Raspunsul Ministerului Justitiei: „ono-to delo poniatnoe…”

Am primit si raspunsul de la Ministerul Justitiei in legatura cu interpretarea art.22 din Legea privind partidele, mai exact in ceea ce tine de posibila dizolvare a unei formatiuni politice, daca nu participa la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament.

Postez raspunsul la demersul nostru.

raspuns-min-just.jpg„Dnei V.PAVLICENCO, Preşedintele Partidului Naţional Liberal

Stimată Doamnă Preşedinte,

Cu referire la solicitarea Dvs din 18 iunie 2009, relevăm următoarele.
Prin intermediul interpretării se precizează sensul, înţelesul şi efectul exact al dispoziţiei cuprinse în norma de drept supusă interpretării spre a se stabili în ce măsură respectiva normă îşi găseşte aplicarea în cazul concret dedus soluţionării. Pornind de la competenţele Ministerului Justiţiei, nu pot fi emise opinii abstracte cu privire la modul de aplicare a textelor de lege. Fiecare caz urmează a fi examinat in parte, soluţia juridică fiind consecinţa circumstanţelor concrete stabilite in procesul examinării.
Cu respect,
Viceministru Elena MOCANU”

Comentind raspunsul Ministerului Justitiei: acesta se aseamana replicii unui gradinar, care s-a intretinut cu un specialist in sisteme cosmogonice. Savantul, iesind dimineata din casa si indreptindu-se spre serviciu, i-a spus gradinarului ceva legat de preocuparile sale, folosind niste notiuni si expresii mai putin accesibile omului simplu. La care, gradinarul, om de rind, dar cu demnitate, fara a lasa a se intelege ca nu a prea priceput ce a vrut sa-i spuna omul de stiinta, a zis „ONO-TO DELO PONIATNOIE, NO NE TAK CITOBI TAK I NE OCENI CITOBI OCENI, NO EJELI I KOSNISI TAKOVO DELA, TAK ONO VOT NA TEBE I POJALUISTA” (pentru romani-romani: “E un lucru parca inteles – dar nici asa, prea-prea, si nici asa, foarte-foarte, dar daca te apuci de o asemenea treaba, pina la urma, iata, poftim, ce iese!”)

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

112 Comments

Add a Comment
  1. pentru gregori.

    vezi 4 aprilie 2005.

  2. Ptu Nina Gonta
    Nu mai sclifosi atit in curtea PNL pe blogul liderului lor!
    A-FA-RA , nu pe blog,
    a-fa-ra,
    in oras, la tara !
    Convinge lumea sa nu voteze comunistii si sa voteze PL, PLDM si AMN !
    La alegerile parlamentare nu exsista vot “contra”, votezi numai “pro”, aplichind stampila “votat”.
    Ce ai tu cu PNL-ul ?
    Te doare capul ?
    Du-te si convinge electoratul pe cine sa voteze si pe cine sa nu voteze !
    Este treaba electoratului sa voteze pe cine vrea , daca astea ca tine nu ajung la ei cu convingeri…
    Nu mai pierde timpul, du-te la unul din sediile PL, PLDM, AMN si cere instructiuni sau sfaturi cum trebuie sa faci lucrul mai util.
    NU STA PE BLOG, aici nici macar eu nu te mai citesc, darimi-te Mos Ion Roata si vecinii lor ?
    Ai inteles macar ceva in sfirsit ?
    Stii si ceva mai destept sa scrii, inafara de muribunda ruga catre membrii si nemembrii…de rind si inafara rindului…

  3. Ptu Vlad

    „Nu vad cum de “fac multa zazaniie”. In rest….cunt in principiu de acord cu ce spui…”

    „patinezi” neobosind pe o pista periculoasa, atragi vrei-nu-vrei discutii inutile si aducatoare de „umbra”
    stejarului, soarelui, baieteilor….
    Nu vezi cum se discuta pe blog….
    Un oarecare internaut nu este multumit ca nu-i raspunde Pavlicenco, adica nu prinde momeala.
    Stie ca pavlicenco spune direct ce crede, spune opinia proprie, care chiteodata doare si scoate la iveala adevaruri, care se constata post factum…
    Pentru acest lucru multi o considera periculoasa, spune adevarul. nu-l ocoleste…Cui nu-i convine, ar inghiti-o pentru totdeauna.
    Vezi, Pavlicenco a decis sa nu mai scrie nimic, sa nu fie aratata cu degetu ca ar aduce prejudiciu PL,PLDM,AMN in campania electorala.
    Bravo ei, a inteles in sfirsit, ca nimic nou nu are ce spune, a spus multe si deja are cu ce demonstra pe chit de multa dreptate a avut, chind altii o certau, o ponegreau, neavind nici macar un gram de merit comparativ cu al ei…
    Va veni timpul, chind ve-ti citi postarile ei pe acest blog in acesti doi ani si nu aveti dechit sa va dati cu pumnii in cap…..
    ASA ESTE POPORUL….
    Mai intii taie si mai apoi masoara, ca doar nu toti sunt tcaciuci…….

  4. blogul este spatiul unimediei.. si doamna are cu ei , cred, un contract , si niste conditii, ca altfel nu ne mai puteam noi spune parerea , cum este dumneaei de ” toleranta” .. eu insa , va indemn , a cata oara ! si o voi mai face .. SA VOTATI RESPONSABIL , care in viziunea me a este :PL. PLDM . AMN…. ca prin votul vostru sa nu-i mai mentineti la putere pe comunisti .. Si , deoarece sunt credincioasa . o sa mai repet : SA NE AJUTE DUMNEZEU , SA ALUNGAM CIUMA ROSIE DIN BASARABIA !

  5. Pt gregory

    Ca Filat l-a votat pe Voronin la 4 aprilie 2005 este un fapt. Ca si Chirtoaca explica dupa 4 aprilie cum trebuia votat un Presedinte comunist la 4 aprilie, e, de asemenea, un fapt. Se poate vedea pe blogul acesta. Faptul ca Pavlicenco nu l-a votat pe Voronin nici in 2000, cind acestui satrap nu i-au ajuns 2 voturi sa fie inca atunci ales Presedinte, nici la 4 aprilie 2005, sint fapte reale, nu ipoteze. In acest an nu au fost voturi pentru un comunist la Presedintie din doua motive: 1) a fost mare presiunea societatii; 2) cei trei lideri i-au tradat pe tineri la 7 si 8 aprilie si au trebuit sa se revanseze. Asta e adevarul si regret profund obrazniciile voastre.

  6. pt Voace
    Vad ca o admirati pe dna Pavlicenco. Da, ea este un om instruit, dar ca lider de partid a demonstrat ca nu face decat doi bani.

  7. pt nina gonta

    Nu am nici un fel de conditii stipulate in nici un fel de contract cu unimedia. Proferati aici ce va trece prin cap doar ca sa va demonstrez ca nu ma tem de aiurelile, minciunile si aberatiile voastre si ca va pot da riposta sau ignora. Cei care citesc ramin cu o impresie si despre toleranta mea, neconvenita cu nimeni, si despre nivelul vostru de discutii.

  8. Pt Vlad

    Niciodata nimeni nu m-a admirat din colegi. Si nu i-am incurajat sa o faca nici sesisabil, nici insesisabil. Voi, in micimea si ingustimea „democratiei” vazute sau auzite pina acum de prin alte partide, nici nu va puteti imagina cita libertate, bun simt, corectitudine si nedominare a banului este in PNL. Asta vad ca va enerveaza.

    Scorpionilor, in general, nu le plac lingusitorii. Asa a fost si Mircea Rusu, ca presedinte, asa sint si eu, ca presedinte. PNL este o scoala a democratiei, nu a situatiei cind unui vicepresedinte i se poate spune ca „ai libertate in partid proportional cotei tale de finantare a partidului, iar daca nu ai bani, inchide gura”.

    La noi luimea contribuie benevol la activitatea partidului, fiecare cit poate, banul nu dicteaza, nimeni nu scoate nimanui ochii de citi bani aduce si se discuta si se decide transparent, nu in cercuri inchise, „cu patron-ul/ii”.

  9. din Jirnal de Chisinau/scrisori din casa de nebuni

    Ridicoli sau desfiinţaţi?

    După ce a eşuat iniţiativa listei comune a partidelor de opoziţie, unele partide mici s-au pomenit în dilemă: să participe la alegeri, făcându-se de râs, luând mai puţin de 1%, sau să nu participe şi să fie desfiinţate, conform legii partidelor politice, pentru neparticiparea la două scrutine consecutive.
    Ei s-ar despărţi fără regret de micropartidele lor, urcând în căruţa altui partid, dar nici unul dintre liderii partidelor cu şanse de intrare în parlament nu e de acord să-i treacă în parlament pe listele lor. Din punctul acestora de vedere, o jumătate de procent de alegători pe care i-ar putea câştiga în plus nu merită osteneala de a negocia cu nişte persoane care se văd în viaţă doar lideri de partide, chiar şi fără alegători. Orice plăcere sau hobby cere şi nişte sacrificii, la urma urmelor, consideră liderii partidelor cu şanse. Dacă cineva doreşte să fie neapărat lider de partid, el trebuie să accepte şi riscul de a nu putea deveni deputat, spun ei.

    Astfel, situaţia pare fără ieşire pentru liderii partidelor fără şanse de intrare în parlament. Dacă până la 5 aprilie ei îşi motivau participarea la alegeri cu nişte sondaje sau faptul că au structuri în raioane, după 5 aprilie ei nu mai pot invoca decât pericolul desfiinţării, care în mod evident nu-i sperie decât pe ei înşişi. Din punctul nostru de vedere, pericolul de a fi ridicol ar trebui să cântărească mai greu, dar asta e o chestie de gust, probabil. (I.B.)

  10. Ptu Vlad
    Pentru cine nu face doi bani- nu face.
    Dar vezi ca sunt oameni, care prefera sa fie alaturi cu o Pavlicenco, dechit cu un mormoloc…mormolocul fiind inventat de mine si sa nu se creada cumva ca am in vedere pe careva din opozitie.
    Voua nu va place, alegeti ce va place!
    Noua ne place- alegem tot ce ne place!
    Asa este si cu electoratul – cui nu-i place Pavlicenco, sa nu o voteze!
    Sa voteze ce-i place!
    Mai lasati tratamentul acesta dictatorial, mai bine
    Mergeti masiv prin sate si orase si convingeti electoratul sa voteze PL, PLDM sau AMN!
    Mai mult folos ar fi obtinut in alegeri !
    Spuneti-le si celor trei partide din opoziteie sa apeleze la concurentii electorali si sa-i convinga, cu respect, sa se retraga din cursa, dar nu sa blestemati in stinga si in dreapta, ma refer la pozitie geografica si nu la politicile promovate de partide.
    Cine doreste sa chistige alegerele ?
    Raspuns: Noi toti oamenii de buna credinta, contracomunistii!
    Dar cine vrea sa vina la putere ?
    Ei, reprezentantii a trei partide de opozitie!
    Cei, care isi doresc puterea, s-o chistige prin munca asidua si nu prin a „recomanda” sa nu se mai includa si alte partide in cursa electorala.
    Altfel PUTE a DICTATURA si de ea ne-am saturat!
    Sanatate, noroc si mai multa minte !

  11. Doamna Pavlicenco,

    vreau sa va propun atentiei Dvs concluzia la care am ajuns dupa o lectura mai profunda a cadrului legal care va impune sa participati la alegeri, adica a Legii din 2007 si a codului electoral. Aceasta concluzie este doar o parere a unui jurist. De aceea, e posibil ca deja ati examinat o abordare analogica a problemei. Deci in cazul in care nu v-ar interesa o argumentare detaliata/analiza juridica detaliata/ comentariu juridic al prevederilor legii si a codului, va rog sa-mi spuneti, pur si simplu pentru ca sa nu fac lucrul acesta degeaba, caci ia timp. Bineinteles, as face-o pe baza de volontariat, motivatia personala fiindu-mi :

    1. ca alegator m-as simti mult mai confortabil daca din lista a celor deja 9 concurenti electorali sa se mai retraga inca un partid, cel pe care-l conduceti.
    2. va inteleg perfect pozitia anuntata despre pastrarea echipelor in teritoriu. Mai mult, va respect pozitiile de partid si, in alte circumstante, l-as vota cu placere. Deci sunt un simpatizant al PNL.
    3. sunt constient de faptul ca as putea sa-mi argumentez calificat opinia pe care am intrevazut-o printre randurile cadrului legal mentionat.

    Deci, opinia : cadrul legal admite neparticiparea la alegeri de 2 ori consecutiv a unui partid fara ca acest partid sa riste dizolvarea sa. Modalitatea neinterzisa care se iveste este de fapt retragerea pana la ziua votarii a partidului din cursa electorala.

    Asadar, daca sunteti interesata in argumentele care sustin aceasta teza, raspundeti-mi va rog aici, sau pe email si eu va voi raspunde tot aici sau pe emailul Dvs pana la sfarsitul saptamainii acestea.

    Cu respect,

    Chiril Tiscic.

  12. Va multumesc pentru decizia luata ! Pentru mine de exemplu a fost o surpriza extrem de placuta. Totodata, nu pot sa spun ca am excludeam aceasta perspectiva, avand in vedere concluzia la care am ajuns mai sus. ( Am intervenit cu mesajul de mai sus, deoarece nicaieri pe blog, daca nu gresesc nu v-ati facut publica aceasta intentie. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *