„La noi, romanii locuiesc in Siberia sau nu locuiesc deloc!”

cimg1179Pe data de 16 octombrie am avut onoarea sa particip la Bucuresti, in cimg1192incinta Fundatiei Europene Titulescu, la lansarea volumului „Romanii, Basarabia si Transnistria”, avindu-i ca autori pe Ioan Popa si Luiza Popa. Cartea a fost editata in 2009 sub egida Centrului de Studii Strategice al Fundatiei, al carui presedinte este omul politic Adrian Nastase.

La lansare au mai fost prezenti ex-Presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu, mai multi diplomati, instorici, profesori universitari, reprezentanti ai presei. Din R.Moldova au fost prezenti Theodor Magder, scriitor si publicist, fost director executiv al Asociatiei organizatiilor si comunitatilor evreiesti, detinator al Ordinului National al Romaniei „Pentru Merit”, in Grad de Ofiter, Valeriu Saharneanu, publicist, presedintele Uniunii Jurnalistilor, Vitalia Pavlicenco, fost deputat, presedintele PNL, ambii detinatori, de asemenea, de ordine nationale ale Romaniei.

Au luat cuvintul pe marginea volumului lansat George Potra, directorul executiv al Fundatiei Europene Titulescu, gazda manifestarii, Adrian Nastase, Vitalia Pavlicenco, Ion Porojan, ambasador, publicist, analist politic, George Apostoiu, ministru consilier, publicist, analist politic, Theodor Magder, Valeriu Saharneanu, Vasile Morar, profesor universitar la Universitatea din Bucuresti.

Toti cei care au luat cuvintul au mentionat importanta aparitiei acestui volum, care deschide, cu mult curaj, un capitol al dramei romanilor din Romania, Basarabia si Transnistria, unul mai putin abordat de dupa implozia URSS.

Acimg1180utorii Ioan C.Popa este absolvent al facultatii de filozofie, sectia cimg1178sociologie, a Universitatii Bucuresti, redactor in presa centrala, publicind articole si analize pe teme de istorie si politica externa.

Luiza Popa este absolventa a Facultatii de limbi si literaturi straine, sectia limbi clasice, a Universitatii Bucuresti, cu diploma de master in relatii internationale, analiza si solutionarea conflictelor (SNSPA).

Cuvintul introductiv la volum a fost semnat de prof.univ.dr Adrian Nastase, mentionind, ca „avem sansa de a face istorie, in timpul propriei noastre vieti, un alt fel de istorie”.

Volumul include o serie de materiale, documente – citate si reproduse -, accentul principal find pus pe consecintele raptului Basarabiei in 1812, pe caracterul romanesc al teritoriului si populatiei de peste Nistru, pe exterminarea metodica si persecutarile constante savirsite impotriva romanilor din Basarabia si Transnistria in perioada comunista sovietica. Precum spunea diplomatul George Apostoiu, „avem o carte-document in care se incearca, prin trimiterea la izvoarele istorice, sa se vorbeasca limpede, fara inhibitii conjuncturale sau politice, despre romanii din Est, adica despre cei care traiesc in provinciile romanesti luate prin rapt teritorial – Bucovina de nord, Herta, Basarabia – si in tinuturile de dincolo de Nistru, in Transnistria”.

Au fost multiple aspectele abordate de vorbitori, cei din Republica Moldova salutind aparitia volumului si considerindu-l de mare utilitate pentru completarea Istoriei Romanilor, inca disputate azi la Chisinau, ca si pentru a fi tradus in ruseste, spre familiarizarea populatiei alolingve cu adevarata istorie a teritoriilor istorice romanesti, invitindu-i pe politicienii, prezenti la lansare, sa treaca Prutul cit mai des.

In interventia sa, dl Theodor Magder, care a vorbit si despre includerea in carte a compartimentului legat de Holocaustul evreiesc, a spus ca si Stalin recunostea apartenenta la Romania a Basarabiei, numai ca el conta sa formeze din toata Romania o republica sovietica socialista.

cimg1188Cit priveste Holocaustul romanesc, reproducem doar doua fragmente din volum, pe care personal le-am calificat drept emblematice pentru drama continua a basarabenilor si a transnistrenilor romani.

„Deosebit de relevante sunt o serie de observatii formulate de Iuliu Maniu, ministru secretar de stat, si reactiile provocate de acestea in legatura cu soarta romanilor din teritoriile din Est, care revenisera, prin forta imprejurarilor, sub ocupatie sovietica.

„In acest Armistitiu – afirma Iuliu Maniu in dezbaterile din 15 septembrie – se vorbeste de germani, de unguri, de evrei si de multe si multe lucruri. Dar nu se vorbeste de un lucru esential pentru noi, ce se intampla in Basarabia, cu romanii nostri de acolo… Am vazut porunca inexorabila a Natiunilor Unite (revenirea Basarabiei si a Bucovinei de Nord la hotarele din iunie 1940, sub administratie sovietica, potrivit art. 4 al Conventiei de Armistitiu, n.n.)… Aceasta nu inseamna insa ca noi ne dezinteresam de partea neamului romanesc care este in afara de hotarele noastre. Nu ne putem face vinovati ca ne dezinteresam de frati de un sange cu noi, pe care vitregia sortii, la un moment dat, i-a despartit de noi… Acum, in ce priveste Basarabia si Bucovina,… ni s-au impus anumite conditii de armistitiu, si nu de a avem ce face si ne supunem, fiindca suntem intr-o situatie silita. A fost punctul cel mai dureros acela in care se spune ca hotarul Romaniei este acela fixat in 1940… Ce se va intampla in viitor? Vom vedea…. Nu punem in discutie, decat spunem ca este o situatie de fapt la care trebuie sa ne supunem.

Alta este insa chestiunea romanilor din Basarabia. Daca vor incepe a urmari, a inchide si aresta pe romanii de acolo care au votat in 1918 unirea Basarabiei cu noi, atunci noi cu ce constiinta primim acest lucru?.. Trebuie… sa se stie ca sufletul nostru sangereaza si, in al doilea rand, ca avem constiinta vie ca trebuie sa ne ingrijim de fratii nostri care sunt in afara si sa vedem ce intentii au rusii cu fratii nosri din Basarabia si Bucovina, fiindca am fost colegi de Parlament cu Halippa, cu Pelivan, si nu ne vine bine sa vedem ca sunt aruncati in inchisori sau loviti pentru ceea ce au facut acum 25 de ani. Avem datoria in constiinta noastra sa tinem socoteala  de acesti frati de sange”.

Cunoastem ce a fost cu membrii Sfatului Tarii, toti exterminati ulterior. La fel cum a fost cu toti romanii in toate perioadele in aceste teritorii romanesti. Nu exista o familie in Basarabia si Transnistria, care sa nu fi avut de suferit din cauza regimului odios comunist. Urmeaza inca un fragment zguduitor, cartea incluzind mai multe fragmente emblematice pentru drama necontenita a romanilor basarabeni si transnistreni.

„Calvarul miilor de romani basarabeni si transnistreni, repatriati din Romania in teritoriile revenite sub administratie sovietica, constituie un capitol dureros al istoriei nationale, inca insuficient de cunoscut si tratat in lucrari de specialitate din tara. Multi dintre ei au fost arestati, condamnati la moarte, deportati, umiliti sau marginalizati. Impotriva propriei lor vointe, au fost obligati sa-si renege obarsia romaneasca si sa se declare „moldoveni”. Revenit in RSSM, de la Sibiu, in 1951, in perioada cand la conducerea Partidului Comunist din Moldova Sovietica se afla Leonid Brejnev, viitorul mare publicist si scriitor Valentin Mandacanu a solicitat functionarului de stat sa-l in­scrie in actele administrative ca „roman”. Raspunsul a venit sec: „La noi, romanii sunt moldoveni”. Deoarece omul a insistat sa fie inregistrat „roman”, functionarul (un rus. – n.n.) l-a amenintat: „La noi, romanii locuiesc in Siberia sau nu locuiesc deloc!”

Voi anunta pe blog lansarea volumului la Chisinau.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

  1. Doamna ex-deputat scrie doar despre ex-presedinti!!!
    Am ajuns sa traim in lumea exilor!!!

  2. Pt animat

    Aveti si ceva mai interesant de spus ori numai asta? Din tot ce ati citi – asta v-a „impresionat”. Vai de mine si de mine!

  3. to: animat si Pavlicenco

    Nu este pacat sa spun ca „fiecare vede si intelege pe chit ii permite vederea si creierul”.

    animat-ul vede o prioritate in a taxa autorul postarii si nu in a spune opinia in jurul celor relatate. Acesta este scopul lui, marunt si bizar de tot. Cu atare atitudine, comportament sa postezi „mezelicul”, care nu are nimic cu tragedia retraita de poporul roman, pusa in discutie in postarea d. Pvlicenco….imi cer scuze, nu vreau sa-mi exprim furia bine meritata de Animal.
    Un singur lucru este cert: au plecat „gargaunii” de acasa.

  4. ma scuzati pentru exagerare, dar nu mai pot tine in mine:
    VREAU UNIREA SI GATA!!!! (nu ma intereseaza ce va fi mai departe), pur si simplu VREAU UNIREA!!!!!!!!!

  5. Pt vasile

    E-he-he-he, inca de cite ori de azi inainte vei repeta asta, la cite ne asteapta in Romania si in R.Moldova…

  6. CÎND O SĂ NE UNIM ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA???????????????????
    Am obosit de „independenţa” impusă de Russia, care este numai pentru deputaţi şi tot felul de funcţionari care deservesc deputaţii. Am impresia că aşa stat ca Moldova nu are sorţi de izbîndă să trăiască bine.

  7. Vreau sa-i multumesc Doamnei Vitalia pentru ca s-a deplasat la Bucuresti si a participat la asa un eveniment important prntru noi si continua sa mentina flacara aprinsa a romanismului dintre Prut si dincolo de Nistru.
    Un interviu a Doamnei Pavlicenco puteti asculta pe http://voceabasarabiei.net/index.php/mai-aproape-de-europa-cu-stela-popa/5113-audiomai-aproape-de-europa–cu-stela-popa-17-octombrie-2009
    Si o intrebare: E posibil de cumparat via on line aceasta carte? Or la Chisinau?
    Multumesc

  8. Pt luca

    Mersi pt cuvintele bune, voi incerca sa aflu si sa va comunic.

  9. Lansarea volumului la Chisinau ar trebui sa devina un Eveniment Mare cu implicarea a cat mai multor oameni a culturii, stiintei, educatiei, politicieni, in special reprezentanti ai tuturor etniilor. Ar fi bine de gasit mijloace ca volumul sa fie distribuit in toate scolile.

  10. INTERESANT ARTICOL.

    SA VENITI CAT SE POATE DE DES IN ROMANIA.

    IN ALTA ORDINE DE IDEI PE RADIO ROMANIA INTRE ORELE 21.00 SI 22.00 , DUMINICA, 18.10.2009 SE VORBESTE DESPRE ROMANII DIN AFARA ROMANIEI (AZI DESPRE CEI DIN R. MOLDOVA SI TRANSNISTRIA).

  11. Foarte interesant materialul!

    Felicitări doamnă Pavlicenco!

    De mâine dimineaţă încep să întreb de acest volum la standurile de carte.

    Cât priveşte Unirea, e în puterea noastră să o facem!

    Vorba regretatului poet Grigore Vieru:

    „Români, nu mai vorbiţi despre iubire, iubiţi-vă!

    Nu mai vorbiţi despre Unire, Uniţi-vă!”

    Doamne Ajută!

  12. Frumos articol si frumoase comentarii, cu exceptia primului care… nu exista. Sfarsitul aricolului este intr-adevar cutremurator… Tare ne-au mai iubit si ne mai iubesc rusii… Inca o dovada cat se poate de elocventa e „cazul Kuzmin”

  13. Declaraţia Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova cu privire la afirmaţiile Ambasadorului Rusiei la Chişinău, domnul Valeri Kuzmin

    In legătură cu declaraţia E.S. Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău din data de 14 octombrie 2009, precum că manualele de istorie a românilor din Republica Moldova conţin afirmaţii rusofobe, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova consideră că aceste afirmaţii sunt tendenţioase şi nu corespund realităţii.

    Este adevărat că istoria relaţiilor dintre Rusia şi Principatele Române/România a trecut prin diferite etape, care includ atât momente de colaborare, cât şi momente de tensionare a acestor raporturi. Istoricii care au scris manualele de istorie a romвnilor au incercat să redea cât mai echilibrat aspectele principale ale acestor relaţii de-a lungul secolelor. Unora le-a reuşit mai bine, altora mai puţin, dar existenţa acestor viziuni pluraliste asupra trecutului este o necesitate într-o societate democratică şi, mai mult, chiar un indiciu clar al existenţei acesteia.

    Interpretarea unor momente-cheie din istoria romanilor şi în speţă a celor legate de istoria Basarabiei nu pot să coincidă cu cele ale istoriografiei ruseşti contemporane, cum ar fi spre exemplu, anul 1812, 1918, 1940/1944, 1991 sau în ceea ce priveşte procesele desfăşurate în perioada ţaristă şi sovietică.

    Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte state europene, de exemplu Franţa şi Germania cu referire, spre exemplu, la interpretarea anilor 1871, 1914, 1918, 1940. În ciuda viziunilor diferite ale acestor evenimente, cele două ţări europene întreţin relaţii foarte bune şi, mai mult, pe colaborarea armonioasă a acestora se bazează existenţa Uniunii Europene. În 2007 şi 2008, aceste ţări, Franţa şi Germania, au elaborat două manuale de istorie după care se predă în şcolile de o parte şi alta a Rinului. În ceea ce priveşte anii 1940-1944, spre exemplu, ocuparea Franţei de către Germania nazistă şi represiunea unor categorii sociale sau etnice (mai ales evreii) este condamnată fără echivoc. Acest lucru nu e perceput de germani ca o ofensă la adresa Germaniei ca stat sau a germanilor ca popor, aşa cum condamnarea experienţei coloniale franceze din aceleaşi manuale franco-germane nu constituie un motiv de disconfort pentru Franţa ca stat şi francezilor ca popor.

    Manualele de istorie naţională din R. Moldova – numite de istorie a românilor, adică a spaţiului unde românii reprezintă majoritatea, dar care nu exclude istoria altor minorităţi etnice – tratează anul 1812 ca un an tragic pentru istoria Moldovei în general, a Basarabiei în particular şi condamnă politica de cucerire şi colonizare a Imperiului Ţarist. Acest lucru se face deoarece de la unul dintre cele trei principate medievale româneşti – Ţara Moldovei – s-a mai rupt o bucată, Basarabia. Pentru Imperiul Ţarist a fost vorba de un câştig şi e firesc ca manualele de istorie din Rusia să promoveze această viziune pentru că ea corespunde intereselor statului rus. Acest lucru însă nu a servit şi nu poate servi drept prilej pentru ambasadorul R. Moldova de la Moscova de a declara că manualele de istorie a Rusiei sunt românofobe sau antimoldoveneşti. Exemple de acest fel pot continua. Este cunoscut faptul că manualele de istorie din Rusia condamnă jugul tătaro-mongol care a dominat în cnezatele ruseşti secole la rând, dar aceasta nu poate fi interpretat ca o denigrare sau ofensă la adresa Mongoliei ca stat sau a mongolilor ca popor. Condamnarea de către aceleaşi manuale de istorie din Rusia de astăzi a agresiunii Germaniei naziste din 1941 nu a fost comentat de ambasadorul german la Moscova ca un gest antigerman, pentru că istoria este istorie. Mai mult, Germania actuală şi-a cerut scuze de la popoarele europene pentru crimele săvârşite de regimul hitlerist şi în acest sens comportamentul Germaniei este un exemplu şi pentru alte state care au săvârşit acţiuni comparabile.

    In perioada sovietică a predominat interepretarea potrivit căreia toate popoarele au intrat benevol în componenţa Imperiului Ţarist, abordare continuată şi după destramărea Uniunii Sovietice. Reminiscenţe ale unei asemenea paradigme sunt întâlnite chiar în republicile care astăzi fac parte din Federaţia Rusă. Astfel, în anul 2007 au fost marcaţi 450 de ani de la „intrarea benevolă în componenţa Rusiei” a Republicii Adâgheia, Başcortostanului, Kabardino-Balcariei şi Karaceaevo-Cerkesiei, 300 de ani – a Hakasiei, оn 2008 – 450 de ani a Udmurtiei, mai apoi a Kalmikiei (400 ani), оn 2001 şi 2002 – a Ciuvaşiei şi Republicii Mari El.

    In realitate, taboul real al „alipirilor” a fost mult mai complicat. In literatura istorică de specialitate din Rusia de astăzi se remarcă o discrepanţă semnificativă care există în abordarea acestui subiect, atât în istoriografie, cât şi în manualele de istorie la nivel federal şi cel regional. Componenta regională este adesea mult mai pronunţată în aprecierea fenomenului „eliberator” al Imperiului Ţarist, dar aceasta este, în opinia noastră, o temă de discuţie pentru istoricii şi autorii de manuale din Rusia şi nu o temă de speculaţii politice pentru istoricii şi autorii de manuale din afara hotarelor Federaţiei Ruse.

    Republica Moldova şi-a declarat intenţia de a se integra în Uniunea Europeană, fără însă a dori o confruntare cu Rusia, ci din contra, prin păstrarea unor relaţii normale şi reciproc avantajoase. Dacă Federaţia Rusă va accepta de facto dreptul Republicii Moldova ca stat independent şi suveran, cu un parlament şi guvern constituite în mod democratic, de a-şi decide viitorul, va avea numai de câştigat.

  14. Cit priveste Holocaustul romanesc, reproducem doar doua fragmente din volum, pe care personal le-am calificat drept emblematice……..
    Dar materialul care urmeaza numai Holocaust nu poate fi numit.
    Începând din anii 1950, termenul „Holocaust” se referă – de regulă – la genocidul evreilor. Astfel era cazul sa se spuna despre acele aproape 300 mii de evrei care au fost exterminati de catre regimul Antonescu.
    D. Pavlicenco, daca ati dorit sa vorbiti despre exterminarea romanilor apoi era cazul sa utilizati termenul „holocaust” dar nu „Holocaust”. Asa prevede norma lingvistica,…..cel putin engleza.

  15. Faptul cel mai evident in minciuna istoriei KGBiste despre Basarabia o reprezinta faptul ca

    1. nu poti elibera un teritoriu de propriul popor

    Deci nu este ceva de genul ca SUA a intrat in Kuweit dand afara armata irakiana, eliberand astfel pe kuweitieni de iraqieni dupa care americanii s-au retras (nici nu cred ca mai ai vreo baza in Kuweit! desi initial inainte de razboiul din Iraq aveau pentru ca o cerusera expres conducerea Kuweitului)

    ci este vorba de genul Rusia ocupa o bucata de Moldova istorica din cadrul Romaniei care vorbeau limba LATINA romana !

    Deci este aberant sa spui ca Rusia a eliberat Moldova de Est de romani !!! pentru ca asta era populatia bastinasa in acel moment !

    Deci o minciuna mai flagranta nu am auzit in viata mea in domeniul politico-istoric.

    Dar cum au ascuns-o de au facut-o sa o creada atata lume ?
    Au definit „poporul moldovean” si „limba moldoveneasca” care sunt diferite de „poporul roman” si „limba romana” !!!

    Acum intelegeti de ce era si este atat de importanta aceasta teza KGBista de „moldovenism” ? ca sa ascunda o violare de teritorii si faptul ca erau si sunt forta de ocupatie in Rep.Moldova.

    Atat de disperati au fost incat au adus „limba moldoveneasca” in chilirice tocmai pentru a nu se vedea cu ochiul liber ca cuvintele si propozitiile se scriu la fel si au aceiasi gramatica.

    Mai mult decat atat impreuna cu comunistii instalati in RS Romania (Republica Socialista Romania din Pactul de la Varsovia nu-i asa?) au ascuns tot timpul relatia dintre cele doua parti de Moldove !!!!!!!!!

    ACEST LUCRU EXTREM DE GRAV ESTE VALABIL SI ASTAZI, DIN INERTIE !

    In Romania se vorbeste de „Moldova” „moldovean” doar cu referire la Moldova de Vest din Romania si cu referire la vest-moldoveni cand vorbesc ardelenii, muntenii, oltenii, etc si cand vorbesc vest-moldovenii atunci fac referire si la noi si la voi est-moldovenii

    In Rep.Moldova notiunea de „Moldova” este ca referire doar la Rep Moldova in general si „moldovean” cu referire doar la voi est-moldoveni

    Rar se precizeaza corect lucrurile. Eu cred ca ar trebui accentuat faptul ca daca cuvantul „moldovean” se poate folosi si de o parte si de alta fara a gresi, a vorbi de „Moldova” ca implicit doar „Moldova din Romania” cand vorbesc vest-moldovenii si doar „Rep Moldova” cand vorbesc est-moldovenii este total gresita.

    Ar trebui sa spunem clar Moldova de Est, sau maxim Republica Moldova si niciodata sa facem referire la Moldova de peste Prut (si Nistru) doar cu titulatura „Moldova”
    la fel sa spunem clar Moldova de Vest si niciopdata sa facem referire la Moldova dintre Carpati si Prut doar cu titulatura „Moldova”

    Poate schimbarea numelui tarii in Republica Moldovei de Est dupa renuntarea la zona rusa a Transnistriei ar fi de bun augur.

    Adica au osetienii mai mult respect pentru istoria lor desi nu au tara lor intreaga, si o parte tot face parte din Federatia Rusa si o parte din Georgia ?

  16. Comunicat al Biroului Politic al CC al PC…
    Azi 16 octombrie 2009 in cadrul restrins, tovarasesc a avut loc lansarea cartii Romanii Basarabia si Transnistria o netramurita marturie a prieteniei strinse, fratesti intre popoare. La intrunire au participat din partea PCR ( FSN-PDSR-PSDR-PSD ) Tovarasii Ion Iliescu fiul ilegalistului Alexandru Iliescu in calitate de Presedinte al Consiliului de Ministri, Tovarasul Adrian Nastase in Calitate de Prim-Ministru, Tovarasul Emil Constantinescu fost cel mai prost presedinte roman in viata si alti Tovarasi Membrii de Partid si de Stat. Din partea RSS Moldoveneasca a fost prezenta Tovarasa Vitalia Pavlicenko om cu merite si onoruri deosebite. Atmosfera a fost una calda, tovaraseasca. vezi UPS ce bun ziarist as fi fost?
    Deci doamna vp ati fost intr-o cloaca de comunisti ordinari. din poze se vede ca mai mult de 20 nu ati fost. nu va dati elitista ca nu stiti cu ce se maninca. deci va dati arama pe fata comunistii va sint aproape. asta era draga Jay mediul universitar care e nemultumit in romania. timpenii mai mari ca astea nu am vazut: omul politic adrian nastase, un evreu si o moldoveanca cu cetatenie detinatori de ordine ale romaniei? bine macar doamna somera ca macar v-a dat copilul bani sa veniti sa demonstrati ca nu muscati mina care v-a hranit – recte v-a dat cetatenia si tinichelele alea. femeia aia coautor la cartea aia e master la SNSPA? pai SNSPA e fosta scoala a securistilor si a cadrelor de partid si a avut scandal pe tema asta pentru ca acum citiva ani era condusa de SRI. ne luati de prosti. locul dumneavostra e linga sceleratii adrian paunescu si corneliu vadim tudor. de data asta m-ati convins doamna sinteti un caz normal de megalomanie. faceti-va unirea cu cine vreti cind vreti nu ne mai intoxicati.mi-e rusine ca sint roman si ca tara mea acorda cetatenie si ordine la intimplare si la ordin politic. ramineti in rusa dumneavoastra gindire.

  17. Pt visatorul

    Asa e cind omul pierde masura si i se intuneca ratiunea…

  18. a si am uitat sa intreb in cartea aia scrie si de tata-mare ca si el fost culac si i-au dat astia o excursie in siberia. cum care astia? comunistii din cara face parte si iliescu si adrian nastase, crengutele tinere ale luptei revolutionare. mediul ala in care iti place sa te invirti sa te simti romanca. dar esti o simpla vizitatoare pe meleagurile astea. si vei fi in continuare. invata lumea din moldova sa ceara apa calda la chiuveta ca un copil nascut in 88 nu stie cum arata apa calda la teava, invata lumea sa ceara caldura in calorifere sa nu moara de frig in case! ai destule de facut in tara ta decit sa vii in vizite la comunisti in romania si sa te aluzi cu tinichele date de iliescu.

  19. nu am pierdut masura dar nu ne adormi cu ilici nastase emil si altii de rangul lor. molodovenilor tai poti sa le spui orice, ii poti manipula cu vorbe despre unire, nu ne insulta noua romanilor inteligenta.

  20. prof.univ.dr ala de semneaza prefate ar trebui sa semneze declaratii in afaceri de coruptie cu termopane. pe ala il lauzi tu? si pa tac-su adoptiv iliescu? si emil de a dat insula serpilor ucraineii printr-o simpla semnatura? chiar nu ai masura in rusine?

  21. Pt visatorul

    Ma cam plictisesc bilbiielile dumitale, dar vreau, totusi, sa remarc – eu nu am fost organizatorul manifestarii, ci invitata, ca si majoritatea de acolo. De aceea nu mai vreau sa raspund unor aiureli provenid de la o persoana frustrata, drept ca eu nu prea inteleg de ce – dumneata pe mine si activitatea mea nu o cunosti, dar pentru a fi misogin nu trebuie multa minte, nici chiar unui roman-roman.

  22. daca vorbim de bilbieli vezi sa nu iti dau exemple ce scrii pe blog cu gramatica rusa si te dai vorbitoare de limba romana. nu sint misogin sint impotriva alienatilor mintali care se cred Pan Halippa.ti-au dat ceva comnustii aia unde ai fost? te-ai simtit bine intre ei ca doar esti liberala?

  23. lupta sa fie apa calda la robinet in moldova ! asta iti cer sa faci misoginul de mine! o generatie intreaga nu stie cum e sa faci dus si incalzesc apa pe aragaz. si iarna se incalzesc cu aragazul! nu te preocupa sanatatea lor? cite gaze inhaleaza? misoginul de mine!

  24. pentru dl Visator:

    nu credeam ca intr-o zi intoxicarea politica pro-PSDista, pro-PDLista, pro-PNLista va fi atat de mare.

    Chiar doriti sa politizati un eveniment de istorie foarte frumos?

    Ca ce rau a facut Iliescu se stie… ia fost frica de rusi ca daca face unirea cu Rep.Moldova in ’90 o sa vina Armata din Transnistria si o sa invadeze Romania … a chemat mineri care au batut tot ce a insemnat studenti si alti nevinovati in Piata Universitatii dar nu a facut rau chiar intentionat, pentru ca chiar credea in ceea ce face.

    Dl Nastase a dus TVR la TVRul comunist in care existau doar laude la adresa puterii, dar asa a fost invatat de pe vremea cand era UTC-ist.

    Deci acesti domni au facut ceea ce au fost invatati, si fac ceea ce stiu sa faca. Totusi se comporta conform credintelor dansilor.

    Dar de aici la aceste doua persoane sa denigrati aceasta intrunire dle Visator si pe toti participantii mi se pare aberanta.

    Totusi dl Ion Iliescu este un om cult !!! Sa nu confundam lucrurile dle Visatorul ! Daca preferinta politica a dlui Iliescu (care chiar si in cadrul FSN declara ca admira idealurile comuniste – idealuri dealtfel naive – toata lumea fericita – egala – fara suferinta – dar adusa cu fora de un singur partid etc…) este gresita nu inseamna sa i se nege capacitatea intelectuala si nivelul educatiei.

    Dl Ion Iliescu a condus Consiliul Naţional al Apelor pe timpul RS Romania, a fost directorul Editurii Tehnice (o editura excelenta pe acele timpuri si care a fost apreciata de profesionisti si dupa Revolutie), si a fost presedinte ales de doua ori constitutional prin vot DEMOCRATIC de poporul roman intr-o tara suverana si libera.

    Dl Adrian Nastase deasemenea
    * intre 1973 şi 1990 deţinerea calităţii de jurist cercetător la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române.
    * între 1977 şi 1979, mai apoi între 1984 şi 1985 calitatea de profesor asociat de drept internaţional public la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
    * în 1980 stagiul de specializare la Divizia pentru drepturile omului şi pace a UNESCO; mai apoi la International Research Institute for Peace din cadrul Norwegian Institute of International Affairs din Oslo.
    * din 1984 calitatea de coordonator de studii la Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului din Strasbourg.
    * în 1987 obţinerea doctoratului în drept, specializarea drept internaţional public, la Universitatea din Bucureşti.
    * din 1990 calitatea de profesor de drept internaţional public la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti
    * între 1990 şi 1992 calitatea de preşedinte al Fundaţiei Europene „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.
    * din 1992 calitatea de profesor de drept internaţional public la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti
    * între 1992 şi 1997 calitatea de profesor de drept internaţional public la Facultatea de Drept a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti
    * în 1994 calitatea de profesor asociat de drept internaţional public la Universitatea Sorbona din Paris
    Este şi membru al Societăţii Franceze de Drept Internaţional şi al Societăţii Americane de Drept Internaţional. (wikipedia)

    Dl Adrian Nastase, lasand la o parte procesele de coruptie, este apreciat de studenti ca fiind un profesor de mare calibru si excelent pedagog.

    Deci toti cei prezenti in sala nu sunt niste terchea berchea, ci niste oameni care au o greutate.

    Cat despre dl Emil Constantinescu sa spunem ca
    Diploma în Ştiinţe Juridice (1960) şi îşi începe activitatea ca judecător stagiar la un tribunal regional. Climatul politic îl determină să renunţe la acest post şi să redevină student la Facultatea de Geologie – Geografie (1961 – 1966). Este Doctor în Geologie al Universităţii Bucureşti; Doctor ès Sciences al Universităţii Duke, SUA. A parcurs toate treptele carierei universitare ca asistent, lector şi conferenţiar la Facultatea de Geologie (1966 – 1990). Din 1991 şi în prezent este profesor de Mineralogie la Universitatea Bucureşti. Visiting professor la Universitatea Duke, SUA (1991 – 1992). A fost ales prorector (1990 – 1992) şi rector (1992–1996) al Universităţii Bucureşti; preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România (1992–1996); membru al Comitetului permanent al Asociaţiei Universităţilor Europene – CRE (1992–1993; 1994–1998); membru al Asociaţiei Internaţionale a Preşedinţilor de Universităţi – IAUP (1994–1996).Membru de onoare şi membru ales al Societăţilor geologice şi mineralogice din Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Japonia; al Societăţii de Geografie din Franţa şi al Societăţii National Geographic din SUA. A ţinut conferinţe la Universităţile Tübingen, Oxford, Standfort, Harvard, Berkeley, Columbia – New York, Georgetown – Washington, Indiana – Bloomington, Rio de Janeiro, Sydney, Praga, Turku, Cairo, Lublin. Distins cu Premiul Academiei Române pentru contribuţii ştiinţifice în domeniul geologiei (1980); Palmas Academicas, conferită de Academia Braziliană de Litere, Rio de Janeiro (2000); medalii de aur şi onorifice ale Universităţii Comenius din Bratislava; Universităţii Caroline din Praga şi Universităţii din Sao Paolo; Medalia Arthur Bertrand, acordată de Academia de Ştiinţe, Institut de France; medalii conferite de Institutul Naţional de Ştiinţe şi Arte din Franţa, Universitatea Paris–Sorbonne şi Universitatea din Amsterdam. Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Liège, Atena, Montréal, New Delhi, Beijing, Bilkent – Ankara, Sofia, Maribor, Chişinău, Bangkok, Astana şi al Ecole Normale Supérieure – Paris. (wikipedia)

    si deasemenea presedinte al Romaniei ales prin vot democratic.

    Vorbesti de ex-cutare, ex-cutare, … dar sa fii un CUTARE este un lucru extraordinar, pe care tu mai Visatorule nu stiu daca ai reusit in viata asa ceva. E usor sa arunce cu noroi unii ca tine.

    Dar de tema prezentarii nu zici nimic ? de importanta ei ?
    dar de celelalte persoane prezente ?
    Dar de autorii care au scris aceasta carte „Romanii, Basarabia si Transnistria”, dl Ioan Popa si dna Luiza Popa nu ai nimic de zis ?

    viseaza la apa calda de la robinet in continuare…

  25. Apropo cand ajungi nu
    – preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România
    – deputat in parlament (Rep.Moldova sau Romania, la alegere)
    – membru de comisie parlamentara
    – redactor la o editura
    – redactor sef la o publicatie
    – profesor universitar
    – de decoratii onorabile nici sa nu mai zic
    ci cand ajungi macar sa ai recunoastere in domeniul intelectual (oricare) din partea membrilor atunci sa revii si ai dreptul sa arunci cu o pietricica.

  26. Pt poate

    Poate durerea romaneasca, in special exterminarea tuturor membrilor Sfatului Tarii, persecutarea tuturor romanilor dupa 1940 pt Dvs. nu e Holocaust. Pentru mine, exterminarea unui milion de romani este Holocaustul romanesc.

    Termenul „Holocaust” nici din 1950, nici de mai tirziu, nu cred ca se poate referi doar la o natiune. El a devenit sinonim cu suferinta, persecutarea, tragedia, exterminarea, pe care lea-u suferit o gramada de popoare din cauza comunistilor, printre care au fost de toate etniiile, deloc si putini evrei.

    Despre numarul evreilor exterminati in al doilea razboi mondial, inclusiv a celor din Romania, exista pareri diferite, inclusiv intre evrei – din cite stiu eu. Mie, una, nu-mi plac exgerarile. Dar daca deloc nu va deranjeaza exterminarea romanilor, cred ca nu puteti fi obiectiv…

    Nu cred ca trebuie monopolizat si cuvintul “Holocaust”, pentru a-l pune cu litera mare numai referitor la evrei. Toate natiunile sint egale si orice viata de om este foarte scumpa, ca e data de Dumnezeu, oricare ar fi acest Dumnezeu.

  27. Pentru luca

    Daca sinteti din Romania, va dau telefonul de la Fundatia Europeana Titulescu, unde ati putea intreba daca au cartea despre care am scris aici – 0216672830, Ana Potra.

  28. nu era nevoie Ed sa-mi insiri aici diplome. esti si tu maniac de diplome sau ce? ce imi demosntrezi mie aici ce baieti buni si cita cultura au comunistii din romania? emil constantinescu a facut degeaba toate scolile astea a dat insula serpilor dintr-o semnatura si a faot si cel mai prost presedinte roman! am zis de luiza aia are masterul la SNSPA o facultate infiintata de serviciul roman de informatii. discuti prea usor despre mineriade in care au murit oameni. era bine sa ai si tu prieteni omoriti in bataie sau schiloditi. ai vazut stirile azi? omul ala politic si patronul fundatiei iar e la directia nationala anticoruptie, printre altele nevasta-sa nu poate justifica o depunere bancara intro singura transa si intr-o singura zi in valoare de 400000 euro. Ed decit asa mai bine lasa-ma doar alfabetizat.

  29. si vad ca esti asa biblic cu aruncatu’ chietrei. fii biblic si cu aia de i-au dat excursia lu’ tata-mare in siberia ca era culac…alora ce le doresti? hai sa te aud.

  30. aia cu apa calda n-ai nimerit-o mai Ed. era vorba ca doamna asta cetatean roman sa lupte sa fie si in moldova aia a ei apa calda ca generatiile nascute in 87 acolo nu stiu cum arata apa calda la robinet. si da visez sa fac un dus decent cind ma duc in moldova si nu sa merg cu galeata cu apa fierbinte prin casa. ai ceva impotriva ca imi doresc un lucru decent Ed?

  31. PS scuzele mele ca iti raspund tirziu dar crede-ma aici nu e numa’ someri mai e si oameni care munceste. numai bine.

  32. Din Cotidianul, Romania:
    http://www.cotidianul.ro/analiza_unui_diplomat_roman_la_chisinau_romanii_basarabia_si_transnistria-101285.html

    Analiza unui diplomat român la Chişinău: Românii, Basarabia şi Transnistria

    Cartea-sinteză “Românii, Basarabia şi Transnistria”, semnată de Ioan C. Popa şi Luiza Popa, prezintă în premieră, într-o viziune unitară şi inedită, fără inhibiţii conjuncturale sau politice, momente semnificative ale istoriei mult încercate a românilor de dincolo de Prut şi Nistru.

    Ioan C. Popa, de profesie jurnalist şi sociolog, a fost diplomat – ataşat de presă la Ambasada României în Republica Moldova.

    Luiza Popa este filolog şi are un masterat în relaţii internaţionale, analiza şi soluţionarea conflictelor.

    Cartea “Românii, Basarabia şi Transnistria” se adresează deopotrivă specialiştilor şi publicului larg, completând în mod necesar un gol în bibliografia a ceea ce numim problema transnistreană şi, pe un plan mai larg, istoria şi soarta românilor răspândiţi în Răsărit, dincolo de Nistru.

    Pe baza studierii şi “radiografierii” unui bogat material documentar-istoric provenind din surse şi arhive româneşti, dar şi ruso-sovietice, ucrainene, moldoveneşti, germane, britanice, americane sau finlandeze, autorii reuşesc – pe parcursul a aproape 300 de pagini – să aducă în faţa cititorului, într-o manieră echilibrată, riguros ştiinţifică, nepartizană, informaţii relevante despre personaje, fapte şi evenimente care au marcat prezenţa milenară a românilor de dincolo de Nistru, în strânsă conexiune cu cea a altor populaţii cu care au venit în contact şi, desigur, cu masa compactă a neamului românesc din spaţiul pruto-nistrean şi din dreapta Prutului.

    Urmând firul cronologic al evenimentelor, cartea prezintă sintetic mărturii străvechi despre românii de peste Nistru, cei care formează ramura răsăriteană, adeseori uitată, a neamului, despre înfiinţarea şi funcţionarea, între anii 1924 şi 1940, a aşa-numitei Republici Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RASSM), care, potrivit documentelor scoase la iveală în ultimele decenii, a constituit un veritabil laborator al totalitarismului bolşevic unde s-au plăsmuit şi s-au iniţiat tezele moldovenismului vizând anularea memoriei şi identităţii naţionale a românilor transnistreni şi basarabeni.

    Tot de atunci datează şi un veritabil glosar de termeni specifici epocii de sumbru regim stalinist, cu sute de mii şi chiar milioane de crime imprescriptibile la activ, folosite de torţionari drept “capete de acuzare” împotriva oricărei încercări de rezistenţă faţă de regim: “duşman al poporului”, “contrarevoluţionar”, “antisovietic”, “naţionalist”, “românizator”, “sabotor”, “diversionist”, “provocator calificat” ş.a.

    În ordine firească, autorii prezintă dezvoltările din Transnistria aflată sub administraţie românească în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1941-1944), inclusiv dureroasa chestiune a deportării evreilor peste Nistru şi a Holocaustului din această regiune. Pagini documentare inedite, utilizând şi o serie de documente declasificate din arhivele KGB, dezvăluie dimensiunile atrocităţilor sovietice din anii ‘50 pentru lichidarea rezistenţei românilor basarabeni şi transnistreni în faţa procesului de rusificare şi comunizare a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM), formată din câteva judeţe ale Basarabiei şi alte câteva raioane ale fostei RASSM.

    În sfârşit, două capitole importante sunt dedicate evoluţiilor din relaţiile româno-sovietice (perioadele 1945-1964 şi 1965-1989), marcate puternic de “problema Basarabiei”, precum şi aşa-numitului conflict transnistrean, cu accent pe mecanismele declanşării “războiului de pe Nistru”, din 1992, şi reverberaţiile actuale ale acestuia.

    Volumul “Românii, Basarabia şi Transnistria” a apărut în condiţii grafice deosebite la Editura Artemis, textul fiind însoţit de o serie de anexe, hărţi şi ilustraţii de arhivă care sporesc valoarea documentar-ştiinţifică a lucrării şi interesul firesc al cititorului la o lectură incitantă privind evenimente şi personalităţi care s-au perindat de-a lungul vremii într-un spaţiu zbuciumat al istoriei naţionale.

    Lansarea cărţii s-a bucurat de prezenţa foştilor preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, a fostului prim-ministru Adrian Năstase, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu, a lui Ion Porojan şi George Apostoiu – ambasadori şi publicişti, Teodor Magder – scriitor şi publicist, reprezentant marcant al Asociaţiei organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti din Republica Moldova, Vitalia Pavlicenco – fost deputat, preşedintele Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova, şi a lui Valeriu Săhărneanu – preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

  33. Cu greu, cu greu, se misca lucrurile cu cetatenia romana, dar tot impinse de un basarabean…

    Procedura de obţinere a cetăţeniie române va fi simplificată

    Modificările prevăd, printre altele, excluderea publicării ordinului Ministrului Justiţiei de acordare sau redobîndire a cetăţeniei române în Monitorul Oficial al României.

    Procedura de obţinere a cetăţeniie române va fi simplificată, după ce Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, a adoptat marţi un şir de modificări la Legea cetăţeniei române, propuse de către deputatul Tudor Panţîru.

    După cum transmite agentia, cu referire un comunicat de presă al deputatului român, modificările respective se referă majorarea numărului membrilor Comisiei de la Direcţia Cetăţenie de la 8 la 15 persoane, dreptul de a depune cererea de redobîndire sau acordare a cetăţeniei române la Direcţia Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei, imediat după obţinerea dreptului de şedere şi nu doar după împlinirea unui termen de 4 ani din momentul obţinerii acestui drept.

    De asemenea, modificările mai prevăd şi excluderea publicării ordinului Ministrului Justiţiei de acordare sau redobîndire a cetăţeniei române în partea I a Monitorului Oficial al României. Acest ordin va fi comunicat solicitantului căreia i s-a acordat sau care îşi redobîndeşte cetăţenia printr-o scrisoare recomandată.

    Totodată, a fost eliminată prevederea legală care limita capacitatea oficiilor consulare de programare a persoanelor care solicită redobîndirea cetăţeniei române la 30 mii de dosare pe an, pentru fiecare oficiu consular.

    Noile modificări mai prevăd reorganizarea Direcţiei Cetăţenie şi transformarea acesteia începînd cu 1 ianuarie 2010 în Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, care va avea în subordine puncte de lucru pe teritoriul României, inclusiv în judeţele de la graniţa de est a României, precum şi în marile centre universitare.

    Pentru a intra în vigoare, modificările respective urmează să fie votate de Camera Deputaţilor.

    INFOTAG, 21 octombrie 2009, 17:54

  34. hm…am sa cumpar si eu cartea aia sa vad daca scrie cumva si de tata-mare, culcul ala de i-au dat astia o excursie in siberia.
    cine o fi oare basarabeanul ala care face ordine in romania?

  35. Pt visatorul

    Este vorba de Tudor Pantiru, deptat in Parlamentul Romaniei din R.Moldova. Se poate da pe zahoo sau pe gooogle ca sa il gasiti si … vedeti.

  36. Ori unde e nationalismul Romanesc ?

  37. apropo de ce ziceam despre respectul pentru propria limba si lupta impotriva limbii ruse

    cititi stirea urmatoare

    –––––––

    Guvernul de la Kiev a decis recent ca elevii vor studia exclusiv in limba ucraineana, scrie izvestia.ru. Dupa ce executivul a modificat Regulamentul privind institutiile de invatamant general, folosirea limbii ucrainene este obligatorie nu numai la ore, dar si in pauzele de recreatie, relateaza Jurnal.md.

    Decizia respectiva este dictata, explica Ministerul Educatiei, de faptul ca trecerea la vorbirea in limba rusa, pe timpul recreatiei, formeaza o atitudine negativa a copiilor fata de limba ucraineana. Astfel incat nici profesorii nu au voie sa se adreseze elevilor in rusa.

    In rusa se va putea vorbi numai in afara institutiilor de invatamant. In Ucraina traieste si o importanta minoritate de romani.

    ––––––––-

    Interesant nu ?
    Ucrainienii stiu mai bine interesul propriu, la fel si Georgia
    pe cand si Rep. Moldova ?

    Iar ramane ultima din tarile ex-sovietice pe drumul european ?

Comments are closed.