Care sint piedicile AIE?

pilot6Zilele trecute un vizitator a plasat la comentarii pe blogul meu faz1un scurt interviu acordat de fostul premier Ion Sturza postului «Europa Liberă», pe care il reproduc, urmat de un comentariu, interviu care mi-a servit drept pretext pentru reflectii:

«Va spun sincer, eu nu am nevoie de nicio favoare in Republica Moldova. Este foarte greu de a cupla valoarea si amploarea afacerilor mele cu interesele in Republica Moldova. E ca si cum ai cupla o echipa din liga superioara, din Bundesliga, cu o echipa din liga intii de fotbal din Republica Moldova. Unii pot sa striveasca pe altii. Nu, nu. Desi, bineinteles ca eu as fi vrut sa continuu sa investesc in Republica Moldova, sa fac ceva afaceri. Dar acum sint prudent din simplul motiv ca stiu ca cel mai putin benefic este sa te implici in afaceri in tara ta, in satul tau, pentru ca, oricum, toti o sa fie nesatisfacuti.

faz2faz3_0Nu, eu am alta problema in relatia mea cu Filat si cu membrii echipei: sint prea exigent. Eu am vrut sa iau telefonul in procesul de formare a guvernului, cind a aparut programul de guvernare si sa ii critic total. Pentru ca am vazut ca ei au facut un program de guvernare foarte traditionalist, ca nu au deschis noi orizonturi pentru tara noastra. Ca au lasat practic intact conceptul de dezvoltare economica care a existat, ca structura guvernului a ramas de la Sovnarhoz. Ca alegerea de cadre, in mare masura, se face intransparent si doar de catre cei patru lideri, si nu de catre toti componentii Aliantei s.a.m.d. Am vrut sa fac acest lucru, dar am ezitat. Si, in ultimul moment, cred ca a fost o decizie corecta din partea mea, pentru ca am inteles ca si domnul prim-ministru a avut constringeri mari in acest proces. Eu as fi vrut sa il sun pe domnul prim-ministru si sa incerc sa ii deschid un pic orizonturile, spre alt nivel de abordare a lucrurilor. Spre o reforma reala politica, spre un alt model economic, spre alte relatii externe.

Pentru ca noi, de fapt, desi s-au schimbat aparent formatiunile politice, in abordarea lucrurilor am ramas cam aceiasi. Si asta ne face putin competitivi pe plan extern. Asta eu as face-o daca ar dori-o, bineinteles, si Vlad Filat. Dar mai ramine de vazut. Un lucru pe care vreau sa vi-l spun, care este o recomandare pentru toti, e urmatorul: Care este mare diferenta dintre Alianta din 1999 si Alianta de astazi? Din pacate nu este in favoarea Aliantei de astazi. Cum v-am mai spus, Alianta din 1999 a fost in primul rind formalizata. A avut un program de activitate, a avut conducatori formali, un mecanism de activitate, cu implicarea tuturor membrilor Parlamentului de la formatiunile politice respective. Nu era un club al celor patru sau al celor trei, care erau atunci. Sedintele ADR-ului erau mai ceva decit sedintele Parlamentului, cu dezbateri, opinii. Erau diferite grupuri sau comisii interne pe domenii. Deci, ADR functiona. Si la decizii participau toti membrii ADR, care erau atunci membri ai Parlamentului. Cam asa functiona si Guvenrul. Noi aveam un miniguvern, in care erau viceprim-ministri reprezentanti ai formatiunilor politice, care discutam inainte de a iesi in sedinta de Guvern si gaseam compromis pe toate punctele. Noi am incercat sa anihilam, astfel, frustrarile oamenilor care, poate, nu erau lideri de gradul intii. Erau lideri de gradul doi. Dar, va aduceti aminte, lideri de gradul doi erau Rosca, Andronic, Sturza, Mosanu, Nedelciuc si altii. Deci, atunci totul functiona destul de democratic.

pilot-5Acum, dupa cite vad, este un club al celor patru, fara niste reguli formale. Ceilalti sint rupti de la discutii si de la decizii. Stiu lideri de partid care, dupa alegeri, nu si-au vazut colegii pina acum. Discuta mai degraba cu factorii externi, mai degraba cu sponsorii interni, decit cu colegii cu care au fost in campania electorala. Daca nu se depaseste acest lucru, vor avea probleme in interiorul formatiunilor. Acesta este un lucru pe care trebuie sa il inteleaga la Chisinau cei din Alianta».

De ce am reprodus aceasta pozitie? In primul rind, pentru ca l-am respectat intotdeauna pe Ion Sturza. Ca dovada ca, pentru mine, respectul pentru el nu a fost unul «cu gura uitata deschisa»  e ca am indraznit (si o poate confirma, poate daca va citi acest articol…), sa ii spun, la intilnirea domniei sale, ca premier, cu Fractiunea Partidului Fortelor Democratice, ca lasa impresia de om putin arogant, si nu doar mie, dar si altora, care ma si rugasera sa ii transmit acest lucru, in ideea ca nu face bine nici imaginii lui, nici imaginii ADR.

Al doilea motiv, care ma face sa scriu la tema abordata de Sturza, e ca am fost membra a ADR si am ramas pe viata adepta a acelei aliante. Cu o exceptie – minus prestaţia PPCD. Eu, tinara parlamentara, ca experienta, nu ca virsta, ca aveam deja 45 de ani, in 1998, am intrat intr-o structură in care am cunoscut, la nivelul deciziilor, nu doar o gramada de lucruri, ci si libertatea discuţiilor. Eram vicepresedinte al Comisiei de buget si finanţe, care pregatea bugetul propus de Guvern pentru examinare în Parlament, comisie ce lucra, intr-adevar, saptamini întregi intr-o formula ad-hoc largita, cu reprezentanti ai fracţiunilor si ai altor comisii. Asta, ca sa vorbesc de doar un aspect.

Cele mai interesante erau sedintele ADR, care aveau o conducere, unde existau discutii in cunoscuta sala nr.300, acaparata ulterior de comunisti pentru zece ani. In sedintele ADR nimeni nu era neglijat, cind se discutau proiectele de legi si de hotariri, fiecare isi putea spune nestingherit opiniile.

De ce spun aceste lucruri? Pentru ca eu cred ca nu exista un mecanism acum clar de luare a deciziilor in AIE. Sînt tot mai multe articole in presa in care se exprima nedumerirea pentru o anumita pasivitate a AIE, a conducerii, pentru o anume lipsa de coordonare. Personal, imi pun mai multe intrebări: unde sint conferinţele de presa comune ale liderilor partidelor componente ale AIE, asa cum erau inainte de alegeri? Unde e dialogul permanent cu societatea civila? Unde e consultarea oamenilor, prin toate mijloacele? De ce apar probleme in unele partide cu desemnarea persoanelor pentru anumite funcţii? Stiu oare liderii AIE ca oamenii din teritoriu ramin intr-o asteptare care poate avea si un capat? In acest sens – de ce nu se gaseste posibilitatea de a se merge la intîlniri comune cu  membrii tuturor partidelor componente ale AIE si ale partidelor ce au sprijinit cele trei partide liberale? Oare unele initiative facute de deputati – fie ca e vorba de cumularea functiilor de deputat si de ministru sau de votare prin corespondenta, cum a propus parlamentarul Veaceslav Untila, – au fost discutate cu reprezentantii sectorului asociativ, experţi in domeniu? Ca sa se atraga un suport larg in societate, pentru ca nu e chiar atit de simplu sa introduci votul de la distanţă. Noi stim foarte bine ca aici pot fi manipulari, ca omul absent nu poate sti ce amendamente la lege se pot propune ad-hoc si doar nu-l vei suna de fiece data la Consiliul Europei sa coordonezi acceptul?

Lasa impresia ca unele lucruri se fac foarte in grabă, iar altele intirzie lamentabil. Oare acest lucru nu are loc din cauza ca nu exista o anumită ierarhie stabilita in cadrul AIE, un centru de analiza, care sa cumuleze opiniile expertilor cei mai buni din societatea civila, pentru a ajuta la maximum acum, cind nu se vede capatul perioadei de tranzitie a puterii si cind stabilitatea e amenintata si din interior, si din exterior? Cred ca lipsesc inca dialogul, increderea si transparenta, lucru ce ne poate juca usor festa tuturor.

Premierul Sturza a abordat in interviul sau problema programului de guvernare, fara «noi orizonturi», bazat pe un vechi concept de dezvoltare economica, ca si structura guvernului, de «Sovnarhoz», alegerea intransparenta a cadrelor, excluderea membrilor simpli ai AIE din procesul decizional, abordarea invechita a lucrurilor, lipsa dorinţei pentru o reforma politica reala politica, modelul economic depasit, abordarea nerenovata a relatiilor externe.

Vreau sa amintesc si ca Ion Sturza a fost primul premier care a spus ca trebuie sa iesim din CSI. Asta, cum o stim bine, nu i-a placut lui Lucinschi. Tot Guvernul Sturza a instituit posturi fiscale mobile pe Nistru, care, iarasi, au deranjat. Premierul actual Vlad Filat cunoaste bine aceste lucruri si abordarea noua trebuie continuata, dar daca cineva impiedica, trebuie sa stim cine si de ce. Sint sau nu sint destul de cooperanti primul-ministru si speakerul?

Un alt aspect curios pe care il mentioneaza Strurza este ca, parca, avem formatiuni politice noi, dar abordarile au ramas vechi. Cum asa? Probabil, a avea echipe tinere inca nu inseamna totul. Pentru ca pot fi tineri care sint obedienti in fata lu’ sefu’ si se tem sa dea curs noilor idei si abordari. Sa nu le aiba – nu cred. Sau sefii raspund altor comandamente?

Stiu ca e greu, am cunoscut acest proces in ADR, insa, fara o ierarhie in cadrul AIE, care sa corespunda nu neaparat functiilor, ci capacitatilor naturale, va fi o patinare in activitate AIE, care are o majoritate fragila si o parte ce se teme de extinderea Aliantei pe seama comunistilor. Iata o sugestie. Daca Marian Lupu ramine candidatura AIE pentru sef de stat, iar acum el are doar o functie de sef de PD, de ce sa nu fie ales, ca si compensare echitabila, sef de AIE, pentru a-i ridica statutul si in fata societatii? Va fi provizoriu, pina va fi ales sef de stat, dar poate ramine si pe urma.

Nimeni nu da garantie ca alegerile anticipate vor aduce confortul democratilor. Convingerea mea este urmatoarea: leacul tuturor maladiilor si fobiilor politice sint dialogul, transparenta si compromisul. Fara acestea apar si mai multe semne de intrebare, cred ca cea mai grava fiind «cine sint, de fapt, decidentii in AIE – liderii sau grupari din spatele lor, necunoscute publicului larg?  – Ce vor acele grupari, daca ele exista, care sint politele electorale ce trebuie platite acum sau mai tirziu si care e sansa ca AIE sa fie, in acest caz, exponentul autentic al aspiratiilor nationale ale majoritatii cetatenilor R.Moldova?»

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

35 Comments

Add a Comment
  1. Такое впечатление, что Альянс был не готов принять на себя бремя власти, поэтому он просто напросто растерян: а что делать дальше? И,главное, как делать? Одно дело критиковать, другое, самому сделать лучше. Население очень разочаровано новой властью. Обещано много, сделано – ничего. Нет никаких обещанных реформ. По-прежнему в стране царствует чиновничий и полицейский беспредел. Судебная система развращена взятками. Со сменой власти ничего не поменялось. Люди хотят повторных выборов. Если до весны Альянс не вернет себе доверие избирателей, то слово „либералы” станет нарицательным. Очень, очень жаль.

  2. iaca s-a gasit si „rusoaica” in limba lui lenin si putin sa se dea cu parerea in Moldova noastra.. vrea in 2 zile ca AIE sa faca raiul in moldova.. de ce nu-i spunea lui voronin ca politia este corupta, judecatorii > la fel , caci toate astea nu-s de ieri, de alaltaieri.. dar de ce sa n-o fac ,daca a vazut ca chiar si cei care, cica, agreeaza liberalii au inceput sa-i cam vorbeasca pe aici de rau , hai si rusoaica sa mai toarne si ea oleaca de paie pe foc…iar ca-i pare asa de rau de situatia din tara , n-o sa cred niciodata ..

  3. For nina gonta :
    „iaca s-a gasit si “rusoaica” in limba lui lenin si putin sa se dea cu parerea in Moldova noastra..”

    Уважаемая, как давно Вы приватизировали Молдову? Она такая же ваша, как и моя, уверяю вас.

    „hai si rusoaica sa mai toarne si ea oleaca de paie pe foc…iar ca-i pare asa de rau de situatia din tara , n-o sa cred niciodata .”

    Вообще-то на этом блоге я общаюсь в основном с хозяйкой блога Виталией Павличенко и меня интересует ее точка зрения на то или иное событие, но никак не мнение nina gonta. Оставляю за Вами право судить о Rusoaicе, как Вам будет угодно.
    P.S. Древние философы утверждали, что человек – мера всех вещей.

  4. Rusoaica,vorbeste si tu intr-o limba de circulatie internationala,de preferinta engleza, ca sa intelegem ce zici. Ala e alfabetul chinezesc sau indian? Ca nu-mi dau seama….

  5. Ce sa spun? Am doar o intrebare pentru dl Sturza, si implicit pentru dna Pavlicenco: daca ati fost mai destepti in ADR-ul cela, si faceati totul atat de democratic si transparent decat AIE, atunci de ce a durat asa de putin? Si cum de „rezultatul” acelei transparente a ADR-ului a fost venirea la putere a lui Voronin in 2001? Stiu, o sa spuneti ca Roshca – tradatorul e de vina, dar acum exista pericolul ca acelasi lucru poate sa-l faca si Lupu, nu? Nu zic ca AIE nu merita sa fie criticata, dar totusi, cred ca cele doua aliante se afla in conditii istorice diferite. Si ar fi pacat, daca AIE ar repeta intocmai calea (si greselile!) ADR…
    Eu prefer ca AIE sa faca totul mai incet si mai putin transparent, dar sa fiu sigur ca nu mai vin comunistii la putere multi ani de acum incolo…

  6. P.S. Venirea la putere a comunistilor in 2001 mi-a marcat si mi-a schimbat radical viata mea si a familiei mele (in rau, nu in bine!)… si cati sunt ca mine? De aceia sunt gata sa accept unele „netransparente” ale AIE, care pot fi reparate pe parcurs, doar sa vad ca fac curatenie de ciuma comunista in toata administratia, de sus pana jos! Si fiti de acord, ca va fi foarte greu, dupa 10 ani de comunism…

  7. Pt Rusoaica

    In privinta alogenilor, au aratat si comentarile la articolul meu ca romanii basarabeni au fost fortati, dar au avut si bunul simt, sa rabde, sa tolereze si chiar sa reziste cu demnitate in fata vitregiilor sortii. Intr-adevar, au invatat limba rusa, care nu e o limba usoara, iar acum invata limbi mai usoare, peste hotare, – italiana, spaniola, portugheza, franceza -, unde merg la lucru, in cea mai mare parte.

    Si este tot atit de adevarat ca rusolingvii – rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, evrei s.a. – nu doresc sa invete limba si faptul este o bariera, pentru ca inseamna nerespect, neincredere, izolare, aroganta, intoleranta. Nu ma supar pe ce spuneti, dar eu asa cred si, intr-adevar, de indata ce alolingvii vor vorbi romaneste, se va stabili o apropiere de care are nevoie societatea noastra, care trebuie sa aspire spre o armonie, altfel – cum sa ne facem traiul normal in comun, cum sa convietuim?

    Acum in privinta Aliantei. Desigr, noi suportam de toate, am demonstrat-o in 14 ani dupa 1991. Intrebarea este „De ce in perioade „noi” nu e altfel?” Dac cineva crede ca e bine asa – asa sa ramina. Ne va da Dumnezeu rabdare sa vedem unde ajungem.

    Si eu am senzatia ca Alianta nu a banuit proportiile dezastrului lasat de comunisti, ca este putin derutata si cred ca ajutorul strainilor, care au trecut prin asta, ar fi foarte bun, in primul rind ajutorul romanilor, ceea ce trebuie sa accepte si Partidul Democrat, care are relatii bune cu PSD din Romania.

    A inceput si MAI-ul, si Procuratura sa faca oarecare schimbari, e bine, conteaza deschiderea, informarea oamenilor si ritmul.

    Desi e greu sa faci din nou alegeri anticipate, dar daca, totusi, comunistii nu vor vota candidatul AIE, vor fi alegeri anticipate si, iata, ele vor trebui gestionate extrem de calculat si bine, fara lupte intre componentele AIE. Liberalii din AIE, in loc sa caute sa se uneasca intre ei, se pare ca fiecare trage mai mult plapuma spre viitorul rezultat al propriului partid. Si unii ar spune – da, e normal asa. As spune si eu – da, e normal, dar nu in perioada cind inca nu au fost darimati comunistii. Pentru ca va dau exemplul PNL – cind ni s-a spus sa ne retragem – am facut-o, pentru ca era in fata dusmanul PCRM. Pai acesta ramine si, in functie de el, trebuie si partidele parlamentare sa isi modifice abordarile, nu doar sa le ceara altora sa tina cont de pericolul comunist.

  8. Pt nina gonta

    Nu se poate vorbi asa. Fiecare are dreptul sa viziteze blogul meu si sa isi expuna opinia. Si exemple de postari inadecvate eu am vazut din plin, ale Ruisoaicei nu sint cele mai nepotrivite dupa forma.

    Nu trebuie sa ii identificam pe toti rusii cu Lenin, ca nici el nu a fost chiar rus pur. Oricine are dreptul sa isi dea cu parerea in si despre Moldova noastra.

    Nu va face in 2 zile AIE raiul in Moldova, dar pot spune care sint piedicile in avansarea spre normalitate.

    Rusoaica a vorbit corect si impotriva lui Voronin si a acomunistilor, ca este prezenta pe blogul meu aproape de la inceput, cel putin cu mult inaintea ninei gonta.

  9. Pt Babacu

    1. Nimeni nu a spus ca cineva a fost cel mai destept in ADR. S-a spus ca a fost un precedent cu care, vrei-nu vrei, compari ce a survenit ulterior. Sint unele persoane in AIE care stiu acest lucru. in primul rind Filat, care era ministru de stat.

    2. ADR a durat putin pentru ca Rosca a facut tranzactii comercial-politice cu Lucinschi si Voronin si au darimat-o cind au vazut ca ii creste imaginea lui Sturza si ca lucrurile merg binisor. Asa ceva nu a putut suporta si nu intra in calculele lui Lucinschi, Voronin si Rosca.

    3. Venirea la putere a lui Voronin in 2001 a fost deja cauzata de neunirea fortelor in una singura – era vorba de matei, Snegur, Muravschi, Rusu s.a.

    4. Tocmai pentru ca exista un precedent, pentru ca nu mai exista Rosca, pentru ca Lupu ar avea si sprijinul Estului, si al Vestului, pentru ca e o stare de spirit aparte contra comunistilor in societate, nu poate fi ceva mai prost decit a fost atunci, cind guvernarea intervenise dupa agrarieni, care au distrus, dar nu au persecutat si omorit ca si comunistii.

    5. Tocmai AIE trebuie sa evite ce a patit ADR din cauzele aratate mai sus, dar nu inseamna ca nu trebuie sa preia ce a fost bun in ADR, ca de asta e vorba si o spune chiar premierul ADR, fostul sef al actualului premier.

    6. Si eu prefer ca AIE sa faca totul calculat, insa practica arata ca se tace, se tace, apoi – „buhneste”. Eu nu mi-as dori asta. Si discutam tocmai in ideea ca sa mearga lucrurile astfel incit sa nu mai vina comunistii la putere pentru multi ani de acum incolo…

  10. DACA VOR FI ALEGERI ANTICIPATE DIN NOU, AIE VA LUA CEL PUTIN ATATEA VOTURI CAT A LUAT IN IULIE POATE SI MAI MULT.

    Досрочные выборы снова альянс будет принимать, по крайней мере, что в июле голосов может и больше.

  11. … PANA NU SE ALEGE NOUL PRESEDINTE , E PENIBIL SA VORBIM DE CE FACE AIE …TOTUL E NECLAR INCA . DACA ARIPA DURA DIN PCRM INVINGE ,VOR FI ALEGERI DIN NOU IN 2010. DECAT O SITUATIE NECLARA ,MAI BINE INSA NOI ALEGERI . PANA UNA ALTA ,NU EXISTA ALTA VARIANTA DECAT SCHIMBAREA IN MASA A COMUNISTILOR DIN TOATE INSTITUTIILE PUBLICE ,PENTRU A SLABI INCET,INCET, NUCLEELE COMUNISTE INFILTRATE PESTE TOT …AR FI SI MAI BINE SA SE DEA CREDIT TINERETULUI ,CARE ARE PRINCIPALUL MERIT AL SCHIMBARILOR PROFUNDE DIN MOLDOVA. CRED CA A SOSIT MOMENTUL SI A ASALTULUI POPULAR FINAL ASUPRA BASTILIEI MEDIATICE – MOLDOVA 1 . FORTELE DEMOCRATICE TREBUIE SA FIE PREGATITE SI PENTRU EVENTUALE ALTE ALEGERI … CEA MAI PROASTA VARIANTA PENTRU MOLDOVA AR CONSTITUI-O NOI ALEGERI SI TOT CU FINAL NEDECIS .DIN 8 MANDATE DE AUR SA RAMANA 2-3 . DAR IN VARIANTA ACEASTA ,ASUPRA COMUNISTILOR S-AR ABATE MANIA SI OPROBIUL POPULATIEI ,PENTRU DESTABILIZAREA TARII SI DEZASTRUL ECONOMIC INEVITABIL . ESTE CLAR CA IN CAZ DE NOI ALEGERI AIE VA TREBUI SA FACA UN EFORT IMENS PENTRU A LUA COMUNISTILOR MANDATELE DE BLOCAJ PREZIDENTIAL . UN LUCRU GREU DE FACUT , DAR POSIBIL TOTUSI …PROGNOZA MEA E CA PCRM AR MAI PIERDE INCA 7-8% . CAM ASTA E TRENDUL ACTUAL DESCRESCATOR AL LOR .SA NU CADEM NICI IN EXAGERARI FANTASMAGORICE CU 15% VOTURI PENTRU EI …

  12. UN LUCRU CARE POATE SCHIMBA MULTE DAR IN SENS NEGATIV ,O REPREZINTA O MIGRATIE IMPORTANTA SPRE P.D.-UL LUI LUPU . CU 20% IN ALEGERI PD-UL INCA IMBACSIT DE NEOSTALINISM ,POATE AVEA PRETENTII EXAGERATE IN CADRUL AIE , CU INCERCARI DE A-SI IMPUNE VEDERILE ANTI-NATIONALE ,NEOSOVIETISMELE SI FANTASMAGORIILE „MOLDOVENISTE” ATAT DE TRAMBITATE DE VORONIN SI PCRM . E CLAR CA LUMINA ZILEI CA MACAR 2 DIN PARTIDELE LIBERAL-DEMOCRATE SA FUZIONEZE INTR-UN PUTERNIC PARTID DE CENTRU-DREAPTA DE CEL PUTIN 30% ,CA O CONTRAPONDERE LA UN PD IN CRESTERE RAPIDA PRIN ” MIGRATIE” DE LA PCRM … DA…A CAM VENIT VREMEA UNITATII INTR-UN MARE SI PUTERNIC PARTID LIBERAL .

  13. … PANA CAND PD-UL NU SE V-A TRANSFORMA INTR-UN PARTID AUTENTIC SOCIAL-DEMOCRAT , NATIONAL IN PRIMUL RAND ,EL CONSTITUIE O AMENINTARE INTERNA IN AIE PERMANENTA … NU POTI FI UN DEMOCRAT AUTENTIC AVAND IN BUZUNAR CARTICICA CU INVATATURILE LUI STALIN DESPRE NEAMUL NOSTRU ,DESPRE ISTORIA NOASTRA .PD-UL A FACUT UN PAS INAINTE ,DAR MAI ARE VREO ZECE DE FACUT . CUM IN MOLDOVA NU E TIMPUL LUPTEI POLITICE DINTRE O DREAPTA SI O STANGA DEMOCRATICA ,VALABIL PENTRU UN VIITOR MEDIU ,LOCUL PD-LUI RAMANE ALATURI DE CELELALTE FORTE DEMOCRATICE DE CENTRU- -DREAPTA SI DREAPTA .

  14. Cel mai important la moment este să fie lăsate la o mparte toate ambiţiile, vechile relaţii de prietenie, cumătrizm, etc., şi să fie numiţi (prin concurs totuşi e mai bine) la toate posturile pe verticală, apoi şi pe orizontală oameni competenţi!!! Dacă se dă cazză de câştig competenţei profesionale este şansă pentru Ţară, pentru Alianţă.

  15. Totul e fuflo ce spune aceasta femeie.
    Doamna Pavlicenco, v-a trecut timpul de declaratii polpoase, locul dra e la MAE, hai luptati cu coruptia, mai aveti putin de relaxat si, se pare iar ve-aâti merge in campanie electorala, de aceasta data poate va agatati de Pertidul Conservator?!

  16. As vrea sa va spun Doamna Vitalia Pavlicenco caci la noi (in limba romana) se spune de catva ani : „sunt” in loc de sint.

    Multumesc si sper ca nu va deranjeaza.

  17. Peste tot sunt comunistii de vina.Au facut rau au facut bine ei sunt rai. Dar stiti ca pe unimedia doar 4-5 procente pot ia parte pozitiv din toti alegatorii? Eu am 480 lucratori si in legatura cu tensiunea aceasta politica care este in tara 80 procente din ei nu sunt de acord cu ceia ce fac democratii. Chear si acei care au votat pentru democrati sau intors cu fata la comunisti. Daca vor fi alegeri anticipate sa stiti ca comunistii iar vor luauo inainte si inca cu viteza mare.Daca vor fi un numar mare de deputati comunisti in parlament sa stiti ca tara o va conduce numai un partid. Dar e sigur ca dupa alegerile anticipate vor fi peste 80-90 de comunisti in parlament. Mai iesiti in si mai discutati cu lumea. Nu stati numai in oras. Ca numai orasul nu va va salva la alegeri. Mai vreti si Transnistria??? Acolo nici unul nu va mai vota pentru democrati.Comunistii n-au destramat pina cind Moldova dar democratii intr-un timp scurt…buh…o va sfarima in bucati.

  18. Pt laurel:
    ai dreptate cu „sunt”, numai ca tot la noi se spune dintotdeauna „că” si nu „căci”…

  19. Referitor la problema Rusoaicei…

    „Si este tot atit de adevarat ca rusolingvii – rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, evrei s.a. – nu doresc sa invete limba si faptul este o bariera, pentru ca inseamna nerespect, neincredere, izolare, aroganta, intoleranta. Nu ma supar pe ce spuneti, dar eu asa cred si, intr-adevar, de indata ce alolingvii vor vorbi romaneste, se va stabili o apropiere de care are nevoie societatea noastra, care trebuie sa aspire spre o armonie, altfel – cum sa ne facem traiul normal in comun, cum sa convietuim?”

    Am citat din raspunsul dnei Pavlicenco pt Rusoaica, pentru ca subscriu si eu sub fiecare cuvant…
    Decat sa ne spuna noua rusofilii ce limba vorbim, fara sa cunoasca o boaba romaneste, mai bine ar invata limba bastinasilor, si vor avea numai respect din partea noastra.
    Ma face sa innebunesc cand un rusofon imi spune mie ca eu vorbesc limba moldoveneasca si sunt moldovan, iar daca-i spun ca nu e asa, el ma trimite peste Prut, ca acolo-s romani si acolo vorbesc limba romana!… Si atitudinea mea fata de asemenea persoane va fi adecvata…

  20. Pt radu 1

    Retin, in opinia mea, doua lucruri interesante din postarile dumitale.

    1. Spuneti ca o parte din alegatori vor migra spre Lupu. Mi se pare ca poate fi un fenomen invers. Pentru ca, asa cum spun mai multi, o mare parte din alegatori l-au votat pe Lupu pentru ca au crezut ca el „e cu comunistii”. Am vazut, insa, ca el e cu AIE si, in aceast caz, cei cu speranta tertipului comunit, ar putea sa se „fi edificat” ca nu este asa si sa nu mai voteze pt Lupu. Mai probabila e trecerea unui grup de deputati comunisti in Fractiunea PD, sa voteze pentru Lupu acum. Intrebarea doar care se pune e care ar fi pretul acestei „treceri”?

    2. Este foarte adevarat ca AMN trebuie sa adere la unul dintre cele trei partide si eu cred ca se va rupe – o parte va trece la PD si o parte la PLDM. Cit priveste PL, nu cred ca va creste. Ar putea creste daca ar face fuziune cu PNL si MAE. Insa Ghimpu a spus ca nu se uneste cu nimeni. Cel mai bine ar fi sa fie un partid puternic liberal si altul social-democrat, care sa ii inglobeze si pe social-democratii, neintrati in Parlament, iar comunistii sa ramina ca o reminiscenta criminala a trecutului recent trist in R.Moldova, ce va intra intr-o dislutie inevitabila.

  21. Pt Ion Bodean

    Aveti mare dreptate legat de angajarea in baza de concurs. Au tot promis-o toti, dar nimeni nu a mai apucat sa o faca. De ce? Pentru ca, in 14 ani de guvernari retrograde – agrarieni si comunisti -, totul s-a facut tocmai pentru a-l pune „pe al meu”, chiar daca e un altul mai destept. Practic, pentru democrati a ramas putin timp, deci, cind apuca sa vina si ei, e mare inghesuiala – ne place sau nu ne place, dar asa este.

  22. Pt laur

    Locul meu nu poate fi la MAE, axat pe o doctrina crestin-populara, compromisa in R.Moldova.

    Acum trebuie sa lupte contra coruptiei noua guvernare, eu nu am institutii la indemina. Am facut tot ce a depins de mine ca deputat DIN OPOZITIE, ca nimeni altul. Cititi interpelarile si materialele de pe blog.

    Conform doctrinei, Pertidul Conservator, trebuie sa mearga impreuna cu MAE. Familia politica europeana in institutiile paneuropene se numeste Grupul conservator, popular si crestin-democrat.

  23. Pt laurel

    Eu fac parte din curentul care scrie, in mod constient, cu „i” din „i” si „sint”, nu „sunt”. Cea mai mare parte – am undeva statisticile – de edituri si presa din Romania scrie ca si noi, cu i din i. Cit priveste „sunt”, nu scriu din urmatoarea convingere: la noi, in R.Moldova, sint o gramada de pretinsi vorbitori ai limbii romane bucurestene, adica literare foarte corecte, spun „sunt”, dar comit, alaturi de „sunt” o gramada de greseli de exprimare de tot genul – calchieri din rusa, in special. Imi este oroare sa ii aud asa. De aceea, eu, in semn de protest contra schimonoirii limbii romane, folosesc pe vechi sint, asa cum ar trebui sa faca si ei si sa treaca la „sunt” numai cind vor vorbi impecabil romaneste. Mi-ati notificat – v-am raspuns.

    Sper nici pe dumneata sa nu te deranjeze, daca voi prezenta mai jos forma corecta in care trebuia scrisa fraza ce iti apartine.

    As vrea sa va spun Doamna Vitalia Pavlicenco caci la noi (in limba romana) se spune de catva ani : “sunt” in loc de sint.

    Corect:

    As vrea sa Va spun, dna Vitalia Pavlicenco, faptul ca noi spunem, in limba romana, de citiva ani, „sunt”, si nu „sint”.

  24. Pt alex

    Este ceea ce spun si eu – atentie acum, ca, la alegerile anticipate, lucrurile pot lua o turnura neasteptata.

  25. Pt toti

    Iata cum vad „integrarea” in UE minoritatile etnice neintegrate in R.Moldova !!!

    (Daca cineva poate traduce automat acest articol si replasa pe blog, eu va multumesc anticipat)

    «Золотые голоса» национальных меньшинств

    Мы думаем, что сделать правильный выбор помогут наш вопросник и ответы на него, которые мы просим дать руководителей ведущих партий Молдовы: Владимира Воронина, Владимира Филата, Михая Гимпу, Мариана Лупу, Серафима Урекяна, Дмитрия Брагиша.

    Будут ли досрочные выборы, или нет? Этот вопрос волнует сегодня всё молдавское общество. Во многом,  ответ на этот вопрос зависит от того, насколько правильно просчитают свой потенциал коммунисты,  в первую очередь, оценят свои электоральные ресурсы.

    Первые потери коммунистов (административный ресурс, Общественное телевидение и радио) могут отнять у них до 10 процентов электоральной поддержки. Это очень большие потери.

    Но гвоздь в крышку гроба Партии коммунистов могут вбить национальные меньшинства, если они консолидируются и примут решение не голосовать за коммунистов, отдав свое предпочтение другой (им) партии(ям). 

    Все это сегодня прекрасно понимают, а потому в настоящее время началась битва за голоса национальных меньшинств.

    Вначале октября с ними встретился экс-президент, председатель ПКРМ Владимир Воронин. Очевидцы говорят, что разговор получился очень теплый и задушевный. Воронин постарался убедить руководителей этнических обществ, который представляли свои национальные общины, что лучшего друга и защитника, чем ПКРМ, у них не было, нет и не будет.

    Учитывая, что ряд руководителей национальных общин за последнее время успели вступить в Коммунистическую партию,  следует ожидать, что именно через них будут действовать руководители ПКРМ.

    В то же время, надо признать, что многие из национальных лидеров скептически оценивают шансы коммунистов вернуться во власть, поэтому стараются не делать обязывающих публичных заявлений в пользу «Серпа и Молота».

    Активизировался в этом направлении и лидер ЛДПМ, он же действующий премьер-министр Владимир Филат. Его встреча с представителями национальных общин, которую он назвал «беседой без галстуков», было очень демократичной.  

    Все замечания и предложения были Филатом внимательно и очень доброжелательно выслушаны. И даже предложение назначить одного из представителей национальных меньшинств вице- премьером, который бы курировал национальную политику, отношения с национальными территориями и общинами (был назван конкретный кандидат) вроде бы не вызвало отторжение. 

    Однако,  скептики утверждают, что премьер-министру надо было просто поставить галочку в своем рабочем графике, и все, что было сказано на этом совещании, будет им благополучно забыто.

    На днях должна состояться встреча с национальными меньшинствами кандидата  в президенты Молдовы, лидера ДПМ Мариана Лупу.  Вероятно, она также пройдет в очень дружественной атмосфере. Все замечания и предложения будут внимательно выслушаны. А вот что будет дальше –  можно только догадываться.

    Мы отнюдь не преувеличиваем роль и значение лидеров национальных меньшинств. При всем уважении к многим из них, надо признать, что у них нет такого авторитета, который способен поднять массы на голосование за того или иного политику и его партию. 

    Но, в то же время, надо понимать, что они являются индикаторами настроений этой категории граждан Молдовы. И если их убедят поступить в интересах одной из партий, то, наверное, они сумеют и других представителей национальных меньшинств убедить «сделать правильный выбор».

    Что же делать в такой ситуации национальным меньшинствам? Кому верить? Кого поддерживать?

    Мы думаем, что сделать правильный выбор  помогут наш вопросник и ответы на него, которые мы просим дать  руководителей ведущих партий Молдовы: Владимира Воронина, Владимира Филата, Михая Гимпу,Мариана Лупу,  Серафима Урекяна, Дмитрия Брагиша.

    Да, легче договариваться в кулуарах и там обещать «все будет сделано». А потом забывать об этих обещаниях. Мы просим их публично ответить на пять вопросов. По их ответам (или, напротив, по их отказу дать ответы)  можно будет судить об их позиции по тем проблемам, которые  волнуют представителей национальных меньшинств Молдовы.

    Вопросы:

    1. Ваша позиция относительно сохранения государственного нейтралитета Молдовы и её невступления в НАТО?

    2. Ваша позиция относительно членства Молдовы в СНГ и углубление её интеграции в его структуры?

    3. Ваше отношение к приданию русскому языку  официального статуса по всей Молдове, а другим языкам национальных меньшинств, в местах их компатного проживания?

    4. Ваше отношение к урегулированию конфликта с Приднестровьем и восстановлению единства страны?

    5. Ваше отношение к выделению квот национальным меньшинствам в органах законодательной и исполнительной власти?

    Организационный комитет по созданию общественного движения  «Ассамблея народов Молдовы»
     
    От редакции ava.md

    Если лидеры партии готовы дать ответы на эти вопросы, мы готовы их опубликовать. Ответы принимаются до 22 октября 2009 года

    moldova.ava@gmail.com

  26. si care au fost raspunsurile , caci astazi este data de 27 octombrie ?
    si inca: nu va pare ca aceste intrebari ii preocupa numai pe alolingvi ? de ce nu se gandesc, ce mai vor si BASTINASII , pe al carui pamant locuiesc acesti veniti aici de prin lumi ?

  27. vor sa le fie numai lor bine ? dar la populatia bastinasa s-au gandit ? sau LOR trebuie sa li se fac conditii bune , sa li se indeplineasca dorintele numai ale lor , parca ei ar fi stapanii de veacuri pe aici ? unde este respectul fata de bastinasii care le tolereaza de secole nesimtirea? de ce nu invata limba bastinasilor, nu-i respecta.. sa nu uite ca ei au patria in alta parte si aici nu este moral sa puna conditii / intrebari provocatoare ! Asa-i cand basarabenii i-au invatat cu narav.. omului bun i se urca oaspetele in cap !

  28. Cum si ziceam candva, nu-l merita moldovenii pe Sturza, precum si pe multi altii, care nu mai sunt acasa. Il merita pe Lupu. „Frumos si vorbaret”. What the heck? Un Lucinschii II. (Nu-i de mirare ca si Diacov e in preajma) Oare acestea sunt calitatile dupa care se judeca un lider? Scuzati-mi va rog expresia, dar vorba bunicii – „Din cacat funie nu faci”.

    AIE e fragil si poate sa se darame in orice clipa, de,aceea nu are cum sa fie deschis, eficient si dur in masura dorita de noi. Pentru a supravetui, va fi asa cum este. Unica speranta, e ca Oamenii ce sunt acolo vor aduce, totusi, schimbarea.

  29. O alta aberatie in tara minunilor care se numeste ex RSSM.
    Pe timpul CCCP, toti erau egali, toti erau sovietici. Dupa proclamarea independentei , in republica Moldova au aparut din start “minoritati etnice”, aparatorul carora a devenit Kremlinul. Chiar sa fii asa de naiv si sa crezi in asa o monstruozitate. Acei care au exterminat popoare intregi pe parcursul secolelor, ne baga pe gat teza de marele salvator a etniilor.
    Mesajul de sus(in limba rusa), nu este altceva decat un santaj politic scris de persoanele care fac parte din asa numita coloana a cincea. Toate intrebarile fac parte din pachetul intereselor Kremlinului si nu a concetatenilor nostri de diferite origini. Toti cetatenii acestui pamant nu mai vor sa fie umiliti, sa traiasca in saracie si ura. Dar daca vom ramane divizati pe niste categorii inventate de interese si politici meschine, niciodata nu vom iesi din acest impas. Vom trai cu totii prost. Vom irosi viata pentru a face interesele persoanelor raufacatoare.

  30. Amintiti-va pozitia ADR fata de pedagogi,ea persista si in AIE-deci,daca cei de sus nu sustin nici pretuiesc stiinta de carte in scoli-vom avea doar codasi la toate nivelurile.Se privilegiaza banchierii,contabilii,vamesii dar nicidecum pedagogii.eu vad aici ruptura.

  31. Alianţa pentru Integrare Europeană a reuşit să evite o capcană pusă de comunişti DA TA PUBLICARII: 24.10.2009 Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a reuşit să evite o capcană pusă de comunişti şi o eventuală ridiculizare prin faptul că nu a înaintat cel de al doilea candidat pentru alegerile preşedintelui R.Moldova. Dacă AIE înainta o a doua candidatură, comuniştii in corpore aveau să o voteze pe aceasta, urmărind atât ridiculizarea AIE, cât şi „spălarea” în faţa electoratului de păcatul provocării alegerilor anticipate. Comuniştii îşi doresc alegeri anticipate, lui Voronin, care a pierdut completamente simţul realităţii, nu-i pasă de viitorul partidului său, care ar putea fi unul nu tocmai optimist. Analist ul politic Petru Bogatu, în discuţie cu alţi doi experţi, Nicolae Negru şi Valeriu Saharneanu, susţine că AIE deliberat nu a întreprins nimic în acest sens, fiindcă Legea supremă a statului nu prevede înaintarea a două sau mai multe candidaturi pentru alegerea şefului statului. Există doar o recomandare veche a Curţii Constituţionale privind existenţa a doi candidaţi la alegerea preşedintelui. Bogatu crede că AIE a găsit un pretext de amânare a primului tur al alegerilor pentru că a constat că Marian Lupu ar putea să nu fie votat, chiar dacă s-au purtat negocieri cu opoziţia comunistă. „Lucrurile nu s-au limpezit nici chiar în situaţia în care comuniştii mimează o pretinsă scindare, întrezărindu-se în PCRM 3 curente de opinie”, spune Bogatu. Valeriu Saharneanu afirmă că cele 3 curente care se întrevăd în comportamentul comuniştilor sunt: una dură a lui Voronin şi Tcaciuc, una voalată a lui Stepaniuc şi una mai tolerantă a lui Ţurcanu, care admite posibilitatea participării la votarea preşedintelui. Actualmente, se atestă un duel psihologic între AIE şi opotiţia comunistă, în care „va învinge cei care sunt mai copţi la minte”. La rândul lui, Nicolae Negru susţine că lucruri pe care nu le poţi evita, trebuie să le înfrunţi. În cazul în care comuniştii nu au fost convinşi să voteze pentru Lupu, trebuie elaborat un scenariu convingător, care ar demonstra că AIE stăpâneşte situaţia, nu este dezorientată de rezistenţa comuniştilor. Negru la fel susţine că PCRM îşi doreşte anticipate, chiar dacă ştiu că ele vor fi dezastruoase pentru formaţiunea lor. Cei trei analişti politici sunt convinşi că PCRM are stratageme şi că comportamentul lor face parte dintr-un spectacol regizat de Voronin. Ei admit că există deputaţi comunişti care gândesc altfel, mai raţional, şi conştientizează că alegerile anticipate sunt un scenariu prost. Mai mult, dacă nu-l votează pe Lupu – ei poerd o mare parte a electoratului comunist, care l-a dorit pe Lupu succesor al îmbătrânitului Voronin.Totodată, dacă fracţiunea PCRM îl votează pe Lupu, situaţia pentru ei la fel este deplorabilă – pierd electoratul care va adera la PD. Mai multe păreri despre sutiaţia incertă în care s-a pomenit Legislativul şi, implicit R.Moldova, la ultima etapă de preluare a puterii de către AIE aflaţi din înregistrarea emisiunii „Rostul zilei”. Vocea

  32. Pt Ioana

    Cred ca, partial, aveti dreptate. Poate nu a ajuns timp inca sa se ajunga, dar cred ca invatatorii (si eu sint de pregatire profesionala cadru didactic, la fel ca si parintii si bunicul meu) trebuia sa beneficieze de majorarile promise de comunisti…

  33. Pt ANA

    Am ascultat si eu acest punct de vedere, insa cred ca, daca se inainta o a doua candidatura putea conduce, in egala masura, la votarea lui Lupu, pt ca sint vreo 10-15 deputati rosii care stiu ca nu mai pupa Parlamentul.

    Mai cred ca stratagemele le face Tkaciuk, si nu Voronin.

  34. Vreau sa intreb,dece aveti o atirnare asa de rautacioasa si plina de neincredere fata de Filat si asa de multa simpatie si incredere pentru Lupu? Sa fie ca sunteti pe acelasi segment liberal?

  35. Pt arca

    Nu vad atitudine rautacioasa. Raspundeti prin contraargumente la argumentele mele, nu asa cum ati scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *