De ce nu se constituie AIE-uri in raioane?

Am fost zilele acestea in unele raioane din Republica Moldova. Dincolo de Catrina-6discutiile purtate cu activistii PNL despre politica generala, de la centru, despre viata fiecaruia, am mai abordat o problema importanta – cea a formarii unor coalitii in Consiliile raionale, ca o urmare logica a AIE de la Chisinau. Pentru ca in raioanele de nord, de la Singerei pina la Ocnita, unde am fost, aprecierea este univoca – “aici nimic nu s-a schimbat”.

Am incercat sa inteleg si de ce. Mi-am amintit de anul 2005, cind s-a format Blocul Moldova Democrata si cind Partidul Democrat era in teritoriu in coalitie cu PCRM si PPCD, cu oameni pusi in slujbe de stat, iar la centru facea parte din principalul bloc de opozitie anticomunista. Cred ca a fost si acest lucru – dincolo de falsificarile operate de agentii comunisti – un motiv ca BMD nu a preluat atunci puterea. Intre altele, tin minte si misiuni diplomatice straine faceau calcule cum puteau fi debarcati, inca in 2005, comunistii din vreo 16 raioane, ceea ce avea sa serveasca drept un bun fundament pentru transferul de putere spre democrati, adica pentru zgiltiirea constructiei comunisto-capitalisto-mafiote.

Discutind despre motivele neformarii AIE-urilor in raioane, unde e posibil, am aflat unele realitati triste.

Da, noi vrem ca sa fie atrasi comunisti din stinga spre democrati. Stim – va fi un pret de platit. Insa, mi se pare, daca si acceptam trecerea comunistilor, ei nu trebuie acceptati pe post de fruntasi sau in schimbul promisiunilor de a fi mentinuti in functii. Chiar ma gindeam sa scriu un articol despre „parcursul glorios” al comunistilor de dupa Independenta, gen:

COMUNISTI-AGRARIENI-PEDISTI/PERECEMISTI-PESEDISTI/COMUNISTI-PEDISTI/PELEDEMISTI.

Aflu in teritoriu citeva lucruri. Unii comunisti trec la PD si la PLDM. Aceste partide se consolideaza atit pe seama altor partide democratice, cit si pe seama comunistilor. In special, sint vinate figuri locale mai mascate – primari, consilieri s.a. Chiar intrebam pe cineva – astazi treceti la PLDM, ca e Guvernul cu o conducere peledemista, dar miine, daca va fi dat jos, – nu da Doamne! – Filat, veti trece inapoi la comunsti sau la PD?

Astazi, dupa migrari ale comunistilor spre tabara de la guvernare, acestia nu pot intoarce brusc pe dos vreun cojocel, pentru a rasturna, impreuna cu alti consilieri – de la PL, AMN, independenti -, raportul de forte si pentru a reformata administratia raionala, adica pentru a-i inlocui pe comunisti cu alte cadre, democratice, dar profesioniste. De aceea, se reconfirma vechiul slogan: “La timpuri noi, tot noi”.

Tot mai aflu ca la Edinet vine lejer si nestingherit fosta prim-ministru Zinica Greceanii si face sedinte de partid in incinta Consiliului raional, cu sala, lumina si alte resurse publice. Oare opozitia, odinioara, facea la fel sau nici nu se putea apropia de cladirile publice in care sint cuibariti satrapii bolsevici?

Raioanele sunt cufundate in coruptie – ca e vorba de primarii, ca e vorba de justiie sau presatari servicii de catre stat. De asemenea, fiecare e preocupat doar de a nu gresi si a nimeri exact in „alegere”, pentru a-si gasi un “locsor” sub soare, dindu-se “ba cu unul, ba cu altul”. Cei care detin Guvernul si functii derivate de acolo impart promisiuni de functii cu conditia scrierii de cereri privind trecerea la “partidul de guvernamint”. Vedeti vreo diferenta de PCRM? Eu, una, nu vad.

Mai interesante sunt, insa, cazurile cind nu au loc schimbari in raioane pentru ca nu se impaca intre ei reprezentantii componentelor AIE. De aceea, fortat si implicit, acestia decid sa lase lucrurile asa cum sunt – adica mai bine sa ramina comunistii in functii decit sa fie unul dintre ai nostri, daca nu sint eu. Cunoasteti bancurile cu “soateti-mi un ochi, sa-i scoata vecinului ambii”, cu acea “capra a vecinului” ori cu “nepaza ceaunului cu smoala in iad, unde se fierb moldovenii, pentru ca, daca vrea unul sa iasa, celalalti il trag de picior inapoi”.

In general, noi vorbim de raioanele unde, adunate, voturile consilierilor raionali sau orasenesti ale componentelor AIE, plus independenti, plus comunistii metarmofozati peste noapte in democrati, plus cei care mai pot fi si atrasi, ar avea majoritatea. Pentru ca sint si raioane unde comunistii au ramas pe loc, nu a trecut nici unul la democrati si asta vorbeste despre faptul ca satrapii bolsevici se pregatesc de alegeri anticipate. Ca nu inzadar “Mrak Tkakciuk” spune prin raioane “papa skazal ne golosovati za Lupu”. Astfel, in unele raioane este chiar “mrak”, nici pe departe nu se simte ca la Chisinau e deja alta guvernare. Am impresia ca provincia si Chisinaul sint doua lumi diferite.

Inteleg, nu apuca liderii AIE sa ajunga in raioane. Insa ii dau dreptate omului care spune „ei acolo nu se impaca in privinta noastra, insa voturi o sa vrea de aici, din teritoriu si, daca vor neglija raioanele, nu vor avea voturi la alte alegeri”.

Probabil, se asteapta 7 decembrie. Dar daca toti cei din AIE o fi fost sinceri in dezideratul de a mentine Alianta, privind-o in planul unor largi implicatii de perspectiva europeana, cred ca trebuiau sa faca in fiece raion, unde e posibil, cite o alianta raionala, asa cum s-a intimplat la Floresti. Nu s-au facut si pentru ca nu s-a vrut. Si-atunci  – cum poate fi la centru o politica, iar in raioane – alta? Se vrea transferul definitiv si ireverisibil de putere sau nu?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

50 Comments

Add a Comment
 1. Acum zece ani pe cind in Republica se dizolvau kolhozurile ca-n „anii cei buni” toti activishtii de toate rangurile sau avintat inhatind care si cat mai mult pamint…in timpul acesta comunishtii invatsau instructiunisi sloganuri care le-au ajutat mult la rasturnarea puterii in 2001.Un slogan (dintre multe altele) pregatite sa otraviasca mintsile oamenilor a fost: Oameni buni,oare va fost rau pe vremea kolhozurilor?, cand aveati toti de lucru si piinea era 16 kopeici,acum ati ramas goi, dar daca vreti sa facem totul cum a fost,votati secera si ciocanul”… Acum vedem de ce au luat puteria atunci… Sa fim uniti fratilor caci aceasta e o mare putere!

 2. Aşa e Dnă pavlicenco, aveţi perfectă dreptate, este o categorie de aşa zişi politieni care sunt nu altceva decât nişte paraziţi pe spatele societăţii, din care cauză şi ne-am împotmolit dea binelea în mocirla din care e greu de ieşit. Azi cu unul, mâine cu altul, dar vina o poartă liderii politici care-i accpetă, sau şi mai şi, îi corup, dar şi electoratul nostru neşcolarizat politic se aruncă dintr-o extremă în alta. Anume la acest capitol şi face mult de oprit deoarece în cazul unor alegeri anticipate frică mi-i ca nu cumva medicii, pedagogii, lucrătorii din cultură, adică sfera socială, afetaţi de rezultetele czei economice, care le pun pe seama guvernului Filat, să nu facă abatere spre stânga, dar nu şi spre Lupu, de care se vorbeşte altfel decât câteva luni în urmă.

  Ţânţarul şi boul

  Un ţânţar, dar barosan,
  mic, dar că avan
  şi de sânge pofticios,
  cocoţat ca erou
  pe spatele unui bou,
  suge fără de răgaz
  schimbând locul după caz
  bâzâind neîncetat
  că taurul iritat
  flutură coada mereu
  dorind să-l dea jos,
  dar o face foarte greu
  că drept cap plasat
  este protejat.
  Când boul trăgea greu jugul,
  ţânţăraşul trăgea chiulul.
  Nu mai suportă sărmanul
  şi căzu de-atâta muncă
  la mijloc de luncă,
  trist de tot ţânţarul,
  mic, dar parazit,
  zbârnâi mâhnit:
  – Ce păcat!
  Nu-i nimic, altul găsesc,
  că altfel mă prăpădesc.

 3. seviroveanu spune:
  4 December 2009, la 09:09
  ….în cazul unor alegeri anticipate frică mi-i ca nu cumva medicii, pedagogii, lucrătorii din cultură, adică sfera socială, afetaţi de rezultetele czei economice, care le pun pe seama guvernului Filat, să nu facă abatere spre stânga, dar nu şi spre Lupu, de care se vorbeşte altfel decât câteva luni în urmă.

  oamenii care ii numesti, prin profesiile lor, au ceva scoli si nu or sa puna pe seama guvernului Filat criza, pentru ca ei stiu ca erau in criza de mai multi ani din cauza regimului voronin. sint constienti ca nu Filat a produs criza si au simtit pe pielea lor ca stinga nu le-a adus nimic bun. de aceea nu vor vota cu stinga. dar ramine sa vedem in ce masura vor contracara voturile celor multi dar care inca mai voteaza stinga. pentru ca de aia stinga cistiga: la diferenta dintre procente…un profesor care stie ca pe vremea lui voronin era calcat in picioare i se „anuleaza” votul de catre 3 tarani care primesc i kilogram de ulei si unul de zahar. asa este si in Romania…votul unui om de la oras este anulat de votul parintilor sai care primesc o galeata cu semnele psd in care se pune 1kil de ulei, unul de zahar, unul de faina care ii ajung 5 zile…o zi buna

 4. Pt visătorul
  Sunt de acord şi aş dori anume aşa să fie, dar nu e chiar aşa cum descrieţi. Sunt oamnei între oamnei, tot aşa şi pedagogii, medicii… îi cunos oarte bine. Eu nu am enumerat taote acestea pentru că susţin roşii, păzea, anume pentru a nu ne îmbăta cu apă rece, ci a merge din sat în sat şi a tălmăci lucrurile aşa cum sunt.
  Înţeleg că de sus se vede altfel, totul în alb, dar rezultatele alegerilor ne demonstrează că mai avem foarte mult roşu.
  Mult respect.

 5. E urat ce spuneti aici. Denigrati AIE. Sunteti invidioasa ca nu mai sunteti deputat. Asta e tot.

 6. Superbă caracterizare de sine – „VISĂTORUL”. Ar merge şi pentru cei ce fac politică la Chişinău, care mereu cred că „para mălăiaţă cade neapărat în gura lui Nătăfleaţă”. E adevărat, uneori poate să şi cadă câte una, dar foarte, foarte rar. Mă uit ce se face în satul din vale, unde mă duc din când în când. Nici o schimbare! Treaba cu „libertatea” şi „democraţia” nu încălzeşte pe nimeni. Dna Postoico şi alţi tov. în funcţii locale vin REGULAT, în fiecare duminică şi „luminează” norodul. Că „lumina” lor conţine multă-multă minciună şi dezinformare e altă treabă. Important că EI VIN, EI LUCREAZĂ. Ceilalţi nu se văd, nu se aud, nici măcar nu se simt. Visează? Cred oare că actualele lor fotolii se află undeva în poala lui Dumnezeu şi că norodul oricum li se va închina şi-i va vota? Ceilalţi, mi se face impresia, au uitat de alegători şi mai mult cată spre Urechean şi Şalaru, înghind noduri (în sec). De, cum să nu-ţi joace merişorul, când vezi cum „colegul” se înfruptă cu polonicul, cu ciorpacul, cu hârdăul, cu ce îi mai cade sub mână.
  Asta-i situaţia. Cel puţin aşa se vede de aici, din pădure.

 7. Pt Agata

  Nu uitati sa reveniti cind va schimbati parerea, urmare a marilor dezamagiri…

 8. BRAVO DNA.PAVLICENCO. În sfîrşit sa găsit un politician, care să le spună celor de “sus” (în speranţa că ei vor citi acest mesaj) ce se face în teritoriu, acolo de unde au “venit” şi vor “veni” voturile pentru parlamentarii de azi şi pentru cei de mîine. La noi la Edineţ într-adevăr nu este coaliţie între forţele de orientare democratică, se are în vedere atît la nivel de consiliu raional cît şi în general dacă vorbim de înţelegere între formaţiunile politice de orientare democratică. Pur şi simplu în consiliul raional este o „GAŞCĂ” formată între AMN şi PD influenţaţi de preşedintele de raion (comunistul – S.Guţu) şi „dama de fier”- Stela Botnaru, care-şi fac mendrele cum doresc ei. Liderul PL nu este primit în „GAŞCĂ” pe motiv că nu are reprezentanţi în consiliul raional iar PLDM-iştii sînt calificaţi ca trădători (ieşirea din PD). AMN este condus de un fost lider comsomolist, fost “furnicar”, care “blana” şi-a schimbat-o iar apucăturile politice – nu. PD-ul este condus de o doamnă devotată lui “tătuca” şi „damei de fier”.

  Numai PLDM-ul se zbate ca peştele pe uscat şi fără rezultat. În final, la 100 de zile de guvernare democrată, încă ne conduce un preşedinte de raion-comunist, un vicepreşedinte-comunist, al doilea vicepreşedinte -loc vacant de la alegerile din an.2007 păstrat pentru deputatul comunist (Larisa Zimina), toţi şefii de subdiviziuni – comunişti, reprezentanţii administraţiei publice centrale în teritoriu – toţi comunişti e.t.c. În luna septembrie s-a făcut încercarea de a face „Alianţa” la nivel raional, însă ambiţiile liderului AMN (Anatolie Lapteanu) de a deveni preşedinte de raion (cu 4 mandate de consilieri raionali din 33), precum şi a celor de la PD şi PLDM care nu au putut împărţi funcţiile, totul a rămas baltă. După vizita lui Ţap (vicespeaker) la Edineţ, lucrurile s-au cam limpezit, însă au apărut mofturile lui Lapteanu (AMN) de a deveni şeful Reprezentanţei Guvernului în teritoriu (funcţie de altfel repartizată la înţelegere lui PLDM). Sa bătut cu pumnul în masă, sau pus nişte condiţii dure de către liderul AMN (cu pretenţii la unele funcţii), sa “trîntit” uşa, şi iarăşi totul trebuie început de la capăt. Aşa vom face pînă la alegerile următoare, din care va avea de cîştigat PLDM-ul, mai puţin PL-ul, PRCM-ul cu PD-ul (care vor fi în bloc şi cu alte partide de centru-stînga) şi atît, cum se spune, ca la moldoveni. AMN-ul nu va avea decît să urmărească şedinţele viitorului Parlament la ecranul televizorului. Dumnezeu să-i ajute pe MOLDOVENI.

 9. Pt Lup Bătrân

  Absolut de acord. Nici nu am ce adauga.

 10. Pt Basarab

  Va multumesc pentru ca v-ati dat interesul sa vizitati blogul si sa va exprimati opinia privind acest articol, pe care l-am scris asta noapte din mare dezamagire si durere. Am fost la Singerei, Balti, Edinet, Ocnita, Donduseni si Drochia, in doua zile pline, unde am vorbit intens cu oamenii.

 11. Gratie Doamnei Pavlicenco, In sfarsit aflam ce se face in provincie. Nu doar AIE nu „lucreaza prin raioane” (cum mentioneaza Bl. „Lupul Batran”,apropos,foarte buna replica) Dar si PRESA e absenta. Nu stim nimic. Avem 2 categorii de presa:una bolshevica-provoroninista alta pur si simplu slaba, neprofesionista. Acest articol a D-mnei Vitalia trebuieste multiplicat si trimis la toti liderii AIE, in afara de Lupu, el nu are nevoie. El cu Diacov muncesc in plin. Ocupati baietii. Recicleaza tot ce pica sub picioare. Tot gunoiul. Gunoi la gunoi se aduna.

 12. Iaca na – a reaparut si Socor (de pe http://www.unimedia.md)

  Vladimir Socor: Atât Marian Lupu, cât și Vlad Filat, au ambiția de a deveni președinți de țară

  Criza politică, economică și Constituțională din R. Moldova au deschis o nouă ușiță pentru Federația Rusă în a influența politicul de la Chișinău și a arbitra lupta pentru putere, menționează analistul politic Vladimir Socor într-o analiză pentru James Foundation.

  Conform sursei, Rusia se implică activ în criza politică din Moldova, căutând aliați care-i convin. “Oficialii ruși participă intens la acest efort”, mai menționează Socor în aceeași analiză.

  În ciuda faptului că Marian Lupu este candidatul AIE la funcția de șef al statului, Socor ține să precizeze că premierul R. Moldova, Vlad Filat, la fel are ambiția de a deveni președine al țării după ce a acumulat suficiente dividente politice. “Filat l-a flatat pe Putin prin atributele de puternic, pragmatic, foarte bine informat despre R. Moldova, iar ulterior i-a cerut premierului rus să redeschidă piața rusă de vinuri pentru Chișinău. Totodată, acesta a cerut și cei 150 milioane dolari americani din creditul promis. La 5 zile de la întâlnirea de la Yalta, Filat iarăși intră în contact cu Putin, mulțumindu-i de această dată pentru deschiderea pieței rusești pentru exportul de vinuri moldovenești”, precizează Socor. “Conform lui Filat, cei doi premieri au hotărât să rămână într-un dialog permanent în continuare”, ține să spună analistul în textul pentru James Foundation. “Acum partidul lui Filat transmite un mesaj că poate fi mai cooperant cu Moscova decât guvernarea precedentă”, opinează analistul.

  Administrația prezidențială de la Moscova este în permanentă legătură cu politicul moldovenesc prin intermediul Fundației Recunoaștere, recent deschisă și la Chișinău. Conform lui Socor, fundația ține diferite seminare în capitala R. Moldova, cu privire la sondajele de opinie, administrația prezidențială, unde permanent sunt prezenți consultanți de la Moscova. “Reprezentanții fundației nu au avut acces pe teritoriul Ukrainei în timpul campaniei prezidențiale de acolo”, ține să amintească Socor.

  “Prin aceste seminare, Moscova încearcă să promoveze ideea de neutralitate permanentă a R. Moldova, un cadru legal garantat pentru regiunea Transnitreană, păstrare limbii ruse în viața publică a R. Moldova și crearea condițiilor favorabile pentru intrarea business-ului rusesc pe piața din Moldova”.

  Referindu-se la Uniunea Europeană și Federația Rusă, Socor este de părere că Moscova e în competiție cu Bruxelles-ul în medierea problemelor politice din Moldova. “De cealaltă parte, deși Moldova menține relații apropiate cu România, criza politică din statul român împiedică cele 2 țări să aibă o relație coerentă”, se mai precizează în textul publicat pe site-ul James Foundation.

  “Dacă Marian Lupu nu este ales președinte al țării la 7 decembrie, noi alegeri vor fi anunțate. În acest caz, Moscova va manevra cu blocul de vorbitori ruși în Moldova. Guvernul va trebui să caute în toate părțile ajutor economic și va cere Rusiei să accepte mai rapid produsele moldovenești și a lucrătorilor moldoveni pe piața rusă. În schimb, Moldova va trebui să facă concesii serioase în relațiile cu rușii”, mai opineaza analistul.

  “Dacă acest lucru se întâmplă, Moldova va intra de facto într-o campanie electorală permanentă, slăbindu-și în consecință retorica față de Federația Rusă și trupele acesteia prezente în Transnitria”, încheie Socor analiza pentru James Foundation.”

 13. Armata romana elibereaza Basarabia de sub ocupatia comunista:

  http://www.youtube.com/watch?v=rz6Ab5YrntI

  ” Vom fi ce-am fost si astfel vom ramane,
  Vom birui si sabie si foc
  Iat’ soarele : desteapta-te,Romane!
  Vom libera al Patriei norod,
  Vom recladi destinele romane,
  Vom fi ce-am fost, astazi vom fi eroi…”

 14. flowers_of_liberty

  Lupta continua. Comunistii nu se dau batuti, Alianta o mai ia haisa prin noroi. Un baiat cu o fata se inteleg de minune pana cand se casatoresc. Dupa aia sotul cu sotia se inteleg si mai de minune ori nu se mai inteleg deloc. Cat de complicat devine gasirea compromisului care reprezinta si cedare. Cat de complicat este sa cedezi. De ajuns unul sa nu aiba capacitatea de a ceda si s-a dus la rapa iubirea intre frati, intre vecini, nemaivorbind de politicieni. Majoritatea oamenilor considera dreptatea sa cea mai adevarata dreptate.

  Daca e sa scoatem gunoiul din casa si sa vorbim despre ce se mai aude prin raioane, apoi intradevar PLDM-ul e obraznicut, dar aceasta intrebare s-a hotarat deja printr-o metoda care trebuia utilizata initial nepermitand asumarea prevalentei cuiva asupra altcuiva.

  Crearea AIE in raioane la momentul actual ar avea rolul inlaturarii de la conducere a boshilor comunisti de ieri si impiedicarea revenirii lor. De asemenea AIE ar avea menirea sa protejeze si sa garanteze implimentarea directivelor guvernamentale. (astfel se vor evita „betele in roate” aplicate de „rezistenta comunista” care in majoritatea cazurilor si este ocupatia de baza la moment a acestor devotati de-a lui Voronin). In rest ce ar reprezenta AIE in raioane? Alianta tuturor contra ramasitelor devotate sau ramasitilor inutile din PCRM? Ceea ce este la Edinet este peste tot. Alegerile locale vor mai cerne masa ajunsa in sita, dar pana cand nu vom fi capabili si in stare sa procuram masini noi, ramanem multumiti sa circulam si cu cele de mana a doua iar uneori si de a treia. Important e ca nu se va mai auzi in jur: partidul comunist, secera si ciocan, Voronin, Tcaciuk, memoriale. Sa speram.

  Cine doreste ca Moldova sa devina peste noapte o minune asemeni Singapoorului, Gonkongului sa-si mai puna pofta-n cui. Pentu aceasta trebuie sa avem razboi, trebuie sa varsam sange. Asa sunt oamenii. Pana nu cazi, n-ai cum sa te ridici! Dar mai stiind ca moldovanul nu cade cu una cu doua, ma repet – Pofta-n cui, rabdare, mamaliga si maioneza Moia semia. Pofta buna!

 15. flowers_of_liberty

  Mi-a venit dorul de scris… Cui nu-i va place, sorry.

  Personal sunt adeptul doctrinei liberale. Salut total comportamentul Presedintelui PL dnul Mihai Ghimpu.

  Imi imaginez gestionarea unei gospodarii individuale asemuind cu gestionarea politicii unui stat. Daca individul are capacitatea sa castige atata, inseamna ca acesta este venitul lui. Iar daca soliciti un credit ceri cat vei fi in stare sa intorci intr-o perioada stabilita de timp. Iar daca dadacesti copii prea mult acestea la un moment dat vor ajunge in situatia cand nu vor putea exista de sinestator. Facem bine in esenta acestor copii?

  Republica Moldova s-a pomenit exact in situatia copiilor dadaciti prea mult! Nu este asa? Acesti copii dadaciti prea mult normal ca vreau carnati ieftini si paine de 3 copeici, transport gratuit, apartamente pe gratis, lapte pentru conditii nocive, incaltaminte de lucru etc. Dar averea RM permite asa ceva? Nici pe-aproape. In conditiile cand timp de 20 de ani s-a distrus incontinuu si in conditiile cand PIB – ul RM este la nivelul anului 1969. Societatea majoritatii statelor dezvoltate este la etapa societatilor postindustriale. RM nu a ajuns nici macar la etapa industriala! Cand va ajunge RM la etapa industriala? Atunci cand cel putin jumatate din populatia RM va locui in raza municipiului Chisinau, Balti, poate or. Cahul si Ungheni! Asa cum este in Grecia, de exemplu. De Grecia cunosc suta la suta ca este asa, dar sunt convins ca nu doar in Grecia este aceasta situatie demografica a populatiei. Sau iar ma intorc la intrebarea precum ca ar fi oare in stare moldovenii sa inventeze vreo bicicleta nemaivazuta si nemaistiuta pana acum sau vor inventa masina timpului ca sa aiba evolutii asemeni lui Fat Frumos din povesti?! Ma indoiesc. Ocupandu-ne cu inventiile nu cred ca vom reusi mai mult decat de am avea rabdare sa punem azi o piatra, maine doua, poimaine noua.

  Revizuirea a ceea ce avem, contabilizarea corecta, adoptarea unei politici economicoase si liberale, crearea unor legi in favorea cetatenilor si nu in favoarea politicienilor ar fi unele din cheile spre inceputurile relansarii economice. Iar cei care se vor declara nemultumiti de eventualele noile reguli vor trebui sa suporte consecintele pe pielea lor. Oamenii intr-o societate moderna ar fi bine sa fie ageri, ingeniosi, mobili. Astfel oamenii vor incerca sa inteleaga ca vin timpurile cand nu mai muncesti acolo unde locuiesti, dar locuiesti acolo unde muncesti. Ce stat nu a trecut prin aceasta etapa? Numai prin partile noastre cuiva ii cade mura-n gura, iar cineva moare de foame. Cand nu va permite cel ce moare de foame ca cuiva sa-i cada mura-n gura? Atunci cand cel cu mura nu va fi protejatul statului, iar in stat nu va fi dictatura si oricine va putea striga ca-i este foame si va mai spune si din ce motiv a ajuns el in aceasta stare. Iar daca nu va fi auzit si inteles apoi asta cu foamea va merge si va strica ferestrele si-i va da foc la casa celui care trebuie sa-l auda si sa ia masuri corespunzatoare! Se va duce singur nefiind platit de unul caruia ii convine aceste stricaciuni si se va duce fiind condus de instinctele personale si naturale.

  Asa dar, speram ca vom avea libertate! Cum vom gestiona libertatea? Asteptam sa ajungem sa murim de foame? Fiecare cum il duce capul si cum isi alege drumul. Ca doar si majoritatea boschetarilor isi aleg acest mod de viata, desigur gasind motive credibile si mai morale ca aceasta s-a produs din alte cauze.

  Sunt convins ca avem nespus de mult de lucru. Nu stiu daca vom reusi sa facem ceva. Dar cum se zice pe la noi: ochii sperie, mainele bucura. Schimbarea incepe de la fiecare in parte. Astfel de mesaje ar fi binevenite si pentru mine personal dar cred ca si pentru inca foarte multa lume.

  Exista riscul ca in urma unor astfel de reforme radicale dupa urmatoarele alegeri pot sa revina la conducere iarasi comunistii. Si care-i problema – ne vom merita conducatorii din nou. Pana ne vom da seama ca comunistii nu sunt in stare sa faca nimic bun! De ce avem nevoie de atat de mult timp pentru a intelege unele lucruri elementare?! Aici vine in ajutor cuvantul prost. Da, da suntem o societate in care majoritatea membrilor ei pot fi calificati ca fiind drept prosti. Ca un prost nu este prosper, un prost nu este capabil sa castige bine, un prost nu este capabil sa-si obtina dreptate, un prost schimba gasca pe gaina si vaca pe capra etc. Iar daca nu ne place aceasta societate o schimbam pe alta, iar daca ne place traim in continuare aici. Iar daca nu ne place, dar nici nu dorim s-o schimbam pe alta straina atunci ne luptam si cu prostii nu numai cu comunsitii.

  Cam asta, imi pare bine ca am reusit sa inchei povestea aproape reusit, ca de altfel aveam de scris inca multe…

  Ajungeam si la Filat si la Basescu, la Antonescu.

  Si finalizam cred ca cu „Desteapta-te romane, Jos comunismul!”

  Noapte buna.

 16. to:flowers_of_liberty spune:
  4 December 2009, la 23:11

  „Cine doreste ca Moldova sa devina peste noapte o minune asemeni Singapoorului, Gonkongului sa-si mai puna pofta-n cui. Pentu aceasta trebuie sa avem razboi, trebuie sa varsam sange.”

  Nu cred ca „razboiul si singele” sunt unica solutie.
  In a. 1996 am cunoscut un francez, Mishell Theowalle, un om in etate, care mi-a povestit cum a fost angajat pentru o perioada de 5 ani in calitate de consilier al prim-ministrului din Singapoore.
  Mi-a povestit cum a reusit aceasta tara in 5 ani sa depaseasca saracia si sa devina o tara prospera….
  A facut o paralela inca atunci cu tara noastra. Dinsul avea o misiune economica de durata in RM si cunostea destul de bine situatia de la noi.

  Daca noi nu suntem in stare sa facem „ordine” la noi acasa, poate ne ajuta, ne invata strainii ?
  Daca nu stim a conduce, poate ne invatam sa ne supunem ?

 17. CIND SE FACE O SCHIMBARE DE PUTERE, CEI AJUNSI LA GUVERNARE DINRR-O DATA OBSERVA, CA SUNT FOARTE DESHTEPTI… DINTR-O DATA TIMPUL SI SPATIUL NUI MAI POATE CUPRINDE,-SCHIMBARI DE LOCALURI, SCHIMBARI DE POSTURI SI OFICII etc. etc. DUPA PRIMELE SAPTAMINI DE „CHIN” SI NE SOMN INAINTE DE CULCARE ( DIN PRICINA PLANURILOR-URAGANURILOR )INCEPE SA SE FACA AUZIT ECOUL PROGRAMULUI PROMIS ELECTORATULUI. (SI SA NU GINDIM, CA GUVERNANTSII UITA), IAR DACA TOTU-SI NU SE IZBUTESTE (patru ani zboara ca vintul) ATUNCI,.. TOTUL SE EA DE LA-NCEPUT BINE,BINE, IMI ZIC EU,DAR CUM RAMINE CU ADEVARUL, CACI DUPA CUM SE STIE MINCIUNA E MAI LA MODA DECIT ADEVARUL, INSA FIIND-CA PROMISIUNEA ARE NEVOIE SI DE TIMP PENTRU A SE VERIFICATA EFICIENTA, SE INCEP JOCURILE POLITICE… ASA SE INTIMPLA FRATILOR CA DUPA CE GORBACIOV LA SARUTAT PE CEAUSHESCU , ACESTA DIN URMA IN SCURT TIMP A AVUT GHINIONUL SA MOARA ALATURI DE SOTIE INPUSCATI CA UN CIINE ,FARA PREA MULTA VORBA… CRED-CA DOAR BIETUL ILIESCU O FI STIUT VRE-O 30% DIN ADEVAR,VADIM TUDOR,SI INCA VRE-O CATIVA INCA CITEVA,IN SCHIMB PENTRU CEILALTI VA RAMINE O TAINA PENTRU MULTE GENERATII. DE FAPT IN EUROPA IN ACEST TIMP CADEAU UNA DUPA ALTA REGIMURILE STATELOR PACTULUI DE LA VARSHOVIA. SI CE GINDITI VOI FRATILOR BASARABENI,CA URSS-ul (CU TOATE SERVICIILE S.S.-KGB-iste) AVIND ATITA ARMAMENT SI MUNITII IN TRANSNISTRIA VA ASTEPTA CA MOLDOVENII SA SE DESTEPTE??? DEACEIA MOLDOVENII, DE SE VOR NUMI MOLDOVENI SAU ROMANI EI INTRE EI, ESTE UNA,SI ALTA ESTE SA INTELEGEM , CA VENIREA IN MOLDOVA A OFITSERULUI DE MILITIE-VORONIN, INAINTE DE 89 NU A FOST DE DRAGOSTEA MOLDOVEI… CIND L-AM VOTAT PE DRUC, A CISHTIGAT SNEGUR, A APARUT NU STIU DE UNDE, LUCINSCHI SI AM INTELES CA NE DEPARTAM DE PRUT SI L-AM VOTAT PE SNEGUR, D-ul LUCINSCHI (dupa ce D-ul Snnegur sa ferit in pace, lasindu-si in album amintirile razboiul din Transnistria cu toate lacrimile vaduvilor ,refugiatilor si tuturor celor care au suferit) INCEPE SA-SI INDEPLINEASCA MISIUNEA,INPARATIND SI SLUJIND PATRIEI. SI ASA N-EA PRINS GHINIONUL CA ANUME EL A PERMIS COMUNISTILOR SA FIE INTORSI DIN AFARA LEGII.(stiind sau poate nestiind,ca Moscova avea plan pentru ei pentru 10-20 de ani inainte)… NU MA INTORC LA AMANUNTE DAR DACA O SA RASFOITI ULTIMII 15 ANI SI O SA FACETI UN MIC CALCUL O SA AJUNGETI EXACT LA CEIA CE TREBUIAU SA AJUNGA COMUNISTII PINA LA DATA DE 7APRILIE. DUPA ASTA DAGII MEI SAU PETRECUT LUCRURI CARE N-AU FOST IN CALCUL NICI LA RUSI NICI LA EUROPENI… SA FORMAT O ALANTA PENTRU INTEGRAREA EUROPIANA,POATE CA SI ACESTIA PATRU AU CAREVA GRESELI(in politica e cam greu sa nu te murdaresti) INSA CEA CA SE NUMESC INTEGRARE EUROPIANA, E UN LUCRU MARE! CIND AM CITIT ARTICOLUL DE PE BLOGUL VITALIEI PAVLICENCO :DE CE NU SE CONSTITUE AIE-uri IN RAIOANELE REPUBLICII?, MI-EA VENINIT SA VA INDEMN SA NU NE CERTAM SA NE INDEMNAM IN JURUL ACESTOR PATRU LIDERI CU DORINTA NOASTRA DE A AJUNGE SA VEDEM COPII NOSTRI CU O VIATA MAI BUNA,SA BATEM ALARMA CACI E TIMPUL SA SE CONSTITUE AIE-uri IN FIECARE RAION,SA INDEPLINIM CERINTELE CETATENILOR SA INDEPLINIM CERINTELE ADEVARULUI. IAR TOTI ACEI CARE NE AFLAM DUPA HOTARE SA PUNEM UMARUL SI SUSTINEM PRIN TOATE MIJLOACELE CA ACEASTA CU AJUTORUL DOMNULUI SA SE INTIMPLE!!!

 18. Trezeşte-te norod! Cât se mai poate să calci mereu pe aceeaşi greblă? De ce nu va fi ales preşedintele, de ce nu se constituie Aie-uri prin raioane? citiţi AICI: http://www.presa.nu/politica-interna/repetandu-l-si-multiplicandu-l-pe-ceausescu-95.html
  şi veţi găsi răspunsul. E o situaţie identică sută la sută cu cea de la noi.

 19. Stratfor: Protecţia minorităţii ruse din străinătate, pretext pentru extinderea influenţei Moscovei

  Proiectul Rusiei anunţat de preşedintele Dmitri Medvedev de a “înfiinţa o fundaţie pentru asistenţă şi protecţie a compatrioţilor ce trăiesc în străinătate” promovează de fapt extinderea influenţei Moscovei în afacerile interne ale ţărilor din vecinătatea sa, comentează agenţia de analiză Stratfor.

  Preşedintele rus, care a susţinut un discurs, marţi, la Congresul Mondial al Compatrioţilor, a precizat că fundaţia ar urma să se ocupe de “încălcări ale drepturilor” ruşilor din străinătate, prin sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale ruseşti de apărare a drepturilor omului, oriunde cetăţenii ruşi sunt consideraţi a fi o minoritate, potrivit agenţiei de analiză americane.

  În contextul în care ruşii formează o minoritate semnificativă în mai multe state postsovietice, Medvedev susţine de fapt că Moscova nu are doar dreptul de a influenţa afacerile interne ale ţărilor de la periferia sa, ci şi că va face acest lucru ca parte din politica sa guvernamentală, comentează Stratfor. Această declaraţie intervine la două săptămâni după ce Medvedev a semnat intrarea în vigoare a unei legi care extinde folosirea trupelor militare ruseşti pentru a apăra cetăţenii ruşi din străinătate de atacuri armate.

  Politica de folosire a drepturilor omului şi minorităţilor pentru a influenţa afacerile vecinilor săi datează din era presovietică. Imperiul Rus a utilizat panslavismul, la sfârşitul secoului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, pentru a contracara influenţa celor două mari rivale ale sale: Austro-Ungaria şi Imperiul Otoman.

  Cetăţenii ruşi reprezintă o minoritate substanţială în mai multe state aflate în zone de interes strategic. Astfel, ei constituie 20-30 la sută din populaţie în ţări precum Estonia, Letonia şi Kazahstan, între 10 şi 20 de procente în Belarus, Kîrgîzstan şi Ucraina şi aproximativ 5 la sută în Lituania, Republica Moldova, Turkmenistan şi Uzbekistan. Aceste state sunt localizate în regiuni cheie: câmpia nord-europeană (Belarus, Estonia, Letonia şi Lituania), lângă Munţii Carpaţi (Ucraina), între Carpaţi şi Marea Neagră (Republica Moldova), precum şi Asia Centrală.

  Regiunea care va simţi cel mai probabil efectele imediate ale acestui proiect politic privind drepturile minorităţilor ruse vor fi statele baltice, apreciază agenţia de analiză. Ruşii din Estonia şi Letonia au reprezentat, pentru mai mult timp, un motiv de neînţelegeri diplomatice. Situaţia a culminat în Estonia în 2007, când Guvernul eston a decis să demoleze un monument sovietic care comemora sfârşitul celui de-al doilea război mondial, provocând proteste ale minorităţii ruse. Moscova a criticat atunci dur felul în care Estonia îşi tratează minorităţile ruseşti. De asemenea, presupuse atacuri cibernetice împotriva Estoniei sunt suspectate că ar fi fost provocate de Guvernul rus sau apropiaţii săi.

  “Influenţa rusă în Asia Centrală şi Ucraina este fie înrădăcinată, fie pe cale de a deveni astfel, dar statele baltice sunt state membre NATO şi UE şi deci se simt suficient de încrezătoare şi independente de Rusia pentru a rezista cu agresivitate influenţei ruseşti”, subliniază agenţia de analiză. Dar noua politică de a folosi organizaţiile de apărare a drepturilor omului pentru a combate ceea ce Moscova susţine că ar fi rele tratamente suferite de minorităţile ruseşti i-ar da Rusiei pretextul de a influenţa ce se întâmplă în statele baltice şi de a-şi dezvolta şi mai mult serviciiile de informaţii ruseşti din regiune.

  Alături de noua doctrină militară care permite intervenţii militare ale armatei ruseşti în străinătate pentru a-şi proteja cetăţenii, declaraţia lui Medvedev reprezintă o ameninţare pentru vecinii Rusiei, care s-ar putea vedea confruntaţi oricând cu instrumentele de propagandă sau militare ale Kremlinului, consideră Stratfor.

 20. Nicolae Negru: Este un caz fericit că Filat a preluat Guvernul

  Cu toate că admite existenţa anumitor diferenţe de opinii în Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), analistul politic, Nicolae Negru, se arată nedumerit de declaraţia la un post de televiziune a vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase, prin care era etalată nemulţumirea faţă de cele 12 propuneri făcute PCRM pentru deblocarea situaţiei politice din ţară.

  Negru a declarat în cadrul emisiunii „Rostul zilei” de la postul de radio „Vocea Basarabiei”, că PLDM ar putea fi „veriga slabă a AIE”.
  În opinia analistului, Tănase nu este un simplu membru al formaţiunii politice, dar un lider, care reprezintă opinia partidului, astfel că el nu putea face asemenea declaraţii doar din numele său. „Există şi alte voci în PLDM, care se pronunţă pentru alegeri anticipate, nemulţumiţi de partajarea funcţiilor. Se vorbeşte că în AIE ar exista persoane care nu l-ar vota pe Marian Lupu, ceea ce ar fi o catastrofă, o destrămare a AIE”, spune Negru.

  Analistul nu crede că unii fruntaşi ai partidelor din AIE vorbesc diferit pentru a nu pierde propriul electorat. „De PLDM depinde foarte mult în situaţia dată, trebuie să facă tot posibilul să păstreze AIE pentru debarcarea comuniştilor. După eliminarea comuniştilor, poate fi adoptat un alt fel de comportament. Până atunci, acest lucru nu este permis”.

  Negru a reiterat că are toată stima, respectul, admiraţia cum este administrat Guvernul de către Vlad Filat. „Este un caz fericit în toată nefericirea noastră că anume Filat a preluat Guvernul. În acelaşi timp, nu este normal ca alt fruntaş al PLDM să încerce, public, să diminueze consecinţele alegerilor anticipate şi să-şi asume responsabilităţile pentru activitatea Guvernului, care devine provizoriu, cu toate consecinţele care reies din acest nou statut – diminuarea sau încetarea finanţărilor occidentale, tergiversarea soluţionării problemelor externe şi interne ş.a.

  Mai mult, sondajul de opinie al IDIS Viitorul a arătat că orice formaţiune care ar iniţia alegeri anticipate, ar fi dur taxată de populaţie.

  Vineri, în plenul Parlamentului, premierul şi liderul PLDM, Vlad Filat, a făcut o declaraţie prin care a promis că formaţiunea pe care o conduce îşi va respecta toate promisiunile făcute până în prezent. Totodată, el a chemat deputaţii comunişti să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte al R.Moldova.

 21. Zurab Todua: Ideile unioniste ale lui Ghimpu şi Filat – ca o bombă

  sursa: Vitalie Hadei
  foto: jurnal.md

  Reprezentanţii societăţii civile din Rusia sunt îngrijoraţi de ultimele declaraţii ale oficialilor din R. Moldova, în speţă ale preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu şi ale premierului Vlad Filat în legătură cu „ideile unioniste” şi avertizează că trebuie să fi mai atenţi când spun ceva în legătură cu acest fapt.

  Directorul Fundaţiei „Priznanie” din Rusia, Elena Miskova, care a organizat, vineri, o masă rotunda la Chişinău cu tema „Factorul naţional în viaţa politică din R. Moldova” a declarat că „reprezentanţii conducerii de vârf a R. Moldova nu trebuie să facă astfel de declaraţii”. „Ghimpu şi Filat nu ţin cont că aceasta este o problemă foarte sensibilă. În loc să fie precauţi în declaraţii la această temă, ei fac totul pe invers”, a spus Misikova. Aceasta a mai adăugat că atunci când au fost comuniştii la guvernare se punea accentul pe suveranitate, care era o prioritate pentru ei, dar actuala putere de la Chişinău are alte idei.

  Politologul din Rusia, Zurab Todua a declarat în cadrul mesei rotunde cu participarea a mai multor adepţi a PCRM că este îngrijorat că ar putea izbucni chiar un conflict armat dacă „PL, PLDM şi o parte din AMN merge pe ideea unionismului”. „Prima idee de unificare cu România a apărut în 1992 şi aţi văzut ce s-a întâmplat. A fost conflictul armat de pe Nistru. Dacă se continuă pe această idee, atunci vor fi o serie de probleme foarte serioase în zonă”, este de părere politologul rus.

  În aceeaşi ordine de idei, Todua a menţionat că 70-80 la sută din populaţia R. Moldova nu-şi doreşte unirea cu România, dar chiar şi aşa Ghimpu şi Filat nu ţin cont de asta. „PL, PLDM şi a poarte din AMN au susţinerea a 20 de procente din populaţie şi nu au dreptul să-şi impună ideile pentru restul populaţiei. Nu ar fi fost o problemă dacă se făcea un referendum şi 90 la sută din populaţie opta pentru asta. Dar în situaţia asta nu este oportun. Această idee de unionism este ca o bombă pentru această zonă”, a mai adăugat Zurab Todua.

 22. d-na Pavlicenco, v-am intrebat cu ceva zile in urma cu cine veti vota azi. Ati spus atunci ca inca nu v-ati decis. Ne puteti spune si noua, azi, in mod public, cui veti acorda votul dvs? Va multumesc.

 23. Mentionez ca nu astept argumentari, le cunosc deja. Doresc sa stiu numai pe cine veti vota.

 24. Pt Jay

  1. In primul rind, sa-mi raspunzi cine dintre persoanele publice spune deschis pentru cine va vota sau a votat? Ca doar votul e secret si tu o ceri imperativ.

  2. Exact adeptii lui Basescu sint cei care tocmai se dau cu toate, nu numai cu (virgula) capul de pamint pentru a cistiga si cred ca vor falsifica masiv, pentru ca pierderea lui Basescu prabuseste si gasca, si PD-L, si pe adeptii sai de prin alte tari… Acesta nu e cazul coalitiei care s eva face in jurul lui Geoana si oficial.

  3. Eu sint o persoana transparenta si deschisa. AZI VOTEZ PENTRU POZITIA PNL-DIN ROMANIA, adica votez pentru Mircea Geoana si mi-l asum ca si comportament, in speranta ca, prin eliminarea lui Basescu, Romania isi va recapata normalitatea.

  4. Toate aregumentele voastre si ale basarabenilor contra PSD sint argumente de pestera, de grota, si sint venite de la neinformati, ca sa nu spun mai clar ca sint manifestari de primitivism. Mie mi-i rusine de basarabenii nostri care voteaza cu hurta pentru Voronin, apoi, cu hurta, pentru Basescu. PD-L este echivalentul PCRM, si nu PSD.

 25. D-na Pavlicenco, oricine in spatiul sau personal, daca nu are ceva de ascuns, declara cu cine voteaza. La televiziuni, daca va referiti la politicienii din Romania, nu au voie sa faca publicitate electorala in ziua votului. Eu doar v-am pus o intrebare, pentru simpla mea informare, nimic mai mult.

  Eram convins ca o sa va lansati iar in tot felul de comentarii. Eu v-am intrebat cu cine votati, cu cum, de ce, pentru ce. Vad ca dvs le stiti dinainte pe toate, poate ne si spuneti unde se va frauda, si de catre cine (nume, prenume, ora, loc).

  D-na Pavlicenco, ca de obicei nu v-ati abtinut sa nu jigniti pe cei care nu va impartasesc parerile, sa ne numiti oameni ai grotei, si alte asemenea jigniri. De fapt, nu ma mai mira deloc. Limbajul folosit este oglinda unei anumite educatii. Care nu va onoreaza deloc, as adauga.

  Si inca ceva, d-na Pavlicenco: imi permit sa fac o observatie, pentru ca sintem amandoi filologi: spunem corect „cei pro-Basescu”, daca dorim cu tot dinadinsul sa aratam lipsa de respect pentru oponentul de discutie, si nu „pro-baseschisti”. In cazul dvs putem spune ca sinteti „pro-Geoana”, si nu „pro-geonista”, adica nu pro-simpatizantii respectivi. Cu cea mai adanca stima..

 26. Invatati-va odata sa fiti persoane discrete. NU se intreaba cu cine votezi si ce salariu ai? Gravati-va aceasta odata pentru totdeauna pe frunte. Sunt semne de lipsa de educatie si cunostinte elementare de conduita decenta.

 27. Pt Jay

  Sa incerci in viata asta sa nu impui nimanui nimic IMPERATIV. A spus foarte bine vizitatorul care a postat dupa tine, Luca:

  „Luca

  Invatati-va odata sa fiti persoane discrete. NU se intreaba cu cine votezi si ce salariu ai? Gravati-va aceasta odata pentru totdeauna pe frunte. Sunt semne de lipsa de educatie si cunostinte elementare de conduita decenta.”

  Insa eu – chiar daca am de a face, cum spune el, cu „persoane indiscrete, cu lipsa de educatie si de cunostinte elementare de conduita decenta”, am raspuns pentru ca ii consider pe votantii lui Basescu neinformati si neevoluati, comunisti care, cum a spus Patriciu – vad sa lupte cu metode comuniste – calomnie, lupta de clasa si conspiratii.

  De aceea, desi te-ai aratat obraznic – si regret asta – nu e de ajuns ca ti-am raspuns, dar tu inca imi spui ca de ce am deschis gura – pe blogul meu, nu pe al tau! – ca „sa ma lansezi iar in tot felul de comentarii”. Nu „in tot felul” dar in modul in care – in opinia mea – merita sa fie spuse. Dar poate ca imi trimiti pe e-mailul meu raspunsurile pe care doresti sa ti le postez? Cum am inghitit eu intrebarile si aiurelile multora, inghite si tu raspunsul la intrebarea ta indiscreta, care demonstreaza lipsa de educatie. Nu am spus-o eu, a spus-o un vizitator si se pare ca Luca e din Romania…

  Si nu-ti permite, din rautatea care iti da tot mai mult pe fata sa ma iei tu pe mine peste picior cu „poate ne si spuneti unde se va frauda, si de catre cine (nume, prenume, ora, loc)”. Mergi si discuta in asa stil cu adeptii lui Basescu din Romania si din R.Moldova. Eu asemenea stil nu accept. Te previn. Mi se pare ca nu e de nasul tau sa ma iei pe mine peste picior. Cind ti-a trebuit ceva, ai stiut sa vorbesti frumos de tot cu mine si cu sotul meu, iar acum ma ironizezi? Ai o intrebare, pune-o si comenteaza cu decenta, mai ales ca ne cunoastem. Inteleg un visator mascat ca intra si scuipa pe blog, pentru ca asta e categoria din care face parte, dar tu?

  Si-apoi, erai contra PPCD si acum votezi cu Basescu, sprijinit de PPCD, PL si PLDM?

  Ai vrea tu sa fiu eu, in continuare corecta, iar tu – sa scrii cum crezi ca e mai jignitor. Ba pentru mine sinteti “pro-baseschisti” rataciti si asta nu are nimic in comun cu filologia absolvita…

 28. D-na Pavlicenco, aratati-mi si mie unde am spus eu ceva IMPERATIV. UNDE???? Eu am pus o simpla intrebare, la care sinteti libera a raspunde sau nu. Care e problema?

  Ce spune musiu Luca sau nu, imi este egal cu zero. Asa pot veni si eu cu citate din ceea ce scriu altii despre dvs – asta imi da mai multa legitimitate? Una e salariul, alta e optiunea politica. Si repet: NU V-A FORTAT NIMENI SA DATI UN RASPUNS.

  Dvs imi vorbiti mie de educatie si conduita decenta? Dvs faceti apel la cultura si respect? Cand nu sinteti in stare a accepta ca sint si oameni cu ALTA OPINIE decat a dvs? V-ar fi mai bine daca ar fi pe blog doar indivizi care sa va ridice in slavi, si sa aplaude la comanda? Va rog spuneti, si in secunda urmatoare nu o sa ma mai vedeti pe aici.

  Eu nu „inghit” nimic la comanda, d-na Pavlicenco. Asta pentru ca am un spirit liber, si nu servesc ceea ce mi se impune. Asta in cazul in care aveti vreun dubiu ca as gandi altfel. Daca d-l Luca e din Romania, asta inseamna ca e mai cu motz decat unul din Moldova? Va rog, nu faceti discriminari, m-as astepta de la oricine, numai nu din partea cuiva din Moldova..

  Atata vreme cat dvs dati dovada de aceeasi rautate pe care spuneti ca eu o afisez, punandu-mi o intrebare legitima, in legatura cu nu stiu ce fraudari, nu vad cu ce sinteti dvs mai presus si mai indreptatita sa aratati cu degetul. V-am mai spus, omul e pe lumea asta sa gandeasca, sa se intrebe, sa puna sub semnul indoielii unele lucru, nu sa inghita la comanda.

  „Te previn” deja suna a amenintare. V-am mai spus – daca nu ma doriti pe aici, eu dispar. Eu nu iau pe nimeni peste picior, dar am si eu dreptul la o opinie. Si cred ca am fost destul de elegant in exprimare, si nu m-am pretat ca dvs la tot felul de jigniri din care vad ca nu va opriti nici acum. Cum va asteptati la respect din partea cuiva, pe care il faceti albie de porci. CUM??

  Eu merg si discut cu cine doresc si cu cine consider EU necesar, nu la „indicatii pretioase”, nici la ceea ce mi se IMPUNE.

  SI ma rog, ce anume mi-a „trebuit” de la dvs? Faptul ca am venit si am discutat, inseamna ca am facut vreun troc? Am tras vreun folos, de vreo natura materiala, sau de alt fel, de urma discutiei? Va rog frumos, sa nu ducem discutia in penibil.

  Intotdeauna voi raspunde cu RESPECT la RESPECT. Dar cata vreme dvs jigniti in stanga si in dreapta, nu va asteptati la asa ceva.

  Acum bagati si PPCD in ecuatie? Ce treaba are PPCD cu PL si PLDM? Asta cum se numeste, d-na Pavlicenco? Nu cumva „manipularea” de care ma acuzati cu ceva vreme in urma?

  Imi pare rau de un singur lucru: au fost momente cand mai discutam cu diversi prieteni de pe unimedia si mi se spuneau lucruri urate despre dvs, iar eu va luam apararea, si spuneam ca nu sinteti deloc asa cum spun ei. Dar acum merg spre concluzia ca acela care m-am inselat am fost eu. PACAT. Dezamagirea este reciproca, sa stiti.

 29. Cred ca pina la urma spre surpriza tuturor , mai ales a unora de pe la televiziuni si de pe la unele partide, tot Băse v-a castiga. Cu cateva zeci de mii sau doar mii de voturi se pare , adica va fi un rezultat extrem de strins cam cum a fost in state intre obama si bush.Oricate a incercat ‘Micul Iliescu’ Geoana si oricat s-a prostituat „Doamna” Crina Antonov nu au putut păcali destui români. Un candidat ca Geoana care are in spate tot aparatul electoral imens si ramificat al PSD plus sprijinul PNL , sa obtina doar acest scor , este dezastruos.Oricat s-a caciulit Geoana la Vadim Tudor si la becali , atit de jos a ajuns de a fost nevoit sa se roage de ei si sa-i aduca pe la TV sa-l sprijine. Oricat s-a caciulit la Antonescu , oricat s-a caciulit la moguli s-a intilnit in secret cu Vintu , Voiculescu si cu Paunescu de la B1 si tot n-a reusit sa pacaleasca destul electoratul.

 30. Pt Jay

  Ai spus IMPERATIV: „Eu v-am intrebat cu cine votati, cu cum, de ce, pentru ce”. Asta nu e o simpla intrebare, ci o somare, tip nu asta v-am intrebat, de ce spuneti? Eu decid singura cum sa raspund.

  Desigur, „ce spune Luca e zero”, iar ceea ce spui tu „valoreaza”.

  Daca pe blogul meu nu au fost O GRAMADA de oameni cu alte opinii, atunci poti sa mergi pe alte bloguri, unde le gasesti.

  “Te previn” inseamna ca te-am prevenit ca pot sterge mesajul – lucru pe care eu il fac EXTREM DE RAR, chiar fiind rugata de altii sa o fac.

  PPCD, PL si PLDM il sprijina pe Basescu. PPCD si PL l-au sprijinit pe Tomac, adeptii carora l-au facut cu ou si otet pe Dabija.

 31. V. Pavlicenco esti depasita si ar trebuie sa te retragi in pivnita la Milesti pentru treburi care ti se potrivesc mai mult. Ma BUCUR sincer ca o colaitie ruseasca formata la Bucuresti si Moscova impotriva lui Bassescu a scos la suprafata si agentii de la Chisineov printre care te numeri. RUSINICA!

 32. De cand pana cand a spune „v-am intrebat un lucru” inseamna „somare”? Cred ca aici avem o mica problema de semantica..

  „am intrebat” = „va oblig”?? Sa fim seriosi..

  Cand am zis „v-am intrebat”, v-am reamintit de un lucru pe care l-ati promis aici pe blog, anume ca inca nu erati decisa, dar ca veti anunta cand veti lua decizia. Va rog, nu mai dati in melodramatic.

  Da, d-na Pavlicenco, am si eu dreptul sa aleg in ce cred sau nu, sa tin cont de unele lucruri sau nu, dupa cum si dvs aveti aceasta libertate.

  Sinteti LIBERA sa stergeti ce mesaj doriti – e blogul dvs. Bineinteles asta va crea o anumita problema de credibilitate in ceea ce va priveste, dar asta e decizia si problema dvs.

  Va reamintesc ca si dvs ati sprijinit aceasta AIE care spuneti ca sprijina pe Basescu. Iar o sa ziceti ca e manipulare, dar..daca ati vazut ca PPCD e bagat in afacerea asta, de ce ati mai pus umarul?

  Eu va mai intreb: vreti sa dispar de pe acest blog? Va rog sa ma anuntati, ca sa stiu.

 33. bai Jay:
  Lipsa de educatie este cea mai mare pierdere din viata…si tu ai avut nenorocul asta…O persoana ratata nu-si afiseaza neajunsurile pe net ci le ascunde…pe semne tu asta nu poti face…Ti-o spun cu toata sinceritatea:Vitalia Pavlicenco este prea buna ca politician, si poporul nostru n-o merita, pentru ca nu o pretuieste,lucru cel mai durut…Un politician distins care a stiut sa intruneasca intr-un tot intreg calitatile de lider,femeie si…OM,pentru ca a fi om e lucru mare,mai jay,pacat ca nu poti intelege ce e asta…

 34. mai Vadime (vezi ca eu nu ma adresez tie ca un birjar, ia nota, ca vad ca dai lectii de educatie pe aici):

  Sa ai tu educatia pe care o am eu, ca nu o sa-ti mai trebuie nimic. Pe baza a ce, tragi tu concluzia ca eu imi afisez „neajunsuri”? Daca vrei sa construiesti statuie d-nei Pavlicenco, esti liber sa o faci. Dar te asigur ca prin acte de „vitejie” pe blog, gen „cavalerul alb, care lupta cu dragonii”, nu reusesti decat sa te situezi in sfera penibilului.

 35. ti-ai mai demonstrat inca odata educatia aleasa mai jay-ule…prin cuvinte „bine alese pentru propria ta persoana”,eu nu vreau educatia ta,care lasa de dorit…de unde am tras eu concluzia asta?pai daca citesi afirmtiile tale de mai sus si esti destul de intelept ca sa si le patrunzi sensul, vei intelege,daca nu…halal de tine…In primul rind traim intr-o societate democratica care imi permite dreptul sa iau atitudine fata de educatia ta si sa nu dau lectii,cine esti tu sa-ti dau eu lectii?pina ce-o fi-un simplu nimeni…
  In al doilea rind daca iti displace aceasta persoana,atunci de ce-i mai pasesti blogul?si inca intr-un mod grosolan prin care crezi ca iti vei arata potentialul valoric nul…
  In al teilea rind nu se merita nici macar sa-ti atrag atentia,altiminteri sa-ti raspund…
  Niciodata nu vei atinge nicelul acestei Doamne prin asemenea tratare a oamenilor notorii care se zbat ca asemenea ca tine sa traiasca intr-o societate sanatoasa….Crezi ca Dumneaei,n-ar merita o statuie??te asigur ca da…
  ps.cauta in dictionar echivalentul cuvintului „penibil”…o sa te regasesti…

 36. ti-ai mai demonstrat inca odata educatia aleasa mai jay-ule…prin cuvinte „bine alese pentru propria ta persoana”,eu nu vreau educatia ta,care lasa de dorit…de unde am tras eu concluzia asta?pai daca citesi afirmtiile tale de mai sus si esti destul de intelept ca sa si le patrunzi sensul, vei intelege,daca nu…halal de tine…In primul rind traim intr-o societate democratica care imi permite dreptul sa iau atitudine fata de educatia ta si sa nu dau lectii,cine esti tu sa-ti dau eu lectii?pina ce-o fi-un simplu nimeni…
  In al doilea rind daca iti displace aceasta persoana,atunci de ce-i mai pasesti blogul?si inca intr-un mod grosolan prin care crezi ca iti vei arata potentialul valoric nul…
  In al teilea rind nu se merita nici macar sa-ti atrag atentia,altiminteri sa-ti raspund…
  Niciodata nu vei atinge nivelul acestei Doamne prin asemenea tratare a oamenilor notorii care se zbat ca asemenea ca tine sa traiasca intr-o societate sanatoasa….Crezi ca Dumneaei,n-ar merita o statuie??te asigur ca da…
  ps.cauta in dictionar echivalentul cuvintului „penibil”…o sa te regasesti…

 37. Vadime, sa stii ca prin atitudinea de tip „ba pe-a ma-tii” nu o sa demonstrezi nimic.

  Nu am de ce sa iti dau tie socoteala unde postez si de ce. Asta in primul rand.

  Doi: daca vrei sa aduci osanale d-nei Pavlicenco, esti liber sa o faci, baiete. Dar o sa ajungi ca mine (era o vreme cand credeam si eu in buna credinta a doamnei) cand o sa te faca in toate felurile posibile, si va sterge podelele cu tine. La vremea aceea, nu am crezut cand mi s-a spus..dar da-i omului mintea cea de pe urma.

  Si pe final: daca duci lipsa de atentie, sa stii ca pe langa faptul ca esti cu adevarat penibil bagandu-te in seama cu mine, vei obtine mai mult efect daca vei stii sa combati pe cineva printr-o atitudine tip dezbatere, si una de tip maciucar. Baga la capatana.

 38. Desteptul cedeaza primul…eu cedez…n-ai cu cine vorbi in cazul de fata

 39. Pt Jay

  Jay, asta e adevarata ta fata? Parca ai promis sa nu mai treci pe aici, te impinge rautatea sau faptul ca nu prea ai pe alte bloguri unde intra – poate unimedia…

  Oamenii care vorbesc despre mine ma cunosc, nu spun din impresii, ca tine. Liniste-te. Nu e normal sa te enervezi total si sa ti-l faci dusman pe om pentru ca el se regaseste intr-un alt candidat sau optiune. Nu fi frontist. Mai mult, vad ca PD-L-istii nu inzadar sint prieteni cu frontistii si altii ca ei de pe aici.

 40. Pt Jay

  Asta e un mod normal de discutie cu Vadim?

  „Doi: daca vrei sa aduci osanale d-nei Pavlicenco, esti liber sa o faci, baiete. Dar o sa ajungi ca mine (era o vreme cand credeam si eu in buna credinta a doamnei) cand o sa te faca in toate felurile posibile, si va sterge podelele cu tine. La vremea aceea, nu am crezut cand mi s-a spus..dar da-i omului mintea cea de pe urma.”

  Ce sa-ti spun, nu am cuvinte, mai ales ca te cunosc.

 41. D-na Pavlicenco, eu nu am promis nimic dvs. Va rog cititi mai cu atentie, inteleg ca e seara si e tarziu.

  AM spus clar ca DACA NU MA DORITI pe aici, caz in care va rog sa-mi SPUNETI, eu nu va voi mai onora cu prezenta. Vedeti dvs, am pus la modul conditional-optativ. Explic in acesti termeni, pentru ca discutam despre un domeniu comun. DVS HOTARATI daca va sint INCOMOD sau nu. Eu nu am luat nicio hotarare.

  Sa inteleg ca d-l Vadim va este o cunostiinta? Ce faci, acum asmutiti oamenii impotriva celor care „indraznesc” sa va critice? Sper ca nu va coborati atat de jos..

  Mai mult, lucrul acesta ca „Nu e normal sa te enervezi total si sa ti-l faci dusman pe om pentru ca el se regaseste intr-un alt candidat sau optiune” – v-as ruga sa o transmiteti acestui domn, care vad ca nu poate admite ca nu toata lumea este anti-Basescu. Si cred ca asta e valabil si pentru dvs, de cand mi-am exprimat aprecierea pentru Basescu constat o aversiune enorma fata de mine, din partea dvs. Chiar nu puteti suporta si opinii contrare?

  V-as ruga sa detaliati ultima propozitie:

  „Mai mult, vad ca PD-L-istii nu inzadar sint prieteni cu frontistii si altii ca ei de pe aici”

  Bateti vreun apropos? Daca da, va rog sa detaliati..

 42. D-na Pavlicenco, nu pot spune decat ca, la randul meu, pareti un om de nerecunoscut..si o spun cu amaraciune.

  Este o dovada a ceea ce poate face ambitia politica dusa la extrem, dintr-un om. Face din prieten, cel mai aprig dusman. Cu parere de rau..

 43. Pt Jay

  Vadim nu ti-a spus nimic deosebit. Insa pe tine te-a enervat ce a spus de mine. Il cunosc, pentru ca i-am vazut adresa. Insa nimeni nu poate spune ca eu pun pe cineva sa scrie pentru mine, contra cuiva. Si e foarte simplu – citesti postarile si te convingi.

  Cit priveste Vadim, pe care l-am regasit la alt articol (iar ele pe administrator apar indiferent la ce articol e bagata postarea si chiar am cautat sa raspund pe acest articol, dar abia apoi am inteles ca nu e aici, dupa care am mers iarasi la administrator si am vazut unde e), ma bucura ca a inceput sa mai intre pe blog. Insa tinerii nostri nu stau toata ziua pe net, nu au Internet la camin si invata ziua.

 44. Ba da, d-na Pavlicenco, acest Vadim a inceput sa ma jigneasca, si nu cred ca puteti contesta asta. Ceva legat de cultura si educatia mea..in fine. Deci pentru mine e ceva mai mult decat „nimic deosebit”.

  Eu nu rationalizez nimanui timpul, fiecare poate sa si-l petreaca cum doreste.

  Tot nu mi-ati raspuns daca e dorinta dvs ca eu sa dispar de pe aici..

 45. Pt Jay

  Vezi cum procedezi? Ce fel de ambitie am eu? Nu ai nici un suport. Am ambitia de a spune ce cred si asta e pe contul meu. Nu am relatii oficializate cu partidele din Romania, desi cunosc foarte multe persoane.

  O alta ambitie e ca nu vad un Presedinte al Romaniei care sa fie si al romanilor de aici, care, din nou, au votat, sarmanii, cu speranta in gind, speranta care, sint sigura, va ramine neindreptatita din nou.

  daca astea sint ambitii politice duse la extrem, inseamna ca nu merita sa polemizez cu tine. Doar am formulat de la bun inceput de ce mi-am schimbat opiniile despre Basescu, dupa ce l-am sprijinit de doua ori. Repostez inca o data, in semn de speranta foarte slaba ca vei vedea „ambitia” mea.

  “Nu m-am sesizat ce avea sa se intimple cu cedarea facuta de Stolojan in favoarea lui Basescu, atunci cind a candidat la Presedintie. Fara PNL, pe care apoi a incercat sa il distruga, Basescu nu ajungea Presedinte. Am crezut in Alianta D.A. M-a suparat si am spus de citeva ori public, inclusiv de la microfonul Parlamentului RM, ca Basescu a gresit cind a indemnat votarea lui Voronin. Basescu a recunoscut ca a gresit, cu jumatate de voce, abia recent, la TVR1.

  Pe data de 19 mai 2007, fiind la nunta fetei mele din Macedonia, la mire la bastina, in exact ziua ceremoniei, am facut 200 de kilometri de la Prilep la Skopje in Macedonia, dupa o noapte nedormita, pentru a vota, impreuna cu prietenii mei, cu cetatenie romana, pentru raminerea lui Basescu Presedinte. Pentru prima oara, atunci, am spus public, in presa de la Chisinau, inainte de a pleca in Macedonia, ca, desi sint presedintele PNL, pledez pt raminerea in politica romaneasca si a lui Tariceanu, si a lui Basescu. Pina atunci, doar am votat, nu am facut niciodata declaratii politice in favoarea vreunui partid din Romania.

  M-a dezamagit Basescu atunci cind a inceput distrugerea Aliantei D.A., cind am vazut ca spune multe, dar nu a facut nimic mai concret.

  M-a dezamagati si mai tare cind, ca si Voronin, care a declarat ca nu este Presedintele romanilor, s-a aratat si Basescu doar Presedinte al romanilor simpatizanti ai lui Tomac, Roncea, Rosca, PPCD, PL si Moldova Suverana, care l-au promovat pe Tomac. El nu a trebuit sa se implice, nici sa mearga la brateta cu Tomac, ci sa ramina Presedinte al tuturor romanilor.

  M-a dezamagit total cind nu a acceptat ca exista si alte partide decit PD-L, ca nu accepta ca partidele au o majoritate si pentru ca vrea sa cistige cu orice pret – dar cu absolut orice pret, adica abuziv, ilegal – inca un mandat. Eu il voi vota in primul tur pe Crin Antonescu. Nu-l voi vota in al doilea tur pe Basescu. Desi sint pt reducerea numarului de parlamentari, maniera in care incearca Basescu sa foloseascva si asta in favoarea lui, abuziv, ma face inca sa ma gindesc daca voi participa la referendum. Eu m-am saturat de comportamentul comunistilor, nu vreau sa vad atita lupta, inraire si inversunare intre romani. Noi, basarabenii, avem nevoie de solidaritatea romanilor de peste Prut, nu de aceasta atitudine total distructiva si necooperanta a lui Basescu. Daca cineva e vinovat – sa fie pedepsit. Daca nu e pedepsit grupul Grivco si cei invocati, pentru nu stiu care vine, atunci sa nu spunem mereu prostii populiste – omul se judeca dupa declaratii publice si actiuni, nu dupa impresii si judecati de valoare.

  Concluzia – sint deja impotriva lui Basescu, pentru ca nu vrea sa coopereze cu partidele, pentru ca vede numai PD-L-ul si pentru ca ii crede pe toti prosti, pentru ca vrea constant sa compromita parlamentarismul, si nu pentru ca sint presedintele PNL. Pentru mine toti romanii din Romania sint romani, dar ii judec dupa atitudinea fata de Constitutie, lege si fata de romanii din Basarabia.”

  Si inca ceva. La banii pe care ni-i arata televiziunile ca ii cheltuieste Basescu, sint absolut de acord ca e cel mai mare mogul, asa cum s-a si intimplat cu toti Presedintii, pina acum. Unicul sau regret si, probabil, ciuda cea mare, e ca el, ca mogul-sef, nu-i are in buzunar pe toti mogulii, daca sint moguli cei numiti de el…

 46. Da, d-na Pavlicenco, nimeni nu va contesta dreptul de a avea opinii politice, sau de a dori un anume presedinte. Ceea ce ma frapeaza si ma deranjeaza e ca dvs, atunci cand un om are o alta optiune decat a dvs, simpatizeaza un alt partid, incepeti sa-l demonizati si sa-l jigniti. Asta ma deranjeaza.

  Cunosc fragmentul, va cunosc opiniile. Desi nu sint de acord cu ele, va respect dreptul de a le avea.

  Inca o data v-as ruga un raspuns la ceea ce v-am intrebat: DORITI SA PLEC DE PE BLOGUL DVS?

 47. Da chiar ma conving a cita oara ca n-ai cu cine vorbi in cazul susnumitului jay….ai o ambitie nesanatoasa sa te contrezi si s-o faci pe desteptul si importantul…simplitatea il infrumuseteaza pe om…tine minte…nu te cunosc si nici n-as vrea…sa nu indraznesti sa-mi bagi in gura cuvinte straine absente din vocabularul meu ca “ba pe-a ma-tii”…asta unde te-au invatat,la scoala ta de educatie aleasa?spune ce te roade:invidia ca sunt altii mai buni ca tine?ma refer la D-na Pavlicenco…?nu stiu cu ce obraz mai stai pe aici(nu e o lectie,e o reflectare )….nu ar fi mare pierdere daca ai disparea de pe aici…

 48. d-l Vadim, in vocabularul jurnalistic de aici exista asa numita atitudine „ba pe-a matii” care desi contine o parte dintr-o expresie mai vulgara, exprima un tip de atitudine. Expresia este des folosita de jurnalisti eruditi, intre care de exemplu Cristian Tudor Popescu, pe care d-na Pavlicenco il apreciaza in mod deosebit (ca si eu, de altfel). Asa ca stapaneste-ti mania proletara.

  Mai Vadime, nu ma roade nicio invidie. poti dormi la noapte linistit. Dar nici nu suport impertinenta. Daca poti pricepe, bine.

  Vad ca te substitui din oficiu gandirii doamnei Pavlicenco. Lasand la o parte ca ma intereseaza cat negru sub unghie ce crezi tu despre mine, da posibilitatea doamnei sa raspunda pentru propria persoana. Din cate cunosc, dansa nu si-a angajat purtator de cuvant.

  Plus ca, parca ziceai ca esti „mai destept” si nu te mai contrezi cu mine..sau ai deliciul sadismului?

 49. stau si rid singur cum iti iesi din balamali….ma intreb oare,esti intreg la minte????nu cred….expresii jurnalistice….ai vrut ceva sa demonstrezi prin asta???sa stii ca nu ti-a reusit….este ultimul comentariu scris la adresa ta…pai daca te-ar interesa cit negru sub unghie,atunci n-ai mai scrie…nu am tendinta sa ma contrez cu tine…ti-am spus ca nu se merita…pur si simplu,vreau sa vad pina unde o sa ajunga idiotismul tau aberant???succese mai departe…
  si inka ceva…nu te enerva…totul va fi bine…bea un git de apa si sa vezi cum trece

 50. Vadime, mai e unul pe aici pe la noi, si lumea il striga „Medicamente”. Crezi ca esti amuzant punand intrebari ironice? Te afunzi si mai mult in penibil.

  Nu vreau sa-ti demonstrez nimic, pentru ca esti incapabil sa ingurgitezi altceva decat iti e setat in cerebel. Sfatul meu e sa nu te stresezi. Razi mai departe, ca rasul te scapa de riduri, asa spun doctorii.

  „Idiotism”? Cu asemenea persoane va asociati, d-na Pavlicenco? De fapt, de ce ma mira..

  Baietas, nu te mai umfla in pene, ca nu obtii nimic, decat o asociere fugitiva cu primatele. Fuguta la somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *