Parca avem o noua guvernare, sau Ce e cu «Le Bridge»?

Le BridgeNu as fi repostat acest articol, scris foarte bine, din «Timpul». Pentru mine, insa, impiedicarea extinderii sectorului privat, intimidarea oamenilor de afaceri, monopolismul, lipsa de loialitate si competitivitate, de concurenta in domeniul afacerilor, a fost si ramine cea mai mare crima comisa de comunisti. De aceea, am ajuns cea mai saraca tara din Europa. Se pare ca aceasta a si adus o serie de oameni in prim-planul politicii. Este clar ca asemenea tratamente aplicate investitorilor inseamna lipsa de perspectiva pentru R.Moldova in ceea ce priveste cresterea economica si aplicarea programelor sociale. Pentru ca in R.Moldova lucrurile, in plan social, sint grave si se vor agrava. Ca nu vom trai mereu din banii de afara.

Un alt motiv – daca o fi adevarat – mi-a sugerat cineva ca la mijloc e si o vendeta. Cineva o fi cerut cuiva sa ii „aranjeze” o calatorie, pentru el, impreuna cu sotia, la Dubai. Nu s-a dorit si, iata, un om de afaceri isi poate lua lumea in cap, cu tot cu businessul lui civilizat. Am privit o secventa si pe http://www.jurnaltv.md/ro/news/30222/. Inseamna ca e o problema si e bine sa se rezolve, altfel, ne-am putea trezi, peste un timp, ca un clan a fost inlocuit cu un alt clan economic, corupt, pus de capatuiala. Am mai auzit ca unii doresc modificarea Codului penal ca sa le redea politistilor dreptul de a face raiduri si descinderi pe la agentii economici. Cam asa ceva despre ce imi scrisesera cei care au povestit grozaviile facute de politia lui Papuc. Cred ca oamenii de afaceri, odata si odata, ar trebui sa rasufle liber si sa intre in joc regulile europene, nu loialitatea fata de cineva. Multa putere concentrata in miinile unui partid duce la abuzuri…

Aurel Marcu, pentru TIMPUL: «Pe cine deranjeaza investitorii straini?»

Deja de doua saptamani compania „Le Bridge Corporation Limited” sta cu un magazin duty free in Aeroportul Le Bridge2International Chisinau – gata sa activeze, dar inchis si fara vreo sansa reala macar sa stie cand va putea fi pornita activitatea acestuia. Cu o investitie de 15.423.000 lei in constructia si amenajarea acestuia si un volum de marfuri ale celor mai cunoscuti producatori europeni care valoreaza 14.107.319 lei, stocate in Aeroport, investitorul s-a pomenit in situatia ca nici macar nu mai are acces la propriile bunuri, nemaivorbind de posibilitatea de a opera.

Ce se intampla de fapt?

De fapt, daca abordam subiectul doar din perspectiva businessului, respectiva constructie da peste cap situatia de pe piata duty free, care la ora actuala este controlata de operatorul „Dufremol” – proprietarul a cateva buticuri amplasate in acelasi Aeroport si a unui magazin amplasat in hotelul „Joly Allon”. Dupa ce, acum un an si jumatate, a pierdut un tender pe care l-a anuntat Ministerul Economiei si Comertului (si pierderea acestuia a fost un adevarat soc pentru compania respectiva, deoarece forma si termenele in care a fost anuntat erau ca si special croiti pentru ea), operatorul este acum constient de faptul ca noul magazin „Le Bridge Duty Free”, prin amploarea sa si formula de comert pe care este gata sa o ofere, pur si simplu nu ii lasa nicio sansa sa mai ramana singurul operator pe piata, bucurandu-se de toate privilegiile statutului respectiv. Si aceasta situatie este lesne de inteles, pentru ca nimanui nu i-ar placea sa-si piarda intr-o buna zi din profituri, fiind silit sa taie din preturi sau sa-si revada strategia de afaceri.

Insa, in loc sa faca un efort sustinut pe parcursul unui an si jumatate ca sa reduca din handicap, concurentul asteapta momentul pana ce magazinele „Le Bridge Duty Free” sunt gata sa se deschida si ataca in judecata Contractul de arenda dintre „Le Bridge Corporation Limited” si Aeroportul International Chisinau. Acesta din urma, intru executarea Incheierii Judecatoriei Economice de Circumscriptie din aceeasi zi, aplica masurile de asigurare si suspenda contractul de locatiune a spatiilor ocupate de magazinul „Le Bridge Duty Free”. Aeroportul, din exces de zel si fara vreo jena fata de un partener de business – ca doar parteneri ii sunt si o parte, si cealalta -, limiteaza accesul proprietarului in magazin la un numar de doua persoane care vor fi prealabil stabilite de catre companie si chiar il informeaza pe proprietarul „Le Bridge Duty Free” ca, in cazul in care va dori sa-si retraga bunurile din magazin, este invitat sa depuna o cerere prealabila. Nu va miroase a un fel de invitatie de a elibera locul?

In opinia avocatilor, decizia de a suspenda activitatea magazinului este una total abuziva, deoarece intrece o simpla masura de asigurare si, de fapt, ia forma unei sanctiuni egale cu lichidarea unui business nici macar pornit la acea ora. Cel mai caraghios lucru este ca o atare masura de asigurare poate fi aplicata intr-o zi, dar recursul, conform procedurii, necesita minimum 15 zile. Minimum 15, maximum – nu se stie cat. Aceasta sistare este fructificata din plin de catre concurent care, la cateva zile, incepe extinderea magazinelor sale si amplaseaza schelele nici mai mult, nici mai putin, in chiar imediata vecinatate cu intrarile la magazinul „Le Bridge Duty Free”, facand imposibil un eventual acces al cumparatorilor spre un magazin care, totusi, se poate deschide in orice clipa. Din informatia obtinuta la telefon de catre juristii „Le Bridge Corporation Limited” de la Inspectia de Stat in Constructii, aceasta nu a inregistrat nici o autorizatie de constructie pe numele „Dufremol” privind executarea lucrarilor de constructie in incinta Aeroportului International Chisinau. Si, chiar de ar exista, aceasta nu are valoare juridica, daca nu este inregistrata la Inspectia de Stat in Constructii.

Intre timp, orice adresare a investitorului Franck Arif, proprietarul pagubit, lasa surde toate instantele. Ma rog, s-o fi gandit ele, instantele, acest Arif ar fi cazul deja sa se obisnuiasca cu situatia in care afacerea ii este in permanenta trenata – ba de pompieri, ba de inspectori in constructie, ba de administratia Aeroportului, ba de alte servicii ale statului. Astfel, daca in tot Aeroportul roletele sunt permise, in magazinul lui acestea prezinta un pericol iminent; tapetele utilizate sunt reale focare de incendii si cate inca zeci de alte pretentii, pe care omul deja a si obosit sa le noteze, caci oricum peste doua zile vor aparea altele si mai ciudate…

Dreptul primului venit?

Lucrurile ar fi fost mult mai simple, daca aceste actiuni nu ar avea alura unei campanii bine gandite si operate de catre cineva. Prea usor se indeplineste orice moft al concurentului si prea victorios se simte acesta, care de vreo doua luni incoace umbla vajnic, anuntand la stanga si la dreapta – atat la Chisinau, cat si la Congresul comertului fara taxe de la Cannes – ca „Arif niciodata nu va deschide magazinul din Aeroport” si ca „locul lui nu este in Aeroport” – asa, de parca stie el ce stie… Si ne vine si noua deja sa credem ca, intr-adevar, el stie ceva mai mult decat altii in aceasta tara.

Valeriu Romanov, directorul comercial „Dufremol”, declara pentru Jurnal.md ca „tenderul anuntat cu un an si jumatate in urma nu se referea si la Aeroport”. „Intr-adevar, spune Franck Arif, directorul general „Le Bridge Corporation Limited”, tenderul se referea doar la punctele de trecere a frontierei terestre Moldova-Romania. Dar parca vine cineva in Aeroport asa samavolnic si incepe o constructie de proportii? Atunci cand compania „Le Bridge Corporation Limited” si-a definitivat strategia de dezvoltare a retelei si a hotarat sa lucreze pe segmentul luxury, a devenit clar ca aceasta strategie poate fi realizata doar in cazul in care va detine si un magazin in aeroport, altminteri acesti producatori nici nu discuta cu tine. Atunci a fost elaborat un plan de afaceri pentru un magazin aditional in aceasta locatie, prezentat Ministerului Economiei si Comertului, care a si eliberat licenta respectiva. „Le Bridge” a tratat aceasta permisiune cu cea mai mare responsabilitate, construind un magazin de cea mai inalta clasa, unic in tara. Este chiar un element de imagine a republicii”.

Dar… „Le Bridge” a castigat acest tender in conditii foarte dubioase”, nu se lasa concurentii. Normal, zicem noi, cum sa nu para dubios, daca tu te vedeai deja cu licenta in buzunar si, cand colo, vine cineva si-ti incurca itele. La urma urmei, si lui Franck Arif i se pare dubioasa situatia in care, la 19 iunie 2009, fara organizarea vreunui concurs, Companiei „Dufremol” SRL i-a fost eliberata licenta MMII 032097 pentru activitatea a 12 magazine duty free, inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic.

Intrebari fara raspuns

Sta acum investitorul si se intreaba: ce sa faca? Sa-si ia lumea in cap si sa lase investitia paragina? Sa astepte batjocura pana cand concurentii vor veni sa-i ofere marinimosi „colacul salvator”, propunandu-i sa cedeze magazinul pentru o anumita suma, ca dupa cum se vede, le-a placut? Sa se gandeasca cu frica la soarta celorlalte cinci magazine din retea, caci si cu acestea ar putea sa treaca prin acelasi calvar? Sa mai astepte – poate, totusi, instantele de resort ii vor chema la un moment dat pe ambii si ii vor pune fata in fata, ascultandu-le argumentele si luand o decizie corecta? Caci, la o adica, nimic nu-i impiedica pe ambii si chiar pe un al treilea sau al patrulea sa opereze pe aceasta piata? Sau macar sa i se spuna cu ce a gresit si in fata cui – poate ca are ceva si el de raspuns si de pledat? Deocamdata omul este lasat in ceata.

Asa, de parca nu ar fi vorba de o investitie de peste sapte milioane de euro. Si lucrurile nu s-ar intampla in Moldova, ci pe alta planeta. Si de parca ar da investitorii buzna peste noi. Si de parca, in topul tarilor cu risc major pentru investitii, Moldova ar sta pe undeva pe la coada listei, dar nu in fata. La fel de dezorientati sunt cei aproape 200 de angajati ai retelei, care se tem ca de la un loc de munca cu un salariu si conditii bune, cu permanente traininguri de la cei mai buni experti straini, s-ar putea trezi maine, in plina criza, pe drumuri. Iar acestora li se mai adauga inca circa 1000 de angajati „Le Bridge Corporation Limited”, care au inceput si ei a se intreba ce se intampla in cazul in care investitia lui Franck Arif se dovedeste a fi zadarnica.

Dupa cum va spuneam, toate instantele si institutiile carora li s-a adresat „Le Bridge Corporation Limited” au ramas surde. Pe nimeni nu intereseaza ca un investitor strain, care ar trebui ocrotit de lege si de acordurile bilaterale semnate intre Franta si R. Moldova, e pur si simplu pus la perete de aceasta situatie. Probabil, tot asa cum nu ii intereseaza eventualele repercusiuni de imagine a R. Moldova, capitol la care investitorii straini sunt foarte atenti.

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
  1. exact ce spuneam si mai acum citeva zile…de ce sa punem ceva interesant pe blog cum ar fi deschiderea consulatelor Romaniei in Moldova, sau de exemplu recenta vizita a lui Chirtoaca la Bucuresti, sau ca Filat a spus ca are 3 dosare pe rol din administratia voronin si a indemnat justita sa isi faca treaba, sau sa vedem care mai este nouatea dupa semnarea Conventiei, unde s-a ajuns si ce mai este de facut sa intre in vigoare odata ca vine Craciunul si rudele vor permisele sa sarbatoreasca impreuna, sau de exemplu sa indrumam cetatenii moldoveni cu indicatii utile la ce usi sa bata ca sa isi ia cetatenia romana mai repede ca doar unii dintre noi o avem din timpurile cind moldovenii nu visau asa ceva si stim cum se procedeaza…nuuu, noi in linistea invocata de geoana si antonescu punem lucruri de linistit: articole foarte interesante cu ideile lui Dabija sau articole de larg interes pentru natiunea moldoveana despre dutyfree-ul din aeroportul din Chisinau…cind modoveanul intra in piata ( rinok, pentru unii de aici ) nu-l intereseaza cum sa faca sa ii ajunga banii sa cumpere mincare, il intereseaza de dutyfree. si uite asa cu inca o postare fenomenala trezim atentia moldovenilor! dar, vai! intr-o alta postare i-am facut prosti…oare or intelege ei articolul asta? hm…dar mesajul ascuns este ca de fapt daca vine geoana la putere votat si antonescu o sa-l trimita pe corlatean sa ii spuna lui Filat ce facem dom’le cu dutyfree-ul ala de la voi? Filat, asa prost cum il stim tot din descrierea de pe acest blog, o sa intrebe care-i problema…corlatean o sa-l lumineze: pai in piata cartofu’ e 2,50 ia vezi baga-l in dutyfree cu 1,80 prin decret prezidential!

    pe de alta parte si frank arif asta ca sa scoata niste vinzatori in dutyfree, un fel de supermarket, isi trimite angajatii la traininguri la experti straini, saracul de el…ca sa treci un produs sa il scanezi prin casa de marcat iti trebuie scoala la Paris…

  2. pentru ca pe o felie de tort fara taxe vamale se bat doi smecheri noi intelegem ca in Moldova nu e democratie 🙂 democratia in Moldova trebuia sa apara fix pe 29 ora 00.00…si iata ca ea are citeva luni bune…pai credeti-o si pe democratia asta, inca e mica si nu merge pe picioare. o seara buna, scuze de deranj VP

  3. Interesant, cine, cui si cit a platit ca sa apara aceasta tema. 2 hoti (poate nu hoti)dar cuneva de jenul acesta vreau sa se „chidaneasca’ unul pe altul si au nevoie de sustinere. Un articol platit care nici nu merita atentie. Mai bine raspundeti si criticati DE CE STUDENTII BASARABENI INCA PLATESC CEI 120 EU promis de Filat si Boc cu mare pompa ca vor fi scutiti. La studenti li se termina viza de sedere, dar mai tirziu nici nu vor avea nevoe de acea promisiune.

  4. D-na PV de ce V-ati eschivat de la tema alejerilor din Romania? De ce nu comentati filmul cu Basescu „lovind in….”anturajul lui Geoana. Mare, mare prostie, nesimtire si nerusinare. Si acesti minciunosi vor la putere? Ei sint mai strasnici decit comunistii nostri.

  5. Pt Tolea

    Sint sigura ca la intrebarea „DE CE STUDENTII BASARABENI INCA PLATESC CEI 120 EU, promis de Filat si Boc (virgula) cu mare pompa ca vor fi scutiti” poate raspunde exact Boc si Filat. Insa Boc e ocupat cu campania electorala si nu are timp.

    Cind spuneti „interesant, cine, cui si cit a platit ca sa apara aceasta tema” v-ati referit la ziarul Timpul? Eu asa nu cred si mai consider ca e foarte bine sa apara asemenea articole.

    Daca ii veti trata ca „hoti” pe investitori sa nu va intrebati de ce o duc moldovenii greu.

    Au comentat atitia filmuletul, ca nu e nevoie sa mai primesc si eu pe blog vomele pe care deja le-am primit in contextul alegerilor. E de ajuns. Eu mi-am spus opinia si nu mi-o schimb.

  6. Vitalia Pavlicenco spune:
    28 November 2009, la 23:11

    Pt Tolea
    Daca ii veti trata ca “hoti” pe investitori sa nu va intrebati de ce o duc moldovenii greu.

    hei ce usoara viata or avea moldovenii cind investitorul ala o deschide dutyfree-ul!! numai lapte si miere!! ei cum de ce? pai investitorii straini stau la granita ( tamoxe pentru unii ) si asteapta sa deschida ala primul. apoi o sa dea navala sa deschida si ei ca ghiocelul democratiei a iesit si a clopotit senin si vesel! vedeti, nu stati in calea lor ca in fuga asta investitorii or sa treaca pe linga voi cu viteza, aveti grija sa nu faceti otita de la curentul creat…

  7. Cine si chind a baut o cafea in sala de asteptare la dutyfree-ul din aeroportul Chisinau ?
    Care poate spune chit costa acolo o cafea ?
    Nu uitati sa scrieti , ca pretul este in Euro !
    Si nu numai cafeaua este „piparata” !

    De ce sa vinda si Francezul acolo cafea ?
    Nu e destul unul- evreul ?
    Concurenta numai pentru consumator este buna in dutyfree-urile moldovenesti !
    Nu si pentru evreu!
    Cine a mai deschis vre-un Duty-free in Moldova de la existenta acestui „termin economic” aici ?
    Cine a fost primul ?
    Mai exista vre-o unul ?
    Daca se poate sti cine sunt fondatorii lor adevarati!
    Cine a trecut pe acolo, poate sa spuna si despre respectarea limbii de stat, moldovnesca, cum o fi ea, oricum mai bine te intelegi in engleza acolo.
    Cum treci controlul granicerului, te faci imediat englez!
    Ca sa te inteleaga Dutyfree-ul ! Numai chind iti cere banii, intrebi bilbiit : da in lei se poate ?
    Raspunsul urmeaza: „po cursu!” .
    „Te crucesti” la echivalenta „cursului” ori de chite ori i-ti aduci aminte de dutyfree-ul moldovenesc !
    O farfurica de lut, cumparata pe „nisto” de la mesterii populari moldoveni, acolo costa 36 de Euro, chit o fi „po cursu” ?
    Monopolist fiind acolo, oare nu incalca pragul rentabilitatii, stabilit de lege ?
    Din oficialii, care zboara cu avionul, nu stie nimeni legislatia antimonopol ?
    Asa dar, cum sa se permita in aeroportul de la Chisinau mai multe dutyfree-uri ? Nu le ajunge multimea dutyfree-urilor in aeropoartele din alte tari ?
    Noi de ce sa fim ca totii ? Mai bine sa fim ca netotii !

    Sa vedem cine va chistiga procesul !
    Cred ca avocatul francezului este jurist de speta si v-a mai demonstra la CEDO o ilegalitate in republica Moldova. Oricum nu plateste prejudiciul Dutyfree-ul, el plateste numai „spaga”. Saracul bugetul tarii, tare mare trebuie sa fie sa le ajunga la toti netotii…..
    Si revolta noastra unde zace, chind platim, crucindu-ne cafeaua ? te ghindesti:” ce sa-i faci, vrei – bei, nu vrei -nu bei” ! Dar „biti nado po carmanu” hapsinii, sa admita concurenta in sectoarele economiei de piata, daca aeroportul este cumva intr-o tara, care se declara cu aspiratii europene. O ţîra gravidă nu exista !

  8. ai dreptate UPS in ceea ce priveste legile concurentei si ale monopolului. eu in Austria am vazut asa: pa strada o sapca-suvenir Ostreich costa 12 euro un fular 12 euro…am cumparat o sapca si am gindit ca fular am timp sa cumpar. n-am mai avut timp si l-am vazut in duty-free cu 30 euro acelasi fular. deci brandul de tara TREBUIE SA FIE SCUMP si asa e si corect, austriecii nu au vazut nimic rau in asta. in schimb erau multe circiumi pentru ca e un aeroport foarte mare, dar preturile erau EXACT CELE DIN ORAS: 3,20 o bere, 3,20 o cafea, 1euro apa plata….mincarea in schimb era scumpa. in magazinele duty-free tot ce era made in austria avea pretul in functie de ceea ce reprezenta: rachiul austriac traditional in supermarket era 5 euro 1 litru, in free shop era 10 euro 0,5l dar era ambalat frumos si cu salutari din Austria. berea la botul avionului ottakringer austriaca era 6 euro 6 cutii de 0,33 si in market era 2 euro acelasi produs. problema e ca acolo in Chisinau ca si in Romania se alearga dupa profit imens „tun” si de aia se intimpla asta. la noi nu trebuie sa ti se faca rau cind vezi pretul cafelei ca apoi trebuie sa te stropeasca cu apa plata si nu cred ca da nimeni 4 euro pe 0,5l doar sa te stropeasca pe fata. iar investitor e ala care deschide o fabrica unde sa lucreze macar 200 de moldoveni si nu ala care vrea sa dea un tun in aeroport. o zi buna.

  9. cred ca ar trebui sa existe o legea a investitiilor straine..
    care sa prevada, daca este in intresul national ,
    si sa fie incurajate anume acele proiecte care creaza locuri d emunca
    si contribuie la dezvokatarea economiei nationale,
    la iesirea din criza.. si nu la complicare situatiei…

    ca nu orice venetic ne vrea binele…
    de luat seama…

  10. to: Runaway

    „ca nu orice venetic ne vrea binele…
    de luat seama…”

    „Veneticul”….hm….
    Banul investit este o investitie, indiferent de unde vine, de la venetic sa nu de la venetic.
    Orice tara se dezvolta mai rapid , daca are investitii importante. Investitorul localnic si strain trebuie sa respecte legislatia in vigoare a tarii, in care investeste.

    Dar tara, in care investeste „veneticul” trebuie sa aiba griga de toti investitorii si sa nu faca diferenta intre ei, atit la capitolul avantaje , precum si responsabilitati. Uite, asta e parerea mea!

  11. Stimata doamna, prin postarea acestui articol dumneata demosnstrezi inca o data ca ai niste apucaturi de bolsevic.

    Daca tot cereti respectarea legilor cind va referiti la careva drepturi ale dumneavoasta atunci de ce nu admiteti obligativitatea suprenatiei legilor in cazul atuia.

    Situatia descrisa in articol este un tipic conflic de interese comerciale cind o parte implicata a folosit niste instrumente nu tocmai corecte. Aceasta parte este compania Le Bridge.

    Exact cum dna Pavlicenco invoca acum argumentul „companie internationala”, „Investitii straine”, conducerea Le Bridge a mers la guvern cu acest argumente si nu tocmai legitim a obtinut un document ce le-a permis sa faca investitia in incinta Aeroportului.

    Au fost incalcate regulile formale de joc. Indiferent de beneficiile economice si sociale pe care le poate genera aceste investitii orice judecatorie impartiala va fi de partea „Dufremol” SRL. Fiind siguri ca au dreptate acei de la „Dufremol” SRL au tinut asul in mineca pentu a mai cistica ceva din situatia creata.

    Corect face guvernul Filat ca nu intervine, numai judecata trebuie sa-si spuna cuvintul. Neplacut pentru multi, inclusiv potentiali consumatori dar legea este lege.

    Guvernul comunist a incalcat odata regulele de joc in confruntarea dintre acesti agenti economici. Dumneata dna Pavlicenco propui sa mai calce si Filat pe grebla aceasta.

    Anticomunist dupa cum stiti stimabila inca nu inseamna democrat.

  12. Pt grig

    Mi-ar face onoare, insa articolul nu-mi apartine. Imi apartine doar textul care precede articolul repostat din ziarul Timpul. Sper ca aceasta opinie sa ajunga si la Timpul. Si chiar sa o publice, ce spuneti? Aveti obiectii la textul ce precede articolul? Astept.

  13. UPS
    nu orice investitie trebuie acceptata…
    cineva, persoana care stie, mi-a spus ca economia Romaniei este deja in mare parte sub controlul strainilor…
    ginditi-va bine … acum, cind RM este saraca, ei ne pot cumpara economia, pe care nu o avem… cu niste banuti…
    ca apoi sa robim veacuri la clanurile lor…

    trebuie sa fie un filtru carte sa apere interesele poporului…

    asta nu inseamna ca sa oprim investitorii care ne pot aduce prosperarea…

  14. cred ca prioritate ar trebui sa aiba DEZVOLTAREA micului business al localnicilor,
    sa se creeeze conditii pentru a-i stimula sa se dezvolte, ca micul business sa devine MARE…
    iata acesta ar fi PATRIOTISMUL PRACTIC…

    strainii au nevoie de Moldova, dar nu de moldoveni.
    ca ei si muncitori pot sa aduca din Africa sau Asia…
    mai ginditi-va…

  15. uneori am impresia ca RM este o ograda fara garduri…
    ca oricine se plimba si culege ce vrea…
    dar, straniu,
    ca tocmai pe Prut este sirma ghimpata, unde nu este cazul sa fie
    ma refer nu atit la granite cit inderdictii ca investitorii romani sa vina…

    sau daca dintre ai nostri isi pornesc un mic business, zeci de controale
    si obstacole il descurajeaza si il ruineaza…

    ca in Moldova sunt destule cadre capabile sa dezvolte economia,
    dar statul trebuie sa le creeze toate conditiile…

    a fi patriot nu inseamna doar a striga in piata, ci a contribui la renasterea nationala si, in special, a economiei…

    sa promovam, deci, patriotismul practic.

    apropo, evreii, din Israel, prin terte persoane, cumpara paminturi din Rusia, Ucraina…
    Cum??? foarte simplu, recurg chiar la casatorii fictive cu rusoaicele…
    dupa ce trec pamintul pe numele lor divorteaza…
    FITI CU OCHII IN PATRU, patriotilor!

  16. atit textul care precede articolul din Timpul cit si raspunsul D-ra minimum poate fi interpretat dublu? deci in functie de situatie puteti spune ca va solidarizati cu cei de la Timpul sau din potriva sinteti contra.
    Pentru mine titlul postarii timite un mesaj iar materialul de mai jos altul.
    In contextul intregii postari reiese ca va solidarizati cu Timpul. Daca nu apoi era cazul sa spuneti clar ce dori, care este pozitia.
    Acum cu reactia la replica mea.
    pai daca v-ar onora acest articol ar trebui sa inteleg ca sustineti autorul . iar daca doriti ca opinia d-a sa ajunga la Timpul pot sa inteleg ca nu aceptati ideile lui Marcu.
    Deci ” с кем вы деятели культуры ?”

  17. Pt grig

    Nu sintem, in primul rind, deiateli kulituri.

    Articolul e bun, eu am luat atitudine, am spus ce stiu si sprijin abordarea problemei de catre Timpul.

    Nu vad deosebire de abordare in preambul si in articol.

    V-am sugerat sa le spuneti si celor de la Timpul, pentru ca foarte usor imi dati mie replici, dar ceva va cam retine sa le dati si Timpului. Nu cred, adica, in „obiectivitatea” multora. Acelasi lucru, daca il publica Pavlicenco, ii sarim in cap, daca le publica Timpul cu „feblete” fata de Guvern, e inghitit ca un nod, in tacere.

    Deci – vi s kem – s pravdoi ili s interesom?

  18. Mai bine ar fi sa lasam tema aceasta, ca nu costa. E problema pentru juristi si economisti. Daca nu gresesc, in primul parlament democrat la Chisinau aveam un singur economist – dl Bastovoi. Nu face de discutat, e o abatere de la tema principala – alegerile din Romania si ma mir, de ce nu si de la Chisinau. Asta ne framinta si ne doare pe toti, ALEGERILE. Se hotaraste soarta a 2 tari, da noi de un dutefri.

  19. Basescu DA! Jos komunismul!

  20. Baieti degeaba vorbiti despre investitori ca hoti, sau chestii de genul ca daca deschid dutyfreeuri apoi nu stiu ce.
    Eu personal am lucrat la constructia unui dutyfree cu firma tatalui meu (foarte mica) si noi in 2 am facut electricitatea si dinsii s-au achitat cu noi FOARTE bine si fara intirzieri. Deasemenea standardele inaintate de dinsii erau foarte mari si deasemenea pentru mine personal era si o experienta buna.
    Bineinteles ca articolul platit dar pe mine deasemenea ma deranjeaza de ce un om investind o suma enorma de bani nu si poate lansa afacerea?

  21. Pt iurac

    Eu nu am primit raspuns pe cine a avut in vedere cel care a spus de articol platit.

    Mie imi pare foarte rau, dar multi oameni de pe la noi se uita la capitalisti cu ochii lui Vladimir Ilici. Adica potrivit replicii binecunoscute „se uita ca lenin la burghezie”. Este o mentalitate de troglodit, de pestera, care ne va tine locului. La inceputul anilor 90 fostul deputat Vasile Nedelciuc spunea la tribuna Parlamentului – „sa vindem intreprinderile moldovenesti cu 1 leu, dar conditionind investitii, pastrarea, pe durata unei perioade, a profilului productiei si, cel mai important – a locurilor de munca”. Nu, ca au sarit agrarienii, o mare parte actuali comunisti – „Nu, ca nu ne vindem tara!” Dedesubtul a fost sa nu vina investitori straini. De la acestia nu poti lua bani, nu-i poti tracasa, nu-i poti, adica mulge, nu-ti pica bani de la „nalevo”.

    Nu s-a vindut, totul s-a furat, s-a privatizat pe degeaba si am ramas o tara saraca pe orbita politica nefasta a Rusiei. Ca Rusia cucereste fostele state sovietice prin extensiune economica si aservire a noastra. Iar romanii moldoveni, sarmanii, pleaca pe unde ii duc ochii… In loc sa stea aici sa lucreze.

    Imi amintesc de un fragment dintr-un ziar rusesc. La incepu, dupa implozia URSS, cind aparea pe strazile oraselor un Mercedes, aruncau multi cu pietre, de invidie, in „novie russkie”/”noii imbogatiti”. Dupa o perioada au inceput sa se apropie si sa intrebe daca nu e ceva de lucru si pentru ei…

  22. Aeroportul nostru parca e Vnukovo cu niste boutiqueri prapadite a ‘monopolistului’ de tip sovetic. In afara de vin de colectie (surpinzator pret mai bun ca in oras) nu mai cumpar nimic pe acolo. Cum zicea si UPS cafeaua e oribila. Vanzatoarele si pe frig stau cu soldurile goale pe scaunele clientilor cu speranta ca le agata vreun strain. Nu sper sa vad preturi mai joase cu deshiderea Podului, dar ar fi un lucru bun sa apara.

  23. Pt browser

    Aeroportul este fata tarii. Spuneti – cui nu ii este placut, cind soseste intr-o tara sau cind pleaca dintr-o tara, sa aiba un anturaj si o ambianta iluminata, curata, cu lucruri frumoase, indiferent ca le poate sau ca nu le poate cumpara. Insa strainii care vin la noi si apoi pleaca, vor sa aplice legea internationala – ca nu poti trece vinuri moldovenesti sau altceva decit procurat din aeroport. Si ei bani au. Deci – vrem sa gindeasca ei despre noi bine sau sa ne vada, in continuare, ca pe niste prapaditi ex-sovietici?

  24. Dna Pavlicenco. 100% deacord. E fata noastra.
    Ar fi bine sa ne spalam fata si poate cu timpul ajungem si la picioare. Sunt foarte multe de schimbat. in toate domeniile.
    Printre altele, cel mai frumos si bun aeroport pe care l-am vazut este cel din Amsterdam.

  25. nimic de ZIUA NATIONALA A ROMANIEI ?

    ROMANIA SUNTETI SI VOI !

    LA MULTI ANI ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    TE IUBIM !!!!!!!!!!!!!!!!!

    LA MULTI ANI FRATILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    un vest-moldovean,
    un roman,
    un om.

    Ed

  26. Pai, liberalii s-au infratit cu comunistii. Cum sa scrie despre Marea Unire? Nu au timp.
    De vazut cum demonstreaza la Timisoara, Bucuresti, Cluj, Brasov impotriva Lui Geoana si Antonescu.Defapt, impotriva lui Iliescu, caci el tine fraiele la psd si , liberalii, fraier, au muscat, ca le trebui averi ca nu-i ajunge lui Patriciu cat are datorii la statul roman.
    Ce ziceti, Doamna Pavlicenco? Va place atitudinea poprului? Sa vedeti la vot ce surpize veti avea. PNL se duce de rapa cu asa alianta tampita. Si, stiti ceva? Eu , tot timpul am votat cu PNL. Mare dezamagire!!!!!

  27. Pt Maria

    Ati vazut cum mi-am pierdut timpul si, adineoari, va raspundeam amplu, ca la un om serios? M-am convins, inca o data, ca nu ati meritat. Mai multa lume spune ca scriu eu mai repede si limpede, decit altii citesc. Uitati-va cit de asezat e textul meu, usor de citit, si ce haos si greseli sint in textuletul dumitale…

    Articolul nostru de 1 Decembrie este articolul lui Dabija „Oglinzi bolnave”. Studiati, ca aveti ce. Sau va vine greu?

    Demonstreaza impotriva noii aliante „boborul” lui Basescu ai al gastii din jurul lui.

    Neavind argumente, pentru ca Basescu a fost o catastrofa in acesti ani, va bateti gura si degetele cu Iliescu, Patriciu, „comunisti”. Mai bine v-ati uita la seful comunistilor si al mogulilor – Basescu.

    Nici voi nu mai aveti nevoie de un Basescu, cel care nu a putut relua friiele din miinile lui Iliescu. va trebuie un Presedinte slab si frustrat din cauza impotentei constant demonstrate?

    Ce fel de institutii ati creat daca unii au datorii la stat si nu le pot scoate sau nu-i baga la puscarie? Iarasi lesinati dupa un Presedinte bun de nimic.

    Nu am inteles despre ce „popor” vorbiti? Despre cel manipulat si purtat cu transportul prin orase sa protesteze?

    Nu cred ca se merita sa va doara capul de PNL-uri si de surprize. Basescu poate cistiga numai prin frauda, ca si PCRM si Voronin in Moldova, cu un Guvern in miini si cu resursele administrative.

    Nu mai votati cu PNL, votati cu piratii in politica, nu veti avea dezamagiri, dar, daca le veti avea, le veti inghiti. Numai, atentie: sa nu va inecati…

  28. http://pnl.md/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

    Partidul National Liberal ii felicita pe toti romanii

    Partidul National Liberal ii felicita sincer pe toti romanii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Anul acesta pentru romanii din Republica Moldova este o sarbatoare speciala, pentru ca romanii au devenit, in sfirsit, liberi si in cel de-al doilea stat romanesc. Aceasta s-a produs dupa alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie, in care PNL a sprijinit partidele liberale cu sansa de a trece in Legislativ, sloganul PNL fiind “Libertatea e aproape”. PNL a apropiat-o cu toata forta sa.

    Partidul National Liberal a promovat constant valorile nationale, identitatea romaneasca si redobindirea constiintei nationale, fara de care romanii nu au viitor european.

    In Republica Moldova s-a produs schimbarea, PNL si-a exprimat speranta ca alegerile Presedintelui R.Moldova vor insemna asezarea ireversibila a statului nostru pe un fagas romanesc si european. In curind, si romanii din Romania isi vor face alegerea politica prin alegerile prezidentiale, in care romanii vor vota pentru stabilitate, cooperare, compromis si unitate politica, pentru Europa si pentru Basarabia.

    Partidul National Liberal este partidul care, acum doi ani, a sarbatorit Ziua Europei si a dansat Hora Unirii in plin regim communist, in Scuarul Operei Nationale, chemind la unitate pe toti romanii. Partidul National Liberal pledeaza programatic pentru Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, ca proiect de accelerare a integrarii R.Moldova in UE, pentru iesirea din CSI, pentru integrarea R.Moldova in NATO, pentru limba romana in Constitutie si iesirea statului nostru dn sfera de influenta rusa, prin retragerea militara a Kremlinului de pe teritoriul nostru national si retragerea sprijinului politic si economic acordat de Moscova regimului separatist de la Tiraspol.

    PNL spera ca va veni o zi cind adevarul despre istoria noastra va servi drept temei pentru solidaritatea romanilor, care se vor uni in jurul proiectului de Parteneriat Strategic “Pro Europa” dintre Romania si Republica Moldova, care ii va uni pe toti romanii in Europa, cu regasirea lor intr-un spatiu politic, economic, social, cultural si spiritual romanesc.

    Partidul National Liberal
    1 Decembrie 2009

  29. Vitalia Pavlicenco spune:

    1 December 2009, la 20:08 … Basescu poate cistiga numai prin frauda, ca si PCRM si Voronin in Moldova, cu un Guvern in miini si cu resursele administrative…Asta numiți fraudă,D-nă?…..http://www.youtube.com/watch?v=8GrgHAanvHc

  30. Pt Romeo0971

    Da, ceea ce a fost la Timisoara e tot frauda, pentru ca anturajul lui Basescu e in stare de orice ca sa mai cistige o data si sa ramina pe linga un corp de supt ca si capusele. Corpul fiind Basescu si banii publici.

  31. Doamna Pavlicenco, imi cer scuze pentru limba romana. Am scris cu greseli pentru ca nu aveam ochelarii. Poate ca nu e o scuza……
    Ce constat eu, este ca pareti ca cineva v-a spalat creerii , deoarece aveti o incapatanare tipic bolsevica. Degeaba spuneti vorbe, vorbe….Dictatura vorbelor in media este foarte puternica in zilele noatre, e adevarat, dar nu minciuni vrem sa auzim si sa citim.
    Daca ati fi vizionat TOATE posturile de telviziune din Romania, ati fi constat ca tinerii care au iesit in strada in orase, au iesit de teama revenirii comunistilor la putere. Caci, cine este in spatele lui Geoana? Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, iar in spatele lui Antonescu este Patriciu si Vantu. Altfel cum va explicati ca au iesit ei, insisi pe post sa declare ca ii pregatesc „ceva” lui Basescu? Amenintarea a fost pe fata, ce va tot fofilati? Valorile liberale nu mai exista in Romania la aceasta ora. Ne-au tradat. Ce reconciliere? De ce nu i-au chemat pe toti, din toate partidele la asa-zisa reconciliere? Acest cuvant ii apartine lui Iliescu, va amintiti? Poate va aminititi doar promisiunile lui Patriciu pentru afaceristii din Moldova. Mai stim si noi cate ceva.
    Inca ceva, daca locuiam in Timisoara, ieseam si eu sa fluier pe tupeistii care au confiscat Ziua Nationala a Romaniei si simbolurile Timisoarei. Asa, ii „fluier” doar pe net…..Merita tot dispretul.
    Va scrie o femeie cu studii, nu o parata. Fac parte din poporul roman, imi iubesc TOT neamul indiferent unde se afla, mai putin hotii si mogulii. Nu fac parte din niciun partid , lucru pentru care ma felicit, caci pot sa vad lucrurile fara partinire.

  32. In privinrta investitorului -„Le Bridge”- e demult pe piata moldoveneasca si trebuia sa cunoasca niste lucruri simple pe care le cunoc toti oamenii de afaceri din Moldova.Tot businessul care aduce profit e in mina jidanilor Sor ,Reidman… sustinuti de Voronin & Go si membrii Guvernului Intrebatil pe patriotii Oleinic,Tarlev,Dodon care vor spune ca daca sunt implicati evreii e lege ei cistiga, multumita si judecatorilor corupti

  33. Dna Vitalia, cred ca este necesar sa spuneti adevarul:
    1.mama dvs este evreica, dar aceasta nu-i deloc rau
    2.Dvs v-ati plimbat prin mai multe partide: PFD, Moldova Noastra, acum cu bani si pentru bani ati creat PNL si aparati nu cauza ci ineresul personal camuflat. Si apoi daca Base nu a reusit sa-l demonteze pe Iliescu, ne chemati sa-l lasam pe Iliescu in cadru legal.

  34. Pt Artenzia

    Nici nu stiu ce sa va spun – ca e de bine sau e de rau, insa nici mama, nici tata, nici bunicii sau strabunicul – ca il stiu doar pe unu, de pe fotografie, nu sunt evrei. Repet – e bine sau e rau, nu stiu, nu sint antisemita, dar am constatat ca mai multi ma invinuiesc de asta, pornind de la declaratiile pe care le formulez si de la sloganul blogului, „Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate”, care apartine Maresalului Ion Antonescu. Dar cel mai elocvent e spus si aratat totul in aceste articole pe blog:

    http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/

    si:

    http://www.pavlicenco.md/2009/05/31/401/

    Chiar insist sa le parcurgeti, sa le priviti si sa imi spuneti impresia.

    Nu m-am plimbat in mai multe partide. Am fost mereu national-liberala, adica liberala, d edreapta. Nu am fost social-democrata, crestin-democrata, socialista, liberal-democrata…

    Iata argumentele care, recent, le prezentam vizitatoarei Maria.

    In RM Frontul Popular, PPCD, cica pe dreapta, nu a facut niciodata nici o unificare.

    PNL a facut mereu unificari. In 1995 a fost Alianta Fortelor Democratice – PNL, PFD si altele, care au luat un rezultat de 30 la suta in locale.

    Inainte de 1994, Congresul Intelectualitatii s-a unit cu unele partide si a format Congresul Democrat Unit, eu venind aici pe linia Partidului Democrat, condus de Gheorghe Ghimpu. In Parlament a existat Blocul Taranilor si Intelectualilor, intre 1994-1998.

    Dupa aceasta, Congresul Democrat Unit, in care s-au regasit citeva partide, si-a schimbat denumirea in Partidul Fortelor Democratice si a intrat in Parlament in 1998.

    Un an inainte de 2001, s-a negociat o unificare – au refuzat si Snegur, si Matei, si Muravchi, si altii, dar in 2001, dupa victoria comunistilor, exact PNL a initiat cu “Jos Mafia” lui Veaceslav Untila unificarea incheiata cu Alianta Moldova Noastra, unde au intrat 17 partide, apoi s-a format Blocul Moldova Democrata, unde a fost si PD-ul lui Diacov, cu Filat, care era vicepresedinte al PD, si PSL-ul lui Serebrian, acum fiind la PD.

    Cind noi, in 2001, incepeam unificarea, Serebrian forma PSL.

    PL-ul din Moldova, ca denumire, al lui Ghimpu a aparut dupa ce PL-ul condus de Untila, intrat, ca una dintre cele trei parti in AMN, s-a dizolvat. Amintesc – aici au intrat, in AMN, si liberali, si social-democrati. Am putut sa facem asta ca sa nu intre comunistii in 2005 cu o majoritate constitutionala sa introduca limba rusa a doua de stat si alte traznai.

    Dupa care Urecheanu i-a alungat sau a fost parasit de partidele componente si a luat 7 deputati la 29 iulie. Si trebuia sa aiba loc un congres pe 28 noiembrie al AMN, dar Urecheanu, ca sa nu piarda in fata lui Untila – vorbeste lumea – a chemat liderii din teritoriu si a aminat, nestatutar, congresul, pentru 12 decembrie.

  35. Pt Maria

    De obicei, m-am obisnuit ca sint agresivi si obraznici barbatii…

    Mie nimeni niciodata nu-mi spala nici un gram de creier. Dimpotriva, sint considerata o rebela nestandarda.

    Cit priveste „incapatinarea tipic bolsevica”, ii consider asa pe adeptii lui Basescu, cei care nu au argumente, dar spun si spun … nimic. V-au spus oameni pe blog – despre ce Siberia si comunism vorbiti intr-o tara membra a NATO si UE? Pai spuneti asta, pentru ca nu aveti cu ce acoperi strutocamila PD-L si imtentul Presedinte Basescu.

    Nu ma intereseaza deloc cine si in spatele cui este. Pentru mine conteaza declaratiile publice si actiunile.

    Parca in spatele lui Basescu nu e nimeni daca el cheltuie miliarde de lei in campanie? I-o fi cistigat fiicele lui, cumva?

    Basescu si stafful lui mereu pregatesc „ceva”, nu social-democratii. Si Timisoara au pregatit-o, pentru ca se desfac de ciuda ca toate partidele s-au coalizat impotriva lui Basescu. Doar cei cu creierii spalati sunt cu Basescu.

    Mie nu-mi plac expresii gen „ce va tot fofilati”? Pot s ava spun sa mergeti la medic, pentru ca, in opinia mea, numai cind cineva pierde teren, isi pierde lacatul de la gura. Sunteti o dezchilibrata – va place?

    Reconciliere cu debarcatorii PD-l-isti nu poate fi.

    Nu am nimic in comun cu Patriciu, nici nu stiu ce spuneti.

    Dupa cum scrieti, nu pareti a avea studii.

  36. Pt Vali

    la asemenea postari insinuatoare si discriminante nu raspund, alegeti-va pe viitor expresiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *