“Timpul”: Oleg Voronin cheltuie lunar de pe carduri 0,5 mln $

Oleg Voronin, un („biet”) copil de milioane (de dolari)

http://www.timpul.md/news/2009/12/24/5591

Oleg-Voronin_colajCititorii îşi mai aduc, probabil, aminte de o declaraţie a ex-Preşedintelui Voronin care, fiind întrebat despre afacerile fiului său, Oleg, a răspuns în maniera lui obişnuită, cu mult cinism şi obrăznicie. Vai de capul bietului copil, îl compătimea el, are şi el nişte mici afaceri cu „creioane” pentru taracani. Bineînţeles, nimeni nu l-a crezut, deoarece despre averile lui Oleg circulau adevărate legende. Procuratura nu a cutezat să se intereseze ce e real şi ce e inventat în aceste legende.

Descifrările plăţilor de pe cardurile lui Voronin, intrate în posesia redacţiei noastre, dovedesc că nimic nu e inventat, legendele sunt reale şi adevărate. Acest subiect devine foarte important dacă nu uităm că nu e vorba despre un milionar oarecare, ci de fiul comunistului numărul unu din R. Moldova, care timp de opt ani de zile a vorbit despre dreptate socială, egalitate, fraternitate ş.a.m.d.

Sume uriaşe, tocate în toată Europa

facturi-VoroninSubiectul  este curios şi dintr-un alt punct de vedere: câţi bani cheltuieşte într-o lună acest „cel mai prosper” businessman, dacă ne amintim declaraţia de venituri de la Fisc, în care „bietul copil” Oleg Voronin arăta că are un venit lunar de vreo opt-nouă mii de lei, de unde trebuia să deducem că acest om nu avea cum să cheltuiască milioane de pe card. Nu, nu e nicio eroare: e vorba cu adevărat de milioane.

Acest „tânăr liniştit şi relaxat” achită cu ajutorul cardului plăţi grase atât în Moldova, cât şi peste hotare. Geografia călătoriilor bietului Oleg cuprinde o bună parte a globului pământesc, cităm din documente: Baden-Baden, Cipru, Viena, Frankfurt, Hamburg, St.Moritz (Elveţia), Munchen, Paris, Austria, Londra, bineînţeles Moscova, Geneva, Oslo, Elounta (Grecia), Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai. Aceste nume de localităţi şi ţări revenind cu regularitate pe cele 19 pagini imprimate mărunt, mărturie a tocării unor sume enorme de către fiul Preşedintelui celei mai sărace ţări din Europa. Hotelurile menţionate sunt cele mai luxoase, lucrurile pot fi verificate lesne prin Internet.

Datele pe care le deţinem sunt pe 16 luni – de la 22 ianuarie 2008 până la 29 mai 2009. În aceste 16 luni Oleg a cheltuit suma de peste 8 milioane de dolari, plătiţi de la cardurile personale. Adică, la cam jumătate de milion de dolari pe lună. Sumele sunt de ordinul sutelor şi miilor de dolari efectuate ca plăţi de la cardul „Fincombank” SA şi de la „Mastercard”. Vă puteţi imagina rulajul şi viteza plăţilor şi ale altor operaţiuni efectuate, dacă pe fiecare dintre cele 19 pagini sunt 60 de consemnări, adică e vorba, în 16 luni, de un total de 1140 notificări.

Cine şi pentru ce îi „alimenta” conturile lui Oleg Voronin?

Un interes deosebit merită mai multe menţiuni trecute în evidenţa plăţilor. Cea mai frecventă este „Achitarea mărfurilor şi serviciilor prin intermediul cardului”. Pentru ce fel de „mărfuri şi servicii” se achita cam câte o jumătate de miion de dolari în fiecare lună? La fel prezintă interes consemnarea „Retragerea numeralului prin intermediul cardului bancar”, unde figurează sume uriaşe, pentru că e în joc principiul – „având Fincombank-ul, unde şi-au transferat, sub presiune, conturile întreprinderile de stat şi companiile care vroiau să fie în graţia Puterii comuniste, – pun pe card câţi bani doresc şi când vreau şi îi scot de pe card în ce sumă vreau şi când vreau”. Aici apare în mod legitim întrebarea de unde şi cum se face, dacă sunt sau nu curaţi banii care se pun cash pe card (gen 10.294.826, dintr-o singură „completare numerar”, efectuată pe 25 aprilie 2008).

Cine îşi permite în R. Moldova să umble cu o asemenea sumă de bani cash care să şi-o pună în cont? Alte alimentări de card ar fi, de exemplu, 1.351.098 dolari pe 9 martie 2008, operaţiune urmată de menţionarea sumei de 1.336.447 lei ca „rambursare a creditului”, servind ca alimentare a cardului de 860.632 lei, pe 9 martie, ca şi suma de 589.297, servind ca „alimentare a contului de card” pe 9 mai 2008, urmată de consemnarea a exact aceleiaşi sume „retrase ca numerar prin intermediul bancomatului”. În aceeaşi zi, pe 9 mai 2008, suma de 581.834 e folosită pentru „alimentarea contului de card”, urmată imediat de suma de 589.297 lei, ca „retragere a numerarului prin casa băncii”.

Alte „alimentări” ale contului bancar, de ordinul milioanelor, nu mai miră, pentru că se întâlnesc la tot pasul. Numai specialiştii pot explica esenţa acestor scheme bancar-financiare de spălare a banilor şi de unde provin aceşti bani – din operaţiuni de racket sau din „prezenturi” de la persoanele „recunoscătoare” pentru mila „celui mai prosper om de afaceri” din Moldova – de, ca să aibă şi el, „bietul copil”, o para de cheltuială prin aeroporturi străine, hoteluri de lux şi magazine de elită… Analiştii financiar-bancari, cu ochiul antrenat, au calculat rulajul total în perioada menţionată – 188.655.648 lei, incluzând IC – 89.891.544 lei şi DC -9.876.104 lei. Sigur, organele fiscale ar trebui să se intereseze în de aproape de unde asemenea sume uriaşe cheltuite de fiul liderului comunist şi dacă aceşti bani sunt raportabili la veniturile sale legale sau avem de a face cu cea mai mare operaţiune de spălare a banilor din istoria Europei.

P.S. Deşi de ani de zile, Moldova vuieşte despre „afacerile” lui Oleg Voronin, „bietul copil” al ex-Preşedintelui R. Moldova şi lider la PRCM, organele competente nu au îndrăznit să se intereseze dacă-i adevărat sau nu. Partidele din Alianţa de guvernare promiseseră în campania electorală că, dacă vin la putere, vor săvârşi sfântul act al justiţiei. Până acum, nu ştim din ce motive nu s-au ocupat de acest subiect. Acum, când punem la dispoziţia opiniei publice aceste probe documentare, sperăm că organele abilitate se vor autosesiza. Într-un interviu acordat ziarului nostru dl procuror general Valeriu Zubco ne-a asigurat că toate „semnalele” din presă sunt „interceptate” de Procuratură şi se iau măsuri. Până la proba contrarie nu avem nici un motiv să nu-l credem.

VP

Loading Facebook Comments ...

49 Comments

Add a Comment
 1. …ACUM SA VADA SI PROSTIMEA MEMBRA SAU SIMPATIZANTA PCRM CAT DE MINCINOASA ESTE PROPAGANDA ACESTUI PARTID . PROSTILOR LE ERAU ARUNCATI CATIVA BANUTI PENTRU A LE INCHIDE GURA , IN TIMP CE GRANGURII COMUNISTI SI ODRASLELE LOR SE JUCAU CU SUTE DE MILIOANE DE EURO …SI ASTA IN TIMP CE LIDERII OPOZITIEI NU MAI ERAU SCOSI DIN „MAFIOTI „. UNDE MAI SUNT PENSIONARII „REVOLUTIONARI” CARE L-AU AGRESAT PE TANARUL PRIMAR D.CHIRTOACA ? SA MEARGA CU TOTII LA VORONIN SI ODRASLA LUI SI SA CEARA BANII POPORULUI INAPOI !

 2. Iata dupa asemenea publicatii si vor veni investorii cu miile. Da poate si cu milioanele.
  Toti vor fi impresionati de asigurarea si protejarea informationala a bancilor, cind un amarit de ziar are acces la arhiva operatiunilor bancare.
  Stimabila, pe niatali ar trebui sa te alarmeze asemenea publicatii dar se vede ca sunteti cu mintea cam scurta.

 3. Pt fedea

  Dar despre legea privind spalarea banilor, adoptata chiar de comunisti, ai auzit, tu, cel cu muntea lunguiata, daca a mea e cam „scurta”? Adica atunci cind se baga CCCEC si Interpolul pe conturile altora e bine, dar pe ale lui Olejka tau – nu? Lu-u-u-u-u-u-nga minte mai ai… Asta si explica unde e Moldova, din cauza „feghilor” ca tine.

 4. unii dupa copaci nu vad padurea.
  dar este oare vre-o decizia a cauruiva organ abilitat sa verifice legalitatea operatiilor ca ceva este suspect? este vre-o hotarire a judecatoriei?
  Sau dus comunistii si av venit BOLSEVICII.

 5. Pt Fedea

  Presa are dreptul sa investigheze chiar mai mult decit e permis, pentru „binele public”. Iar structurile competente trebuie sa verifice si sa obtina explicatii, sa ceara socoteala de la cei suspectati de spalare de bani.

 6. Interesant ce face acuma „tatuca” Voronin? spuma la gura cred:) ca sa fi citit asa articole cu minim juma de an in urma ehehe unde era acum „Timpul”.

 7. „daeosh milioni v kaznu Moldovi?” 🙂

 8. Fedea ori esti prost, ori esti prost. Pai sume atat de mari sunt scoase si investite pentru a spala si pentru a transfera in alta tara. Daca urmeaza niste investigatii, banii nu mai sunt……s-au evaporat……cred ca si creierasul tau este cam spalat.

 9. Cei de la Timpul au obtinut informatia pe canalele lor. Bravo lor! Oleg n-are decat sa-si dea banca proprie in judecata pentru ca s-a scurs informatia.

 10. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  … si asta in toiul crizei economice mondiale :))) informatia ar trebui facuta public si in Occident, aia vor muri de ris, ei pe timpuri bune pun in calcul orice cent, iar la noi in timp de criza se cheltuie cite o jumatate de milion … :)))

 11. …eu nu discut de legalitatea sau ilegalitatea aflarii acestor date cutremuratoare … aceste lucruri se stiau, dar in lipsa de dovezi, voronin si comunistii inchideau gura tuturor. acum cand aceste dovezi exista, credibilitatea politica a lui voronin si pcrm-lui, vor fi serios zguduite. sunt curios cat isi vor mai permite comunistii sa-l tina in fruntea partidului pe voronin, cu asa onorabilitate si credibilitate politica …in acest moment, fiecare zi cu voronin in fruntea partidului, le aduce comunistilor pierderi electorale din ce in ce mai mari. chiar as spune ca voronin este de mare ajutor pentru alianta de guvernare aie… cred ca acum pcrm-ul are undeva in jur de 35-36%, dar nu se poate vorbi inca de oprirea trendului descrescator al lor. in cazul in care s-ar alege presedintele tarii prin alegeri directe populare, comunistii nici macar n-au cu cine sa vina in fata … ia lupu 70% dansand.

 12. mai nou d-na Pavlicenco practica cenzura, asa ca imi voi permite sa postez aici comentariul meu:

  http://www.pavlicenco.md/2009/12/21/filat-si-negruta-aloca-1451-mii-lei-pentru-tratamentul-lui-vladimir-eremciuc

  stimabile konstantinus,

  in momentul in care vei stii sa mi te adresezi fara sa insulti, in acel moment sa te astepti la un raspuns civilizat. Pana atunci, se pare ca traitul si respiratul intr-o tara „democratica” nu a avut nici un efect asupra ta, din pacate. Exista o vorba in limba romana: a intrat bou si a iesit vaca..bineinteles, pastrand proportiile, presupun ca ai prins ideea de baza.

  Daca tot traim intr-o tara „democratica”, atunci imi permit sa iti dau si eu un sfat: priveste mai cu atentie in jur, si ia aminte la oamenii din jurul tau, tara unde s-a nascut democratia: invata sa tratezi pe cel cu care vorbesti cu RESPECT, daca vrei sa primesti RESPECT.

  Kalinihta

 13. acum sa vada si prostimea proasta cum au sa se inteleaga revolutionarii cu fostii. sa inghita si sa nu mai bata capul. cine a fost dat de la treuca si cine a venit. cu miliardele lui oleska, ii cumperi pe toti actualii si inca iti mai ramine ,,zdaci”. traiasca liberalimea liberasta! caci in Tara Moldovei nimic nu s-a schimbat – fanarioti au fost, iude au si ramas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Bunä seara tuturor, eu citind asa ceva nu-mi rämine decit sä mä gindesc la drobul de sare al lui Creangä. Odatä in plus vedem cit de prosti sunt moldovenii, o spun cu durere. Ce dovezi trebue sä ai cind unii abea isi duc amarul si altii au Mercedesuri pe care putin nemti le au. Ii povestesc multe articole sotului meu (origine germanä) si tot timpul imi dä o singurä intrebare :Cum dracu aveti un popor asa de prost? Germanii nu-si inchipue asa ceva. El spune ,cä in 6 luni el ar fi trebuit sä intoarcä banii poporului si incä cu %. IN Moldova toti hotii din conducere sunt transferati dintr;un loc in altu, pedepsit insä -nu e nimeni. Si atita timp, cit pestele care se stricä de la cap e curätit de la coadä nu vom avea trai decent in Moldova. Demnitarii (germani) de stat si in general toti cei, ce reprezintä statul nu-si permit nici cele mai mici incälcäri, fiindcä isi pierd nu numai seviciul ci si pensia si pe deasupra m-ai nimerisc si la inchisoare. Legile sunt dure cu cei, ce furä, nu ca moldovenii, care se furä unul pe altu, dar vor sä träiascä bine. Statul e Poporul, si dacä ei isi indeplinesc cinstit datoriile nu permit nici altora sä-i fure. Moldova are nevoe de Vlad Tepes, nu de Vlad Filat.

 15. Pt Kalinihta

  Eu nu inteleg mofturile unor vizitatori, care isi imagineaza ca eu nici nu pot iesi din casa, nu pot sa merg nicaieri, nu pot inchide calculatorul, nu pot face altceva prin casa. Ce e cu pretentiile astea ale unui vizitator camuflat, care ma tot bate la capul cu cenzura? Ai idee cum functioneaza un blog?

  Jay, daca esti tu, afla doua lucruri: 1. trebuie sa ai rabdare si sa postezi texte fara a jigni si 2. eu nu iti mai raspund. Poti posta pina te dai de-a dura. Pentru ambitiile tale de a nu renunta la modul de a posta si aluziile care nu au nimic in comun cu actiunile mele NU-TI MAI RASPUND. Mai am doi vizitatori pe blog carora nu le raspund, pentru ca ramin incapatinati si nu vor sa-si schimbe modul de a discuta. Poti spune orice ideea, numai fara a jigni si a face aluzii la actiuni neverificate. Cel mai mult m-a suparat aluzia la complicitate cu cineva de pe blog. Nu am asemenea practici, nu cunosc vizitatorii, nici nu-mi propun asa ceva. Cit priveste ca m-ai facut comunista nici nu vreau sa te mai stiu. Procedeaza cum vrei, ceea ce, insa, am vazut e ca nu gasesti alte persoane, „proaste” ca mine, sa iti permita totul ce vrei, inclusiv ofensa, pe blogurile lor. Nu ai masura.

 16. Pt vasea

  Asta e. Vin la putere si fac intelegeri separate „de neagresiune” cu fostii. Este amuzanta ideea cu miliardele lui oleska, pentru a-i cumpara pe toti actualii, raminind ,,zdaci”.

  Pt Lilia

  Exact, eu am spus in campania electorala „comunistii sint criminali si trebuie bagati la puscarie”, iar ei sint pusi pe la graniceri, pe la ministere.

  Unde e Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti? Frumoasa ideea cu Vlad Tepes si Vlad Filat.

 17. Lilia, esti o anologie de a fiicei dnei P-nco. sotul fiicii ei tot nu o sa inteleaga. ce nu ai inteles tu si ce nu a inteles sotul tau. dar asa este. au fost unii, au venit altii. unii au latrat, acu altii latra! unii au fost flaminzi, azi altii sunt flaminzii ce doresc sa crape!!! tu, dormi linistita linga neamtul tau – nimic nu s-a schimbat! doar poporul asta (care a votat liberastii, comi, etc) crede naiv ceva. da-le drumu la butoi!? de miere!? si ai sa vezi cine si cit costa.

 18. Dna Pavlicenco! ori sunte-ti naiva ori… care pact de neagresiune? e chiar un acord de afaceri! si e straniu ca inca mai taceti!

 19. Pt Vasea

  Din intimplare, ginerele meu este cetatean neamt, dar de nationalitate e macedonean, pe undeva e ca si noi si dintr-o tara cam ca a noastra, numai ca nu are o Rusie alaturi, are o Grecie si o Bulgarie. El stie si intelege.

  legat de naivitate: nu ma apuc sa spun chiar asa, dar nici nu sint cea care tac. Nu vedeti cite paie mi-am aprins in cap? Ca la noi lumea nu e prea cu criticile…

 20. Nu vedeti cite paie mi-am aprins in cap? Ca la noi lumea nu e prea cu criticile… – curaj si cuvint!!! iar criticile, tot acolo!

 21. P-tru Vasea, nu poti sä spui despre mine nimic atita timp cit nu mä cunosti.Sigur nu poti compara 84mln cu 4mln si totusi vina nu e a comunistilor, nu a lui Voronin ci a noasträ, a poporului, noi am fugit toti, noi nu ne putem uni. Eu am lucrat la teatrul M.Eminescu cu 400 lei lunar ridicate odatä la 2-3 luni, dormeam cu sticle din plastic la picioare cu copilul, iar f.sot lucrind”provodnic” a fäcut afaceri cu tigäri si bäuturi aducind pagube statului si prin asta propriului copil. Am scris mii de petitii la mii de demnitari si un singur räspuns primeam :”aduceti dovezi”. In Germania statu nu räspunde asa, la cel mai mic semnal, fie el si anonim te vei trezi acasä cu toate instantele si vei fi scuturat si controlat pinä la oase. Asa e poporul aici, mäi Vasile, nu tace, nu rabdä hotii, luptä, muncesc ca nebunii. Cea mai mare durere a noasträ e dezbinarea, indiferenta de cel de aläturi, goana de a-l intrece pe vecin, nepäsarea, intr,un cuvint mentalitatea moldoveanului cea intirziiatä

 22. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru vasea si Lilea :

  B R A V O !!!!!!!!!!!!!!!!

  Care pact de neagresiune, ce fel de pact ?!!!! Au furat tara si ne-au vindut la stinga si la dreapta, iar acum intelegeri de neagresiune ?!!!! Cea mai mare timpenie la care ma asteptam de la noua guvernare, si apropo, in timp ce pe parcursul intregului an toti „strigau” sus noua guvernare (si se asteptau ca toti comunistii de frunte sa fie bagati la racoare,…. da acum tot din banii nostri ii si tratam, ca s-ar fi inbolnavit sarmanii tot nedormind noptile si punind la cale ravagiile din primavara…), eu incercam sa-i calmez, explicindu-le ca voi nu stiti ce ne asteapta, Dar, revin la comentariul Lilei, Uneori, ba chiar deseori, ma conving cit de nenorociti suntem… Unii deja sunt gata sa schimbe icoanele din casa pe pozele actualilor lideri….. sa revenim la Hotel si Cladirea Telecomului, asta pentru cei ce sunt prea naivi, faceti un studiu de caz in domeniul dat….

 23. Nu numai pt Lilia si pt Speranta moare ultima, iar noi dupa ea

  Acum, daca vom incerca sa corelam milioanele lui Olejka – frumoase de tot – cu 145 mii de lei, dati de pe spinarea contribuabililor, a tuturor – cum iese?

  Adica Olejka toaca milioane, iar Bugetul ii da bani partaghenosului lui Voronin. Chiar daca e bolnav, nu cred ca nu trebuie sa discutam problema, fenomenul, practicile proaste, dar si dedesubturile deciziilor, care nu cred sa rezide doar in filantropie.

  Nu va pare ca e vorba de povara bunatatii (ca sa nu spun a prostiei) noastre?

  Pentru ca mai mi se da in obraz ca omul e bolnav, air eu, „o nerusinata”, nu ma tot potolesc si scriu despre banul public…

 24. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  D-na Pavlicenco, eu va sustin 10000000000000000000000000% in cazul dat, dar cei de alt de JAY „Democratul …” nu le atrageti atentia, ca-s niste copii…..

 25. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article6968446.ece

  Yes, minister, you have a big portfolio

  A row is brewing over the decision to appoint Elena Udrea as Romanian cabinet minister responsible for regional development

  EUROPE’S aid budget for Romania, one of the poorest countries in the European Union, has been placed in the hands of a minister who poses for glossy magazines in her underwear and was embroiled in corruption allegations.

  Elena Udrea, a 36-year-old MP who is married to a controversial local businessman, has been appointed cabinet minister responsible for regional development in the former communist country.

  Udrea, who has posed in a bikini as well as for professional photoshoots, will control a £3.3 billion budget for the development of Romania’s housing, infrastructure and tourism.

  A parliamentary inquiry into her work as tourism minister recommended opening a criminal investigation into her use of public funds. She rejected the claims as politically motivated and prosecutors decided the allegations were unfounded.

  She rose to prominence as a protégée of President Traian Basescu amid claims that companies connected to her husband were in receipt of public money during her time in office. Romanian papers have speculated about her closeness to the president. She insists that the relationship is “strictly professional”.

  “It’s outrageous to give her control over the bulk of EU funds in Romania,” said Professor Alina Mungiu-Pippidi, the founder of a transparency watchdog. “She has a special relationship to the president and her husband’s companies’ profits soared under the current administration.”

  Businesses associated with her husband, Dorin Cocos, include a former monopoly of Bucharest’s car parks and extensive interests in publicly funded construction projects. Udrea resigned as adviser to the president after allegations that public money had gone to her husband’s business associates.

  A monitoring system has been put in place by Brussels to fight corruption and embezzlement in Romania and Bulgaria, which joined the EU in 2007.

  English to Romanian translationShow romanization

  Bugetul EUROPE’S ajutor pentru România, una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, a fost plasat în mâinile unui ministru, care reprezintă pentru reviste glossy in lenjeria ei şi a fost implicată în acuzaţii de corupţie.

  Elena Udrea, de 36 de ani-MP vechi, care este căsătorit cu un controversat om de afaceri local, a fost numit ministru de cabinet responsabil pentru dezvoltarea regională în ţară ex-comuniste.

  Udrea, care a reprezentat într-un bikini, precum şi pentru Photoshoots profesionale, va controla o £ 3.3 miliarde buget pentru dezvoltarea de locuinţe din România, infrastructura şi turismul.

  Unei anchete parlamentare, lucrările acesteia, în calitate de ministru de turism a recomandat deschiderea unei anchete penale în utilizarea ei a fondurilor publice. Ea a respins pretenţiile ca motivate politic şi procurorii au decis acuzaţiile au fost nefondate.

  Ea a crescut la importanţă ca o protejată de preşedintele Traian Băsescu pe fondul susţine că societăţile conectate la soţul ei au fost în primirea de bani publici în timpul ei în birou. Lucrări româneşti au speculat cu privire la apropierea ei de a preşedintelui. Ea insistă asupra faptului că relaţia este „strict profesional”.

  „Este scandalos de a da controlul asupra ei cea mai mare parte a fondurilor UE în România”, a declarat profesorul Alina Mungiu-Pippidi, fondatorul un instrument de supraveghere transparenţă. „Ea are o relaţie specială pentru a preşedintelui şi a companiilor” soţului ei profiturile au crescut sub administraţia actuală. ”

  Întreprinderile asociate cu sotul ei, Dorin Cocos, include o fostul monopol de parcuri auto şi Bucureşti interesele vastă în proiecte de construcţii finanţate din fonduri publice. Udrea a demisionat din funcţia de consilier al Preşedintelui în urma acuzaţiilor că banii publici au mers la partenerii de afaceri soţului ei.

  Un sistem de monitorizare a fost pus în aplicare de către Bruxelles pentru a lupta împotriva corupţiei şi deturnare de fonduri în România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007.

 26. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru toti :), am gasit aceste versuri intr-un post precedent, si mi-au placut mult, e scurt, clar si la tema…, asa ca le mai putem revizui odata, si raminem numai cu sufletul mihnit si amarit…..

  Free Willy spune:

  19 December 2009, la 14:02
  Constantin TANASE poezie scrisa in anul 1930!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ne-am trezit din hibernare
  Si-am strigat cit am putut:
  Sus Cutare! Jos Cutare!
  Si cu asta ce-am facut?
  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Si-am luptat, cum am stiut,
  S-avem noua guvernare?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ca mai bine sa ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar traim in saracie?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ia coruptia amploare,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Scoatem totul la vinzare?
  Si cu asta ce-am facut?
  Pentru-a cistiga o piine,
  Multi o iau de la-nceput,
  Ratacesc prin tari straine?
  Si cu asta ce-am facut?
  Traversam ani grei cu crize,
  Leul iar a decazut,
  Cresc intruna taxe-accize?
  Si cu asta ce-am facut?
  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte?
  Si cu asta ce-am facut?
  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Tara-i plina de vedete?
  Si cu asta ce-am facut?
  Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarasi am votat ca prostii.
  Si cu asta ce-am facut?

  Observatie:
  Nici o diferenta intre 1930 si 2009, deci cel mai potrivit slogan de tara este:

  ROMANIA = TARA TUTUROR TIMPURILOR !
  Sau “LA VREMURI NOI … TOT NOI !!!!”

  Valabil si pentru Moldova!

 27. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Am avut guvernarea anilor 90, dupa mine sunt niste banditi toti, nimic mai deosebit decit comunistii…, am iesit in strazi si am slavit comunistii, ne-a reusit 🙂 acestia s-au retinut binisor la guvernare, am iesit si i-am slavit iar pe democrati, iata-i au venit si ei, Eu nu vad nici o diferenta, iar voi ? daca nu miine, apoi poimiine voi iesi iar si vom slavi pe altii…. asta e obligatiunea noastra, sa rasturnam un regim, pentru al imbogati pe altul, Cit va continua nu se stie, dar ma mira faptul ca se manipuleaza atit de simplu cu masele noastre…Si-apoi iesim iar in strada si ne plingem ca-i mai rau decit a fost, pai ochii trebuie de deschis innainte de a deschide gura… 🙂

 28. „…Nu va pare ca e vorba de povara bunatatii (ca sa nu spun a prostiei) noastre?…” Nu! Nu-mi pare! Este vorba despre clasa politică spurcată. Nu-i hrăniţi Oameni Buni!

 29. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Nu, Victore, nu-i hraneste poporul acum, Ei deja se alimenteaza de sinestatator din bugetul de stat, ca tintarii din vinele cu singe.. 🙂 Ei au hranit poporul cu promisiuni, ca de obicei, pina capata guvernarea in miini, si peurma, cum zice rusul Dela Tehniki :)))

 30. Chiar daca ia furat, chiar daca nu stiu ce a facut si de unde ia luat. Cine sunteti voi si in general noi ca sa ne bagam in buzunarul lui? D-na Pavlicenco cine va permite sa postati asemenea lucruri in public? Sau va este ciuda ca el a putut fura iar dumneavoastra nu ati apucat?

  Debilism moldovenesc. In SUA pentru asa ceva D-na Pavlicenco ati face inchisoare vreo 10 ani.

 31. PS : Cind spuneti „Presa are dreptul sa investigheze” cred ca trebuie sa intrati in esenta acestor cuvinte si sa cititi legea cu privire la accesul la informatie. Dumneavoastra D-na Pavlicenco nici nu intelegeti ce spuneti.

  Adica ca eu am un ziar pacatos pot sa am acces la informatie numai de atita ca dvs asa credeti?

 32. Pt unnamed

  1. Articolul e preluat din Timpul si e cu acces liber pe Internet. Este indicata adresa aici, in inceputul postarii acestui articol din Timpul. Ati postat si acolo reprosuri, i-ati amenintat cu 10 ani americani de puscarie?

  2. Acelasi articol este postat pe http://www.unimedia.md, ca preluat din Timpul. Ati postat si acolo reprosuri?

  3. Deci, nu inteleg pentru ce sa fac 10 ani de puscarie? Sau ii voi imparte cu Timpul, cu unimedia si cu vizitatorii blogului care au comentat?

  4. Nu am nevoie de bataie de cap cu atitia bani. A opera cu atitia bani in dreapta si in stinga, in opinia mea, iti da multa bataie de cap la un moment, plus ca nu este clara provenienta lor pe card.

  5. Aberatia legata de presa nici nu stiu cum sa o comentez. Cu ce se bate cap in cap „presa are dreptul sa investigheze” cu „Legea accesului la informatie”? Cred ca dumneata nu stii ce spui. Cealalta fraza este, in general, o timpenie. Ce are ziarul dumitale pacatos cu opinia mea? Ti-am impiedicat cu ceva in activitate, in obtinerea informatiilor? Am impresia ca ti s-a infierbintat capul, care pare a fi al unui comunist.

 33. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Pentru Unnamed :

  Noi suntem cei ce intretinem bugetul de stat cu bani, bani care-s furati de la noi pe toate caile posibile de catre guvernanti si in loc sa vie tot la lume, la acea patura sociala care are nevoie de acesti bani, da guvernantii se trateaza unii pe altii din buzunarele noastre…!!!!!!!!!!!!!! Si avem tot dreptul sa cerem si noi raspunsuri la intrebari !!!!!!!!! Ca sa te linistesc, iti aduc la cunostinta ca in SUA nu D-na Pavlicenco ar face vreo 10 ani de puscarie, ci in cazul dat persoana in cauza, fiul lui Voronin, si-ti pot spune mai multe, nu ar face vreo 10 ani, da citeva sute :))))) daca ai nevoie de demonstratii, pot sa ti le acord… recente…
  Ai vrut , paremise sa pari destept, da nu ti-o reusit, nu fa zarva cu SUA si puscaria de 10 ani… In SUA in acest caz, TIMPUL, datorita investigarii, ar beneficia de un bonus cu vreo 5-6 zerouri din partea IRS-ului, iar bietul care a fost investigat….of mama, nu-l scapa nimeni 🙂

 34. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  ori tu esti fericit ca stai in SUA, faci bani , si-i trimiti acasa, unde se duc ca apa… Fa o corelatie a preturilor, sii vedea atunci avem noi dreptul ori nu sa ne intrebam unde-s banii nostri … Ori tu mai crezi ca in RM nu mai sunt persoane capabile sa faca bani grei, stind acasa???!!!! Fii sigur ca sunt si foarte multi, da problema e ca nu toti au marea sansa de a sta sub acoperirea primei persoane in stat….

 35. specificul moldovenilor!

  Boala basarabenilor e de a se uita in gradina altuiea.

  Dragi Basarabeni!

  Ocupativa de reabilitarea natiunii, de birfe sunteti toti buni , mai ales cei care nu au avut acces la guvernare, cum ar fui Pavlicenco Vitalia.

 36. Brabo d-na Ravlicenco! Cat mai multe investigatii, cu atat mai bine. Darzenie si succes.

 37. Pt vasile haruta

  Sa le luam pe rind.

  Despre ce boala vorbiti, cind se declara la Fisc unele sume, iar cheltuielile nu sint raportabile la cistigurile declarate?

  Vorbiti despre reabilitarea carei natiuni? Moldovenesti sau romanesti? Ca nu am inteles foarte bine.

  Despre ce birfe vorbiti, cind e vorba de documente si de date exacte?

  Despre ce acces la guvernare aiuriti, ca e prea mare onoare sa spun „vorbiti”. Cind am fost eu la guvernare? 9 luni cit ADR-ul din Parlament a fost majoritatea pentru Guvernul Sturza?

  Iar din 1999, de cind a fost rasturnata ADR, pina in 2009, cind au cazut comunistii, unde m-ati vazut la guvernare? Eu am fost in opozitie parlamentara intre 2001-2005, comunistii au guvernat singuri ori cu Rosca, PPCD. Aveti temperatura? Vi s-a infierbintat capul?

  Si ultima? Articolul e plasat in Timpul. Eu l-am reprodus sa fie mai vizibil.

 38. Pt Alexei

  Nu am nici un merit, decit ca am preluat din Timpul, sa citeasca mai multa lume si sa se „minuneze”. Aici nici macar nu e vorba de prea mult curaj, pe care il am in alte situatii.

 39. Frati Moldoveni trebuie sa va impuneti dreptatea si sa veniti in randul Europei. Romania va asteapta.

 40. Intr-o tara normala dupa asa o publicatie, cetateanul Oleg Vladimirovich Voronin era sa fie imediat incatusat de politie la domiciul si inchis ca sa nu disruga probele. Cand o persoana declara la sfarsit de an un venit in jur de 10mii dolari si in acelas timp face tranzactii de milioane dolari, nu vad mai mare sfidare si cinism fata de acest asa numit stat . Inca o demonstrare ca legea nu a existat si nu exista nici azi. Fiscul, Politia, Procuratura « asteapta ordine de sus» ca sa aplice aceasta blestemata lege odata si odata.
  P.S. Legendarul gangster Al Capone in 1931 a fost condamnat nu pentru omoruri, racket, contrabanda etc. ci de evaziune fiscala.

 41. Pt luca

  Asta ma mira si pe mine. Ce e la mijloc si impiedica sesizarea organelor competente?

 42. D-mna Vitalia, exista un raspuns de ce nu-si fac datoria organele competente. Coruptia. Traim intr-o societate totalmente corupta cu o mentalitate corupta, cat cea mica, la nivel de un functionaras de la primaria satului, pana la cea mare, de grup, la nivel inalt al statului. In ultimii 20 de ani de « independenta » acest fenomen criminal a prins radacini adance in societate, este ca un chip bine implantat in creierul moldovanului. Sa nu ne magulim cu gandul ca daca am dus un curcan medicului noi nu suntem corupti, suntem curati-lacrima si putem sa aratam cu degetul la medicul corupt.
  Eu ma prind cu gandul, ca majoritatea cetatenilor nici nu stiu ce inseamna a fi corupt. Daca ar fi stiut, nu am fi trait atat de prost.
  Greseste acela care crede ca coruptia exista doar in regimuri totalitare si odata cu caderea acestora dispare pentru totdeauna.
  « Organele competente » nu-si fac datoria fiind platiti din banii publici! Ei asteapta comanda demnitarilor or functionarilor de nivel inalt, ca apoi sa aiba favoruri de la ei.

 43. vasile haruta,
  uite ce adevar a scris Lilia!!! Mai citeste ce a scris Luca:”« Organele competente » nu-si fac datoria fiind platiti din banii publici! Ei asteapta comanda demnitarilor or functionarilor de nivel inalt, ca apoi sa aiba favoruri de la ei.”Are perfecta dreptate.Totul se face la comanda.

 44. Dar nu Va pare cam straniu ca acest articol a fost publicat anume acum (dupa spusele lui Vlad Filat despre rechinii business-ului) si tocmai in „Timpul”? Seamana cu inceputul sfarsitului.

 45. Pt Vlad

  Stati ca nu m-am prins. Articolul a aparut inaintea declaratiei lui Filat, daca e corect ce spun, pt ca eu am privit emisiunea Buna Seara a lui Surdu cu Filat si Cheianau intr-o dimineata, schimbind intimplator canalele. De obicei, nu privesc Moldova 1, decit, in ultimul timp, stirile.

  Adica ce vreti sa spuneti? Poate explicati un pic. Mersi.

 46. Si inca cateva randuri despre Coruptie si cum a noua guvernare contribuie la « prosperarea » acesteia.
  Cu decizia AIE de a opri finantarea partidelor motivand ca bantuie criza economica, ei au dat limina verde coruptiei. Cum? De bani partidele orcum au nevoie si din cotizatiile membrilor nu supravetuieste nici un partid din lume. Si atunci vor aparea « sponsorii » care la randul lor vor cere si ei favoruri. A finanta partidele cu banii publici este a investi bani in democratie.

 47. TIMPUL, 29 decembrie 2009
  http://timpul.md/news/2009/12/29/5655

  „„Bietul Oleg” aruncă milioane pentru „Bulgari” şi „Vouitton”

  Departamentul Investigaţii TIMPUL

  După publicarea, vineri, a investigaţiei „Oleg Voronin, un („biet”) copil de milioane (de dolari)” – în care arătam că fiului comunistului nr. 1 al R. Moldova toacă, lunar, sute de mii de lei – mai mulţi cititori ne-au telefonat cu rugămintea de a publica integral descifrarea plăţilor de pe cardurile bancare ale acestuia. Înşiruite cu scris mărunt pe 19 pagini A4, descifrările cu pricina acoperă o perioadă de 16 luni (22 ianuarie 2008 – 29 mai 2009) şi fac dovada unor cheltuieli de peste opt milioane de dolari, efectuate de către fiul preşedintelui celei mai sărace ţări din Europa. Haideţi să vedem pe ce anume a cheltuit banii „bietul copil”.

  Aşadar, precum menţionam anterior, geografia călătoriilor „bietului Oleg” cuprinde o bună parte a globului pământesc: Baden-Baden, Cipru, Viena, Frankfurt, Hamburg, Munchen, Paris, Austria, Londra, Moscova, Geneva, Oslo, Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai… La fel de diversă e şi „geografia” produselor pentru care s-a plătit – cam 1140 în 16 luni, conform descifrărilor – acestea făcând parte din cele mai celebre şi scumpe branduri ale lumii.

  Alături de reţele hoteliere ca „Ritz”, „Plaza” sau „Kempinski”, în listă apar nume de creatori de modă şi bijuterii pe care nici mulţi occidentali, nici în perioada reducerilor, nu şi le pot permite… Într-o singură zi de 9 ianuarie 2008, bunăoară, Oleg Voronin a lăsat 1.040.764 de lei la „Oro Vitcenza” – unul dintre cele mai importante magazine de bijuterii din Cipru, cunoscut inclusiv pentru replicile la celebrele creaţii ale lui Faberge -, şi, de două ori câte 104.366 lei, la „Michalis Diamond Galles” de pe aceeaşi insulă – o galerie unde se găsesc cele mai fine bijuterii şi ceasuri, din aur şi diamante.

  Magazinele de bijuterii apar cu regularitate pe „harta cheltuielilor” lui Oleg, la fel precum apar aici parfumerii (cu câte 25-35 de mii de lei per vizită), diverse clinici europene şi cabinete dentare din Baden-Baden (cu 336.781 lei plătiţi la 22 ianuarie 2008 sau 264.219 lei – la 9 aprilie 2008), celebrele Galerii Lafayette din Paris şi zeci de buticuri ale unor faimoşi creatori de modă: Versace, Brioni, Prada, Roberto Cavalli, Escada, Gucci, Blumarine, Dolce & Gabanna, Hermes, Louis Vouitton, Chopard, Mandarin, Dior…

  E adevărat că, navigând pe cele 19 pagini A4, unele sume – pe care sute de mii de moldoveni nu le-au văzut nici măcar în vis – nu mai par atât de năucitoare. Căci, cum poate să-ţi mai pară năucitoare cele 8000-9000 lăsate de regulă la Lafayet (pentru accesorii chinezeşti, probabil) în comparaţie cu cei 1.578.976 lei plătiţi la 6 mai 2008 pentru mărfuri procurate la Bulgari din Austria sau cu cei 1.015.547 lei achitaţi, la 19 mai 2008, în magazinul aceleiaşi firme din Paris. Pentru cei care nu ştiu, Bulgari este una dintre cele mai vechi case de modă europene, creată în 1884 şi fiind cunoscută pentru creaţiile-unicat şi accesoriile de lux pe care le produce pentru bogaţii lumii.

  Creatorii luxului pentru un consumator de lux dintr-o ţară sărăcită… E adevărat, cel puţin o pătrime din oamenii conduşi de „tata-Voronin” trăiesc sub limita sărăciei, dar Louis Vuitton (care, apropo, face cele mai scumpe genţi din lume) este atât de tentant… Şi costă doar 105.329 lei – în tot cazul, atât s-a plătit, la 13 ianuarie 2009, într-un butic Louis Vuitton la Frankfurt.”

 48. 0,5mln$/luna =
  16.666$/zi =
  694.4$/ora =
  11,57$/minut =
  0.19$/secunda=2,28lei/secunda,
  hai ca nu cheltuie asa de mult pe secunda. Va luati de bietul om.
  luand in considerare faptul ca in moldova sunt 3,5milioane de oameni, 0,5mln$ e ca si cum fiecare ar cheltui 1,7lei/luna. Adica vreti sa spuneti ca e mult 1,7lei pe luna de caciula pentru fiul tatlui poporului? pentru un muritor ca noi? adica, ce, mama din salariul ei de 960 de lei nu poate sa dea 1,7 lei pentru fiul poporului?

  [acest comment este un pamflet (mai putin partea cu salariul mamei) si trebuie tratat ca atare]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *