Am dreptul sa cred si eu asa ori nu?

Imi face placere sa reproduc un articol semnat de un „oponent” al meu (oare de ce – ca asa si nu am mai inteles!?), Constantin Tanase, in ziarul „Timpul”. Asta pentru ca si eu, si alti vizitatori lucizi ai blogului meu spun, de ceva vreme, ca „nu trebuie sa ne culcam pe lauri”, pentru ca miine sa nu ne para rau...

„Să nu vindem pielea ursului din pădure, de Constantin Tănase

Există o percepţie generală că Opoziţia a pierdut iniţiativa politică pe care o preluase după 3 iunie, data când 100_2715.jpga refuzat, repetat, să voteze candidatura comuniştilor la funcţia de şef de stat. După o scurtă perioadă de derută, comuniştii şi-au revenit şi au preluat iniţiativa, lansându-se într-o campanie electorală sângeroasă. Mesajul comuniştilor e menit să bage frica în oameni şi să le inducă ideea că actuala Opoziţie este ghidată şi plătită din exterior şi are scopul lichidării independenţei ţării, de unde rezultă că a vota această Opoziţie înseamnă a deveni complice la distrugerea statului R. Moldova.

Supuşi unui tir mediatic fără precedent, manipulaţi şi dezinformaţi, moldovenii au muşcat din această nadă otrăvită şi îi cred pe comunişti. Puşi să aleagă între „criminalii” din Opoziţie, care au dat foc clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, şi comuniştii „buni”, care vor stabilitate şi pace în societate, moldovenii vor prefera „stabilitatea”. Iată de ce astăzi nimeni nu poate spune cum se va încheia scrutinul din 29 iulie.Astfel, comuniştii au reuşit în scurt timp să-şi revină, să se reprogrameze şi să aleagă varianta care să le asigure, cel puţin, repetarea rezultatului din 5 aprilie. Mesajul comuniştilor e mincinos, dar prinde. Prinde, fiindcă comuniştii au televiziuni şi posturi de radio de unde alegătorului i se repetă non-stop aceleaşi teze: Opoziţia e formată din elemente criminale, profasciste, scopul ei este lichidarea statalităţii şi în această activitate anticonstituţională e susţinută de o presă vândută, antistatală şi legionară.

Se creează impresia că Opoziţia nu s-a aşteptat la o asemenea întorsătură, că a fost luată prin surprindere de această replică dură a comuniştilor, dovadă fiind faptul că, deşi a trecut atâta timp de la lansarea filmului „Atac asupra Moldovei”, Opoziţia n-a reuşit să elaboreze o strategie de campanie eficientă şi un mesaj pe potrivă. Cui cu cui se scoate, se spune în popor. Care-i cuiul Opoziţiei cu care ea vrea să scoată cuiul comuniştilor? A rămas mai puţin de o lună până la data scrutinului şi eu – care mai citesc presa şi mă mai interesez de politică – nu ştiu cu ce mesaj merge „Opoziţia unită” în alegerile anticipate. Cu un mesaj comun, „unit” sau fiecare partid cu mesajul său? Ce contrapune Opoziţia propagandei (cu adevărat fasciste) a comuniştilor? Reproşurile că nu e frumos ce face Voronin şi că noi suntem copii cuminţi şi nu ne jucăm cu chibriturile nu aduc voturi…

Pe mine personal mă sperie faptul că liderii Opoziţiei se comportă ca nişte învingători. Ei cred greşit că printr-un astfel de comportament transmit un mesaj optimist alegătorilor; mă tem că acest comportament îi droghează pe alegători, le adoarme vigilenţa. Nu înţeleg nici suficienţa unora, infatuarea, convingerea că electoratul le-a semnat în alb jurământul de credinţă. Nu-i înţeleg nici pe acei alegători care de pe acum aruncă în sus căciulile cu chiote de biruinţă. Nu înţeleg, de asemenea, convingerea unor cititori (alegători) că nu e bine de a vorbi în termeni critici despre Opoziţie fiindcă astfel am transmite un mesaj negativ electoratului şi l-am demoraliza. De aici şi până la îndemnul de a nu-i „atinge” pe liderii Opoziţiei pentru că-s „de-ai noştri” nu a mai rămas decât un pas. (subl.noastra. – VP) Să avem pardon, dar noi am mai trecut prin astea, ca să ne convingem apoi că nu toţi cei elogiaţi de noi au fost de ai noştri… Dragostea noastră faţă de Opoziţie trebuie să fie lucidă. Deocamdată atât, să nu pară prea mult…”

Subliniez fraza: De aici şi până la îndemnul de a nu-i „atinge” pe liderii Opoziţiei pentru că-s „de-ai noştri” nu a mai rămas decât un pas”. VP

Loading Facebook Comments ...

70 Comments

Add a Comment
 1. simt ca v-a bucurat nespus articolul , deoarece ii urati , sunteti invidioasa pe opozitie .. eu recunosc , ca in unele privinte autorul are dreptate .. trebuie ca opozitia sa fie vigiulenta .. nu euforica inainte de timp… .dar pacat ca autorul nu spune , ca plus la toate mai sunt si „1000” de partidute care se „catara” si ele la putere si-a gata sa murdareasca si ce avem si noi.. o situatie subreda, fragila.. dar daca i-ar sustine mai multi , nu ,nu sa-i laude , ba chiar sa -i si critice, dar o critica constructiva.. poate dupa acest articol , opozitia isi va mai revedea actiunile .. Oricum , doamna , asta nu va scuteste de nimic.. mai ales de actiunea dtale :PNL -ul in alegeri cu lista separata .. Aceasta este O DIVERSIUNE pe fata contra opozitiei.

 2. Alianţa Moldova Noastră a lansat azi filmul „În apărarea Moldovei”. Conform liderilor AMN, filmul vine drept replică a documentarului realizat de jurnalistul Constantin Starâş „Atac asupra Moldovei”. În film, echipa de realizatori precizează că vinovat de evenimentele de la 7 aprilie 2009 este Partidul Comuniştilor, care a regizat evenimentele şi violenţele de după scrutinul parlamentar din aprili

 3. Imi pare rau pentru tradare, Dna Pavlicenvco, cred ca faceti jocul comunistilor. Retragetiva din cursacat nu e tarziu… Astfel veti fi blestemata

 4. Pt nina gonta

  Vad ca in viata asta ati ratat totul de ati gasit un blog pe care sa va refulati frustrarile. Altfel nu pot caracteriza prostiile scrise.

  Ma bucura faptul ca si Tanase incepe sa gindeasca si corect, si curajos. Sigur, mai e o haba de vreme pina cineva va crede ca in politica e loc nu numai de fiul cuiva…

  Nu urasc pe nimeni. Urasc infumurarea, indiferent de persoana pe care a pus stapinire. Nu e cazul meu, oricit v-ati screme sa demonstrati asta. Pacat ca trebuie sa folosesc si eu un cuvint mai putin bun.

  Nu sint nici invidioasa pe opozitie, dar am sa vad ce veti spune dupa 29 iulie. PT CA ESTE UN ADEVAR, ORICIT ATI VREA SA NU-L RECUNOASTETI – OPOZITIA ANTICOMUNISTA AR CISTIGA DACA AR FI IN FRONT COMUN. NU NEAPARAT CU PNL, DAR INTRE EI, MACAR. DACA AVEAU CAP SA IA SI PE ALTII CA SA VALORIFICE SEGMENTELE, ERA SI MAI BINE. DACA SINTETI ROMANACA DIN BASARABIA, va amintesc vorba cu „jadnosti pogubila komsomolita”. E cazul opozitiei noastre si nu eu sint procurorul, ci oamenii.

  Lasati cele “1000″ de partidute care sint 28 in total cu cele „uriase”, cu structuri mai slabe decit ale noastre. Nu se pot ele “catara” la putere, pt ca nu e nici chip, nici posibil, dar au dreptul, oferit de democratie, nu de Voronin sau de Rosca, de Filat, Ghimpu sau Urecheanu, sa isi spuna mesajul.

  Mie mi se termina cariera politica, dar la putere nu am fost, stati linistita, ca va mai apuca atacul de cord… Nu Puterea ma intereseaza, ci Libertatea! Lucru pe care, de acord, nu toti au instrumentul la locul lui, pe umeri, sa il admita.

  O fi dumneata mare specialist sa distingi intre critica si critica constructiva? Bine. Care e in articolul lui Tanase critica si cre e critica „constructiva” (vorbesti in limbajul lui Rosca de la sfirsitul anilor ’90…

  DIVERSIUNE fac cei vizati in articolul lui Tanase si cei care nu lucreaza si nu-i trezesc pe liderii Opozitiei la realitate. Noi sintem mici, negalagiosi, precum vedeti, ne cautam de treburile noastre modeste, nu de cele usiase ale potentatilor Opozitiei. Inca o sa va fie rusine de prostiile pe care le puneti cu incapatinare pe blog. Credeti-ma. In fata cui bravati?

 5. l-am vizionat .. este bun.. dar cum va ajunge in satele moldovenesti la cei in varsta.. macar daca n-ar iesi la votare babele si mosnejii..

 6. Pt Geta

  Chiar sinteti asa de naiva sa credeti ca un mesaj anonim poate schimba o decizie a organismului colectiv al unui partrid? Ati cazut de pe luna? Stati de vorba cu un candidat independent in alegeri sau cu un om din conducerea unui partid? Mare, mic, asa cum va pare? Sa nu credeti ca partidele considerate mari au structuri, nu, acolo au lucrat alti factori.

 7. „JADNOSTI FRAIERA POGUBILO”.. asa este proverbul corect al rusilor.. dar , vedeti cat de bine va caracterizeaza !? sunteti ‘jadnaia” , vreti acuma totul ./. in cazul cu listele separate ale PNL ./. o fraiera , o sa vedeti ca ati pierdut si ce mai aveati , daca n-ati aplecat urechea la lume si n-ati facut o fapta frumoasa : sa va chemati electoratul sa voteze cu PL, PLDM , AMN.. In situatia creata , aceasta este unica sansa corecta.. Cand a venit la putere Lucinschi eu „am vazut” ce se va intampla cu Moldova .. cine va veni la putere .. voronin a fost o punte .. ma tem sa nu fie mai rau ! si , sa stii ca si dta ai pus umarul , doamna !., la acest rau. Sa dea DOMNUL sa gresesc.!. Spre deosebire de dta eu nu urasc pe nimeni , sunt credincioasa .. si nu va doresc” atac de cord”, cum mi-ati scris mie.. din contra , va doresc multa sanatate si sa va lumineze Dumnezeu macar in ceasul al 12-lea . Poate ca membrii partidului dvoastara vor fi mai intelepti si vor vota responsabil si rational : cu PL, PLDM , AMN ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 8. For nina gonta.

  ” plus la toate mai sunt si “1000″ de partidute partidutecare se “catara” si ele la putere si-a gata sa murdareasca si ce avem si noi”

  Уважаемая Нина Гонца, создается впечатление, что Вы не всегда отдаете отчет своим словам, как говорят молдаване:aruncati cuvinte ca cu baligа in gard.
  Неприятно читать Ваши комментарии, они очень злобные и несправедливые. В парламент баллотируются не партии, а живые люди. Умные порядочные люди существуют и в ” partidute” и они могут принести больше пользы, чем представители партий-„гигантов”, которые могут быть „multi da prosti”.

  Интересно, если бы Вам пришлось выбирать, кому воспользоваться единственным парашютом, уступили бы Вы его своему соседу?

 9. Pt nina gonta

  Eu nu am votat in a doua lectura modificarea Constitutiei pt votarea Presedintelui in Parlament. Dar initiativa a fost a PD-ului, unde era Diacov si Filat, a fost a lui Snegur, Josu, Mocanu, si a PPCD-ului. Nu am pus, deci, nici de data asta, umarul la greseli, asa cum am fost unicul deputat care nu a votat Legea privind Transnistria, pusa la cale de Tkaciuk, Rosca si, poate, Socor.

 10. Sunteti o tradatoare. Daca nu sunteti tradatoare atunci aveti nevoie de consultatia unor specialisti.

 11. Pt dna Pavlicenco
  Oare l-ati felicitat pe „oponentul” dvs. acum o saptamana cu prilejul implinirii frumoasei varste de 60 de ani.

 12. Pt Vlad

  Nu l-am felicitat, pt ca sint de parere ca a prea luat-o razna in privinta mea si imi datoreaza niste scuze. Sint, sincer, suparata pe el, dar nu si pentru ca lui ii poate fi totuna in legatura cu atitudinea mea fata de el…

 13. Pt simionesa

  Eu nu sint candidat independent la alegerile anticipate din 29 iulie. Mi se pare ca de aceasta consultatie, de care ati scris, au nevoie cei care inca nu au vazut si nu au auzit de decizii luate de o colectivitate, de un organism al unui partid, nu de o persoana. De asta si sta Moldova la coada vacii. Toti aveti mentalitate totalitara, desi va imaginati ca sinteti „mari europeni”. Tradatori sint putorile, lenesii, din care cauza ma tem ca rezultatul de la 29 iulie va fi altul decit cred unii.

 14. Pt nina gonta

  Mai corect, daca imi amintesc exact, este „jadnosti fraiera sgubila”. Si „jadnie” nu sint penelistii, despre care spuneti ca nu au sansa, ci cei despre care se crede ca au sansa, dar care nu au vrut sa multiplice sansa nationala.

  pacat ca, la 59 d eani, pierdeti firul ideilor si nu intelegeti mesajul propozitiei. Am spus sa nu faceti atac de cord, adica sa va crutati, nu v-am spus altceva. Iat si de unde se ia neincrederea in fortele de opozitie, devin mincinoase, ca si suporterii lor. Nu e bine. Va faceti de ris obiectul/subiectii fanatizat/i.

 15. D-na Pavlicenco veti face campanie electorala „pe bune”? Nu credeti k este mai bine sa faceti campanie pt unul dintre cele trei partide si sa transmiteti alegatorilor sa nu va voteze deoarece candidati numai pt a nu se desfinta PNL?

 16. D-na, Pavlicenco. Ce s-a intimplat cu secretarul general PNL A.Gorgan? L-am vazut in cadrul MAE. Adineaori spuneati ca Gorgan a ramas fidel PNL. Iar acum il vedem plecat din PNL. Va parasesc cei mai devotati. Despre ce vorbeste acest lucru?

 17. Simionesa spune:
  30 Iunie 2009, la 23:11

  „Sunteti o tradatoare”- nu tradatoare,a treia culoare a semaforului-galbenul.

 18. UNIRE – MOLDOVENI-ROMANI !
  Nu avem timp pentru certuri marunte interne intre noi,acum inainte de alegeri,
  ci de un FRONT COMUN NATIONAL la alegeri, o LISTA ANTICOMUNISTA.
  Cand vom fi scapati de comunisti, si vom fo membri ai UE, atunci, puteti incepe variantele cu partidutele noastre.
  DIXIT, pentru cei care au urechi,
  Daca nu,
  va mai amintiti ce zicea Ivan Turbibca in povestea lui ?

 19. Pt ed

  Era posibila varianta sugerata, am incercat-o, fara mare tam-tam, eram aproape de decizie, dar cineva s-a speriat sa nu spuna altii ca laurii vin si din contributia partenerului. Egoismul cel mai ieftin.

  Un coleg a spus just cam asa: daca cineva are in scop sa facem un proiect durabil de viitor, mergem, daca nu are asta in gind, nu face. Gasim alta solutie.

 20. Pt Ioana

  Daca asa va doare capul de aceasta problema, spun ce am mai spus:

  S-a retras la DPN in favoarea lui Avornic George, fost diplomat, tinar, dat afara de comunisti din serviciu probabil pt optiunile si cumsecadenia sa. A zis ca e deja in virsta si nu poate alerga. L-am petrecut la DPN cu aplauze.

  In general, sint mai multe mituri, false, dar a lucra la partid e greu, putini pot face asta cu rivna, cu entuziasm doar. Deci, rezista putini.

 21. si totusi v-ati inscris partidul in cursa electorala, cred ca sunteti constienta ca nu aveti sanse sa treceti pragul, cum am mai spus-o mizez pe intelepciunea Dumneavoastra, si o sa va retrageti la timp. da, stiu ca Domnul Tanase a scris mai multe articole in care v-a ciupit putintel, tin minte unul in care v-a pus in aceeasi oala cu diacov, cu braghis si recunosc ca mi se pare un pic nedrept, cred ca nu faceti parte din tagma dansilor si imi mai aduc aminte de un articol legat de mesajul mae – cel anticoruptie, in care va aduce aminte de niste apartamente, nici aici nu pot sa comentez….
  dar, fiul Tanase a demonstrat ca e un jurist exceptional, ar perfect pentru un ministrul al justitiei – cate dosare a castigat la cedo….
  chiar daca intr-o prima postare, mai demult am folosit un limbaj mai direct, imi place sa cred ca veti tine cont de cei ce simt si traiesc romaneste…

 22. Pt dna Pavlicenco
  Am remarcat ca scrieti î, dar nu â. Fratii nostri de peste Prut scriu insa in prezent: â, sunt. Ca sa glumesc, va spun ca Stepaniuc, care de un timp este nu doar vicepremier, ci si „academicianul nr. 1”, fiind sef si peste Academia de Stiinte, insista sa se scrie î, conform legislatiei moldovenesti, desi marea majoritate a oamenilor de stiinta si cultura din RM scriu la fel ca si in Tara.

 23. vai de tinerii moldovei !.. o puzderie de partide , de lideri .. toti vor la putere , sa apuce , sa incapa …nu cumva sa vina fiul cuiva iar ei nu .. etc , etc .. toti se cearta, se invinuiesc .. sunt orbiti.. nu inteleg ca puzderia de partidute, care vin pe liste separate „mananca” voturile , care ar putea, intrun final, sa duca ” comunistii la gunoi”, cum o si vor , spun , dar numai in declaratii.. IARTA-I ,DOAMNE, CA NU STIU CE FAC ! Din CAUZA ASTORA , hapsani , Moldova SUFERA .. AU MURIT COPII, IAR EI SE RAZBOIESC ! RUSINE !..

 24. RUSINE tie sa-ti fie Nina Gonta,ca vorbesti singura nu mai stii de ce.Tinerii PNL au fost cei care au insistat cel mai mult la ultima sedinta DPN, ca PNL sa mearga cu propriile liste in alegeri.Mai bea un tranchilizator,nu te mai razboi cu tine insuti.

 25. Ptu ED
  ED !
  Fii pe pace ! Totul va fi OK !

 26. Pentru Nina Gonţa,Vlad,Semionesa, Geta, şi acei care acuşi vor interveni Visătorul, George, Loreta şi ion.

  Gata . Ăsta-i tot poporul Moldovei, dintre care jumătate cetăţeni ai României.

  Dacă nu am dreptate, răsfoiţi blogul, şi o să vă convingeţi, că 10 persoane şi-au asumat dreptul de a face declaraţii din partea unui popor, ATACÎND DEFAPT O SINGURĂ PERSOANĂ ŞI O SINGURĂ FORMAŢIUNE POLITICĂ. PNL

  Şi aşi fi curios să ştiu şi eu , cine v-a învestit cu acest drept? Dacă de exemplu vă uniţi toţi într-o asociaţie, să zicem asociaţia antiPNL, atunci opinia d-stră colectivă se putea de considerat, ca OPINIE PUBLICĂ. În cazul cînd d-stră susţineţi fiecare în parte în mod ferm o poziţie deosebită de cea a majorităţii, aceasta se numeşte OPINIE SEPARATĂ. Fiţi deacord, 10 cetăţeni nu pot fi majoritatea.

  Poziţia membrilor PNL nu corespunde deciziei opoziţiei parlamentare de a participa la scrutin cu liste separate, propunînd forţelor democratice să susţină lista naţională.

  PL, PLDM şi AMN au altă părere şi nu au acceptat opinia membrilor PNL.

  Astăzi D.Petrenco prşedintele MAE a făcut publică declaraţia membrilor MAE,adresată liderilor partidelor de opoziţie, cît mai este timp, să accepte lista naţională în interesul naţional contrar intereselor de partid, în caz contrar îşi asumă dreptul de a se înregistra în calitate de concurent electoral. Cine va fi devină, Opoziţia parlamentară, că nu aude apinia unui partid sau MAE?

  Preşedintele PC D.Nepra a făcut publică aceiaşi declaraţie a PC, în care apelează la Opoziţia parlamentară de a accepta lista naţională, în caz contrar PL,PLDM şi AMN să-şi asume răspunderea pentru rezultatul, care poate fi în defavoarea forţelor democratice.

  Întrebare către toţi acei 99 procente de alegători, care i-am nominalizat mai sus:

  Cum credeţi d-stră, sunt obligaţi acei trei lideri ai opoziţiai parlamentare să i-a în consideraţie opinia cetăţenilor RM, care defapt s-au unit forţele în una sau alta formaţiune politică, numărul membrilor, care defapt nu cu mult deferă de numărul membrilor partidelor aşa zise mari. Simpatizanţi şi votanţi, asta da, numărul este cu mult mai mare, dar membri, cam la acelaşi nivel.

  Sau o să spuneţi, că acei membri , care nu împărtăţesc poziţia la 10 cetăţeni, jumate moldoveni jumate români, sunt trădători, antinaţionali, antistatalişti, securişti, infractori, violatori de copii ş.a.m.d.

  Asta am auzit-o de la Voronin. Şi dacă d-stră vă îndepliniţi meseria în acelaşi stil, dictînd în mod ultimativ ce trebue să facă alţii şi cum trebue ei să gîndească,atunci cu ce sunteţi mai buni ca comuniştii.

  Mă rog la Dumnezeu să nu faceţi parte din aceste 3 formaţiuni, ne dezamăgiţi cu totul. La opinie separată are dreptul fiecare, dar să dicteze cineva cuiva ceva, contravine constituţiei RM care prevede, că democraţia în RM se exercită în condiţiile pluralizmului politic, care este incompatibil cu dictatura şi totalitarizmul.

  D-STRĂ NU SUNTEŢI DEACORD CU CONSTITUŢIA RM????????????????

 27. Ştacheta a fost coborâtă pentru fel de fel de politicieni care se pretind pro-europeni şi filo-români. Deşi s-au făcut de râs în alegerile din aprilie, ei se încăpăţânează acum să-şi încerce din nou norocul. Bolnavi de narcisism, se uită mereu în oglindă şi se întreabă nedumeriţi: de cei ei, deştepţi şi frumoşi de pică, nu sunt votaţi de electorat.
  Repostez un mic fragmet dintr-un editorial scris recent de P. Bogatu, care este unul din cei mai buni analisti de la noi:

 28. Repostez un mic fragmet dintr-un editorial scris recent de P. Bogatu, care este unul din cei mai buni analisti de la noi:

  Ştacheta a fost coborâtă pentru fel de fel de politicieni care se pretind pro-europeni şi filo-români. Deşi s-au făcut de râs în alegerile din aprilie, ei se încăpăţânează acum să-şi încerce din nou norocul. Bolnavi de narcisism, se uită mereu în oglindă şi se întreabă nedumeriţi: de cei ei, deştepţi şi frumoşi de pică, nu sunt votaţi de electorat.

 29. „… partidele nu s-au unit, cred ca e o gresiala si pe acest mesaj il v-om aduce in cadrul campaniei electorale…”. Hai cai buna d-na Pavlicenco. Deci iarasi luptati cu comunistii venind cu mesaje de genul acesta.

  Si nu aratati va rog cu degetul la Tanase. Poate ca nu stiti dar Tanase e jurnalist si aceasta e meseria lui iar dumneavoastra sunteti lider de partid pretins de opozitie si care astazi se avanta din nou in „lupta cu comunistii”. Desi nu prea cred ca ve-ti sesiza deosebirea.

  Si daca deja v-ati tras un bloc unde se pot face comentarii vreau sa vin si eu cu o propunere. Poate plecati mai repede din politica caci alaturi de doamne alde Ostapciuc, Postoico, Grecianai & Co, dumnevoastra prejudiciati foarte mult imaginea femeiei in politica moldoveneasca. Astfel ca politicienilor tineri ca Fusu si Handrabura le vine foarte greu din cauza unor ca dumneavostra sa convinga oamenii ca si o femeie poate sa fie un bun politician in Moldova.

  P.S. Va rog sa nu ma numiti iarasi misogin. Nu uitati ca sunteti politician.

 30. Pt Stelian

  Faptul ca partidele nu s-au unit ar putea conduce la pierderea alegerilor pentru Opozitie. Peste 29 de zile vom vedea cine are dreptate.

  Nu am aratat cu degetul la Tanase. Il cunosc pe Tanase si pe fiii lui de cind erau mai jos de masa. Stiu si parcursul lui jurnalistic. Eu nu am avut nimic de a face nici cu PPCD, nici cu Flux-ul. El are dreptul sa scrie ce vrea, eu am dreptul sa invoc ce a scris, pt cei cu albeata pe ochi.

  In general, sa stiti ca sint „cam limitata” la ale mele si nu prea sesizez deosebirile, de aceea nu va obositi sa va enervati, pastrati-va sanatatea, ca va fi nevoie de ea si dupa 29 iulie.

  Azi se implineste un an de cind unimedia mi-a propus sa deschid un blog. Eu nu am nimic in comun cu individele comuniste de care vorbiti si, in Parlamentul trecut, in alt Parlament am luptat continuu contra comunistilor. Cu mult mai mult decit cei pe care astazi ii venerati.

  Nu vad deloc, dar absolut deloc prin ce as prejudicia, cum spuneti, imaginea femeiei in politica moldoveneasca. Nu vad cui ce o impiedic pe Fusu sau Handrabura, ambele eu stiind bine ca ma respecta.

  In Moldova unei femei ii este greu sa fie in politica, dar nu se poate scunde, totusi, ce face femeia si asta va enerveaza. Depasiti-va micimea sufletului si ingustimea vederilor.

 31. Pt Vlad

  Si Bogatu, care de mai multe ori scrie corect, uneori – stie el bine din ce motive! – scrie si „altfel”. Principalul e sa fie omul in consens cu forul sau interior. Dar si Bogatu „a trudit din greu” la Flux. Iar cind a plecat de la Rosca i-am spus o data, la conferinta comunitatilor romanesti de la Bucuresti: „Petru, parca esti alt om dupa ce ai plecat de la PPCD si de la Flux!”. „Vitalia – mi-a spus el – nu ca sint alt om, ci SINT OM!”

  Cind sa-i credem?

 32. Cuba, liubovi,moia!

 33. Mi-i sila de asa concurenti electorali…Oare nu Va duce mintea,d-na Pavlicenco(u),ca participarea PNL la scrutin e inutila,puierila,daunatoare si turnatoare de apa la moara cioroilor rosii ? Borta-n cer pe care o faceti cu aceasta actiune nechibzuita (si lasati-o mai mOle cu „decizia partidului”,dumneata esti cat tot PNL cu tot cu maruntaie…) nici cea mai mare borta de covrig nu o va acoperi.Va apreciez curajul vorbelor,dar stupizenia participarii PNL la alegeri e evidenta.

 34. D-na< Pavlicenco. Eu va intreb daca Gorgan a plecat de pa PNL, iar d-ta imi povestesti nazdravanii despre DPN, nici macar nu cunosc cum se descifreaza aceasta abreviere. Apropo, daca imi aduc aminte bine la PNL deja a devenit o traditie sa plecati oamenii din partid cu aplauze? Daca cunosc bine, din PNL impreuna cu Gorgan a plecat si E.Cercavschi – simbolul rezistentei anti-Smirnov. Iar lor li s-au alaturat majoritatea organizatiilor din Transnistria ale PNL. Cum puteti sa mergeti in alegeri anticipate cu un partid care se destrama in vazul lumii? Ce sanse aveti? Doar sa furnizati niste voturi ale democratilor pentru comunisti? Cum sa nu credem acelor afirmatii, care va plaseaza in rindul agentilor secreti KGB? E greu sa nu crezi, chiar daca cu ostentatie repetati ca nicio data na-ti colaborat. E greu de crezut!

 35. Bună ziua, popor! Pe tine, PavElicenko, urâtă miuere cu musteţi, nu te salut. Mai sus multă lume te numeşte, corect, trădătoare. Însă lumea e mult prea blândă cu tine: nu eşti doar trădătoare, ci…mai rău. Ce poate fi mai rău? Ia’ zi şi tu, urâto, ce poate fi mai rău?

 36. Pt mihai ceampui

  Poporul e ceva mai mult. El nu e pe blogul meu, pe care il las deschis spre desfatarea unor vizitatori mai putin civilizati si mai putin educati. Vreau sa vad pina unde veti ajunge in aceste manifestari. Sper sa nu aduceti si bombe sau explozive pe blog.

  Imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu toata lumea ma considera urita. Poate va schimbati opinia?

 37. Pentru Ioana, nina gonta etc…

  De ar fi neperticiparea PNL-ului solutia…

  Il voi cita pe profesrul Preobrajenskii din „Inima de caine” a lui Bukgakov

  „Разруха не на улице, разруха у них в головах…”

  Orice formatiune politica fiind necontrolata din partea opozitiei si a societatii civile devine „laur balaur” si tinde sa uzurpeze puterea.

  PLDM, AMN, PL, PNL si altii sunt concurenti electrorali care propun sa ofere servicii publice de guvernare eficienta. Iar societatea civila si cei ce vor fi opozitionari sunt obligati sa-i controleze ca sa nu comita abuzuri. Asa functioneaza orice societate democratica.

  Iar D-sra, Iona s.a, doriti sa alegeti SALVATORI a natiunii. Sau sunteti buni propagandisti sau jertfa a propagandei.

 38. mihai ceampui,dumneata esti cu totul urat.
  La capitolul buna crestere mai ales.De cap,nici nu mai vorbesc(despre ceea ce lipseste nici nu se discuta).

 39. Aveti perfecta dreptate Dl.Tanase si Dna Pavlicenco.Jubilam fara nici un suport real.avand toate sansele sa pierdem alegerile

 40. badaranismul Dlui Mihai Ceampui este unul infiorator-din lipsa de argumente sa ofensezi o femeie puternica ,curoajoasa cu multa verticalitate si demnitate.De asta felmeele noastre fug toate din Basarabia-nu in cautare de distractii,ci in cautare de respect.Rusine.Am doi feciori,dar asi muri de rusine sa stiu ca gandesc si vorbesc ca si Dvoasta,Dl.M.C

 41. Pt Ioana

  Eu nu povestesc „nazdravanii” despre DPN – Delegatia Politica Nationala, conform Statutului, adica un e vorba de al nostru Consiliu politic, la care Gorgan si-a dat demisia.

  La PNL nu a devenit o traditie sa plece oamenii din partid cu aplauze. Taranu a plecat cu aplauze, ca toata lumea s-a saturat de lenevia lui proverbiala, cunoscuta de toti, pe care incerca sa si-o ascunda cu critici si intimidari verbale.

  Gorgan a fost aplaudat pentru activitatea sa, care, totusi, nu a fost prea prodigioasa, se putea mai mult, ca Secretar General. A ramas in continuare la sedinta, deci nu a parasit si cineva sa ii bata din palme ca a plecat.

  Da, poate ca MAE are bani pt activitate, altfel decit PNL, fiecare e in drept sa faca ce vrea.

  E.Cercavschi nu a fost multumita in campania electorala d ela 5 aprilie de locul ei pe lista. Ea rezista in Transnistria, insa pe liste nu se plaseaza oameni-eroi, ci cei care fac structuri, cu oameni. Eleonora a adus ceva oameni buni la partid, in special tineri, dar nu a activat intens pt un loc mai in fata. Eu am facut ce am putut pentru ea, ca si Alexandra Can, insa ea a manifestat intoleranta in niste momente. Are dreptul sa procedeze cum crede de cuviinta.

  Transnistria nu voteaza, ati vazut si la alegerile trecute. Pentru transnistreni nimeni nu a facut mai mult decit PNL in acesti ani, inclusiv cind eu eram la AMN, intrebati-i pe profesorii de acolo, ei va pot povesti si cum am adus copiii cu drumul platit la concerte, si prin contributia Rotary, unde sint membru, si cum i-am vizitat, am dus carti, mi-a fost arestata masiuna, intrebati-o pe dna Roibu, si cum am impus Parlamentului sa il ureze elevii transnistreni si deputatii cu bun simt plingeau, inclusiv dl Cosarciuc, si am facut intiative in Parlament cu documentele fundamentale si cu compoensatii pt copii ramasi fara parinti decedati urmare a ranilor din 1992 si multe altele. Intrebati-i si pe luptatorii din Transnistria, pe cei adevarati, ce cred despre mine.

  Partidul nu se destrama, inteleg bine ca sinteti unul plecat cu aplauze si nu vreti sa admiteti ca, dupa plecare, partidul se consolideaza, nu se destrama. Destramarea e in capul dumitale, ca si lenevia, indolenta, infumurarea si pretentia de mare politician si analist. lasati, ca simtim si noi ce e de simtit.

  Raspunderea pt sanse/nesanse e a noastra, ca doar tot nu sinteti dintre cei ce ne votati.

  Puteti spune ce vreti despre KGB, eu nu am avut niciodata in viata de a face cu cineva de acolo, absolut nimic. Dar mi se pare ca chiar barbatul care semneaza cu Ioana a avut. Am mare banuiala…

 42. Problema moldovenilor – toti trag pentru dansii, si nimeni nu se gindeste la binele comun!
  Asa si o sa sfarseasca tara Moldovei – o sa dispara intr-un nor de interese personale, iar poporul va fugi, daca poate, sau va ramane strivit de potcoavele cailor politici.

 43. verde peste tot

  Imi face placere sa reproduc din nou:

  din Jirnal de Chisinau/scrisori din casa de nebuni
  Ridicoli sau desfiinţaţi?

  După ce a eşuat iniţiativa listei comune a partidelor de opoziţie, unele partide mici s-au pomenit în dilemă: să participe la alegeri, făcându-se de râs, luând mai puţin de 1%, sau să nu participe şi să fie desfiinţate, conform legii partidelor politice, pentru neparticiparea la două scrutine consecutive.
  Ei s-ar despărţi fără regret de micropartidele lor, urcând în căruţa altui partid, dar nici unul dintre liderii partidelor cu şanse de intrare în parlament nu e de acord să-i treacă în parlament pe listele lor. Din punctul acestora de vedere, o jumătate de procent de alegători pe care i-ar putea câştiga în plus nu merită osteneala de a negocia cu nişte persoane care se văd în viaţă doar lideri de partide, chiar şi fără alegători. Orice plăcere sau hobby cere şi nişte sacrificii, la urma urmelor, consideră liderii partidelor cu şanse. Dacă cineva doreşte să fie neapărat lider de partid, el trebuie să accepte şi riscul de a nu putea deveni deputat, spun ei.

  Astfel, situaţia pare fără ieşire pentru liderii partidelor fără şanse de intrare în parlament. Dacă până la 5 aprilie ei îşi motivau participarea la alegeri cu nişte sondaje sau faptul că au structuri în raioane, după 5 aprilie ei nu mai pot invoca decât pericolul desfiinţării, care în mod evident nu-i sperie decât pe ei înşişi. Din punctul nostru de vedere, pericolul de a fi ridicol ar trebui să cântărească mai greu, dar asta e o chestie de gust, probabil. (I.B.)

 44. verde peste tot

  Dna Pavlicenco, „ono-to delo poniatnoe” ca nu trebuie sa ne culcam pe lauri. Dar asta nu inseamna ca toate micropartidele (expresie noua care e chiar mai buna decit „partidut”) trebuie sa se lanseze in campanie.
  1. Chiar nu a fost posibil de a gasi o formula de sustinere a celor trei partide de opozitie?
  2. Chiar asa de mare e dorinta Dstra sa ramineti cu orice pret „in politica”? Poate e mai bine sa rveniti la ziaristica sau catedra?
  3. Nu cred ca dindu-va in spectacol in aceasta campanie si acumulind vreo 0.5% veti face bine pentru echipa PNL, din contra ii veti perde peste jumatate de an. Mai bine „le-ati da drumul de pe acum”.

 45. Daca am inteles corect, d-na Pavlicenco, banuiti ca sub acoperirea numelui meu se acsunde Taranu. Va tradeaza frustarile, d-na Pavlicenco, deveniti ridicola pina la dezgust. Insa aveti dreptate cind ironuzati pe seama lui Taranu – mare politician. Numai un politician ratat putea sa-si lege destinul cu o asemenea tipa cum e Pavlicenco de la care fuge orice lume buna. Iata si Gorgan cu Cercavschi si cu toate filialile din Transnistria au plecat din PNL, iar Pavlicenco minte cu nerusinare ca partidul se consolideaza. Apropo, unde este promisa fuziune cu MAE. Sau si Petrenco e puturos de necumsecade cum sunt toti care au plecat de la PNL? Cred ca mai degraba Pavlicenco este o tipa insuportabil de rinzoasa insa cu capacitati foarte modeste. Dar, din cite se stie, in Moldova dintotdeauna obraznicul maninca praznicul. Cazul Pavlicenco.

 46. pt Ioana
  Nimeni nu este perfect, dar acum e mai important ca toate partidele de opozitie mici si mari sa lupte pentru plecarea comunistilor de la guvernare si nu sa se manance intre ei cu invinuiri si suparari din trecut.

 47. Pentru Mihai Ceampuli

  „Bună ziua, popor! Pe tine, PavElicenko, urâtă miuere cu musteţi, nu te salut. Mai sus multă lume te numeşte, corect, trădătoare. Însă lumea e mult prea blândă cu tine: nu eşti doar trădătoare, ci…mai rău. Ce poate fi mai rău? Ia’ zi şi tu, urâto, ce poate fi mai rău?”
  Draga Mihai,
  Gusturile nu se discuta!
  Chind eram mic, unele nane imi strigau : „Vino uritule la mine”, si eu plingeam…ca o fata.
  O luam in serios, dar mama ma minghiea si zicea :
  „Tu nu esti urit, tu esti cel mai frumos, dar nanele se tem sa nu te deoache”.
  Deatunci ma plac si nu imi este rusine de mine. Ba chiar spune lumea ca sunt un om de omenie si cumsecade. Si am multi oameni in jurul meu si ii gasesc pe toti frumosi!
  Dumneata Mihai, ai gasit in jurul tau vre-un om frumos ?
  Acum sa-ti spun pe sleau…m-am pisat in pantaloni de ris, chind ai mai vazut si mustete la Pavlicenco.
  Imi imaginezi ce faptura de om esti…poate de Holliwood la exterior, dar frumusetea exterioara nu tine . Frumusetea si bogatia este acea, care nu se vede.Mai bine zis, creerul si sufletul…Tu nu ai de unde sa stii. Daca ai fi constientizat, nu uitai ca esti nascut de o femeie, care tear scuipa in ochi, daca ar sti ca tu ai putut adresa public atare cuvinte unei femei, indiferent cine este ea.
  Dar tu te bucuri ca o mirtoaga milogita, rapciugoasa si nechezi, parindu-ri ca te bucuri, ghindindu-te :” I-am tras-o, o sa se bucure toti rautaciosii si invidiosii ca mine”.
  Poate se va intimpla asa cu cei ca tine, dar cei cu creerul neatrofiat, care citesc cuvintele tale, ar trebui sa-ti stearga o mordeala aici pe blog ca sa dispari si sa-ti fie greata de tine pina la moarte.
  Sper sa se gaseasca oameni frumosi la continutul ghindirii….si inca multi.
  Ce ti-asi da eu vre-o doua ciomege peste botnita, numai din respect pentru toate femeile, asa cum le-a dat Dumnezeu…..
  Dar tu , Greato, esti un mascarici….

 48. ptu Ioana

  „Cred ca mai degraba Pavlicenco este o tipa insuportabil de rinzoasa insa cu capacitati foarte modeste.”

  Da, Pavlicenco are capacitati foarte modeste financiare, ea nu are nici patroni, care sa-i dea bani si sa o impuna sa plateasca politele, mergind contra propriului popor, cum au facut-o si o vor mai face multi !
  Dar daca o cunoasteti pe pavlicenco si tot vreti sa o trageti de „urechi”, raspundeti la o singura intrebare: Ati tine pasul, regimul de lucru si ati putea sa va dedicati dezinteresat si sa ajutati atita lume in jurul ei ?
  Considerati ca aveti capacitati, care le depasesc pe ale d.Pavlicenco?
  Este adevarat, capacitati profesionale ca ale d.Pavlicenco putini le poseda, dar financiare poate da…dar nu in PNL.
  Multi din cei, care au plecat din PNL au plecat anume din incapacitatea d.Pavlicenco de a le da bani, chiti le trebuie, dar lor le trebuie multi bani, permanent si din gros, dar fara sa speteasca.
  Pai, ce dracu, un partid politic este o organizatie de caritate ?
  Si daca au plecat multi, vin si mai multi, dar nu pentru bani, pentru principii si „rinza” lui Pavlicenco nu le incurca.
  PNL nu este un partid cu membri, care se tin pentru bani, nu este un SRL….
  Partidele, care tin membrii lor numai pentru bani, mai devreme sau mai degraba „crapa”. Si partidele, create ca sa prea puterea si sa faca mai multi bani pentru ei, pacalind „prostimea”, tot nu poate prosti la infinit…
  In Moldova avem o democratie cam tinara si bolnava…dar la infinit nu va dura…
  Este adevarat ca si fara bani un partid nu poate exista. Dar atit chit poate – sa existe! Sa le strice borsul partidelor „false” la temelie…
  Acum ca suntem in prag de alegeri, veniti alaturi de mine si ai mei, ai nostri sa votam unul din partidele democratice: PL, PLDM sau AMN !
  Ne mai paruim dupa 29 iulie…..

 49. da, bine spus in Jurnal de Chisinau../scrisori din casa de nebuni.Rificoli sau descfiintati/.. si postat de „verde peste tot”… eu cred ca liderii micropartidelor vor fi .. si ridicoli, si desfiintati… iar pe blog cred ca intra mai multi , dar , citind mesajele, inteleg ca e inzadar sa lamuresti sa 2+ 2 = 4.. de 100 ori… nu se mai ostenesc.. Sper ca membrii simpli ai micropartidelor sa ignore liderii lor de aceasta data , ca prea mare este miza.. si , ca voturile lor sa nu nimereasca la dusman ii indemn: VOTATI, in data de 29 iulie, RESPONSABIL SI RATIONAL: VOTATI PL, PLDM , AMN! SA ASA NE AJUTE DUMNEZEU !

 50. Pentru Buzdugan, Indigena et K.
  Fiecare cu capul lui, iar voi cu al vostru. Dacă aţi fi învăţat şi puţină carte, v-ar fi stat mai bine. În orice caz nu aţi fi completat turma de descreeraţi agramaţi, despre care se zice că este „bâdla” naţională. Treaba voastră, nu asta era problema.
  Întrebaţi-o pe distinsa politiciană Pavlicenko de ce se implică în procesul electoral? De ce este singura care o face? De ce nu se implică şi partide de pe stânga eşicherului, care ar putea eroda electoratul comuniştilor? Unde, către cine se vor duce cele câteva voturi, pe care această Zână a politicii naţionale le va smulge de la partidele de dreapta? Nu cunoaşteţi răspunsul? Păi, aflaţi: drăgălaşa Pavlcenko a primit şi bani, şi ordin (dispoziţie) să se baje în alegeri. De la cine? Ei, atâta lucru trebuie să ştiţi şi voi, chiar dacă nu aţi vrut să învăţaţi carte.
  Şi încă ceva: frumuseţea sau urâţenia fizică a Pavlcenkăi mă lasă rece. Eu vorbeam chiar despre urâţenia ei morală. S-ar putea să nu ştiţi, dar de fiecare dată a ajuns în Parlament pe umerii cuiva şi de fiecare dată l-a trădat pe acel, care o aducea în Parlament…
  E frumos aşa? E frumoasă Pavlicenka voastră?
  Să ne tot auzim de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *