Cazierul juridic si “programarea” – oglinda “dragostei netarmurite” a lui Basescu fata de masa basarabeana de votanti

“Cititi si va cruciti!”

Am vorbit acum trei ani despre cetatenia romana in contextul promovarii conceptului programatic al PNL de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova, spunind ca aplicarea sa ar insemna acordarea simplificata a cetateniei romane. A se vedea aici: http://www.pavlicenco.md/2008/07/06/manifest-apel-al-pnl-moldova-privind-imperativul-solidarizarii-nationale/

Avind, personal, cetatenia romana din 1992, pe care mi-am luat-o cind nu stiam de libertatea circulatiei in UE sau de 1decembrie_noiigolani9Re-exposure-of-4basescuperspectiva europeana, motiv din care am ramas fara serviciu (eram prim-adjunct la Agentia nationala Moldova-pres), am cunoscut si acea perioada cind basarabenii puteau lua usor cetatenia romana, dar inca nu aveau imboldul, necesitatea si, de aceea, au neglijat problema. A fost si o atmosfera antiromaneasca, frica de a ramine fara un loc de munca. Dupa care, cind “s-au trezit”, prin 2002, basarabenii au vazut ca deja totul a devenit mai problematic, folosindu-se si argumentul “impedimentului din partea UE”, care nu este adevarat. Acordarea cetateniei de catre un stat e un drept suveran.

Sint rugata de cetatenii care isi doresc cetatenia romana sa ma implic sa cercetez adevarata stare de lucruri. Ei nu inteleg prin ce s-a imbunatatit situatia dupa amendarea Legii Cetateniei. Am stat de vorba cu juristi, specialisti, legislatori, inclusiv privind modificarilor facute – cu greu, printr-o mare opunere din partea PD-L-istilor – in aceasta lege, care parca a intrat si care parca nu a intrat in vigoare.

In acest articol nu ma voi referi la toate problemele. Este mult, greu si necesita timp. PNL tine luni o conferinta de presa in aceasta problema. Acesta e doar un prim-articol. Dar vom scrie pina ii vom demasca pe vinzatorii politico-electorali de cetatenie romana, pe senatorii romani alesi aici, care nu ii ajuta pe basarabeni in calvarul redobindirii cetateniei, pe cei ce golesc legea de continut. Vrem sa le spunem decidentilor romani din capul locului – iubim la nebunie Romania, dar detestam cu multa amaraciune fariseismul si birocratia decidentilor si functionarilor romani. Doua aspecte mai importante ne deranjeaza acum – cazierul juridic si programarea.

Ramine absolut stabilit ca persoanele care solicita cetatenia trebuie sa demonstreze ca sint descendenti cu acte in regula din parinti sau bunici care au locuit intre 1922 si 1940 in Basarabia, cind era in componenta Romaniei. Vom scrie pe urma si de ce nu a fost altfel.

Pina la amendarea Legii nu era prevazut un termen in care se obtine cetatenia la cererea de redobindire depusa. Acum legea prevede termenul de 5 luni de la inregistrarea cererii, cu documente atasate. Insa problema e sa ajungi sa depui cererea. Pentru ca, pina la a depune cererea, oamenii trimit intentia de a depune actele, primesc raspunsul ca intentia lor a fost primita la consulat, dupa care abia, asteptind nu se stie cit, un an-doi, sint invitati sa depuna cererea si copiile actelor insotitoare.

Misiunile consulare au instituit programarea, care – potrivit specialistilor, juristilor, parlamentarilor – nu are nici o baza legala, nu este conforma cu norma. Motivul invocat de autorii ei este “a se evita imbulzeala”. De fapt – este o modalitate de tergiversare a acordarii cetateniei romanesti basarabenilor, care au fost lipsiti de ea din motive neimputabile lor. Astfel, programarea nu are acoperire legala, este abuziva, depaseste cadrul legal, oamenii pot astepta mult si bine sa fie invitati… Asta e problema cea mare, care rastoarna, de fapt, legea, mai exact – amendamentele recente la Legea Cetateniei.

La modificarea Legii s-au adaugat la categoria celor cu drept de redobindire – la propunerea lui Boc si a adeptilor sai – descendentii de gradul III. Este – spun specialistii – o prevedere de prisos si chiar periculoasa. Pentru ca oricine nascut din parinti romani, e cetatean roman si, daca parintii sau bunicii au cetatenia, descendentii isi pot transcrie oricind actele de nastere. Daca tatal si-a redobindit cetatenia, iar fiul sau inca nu avea 18 ani, inseamna ca atunci cind copilul va implini 18 ani, va merge si isi va transcrie actele, nu va merge sa isi redobindeasca si el, din nou, cetatenia. Rezulta ca descendentii de gradul IV ar putea fi impiedicati sa isi perfecteze actele sau va trebui remodificata legea.

Cea mai mare realizare, obtinuta prin modificarea Legii cetateniei, a fost nepublicarea mai departe a acordarii cetateniei in Monitorul Oficial. Acum, ministrul justitiei, conform legii, “emite de indata ordinul de acordare sau de redobindire a cetateniei romane, dupa caz”, adica imediat dupa solutionarea cererii de catre Comisie. Termenul de 30 de zile era, dar nu se respecta. Deciziile Comisiilor de solutionare a cererii sint publice. Noi le-am gasit pe Internet, este adevarat alaturi de mentiunea “pozitiv” in dreptul Comisiei, nu figureaza “de indata” ordinul ministrului. Poate dupa intrarea in vigoare a amendamentelor se va lichida acest lucru deloc inteles. Poate ca e cazul dosarelor anterioare modificarii Legii, dar oamenii nu trebuie discriminati. Adica sa rezulte ca cine a venit ultimul cu lingura papa mai repede si mai bine. Acum ordinul ministrului sau anuntul de acordare a cetateniei se expediaza solicitantului, prin scrisoare cu raspuns platit.

Specialistii spun ca publicarea in Monitorul Oficial a fost ilegala din start si contravenea legislatiei romanesti, in special Legii protectiei datelor personale si art.8 din Conventia europeana privind protectia vietii private. Se impune aici intrebarea: de ce basarabenii, prin aceasta publicare, au trebuit expusi regimului comunist? Raspunsul e simplu – ca sa-i intimideze, sa-i descurajeze, sa nu o mai solicite “atitia”.

Un lucru bun in modificarea legii este crearea a inca unui canal de protectie pentru solicitant, pentru ca, daca ministrul justitiei respinge cererea, inainte putea fi atacata doar in instanta de judecata, iar acum – si in Inalta Curte de Casatie.

O problema rasmajora, ca piedica artificiala in redobindirea cetateniei romane, este obtinerea cazierului juridic. In Lege nu scrie nimic despre cazierul juridic. Se pare ca si aici totul a fost gindit ca sa-i descurajeze pe basarabeni sa-si redobindeasca cetatenia. Dar asta e jumatate de problema. Cealalta jumatate este reteaua de samsari si coruptia alimentata de acest cazier juridic.

Se pare ca, intr-adevar, totul e gindit ca oamenii sa stea la coada, sa fie impiedicati sa depuna actele. Ministerul Justitiei a promis unor inalti alesi ai poporului ca “nu mai cerem cazier juridic, daca aveti cunostinta de asemenea cazuri, informati-ne.” Totusi, in invitatia trimisa basarabenilor pentru a-i depune actele si intr-un Regulament intern privind procedura de depunere a actelor, pe care nu l-am vazut, nu-l cunoastem, se spune ca e indicat sa fie prezentat acest cazier. Iar Regulamentul intern, ca orice Regulament, ca orice act subsecvent, anuleaza sau goleste de continut legea. Intrebati, cei de la consulat, de alesi ai poporului, de ce procedati pe vechi? – au raspuns – “asa ni se cere”. De unde? De sus. De la MAE sau de la Ministerul Justitiei, cine stie care e “susul”? Acest cazier juridic este o povara disproportionata pusa pe umerii basarabenilor. A fost si ramine o batjocura la adresa romanilor din Basarabia, care continua, pentru ca dosarele nu se examinau intr-un termen rezonabil si basarabenii nu aveau alta treaba decit mereu sa isi „actualizeze/completeze” dosarele . Casi acum, pentru ca putin ce s-a schimbat.

Sa analizam mai amanuntit cum e cu acest cazier. Instituia de stat romana poate, in fiece clipa, conform legii, sa solicite orice document din Romania, de la Politie, Interpol etc. Cum obtine basarabeanul acest cazier? Prin calvar sau prin samsari.

Basarabeanul trebuie sa se inscrie la coada la consulat, sa incerce sa obtina viza pentru Romania sau sa comande cazier prin consulat, care costa 30 de euro. Dar daca omul doreste mai repede decit in 30 de zile, el poate pleca in Romania, insa doar pe baza unei invitatii, pe care inca trebuie sa o obtina si care costa prin biroul notarial 36 de lei romanesti. Apoi sa faca dovada ca are 500 de euro in cont. Iar politia romana nu-ti da imediat cazierul, in aceeasi zi, adica, basarabeanul, ajuns, cu chiu cu vai, in Romania, mai trebuie sa isi gaseasca un roman la care sa locuiasca, eventual sa ii dea procura, scrisa la un notar din Moldova sau la consulatul R.Moldova din Bucuresti, care costa 30 de euro, pentru ca, nefiind cetatean roman, nu poate face la un notar roman. Sau sa vina acasa si sa o ia de la inceput, pentru a mai merge o data in Romania, deja sa-si ridice cazierul. Cum se numeste acest lucru, daca nu drept un calvar, jecmaneala si impiedicare sau batjocura? S-a incercat sa li se explice acest calvar guvernantilor romani, dar au ramas surzi. Iata de ce acum unii spun ca, dupa amendarea Legii, nu e nevoie de cazier, alti spun ca da – el fiind indicat in invitatie.

Cazierul costa vreo 100 lei romanesti, dar si romanul, cu procura, nu trebuie sa ramina “nemultumit”. Acum sapte-opt ani, basarabeanul obtinea cazierul, depunea dosarul, care era pus la murat pe vreo doi sau mai multi ani, dupa care, cind se ajungea sau se mai ajunge si azi la dosar, iarasi se cere un cazier juridic valabil, pentru ca cel romanesc e valabil, se pare, 6 luni si calvarul reincepe. Cunosc si cazuri personale cit a tot trimis omul si rastrimis pe toate caile si dosarul nu a avansat. Se spune ca si acesta “completare a dosarului”, este un tertip de tergiversare a reacordarii cetateniei romane basarabenilor.

Asa a fost si asa continua sa fie in cazul cererilor adresate incepind cu septembrie 2002 pina, speram, acum, cind a intrat in vigoare legea cetateniei amendata. Pentru ca atunci – omul – ce facea? Mergea la consulat, pe acolo gasea si mai gaseste samsari, care iti dau repede documente, fara probleme. Fabrica merge bine.

De ce, insa, trebuie cerut acest cazier juridic, din moment ce autoritatile romane pot, conform legii, cere orice document de la orice institutie, verificarea la capitolul cazier juridic se poate face si on-line, printr-un sistem informatizat, prin e-mail, asa cum se asteapta ok-ul pentru acordarea de viza.

Ambasada SUA, alte Ambasade, nu-ti cer pentru viza cazierul juridic, ci controleaza persoana prin canalelele lor. Astfel, de exemplu, Comisia privind cetatenia, la solutionarea si avizarea cererii solicitantului, poate cere de la organele competente ale statului, verificarea persoanei, inclusiv daca are cazier pe teritoriul Romaniei.

In concluzie, despre cazierul juridic putem spune scurt: “Cazierul juridic, la fel ca si blestemata „programare”, este dovada “dragostei netarmurite” a lui Traian Basescu fata de romanii basarabeni care l-au votat intr-o veselie…”

O alta piedica din seria piedicilor nenumarate este drumul de la ordinul ministrului pina la pasaport. Dupa ce apare ordinul ministrului de acordare a cetateniei, in baza lui se da un certificat de cetatean, care nu este pasaport. Pe urma, printr-o birocratie din nou inimaginabila, fara termene, incepe alta etapa a calvarului, de transcriere a actelor de nastere si casatorie, apoi de obtinere a pasaportului. Exista deja o propunere legislativa sa se puna termene si aici – de 30 de zile.

Se spune ca poti transcrie la consulatul din R.Moldova actele de stare civila (certificate de nastere, casatorie, emise de R.Moldova in registrele de stare civila romane) intr-un termen de 48 de ore, achitind taxele consulare respective pentru certificatul de nastere si de casatorie, care costa ceva de genul a 60 euro (aici poate gresesc). Insa toate acestea sint eliberate fara codul numeric personal, adica basarabeanul obtine o masina fara numere, cu care nu poate circula. Codul numeric il obtine dupa 45-60 de zile de asteptare si abia apoi isi poate perfecta pasaportul.

Referindu-ne azi la aceste aspecte, pentru ca vom veni si cu altele – ne intrebam – cine coordoneaza, cine conduce politica externa a Romaniei? Unde sint promisiunile lui Traian Basescu privind acordarea simplificata a cetateniei Romaniei basarabenilor care locuiesc in “proiectul de suflet” – Republica Moldova? MAE inseamna sau nu inseamna politica Statului Roman? Oare Basescu nu are idee ce se intimpla cu adevarat in acest domeniu? Oare senatorul PD-L, Viorel Badea, care are putine interpelari pe site-ul sau pentru solutionarea calvarului basarabenilor, dar care are posibilitati sa isi deschida aici birou de senator, nu se poate interesa si comunica aceasta situatie decidentilor, daca el nu poate rezolva? Si, ca sa spunem neadevaruri, comparati interpelarile si raspunsurile dupa doua linkuri – Viorel Badea –

http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4a4842b8-4851-4eaf-a588-ca09be0137b6

(am fost invitata la lansarea biroului senatorului Viorel Badea, cu care imi doresc o discutie, pentru ca ii port o suparare)

si Tudor Pantiru, parlamentar basarabean –

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=224&cam=2&leg=2008.

Nu comentam – intrati si vedeti cine ii apara pe basarabenii, ale caror voturi sint cersite/manipulate  in alegeri.

Asta e adevarata atitudine a Romaniei, a Statului Roman, a lui Traian Basescu? De ce se cere cazier in continuare, pentru ca acest cazier si programarea sint cauzele principale ale dificultatii dobindirii cetateniei romane? Totul e indreptat spre a nu putea depune basarabenii cererea si spre inflorirea coruptiei, pe care nu o credem unilaterala. Adica legea e lege, dar „noi facem ce ni se cere”. Indicatiile, instructiunile sint mai presus de lege? Unde e Tomac, cel care i-a ametit pe basarabeni cu promisiuni desarte ca a doua zi ii fericeste pe toti cu cetatenie romana?

Guvernul Boc a dat basarabenilor, intr-un an electoral 2009, 14 mii de cetatenii, in timp ce bulgarii au dat, intr-un an simplu, 10 mii cetatenii macedonenilor. Cine umbl cu loteria?

cetatenie2Consulatul nostru face sau nu face politica? Basarabenii nostri, care l-au votat in flux continuu pe Traian Basescu, pot sau nu pot intelege un lucru simplu – ca politica externa a Romaniei nu este pe o planeta oarecare, ea este aici, in jurul consulatelor, ca, de fapt, conteaza ce vedem noi aici, nu in tertipurile lui Basescu in alegerile prezidentiale? Oare ceea ce se intimpla in Chisinau in jurul vizelor, obtinerii cetateniei romane cu abuziva programare, cu abuzivul cazier juridic, asta nu e pericol rosu, care ne lasa in sfera de influenta ruseasca?

Romania nu creeaza conditii pentru respectarea Legii Cetateniei. Basarabenii pot plati, numai sa nu fie umiliti, Insa, in loc sa ii lase sa plateasca, sa mai faca romanii un ban la Buget pe seama basarabenilor, ii umilesc si le pun continuu piedici in redobindirea cetateniei.

Acum, in ajunul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau, trepadusii pregatesc sa deschida centre de primire a cererilor de cetatenie in orasele mari – de exemplu, Iasi, Galati, Suceava. De ce, insa, Boc si Guvernul sau nu au acceptat propunerea de a modifica legea astfel incit  basarabenii, de aici, sa poatatrece Prutul si sa depuna cererile de redobindire a cetateniei in consulatele din Romania, daca aici nu se pot crea conditii conform noilor amendamente, murate si ele pina la alegrile prezidentiale, pentru a fi folosite in favoarea lui Basescu?

Tot in contextul vizitei lui Basescu iata si alte statistici – de fapt, un alt exemplu descurajator, legat de permisele de munca pentru basarabeni. In anul trecut, din cele 8000 de permise de munca emise, numai 300, ne spun specialistii, auCetatenie1 fost pentru romani basarabeni. Acestia umbla, imprastiati prin toata lumea, cautind sa nu moara de foame, iar in Romania sint adusi si se stabilesc cu traiul chinezii, arabii, indienii, altii, pe care ii iubim, dar si de noi ne e jale. Adica Voronin striga impotriva “ruminizarii”, iar Romania nu vrea sa ii “romanizeze” pe basarabeni, care isi pot urma sau care pot fi alaturi de copiii lor, ce invata in Romania. Cunosc personal un asemenea caz de batjocura.

Tot in contextul vizitei lui Basescu la Chisinau, care l-a sprijinit pe Voronin in 2005, vom mai spune ca nu agream ideea Tratatului de frontiera, care sa bata in cuie Pactul Molotov-Ribbentrop, ci ideea semnarii unui Acord de Parteneriat Strategic moldo-roman “Pentru Europa”. Da, parca e batuta in cuie legalizarea celui de-al doilea stat romanesc. Dar vointa suverana a poporului si vointa politica, intelectuala, nationala a elitei politice pot face unirea cu Romania. Numai sa existe aceste “vointe”.

Vom continua articolele pe aceasta tema, care va fi si subiectul conferintei de presa de luni, 25 ianuarie, la Info-prim neo, str. Puskin nr. 22, etaj 4, bir.446. Aici nu am deschis toate parantezele si nu am formulat sugestiile, caile de iesire din aceasta situatie.

In imagini plasam un exemplu cum, spre deosebire de basarabenii care asteapta cetatenie romana pina li se scurg ochii, cetateni de alte nationalitati depun cererea de obtinere a cetateniei in 2009 si o obtin in 2009.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

196 Comments

Add a Comment
 1. Pt NINA GONTA

  Alta cucoana. Am spus ca nu dialoghez cu posedatii. Ti-am dat linkul, cucoana, citeste ce face badea si ce face Pantiru, cu ochii dumitale, inainte de a vorbi de nPantiru. Nu ai tu caderea sa discuti sau sa scrii despre asta.

 2. doamna VP , GATA, linistiti-va , al vostru ‘ geoana=srin si toata gasca ,n-a castigat .. L-A/I-A „STRAPUNS „FLACARA VIOLET!! ha , ha .. .Basescu vine la Chisinau .. vrei dta asta , ori nu vrei .. si va face inca multe pentru Basarabia in noul mandat! POATE CHIAR SI.. UNIREA ! SA NE AJUTE/AUDA DUMNEZEU ..!!..

 3. Pt lancaster

  Alte date vor fi date dupa ziua de luni. haideti sa nu ne jucam de-a mita si soarecele. daca Basescu ar dori sa se faca ordine si lege in privinta cetateniei, lui Boc i-ar ajuta o singura privire de la tatucul. Numai ca ei sint in cirdasie contra sarmanilor basarabeni, buni numai de manipulat side votat.

 4. Pt COSTIN

  Oare nu chiar Basescu a decalarat ca ar fi bine sa se dea cetatenia romana si rusolingvilor din RM? Ati uitat? Dupa care inca unii rusofoni din Moldova au dat cu copita, in loc sa multumeasca. Numai ca legea e lege si trebuie sa ai un tata sau bunic roman, care a locuit intre 1918 si 1940. Sint si rusi cu parinti romani si chiar au cetatenie. Iar romanii din Romania, din pacate, se caciulesc in fata rusilor din Rusia, dar ii umilesc pe basarabeni. Calaul si victima, inversati in opiniaa romanilor.

 5. Doamna Pavlicenco…este bine,totusi,ca semnalati aceste probleme si trebuie sa continuati pe acelasi drum…numai ridicand aceste probleme si discutand despre ele vor putea fi clarificate…

 6. Pt mugur

  Pai asta e obiectivul. Doare cind dai cu sare in ochi, dar daca speli ochii cu apa cu sare sau soda, se mai limpezeste privirea si gindirea. Poate si sufletul…

 7. Mi-a placut mesajul lui Ciuca. Dar, Domnule Ciuca, de unde vor sti vizitatorii blogului Pavlicenco, ca Dna in cauza este presedinte al PNL, care e „frate” cu PNL de peste Prut, si e „dusman” cu PDL, si e dusman cu toate partidele de prin 90 incoace. Sa fim sinceri, Dna Pavlicenco, ca nu cuvantul „incetati” va deranjeaza in mesajul lui Ciuca, ci esenta, care consta in faptul, ca blogul Dvs nu este un blog pur personal, ci, mai degraba un blog al PNL si Presedintelui sau. Pe langa faptul, ca ati abordat multe probleme in acordarea cetateniei romane, nu ati uitat, practic, nici intr-un allineat sa faceti aluzie la partid, lupta de partid, dusmanii pdl-isti, etc, etc. MIroase a politica crasa in mesajul Dvs. De fapt, PNL-utul este un fel de business. Nu stiu, daca e adevarat ceea ce se vehiculeaza prin presa, ca Dl Braghis pune la „licitatie” brandul si postul de presedinte al PSD, dar, cred ca PNL tot costa ceva, ce ziceti? Ori ii mai faceti putin PR ca sa se ridice pretul?

 8. „Alta cucoana. Am spus ca nu dialoghez cu posedatii”… DACA ASTA SE NUMESTE DIALOG CU CEI CARE ITI VIZITEAZA BLOGUL … JIGNIRIRILE SI TRIMITERILE LA VALERIANA , NU POT DECAT SA NE DUCA CU CAPUL LA ALTCEVA , DECAT LA PRESEDINTELE UNUI PARTID …

 9. DNA VP , vedeti de ce nu puteti fi o opozitie constructiva ?Caci metoda dtale este numai de scandal si harta , deci>>i distructiva. AIE se intelege cu Base TARE BINE , DECI, VOR „construi” ceva,, mata, insa, stai si cauti in tarana ceva de care sa te agati ca sa mai faci putina galagie .. Gata , alegerile au trecut , Base este presedinte .. Sunt probleme ? ATUNCI trebuie ceva de facut ca ele sa ajunga la el .. scrieti , mergeti in audienta , dar sa ponegriti si denigarti si sa aratati/ strigati mereu aiurea ceva contra e mai usor , nu ? GICA CONTRA AL MOLDOVEI ! Sau CVT-UL MOLDOVEI ?

 10. SAU ., mai degraba , dna VP., PLATITI O POLITA ! CUIVA ! CUI ? Deaceea ma gandesc :Daca PNL-ul moldoveneesc vrea sa ajunga , intradevar , un partid NORMAL de dreapta , sa ajunga la guvernare si sa-si implementeze programul de DREPTA , TREBUIE SA-SI ALEAGA ALT PRESEDINTE .Caci dta, draga doamna , esti pur si simplu, o femeie in varsta, pusa mereu pe harta , si NU mai poti reprezenta un partid . Ar fi bine ca membri PNL sa mediteze asupra acestui fapt , caci PNL-ul nu mai are viitor la/de guvernare cu dta !

 11. Pt Igor

  PNL din Moldova nu e frate cu PNL din Romania. Au acord de cooperare AMN cu PNL, Urecheanu v-a confirmat-o public in alegerile parlamentare pentru Romania. Noi nu avem inca atitia procente sa avem acord.

  Nu sint dusman al PD-L, dar nu accept actiunile lor, care nu se deosebesc de cele ale comunistilor nostri, vorbesc de practici. PD-L, care este o amestecatura de oameni, cu mogulii si aiatolahii lor, nu cred sincer in noi, asta e convingerea mea. Daca ar tine la basarabeni, ar debloza acordarea cetateniei romane.

  Blogul meu este al meu. Site-ul PBl este al PNL, dar plasam si acolo ce credem si daca urmariti statisticile 0 eu el urmaresc – e destul de vizitat.

  Am spus si repet doar azi de citeva ori. PNL din Romania – din pacate – nu a promis cetatenie si eu asta le-am reprosat in 2006, cind erau la guvernare.

  Tomac a promis cetatenie si el e din PD-L, putea vorbi cu Guvernul Boc si cu Basescu. Si Basescu a alimentat multe sperante, dar nu le-a indreptatit. Acum trebuie sa demonstreze ca deblocheaza aplicarea legii asa cum scrie, nu prin inventii birocratice, puse in serviciul intereselor geostrategice.

  NEACORDAREA CETATENIEI ROMANESTI BASARABENILOR CONFORM LEGII ESTE – IN OPINIA NOASTRA – O CHESTIUNE POLITICA, TINE DE VOINTA POLITICA, DE ACEEA ARTICOLUL MEU ARE O PUTERNICA SI EVIDENTA LATURA POLITICA.

  Noi am ascultat care e situatia privind cetatenia de la un reprezentant al societatii civile la sedinta Biroului Permanen Central, care a durat 4 ore. Si am aprobat temele pentru conferintele de presa. Luni vom avea una legat de cetatenie.

  Eu nu am am business. PNL-ul nu e business. Nici macar din blogul meu nu cistig, desi iata o vizitatoare mi-a sugerat sa plazez publicitate si sa cistig un ban. Problema cetateniei am abordat-o pentru ca am fost solicitata de reprezentanti ai societatii civile, care mi-au aratat mai multe lucruri socante si noi am hotarit ca, inainte de vizita lui Basescu sa demascam promisiunile false ale baseschistilor, aflati la guvernare si de care depinde aplicarea intocmai a legii, nu in varianta interpretata de MAE si MJ. Mai mult, am vorbit cu legislatori din Parlamentul Romaniei, stati pe pace. Ei sint nemultumiti de vorbaria lunga, dar care nu se rasfringe in fapte. Uitati-va la pagina reprodusa, cum primesc cetatenia alte nationalitati, dar romanii – nu.

  Si Dvs., si altora le e ciuda ca eu nu tac si spun lucruri adevarate. Din pacate, la noi, rinza e atit de mare ca, in loc sa ne bucuram de curaj, procedam ca in cazul caprei vecinului: daca nu-l am eu, nu trebuie sa il ai nici rtu, ca ma pui in con de urma si pari mai ceva decit mine.

  PNL nu e de vinzare. va veti convinge cit voi mai fi eu. pacat ca vorbiti si improscati, dar nu cititi. dar ati putea citi materialele ultimei Delegatioi Nationale a PNL, unde am pus rapoortul meu, cu toate variantele posibile pentru soarta PNL. PNL-istii nu au fost de acord cu dizolvarea partidului, cind eu am pus si asta printre variantele examinabile. Ati vrea sa aveti ce vorbi, dar nu veti avea aceasta satisfactie. Noi vom fi in urmatoarea perioada tot mai ofensivi, vom veni cu cazuri concrete asupra ce se intimpla in RM sub guvernare libeal-democrata, contribuind astfel la schimbarea lucrurilor. Pentru ca ele nu se schimba. Toti s-au acomodat, le picura banutul si nu vor sa ii clatine cineva. dar cu vechiul nu construiesti noul

  Puteti scrie ce vreti, dar mai bine ati mai si citi.

 12. „haideti sa nu ne jucam de-a mita si soarecele. daca Basescu ar dori sa se faca ordine si lege in privinta cetateniei, lui Boc i-ar ajuta o singura privire de la tatucul. Numai ca ei sint in cirdasie contra sarmanilor basarabeni, buni numai de manipulat side votat”…. HOPA NA … DE ACUMA O SA INCEAPA SI LIDERUL PNL CU „FLACARI VIOLETE , ATACURI ENERGETICE ,VRAJITORII” SI D-ALDE ASTEA … PARCA II SI VEDEM PE „SABOTORII” BASE SI BOC IN CRANCENA CARDASIE , LUPTAND ZI SI NOAPTE IMPOTRIVA ” sarmanilor basarabeni” … POPULISM IEFTIN DE 2 PARALE … NUMAI SARACUL VORONIN TARE MULT BINE MAI FACEA „SARMANILOR BASARABENI „… DEJA AM INTRAT IN PENIBIL … VALERIANA …

 13. Pvlicenko, jos din PNL.

 14. Pt vasile

  La atita duce mintea cea putuntica?

 15. doamna , cititi ce i-a scris PITAR lui ROMANUL .. paote va mai intra ceva in cap si vi se lumineaza mintea..

 16. COSTIN , VP demult a uitat de voronin! dusmanii ei de moarte sunt AIE si BASESCU ! Si-si zice > de dreapta !? AR TREBUI SA-I EXILAM PE GEOANA cu gasca la pnl-ul moldovenesc , ca au aici >o aliata de minune ! Ma repet , Daca PNL-ul moldovenesc vrea sa supravietuiasca si sa fie la guvernare , trebuie sa-si schimbe RESEDINTELE ! CAT MAI URGENT POSIBIL !

 17. Pt NINA GONTA

  Cucoana, Basescu si AIE sint la guvernare. PNL nu e la guvernare. PNL a luptat contra lui Voronin si a clanului comunist asa cum nu a luptat nimeni din AIE. De Basescu nici nu spun – el a contribuit la aducerea la putere a lui Voronin. Eu nu am nici un pacat din astea, ba m-am expus mereu riscurilor.

  Azi, o noua guvernare, trebuie sa guverneze pe nou, nu pe vechi. Nu sa ii primeasca pe fostii comunisti in functii si sa se consolideze pe baza lingailor, conjuncturistilor si oportunistilor.

  Da, nu va convine un PNL, care nu trage sa moara. Am tacut de la 29 iulie pina acum. Nu e de ajuns? E de ajuns. Acum incepem sa ne facem datoria de opozitie constructiva. Si vom fi tot mai ofensivi. Nu ati vazut ca deja vizitatori imi sar in ajutor si se ofera sa ma sfatuiasca unde sa imi pun site-ul si blogul la pastrare in fata democratiei fragile din Moldova? Eu cred ca lumea intelege ce intelege, nu asteapta chiar toti ca dumneata sa fie manipulati de dimineata si pina seara.

  Numai ca – si cui sa ii vorbesc – celor surzi si care abia asteapta cite un tatuc, pe care il tin in brate sa nu-l scape jos, sa se faca tandari. Ca fara tatuc ei nu pot.

 18. O DOVADA CA D-NA VITALIA MINTE … CU CEVA TIMP INAINTE , CAND MAI ERA DESTUL PANA LA ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN ROMANIA , BASESCU S-A PRONUNTAT PENTRU UN REGIM MAI PERMISIV IN SENSUL REDOBANDIRII CETATENIEI ROMANE … CE ROST AVEA ATUNCI SA-SI RIDICE IN CAP U.E . ,BASESCU ? ALEGERILE ERAU DEPARTE , DECI NU ERA VORBA DE NICIUN CASTIG ELECTORAL … IAR ATACURILE ISTERICE LA ADRESA LUI BASESCU AU CURS LA VALE SI DINSPRE VEST [ UE] SI DINSPRE EST [RUSIA,UCRAINA, REGIMUL COMUNIST A LUI VORONIN ] .DA CE BUCURIE ERA SI LA PSD SI PNL IN ROMANIA CA STRAINII IL ATACAU PE BASESCU… DACA ERA POPULIST TACEA DIN GURA SI STATEA LINISTIT , FARA GRIJI SI IESEA LA INAINTARE INAINTE DE ALEGERI … NU PREA SE LEAGA CE SPUNE VITALIA PAVLICENCO …

 19. Pt COSTIN

  Imi cer scuze, dar tot incerc sa inteleg ceva in debandada asta ce scrieti si nu pricep. Probabil, nu prea am capacitatea. va rog, scrieti cu litere mici.

  Apoi – va rog – cititi Legea Cetateniei si incercati sa analizati daca se aplica intocmai. Alta problema cu dumneata nu vreau sa discut. Restul tine de „sa spun si eu ceva, ca tare mi-i ciuda, dar nu stiu pe cine si de ce, dar mi-i ciuda totuna…”

 20. Dna Pavlicenco! Aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti despre acordarea cetateniei romane. O singura exceptie- nu Basescu, nu Geoana, nu Iliescu sau Constantinescu nu doresc sa acorde cetatenie. Nu doreste clasa politica din Romania fiindca se conduc de sondajele interne cu privire la tema. Asa cum foarte multi basarabeni sunt romanofobi si romanii din tara, la randul lor, sunt antimoldoveni. Iar pe Basescu l-am votat deoarece ne-a pomenit cel putin de bine. Geoana propunea niste loterii si cam des a tras piciorul pe la rusi. Iar in 2002, cand s-au sistat acordarile la guvernare era tot PSD-ul.

 21. Vai dna Pavlicenco, ce v-am mai atins unde va doare si vad ca nu numai eu pe aici, eu am sa continui sa va numesc dna, ca chiar am educatie si bune maniere, da dmstra deja cum va sade asa ziceti-ne.
  Si nu mai enumarati pe aici unu, doi, trei ca noi toate astea le stim, nu e nevoie. Si nu mai fiti atit de rautacioasa si asta nu spun numai pentru comentariile de azi pe care le faceti vad ca tot va este in fire cum atacati pe toti politicienii la stinga si la dreapta asa si pe blog raspundeti. Cred ca e normal sa stiti ca cind scrieti articole de genul asta trebuie si sa va asteptati la reactii. Nimeni nu idolatrizeaza pe nimeni, ne-a ajuns Lenin cu plin si indesat, doar incercam sa fim obiectivi si sa mai curatim din murdariile care se arunca tot timpul asupra celor care incearca sa fac ceva pentru acest popor. Si ce am eu cu Geoana? Va spun, si numai eu cred asa dar toti cei care au votat in Moldova pentru Basescu. Geoana e un comunist desfarsat, un arogant si un plin de sine si dupa cum a mai demonstrat prin maretul sau discurs postelectoral, un mare prostanac in politica. Poftim, si la rindul dstra puteti sa-l idolatrizati si slaviti cit vreti dar n-o sa ma convingeti, nu e logic sa-l condamni pe Voronin si sa-l tii in sin pe Geoana. «CUCOANELE VA TRANSMIT UN CALDUROS SALUT» si incercati sa va mai moderati spirirtul atunci cind incercati sa discutati cu oamenii daca vreti sa ca asculte cu adevarat cineva, daca nu, faceti-va un blog separat si indicati ca e permisa intrarea doar adeptilor parerilor dstra. Ori parca vreti democratie, dar tonul dstra deloc nu miroase a democratie ci a dictatura, ba unu-i cu mintea putina, (stim ca va considerati tutror superioara dar nu exagerati), ba cica nu suntem informati, ba sa intru la mama pe blog ( asta e prea de tot, ati indoit batul DNA). Mama, Dnezeu s-o odihneasca in pace, a fost o romanca educata si culta asa ca nu treceti limita bunului simt. Rusine! Si de cite ori o sa scrieti lucrurii care ne dezbina de atitea ori o sa va criticam caci avem tot dreptul. Scuturati-va bine de sindromul de superiroritate inainte de a raspunde la oameni. Iar cit priveste marea unire, problema e ca spre deosebire de dstra, cei care au votat pentru Basescu nu striga neaparat unire caci ea se va face direct sau indirect cu ajutorul acordarii pasapoartelor, avem nevoie de a unifica societatea mai intii si nu de strigate si lozinci!

 22. … va fac eu sa intelegeti … adica va mai traduc odata . ma refeream la declaratiile facute de basescu , in sensul unui regim mai permisiv pentru redobandirea cetateniei romane , cu mult timp in urma , cand alegerile din romania erau departe , pentru a-l acuza pe acesta de populism si cautare de castiguri electorale . e prea bine cunoscuta isteria ce a cuprins cancelariile occidentale si cele rasaritene … cu totii au sarit in capul lui basescu … occidentalii tipau in gura mare ca basescu le vara-n case milioane de moldoveni cu cetatenie romana … ceilalti spuneau ca e un atac direct la adresa ” statalitatii” r.moldova , ca se doreste anexarea la romania … tare mai radeau cu satisfactie si psd si pnl – din romania- si pcrm-ul lui voronin , la bobarnacele primite de presedintele romaniei . si atunci era tot „cirdasie contra sarmanilor basarabeni, buni numai de manipulat side votat” ?

 23. Aici nu sunt de acrod cu dvs, consider ca Geona este cel putin la fel de necompetent/populist/demagog ca Basescu, plus ca in Romania nu e ca in Moldova in sensul ca TOTI au fost la putere, si PSD, si PNL, si PDL, si s-a vazut ca mare diferenta nu prea este. Diferenta era pentru fiecare in functie de mediul in care activa, daca i se schimba politic seful sau nu, si la chestia asta leadershipul il detine PSD-ul, (ca si la noi comunistii) care cand ajung la putere si/sau au un minister il „imbiba” cu oamenii lor foarte adanc, pana la un nivel la care altii nu se baga (gen sa schimbi seful pe directia de irigatii din comuna x). Din aceasta cauza oricate diplome de diplomat( scuzati tautologia) sau studii europene nu ar avea Geoana, atat timp cat permite sa se intample asemenea lucruri la el partid, nu este nici o diferenta intre el si Base, ba chiar va spun ca PDL nu e atat de „zgarcit” la functii pentru nonPDListi.

  Legea cetateniei este foarte si foarte ciudata, pentru ca o lege se aplica cetatenilor unei tari, si poti fi judecat sau invinuit numai in acea tara. Practic legea se adreseaza strainilor, si nu romanilor, de asta interesul este mic, pentru ca un roman, poate sa dea in judecata statul roman, cu sanse de succes, pe cand un strain poate sa o faca mult mai greu. Cat timp exista dualitatea asta nici o forta politica (inclusiv zeul Geona) nu o sa reuseasca sa convinga structurile competente sa lucreze mai repede, mai ales ca dupa cum zicea si cineva mai sus, parerile romanilor despre moldoveni sunt din ce in ce mai proasta (incredibil, dar adevarat), si asta nu neaprat din cauza ca moldovenii sunt rai, ci pentru ca sunt si unii buni, si le iau locurile de munca la romani, si ei se simt ofensati si nu li se pare corect ca vin niste „straini” si le iau locurile de munca (mai ales bucurestenii sunt foarte porniti pe chestia asta, mai ales cei care nu stiu sa faca nimic si a caror cea mai „buna” calitate este locul nasterii, dupa parerea lor). Astfel daca ar fi sa se „aplice legea” 1,5-2 milioane de moldoveni ar deveni romani in 5-6 luni, nu? si o buna parte s-ar duce in RO. la munca necalificata, si cu necalificatii lor cum ramane?

  Problema este mult mai adanca decat pare, chiar si documentatia tuturor proaspetilor cetateni este dificila, si orice ati spune, dar cetatenii se dau intr-o veselie, pentru ca la juramant, si la Oficiul Starii Civile Sector 1 (unde isi fac proaspetii romani actele), este tot timpul full.

  Asa ca adevarul e ca deobicei pe la mijloc….

 24. Da, alo, deacord 100 %.

 25. Pt COSTIN

  Si va explic si eu, ca la cei superdotati. Basescu, drept om care ii iubeste pe romani – eu nu cred o boaba in demagogia asta- trebuia sa le spuna occidentalilor:

  1. Nu poit sa il sprijin pe Voronin, in 2005, pentru ca eu cred ca e o greseala politica, strategica, e o crima.

  2. Basescu trebuia sa le spuna occiodentalilor: daca nu aveti de gind sa imi faceti mie revolutii importate, va spun clar – nu-mi abandonez romanii. Si sa dea, fara galagie, cetatenie, sa deblocheze procesul, si sa nu ne pudreze creierii cu demagogii incrucisate. Restul sint povesti, nici macar frumoase. Stie o lume cum au marinat PD-Listii amendamentele la Legea Cetateniei, dupa ce s-au opus acerb, ca sa o scoata in ajunul alegerilor prezidentiale.

 26. Pt sergiu

  1. Da, aveti dreptate, intr-o anume masura, ca nu vrea sa ne acorde cetatenia romana toata clasa politica. Dar PD-L-ul, care a facut vilva mare in RM cu Eugen Tomac si, apoi, cu Basescu, trebuia timp de un an sa deblocheze situatia, pentru ca detine puterea si a facut rastertipuri sa nu o cedeze. Daca cei din alte partide nu vroiau, dar nu este asa, pentru ca Pantiru si PSD s-au zatut, iar Boc s-a opus, atunci trebuia sa iasa Boc si cu Boboc si sa spuna ca PNL si PSD nu vor. Nu au facut-o si nu o fac pentru ca si PD-L vrea cel mai putin sa ne dea cetatenii.

  2. Da, mai multa lume l-a votat pe Basescu deoarece ne-a pomenit, cel putin, de bine. Si eu l-am votat Presedinte, apoi la referendum si chiar am avut declaratie publica in Flux, la solicitarea lor. Apoi am vazut ca e demagog si ca nu face nimic concret. Inclusiv nu face in privinta cetateniei.

  3. Ceea ce face acum Guvernul Boc legat de cetatenie e ca si loteria propusa de Geoana sau chiar mai rau. La loterie s-ar vedea cine a cistigat, dar aici stai si astepti ca prostul, fara informatii, dar cu multa „jmechereala”.

  4. Pina in 2002 s-au dat cfetatenii, basarabenii nu au luat.

 27. Nina Gonţă da limitată mai eşti. Eu ţin minte că pe timpuri la fermele de vaci munceau doiercele aşa le spunea la mulgătoare. Erau nişte tipe aparte frumoase şi sexe rău -dar şi proaste de dau pri garduri. Mai bine nu comenta şi nu te băga în glod că te papă porcii. Dumneata macar îţi dai seama pe ce lume esti. Dacă nu cunoşti subiectul atunci taci nu fă comentarii proste. Nici Geoană, nici Antonescu şi nici lui Băsescu nu ar trebui să ne trateze în felul acesta. România nu este a lor ca să o vândă cu tot cu popor pe bucăţele. Problema cetăţeniei la momentul de faţă o poate rezolva numai Traian Băsescu el e şi Guvernul bobocel. Iar tu Nina şi Ilinca să nu-l apăraţi. Am impresia că v-aţi îndrăgostit în el şi îl ridicaţi în slăvi. Ca RM să mergă în UE, românii basarabeni trebue repuşi în drepturile lor cetăţeneşti. Legislaţia română ne permite. Rămîne ca Guvernul zis Băsescu să o respecte.

 28. Pt Ilinca

  In primul rind raspunde cu cine mai discuti ca mine pe blog?

  Vreau sa imi dai un link sa vad stilul, daca se repeta.

  In al doilea rind, daca nu ai unde discuta in alta parte, invata sa discuti ca lumea, viivizilat aici. Intrebi, iti expui parerea legata de subiect, nu de autir, si, in al treilea rind, daca nu respecti aceste lucrt=uri, vei ramine pe blogurile celor cu care discuti mai frumos.

  Pe cine vreau, pe acela il atac. Nu-mi cer voie de la nimeni, e clar?

  Scriu ca sa discutam problema. Pti spune: nu sint de parere si eu ca Basescu ar avea o vina pentru ce se intimpla. Iar eu voi spoune: da aeu cred ca da, pentru ca …. si …. Asta e diuscutie, nu „inceteaz asa mai scrii, ca mie, ca sa vezi, nu-mi place. E spatiu public. Vrei citesti, nu vrei – nu citesti. Mi se pare ca nu mna bag pe blogul dumitale sa iti spun ce sa incetezi.

  Discut cu cei care au reactii normale, nu isterice, carora doartoporul le lipseste din laba calaului.

  Incearca sa fii obiectiva pina te dai de-a dura si mai curata din „murdariile” care se arunca tot timpul asupra celor care incearca sa faca ceva pentru acest popor, inn special cind munca e pretuita.

  Eu am blogul acesta si nu voi face unul pentru zoile unora si altul pentru discutiile cizvilizate. Eu soile cind vad ca se ingroasa gluma, le arunc.

  Si cine stabileste univoc precum ca unele lucruri ne dezbina? Cind le scrie Tanase, nu dezbina, cind scriu eu – dezbina? Potoleste-ti ciuda cu un pahar de apa. Inca nimeni nu e Procuror. Cel de Sus e Procuror. In rest – sint opinii emise. Nu imi vei stabili tu ce dezbina si ce uneste poporul. Dezbina poporul faradelegea care se intimpla si care nu poate fi oprita de noua guvernare. A tacea si a rabda e dezbinarea natiunii, pt ca pe urma poate exploda totul in forma proasta.

  Sindrom de superiroritate aveti voi, cei din anonimat, care va temeti sa spuneti cine sinteti.

 29. Potoliti-va dstra cu apa rece si invatati-va a discuta ca niciodata nu-i tirziu.

 30. Pt ilinca

  Iata ce va spune vizitatorul Nicolae:

  „…Eu ţin minte că pe timpuri la fermele de vaci munceau doiercele aşa le spunea la mulgătoare. Erau nişte tipe aparte frumoase şi sexe rău – ar şi proaste de dau prin garduri. Mai bine nu comenta şi nu te băga în glod că te papă porcii. Dumneata macar îţi dai seama pe ce lume esti. Dacă nu cunoşti subiectul atunci taci nu fă comentarii proste. Nici Geoană, nici Antonescu şi nici lui Băsescu nu ar trebui să ne trateze în felul acesta. România nu este a lor ca să o vândă cu tot cu popor pe bucăţele. Problema cetăţeniei la momentul de faţă o poate rezolva numai Traian Băsescu şi Guvernul Bobocel. Iar tu, Nina şi Ilinca, să nu-l apăraţi. Am impresia că v-aţi îndrăgostit în el şi îl ridicaţi în slăvi. Ca RM să mergă în UE, românii basarabeni trebue repuşi în drepturile lor cetăţeneşti. Legislaţia română ne permite. Rămîne ca Guvernul zis Băsescu să o respecte.

 31. Pot si eu sa vad dau exemple de pareri vice-versa, dar fara insultari, parca am zi s ca nu ma cobor la asa nivel, ca acest Nicolae. Super educati oameni! Asta e plin si el de superioritate, ar fi placut surprins sa afle ca cei care gindesc altfel nu sunt tot timpul in realitate cum ii descrie imaginatia lui bolnava. Daca v-ati gasit un suflet pereche e foarte bine, felicitari! Da, sa fie si el macar putin obiectiv, adica el mentioneaza ca nici un presedinte al Romaniei nu ar trebui sa ne trateze astfel, o.k., intrebarea e de ce dstra il zoiti doar pe Basescu????? Mi-i scirba cind interpretati doar ce va convine, mai uitati-va mai atent printre rinduri… Iar daca credeti ca ma atingeti cu ce-a zis asta, gresiti. Am trecut prin prea multe in viata ca sa-l iau in serios.

 32. Vasile,
  jos de pe blog!

 33. Buna seara, d-na Pavlicenco,

  Ati zis dvs ceva mai sus:

  „Oare nu chiar Basescu a decalarat ca ar fi bine sa se dea cetatenia romana si rusolingvilor din RM? Ati uitat?”

  Nu vreau sa va acuz de nimic, si nici nu vreau sa ajungem iar la discutii incrancenate pe marginea conceptiilor noastre divergente. Vreau doar sa va intreb daca aveti declaratia cu pricina, unde Basescu spune ca AR FI BINE DE DAT CETATENIE SI RUSILOR (asta inteleg eu prin rusolingvi, sau asta deduc din ideea dvs). Citatul macar, fragmentul unde spune acest lucru. Va multumesc.

 34. mugur,
  „…mai mult ca sigur ca va face o baie de multime la Chisinau…”– si eu ma gindesc ca anume la Chisnau,caci pe noi astea de la periferie,demult nimeni nu ne mai pupa si nici macar scuipa.Noi suntem a saptea roata la caruta pe linga Chisinau.Dar promit ca voi incerca sa-ti urmez sfatul,ca e bun.

 35. Toţi cetăţenii de origene ivrită care au plecat din România în anii 1970-1989 şi au renunţat la cetăţenia română o redobândesc în maxim un an din momentul depunerii cererii. Arabii, indienii, taivanezii, şi alte neroade din ASIA ŞI AFRICA DOBÂNDESC CETĂŢENIA ROMÂNĂ ÎN 3-6 LUNI DIN MOMENTUL DEPUNERII CERERII. NOI ROMÂNII DIN BASARABIA ÎN 7 ANI DIN MOMENTUL DEPUNERII CERERII LA DIRECŢIA CETĂŢENIE. Traian Băsescu BRAVO. Totul este în mâna lui. Nu merge vorba de Geoană şi Antonescu ei acum nu sunt la Guvernare. Omul care guvernează nu trebue să promită dar şi să facă. Meretul modificării Legii Cetăţeniei din 11 noiembrie 2009 meste a lui TUDOR PANŢIRU şi nu a Guvernării PD-L.

 36. Mai întâi lase să de la acei care s-au născut din părinţi cetăţeni români adică la toţi românii din Basarabia şi apoi la ceilalţi – INTERNAŢIONALISTULE; GRIJULIULE!!!

 37. Pt Jay

  Eu nu am chiar un sistem de stocare a declaratiilor tuturor despre orice. A fost o asemenea declaratie si a fost, aici, in R.Moldova, o reactie din partea antiromanului Klimenko impotriva acestei declaratii a lui Basescu. Asta a fost acum 1-2 ani in urma. Iata m-am pus pe cautat pe Internet si am gasit-o pe a lui Klimenko, de unde e mentionata si cea a lui Basescu.

  Iata declaratia lui Klimenko: „Declaratia lui Basescu si pozitia locuitorilor rusi din Moldova”

  Aici se spune ca „pe 25 septembire (eu cred ca in anul 2008) la sedinta Consiliului Suprem al Apararii,. Basescu a facut o declaratie semnificativa, care demonstreaza o abordare total noua din partea Bucurestiului oficial fata de ua dintre cele mai fierbinti teme ale relatiilor moldo-romane – acordarea cetateniei romane locuitorilor din R.Moldova. Liderul roman a declarat ca liberalizarea procesului de acordare a cetateniei romane trebuie sa ii vizeze pe toti locuitorii din R.Moldova, indiferent de originea lor – romana sau ruseasca. „In R.Moldova exista destule familii rusesti care isi doresc cetatenia romnana in interesul copiilor lor, care vor sa invete si sa se miste liber prin Europa” – a mentionat Basescu.

  Заявление Бэсеску и позиция русских жителей Молдовы

  Что касается русских жителей Молдовы, то к заявлению Бэсеску они в целом отнеслись со спокойным интересом. В отличие от своих румыно-унионистских сограждан они активно избавляются от фобий 90-х годов XX века, и их отношение к соседней стране становится все более ровным, спокойным и прагматичным, то есть таким, каким и должно быть отношение к стране-соседке.

  25 сентября в Бухаресте на заседании Высшего совета обороны румынский президент Траян Бэсеску сделал примечательное заявление, демонстрирующее совершенно новый подход официального Бухареста к одной из основных горячих тем молдавско-румынских отношений – предоставлению румынского гражданства жителям Республики Молдова. Румынский лидер заявил, что либерализация процесса предоставления румынского гражданства должна коснуться всех жителей РМ, вне зависимости от того, румынского они происхождения или русского. „В Республике Молдова есть достаточно русских семей, желающих получить румынское гражданство в интересах своих детей, которые хотят учиться и свободно передвигаться по Европе”, – отметил Бэсеску.

  Впрочем, подготовительный «залп» был сделан еще 21 августа, когда в ходе встречи с представителями румынской диаспоры за рубежом президент Румынии заявил, что в последнее время все больше русских, проживающих в РМ, обращаются в дипломатическое представительство Румынии в Кишиневе за получением румынского гражданства. Однако тогда со своим отношением к этому явлению Бэсеску публично не определился.

  Неожиданный и откровенно дружественный жест первого лица румынского государства в адрес русскоязычных жителей Молдовы удивил и даже напугал многих в Бухаресте, в Кишиневе и Брюсселе. Более всего были изумлены «бессарабские румыны», на протяжении последних полутора десятилетий выстраивающие свои унионистские прожекты исключительно на фундаменте русофобии, считая, что тем самым по глазам считывают тайные желания Бухареста. Пожалуй, впервые за все это время они «не поняли» и в большинстве своем сделали вид, что не расслышали «своего президента».

  Надо признать, что румынский лидер действительно пошел на большой риск, подставив себя под удар критики, как в самой Румынии, так и в Брюсселе. Немного отойдя от ступора, нестройными голосами неодобрительно прошуршали о «неудачных шутках» и некоторые молдавские румыно-унионисты.

  Что касается русских жителей Молдовы, то к заявлению Бэсеску они в целом отнеслись со спокойным интересом. В отличие от своих румыно-унионистских сограждан они активно избавляются от фобий 90-х годов XX века, и их отношение к соседней стране становится все более ровным, спокойным и прагматичным, то есть таким, каким и должно быть отношение к стране-соседке.

  Однако процесс успешного разрешения застарелого общественного конфликта между молдавскими «румынофобами» и «русофобами», на протяжении полутора десятилетий вносящего дисбаланс в жизнь молдавского общества, а порой и оборачивающегося настоящей трагедией для населения республики, устаивает далеко не всех. В структуре молдавской политики сложился устойчивый класс «бизнесменов от политики», которые умело пользуются результатами этого общественного конфликта, извлекая из него для себя немалые политические и финансовые дивиденды. Еще с 90-х годов прошлого века они фактически оккупировали молдавскую политическую сцену и сегодня не собираются оставлять ее без боя.

  Именно на разжигание начинающего было затухать противостояния «фобий» сделали ставку молдавские коммунисты во втором туре выборов мэра Кишинева в июне 2007 года. Раскачивание партией Воронина «лодки» межнациональных отношений сопровождалось заклинаниями о «румынской угрозе», неизбежно вызывая ответную реакцию в виде пыльных мантр про «проклятых русских». На это и делался расчет: «антрополиттехнологам» ПКРМ прекрасно известно, что конфликт в такой тонкой и деликатной сфере как национальные отношения всегда развивается по принципу лавинообразования.

  Как известно, вопли «румыны идут!» воронинцам на этот раз не помогли. Но, как говорится, «осадочек остался». И он горький и соленый на вкус, этот национальный «осадочек».

  Однако не только молдавские «красные» без межнационального противостояния в обществе – как без воздуха. И тут самое время вернуться к заявлению Бэсеску. Достоверно неизвестно, те же самые ли «антрополиттехнологи» поделились по дружбе креативной технологией или имел место банальный плагиат или желание угодить, но через неделю после знаменательного заявления румынского лидера как черт из табакерки выскочил метко прозванный в народе «профессиональным русским» Валерий Клименко. В традиционно агрессивной, провокационной и даже откровенно хулиганской манере Клименко «от имени всех русских» Республики Молдова «отказался от возможности получения румынского гражданства». По его версии, «россияне Молдовы ожесточенно противятся возможности получения румынского гражданства и предоставлению каких бы то ни было льгот со стороны Румынии», а саму Румынию видят только в «кошмарных снах». Также «от имени всех русских Молдовы» лидер «Равноправия» потребовал от Бэсеску «не решать за всех русских Молдовы, что им нужно». Прекрасно, не так ли: «от имени всех русских» призывать «не решать за всех русских»?

  Вообще, в выступлении Клименко прекрасно всё. Заявление начинается со слов «россияне Молдовы». А это, простите, кто такие? Насколько известно, в Республике Молдова есть русскоязычные жители, более узким составным сегментом являются этнически русские жители РМ, и есть несколько тысяч граждан России, «россиян», проживающих в республике. Этих «россиян» что ли имел в виду наш «национальный герой»? Впрочем, сомневаюсь, что даже они делегировали человеку по фамилии Клименко право от их имени выступать с хулиганскими политическими выходками и отказываться от каких бы то ни было возможностей, пусть даже и не столь актуальных для владельцев гражданства России. (К слову, российский паспорт наверняка пылится в кармане и у самого Клименко, «на всякий случай»). А может «россияне» – это немногочисленные члены возглавляемой Клименко конторки под названием «Кишиневская община россиян»? Вопрос остался открытым.

  Стоит ли, однако, говорить, что жадные до скандалов средства массовой информации в суть того, кто такие клименковские «россияне», вникать не стали. В результате цель провокации была достигнута: «русские Молдовы видали румын и Румынию в гробу у белых тапках». Суть провокации очевидна: выставить всех русских Республики Молдова пещерными, агрессивными и неблагодарными румынофобами, вызвав очередной виток межнационального противостояния.

  Но посмотрим на ситуацию с другой стороны, с которой выходка Клименко открывается, впрочем, в не менее гадостном свете. Для этого еще раз препарируем заявление Бэсеску: итак президент соседней страны предоставляет русскоязычным жителям Республики Молдова «возможность». Не хочешь – никто насильно никуда не тащит. Однако Клименко почему-то решил, что ему лучше знать, чего хотят русские, живущие в РМ, и как им дальше жить. Он решил, что им «не нужна возможность». Валерий Иванович, а может мы, сирые и убогие, как-нибудь сами разберемся, а?..

  Для интереса я опросил своих знакомых русскоязычных на предмет желания получить румынское гражданство. Не претендуя на социологическую достоверность, отмечу, однако, что положительных ответов было около половины. Больше всего не согласных с Клименко оказалось среди русскоязычных бизнесменов и студентов. Самой же «возможности» получения румынского паспорта «ожесточенно противиться» не стал вообще никто. Как-то не особо «тяготит» их такая возможность, в отличие от Клименко. Аналогичные результаты, к слову, дали мини-соцопросы, проведенные на улицах Кишинева молдавскими журналистами.

  Кстати, для большей убедительности своих заклинаний, на результаты некоего «опроса» ссылался в своем выступлении и сам Клименко, заявив, что только чуть более чем полпроцента опрошенных не против получения румынского паспорта. В данном случае все еще сложнее: непонятно, были участниками опроса все те же «россияне» (и какие из них), русские или русскоговорящие жители Молдовы. Это если «прикинувшись шлангом» и отключив здоровое чувство юмора, поверить в то, что какой-то опрос вообще имел место быть, а не стал удобным и идеологически грамотным способом осваивания очередного гранта «на поддержку русских». Кто бы спорил, что лаять на президента соседней страны легче, комфортнее и безопаснее, чем всерьез добиваться, например, повышения статуса русского языка в самой республике.

  Русским в Молдове вообще хронически не везет со «своими» политиками. Коммунисты, пришедшие к власти на пророссийской «волне», своих сторонников после 2001 года банально обманули и кинули. В остальном же, как будто специально отобранные для кунсткамеры, так называемые «пророссийские силы в РМ» в целом, даже на фоне остального молдавского политического паноптикума, являли собой на протяжении последних полутора десятилетий какое-то особого рода непристойное зрелище. Они не только никогда не имели ни единого шанса на минимальный политический успех, но и на протяжении всех этих лет преступно дискредитировали Россию и русских в глазах жителей Молдовы всех национальностей.

  Вот и в этот раз президент Румынии Траян Бэсеску на деле оказался большим сторонником равноправия жителей Республики Молдова всех национальностей, чем лидер движения под названием «Равноправие». Такой вот «кошмарный сон» одного отдельно взятого «профессионального русского»…
  Очевидное и невероятное:

 38. Sinceri fiind, trebuie de recunoscut, că un număr considerabil de cetățeni ai Republicii Moldova dețin concomitent și cetățenia Romaniei, și o mare parte mai rîvnesc să o obțină, însă la opinia mea, poate și subiectivă, luînd în considerație cît de anevoios și costisitor este să o obții, majoritatea celor ce au obținut-o (îndeosebi cei care au obținut-o după 2001-2002), au obținut-o nu din dragoste profundă și devotament statului vecin, ci din simpla necesitate de a circula fără impiedimente în spațiul Uniunii Europene și se consideră aceștea romani sau nu, mai rămîne de văzut.
  Sint de acord, ca procedura de obținerea cetățeniei Romaniei de către cetățenii Republicii Moldova este de fapt o bătaie de joc în cea mai perversă formă.
  Dar nu vad în aceasta o problemă, eu vad problema în altceva – un lucru care dacă v-om fi in stare să-l soluționăm, problema abordată in prezentul articol dispare și este dată uitării în luni numărate.
  Si anume, dacă guvernarea va fi în stare să scoată pentru cetățenii RM regimul de vize cu UE – atunci nu noi î-I vom ruga pe romani să urgenteze procedura de programare, de eliberare caziere, depunere și alte bariere birocratice artificial impuse de către ei, ci Romania va trebui sa inventeze careva facilități ca noi sa le acceptam cetațenia lor (doar mai poti acumula la scrutin si de aici un numar oarecare de voturi – ei si mai poti face și puțină “chimie”, doar CEC-ul lor nu are posibilitate să verifice).
  Astfel, eu consider, că ridicarea regimului de vize este problema asupra cărei trebuie sa lucrăm și să o soluționăm cu totii impreuna – nu sa-l imploram pe Basescu – da-mi te rog pasaport, sau dă-mil te rog mai repede.

 39. ”Din toti etnicii rusi, care detin cetateniea Rusiei, multi au profitat de pensie ruseasca “la atingerea virstei respective, dar majoritatea continua sa locuiasca aici, in Chisinau. De ce ? Daca Rusia le da pensie mai buna, acolo le este mai bine….Sa traiasca unde vor, dar sa nu strice aerul…
  Sigur Climenco sare cu gura. El, care detine doua cetatenii, nu mai are dreptul la a treilea. Daca ar avea dreptul, si-ar inhata-o. Cetatenia ruseasca pentru ca sa aiba pensie mai mare si unde spala putina in caz de necesitate, cetatenia moldovei- sa-si faca mendrele pe statut de „frate” mai mare , cetatenia Romana si-ar inhata-o in interes propriu ca sa poata circula ne stingerit prin Europa. Acestea sunt climencii.
  In rest, nu am nimic cu rusii, daca nu-si baga nasul unde nu le fierbe oala si isi vad de golumbii lor.

 40. La unii vizitatori acestui blog, as recomanda,sa se ia de cumatru cu comunistul Petrenco,citesc cele scrise si ma minunez-ce coincidenta de opinii si ideologie,nu e ?
  D-na Vitalia P.,va multumim cu plecaciune pentru munca D-stra ce duce la „consolidarea”fortelor de dreapta .

 41. doamna , in articol , ati scris multe inex.actitati .. .. dar am sa enumar 2:
  1/Boc a vb de acordarea cetateniei pana la gr.4 de rudenie , nu 3 , cum scrieti
  2/ pdl-ul niciodata nu s-a opus la modificarile din legea cetateniei.. este o minciuna ce-ati spuneti .. chiar un senator din iasi , Dan Carlan a fost autorul modificarii, prin care SE PREVEDEA ACORDAREA CETATENIEI NUMAI PE BAZA CA PARINTII AU AVUT CETATENIE ROMANA .. dar , taraceanu a debarcat pdl-ul de la guvernare si acest proiect a ramas pe hartie ../ cu ajutorul , adica cu sprijinul psd-ului in parlament s-a facut acest lucru .. apoi a fost suspendarea presedintelui , in 2007, tot pnl-ul si psd-ul . au organizat acest lucru. si tot asa au lucrat impreuna „productiv’,pana in 2009 ..anul trecut s-ai facut multe si bune modificari , dar mai este loc de schimbari .. DAR NU DE ZAZANIE SI SCANDAL . cred mata ai scop sa-ti aperi idolul moscovit :geoana si sleahta.. Deaceea ai sarit la beregata lui Baesescu ca nu face , nu drege .. DAR TE-AI INTREBAT CE-AVEA SA FACA GEOANA , MAI ALES, DUPA CE PRIMISE „BUNE „INDICATII DE LA MOSCOVA .?. AVEA SA-TI DEA CETATENIE ROMANA AUTOMAT !!?? Subscriu ce v-a spus mai sus ILINCA .. ori sunteti o scandalagioaica , ori lucrati pentru comunistii de pe ambele maluri de prut… numai nu un om politic , care are principii , viziuni, coloana vertebrala , caruia , intradevar , ii pasa de MOLDOVA…

 42. Daca PNL-UL moldovenesc se debaraseaza de PAVLICENCO , VA AVEA NUMAI DE CASTIGAT .. SI PARTIDUL, SI DREAPTA DIN MOLDOVA

 43. Domnilor, citez aleatoriu din articolul d-nei Pavlicenco:
  1. ” Cititi si va cruciti”
  Sub aceast „indemn” sta intregul articol!
  2.”Cazierul juridic,la fel ca si blestemata de programare ,este dovada „dragostei netarmurite” a lui Basescu fata de romanii basarabeni,care l-au votata intr-o veselie…”( totul subliniat cu italice ca sa intre bine la capul basarabeanului amaraat si inghesuit de taote belele politice de pe Bac!)
  3. ” Romania nu creeaza conditii pt respectarea Legii cetateniei(…) basarabenii pot plati,numai sa nu fie umiliti,(…) sa mai faca romanii un ban la buget pe seama basarabenilor,ii umilesc si le pun piedici in redobandirea cetateniei”( un cinism fara margini, insulte veritabile la adresa tarii, a romanilor , clare ca lumina zilei si fara drept de apel!)
  4.”Asta e atitudinea Romaniei, a statului Roman, a lui Traian Basescu?( …) Totul e indreptat spre a putea depune basarabenii cererea si spre inflorirea coruptiei,pe care o credem unilaterala”
  S-ar putea da multe alte citate de acest gen si cu astfel de enormitati cu care d-na Pavlicenco vrea sa se impuna in fata dv. De fapt , intreg articolul este o insulta grava, obraznica si vulgara adusa Romaniei, romanilor si , nu in ultimul rand, dv. basarabenilor care doriti sincer apropierea totala da Tara Mama. Coexista in intregul articol franturi despre lucruri birocratice inerente,dar totusi putine, alaturi de altele corectabile de buna seama, cu o sumedenie de neadevaruri crase despre sentimentele romanesti fata de basarabeni. Este un limbaj onest,corect, fata de romani? Poate fi el socotit civilizat, de bun simt ori constructiv , cum a tot mereu se lauda d-na Pavlicenco al folosi?
  Va imaginati cum imi suna mie ca roman din Romania „sa mai faca romanii un ban la buget pe seama basarabenilor”? Dv. doamna Pavlicenco va dati drumul la gura fara sa va ganditi catusi de putin ce spuneti? Va puteti permite asa ceva? Asta e „adevarul” pe care-l aruncati dv in fata unui roman, fie el anonim de blog, fie Basescu, Boc, guvernul roman? Asta nu e adevar, e ura impotriva roamnilor in toata egea!! O ura chiar atavica si cladita in plamada fiintei dv de zeci de ani!! Pe care a cum socotiti ca trebuie dezlantuita impotriva noastra!! Intreg articolul dv imi lasa nu un gust amar, ci ma chiar infricoseaza ce se poate ascunde in spatele vorbelor fara capatai insilate cu pretentii de adevar. Traiesc cu senzatia ca acum, acum treceti frontiera cu armatele rusesti in spate sa cuceriti Romania pt dv si cei care vorbesc si gandesc precum dv, numai ca sa va vedeti odata in Europa aceea la care atat ravniti . Sa instalati pe cladirea Parlamentului Romaniei steagul Moldo- Rusiei Mari, doritoare de capitala la Constantinopole de o mie de ani!!
  Da, Presedintele Basescu va merge peste cateva zile la Chisinau. Multi , foarte multi romani stau cu sufletul la gura sa vada cum va decurge totul. Este absolut crucial. Credeti , nu credeti asa va fi. Aici , la noi acasa conduce poporul roman si nu Basescu sau Geoana sau nu stiu cine. Ca dovada poporul si-a spus cuvantul , clar, fara echivoc in alegerea Presedintelui. Fiti sigura ca asa va fi si de acum incolo, cat timp Romania va fi in NATO si UE! Romania nu ameninta pe nimeni, cu atat mai putin Basarabia si oamenii sai. Dar va trage toate conluziile ce va face, cum va face ,cand si cat va face in urma acestei vizite. De data asta frica de rusi a disparut ca frica … nationala. Iar Rusia va intelege asta, vrea ori nu vrea pt ca Romania nu cere altceva decat respectarea ei internationala, inclusiv a Rusiei. Nimic mai mult.
  Dv nu cunoasteti Constituia Romaniei( imperfecta cum e , dar perfectibila cu ajutorul referendumului votata covarsitor de romani) si nici mecanissmul constitutional romanesc. De aceea vorbiti atat de „slobod” precum Vadim Tudor, cu singura deosebire ca el vorbeste din interior , iar dv de pe margine. Adica , huiduieli la adresa Roamniei si romanilor, batandu-va insa si cu pumnul in piept ca sunteti romanca. Anume sa ca induceti in eroare pe cine puteti.
  Cu raspunsul catre dl. Virgil Ciuca ati dat-o de asemenea in bara. Rau de tot. Nu stiti cine este, pe cine reprezinta si de ce a „indraznit” sa intre pe blogul dv. Daca nici atata informatie nu aveti , ce mai doriti sa ne improscati pe toti romanii , de pretutindeni, cu noroi?

 44. PITAR, la ce sa te astepti de la VP , daca este mereu un GICA CONTRA sau un „VADIM „al MOLDOVEI. Ceea ce este mai rau e ca are aici spatiu , unde poate sa injure Romania si romanii de pretutindeni cu spume la gura , e rau ca este un presedinte de partid , care-si zice de dreapta , dar care 24 ore din 24 DEZBINA dreapta din moldova, SE PRETINDE INTRO OPOZITIE CONSTRUCTIVA , CARE ESTE DE FACTO > DISTRUCTIVA ! NIMENI NU SPUNE CA LA CAPITOLUL CETATENIE toate sunt roz …mai este mult de facut , dar,,, nu de facut articole de denigrare a iRomaniei SI A PRESEDINTELUI UNEI TARI ! DNA-ASI ZICE CA E EDUCATA SI CIVILIZATA , DAR DEMONSRTREAZA OPUSUL. Eu sunt tot basarabeavca repatriata in Romania , stiu mnmai bine siouatia din RO , sunt si bune si rele ..dar cum s ascrii intrun mod dispretuitor despre RO si romani , dac esti romanca .. VP SPUNE CA ESTE ROMANCA ! nU ESTE O BUNA ROMANCA .. poti critica si spune parerrea , dar nu in asa mod, cu atata dispret si ura.Domnul TANASE adesea pune in discutie probleme, critica puterea , dar intrun mod civilizat , impartial .. VP PARCA ESTE antena 3 romaneasca < STAN-LAPTOPUL . sOCOT CU CAT MAI REPEDE pnl-UL MOLDOVENESC ISI VA SCHIMBA PRESEDINTELE , cu atat mai bine pentru dreapta moldoveneasca.

 45. D-na Pavlicenco 🙂

  In primul rand haideti sa analizam si sa stabilim impreuna credibilitatea celui care pune in gura presedintelui acea fraza si acele cuvinte: „tovarasul” Klimenko, campion al declaratiilor si atacurilor impotriva Romaniei. Nu de putine ori comunistii, cand nu au avut munitie, au trebuit sa o inventeze. Nu as fi avut nimic de zis, ba poate ca v-as fi dat si dreptate, daca o asemenea declaratie a lui Basescu ar fi existat. In realitate insa, o asemenea declaratie ar fi trebuit mai intai sa aiba premisele de a ajunge la sus-numitul Klimenko. De ce spun asta? Pentru ca sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se desfasoara cu usile inchise, fara accesul presei, iar stenogramele, chiar daca ar exista, sint secretizate, din simplul motiv ca acolo se discuta rapoarte SRI, SIE, si alte date ce tin de securitatea nationala, politica sau economica. Nu mai tin minte exact componenta CSAT-ului, dar din cate imi amintesc, acolo sint seful statului, seful SRI, seful SIE, ministrul economiei, al sanatatii, seful Senatului (va mai amintiti cum Basescu a folosit asta si in campania electorala, reprosand lui Geoana ca in calitate de membru al celei mai importante institutii de securitate nationala, a unei tari membre NATO, si-a permis sa mearga la Moscova, fara sa anunte macar), si seful armatei. Motiv pentru care d-l Klimenko nu avea cum sa aiba acces la o asemenea declaratie, daca ea ar fi existat. Numai in cazul in care se putea metamorfoza si ajunge acolo sub alta identitate. Acest om pe langa faptul ca e un mare instigator, e si un mare mincinos. Si profita de faptul ca oamenii in Moldova nu au acces la unele informatii ce tin de Romania.

  In realitate, ceea ce ati mentionat dvs mai sus se leaga in fapt, de cateva fragmente din discursul presedintelui din Parlament, la 15 aprilie, pe care il puteti citi integral la adresa http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=10876&_PRID=ag, si din care decupez dedesubt pasajul de la care porneste d-l Klimenko in acuzele sale. Va rog sa cititi cu atentie:

  „[…] Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică […]

  Carevasazica, ce spune d-l Basescu. Analizand sintactic partea a doua a frazei, aflam ca presedintele ne transmite indemnul ca acei oameni din Moldova, care doresc integrare si aderare la Europa, trebuie sustinuti si ajutati. Fie ca in Moldova traiesc, pe langa romani, si alte etnii: rusi, ucrainieni, etc. Nici vorba de cetatenie aici. Ci un mesaj simplu, european: toti care adera la valorile europene, fara discriminare, trebuie protejati de agresiunea comunista. Fireste ca mentiunea la celelalte etnii a dat prilej comunistilor, in speta d-l K., sa interpreteze mesajul dupa cum stiu mai bine comunistii, prin lansarea de false idei, de alarmare a statalistilor cum ca Romania atenteaza la independenta Moldovei.

  Dar sa trecem mai departe..

  „[…] Amintesc că prin articolul 7 al Constituţiei, statul român are obligaţia să acorde sprijin etnicilor români din afara graniţelor. Vom continua să acordăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte, pentru a-şi păstra identitatea. […]

  Ce face aici d-l Basescu? Dupa ce s-a referit la necesitatea sustinerii drumului european al Republicii Moldova, cu toate etniile sale componente, face referire speciala de data asta la acei „care se considera romani” – adica la romanii basarabeni. Iar nici vorba de acordat cetatenii la cei care se simt rusi.

  Exista insa pe final o scurta referire la ideea de cetatenie. Sa o citim impreuna:

  „Astfel, românii din Republica Moldova îşi vor putea recăpăta în mod accelerat cetăţenia română şi vor deveni din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene.”

  Buuun. Spune d-l Basescu „romanii din Republica Moldova”. Nu „rusii”, nu „cei 4 milioane de locuitori”, ci „ROMANII”.

  Si atunci, stau si ma inttreb, cine are interesul de a lansa genul acesta de idei? Si de ce noi, inainte de a le prelua, nu verificam macar niste informatii elementare?

  Am mai auzit aceasta idee, sub forma ca ar fi zis ca in Moldova traiesc „4 milioane de romani”. Motiv de putina disputa intre mine si un alt prieten pe Unimedia, pe vremea aceea, care ma lua de guler sa ma intrebe ca cum de isi permite Basescu sa dea cetatenii si rusilor.

  Adevaratul autor al expresiei cu „4 milioane de romani” este in fapt, d-l Pantaru, care ar fi declarat, ca daca ar putea, ar da 4 milioane de cetatenii – fapt cu nimic imputabil d-lui Pantaru, care in mod sigur se gandea la romani, la fratii basarabeni, si nu neaparat si la rusi. De aici, de la o simpla declaratie de moment a acestui om responsabil pentru multe lucruri bune in actuala lege a cetateniei, pana la a conexa cu discursul presedintelui, coroborat cu lipsa de informare si starea de nemultumire a unor oameni pe tema cetateniei (justificata, de multe ori), nu a mai fost decat UN PAS…

 46. Bravo pt. acest articol !
  Nu pot sa judec toate lucrurile, pt. ca nu conosc toate subterfugiile.
  DAR, SUNT ROMAN BASARABEAN SI TREC si eu prin acest „calvar”.
  1.
  e foarte greu de a obtine cetatenia sau de a prelungi pasaportul deja expirat. E si mai greu dacat la obtinearea cetateniei prin anii 90.
  2.
  la inmanarea pasaportului meu /acum „deja expirat”/, consulul de atunci, prin 1996, era arogant, nemultumit de ceva, etc. Pentru mine, era o actiune de suflet /nu uitati, anul1996/. Asa am fost intampinat de tara-mea mama?
  Cum se zice „Doloi” asa diplomati ! Afara cu asa functionari !
  3.
  Intr-o tara occidentala e mai usor sa obtii cetatenia lor/ dupa rezidenta/, decat sa-ti prelungesti pasaportul roman.
  Aici sunt de acord cu Dna Vitalia.
  4.
  Asta nu inseamna ca nu iubim Romania, din contra, ne doare aceasta atitudine rautacioasa, a unor „functionari” birocrati. Peste tot ii gasesti, si in UE. Deci, Dl Basescu ar face bine sa ordone verificarea functionarilor respectivi, eventual, sa fie eliberati din functie. Nu uitati, ca Romania, la capitolul coruptie, mai are de lucru in UE.
  5.
  Deci inca o data, nu criticam Romania, o iubim, si o vrem mai democratica, mai libera si mai sincera cu cetatenii ei. Caci, si noi, est-moldovenii romani, avem si noi de adus ceva original, inima noastra curata in slujba Romaniei Mari. Caci si dupa reunirea oficilala vom mai avea mult de lucru.
  ——————————————————-
  6.
  IMPORTANT:
  Un sfat pt. Dna Vitalia, Poate faceti un dosar din aceste pagini pretioase, si il trimiteti peste tot posibil: MAE din Romania, guvernarii Basescu, Ambasadelor, ziarelor spre publicare, radio, TV. etc. este foarte importanta publicitatea.
  Bravo pt. tot ce faceti, stimata doamna ! Multumesc.
  Romania Mare este Patria mea !
  Pentru ca noi suntem la noi acasa, in Romania Mare istorica, care se va legitima intr-o zi si pe hartiile occidentale,
  in ciuda tuturor rauvoitorilor nostri. Si foarte repede!

 47. In primul rand, nu stiu daca Legea Cetateniei a inceput sa se aplice avand in vedere ca Basescu a semnat-o abia prin Noiembrie.

  Am participat in vara la sedinta Senatului in care Titus Corlatean a propus amendamentele la varianta Senatului prin care se urgenta acordarea cetateniei, amendamente la care s-au opus reprezentantii Ministerului Justitiei. Rezistenta acestora a fost mai mult birocratica decat principiala, adica rezistenta rezultata din viziunea diferita asupra greutatilor de ordin logistic sau juridic care ar trebui rezolvate intr-un timp scurt calendaristic, deci munca mai multa. O alta opozitie, de data aceasta principiala, a venit din partea senatorului UDMR. Titus Corlatean a reusit sa respinga bine argumentat si in concordanta cu legislatia internationala amandoua pozitiile si sa obtina votul Senatului.

  Si eu cred ca se politizeaza excesiv subiectul, cand de fapt este vorba de o incetineala legata de stabilirea metodelor practice si juridice de implementare a legii. Deci, banuiesc ca mingea se afla in acest moment doar in terenul Guvernului.

  Cand spun ca-i vorba de politizare, nu ma refer doar la pozitia Vitaliei Pavlicenco, ci si mai ales a cercurilor politice bucurestene care incearca sa castige un capital politic nemeritat dintr-o problema care tine exclusiv de aspectul national. In Parlament s-a subliniat de nenumarate ori ca aceasta lege este o lege transpartinica, deci nu apartine, nici ca initiativa, nici ca realizare unui partid sau unei personalitati anume.

  Consider insa, ca altceva ca ar fi bine de discutat. Probail ar trebui analizat impactul cetateniei, drept inalienabil al basarabenilor, asupra reunificarii tarii intre aceleasi hotare nationale, deoarce nu se poate vorbi la nesfarsit doar de forma fara fond.

  Daca se afirma dreptul inalienabil al basarabenilor la redobandirea cetateniei romane, atunci trebuie subliniat ca acest drept implica si dreptul inalienabil al natiunii romane de a-si reconstitui hotarele naturale, mai ales ca doar in virtutea acestor hotare nationale basarabenii si-au capatat aceste drepturi de necontestat.

  Mircea Popescu

 48. d-le Mircea Popescu, sinteti cumva d-l deputat PSD de Ialomita, membru in comisia de politica externa? 🙂

  Felicitari pentru comentariul la obiect, fara patima, si foarte interesant mai ales pe finalul sau. De ce nu intrati mai des sa va alaturati discutiilor noastre? Si dvs, dar si mai multi polticieni romani? Mentionez ca sint si eu ca si dvs, tot din Romania. Va salut, cu respect.

 49. Asa d-na Pavlicenco „foc la ghete”, din ce in ce ma impresionati mai mult, datile si in coaste si sub coaste, la toti si la toate ca altii se tem sa o faca, adevarul pe hirtie BRAVO. Nu va lasati indignata de nimic si de nimeni chiar Va rog eu.
  P.S. eh de ceva timp ma gindesc ca e timpul sa devin membru a unui partid, pina ce o fi PNL in RM e cel mai curajos, si mai cu adevar si critica, poate tot ce am scris mai sus se manifesta prin conducatorul acestui partid d-na Vitalia Pavlicenco?
  P.S.S. sa nu-mi scoata careva ochii ca ma lingosesc – „ca va impusc” 😉

 50. Jay salutare ! Ce mai faci? mai poti, mai poti sau closca deja ?;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *