Nu e Lupu, uite Lupu!

Mai rar caz in ultimii si putinii ani, cind sa fie la noi atita tevatura cu alegerea Presedintelui R.Moldova. Nici alegerile prezidentiale directe nu dureaza si nu implica atita framintare, lupta politica interna si externa. Din acest punct de vedere chiar ma intreb – unde e simplitatea alegerii Presedintelui prin Parlament, cum s-a crezut cind s-a mizat pe evitarea cheltuielilor si a  eforturilor de alegere a sefului de stat prin scrutin direct?

Situatia noastra este consecinta a doua lucruri:

1.Introducerea, premeditata, stimulata de cercuri politice rusesti, a institutiei Presedintiei in noile state independente, ca si transformarea unei republici semi/prezidentiale in una parlamentara, pentru controlul, prin intermediul anturajului prezidential, a Parlamentului, a treburilor si a politicii externe a statului. Pentru diminuarea parlamentarismului si a rolului partidelor.

2. Acest control, menit sa cantoneze statul pe orbita rusa, sa poata asigura – intotdeauna sau o perioada de timp cit mai indelungata – luarea in calcul si in circa, cel putin in formatul ideologic al Puterii, a intereselor antioccidentale ale grupurilor etnice neintegrate in societatea moldoveneasca, grupuri ostile romanismului si majoritatii nationale pilot18romanesti.

Am urmarit declaratiile, afirmatiile, concluziile si ideile emise de analisti privind vizita lui Marian Lupu la Moscova. Daca nu vor accepta comunistii sa-l voteze, inseamna ca PCRM si gasca antiromaneasca, coloana a cincea a Rusiei, suparate pe «patron», au iesit total de sub controlul acesteia, gonind spre un hau inevitabil, dar actionind ca vestita comunista de la inceputul restructurarii, care insirase in toata URSS afirmatia «Ne postupaemsea printipami!» (Nu ne concesionam principiile!). Dar, de fapt, e vorba de calculul facut de niste tkaciuci privind riscul pierderii iremediabile si irecuperabile a treucii ori al schimbarii acesteia pe inchisoare.

Daca cei de la Kremlin au sugerat votarea lui Lupu, inseamna ca se vor convinge, in cazul blocajului comunist al alegerii sefului de stat, ca nu se mai poate tine aproape o grupare criminala, doar pentru ca iti mingiie complexul imperial. «Rationalitatea» – principiu pe care il tot invoca Putin si Medvedev, ar trebui sa le fie intr-adevar un principiu diriguitor.

Analistii nostri, care au curajul sa spuna ca nu e prea clar de ce un prezidentiabil roman basarabean/moldovean trebuie sa fie «blagoslovit» de Moscova, inclina sa sustina ca asta poate fi si OK. De exemplu, cunoastem ce se declara in presa cind AMN incheia acord cu Edinaia Rossia si ce se declara sau, mai exact, nu se declara acum, cind si PD va semna un acord cu ER.

Asta e. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg. Adica socoteala din Opozitie nu se potriveste cu cea de la Putere. Eu, Vitalia Pavlicenco, de la care nu se poate astepta altceva decit sa condamn «binecuvintarea de la Poarta rusa», as vrea sa spun urmatoarele.

Este adevarat ca tarile mici trebuie sa faca politica inteleapta, asta le poate salva in mersul printre recifurile suboceanice ale intereselor geostrategice prea majore pentru bucatica de pamint romanesc strinsa intre prima tara UE si un regim separatist criminal, protejat de armata statului rus nuclear antioccidental. De ce AIE este toleranta si manifesta ingaduinta in situatia cind Moscova, si nu Bucurestiul, discuta cu PCRM si cu Lupu? Pentru ca astazi acesta e raul cel mai mic. Este adevarat, ne-am tot saturat sa traim cu optiunea «raului cel mai mic». Insa astazi asta e miza. E mai mic acest risc, decit cel al readucerii comunistilor la putere. Daca astazi revin comunistii, viitorul nostru va fi periclitat pentru inca 4-8 ani, care, in viata fiecaruia, sint cit un secol. Daca, insa, Lupu va fi votat de un grup mai destupat la minte din PCRM, inseamna ca, tiris-grapis, in genunchi, in patru labe, in trei, apoi in doua picioare, vom iesi din groapa postcomunista.

Intre altele, nu-mi place Vladimir Turcan, nici cum triseaza, nici cum gindeste, nici cum vorbeste. Insa el are azi sansa sa ia cu el un grup de comunisti care sa deschida calea stabilitatii proeuropene in R.Moldova. Ce mama naibii:  oare nu asta au tot pledat – este adevarat, doar declarativ -, comunistii in ultimii patru ani? Este o oportunitate foarte buna pentru Turcan sa fie un al doilea Lupu, numai sa nu intirzie. Si sa-i lase pe paranoicii petrenci, postoici, dodoni si greceanici in comunismul lor puturos. Mai ales ca Turcan nu e membru al PCRM. Eu nu am uitat cum o greceanaia se interesa – ca sa vezi – sa afle cine «a indraznit», in plin regim comunist, din sfera ex-puterii ADR, sa vina la nunta fiicei mele, iar satrapul principal cauta caseta sa ii persecute pe prietenii mei…

Dar sa revenim la Lupu. Marian Lupu are acum o sansa sa rastoarne niste stereotipuri. Poti discuta si cu/la Moscova, si cu/la Kiev, la Bucuresti sau Budapesta, nu mai spun de Bruxelles sau Strasbourg, dar trebuie sa ramii patriotul si exponentul aspiratiilor democratice, euratlantice ale propriilor cetateni. E clar – fara PD nu avem o guvernare proeuropeana si cred ca Dumitru Diacov demonstreaza stabilitate in comportamentul politic. A avut intotdeauna argumentele sale. Acum ele conteaza, pentru ca Diacov are si partea trista a experientei bune a ADR. Lupu, daca ar fi ales, se va confrunta cu asteptarile si simpatia mare pe care lumea o are in privinta sa si salut asigurarile pe care le da  – ca va fi sau nu va fi ales, el ramine in tabara proeuropeana. Cred ca acest lucru ii asigura un viitor, spre care el poate sa mearga pe un trend ascendent si acumulind tot mai multa credibilitate. Este mai rar cind o parte mare a societatii il accepta ca sef de stat si trece mai multe lucruri sub tacere de dragul depasirii perioadei grele si incerte ce ne confrunta astazi, de dragul increderii in el si privind conduita viitoare.

Lupu va trebui sa demonstreze ca poate fi si exponentul intelectualitatii, dar si al oamenilor din alte diferite categorii sociale, sa impace toate asteptarile si sa nu dezamageasca, sa ridice asteptarile la alt nivel, sa nu coboare la populism ieftin, incit sa putem constata, dupa mandatul sau, ca Moldova nu poate redeveni niciodata comunista, sa ne convinga si de faptul ca avem caractere, oameni politici ce pot demonstra ireversibilitate pe drumul lor politic, menit sa aduca statul nostru in familia europeana. Sa vedem daca ni se vor indreptati sperantele.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

56 Comments

Add a Comment
 1. Imi cer scuze. Abia acum m-am prins ca textul de sus este prea mare pentru un blog. Data viitoare am sa dau doar link-ul.
  Mea culpa

 2. pai aia si spuneam flowers: ne trebuie politicienii cu charisma si care sa faca totul pentru Neam. asa cum au facut in 1918. sa se faca adunari PE BUNE SE SE EXPLICE CU RABDARE CA NICI AIA NU SINT RUSI SI NICI CEILALTI TIGANI…trebuie sa iasa lideri adevarati de opinie care doar cind apar sa se stringa masele de oameni sa fie indrumate corect…luca are dreptate in postarea despre romani, tu ai dreptate in postarea despre moldoveni…de aia si de noi de voi isi bate joc politicul. de aia altii mereu au facut cartile fara sa ne intrebe. crudul adevar de azi este ca politicienii din Romania nu sint interesati nici macar de Romania, asa ca nu te mira ca nu-i intereseaza Moldova. politicul in Romania a luat-o razna…
  normal ca am glumit cu frauda electorala, ideea e ca Unirea e un scop nobil care ne va face un Singur Neam si vom avea locul care il meritam ( social, economic, ) in Europa. dupa atitea zeci de ani e timpul sa aratam si noi Ca Un Singur Neam, sa mai dam si noi cu pumnul in masa. sa ne mai ia si pe noi in seama, nu doar sa fim tari de consum fara productie. pentru Unirea asta daca e nevoie sa imi donez cartile din biblioteca ( da doamna VP mai si citim ), le iau frumos si le sui in camion si le aduc acolo pe banii mei. sint carti scrise in limba romana, macar incepe generatia mica sa invete sa citeasca si sa scrie cit de cit mai corect decit acum. crezi flowers ca am sa fiu privit cu ochi buni la vama? ma indoiesc de asta. sau hai sa facem altceva acum ca nu mai e voroshka la putere: hai sa facem o retea de distribuit ziare romanesti…nu conteaza ca sint vechi de 2 zile, importanta e miscarea si informatia care circula…te bagi? cam ce sanse am avea? cumparam benzina din banii nostri si mergem prin sate si le impartim…vorbim aici cu sefii de ziare le spunem ca avem un proiect il intitulam ROMANII VORBESC LIMBA ROMANA si luam retururile de aici gratis… adica ziarul care dupa-masa ii vine inapoi ( si nu mai valoreaza nimic ) va fi a doua zi in sate in Moldova. vrei sa stii ce raspuns ai sa primesti de la ei? hirtia e scumpa si nu isi permit pierderi…asta normal dupa ce isi vor fi intrebat politicienii. o zi buna flowers.

 3. http://www.unimedia.md/?mod=news&id=14327

  vezi flowers? cea mai noua arma de lupta contra unirii…un post tv falit de la Bucuresti, tinut de un om de afaceri controversat vine acolo sa deschida ce? UN POST TV BILINGV! deci noi militam pentru LIMBA ROMANA si realitatea tv ne da la cap! si acum te rog spune-mi flowers sa ii accepte Moldova doar pentru ca vor fi dezbateri in ambele limbi sau sa ii respinga si sa le spuna: pina nu veniti doar cu LIMBA ROMANA NU AVETI CE CAUTA AICI!…cum e mai bine sa avem iluzia ca privim un post tv „liber”, sau sa ne impunem punctul de vedere? cadem in capcana lui „nu conteaza, dezbateri sa fie” sau nu? orice poarta pe el marca Romania e si ce ne trebuie pentru ca e romanesc, sau Romania ne mai serveste si sageti otravite?comentariile de pe Unimedia sint sugestive…romanii vor romaneste, s-au saturat de rusa! ar fi normal ca doamna Vp sa puna si aici stirea Unimedia sa o comenteze putin…e de acord cu un post tv bilingv doar pentru ca ofera dezbateri? sau trebuie sa fie 100% romanesc in ideea dumneaei ca alogenii trebuie sa invete limba majoritara? ar fi un topic interesant de pus pe blog. o zi buna.

 4. Pt visatorul

  Referitor la un post de stiti bilingv justificarea ar fi urmatoarea: si rusolingvii, alogenii, in general, care vorbesc rusa, din pacate, au nevoie si de alte puncte de vedere. A avea emisiuni in rusa inseamna a spune in rusa ceea ce vei spune si in romana. Altfel, din pacate, nu schimbi mentalitatea rusilor antiromani si antieuropeni.

  Acest lucru il face partial in Moldova ziarul Moldavskie Vedomosti, care le deschide rusilor ochii.

  In general, acest lucru nu depinde de mine si eu doar comentez.

  Si inca ceva – acum s-au trezit rusolingvii si cer a doua limba, rusa, de stat. Exista legea privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R.Moldova, adoptata prin 1989, amendata in 1994-95, riridaca la statut de limba organica, in care e scris ca limba de comunicare intre etnii in Moldova e rusa. In aceii ani asta a fost pretul platit pentru limba moldoveneasca de stat si trecerea la grafia latina. dar e clar ca e o anormalitate. Limba de comunicare intre natiuni intr-un stat trebuie sa fie limba de stat, oficial, in cazul nostru – romana.

  Bilinngvismul rusii il inteleg ei sa ne vorbeasca in rusa, nestiind romana, iar noi sa le stim pe ambele, neaparat si limba lor. De fiece data spun – pai stiti rusa, de ce sa nu o vorbiti. Adevaratul bilingvism este ei sa stie limba lor si cea de stat si noi, daca dorim, si limba lor sau oricare, atunci cind locuim in zona gagauza, ucraineana, bulgara, rusa, eventual. Insa ei vor sa nu stie limba romana, dar sa detina functii in stat. Aici e problema. Si trebuie vointa politica pentru a se face ordine conform normelor europene.

 5. din pacate veti vedea exact acei rusofili de care nu aveti nevoie acolo. cum dracu se face ca voroshka pierde alegerile, apare cartea de istorie despre romani, se simte in aer dorinta de libertate si apare kuzmin, infiereaza totul si apoi hop si realitatea tv acolo cu nume rusesc publika, cu emisiuni in limba rusa cu tot tacimul. nu va miroase a ceva suspect doamna? oare nu se fac niste carti undeva? cum se ridica putin glasul romanesc acolo cum e taiat! nu va puneti niste intrebari doamna? eu imi pun, prea mari sint coincidentele…politica postului va fi 50%-50% si fiti sigura ca la „ora de limba rusa” nu veti scapa de figurile proeminente ale pcrm. si asta va naste alte conflicte mai periculoase decit cele de azi. nu veti vedea acolo rusofoni care vor explica cu ce se maninca Unirea, veti vedea indemnuri fatise la lupta din partea lor…sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate, dar daca va fi asa sa nu va mirati de ce va renaste pcrm. spun asta pentru ca nu mai cred in coincidente si in „baietii buni”…am crezut ca toti romanii in primele zile ale lui ianuarie 90…”lasa-l pe iliescu ce daca a fost secretar de partid…e baiat bun…” si uite ce a facut iliescu din Romania si din Moldova. l-a chemat snegur sa ne unim, i-a psus ca rusii sint slabiti si e timpul ( ma refer la 1990 ), si iliescu v-a lasat moscovei. sa nu mai lungim vorba mi imi miroase a rau publika asta tv…timpul va spune…o zi buna si am sa va cer sa ma tineti la curent cu politica editoriala a postului respectiv.

 6. Iinformaţia citită mai sus atestă opinia diferitor persoane pe mai multe probleme sociale. Acest fenomen îl socot foarte necesar, întrucît dezvoltă democraţia şi contribuie la formarea unei gîndiri europene, dar nu de natură din ideologiea totalitară.
  Cît priveşte V.Ţurcan.
  Dna Pavlicenco sînt de acord în deplină măsură cu propunerea DVS expusă în adresa dui V. Ţurcan. Socot că această persoană are şansă istorică de a fi al doilea M. Lupu şi de a sta vicepreşedinte al Parlamentului ţării. Despre acest moment deja am scris în „Comunist”, „Capitala” etc.
  Socot că din toţi comuniştii la o bună parte din ei deja sa distupat mintea şi la 10 noembrie curent vor vota pentru M. Lupu- unicul politician, care a acumulat simpatia şi dorinţa din parta populaţiei R.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *