Cazierul juridic si “programarea” – oglinda “dragostei netarmurite” a lui Basescu fata de masa basarabeana de votanti

“Cititi si va cruciti!”

Am vorbit acum trei ani despre cetatenia romana in contextul promovarii conceptului programatic al PNL de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova, spunind ca aplicarea sa ar insemna acordarea simplificata a cetateniei romane. A se vedea aici: http://www.pavlicenco.md/2008/07/06/manifest-apel-al-pnl-moldova-privind-imperativul-solidarizarii-nationale/

Avind, personal, cetatenia romana din 1992, pe care mi-am luat-o cind nu stiam de libertatea circulatiei in UE sau de 1decembrie_noiigolani9Re-exposure-of-4basescuperspectiva europeana, motiv din care am ramas fara serviciu (eram prim-adjunct la Agentia nationala Moldova-pres), am cunoscut si acea perioada cind basarabenii puteau lua usor cetatenia romana, dar inca nu aveau imboldul, necesitatea si, de aceea, au neglijat problema. A fost si o atmosfera antiromaneasca, frica de a ramine fara un loc de munca. Dupa care, cind “s-au trezit”, prin 2002, basarabenii au vazut ca deja totul a devenit mai problematic, folosindu-se si argumentul “impedimentului din partea UE”, care nu este adevarat. Acordarea cetateniei de catre un stat e un drept suveran.

Sint rugata de cetatenii care isi doresc cetatenia romana sa ma implic sa cercetez adevarata stare de lucruri. Ei nu inteleg prin ce s-a imbunatatit situatia dupa amendarea Legii Cetateniei. Am stat de vorba cu juristi, specialisti, legislatori, inclusiv privind modificarilor facute – cu greu, printr-o mare opunere din partea PD-L-istilor – in aceasta lege, care parca a intrat si care parca nu a intrat in vigoare.

In acest articol nu ma voi referi la toate problemele. Este mult, greu si necesita timp. PNL tine luni o conferinta de presa in aceasta problema. Acesta e doar un prim-articol. Dar vom scrie pina ii vom demasca pe vinzatorii politico-electorali de cetatenie romana, pe senatorii romani alesi aici, care nu ii ajuta pe basarabeni in calvarul redobindirii cetateniei, pe cei ce golesc legea de continut. Vrem sa le spunem decidentilor romani din capul locului – iubim la nebunie Romania, dar detestam cu multa amaraciune fariseismul si birocratia decidentilor si functionarilor romani. Doua aspecte mai importante ne deranjeaza acum – cazierul juridic si programarea.

Ramine absolut stabilit ca persoanele care solicita cetatenia trebuie sa demonstreze ca sint descendenti cu acte in regula din parinti sau bunici care au locuit intre 1922 si 1940 in Basarabia, cind era in componenta Romaniei. Vom scrie pe urma si de ce nu a fost altfel.

Pina la amendarea Legii nu era prevazut un termen in care se obtine cetatenia la cererea de redobindire depusa. Acum legea prevede termenul de 5 luni de la inregistrarea cererii, cu documente atasate. Insa problema e sa ajungi sa depui cererea. Pentru ca, pina la a depune cererea, oamenii trimit intentia de a depune actele, primesc raspunsul ca intentia lor a fost primita la consulat, dupa care abia, asteptind nu se stie cit, un an-doi, sint invitati sa depuna cererea si copiile actelor insotitoare.

Misiunile consulare au instituit programarea, care – potrivit specialistilor, juristilor, parlamentarilor – nu are nici o baza legala, nu este conforma cu norma. Motivul invocat de autorii ei este “a se evita imbulzeala”. De fapt – este o modalitate de tergiversare a acordarii cetateniei romanesti basarabenilor, care au fost lipsiti de ea din motive neimputabile lor. Astfel, programarea nu are acoperire legala, este abuziva, depaseste cadrul legal, oamenii pot astepta mult si bine sa fie invitati… Asta e problema cea mare, care rastoarna, de fapt, legea, mai exact – amendamentele recente la Legea Cetateniei.

La modificarea Legii s-au adaugat la categoria celor cu drept de redobindire – la propunerea lui Boc si a adeptilor sai – descendentii de gradul III. Este – spun specialistii – o prevedere de prisos si chiar periculoasa. Pentru ca oricine nascut din parinti romani, e cetatean roman si, daca parintii sau bunicii au cetatenia, descendentii isi pot transcrie oricind actele de nastere. Daca tatal si-a redobindit cetatenia, iar fiul sau inca nu avea 18 ani, inseamna ca atunci cind copilul va implini 18 ani, va merge si isi va transcrie actele, nu va merge sa isi redobindeasca si el, din nou, cetatenia. Rezulta ca descendentii de gradul IV ar putea fi impiedicati sa isi perfecteze actele sau va trebui remodificata legea.

Cea mai mare realizare, obtinuta prin modificarea Legii cetateniei, a fost nepublicarea mai departe a acordarii cetateniei in Monitorul Oficial. Acum, ministrul justitiei, conform legii, “emite de indata ordinul de acordare sau de redobindire a cetateniei romane, dupa caz”, adica imediat dupa solutionarea cererii de catre Comisie. Termenul de 30 de zile era, dar nu se respecta. Deciziile Comisiilor de solutionare a cererii sint publice. Noi le-am gasit pe Internet, este adevarat alaturi de mentiunea “pozitiv” in dreptul Comisiei, nu figureaza “de indata” ordinul ministrului. Poate dupa intrarea in vigoare a amendamentelor se va lichida acest lucru deloc inteles. Poate ca e cazul dosarelor anterioare modificarii Legii, dar oamenii nu trebuie discriminati. Adica sa rezulte ca cine a venit ultimul cu lingura papa mai repede si mai bine. Acum ordinul ministrului sau anuntul de acordare a cetateniei se expediaza solicitantului, prin scrisoare cu raspuns platit.

Specialistii spun ca publicarea in Monitorul Oficial a fost ilegala din start si contravenea legislatiei romanesti, in special Legii protectiei datelor personale si art.8 din Conventia europeana privind protectia vietii private. Se impune aici intrebarea: de ce basarabenii, prin aceasta publicare, au trebuit expusi regimului comunist? Raspunsul e simplu – ca sa-i intimideze, sa-i descurajeze, sa nu o mai solicite “atitia”.

Un lucru bun in modificarea legii este crearea a inca unui canal de protectie pentru solicitant, pentru ca, daca ministrul justitiei respinge cererea, inainte putea fi atacata doar in instanta de judecata, iar acum – si in Inalta Curte de Casatie.

O problema rasmajora, ca piedica artificiala in redobindirea cetateniei romane, este obtinerea cazierului juridic. In Lege nu scrie nimic despre cazierul juridic. Se pare ca si aici totul a fost gindit ca sa-i descurajeze pe basarabeni sa-si redobindeasca cetatenia. Dar asta e jumatate de problema. Cealalta jumatate este reteaua de samsari si coruptia alimentata de acest cazier juridic.

Se pare ca, intr-adevar, totul e gindit ca oamenii sa stea la coada, sa fie impiedicati sa depuna actele. Ministerul Justitiei a promis unor inalti alesi ai poporului ca “nu mai cerem cazier juridic, daca aveti cunostinta de asemenea cazuri, informati-ne.” Totusi, in invitatia trimisa basarabenilor pentru a-i depune actele si intr-un Regulament intern privind procedura de depunere a actelor, pe care nu l-am vazut, nu-l cunoastem, se spune ca e indicat sa fie prezentat acest cazier. Iar Regulamentul intern, ca orice Regulament, ca orice act subsecvent, anuleaza sau goleste de continut legea. Intrebati, cei de la consulat, de alesi ai poporului, de ce procedati pe vechi? – au raspuns – “asa ni se cere”. De unde? De sus. De la MAE sau de la Ministerul Justitiei, cine stie care e “susul”? Acest cazier juridic este o povara disproportionata pusa pe umerii basarabenilor. A fost si ramine o batjocura la adresa romanilor din Basarabia, care continua, pentru ca dosarele nu se examinau intr-un termen rezonabil si basarabenii nu aveau alta treaba decit mereu sa isi „actualizeze/completeze” dosarele . Casi acum, pentru ca putin ce s-a schimbat.

Sa analizam mai amanuntit cum e cu acest cazier. Instituia de stat romana poate, in fiece clipa, conform legii, sa solicite orice document din Romania, de la Politie, Interpol etc. Cum obtine basarabeanul acest cazier? Prin calvar sau prin samsari.

Basarabeanul trebuie sa se inscrie la coada la consulat, sa incerce sa obtina viza pentru Romania sau sa comande cazier prin consulat, care costa 30 de euro. Dar daca omul doreste mai repede decit in 30 de zile, el poate pleca in Romania, insa doar pe baza unei invitatii, pe care inca trebuie sa o obtina si care costa prin biroul notarial 36 de lei romanesti. Apoi sa faca dovada ca are 500 de euro in cont. Iar politia romana nu-ti da imediat cazierul, in aceeasi zi, adica, basarabeanul, ajuns, cu chiu cu vai, in Romania, mai trebuie sa isi gaseasca un roman la care sa locuiasca, eventual sa ii dea procura, scrisa la un notar din Moldova sau la consulatul R.Moldova din Bucuresti, care costa 30 de euro, pentru ca, nefiind cetatean roman, nu poate face la un notar roman. Sau sa vina acasa si sa o ia de la inceput, pentru a mai merge o data in Romania, deja sa-si ridice cazierul. Cum se numeste acest lucru, daca nu drept un calvar, jecmaneala si impiedicare sau batjocura? S-a incercat sa li se explice acest calvar guvernantilor romani, dar au ramas surzi. Iata de ce acum unii spun ca, dupa amendarea Legii, nu e nevoie de cazier, alti spun ca da – el fiind indicat in invitatie.

Cazierul costa vreo 100 lei romanesti, dar si romanul, cu procura, nu trebuie sa ramina “nemultumit”. Acum sapte-opt ani, basarabeanul obtinea cazierul, depunea dosarul, care era pus la murat pe vreo doi sau mai multi ani, dupa care, cind se ajungea sau se mai ajunge si azi la dosar, iarasi se cere un cazier juridic valabil, pentru ca cel romanesc e valabil, se pare, 6 luni si calvarul reincepe. Cunosc si cazuri personale cit a tot trimis omul si rastrimis pe toate caile si dosarul nu a avansat. Se spune ca si acesta “completare a dosarului”, este un tertip de tergiversare a reacordarii cetateniei romane basarabenilor.

Asa a fost si asa continua sa fie in cazul cererilor adresate incepind cu septembrie 2002 pina, speram, acum, cind a intrat in vigoare legea cetateniei amendata. Pentru ca atunci – omul – ce facea? Mergea la consulat, pe acolo gasea si mai gaseste samsari, care iti dau repede documente, fara probleme. Fabrica merge bine.

De ce, insa, trebuie cerut acest cazier juridic, din moment ce autoritatile romane pot, conform legii, cere orice document de la orice institutie, verificarea la capitolul cazier juridic se poate face si on-line, printr-un sistem informatizat, prin e-mail, asa cum se asteapta ok-ul pentru acordarea de viza.

Ambasada SUA, alte Ambasade, nu-ti cer pentru viza cazierul juridic, ci controleaza persoana prin canalelele lor. Astfel, de exemplu, Comisia privind cetatenia, la solutionarea si avizarea cererii solicitantului, poate cere de la organele competente ale statului, verificarea persoanei, inclusiv daca are cazier pe teritoriul Romaniei.

In concluzie, despre cazierul juridic putem spune scurt: “Cazierul juridic, la fel ca si blestemata „programare”, este dovada “dragostei netarmurite” a lui Traian Basescu fata de romanii basarabeni care l-au votat intr-o veselie…”

O alta piedica din seria piedicilor nenumarate este drumul de la ordinul ministrului pina la pasaport. Dupa ce apare ordinul ministrului de acordare a cetateniei, in baza lui se da un certificat de cetatean, care nu este pasaport. Pe urma, printr-o birocratie din nou inimaginabila, fara termene, incepe alta etapa a calvarului, de transcriere a actelor de nastere si casatorie, apoi de obtinere a pasaportului. Exista deja o propunere legislativa sa se puna termene si aici – de 30 de zile.

Se spune ca poti transcrie la consulatul din R.Moldova actele de stare civila (certificate de nastere, casatorie, emise de R.Moldova in registrele de stare civila romane) intr-un termen de 48 de ore, achitind taxele consulare respective pentru certificatul de nastere si de casatorie, care costa ceva de genul a 60 euro (aici poate gresesc). Insa toate acestea sint eliberate fara codul numeric personal, adica basarabeanul obtine o masina fara numere, cu care nu poate circula. Codul numeric il obtine dupa 45-60 de zile de asteptare si abia apoi isi poate perfecta pasaportul.

Referindu-ne azi la aceste aspecte, pentru ca vom veni si cu altele – ne intrebam – cine coordoneaza, cine conduce politica externa a Romaniei? Unde sint promisiunile lui Traian Basescu privind acordarea simplificata a cetateniei Romaniei basarabenilor care locuiesc in “proiectul de suflet” – Republica Moldova? MAE inseamna sau nu inseamna politica Statului Roman? Oare Basescu nu are idee ce se intimpla cu adevarat in acest domeniu? Oare senatorul PD-L, Viorel Badea, care are putine interpelari pe site-ul sau pentru solutionarea calvarului basarabenilor, dar care are posibilitati sa isi deschida aici birou de senator, nu se poate interesa si comunica aceasta situatie decidentilor, daca el nu poate rezolva? Si, ca sa spunem neadevaruri, comparati interpelarile si raspunsurile dupa doua linkuri – Viorel Badea –

http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4a4842b8-4851-4eaf-a588-ca09be0137b6

(am fost invitata la lansarea biroului senatorului Viorel Badea, cu care imi doresc o discutie, pentru ca ii port o suparare)

si Tudor Pantiru, parlamentar basarabean –

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=224&cam=2&leg=2008.

Nu comentam – intrati si vedeti cine ii apara pe basarabenii, ale caror voturi sint cersite/manipulate  in alegeri.

Asta e adevarata atitudine a Romaniei, a Statului Roman, a lui Traian Basescu? De ce se cere cazier in continuare, pentru ca acest cazier si programarea sint cauzele principale ale dificultatii dobindirii cetateniei romane? Totul e indreptat spre a nu putea depune basarabenii cererea si spre inflorirea coruptiei, pe care nu o credem unilaterala. Adica legea e lege, dar „noi facem ce ni se cere”. Indicatiile, instructiunile sint mai presus de lege? Unde e Tomac, cel care i-a ametit pe basarabeni cu promisiuni desarte ca a doua zi ii fericeste pe toti cu cetatenie romana?

Guvernul Boc a dat basarabenilor, intr-un an electoral 2009, 14 mii de cetatenii, in timp ce bulgarii au dat, intr-un an simplu, 10 mii cetatenii macedonenilor. Cine umbl cu loteria?

cetatenie2Consulatul nostru face sau nu face politica? Basarabenii nostri, care l-au votat in flux continuu pe Traian Basescu, pot sau nu pot intelege un lucru simplu – ca politica externa a Romaniei nu este pe o planeta oarecare, ea este aici, in jurul consulatelor, ca, de fapt, conteaza ce vedem noi aici, nu in tertipurile lui Basescu in alegerile prezidentiale? Oare ceea ce se intimpla in Chisinau in jurul vizelor, obtinerii cetateniei romane cu abuziva programare, cu abuzivul cazier juridic, asta nu e pericol rosu, care ne lasa in sfera de influenta ruseasca?

Romania nu creeaza conditii pentru respectarea Legii Cetateniei. Basarabenii pot plati, numai sa nu fie umiliti, Insa, in loc sa ii lase sa plateasca, sa mai faca romanii un ban la Buget pe seama basarabenilor, ii umilesc si le pun continuu piedici in redobindirea cetateniei.

Acum, in ajunul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau, trepadusii pregatesc sa deschida centre de primire a cererilor de cetatenie in orasele mari – de exemplu, Iasi, Galati, Suceava. De ce, insa, Boc si Guvernul sau nu au acceptat propunerea de a modifica legea astfel incit  basarabenii, de aici, sa poatatrece Prutul si sa depuna cererile de redobindire a cetateniei in consulatele din Romania, daca aici nu se pot crea conditii conform noilor amendamente, murate si ele pina la alegrile prezidentiale, pentru a fi folosite in favoarea lui Basescu?

Tot in contextul vizitei lui Basescu iata si alte statistici – de fapt, un alt exemplu descurajator, legat de permisele de munca pentru basarabeni. In anul trecut, din cele 8000 de permise de munca emise, numai 300, ne spun specialistii, auCetatenie1 fost pentru romani basarabeni. Acestia umbla, imprastiati prin toata lumea, cautind sa nu moara de foame, iar in Romania sint adusi si se stabilesc cu traiul chinezii, arabii, indienii, altii, pe care ii iubim, dar si de noi ne e jale. Adica Voronin striga impotriva “ruminizarii”, iar Romania nu vrea sa ii “romanizeze” pe basarabeni, care isi pot urma sau care pot fi alaturi de copiii lor, ce invata in Romania. Cunosc personal un asemenea caz de batjocura.

Tot in contextul vizitei lui Basescu la Chisinau, care l-a sprijinit pe Voronin in 2005, vom mai spune ca nu agream ideea Tratatului de frontiera, care sa bata in cuie Pactul Molotov-Ribbentrop, ci ideea semnarii unui Acord de Parteneriat Strategic moldo-roman “Pentru Europa”. Da, parca e batuta in cuie legalizarea celui de-al doilea stat romanesc. Dar vointa suverana a poporului si vointa politica, intelectuala, nationala a elitei politice pot face unirea cu Romania. Numai sa existe aceste “vointe”.

Vom continua articolele pe aceasta tema, care va fi si subiectul conferintei de presa de luni, 25 ianuarie, la Info-prim neo, str. Puskin nr. 22, etaj 4, bir.446. Aici nu am deschis toate parantezele si nu am formulat sugestiile, caile de iesire din aceasta situatie.

In imagini plasam un exemplu cum, spre deosebire de basarabenii care asteapta cetatenie romana pina li se scurg ochii, cetateni de alte nationalitati depun cererea de obtinere a cetateniei in 2009 si o obtin in 2009.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

196 Comments

Add a Comment
 1. Pt viorel

  Nu conteaza din ce motive oamenii vor sa isi redobindeasca cetatenia romana. E un drept al lor si trebuie sa si-l poata realiza fara a fi umiliti. Asa cum nu au fost intrebati daca doresc sa fie deznationalizati sau nu de regimul comunist de factura sovietica, la fel nu trebuie sa intereseze pe nimeni de ce iau cetatenie, pentru ca, oricum, pe calea iesirii in lume vor deveni altii, mai europeni, mai destupati la minte, mai deschisi si proreforme.

  De asemenea, chiar daca doresc cetatenia romana din alte motive, nimeni nu are dreptul sa intre in sufletul fiecaruia si sa scociorasca acolo. Nimeni nu trebuie judecat pentru asta si oamenii nu trebuie impartiti in romani adevarati si alti romani. Chiar daca vor sa se deplaseze undeva cu pasaport romanesc, este bine, ca li se va da o sansa sa supravietuaisca – pentru ca acasa mor de foame.

  Guvernarea nu poate scoate problema rivnirii cetateniei romane prin obtinerea liberei circulatii in UE. Asta a vrut-o Voronin si bine ca nu i-a reusit. Spun bine, pentru ca nu a facut reforme interne, el a vrut sa alunge oamenii din tara pe aceasta cale si sa ii mentina lui regimul sau corupt, trimitind bani oamenii de peste hotare prin munca grea, uneori neonorabila, prost platita, departe de casa, oameni macinati de dorul copiilor, sotilor, parinrilor, surorilor si fratilor.

  Nici aceasta guvernare nu trebuie sa obtina libbera circulatie ca pe o pomana, ci pentru reforme si schimbari reale in societate.

 2. Pt constantin

  Eu nu-l citesc pe petrenco-juniorul comunist. Ma bucur ca il cititi si sinteti informat. Petrenco a fost tinta interpelarilor mele referitor la maica-sa, care are un liceu cu arenda neplatita, cu datorii la stat, lucra fara licenta. Dupa interpelarea mea, Zinaida Chistruga, de la Camera de licentiere, acum deputata comunista, i-a si dat licenta repede, sa „nu aiva probleme femeia”. Am fost in aceeasi comisie de relatii externe in Parlament cu Petrenco, este o jigodie. Daca aveti impresia ca poate scrie si Petrenco despre cetatenia romana si sa pledeze sa li-o dea basarabenilor conform legii – nu e nici o problema – aici ii salut pe toti care opteaza pentru asta.

  Cit proveste obiectiile la adresa guvernarii liberal-democrate, noi sintem in Opozitie constructiva, decizie votata de 15 membri ai BPC, dupa ce s-a recoamndat la sedinta Consiliului politic, pentru ca oamenii din teritoriu, prezenti la Consiliu, nu sint multumiti de ce este in raioane. Si daca veti avea rabdare sa cititi ce am spus noi la conferinta d epresa privind 100 de zile de guvernare, va pot spune ca deja adun din presa materialele care denota ca guvernarea se misca spre zonele unde am spus si noi ca e nevoie de una, de alta. Deci, peste o luna-doua mai facem conferinte de presa si ii vom ajuta din nou spunind ce credem. Daca ei vor face fontan de sus pe obiectiile noastre, vom spune lumii ca nu am tacut, dar am vazut indiferenta. Noi nu putem =fi anexa cuiva, nu putem fi la guvernare pentru ca nu sintem, dar sintem acum in opozitie constructiva.

  Asa vedem noi utilitatea noastra. Credeti-ma, mai multa lume spune ca e unicul loc unde pot spune ce vor, fara sa fie cenzurati. Si-apoi, daca de dimineata pina in seara vom scrie ca Filat e cu ala, Filat ecu ala, Filat a facut asta, Filat nu a facut asta, nimeni nu va citi blogul meu si consider ca presa independenta proFilat face un mare deserviciu guvernarii. O spune si Constantin Tanase, care echivaleaza importanta ochiului treaz cu asistenta Occidentului, cititi ce spune el, e pus pe blog la articolul despre presa.

  V-am explicat poate mai mult decit ati meritat cu postarea obraznicuta, dar v-am aratat ca am blogul si pentru a-i forma pe oameni, nu numai pentru a critica unele probleme.

 3. Pt Pitar

  Sa le luam pe rind. De ce Guvernul de la Chisinau poate da acte de identitate moldovenesti transnistrenilor fara bani, iar Bucurestiul nu poate da acte de identitate romanilor basarabeni fara bani?

  de ce Rusia poate da pensii pensionarilor rusi din Transnistria, iar Bucuresiul nu poate da acte de identitate gratuit basarabenilor?

  De ce trebuie atita cheltuiala de bani cu acest blestemat cazier juridic, ce nu figureaza nici in legea cetateniei?

  Ceea ce spun eu, nu adresez romanilor, ci Guvernului si Presedintiei romane. Nu confundati lucrurile.

  Ura atavica e in capul vostru. Eu am dispret fata de decidentii si functionarii romani care isi bat joc de romanii basarabeni. Eram odata pe Nicolae Iorga unde basarabenii depuneau dosarele si am vazut o singura data un funtionar roman care s epurta frumos cu oamenii, nu striga la ei si nu=i umilea. SI AM SPUS IN GURA MARE CA VA MULTUMESC IN NUMELE BASARABENILOR PENTRU ACEST COMPORTAMENT UMAN, PENTRU CA AM FOST MULT PE AICI CU ACTELE PRORRIEI MELE FAMILII SI AM VAZUT NUMAI BRUSCARE SI COMPORTAMENT BRUTAL, PRIN CARE TOTI BASARABENII ERAU TRATATI CU RAUTATE SI UMILITI.

  Sa va auda Dumnezeu ca vizita lui Basescu la Chisinau va fi cruciala. Eu, una, nu cred in el si nu mi-au placut relatiile sale cu Voronin, pe care l-a instalat la putere pe capul nostru.

  Poporul roman nu l-a votat pe Basescu. El a pierdut alegerile, dar s-a falsificat prea mult, au votat si basarabenii manipulati. Pentru ca au votat cei care au deja pasaport, cum era sa voteze cei care sint purtati pe drumuri?

  In rest – ati scrris ce ati scris pentru ca nu va doare pentru basarabeni. Cind o s ava doara si pentru ei, nu numai pentru cei de partea ailalta de Prut, veti scrie altfel.

 4. Pt Jay

  Eu nu doresc sa iti scriu nimic. Degeaba ai postat toata acesta manipulare. Fraza a fost spusa de Basescu, asta o stie toata lumea, in afara de tine. Eu sint la casuta de vacanta si nu am Internet bun, dar nici timp si nici chef sa caut exact fraza, caut-o si o vei gasi. Dar mi-am adus aminte unde am citit reactia lui Klimenko, pentru ca el a facut si conferinta de presa, de care, de asemenea, mi-am amintit. Am presupus ca pe http://www.ava.md o pot gasi si am gasit-o. Daca pui la indoiala adevarul legat de declaratia lui Basescu, nu mai discutam. Ti s-a aratat data cam cind si unde a spus-o Basescu – cauta, daca pui la indoiala. Eu nu pot pune la indoiala nici un gram, stiu ca a fost, o am si pe undeva in calculatoir, dar am vreo opt memorexuri si vreo patru calculatoare si nu voi pune planurile mele de o parte ca sa iti demontrez tie, Toma necredinciosul.

  Chiar si cu banii dati de Filat si Negruta lui Eremciuc – nu ai ascultat raspunsul obraznic al lui Filat la intrebarea pusa de Tudor Darie? Ca te interesa raspunsul cuiva de la Guvern. Ti-a raspuns tie sau cine i-o fi adresat lui Filat aceasta intrebare. Asa ai sa te convingi si cu declaratia lui Basescu pe care spui ca nu o cunosti si ai cheltuit o gramada de timp inzadar sa demonstrezi ca nu putea fi.

 5. Pt Francisc

  Da, dupa conferinta d epresa d eluni, avem de gind sa trimitem un Memoriu la MAE, MJ, Guvern si Presedintia romana si mai avem ceva in plan, veti afla luni. Mersi pentru apreciere si incurajare.

 6. Pt Mircea Popescu

  O pozitie foarte buna si va exprim si de aceasta data respectul meu.

 7. Pt Vitalie

  Voi fi sincera si de data aceasta. Ca partid, ori esti la guvernare, ori esti remorcat la un partid, ori esti in Opozitie – care poate fi constructiva sau dura. Nu vad, in primul rind, daca are vreo legatura guvernarea liberal-democrata cu problema cetateniei romane. Dar in privinta celor 100 de zile de guvernare AIE noi, PNL, care nu sintem la guvernare, care am declarat anterior ca sintem alaturi de AIE, dar care vedem – nu doar noi, dar si presa – ca sint lucruri neclare si niste riscuri care ne pot juca festa – nu consideram ca trebuie sa tacem, ca pe urma cineva sa ne spuna „si voi unde erati? De ce ati tacut?” Deci, daca nu sintem buni pentru guvernare, la sigur ca putem fi de folos din opozitie – asa cum este – mica, micuta, micutica, micuticuta sau mare, puternica, activa etc. PNL nu poate sa nu aiba pozitie, mesaj, demers. Va pot spune doar citiva oameni din condeucrea PNL, Alexandra Can, fost ministru al industriei si coemrtului in Guvernul Sturza, Anato Revenco, om de afaceri, medic, Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau, Andrei Iuri-Apostol, primul presedinte al PNL, fost deputat, George Avornic, diplomat, dat afara din MAE ca multi tineri buni, de catre comunisti, a lucrat in misiuni diplomatice in Turzia, Italia, este alaturi, membru al DPN, Mircea Rusu, deputat care a votat Independenta RM, om de afaceri, presedintele Uniunii Industriasilor, juristi, specialisti bancari, totul e pe site-ul PNL. Si cind o Nina Gonta scrie ca Pavlicenco face si drege, spune niste prostii, pentru ca ai mei colegi stiu perfect si vad ca eu nu fac nimic in numele partidului decit ce e votat. Pai chiar poti spune ca eu manipulez sau „cumpar” aceasta lumea si alta, la fel de buna, din BPC si DPN, ca sa spun singura ce vreau? Ca sa nu mai spun ca sint publicate pe blog si pe site-ul PNL toate materialele ultimei sedinte a DPN, unde am pus frontal toate problemele si au fost discutate cu membrii, deciziile luindu-se colectiv.

  Iertati-ma ca v-am scris prea mult.

  Daca vorbiti serios, numarul meu de telefon este 069111682. sanatate.

 8. Analist rus: Moldova trebuie să aleagă între integrarea europeană ca stat separat sau prin unirea cu România, ca naţiune reunificată

  Republica Moldova trebuie sa aleaga intre granitele ei actuale si integrarea europeana, afirma analistul politic Fiodor Lukiankov, redactor sef al revistei „Rusia in politica globala”, intr-un comentariu pentru cotidianul Kommersant. In cazul ultimei optiuni, soarta teritoriilor din stanga Nistrului va deveni o durere de cap exclusiv a Rusiei, crede analistul rus.

  Dupa ce in prima jumatate a anilor ’90 conflictele etnice din Moldova si din alte foste republici sovietice ‘au fost inghetate’, procesul de reglementare s-a transformat intr-o rutina diplomatica. In practica, toata lumea era multumita de acest status-quo, noteaza el.

  Tarile care s-au confruntat cu fenomenul separatismului au construit bazele propriei statalitati. Proclamandu-si independenta, fostele provincii au supravietuit bazandu-se pe cartuse externe. Rusia a pastrat un instrument de presiune asupra vecinilor, iar Europa si SUA au fost multumite ca nu este razboi.

  In final, toata lumea a ajuns la concluzia ca este mai bine ca echilibrul creat sa nu fie distrus. Dar, ulterior, noile state independente s-au stabilizat si au dorit stabilitate. La randul ei, Rusia s-a gandit sa-si refaca pozitiile. Iar Occidentul a inceput sa priveasca mai atent la spatiul postsovietic.

  Concurenta s-a acutizat, dar toata lumea a continuat sa solicite celuilalt sa nu distruga starea de lucruri existenta, fie si formal.

  In vara lui 2008, razboiul caucazian a deschis o noua etapa, ale carei premise au fost create anterior odata cu recunoasterea provinciei Kosovo.

  Prioritatea actualei puteri de la Chisinau este integrarea europeana, iar Moldova este unica tara care are, cel putin teoretic, doua variante de realizare a dezideratului sau: integrarea ca stat separat sau prin unirea cu Romania, ca natiune reunificata. Dar, in ambele cazuri, problema transnistreana constituie un obstacol, incheie analistul rus.

 9. …”integrarea ca stat separat sau prin unirea cu Romania, ca natiune reunificata ” … de-a dreptul penibila situatia in care ne aflam . rusii cu bun simt recunosc ca suntem aceeasi natiune si in r.moldova si in romania , dar unii stau sa mai asculte brasoavele comunistilor ,”moldova unita” si democratilor ca e taman invers …mare bataia de joc !

 10. politizat sau nu acest articol, cu toate antipatiile si simpatiile, nu pot sa nu observ niste lucruri

  – e unul din cele mai bune articole care le-am citit (foarte bine inchegat, documentat, motivat)
  – ma uimit DIN NOU curajul dnei Pavlicenco in a dezbate ORICE SUBIECT indiferent ca este TABU, dar cat timp este inspre binele cetateanului de rand din Rep. Moldova

  Sincer eu laud destul de greu, si nu odata am considerat ca mai bine sa nu laud sau sa nu scriu nimic, pentru ca in aceste vremuri in care existau pupincuristii PPCD si PCRM pentru Rusia, orice lauda nemotivata aduca mari semne de intrebare asupra unei persoane. Dar am sa o fac pentru ca este total motivat.
  BRAVO DNA PAVLICENCO pentru curajul si obiectivitatea dvs in toate cele spuse in acest articol !
  De fapt tocmai un acest tip de articol mi-a creat aceiasi uimire, si aceiasi placere in a citi blogul dvs, prin faptul ca spuneti prea raspicat si clar lucrurilor pe nume.
  Pacat ca cei din Rep. Moldova nu stiu ce oameni politici sunt gata sa lupte pentru binele lor.

  Si de fapt mesajele oamenilor normali care s-au luptat cu aceste probleme se vad chiar aici pe blog. A ne ascunde ca ele nu exista, sau sa nu vorbim sa le facem tabu pentru ca vorbim de dl Basescu… nu e chiar normal.
  Oricum eu odata am criticat pe dl Basescu aici, si dupa ce cazuse totul intr-o lupta de „razboi civil pe forum” am renuntat, pentru ca unele persoane nu sunt chiar atat de verticale, de obiective incat sa accepte ca exista si lucruri rele la dl Basescu, indiferent de binele care il face.

  Oricum este datoria voastra si dreptul vostru sa cereti cetatenia si sa o obtineti DEMN, indiferent ca acest lucru presupune criticarea dlui Traian Basescu, chiar MAI MULT DECAT ATAT dat fiind ca majoritatea alegatorilor care l-au votat pe dl Basescu in Rep. Moldova l-au votat pe dansul si nu pe dl Geoana, cu atat mai mult si dna Pavlicenco si orice alt cetatean din Rep. Moldova care a fost la vot ARE DREPTUL IN A CRITICA CANDIDATUL PE CARE LA VOTAT pentru ca nu si-a facut datoria asa cum a promis in campanie. Este un atribut DEMOCRATIC sa critici candidatul politic pe care l-ai votat. Este normal.

  Din nou BRAVO.

 11. Pt Ed_________

  As avea doua lucruri de spus la postarea Dvs.

  1. Daca mai multa lume ar gindi asa, am fi altii, am sti SA NE CEREM si SA NE OBTINEM DREPTURILE. Unele invinuiri urite ce imi sint aduse aici, legat de articol, vor sa sugereze ca daca sint romanca si am si un ordin din partea Statului Roman, ar trebui sa tac. Or, eu consider ca tocmai pentru ca sint romanca si Statul Roman m-a apreciat, am datoria sa lupt pentru valorile democratice, pentru respectarea legii, pentru apararea drepturilor tuturor romanilor. Ca pentru asta am fost apreciata, nu pentru lasitate si tacere.

  2. Cind vom privi lucrurile prin datoria noastra civica de a fi activi nu ne vom mai lamenta ca sintem ai nimanui. Si tocmai atunci vom putea schimba cu adevarat lucrurile.

 12. Am obtinut cetatenia romana (nu am cumparat-o) in 2001. Si nu in scop speculativ sau din ,,dragoste netarmurita,, Tatal meu si mama mea s-au nascut pe timpul Romaniei Mari si au fost botezati de Mitropolia Basarabiei. S-au nascut romani si eu nu puteam si nu pot sa fiu altceva sau altcineva. Din 2001 nu am fost niciodata mai departe de Romania. La ucraineni si rusi nu merg, ca nu ma intereseaza. Sunt roman si punctum, cu acte in regula si viza de resedinta in Moldova. Si nu ma bat cu pumnul in piept cate am facut pentru acest pamant. Dar PSD din Romania si comunistii din Moldova nu i-am votat si nu o sa-i votez niciodata.
  Lui ED…
  Ziceti ca ,,Este un atribut DEMOCRATIC sa critici candidatul politic pe care l-ai votat,,
  Este normal, dar voi l-ati crticat si inainte de a-l vota noi, si dupa ce nu l-ati votat voi.

 13. D-na Vitalia Anatol Revenco nu e din r-ul Drochia s. Mindic de origine ?

 14. Pt. Jay
  Nu sunt candidat PSD, nu sunt membru PSD sau al altui partid si nici n-am fost membru de partid inainte de ’89.
  Locuiesc in Statele Unite si o perioada am activat in cadrul unor organizatii ale diasporei. Din aceasta pozitie am avut prilejul sa cunosc sau sa vin in contact cu multe personalitati politice din Romania si din Basarabia.

 15. Pt Vitalie

  Despre Anatol Revenco – e sau din Drochia, sau din Soroca, adica e din acea zona de nord, de ce intrebati?

 16. mersi, deja mam uitat pe pnl.md datele despre d-lui

 17. profesoara mea de clasele primare a fost Revenco Victoria Victor, si are un baiat cam de virsta d-lui in cauza Anatol Revenco care activa ca intrprinzator.

 18. d-na Pavlicenco:

  Lasand la o parte faptul ca spuneti una, dar faceti alta („Eu nu doresc sa iti scriu nimic” – si totusi o faceti 🙂 – precizez urmatoarele:

  Eram sigur ca o sa spuneti iar „manipulare”. De fapt, de ce ma mai mira. Orice lucru spus de mine, cand nu e in acord cu ceea ce spuneti dvs, e „manipulare”. M-am obsinuit. Probabil ca si mine „manipuleaza” si Nina Gonta, si Pitar, si o gramada de alti vizitatori care va spun niste lucruri mai direct ca mine, care incearca totusi sa pastreze un nivel al discutiei cat de cat civilizat.

  Este ciudat cum fraza asta spusa de Basescu, pe care o stie „toata lumea”, este de negasit. Intotdeauna ati gasit scuza asta, ca „nu aveti timp de cautat”, cand a fost vorba de a demonstra un lucru spus. Desigur, ca iar o sa ma insultati si o sa ma numiti nu stiu cum, ca am „indraznit” sa spun asta. Nu-i nimic, vizitatorii citesc si judeca.

  „Daca pui la indoiala adevarul legat de declaratia lui Basescu, nu mai discutam. Ti s-a aratat data cam cind si unde a spus-o Basescu – cauta, daca pui la indoiala.”

  Am cautat d-na Pavlicenco, asta e faza, ca am cautat de mi s-a acrit. Daca vreun alt vizitator de pe blog o poate gasi, rog cu respect sa ne-o puna la dispozitie. Scuzati-ma daca „indraznesc” sa cer si eu niste dovezi pentru ceva ce eu personal nu am auzit niciodata. Aceasta e democratia, sa poti pune la indoiala liber, niste lucruri.

  „Chiar si cu banii dati de Filat si Negruta lui Eremciuc – nu ai ascultat raspunsul obraznic al lui Filat la intrebarea pusa de Tudor Darie? Ca te interesa raspunsul cuiva de la Guvern.”

  Ba da, d-na Pavlicenco, am urmarit raspunsul lui Filat, pe care nu l-as cataloga „obraznic” deloc. Consider ca a fost sincer cand a spus ca a dat acei bani din considerente umanitare. Eu nu cunosc mai multe de acest Eremciuc, dar vorba lui Filat, nici nu pot condamna un om la moarte doar pentru ca a facut (face) parte din PCRM. Oricat de mult as uri eu comunistii. Daca Eremciuc se face vinovat de vreo crima, a iesit in public cu declaratii anti-romane, a contribuit la torturarea tinerilor, atunci eu personal merg la Filat si il iau de guler. In rest, daca sarim din orice la gatul oamenilor, nu ne deosebim cu nimic de comunistii pe care ii condamnam atat de fervent.

  „Asa ai sa te convingi si cu declaratia lui Basescu pe care spui ca nu o cunosti si ai cheltuit o gramada de timp inzadar sa demonstrezi ca nu putea fi.”

  Chiar nu o cunosc, nu inteleg de ce e asa de greu de crezut. Timp nu mi-a luat mult, Google merge destul de repede cu o conexiune de internet buna. Si nu demonstrez nimanui nimic, imi expun o simpla parere, in care cine doreste crede, cine nu, nu. Atat.

 19. Pt Nine Gonte

  Atita timp cit nu te potolesti sa nu iti gasesti modalitatea adecvata de a discuta orice subiect, si nu autorii articolelor, nu esti interesanta pentru blogul meu. Si nu vei mai intra, pentru ca esti ineducabila. Vrei sa intri in PNL? Intra. Lucreaza, apoi fa-ti cariera politica in PNL si ajunge sa ai atita sprijin in partid, incit sa poti promova un tinar sau o tinara care va putea prelua conducerea partidului, asigura finantarea si functionalitatea lui. Deocamdata, prin ce postezi, esti o placa roasa si sparta. Adica un gunoi. Reconditioneaza placa, reinventeaza-te, revede-te si revizuiesti modul de a scrie, poate ajungi la unul civilizat. Nu accept ca blogul meu sa fie model de obraznicie si injurii, insulte si tupeism.

  Daca intelegeai din aluziile de pina acum ca ceea ce fac eu e decizia colectiva a echipei, erai sa te schimbi. Daca asta nu ai inteles, cauta-ti bloguri mai pe potriva-ti. Al meu meu e prea elevat pentru femei isterizate. Un text ca lumea nu poti scrie, il amesteci cu intervaluri nenecesare, puncte, virguli, fraze neterminate, idei pe jumatate clare, litrere mari si litere mici amestecate si – multa, multa ciuda. Cauta-ti un al debuseu, eu nu platesc pentru gazduirea blogului ca sa mi-l viziteze oameni necivilizati, care trebuie sa mearga la psihiatri. De aceea e si prevazut dreptul meu de a-l administra. Nu e vorba de opinii diferite, e vorba de moduri de expunere necivilizate, cucoana… Nu am vazut un argument in favoarea sau in defavoarea „cazierului juridic” sau al „programarii”, ci numai vokrug da okolo si insulte la adresa mea. Fa-ti blog si arunca-ti acolo tot gunoiul adunat in suflet.

 20. salutare, Vitalie 😉 closca inca mai cloceste 😉 dar tu nu mi-ai raspuns nici acum la mailul acela, cand o vei face? 🙂

  d-lui Mircea Popescu, va multumesc pentru raspuns. V-am intrebat pentru ca exista cineva cu numele dvs aici, care activeaza in politica. Oricum, va mai asteptam cu opinii. Sanatate!

 21. Pt Jay

  Nu am ce sa-ti mai spun. O asemenea declaratie a fost si este exact cum am reprodus-o din ruseste, ca romaneste nu am timp sa o caut, daca o gasesc, iti voi trimite-o, dar am sa-ti cer sa iti ceri scuze pentru ca esti mereu cuprins de neincredere fata de ce spun.

 22. d-na Pavliceco, eu imi asum public angajamentul ca daca o asemenea declaratie exista, cuvant cu cuvant cum a scris Klimenko, voi recunoaste ca eu am fost mai putin informat ca dvs, si imi voi cere scuze si public, daca asta ajuta. O zi buna.

 23. Pt Jay

  Repet: Nu am la casuta de vacanta Internet bun, e prin antena. Nu am nici timp sa caut declaratia. Am sa o caut, pentru ultima oara, pentru ca ma jignesti cu aceasta neincredere. In al doilea rind, am cautat mai usor cu numele Klimenko, pretinsul sef al rusilor, in Moldova, pentru ca el nu a facut atitea declaratii ca Basescu, al carui nume da foarte multe oportunitati de vizualizare. Si, prin http://www.ava.md, care a gazduit pozitia lui Kliemko, am gasit reprodusa afirmatia lui Basescu. Ea exista, dar eu nu o pot gasi azi, Insa daca tu pui la indoiala din nou ce spun eu, si articolul mare reprodus in limba rusa, plus conferinta de presa publica la care a fost reactia lui Klimeko, am sa il fac pe dracul in patru sa o gasesc, dar numai pentru ca mai m-ai jignit o data si pentru ca vreau sa-ti demonstrez ca esti pe nedrept agasant si faci filozofie pe loc gol.

 24. @Jay: prietene, cred ca tocmai ai pierdut „pariul” cu d-na Pavlicenco!

  Mai exact, declaratia de presa a lui Base dupa sedinta CSAT a sunat chiar asa:

  „Nu in ultimul rand, plecand de la realitatea ca pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana exista un deficit de circa 20 milioane de oameni, nu vad de ce Romania nu ar contribui la acoperirea acestui deficit, aproape liberalizand acordarea cetateniei catre cetateni ai Republicii Moldova, fie ca sunt de origine romana sau de origine rusa. Sunt destule familii de rusi in Republica Moldova care doresc sa obtina cetatenie romana, privind la interesul copiilor de a studia si de a circula liber in Europa.

  Cam acestea au fost problemele abordate in CSAT astazi.”
  Departamentul de Comunicare Publica
  25 Septembrie 2007

 25. d-na Pavlicenco, nu inteleg deloc de ce va simtiti jignita. Nu v-am numit in niciun fel, dar am si eu dreptul sa verific orice informatie care imi parvine. Cred ca si dvs procedati la fel, nu luati in viata tot ce auziti de bun. Asa procedez cu toata lumea, inclusiv cu prietenii mei, care nu se simt deloc jigniti. Asa e, Toka? 🙂

  Dovada ca stiu sa recunosc cand gresesc, si sint om de cuvant. Motiv pentru care aveti public scuzele mele, dupa cum ne-a aratat si Toka, aceasta declaratie exista.

  http://csat.presidency.ro/?pag=46&id=24

  Ok. As dori totusi sa adaug doua aspecte:

  1. Basescu nu spune ca etnicii rusi trebuie sa o primeasca inaintea celor romani.

  2. Daca vom dori vreodata sa facem Unire, nu vom putea uni cele doua teritorii fara sa includem si etnicii rusi. Asa a fost si in 1918, asa va fi si data viitioare. Nu putem face abstractie de acesti oameni. Si la drept vorbind, eu chiar am intalnit rusi care gandesc si se exprima romaneste, si simt romaneste. Eu cred ca acesti oameni de bun simt merita sa primeasca cetatenie. Nu discriminatoriu, nici inainte, nici dupa ceilalti. In aceleasi conditii cu toata lumea.

 26. Pt Jay

  Cine a spus sa le dea rusilor inaintea romanilor?

  reproduc prima ta postare legata de basescu si cetaenia pentru rusi:

  “Oare nu chiar Basescu a declarat ca ar fi bine sa se dea cetatenia romana si rusolingvilor din RM? Ati uitat?”

  Nu vreau sa va acuz de nimic, si nici nu vreau sa ajungem iar la discutii incrancenate pe marginea conceptiilor noastre divergente. Vreau doar sa va intreb daca aveti declaratia cu pricina, unde Basescu spune ca AR FI BINE DE DAT CETATENIE SI RUSILOR (asta inteleg eu prin rusolingvi, sau asta deduc din ideea dvs). Citatul macar, fragmentul unde spune acest lucru. Va multumesc.Ţ

  Repet: Unde am scris eu sa le dea rusilor inaintea romanilor?

  CINE MANIPULEAZA?

  Si acum:

  Iata ce am reusit sa gasesc prin Internetul meu din provincie. Pe unimedia e video cu declaratia lui Basescu, Internetul meu prost nu o poate reproduce. La fel, la a doua, la Europa Libera, este pozitia lui Klimenko. Repet: nu e usor sa gasesti declaratia lui Basescu – el are sute si mii, dar o gasesti prin reactia lui Klimenko, cea care s-a intiparit IN MINTILE basarabenilor.

  http://www.unimedia.md/?mod=news&id=2329
  Băsescu, ironizat de ruşii din R.Moldova (VIDEO)
  EU RO PA Chişinăul s-a supărat din nou pe Bucureşti. De această dată vorbim de ruşii din Moldova care l-au ironizat pe preşedintele român Traian Băsescu, pentru că a declarat că şi etnicii ruşi îşi doresc paşapoarte româneşti. „Nici în cel mai urât vis”, a replicat liderul pro-rus de la Chişinău, Valeri Klimenko.

  http://www.europalibera.org/content/article/1448202.html
  Internațional
  Valerii Klimenko, liderul congresului comunităţilor ruse, sustine ca rusii din Moldova nu vor pasapoarte romanesti – Liliana Barbarosie

  IN GENERAL, EU NU VAD CE PROBLEMA APARE AICI, IN AFARA DE FAPTUL CA TU VREI SA INDUCI CA EU INVENTEZ DECLARATII DE-ALE LUI BASESCU. DIN PARTEA MEA – SA FIE CIT MAI MULTI ROMANI, NU INTELEG CE TI-A SARIT TANDARA CU ACEASTA DECLARATIE A LUI BASESCU.

  Si la sfirsit: Jay, ai dreptul sa verifici ce vrei, dar sa nu ma presezi pe mine sa-ti demonstrez, cind nu am Internet, numai ca sa+ti demonstrez eu tie ca nu sint, ca sa vezi, mincinoasa… Asta tu incerci sa interpretezi lucrurile, precum ti-am aratat aici. Si pe urma eu mai am treburi nu doar sa pescuiesc prin Internet declaratiile – care ti-au scapat tie intr-un moment. Apoi – cum ai cautat draga de ai ametit, daca nu ai gasit pe http://www.unimedia, cind eu am gasit din prima, si pe Europa Libera, unde am gasit la fel, imediat?

 27. pai, sincer vorbind, nici eu nu inteleg ce anume ii reprosati lui Basescu cu aceasta declaratie? 🙂 daca intelesesem eu corect, era ca de ce isi „permite” Basescu sa dea cetatenii rusilor. Daca cumva am inteles eu gresit, admit asta.

  Ce tine de Klimenko, vorbeam cu Toka aseara si-i spuneam: sa vad eu un rus care dupa Unire, va face cerere sa renunte la cetatenia romana. Eu consider ca niciunul sau foarte putini.

 28. Pt Jay

  Dar de unde ai luat-o, dupa ce am pierdut atita timp si te-am convins ca nu am spus minciuni si nu vad mea culpa din partea ta, ca eu am reprosat ceva in acest sens lui Basescu? Tu ai deja un sindrom si un complex? Am spus o fraza simpla “Oare nu chiar Basescu a declarat ca ar fi bine sa se dea cetatenia romana si rusolingvilor din RM? Ati uitat?” – pe care chiar tu ai reprodus-o si ai inceput tevatura cu minciuna presupusa a mea? – Unde vezi aici repros?

  Jay, am o rugaminte la tine. E cazul sa iti revezi unele lucruri si sa intelegi ca eu am putin mai multa raspundere pentru ce fac decit crezi sau decit nu vrei sa crezi tu. Eu am pierdut acum mult timp sa iti arat, inca o data, ca nu umblu cu minciunile, dar aceste atitudini ale tale ma deranjeza. Cauta tu mai bine, nu eu la casuta de vacanta sa imi ies din pene cautind sa ma „dezvinovatesc” pentru nu stiu ce vina inventata de tine. Daca nu te-as cunoaste personal, nu as face efortul, dar te cunosc si vreau odata si odata sa ne crutam timpul, nervii si efortul.

 29. Pt Toka

  Iti multumesc foarte mult.

  Asta e declaratia postata de dumneata

  “Nu in ultimul rand, plecand de la realitatea ca pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana exista un deficit de circa 20 milioane de oameni, nu vad de ce Romania nu ar contribui la acoperirea acestui deficit, aproape liberalizand acordarea cetateniei catre cetateni ai Republicii Moldova, fie ca sunt de origine romana sau de origine rusa. Sunt destule familii de rusi in Republica Moldova care doresc sa obtina cetatenie romana, privind la interesul copiilor de a studia si de a circula liber in Europa.”

  Asta e declaratia tradusa de mine dintr-un comentariu rusesc

  „Aici se spune ca “pe 25 septembire (eu cred ca in anul 2008) la sedinta Consiliului Suprem al Apararii,. Basescu a facut o declaratie semnificativa, care demonstreaza o abordare total noua din partea Bucurestiului oficial fata de ua dintre cele mai fierbinti teme ale relatiilor moldo-romane – acordarea cetateniei romane locuitorilor din R.Moldova. Liderul roman a declarat ca liberalizarea procesului de acordare a cetateniei romane trebuie sa ii vizeze pe toti locuitorii din R.Moldova, indiferent de originea lor – romana sau ruseasca. “In R.Moldova exista destule familii rusesti care isi doresc cetatenia romnana in interesul copiilor lor, care vor sa invete si sa se miste liber prin Europa” – a mentionat Basescu.”

  Si asta e pozitia expusa, cu prea multa usurinta, de Jay, in loc sa caute ce il interesa atit de tare. In loc sa caute declaratia sau referirea la declaratia lui Basescu, Jay imi tine o lectie despre Klimenko, CSAT si „minciunile” mele…

  „In primul rand haideti sa analizam si sa stabilim impreuna credibilitatea celui care pune in gura presedintelui acea fraza si acele cuvinte: “tovarasul” Klimenko, campion al declaratiilor si atacurilor impotriva Romaniei. Nu de putine ori comunistii, cand nu au avut munitie, au trebuit sa o inventeze. Nu as fi avut nimic de zis, ba poate ca v-as fi dat si dreptate, daca o asemenea declaratie a lui Basescu ar fi existat. In realitate insa, o asemenea declaratie ar fi trebuit mai intai sa aiba premisele de a ajunge la sus-numitul Klimenko. De ce spun asta? Pentru ca sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se desfasoara cu usile inchise, fara accesul presei, iar stenogramele, chiar daca ar exista, sint secretizate, din simplul motiv ca acolo se discuta rapoarte SRI, SIE, si alte date ce tin de securitatea nationala, politica sau economica. Nu mai tin minte exact componenta CSAT-ului, dar din cate imi amintesc, acolo sint seful statului, seful SRI, seful SIE, ministrul economiei, al sanatatii, seful Senatului (va mai amintiti cum Basescu a folosit asta si in campania electorala, reprosand lui Geoana ca in calitate de membru al celei mai importante institutii de securitate nationala, a unei tari membre NATO, si-a permis sa mearga la Moscova, fara sa anunte macar), si seful armatei. Motiv pentru care d-l Klimenko nu avea cum sa aiba acces la o asemenea declaratie, daca ea ar fi existat. Numai in cazul in care se putea metamorfoza si ajunge acolo sub alta identitate. Acest om pe langa faptul ca e un mare instigator, e si un mare mincinos. Si profita de faptul ca oamenii in Moldova nu au acces la unele informatii ce tin de Romania.

 30. @d-na Pavlicenco: cu placere!

 31. d-na Pavlicenco, eu nu „induc” nimic, vreau doar sa studiez cu atentie niste materiale de presa. E vreo crima in asta? Chiar nu va inteleg cu ce anume „manipulez” eu..e interzis in ziua de azi sa ceri si niste probe?

  Nu-mi sare nicio tandara niciodata, poate sa fie orice declaratie a lui Basescu, dupa cum vedeti, pot sa si critic, pot sa si recunosc cand gresesc (oare dvs sinteti in stare de asemenea gesturi in viata?). Dar am si eu dreptul de a pune intrebari. Nu vad unde e tragedia.

  Vedeti cine incepe prima? 🙂 si mai ziceti de ce se aprind discutiile intre noi..eu daca m-as adresa dvs cu apelativul „draga”, frumos mi-ar sedea?

  Imi pare rau, nu mi-a dat prin cap sa caut pe Unimedia, iar pe Europa Libera nu intru de obicei (nu ca nu o agreez, dimpotriva, dar nu-mi ajunge timpul). Eu am cautat pe Google, si am pus la Search fragmentul dat de dvs. Incercati sa vedeti daca dvs va da vreun rezultat asa. Mie nu mi-a dat. Luati-mi gatul pentru asta 🙂

  Poate am inteles eu “gresit” modul dvs de exprimare – eu cel putin am interpretat ca un repros. Daca nu e, atunci poate am exagerat eu.

  Ce tine de a face “mea culpa”, urmariti si cititi inca o data comentariul precedent, unde mentionez si scuzele mele pentru faptul ca declaratia exista. Nu stiu sa scriu ingrosat aici, puteti sa ingrosati dvs cuvintele cu scuzele respective.

 32. nu inteleg unde anume spun eu ca dvs „mintiti”. Aratati-mi acest cuvant in postarea mea. V-am cerut doar sa vad si eu declaratia. Chiar nu am acest drept?

  Motivul pentru care am spus ca nu avea cum Klimenko sa aiba acces la CSAT este pentru ca nu ati precizat unde poate fi gasita declaratia.

 33. E pur si simplu terapeutic pentru toata lumea de pe blog chiar si pentru vampirii deaici acest „dialog” intre Braghis si Diacov pe Jurnal TV. Amuzati-va
  http://jurnaltv.md/#58864&20100122&58870&&30098&3604&30098

  P.S.Va veti da seama ce gunoi avem in casa si ce ne asteapta in viitorul foarte apropiat. Si de ce Doamna Pavlicenco bate din toate clopotele

 34. Un multumesc aparte gazdei pentru eliminarea virusului Contea-Gonta de pe blog,

 35. Pt Jay

  Imi pare rau, dar nu e chiar asa.

  1. Primul tu ai inceput sa imi ceri de unde am luat dclaratia si sa pui la indoiala existenta ei.

  2. Dupa ce ti-am plasat ce am gasit mai usor pe http://www.ava.md, ai pus la indoiala intr-o postare lunga si fara rost ca de unde oare s-o fi luat Klimenko si a sa declaratie – ti-am aratat asta ingrosind declaratiile tale cu negru raspunzindu-i lui Toka.

  3. Nu ai crezut nici dupa ce ti-am reprodus de pe unimedia si Europa Libera, ai intors imediat placa si ai inceput sa imi spui ca ba nu trebuie dat rusilor inaintea romanilor – nimeni nu a atins macar tangential acest lucru, ba ca de ce ii reprosezi lui Basescu aceasta declaratie – iarasi nimeni nu a facut asta. Deci cine incepe si cine nu cedeaza, ori, cind e fortat deja sa cedeze, tot se mai zbate?

  Exemplu personal – cind am avut un accident – am spus imediat pe blog: a fost vina mea. Si in general, cam de putine ori gresesc, de aceea am putine ocazii sa imi prezint scuze. Dar tocmai asta enerveaza pe multi, spun ca eu cad ca pisica in picioare, dar nu am ce sa le fac. Dintr-un simplu motiv: nu am o viata dubla nici in actiuni, nici in declaratii, nici in ginduri.

 36. Pt Jay

  Pai cum sa iti spun eu unde poate fi gasita declaratia, daca nici eu nu am retinut unde. Dar cind ti-am postat declaratia de pe http://www.ava.md si bucatica tradusa in romaneste – “pe 25 septembire (eu cred ca in anul 2008) la sedinta Consiliului Suprem al Apararii – cum adica nu este scris unde a facut-o.

  Aceasta e postarea ta, Jay?

  Ai scris aici asa – e cu aldine:

  “In primul rand haideti sa analizam si sa stabilim impreuna credibilitatea celui care pune in gura presedintelui acea fraza si acele cuvinte: “tovarasul” Klimenko, campion al declaratiilor si atacurilor impotriva Romaniei. Nu de putine ori comunistii, cand nu au avut munitie, au trebuit sa o inventeze. Nu as fi avut nimic de zis, ba poate ca v-as fi dat si dreptate, daca o asemenea declaratie a lui Basescu ar fi existat. In realitate insa, o asemenea declaratie ar fi trebuit mai intai sa aiba premisele de a ajunge la sus-numitul Klimenko. De ce spun asta? Pentru ca sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se desfasoara cu usile inchise, fara accesul presei, iar stenogramele, chiar daca ar exista, sint secretizate, din simplul motiv ca acolo se discuta rapoarte SRI, SIE, si alte date ce tin de securitatea nationala, politica sau economica. Nu mai tin minte exact componenta CSAT-ului, dar din cate imi amintesc, acolo sint seful statului, seful SRI, seful SIE, ministrul economiei, al sanatatii, seful Senatului (va mai amintiti cum Basescu a folosit asta si in campania electorala, reprosand lui Geoana ca in calitate de membru al celei mai importante institutii de securitate nationala, a unei tari membre NATO, si-a permis sa mearga la Moscova, fara sa anunte macar), si seful armatei. Motiv pentru care d-l Klimenko nu avea cum sa aiba acces la o asemenea declaratie, daca ea ar fi existat. Numai in cazul in care se putea metamorfoza si ajunge acolo sub alta identitate. Acest om pe langa faptul ca e un mare instigator, e si un mare mincinos. Si profita de faptul ca oamenii in Moldova nu au acces la unele informatii ce tin de Romania.”

  Adica, sa intelegem: „declaratia nu a existat si Pavlicenco, apoi Klimenko spun minciuni si impusca vrabii”? Cum, Jay, prin asta nu m-ai facut mincinoasa?

  Jay, te rog inca o data, daca ai gresit, recunoaste, invata lectia si alta data nu o repeta. Nu mai cauta acum nimic, nu e de gasit. Ma satur sa ma invirt in jurul cozii mele si in jurul cozii tale din cauza ca iti e greu sa faci un pas inapoi. Hai sa o incheiem. A FOST O ASEMENEA DECLARATIE, TE-AI CONVINS CA NU UMBLU CU MINCIUNILE, AM PIERDUT TOTI MULT TIMP. CE MAI VREI?

 37. Buna ziua – am o ideie referitor la plasarea video pe site. Am descris detaliile intr-un mail si vi l-am expediat

 38. Pt Viorel

  Mersi, imediat merg sa vad.

 39. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Declaratia presedintelui Romaniei in CSAT este ambigua si nu are de legatura cu legislatia romaneasca in domeniu, inclusiv Constitutia. Textul romanesc reproduce identic textul din Constitutia Republicii Federale Germania. Acest text a fost adoptat in Germania federala dupa aparitia Republicii Democrate Germane. Acest pasaj in varianta germana afirma: Este cetatean al Republicii Federale Germania orice cetatean al lumii de nationalitate germana si orice alt cetatean care a avut aceasta cetatenie si care din motive independente de vointa sa a pierdut-o, precum si urmasii acestuia. Partea privitoare la nationalitate lipseste din textul romanesc si este corect asa pentru ca in Romania traiesc 25 de minoritati nationale care in marea lor majoritate sunt loaiale statului roman si este posibil ca cetateni apartinand acestor minoritati nationale sa-si fi perdut cetatenia romana independent de vointa lor si ei trebuie sa fie tratati ca orice alt cetatean roman. Deci toti locuitorii Republicii Moldova, indiferent de etnie ( nu vad rostul specificarii numai a etniei ruse ) care sunt descendenti ai unor fosti cetateni romani ( desi in Franta si in Grecia nu este asa, in Romania cetatenia si nationalitatea nu sunt acelasi lucru ) sunt de drept cetateni romani. Cei care au venit ulterior in actuala Republica Moldova nu beneficiaza de acest drept si pot deveni cetateni romani, ca orice alt cetatean al lumii, doar daca isi stabilesc domiciliul pe teritoriul Romaniei, in conditiile stabilite de lege. Lucrurile sunt foate clare. Nu vad de ce legislatia romaneasca trebuie interpretata, pentru a nu stiu cata oara, in stil personal, de catre un personaj care mereu face declaratii ce genereaza comentarii si proteste.

 40. v-am mai expediat ceva pe mail

 41. Pt Romanul

  La care personaj va referiti?

 42. Pai scrie chiar la inceputul textului postat deja. Si apoi am spus-o de atatea ori incat am inceput sa ma satur. Bineinteles la presedintele Basescu ma refer.

 43. pentru VP
  la care ? Chiar n-ai inteles? La d-ta, ,CUCOANA! Dta generezi comentarii si proteste , deoarece interpretezi multe lucruri dupa bunul plac . Cauti „galagie” , ca sa nu uite lumea de Pavlicenco. Ai sa duci la rapa, cucoana /cuvantul adresat de dta mie/, PNL-ul. SUCCES !

 44. Am citit si eu multe pe aici si cred ca gazda are multi vizitatori deoarece provoaca discutii inutile , interpretind multe lucruri gresit sau tendentios. PNL-ul chiar ca are o problema.

 45. Precizarea etniei in textul german are o explicatie. In general legea era destinata transfugilor. Ori transfugii erau de doua categorii: transfugi din RDG si la astia se refera partea din text privitoare la cei care si-au pierdut cetatenia si transfugi de etnie germana proveniti din Uniunea Sovietica si restul tarilor comuniste ( inclusiv Romania ) care trebuiau astfel sa fie separati de restul transfugilor care primeau doar azil politic.

 46. draga , nu ti-a placut mesajul meu de l-ai sters ?Trebuie toti sa scrie numai ce-ti place ? ! Parca te bati in piept ca lupti pentru dreptate ! Tipic comportament comunisto-pesedist , nu degeaba ai votat cu Geoana si nu prea-l critici pe Voronin , numai pe Basescu !

 47. draga, vezi ca, din greseala, ai mai sters un mesaj si nu era al meu. DE CE SA PATIMEASCA LUMEA DIN PRICINA MEA? Lasa, din cand in cand, pe aici si cate un mesaj care nu-ti prea place, sa vada lumea cat esti de „corecta”.

 48. Imi cer scuze de la gazda. Este.

 49. Pentru andrusel,
  Se cunoaste ca eti un rapanos de ultras portocaliu. Asa intelegeti voi prapaditilor democratia. Cine nu este de acord cu excomunistul si exsecuristul vostru de serviciu este comunisto-pesedist si a votat cu Geoana. Retine mai manelistule ca prin aceleasi mijloace electorale si tot prin vot popular fraudat si Hitler a ajuns presedinte si vad ca preferatul tau ii calca vartos pe urme. Sa va bata dumnezeu nenorocitilor! Sunteti ciuma bubonica portocalie a Romaniei. Sper ca istoria sa va aseze acolo unde va este locul: alaturi de ciuma bruna. Parvenitilor!

 50. De fapt Hitler a ajuns Cancelar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *