Voronin, Basescu si Kuzmin

klaus_johannis_3323576_mediafax_foto_ana_poenariuEvolutiile din Romania vin ca o confirmare imediata a pozitiei noastre ca nu e nevoie de un sef de stat. Iti vine si sa rizi, si sa plingi de paralela cu R.Moldova! Va mai amintiti cind, in perioada de dinaintea depunerii mandatului de Presedinte de catre Vladimir Voronin, oamenii politici si analistii se tot pierdeau in intuiri legate de ce va face si de cum va proceda satrapul? Se credea inclusiv ca nu va pleca din functie pina la alegerea unui nou sef de stat, ca putea sa nu accepte candidatul AIE pentru functia de premier, ca putea sa vina cu un/o Greceanii-3, sa nu-l/o voteze liberal-democratii si sa fie dizolvat din nou Parlamentul, daca Tkaciuk si Reidman nu aveau certitudinea ca ramin cu mina pe cutitul si piinea Puterii?

Ei, acum pot spune ca, indiferent de ce mai poate fi la noi in privinta constituirii, pina la capat, a Puterii, iata ca aici a intervenit o mai mare claritate decit se intimpla acum in haosul din Romania, creat de Basescu, cel care doreste, cu orice pret, sa ramina la putere, prin instrumentul PD-L la Guvern, in orice formula, – singur, guvern de uniune/respiratie/ventilatie nationala, orice alta coalitie in care sa fie prezenti bocii si bobocii – Boc si Blaga.

Ne temeam, gindidu-ne la Voronin, ca nu va pleca si ca nu va permite formarea Puterii. Iata a plecat. Aici acum avem patru partide, de o parte, care au convenit asupra unui prim-ministru, deja votat, si un Guvern deja functionind.

In Romania, insa, cele patru partide si minoritatile nu pot impune un candidat la functia de premier, pentru ca Basescu umbla cu argumentele lui Voronin si Tkaciuk. Presedintele «indepenedent» Basescu a vazut noua coalitie numai «pe hirtie» si nu vrea sa o accepte decit daca va figura acolo si partidul sau, PD-L, el fiind sef de stat «impartial» si «intermediar» al puterilor si partidelor. Va amintiti cind, pina mai recent, ideologul antiroman debita zilnic despre faptul ca nu exista o AIE decit in imaginatia bolnavicioasa a presei? Nu a crezut in AIE nici cind l-a votat pe Mihai Ghimpu speaker…

pui-pe-drum_1Este uluitor ce se intimpla in Romania, membru al NATO si UE. Eu am plins in hohote cind romanii au intrat in NATO – de bucurie ca Romania a iesit din sfera de influenta rusa si a intrat sub umbrela de securitate euratlantica.  Am zis – gata, Romania, care a rugat prin clasa politica moldoveneasca de prin ultimul deceniu al secolului XX, sa nu fie impiedicata sa intre in UE si NATO, ca sa devina mai puternica si sa ne poata ajuta si mai mult pe noi, iata ca, dupa ce a devenit membru al familiei euratlantice, a uitat si mai abitir de noi si nu se mai poate lamuri cu problemele sale interne. De unde sa ii mai ajunga timp si nervi pentru romanii din R.Moldova?

Clasa politica romaneasca ne-a facut o lege prin care am incercat si noi sa votam un reprezentant in Parlamentul Romaniei, prin care mai mult ne-a certat, decit ne-a adunat, iar acum, cind avem o guvernare necomunista, in loc sa isi intoarca fata net si categoric spre noi, sa ne sprijine intr-un moment extrem de greu, ramine cantonata in interese nenationale. Care o fi cauza ? Eu cred ca e o mare pacoste aceasta functie de sef de stat, care si-a facut meserie din generarea instabilitatii politice. Regret paralela moldo-romana cu apucaturile Presedintilor si imi amintesc si eu cu mare tristete sprijinul acordat de Basescu in 2005 lui Voronin, fapt condamnat public de mine de la tribuna Parlamentului RM si regretat public recent de Basescu intr-o emisiune pe un canal romanesc.

Am sperat mult ca Basescu va face mult pentru redobindirea cetateniei romane de catre romanii din RM, dar dincolo de vorbe nu am vazut si fapte. Asta nu inseamna ca am fost incintata de pasivitatea si indiferenta PNL-Romania in aceasta privinta, fapt pe care l-am exprimat, cu fiecare ocazie prietenilor mei national-liberali de acolo.

Eu nu am scris in viata mea despre Romania decit de bine. Nu m-am amestecat in politica romaneasca, desi am cetatenia romana din 1992 si merg disciplinat la votare. Nu am chemat sa fie votat Basescu sau Nastase, cind s-au confruntat, desi am Ordinul National al Romaniei «Pentru Merit», in grad de Comandor, primit in 2004. Primul apel de sprijin l-am facut dupa ce am devenit presedinte al PNL si ne-am implicat in alegerile parlamentare in care l-am sprijinit pe candidatul PNL-Romania Nicolae Dabija, apoi am sprijinit candidatii national-liberali in europarlamentare. Mai multi au chemat pentru unii, apoi au nimerit prost si au trebuit sa-si remedieze relatia, inclusiv pentru partea necesara activitatii lor. Pe mine asta nu m-a interesat niciodata, nu am primit nici un leu din partea Romaniei.

Pe 19 mai 2007, in Macedonia, am facut 200 de kilometri de la Prilep la Skopje, de ziua nuntii fiicei mele, ca sa merg la Ambasada si sa votez in referendum raminerea ca Presedinte a lui Traian Basescu. Asta fiind presedinte al PNL-Moldova si cunoscind pozitia PNL-Romania. Am insistat ca fiica mea, care locuieste in Germania, sa mearga mereu de la Hamburg la Berlin sa voteze, ca cetatean onorindu-si datoria civica. Ca rezultat, ceea ce vad acum, urmarind evenimentele din Romania, ma descurajeaza groaznic.

In situatia in care patru partide si reprezentantii minoritatilor din Parlament au convenit asupra unui candidat roman de origine germana la functia de premier si au 65 la suta din sprijinul Parlamentului, Basescu face diferite acrobatii urmarind un singur scop:  sa ramina, cu orice pret, Presedinte, fapt pentru care forteaza acceptarea PD-L la guvernare, intentioneaza vadit sa numeasca un candidat din partea PD-L, generind instabilitate si intrarea Statului Roman in incapacitatea de plata a pensiilor si salariilor, ba mai si arunca raspunderea pentru criza pe partidele despre care, brusc, a inceput sa spuna ca formeaza Puterea si ca trebuie sa-si asume guvernarea. In situatia cind partidele, care au convenit sa faca o majoritate in Legislativ, iata ca Basescu invoca relatii proaste cu organismele financiar-bancare internationale si ameninta cu neplata pensiilor.

Adica arunca Romania in haos numai ca sa aibe un premier care sa-i faca alegeri cum vrea el. De aceea, intreb – daca nu ar fi acum acolo un sef de stat – ce ar fi rau daca speakerul propune premierul, acesta face Guvernul, votat de majoritatea din Parlament si lucrurile pornesc?

IATA FECTUL DEZASTRUOS AL UNEI PRESEDINTIEI INUTILE.

Tare imi e frica de faptul ca si in Moldova, daca va fi votat un sef de stat, sa nu se destrame AIE, ori ca dreapta liberala sa nu fie in situatia sa plateasca mereu un tribut ideologic, sa cedeze continuu din pozitiile atasate valorilor nationale si democratice, platindu-se concesiuni “blagoslovirii” din partea lui Medvedev. In consecinta, noi batind pasul pe loc in planul orientarii strategice spre comunitatea euratlantica si al devenirii a ceea ce sintem – romani intr-un al doilea stat romanesc, blestemat de soarta sa tot plateasca tribut Rusiei…

Si o sugestie AIE: declaratiile impertinente ale Ambasadorului Rusiei la Chisinau privind istoria care trebuie predata in scolile noastre ar trebuie sa «beneficieze» de o reactie din partea MAE al R.Moldova. Consider aceasta un test pentru AIE. Ori nu suparam Ursul?!..

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

191 Comments

Add a Comment
 1. pt d-na Pavlicenco: cunoasteti ca d-l Antonescu este „campion” la chiul in Parlamentul Romaniei? Cum considerati ca se va achita de indatoririle prezidentiale, in cazul ipotetic al castigarii, in conditiile in care domnia sa nici acum nu se prezinta la sedintele de parlament, dar isi incaseaza leafa de parlamentar?

 2. referitor la d-l Basescu, as dori sa mai nominalizati vreun alt candidat la prezidentiale, care a avut o atitudine cel putin la fel de ferma si ne-slugarnica fata de Rusia. Va amintesc acest lucru in conditiile in care spuneati ca in afara de condamnarea comunismului, nu s-a remarcat prin altceva. Chiar si numai atat, si consider ca este un lucru remarcabil. De asemenea, fie si numai mentinerea subiectului Moldova in agenda interna, dar mai ales externa, consider un alt merit peste care dvs treceti cu vederea.

 3. „Parerea mea ramine ca PSD a facut pentru Basarabia mai mult si ca PNL, si ca PD-L.”

  Marturisesc ca nu va inteleg aceasta afirmatie. Imi puteti exemplifica, cu nume, fapte concrete? Mie imi vine doar un singur contra-exemplu in minte, tovarasul Iliescu.

 4. NU VAD ALTA VARIANTA DE IESIRE LA SUPRAFATA A PNL-LUI DECAT URMATOAREA : UNIREA CU MAE INTR-UN NOU PARTID DE CENTRU-DREAPTA CU ORIENTARE POPULARA DAR PASTRAND NUMELE DE PNL… EXISTA PARTIDE LIBERALE SI IN FAMILIA POPULARILOR EUROPENI .NU CONTEAZA CA PISICA E ALBASTRA SAU GALBENA … SA PRINDA SOARECI ,ASTA-I IMPORTANT .DACA EXISTA ACEST CULOAR LIBER ,PENTRU CA PPCD-UL LUI ROSCA S-A COMPROMIS DEFINITIV ,DE CE SA NU FIE ACOPERIT DE PATRIOTI ADEVARATI ? DE OAMENI CINSTITI ? DACA MAINE ISI DA SEAMA VREO GRUPARE POLITICA ANTI-ROMANEASCA DE ACEST CULOAR ? EXEMPLUL ROMANIEI …CAND PNTCD S-A PRABUSIT ,PPE A ACCEPTAT PD-UL UN PARTID DE CENTRU DAR IMPORTANT SI PARLAMENTAR … TREBUIE SI PUTINA IMAGINATIE POLITICA … LUCRU VALABIL SI PENTRU MAE .

 5. …NICI NU STIM ACUM CATE COMPROMISURI POLITICE VOR FACE PE VIITOR PL,PLD SI AMN PD-LUI SI MOSCOVEI …SA SPERAM CA VOR FI CAT MAI PUTINE .DAR ELECTORATUL DUR PRO-ROMANESC,PRO-UNIONIST VA MIGRA SPRE NOUA CONSTRUCTIE POLITICA MAE-PNL = PARTIDUL NATIONAL LIBERAL [ POPULARII ].SI CRED CA E VORBA DE UN ELECTORAT DE CEL PUTIN 5-7% ACUMA … SI IN CRESTERE SIGURA ,MOTIVUL CEL MAI IMPORTANT FIIND SLABELE SANSE DE ADERARE LA UE A R.MOLDOVA IN VIITORII 25-30 DE ANI … IN SPECIAL TINERETUL VA FORTA LUCRURILE ,PENTRU CA SUNT PRIMII INTERESATI ,PRIMII AFECTATI DE RAMANEREA PE UN TERMEN LUNG IN AFARA UE . TENDINTA SPRE UNIRE VA DEVENI DIN CE IN CE MAI PUTERNICA …

 6. UN LUCRU E SIGUR … PARTIDUL CARE VA AVEA UN DISCURS DUR PRO-UNIONIST VA FI PUTERNIC CONTESTAT FARA INDOIALA IN PREZENT … DAR CAND ROATA ISTORIEI SE VA SCHIMBA ,VA CULEGE DE PE MASA POTUL CEL MARE …ADICA APROAPE TOTUL .

 7. O rugaminte. Ca sa mentinem pagina curata, sa rugam sa nu se scrie textul cu litere mari(Caps Lock). E gresit si nu este estetic. Multumesc

 8. CAT DESPRE EVENIMENTELE DIN ROMANIA …VORBARAIE MULTA SI DEGEABA … DEJA AVEM 2 CO-PILOTI ALTII DECAT CEI CARE TOT APAR LA TV … UE SI FMI -UL …SI PUNCTUM…

 9. @ Ed___ – încearcă să înţelegi democraţia parlamentară şi renunţă la logica distorsionată de comunist răspopit.

  Lucian Croitoru nu devine premier decât dacă obţine investitura în Parlament. Cel puţin 236 de parlamentari (exact câţi au fost necesari şi pentru demiterea guvernului Boc) trebuie să-i valideze guvernul lui Croitoru, pentru ca acesta să devină prim-ministru.

  Preşedintele Băsescu nu-şi poate impune voinţa în faţa Parlamentului şi nici n-o va face. Dar 10 zile trec repede, următoarele 10 zile la fel de repede şi ajungem repede la alegeri anticipate, dacă Ion Iliescu şi Dan Voiculescu ţin neapărat să conducă ţara asta din afara Parlamentului şi din spatele unui om respectabil, cum e Klaus Johannis.

  Şi mai vedem noi atunci dacă Antonescu şi Tăriceanu mai obţin locuri în noul Parlament, pentru că electoratul nu e chiar atât de prost cum i se spune că e.

 10. Pt Jay

  Episodul in care Tariceanu a venit la ministrul justitiei sa intervina pentru un dosar al lui Patriciu nu stiu daca e probat. Mie nu mi-a placut niciodata si interventiile actualului ministrului al turismului in relatiile dintre barbatii politici. Poate va place ce face Elena Udrea – mie, insa, nu.

  Nu cred ca Basescu se zbate pentru un Guvern al sau pentru ca e sfint si nu se teme ca, avind un alt Guvern, nu va fi revotat. Deci – care ar fi diferenta dintre guvernarea Tariceanu, daca e asa cum spuneti, iar eu nu cred, si guvernarea clor trei B – Basescu, Boc si Blaga?

  Nu stiu nimic de contractul Sterling, de altele, nu sint procuror, nici judecator, dar stiu de prezumtia nevinovatiei, de instantele de judecata, unde trebuie judecate cauzele, si de faptul ca sint partide, ca expresie a pluripartidismului, si stiu de parlamentarismul pe care Basescu il tot sapa si diminueaza.

  Basescu interpreeaza ilogic evident Constitutia.

  Crin Antonescu este in Opozitie. Nu cred ca de el a depins foarte mult pina acum. Poate va depinde de acum inainte. Chiulul de care spuneti este relativ – nimeni nu stie cum munceste un intelectual, care nu are afaceri, nu ofera umbrele etc.

  Nu e nici un folos nici din atitudinea ferma a lui Basescu fata de Rusia, nici din declaratiile ferme si incurajatoare privind unirea romanilor si grija fata de romanii din Basarabia. Vorbele nu au devenit fapte.

  Pe timpul PSD romanii din Basarabia au primit cetatenii. Acum, e o bataie de joc. De ce macar atita nu a facut Basescu, dar folosesc toti Basarabia ca si carte de joc electorala, dupa care se uita de noi sau ne impart in partide favorite si nefavorite, ne dezbina, cum au fact-o PD-l-istii cu PL-istii, Roncea si Rosca de la noi in alegerile pentru Parlamentul Romaniei, cind au existat si din Basarabia candidati.

  Inteleg, Romania e in UE si are anumite restrictii, dar nu vad cine impiedica PD-L-ul, pe Basescu, Guvernul Boc sa fie avocatul R.Moldova la UE. Si Cristi Busoi, si Jean Marinescu, si altii si-au batut mai mult capul de noi pe la Parlamentul European. Dar faptul ca nu se da cetatenie romanilor, exprimindu-se frica de regimul Voronin, eu nu-l inteleg. Tocmai ca trebuie actionat contrar asteptarilor Rusiei, care da pe un cap cetatenie rusa basarabenilor numai pentru simplul fapt ca au locuit in URSS si stiu limba rusa, adica Basescu trebuia sa debloheze acordarea cetateniei romane, mai ales ca s-a facut atita zarva cind Eugen Tomac,”apropiatul” lui Basescu, a tot vehiculat incurajarea si deblocarea acestui proces, ca indiciu suprem al atitudinii Statutului Roman fata de nenorocitii de basarabeni.

  Nu mai spun de relatiile economice, de bursele de studii, care au fost mereu altele pe timpuri anterioare. Dati-mi un exemplu ca acum e mai bine.

 11. Pt RADU

  De acord cu dumneata, dar spun, din capul locului: negocierile cu MAE nu merg pt ca ei nu examineaza modificarea denumirii de MAE, lucru pe care colegii nostri, de la PNL, nu-l accepta.

  Exista si alte lucruri inacceptabile din partea MAE, care se tot aud, dar inca nu se spun – imi place ala, nu-l vreau pe ala, sa plece celalalt. Asa nu se face si cauza e ca cei de la MAE, unde sint si unii de la PPCD, nu au experienta de fuzionari, nu au facut nici una, dar cu intoleranta nu merge. Chestia cu intoleranta, dorinta de un partid „linistit”, nimeni sa nu spuna nimic ce nu place lu’ sefu’, noi am mai cunoscut-o – uitati-va la AMN unde a ajuns cu inchiderea gurii tuturor de catre Urecheanu. Deci, intoleranta e manifestare de slabiciune si eu cred ca asta e la mijloc.

  De acord cu „COMPROMISURILE POLITICE PE VIITOR ALE PL, PLD SI AMN PD-LUI SI MOSCOVEI”. Eu repet – ma tem ca Lupu, devenind Presedinte, va redeveni lup.

  In rest, sint de acord si nu petind la functia de presedinte in nici un partid viitor. Vreau doar sa muncesc in rindul oamenilor, in teritoriu, asta imi place cel mai mult.

 12. Toti baronii locali din Romania dovediti si demascati in presa sunt din zona PSD in marea lor majoritate, urmati de cei proveniti din PNL. Ca sa nu mai vorbim de marile interese financiare unde PNL se afla cel putin la egalitate cu PSD (Patriciu, Vantu). Unde mai pui ca 90% din media romanesca este in mainile PSD si PNL (trustul Antena,GSP,RCS-RDS ale PSD si trustul Realitatea si Adevarul ale PNL).
  Exceptiile PDL in materie de coruptie (Ridzi si Udrea) nu au fost inca dovedite si chiar daca se dovedesc ca reale, raman niste unicate in materie de coruptie in PDL.
  Grupurile de interese din spatele PDL sunt grupuri care tin de sectorul micilor si mediilor afaceri si nu cum se intampla in cazul celorlalte 2 partide care au in spate Trusturi si giganti economici.
  Unica formatiune politica care a condamnat comunismul este PDL`ul.
  De-a lungul anilor PNL si PSD s-au sustinut reciproc pe plan parlamentar si guvernamental. Prima data in 1991-1992 cand PNL a fost in guvernul FSN. Ultima data in legislatura Tariceanu care fara voturile constante ale PSDului nu putea rezista la guvernare.
  In PNL se gasesc mult mai multe persoane din sanul fostului FSN, inclusiv 2 lideri de marca: Roman si Melescanu, fosti premieri FSN.
  Pasul gresit al PDL a fost alianta cu PSD cu care nu avea nimic in comun.
  Si ca sa sintetizez o sa il citesc pe C.T. Popescu care a spus: „la alegerile prezidentiale romanii au de ales intre dictatura lui Basescu si coruptia din spatele lui Geoana si Antonescu”.
  Si credeti`ma doamna Pavlicenco, CTPopescu nu il are deloc la inima pe Basescu. Insa stie el ce spune.
  In lipsa unei variante viabile prefer mica dictatura a lui Basescu decat dictatura intereselor marilor trusturi.

 13. Post Scriptum:
  Sunt adeptul monarhiei constitutionale sau al republicii parlamentare.

 14. eu am tinut cu dl Basescu si am votat cu dansul de fiecare data, dar de la nu timp a luat-o pe aratura.

  Tot folosesti numele de Iliescu, Voiculescu impreuna cu Antonescu si Tariceanu mi se pare aberant.

  Iliescu se stie bine ca a fost agent KGB crescut la universitatea hidroenergie (de fapt de politica sovietica ascunsa) din Moscova, Voiculescu este un bun cunoscut al Securitatii (politice din RS Romania) dar cu dl Antonescu care pana sa intre in Parlamentul ROmaniei in 1992 a fost doar profesor de istorie in Tulcea ???

  Dar cu dl Tariceanu care a lucrat ca inginer si apoi ca asistent la Unviersitate pana la Revolutie ce ai ???

  Adica amesteci dl Iliescu si dl Voiculescu care lumea stie bine ce rau au facut si fac Romaniei cu dl Antonescu si dl Tariceanu care nu au nici o vina, decat ca sunt din PNL ?

  Gandesti la fel de ingust si cu multa ura ca si dl Basescu.

  Ideea e ca incapatanarea dlui Basescu de a IGNORA toate partidele politice care detin majoritatea in Parlamentul ROmaniei si deci prin urmaer de a IGNORA majoritatea cetatenilor care au ales aceste persoane ca deputati si senatori in colegiile uninominale mi se pare PROSTEASCA, GROTEASCA si COPILAREASCA.

  Ori dl Basescu traieste in lumea lui, de prea multa vreme ca presedinte si de cam o perioada a pierdut contactul cu populatia reala, nu a mai venit prin piete(cele din marile orase) si sa inconjurat de o falsa-frumusete doar cu sarbatori campenesti, etc.

  Ori eu zic ca dl Basescu e mai bun ca dl Iliescu, e mai bun ca dl Voiculescu, poate dl Tariceanu a gresit, poate si dl Antonescu nu e minunat, dar nu il scuza cu nimic petnru ce face.

 15. Cat timp are intrunuri doar cu liderii PDL care sunt putred de bogati nu o sa simta pulsul natiunii indifernt daca are consilieri foarte buni.

  Anumite lucruri trebuie sa le faci, nu pot fi exprimate, transmise.

  Dar dl Basescu este intr-un turn de fildes de frica esecului; si cum „de ce iti este frica nu scapi” zice un proverb…. .. . .. .

  Se stie bine ca dl Basescu a fost huiduit la ultima aparitie in zona „problematica” iar restrangerea la vizite doar in locuri pozitive nu e benefica de fapt, ci doar ascunde gunoiul sub pres.

 16. 1. Uitati-va mai atenta la diferenta dintre sitemul constitutional al Romaniei si al Moldovei inainte de a face paralele atat de transante. Romania este un sistem semi-prezidential dupa model francez in care presedintele desemneaza premierul. Uitati-va la Constitutia Romaniei si o sa vedeti ca Basescu o urmeaza intocmai in timp ce PNL, PSD, UDMR incearca sa o faulteze „bagandu-i pe gat” un prim-ministru greu refuzabil datorita popularitatii lui.

  2. Cu tot respectul pt dnul Johannis, dnul Croitoru este mult mai potrivit postului de prim ministru in situatia actuala.

  3. in Romania avem alegerile prezidentiale decalate de cele parlamentare exact pentru ca nu fiecare presedinte sa isi puna prim ministrul cum vine in functie. Prin daramarea guvernului Boc si punerea in functie a lui Johannis ca o marioneta pt doar 1 luna jumatate Geoana si Antonescu incearca sa faca chiar aceasta.

  4. discrepanta dintre mafia PSD care a distrus Romania de 20 de ani si clica PNL care a distrus economia Romaniei inaintea unui an de criza si guvernarea Boc care a trecut atatea reforme in doar jumatate de an (codurile civil, penal, legile educ, legea salarizarii unitare) este mare (nu in ultimul rand uitati-va la ce oameni aliniaza fiecare partid: in timp ce PDL si-a facut o aplecare din a include oameni exceptionali in politica mare: Macovei, Voinescu, Ungureanu; la PSD si PNL oameni precum Cristian Diaconescu sunt simpli rataciti printre altii ca Nastase, Fenechiu, Vanghelie, Hrebenciuc, Adomnitei, Decebal Traian Remes sau ultimul pe lista cu voia dvoastra Iliescu).

 17. D-na Pavlicenco,nu-mi vine să cred !!! Chiar considerați că Traian Băsescu trebue să accepte propunerea PSD-iștilor(communiștilor) +Dan Voiculescu(tîlhărescu)…? Sau poate Marco Bello e mare patriot român?…

 18. Cat timp mai era Iliescu presedinte i se canta un slogan – cine-a stat 5 ani la rusi nu poate gandi ca Bush !
  Vi s-ar cam potrivi si dumneavoastra ….
  Am citit raspunsurile la postari si incerc sa-mi aduc aminte cum analizam si noi diverse partide acum cativa ani .
  De ceva timp , partidele din Romania sunt puse la incercare de modul lui Basescu de a face politica si n-au reusit sa-l anihileze si nici sa-i contrapuna un alt lider, un alt om politic mai puternic. Acum s-au adunat 4 lideri politici -l-am pus si pe voiculescu si 3 mari moguli media – Patriciu, Vantu, Voiculescu cu toate antenele si realitatile lor . Rezultatul il vedeti si se vede : nul .
  Au incercat si la membrii de familie si peste tot. Rezultat nul .
  Acum , inainte de a va plange ce face Romania pentru sora mai mica , poate v-as intreba si eu , daca tot aveti o gandire liberala – ce face Moldova pentru intalnirea cu sora mai mare ? Mi se pare mai corect sa va rezolvati cozile de topor de acasa , luatile cozile din mana si apoi hai la UE sa ne apucam de treaba !
  Mi se pare mai cinstit sa va curatati barnele din ochii proprii si apoi sa emiteti judecati asupra politicii romanesti !
  Aveti oameni strambi , gri , comunisti inraiti in toate partidele de opozitie, aveti un Lup care inca nu si-a schimbat naravul , inca mai canta in struna lui Medvedev, dupa cum s-a vazut si la Frontul CSI – ca Summit nu i se poate spune , nu se potriveste , e un termen american iar termenul sovietic nu trebuia aratat.
  Hai la curatenia de dupa – cand trebuie fiecare sa-si curete cozile de topor proprii si dupa ce avem fiecare conducatorii placuti poporului si care actioneaza conform voii acestuia , vor merge lucrurile de la sine.
  Daca dicteaza altii , niciodata !

 19. d-a Pavlicenco, incetati sa cersiti o fuziune rusinoasa de la MAE . Cei de la MAE nu va accepta in nici un fel . de ce nu va cautati de treaba? Uitati de MAe mai sunt PL,PLDm, etc

 20. Episodul in care Tariceanu a intervenit la ministrul justitiei, pe acea vreme d-na Monica Macovei, a fost relatat de insasi d-na Macovei, mentionand jena si situatia penibila in care s-a aflat in momentul in care i s-a sugerat tergiversarea dosarului. Mai mult, d-l Tariceanu nici nu a infirmat existenta acestui episod (nici nu avea cum, biletul in care ii cerea interventie lui Basescu avea pe el scrisul sau). Cred ca nu o puteti banui pe d-na Macovei de inventarea unui asemenea incident.

  „Interventiile” d-nei Udrea in relatiile dintre barbatii politici – dvs considerati ca atunci cand un om constata un lucru imoral sau ilegal, ar trebui sa taca, si sa menajeze „relatiile”, in loc sa faca un lucru drept, corect, ca oamenii sa fie informati?

  Mie personal imi place Udrea, e o femeie cu atitudine, o femeie ambitioasa, luptatoare, care nu s-a lasat calcata in picioare si umilita de Orban, cand au vrut sa-i ingroape imaginea publica. E o femeie eleganta, care a facut si incearca sa promoveze cat mai bine turismul, merge des la targurile internationale de turism, si incearca sa aduca Romania in plan extern, in domeniul turismului. De fapt, asta si deranjeaza pe unii din barbatii politici de la noi, ca o femeie de talia dansei poate avea atitudine si poate avea succes in politica.

  Contractul Sterling a ajuns in instanta si din cate stiu, a primit si un verdict. S-a dispus re-negocierea sa.

  Nu vad ce ar putea fi „ilogic” in interpretarea presedintelui. Constitutia spune clar” presedintele desemneaza, si nu parlamentul, sau grupurile parlamentare. In Constitutie nu se spune: „presedintele e obligat sa accepte propunerea partidelor”, el este obligat numai sa le consulte. Atat. Nu vad nimici ilogic in ceea ce a facut.

  Venirea la sedintele parlamentului este o datorie de bun simt. In momentul in care esti investit cu incredere de alegatori, datoria ta de parlamentar e sa fii prezent la sedinte, unde se adopta legile. Altfel, macar trebuie sa ai bun simtul sa nu iti ridici salariul, daca nu ai facut nimic pentru acei bani. Daca d-l Antonescu nu poate veni nici macar la servici, ce pretentie mai putem avea de la dansul ca potential presedinte? Datele despre prezenta la sedintele de Parlament au fost oferite chiar secretariatul de acolo, nu le-am inventat, sint cat de poate de reale si verificabile.

  Daca pe dvs nu va ajuta cu nimic o atitudine ferma fata de Rusia, ma intreb de ce mai aveti pretentia la aceasta atitudine de la politicienii din Moldova. Daca vi se pare o bagatela, nu mai insistati la acest lucru de la Filat, Ghimpu si ceilalti.

  Vorbele devin fapte in momentul in care ai cu ce. In conditiile in care Basescu nu a avut niciodata un guvern pur PDL, care sa ii puna in aplicare ideile, in conditiile in care a fost sabotat permanent de PNL si PSD, dvs aveti pretentia ca Basescu sa schimbe totul, de unul singur. Va amintesc ca presedintele nu initiaza si nu emite legi. In cel mai bun caz, le aproba pe cele care i se inainteaza.

  Pe timpul PSD, acestia au acordat cetatenii pentru ca isi permiteau, nu erau restrictii si incorsetari din partea Uniunii Europene. Sint convins ca Basescu si maine ar da cetatenii la toata Moldova, daca ar depinde de el. Dar dvs stiti, la fel de bine ca si mine, ca acest lucru nu se face batand din palme.

  Basescu intotdeauna a fost, si de asemenea si parlamentarii PDL, avocati ai Moldovei la UE – ma mira ca tocmai acest lucru il contestati. Numai de cate ori presedintele s-a adresat in PE si a amintit de fiecare data necesitatea de a ajuta Moldova pentru a adera la UE. De altfel, Jean Marinescu este europarlamentar PDL, la fel si d-l Alexandru Nazare, care din pacate nu a mai prins inca un mandat. Monica Macovei de asemeni face lobby activ pentru Moldova, d-la Viorel Badea, d-l Urban..puteti acuza PDL de orice, mai putin insa de neimplicare.

  Eu nu cred ca totul sta in cetatenii. O implicare adevarata inseamna sa tii subiectul Moldova prezent in cadrul Parlamentului European, sa faci lobby pentru Moldova, sa acorzi burse de studii tinerilor, sa ajuti la democratizarea sa. Acordarea cetateniei nu rezolva multiplele probleme care sint si se perpetueaza de la an la an. In plus, eu am cel putin doi prieteni care au luat cetatenia in ultimele sase luni, si ritmul de procesare a dosarelor a crescut.

  Lucruri care se fac mai bine acum, in comparatie cu anii trecuti: suplimentarea numarului de locuri la studii, organizarea de intruniri si tabare de vara cu studentii etnici romani, o mediatizare cu mult mai mare a temei Moldova in plan intern, dar si extern, de catre diplomatii romani.

  In conditiile in care se va semna si acordul pentru micul trafic la frontiera, si in conditiile eliminarii vizelor pentru cetatenii romani, si relatiile economice vor capata un alt avant.

 21. Jay spune:

  16 October 2009, la 18:06 —ADEVĂR CURAT…

 22. D-na Pavlicenco, maresalul Rokossovskii la batrinete ii spunea cu regret unui prieten „pe mine toata viata polonezii m-au primit ca pe un rus, iar rusii m-au primit ca pe un polonez…” Aceasta perspectiva pe D-stre nu Va sperie?

 23. Mrs. Judith Sharsen

  Draga doamna,

  O spun cu multa sinceritate, parerile si opiniile pe care le prezinti sunt pline de ridicol. Basescu nu poate fi asociat cu nimeni din Moldova si nici din alte tari exsovietice. aceste randuri pot avea ecou doar in randul ofiterilor din Kuba!
  Keep on touch.

 24. # Vitalia Pavlicenco spune:
  15 October 2009, la 20:08

  Pt Maria S.

  Am raspuns in alte postari despre paralel, cititi, daca nu va e greu, ca eu sint acum la Bucuresti si nu pot scrie prea mult. Am intrat intr-un Internet-cafe.

  La televiziunile din Romania se discuta extrem de liber si life, cum nu exista la noi. Si nu stiu daca avem asemenea ziaristi ca la Realitatea TV sau la Antena 3.

  Nu cred ca Basescu prostesteromanii mai putin ca alti politicieni.

  citeva intrebari nesimtite imi vin in minte:
  1 cum se poate ca un somer din Rep Moldova sa aiba bani sa calatoreasca si sa stea in Bucuresti? de unde bani?
  2 v-a invitat norica sa va explice cum se voteaza in parlament prin nepoti si nu se face puscarie?
  3 de ce nu ati anuntat ca veniti? va asteptam cum se cuvine
  4 nu credeti ca o idee buna este sa va vedeti de ciorba moldoveneasca si sa ne lasati pe noi sa ne apreciem politicienii nostri din romania? nu de alta dar nu sunteti la curent cu multe de aici…si va hazardati in comentarii aiurea. va inteleg vreti unire. noi nu. noapte buna.

 25. Pt Daniel

  Incerc sa va cred ca PD-L e sfint si doar „naivele” de Ridzi si Udrea s-au lasat ademenite de niste incurajari ale colegilor de partid…

  Basescu a condamnat comunismul ca presedinte al PD-L sau ca sef de stat? Cum puteti spune asa ceva?!

  Nu sint de acord cu scandalurile necontenite provocate de Basescu si cred ca anul acesta va cadea. Chiar acum, la ora 13.30, m-am intors de la Bucuresti, multa lume e descurajata, sa vedem cum vor vota taranii mai putin informati sau cum vor fi fraudate alegerile…

 26. Pt Bogdan

  1. Paralelele nu vizeaza Constitutiile, ci comportamentul Presedintilor, care nu recunosc partidele, care isi promoveaza doar partidul sau si tine sa ne conduca impoitriva vointei sale. Folosirea imaginii lui Basescu de PL in RM a condus la faptul ca Basescu e doar al celor care sint cu PL la noi, adica nu e al tuturor basarabenilor, asa cum Voronin a spus ca nu e Presedintele romanilor. El nu trebuia sa amestece nici atunci si sa demonstreze ca e Presedinte al tuturor, pastrind distanta, echidistanta si fiind intermediarul tuturor. Iata o paralela ca nici Basescu, nici Voronin nu sint sefii de stat ai tuturor cetatenilor statului.

  Nici nu mai vreau eu sa imi pierd timpul sa va spun ca Basescu trebuie sa desemneze o persoana asupra careia are o majoritate de voturi, in rest e sucire de miini ca sa ramana bocii si bobocii la putere – Basescu, Boc si Blaga. Nu e corect, cred eu. Ceea ce fac partidele nu este “bagare pe gat” si decit sa repetati la infinit aberatii, mai bine ascultati-i pe oamenii politici si pe analistii romani.

  Dnul Croitoru este o papusa acum, dincolo de ce reprezinta profesional. In politica e valabil cel care este reprezentativ, nu cel manipulabil de cineva, care va fi aruncat la prima cotitura. Asta o va merita daca se face ca nu vede acum.

  In rest – toate sint vehiculari ieftine.

 27. Pt Romeo0971

  Am raspuns altor vizitatori. Nu va pare ca Marco Bello e bun doar de exploatat de cineva? Este un politician cu procente in spate, ca PSD si PNL, care sint expresia oamenilor. Pai cum – PD-L are votanti, iar PNL, PSD, UDMR – nu?

 28. Pt Silviu

  Raspuns: Moldova pentru intalnirea cu sora mai mare nu face inca nimic. 14 ani din 18 de dupa Independenta au fost ani de guvernari retrograde si antiromanesti. In 4 ani mare politica si relatii cu Romania nu s-a putut face. Iar rezultatul a ce avem vine din abandonarea, in anumite corcumstante, de catre Romania a Basarabiei si „neamestecul in treburile interne ale RM”, ceea ce a condus la ce avem. Rusia da cetatenie peste nopate doar daca ai locuit in URSS si daca stii rusa. Cererile basarabenilor d ecetatenie putrezesc in depozitele romanesti.

  „Cozile de topor de acasa”, cum spuneti, sint rezultatul rusificarii populatiei prin abandonul de catre Romania.

  Sint cea mai nepotrivita sa-mi spuneti de Medvedev-Lupu, de CSI si de NATO. Pentru ca:

  1. Am criticat prestatia AIE in timpul summit-ului CSI.

  2. Am criticat „binecuvintarea” lui Lupu de Medevdev.

  3. Am fortat examinarea in Parlament, in 2006, a initiativei legislative de parasire de catre RM a CSI.

  4. Am colectat 13 semnaturi pe initiativa de intrare a RM in NATO * am fost 5 ani si deputat-reprezentant la AP NATO).

  5. Am colectat 26 de semnaturi ale deputatilor din totalul de 101 pentru modificarea Constitutiei, art.13, „limba romana”.

  6. Am inaintat doua initiative privind Transnistria – anularea unui Memorandum din 1997, semnat de Lucinschi, fortat de Voronin, la Moscova, si anularea Conventiei de pace ruso-moldovenesti din 1992. Va voi explica ce inseamna ele, daca va va interesa, totul e pe blog.

  7. Am dreptul sa ma amestec in politica romaneasca pentru ca sint romanaca din 1992, am tacut si nu m-am amestecat pina acum, dar si pentru ca am un Ordin National al Romaniei „Pentru Merit”, in grad de Comandor, oferit mie ca fiu activa, nu muta.

 29. Pt Vlad

  Cred ca nu am fost prea clara.

  Eu nu cersesc nici o fuziune, nu ca „rusinoasa” de la MAE.

  Am fost intrebata si am raspuns.

  Nu am nevoie sa ma accepte nimeni. Cred ca in raspunsul precedent am explicat si de ce. Nu i-am atacat pe cei de la MAE pina acum, nu vreau sa-i atac nici pe viitor. Dumnezeu cu ei, cu posibilitatile si obrazul lor.

  Tocmai ca imi caut de treaba.

  In PNL vom mai discuta una, alta, dar eu le-am spus la membrii din BPC – eu, personal, nu merg la MAE nici chiar sa le vina in cap sa revina asupra manifestarilor lor absurde de intoleranta si slabiciune. Cine vrea sa mearga la ei – sa mearga. Stiu ca umblu si atrag – e dreptul lor sa atraga si e dreptul oamenilor sa plece.

 30. Pt Jay

  Mie chiar imi pare rau de asemenea „contraargumente”. Ride o lume intreaga de comportamentul sfidator al Elenei Udrea si tu imi spui ca ea ceva stie si nu trebuie sa taca. Doar stii ca nu e asa. Ca e pusa sa spuna ca omul de serviciu.

  Pe mine ma mira enorm cum Basescu nu poate fi la fel de insistent in privinta cetateniei romane pentru basarabeni cum e insistent in lupta contra partidelor, a Parlamentului, parlamentarismului etc.

  La cinci ani cit a fost Presedinte nu a facut nimic palpabil. O spun romanii, nu eu. Numai scandal, confruntari, declaratii urite, de care s-au saturat toti.

 31. Pt Nicoara

  Nu ma mai sperie nimic. M-am saturat de atita lupta intre romani. Romania, luptind atita, uita de noi si asta nu o accept.

 32. Pt Mrs. Judith Sharsen

  Daca parerile si opiniile mele sunt pline de ridicol, nu pierdeti timpul cu ele. Stati pe blogul personal si emiteti doar pareri geniale, nimeni nu va impiedica in asta.

  Basescu poate fi asociat cu cine vrea fiecare in capul caruia vin asocieri si pe care le demonstreaza. Nu va plac – nu le cititi, nu vi le baga nimeni pe git.

  Ma bucur ca ii cunoasteti pe ofiterii din Kuba, eu nu i-am cunoscut, pentru ca atunci cind am fost acolo 20 de luni – 9 luni mi-am purtat sarcina de graviditate si 11 luni am crescut-o pe fiica mea. Dumneata ce ai facut in Kuba?

 33. Pt visatorul

  Raspund si la „intrebari nesimtite”:

  1. Un somer din Rep Moldova poate avea ajutor de la fiica sa, care ii da bani sa existe ca somer, adica sa si calatoreasca doua zile la Bucuresti. Sigur, argumentul cu salariul sotului si o mica rezerva de bani, ca sa inteleg, nu va aranjeaza… E cazul meu, care am fost invitata la lansarea cartii „Romanii, Basarabia si Transnistria”, scrisa de Ioan si Luiza Popa si prezentata la Fundatia Titulescu. L-am insotit si pe un prieten al meu, in virsta de 88 de ani, din RM, am stat la hotelul Universitatii de la Bucuresti. Am plecat cu microbuzul joi, care a costat 270 lei, si m-am intors vineri, cu masina unui prieten, ocazional. Am dat si interviuri.

  2. Am explicat in pct.2 cine m-a invitat. Voi posta un material despre lansarea cartii, la care nu a fost Norica Nicolai (nu m-am ocupat eu, va dati seama, de invitatii), ci au fost Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu, un sir de diplomati si ziaristi, alte persoane. Da, era sa uit: m-am fotografiat cu ei si le-am multumit pentru Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit”, in grad de Comandor, pe care unii dintre acestia mi l-au acordat. Este de mentionat ca au mai fost doua persoane din Basarabia, Theodor Magder si Valeriu saharneanu, ambii avind, si ei, Ordine nationale ale Romaniei.

  3. Nu inteleg pe cine ati avut in vedere ca trebuia sa anunt ca plec la Bucuresti? Va rog sa-mi explicati ce ati avut in vedere si prin aceasta „intrebare nesimtita”, asa cum v-ati exprimat?

  4. Nu cred ca e o idee buna sa imi vad de ciorba moldoveneasca si sa va las doar pe voi (cine – oare – sinteti acestia „voi”/”noi”) sa va apreciati politicienii din Romania. Am explicat in alte comentarii si de ce.

  5. Nimeni nu va cheama sa va pierdeti timpul cu aceste comentarii ale mele „aiurea”.

  6. Dupa asemenea „intrebari nesimtite”, cum spuneti, – nu credeti ca nu sinteti cel mai indicat sa vorbiti de „unire”? E putin nesimtit, nu vi se pare?

 34. d-na Pavlicenco, „o lume intreaga” sau „toti” nu inseamna o televiziune – doua, care de dimineata pana seara nu fac altceva decat sa puna pe tapet subiectul Basescu. Cred ca stiti la care ma refer: una apartine celui care a falimentat FNI-ul, si alta securistului dovedit Voiculescu. Daca va informati de acolo, nu-i de mirare ca va imaginati ca „toti” il urasc pe Basescu.

  Eu sint exemplu viu ca nu „toti” au aceasta opinie despre domnia sa. Si ca mine sint multi..

  Ca sa spuneti ca Udrea e „omul de serviciu” trebuie sa veniti cu niste argumente palpabile. Simpla antipatie nu tine loc de argumente. Oare Udrea e mai „om de serviciu” al lui Basescu, in mai mica masura decat Antonescu este pentru Patriciu? Sau cumva Udrea il detroneaza pe Boc, pus pe acelasi piedestal? Au sa inceapa sa se calce pe varfuri..

  Dvs trebuie sa intelegeti – ne place sau nu – sintem in mijlocul luptei pentru prezidentiale. In asemenea circumstante, subiectul „cetatenii” devine marginal pentru si cel mai patriot om din Romania. Pe Antonescu nu l-am vazut niciodata preocupat de soarta Moldovei, cu atat mai putin tema cetateniilor, nici inainte, si nici acum.

  Basescu nu lupta contra parlamentarismului, el lupta impotriva paiatelor care dormiteaza in Parlament, si fac aceasta institutie de ras. Luati orice sondaj de opinie si veti vedea de cata incredere se bucura aceasta in ochii romanilor.

  Daca Basescu nu a facut „nimic palpabil”, cum va explicati ca in ochii acelorasi romani, el este in continuare lider in preferintele lor? O spun toate sondajele de opinie..chiar si de la televizunile mai sus mentionate. Ori sursele dvs de informare nu acopera tot spectrul, ori romanii sint duplicitari, una va spun dvs, si alta gandesc.

  Scandal, confruntari – la asa ceva sa va asteptati oriunde exista coruptie si unde sint inca oameni din vechiul sistem, care nu doresc sa lase privilegii. Asa cum scandaluri si confruntari veti avea si dvs in Moldova, daca va veni un presedinte pus pe treaba, dornic sa starpeasca metehnele comuniste din tara. Nu ai cum sa te porti cu manusi cu niste infractori.

  In concluzie – incercati sa va diversificati sursele de informare. Nu tot ce se spune la tv, este si real. Dvs stiti, la fel de bine ca si mine, ca multe ziare sau televiziuni isi stabilesc politica editoriala in functie de cine plateste mai mult. Si cu asta am spus totul.

 35. pt visatorul: cu tot respectul, dar d-na Pavlicenco are acelasi drept de a se referi si critica politicienii romani, cum si tu si eu avem acelasi drept de a comenta actiunile politicienilor din Moldova, sau de oriunde alt colt al lumii. Asta se intampla in democratie, fiecare are dreptul de a aborda orice subiect doreste. Cu atat mai mult cu cat toti de aici, vorbitori de romana, facem parte din aceeasi natie.

  In rest, subscriu si eu la cele spuse despre Norica Nicolai, care nici acum nu a prezentat macar niste scuze pentru folosirea nepoatei sale la votul din parlament.

 36. Bravo Vitalia! Ma bucur ca le dai peste nas nimicurilor numite politicieni romani, si mai ales lu’ Basescu si slehtei lui de diletanti. La nivel politic NU suntem cu nimic mai presus decat voi; avem si noi cancerele noastre care tin o tara intreaga in loc. Cu putina buna vointa din partea poporului in Decembrie scapam de un dictator in devenire, un nenorocit in stare sa ne aduca la sapa de lemn pe toti daca s-ar mai alege.

  Ma bucur si pentru ca exista destui moldoveni care nu pun botul la un pasaport romanesc oferit mai mult in scop electoral. Nu trebuie sa uitati ca licheaua de Basescu i-a facut lobby lui Voronin in 2005 si a primit drept rasplata niste camioane incarcate cu vin moldovenesc.

  Sper sa nu va simtiti jigniti de aceste gesturi, vorbim de un marinar fost securist si in acelasi timp de un om fara scrupule si un betiv nenorocit care nu are cum sa gandeasca normal. Atata poate, atata face. Dar lucrurile se vor schimba radical la alegeri.

 37. to: Daniel
  O intrebasem pe d.Pavlicenco intrebarea, la care cu ajutorul tau, Daniel, am gasit raspunsul. Doamna Pavlicenco nu mi-a raspuns inca la intrebarea mea.
  Cred ca mai facut sa inteleg de ce PNL din Romania nu a vrut sa semneze contract cu „tizul” PNL din Moldova pentru ca in PNL-ul din Moldova nu a vazut persoane de „neamul” lor corupt si ce fel de cooperare poate fi , daca in urma „cooperarii” nu curg bani si influienta de clan oligarhic ?
  Oricum, eu il simpatizez pe Basescu si pentru el voi vota eu si neamul meu romanesc, fara clanuri….

 38. To :Silviu

  Greu de contestat ce ai scris despre „surori”….

 39. Povestea „scandalurilor create de Băsescu” e marota favorită a celor de la Antena 3, dar e falsă ca o bancnotă de 7 dolari. Ce ar trebui să facă, să-l lase pe Vanghelie să aibă în continuare acces la arhiva şi rapoartele serviciului secret al Ministerului de Interne?

  L-a avertizat încă de la investire pe Dan Nica să nu permită aşa ceva, dar acesta a ignorat avertismentul. Aşa că revocarea a venit logic, iar decizia logică a PSD ar fi fost desemnarea unui înlocuitor şi basta. Dar consilierii americani ai lui Geoană l-au avertizat că riscă să nu intre în turul II, din cauza candidaturii lui Sorin Oprescu. Şi i-au recomandat să creeze o polarizare totală a electoratului, să împartă naţiunea în două tabere, pro şi anti-Băsescu, situaţie în care Oprescu n-ar mai conta, ci doar el, Mircea Geoană, ca liderul opoziţiei anti-Băsescu.

  Aşa s-a ajuns la demisia miniştrilor PSD, nu altfel. Aşa că lăsaţi-o mai moale cu „scandalurile create de Băsescu”.

 40. to: Pavlicenco

  Dna Pavlicenco, nu stiu daca ati reusit sa priviti la „NASUL” emisiunea cu Basescu, care a durat mai mult de o ora. Cred ca ati fi inteles sinceritatea si adevarul pe care la spus Basescu. Nu pot sa nu fiu de acord cu cele spuse de d-lui.

  Acum eu incerc sa fac un total al tuturor relelor, facute de PSD-isti, PNL-isti si altii, care s-au inhaitat contra lui Basescu. PNL-ul din Romania s-a inhaitat si cu PSD-ul, numai sa-l dea jos pe Basescu.

  D. Pavlicenco, Basescu a chirosit multa energie in batalia cu „comunistii-oligarhi” din Romania, care opun rezistenta si vor sa prea puterea din nou.

  Parca DVS nu stiti chite rele si mai rele au lasat in urma lor Iliescu si actualii lor aliati ?

  Considerati ca Basescu a avut „mina libera” sa faca ce doreste si nu a facut ?
  Si DVS am inteles ca luptati pentru un ideal, dar va reuseste ? Chite initiative minunate ati inaintat in Parlament ? Ce s-a intimplat cu ele ?
  Nu credeti ca situatia lui Basescu a fost cam la fel ?
  Incercati sa ma convingeti ca nu am dreptate.

 41. Vitalia Pavlicenco spune:
  17 October 2009, la 01:01 „ca lumea e descurajata”.

  Doamna Pavlicenco lumea nu e descurajata ci INDIFERENTA. Descurajati eram pana in 2007 cand nu eram nici in caruta nici in teleguta, dar de prin 2004-2007 lumea (cei care sunt asteptati la urne) sunt total indiferenti de ceea ce se intampla pe scena politicii romanesti. Si asta in conditiile in care presa este mai taioasa ca oricand. Si foarte bine face!

  Si inca un lucru care ar fi de dorit de catre cei precum dumneavoastra – stabilitate, liniste, armonie. Sigur ca basarabenii ar dori ca scena politica romaneasca si societatea romaneasca in ansamblul ei sa nu fie cantonata in lupta pentru putere pentru o cauza mai buna – poate BASARABIA. Aveti dreptate ca poate aceasta ar trebui sa fie o cauza mai inalta, dar noi romanii din Romania am avut suficienta LINISTE, ARMONIE si INTELEGERE pe tot parcursul comunist si neo-comunist al tarii.

  Nu mai avem nevoie de LINISTE pentru ca unul ILIESCU- sa domine si dupa 20 de ani si sa faca jocul privilegiatilor regimului.

  Eu m-am saturat de linistea si armonia lui ILIESCU. PNL cade in plasa PSD-ului si chiar ii convine aceasta liniste pentru imbogatirea fruntalilor liberali in continuare.

  Din partea mea, atat timp cat totul se desfasoara in cadrul democratic, politicienii isi pot scoate ochii in direct la TV. Mai bine sa-i vedem pe ei cum se sfasie decat sa ne sfasie pe noi si noi sa ne felicitam ca traim in liniste si armonie.

  Foarte bine face presa romaneasca ca pun tunurile pe ei, nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni lucrul asta.

 42. to :D. Pavlicenco
  Eu il sustin pe Basescu. DVS pe cine din candidatii la functia de presedinte al Romaniei il Sustineti ? Si pentru ce fapte palpabile ?

 43. Nu translatati problemele si specificul Rep. Moldova la realitatile romanesti ca nu se compara defel.

  Sunt convins ca tot ce faceti, o faceti cu intentie buna, daraici lucrurile sunt putin mai „altfel”.

  Eu prefer viata asta politica a Romaniei decat cea trecuta.

 44. Pt Jay

  Eu am rabdarea sa raspund tuturor intrebarilor. Am spus clar: am fost la Bucuresti, am discutat cu oameni din sfera diplomatica, din sfera universitara. Au spus: ne-am saturat de atitea scandaluri si confruntari, nivelul de viata necrescind. Am mai spus ca nu se stie cum voteaza oamenii neinformati, de la tara. E o paralela iarasi cu situatia din Moldova. Intelectualii voteaza componentele actuale ale AIE, iar oamenii neinformati cu buna stiinta d ela tara voteaza Voronin.

  Nu e vorba de o antipatie. Argumentele palpabile sint declaratiile facute de ea la adresa partidelor, cind nu este nici purtatorul lor de cuvint, nici vicepresedinte al PD-L, dar si de scandalul cu Rizi – ambele „prietene” ale Ebei, care si-au permis sa cheltuie bani publici cum au convenit, probabil, cu sefu’/sefii, ca, altfel, nu-si permiteau.

  Fiecare e in drept sa sprijine pe cine vrea. Antonescu nu are acces la banii publici si paralela nu este corecta. Chestia cu Udrea si Boc nici nu o inteleg, nici nu ma sfortez sa o inteleg.

  Lupta pt un nou mandat prezidential nu ar trebui sa lase Romania fara Guvern numai pt ca cineva trebuie sa controleze alegerile. Antonescu nu e sef de stat, nu e membru al Guvernului, iar relatiile sale cu partidele din Moldova poate nu sint publice. Ce fel de paralele pot fi si aici? Nici una.

  Dar de unde s-a luat Basescu sa cunoasca munca fiecarui deputat ca sa o aprecieze? este el cumva procuror, anchetator, judecator? Este el seful Parlamentului, despre ce vorbesti?

  Un Basescu este „lider in preferintele cetatenilor” pentru ca e sef de stat. ca si Voronin. Miine nici Voronin nu va fi Presedinte si va cadea imediat din sondaje. E simplu, pentru ca voi operati cu populatia mai putin informata si mai putin interesata de politica, de nuantele ei. E la fel ca si la noi, de unde comunistii, care sint criminali si ucigasi aici, au 48 de mandate in Parlament.

  Cit priveste si alte opinii despre Basescu, citeste postarea lui frateroman.

  Da, aveti dreptate, romanii sint si duplicitari, bine ati spus-o, dar e si frica sa nu spuna contra celui care azi e sef de stat, pe care il privesc si drept Tatuc.

  Pentru coruptie sint organe ale statului. Ce fac ele sub Presedintia lui Basescu? De ce PD_L nu lupta contra coruptiei, ca partid harnic, destept si competent?

  Postarile mele sint mai la subiect decit ale tale, Jay, pentru ca, fiind membru de partid, spui mereu una si aceeasi. Mai informeaza-te din alte surse. Insa problema generala e ca Basescu nu joaca dupa reguli si bunul simt. El mie mi se pare un pirat de mare care mai provoaca si furtuni artificiale, sa ii cada mai bine actiunea/alegerile, iar ceea ce se intimpla in Romania demonstreaza preferinta pentru o „morala imorala” in politica.

 45. Pt frateroman

  daca sinteti din Romania, mai inceracti sa polemizati cu membrii PD-L, care posteaza pe blogul meu. Mersi.

 46. Pt UPS

  AMN s-a constituit in 2004 si, datorita cooperarii avute dintre PL anterior (nu formula Ghimpu/Chirtoaca, ci formula Untila/Rusu/Taranu/Pavlicenco/Can s.a.), a incheiat un Acord cu PNL-Romania. Textul Acordului a fost solicitat de Untila de la mine in toamna anului 2006, cu putin inaintea excluderii national-liberalilor din AMN.

  In chiar acele zile a fost la Chisinau un grup din care facea parte Cristi Busoi, Norica Nicolai, Teodor Melescanu, Ionut (fost ministru de finante, imi scapa numele de familie) s.a. Am participat la intilniri, erau la guvernare, le-am spus sa accelereze problema cu cetatenia. Apoi noi am fost exclusi, ei au semnat acord, pe care, din cite stiu, nu l-am mai respectat, aplicat si implementat. S-a facut cite ceva la nivelul organizatiilor de tineret, la unele actiun i fiind invitati, ulterior, si tinerii de la PNL.

  PNL, apoi, a participat la alegerile locale din 2007, la trei luni de la constituire. Procentul a fost bun unde s-au depus liste – 5 la suta, insa, per ansamblu, inca nu a fost atit cit sa permita sa pretinzi la o cooperare cu PNL-Romania.

  Nu a fost nici o solicitare de la PNL-Moldova pentru o cooperare cu PNL-Romania.

  Dar am avut mereu intilniri cu Melescanu, unde am fost cu Anatol taranu si Simion Plesca, cu Cristi Busoi, care a fost si la PNL-Moldova, eu, Pavlicenco, am fost invitata la Alianta democrat-liberala din Parlamentul European, alaturi de Ghimpu si Urecheanu. Filat a fost invitat, dar nu a putut merge.

  Deci, repet – nu a fost nici o solicitare de semnare de protocol cu PNL. Unicul lucru, a fost o scrisoare in ajunul alegerilor parlamentare din Romania, prin care solicitam o intilnire sa colaboram in alegeri, cind candidatul PNL-Romania din partea R.Moldova a fost desemnat Nicolae Dabija. Dabija a devenit membru al PNL-Romania si membru al PNL-Moldova, noi l-am sprijinit pe toate caile, am adus oameni la vot, ne-am intilnit si cu Petre Roman, am participat cu oameni, tineri, la toate actiunile lor electorale.

  Explicind „cum lamureste PNL din Romania sau eu aceasta “tactica” in a-si alege partenerul” – asa cum ma intrebati, raspund: eu nu am stat de vorba oficial cu ei. Neoficial, informal, am vorbit cu Cristi Busoi care era ofiterul de relatii externe al partidului. El mi-a spus ca ei colaboreaza cu AMN pentru ca rezultase si din fuzionarea cu national-liberalii de aici, cind au semnat protocolul nu stiau ca pe noi a doua zi ne dau afara, desi unii de la PNL l-au rugat pe Urecheanu sa nu faca asta. Busoi a mai spus ca AMN are rezultate bune din alegerile locale din 2003, 22 la suta, si de aceea – atunci nu exista inca PLDM, care are doctrina populara, nu se ridicase PL, al lui Ghimpu, care, cum inteleg, coopereaza cu PD-L si Basescu, de aceea PNL a ramas cu AMN. Numai ca AMN si-a modificat putin programul la capitolul NATO si CSI. Cum colaboreaza AMN cu PNL nu stiu. Da, uitasem, am mai fost invitata de tariceanu la Congresul al II-lea extraordinar al PNL in februarie 2007.

  Cred ca am raspuns mai sus la intrebarea „ce idei a unit AMN si PNL”. Prima, cind era PL, inaintea AMN, a fost ideea a doua state romanesti, inclusa in Acordul din 2001 sau 2002, semnat de Untila si Melescanu. Insa mi s epare ca acum AMN nu impartaseste acest punct d evedere, prin presedintele Urechean.

  Este logic sa colaboreze doua partide PNL din doua tari, dar, asa cum am explicat mai sus, PNL nu e partid parlamentar venit ca entitate si nu are inca procente palpabile. Deja excplicatia acestui fapt necesita alt spatiu.

  Nu stiu despre ce „interese, numai nu doctrinare… politice… spuneti”. Nu pun pariuri despre cine va cistiga, dar doresc oricui sa nu greseasca si sa se bucure de rezultatul votarii sale.

  Nu am raspuns mai inainte la aceasta intrebare, pentru ca eram la Bucuresti, in cafenea Internet si asta, precum s evede dupa spatiu, necesita spatiu si timp.

  Fraza „cred ca m-ai facut sa inteleg de ce PNL din Romania nu a vrut sa semneze contract cu “tizul” PNL din Moldova pentru ca in PNL-ul din Moldova nu a vazut persoane de “neamul” lor corupt si ce fel de cooperare poate fi, daca in urma “cooperarii” nu curg bani si influenta de clan oligarhic?” nu vreau sa o comentez. Nu vreau sa vorbesc in locul PNL-Romania. Noi ne cautam de nevoile si de saracia noastra si formarea PNL-Moldova, asa sarac precum este astazi sub aspectul finantarii, nu e numai din cauza mea. dar despre asta nu vreau sa vorbersc, noi, cei de la PNL, sintem, in PNL nu de dragul cistigului si al banului, ci pentru mesajul clar proNATO, proROmania, proiesire din CSI, pentru Legea restitutiei, Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, nu mai spun de integrarea rapida in UE, dar nu in paralel cu integrarea, in continuare, in CSI.

  Fiecare are dreptul sa simpatizeze pe cine vrea. Nici prin cap nu-mi trece sa interzic asta cuiva si nici nu as putea-o face. Dar nici mie sa nu-mi impuna cineva ceva sau pe cineva, la fel. L-am votat pe Basescu Presedinte, l-am votat pe 19 mai 2007 cind a fost referendum, dar acum nu cred ca il voi vota. M-am saturat de atita scandal in Romania dupa intrarea ei in NATO si UE, in loc sa se ocupe si de noi, romanii din Basarabia si Transnistria. A vorbit, in acesti ani mult si bine, dar nu i-a reusit nimic pentru noi, decit sa ni-l sprijine pe Voronin si sa ne dezbine in alegerile pentru parlamentul Romaniei prin Tomac, Roncea, Rosca si altii.

 47. Pt Lancaster

  Pe mine nu “scandalurile create” in general ma supara, ci cele artificiale si din care nu iese nimic.

  Pt Vanghelie, daca e vinovat, exista Parchet. Este serios sa te limitezi la declaratii publice fara efect concret? Eu, una, nu cred ca asa trebuie procedat.

  Nimanui nu-i spun sa o lase mai moale cu ceva. Dar si mie degeaba imi spuneti. Daca sinteti din Romania, intrebati-i pe romani cit le plac aceste sandaluri.

 48. Pt UPS

  Am privit emisiunea la “NASUL”, dar nu de la inceput, ca fusesem la cafenea-Internet, cum spusesem. Nu am acceptat argumenrtele lui Basescu.

  Asa cum Basescu face totul sa discrediteze partidele, cum a facut si Lucinschi la noi cu partidele si parlamentul, la fel PNL are dreptul sa faca ce vrea cu PSD. Si inca ceva – de unde ati luat ca PD-L a avut dreptul sa coopereze cu PSD, iar PNL – nu are acest drept. Sigur, era mai firesc sa colaboreze PNL cu PD-L, dar Basescu nu a vrut, de Boc nu spun, ca e o papusa.

  PNL era mai in drept sa se supere pe PD-L, pentru ca Basescu nu a procedat corect inca de cind l-a fortat pe Stolojan sa nu mai candideze la Presedintie si a candidat Basescu in locul lui.

  Intrebati-va de ce Stolojan, pe care il apreciez ca profesionist, nu ca si om politic, a cedat sa candideze, iar apoi nu a dorit sa fie el prim-ministru, dupa care Basescu l-a impins pe Boc?

  Eu nu cred ca Basescu nu a fost comunist. Chiar a spus cineva – romanii tin minte mai bine – ca trebuia de ales intre comunistul Nastase si comunistul Basescu.

  Eu nu ma apus sa dau sentinte. Vorbesc de respectarea regulilor. daca in Romania, o majoritate vrea un premier, iar Basescu nu raspunde acestei solicitari, am zis cum era in Moldova daca AIE venea cu Filat, iar Voronin, daca raminea Presedinte pina la alegerea altuia, o propunea din nou pe Greceanii?

  Si am mai spus Slava Domnului ca Voronin a plecat din sef de stat, ca avea sa continue debandada si la noi, cum e acum in Roimania, unde Basescu, in calitate de lider informal al PD-L, nu vrea sa coopereze cu partidele – asa cum sint ele, votate de oameni, si de mine, si de dumneata, poate – pentru binele oamenilor?

  Consider ca Basescu a trebuit sa colaboreze pe toti si sa-i uneasca in jurul unei atitudini substantiale fata de romanii din Basarabia. Nu a facut. Numai a vorbit cite ceva. Imi spunea chiar zilele trecute cineva de la noi care fuszese la un for in Romania, Basescu a vorbit de sa lesini de bine, dupa care acesta a mers la Tomac sa se materialeze „lesinul de bine” si Tomac a spus – nu, ca e criza etc…

  ma intristeaz aintrebarile despre munca mea. Am depus-o si pe blog. Din 18 ani in Moldova 14 ani au fost guvernari retrograde si antiromanesti. Eu, cel putin, am venit cu toate initiativele posibile si fundamentale pentru destinul european al R.Moldova. Am felicitat pe toti romanii, in plin regim comunist, cu opcazia Zilei nationale a Romanilor, de la tribuna Parlamentului, cind Lupu ii felicita pe toti, in aceeasi zi cu ocazia Zilei SIDA.

  In acest plin regim comunist am adus la tribuna Parlamentului problema iesirii din CSI. Am pus problema controluluio averilor familiei lui Voronin, a unei Comisii pentru sanatatea mintala a lui Voronin si am dosar la CEDO contra lui Voronin, care a spus ca am luat bani din Romania. Nu am primit nici un leu de la nimeni niciodata. Dar am Ordinul national al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor, fara sa fi avut vreodata accest la fonduri romanesti, ci pentru ca am promovat interesul national, valroile romanesti.

  Nu cred ca situatia lui Basescu e la fel cu a mea. El este Presedinte si trebuie sa coopereze cu partidele pentru binele Romaniei si al romanilor din Basarabia si Transnistria. Eu am fost simplu deputat, dar i-am scos la iveala si developat pe comunisti prin curajul meu, uneori chiar neinteles prin faptul ca, in regim comunist, in lupta contra sistemului avind in spate Krtemlinul, putin potio obtine. Astazi vorbesc si cei din AIE de lucurile cerute si de mine. Nu vedeti ca se vorbeste de scoaterea comunistilor in afara legii, cind eu am cerut asta in Parlament, spunind ca ei sint ilegal inregistrati de Ministerul Justitiei? Citi toate documentele scanate pe blog.

  Ce va mai intereseaza? Pe cine votez? Dar eu v-am intrebat? Nu, nu v-am intrebat. Ati vrut – ati spus, nu vroiati, nu spuneati. Poate imi spuneti si pentru ce mari fapte il votati pe Basescu? Si inca ceva: Nu potio cere celui care nu a fost prim-ministru si Presedinte sa spuna, comparativ cu Basescu, cu oricare Presedinte in exercitiu, ce a facut el. Eu am raspuns pentru ca m-ati intrebat, pentru ca am ce spune si pentru ca nu ma tem sa raspund niciunei intrebari. Sint mindra de pozitia mea dintotdeauna si imi pot apara punctele de vedere.

 49. Pt george

  LINISTEA, ARMONIA si INTELEGEREA din perioada Iliescu nu se compara cu stioalna, baltoaca, stagnarea din cei 14 ani de guvernare comunista si agrariana din Moldova.

  Eu cred ca lucrurile nu se desfasoara in cadru democratic, pt ca Basescu interpreteaza cum vrea el Constitutia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *