RM: „Presa independenta proFilat” si „presa independenta proVoronin”

16001Am ajuns sa ma bucur ca NIT-ul are acoperire nationala. Nici prin cap sa bani moldovenestiimi treaca asa ceva mai inainte. Pentru ca NIT-ul a fost la conferinta de presa a PNL si a dat un reportaj cit de cit obiectiv. In schimb, am ajuns sa ma intristeze faptul ca se fac schimbari la Moldova 1. De ce? Pentru ca din moment ce Televiziunea (ne)publica se va transforma din „independenta ProVoronin” in „independenta ProFilat”, am inteles acum ca vom constata in curind unul dintre doua lucruri: 1. In loc sa il arate pe Voronin de dimineata pina seara, acum MU 1 il va arata pe Filat. 2. Cu o asemenea abordare, nu vom avea pluralism de opinii, ci un sef adulat se va substitui altui sef adulat.  (Imaginea cu bani e de pe www.unimedia.md)

Este exact ca si cu bilingvismul ruso-moldovenesc in R.Moldova. Oamenii rationali doresc sa stie si rusolingvii romana, iar rusolingvii isi doresc sa stie moldovenii ruseste, ca sa vorbeasca mereu cu ei in ruseste. Rezulta ca romanul din Moldova vorbeste si romana, si rusa, iar rusolingvul vorbeste numai rusa, pentru ca ”romanul stie rusa”. Nici macar faza cu romanul care ii vorbeste romaneste rusolingvului si rusolingvul, care ii vorbeste ruseste romanului, inca nu e valabila la noi.

Dar sa revenim la presa. Oamenilor politici nu le este indicat sa vorbeasca despre presa fara a o menaja, chiar a o menaja exagerat. Este o garantie ca nu te vor neglija si nu se vor face ca nu te vad, ca nu existi. Cunoastem asta. Ca om curajos si mai nestandard, voi sparge si aici tiparele si voi spune ce cred eu despre presa noastra, impartita in doua – „presa independenta ProVoronin” si „presa independenta ProFilat”.

Zilele trecute am fost invitata de www.jurnaltv.md pentru o editie speciala, cum au ei acolo, pe subiectul partidelor, AMN etc. Am mers cu placere, dar am solicitat sa mi se spuna daca va fi pus pe site, pentru ca nu e o problema sa vorbesti pentru 25-50 de oameni in direct, insa acest efort as vrea sa fie transmis ca mesaj la mai multa lume, asa cum sint plasate pe www.jurnaltv.md o sumedenie de subiecte. Mi s-a spus ca la sigur va fi postata pe site. Desi am incercat sa mai aflu de citeva ori ce se intimpla, sa vad daca vor posta, pentru ca – potrivit opiniei persoanelor de acolo, a fost o emisiune interesanta –, emisiunea nu a mai ajuns pe site. Am inteles – cuvintul „cenzura” supara. Nu-l folosim.

Dar cum sa explicam faptul cind www.jurnaltv.md vine astazi la conferinta de presa a PNL si nu plaseaza nici o stiruta? Nu e nimic. Ne-am delectat, in schimb, cu stirea despre divortul tinerilor din AMN, partid inca parlamentar. O atitudine fata de noi in pofida faptului ca am venit in fata opiniei publice si a presei cu documente serioase, nu cu trageri de par intre nepoti… In schimb sa te sune si sa te imprime fara a preveni si sa dea titluri neconforme cu esenta, am vazut ca pe la jurnaltv.md amatori exista. Le-am spus simpaticelor domnisoare si domnisori de la jurnaltv.md: nu va deranjam, nu va spunem nimic, nu ne cerem la emisiuni, dar daca ne si invitati cind e mai greu – ca nu toti au curajul sa spuna ceva ce nu place „presei independente ProFilat” – incercati si voi sa procedati corect. Am invatat lectia. Stiu ca plata pentru aceste cuvinte va fi neglijarea. Sper sa nu murim de acest „necaz”.

Am aparat si noi, PNL, ProTV-ul in vremurile grele. Am dat interviuri cind ni le-a solicitat acest post TV. Ii respectam. Ii privim. Asteptam si Publika TV. Speram sa inceapa o concurenta in Moldova macar intre institutiile „Presei independente ProFilat”. Ne amuza si azi spusa lui Dumitru Diacov cind a declarat in Parlament ca vrea si el vreo doua dosare impotriva-i, ca sa il mai arate si pe el, ca, nu de alta, il va uita lumea. Am asteptat si noi, PNL, sa vina ProTV la conferinta de presa, am asteptat si TV 7. Nu au venit, nu e mare problema, pentru ca noi stim ce inseamna in R.Moldova „pluralismul de opinii”. El este perfect definit prin existenta reala: in R.Moldova este o „presa independenta proVoronin” si o „presa independenta proFilat (olecuta, da nu chiar di tat) si proChirtoaca/proGhimpu”.

Imi amintesc in 1998-1999 la Radioteleviziunea de stat participau la emisiuni si talk show-uri si reprezentanti ai partidelor extraparlamentare. Asta a fost atunci, acum ma cheama cineva de la Radio Moldova si imi spune sa merg in calitate de presedinte de partid extraparlamentar. Stiti de ce? Ca sa critic acolo AIE. Acum spuneti – cum sa judec in situatia cind vine NIT-ul si face un reportaj obiectiv despre conferinta de presa a PNL, iar TV 7, Pro TV, Moldova 1 (astia tare ne mai iubesc!) nu vin, iar jurnaltv.md vine, filmeaza (oare pentru arhiva cui?) si nu plaseaza nici o stiruta? Dumneavoastra ce ati spune in locul nostru? Pai daca nu va place sa preia Omega, NIT, alte posturi din „presa independenta proVoronin” ce spun reprezentantii PNL, veniti voi, puneti intrebari si reproduceti raspunsurile noastre de „oameni prosti” – de ce ne lasati cu „presa proVoronin”?  Sau intuiti de cu vreme ce vom spune si de aceea nu veniti? – ca nu va da voie sefu’ sa criticati „pe cine nu trebu’ ?”

Mai ales ca, in calitatea mea de deputat, am facut o gramada de initiative legislative sub comunisti, am semnalat si ridicat atitea probleme, la care se revine acum, pe rind, la toate, am facut interpelari despre banii publici cheltuiti de comunisti, am abordat multe alte probleme, iata a fost comunicat Guvernului RM si dosarul meu de la CEDO contra lui Voronin… Nu interesaeza, pentru ca sint liste, probabil – „asta poate fi intrebat, iar persoana asta e in lista moarta” (nu spunem neagra, umbla altii cu asa liste). Dar cu pluralismul de opinii, cu libertatea de exprimare, cu diversitatea parerilor – cum ramine, stimati prieteni din presa?

Iata ce am spus in Pozitia PNL fata de AIE, prezentata in conferinta de presa de azi:

Stimularea libertăţii presei, prin crearea unor condiţii favorabile dezvoltării instituţiilor media, prin diminuarea poverii fiscale şi identificarea altor posibilităţi de promovare a libertăţii de exprimare va ajuta la nesubstituirea actualilor guvernanţi comuniştilor, care nu agreau şi chiar persecutau pentru atitudinile critice la adresa Puterii. Presa, partidele neaflate la putere, intelectualitatea şi societatea civilă trebuie să rămînă vigilente şi intr-o opoziţie activă, constructivă faţă de actuala Putere.”

Bine, cunoastem – presa merge unde crede ea ca e interesant. Eu cred, insa, ca nu e acest caz in ceea ce priveste PNL si Vitalia Pavlicenco. Eu cred ca este vorba de un exagerat „fler politic”, despre care Constantin Tanase spune acam asa:

„Presa de la noi mai are o problemă, despre care vorbeşte şi Cristian Tabără: jurnaliştii se gudură mai mult decât li se cere. El explică acest exces de obedienţă prin faptul că „pe umerii presei au fost puse, la un moment dat, lucruri mult prea grele… şi câtă vreme pe umerii ei apasă anumite lucruri, se mai deformează, pe ici, pe acolo”. Şi la noi, pe umerii presei au fost puse lucruri mult prea grele şi mult prea… neproprii, aş preciza eu. Cineva a crezut la un moment dat că presa trebuie să fie şi educator, şi procuror, şi călău. Ca în definiţia leninistă a presei: agitator şi organizator colectiv. De aici şi jurnalismul pumnilor strânşi. E o boală pe care o resimţim toţi jurnaliştii de opinie, inclusiv cei din presa liberă. Dacă o resimţim, deja e bine – înseamnă că există şanse de tratare şi însănătoşire a ei.

Euforia maselor şi ameţelile de pe urma succeselor. Astăzi, Moldova e divizată în două tabere aflate în stare de război total. Niciuna n-a învins definitiv, dar ambele se consideră învingătoare. Una, în agonie, nu-şi recunoaşte înfrângerea, cealaltă, cuprinsă de euforie, serbează victoria. Şi învinşii, şi învingătorii şi-au pierdut simţul realităţii. Voronin, liderul învinşilor, îndeamnă masele să „elibereze Patria” de puterea constituţională. La un post de radio democrat un ascultător (reprezentant al maselor care au învins) îi numeşte pe cei patru lideri ai Alianţei de guvernământ „eroii neamului nostru”. Şi într-un caz, şi în altul avem de a face cu aceeaşi mentalitate totalitară, dovadă că societatea e încă bolnavă de totalitarism. Asemenea reacţii din partea învingătorilor sunt o manifestare de talibanism, de iobăgism ideologic, fiindcă scoate noua guvernare din zona controlului public, a „cotidianului păcătos” şi o plasează în zona „sacralităţii” (puterea e dată de Dumnezeu) – printr-o astfel de mentalitate se semnează în alb mandatul spre abuzuri şi dictatură. E un SOS care trebuie reţinut.”

Imi amintesc, iarasi cu zimbet, cind la un anumit post de radio mai national era o mare problema – pe cine sa il puna primul la enumerare – pe Pl sau PLDM? Dupa procent – venea PL, dupa niste aluzii care se degajeaza din poza de mai sus, – PLDM. Bine ca au fost alegeri la 29 iulie si a scapat bietul post de radio de aceasta „dilema”…

Chiar daca am suparat presa si va veti incapatina sa nu manifestati interes fata de pozitia PNL, va invitam pe luni la conferinta de presa in contextul vizitei lui Traian Basescu “Cetatenia romana: promisiuni si realizari”. Vom vorbi si despre Tratatul de frontiera. Va promitem o conferinta de presa interesanta. Asa cum a fost si cea de marti. Conferinta va fi tot la Info-Prim Neo, Casa presei, etaj.4, bir.446. Le multumim celor care au fost astazi la conferinta de presa si au oglindit evenimentul, nu conteaza prin ce prisma.

Dar cel mai mult ne punem sperante intr-o Televiziune care sa sparga tiparele actuale si sa se plaseze intre “presa independenta proFilat” si “presa independenta proVoronin”. Si ca dovada ca presa noastra, neobisnuita cu o concurenta normala, nici nu si-o doreste, au fost niste pozitii consternante fata de o viitoare Televiziune. Ce sa mai spui, dupa asta?…

Familia mea priveste acasa neintrerupt postul romanesc Realitatea TV…

Aducind felicitari pentru ordinele acordate de seful de stat-interimar sefilor presei noastre, le urez sa ramina independenti. Fiecare cu „independenta” sa.

Fara suparare, Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

97 Comments

Add a Comment
 1. Pentru Romanul,

  „Din pacate societatea nu are nevoie de manipulare, dar nu are incotro”–vezi,asa gindesc si eu,ca nu are incotro.Insa, spun manipulare prin cuvint, avind in vedere o manipulare sanatoasa din toate punctele de vedere.Daca vrei,ii voi spune manipulare pozitiva in sensul intreg al cuvintului,pina ajungi la fericire,la bunastare,la libertate.De asta are nevoie omul.Cind m-am referit la arme,nu am avut in vedere razboie,ba dimpotriva, sa se „sopteasca”acel cuvint, spre evitarea armelor.Sa se promoveze anume astfel de manipulari.

 2. Romanul
  Deci,cocluzie,nu trebuie sa permitem „unui perfid iresponsabil”sa ajunga la putere.Cum mentionezi ma sus,au fost de-ajuns in istorie.

 3. Pu: Nina Tampiza

  Vezi, Nina, ce spune in „gluma” Urecheanu despre plecarea lui Untila si Colesnic ? Ca „au zburat doua pene”. Mai spune ca Untila a ramas tot la nivelul unui politist, care statea la intersectia strazilor lenin si benderscaia…..

  Si dupa asta, poate lamuri Urecheanu pe cine a „bagat” in Parlament sa ne conduca atitea ani la rind ? Sa intelegem ca in Parlament avem 2 pene, care ii vor sta in…./unde vreti/, de el sunt adusi acolo. Nici macar nu se simte incomod, chind incearca sa glumeasca pe seama rahatului, pe care l-a dezvoltat el, personal, ca si sef de partid, manipulind si pacalind electoratul, baghindu-le …Pene pe ghit !

 4. e mult, dar rabdare

  Vreau să spun că este pentru prima dată când citesc cu atenţie întreaga discuţie de pe un blog sau un forum şi cred că pot să-mi expun şi eu poziţia pe mai multe capitole discutate aici:

  Conferinţa de presa – niciodată în viata mea nu m-am gândit doamnă Pavlicenco ca o să vă aud lăudând NIT-ul. A fost pentru mine ceva din domeniul şocantului sau a SF. Dar până la urmă prin aceste spuse poate pe undeva recunoaşteţi că uneori pot şi ei lucra “un pic obiectiv“, pe lângă multiplele critici aduse până în prezent la adresa lor. Mai ştiţi, poate mâine-poimâne va auzim că ziceţi acelaşi lucru despre OMEGA, sau N4 )

  Despre Realitatea.tv: Mie chiar îmi place acest post de televiziune, dar în comparaţie cu unii participanţi la discuţiile de pe forum de rând cu doamna Pavlicenco nu pot sa afirm că presa din România, inclusiv Realitatea sunt independente, ba dimpotrivă. Da, au o politică echilibrată, dar senzaţia linsului de fund oricum persistă, într-o manieră mult mai voalată şi profesionistă, însă linsul lins rămâne.

  Despre Constantin Tănase: Spre deosebire de cei care au primit plăcere de la acest articol, postat pe acest blog, eu chiar vreau să vă spun pe şleau că mi-au venit nişte convulsii de vomă. Cum poţi să crezi unui om, n-o să-mi permit să dau calificative doar din respect pentru vârsta pe care o are, care a cântat ode şi osanale acestei AIE şi care a promovat-o ca fiind scăparea neamului şi care a recunoscut că nu o face echidistant, ci pentru că este militant al acestor partide şi că serveşte PLDM, să-şi permită acum pe poziţie de mare independent să facă aceste critici. Eu cred că pentru a nu te prezenta ca o prostituată politică (scuze, am zis că nu dau calificative, dar nu mă pot abţine), zii ce ai de spus feciorului tău, Alexandru Tănase, faţă de care am un respect deosebit, sau camaradului său, Vlad Filat, cu care te întâlneşti la bere. Cum poţi să crezi în continuare celor scrise în acest mare ziar numit “Timpul“? Sau poate independenţa a venit odată cu acordarea Ordinului Republicii? Aici am o părere aparte, dar o lăsăm pentru altă dată…

  Despre Vlad Filat: Mi-a venit acum momentul să mă “răsuflu“ în păreri despre această personalitate, care aduce în Moldova DEMOCRAŢIA! Când mă uit la tot ce se întâmplă acum în ţară, de fiecare dată îmi vine o întorsătură a unui proverb – am dat vrabia din mână pentru cocostârcul de pe gard. Ce s-a schimbat poate să-mi spună cineva? NIMIC! Cum a fost Voronin, aşa ce acum Filat. Politică şi acţiune identică, pot să zic chiar clonată! A plecat un dictator, a venit altul tot atât de orgolios şi plin de sine şi dezgustător în aroganţa sa ieftină de om important. Sincer vă spun, credeam că acest om merită să vină în fruntea ţării, poate cumva ceva se schimbă, NIMIC. Eu cunosc foarte bine ce se face în tagma ziaristică şi lucrurile din culise le ştiu, de asemenea, foarte bine. Cum a fost, aşa a rămas, doar că aşa cum a zis şi doamna Pavlicenco, a fost proVoronin şi a devenit proFilat. Spre deosebire de ultimul, Voronin măcar era mai puţin arogant cu presa, nu doar a lui. Filat se uită de la etajul 12 al blocului în care locuiesc la toţi, pentru că toţi sunt purici, un nimeni pentru el, nişte căpuşe care îl deranjează, dar din milostivenie le mai aruncă o frază – două. Emisiunea de luni de la PRO TV la care a participat a fost ieftină de mama focului. Marele poet Eminescu are un vers genial (pe lângă multe altele) “e uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune“. Uite asta a fost impresia pe care mi-a lăsat-o Filat în această emisiune. În opoziţie încălecam calul alb al lui Făt Frumos, iar acum ne încalecă el pe noi. Am impresia că a venit doar pentru a face nişte aluzii vădite la unele declaraţii ale unor miniştri, care Doamne Fereşte! au îndrăznit să spună ceva fără a cere voie tătucăi Filat şi pentru a mai spune odată poporului că în afară de el nimeni nu mai lucrează în această ţară. Poate şi pentru aşi prezenta noul implant de păr vopsit frumos, nu ştiu. Să ştiţi că după ce am scris toate astea chiar mi-a stat mai uşor. Nu impun nimănui această opinie, dar cine ştie, poate se mai găseşte cineva care o va împărtăşi.

  Despre bine: Lucrul care mă bucură foarte mult doamnă Pavlicenco este că pe blocul Dumneavoastră se expune lume cât de cât educată, care are mesaje consistente şi discuţia merge ca într-un salonul unei case bune, după cină, la un pahar de vorbă, în comparaţie cu unele portaluri informaţionale, printre care aceeaşi unimedie, privesc.eu, sau jurnalul, unde stau nişte copii agramaţi total, din gura cărora, din păcate, nu auzi nimic decât înjurături şi asta e prikolino. În rest toate bune tuturor şi chiar vă mulţumesc pentru odihna ochiului meu pe un rând scris frumos.

 5. imi zici si mie ce in p*la mea incepi cu criticile la AIE … da paote au unele neajunsuri.. dar hai sa fim serios ce ati facut voi pina amu ? se poate de facut si mai mult dar pentur inceput e destul de bine… mai bine dute si cautati de treaba in alta parte…

 6. In Rep.Moldova de fapt lipseste presa libera.

 7. street,

  mi-a placut nespus de mult postarea.Nu inzadar pleaca grupuri de la AMN?Oare i-o fi mai ramas pene lui Urecheanu?La sigur da.

 8. Pentru Nina Tampiza,

  Vai, dar e plina istoria de ei. Ce este interesant este ca toti si-au inceput „mandatul” ca figuri carismatice, eroi fara prihana, fii ai neamului, etc. Pe urma si-au pus poporul la rotisor. Va rog sa ma credeti eu am trait pe viu astfel de vremuri. Toti au inceput la fel: si Hitler, si Stalin, si Sadam, si Ceausescu, si mai stiu eu vreo doi dintre conducatorii de azi care sunt pe drumul cel bun… Culmea este ca toti au ajuns in varf prin vot popular, iar drumul spre cazon, discretionar si impostura s-a facut manipuland si fanatizand grosolan masele.

 9. Pt Romanul,
  Din pacate aveti dreptate.Noi ii asezam in fotolii ca ei sa-si faca de cap cum le place.

 10. Ce mi-a placut mie la nebunie a fost faptul ca actualul conducator al Partdului Comunistilor din Moldova ( partid marxist leninist deci ateu ), fostul presedinte al moldovenilor, Vladimir Bujenita alias Voronin a spus declarat, de Boboteaza pe stil vechi ( cum altfel ) cu o voce tremuranda si gatuita de parca pasea pe testicule, ca el crede in… aghiazma ( hai nu mai spune! ) si apoi s-a dus sa se pupe dulce cu mitropolitul vandut Moscovei. Asta da lectie de manipulare. Mai stiu eu un presedinte ( nu dau nume ) care exact in momentele cheie, cu vizibilitate si audienta maxima, izbucneste intr-un plans cu sughituri, care de fiecare data ii reuseste de minune. Doamne Dumnezeule! Ce vremuri?!…

 11. Cand scriu nu vad pe ecran ce scriu ( scriu de la o distanta de la care nici cu ochelari nici fara nu vad bine ) si fac greseli, unele impardonabile, pentru care imi cer scuze. Daca mai intervin pe text si fac modificari e si mai grav. Inca o data mii de scuze.

 12. pu : Romanul

  Eu in ultimele zile am intrat intr-o „criza” de hohote. Ma hlizesc toata ziua si unii cred ca ceva nu e bine, dar eu tot nu ma pot opri… I-mi stau in oci flacarile violete /cele de la Realitatea tv/. Doaaaamne ! Ce subiect! Si ziua si noapte ! Si cine cu cine lupta ? Mori de hlizeala !
  Demult nu am simtit asa ceva, nici o scena umoristica nu ma putut distra in halul asta ! Pe de alta parte ma ghindesc : „Oare nu au innebunit cu totii?”

 13. In ultimii 8 ani, vinovati de toate relele, bine, au fost comunistii si Voronin, acum, dupa 100 de zile de guvernare care,- hai sa privim la adevar,- a fost aleasa de noi, cel putin interlocutorii acestui blog, si na!,.. nu-s buni. Pai bine domnilor, hai sa ne schimbam orientarea politica la fiecare 100 zile si cred ca spiritul reformator al elitei politice va atinge culmea fericitului infinit. Pro Voronin, Pro Filat, cel putin este acum o diferenta, ca nu ti-i greata sa privesti M-1, iar NIT-ul, care in traducere din engleza suna – [nit] – LINDINA, ceea ce, pe deplin, caracterizeaza nit-ul,- este o televiziune care a sfidat si a insultat tot cei romanesc pe acest pamint, si halal de acei ce se lauda ca, uite,nit-ul este foarte receptiv si democratic. Dna Pavlicenco, nu mergeti pe urmele PPCD si ale defunctului politic Rosca.

 14. Dumneavoastra va vine sa va hliziti de flacarile violete de pe Realitatea ( aceleasi flacari sunt si pe Antena 2 ). Mie mi-e cam rusine ca sunt roman. Nu uitati ca vorbim de doua personaje care au adunat impreuna peste 10 milioane de votanti ( cvazi totalitatea participantilor la vot ). Persoane care au facut revolutia la Timisoara fac acum incantatii in direct la televizor ca sa salveze fizicul si sufletul prezidential ca pa vremea inchizitiei. Realizati despre ce vorbim ? Ne-am facut de rasul lumii! Deci astia suntem

 15. Pt iudinlex

  Eu am spus de mai dedemult aceste lucruri. Inca inainte de campania electorala de la 5 aprilie am inteles ca trebuie sa fii ori de partea comunistilor, ori de partea peledemistilor, ca televiziunile sa preia ceva. O a treia forta nu incape astazi, daca nu este arondat in spatiul de televiziune. Si cum PNL nu e arondat nici PCRM, nici PLDM, nici lui Lucinschi, cel care mai sta „cite oleaca” in spatele PLDM si PL, noi nu „incapem” in acest spatiu public privat. Dar nu disperam. Spunem ce credem si mergem mai departe. Odata si odata, se va sparge monopulul si servilismul, nu credeti?

  Am vrut nu doar sa spun ca nu avem presa independenta, ca asta o stim cu totii, eu am vrut sa spun ca am curajul sa spun sus si tare acest lucru. Am primit astazi multe felicitari de la oameni de caracter. Pentru ca atunci cind erau comunistii la putere, obisnuiam – „la noblesse oblige” – sa spunem ca presa independenta e persecutata, adica cea care azi e proFilat. Am vazut si atunci, vedem si acum, de fapt, care e adevarul. Dar nu sintem cu totii chiar atit de lasi sa tacem, indiferent de consecinte. Cu lasii schimbari si progrese nu faci. Suprasaturatia provoaca, la un moment dat, voma.

 16. Pt Vitalie

  Pentru a vedea ce am facut noi, PNL, pina acum, pentru a vedea activitatea mea, trebuie citit http://www.pnl.md si blogul meu. dar nu aveti rabdare ca e mult, Citit macar ce puteti de pe site. In rest – nu putem aparea prea des, pentru ca nu avem o „presa independenta proPNL”. Mersi pentru urarile de succes.

 17. Pt Anastasia

  Va multumesc pentru interesul manifestat fata de blogul meu. Despre mine puteti vedea rasfoind un pic prin http://www.pnl.md, ca si pe acest blog. Da, am fost si am ramas o luptatoare, chiar si cu morile de vint. In societate e nevoie si de „ticniti” ca mine, care cred si cred ca poate fi si altfel. Asta nu place, dar gura nu-mi poate inchide nimeni.

  Ati dat un exemplu elocvent si oamenii de treaba posteaza aici unele articole care mie poate ca imi scapa, dar care arata ca nu doar eu gindesc asa cum gindesc. Daca vom fi mai multi luciz, nu vom permite sa fim manipulati.

  Va doresc sa rezistati unde sinteti, sa nu va distruga dorul de casa si sa veniti aici, sa va gasiti un rost…

 18. Sincer nu am știut că aveți un blog pînă cîteva zile în urmă. Întrînd pe blog și citind cele expuse de către Dumneavoastră mi-am amintit cele scrise de un om politic bine cunoscut de către toți, nu voi da numele (cineva poate si i-și va da seama singur, sau chear a citit și el opera), sa nu fiu invinuit, Doamne ferește că sint vre-un urmaș sau adept al acestuia. Așa dar acesta a scris (cer scuze dar nu am tradus textul in romana) : “что меня частенько отталкивало, так это недостойная форма, в которой пресса лебезила перед двором. Малейшие события во дворце немедленно расписывались во всех деталях либо в тоне восхищенного энтузиазма, либо в тоне безмерного огорчения и душевного сочувствия, когда дело шло о соответствующих «событиях». Но когда дело шло о чем либо, касающемся самого «мудрейшего монарха всех времен», тогда эта пресса просто не находила достаточно сладких слов. Уже одно это заставило меня подумать, что и на либеральной демократии есть пятна. Заискивать перед этим двором да еще в таких недостойных формах в моих глазах означало унижать достоинство народа.”
  Aceste rînduri au fost scrise aproape 100 de ani în urmă, și după cum vedeți nu s-a schimbat nimic de atunci – lucru știut cred, că de către toti – așa că prin publicarea acestui articol nu a-ți descoperit ceva nou pentru cititor.
  Respectiv, dacă nu faceți parte din curtea domnească nu vă așteptați la careva atenție. Ei au în fața cui să se gudure.
  În genere consider publicarea acestui articol o greșala a PNL – v-au ignorat la conferinta de presă, maaaare treaba,……ei poate nu-i mare treaba, clar, că v-a afectat ca pe oricine. Mi-i clar, că ați depus efort, v-ați pregătit de conferința de presă în cauză, a-ți sperat că ve-ți vi auziți și apreciați, etc. Nu a fost să fie – asta e. Respectiv apare în suflet și acea dezamăgire, ciudă, sentimentul nedreptății care are loc și altele. Greșala consta în faptul, că a-ți dat pe față toate acestea. A-ți arătat, că vă pasă, că aveți nevoie de ei, că vă pot influiența în careva măsură, ceia ce-i va face să se simtă mai presus ca Dumneavoastră și intenționat vor prelungi să vă ignore.
  Asta-i una – a doua, consider că tematica abordată la acea conferința de presa a fost una nu chear reușită. Tuturor ne este clar, doar poate cu exceptia părintelui reformei constituționale, că alegeri anticipate vor avea loc. Normal și logic, că PNL la rîndul său trebuie să se pregătescă și el de campania electorală. Campanie în care aliații de la moment cel mai probabil, că se vor afla pe părți diferite a baricadelor. Si cele spuse la conferinta în mare parte toarnă apă la moara lor, deoarece iarăși a-ți atacat comuniștii, adică inamicul lor. Și la urma urmei da-ți să ne închipuim, că aceștea nu sînt (î-i excludem din ecuație, așa ca prin minune au dispărut comuniștii) cine rămîn ? Rămîn ceia care vă vor fi eventuali oponenți în viitorul scrutin.
  Respectiv presa văzind că iarași cineva din partidele extraparlamentare au pus la gramofon discul de vinil la care sare acul taman la refrenul “JOS COMUNIȘTII” v-au ascultat, au dat din cap și au plecat din simplul motiv, că mai fiecare dintre ei deja au scris cite un articol la tema în cauză, adică era un subiect lipsit de interes cît pentru ei, atît și pentru publicul lor.
  Să fi facut niste declaratii dure, critice la adresa guvernării actuale (mai ales că este de unde, ăștea calcă prin străchini zilnic), atunci la următoarea conferința de presă erau să vină presa buluc.
  Ce vreau să spun in acest comentariu este, că atenția presei o puteți căpăta ori afiliind-o vouă, sau folosindu-vă de faptul, că reprezentantii ei sînt mereu în căutarea unor declaratii tari și eșite din cele de rutină.
  Nu stiu cum reactionați la critică, dar sper că pozitiv. În caz, că nu – puteți radia acest comentariu – vă spun din start, că NU MĂ VA AFECTA.
  În rest vă duresc success la următoarea conferință de presă.

 19. Pt constantin

  In primul rind, va rog – nu va fac obiectie, va rog doar, sa scrieti un pic mai ingrijit textul, ca eu l-am corectat sa fie mai usor de citit. Spatiile, virgulitele…

  Eu cred ca ceea ce semnalez eu, si sint o gramada de sprijinitori ai pozitiei mele aici, pe blog, nu doar la acest articol, are loc tocmai pentru ca, asa cum spune Tanase, ca adoratorii lui Filat sa nu devina talibani sau ziaristi care se lingusesc mai mult decit li se cere.

  Nimeni nu spune doar de rau. Pe blog am pus ce apreciem si ce sugeram sa fie schimbat sau facut de catre AIE.

  Asta, insa, nu inseamna ca nu putem sa spunem ce credem noi ca e mai putin bun.

  Acest lucru il spun si vizitatorii blogului si presa. Am reprodus aici exemple, vi le postez special.

  Iata ce spune vizitatorul ion: Putini oameni in ziua de azi care isi permit sa arunce cite o sajiata in Filat.Gr.Vieru spunea :,,Daca vrei sai faci cuiva un rau trebuie sal lauzi in fiecare zi, cred ca Filat si unii jurnalisti nu au citit asta.

  Constantin Tanase: „Alianţa de guvernământ: nici odioasă, nici glorioasă”: „Pentru succesul politic al Alianţei, un ochi critic este tot atat de important, poate chiar mai important, decat sprijinul financiar al Occidentului. Şi preşedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu, şi premierul Vlad Filat au afirmat în repetate rânduri că ei pledează pentru o presă liberă şi au încurajat critica (corectă, obiectivă şi constructivă). Preşedintele Ghimpu chiar ne-a decorat pe un grup de jurnalişti cu înalte distincţii de stat şi ne-a îndemnat să urmărim cu ochi critic noua guvernare.”

  PRESA, INTELECTUALII, PARTIDELE EXTRAPARLAMENTARE, SECTORUL ASOCIATIV, SINDICATELE, BRESLELE PROFESIONALE AU DATORIA SA FIE MEREU IN OPOZITIE FATA DE PUTERE, PENTRU A NU O LASA SA DERAIEZE. SERVILISMUL E RAU. IAR CEEA CE SE INTIMPLA CU PRESA NOASTRA E CA NU POATE TRECE IN OPOZITIE, PENTRU CA PCRM IL MARTIRIZEAZA INCA PE FILAT, DESPRE CARE MAI MULTA LUME CREDE CA A REUSIT SA PREIA CONTROLUL ASUPRA MULTOR INSTITUTII DE PRESA. CUM? SE VEDE PRIN CE PRODUC.

  SI UN EXEMPLU – CINEVA EXPLICA si cum e presa arondata in Spania. Pai zice daca un ziar nu critica anumite forte politice, inseamna ca e al acelor forte. Deci afli si iti dai seama cine controleaza ziarul dupa pe cine nu critica. Pai iata, cind un ziar sau o TV nu doar va lauda, dar si va arata partile slabe ale acelorasi personaje politice, vom spune ca nu sint controlate de acest actor politic sau ca gruparea corporativa – nu spun deocamdata „clan” -, care sta in spate, mai si interzice sa fie aratati si altii pe ecran. Credeti, nu credeti, observati si veti vedea asta.

  Nu cred ca trebuie idealizat Rosca sau creat un model Nu am, nu am avut si nu voi avea nimic in comun cu Rosca. Dar nici NU VOI TACEA de frica de a nu mi se spune ca, daca ii critic pe cei din alte partide, – si eu conduc, de asemenea, un partid, dar nu poate exista filantropie intre partide – sint ca si Rosca.

  NIT-ul a facut rau si eu am dosar contra lui Voronin la NIT la CEDO. Dosarul a fost admis si comunicat saptamina trecuta Guvernului R.Moldova. Voronin pe mine la NIT m-a ponegrit. Am spus cu multa amaraciune ca doar NIT-ul a dat un reportaj de la conferinta de presa a PNL – ceilalti nu. Puteau veni si sa dea. Ce vor ei, asa cum si-a batut joc de conferinta noastra de presa unele televiziuni „nationale”, adica „filato-nationale”. Nu vin – ce vina am eu? Adica NIT-ul vine, Omega vine, dar ceilalti nu vin? Sa vina, sa scrie si lumea sa spuna – NIT-ul a spus incorect, iar Pro TV sau TV 7 a spus corect. Dar pentru asta trebuie sa fie pluralism. Eu voi face declaratii pentru cine manifesta interes. Invatati aceste lucruri elementare. Eu am aceleasi declaratii pentru toti, nu in functie de a cui este institutia de presa.

 20. Pt Nume, prenume

  Aveti dreptate, le stim, dar nu cred ca nu trebuie liptat pentru o minima echidistanta. Si-apoi mai prinde bine si societatii cind se spun unele lucruri, chiar cu pretul unor cucuie personale dureroase. Trebuie sa fie si asemenea „nebuni”, nu?

 21. Cred că acea minimă echidistantă ne-o poate oferi la moment doar spatiul web.
  Adică acele conferințe de presă din care canalele TV arată doar cîteva crîmpee, din păcate care le sunt convenabile lor, pot fi plasate integral în internet pentru ca fiecare doritor să le poată accesa.
  Spre exemplu au chear din interes am vrut să vizonez integral ultima conferință a Dumneavoastră, dar asa si nu am găsit-o. Chear eu as găzdui acea filmarea video pe site-ul nostru- gratis si fără termen.
  Referitor la existența „nebunilor”, cum v-ați exprimat Dumneavoastră – nu sînt de acord. Politica este un razboi perpetuu și fiecare cucui al Dumneavoastră adaugă puncte oponentului.

 22. Pt e mult, dar rabdare

  1. Nu m-am laudat cu NIT-ul. Am spus ca nu mi-am imaginat in viata sa vad ca NIT-ul da reportaj de la conferinta PNL si televiziunile maldavinesti nationale – nu. Am spus-o consternata si cu amaraciune. Eu am dosar impotriva lui Voronin care m-a ponegrit la NIT – dosarul aflat la CEDO a fost comunicat saptamina trecuta Guvernului RM. Dar – socant este cita lume azi m-a sunat si mi-a spus ca nu isi inchipuia odata sa priveasca NIT-ul, acum a ajuns sa-l priveasca, pentru ca celelalte televiziuni, probabil controlate de Filat, il arata doar pe el si laudee la adresa lui, ceea ce li se pune pe inima. Daca v-as da nume cine m-a sunat, v-ar SOCA.

  2. Privind OMEGA – nu le dau de mai multa vreme declaratii. Dar, daca aceleasi televiziuni ale mogulilor maldaveni nu vor da alte puncte de vedere, voi merge la aceste televiziuni si voi spune ca ceilalti nu sint interesati d epunctul meu d evedere. Adica – cine ma intreaba – acolo imi spun ACELASI PUNCT DE VEDERE, pe care il spun indiferent de unde si pentru cine il spun. Acum – va dati seama cita educatioe fac eu cu presa noastra afiliata, arondata, vinduta si bine platita?

  3. Putem spune ca Realitatea Tv nu este independenta, dar NU PUTEM SPUNE CA ACOLO NU EXISTA INTOTDEAUNA SI PUNCTUL D EVEDERE OPUS. ASTA LA EI E REGULA. La noi emisiunile cu frica de Filat devin apa de ploaie, apa plata pe care o bei ca trebuie, nu d eplacere. Asa sint protagonistii lor. Apreciez la Realitatea TV discutiile in contradictoriu, cu puncte diferite de vedere.

  4. Dac spuneti ca linsul la Realitatea TV e mai voalat şi profesionist – de ce nu ar face-o si ai nostri macar asa, pentru inceput?

  5. Acum, cu Tanase Constantin, problema e mai delicata, cred. Poate tanase ii si spune fiului sau ce crede – dar oare Alexandru Tănase are puterea reala pe care vrea sa ne-o induca noua, adica sa ne facem sa credem ca o are? Nu cred. Eu consider ca si Sandu tanase, care stie si vede multe lucruri, dar nu poate schimba, ca nu el e administratorul „proiectului”, ci „fatada” lui, nici Nagacevschi – baiat bun, dar care a cam mutit, in ultimul timp – incep sa priceapa unele lucruri care vor iesi la iveala mai tirziu si, pentru ca sa nu prea traga apoi cu obrazul, incep a pregati platforma pentru a bate in retragere. sa tineti mine aceste impresii ale mele.

  6. Despre schimbarile neproduse nu mai spun. Sint de acord, asta ne-a si facut ca – dupa o pauza, sa incepem a ne spune pozitiile, pentru ca avem presiuni de a spune in PNL. Lumea e nemultumita si am decis sa fim foarte activi si sa spunem ce credem, pentru cine vrea sa auda. Surzii isi vor destupa urechile cind mirosul ar putea fi prea izbitor…

  7. Pai, si cind spuneti ce spuneti de Filat, noi, care – atit cit am putut – i-am ajutat – acum ce sa spunem cind lumea ma intreaba – ia-m votat, ca ne-ati indemnta si v-am ascultat, dar acum ce facem cu aceasta saracie crescinda si preturi majorate, Mincam pe piine ca untul politica externa? Noi avem nevoie nu de pomeni, ci de extinderea sectorului privat, de sprijin sa putem munci si sa nu fim furati.

  8. Emisiunea de la PRO Tv a lui Filat In profunzime s-a proslavit cu un MARE LUCRU – gramada de mesaje pe titrajul mobil, care a aratat marea dezamagire din societate.

  9. Va multumesc pentru cuvintele d einteres si sincera apreciere si va mai invit sa va expuneti opiniile.

 23. Pt viorel

  Mi-ati dat o idee. Am sa incerc sa obtin conferinta de presa de la cineva care a fost. Luni, la ora 12.00, avem o conferinta de presa legata de problema cetateniei romane, Speram sa fie interesanta si ar trebui sa o filmam. Dar inca nu stiu cum sa o plasez, desi as vrea mult s ao plasam pe http://www.pnl.md, daca ne puteti sugera cum sa o facem, putem vorbi. am sa retin e-mailul si poate va scriu. Telefonul meu este 069111682.

  Acum, referitor la postarea mai lunga. Voi raspunde la ce cred eu ca e cazul.

  1. Da, prin publicarea acestui articol nu am spus nimic nou. Dar am spus, spre deosebire de altii care vad, rabda si tac. Pentru astazi – spre deosebire de perioada comunista – e mai mare frica de sefi si de a-i infrunta. Presa noastra fosta „independenta”, astzi a devenit „independenta proFilat”. Nu cred ca e bine si ati demonstrat-o prin citatul in limba rusa. Eu sint un intelectual somer, proletar, nu am ce pierde, dar am ce sa cistig – sentimentul ca nu mi-am pierdut demnitatea nici sub comunisti, nici sub „novie rumini”.

  2. Nu fac parte din curtea domnească. Nu astept atentie. Dar am si eu dreptul – cea care nu am avut niciodata „dopusk” la sistem – sa spun ca presa noastra s epretinde pe nedrept echidistanta, profesionista si obiectiva, impartiala. Cititi si raspunsul dat vizitatorului e mult, dar rabdare.

  3. Nu cred ca e o greseala acest articol. Pe mine sentimentul lor de superioritate nu ma deranjeaza. Sint suficienti oameni care au aceeasi parere despre ei, dar nu le-o spun. Eu am spus-o si in numele acelor oameni.

  4. Tema conferintei de presa nu a fost nici unificarea partidelor, nici comunistioi, despre care nu am spus un cuvint. Noi am vorbit in baza materialelor postate pe blog – 100 zile ale guvernarii liberal-democrate si Legea lustratiei. Intrebarea despre unificare a fost una din multiplele, iar jurnaltv.md si-a batut joc si a dat doar asta. la alte aspecte trebuia pus putin in miscare creierii. Vom fi mai atenti alta data si nu vom devia prin raspunsuri de la tema conferintei. Despre comunisti nu am discutat. Am mai raspuns legat de dosarul meu de la CEDO contra lui Voronin, comunicat Guvernului RM si despre apelul straniu telefonic in limba rusa, prin care mi s-a spus ca nu place cuiva ce scriu despre Guvern si Filat.

  5. Exact, asta am facut – am facut declaratii dure, critice la adresa guvernării actuale. Dar pentru ca nu au venit televiziunile controlate de Filat, lumea nu a aflat. Priviti subiectul de la NIT si veti vedea ca aveti o impresie gresita, dar nu sinteti vinovat, sinteti victima televiziunilor filatizate.

  6. Eu presa nu mi-o pot afila. Nu am asemenea bani. Dar declaratii tari si obiective, in opinia noastra, vom face. Sigur, la inceput nu vor reactiona, pe urma vor reactiona, pentru ca vor intelege ca devin tot mai mult apa de ploaie de spalat creierii pentru voturi liberal-democrate.

  7. Eu nu radiez comentarii decit in cazul unor bolnavi de cap. Din pacate, sint si din astia… Pe blogul meu – foarte putini si ma bucur de nivelul intelectual al vizitatorilor.

 24. lpvd,
  Asociatia Obstesca “Liga pentru Protecţia Valorilor Democratice”–-cred ca prin analiza pe care ati exspus-o aici,ati facut un lucru mare si util.Sunt sigura ca urmatoarele conferinte de presa vor fi si mai atractive.Aceasta singuranta o am din situatiile reale,care le cunosc din teritoriu si le cunoaste si d.Pavlicenco.Aveti putina rabdare.

 25. El e fiurer si nici decum fuhrer !
  Un fel de vacar local !

 26. evolution,
  inzadar te numesti evolution,schimba-ti numele,te rog,in degradation.

 27. Referitor la plasarea video pe http://www.pnl.md

  Domain name: pnl.md
  Registrant: Vitalia Pavlicenco
  Created: 2007-05-22
  Expiration date: 2010-05-22
  Name server: ns1.host-md.net 217.26.144.121
  Name server: ns2.host-md.net 217.26.144.122
  DNS update:
  sigur ca va putem plasa video – intrebarea este cit spatiu va dat Molddata.
  adica fisierele media sunt destul de voluminoase – le putem converta intr-un format video mai compact (flv spre exemplu). Dar totusi va sugerez sa schimbati hostul (locul unde se pastreaza materialele site) – pe unul mai mare spre exemplu in SUA unde tinem si noi. In primul rind este mai ieftin (doar 10 dolari anul,) in al doilea rind dau spatiu mult mai mare decit Molddata (50 GB si trafic nelimitat), si in ultimul rind, dar poate cel mai important- eventual daca cineva va dori sa inchida site-ul nu o va putea face. Cele expuse se pot solutiona in citeva zile – dar pina atunci vo-m fi onorati daca ve-ti dori sa plasati materialele pe serverul nostru – cum am mai mentionat gratis si pe o perioada nelimitata.
  In caz daca ne necesitate ma pute-ti contacata pe mail. Nu vreau sa-mi plases numarul de telefon pe site.
  Cu respect

 28. Nina Tampiza .. ma lasi te gog cu comentariile stupide… mai sus sunt sigur ca nu ai inteles ce am vrut sa spun …. Toti chiar si inclusiv Vitalia Pavlicenco stau si critica AIE ca nu au facut ceva corect… dar unde erati toti voi 8 ani de zile ? … traim intr-o societate bolnava.. si nu cereti de la cineva sa schimbe asta in 100 de zile …. e nevoie de foarte mult timp si reforme pentru a schimba acest lucru .. mai bine a-ti lasa criticile si ati da propuneri concrete pentru a face ceva…

 29. evolution,
  „..stau si critica AIE ca nu au facut ceva corect”–-a critica e ceva normal.
  „…dar unde erati toti voi 8 ani de zile”– nu erau posibilitatile acestea care sunt acum.
  ” traim intr-o societate bolnava”–fiindca de-alde tine nu permit sa se insanatoseasca.Esti impotriva criticii,nu stiu de ce.Te temi ca va fugi Filat de la putere din cauza criticii,ii va fi rusine sau esti in slujba lui?

 30. Pt viorel

  Sint de acord cu ce spuneti, ma gindesc si va scriu cum sa incepem sa o facem/ Am sa va scriu pe e-mail.

 31. Nina Tampiza …

  nu era posibilitate? … asta cum i-mi explici?
  a critica e ceva normal… deacord… dar imi zici si mie cine ii PAvlicenco ca sa critice alinata? ea singura a facut ceva concret pentru tara? …

  iar de Filat zi ce vreai dar e primul priministru de dupa independenta care face careva pasi concreti spre integrare… va place acest lucru sau nu … Nina poate esti o sustinatoare a Comilor?

 32. as adauga la spusele Dnei Pavlicenco faptul ca la noi presa nu are demnitatea care i se cuvine unei puteri intr-un stat (care este presa), iar jurnalistii fiind cei mai informati cetateni ai unei tari, ascund sau modifica stirea unui eveniment sau altul in favoarea „protejatului”, in loc sa aiba o pozitie independeta si obiectiva, care ar tine pe jar clasa politica din moldova,in care ar trebui sa bata in ei fara mila si crutare, aducandule aminte ca nu au dreptul la nici o eroare, ca ei sunt angajatii poporului, care le plateste facturile, si nu invers. Asta ar da credibilitate jurnalelor dar si le-ar imulti cititorii, crescandule tirajul!

  o alta problema majora este ca politicienii se amesteca prea mult in treburile jurnalistilor, reactioneaza imediat in potriva celor care au scris ceva „impotriva ” mariei lor”, agresandui si amenitandui in asa un hal ca bietii de ei incep sa se teama pentru ei si famiile lor, intre timp ce Politicienii striga cu spume la gura de la tribune despre „libertatea presei”, expresia cuvantului, democratie etc. Rahat! rahat! rahat! cat nu s-ar indreptati ei (guvernantii) si cat nu ar da vina pe guvernarea precedent, statistecele organizatiilor care monitorizeaza „libertatea presei” in lume, arata ca nimic nu sa schimbat de la 1992 incoace, si tot suntem (la acest capitol) cot la cot cu tarile africane (cel mai recent ne claseaza 103 din 150)linga angola, tongo, belorusia (si alte „lebertati” in lume) . Ma irita politicienii care au fost la guvernare si care acum „denunta” cum pot „nelibertatea de expresie”, abuzul de putere etc., si care vor s-o combata din opozitie! (nu ma refer numai la comunisti) dar ce ati facut voi blegilor atunci cand exista puterea de a schimba?

  De asta doamna Pavlicenco, daca o sa ajungeti intr-un final la guvernare, schimbati in primul rand asta, ganditiva cum va fi dupa descaunare , dar si la copii nostri!

 33. Viorel, bravo ! Merci pentru sugestii.

 34. Despre omorul lui Igor BASARAB trebue toate telefoanele lui din ultimul timp de vazit, cine l-a sunat. Cine l-a invitat in parc? Cine in Rusia, Ucraina, Romania ori Moldova a fost ucis exact in asa mod. De cine?

 35. Pt evolution

  1. Dumneata ai citit foarte putin despre politica, daca intrebi ce a facut Pavlicenco… Citeste pe http://www.pnl.md, pe acest blog etc.

  Iata ce spune o ziarista de la Timpul, lucru foarte confirmat de oamenii nostri din teritoriu:
  „Puterea trece, scrisorile rămân”
  Sorina Ştefârţă

  Scriam odată, după o zi în care citisem câteva zeci de scrisori venite de la cititorii noştri, că în urma unui asemenea exerciţiu mă simt stoarsă de puteri şi împovărată de problemele întregii omeniri. Probleme pe care, din păcate, noi, jurnaliştii, nu avem cum să le rezolvăm…

  Mi-am zis atunci că, probabil, această deznădejde naţională se explică prin faptul că la guvernare se află un regim criminal, al cărui singur scop e să-şi fidelizeze alegătorii – printr-un populism cinic, pigmentat cu mici sau mari acţiuni de mituire a unor „aleşi”. Cum ar fi cele şase apartamente, „desecretizate” luni de actualul Guvern, pe care cabinetul Tarlev le-ar fi oferit unor apropiaţi de-ai fostului preşedinte.

  Apropo, s-ar putea ca, atunci când deciziile cu pricina vor fi făcute publice până la capăt, să zicem cu toţii că în anumite privinţe Guvernul a procedat corect – TIMPUL a scris despre mizeria în care locuia, la peste 90 de ani, deja regretatul Artist al Poporului Victor Gherlac. Dar asta e altă poveste…

  Astăzi, iarăşi am citit scrisori. Mă simt la fel de împovărată şi neputincioasă. Pentru că nedreptatea nu s-a sfârşit odată cu sfârşitul (?) comunismului în Moldova. Lumea e la fel de nedreptăţită, iar noua Putere – ca orice Putere, de altfel – nu reuşeşte să examineze fiecare caz în parte. Probabil, prea multe sunt problemele şi prea mare viteza… automobilelor din care e privită lumea.”

 36. Pt viorel

  V-am trimis un e-mail.

 37. Doamna, va recomand un articol foarte important din editia de pe internet a Ziarului de Garda, in care este PREZENTAT UN APEL AL 35 DE ORGANIZATII CATRE TRAIAN BASESCU, DESPRE PACTUL LUI HITLER SI STALIN.

 38. V-am expediat raspuns pe mail

 39. D-na Pavlicenco dvs spuneti ca sunteti stoarsă de puteri in urma citirii zecilor de scrisori primite de la cititor insa as vrea da dati un exemplu concret… cum anume ati ajutat acesti citiori? ….

 40. Pt evolution

  O femeie oarba de la Telecentru o ducea greu. Am gasit masina de spalat rufe, o flanea, o broboada, ciupici si ce am mai putut aduna. Cazuri de astea sint foarte multe, dar nu le-am adunat sa ma laud. Am fost la femeia oarba la spital, am stat de vorba si cu medicul curant. Ea e in Chisinau, oarba din nastere, provine din Donduseni. Ajutorul meu din Parlament (salarizata din salariul meu) mergea si ii ducea produse. Asta pentru inceput. Plus ca am trimis asistenta medicala, care nu o examina si ea nu putea obtine medicmanentele care i se cuveneau dupa lege.

 41. scuze.. daca nu mi-ai inteles critica mea… insa ma enerveaza cind cineva arata cu degetul pe altii care chiar cit de cit incerca sa faca ceva in tara asta stiind ca acel care critica mai are mult pina la astfel de progrese.. asta la fel ca si comunistii .. vorbeau in campania electorala de stabilitate.. si unde-i …. vorbe in vint..

 42. pt evolution

  V-am scris in graba, pentru ca scriam ultimul articol, pus acum pe blog.

 43. Pentru România suntem doar „străinătate”,”stat vecin” sau şi judeţe româneşti pîmă la 1944?
  Deşi am cetăţenia ţării din 1992,prin 2002 -03 am participat la o demonstraţie în faţa „ambasadei” României la Chişinău în susţinerea unei legi onorabile a statului român pentru cetăţenii săi din teritoriile româneşti de pînă la 1944 din stînga Prutului,ce şi-au pierdut cetăţenia fără voia lor după ocuparea acestor teritorii de Imperiul Sovietic.
  Ţin minte că până atunci se vorbea doar de acordarea cetăţeniei române basarabenilor.(era după ce Geonă lansase ” geniala ” sa idee de a acorda cetăţenie basarabenilor la loterie) Am pus atunci întrebarea :Cu ce sunt mai mari cetăţeni români acei ce ne-au abandonat în 1944 decît noi,nepoţii la acei basarabeni ce la 27 martie 1918 au pornit realizarea României Mari?După acestea,am auzit mai mult mediatizîndu-se ideea redobîndirii cetăţeniei româneşti şi nu a acordării,sper că şi acest articol va avea rezonanţe asemănătoare.
  Ascultînd discursul preşedintelui României referitor la vizita sa la Chişinău la 27 ianuarie am rămas stupefiat de expresia sa „prima vizită în „străinătate” după realegerea ca preşedinte”.Oare judeţele României de pânâ la 1944,preponderent populate de români merită să fie numite „străinătate” de preşedintele României ales de cetăţenii români din Basarabia în proporţie de 94%?Oare d-lui,ori acei ce ia-au scris discursul,nu şi-au dat seama că a numi teritoriile româneşti din stînga Prutului „străinătate” e o insultă la băştinaşii români ai Basarabiei?Eu înţeleg că aşa prevede limbajul juridic de a numi „străinătate” teritoriile din afara României,dar acei ce aplică acest limbaj pentru teritoriile româneşti din stînga Prutului,oare nu-şi dau seama că aceasta e o nerozie/negheobie ordinară?
  Da,într-adevăr mama,fratele,poate să-ţi fie juridic cu gospodăria vecin,dar nu le zici vecini,ci le zici mama,frate,că doar nu-ţi sunt străini să le zici vecini în primul rînd, sunt sînge din sîngele tău şi le zici după gradul de rudenie,nu după gradul juridic.
  Ruşii utilizează în aceste cazuri „zarubejie” ce se traduce ” în afara frontierelor”,şi e corect juridic mai ales că pentru ei orice pămînt unde au călcat ruşii sunt „isconno russchie zemli”,adică în traducere „pămînturi strămoşeşti ruseşti”.Lor nu le vine în cap în limbaj diplomatic să zică „străinătate” nici la pămînturi străine,pe cînd „deştepţii” limbajului diplomatic românesc şi la teritoriile româneşti istorice le zic „străinătate”.Oare nu se poate de evitat pentru teritoriile din afara frontierelor României expresia „străinătate” şi de înlocuit cu” teritorii în afara ţării”,cel puţin cînd e vorba de Bucovina şi Basarabia? Intelectualii (şi nu numai) de pe ambele maluri ale Prutului se strădue din toate puterile la crearea unei conştiinţe naţionale unice la românii de pe ambele maluri ale Prutului, de ce la această străduinţă să nu se alăture şi preşedintele Băsescu cu diplomaţia românească?Iar pentru aceasta (dacă nu sunt capabili de mai mult) să se străduie,cel puţin, cînd e vorba de foste teritorii ale României să ocolească expresii de gen „stat vecin” şi „străinătate”,să găsească echivalente juridic corecte la aceste realităţi istorice,fără ca să jignească cetăţenii din fostele teritorii româneşti ce şi-au pierdut cetăţenia şi ţara România,fără a fi întrebaţi de cineva.
  P.S.Am o rugăminte:Acei ce ştiţi cum,făceţi cumva acele scrise aici să ajungă la MAE a Rumâniei şi la Traian Basescu.,să înţeleagă şi dumnealor că e o ruşine/insultă pentru români de a zicre „străinătate” şi „stat vecin” cînd e vorba de teritorii istorice româneşti.

 44. Accesati direct : www. ziarul de garda

 45. Draga Doamna,
  Eu sunt mai pragmatic, de mentalitate germana, deci voi vorbi franc.
  Voi lua ca exemplu, in sesnul negativ al cuvintului, pe Urechean si AMN.

  Cine era Filat in 2005? Dar cine era Ghimpus is Chirtoaca in 2005? Nu erau nimeni. (poate Filat mai si reprezenta ceva, dar era un anonim total).
  Cine era Urechean? Era liderul opozitiei anticomuniste, speranta anticomunistilor si, chiar pînă in martie 2009, se credea ca va succeda lui Voronin. Cine este acuma Urechean? Şeful unui partid, a carui sansa de a accede in Parlament o reprezinta doar „blocul electoral” si, daca in 2004 – 2005 Urechean punea conditii, la formarea unui asemenea bloc, apoi in cazul ipotetic al formarii unui bloc electoral in 2010, mă tem ca liderul AMN va accepta orice conditii.
  Cine sunt Filat si Ghimpu, la momentul actual, e evident.

  Deci, ce s-a schimbat? A tradat cumva Urechean, precum Rosca, a facut gafe electorale, ca si Braghis, ce a facut?
  Tocmai ca nu a facut nimic, mai bine zis nu s-a racordat la epoca si tehnologiile existente; vorbind mai popular a ramas in urmă de tren în ce priveste mass-media.
  Intr-adevar, atit PLDM cit si PL sunt suţinuti de TV si presa cu autoritate, au site-uri cu vizualizări de sute de mii pe lună, lucruri pe care AMN nu le poseda nici macar parţial (unicul avantaj fiind organizatiile teritoriale puternice, care iată se destramă).

  Este un proverb chinez, care tradus in rusă sună aşa: „Отстал – проиграл!”. Este despre AMN.

  În aceste condiţii, consider că în primul rînd trebuie să creaţi un site de ştiri, de tipul Unimedia (alfamedia, novamedia, whatever media etc). În al doilea rînd, să fondaţi un ziar puternic. După asta să treceţi la TV pe internet, de tipul jurnaltv sau publika, evident cu scopul de a fonda o TV în toată legea, ulterior.
  Pt toate aceste lucruri trebuiesc bani, normal, dar mă scuzati: în politcă fără bani nu prea ai ce căuta.
  Îmi permit să consider că Antonescu ar fi cointeresat să Vă susţină, luînd în consideraţie că la alegerile din toamna trecută Chirtoacă i-a adus lui Băsescu voturi mai mult decît necesare, din Chişinău. Astfel, puteţi să încercaţi să cereţi ajutor de peste Prut, anume de la PNL, mizînd pe ideea că, după unirea pe care o promovaţi, partidele care nu vor avea suţinere deajunsă în Basarabia, ar putea pierde foarte multe, şi deja această idee a fost mai mult decît proliferată la alegerile prezidentiale din Romania. (Este doar o idee, nu am de unde să cunosc în ce relaţii se află PNL din Moldova cu cel din România)

  Aşa sau invers, trăim într-o epocă unde războiale se duc în mediul informaţional, mediatic, în minţile oamenilor şi, dacă nu ai „armele” corespunzătoare timpului, eşti inevitabil depăşit de vremuri. Ca şi dinozaurii.
  Mult succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *