Mai rar caz in ultimii si putinii ani, cind sa fie la noi atita tevatura cu alegerea Presedintelui R.Moldova. Nici alegerile prezidentiale directe nu dureaza si nu implica atita framintare, lupta politica interna si externa. Din acest punct de vedere chiar ma intreb – unde e simplitatea alegerii Presedintelui prin Parlament, cum s-a crezut cind s-a mizat pe evitarea cheltuielilor si a eforturilor de alegere a sefului de stat prin scrutin direct?
Situatia noastra este consecinta a doua lucruri:
1.Introducerea, premeditata, stimulata de cercuri politice rusesti, a institutiei Presedintiei in noile state independente, ca si transformarea unei republici semi/prezidentiale in una parlamentara, pentru controlul, prin intermediul anturajului prezidential, a Parlamentului, a treburilor si a politicii externe a statului. Pentru diminuarea parlamentarismului si a rolului partidelor.
2. Acest control, menit sa cantoneze statul pe orbita rusa, sa poata asigura – intotdeauna sau o perioada de timp cit mai indelungata – luarea in calcul si in circa, cel putin in formatul ideologic al Puterii, a intereselor antioccidentale ale grupurilor etnice neintegrate in societatea moldoveneasca, grupuri ostile romanismului si majoritatii nationale romanesti.
Am urmarit declaratiile, afirmatiile, concluziile si ideile emise de analisti privind vizita lui Marian Lupu la Moscova. Daca nu vor accepta comunistii sa-l voteze, inseamna ca PCRM si gasca antiromaneasca, coloana a cincea a Rusiei, suparate pe «patron», au iesit total de sub controlul acesteia, gonind spre un hau inevitabil, dar actionind ca vestita comunista de la inceputul restructurarii, care insirase in toata URSS afirmatia «Ne postupaemsea printipami!» (Nu ne concesionam principiile!). Dar, de fapt, e vorba de calculul facut de niste tkaciuci privind riscul pierderii iremediabile si irecuperabile a treucii ori al schimbarii acesteia pe inchisoare.
Daca cei de la Kremlin au sugerat votarea lui Lupu, inseamna ca se vor convinge, in cazul blocajului comunist al alegerii sefului de stat, ca nu se mai poate tine aproape o grupare criminala, doar pentru ca iti mingiie complexul imperial. «Rationalitatea» – principiu pe care il tot invoca Putin si Medvedev, ar trebui sa le fie intr-adevar un principiu diriguitor.
Analistii nostri, care au curajul sa spuna ca nu e prea clar de ce un prezidentiabil roman basarabean/moldovean trebuie sa fie «blagoslovit» de Moscova, inclina sa sustina ca asta poate fi si OK. De exemplu, cunoastem ce se declara in presa cind AMN incheia acord cu Edinaia Rossia si ce se declara sau, mai exact, nu se declara acum, cind si PD va semna un acord cu ER.
Asta e. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg. Adica socoteala din Opozitie nu se potriveste cu cea de la Putere. Eu, Vitalia Pavlicenco, de la care nu se poate astepta altceva decit sa condamn «binecuvintarea de la Poarta rusa», as vrea sa spun urmatoarele.
Este adevarat ca tarile mici trebuie sa faca politica inteleapta, asta le poate salva in mersul printre recifurile suboceanice ale intereselor geostrategice prea majore pentru bucatica de pamint romanesc strinsa intre prima tara UE si un regim separatist criminal, protejat de armata statului rus nuclear antioccidental. De ce AIE este toleranta si manifesta ingaduinta in situatia cind Moscova, si nu Bucurestiul, discuta cu PCRM si cu Lupu? Pentru ca astazi acesta e raul cel mai mic. Este adevarat, ne-am tot saturat sa traim cu optiunea «raului cel mai mic». Insa astazi asta e miza. E mai mic acest risc, decit cel al readucerii comunistilor la putere. Daca astazi revin comunistii, viitorul nostru va fi periclitat pentru inca 4-8 ani, care, in viata fiecaruia, sint cit un secol. Daca, insa, Lupu va fi votat de un grup mai destupat la minte din PCRM, inseamna ca, tiris-grapis, in genunchi, in patru labe, in trei, apoi in doua picioare, vom iesi din groapa postcomunista.
Intre altele, nu-mi place Vladimir Turcan, nici cum triseaza, nici cum gindeste, nici cum vorbeste. Insa el are azi sansa sa ia cu el un grup de comunisti care sa deschida calea stabilitatii proeuropene in R.Moldova. Ce mama naibii: oare nu asta au tot pledat – este adevarat, doar declarativ -, comunistii in ultimii patru ani? Este o oportunitate foarte buna pentru Turcan sa fie un al doilea Lupu, numai sa nu intirzie. Si sa-i lase pe paranoicii petrenci, postoici, dodoni si greceanici in comunismul lor puturos. Mai ales ca Turcan nu e membru al PCRM. Eu nu am uitat cum o greceanaia se interesa – ca sa vezi – sa afle cine «a indraznit», in plin regim comunist, din sfera ex-puterii ADR, sa vina la nunta fiicei mele, iar satrapul principal cauta caseta sa ii persecute pe prietenii mei…
Dar sa revenim la Lupu. Marian Lupu are acum o sansa sa rastoarne niste stereotipuri. Poti discuta si cu/la Moscova, si cu/la Kiev, la Bucuresti sau Budapesta, nu mai spun de Bruxelles sau Strasbourg, dar trebuie sa ramii patriotul si exponentul aspiratiilor democratice, euratlantice ale propriilor cetateni. E clar – fara PD nu avem o guvernare proeuropeana si cred ca Dumitru Diacov demonstreaza stabilitate in comportamentul politic. A avut intotdeauna argumentele sale. Acum ele conteaza, pentru ca Diacov are si partea trista a experientei bune a ADR. Lupu, daca ar fi ales, se va confrunta cu asteptarile si simpatia mare pe care lumea o are in privinta sa si salut asigurarile pe care le da – ca va fi sau nu va fi ales, el ramine in tabara proeuropeana. Cred ca acest lucru ii asigura un viitor, spre care el poate sa mearga pe un trend ascendent si acumulind tot mai multa credibilitate. Este mai rar cind o parte mare a societatii il accepta ca sef de stat si trece mai multe lucruri sub tacere de dragul depasirii perioadei grele si incerte ce ne confrunta astazi, de dragul increderii in el si privind conduita viitoare.
Lupu va trebui sa demonstreze ca poate fi si exponentul intelectualitatii, dar si al oamenilor din alte diferite categorii sociale, sa impace toate asteptarile si sa nu dezamageasca, sa ridice asteptarile la alt nivel, sa nu coboare la populism ieftin, incit sa putem constata, dupa mandatul sau, ca Moldova nu poate redeveni niciodata comunista, sa ne convinga si de faptul ca avem caractere, oameni politici ce pot demonstra ireversibilitate pe drumul lor politic, menit sa aduca statul nostru in familia europeana. Sa vedem daca ni se vor indreptati sperantele.
Vitalia PAVLICENCO
super articol!!! mai bun comentator a situatiei ori analisti cum se numeste Botan, care umbla cu fofirlica, inca nu am vazut. Bravo d-na Pavlicenco iata acum am inteles mai bine toate situatiile acestea cu lupusor. MERITATI o nota de zece – 10!!!
Buna seara vizitatorilor si stapanei blogului.
Vreau sa plasez un comentariu mai simbolic, adica cu mai multe simboluri gramaticale. De asemenea as vrea apoi sa citesc parerile referitoare la el ale vizitatorilor cat si a doamnei Vitalia Pavlicenco, fara a neglija desigur ideile expuse de catre autoare, calificandu-le personal drept foarte bune si nespus de bune.
Am deplina convingere ca AIE la momentul actual este o structura viabila in cadrul careea se vor respecta o perioada lunga de timp angajamentele luate reciproc de catre membrii aliantei. Ma framanta intrebarea: ce a facut Lupu la Moscova? Bineinteles ca sunt de acord intru totul cu opinia doamnei Vitalia Pavlicenco expusa in articolul Nu e Lupu, uite Lupu! Risc sa presupun ca Lupu a dat asigurari Moscovei ca Unirea Republicii Moldova cu Romania nu va avea loc cat domnia sa va fi Presedinte, daca eventual va fi ales fiind sustinut si de pretinsa Poarta, vorba doamnei Vitalia Pavlicenco. Sunt increzut ca urmatoarea mare realizare a noastra a tururor ar putea fi Unirea care se poate de realizat, dupa parerea mea personala in urmatorii zece ani. De asemenea sunt increzut ca proiectul Unirii este deja pregatit si de acest fapt stiu nu doar comunistii. De aceea, prima miscare a Moscovei a fost suportul acordat pentru Marian Lupu la alegerea sa in calitate de sef de stat, aceasta miscare fiind ca o eticheta frumoasa care inveleste un produs alterat si oferita parca cadou dnului Lupu, cat si AIE, cat si societatii Republicii Moldova. De ce nu accepta PCRM conditiile Moscovei? Vrea Voronin Unirea Basarabiei cu Patria mama? Desigur nu vrea! Atunci iarasi sunt de acord cu autoarea articolului care afirma ca ori Russia da semne de slabiciune, ori PCRM vrea sa devina independent. As adauga, PCRM cred ca prin Mark Tcaciuk se ambitioneaza si se avanta intr-un razboi contra tuturor, Russia ramanand asa cum a fost – puternica si cu pofte mari si in crestere (despre pofte este vorba). Si daca sa inchei aici, afirm ca relatiile din cadrul Aliantei se pot diminua doar pe seama contrabalantei nascute peste noapte sau poate din timp, nu pot sa ma pronunt – pre nume Marian Lupu. O fi asa, nu o fi asa? Este intrebarea chee catre mine si catre DVS. Daca da – e una, daca nu – e alta.
Pt flowers_of_liberty
Voi incerca sa imi spun opinia.
1. AIE este o structura viabila si nimeni din AIE nu a sarit in sus legat de vizita lui Lupu la Moscova. De ce? Raspundeti-mi, va rog, argumentat. Chiar mai argumentat decit am spus-o eu. Ascultati, de asemenea, pe http://www.jurnaltv.md, discutia Dumitru Diacov-Vitalie Ciobanu si scrieti-mi aici opinia, daca doriti. Voi fi foarte interesata si curioasa sa o aflu.
2. Ce a facut Lupu la Moscova? Da, s-a discutat – LA SIGUR – si problema orientarii strategice a RM, si neintrarea in NATO, si neunirea cu Romania, si neretragerea trupelor rusesti, s-a amenintat ca Rusia nu va ridica sprijinul regimului separatist de la Tiraspol daca… si daca… Sint de acord. Dar incerc si eu sa ma intreb – si ce e de facut? Poate incerca altcineva sa ii convinga pe bolsevici sa il voteze pe Lupu? Nu poate. Stie Lupu ce ii fac la imagine convingerile mele, ale Dvs. si ale altora ca noi privind cu ce o fi fost conditionata votarea lui Lupu de catre unii comunistI? Stie. II este greu? Da. Asta va insemna raspunderea sa doar in fata Kremlinului sau si in fata noastra, a cetatenilor care voteaza aici? Raspunsul este evident.
3. Acum legat de Unirea Republicii Moldova cu Romania. Eu sint pentru. Si nu mi-a placut categoric reactia lui Iurie Leanca la aberatiile lui Petrenco legat de faptul ca, prin aderarea la UE, se pregateste unirea cu Romania. Ne place, nu ne place, le place satrapilor, nu le place, dar ASA ESTE! Am spus public: Tkaciuk a scris intr-un document de uz intern pentru MAEIE ca aderarea la NATO ar insemna unirea cu Romania si el asta, ca patriot moldovean (?????????), nu accepta… Leanca trebuia sa o scalde fara frica, nu sa spuna ca e aberatie. Iata de ce eu nu agreez pina la capat pozitiile lui Leanca si el poate sa nu mi-o ierte cit vrea. O poate spune cumva, inca, Lupu, nu si Leanca. Dar – cind noi vom vota 50 plus 2-3 (majoritatea parlamentara a lui Lucinschi…), adica pentru PL, PNL si, poate, si PLDM, atunci vom spune ca Rusia nu are nici un drept sa ne interzica ceva. Totul se va face prin referendum. Numai ca aderarea la UE e deja disparitia frontierelor, omogenizarea domeniilor in intreg spatiul romanesc – moartea antiromanilor de la noi… Da, inca ceva – si declaratiile proCSI ale lui Mihai Ghimpu, ale Corinei Fusu, ale altora – cum v-au placut? Mie nu mi-au placut. Si am spus-o pe blog. Nici ale lui Filat contra NATO.
4. Si eu sint sigura ca urmatoarea mare realizare a noastra, a tururor, ar putea fi Unirea, care se poate de realizat, in urmatorii zece ani, si cu tot ce mai spuneti. Dar azi trebuie sa iesim din mizerie, apoi sa votam de fiece data pe cine trebuie, sa deschidem spatiul public si – „potom vse karti v ruke s vossoedineniem”. Imi place cite o data sa spun ruseste pentru a le mai da peste bot comunistilor – pardon de cuvintul „peste”.
5. Accept si ideea celor care spun ca Moscova il vrea pe Lupu sa nu ramina Ghimpu acum si nici dupa alegerile anticipate din anul ce vine, adica ar tolera slabirea comunistilor, pentru a evita consolidarea liberalilor la anul, mai periculoasa pentru trecerea R.Moldova pe orbita romano-europeana. Dar asta e situatia si de aceea am subliniat ca de Lupu mult depinde. Eu cred ca el e destept si stie asta, ca acum face o conjunctura de nevoie.
Dar fotografia verde, cu pista de decolare, v-a placut?
De s-ar alege odată preşedintele ţării!!! Dacă cinstit poţi ameţi de cap de atîtea alegeri, de atîta joc politic, doresc să ieşim din criza de nervi creată de alegerea preşedintelui! Cred că alegeri re-repetate sunt un suicid al poporului dar şi mai mare al clasei politice care va da dovadă de lipsă de repect faţă de cetăţeni indiferent de opţiunea lor politică.
un lucru e clar …aripa dura din pcrm detine controlul absolut in partid. degeaba tot au sperat unii si altii ,ca „moderatii” vor prelua puterea in pcrm. pozitia oficiala s-a pastrat la fel de dura … noile declaratii razboinice ale liderilor pcrm ne-au edificat pe deplin asupra acestui lucru . cu un voronin aflat la stadiul cel mai inalt al bolii mintale ce il macina ,pcrm-ul se pregateste de razboiul total si final impotriva tuturor : aie , romania,ue,nato,extraterestri ,ozn-uri … nimeni si nimic nu mai pare sa-i opreasca pe fanaticii bolsevici. nici macar rusia … trebuie grabita schimbarea tuturor simpatizantilor comunisti din toate functiile care le mai ocupa inca .trebuie sparta in forta masina de propaganda comunista – moldova 1.trebuie ajutata chiar de stat media democratica de limba romana – presa,radio,tv,internet… trebuie facut un mare efort de catre toate partidele democratice anti-comuniste de a patrunde in fiefurile traditionale ale pcrm-lui – in special zona rurala . trebuie pastrata o legatura stransa cu diaspora , 90% anti-comunista . va fi nevoie de macar 10 centre de votare in romania , 10 in italia ,10 in spania ,unde se afla comunitati importante ale diasporei .aceste lucruri trebuiesc pregatite inca de pe acum…
Mersi mult pentru raspuns, doamna Vitalia Pavlicenco.
Sunt foarte optimist cat priveste viitorul AIE, de altfel cum am si fost mai tot timpul in ceea ce priveste adevarurile idiscutabile. Ramane doar sa deschidem ochii cuiva sau noua sa ne deschida ochii cineva. Totul este evident.
Dar uneori ma domina urmatorul gand, printre altele vorbind. Iata despre ce vreau sa spun… PCRM dupa alegerile din 5 aprilie a stiut sigur ca indiferent de rezultatele scrutinului vor fi proteste. Doar in cazul cand partidele liberale castigau evident alegerile protestele nu puteau sa aiba loc. PCRM putea sa masluiasca simplu inca un deputat atunci, dar care era rostul? S-a masluit convenabil si „cu masura”. Asa dar, PCRM in opinia mea personala, de asemenea a stiut, a presupus poate ca nimeni dintre deputatii liberali nu va vota candidatura propusa la presedentie de catre comunisti fie ea cine o fi: Marian Lupu, Greceanii, Gropa etc. Ma framanta posibilitatea implimentarii variantei comunistilor cu alegerile din 29 iulie avandu-l pe Marian Lupu in calitate de as din maneca sau mai popular spus de Calul lui Troain. Daca este asa atunci scenariul comunistilor e viu si nimic nu-i poate impiedica pe ei sa voteze in orice formula sau prin asa zisul grup Turcan sau prin alt mod pentru Marian Lupu in a doua incercare dupa 10 noiembrie 2009 sau chiar pe 10 noiembrie pentru candidatul propus de AIE!!! cu demiterea ulterioara a dnului Ghimpu, invocandu-se orice, schimbandu-se preventiv legea de demitere a presedintelui Parlamentului (asa cum a facut anterior si AIE). Guvernul si schimbarile pe directie guvernamentala vor fi acceptate de catre noua majoritate creata, deocamdata (interesanta ar fi aici reactia dnului Filat in pofida eventualei variante presupuse?), iar PL potential ramanand mai bine zis fiind silit sa ramana singur intr-o opozitie adevarata. Nu aceasta au dorit comunistii? Poate guvernarea este o cedare prea mare pentru ei, dar timpul le va rezolva pe toate. Cu atat mai mult ca insasi comunistii nici odata nu au ascuns faptul ca sunt predispusi sa creeze o coalitie larga de guvernamant, ca exemplu serveste lasarea locului liber alaturi de Voronin in prezidiumul Parlamentului, aducerea la cunostinta de insasi Voronin catre dnul Mihai Ghimpu privitor la adresa si locatia viitorului sau cabinet etc. Cred ca au fost mai multe astfel de pilde… Daca nu este asa, atunci bravo Lupu, am avut o parere gresita despre dumnealui. Sa vedem. Suntem spectatori in continuare, am votat mai multi una, deciziile le iau doar patru, sa nu sa se intample alta, iar vinovat sa fie ca de obicei doamna Viatalia Pavlicenco. Glumesc… Speranta moare ultima. Pare dintr-o parte ca atat de aproape a fost schimbarea, libertatea, ulterior se desfasurau alte evenimente favorabile majoritatii cetatenilor RM, apoi altele, apoi altele… Ca intr-un vis. Cine stie. Uneori visele se implinesc… Daca visezi spre dimineata…
1. zaika pavlicenko, da unde ai fost tu pina acum privind procedura de alegere a Presedintelui MOLDOVEI!? parca mirosiai a alteratie prin Parlamentul MOLDOVEI!!!
2. dar de ce tu nu ai luptat cu premidetatia rusilor, o data ce ai stiut ca anume cu ea ai de afacere?
3. dar cum e sa lupti impotriva trecutului cubanez?
4. esti ca o gripa- trebuie doar sa tai radacinele si esti trup.
5. mai esti partid politic?
6. am sa fiu sincer- imi e greata de tine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! – cel mai mizerabil partid platit de serviciile secrete (ori sovietice/rusesti sau romanesti nu conteaza) din MOLDOVA.
7. dar pentru care merite ai primit decoratie romaneasca? mai concret rugam.
Foarte bu articol, dar părerea mea este că jocurile jeopolitice în proporţie de 90 la sută au fost făcute în regiune, şi stabilite la întâlnirea lui Obama cu Medvedev de la Moscova. Acest lucru s-a observat după acţiunile şi declaraţiile care au fost după, inlusiv şi vizitele lui Biden.
Moldova se va uni cu România şi cred că aceasta va fi în circa 10 ani, aici sunt de acord cu # 1.
Cu referire la comunişti, majoritatea din ei, înţeleg foarte bine, că fără imaginea lui voronin, ei vor „muri” ca politicieni şi de aceasta se foloseşte foarte abil atât voronin, cât şi tcaciuc, fiindcă şi ultimul fără voronin este nimeni.
Ei sunt într-o mare dilemă: dacă nu-l ascultă pe voronin – sunt morţi ca politicieni, iar dacă îl votează pe Lupu, atunci şi voronin nu va mai costa nimic pe piaţa politică.
IMI PLACE FOTOGRAFIA CU DOI DE” N „IZ NIOTCUDA V NECUDA ASTA-I RM
tare spus d-na Pavlicenco. dar esenta este non aderarea la UE a RM expusa ferm de „Parta Rusa” si garantii pentru Voronin a nu-l lasa fara mandat si respectiv tiririea prin judecate a fiului si gastei acestuia…
De aceea, cred că pcrm nu va vota pu Lupu. Singura lor şansă sunt alegeri anticipate, care ei sunt conştienţi că le vor pierde, dar îşi vor păstra viabilitatea cât de cât a partidului. În situaţia dată, pentru ei ar fi mai oportună varianta cu un referendum şi alegerea şefului statului de popor, aceasta fiind unica cale de aşi păstra poziţiile şi unitatea cât de cât a partidului.
Pt flowers_of_liberty
Cred ca prin aceste discutii, ne deschidem ochii.
Da, exista un semn de intrebare in privinta „asului din mineca”, alias Calul lui Troain, insa pentru asta exact dezbatem aici problema.
Daca, insa, dupa votarea lui Lupu – si eu am evaluat asemenea risc, dar tot vreau sa nu cred – atunci va fi marea dezamagire si a Occidentului, si a populatiei noastre evansate din societate.
Da, sint de acord cu riscurile pentru PL si PLDM, dar, iarasi, totul e posibil, dar nu trebuie sa admitem.
Si eu as vrea sa nu ne dezamageasca Lupu si sa credem in el, sa aduca o schimbare, insa el are si rolul de a atrage pe cei care astazi au mai putina incredere – in virtutea regimurilor comuniste sovietic si din democratie – in PL si PLDM, vrem noi sau nu.
Pt Marcu:
1. Zaika Marcu, eu am fost in Parlamentul 1998-2001. Am mai scris despre asta. Am votat, in prima si a doua lectura, modificarea Constitutiei privind trecerea la republica parlamentara, insa nu am votat legea dupa returnarea acesteia Parlamentului de catre Lucinschi, pentru ca a cerut prerogative sporite privind politica externa, care inseamna, in Moldova, din pacate, raminerea, prin Presedintii, pe sfera de orbita ruseasca. Deci – sint curata privind responsabilitatea legii noi privind alegerea Presedintelui.
2. Nu am inteles deloc fraza „dar de ce tu nu ai luptat cu premidetatia rusilor, o data ce ai stiut ca anume cu ea ai de afacere?” Cred ca am expricat mai sus, in primul alineat. Este adevarat ca rostul si rolul Presedintiei l-am explicat, prin pozitia mea, pe blog, dar nu eu am introdus institutia aceasta, nici chiar de mine nu a depins modificarea Constitutiei. Atunci au votat si comunistii si au ajuns voturi.
3. Nu stiu cum e sa lupti „impotriva trecutului cubanez”. Nu-l am, am explicat pentru cine intelege: am fost ca sotie de soldat care a fost chemat sa-si satisfaca serviciul militar ca traducator de spaniola, asa cum au fost o gramada de tineri din Moldova. In Cuba, intre altele, eu nu i-am dat voie nici macar sa intre in PCUS, desi, ca si in privinta oricarui tinar destept, se facea incercarea din partea regimului. Eu, din 6 decembrie 1974, pina in 5 septembrie 1976, am fost gospodina acasa, mi-am purtat graviditatea noua luni, ca toate femiele, si am adus in Moldova o fetita de 11 luni.
4. Nu sint o „gripa”, am avut gripa si m-am tratat, sint o femeie activa, care gindeste si isi expune ideile pe un blog. Nu cred ca daca aveti o sotie si isi va face un blog – iar eu ii doresc succes – ea ar putea fi numita „gripa”. Eu am „trup” deja, adica am un „corp”, pentru ca sint fiinta vie. Ceea ce dumneata, pe care inca nu te tutuiesc, vrei sa spui, e ca, daca mi se taie radacinile, devin „cadavru”. Am aratat ca dumneata nici nu stii sa te exprimi corect, cit priveste ce sens pui in frazele formulate aiurea, asta nici nu merita sa analizam. Sint aiureli ale unui frustrat, dar inca nu am inteles de unde vi se trag frustrarile.
5. Nu ca mai sintem partid politic, ci PNL a obtinut de la Ministerul Justitiei recunoasterea deciziilor congresului al II-lea, lucru respins ilegal de ministrul justitiei comunist. Avem structuri, dar acum nici partidele aflate la guvernare nu activeaza prea intens in teritoriu. Daca nu te temi sa te developezi, te invit la viitoarea sedinta a consiliului nostru politic, pentru a vedea daca „eu mai sint partid politic”…
6. Mie nu-mi e greata de persoanele care vin pe blog, pentru ca nu le cunosc, sint anonime, dar si pentru ca asta nu e crestineste. Ai o alta religie, in care asta se poate? Resping o asemenea religie.
7. Nu inteleg nicidecum de ce numesti PNL „mizerabil partid platit de serviciile secrete (ori sovietice/rusesti sau romanesti nu conteaza) din MOLDOVA”. PNL nu are bani de la nimeni si nu a avut niciodata, de la formarea sa. Tocmai din aceasta cauza am mers cu MAE in alegeri, care au gasit, spre fericirea lor, finantare. Nu am mers – pentru ca nu am avut bani, nici la 29 iulie la alegeri. Oamenii in PNL sint din convingere, nu pentru bani. Noi am participat la locale, in 2007 si unde am depus listele, am luat 5 la suta. Dar exista, desigur, partide, despre care si eu cred ca au bani pentru anumite scopuri, nu chiar de aderare la UE si de relatii strinse cu Romania. Acesta nu e cazul PNL. Mai mult – nu te respect, dar va voi spune un lucru – care sa fie si pentru altii ce citesc aceste raspunsuri – la formarea PNL, unii colegi de partid s-au angajat sa finanteze partidul, iar eu sa fiu mai mult cu responsabilitati organizatorice si politice. Lucrurile nu au mers asa si eu am ramas fara ajutor financiar, lucru pe care il compensam prin contributiile persoanelor din conducerea partidului, care pot face aceasta.
8. Nu am la indemina ce scrie pe documentul care insoteste ordinul meu romanesc, voi ajunge diseara acasa si voi reproduce aici textul. Dar mai bine stiu cei care mi-au acordat ordinul, cu mine nu s-a negociat, nu m-au informat din timp, a fost o surpriza sa il primesc. Ce cred eu „pentru ce me-a fost acordat?” Pentru ca, din 1991 si pina in 2004, cind am primit Ordinul (iar atunci nu eram nici deputat, nici nu detineam vreo alta functie publica), am promovat necesitatea orientarii europene a R.Moldova, am pledat pentru relatii strinse cu Romania, am contribuit la aceasta cu ce am putut – fie cind am fost director-adjunct la Moldova-pres, redactor-sef la Mesagerul, deputat in Parlament, coordonator de programe la Editura „Litera” – am ramas constant pe sprijinul aspiratiilor europene si romanesti, am aparat valorile naionale.
9. Dumneata nu ai meritat nici un raspuns din cele date corect si sincer de mine. Insa eu le-am dat, ca si in alte dati. De ce? Pentru ca: 1. Sint o femeie puternica si nu ma descurajeaza orice natarau. 2. Stiu ca mai citesc si alti oameni blogul si puteam lesne sa dau textul obraznic la spam si sa nu fiu obligata sa raspund. Eu am demonstrat ca am ce spune si ca ironia, batjocura, sfidarea si „greata”, in definitiv, pe care mi le expui, sint inutile si urite. Bine ca nu te cunosc. Si, totusi, invitatia mea la sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL ramine in vigoare. Sa vad daca vei avea acelasi curaj ca si dupa un nume ascuns… Eu cred ca nu vei avea. Dar iti arunc manusa.
Pt Iuliu
Sint de acord cu ce spuneti. Si este foarte corect ce ati zis privind dilema comunistilor: dacă nu-l ascultă pe voronin – sunt morţi ca politicieni, iar dacă îl votează pe Lupu, atunci şi voronin nu va mai costa nimic pe piaţa politică.
Doamna Pavlicenco, sunt flatat că concluzia mea are ceva real în sime. Mă interesează să văd părerea Dvs ce se referă la axa Rusia – SUA în problema RM şi care dredeţi că este scenariul cel mai reuşit, din punctul Dvs de vedere, pentru un final cât de cât benefic pentru sistemul politic şi cel mai important pentru cetăţeni?
Am postat pentru prima data blogul interesandu-ma titlul acestui articol si opiniile Dvs vizavi de situatia creata din perspectiva alegerii Presedintelui in tara asta……si ,in ultima instanta , sunt de acord asupra modului de abordare de catre Dvs a acestei crize politice…..dar,trecand peste asta ,ceea ce mi se pare uluitor este faptul ,cum diversi cuimpalaci incearca sa va intimideze ,jignindu-va prin a invoca afirmatii neintemeiate…..Nu doresc sa fac o pledoarie pentru performantele Dvs. dar apreciez toleranta si curajul de care dati dovada si va doresc succes in activitatea Dvs……
Pt Iuliu
Despre axa Rusia – SUA în problema RM pot spune ca multe depind de conjunctura politica externa, dar multe depind si de noi, de R.Moldova. Nimeni nu vrea probleme in relatiile dintre doua mari puteri de dragul unui stat mai mult artificial, a unui stat-problema. Ca asta sintem noi azi. Lupta pentru noi nu ca tara, ci ca zona strategica, se face in subteran. Unii spun ca deja SUA ne-au lasat pe mina rusilor. Eu nu cred asta dupa declaratiile lui Joe Biden, vicepresedinte SUA, facute la Bucuresti. Pe de alta parte, chiar daca r fi asa, totuna ar trebui sa facem asa ca SUA sa se convinga de faptul ca vrem sa fim in zona vestica, unde este alta democratie, unde sint alte valori si unde omul e respectat ca om.
Adica, daca mesajul ar fi mai clar, ar fi sprijinul mai mare din partea Occidentului. Daca vom face reforme, vom avea si mai mare ajutor vestic.
In general, politicile interne si externe trebuie anuntate si onorate dupa principiul – procedeaza asa ca nimeni sa nu poata face abstractie de tine. Adica sa fii pertinent, sa impui sa fii respectat, pentru a putea apoi solicita sa nu fii obiect de tirg. Pentru ca astazi inca asta sintem.
Daca vom fi duplicitari, farisei, vom vrea sa fim cu fundul in doua luntri si cu un ochi la rasarit, cu altul la apus, vom sta nici incolo, nici incoace.
Din pacate, insa, fortele politice actuale sint in mesaje prooccidentale, insa au in spate au, cred eu, grupari care trag cu ochiul si spre Est si aceasta e o problema care inca nu a rabufnit. Sper nici sa nu rabufneasca.
Cind spatiul public va fi deschis, guvernantii vor fi nevoiti sa fie mai expliciti, ceea ce ii va obliga sa spuna mai clar si sa faca mai clar.
Pt valdis
Va multumesc si va mai invit pe blog. Cit priveste postarile neobrazatilor, eu totuna le raspund. sa le fie lor rusine, nu mie.
VP spune: „3. Nu stiu cum e sa lupti “impotriva trecutului cubanez”. Nu-l am, am explicat pentru cine intelege: am fost ca sotie de soldat care a fost chemat sa-si satisfaca serviciul militar ca traducator de spaniola, asa cum au fost o gramada de tineri din Moldova.” rid cu lacrimi sinteti hazlie! o gramada de tineri din Moldova isi satisfaceau stagiul militar ca traducatori hahahaha !!!! un simplu soldat traducea spaniola ahhahaha!!! ei uite ca neamurile mele au avut norocul sa isi satisfaca vreo 12 ani de stagiu militar in afganistan luptind pentru rusi. ei dar ei au gasit scoala de spaniola inchisa si nu au mai avut ce sa traduca si cui sa traduca. ne luati de prosti! pe timpul comunistilor nu se pleca pe criterii de performanta si eu am trait in comunism si stiu ca afara din Romania se pleca doar pe criterii politice, mai ales in ultimii 10 ani ai dictaturii piticului. deci nu ne luati de prosti. parca si vad cum iese dimineata polcovnivcul, aduna soldatii: bai care gavaresti spaniola? ne trebuie un om pentru cuba…si iese in fata un soldatel: ea gavari tovarisci polcovnic…harasho soldat, fa-ti valiza miine mergem in cuba…Doamne cit ne prosti ne crezi?
Pt visatorul
Daca as fi ca dumneata, ori as sterge postarea, ori ti-as spune ca esti un prost.
Eu nu voi face asta, pentru ca am rabdare si nu am ce ascunde.
Sotul meu a terminat scoala cu medalie de argint (eu – de aur). Tatal meu a fost ucis la 24 de ani, banditii i-au taiat capul, o mina si un picior, fiind desemnat director de scoala dupa mama mea, gravida cu mine si avind o fiica deja, pe sora mea, si fiind absolventa a unei Scoli normale la Iasi, „repatriata” la virsta de 19 ani, in 1940, de la Iasi in Basarabia, ea fiind din 1921. Nu s-a recasatorit. Tatal meu a fost ucis la 26 iunie 1953, eu m-am nascut la 29 octombrie 1953. Bunicul meu a fost mobilizat de rusi la 16 aprilie 1945, cu trei saptamini inainte de sfirsitul razboiului. Nu avea 50 de ani, era agronom, toate fotografiile alor mei sint pe blog, la fel ca si intreaga istorie, daca veti cauta articolul In cautarea parintilor. Bunicul patenr a plecat pe front cu Biblia subtioara, spunind ca „ne-a mobilizat Antihristul”, adica rusii, bolsevicii. A fost ucis, fiind luat de KGB intr-o noapte – asa au spus oamenii intorsi acasa.
Sotul meu a ramas fara tata cind era in clasa a sasea. Cinci frati si surori dupa el, cea mica – in burta, la fel ca si cazul meu, nascuta la trei luni dupa moartea tatalui, adica nu l-am cunoscut.
De ce am scris asta? Noi nu am avut labe paroase, protectii, ca altii. Insa, probabil, am fost capabili, pentru ca am invatat bine.
Cine invata bine era trimis la Moscova, Minsk, Kiev. Harcov, Moscova. Sotul meu a fost trimis din anul 3 la Moscova, unde a invatat, ca si mine la Chisinau, la Facultatea de Limbi straine. Eu, la Chisinau, la franceza, el, la Chisinau, apoi la Moscova – la spaniola. Dar s-a specializat la literatura. A avut si profesoare de origine spaniola. A avut si buni profesori rusi, din vechea aristocratie ramas in Rusia. A avut foarte bune relatii cu romanii care invatau la Moscova si mai nu s-a casatorit cu o romanca, ea fiind gata sa vina sa lucreze la Chisinau. Insa nu s-a casatorit, pentru ca nu a vrut sa faca probleme numeroasei sale familii. Eu l-am cunoscut cind a venit dupa studii de la Moscova la Chisinau. Eram in anul 3. Stiti ce a lucrat intors de la Moscova? Laborant la laboratorul fono, cu 70 de ruble pe luna. Abia apoi a fost primul care a inceput sa predea literatura universala in romana. Este foarte respectat in Moldova si in Romania. In cheama Sergiu Pavlicenco, interesati-va.
La Moscova nu a facut militaria tiris-grapis, po-plastunski (nu stiu daca sinteti din Romania sau din Moldova, ca sa stiu daca intelegeti), ci traducerea militara. Sigur, nu a fost soldat, ci locotenent, ca toti cei care faceau catedra militara. Numai ca aici, la Chisinau, se facea un fel de armata in cantonamente la Balti, la Aneni, nu mai stiu pe unde, dupa catedra militara, in timp ce cei cu traducerea militara erau chemati sa fie traducatori. Unde, in Cuba, nu a jucat nici un rol ca erai locotenent (atunci se spunea in „moldoveneste” „leitenant”) sau simplu soldat. Asta a fost povestea si celelalte prostii scrise de dumneata sint totale aiureli. Nici sotul, nici eu nu am avut nici cea mai mica relatie cu nici un serviciu secret. Niciodata. Dimpotriva, tineri casatoriti fiind, am plecat fara permisiune – nu stiam ca trebuie sa o luam – am plecat cu el in deplasare intr-o regiune in timpul aflarii in Cuba. Intorsi la Havana, mai nu ne-au expediat acasa fara drept de a mai trece vreodata granita URSS. Ne-au iertat pentru ca eram foarte tineri – el avea 25 de ani, iar eu – 20,5.
Daca toate astea nu sint de ajuns, eu cred ca am de a face cu un om rautacios sau pus sa scrie numai rau, de parca nimic nu intelege, nimic nu aude, nimic nu-l poate convinge fata de ce i se nazareste lui. Sint oameni vii, care au fost si ei in Cuba, una fiind ulterior profesoara fetei mele la scoala de muzica (fiica e violonista si locuieste in Germania), pentru clasele primare, Sint colegi de-ai sotului, din primii doi ani de la spaniola la Chisinau, care au fost si ei traducatori in Cuba, dar ei au fost pe contract, nu ca serviciu militar, pe care il „onorase” in RSS Moldoveneasca. Sotul a fost chemat pentru satisfacerea serviciului militar.
Daca nici asta nu explica totul clar, eu cred ca nu mai face sa-mi bat degetele degeaba cu un anonim bolnav la cap. Sau la suflet.
1. Cu Marian Lupu preşedinte, R.Moldova va „evolua” exact cât a evoluat şi cu Voronin ca preşedinte. În afară de vârstă, nu e nici o diferenţă între ei.
2. Partidocraţia pe care încearcă R.Moldova să o adopte e o soluţie greşită. E drept că există şi ţări onorabile (Belgia, Austria) axate pe acelaşi gen de partidocraţie, dar ele nu reprezintă nimic la nivel european şi nici nu merg în vreo direcţie. Se vede treaba că şi intenţiile politicienilor din R.Moldova tot astea sunt.
normal ca sint din Romania. „po-plastilinski: ala il poti spune in limba romana si pentru moldoveni si pentru romani, dar aici ai o problema ca gindurile in cap iti sint in rusa in timp ce esti cetatean roman. daca eram moldovean intelegeam ce inseamna po-plastilinskii pentru ca am fi vorbit nu-i asa? in rusa cum vorbiti voi in pietele noastre intre voi si pe la facultati prin tara asta care prin semnatura lui Basescu mai deschide doua consulate.
si inca astept raspunsul daca iti convine sau nu ca Romania asta prin Basescu mai deschide doua consulate acolo sa va dea mai repede vize si cetatenii! nu ocoli raspunsul!
Pt visatorul
Nu „po-plastilinski”, ci „po-plastunski” – era o expresie folosita de catre militari si tinerii care faceau la Chisinau catedra militara la institutiile de invatamint superior, care insemna soldatul din fortele terestre, mergind pe burta, pe coate, cu arma in spate, spre tinta. Eu nu cunosc exact expresia in romaneste, ca nu am de unde, doar sa o caut in dictionar.
Eu nu gindesc ruseste. In perioada sovietica eram apreciata ca „nationalista” (de fapt, ca si acum). Si sotul, si eu sintem doctori in filologie, el – in literatura spaniola, apoi habilitat in receptarea literaturii, eu – in filologia romana.
Fiica mea a mers in Romania si a invatat la Liceul „Dinu Lipatti” de la 15 ani, cu prima promotie de tineri, cind s-a permis asta. A invatat foarte bine, nu a avut niciodata probleme cu limba romana, fiind din familie de invatatori, cu bunica materna avind scoala romaneasca si cu un strabunic, invatator de clasele primare, roman si el, care nici nu cunostea rusa la sat. Este adevarat ca romanii, educati prosti, au numit-o si pe ea, ca si pe alti basarabeni, „rusi”, „bolsevici”, etc., in timp ce aici era „fiica de nationalisti”. Pe mama mea au vrut bolsevicii sa o scoata din invatamint pentru ca spunea „popor”, si nu „norod”, ca in limba santista, de peste Nistru. A avut infarct la 37 de ani.
Impreuna cu un reputat cultivator al limbii romane la noi, un om foarte erudit, Vlad Pohila, am editat prima cartulie „Sa citim, sa scriem cu litere latine”, care a servit drept prim-manual pentru romanii basarabeni cind la noi, in 1989, limba |moldoveneasca| a capatat statut de limba de stat si s-a trecut la grafia latina. Cartea a aparut cu doua zile inainte de aprobarea de catre Parlament a istoricelor decizii. Iar ca onorariu, am primit cite 200 de exemplare, pe care eu, pe ale mele, le-am dus in scolile din Grinauti si Pelinia-Riscani, unde am invatat, iar Vlad – in scoala sa, din Putinesti-Floresti.
Deci – este o jignire nemeritata adusa romanilor-basarabeni ca mai gindesc ruseste – ei nu sint vinovati pentru asuprirea la care au fost supusi de catre ocupantii rusi. V-as fi vazut eu pe voi cu rusii in cap. In zonele cu populatie majoritar maghiara din Romania romanii cedeaza in fata ambiantei si a conditiilor, se arata slabi si se pling de maghiarizare. Noi sintem sub rusi din 1812, cu unele intermitente, trimisi in Siberia, bagati in gropi de var, supusi foametei si adusi la canibalizare. De ce? Simplu. Pentru ca Romania ne-a abandonat. Si-acum dumneata vii si iti bati joc de romanii basarabeni, care au, fiecare in familia sa, niste oameni ucisi de regimul comunist sub diferite forme? Nu calca in picioare oamenii supusi crimelor bolsevice, ca faci pacat. Basarabenii trebuie ajutati sa scape de trecutul care i-a calicit si mutilat, pe care l-au avut impotriva vointei lor. Daca nici asta nu intelegi, chiar ma mir ce satisfactie ti-ai gasit sa arunci venin, ca forma de afirmare a personalitatii.
De ce scriu toate astea cu rabdare? Pentru ca astept, elementar, niste scuze, chiar si cele mai seci. Eu cred ca ar trebui sa multumesti, ca mai afli ceva din ceea ce nu ai de unde sti, pentru ca nici voua, in Romania, nu vi s-a predat nimic despre soarta romanilor basarabeni.
Oricine in locul lui Basescu ar fi luat decizia privind consulatele. Poate ca unii ar fi facut-o cu mult mai devreme. In general, eu nu admit intrebarea cu „daca iti convine”. Eu am cetatenie romana din 1992. In Parlamentul trecut, in luarile mele de atitudine la posturi de radio, televiziune, pentru agentii am dat declaratii personale si declaratii ale PNL privind necesitatea deschiderii consulatelor. Ieri am fost la postul de radio „Vocea Basaraniei”, la care am salutat autorizarea, pentru alegerile prezidentiale din Romania, deschiderii a 13 sectii de votare in R.Moldova si i-am chemat pe oameni sa iasa cu mindrie, cu fruntea sus si fara frica la votare pe 22 noiembrie. Si nu am spus nici macar pentru cine sa voteze, conform opiniei mele sau a partidului pe care il reprezint. Noi vom lua decizia pe cine sprijinim. Pozitia mea e pentru Crin Antonescu. Ce mai vrei sa stii?
Mai bine intrebati-va de ce a trebuit parlamentarul roman basarabean in Legislativul Romaniei, Tudor Pantiru, sa propuna si sa promoveze, cu greu, amendarea Legii cetateniei. De ce nu a facut-o Boc, adica peledemistii, Guvernul, Elena Udrea. Sulfina Barbu si toata liota de barbati PeLe-Disti, carora problemele noastre le sint exact in … cot.
Eu astept scuze. Cred ca este o chestie de onoare, chiar daca dumneata esti sub „protectia” anonimatului, iar eu – nu.
Pt Marcu
Asa cum am promis, postez textul care v-a interesat, legat de „dar pentru care merite ai primit decoratie romaneasca? mai concret rugam”.
„Presedintele Romaniei
Dorind a rasplati meritele importante ale doamnei Vitalia Pavlicenco, filolog, in semn de apreciere deosebita pentru implicarea, talentul si contributia personala la sustinerea si promovarea culturii si civilizatiei romanesti in Moldova de peste Prut, pentru sustinerea constanta a valorilor democratiei in Republica Moldova, pentru activitatea rodnica depusa in vederea largirii si intensificarii legaturilor culturale si economice intre Republica Moldova si Romania, confera Ordinul National «Pentru Merit» in gradul de Comandor. Dat in Bucuyresti la 24.VIII.2004, Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, Cancelarul Ordinelor (o semnatura), decret nr.649 din 24.VIII.2004, Brevet PM nr.Com.342, nr.crt.76964.”
Este si un raspuns pentru Vlad Cubreacov, fost deputat PPCD, care scria pe undeva ca a cautat prin decretele Presedintiei si nu a gasit asa ceva. Eu – nu am cautat. Am intrebat ocazional pe altcineva care are ordin ce se mai cuvine pentru asta – mi s-a spus – fanfara romaneasca la inmormintare…
si eu am neamuri ucise in Basarabia si deportate in siberia dupa cum ti-am mai spus…dar ai uitat, te-ai luat cu treaba si ai uitat…mie in Romania mi-a predat totul despre soarta basarabenilor bunica mea, fii sigura ca poate stiu mai multe decit tine care esti nascuta dupa mama mea ca virsta si mereu la noi in casa se vorbea despre soarta neamurilor mele duse de rusi prin siberia, nu esti singura care a suferit. nu Romania v-a abandonat ca avrut ea asa, asa s-au facut cartile pe la Ialta…si cind v-am redescoperit in ’90 ce am vazut? limba rusa cit cuprinde…mai nou ne faceti tigani pe unde ne prindeti! noi va intindem minile voi va tineti mindri ca sinteti rasa pura iar noi sintem tigani si nu vreti sa aveti de-a face cu noi. nu vezi ce logica ai? moldovenii nu sint vinovati ca vorbesc ruseste nu e vina lor ca nu si-au conservat limba, dar in aceeasi logica de 2 lei Romania v-a abandonat. a fost vina Romaniei cumva? trebuia sa dam foc moscovei sa ca luam basarabia inapoi? ai vreo idee ce trebuia facut din ’44 pina in ’89? ca sa iti reimprospatez memoria pentru ca nu erai nascuta iti spun ca bunicul era ofiter de cariera ( nu traducea nimic ) si Maresalul Anotnescu a spus: ROMANI VA ORDON TRECETI PRUTUL! si l-au trecut si au eliberat basarabia, deci am avut „boase” sa ne batem cu rusii ca sa va scapam de ei. a fost un razboi de eliberare daca asta iti suna vreun clopotel in capul ala…apoi rusii, englezii, americanii au impartit totul si in capul dumitale trebuia sa ne batem cu toti sa pastram Romania Mare…ei uite ca nu s-a putut asta…si asta nu inseamna ca Romania v-a abandonat…
e bine ca-l doare in alta parte pe geoana de voi sau pe crin antonescu…daca vine unul din ei o sa vezi cam unde-l doare de voi. o sa va umple antonescu de bine de n-o sa mai puteti sa-l duceti.
e bine ca ii ajuti dumneata pe basarabeni sa scape de trecut…ii indopi cu liberalism si idealuri…te si vezi in fruntea lor trecind prutul…
somn usor crin mai mult de 15% nu vede.
mai sint oameni pe blogul dumitale care asteapta scuze pentru ca i-ai amenintat si blestemat…si nu le-au vazut.
si pentru ca bunicul a luptat contra rusilor ca sa elibereze Basarabia a facut si inchisoare daca vrei sa stii. asta drept medalie si onoruri din partea statului roman in ’48-’52. si a murit in ’82 impacat ca a facut un lucru patriotic demn de un soldat roman. nici macar nu a primit onoruri sau medalii sau tinichele. deci dupa cum vezi dumneata unii lupta pe front si nu primesc decit puscarie si excursii prin siberia, altii fac publicitate prin presa si obtin medalii cu care apoi se lauda. bunicul cu ce sa se laude? ca a luptat pe front contra rusilor? pai si-a primit recompensa. la fel cum si stra-bunicul era culac si a primit si el o excursie in siberia. din vina Romaniei aia care l-a abandonat.
exista un proverb romanesc : nu iti place dar iti convine ( ti-l traduci dumneata in rusa )…nu iti place ca Basescu a semnat decretul de deschidere a consulatelor ( ca sa navaliti mai repede la vize si cetatenii ) dar saluti deschiderea lor pe motiv ca oricine facea asta…poate ai vreo problema ca vine Filat in vizita la Base?
am sa aflu cind ai sa vii la Bucuresti si fii fara grija ai sa ma vezi cine sint, cum arat ca sa nu crezi ca sint doar un IP. nu mi-e frica de dumneata. si am iti spun si in fata lucruri sa nu crezi ca ma dau dupa copac, ca ma sperie eminenta dumitale. o zi buna.
textul lui ilici e bun de adormit membrii pcr-fsn-pdsr-psdr-psd…gargara comunista adica. adica ti-a dat impresia ca el chiar crede ce spune. si ordinul e pe 24 august…in timpul comunistilor noi pe 23 august serbam ziua eliberarii de sub jugul fascist cu ajutorul armatei rosii. hahaha a dracu coincidenta!
Privind din departare.
Partidul comunist are o ideologie perfeczionata in zeci de anni de zile.
democrazii sint tineri politicieni si fac greseli.
De esemplu greseli mai ales diplomatice.
Trebue sa se inveze sa fie smeceri,dar nu puzin.
Trebue sa aiba analisti(un fel de CGB interni),ca sa le presinte analisa situaziei si cea ce ar trebui sa sica in anumite conteste politice.
Sint de acord cu D-na Pavlicenco,in ce priveste Lupu.
E cel mai smecer dintre tozi.
Filat in scimb e mai sincer si e mai cu caracter.
Lupu nu stiu ce continut are in fond.Daca are niste valori de basa,de acord cu toata viclenia lui.Dar daca e lipsit de scrupule apoi vai si amar de capul nostru.
pt visatorul
Citi imbecili, din pacate, avem pe pamint!
O prezenta intensa in eter a Doamnei Vitalia. Bravo! Aici e link-ul
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/rostul-zilei-cu-valeriu-saharnianu/5433–audio-rostul-zilei-4-noembrie-2009-
Pt dna Pavlicenco
Am ascultat si eu emisiunea de la VB si mi-a placut prestatia Dvs. Sincere felicitari si sper sa va auzim mai des! Va rog insa retineti-va putin, cand raspundeti unor „visatori”.
Am fazut acum cateva minute o caricatura cu totul mizerabila in moldova suverana. Oare cum se poate sa cayi atat de jos?
As vrea sa stiu ce credeti despre sondajul IMAS. Pentru mine e suprinzator ca PLDM are un procentaj mai mic decat PD, iar pe de alta parte PCRM e inca totusi foarte puternic
ai dreptate si ei au cetatenie romana dar au nume rusesti si au tinichele puse pe piept de un regim bolsevic-iliescu. nu-ti place sa ti se dea peste nas ca nu numai dumneata ai suferit in trecut!
Vreau sa ma includ in discutia de pe blogul doamnei Vitalia Pavlicenco abordand subiectul concilierii intre frati indiferent de ceea ce a fost si ceea ce este. Reesind din realitatile din trecut si din prezent intentionez sa incerc sa-mi expun parerea precum ca ziua de maine si anume ziua de maine, 6 noiembrie 2009 sau in dependenta cand ne vom hotari sa incepem implimentarea conceptului pe care vi-l propun, sa reprezinte o noua etapa in relatiile noastre de neamuri adevarate.
Invinuirile reciproce precum ca cineva face sau a facut mai mult pentru reintregirea neamului trebuiesc lasate intr-o parte. Propun sa facem ceea ce poate fiecare in masura posibilitatilor urmarind aceasta idee nobila fara a contabiliza actiunile, declaratiile si alte masuri intreprinse. Certurile invrajbesc oamenii, rar individ care se va abtine sa raspunda unei ofense cu o alta moneda. De aceea ideea principala propun sa fie curmarea tentativelor de cearta evidenta prin toate mijloacele accesibile si civilizate. Iar ipoteza de baza a discutiei intre noi sa fie urmatoarea: Nu avem ce imparti pentru ca mai intai avem de adunat. Iar adunatul il subinteleg prin fraza: Hai sa ne unim intr-un bun sfarsit, apoi vom mai vedea, dar oricum fara cearta. Fara cearta – notiunea emblematica, care trebuie sa fie ca o constitutie a noastra si in discutii, si in negocieri si in neintelegeri avand in vedere ca orice fiinta umana este un individum cu caracteristicele specifice acestui subiect deosebit al naturii. Daca vor apare semne de galagie intre neamuri, cineva sa fie bun si sa aiba curajul sa spuna: stop! Se incalca constitutia! Totul de la inceput!
Se vorbeste mult despre alipirea Republicii Moldova la Romania, dar vorbeste cineva oare despre alipirea Romaniei la Republica Moldova ca o solutie a rezolvarii Unirii tarilor romanesti? Si daca vom considera ca RM este restantiera la capitolul romanizarii atunci oare la ce etapa este Romania avand in vedere posibilitatea acceptarii RM in componenta statului roman? Oare referendumul recomandat RM in privinta Unirii este recomandat doar RM? Oare un referendum in Romania in privinta alipirii Romaniei la Republica Moldova avand ca scop reintregirea statului roman si neamului romanesc nu este binevenit? Oare poate cineva considera ca in RM mai putina lume doreste Unirea? Eu de pilda consider ca intr-un an- doi s-ar putea de efectuat si un sondaj in aceasta privinta. Insa desigur ca conditia obligatorie ar fi sa nu mai fie comunistii la conducerea RM.
Mai am de spus inca unele lucruri dar voi incerca sa le sistematizez cat de cat ca sa nu fiu invinuit apoi ca nu sunt pe intelesul tuturor.
Sunt interesat de comentariile DVS privitor la posibilitatea de a discuta constructiv si fara invinuiri, fara varsare reciproca de zoi in cale adica fara CEARTA si cu deosebita placere as citi opiniile DVS privitor la ALIPIREA ROMANIEI la RM.
Naluca libertatii care pana mai ieri bantuia RM s-a transformat in ceva vizibil, palpabil si deosebit de miresmatic. Insa Moldova n-a scapat de naluci… Naluca Unirii tarilor romanesti tot mai des da tarcoale pe la feresterle celora care n-au somn noaptea…
@ Vlad))))
IMAS-ul este un imash)))) pentru vite)))) Adevaratii specialisti sociologi garanteaza ca sondajul este fals)))) argumentand, descifrand, dezbatand)))) Sigur, jur, ca am auzit chiar astazi parerea unui om deosebit, unui profesor cu litera mare, unei personalitati deosebit de credibile in aceasta privinta care a spus diplomatic ca nu-mi vine a crede ca s-a schimbat ceva la IMAS iar daca nu s-a schmbat atunci adevarul este undeva la mijloc))))
Pt Vlad
Cred ca procentul mai mare al PD si mai mic al PLDM are mai multe explicatii. 1. Oamenii nostri sint „jelosi”. Acum Lupu pare rabdator si nedreptatit. Si considera ca intelegerile sint sfinte in AIE, comunistii nu sint buni, iar Lupu trebuie sprijinit. 2. Alta explicatie ar fi ca asteptarile PLDM-istilor, din cite stiu si eu, in teritoriu, sint mari si nu sint multumiti ca nu maie nevoie de ei acum. Ar fi parca uitati. Va spun ce stiu personal. Asta nu am spus-o la VB. 3. Lupu place la oameni, cred ca v-ati convins cu cele 13 procente, e perceput ca intre doua tabere. Astea ar fi unele explicatii.
Pt flowers_of_liberty
Eu nu cred in IMAS. Nu mi-a placut ce a facut in acesti ani impreuna cu IPP. In plus, se stie, IPP, prin Oazu Nantoi, prin Viorel Ciubotaru, au avut mereu slabiciuni fata d esocial-democrati. Asa „e mai sigur” in Moldova. Dar cred ca aici e si cuvintul Vestului, caruia ii plac mai multi cosmopolitii decit „nationalistii”, cu care astazi sint asociati liberalii – puri sau liberali-democrati. Nu-mi inspira deloc incredere seful IMAS. Sint unele decizii pe care le iau nu dupa criterii, ci dupa vot, adica dupa influenta politica venita de unde?.. Asta e…
Pt doamna Vitalia Pavlicenco.Am scris prima data pe blogul dumn. acum cateva saptamani.Stimez basarabenii care au iesit in strada in aprilie si consider ca iubesc mai mult Romania decat noi romanii din Romania.Insa aici trebuie sa ii dau dreptate partial lui „visatorul” .Pentru ca Romania nu va abandonat dupa razboi ci vremurile de atunci nu erau in favoarea noastra.Istoria o cunoasteti,de revolutie va amintiti,comunismul ne-a transformat in ce suntem azi,nu are rost sa ne ascundem dupa degete.Romania in ziua de azi e o tara de zombi.Romanii nu se mai implic in viata politica,romanii nu se mai implica in nimic,pur si simplu nu mai iau atitudine.Mai auzi cateodata la tv. ca patronii ajung sa isi bata angajatii iar fraierii aia(pentru ca asta sunt) apleaca ochii si spun „bine ca am un loc de munca”.Romania din 90 pana acum e drept nu a luptat prea mult pentru moldova dar nu a luptat pentru ca nu a putut sa se ajute nici macar pe ea.Exact asta va spuneam in comentariul de acum cateva sapt.,in romania e nevoie de o alta generatie de oameni politici,nu basescu,nu antonescu,nu geoana si in nici un caz nu iliescu.De Cristian Diaconescu mi-a placut pentru ca a arata ca are caracter puternic.E adevarat ca exista multi „romanii, educati prosti, au numit-o si pe ea, ca si pe alti basarabeni, “rusi”, “bolsevici ” dar si in moldova exista basarabeni care numesc romanii tigani,dar asta nu inseamna nimic,stiti de ce?Pentru ca pur si simplu sunt niste idioti fara cunostinte de istorie.Va mai spun o data,vreti sa faceti o diferenta?Implicativa in viata politica romanesca.Eu ca roman nu am pe cine vota la alegerile prezidentiale,pur si simplu,iar coruptia care este in floare in Romania impiedica „patria mama” sa ajute si sa dezvolte R.M.La noi criza financiara in proportie de 50% e provocata de coruptie,incompetenta si birocratie.Vedeti companii mari precum C.F.R-ul………….La revedere!!!
dear flowers daca plecam de la rationamentul ca majoritatea covarsitoare din Romania traieste cu impresia si ideea ca daca treci granita intri la rusi si alt oras in afara de Chisinau nu cunosc, un sondaj referitor la alipirea Romaniei de RM moare inainte de a se naste. 22 de milioane de romani sau citi om mai fi acum nu or sa vrea sa se lipeasca ei la o tara cu maxim 3 milioane – daca mai sint si aia ca multi au plecat si de acolo. romanul de rind e azi preocupat sa gaseasca bani sa isi duca traiul de zi cu zi, nu-i arde lui de uniri, nu face efortul sa gindeasca ca si acolo sint romani la fel de saraci ca si cei de aici. le spune rusi si cu asta a incheiat subiectul. de asemenea flowers fii sigur ca aici nu o sa curga sampania cind se va deschide traficul de mica frontiera. normal ar fi sa primim in casele noastre o familie de basarabeni sa le aratam ca ne pasa. asa ar fi normal, dar societatea romaneasca e bolnava dupa 20 de ani de bolsevism, coruptie…personal astept sa se deschida traficul pentru ca am interes si de aia urmaresc cu sufletul la gura evenimentele si astept cu nerabdare lista localitatilor. s-ar putea sa fiu dezamagit, localitatea care ma intereseaza sa nu intre pe lista, dar asta e…consider ca un pas a fost facut. ridic capul si sper in continuare. la fel ca mine gindesc doar cei care sint pe linga granita si au neamuri acolo si ii asteapta cu nerabdare in Romania.
Daca insa toti romanii de linga granita ies la un referendum – ar fi cam 4 milioane de oameni si restul tarii sta acasa ( sintem cam satui de voturi si referendumuri ) un asa refrendum ar fi o surpriza placuta si ideea ar prinde contur pentru ca s-ar crea o majoritate puternica si un curent de opinie favorabil. numai ca aici UE ne-ar da-o la oase si mai mult ca sigur ca ar incerca sa tempereze lucrurile. de ce asta? pentru ca am fi o natiune mai puternica si o tara mai mare ca si intindere geografica si ghici ce flowers? ne putem relansa economic! si asta s-a vazut in istorie ca nu e pe placul multora. sintem popor inteligent, avem o cultura milenara, avem traditii ( cind altii purtau barbi si se inveleau cu blanuri prin pesteri noi eram un stat unitar ).
daca se va face asa referendum in Romania fii sigur ca voi vota pentru si as fi in stare sa fac si frauda electorala numai sa iasa bine.
Ar mai fi o problema: noi aici ne-am sabotat singuri si acum importam tot ce mincam de la rosii pina la carne. te intreb flowers crezi ca molodoveanul de rind gindeste: pai ce-mi trebuie mie unire sa ma saboteze aia de la Bucuresti cum isi fac ei acolo? ii trebuie oare molodoveanului minciunile romanesti in campaniile electorale? va intelege el ceva din dezbaterile televizate in limba romana? va pierde el timp pentru asta? sint multe intrebari si de aceea eu cred ca ne trebuie si noua si voua politicieni ca cei din 1918 care sa aibe credibilitate si charisma sa-i asculte masele si apoi referendumul din orice directie il faci va 100% sanse sa se transforme in realitate. politicul din Romania nu e interesat de asta acum, daca il intrebi pe seful de politica externa titus corlatean psd-ist adica rosu despre RM iti va vorbi 5 minute si va termina subiectul…si el stie despre RM tot atit cit stiu si eu. personal l-as impusca cu mina mea. nu ti-ai pus intrebarea de ce nu avem ambasador la voi? pai dupa ce s-au numarat voturile in RM a doua zi la ora 8 trebuia sa avem ambasador si consul…cine e de vina? noi atunci aveam guvern…i-a interesat? pai nu. deci treburile nu se misca la virf. numai bine flowers.
multumesc gabriel pentru partialitatea de dreptate.
dar ai grija gabriel daca imi dai dreptate fie si macar un pic iti atragi antipatia si blesteme si amenintari.
Pt Gabriel
Care a fost situatia atunci, cind Romania, fara un foc, a abandonat Basarabia, iar in Consiliu de Coroana s-a dat un vot rusinos (voi publica documentul) putem intelege mutatis mutandis. Dar, dupa ce ai lasat romanii basarabeni pe mina rusilor, sa viii azi si sa iti bati joc de ei ca au gindire ruseasca, e a vedea o alta jumatate a paharului. Nu va pare ca e mai drept mereu sa ii ajuti cu rabdare si cu blindete pe romani sa redevina romani prin derusificare, decit sa iti bati joc de ei, cum face visatorul? Mai ginditi-va.
Cit priveste dupa 1990, Romania este victima sindromului „neamestecului in treburile interne ale RM|, in timp ce Rusia declara ca isi va apara cu arma in mini conationalii, mai rau – numindu/i „compatrioti”. Patria fiind care” Rusia sau URSS?
Cit priveste o alta generatie de oameni politici – implicati-va in partide si luptati sa preluati puterea in ele, pe urma veti vedea cit e de usor sa obtii asta… A vorbi, dintr-o parte, e una, a face, a lupta intr-o formatiune – e cu totul altceva.
Romanii care ii numesc pe basarabeni, “rusi”, “bolsevici”, sint intr-o tara libera, cu televiziuni si democratie, in timp ce basarabenii, care ii numesc pe romani tigani, sint victima terorii bolsevico-satrapo-comuniste, care abia acum scapa de dictatura. 14 ani din 18 am avut guvernari nedemocreatice si antiromanesti. Deci – nu se poate spune semnul de egalitate. Si Romania nu are un canal de televiziune in acesti ani sa compenseze de peste Prut lipsa de libertate de explimare si pluralim de opinii de peste Prut.
Eu sint implicata in viata politica romanesca, prin opiniile pe care le spun, dar nu am viza de resedinta acolo sa ma inscriu in partid si sa lupt acolo, pentru ca eu locuiesc in Basarabia. Dar am facut mult pentru a orienta lumea sa participe la alegeri. Vedeti cum imi spuneti mie sa ma implic – desi nu am posibilitate – in politica romaneasca, dar dumneata, fiind acolo, nu te implici.
Cit priveste visatorul, este un rautacios programat. Nu faci nimic prin, cu si doar cu rautate. Cititi mai multe postari ale sale si faceti-va o impresie.
Pt visatorul
Conform Gallup, la sugestia PNL, in cadrul unui sondaj comandat de Institututl Republica International al SUA si care solicita partidelor intrebari suplimentare pentru a fi incluse in chestionar, in R.Moldova 29 la suta dintre cei chestionati opteaza pentru unirea cu Romania si alti 10 la suta nu au un raspuns. Iata linkul unde sint aceste date si tabelele – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48
Daca romanul de rind e azi preocupat sa gaseasca bani sa isi duca traiul de zi cu zi, nu-i arde de uniri, nu face efortul sa gindeasca ca si acolo sint romani la fel de saraci ca si cei de aici, CE SA SPUNEM< TOTUSI< de romanii basarabeni care sint intre 4-6 ori mai saraci decit cei din Romania si abia ies din dictatura. Oare faptul ca Romania nu deschide poarta pentru a angaja masiv basarabeni la lucru acolo, in constructii etc. - cunosc din experienta absolut personala asta - cum sa ne facem ca nu intelegem ca basarabenii, sarmanii, pleaca in Rusia unde muncesc si vin in continuare proRusia si spun ca daca iesim din CSI, nu vor putea sa mai munceasaca in Rusia? De ce Romania se misca incet si chiar ostil in aceasta problema? Daca societatea romaneasca e bolnava dupa 20 de ani de bolsevism, coruptie, ce sa spunem de partea astlalta de Prut? Si asta dumneata vrei sa rezolvi prin rautatea pe care o manifesti constrant, de parca eu as fi creat aceasta situatie, cind o lume stie ca tocmai sint printre putinii care am luptat contra comunistilor antiromani si pentru dechiderea relatiilor romano=romane? Ca sa fie referendum cu o surpriza placuta, trebuie spatiu public de dezbateri, in care sa se discute orice, inclusiv eventualitatea unirii cu Romania. Nici noua conducere a Moldovei nu cred ca e gata pentru asta si ne conduc, psihologic clizmencii si altii ca el. Daca vorbesti in asemenea mod de guvernarea de la Bucuresti - ce ati facut voi, fiecare, sa schimbati lucrurile? Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
Publicat la 6 July 2008; 805 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit
Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova
Pentru doamna Vitalia Pavlicenco
„Care a fost situatia atunci, cind Romania, fara un foc, a abandonat Basarabia, iar in Consiliu de Coroana s-a dat un vot rusinos (voi publica documentul) putem intelege mutatis mutandis.”Ne-ar fi calcat rusii pe coada,uitati ca regele a fost fortat sa abdice iar trupele americane pe care ii asteptam sa debarce pe teritoriul noustru nu au mai venit.In schimb au venit rusii care ne-au violat femeile si au adus comunistii de care am scapat in 89.Si daca trageam „un foc” ce rezolvam?Mai multi oameni erau ucisi iar basarabie tot sub jugul bolsevicilor era.Oricum trecutul e trecut,ar trebui sa lasam asta deoparte si sa privim spre viiitor.
„Dar, dupa ce ai lasat romanii basarabeni pe mina rusilor, sa viii azi si sa iti bati joc de ei ca au gindire ruseasca, e a vedea o alta jumatate a paharului. Nu va pare ca e mai drept mereu sa ii ajuti cu rabdare si cu blindete pe romani sa redevina romani prin derusificare, decit sa iti bati joc de ei, cum face visatorul? Mai ginditi-va.”Va inselati amarnic,va repet,cum sunt in Romania oameni prosti care cred ca Basarabia e Rusia asa asa sunt si Basarabia oameni care cred ca romanii sunt tiganti,etc.Asta dovedeste ca prostia e o boala internationala de care sufera acei oameni inchsi la suflet si la minte carora li se spune „prostime”.Insa asta nu trebuie sa fie o suparare pt. in general romanii au parere buna despre basarabeni,si va rog nu incercati sa mai scrieti altceva despre asta,deviati de la subiect pt. ca ura si prostia sunt universale si nu puteti arunca vina pe o tara intreaga pt. ce ia spus candva un prostavan ficei dvs. „Romanii care ii numesc pe basarabeni, “rusi”, “bolsevici”, sint intr-o tara libera, cu televiziuni si democratie, in timp ce basarabenii, care ii numesc pe romani tigani, sint victima terorii bolsevico-satrapo-comuniste, care abia acum scapa de dictatura. 14 ani din 18 am avut guvernari nedemocreatice si antiromanesti. Deci – nu se poate spune semnul de egalitate. Si Romania nu are un canal de televiziune in acesti ani sa compenseze de peste Prut lipsa de libertate de explimare si pluralim de opinii de peste Prut.” Si aici va garantez ca democratia e una de suprafata,media romanesca e controlata de oamenii politici care joaca presa cum vor ei.
„Cit priveste dupa 1990, Romania este victima sindromului “neamestecului in treburile interne ale RM|, in timp ce Rusia declara ca isi va apara cu arma in mini conationalii, mai rau – numindu/i “compatrioti”. Patria fiind care” Rusia sau URSS? „Romania in primul rand victima sindromului in propiile ei treburi interne.De asta suntem asa de slabi dezvoltati in comparatie cu Ungaria spre ex.,tara care in 90 avea o situatie economica la fel ca a noastra.Si de asta avem si problema maghiarimii din secuime.Eu locuiesc in Constanta.Municipiul meu produce cel mai mare venit din taxe si impozite dupa Bucuresti insa banii care se intorc inapoi de la stat ar fi exact ca si cum am fi pe locul 37 la taxe.Daca Constanta cumpara 5 autobuze si nu le poate plati vine executotul judecatoresc si ia din bunuri,daca Bucurestiul nu poate plati 5 autobuze,plateste guvernul pentru ca e singura primarie garantata de stat.In romania sistemul central e inca unul comunist,iar oamenii de rand au prea multe probleme (pierderea serviciului,salarii mici,etc.) ca sa mai privesca spre basarabia.Clasa politica actula nu are de cand sa plece iar cei tineri nu isi pot arata vaoarea.Nu mai acuzati Romania pe nedrept,pt. ca vorbiti de niste lucruri pe care le-au savarsit bunicii nostri iar ce sa intamplat din 90 pana acum a fost decizia oamenilor politici si nu a poporului.
La revedere……………………………………….
va rog respectuos sa nu va mai bagati ca musca in discutii chiar daca e blogul dvs. eu ii raspunsesem lui flowers de la care astept sa continuam ideea. va multumesc.
BINE LE ZICI GABI! TI-O SPUNE UN BUCURESTEAN CARE S-A SATURAT SA SE MAI DEA „ORA EXACTA” DE LA BUCURESTI! E TIMPUL DESCENTRALIZARII CA SA CURMAM LENEA!
Pt visatorul
Da frumos mai vorbesc unii pretinsi romani din Romania, cu bagatul ca musca. Poate dumneata te bagi ca musca pe blogul cuiva, unde aduci un comportament de mahala, nu?
Asta apropo de parerea lui Gabriel ca romanii au atitudine buna fata de basarabeni. Mai ales, acest lucru este nespus de „perfect” in cazul visatorului.
Pt gabriel
Nu uit nimic si stiu totul. Daca se tragea “un foc”, era un act de demnitate pentru istorie.
Exact asta am vazut pe blog – vin pretinsi romani, ca eu romani nu-i pot numi, si isi bat joc de romanii basarabeni. Eu nu tolerez asta. Nici in cazul meu, cind unii romani, nestiind nimic despre mine ca om politic, vin cu niste farime de impresii si fac bravade ieftine pe aici. Nici de alti basarabeni, lucru ce transpare foarte adesea, din pacate.
O fi prostia boala internationala, dar intre frati ea este perceputa altfel. Mai dureros.
Nu doar „a spus cindva, cineva ceva unui copil sau matur”, ci permanent si tututor. Inca. Spre regretul nostru.
Stim ca media romanesca e controlata de unii oameni politici ce joaca presa, dar mai stim ca exista si o guvernare ce ar trebui sa faca si altceva, un Presedinte care trebuie sa fie al tututor romanilor, de oriunde din tara si din afara. Mai stim ca exista si un TVR 1, ca televiziune publica, unde ar trebui sa isi gaseasca locul si politicienii romani din Opozitie, blocati de comunisti in propria tara, asa cum a fost cu romanii in RM pina la 5 aprilie, dar si pina in prezent, desi unii romani parca ar fi la guvernare.
E mare pacat ca “Romania e victima sindromului in propiile ei treburi interne”. Tocmai pina cind nu-si va intoarce fata spre Basarabia, nu va mai iesi Romania din mizerie si haos, din scandal si tensiuni.
Daca vorbesti dumneata in numele Romaniei, cred ca si noi putem spune ceva la adresa intregii Romanii.
@visatorul esti glumet (a) vei face frauda electorala ca sa iasa bine? va iesi bine si fara a face frauda. sunt de acord cu realitatile expuse atat din ro cat si din md. ideea cu referendumul din ro mi-a venit avand o alta idee la baza. si anume ca politicienii romani ar trebui sa manifeste un interes mai sporit pentru rm. cum a spus domnul mihai ghimpu despre ue care ar fi o fata tanara si simpatica dar greu de cucerit, cam aceasta ar fi si pilda cu ro. dar daca aceasta fata va mai face din cand in cand din ochi, va mai da de inteles ca nu este chiar indiferenta la doleantele baiatului mai saracut, mai uratel si mai complexat in comparatie cu ea – una la parinti si mandra-n toate celea.
bine dar cum vezi tu infaptuirea unirii, stimate (a) visator? unii romani din dreapta prutului ii numesc pe fratii lor din partea cealalta a prutului rushi. unii din partea noastra va numesc tigani. ce ne facem? oamenii intregi la minte asa ceva nu spun nimanui niciodata, nici la noi si nici la voi. sunt convins de aceasta suta la suta. mai revin.
consider ca in rm lumea simpla este mai deschisa, mai credula, mai buna la suflet cum se zice pe la noi decat in ro. de aceea ca populatia de aici nu are in sange inca capacitatea de a analiza profund situatia. la noi se judeca cam in urmatorul mod: dac trebuie inseamna ca trebuie, daca ne unim cu ro apoi ne unim, daca romanii sunt tigani atunci sunt, daca noi suntem romani atunci suntem. ghiciti va rog atunci stimati romani din dreapta prutului ce cred mai multi basarabeni despre ro dupa 8 ani de guvernare comunista? mai revin.
As vrea sa dau citirii unui text gasit pe internet. Nu stiu cine e autorul.
LAGARUL SPIRITUAL ANTI-ROMANESC
Am putea clasifica romanii in doua categorii :
– romani demni
– romani slugarnici
Din punct de vedere geografico-istoric, romanii au fost un neam oropsit, de vecinii sai . De unii mai mult, de altii mai putin .
Peste neamul romanesc, au venit triburi migratoare : tatari, turci, rusi, huni, slavi, goti, armeni, etc .
Acest fenomen a asilimilatiei acestora o fost mai accentuat la romani, decat la alte natii .
Ni s-au luat teritorii, de catre toti vecinii : rusi, ucrainieni, bulgari .
Desigur acestea sunt situatii de facto istorice si nu este sarcina mea, de a rezolva aceasta problema, dar aici gasim una din explicatiile pentru care exista categoria de romani slugarnici .
ROMANUL SLUGARNIC
Este in general, un tip de individ ne-luptator, un libidinos, care ii lauda pe cei mai puternici ca el, pe cei ce sunt din alt neam ca el .
Unde il gasim pe acest slugoi ?
Atat in Romania, cat si in diaspora .
Este individul cu vorba mieroasa, ce aproba pe toata lumea, in special pe cei, fata de care se simte inhibat, adica aproba pe cei mai puternici ca el, mai bogati, mai cu relatii …. este pe scurt un VIERME, cu chip de om, este libidinosul politic ( vezi blog ) .
Una din explicatiile acestei slugarnicii, ar fi tocamai, rezultatul procesului istoric de cotropire, in care individul sluga, a acceptat sa fie invins de alte neamuri .
ROMANUL SLUGARNIC
Este sluga ce se inchina la straini, este turnatorul ce isi tradeza neamul, tara ; isi tradeaza fratii, surorile, prietenii – este IUDA NEAMULUI .
Slugoiul isi reneaga istoria neamului si orice referire la drepturile istorice ale romanilor, la demnitate, are pentru dansul semnificatia unei condamnari .
Este ca si cum s-ar uita in oglinda si s-ar vedea, ca un vierme ce este
Va sarii in sus, basicat de imaginea sa din oglinda, refuzand-si sie insasi dreptul de a fi demn .
Nu poate scapa de complexul de sclav si in lipsa altor argumente logice, va sustine ca romanismul, nationalismul reprezinta manifestari Ceausiste .
Intentionat se omite faptul ca dictatorul Ceausescu s-a inspirat din istoria romanilor si ca acele manifestari tip Cenaclul Flacara, sunt ulterioare statului dac .
Aceasta idiotenie, de a renega istoria, doar pe argumentul ca filonul istoric romanesc, a fost folosit in manipularea comunista, nu este decat o alta metoda de manipulare sovinilor anti romani, ce au construit in plan virtual :
LAGARUL SPIRITUAL ANTI-ROMANESC
O alta caracteristica fireasca a slugoilor, este lasitatea .
Sunt indivizi servili, lasi ce sunt paralizati de frica .
In general sunt persoane care nu se implica direct, pentru ca nu au curajul necesar, ei doar implica pe altii !
Ei nu au curajul sa lupte pentru drepturile lor, singurele lor arme fiind vaicareala sau indemnurile catre altii, ce sunt mai puternici, pentru a le apara drepturile lor, conform principiului : “ luptati voi, castigam noi”
Inainte de revolutia din 1989, acesti indivizi, erau vajinicii lingai ai lui Ceausescu, proslavind marele realizari ale dictatorului .
Isi eliminau dusmanii potentiali prin turnatorie .
Ianuarie 1990 a fost un moment dificil, slugoii ramanand orfani de stapani .
Incet, incet acesti slugoi au fost preluati de diversi stapani .
Cum ii recunoastem ?
Simplu !
Sunt spargatorii de greva, sunt vajnicii laudatori ai vreunui partid, a vreunui patron, sunt cei ce se vaicaresc sau isi dau cu parerea, in continuu, sunt cei ce vor ca altii sa se implice in locul lor, sunt cei pofticiosi la pomenele electorale, sunt un tip de Rica Contra la care nimic nu e bine, dar nu propune nici o sulutie ….
Mai intalnim o categorie aparte de indivizi : MANELISTII POLITICI .
In lipsa unei culturi si a minimalului de 7 ani de acasa, manelistul politic, isi ascunde complexele, prin utilizarea unui limbaj suburban .
Concret acestia considera ca utilizand un jargon golanesc, isi pot aroga un alt statut social .
In transpunere damboviteana, asta ar reprezenta dupa ei, un fel de miscare hippista, o respingere a unei societatii corupte .
Este in fapt o amagire, atata timp cat nu are o finalitate concreta in plan social, ci doar o incitare la violenta fizica, prin utilizarea violentei limbajului .
Incurajarea acestui curent manelist, nu poate servii, decat structurilor interesate in instaurarea dictaturii, care au astfel o justificare plauzibila, fata de aceste incitari la violenta .
In plan mediatic, la nivelul opiniei publice vor castiga promotorii regimurilor dictatoriale, indiferent de coloratura comunista sau fascista .
Intrebarea este : atunci ce jocuri fac acestia si interesele cui slujesc ? – chiar si inconstient !
Evident justificarii instaurarii
DICTATURII
Cine este vinovat de aceasta ?
– impotenta regimurilor liberale ce au succedat la putere, de a promova legi liberale, distrugerea in fasa a clasei medii prin politica impozitelor, coruptia generalizata, lipsa unei clase politice reale, nepotismul politic…o lista lunga de cauze, ce va trebui dezbatuta/analizata si eliminate aceste cauze .
Rasistii anti romani :
– slugoii tradatori ai neamului romanesc,
– sunt in fapt niste extremisti cu nimic mai prejos, decat fascistii, cu singura diferenta ca acesti sovini, inca nu au reusit sa ii bage fizic, pe romani in lagare .
Au reusit insa in plan mediatic, sa construiasca un :
LAGARUL SPIRITUAL ANTI-ROMANESC
Este un lagar virtual, al carui garduri si sarma ghimpata, este din material propragandistic sovin anti romanesc, ce denigreaza istoria poporului roman.
In cazul in care un ziarist, un scriitor sau orice liber cugetator, isi spune parerea, vizavi de istoria noastra, este imediat mitraliat, impuscat cu apelativele :
“ ceausistu-le, comunistu-le, securistu-le, extremistu-le, vadimistu-le, legionaru-le “!
Adica sovini extremisti anti romani, utilizeaza politica hotului, ce striga hotul .
Si pana acum, se pare ca a reusit !
Intrebare retorica pentru sovinii anti romani :
De ce nu folositi acest tip de retorica si pentru alte neamuri : pentru americani, pentru francezi, pentru greci, pentru turci, etc ?
Toate aceste neamuri au dreptul la istoria nationala, au dreptul la demnitate ; si noi romanii, de ce nu avem ?
Asta pentru ca sunteti voi Iuda, sunteti slugi, ce sunteti vanduti pentru arginti ?
Vezi site IUDA .
Asta pentru ca in plan mediatic, sovinismul anti romanesc a invins .
Ca sunt interese externe, in acest tip de manipulare, nu ar fi mare lucru, important este insa tradarea din interiorul tarii, de slugoii fara demnitate nationala .
Dar in fond cine este slugoiul asta ?
Este un individ cu vorba mieroasa, ce aproba pe toata lumea bogata si influenta, in special pe cei, fata de care se simte inhibat, adica mai puternici ca el, mai cu relatii …. este pe scurt un VIERME, cu chip de om
Una din explicatiile acestei slugarnicii, ar fi tocamai genomul lui, acest individ fiind urmasul scalvilor, urmasul robilor .
In fond dansul nu are nici o vina, asa este el creat, un produs al istoriei robilor ce au acceptat sclavia .
Sunt slugi docile, ce pupa mana stapanului, sunt acei turnatori gretosi, fara radacini la vre-un neam .
Ei sunt vesnic invinsi si vesnic convinsi in subconstient, ca apartin :
NEAMULUI SLUGILOR .
Al doilea tip de roman, este :
ROMANUL DEMN
Este evadatul din :
LAGARUL SPIRITUAL ANTI-ROMANESC
Urmas al vechilor daci, care nu au acceptat sa fie sclavii romanilor, fiind vorba de acele teritorii neocupate de romani .
Aceasta categorie de romani, sunt cetatenii care nu inteleg a se ploconii in fata strainilor sau in fata celor puternci .
Miscarea pro Dacia, reprezinta in fapt un curent social al unor cetatenii, ce isi cauta radacinile geo-istorice, radacinile culturale ale neamului .
Faptul ca ei se autodenumesc daci, reprezinta optiunea / dreptul lor de a se considera ca apartin unei natii .
Acest drept nu le poate fi luat si orice interpretari jignitoare fata de aceasta optiune, au caracter discriminator, nedmocratic .
Nu este vorba de o minoritate nationala ci doar de o optiune a unor cetateni romani, ce se considera urmasii dacilor .
Este dreptul lor constitutional – vezi site ANTIROMANISMUL IN AFARA LEGII
Curentul anti romanism, prezent in unele cercuri, poate fi interpretat, ca un curent rasist, anti democratic si in afara legii .
In subconstientul lor este revolta dacilor mandri, contra cotropitorilor romani, este refuzul de a nu accpeta sa fie sclavi, chiar cu pretul vietii
Din acest motiv, ei romanii demni isi recunosc istoria