Si, iarasi, sint de acord intru totul cu Constantin Tanase…

„Timpul”, 11 august 2009

Constantin Tănase: «Ce nu s-a scris in Declaraţia AIE ?dubaiburjalarab.jpg

Citită altfel, Declaraţia despre constituirea Coaliţiei de guvernare Alianţa pentru Integrarea Europeană este un rechizitoriu care conţine lista crimelor comise de regimul Voronin timp de opt ani de zile. Evident, acest rechizitoriu nu e complet. Totodată, documentul semnat de liderii celor patru partide este un fel de declaraţie de intenţie. Evident, nici ca declaraţie de intenţie documentul nu e complet.

In respectiva Declaraţie a încăput atâta cât s-a putut negocia la această etapă. Cu toate că există această scuză, semnele de întrebare rămân, deoarece Declaraţia AIE (cam aşa s-ar abrevia denumirea Alianţa pentru Integrarea Europeană) este mai importantă prin ceea ce nu conţine, decât prin ceea ce conţine.

dubai_0.jpgAstfel, angajamentul despre „promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă” mi se pare mai puţin important decât nişte prevederi ce nu au fost incluse în Declaraţie – cea privind statutul de neutralitate a R. Moldova sau cea privind relaţiile cu CSI. La fel stau lucrurile şi cu celelalte angajamente incluse în Declaraţie. Aşa, de exemplu, când citim în Declaraţie că Alianţa pentru Integrarea Europeană se angajează în faţa societăţii să procedeze la „eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat prin asigurarea separării efective a puterilor legislativă, executivă şi judecătorească”, nu ştim cu claritate ce se are în vedere. Să înţelegem că prin „eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat” se are în vedere şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de uzurparea puterii? Ori, şi mai simplu – societatea doreşte să ştie: va fi tras la răspundere Voronin personal sau nu? In campania electorală principalele componente ale AIE au promis alegătorilor că, dacă vin la putere, îl vor da pe Voronin pe mâna justiţiei. Cum rămâne cu această promisiune – ea se conţine în „eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat” sau nu se conţine? (in foto – un hotel de sapte stele in Dubai)Un alt angajament ce figurează în Declaraţie se referă la „eliminarea implicării abuzive a statului în activitatea de antreprenoriat”. Foarte bine! Dar ce se va întâmpla cu acei care timp de opt ani s-au implicat abuziv în această trebuşoară, devenind milionari? Vor răspunde în faţa justiţiei sau nu? În Declaraţie se mai promite „garantarea independenţei sistemului judecătoresc şi finalizarea reformelor în domeniu”. Foarte bine! R. Moldova însă a pierdut milioane la CEDO. Cum rămâne cu judecătorii care s-au ocupat de aceste dosare? Vor fi pedepsiţi sau ba?

Inţelegem foarte bine că într-o Declaraţie de acest gen nu e loc pentru detalii. Înţelegem şi în ce chinuri se nasc asemenea declaraţii… Dar şi autorii ei trebuie să realizeze că lumea aşteaptă schimbări concrete. Liderii AIE trebuie să-i convingă pe alegători că nu au minţit în campania electorală, că nu sunt ca acei care au fost la putere până acum. Şi încă un detaliu, foarte important: liderii AIE trebuie să realizeze că, venind la putere, statutul lor s-a schimbat, ei nu mai pot conta pe indulgenţa de care a dat dovadă faţă de ei presa care i-a sprijinit şi că, de acum încolo, presa independentă, care-şi respectă statutul şi cititorii, va fi în opoziţie cu Puterea. Spunem acest lucru din start, căci noi avem precedente triste în acest sens şi ştim cum se poate comporta cu presa o opoziţie democratică, ajunsă la putere…»

Imi pare bine sa vad in acest articol pus degetul de rana. Neutralitatea militara antinationala si aflarea in cadrul CSI sint un compromis facut PD, insa sint regretabile, foarte regretabile. Ma tem sa nu fie o capcana din partea fortelor prorusesti, prezente ca un cal troian in AIE, avind ca misiune si asigurarea intangibilitatii clanului Voronin… Timpul va arata daca e asa sau nu. VP

Reproducem textul Declaratiei privind crearea AIE:

DECLARAŢIE privind constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană”
Partidele democratice care au acces оn Parlamentul R. Moldova оn urma alegerilor anticipate de la 29 iulie 2009: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianţa „Moldova Noastră”,
Răspunzând aşteptărilor legitime ale cetăţenilor R. Moldova privind instituirea unei guvernări democratice, eficiente şi responsabile, care să asigure bunăstarea populaţiei, pacea socială, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi integrarea ţării în familia popoarelor europene,

Asumându-şi întreaga responsabilitate politică, declară constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană”.
„Alianţa pentru Integrare Europeană” se angajează în faţa societăţii să realizeze următoarele obiective majore:
1. Restabilirea statului de drept
• Garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
• Asigurarea libertăţii mass-media şi reformarea audiovizualului public.
• Eliminarea rapidă a consecinţelor uzurpării puterii în stat prin asigurarea separării efective a puterilor legislativă, executivă şi judecătorească şi a colaborării dintre ele.
• Asigurarea funcţionalităţii democratice a instituţiilor statului.
• Garantarea independenţei sistemului judecătoresc şi finalizarea reformelor în domeniu.
• Reformarea structurilor de forţă în conformitate cu standardele europene.
• Investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor din aprilie 2009 prin instituirea unei comisii de anchetă, credibilă şi depolitizată, cu participarea experţilor independenţi şi a reprezentanţilor instituţiilor internaţionale.
2. Depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice
• Elaborarea şi aplicarea programului de combatere a crizei economice şi financiare.
• Eradicarea sărăciei. Gestionarea corectă, onestă şi transparentă a banului public.
• Optimizarea cheltuielilor administrative şi reorientarea banilor economisiţi către sfera socială.
• Liberalizarea economiei, eliminarea monopolurilor şi a birocraţiei excesive, optimizarea sistemului fiscal şi financiar.
• Eliminarea implicării abuzive a statului în activitatea de antreprenoriat.
• Restabilirea şi consolidarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale.
3. Descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale
• Demontarea „verticalei puterii” şi eliminarea discriminării pe criterii politice în procesul bugetar şi cel de alocare a investiţiilor către autorităţile publice locale.
• Asigurarea autonomiei autorităţilor publice locale în conformitate cu standardele europene.
4. Reintegrarea teritorială a Republicii Moldova
• Continuarea procesului de negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene.
• Asigurarea transparenţei în procesul de soluţionare şi identificarea unui mecanism viabil pentru reglementarea complexă a problemei transnistrene.
5. Integrarea europeană a Republicii Moldova şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile
• Negocierea şi semnarea Acordului de asociere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.
• Promovarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă.
• Restabilirea şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu România şi Ucraina.
• Eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români şi semnarea Acordului privind micul trafic de frontieră.
• Refacerea imaginii R. Moldova în lume şi restabilirea încrederii în plan intern şi extern.
Pentru realizarea interesului naţional, „Alianţa pentru Integrare Europeană” se angajează să realizeze o bună guvernare, orientată spre îndeplinirea aspiraţiilor cetăţenilor R. Moldova.

Vlad Filat, preşedintele PLDM
Mihai Ghimpu, preşedintele PL
Marian Lupu, preşedintele PDM
Serafim Urecheanu, preşedintele AMN

Chişinău, 8 august 2009

Loading Facebook Comments ...

65 Comments

Add a Comment
 1. ptu:Nina

  Trebuie sa inteleg ca procesul continua ? Daca avocatul s-a apucat sa-ti reprezinte interesele, cred ca simte ca ai dreptate. Important este sa nu fie un „angajat la o fabricuta de facut bani”, cum se intimpla astazi in justitie.
  1. Procesele dureaza pina sleiesc puterile si buzunarele partilor implicate in dosar. Tot acest timp chistiga numai avocatii/sau si altii../, pierde cel putin una din parti, care obisnuit este persoana fizica, care plateste din buzunar, un angajator plateste din banii unitatii…
  2. Avocatul sa nu joace dublu, sau chiar sa colaboreze cu piritul ….pina la urma popa boteaza, dar zile nu da….asa-i si cu avocatii. Sper sa nu fie cazul tau ca multe altele, la care cunosc finalul asemanator.
  Dar trebuie sa mergi pina la urma. Intuitiv sunt sigur ca ai dreptate. Dreptatea oricum ese la suprafata.
  3.Regret de ce se intimpla cu bietii oameni si nu pot personal schimba situatia, acolo unde nu este aria mea. „Aria”-nu inseamna influienta, inseamna responsabilitate functionala. Pot doar sa te sustin moral si sa ma consider alaturi. Daca asta te incurajeaza……
  Nu este deloc grav ce scrii tu. Din contra-sunt trase de urechi si va trebui sa le anuleze si sa te restabileasca la serviciu. Pentru asa ceva nu se disponobilizeaza omul, fara ca sa demonstrezi bunavointa de a intelege, ca o eroare trebuie sa fie corectata in modul stabilit, concediul medical nu se contramandeaza si nu se pedepseste omul pentru ca a sunat altuia si chiar daca nu suna, tot nu are dreptul sa piedepseasca din acest motiv, datoria de a ingriji un parinte bolnav este mai presus ca orice alta datorie fata de functiile de servicius.a.m.d. Numai ca avocatul si tu trebuie sa demonstrezi, inclusiv cu martori, daca va fi nevoie. Ceri sa fie audiati. Cred ca esti desteapta. Pina la urma nu ma voi mira daca voi citi in Monitor inca o decizie favorabila a CEDO contra Moldovei. Asta simt eu din ce ai scris. Nu pun la indoiala ca toate sunt trase de „urechi” in dorinta de a se „spala” de un om incomod. Pacat ca sefii impart subalternii in „comozi” si „incomozi” in loc sa-i imparta in „competenti” si „mai putin competenti”.
  Raminem pe o nota pozitiva….

 2. ptu: Oleg C.

  # Oleg C. spune:
  17 August 2009, la 19:07

  „aha, idolului i se permite totul…..:)))
  ok, fie cum ziceti.”
  1. Idolului nu i se permite totul. Nici mai mult, nici mai putin ca altora. Dar pentru mine ce face „idolul” meu pare a fi ideal, pentru ca „idolul” meu este idealul meu. Asa se intimpla ca omul isi alege „idolul”, nu invers.
  Dar ce face „idolul” tau este posibil sa nu fie ideal pentru mine si pentru altii. Pentru ca eu mi-am ales preferinta…..”Idolii” diferitor pesoane sunt diferiti si foarte rar pot fi absolut la fel.
  -„si, Goga, poti face diferenta intre: Va rog si “a da indicatii”?
  am rugat, din cate vezi mai sus.”

  2. Nu conta pe mine sa-ti ofer servicii pe gratis la rugamintea ta. Eu pentru tine nu doresc sa fac ceva, pentru ca esti un baiat neascultator si rautacios. Asa te intuiesc eu. Rugamintea ta pentru mine miroase a cinism. Nu poti sa ma rogi sa-mi educ „idolul”, el fiind idealul meu.

  -„Mai departe, faceti exact ca si VP: insultati-i pe toti si nu fiti de acord cu nicio parere, in afara de Dumnezeul vostru – VP.”

  3.Tu nu esti toti. VP nu este Dumnezeul meu. Nu m-a creat dinsa. Eu mi-am ales „idolul”, care are acelasi Dumnezeu ca si mine, unicul, Atotputernicul, care are grija de toti si le da la toti dupa merite.
  Ma mir cu ce usurinta operezi cu referire la numele lui Dumnezeu….Parca nu ai sti ca este pacat….

  -„Apropo, din chind in chind, puteti sa fiti de acord sau sa va alaturati vreunei pareri: C.Tanase, V.Butnaru etc. etc. Poate va mai creste rating-ul cu vreun 0.000…….1%.”

  4. Trebuie sa inteleg ca accepti sa scriu in continuare „chind” ? Ce te-a influientat ? Sau din nou cinismul tau a luat-o razna ? Eu personal voi tine cont de sfatul tau si nu voi scrie de fiecare data ca „sunt de acord cu…” Voi mai scrie si ca „ma alatur ….”
  %-le nu ma intereseaza si nu scriu pentru careva procente. Scriu de dragul comunicarii.

  Punct.

 3. ptu: Oleg C.
  Uite ca iti urmez sfatul.
  Ma alatur lui C.Tanase si Sorin Rosca Stanescu privind articolele”Apropo de fenomenul Rosca”, „Iuda e Iuda” si „Basescu L-a terminat pe Rosca” din timpul de luni, 11 august curent .
  In acelasi timp ramin cu impresia, ca Iu.Rosca l-a pacalit si pe T.Basescu cu lovitura de stat si atentatul la viata sa, organizate de serviciile rusesti.
  Traian Basescu, ca si alti sefi de stat, a fost „trasi pe sfoara” sau nu….numai ei pot spune ce simt „Da!” sau „Nu!”. Poate vom auzi vre-o data, poate nu ! Vom trai si vom vedea.
  Dar, daca sa credem ca T.Basescu s-a considerat „dus de nas”, vazind actiunile si inactiunile lui Iu.Rosca, dupa votarea de catre el si „colegii” sai a presedintelui Voronin, despre care scrie Sorin Rosca Stanescu, in art. „Apropo de fenomenul Rosca” se simte un gînd neterminat…..
  Il vor formula mai bine, poate, gazetarii, care stiu sa o faca mai bine.
  Voi scrie doar chiteva propozitii.
  Daca „Basescu l-a terminat politic pe Rosca” , ce nu au reusit sa faca toate partidele politice din opozitie timp de 4 ani, imi permit sa-l consider pe Presedintele Basescu Erou National al Republicii Moldova. Onorific. In sufletul meu.
  Sa traiti Domnule Presedinte !
  Aveti votul meu la urmatorul scrutin electoral !

  Goga.

 4. Goga,
  m-ai inteles corect.Imi place sa discut atunci cind am cu cine.
  Noi am depus deja plingeri la Consiliul Europei si la Drepturile Omului in 2007-2008,fiindca din cele ce s-a intimplat prin eliberarea mea din functie,un rol nu chiar mic il are si Ministerul Educatiei.Sefu a fost totdeauna sustinut de functionarii suspusi.
  Nu stiu cum dracu,sunt crezuti doar sefii?!Pe omul de rind,nimeni nu-l mai intreaba nimic.Mai sunt intrebati din Paste-n Craciun cei din strada pe cine vor vota sau pe pe cine au votat.Astea sunt toate sondajele cu societatea.De ce acum inainte de 1 septembrie nu roiesc corespondentii ca albinele pe strazile fiecarei localitati din republica,intrebinu-i de la mic pina la cel in cirje,ce nevoi are scoala,ce au ce nu au,ce ar mai trebui sa schimbe,s.a?
  Oare cind vor veni si aceste timpuri?

 5. Dear Friends,

  I wish to say that your inner goodness is going to carry the day.

  I know that you know what a good person you are.

  Yes, we all make mistakes, but when everything is said

  and done, you are a genuinely good person…
  and you know it.

  So here’s what you should be told: God knows it, too.

  Trust that your inner goodness will rule this moment… and your life.

 6. E clar că neinculderea în declaraţie a faptului părăsirii CSI e un tribut plătit lui Lupu care doreşte să încerce să fie în două bărci s-o ducă bine cu UE şi cu Rusia, lui personal ca politician poate iar reuşi dar e prea periculos acest joc…

 7. ptu Nina

  Tin pumnii pentru tine/ sa chistigi procesul final/.

 8. Goga
  Multumesc.Noapte buna.

 9. Dna Pavlicenco, unde sunteti?

 10. Pt Valenta

  Sint la casuta de vacanta, alaturi de sotul meu, pina duminica, pentru ca, de luni, el e la serviciu. Intre timp ma gindesc la un articol in continuare despre sacrificiile pe care ar trebui sa si le asume AIE. Am fost doua saptamini in Germania, la fiica mea, unde mi-am reparat masina cumparata anul trecut acolo de fiica mea pt mine si unde am fost si cu sora mea, ca sa vada unde si cum locuiesc nepoata ei, fiica noastra Beatriz, si ginerele nostru Aleks Koleski.

 11. Doamna Pavlicenco,
  ma bucur pentru DUMNEAVOASTRA, ca totul este bine si ca va odihniti. Acum este un timp frumos si minunat. Ma bucur pentru FAMILIA Dvs si va doresc la toti multa sanatate, odihna sufleteasca, relaxare, caci traim un an INTERESANT si suntem optimisti…
  Totul va fi nine si, iar… INTERESANT

  Va simteam lipsa…
  Week end placut la toti!

 12. EVENIMENT DE MARE BUCURIE – intilnirea tinerilor cu Basescu.

  UNIMEDIA scrie:
  Băsescu: “Acum, Uniunea Europeană este mult mai deschisă de a include Republica Moldova în pachetul Balcanilor de Vest pentru integrarea în UE”

  (UPDATE: 18:33) Vedeţi în interiorul ştirii o poză de grup: Traian Băsescu şi echipa UNIMEDIA.

  BRAVO UNIMEDIA

  Doamna Pavlicenco, cred ca este necesar de scris si un articol axat la aceasta tema – intilnirea tinerilor cu Basescu – si despre persepctivele frumoase ce se deschid!?

  Cred ca este chiar foarte OPORTUN, inainte de NOUL AN DE STUDII, sa dam un nou impuls si o incurajare in societate spre viitoarele orizonturi ce se deschid.

  Deci, propun sa FIM OPTIMISTI SI CHIAR ENTUZIASTI pentru noile persepective
  Si sa acordam mai multa atentie TINERILOR inclusiv sa dam apreciere activitatii echipei de la UNIMEDIA etc.?!

 13. BRAVO UNIMEDIA,

  …acum 2 săptămâni, portalul de știri UNIMEDIA a primit „premiul de excelență în jurnalism” din partea Forumului Internațional al Jurnaliștilor români. Medalia și diploma au fost înmânate de președintele român, Traian Băsescu.

 14. Вообще, на мой взгляд, самое лучшее в личном блоге, так это самопознание.

 15. Pt Valenta

  Nu ma odihnesc, insa. Incerc – fiindca e foarte mare volumul – sa imi pun in ordine informatiile din calculatoare, hirtiile, de tot genul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *