Ce scenarii pot fi acum

pe-nistru.jpg

Dupa aceste alegeri au aparut si nu au aparut surprize. Una ar fi, de exemplu, ca cele trei partide liberale nu au luat in totalitate, singure, nici 62 si nici 53 de mandate. Cifra pina la 53 a completat-o PD-ul lui Marian Lupu si Dumitru Diacov. Dar nu cred ca a fost o surpriza. Pe de alta parte, o supriza ar fi daca PD-ul ar merge cu PCRM, fapt pe care imi inchipui ca si-l doresc aprig azi comunistii. Daca PD va merge cu PCRM intr-o alianta, am putea spune ca a fost proiectul comunistilor, care, parca, ar trebui sa fie linistiti. In acelasi timp, alegerea Presedintelui republicii poate impune niste dileme pe care oamenii politici sa le interpreteze ca trebuind sa aleaga intre «interesul unui partid» (pe care eu nu-l detasez de interesul national) si «interesul national», care ar impune niste decizii neordinare.

Unii lideri ai celor patru partide s-au referit la importanta formarii Guvernului. Insa acesta nu poate fi format kremlin.jpgfara a avea acceptul Presedintelui de stat, care ar trebui, dupa ce actualul Guvern isi da demisia, sa propuna o candidatura agreata si votabila de catre cele patru partide democratice, daca se realizeaza o intelegere. Il va propune, insa, un Presedinte, ales doar de PD si PCRM, sau il va propune un Presedinte ales de toate cele cinci fractiuni, ori il va propune Voronin, care inca se considera Presedinte, si va fi o formula agreata doar de comunisti? Daca nu ne lamurim ce e cu acest Presedinte-intrus, Vladimir Voronin, nu putem crede in sansa de a schimba actualul Guvern comunist. Putem schimba doar un Guvern comunist pe un altul comunist, adica sa ne alegem cu un Guvern Greceanii-3…La acest capitol, al dificultatii alegerii sefului de stat, se fac mai putine declaratii, din cauza ca trebuie discutat cu PCRM. Aici as avea unele temeri sau viziuni ce s-ar putea materializa spre binele sau spre raul nostru.

Cred ca PD – fie Lupu sau Diacov ori impreuna – vor avansa conditii grele si drastice celor trei partide liberale. Aprecierile mele expuse intr-un articol postat putin inainte pe blog au vrut sa sublinieze potentialul pozitiv al PD-ului pe durata parcursului sau politic, ce ar fi o baza buna pentru relansarea unei formule ADR-2. Dar nu m-am referit la aspectele mai dureroase, mai putin pozitive, ce au fost in ADR-1, cind Dumitru Diacov si formula de atunci a elitei pediste au impus national-democratilor decizii prin care puterea a cam fost monopolizata de PD. Consider ca acesta a fost si visul de acum al lui Dumitru Diacov, relansat prin Marian Lupu, avind frustrarile sale, generate de plecarea «ingratului» Vlad Filat, care acum a iesit – pe merit – cu al doilea rezultat. Sigur – acum si PD, si PLDM, si liderii acestor partide, trebuie sa isi depaseasca frustrarile si sa ajunga la intelegeri masurabile cu efortul si rezultatul fiecarui partid, raspunzind asteptarilor electoratului necomunist.

Totusi, negocierile dintre cele patru partide vor fi grele – in opinia mea – din cauza conditiilor exagerate ce vor fi avansate de PD. Sa dea Domnul sa gresesc. PD poate spune oricind ca merge sa aleaga impreuna cu PCRM un sef de stat, care poate fi – ca PCRM sa nu fie invinuit de blocarea iresponsabila a alegerii sefului de stat, asa cum i-au invinuit pe liberali – un Marian Lupu. Inca nu stiu care ar putea fi pretul platit de PD, insa mai este si varianta de a nu-l plati, apoi.

Daca va fi ales un Presedinte de stat cit de cit agreat si de Dreapta liberala, nationala, ferm europeana, societatea va inghiti tableta. Daca nu va fi asa – e greu de spus daca nu va fi o noua depresie generalizata. Dupa care, fiind ales un Lupu, se propune si formeaza Guvernul si toate celelalte, PD-ul trecind, apoi, prin tradare, de partea liberalilor. Daca va fi ales un alt Presedinte, agreat mai putin de PD si fiind mai mult al comunistilor, nu exista nici o sansa de schimbare a lucrurilor in societate. Sa nu uitam ca acesti comunisti satrapi bolsevici capitalisti debarca, asa cum au facut dupa 4 aprilie 2005 cu intelegerile si conditiile impuse de PPCD, PD si PSL pentru votarea unui Presedinte comunist.

Poate fi, insa, si un alt scenariu. Inca nu e clar cine e sef de stat. Voronin s-a autointitulat ca «Presedinte in exercitiu» (inca !) si guverneaza abuziv de la 8 aprilie. A fost ales speaker, presedinte al Parlamentului, dar nu a plecat din functia de sef de stat, desi, in lipsa acestuia, ales legal, functia revine speakerul. Iar el e si speaker. Nu a plecat pentru ca el considera ca functia de sef de stat azi e mai stabila decit cea de speaker.

Daca democratii acum se convoaca in sedinta Parlamentului si aleg un speaker, de fapt, legal, acesta e sef de stat, pentru ca Voronin detine functia abuziv. Cunoastem ca avem o coliziune legislativa – pe de o parte seful de stat e sef de stat pina la alegerea altuia in loc, pe de alta parte, mandatul ii expira exact dupa patru ani. Nu stiu ce pozitie poate azi adopta Curtea Constitutionala, insa lumea crede ca inca nu e gata sa adopte una strict legala. In acest caz, cele patru fractiuni necomuniste pot alege un presedinte de Parlament, care va fi si sef de stat pentru mintile oamenilor normali, dar vom continua sa avem si un Voronin, cramponat, agatat si spinzurat de functia de sef de stat, care inca ii permite sa nu dea seama pentru toate faradelegile comise. Adica, vom avea o dualitate a Puterii, cu doi sefi de stat, unul constitutional, iar altul – un intrus neobrazat. Lucru care nu poate dura la infinit.

Membrii Curtii Constitutionale, daca au un respect elementar fata de lege si isi vor un viitor demn pina la moarte, ar trebui sa recunoasca adevarul si sa mai anuleze cite ceva din ce au adoptat sub presiune politica. Numai cine nu munceste, nu greseste, mai ales sub o dictatura.

In aceasta situatie, se vede clar ca functia de presedinte al Parlamentului devine una-cheie si eu cred ca pentru ea se va da o mare batalie. Cred ca PD va insista sa o obtina, fiind un punct cistigat pentru ei, care le va permite sa avanseze alte conditii si pretentii. Adica – fiind un Lupu presedinte de Parlament in speranta ca apoi va avansa si spre sef de stat, abia atunci un Vlad Filat ar obtine sansa sa devina deja el speaker, ca lider al Fractiunii ce a luat al doilea rezultat dupa comunisti. Daca, bineinteles, Filat, nu aspira la functia de prim-ministru. Mihai Ghimpu, cred, ar putea sa obtina – daca isi doreste, desigur, – functia de vicespeaker. De Urecheanu nu stiu sincer ce sa spun.

Astea ar fi unele idei care imi tot vin in cap privind viitoarele negocieri. Aceste intelegeri si scenarii depind in mare masura de influenta Occidentului – al UE si SUA -, care isi doresc, nu exclud, si o guvernare comuna, o «uniune nationala», pentru a fi anihilata mai treptat, fara efecte prea bruste, influenta politica, mafiota a comunistilor. Pe linga promisiunile de a lasa intacte bogatiile acumulate abuziv de elita comunisto-capitalista in Moldova, lucru pe care o fi contind satrapii bolsevici, Occidentul ar putea – ca si in 2003, cind a fost cazul cu Memorandumul Kozak, sa santajeze clanul Voronin cu informatiile pe care le detine despre ce a tot agonisit si a plasat in bancile de peste hotare. Cred ca pentru a scapa de un Presedinte comunist si un Guvern comunist trebuie folosite toate merodele admisibile, nu spun sa fie urmate practicile comunistilor. Dar transmiterea Puterii, cu toate „grupurile mafiote” si „de presiune” va fi anevoioasa.

Cam aici par a fi labirintul si unele poteci pe care vad ca ar putea evolua lucrurile, dar asta nu inseamna deloc precum ca eu as saluta ferm un scenariu anume. Doresc sincer si puternic un lucru – comunistii sa nu ne mai decida soarta, iar responsabilii din regimul comunist sa fie trasi la raspundere pentru crimele savirsite din 1999 pina in 2009. Ei si aliatii lor.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

61 Comments

Add a Comment
  1. HAI SA IMPART EU FUNCTIILE INAINTEA LOR :

    1. MARIAN LUPU PRESEDINTE AL TARII
    2. VLAD FILAT PRESEDINTE AL PARLAMENTULUI
    3. MIHAI GHIMPU O FUNCTIE DE VICEPRIM MINISTRU (DEOARECE PL PRIN DORIN CHIRTOACA DETINE O FUNCTIE IMPORTANTA IN TARA)
    4. URECHEANU PRIM MINISTRU

    FUNCTIIILE DE MINISTRU SA FIE IMPARTITE IN MOD EGAL , DAR IN PRIMUL RAND SA SE TINA CONT DE PERFORMANTELE OAMENILOR-MINISTRILOR.

    DACA ACESTE PERSOANE NU DORESC ACESTE FUNCTII, SA FIE INLOCUITE CU ALTELE DIN ACELASI PARTID.

    ASA CRED CA TOATA LUMEA AR FI MULTUMITA.

  2. Multstimata d-na Pavlicenco!
    Nu stiu daca nu contravine cu Constitutia, dar i-mi vine si mie in cap o solutie buna (dupa parerea mea) de rezolvare a problemei desemnarii presedintelui. Decit sa se negocieze cu comunistii pentru cele 8 voturi necesare, mai bine sa fie organizat un referendum national in ceia ce priveste schimbarea constitutiei la capitolul alegerea presedintelui statului de catre toti cetatenii Rep.Moldova. Astfel s-a rezolvat intrebarea.

  3. HAI SI EU:

    1. MARIAN LUPU PRESEDINTE AL TARII
    2.URECHEANU PRESEDINTE AL PARLAMENTULUI
    3. MIHAI GHIMPU FUNCTIA DE VICEPRIM MINISTRU CARE CONTROLEAZA STRUCTURILE DE FORTA (CALCIERE DIN RUSA!)
    4. VLAD FILAT PRIM MINISTRU

  4. In primul rind trebuie de atras prin toate metodele posibile si existente 8-10 deputati de la PCRM de partea acestor 4 partide.Rolul principal in aceasta operatie o are M.Lupu,dar si fostii specialisti din serviciile operative,ofiteri cu mare experienta,care fac parte din membrii liberalilor.Cu siguranta ca se vor gasi la comunisti persoane care vor parasi regimul dictatorial al lui Voronin.Acest lucru se vede din biografia la 8-10 din 48… Dupa aceasta,cine va fi si la ce post,nu conteaza,deoarece tot de al nostru va fi.Cred ca si p-u d-na Pavlicenco se va gasi un post, pe care il merita indiscutabil.

  5. flowers_of_liberty

    Buna tuturor liberalilor. Tatal meu, om nascut si crescut la tara, in plina campanie electorala le spunea agitatorilor lui Lupu: daca mai castiga si acum comunistii, apoi veti fi impuscati cu totii. Daca ati citit in graba propozitia anteriaoara, va sfatui sa o mai recititi odata. Asa ca nu cred ca Lupu va incerca sa se joace cu tara si cu pacea in bunghi poate chiar daca lui sau lui Diacov le vine din cand in cand pofta de jucat. Oricum, libertatea e aproape, aproape! Ca niciodata e aproape, se simte ca shimbarea a venit! Lupu a facut un pas mare, dar si el este un om mare, de statura am in vedere, sa vedem care va fi pasul al doilea a omului mare de statura! Sau va fi mare ca si primul pas sau va fi cum a spus tatal meu, om nascut si crescut la tara!

    Salut multasteptata, libertate! Te iubesc ca pe mama si ca pe tata, ca pe sotie si ca pe copilul meu, vino in casa mea!

  6. Cred ca nu va fi atat de greu pentru coalitie sa gaseasca cele 8 voturi pentru a alege Presedintele tarii, intrucat este ultima sansa pentru deputatii comunisti sa aceceada in Parlament. Sa dea Domnul parintilor si buneiilor nostri viata lunga, care au acum peste 70 de ani, dar timpul trece fara indurare peste ei, si peste 4 ani, vor avea comunistii (daca PCRM pana atunci nu va fi scos in afara legii), cum a mai scris cineva maximorum 20 de procente. Eu, personal ma indoiesc si de aceasta cifra. Asa ca, intrucat votul este secret, acesti 8-10 oameni, dorind sa ramana macar de data aceasta in Parlamment, vor vota pentru candidatura propusa de Opozitie. Ce-i drept nu-l agreez pe M.Lupu (cu toata carisma lui), dar, daca Moldova va ramane, ca si pana acum republica parlamentara, atunci poate fi si el …. Presedinte. Dar totusi, functia de Presedimte de Parlament, cred ca ar trebui sa fie a lui Filat, pe merit. Si eu sunt de parere, ca discutiile pentru consolidarea Opozitiei vor fi grele, dar sunt sigura ca acelasi Lupu, de care toti se tem acum, (cu toate ca „nu-si schimba parul” ), totusi nu este Kamikaze, el are un viitor politic de succes, doar in cazul cand uita de comunisti, in caz contrar, poate de acum, ca politician sa-si faca „seppuko”.
    Oricum, am facut primul pas,ca sa scuturam jugul dictaturii comuniste, dar imi este frica, ca nu fa vi asa de usor, mai ales ca Dictatorului Voronin NU este sanatos mintal (felul cum vorbeste si se poarta, confirma acest enunt).

  7. Santajul, practicat de PD, nu cred sa mearga, sa fie acceptat de fortele de dreapta de data asta. Doar negocieri corecte, pe masura procentelor obtinute si a posibilitatilor de racolare a voturilor unor comunisti. Eu nu imi imaginez ca un Serebrean si chiar Popov s.a. sa accepte o alianta cu Voronin, aruncandu-i pe liberali in opozitie. Altfel spus, inclin sa cred ca chiar daca Lupu se intelege singur cu comunistii sa fie ales el pesedinte, iar guvernul sa fie ca structura mai mult comunist, conform procentajului obtinut, fractiunea PD se va sparge si drept consecinta Lupu se va alege cu buza inflata. Unica sansa a democratiei e ca cele 4 partide sa se inteleaga clar asupra principiilor si functiilor si sa fie solidare in negocierile cu Voronin. Daca Voronin se incapatineaza, nu va avea decat de pierdut. Comunistii vor alegeri anticipate? Ma indoiesc. Dar daca se va ajunge la asta, mai bine Opozitia sa nu-si asume guvernarea pana la alegeri, caci, ma tem, va avea de pierdut, data fiind situatia deplorabila din economie

  8. Pt laur

    Nu stiu daca Urecheanu, cu numai sapte mandate, poate pretinde la functia de prim-ministru… E o problema aici. Ca si problema daca Mihai Ghimpu poate fi premier. Sint de acord cu ideea potrivit careia „DACA ACESTE PERSOANE NU DORESC ACESTE FUNCTII, SA FIE INLOCUITE CU ALTELE DIN ACELASI PARTID.”

  9. Pt missT

    Sint intru totul de acord cu ideea privind un referendum. Dar cine sa-l stabileasca – si pt asta e nevoie de vointa politica si consens. In general, eu pledez pt nenecesitatea Presedintelui de stat. Am scris, ca fost-redactor al ziarului Mesagerul, intre 1994-1998, ca functiile de sef de stat au fost introduse la sugestia structurilor oculte imperiale rusesti si sovietice in statele din stapiul URSS pentru a compromite parlamentarismul firav, pt a incerca Moscova sa controleze Puterea politica si economica in aceste tari. Eu sint pt anularea acestei functii in general, ea fiind sursa de instabilitate continua si in Moldova. Insa problema e cum sa se faca sa se scape de ea pe cale legala.

  10. Uitantu-ma la toti politicienii din Opozitie, constat ca V. Filat e cel mai indicat sa fie premier, o functie extrem de importanta si de responsabila intr-o republica parlamentara, dar si tot atat de riscanta si de dificila in aceste conditii ale RM, cand poate fi demis oricand cu votul a 52 de deputati, spre deosebire de presedintele parlamentului si al tarii, care pot fi demisi cu 2/3 din deputati.

  11. Ar fi minunat sa se gazseasca 8 voturi pentru alegerea presedintelui, mai curand M. Lupu. Totusi, nu e vorba de 2-3 voturi. M-am uitat prin lista comunistilor si am constatat ca Tkaciuk,fata de cea din 5 aprilie, a modificat-o mult, excluzand o serie de candidati, potentiali tradatori sau aliati ai lui Lupu.

  12. Eu cred, ca Diacov si Filat trebuie sa uite totalmrnte trecutul!
    In sfirsit, ambii au facut un lucru fparte bun, despartindu-se si trezind concurenta pozitiva pina la „furie”.
    Daca filat raminea acolo unde era, raminea si Diacov unde si cum era si ce aveau de asteptat ?
    Nimic ! PD cadea tot mai mult in mocirla.Urmarile sunt clare!
    Filat a plecat, s-a apucat ambitios de „treaba” si a obtinut rezultate formidabile. Scopul, in cazul de fata, scuza mijloacele.
    Diacov fiind si el un politicia si om cu experienta nu a ratat sansa ocazionala sa-si ridice partidul la un nivel de „pilon” in jurul caruia acum se invirte „planeta” Moldova Comunista…
    Trebuia sa le dea cineva un sut in fund mai de mult sa se miste mai repede, imediat dupa ce au vazut ca compromisul cu cei „rosii” a fost o pacaleala.
    Dar bine ca s-a intimplat acum.
    Sa tragem o paralela: AMN, care se considera cel mai cu sanse partid politic.
    Acolo nu s-au dus de buna voie, s-au dus dusi de conducerea partidului, care a considerat avantajos ce a dorit si a distramat partidul. Este clar ca nu a reusit sa creeze conditii, in care democratia ar fi fost regula de baza a AMN. Acolo mirosea mai mult a PCRM si a „cum spune sefu”
    Mai intii au plecat unele partide, nu au gasit limbaj comun in AMN, AMN binevol a ales sa ramina acolo numai cu „Jos mafia” si nu stiu inca cu cine, pe Taranu si Pavlicenco i-au dat afara. E.Mardarovici si altii s-au dus de buna voie.
    Taranu si Pavlicenco au fost urmati de un numar impunator de membri de partid capabili si a luat nastere PNL.
    Ce s-a ales astazi din AMN ?
    7 deputati ?
    Intrigi si scandaluri ori de chite ori au loc scrutine electorale ?
    Ce este mai bine ?
    Ce s-a intimplat cu Filat si Diacov sau ce s-a intimplat cu AMN ?
    Eu inclin sa cred, ca ce s-a intimplat cu Filat si Diacov este o formula buna, ei au produs impreuna 18+13=31 deputati.
    Acum sa se bucure ca a iesit bine!
    Si sa stie ca si in familie se mai cearta, dar si iarta reciproc.
    Cred, ca comunistii nu au alta iesire mai buna din situatie dechit sa se impace cu situatia si sa voteze masiv candidatul la presedintie, propus de catre partidele democratice.
    Astfel ar mai avea putin timp de „pregatit bagajele”.
    Daca nu v-a fi asa, se vor rpeta alegerile si PCRM s-a dus pe apa simbetei….
    Automat nu mai voteaza lumea pentru ei, dar acum nu vor mai fi admisi la „punga” statului si sa faca cu mass-media ce vor ei.
    Plus ca visteria statului este goala si criza econimica va agrava situatia.
    Multe-multe-multe argumente, care ma face sa cred, ca comunistii ar putea prefera sa treaca in opozitie, sa nu blocheze alegerea presedintelui si sigur, vor astepta momentul potrivit ca sa-si inhate revansa, cum au facut-o in 2001.
    Dar momentul nu trebuie sa vina niciodata. Momentul depinde de comportamentul partidelor democratice si de chit vor fi de lacomi pentru functii reprezentantii lor.
    Eu asi propune sa fie alesi democratic in baza de alternativa, dar sa fie alesi cei mai buni, prin intelegere profesionala.
    Este putin sa vrei si sa crezi ca poti, trebuie si sa poti cu adevarat. Trebuie sa fii un om, care ai demonstrat ce ai reusit sa faci si de ce te consideri pretendent la posturi inalte in stat. Trebuie sa detii multe aptitudini, ca sa fii votat fara alternativa si de buna voie.
    Nici macar nu ma intereseaza cine concret va fi ales la functii inalte in stat. Ma intereseaza doar sa nu fie comunist si sa munceasca cu jertfire de sine in favoarea poporului. Numai in atare situatie ei pot conta pe sustinerea noastra si noi vom fi alaturi de ei ori de chite ori va fi nevoie.
    Poporul nu mai poate rabda saracia, in care se afla si dictatura, lipsa libertatilor constitutionale ale cetateanului.
    Comunistii nu se vor da usor dusi democratic.
    Este important sa nu cedeze nervos si sa nu faca „figuri” niciunul dintre partidele democratice.

  13. In principiu, sunt de acord cu cele spuse de UPS

  14. Pt UPS

    Si eu sint de acord cu cele expuse de dumneata. Nu cred ca AMN se va mai ridica. Dar ar fi buna si binevenita o unificare a Dreptei, desi si aceasta e o mare problema.

    Cit priveste functiile in stat, nu ma intereseaza nici pe mine prea tare, dar nu mai vreau sa-i vad in aceste functii pe criminalii comunisti. Acestia trebuie bagati la duba, conform deciziilor instantelor de judecata, care, speram, vor deveni independente.

  15. to:Vitalia Pavlicenco
    Am ramas frapat cand am citit parerea Dumneavoastra privind postura de Presedinte in RM. Sunt adeptul acestei idei de ani de zile. Credeam ca sunt singur 🙂 Cand spuneam ca Presedentia e defectuoasa dupa esenta sa eram privit ca un nebun. Bucuros, ca impartasim aceeasi idee.Pentru Moldova un Prim-Ministru si un Parlament ar fi suficient.

    Ce priveste scenariile. Intuiesc ca Lupu & Co vor cere postura de Presedinte. Eu, insa, a-si opta pentru o candidatura independenta (de exemplu – Victor Puşcaş , judecatorul care nu a luat ceasul)

  16. schimbarea constitutiei dureaza, dar s-ar putea de facut un referendum de urgenta de introducere a unui singur amendament in consitutie la capitolul „alegerea presedintelui”- alegerea presedintelui de tara prin votul direct al poporului..- parlamentul decide , mi se pare asupra petrecerii referendumurilor .. poporul va vota „da ‘ pentru acest lucru .. apoi sa fie petrecut scrutinul national de alegere al presedintelui .. pana atunci va functiona parlamentul cu presedintele parlamentului.. moldova este o republica parlamentara ,conform constitutiei , deci asta si va fi puterea suprema in stat pana la alegerea noului presedinte, care sa numeasca guvernul ../ mai sta zina pana atunci / Curtea constitutionala sa declare presedintele de parlament puterea suprema in stat pana la finalizarea „treburilor”.. NU STIU POATE ABEREZ PE AICI , MA DAU SI EU CU PAREREA, DAR SE POATE DE MEDITAT depinde de LEGEILE IN VIGOARE ale R.M .. TREBUIE DE GASIT O MODALITATE LEGALA DE A-L IZOLA PE VORONIN .. NICI UN PACT CU EL CACI ATINCI TOTUL VA RAMANE PE VECHI..

  17. daca vorona ar fi > om , atunci si-ar da demisia si basta ,.. ca i-au expirat „toate” mandatele .. POATE DE AMINTIT LUI ACEST LUCRU IESIND IN PMAN.. acum , in situatia ca se va forma o coalitie care ar lua guvernarea , nu cred ca ar indrazni sa bage copiii prin comisariatele de politie .. sa-i cerem demisia ..poate fuge la naiba! .. caci parca scriau ziarele ca e pe fuga.. Doamne , izbaveste Moldova de acest monsrtu !. El nu se teme ca poporului ii va ajunge cutitul la os si va pati ca ceausescu ? Uite cum sta un bosorog dement si incurca o lume !

  18. citisem pe niste forumuri fel de fel de mesaje -preziceri, ca , chipurile, in moldova va muri incurand un om politic ! OARE SA FIE CINE CRED EU !

  19. to: Vitalia Pavlicenco

    Rog sa nu ma considerati „trepadus” pentru ce voi scrie mai jos.
    Daca ar depinde de mine, eu Va propuneam functia de Ambasador al Republicii Moldova/ care acopera si Spania/. Am citit pe blog ca vorbiti si scrieti franceza si spaniola, engleza o invatati acum/.
    Eu schimbam demult „ambasadorita”, care face de ris tara, necunoschind nicio limba straina si nici mesager al tarii nu este. A nimerit acolo intimplator, se discuta in culuare.
    Noi avem nevoie de mesageri adevarati, cu caracter, care sa nu se duca sa cheltuie banul public cu nesimtirea, care ii caracterizeaza.
    De ambasadorii tarii inafara depinde aproape totalmente cum va fi tratata tara inafara granitei.
    Un ambasador nu este numit numai pentru a oferi servicii consulare si a merge la /a da/ receptii ca sa fie vazut ca exista o tara anonima pe acest Glob!
    Avem nevoie de ambasadori, care sa fie cunoscuti in lume si meritele lor sa fie simtite in tara si de cetatenii-bludnici ai republicii moldova, care s-au ascuns prin sicrie ca sa evadeze din Moldova, de saracia si dictatura din tara.

    Stiu ca multi nu pot „convetui” politic zi-de-zi alaturi de o Pavlicenco…..Da, are caratcer dur si nu poate ocoli la infinit „Fitiiala” unora. Dar tot mai des ne convingem chita ratiune si adevar, curaj si previziune aveti !

    Dupa aceasta campanie electorala, dupa comportamentul pe care l-ati demonstrat, cu siguranta meritati sa fiti „luata in calcul” la constructia piramidei ierarhice.
    De ce anume ambasador ?:
    1.Sunt sigur ca ati fi cel mai bun Ambasador al Republicii Moldova!
    2. A-ti fi „mai rarut si mai dragut” alaturi de barbatii, care nu prea inteleg ce inseamna femeia in politica, femeia in parteneriat, femeia la volan, Femeia-ghitul, care invirte capul….., noi nu intelegem si nu putem simti ce simte femeea, care ne naste si ne alapteaza, nu intelegem ce mai vrea femeea inafara tuturor functiilor, care le are si fara politica…
    3. Gluma :In schimb noi stim foarte bine ce inseamna femeia in pat, la bucatarie, la spalatorie, uitam ca nu avem dreptul sa tradam femeia-proprie sotie, femeea-mama a propriului prunc…Multe-multe-multe noi inca nu le intelegem.
    Sa incercam sa-i dam femeii ce mai doreste ea acolo…sa munceasca si sa fie utila societatii, daca are aptitudini, si sa ne incaieram in competitie cu femeea, daca nu ne temem sa pierdem competitia.
    Practica demonstreaza ca teoria fara practica multi ani nu aduce prea multe foloase, poate erori in perioada de proba-da! DVS aveti experienta si nu aveti nevoie de timp ca sa „intrati, reusiti si iesiti”. Veti fi cea mai potrivita.

    Sigur, nu doresc sa va supar, poate nu va intereseaza ce scriu eu, poate va vedeti undeva mai sus, mai imprtant, dar sa nu uitam, ca functia de ambasador, daca la intreg inteles al cuvintului, nu este un „surubel” de rezerva. Functia de ambasador este o piesa foarte importanta, fara care este greu sa transmiti zilnic mesajul si sa obtii avantaje in dezvoltarea multilaterala a tarii, de unde esti delegat.

  20. to: Brawser

    -„Ce priveste scenariile. Intuiesc ca Lupu & Co vor cere postura de Presedinte. Eu, insa, a-si opta pentru o candidatura independenta (de exemplu – Victor Puşcaş , judecatorul care nu a luat ceasul)”

    Ma bucur ca parerea mea a coincis cu a ta. Citeste ce am scris eu in 30.07.09:

    # UPS spune:
    30 Iulie 2009, la 04:04

    Comunistii in 2005 au avut sustinerea PPCD si au format Guvernul totalitar, au ales presedintele Voronin.
    In 8 ani nu au indeplinit promisiunile electorale nici pe departe! Alegerile au fost fraudate timp de 4 ani la rind prin monopolizarea mass-media “publica” sau aservita puterii. Au fraudat si in ziua alegerilor.
    Pacat ca democratii nu au avut “singe” si creier rece si nu au strins la gard comunistii cu toate incalcarile din ziua algerilor. Nu stiu ce au avut de facut mai important.
    Acum Lupu se impune ca o forta, care poate “stabiliza” sau “destabiliza”. Din pacate Lupu a atas voturi nu numai de la comunisti, dar si de la democrati.
    Daca Lupu se va “uni ” cu comunistii si ideile lor, va trebui de dat un picior in fund pentru totdeauna din politica moldoveneasca.
    Dar si Ghimpu trebuie sa iasa mai putin in fata, lasa impresia unui “badaran de bazar”, nu a unui politician….La “In profunzime” a dat-o rau de tot in bara cu “proiectul de constitutie”. Cum sa fie adoptat un proiect de introducere a modificarilor in Constitutie cu 50+1 voturi ? Mai si insista, ca un proiect nu este Constitutia….Dar un proiect, care vine sa modifice Constitutia, nu este acelasi lucru ?
    Si Tanase il trata pe Lazar cu tonul de politician cu “experienta de-o viata” si precum Lazar e de “2 saptamini in politica”…..Tanase mai are mult pina va ajunge la nivelul de pregatire a lui Lazar, acesta totusi fiind in aparatu executiv destul timp, ca sa poata dialoga in mod “civilizat” si sa lase impresie pozitiva populatiei…
    Ne asteapta timpuri inca grele de tot.
    Ce putem intreprinde ?
    1. Sa nu fie admisi in fata democratii alesi in parlament, cei care nu au carizma, experienta de activitate in structurile statale si care nu minuiesc arta comunicarii. Vor strica tot ce poate fi construit.
    2. Electoratul sa influienteze PD sa nu faca coalitie cu partidul Comunistilor, promisiune electorala.
    3. Lupu sa demonstreze ca este o personalitate si din numarul total de comunisti, care au stat alaturi de el 8 ani, il respecta ca pe un bun politician si sa-i atraga sa voteze un presedinte propus de democrati.
    4.Democratii trebuie sa propuna un presedinte neafiliat politic, spre exemplu cum ar fi Puscas, care a avut curajul sa-si spuna intotdeauna opiniile lui separate, care contraveneau colegilor lui, care aserveau intru tot puterea comunista.
    5.Democratii sa demita imediat Capii de la Radioteleviziunea / publica/ moldoveneasca si a organelor de forta si executive, care au indeplinit comenzile comunistilor in toti acesti 8 ani.
    6. Sa nu intoarca tot cu “fundul in sus”, sa dea posibilitate profesionistilor,celor de rind, din structurile statale sa-si faca functiile si sa demonstreze ca sunt loiali puterii instaurate de partidele democratice.
    7.Sa revizuiasca toate proiectele investitionale demarate de comunisti si sa aprecieze la maxim, care sunt bune de continuat si care trebuiesc imediat stopate.
    8. Sa se reexanineze distribuirea bugetului de catre guvernantii comunisti pentru administratia publica locala in tara si sa se redistribuie reiesind din realitatea nacesara si sa nu se faca pe principii de apartenenta si culoare politica a administratiilor teritoriale existente.
    9.Sa se examineze necesitatea multimii de “ciuperci”, create de comunisti, pentru angajarea in posturi de munca a docililor puterii si spalarea de bani publici.
    10. Imediat sa se preia negocierile cu organismele internationale .
    11. Sa se inainteze chit mai urgent cererea la UE , sa demareze indeplinirea “caietului de sarcini ” pentru aderare la UE.
    12. Sa demareze la Radioreleviziunea nationala un ciclu de programe economice, sociale si politice, la care sa fie invitate persoane cu autoritate si reputatie buna , merite in societate, care au un cuvint greu de spus de la bun inceput, pentru un dialog constructiv intre guvernare si societatea civila.
    Sa fie invitati la aceste emisiuni reprezentanti a tuturor partidelor parlamentare/inclusiv comunistii, care pot fi batuti mar in fata radiotelespectatorilor pentru faradelegile si saracia, in care au aruncat poporul/ si extraparlamentare, pentru a demara procesul de unificare a fortelor politice pentru viitoarele alegeri locale din 2011 / si parlamentare anticipate, daca vor avea loc/.
    13. Sa se asigure posibilitatea de emisie a PRO TV si alte posturi de radioteleviziune cu tenta nationala pe tot teritoriul tarii.
    14. Sa fie transmis un mesaj international incurajator pentru investitorii straini.
    15. Sa se anuleze imediat vizele pentru cetatenii din Romania.
    16.Sa se intreprinda masuri urgente de acordare a asistentei producatorilor de produse agroindustriale pentru realizarea chit mai eficienta a roadei crescute de catre agricultori, substituind produsele de import de pe piata interna cu cele produse in sectorul agrar din tara. Asta ar insemna sustinerea masiva a sectorului agrar pe termen imediat si incurajarea dezvoltarii sectorului agrar pe termen lung.
    17. Sa fie introduse imediat masuri stimulatorii pentru agentii economici, care vor crea noi locuri de munca si care nu vor admite restante la achitarea salariilor si a impozitelor.
    18. Sa se intreprinda masuri de ameliorare a sistemului invatamintului public si a ocrotirii sanatatii.
    19. Sa atraga chit mai multe granturi pentru sustinerea pensionarilor si a altor categorii de populatie.
    20. Parlamentarii si reprezentantii guvernamentali sa fie responsabili de raioane concrete, in care sa munceasca cu adevarat in timpul intre sesiuni si sa fie responsabili de situatia raioanelor de care sunt responsabili.

    Voi mai scrie poate mine….dar poate mai scriu si altii mai multe si mai interesante.
    In marea speranta ca comunistii vor pleca,

    UP”

    Sigur, la acea ora eram foarte stresat si nu am inchis un ochi pina dimineata. Altfel mai aveam de spus multe si poate mai la locul lor. Sa ma ierte cei, pe care „i-am ciupit” un pic, politicienii intotdeauna merita mai mult.
    Dar uite nu am stiut ca Domnului Puscas i s-a propus si lui ceas si nu l-a acceptat. Ma bucur dublu ca nu am gresit in privinta acestui profesionist.

  21. Si eu pledez pentru un presedinte neutru, fie el jurist de marca, precum e V. Puscas sau om de stiinta, precum e I. Bostan sau altii. Ma tem insa ca comunistii nu vor accepta o asemenea varianta si nici chiar Lupu, care inclin sa cred ca are cele mai mari sanse intr-o confruntare directa cu Zana petrovna sa rupa cele 8 voturi de la comunisti necesare liberal-democratilor pentru alegerea presedintelui.

  22. Nu cred ca ar putea vota cineva din comunisti pentru un candidat la presedinte propus de celelalte partide. Sunt prea mari ambitiile PCRM, desi pierd din importanta.

  23. Eu citesc si recitesc mesajele voastre, mai trag cu ochii si pe la alte bloguri,dar ma intorc ,caci in blogul V.Pavlicenco merg discutii aprinse,propuneri cu schimbari, analize si constatari, merge lucru in toi,(I like). Deaceia am si propus inca pina la alegeri,pentru viitor (ideia cea haioasa despre CLUBUL-INTERACTIV). In scurt am intrat prin siturile citorva prieteni i-am indemnat cu participarea la alegerii, si m-am gaindit sa vad reactia lor, in privinta clubului. Va spun, au fost foarte bucurosi,unul din ei (programist) cind a prins sa-mi toarne despre tot felul de idei cu tehnologii avansate,s.a.m.d. lam stopat, ca de altfel si pe ceilalti la rindul lor,spunindu-le ca acum ne minimalizam doar la denumirea subdiviziunilor. Programistul si-a numit filiala sa: „Daci in Los Angeles”, altul din Padova(Italia) cu denumirea;”GENOVEZII” altul cu denumirea;”Moldovenii Floridei”, altul intreba de copie a acestui ONG-bussnes-proect (care nici nu exista) pentru a afla de citi bani va fi nevoe,si tot asa pina in ziua alegerilor… Acum ei nu au pofta nici de idei, nici chiar sa vorbiasca pe asa teme. Motivul? rezultatele alegerilor! Sa fiu sincer, eu nici pina acum nu pot sa cred in acest rezultat. Prietenul cel din Italia face glume, iar Programistul (un vechi prieten din anii studentiei) mi-ea scris:… Eu vam prezentat parera acestui prieten, care a patimit mult si a fost nevoit sa parasiasca meleagul. Sa fim plecati,chinuiti,omoriti,acestea-s scenariile celor ce ne urasc.Noi insa vrem sa fim UNITI si inpreuna sa scrim scenariul dreptatii,scenariul viitorului TARII.!!!

  24. Un prieten ai anilor studentiei mi-ea scris:…

  25. NU CRED SA SE-NPACE,REZULTATUL ESTE EXACT IN DEFAVOAREA OPOZITIEI, CARE NU TREBUE SA FIE MAGULITI DE -PDM NICI INTRUN CAZ, CACI PARE A FI O SITUATIE SHUBREDA. DE COMUNISTI NICI NU MERGE VORBA-DUPA EI PLINGE GROAPA! DE PARTIDELE LIBERALE,TOTI RECUNOSC CA PE ACESTEA NUI MAI POTI SAI CUMPERI, RAMINE INTREBAREA CEA MAI SERIOASA- AMN. EI ACUM SUNT BRAVI, DAR TOATA MASINARIA VANDALILOR VA LUCRA ZILNIC PENTRU DISCORDIE,DESBINARE,CEARTA, EFECTUL -PDM, DACA-S IN SFOARA CU -PCRM SAU NU, SE VA CLARIFICA DEGRABA :RAMINE DE VAZUT,OARE CE AR DEMONSTRA DEVOTAMENTUL -PDM? CELELALTE TREI FORMATIUNI SA SE TINA STRINS INTRE ELE, TOTI TREI IN REALITATE PREZINTA O PUTERE IMENSA. AI UITAT CUM LAU SCOS PE MIRCEA DRUC,CUM AM ALERGAT DIN CAMIN CU TOATE GRUPELE,AM PROTESTAT LINGA TEATRUL DE OPERA, DAR CE FOLOS,AM PRIMIT-O BINE,TII MINTE CIND NE-AM RETRAS APOI PE ALEIA CLASICILOR ,CIND NE NUMARAM CUCUELE DUPA LOVITURILE POLITISTILOR,TII MINTE CIND A VORBIT CU NOI UN BARBAT DE VRE-O PATRUZECI SI CEVA DE ANI CIND SPUNEA CA DACA L-AU SCOS PE M.DRUC, RUSOFONII NU SE VOR LINISTI… ASA A SI FOST, LA INCEPUT RAZBOIUL DIN TRNSNISTRIA,PE URMA ALTE PROBLEME,IAR DUPA ACEIA AU VENIT COMUNII LA PUTERE SI ASA AM AJUNS LA ZIUA DE AZI,CU PCRM IN FRUNTE. DAR UITE CA SAU LUNECAT SI NU TREBUE SA LE INCURCAM IN CADEREA LOR INEVITABILA. TOTUL A FOST CA MAI ERI, INSA AU TRECUT DEJA 17 ANI ,PE NOI NE-AU INLOCUIT GENERATIA TINARA CARE SUNT DE VIRSTA COPIILOR NOSTRI ,SI ABIA ACUM A VENIT TIMPUL CARE NE DA SHANSA SA SCAPAM DE VANDALII COMUNISTI.

  26. Sunt de acord ca cele 3 partide liberale in negocierile cu Lupu trebuie sa fie unite. Mi-amintesc ca in 1998 Diacov a exploatat excelent ca dreapta era dezbinata. Chiar daca exista Conventia Democrata, condusa de Snegur si…Rosca, aceasta era de fapt dezbinata. Rosca a fost cel care l-a pacalit initial pe Snegur, iar Diacov a profitat, adjudecandu-se functia de spicher, premier ramanand initial Ciubuc, omul lui Lucinschi. Mai tarziu, cel care a spart si ADR-ul, dupa ce a parasit Conventia Dem., a fost Rosca, individul care, prin fel de fel de actiuni si intrigi, a contribuit enorm la aducerea lui Voronin la putere. Acum, vreau sa cred ca in randurile liberalilor si democratilor nu avem un asemenea intrigant si sper ca treburile sa mearga bine.

  27. to:UPS
    Salut! Bucuros sa te revad. 🙂
    Am fost acasa si am votat si apoi iarasi pe drumuri. nu m-am ‘actualizat’ ultimele zile.
    Cred ca majoritatea constienta sustine punctele pe care li-ai mentionat. Problemele sunt enorme si multe. Se cere prioritizarea lor cu solutionarea ulterioara cat mai urgent posibil

  28. HAI SI EU:

    1. MARIAN LUPU PRESEDINTE AL TARII
    2. VLAD FILAT PRIM MINISTRU
    3. URECHEANU PRESEDINTE AL PARLAMENTULUI
    4. MIHAI GHIMPU ORICE ALTA FUNCTIE

    impartirea functiilor care raman trebuie facute IN FUNCTIE DE PROCENTELE OBTINUTE LA ALEGERI si NU IN MOD EGAL.

    Nu este normal ca PLDM sa aiba acelasi nr de ministri ca AMN, pentru ca indiferent cat de „energie pozitiva” este acum, totusi NU ESTE NORMAL si NU ESTE CINSTIT impartire egala la procente diferite ale partidelor si orice NEDREPTATE mocnita va izbucni mai tarziu.

    Deci este normal sa fie tratat totul pe fata si corect de la inceput, pentru a avea un parcurs de 4 ani buni, mai ales ca acum CRIZA A LOVIT PUTERNIC TOATA LUMEA iar Rep Moldova STA FOARTE PROST la acest capitol, si mai ales ca NU DEPINDE DE EA aceasta criza si vor veni vremuri foarte grele.

    Faptul ca opozitia a castigat alegerile este O SANSA ENORMA prin care sa EVITAT IN ULTIMA CLIPA FALIMENTUL DIN IARNA A REP MOLDOVA.

    Multi poate nu isi dau seama, dar prin guvernarea opozitiei si caderea comunistilor a fost o intoarcere de volan inainte cu 5 metri de prapastie !!!

    Totul a fost ascuns de comunisti, situatia extrem de grava, si acum lucrul esential este salvarea tarii din falimentul care l-ar putea genera criza (sau a spune a se evita generalizarea saraciei).

    F O A R T E …. I M P O R T A N T !
    CRED CA ESTE ESENTIAL dupa o serie de masuri pozitive cu efort minim si efect maxim (gen ridicarea vizelor pentru romani, reacordarea unor libertati si drepturi cetatenesti care au fost oprimate de comunisti … eliminarea cenzurii, accordarea de compensatii familiilor a caror copii au fost omorati de politie, cererea de scuze copiilor care au scris pe forumuri si inapoierea bunurilor confiscate, etc) trebuie ca aceasta coalitie sa PROPUNA MODIFICAREA CONSTITUTIEI SI VOTAREA EI DE CATRE POPULATIA REP MOLDOVA

    eliminarea

    Articolul 11: Republica Moldova, stat neutru

    1. Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
    2. Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

    In primul rand pentru ca este hilar ca acestea sunt incalcate inca de la declararea independentei Rep Moldova prin prenzenta Armatei Federatiei Ruse pe teritoriul oficial al Rep Moldova !!!
    Si apoi prin faptul ca aceasta pseudo „neutralitate” impiedica de fapt ADEVARATA SECURIZARE A REP MOLDOVA PRIN INTRAREA IN NATO, SINGURA CARE POATE ASIGURA SECURITATEA REP MOLDOVA (care este IN EUROPA!)

    Sa fie facuta si
    1. alegerea presedintelui sa fie facuta prin vot direct de catre populatie si nu parlament
    2. readucerea imnului national la forma initiala si corecta

    Eliminarea din articolul 13 a

    2 Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării.
    3 Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.

    articolul 2 trebuie sa sune doar asa
    2 Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea altor limbi vorbite DE MINORITATI pe teritoriul ţării.

    pentru ca limbile nu SE DEZVOLTA se pastreaza, FUNCTIONAREA LIMBILOR este o tampenie, si apoi precizarea UNEI ANUMITE LIMBI inafara de cea oficiala in Constitutie este aberanta !!! In nici o tara normala UE nu exista in CONSTITUTIE referire IN CLAR la alta limba decat LIMBA OFICIALA A TARII RESPECTIVE !!!!

    iar
    3 Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.
    este o prostie!!! nu se scrie asa ceva in constitutie !!
    A fost introdusa pentru ca PCRM considera ca LIMBA RUSA ESTE LIMBA INTERNATIONALA fapt ce este O ABERATIE, pentru ca limba rusa este LARG VORBITA in zona ex- URSS pentru ca A FOST FOLOSITA FORTA pentru a fi vorbita, dar nu este vorbita NICAIERI inafara ex- URSS !

    si readusa articolul 13 alin 1 DE LA
    Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionînd pe baza grafiei latine.
    LA CEA CORECTA
    Limba de stat a Republicii Moldova este limba romana funcţionînd pe baza grafiei latine.

  29. ED…. Limba de stat este limba romana!…. Caci nu poate fi limba romana inafara „hainei ” sale firesti>de grafia latina..

  30. Sa fie facuta :
    1. alegerea presedintelui prin vot direct de catre populatie si nu parlament
    2. readucerea imnului national la forma initiala si corecta
    Sa fie readus articolul 13 alin 1 DE LA
    Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionînd pe baza grafiei latine.
    LA CEA CORECTA
    Limba de stat a Republicii Moldova este limba romana funcţionînd pe baza grafiei latine.
    Eliminarea din articolul 13 a
    2.Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării.
    3. Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.
    Articolul 2 trebuie sa sune doar asa
    2 Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea altor limbi vorbite DE MINORITATI pe teritoriul ţării.

  31. Aliona, esti gata de Parlament.)

    Mi-a placut!

  32. 1.Limba romana-limba de stat. Promovarea intensiva in toate domeniile.
    2.Dezvoltarea limbii TUTUROR minoritatilor,adica minoritatile sa-si cunoasca limba proprie si in mod OBLIGATORIU limba romana.Reducerea rolului limbii ruse in industrie,economie,stiintei si desigur in domeniul public. Aceste sectoare sunt cele mai rusificate,moldovenii fiind nevoiti sa vorbeasca cu moldovenii in …rusa.
    3.Relatii cu Rusia pe principiul de egalitate. Adica nu Rusia sa fie lupul(?) si Moldova oaia.
    4.Examinarea necesitatii iesirii din CSI si aderarii la NATO.
    Cred ca sunt niste subiecte destul de importante. Celelalte subiecte(UE,relatii cu Romania etc.)sunt vitale,si cred ca este inadmisibila tergiversarea lor.

  33. Salut vizitatorilor acestui blog. Ma rog pentru voi lui DUMNEZEU, sa aveti parte de harul LUI, pentru toata rivna voastra fata de acest meleag mult patimit. Gindirea voastra o apreciez la justa valoare. Cind citesc un cuvint scris bine, asezat logic, bazat pe adevar, atunci lucrurile sunt atit de clare,ca inima le primeste cu bucurie si ma bucur sa fiu parte a aceste i natiuni DACO-ROMANE.

  34. D-na Pavlicenco toata stima pentru ceia ce faceti ,inclusiv si pentru sustinerea acestui dialog.Intradevar problema majora la acest moment este V.Voronin. Daca el ar intelege ,ca trebue sa se retraga, multe lucruri s-ar simplifica.Dar acasta nu se va intimpla, din cauza ca de acasta persoana este legata o sistema monstruasa creata pe parcursul ultimilor ani. Este vorba de „Familie”,care constientizaza ca va perde afacerile, dar si de zecile de mii de functionari de stat,procurori,judecatori ,politisti,securisti,gardist, vamesis.am.d.Ei cu dintii il vor tine pe Voronin la putere. Cu ei cum procedam?

  35. Lamuriţi-mă va rog cineva! Suntem o Republică Parlamentară? Coaliţia are suficiente voturi pentru a alege Presedintele Parlamentului! Ca şi alte dăţi prima şedinţă a noului Legislativ va fi condusă de Ivan Calin (care de fapt e Călin). Mai apoi urmează sa fie propusă candidatura Preşedintelui de Parlament, care va fi aleasa, cu siguranţă (cineva din Coaliţie). Din acel moment Voronin nu mai este Preşedinte de Parlament, iar întorcându-mă la ceea de la ce am pornit…. Până la alegerea noului Preşedinte capul statului este Preşedintele Parlamentului?
    Ori ceva imi scapă mie? Nu am citit Constituţia la acest Compartiment, nu am timp, poate cineva imi explica situaţia?

  36. cerd ca undeva parca se vede – ori un presedinte strain actualii politici sau Lupu, astia avind si sorti de izbinda la toti deputatii. La Guvern ar putea fi Filat, prin aptitudini, dar, ideal ar fi din afara, or, Filat e un bun politic si nu ar trebui sa se indeparteze prea tare de politica PLDM

  37. pt Arbaleta
    Nu sunt jurist, dar voi incerca sa-mi expun punctul de vedere.
    Situatia e mult mai complicata, decat pare la prima vedere. Am auzit opinia mai multor specialisti in drept constitutional, care converge spre ideea ca Voronin ar detine astazi ilegal functia de presedinte, functie care ar fi expirat pe 8 aprilie, cand s-au implinit exact 4 ani de la depunerea juramantului de catre Voronin. Potrivit acestor experti si a lui M. Ghimpu, dupa aceasta data presedinte interimar ar fi trebuit sa devina spiceherul de atunci care era Lupu.
    Pe de alta parte, un articol al constitutiei? ar stipula ca presedintele isi exercita atributiile pana cand e ales presedintele urmator. Deci este o contradictie aici, care ar trebui rezolvata de Curtea Constitutionala. In acelasi timp, legea fundamentala prevede ca functia de deputat e incompatibila cu cea de presedinte, dar vedem ca Voronin a putut sa fie si presedinte si deputat. PLDM a contestat la CC aceasta situatie, insa Pulbere a adoptat o decizie ambigua, care il mentine pe Voronin in functie. Cred ca liberal-democratiui vor contesta din nou aceasta decizie si vom vedea ce va urma.

  38. pt dna Pavlicenco
    Constatam cu toti ca ati avut dreptate in ceea ce priveste negocierile duse de liberali cu Lupu/PD, care are ambitii nu pe masura voturilor obtinute. Daca e ales Lupu spicher, iar Voronin nu cedeaza si urmeaza alegeri anicipate, oare liberalii nu raman prostiti? Cred ca Filat nu ar trebui sa cedeze si ar fi bine sa fie sustinut nu doar de Urecean, ci si de Ghimpu, care vedem ca e destul de ambiguu.

  39. aveţi mare dreptate! totuşi, eu aş paria pe lupu mai mult decit pe ceilalti! păcat că nu vă numărati printre competitori!

  40. sînteti de departe, favorita mea!

  41. pentru Vlad
    Mulţumesc mult. Suntem in fata unui mare pericol sa fim prostiti din nou!
    Doamne, oare chiar nu exista scapare de râia comunista pentru ţara noastră?!!!

  42. Pt Vlad
    Pai nu am spus si eu ceea ce dumneata ii explici vizitatorului Arbaleta? Ma felicit pt faptul ca am scris la timp articolul „Ce scenarii pot fi acum”.

  43. Pt Arbaleta

    Exista cai de a scapa de comunisti:

    1. Ar fi trebuit sa se mearga inainte, cu protestele, alaturi de oameni, pe 7 si 8 aprilie. Populatia avea sa fie alaturi de politicieni, daca acestia le-ar fi adresat apelul sa vina masiv in piata. Eu cred ca Voronin si banda cedau – sint si semne ca asta se putea produce.

    2. Exista calea ca fiecare om, cit de cit luminat la cap, sa mearga sa convinga oamenii neinformati sa nu voteze comunistii.

    ORICE CIRDASIE CU COMUNISTII NE PROSTESTE.

  44. Pt mRIO BALINT

    Nu pot fi printre competitori, pt ca oamenii cu bani pariaza pe obedienti, nu pe „imprevizibili”, cum ma considera colegii politicieni liberali…

  45. Pt vizitatori

    Centrul Român de Politici Europene susţine că pentru situaţia creată în Republica Moldova există patru scenarii posibile. Al patrulea scenariu, potrivit CRPE, este „blocaj şi alegeri anticipate”.

    Centrul Român de Politici Europene (CRPE) susţine că pentru situaţia creată în Republica Moldova există patru scenarii posibile. Centrul a făcut publică o analiză despre alegerile din Moldova şi situaţia postelectorală, aceasta fiind semnată de expertul Florin Niţă.

    Expertul afirmă că primul scenariu este „Guvern fără Partidul Comuniştilor”.

    „Este un scenariu în care partidele din opoziţie formează o coaliţie parlamentară şi numesc propriul candidat ca preşedinte al Parlamentului. Reuşesc să convingă cîţiva parlamentari comunişti să treacă de partea lor, oferindu-le, la schimb, funcţii în comisiile importante din Parlament. Voturile comuniştilor „transfugi” ajută la alegerea unui nou preşedinte şi a unui nou prim-ministru din rîndurile opoziţiei”, susţine el.

    În opinia sa, al doilea scenariu este „larga coaliţie de guvernare, variantă în care Partidul Comuniştilor este unit şi nu negociază decît „în bloc”.

    „Comuniştii ajung la un compromis politic cu partidele din opoziţie pentru formarea unei largi coaliţii de guvernare. Comuniştilor le revine funcţia de preşedinte, iar partidelor de opoziţie – funcţia de prim-ministru, în persoana lui Marian Lupu”, crede Florin Niţă.

    Al treilea scenariu el îl vede în faptul că „Partidul Comuniştilor se aliază cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu, care devine preşedinte al Republicii Moldova”.

    „Orientarea politică este clar prorusă, cu aproape nici o schimbare în politica Chişinăului faţă de UE şi România”, menţionează expertul.

    Al patrulea scenariu, în opinia sa, este „blocaj şi alegeri anticipate”. „Atît opoziţia, cît şi comuniştii rămîn uniţi în procesul de negocieri, dar poziţiile lor sînt ireconciliabile. Se decide organizarea de noi alegeri anticipate care nu vor putea avea loc, însă, conform Constituţiei Republicii Moldova, decît în 2010. Vladimir Voronin şi guvernul Zinaida Greceanîi îşi continuă interimatul, în timp ce opoziţia şi-ar putea folosi majoritatea parlamentară pentru a legifera”, mai spune Florin Niţă.

    El face un şir de recomandări, printre care: partidele de opoziţie să rămînă unite şi să îşi respecte promisiunile de a nu se coaliza cu Partidul Comuniştilor; partidele de opoziţie să aibă un program de guvernare coerent, care se bazează pe elemente clare de consens în domeniul politicilor economice, sociale şi al politicii externe; UE şi România să fie gata să ofere sprijin economic, financiar şi politic masiv unui guvern condus de partidele de opoziţie; pentru a rezolva criza constituţională în acest an, partidele politice ar trebui să ajungă la un compromis privind modificarea modului de alegere a preşedintelui, astfel încît acesta să poată fi ales în mod direct de către cetăţenii moldoveni.

  46. AMN o sa se ridice, din iarna o sa vedeti rezultatele… Dna Pavlicenco nu e locul dumitale in politica, din pacate nici la bucatarie…

  47. Pt Vladislaw

    Nu aveti decit…

    Imi propui, poate, sa ma sinucid, ca sa nu te impiedic in politica si in bucataria personala? Nu-ti pare ca esti mojic homo sovieticus?

  48. Mult stimata doamna Pavlicenco dumnevoastra aspirati personal la vreo careva functie in cazul in care in RM se va instaura o noua conducere necomunista , aceasta intrebare vine in contextul in care la una dintre editiele preelectorale a emisiunii ,,IN PROFUNZIME,, liderii a celor trei partide necomuniste care au avut acces in parlament dupa alegerile din 5 aprilie au afirmat ca ei ,,pastreaza,, careva functii pentru liderii partidelor care nu au sanse sa acceada in parlament daca acestea se retrag din cursa electorala ,aceasta afirmatie a fost facuta chiar de domnul URECHEANU. Daca da care este aceasta, sau cum va vedeti pozitionata dumnevoastra pe scena politica din Moldova dupa instaurarea unei noi puteri….. Va multumesc mult pentru intelegere

  49. La alt ceva nici nu ma asteptam de la Dstra…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *