis atitudinea fata de calvarul basarabenilor in redobindirea cetateniei romane.

Ce a schimbat modificarea Legii Cetateniei ?

Legea cu privire la aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr.21/1991 a fost o momeala, pentru ca, practic, ea nu a schimbat nimic. Modificarea Legii a avut ca baza campania electorala privind alegerile prezidentiale din Romania. Nu intimplator, Legea a fost promulgata de catre Traian Basescu spre sfirsitul campaniei electorale. Cu modificarea sau fara modificarea Legii, situatia nu s-a schimbat in bine. Ministerul Justitiei–Directia Cetatenie ne acorda cetatenie cite putin, maxim 800 pe luna din 69 000 de cereri inregistrate la Secretariatul tehnic al Directiei Cetateniei si din totalul de peste 500 000 de cereri de programare, stocate in garajurile Ambasadei Romaniei din Chisinau, pe jumatate deja fiind roase de sobolani si udate de ploaia care se scurge prin gaurile acoperisului…

Basarabia este romana numai in perioada campaniilor electorale.

Gheorghe Vita, presedintele Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta

APEL CATRE ROMANII DIN BASARABIA CARE AU EXPEDIAT SI CARE NU AU EXPEDIAT, PRIN INTERMEDIUL „POSTEI MOLDOVEI”, INTRE ANII 2006-2009, SECTIEI CONSULARE A AMBASADEI ROMANIEI LA CHISINAU, CERERE DE PROGRAMARE PENTRU DEPUNEREA ACTELOR DE REDOBINDIRE A CETATENIEI ROMANE

Stimati concetateni,

Legea nr.21/1991 cu privire la cetatenia romana (art.10-1si art.12) ne-a oferit dreptul de a depune cerere si actele necesare pentru redobindirea cetateniei romane. Pina in prezent, insa, noi, romanii din Basarabia, nu putem beneficia de acest drept, fiindca Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, nu-si organizeaza activitatea astfel, incit sa creeze conditiile adecvate depunerii libere a cererilor de redobindire a cetateniei romane. Nici modificarea / completarea Legii cetateniei romane din 11 noiembrie 2009 nu ofera posibilitatea depunerii libere a cererii de redobindire a cetateniei. Oficiile ce vor fi deschise de catre Agentia pentru Cetatenie pe linga Prefecturile judetelor limitrofe R.Moldova vor primi doar cererile de redobindire a cetatenie romane din partea fostilor cetateni romani si a descendentilor lor pina la gradul III, care au resedinta legala in Romania, deoarece nu a fost modificat art.12 din Legea Speciala. Cu alte cuvinte, calvarul programarii va continua. Pentru a debloca acest calvar, va indemnam sa adresati fiecare o scrisoare Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, avind urmatorul continut:

MODEL

„PRESEDENTIEI ROMANIEI

PRESEDINTELUI ROMANIEI, TRAIAN BASESCU

Subsemnatul, _____, domiciliat in Republica Moldova, raionul _____, satul _____, m-am prezentat, pe data de _____2009/2010, la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau, pentru a depune cerere si actele necesare redobindirii cetateniei romane, in temeiul art.10-1 si art.12 din Legea nr.21/1991. Am primit refuz, pe motiv ca trebuie sa depun, mai intii, o cerere de programare prin intermediul Postei Moldovei, dupa care urmeaza sa primesc invitatia de a depune cererea de redobindire.

Domnule Presedinte, actiunile intreprinse de Sectia Consulara sint ilegale si contravin Legii Speciale. Nu poate exista o programare fara a se indica un termen concret si rezonabil. Legea Cetateniei mi-a oferit dreptul sa depun liber cerere pentru redobindirea cetateniei romane, insa nu pot beneficia de acest drept din cauza ca persoane oficiale incalca flagrant Legea. Consider ca nu s-a simplificat modul de redobindire a cetiteniei romane, conform modificarilor operate in Legea cetateniei din 11 noiembrie 2009, cit timp nu pot depune liber cerere de redobindire a cetateniei, ca fost cetatean roman care am pierdut cetatenia in conditii neimputabile mie. Va rog sa interveniti de urgenta ca si Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, sa-si organizeze activitatea in aceasta privinta astfel incit sa pot depune liber cererea de redobindire a cetateniei romane.

Va multumesc.”

Daca fiecare dintre noi va adresa asemenea cereri Presedintelui Romaniei, zecile si sutele de mii de cereri vor conduce la anularea „programarii abuzive si ilegale”. Aceasta scrisoare trebuie perfectata individual, pusa intr-un plic avind un timbru de 5 lei si expediata pe adresa: Presedentia Romaniei, Palatul Cotroceni, Bd.Geniului nr.1-3, Mun.Bucuresti, sector 6, Romania.

Uniunea Romanilor din Basarabie, Bucovina de Nord si Tinutul Herta
Partidul National Liberal

Loading Facebook Comments ...

69 Comments

Add a Comment
 1. Nu am uitat, Dna Pavlicenco ca existi, nu am uitat! Fiti pe pace. Romanii basarabeni inca stiu ca este un blog al PNL si presedinta.

 2. Uraaaaaaaaa! VINE PRESEDINTELE BASESCU!
  Ar fi bine ca toata suflarea ROMANEASCA
  care isi iubeste TARA sa iasa in PIATA MARII ADUNARI NATIONALE
  si sa-l intilneasca pe Basescu cu cantece si URALE!

  Fratilor, sa ne dezghetam, desi e frig, si sa strigam toti:
  Traiasca ROMANIA MARE!
  Traiasca PRESEDINTELE BASESCU!

 3. Pentru Valentina:
  Tot voi ati strigat cu Iura in Piata !
  Mai temperativa elanul si pornirile schizofrenice !
  Pe Basescu il doare-n cot de noi !
  S-apoi ce sa invatam de la o lepra needucata de tatar !!!

 4. da de la o lepra de SULTAN?

 5. Mai e o problema, dupa ultimele modificari, proaspetii cetateni nu se mai publica in MO al romaniei, si lumea sta stupefiata si nu stie nimic despre situatia dosarului, asa macar mai urmareai aparitia MO si puteai sa vezi daca esti sau nu in lista, dar acuma gata, s-a terminat, oamenii stau si asteapta sa le cada din pod o scrisoare de la directia cetatenie in care sa le anunte despre faptul ca au devenit cetateni si cu aceasta situatie parca te afli in neant. Plus la toate mai este si problema ca persoanele care s-au nascut pina in ’40 dar inca sunt vii, la fel trebuie sa treaca prin calvarul redobindirii, desi ei sunt in viata si nascuti pe teritoriu romaniei, iar autoritatile romanesti nu vor sa le recunoasca automat cetatenia, dat fiind faptul ca ei nu au refuzato, sunt in viata, nascuti pe teritoriul romaniei, consider ca lor trebuie sa le fie eliberate acte romanesti automat la cerere.

 6. ma kak eu pe cetatania romana, primita cu atita umilinta

 7. DA, DOAMNA , ai uitat inca o „initiativa „:Cand vine Base multimea sa iasa in piata , sa strige , sa arunce cu noroi , cu zapada , cu pietre. Fa-ti treaba pana la urma.Cine ti-a comandat „atacul „? GEONEL SAu CRINUT. Vad ca cei strapunsi de” flacara violet” nu se mai linistesc, sarmanii, impreuna cu mataluta. Halal PNL CU ASA PRESEDINTA ! Cat mai ai pana la pensie sa scape partidul de dta.

 8. DA, DOAMNA , ai uitat inca o „initiativa „:Cand vine Base multimea sa iasa in piata , sa strige , sa arunce cu noroi , cu zapada , cu pietre. Fa-ti treaba pana la urma.Cine ti-a comandat „atacul „? GEONEL SAu CRINUT. Vad ca cei strapunsi de” flacara violet” nu se mai linistesc, sarmanii, impreuna cu mataluta. Halal PNL CU ASA PRESEDINTA ! Cat mai ai pana la pensie sa scape partidul de dta.

 9. Daca statul roman face probleme celor ce s-au nascut cetaţeni români prin nastere şi urmasilor cetatenilor romani, din Basarabia şi Bucovina de Nord, se poate de atacat la CEDO?

  Aştept un răspuns al unui jurist calificat. As dori, daca da, sa descrie toate etapele necesare spre a fi trecute, pentru a primi un rezultat sigur.

 10. Pt igor

  Bravo, bravo, va mai tinem trezi… Sa nu va adoarma vigilenta.

 11. Pt patriciu

  Ne vom interesa si, daca aflam, va postam un raspuns.

 12. Pt codrut seres

  Pina la pensie mai am noua luni, pina la sfirsitul mandatului de presedinte al PNL mai am un an si patru luni. Satisfacut?

 13. Pt Eugen

  Da, oamenii nu stiu. Pentru asdta trebuie sa intre pe http://www.just.ro, apoi pe dreapta la „Totul despre cetatenie”, apoi la acordari/redobindiri, apoi scrie numele la search si cauta la cifre jos pina isi gaseste numele. Tel. meu 069111682, ca am invatat si eu acest lucru cu ocazia pregatirii de conferinta de presa si a materialelor. Dar referitor la MO, am scris pe blog un articol.

 14. constantin chirila

  Distinsă Doamnă Vitalia Pavlicenco !
  Am citit materialul scris de Dv., cu referire la Recapatarea Cetataniei de Român, o cerinţă normală, frească.
  Aveţi perfectă dreptate în tot ce aţi scris.
  Din păcate oamenii politici, care conduc destinele ţării la Bucuresti, cu durere o spun, nu au fost si nu sunt la înalţimea celor de la 1918, ei nu pot sa înţeleagă, sau poate chiar nu vor sa fim împreună… Ma rog la Dumnezeu sa nu fie asa !
  Mă doare sufletul văzând că nu toti români din străinatate înteleg tragedia romanilor din Basarabia, Bucovina şi nu numai.
  De ani de zile încerc, de aici de la Iaşi, să trag un semnal de alarma.
  În cursul anului trecut am publicat un articol in „Literatura şi Arta”, din 27 august 2009, intitulat „Tragedia Românilor înstrăinaţi”. Este de fapt un fragment din cartea cu acelaşi titlu care curând va fi editata la Iaşi, carte în care redau, după puterile mele, aceste grave nedreptaţi .
  Este inadmisibil sa treaca ani şi ani de zile, sa nu se repare aceasta grava nedreptate, sa nu se redea fireasca cetaţănie de ROMAN tuturor ce o revendica, la care nu au renuntat niciodata, cetatanie care le-a fost furata intr-o noapte, asa cum bine se cunoaste.
  Regretabil este cum un mare Om de cultură, un mare patriot roman precum ANDREI VARTIC, care s-a sacrificat pentru neam, pentru Ţară, a trecut la Dumnezeu fara a i se reda, cerăţănia de ROMÂN, pentru care a luptat şi de ani de zile o ceruse guvernantilor de la Bucuresti…
  Am cerut şi cer celor ce conduc destinele neamului românesc, redarea Urgenta a cetataniei tuturor românilor din Basarabia, Bucovina şi tuturor ce o revendică.

  Cer fapte şi nu vorbe, promisiuni electorale.

  Cu durere,
  constantin chirilă
  Iaşi / 25 ianuarie 2010

 15. Te-ai ticnit cu totul, cucoano… Mergi pe urmele lui Rosca, ai sa ajungi departe.

 16. De pe http://unimedia.md/?mod=news&id=16189

  Moscova îşi trimite liderii locali în blogosferă

  Medvedev vrea ca spaţiul virtual să fie tot al puterii de la Moscova

  Preşedintele Dmitri Medvedev le-a ordonat liderilor locali să atace spaţiul virtual, de acolo de unde cele mai multe critici.

  Administraţia prezidenţială de la Moscova este îngrijorată de scăderea încrederii populaţiei în mass-media tradiţionale, în special a celor din plan local, scrie Inpolitics. Ca urmare a acestei situaţii, Kremlinul le-a ordonat guvernatorilor să se integreze cât de repede în spaţiul virtual. Mai precis, sarcina pusă de mai marii de la Moscova liderilor locali este să-şi creeze bloguri proprii şi să fie cât mai activi pe reţelele sociale.

  În acest fel, Kremlinul speră să suplinească golul de încredere care a început să se caşte între puterea politică şi cetăţenii săi. Cine nu va ţine cont de aceste sarcini trasate riscă să fie penalizaţi. Asta deoarece Kremlinul a decis ca unul din criteriile de apreciere a eficienţei muncii guvernatorilor să fie prezenţa şi activismul lor pe zona de online.

  Ideea folosirii spaţiului virtual de către puterea politică de la Moscova îi aparţine preşedintelui Medvedev, care, la întrunirea din decembrie a Consiliului de Stat, i-a ameninţat pe funcţionarii din stat care nu ştiu să utilizeze calculatorul şi internetul.

  Sursa: REALITATEA.NET

 17. Pt Mihai G?

  Eu nu am nicaieri de ajuns, calmati-va. Mai beti putin brom. Exact un om liber poate spune adevarul – ceilalti se tem. Eu nu am unde sa ajung. Am ajuns. In libertate. Spre deosebire de voi, care inca nu sinteti liberi. Mai bine un om „ticnit”, dar liber (nu prea seaman eu a „ticnita”, dar fie, daca asta va incalzeste sufletul), decit om „neticnit”, dar si neliber.

 18. AVEM DOVADA CA ACEASTA STIMABILA DOAMNA PAVLICENCO MINTE CU NERUSINARE … IN 2008 AN IN CARE LA GUVERNARE ERA PNL – ROMANIA – PREMIER CALIN POPESCU TARICEANU AVEM UN NUMAR DE APROAPE 7 ORI !!!!!!!! MAI MIC DE CETATENI AI R.MOLDOVA SI UCRAINA CARE SI-AU REDOBANDIT CETATENIA ROMANA , FATA DE ANUL 2009 – PREMIER EMIL BOC – PDL-PARTIDUL LUI BASESCU ! VA PREZENTAM ALATURAT UN ARTICOL CARE CLARIFICA MULTE ……SIGUR CA NUMARUL ESTE INCA MIC , DAR SI CRESTEREA E IMPRESIONANTA . EXISTA PROMISIUNEA FERMA A MINISTRULUI JUSTITIEI CA IN 2010 VA EXISTA UN NOU SALT NUMERIC ….România are 280 de noi cetăţeni

  Luni, 25 Ianuarie 2010
  Peste 280 de persoane au devenit, azi, cetăţeni români, după ce au depus jurământul în faţa ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

  Peste 280 de străini au aşteptat, în frig, în faţa Institutului Naţional al Magistraturii (INM) să se finalizeze ultima etapă a procedurii de dobândire a cetăţeniei români. Invitaţi la ceremonie în aula INM, o parte dintre aceştia s-au filmat cu telefonul mobil şi şi-au făcut poze din timpul depunerii jurământului.

  Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a mulţumit că au ales să devină cetăţeni români şi le-a spus că viitorul ţării depinde şi de ei, fiind de datoria lor, prin profesiile şi ocupaţiile pe care le practică, să contribuie la depăşirea crizei economice.

  Procedura a fost modificată

  „Modificarea legislaţiei în vigoare şi măsurile administrative luate la nivelul Direcţiei Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei au permis creşterea rapidităţii în procesarea cererilor de acordare a cetăţeniei. În 2008 au fost aprobate în jur de 5.500 de cereri [ 3.800 MOLDOVA-UCRAINA ], în timp ce anul trecut au fost soluţionate peste 25 de mii de astfel de solicitări [ APROAPE 22.000 MOLDOVA-UCRAINA ], unele dintre ele înregistrate încă din anul 2003. Sperăm că prin măsurile de reorganizare a Direcţiei pe care intenţionăm să le luăm în perioada imediat următoare vom creşte şi mai mult numărul de cereri pe care le soluţionăm, astfel încât să clarificăm mai rapid dosarele primite spre soluţionare, cu păstrarea garanţiilor prevăzute de lege pentru soluţionarea lor”, a declarat Cătălin Predoiu.

  Potrivit legii, cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă faţă de România, moment în care se eliberează şi certificatul de cetăţenie, document care atestă calitatea de cetăţean roman.

  Jurământul de credinţă se depune în faţa ministrului Justiţiei sau a reprezentanţilor acestuia doar de către persoanele care au solicitat acordarea sau redobândirea cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România. Persoanele care au optat pentru menţinerea domiciliului în străinătate vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau a oficiului consular ale României din ţara respectivă.

  În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009, Comisia ministerială pentru Cetăţenie a aprobat 25.257 de cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române, din care 21.999 cereri de redobândire a cetăţeniei române formulate de „foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţilor acestora până la gradul III”- cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina – şi 2.821 cereri de redobândire a cetăţeniei române formulate de „persoane care au pierdut cetăţenia română, precum şi descendenţii acestora până la gradul II” şi 437 cereri formulate de „cetăţeni străini sau persoane fără cetăţenie”, potrivit Ministerului Justiţiei… CE-O MAI FI AVAND DE SPUS ACEASTA V.PAVLICENCO …?

 19. Doamna Vitalia, site-ul just.ro este foarte rau administart in domeniul „totul despre cetatenie”.
  Telefonul il am, sunt eugen de la PNL

 20. AFLAM DIN ALTE SURSE BINE INFORMATE DE LA BUCURESTI, CA SE SPERA SA SE AJUNGA DE LA APROAPE 22.000 DE CETATENI AI R.MOLDOVA SI UCRAINEI CE SI-AU REDOBANDIT CETATENIA ROMANA ,LA CIRCA 28-29.000 ANUL ACESTA – 2010… E TOTUSI UN EFORT IMPORTANT AL STATULUI ROMAN .

 21. Pt radu 1

  800.000, impartit la 29.000 – in citi ani se vor solutiona cererile in conditiile cind legea prevede 5 luni?

  In rest, nici nu merita sa raspund, pentru ca nu cititi totul ce e scris in materiale.

 22. Pt eugen

  Stiu, ziua se poate deschide, noi am razbatut. Daca e o problema, scrie-mi pe e-mail.

 23. IN 2009 in Romania s-au acordat 26.000 de cetateni din care cea mai mare parte pentru cetatenii din R. MOLDOVA.

 24. STIMABILA DOAMNA E MEREU NEMULTUMITA … STRAMBA DIN NAS …UITA SA NE SPUNA CA IN CAMPANIA PREZIDENTIALA DIN ROMANIA , L-A SPRIJINIT PE CANDIDATUL PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL – CRIN ANTONESCU ! ADICA PE CEI CARE AU FACUT DE 7 ORI MAI PUTIN DECAT PDL-UL LUI BASESCU ! IN TIMP CE URLA ZILNIC CA BASESCU A MINTIT OAMENII ,CA A AVUT NEVOIE NUMAI DE VOTURILE LOR ,CA NUMAI VORBESTE SI NU FACE NIMIC , IN CAMPANIA PREZIDENTIALA FACEA TUMBE SI SPUME LA GURA PT C.ANTONESCU …CINE SE AFLA CU ADEVARAT IN SPATELE MURDAREI CAMPANII ANTI-BASESCU PE CARE O DUCETI ,STIMATA DOAMNA PAVLICENCO …?

 25. Pt radu 1

  Iata unul dintre primele raspunsuri ale mele la comentariile pe blog la tema cetateniei romane.

  # Vitalia Pavlicenco spune:
  22 January 2010, la 10:10 edit

  Pt COSTIN

  Aveti perfecta dreptate cind vorbiti de PNL Romania. Eu nu sint vinovata pentru comportamentul national-liberalilor, dar nu-mi declin dezamagirea pentru ei. PNL a avut si, cred, mai are, acord de cooperare cu AMN, nu cu PNL. Pe blogul meu pun orice bloguri, asta nu inseamna ca eu raspund pentru cei cui apartin blogurile. Daca vreti sa discutam civilizat, nu manipulati.

  Exista, insa, o diferenta intre PNL si Basescu (PD-L). Daca acelora le-a fost paralel – si eu cunosc din discutii private ca au incercat si Norica Nicolai, si Melescanu si au tot fost rugaminti sa o “lase balta”, BASESCU a vorbit mereu de asta si nu a facut nimic, dimpotriva. Vorbesc de fariseism.

  In anul 2006, la o discutie cu o delegatie a PNL de la AMN, de unde am fost data afara peste doua zile, le-am spus national-liberalilor: „Daca voi, cind sinteti acum la guvernare, nu faceti ceva legat de cetatenia, cine vreti sa vina si sa faca? Iarasi PSD-ul, care, de bine-de rau, au mai facut?” Le-am spus foarte dur, sint o gramada de martori, inclusiv Urecheanu, Untila.

  Eu sint nedumerita pe putin spus pentru ca si in alegerile parlamentare, si cu alte ocazii, baseschistii vorbesc de asta, nimeni nu l-a impiedicat pe Boc sa faca o lege mai buna sau sa fie mai receptiv la amendamentele propuse de Pantiru. Dar opunerea a fost mare si ea demonstreaza ca nu ne vor decit in alegeri. sa vedem ce va face acum Basescu, dar macar sa inceapa ceva mai palpabil – sa scoata cazierul juridic si sa nu lungeasca aceasta programare ilegala.

 26. Pt radu 1

  In spate se afla repulsia pentru demagogie.

 27. … INCREDIBIL DAR ADEVARAT !…Eu nu sint vinovata pentru comportamentul national-liberalilor, dar nu-mi declin dezamagirea pentru ei. INTELEGE DRACE DACA MAI INTELEGI CEVA …PE DE O PARTE STIMABILA DOAMNA SE ARATA DEZAMAGITA TOTAL DE PRESTATIA PNL ROMANIA IN PRIVINTA R.MOLDOVA . PE DE DE ALTA PARTE , IN CAMPANIA ELECTORALA PREZIDENTIALA DIN ROMANIA INDEMNA VOTANTII DIN MOLDOVA SA VOTEZE CU CEI CARE AU DEZAMAGIT-O ! DACA ASTA SE NUMESTE LOGICA , ATUNCI TREBUIE SA MERGEM INTR-O EXCURSIE DE REFACERE A FORTELOR LA POLUL NORD … PENIBIL !

 28. CAND CINEVA ARUNCA VORBE NECINTARITE – „…DEMAGOGIE ” ,IAR CELALALT VINE CU CIFRE OFICIALE DE NECOMBATUT , UNUL TREBUIE SA MEARGA LA CULCARE … IAR LUCRURILE SUNT EXTREM DE CLARE PENTRU ORICINE … ATI SPRIJINIT PE C.ANTONESCU , REPREZENTANTUL CELOR CARE AU FACUT DE 7 ORI MAI PUTIN DECAT PDL-UL LUI BASESCU …? DA SAU NU ? CE ATATA INFLATIE DE CUVINTE SI OCOLISURI … DECI VEZI CA NU AI SPRIJIN DE LA PNL-ROMANIA SI TOT INDEMNI ELECTORATUL DIN MOLDOVA SA-L VOTEZE ?

 29. Pt radu 1

  Nu te mai obosi si nu te mai ambala atita. Nici un lider politic din Romania nu a facut nimic palpabil in planul cetateniei. Dar astazi este o lege amendata, care nu se aplica, si la guvernare este Boc, PD-L. Iar trepadusii lui Basescu au promis cetatenie romana, dar nu au simplificat procedura ei de acordare. Mai bea un pahar de apa, ca am impresia ca te ineci cind scrii. Si scrie cu litere mici, ca oamenii.

 30. Mda…domana Pavlicenco are o afinitate pentru PNL-ul romanesc dar nu vrea sa recunoasca…si in special fata de papagalul de Crin Antonescu…un om care in 20 de ani de politica nu s-a remarcat prin absolut nimic dar datorita unui curs de imprejurari a ajuns presedintele PNL…nu mai spun ca e lider absolut la absente in Parlament…si daca e sa ne uitam la oamenii politici din toate partidele si la PSD si la PDL mai gasesti cativa oameni competenti dar la PNL e jale…troneaza la loc de cinste in partid Adomnitei,Chiuariu,Norica Nicolai,Ludovic Orban…care fac numai demagogie pe la tv insa cand au avut niste ministere pe mana nu au facut nimic…nu spun ca altii au facut…insa nu inteleg simpatia d-nei Pavlicenco pentru aceste nulitati…aa…simpatizeaza PNL-ul interbelic romanesc,asta e altceva…insa PNL-ul de acum n-are nici o legatura cu PNL-ul Bratienilor…cat despre analiza in privinta cetateniei,este de laudat munca d-nei Pavlicenco si sper ca in urma articolelor si a anelizelor facute de dansa si de PNL-ul din Basarabia probleme puse pe tapet sa poata fi rezolvate…

 31. Pt mugur

  Mai spun o data, dar nu voi mai repeta.

  Nu am afinitati cu PNL din Romania. Nu avem relatii oficializate PNL-Moldova–PNL-Romania. II cunosc si ii respect pe Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Cristi Busoi. Ca cetatean roman, am sprijinit pe cine am dorit. Nu imi plac demagogii, precum il consider pe Basescu. In rest, degeaba imi puneti in circa PNL-ul din Romania. Ei nu raspund pentru noi, PNL-Moldova si pentru mine, la fel cum noi, PNL-Moldova, si Pavlicenco, nu raspundem pentru PNL-Romania si pentru Antonescu.

  Asa cum nu invinuiesc milioanele care l-au votat pe Basescu, desi nu-mi place, asa voi nu trebuie sa invinuiti pe cei care au votat si au indemnat sa voteze pe Crin Antonescu, chiar daca nu va place. Daca aceste lucruri elementare nu acceptam sa le intelegem la fel, eu nu revin la discutii pe aceasta tema. Nu inchid gura nimanui si nimanui nu-i interzic sa gindeasca, sa voteze si sa indemne pentru cine vrea, la fel nu accept sa mi se aplice mie asemenea tratament.

 32. Nu sunt jurist dar sunt sigur că putem ajunge la CEDO cu problema recunoașterii cetățeniei române de către autorități. Așa că d-na Pavlicenco vă rog foarte mult să vă înteresați despre aceasta la un jurist, și când aflați ceva postați pe blogul dvs. Și știți chiar mă miră faptul că nici un politician din câți au fost sau mai sânt „unionişti” nu au acţionat statul român la CEDO, pentru ca acesta să recunoască automat calitatea de cetăţean român a tuturor basarabenilor. Sunt sigur că CEDO ne va da dreptate.

  P.S. D-na Pavlicenco, încercaţi să mai folosiţi din când în când şi diacriticele, nu de alta, dar dacă nu le vom folosi noi românii, atunci cine?

 33. Pt gicu

  Nu folosesc diacriticele, pentru ca atunci, cind pun pe blog, apar unele semne inadecvate si nu am timp sa corectez. Cunosc spaniola si dranceza si urmez exemplul spaniolilor si al francezilor, care au renuntat la „tilde” s.a. pe Internet.

 34. Doamna Pavlicenco nu vrea nici daca o picuri cu ceara sa inteleaga urmatoarele lucruri:
  1). foarte bine, il considera pe Basescu demagog, e alegerea ei , e optiunea dansei, dar ca sef al statului roman trebuie respectat ca atare. Asa cum si noi respectam opinia ei de alegator. Dansa nu poate sau nu vrea sa repecte
  acest lucru. Pentru dansa nu s-a incheiat lupta electorala. Basescu trebuie doborat de la Cotroceni!! Si asta o spune si o sustine in calitate de sefa de partid care vrea sa puna o problema reala sefului de stat al Romaniei!! De ce?
  2). Incita pe toti cati vor sa o asculte pentru adoptarea acestei pozitii total eronate si total contraproducive pt relatiile de la stat la stat.
  Duce la ceva? La ceva ? la ce anume? Va las pe dv si pe dansa sa raspunda.
  3) Cererea , in mare masura indreptatita pentru f. multi cetateni doritori de cetatenie romana este facuta pe un ton(care face muzica!) toatal neavenit , perfid, gresit directionat, de incitare la ura pentru Romania si cetatenii ei . Citit articolul ei pus sub semnul „CITITI SI VA CRUCITI”
  4). Nu cunoaste regulile acordarii dublei cetatenii prevazute de tratatul de la Venetia si de care Ro este obligata prin statuli ei de membra UE sa tina seama. Plus restul de meandere ale politicii europene legate de aceste aspecte. Nu stie de cererile maghiarilor din Ro cand a fost vorba de acordarea cetateniei duble si care au fost respinse de comisia de la Venetia. si altele dar nu o mai lungesc.
  5) toata interventia ei contine f multe falsuri (spus putin) la dresa autoritatilor in materie, mergand pana acolo incat sustine puncte de vedere aberante. De pilda pune problema ca „romanii vor sa faca si ei un ban la buget pe umilirea basarabenilor”. Si o tine langa cu umilirea basarabenilor de catre romani si autoritatile statului roman fara oprelisti, fara masura etc.! (a se citi textul amintit mai sus pentru deplina edificare!) Judecati singuri daca e corect , bine si productiv ce sustine si cum pune problema.
  6) Trateaza chiar discriminatoriu si total daunator problema cetateanului basarabean doritor de cetatenie romaneasca in raport cu cetateanul roman. Strabate ca un fir rosu din tot discursul dansei cu cetatenia , o interpretare a obligativitatii neconditionate a cetateniei. Ba chiar discursul ei si al ator domni ce o sustin ca pe un privilegiu la care Romania e obligata sa raspunda cum pretinde aspirantul, fara nicio discutie. Cu ce e mai cetatean cel care aspira la cetatenia roamneasca, decat insusi cetateanul roman? Parca nu ar fi vorba de drepturi si obligatii egale pentru toti si pe care toti cetatenii si-o asuma liber si neconditionat.Cetateanul aspirant , se lasa impresia , ar fi mai cetatean decat cetateanul roman
  obisnuit.
  7). Doamna Pavlicenco nu discuta, cum ar fi corect, pe baza de cifre exacte , de cereri depuse , cereri , rezolvate si in curs de rezolvare. Nici nu da concret numeric nume de refuzati, pt ce motive anume. La fel nu o intereseaza ca pana acum o luna -doua nici nu erau consulatele gata de a intra in functie si nici din ce motive etc. Crede ca totul poate fi facut cat ai bate din palme. Nu da cazuri concrete de corupti si profitori ai consulatelor romanesti, sau cetateni basarabeni implicati. Sa-i stim si ni si intreaga opini publica.Ea considera ca acum a sosit momentul galagiei si… galagiei face !! cat mai multa!!

  Ei bine , ma opresc aici ,desi ar mai mute de spus.
  Spuneti dv, singuri si fara sa ma considerati ca influetez cu ceva, E bine? E corect? E folositor? Cui folosete chestia atat de galagioasa si de defectuos montata in capetele unor oameni , poate de buna credinta?

 35. Pentru toti cei interesati!! Problema se poate ridica la CEDO! Va doresc succes!

 36. Buna seara d-na Pavlicenco 🙂 am avut astazi 1 caz interesant, sa Va povestesc si d-stra:
  Suntem 2 frati la parintii nostri eu mai mare si celalalt mai mic cu 11 ani – student prezent. Mai daunazi discutind cu tata prin telefon imi spune ca cica a intrebat numerele noastre de mobil un consatean deal nostru tot in prezent student adica de anii fratelui. Ei, zic tatalui cine stie ce mai vrea si „patanul” cela :). Asta seara a intrat fratele pe la mine si ii zic ca vrea ceva sa ne spuna cutare si cutare, prin care fratele i-mi raspunde – stiu de ce ne cauta, eu deja sunt membru de partid MAE, interesanta propaganda a MAE-ului membri de 18 ani – si ca sa nu imi laud fratele 🙂 bine facuti, tineri si ca sa nu zic nici pe departe prosti, insa numai buni de manipulat. Nu trec nici 2 ore si ma suna „omul cu lomul” cica nu doresc sa ader la asa partid cu asa conditii… Raspunsul meu a fost mai mult prin o intrebare – stii de domnii Untila… esti la curent de politica domnilor in cauza, apoi nu merci nu doresc sa fiu membru al MAE.
  P.S.Rivnesc p/u locurile in Parlament unele blocuri, partide… 🙂 da d-stra ? 😉 ultima intrebare a fost 1-na retorica 😉

 37. Am citit toate exemplele care le-ati dat, doamna Pavlicenco. Tuturor acestor exemple li se acorda , li se poate acorda ,catgoric, prezumtia de adevar. Dv trebuie sa aveti documente probatorii pentru tot ce sustineti aici in mod public. Toate pot f bine face obiectul cercetarii judiciare. Unele dintre ele , chiar penal. Cei in cauza si cei vinovati vor trebui sa raspunda, in cazul dovedirii lor. Cu astfel de lucruri presedintele Basescu nu se poate juca si nici nu se va juca. Va sigur. Am impresia ca daca dv nu le aduceti la cunostinta efectiva a d-lui presedinte acum cu ocazia vizitei sau cel mult intr-o luna, voi indrazni sa i le semnalez eu. Ca simplu cetatean al acestei tari unde trebuie sa domneasca legea odat pentru totdeauna.De aceea a fost ales , de aceea l-am ales.Ma voi adresa si presei romanesti cu tot ce sustineti dv si semnatarii demersului de fata.La momentul necesar si potrivit.

 38. Pt Titirez

  Precum ati vazut, dl Gheorghe Vita a participat la conferinta de presa de luni si este disponibil oricaror discutii. Domnia sa este deschis oricaror intrebari. Am dat toate linkurile pe blog si pe site, unde puteti vedea ce spunem, Dl Vita are o gramada de dovezi, procese judiciare. Daca va intereseaza, va dau telefonul pentru orice lamuriri.

 39. Pt Vitalie

  M-ati rasamuzat. Eu am vazut o gramada de copii la congresul MAE…

  Eu mai astept – ca raspuns la intrebarea „retorica”…

 40. Pt Titirez

  1. Este dreptul meu sa respect si sa nu respect pe cineva. Respectul trebuie cistigat. Desigur, este o aiureala, poate o enormitate sa ma credeti chiar in stare de a-l demola pe Basescu de la Cotroceni! Am impresia ca glumiti, nu? In caz contrar, unul dintre noi tre’ sa ajunga la mititica.

  2. Eu nu am de pus nici o problema reala sefului de stat al Romaniei! Eu vorbesc impreuna cu ai mei colegi cu presa si oamenii. Oamenii sint indrumati ce sa faca sa-si apere drepturile si demnitatea. Vor – bine, nu vor – e dreptul lor. Eu, personal, nu am probleme la Basescu. Dimpotriva, am probleme cu Voronin, cu care ma judec la CEDO pentru ca a spus ca romanii au pompat in mine bani. Nu am primit nici un leu din Romania.

  3. Puteti considera ce vreti. Lumea noastra, insa, ramine umilita pentru tratamentul aplicat de decidentii si functionarii romani.

  4. La ce duce asta? Am sa va spun. La faptul ca echipa noastra se respecta pe sine pentru ca nu tace. Pentru ca nimeni nu-i apara. Televiziunile indepednente proFilat se tem sa discute asta, le e in cot de problema. Au dreptul? Au. E corect, e etic, e deontologic? Nu cred. Dar eu voi spune lumii, pe unde voi putea ca nu are cine sa ii apere in fata indiferentei si a umilintei.

  5. Fiecare judeca asa cum vrea. Oamenii care vin in fiece zi in contact cu solicitantii de cetatenie romana cred ca stiu mai bine decit mine si decit dumneata ce indura. De aceea e bine sa le spuneti si avocatilor basarabenilor, care cunosc si rascunosc batjocura incluisv a justitiei romane, ca propun o scrisoare sau cum ati mai spus „pe un ton total neavenit, perfid, gresit directionat, de incitare la ura pentru Romania si cetatenii ei”. Sa stiti – mi se pare ca nu va vor crede.

  6. Rubrica “CITITI SI VA CRUCITI” corespund eintru torul bataii de joc aplicate de romani basarabenilor.

  7. Referitor la detaliile legate de acordarea cetateniei, stati linistiti. Am discutat si cu legislatori din Parlamentul Romaniei, si cu avocati. Am fost o data la Directia de cetatenie si am vazut nu umilinta, ci RASUMILINTA. Personal am vazut. Am vazut umilinta la Nicolae Iorga, nu stiu daca s emai depun acum acolo dosare.

  8. Afirmatia “romanii vor sa faca si ei un ban la buget pe umilirea basarabenilor” doare, dar nu mai mult decit umilinta indurata de basarabeni. Aceasta afirmatie e prea abstracta, in timp ce umilinta basarabenilor e personalizata. Deci – ce e mai dureros?

  9. Ce nu v-a mai placut in materialele despre cetatenie? Poate nu va plac in general basarabenii astia „agasanti”, care „deranjeaza romanii”?

  10. Dar nu am inteles la care discurs v-ati referit, pentru ca materialul cel mare nu-mi apartine si e foarte bine documentat.

  11. La cit au indurat basarabenii din cauza regimului comunist de factura sovietica, eu cred ca nici nu puteti pune problema comparatiei. Nu ai ce compara, oamenii de aici au fost metodic exterminati, dar sint umiliti si astazi. De fapt – ce mai vorbim? Trebuie aplicata LEGEA. Cind se va aplica legea, discutii nu vor fi.

  12. Daca va intereseaza cazuri concrete de corupti si profitori ai consulatelor romanesti sau cetateni basarabeni implicati – va dau un sfat. Prefaceti-va ca aveti nevoie d eviza si de cetatenie si mergeti printre sasari la consulat. Apoi veniti si spuneti ce parerea aveti si ce informatii ati acumulat.

  13. Preferati sa taceti? Taceti, nimeni nu va impiedica. Noi am ales sa nu tacem.

 41. Apropo de ce, sau cine a decis sa nu tina discurs d-ul Basescu in parlamentul RM. As fi dorit sa aud un discurs de macar 10-15 min. referitor la pozitia d-lui a „proiectului de suflet”. 🙁

 42. A venit, a vazut, a 3-ia pozitie din VENI-VIDI-VICI nu merge aici, merge – a fost pe la Cricova… si gata? Sa vedem, astept sincer cu ce se va…, sau mai bine zis – astept apogeul vizitei presedintelui tarii Romanesti in republica Rebetrop & Molotov.

 43. Pentru a ne mai descreti fruntile noastre:

  Daca nu Romania-muma Mare,
  atunci poate Mexicul ne va da cetatenia lor ?
  ———————————————
  „sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii” –
  Un cantec in spaniola cu Margareta Paslaru:
  ————————————————
  http://www.youtube.com/watch?v=X3-0D5b-O0A&feature=PlayList&p=FEAE8AC8F1176056&playnext=1&playnext_from=PL&index=20
  ———————————————–
  Y una cancion bonita en espanol:

  Alejandro Fernadez „Te sigo amando”
  /ceea ce inseamna „continui sa te iubesc” –
  /dulcea mea Romanie/

  http://www.youtube.com/watch?v=pdW-MrzMGik&NR=1
  ———————————————-
  Bienvenido a Senor Basescu en Moldavia !
  ———————————————–

 44. Pt Vitalie

  Interesant, nu stiam ca Basescu si-a aminat discursul in Parlament. Presupun ca e pentru ca au decis, poate, comunistii sa paraseasca sala si, atunci, Basescu nu o fi vrut sa se confrunte cu un asemenea afront. Dar sint doar presupunerile mele.

  Daca nici dupa aceasta vizita nu se imbunatateste nimic, eu, personal, voi considera ca fiecare din suspusii umbla dupa emotii pozitive, care sint, de fapt, false si superficiale, adica, sint niste demnitari care umbla cu populismul si ii doare in cot pentru suferintele cetatenilor.

 45. Pt radu 1 si alti interesati de “viitorul” MAE

  Ca sa nu ma obosesc prea tare, iata ce i-am postat lui “andrusel”

  1. Cred ca sinteti rau nemultumit de congresul “extraordinar” al MAE, daca ati ajuns sa il dezbateti pe blogul meu. Nu ati gresit adresa? De ce sa nu discutati subiectul pe site-ul MAE, pe blogurile lui Petrencu si Untila, chiar nu inteleg.

  2. Mie declaratia badaranista a lui Petrencu imi este in cotul al treilea de la mina a cincea. Petrencu este un om slab, care nu poate vorbi decit cu lingaIELE. Noi, PNL, nu i-am atacat, nu vorbim de ei, ca de morti – de bine sau deloc. In alegeri am cedat totul – am plecat din functii, nu am fost cap de lista, nu am pretins in partidul pe care trebuia sa il facem sa fiu presedinte, pentru ca e simplu – nu am avut si nu am bani si pentru ca e greu pentru o femeie sa conduca un partid, acum e si mai greu ca sint om de rind. Deci – cum puteti spune ca sint om “de neclintit?” Tocmai ca intreg PNL-ul “s-a clintit”. Dar avem oameni buni, de caracter, care stau in PNL din convingeri, nu la “treuca inexistenta Pavlicenco”.

  3. Mai mult – sa stie si toti consultantii fericiti ai MAE-ului, si voi, cei interesati. Am vorbit, din initiativa mea, si cu Neagu, si cu Petrencu, sa incercam sa facem ceva, chiar daca dezamagirile sint mari, eu am propus, nu ei. Au disparut dupa discutie – poate vreo mariana, poate vreo zoie, poate vreun altcineva nu au dorit concurenta in partid… Nu le-am spus nimic, desi era de presupus cum au procedat – ca eu l-am intrebat in intilnire pe Petrencu daca el decide sau nu decide in partid. M-am convins care e realitatea. Nu-i deranjam, sa nu ne deranjeze si sa-si construiasca in continuare cu succes aceasta remorca alba-verde.

  4. Pentru mine nici Petrencu, nici Untila nu sint autoritati. Dar de discutat putem, vreau sa vad cui apartine proiectul, desi eu stiu. Pe mine m-ar deranja sa spuna de rau despre mine niste oameni pe care ii respect, ii ador, ii idolatrizez, ii venerez. Petrencu si Untila nu fac parte din aceasta categorie. Sint slabi, nu pot discuta decit cu barbati, pentru ca a discuta cu femei iti trebuie o rabdare oleaca mai mare de 30 secunde si o capacitate mai mare decit a spune “bl…a”

  5. Tot lui Untila i-am spus, inca in Parlamentul trecut, – “Veaceslav, hai sa reunim echipele, sa schimbam denumirea de AMN in PNL, luati presedintia, aveti relatii si voi, ca si mine, cu Melescanu, Norica Nicolai, Cristi Busoi, George Scutaru, pentru mine e greu sa caut bani, sa tin echipa”. A spus sa mai asteptam. Dupa 29 iulie i-am spus lui Untila – haideti sa facem acest lucru, vino presedinte la PNL.

  6. Si toate astea dupa ce si Urecheanu a confirmat public, acum citeva zile in teritoriu, dar si la conferinta de presa la sediul AMN, ca national-liberalii au fost dati afara din AMN sub presiunea lui Untila. Si ca urmeaza niste gesturi acum fata de national-liberali din partea AMN. Observati – eu nu scriu PNL, scriu national-liberali. Dupa congresul AMN, cind s-a produs ruptura, l-am sunat de doua ori la telefon pe Untila. Nu a raspuns. Chiar am verificat la Mircea Rusu numarul de telefon. Si-atunci – cine e “de neclintit”? Pe ce sa bazeaza Petrencu atunci cind spune prostii si aduce ofense? Sa va spun eu pe ce: nu vrea intr-adevar sa discute MAE-ul, condus de Untila, cu PNL. Petrencu si echipa se tem de concurenta. Asta ii si omoara pe politicieni. Se vede cu ochiul liber si nu e nici o problema. Fiecare e liber sa faca ce vrea, numai sa nu spuna minciuni.

  7. Desi nu s-a meritat, am spus ce cred si mai pregatesc un articol pe tema alba-verde. Eu continuu sa cred ca si Petrencu, si Untila stiu ca sint o remorca. Daca Untila, Petrencu, presedintii altor partide, eu, ne adunam si discutam inainte de congresul MAE ce facem, cum ne unim, ce construim – era una. Daca Untila crede ca a devenit – cum spune http://www.jurnaltv.md – “pe muchie de cutit” presedinte si vine cu sucire de miini la PNL, eu cred ca el nu s-a gindit prea bine. Dar e dreptul lui sa faca, sa creada ce vrea. De fapt, consider ca nici el nu vrea sa discute cu PNL, e doar pentru presa si pentru lumea neinformata. Sa vedem daca eu cumva gresesc… Cine vrea sa faca ceva, stie cum am facut-o cind eram in echipa. Daca nu vrea sa faca, ci doar incearca a arunca praf in ochi, uneste o “pana liberala” cu un “ong” – nu-mi apartin mie calificativele – si face un congres la care stampila ajunge la Untila si il face fericit, crezind ca e deja in Liga I. Nu mai spun de 11 vicepresedinti, care demonstreaza – cum am mai spus – lipsa de ierarhie, neincredere intre colegi, cai fara caruta. De fapt – mirtoage.

  8. De PNL nu va bateti capul. Ne batem noi capul. Si, in general, daca noi sintem mici, rai, neinsemnati, prosti, slabi – de ce nu ne lasati in pace? Raspund eu – pentru ca noi sintem liberi, cum nu este nimeni – nici un mae si nici un petrencu, si nici un untila – sintem saraci, dar liberi si interesanti.

  9. Ce ditamai mesaj a avut MAE la congres? A spus de necesitatea NATO pt Moldova, asa cum a zis Hillary Clinton? A spus de iesirea din CSI? Nu a spus, ca nu da voie sefu’ ala verde. A spus de relatii strinse cu Romania? Nu. A spus de coruptie – nu, ca nu mai sint comunistii, dar “altii nu au fost, nu sint si nu vor fi corupti niciodata, sint prea verzi inca”.

  Cit priveste “balansarea dintr-o extrema in alta” sa i-o spui lui Untila, care nu devenea gospodar politic daca nu eram noi, national-liberalii, pefedistii, taranistii lui Valeriu Muravschi, perecemistii lui Snegur. Si lui Petrencu sa i-o spui, cel care a inceput sa balanseze. Iar noi – exact locului ne tinem – unde-am fost colo raminem.

  Ce sa mai spun andruselului drag? Sa va linistiti, ca sintem trezi la cap si curati la suflet, tocmai de aceea sintem liberi si cutezatori. Jos Mafia si Coruptia!

 46. Dar , in genere, pentru binele MOLDOVEI , toate partidutele:pnl, mae, psd, s.a,”verde””galben „, „” etc ,etc ar TREBUI SA DISPARA sau, cel mai bien , SA FUZIONEZE cu PL sau PLDM . Pentru binele tuturor !

 47. Pt andrusel

  Dar , in genere, pentru binele MOLDOVEI , toate partidutele:pnl, mae, psd, s.a,”verde””galben “, “” etc ,etc ar TREBUI SA DISPARA sau, cel mai bien , SA FUZIONEZE cu PL sau PLDM . Pentru binele tuturor !

  In ruseste se cheama „derji karman sire”.

 48. Gheorghe pentru Radu şi Răzvan

  Am impresia că sunteţi proşt, handicapaţi, debili sau serviţi securitatea lui Putin.. Faceţi dezinformare bolşevică. În anul 2009 au redobândit cetăţenia română 8000 de cetăţeni moldoveni. Uite boule în Monitor partea 1. În anul 2008 -5000 de cetăţeni moldoveni au redobândit cetăţenia română. Uitaţivă viţeilor în MO partea1. Nu dezinformaţi cetăţeanul. BOLŞEVICILOR. Aici nu poţi ascunde nimic fiindă numele persoanelor sunt publicate în MO partea1.

 49. Doamna ex-deputat „a uitat” sa aminteasca ca dupa alegerile din 5 aprilie mai multe organizatii teritoriale ale PNL au plecat de buna voie la MAE, deoarece vad in acest partid o forta reala.
  E jenant sa citesti spusele dnei P. despre partidul pe care l-a reprezentat in campania electorala din aprilie. E clar distinsa doamna face joc dublu, axact asa cum l-a facut pana acum.
  Consider ca prin comportamentul pe care l-a avut a contribuit la scaderea imaginii MAE-ea fiind factorul hotarator pentru care alegatorii nu au votat MAE.
  Iar acum se comporta ca vulpea care nu ajunge la poama, tocmai deaceea pentru ea tot ce misca inainea ei are culoare verde.

 50. Constantin Tănase: D’ale meseriei… şi un P.S. despre Traian Băsescu

  Duminică, 24 ianuarie, s-au împlinit 151 de ani de la Mica Unire din 1859. Ocupat cu integrarea europeană, Chişinăul oficial nu şi-a amintit de această dată, deşi parcă ar fi trebuit, mai ales că mâine începe vizita de stat a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Moldova. Principala ştire ce a ocupat duminică toate portalurile de ştiri a fost „Vlad Filat la Piaţa Centrală”.

  Apropo, tot premierul Filat a fost săptămâna trecută eroul central în presa din Moldova, bătând toate recordurile. Orice site ori post de radio ai fi deschis, mai apropiate sau mai puţin apropiate premierului – peste tot puteai auzi (citi) acelaşi lucru: „Premierul Filat s-a întâlnit cu…”, „Premierul Filat a dat mâna cu…” ş.a. Mă deranjează ceva? Parcă da. Parafrazându-l pe Vlahuţă, care scria că „nu moartea mă înspăimântă, ci veşnicia ei”, zic şi eu că nu numărul mare de ştiri despre Filat deranjează, ci… calitatea lor.

  Mi s-au părut „uşurel” jenante nu doar comunicatul de presă oficial al Guvernului, dar şi „reportajele de la faţa locului” realizate duminică în Piaţa Centrală, prin stilul şi limbajul lor de lemn despre care credeam că presa noastră le-a abandonat încă din timpul lui Brejnev. Ţinând cont de locul unde a avut loc vizita, dar şi de importanţa ei istorică, preţiozitatea şi preţiozismul limbajului sunt comice, efectul fiind invers celui scontat: „prim-ministrul s-a documentat la faţa locului”, „oamenii au abordat în discuţiile cu premierul chestiuni ce ţin de impozitarea activităţii de întreprinzător, dar şi de situaţia social-economică în general”… E greu de crezut că, pe un ger de aproape 30 de grade, oamenii au putut să… abordeze în condiţii normale nu numai… chestiuni ce ţin de impozitarea activităţii de întreprinzător, dar şi chestiuni mai generale, ce ţin de… situaţia social-economică în general…

  Totodată, adică la altă extremă, remarcăm abundenţa de detalii despre cum era îmbrăcat premierul şi cum el, „deşi are probleme cu stomacul”, nu a rezistat ispitei ca să guste o bucăţică de… „şorici apetisant”! Aceste „reportaje”, care fixează „pas cu pas” mersul premierului prin Piaţa Centrală, sunt subiecte pentru pamflete! Când citeşti asemenea lucruri („După o ora petrecută în Piaţa Centrală, premierul a ajuns la concluzia că majorările din ultima perioada au fost bazate pe speculaţii”.), nu poţi să nu te întrebi: dar dacă premierul nu „petrecea o oră în Piaţa Centrală”, mai ajungea oare la această concluzie? Dar dacă petrecea nu una, ci două ore, oare la ce concluzii ar fi ajuns? Amuzantă devine şi copierea, pe online, după natură, a modului de a se exprima al premierului Filat: „Condiţiile de muncă (ale vânzătorilor) sunt, pe alocuri, inumane”; „cei vinovaţi vor trebui, pe alocuri, traşi la răspundere”… Vasăzică aşa totuşi, pe alocuri… Închei cu meditaţia tristă a lui Cristian Tabără, pe care am mai citat-o în TIMPUL: de ce oare jurnaliştii se gudură (prea tare) şi atunci când nu li se cere acest lucru? Sau poate, totuşi, li se cere… pe alocuri?

  P. S. Se pare că preşedintele Băsescu nu va mai ţine, precum am fost informaţi anterior, un discurs în plenul Parlamentului de la Chişinău. Păcat. Căci preşedintele Băsescu, prin afirmaţiile sale din perioada primului mandat, a alimentat nişte speranţe şi nişte visuri ale basarabenilor, şi era absolut necesar ca să apară cu un discurs (explicativ) în forul legislativ al RM. Şi-apoi este vorba despre o vizită de stat, la început de mandat, dar nu la sfârşit, cum a fost în cazul dnei Comisar european Benita Ferrero Waldner, care a vorbit, totuşi, în Parlamentul de la Chişinău… Nu înţelegem: ce factori au determinat contramandarea discursului preşedintelui Băsescu în Legislativul moldovean? (Să fie la mijloc nişte neînţelegeri din sânul Alianţei?) Nu ştim nici dacă în programul vizitei preşedintelui Băsescu se va găsi loc şi pentru o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile. E bine că Băsescu se va întâlni cu liderii Alianţei şi cu fracţiunile parlamentare, dar organizatorii vizitei trebuie să nu uite că nu liderii Alianţei i-au adus lui Băsescu voturi în Moldova, ci ziariştii, scriitorii şi, în general, acei cetăţeni care încă nu se regăsesc în funcţii de conducere în Alianţa de guvernământ. Asta aşa, ca o chestie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *