Raspunsul Ministerului Justitiei: „ono-to delo poniatnoe…”

Am primit si raspunsul de la Ministerul Justitiei in legatura cu interpretarea art.22 din Legea privind partidele, mai exact in ceea ce tine de posibila dizolvare a unei formatiuni politice, daca nu participa la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament.

Postez raspunsul la demersul nostru.

raspuns-min-just.jpg„Dnei V.PAVLICENCO, Preşedintele Partidului Naţional Liberal

Stimată Doamnă Preşedinte,

Cu referire la solicitarea Dvs din 18 iunie 2009, relevăm următoarele.
Prin intermediul interpretării se precizează sensul, înţelesul şi efectul exact al dispoziţiei cuprinse în norma de drept supusă interpretării spre a se stabili în ce măsură respectiva normă îşi găseşte aplicarea în cazul concret dedus soluţionării. Pornind de la competenţele Ministerului Justiţiei, nu pot fi emise opinii abstracte cu privire la modul de aplicare a textelor de lege. Fiecare caz urmează a fi examinat in parte, soluţia juridică fiind consecinţa circumstanţelor concrete stabilite in procesul examinării.
Cu respect,
Viceministru Elena MOCANU”

Comentind raspunsul Ministerului Justitiei: acesta se aseamana replicii unui gradinar, care s-a intretinut cu un specialist in sisteme cosmogonice. Savantul, iesind dimineata din casa si indreptindu-se spre serviciu, i-a spus gradinarului ceva legat de preocuparile sale, folosind niste notiuni si expresii mai putin accesibile omului simplu. La care, gradinarul, om de rind, dar cu demnitate, fara a lasa a se intelege ca nu a prea priceput ce a vrut sa-i spuna omul de stiinta, a zis „ONO-TO DELO PONIATNOIE, NO NE TAK CITOBI TAK I NE OCENI CITOBI OCENI, NO EJELI I KOSNISI TAKOVO DELA, TAK ONO VOT NA TEBE I POJALUISTA” (pentru romani-romani: “E un lucru parca inteles – dar nici asa, prea-prea, si nici asa, foarte-foarte, dar daca te apuci de o asemenea treaba, pina la urma, iata, poftim, ce iese!”)

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

112 Comments

Add a Comment
 1. mihai m. acei jurnalişti de prin bucureşti ( oraşul ăla pe care tu îl vezi în poze ), sunt aici şi îşi fac reportajele, nu s-au lăsat de meserie. nu-i mai ţii minte pentru că nu eşti învăţat cu limba română şi nu poţi să ţii minte nume româneşti.tastează pe google antena3stiri şi îi vei vedea acolo. dacă aveau nume ruseşti îi ţineai minte. nu sunt afiliat nicăieri, sunt o persoană independentă. te enervez că te învăţ să vorbeşti româneşte? văd deosebirile în gramatică, ai gramatica limbii ruse în cap şi tot aşa îţi şi traduci cuvintele din rusă în română. după 29 iulie o să dispăreţi voi ăştia de 1% şi nu noi de pe blog. Unimedia cu mâna ei o să vă ia spaţiul de pe domeniu. învaţă să scrii corect, nu te mai scuza că ai învăţat şcoală cu altă grafie, trebuia să arunci grafia aia la gunoi şi după 1990 să înveţi limba română, dar mai comod îţi este să gândeşti în rusă şi apoi să vii cu scuze. nu am nici o „misie” ( în română misiune ), atac trufia, ignoranţa, lăudaroşenia, greşelile de exprimare pe care le faceţi aici voi liderii de opinie ce vă pretindeţi că sunteţi. pun pariu că după ce citeşti fiecare postare a mea mă înjuri în rusă, aşa ţi-e mai bine. mă consideri aservit unei puteri pentru că te corectez la scris, vorbit, pentru că îţi critic Şefa lăudăroasă care nu are loc pe nicăieri în politica moldovenesca. şi se scrie femeie şi nu femee, nu mai scrie cum se aude. caută pe net site-uri în limba română, lasa=le pe alea în limbă rusă. ai Iaşi-ul la 60km de tine, du-te şi cumpără cărţi pentru copii să înveţe limba română să nu scrie şi să vorbească ce învaţă de la tine, că nu învăţa ceva bun pentru ei. când vor veni aici la bucureştiul ăsta la studii să se facă înţeleşi şi nu să vorbească rusă. asta fă mihai, e un lucru mai bun decât să vezi în stânga şi în dreapta conspiraţii. Şefa de partid are limbă română declarată maternă şi e varză, tot citate în rusă pune pe blog. Dar „dă bine” să fii unionist în Moldova.

 2. mulţumesc pentru sugestie. am să rămân aici să văd ce mai gândesc cetăţenii români care pun citate în limbă rusă pentru că aşa le vine mai uşor. Om educat, instruit cu o groază de studii, doctorand, cu limbă romană declarată maternă, dă citate în limbă rusă. am să rămân aici să văd până unde mergeţi, ce culmi ale românismului atingeţi. ŞI APROPO! S’DEOM! aveţi vârsta la care puteţi mrge liniştită cu nepoţeii în parc. vsego mnogo nailucishego, dacă am scris corect nu ştiu, dar mă poate corecta mihai aşa-i?

 3. pentru Visătorul..
  … din postarea pentru Pavlicenco 0ra 14. 02./ 27.06.09

  … Că eu curaj am.

  Curaj- forţă morală de a înfrunta primejdiile şi neajunsurile de orice fel…. bărbăţie…

  D.Visătorul… Ce primejdii şi neajunsuri le înfruntaţi d-stră ? postînd sub anonimat pe blogul unei Doamne. Consideraţi că vă urmăreşte o primejdie?
  Sau poate nu aveţi de fel neajunsuri? AAAAA… îmi cer scuze… D-stră le-aţi înfruntat pe toate.
  Deci a vă lupta sub anonimat cu o Doamnă consideraţi că sunteţi curajos. Adevărată bărbăţie.Om în toată firea, harnic, activ , voinic…

  Şi prin ce demonstraţi că sunteţi voinic? Prin faptul
  că faceţi observaţie la cei, care sunt mai slabi ca d-stră în lingvistică? Prin faptul că vă ascundeţi sub anonimaT? Prin faptul că-i atacaţi pe toţi care gîndesc altfel ca d-stră? Prin faptul, că î-i atacaţi pe cei care o susţin pe Pavlucenco, iar celorlalţi ce o atacă nu faceţi nici o observaţie, chiar de găsiţi o sumedenie de greşeli? Prin faptul că atacaţi o Doamnă?

  Aceasta se numeşte CURAJ?

  Nu domnule Visătorul… Aceasta se numeşte LAŞITATE.

  Dacă nu am dreptate, şi sunteţi un om curajos, demonstraţine şi nouă, că tot în stilul acesta vă luptaţi şi pe blogurile bărbaţilor. DEmonstraţi -ne că vă contraziceţi pe blogurile lor cu Voronin, cu Roşca, cu Urecheanu, cu Filat, cu Ghimpu, cu Lupu, cu Serebrean, cu Braghiş, cu Tarlev ş.a. şi tot în calitate de lingvist le faceţi observaţie, şi atunci îmi voi lua cuvintele înapoi.

  Şi nu încercaţi să mă mai corectaţi, fiindcă vă este probabil lene să deschideţi DEX-ul la paj. 6, şi să vedeţi, că acelaşi, aceeaşi,aceiaşi, aceleaşi este tot una.. şi la pag. 79 să vedeţi , că ăştea şi astea e tot una., şi paj 159 să vedeţi că nu se scrie celalţi ci CEILALŢI.( postarea din 27.06.09 ora 11.11) Scrieţi corect d-Lingvist, că ne daţi de ruşine pe toţi. Mie m-i se dă crezare, că noi de la d-stră învăţăm să scriem, da d-stră ca lingvist trebue să vă fie ruşine pentru greşeli.

  Vedeţi că mă corectez.. Mi-aţi făcut observaţie că ne învăţăm să scriem da nu ” ne învăţăm a scri”…. şi m-am corectat.

  Acesta şi se numeşte d. Lingvist ..A ÎNFRUNTA NEAJUNSURILE PERSONALE prin alte cuvinte CURAJ.

  Da nu cînd vi se face o observaţie , încercaţi să vă îndreptăţiţi, că aţi scris iliescu, ceauşescu, voronin cu litere mici din motiv că ei nu merită, iar d. gonţa nu se supără. Iată nu am ştiut că în România gramatica se interpreteată în dependenţă de propria atîrnare faţă de unii sau alţii. Pe viitor o să ştiu şi tot voi scrie cu literă mică numele de familie a celor ce nu merită respectul meu. BRAVO DOMNULE LINGVIST.
  nICI O DIFERENŢĂ ÎN EXPLICAŢIILE D-STRĂ ŞI MARELE SAVANT MOLDOVEAN STATI, CARE A TRADUS L.MOLDOVENEASCĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ.

 4. Pentru acer
  Acer, eu cred ca pe un blog se admite polemizarea asupra unei probleme expuse public discutiilor si nu obliga detinatorul blogului sa dea raspuns in lung si in lat , zi si noapte…
  Eu, daca asi avea blog, asi posta pentru discutii publice, o tema, care ma intereseaza si nu stiu prea multe sau nimic la aceasta tema. Asi citi tot ce scriu altii si asi invata ceva de la altii.
  Asi suporta costul intretinerii blogului, motivatia ar fi sa invat si sa citsc opinii diferite de la diferiti oameni.
  Dar nu cred ca eu trebuie sa platesc pentru placerile tuturor:
  Deschid blog, postezi teme si ma fac datoare sa mai si muncesc zi si noapte raspunzind la diferite „explozii” ale altor oameni, unii dintre care ma si mai injura….
  Eu asi sterge „porcariile” , care imi ponegresc viata pe blogul meu, pentru ca asa vor ei.
  Asi lasa pe blog numai mesajele postate asupra subiectului nu si asupra persoanei, daca persoana nu este supusa discutiei ca si subiect.
  Dar, asa asi face eu, d. Pavlicenco sa faca cum vrea domnia sa. Fiecare cu treaba lui si eu cu a mea. Nu poti intra in casa omului si sa-i dictezi cum sa-si astearna patul. E al lui si va dormi cum isi va asterne. In fapt ca si noi si altii ca noi. Cum ne asternem-asa dormim.
  Nu cred, ca Pavlicenco va datoreaza un raspuns, dar DVS ii datorati niste scuze…..

 5. Nici pe un alt blog nu sunt promovati vizitatorii asa cum sunt promovati aici.Ca argument este Expat,Valenta,s.a.
  E un blog ce promoveaza ideile aestor vizitatori.
  Are dreptate Guguta „Nu poti intra in casa omului si sa-i dictezi cum sa-si astearna patul”
  Cui nu-i place, sa stea cuminte intr-o parte,tot mai mult folos ar aduce.

 6. PENTRU vISĂTORUL
  la postarea 16.04

  Paremi-se că am nimerit exact în ţintă, dacă zici că acei doi jurnalişti sunt acolo cu d-stră ( deci î-i cunoaşteţi) şi-şi fac meseria în continuare, apoi d-stră sunteţi din echipa lor, care-i atacă pe toţi cei cu inspiraţii proromîne, pronato, proue, ca N.Dabija, V.Pavlicenco. da mai precis că sunteţi unul din ei. Acum chiar ma-ţi convins, deoarece confirmaţi, că aceste atacuri nu este alt ceva decît o meserie.
  Aici e clar cu D-stră. Numai că Pavlicenco nu este N. Dabija. Ea e ca 10 ca N.Dabija. Aşa că tot ce postaţi aici pe blog, nu este altceva decît a arunca la gunoi, deoarece nu sunt convingerile d-stră dar comanda pe bani în cadrul exercitării MESERIEI, după cum singuri v-aţi exprimat.

  Şi nu mă mai învăţaţi să vorbesc româneşte, fiindcă cu aşa română pe care d–stră o posedaţi, făcîndu-vă meseria, în România se vorbeşte probabil undeva pe la piaţa.

  …… atac trufia, ignoranţa, LĂUDĂROŞIA..
  Cum d. Visătorul atacaţi lăudăroşia, dacă permanent vă lăudaţi, că cunoaşteţi mai bine ca alţii L.Română, şi vă şi mai lăudaţi că sunteţi un om CURAJOS. ce asta nu e lăudăroşie, să te consideri singur pe tine OM CURAJOS, BĂRBAT ÎN TOATĂ FIREA…. Ruşine d. Visătorul..

  …. pentru că îţi critic şefa…..

  D.Visătorul, îmi pare rău de d-stră. Probabil tot timpul aţi fost un subaltern ascultător, care îndeplineşte la comanda ŞEFULUI orice ordin.
  Vă aduc la cunoştinţă, că eu nu am şef, şi nici şefă, tot aşa cum eu nu sunt şef pentru cineva. Eu am coleji de partid. D.Pavlicenco -mi este coleg de partid, ca şi toţi membrii PNL. Ea îndeplineşte în prezent, la decizia congresului, funcţia de preşedinte al PNL, precum şi eu îndeplinesc funcţia de preşedinte al organizaţiei teritoriale Făleşti a PNL, dar nu mă consider şef a-l cuiva, tot aşa cum nu o consider pe V.Pavlicenco că este şeful cuiva. Noi suntem colegi şi discutăm, ne sfătuim colegial.

  Vă cred, că celor ce tot timpul au servit şefilor, nu pot crede în aşa relaţii colegiale, care persistă în PNL.

  Păi eu deaceia şi sunt azi în PNL, fiindcă aici toţi sunt egali. Credeţi-mă, că eu am simţit şefia altora, de la care am plecat de îndată ce liderii şi.au demonstrat CAPACITĂŢILE DE ŞEF.

  Apropo a vorbi ce gîndeşti şi a face cum gîndeşti, nu este alt ceva decît ÎNDRĂZNEALĂ, FERMITATE ÎN ACŢIUNI, cu alte cuvinte CURAJ.

  Da d-stră simţind tot timpul frica personală faţă de ŞEFI, ziceţi că aveţi CURAJ.
  Nu m-aţi convins d. Lingvist.

  În privinţa la cărţile în l.română pe care vreţi să mi le transmiteţi, nu vă faceţi grijă..

  Mai bine încetaţi cu MESERIA de a-i ataca pe cei cu inspiraţii proromâne, care pe parcursul vieţii politice se luptă pentru L.Română, pentru modificarea art 13 din Constituţia RM privind limba de stat din L.moldovenească-în l.Română, aşa cum o face V.Pavlicenco şi redactorul ziarului „Literatura şi Arta”, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova N.Dabija, şi noi singuri ne vom învăţa a scrie, a citi, a gîndi, a conduce, că din 90 încoace nu prea văd susţinerea României, în afară de criticile unor lingvişti.

  LIBERTATEA E APROAPE…..

  ..

 7. EU AM IEŞIT DE SUB PLAPUMĂ ÎN 1989, 1990, 1991,1992, 2004…DE CÂTE ORI ERAM AMENINŢAŢI DE REVENIREA COMUNIŞTILOR ERAM ÎN STRADĂ. TU AI AVUT CURAJUL SĂ MERGI 160KM SĂ AJUNGI ÎN PIAŢA MAN? SĂ ŢII OAMENII ACOLO ZILE ŞI NOPŢI? VINO LA IAŞI 60KM SĂ CUMPERI CE TE-AM SFĂTUIT MAI SUS ŞI VOI VENI ŞI EU 600KM DE LA BUCUREŞTI SĂ ÎŢI SPUN CUM E CU CURAJUL ĂSTA. TE IAU DE MÂNĂ ŞI TE PLIMB PRIN BUCUREŞTI SĂ ÎŢI ARĂT UNDE AU MURIT OAMENI CA SĂ FIM LIBERI. ÎN FAŢA CIMITIRELOR LOR AI SĂ-MI SPUI DEPSRE CURAJ ŞI LAŞITATE. CINE TE OPREŞTE ACUM SĂ ADUNI 10000 DE OAMENI SĂ STAŢI ÎN PIAŢĂ? ZI DE ZI SĂ VĂ VADĂ LUMEA SĂ VOTEZE APOI BINE. CÂND NOI FĂCEAM MARŞ DE 20000 DE OAMENI PRO-BASARABIA VOI ERAŢI CU SPICUSORUL PE MASĂ ŞI VORBEAŢI RUSEŞTE ÎNTRE VOI.ŞI NU MAI RIDICA STATUIE ŞEFEI. ŞI DA, LIMBA ROMÂNĂ AIA PE CARE NU O POŢI TU VORBI PERMITE ŞI ASTA. SĂ SCRII CU LITERELE PRIN CARE TE EXPRIMI MAI BINE ŞI CEL VIZAT ŞTIE CE VREI SĂ SPUI. ASTA NU E GRAMATICĂ INTERPRETATĂ. GRAMATICĂ ŞI VORBĂ INTERPRETATĂ ESTE CE FACI TU AŞA DUPĂ URECHE SAU CE MAI ŞTII DE PE LA BUNEI. ADICĂ SĂ ÎNCERC SĂ MĂ ÎNDREPT NU SĂ MĂ ÎNDREPTĂŢESC AI VRUT SĂ SPUI. O SĂ-I DAU DOAMNEI ADRESA MEA DIN CARTEA DE IDENTITATE ( PAŞAPORT PE LIMBA TA ) SĂ NU MAI FIU ANONIM. ŞI VĂD CĂ TELEFONUL DE PARTID FUNCŢIONEAZĂ ( LUCREAZĂ ) BINE. CUM SCRIU DE ŞEFA, CUM APARE RĂSPUNSUL. AŞA, FOC ÎNCRUCIŞAT. ÎNTÂI ŞEFA, APOI RESTUL. ŞI UITE AŞA FACEM ŞI TRAFIC PENTRU BLOG ŞI UNIMEDIA E MULŢUMITĂ ŞI TOATĂ LUMEA FERICITĂ. ŞI CÂND AI SĂ ŞTII ROMANĂ MĂCAR 20% ACUZĂ-MĂ CĂ MAI MĂNÂNC O LITERĂ-DOUĂ. CEI ENUMERAŢI DE TINE MAI SUS SUNT PROBLEMA VOASTRĂ, PROBLEMA MEA ESTE CĂ UN CETĂŢEAN CARE CONDUCE UN PARTID SE BATE CU CĂRĂMIDA ÎN PIEPT CE MARE ŞI TARE ESTE ŞI ÎN REALITATE CONDUCE UN PARTID AI CĂROR MEMBRII ÎNCAP ÎNTR-O SALĂ DE CINEMATOGRAF. ŞI HOATARAŞTE-TE ODATĂ PAJ SAU PAG? ai curaj să vii la bucureşti să vezi cum s-a luptat contra comunismului, contra securităţii?să vezi că şi acum după 20 de ani mai stau inscripţiile pe pereţi şi lumea se uită cu repect la ele?ai curaj să vii să priveşti părinţi care stăteau sub plapumă şi copii lor erau în stradă şi unii nu s-au mai întors acasă?când o să faceţi voi moldovenii ce am făcut noi, atunci vorbeşte-mi de curaj, până atunci vino aici şi luaţi lecţii că dacă vrei dai comuniştii jos trebuie să lupţi şi în stradă oricâte zile e necesar. cu sacrificiul care e inevitabil. pizdet! dar de ce să mori când poţi trăi o viaţă cu spicuşor? ai curajul să te duci la părinţii celor 3 să le spui că ai lor copii sunt eroi? îi poţi privi în ochi când au să te întrebe tu unde erai? nu-mi spune că eu mă ascund pe blog, tu eşti anonim acolo…dacă basarabenii credeau în voi pnl erai de mult votaţi şi eraţi la putere.

 8. eu vorbeam de ziaristii de la antena3 romania care si-au facut meseria acolo nu stiu ce ziaristi ai tu in cap.

 9. si sunt in romania, adica nu langa mine, nu-i cunosc decat de la tv. si in comunism toata lumea e egala, in alta societate unii sint sus, unii la mijloc, unii joc. ce fericire egalitara e acolo in pnl-ul vostru, mi-au dat lacrimile. si vad ca alte scuze nu gasesti decat ca sunt la comanda cuiva. ei bine nu sunt. nu mai vedeti securisti peste tot. iesi de sub plapuma ca nu sunt la comanda nimanui nu te mai repeta atat cu asta, fii mai inventiv. toate bune. hai la bucuresti sa vezi cum s-a luptat!

 10. Pentru visatorul
  Mincati-asi noptile , bagam-asi in somnul tau visatorule…..

 11. asa vad eu curajul Mihai M. astept raspunsul tau.

 12. pentru Visătorul.

  Teai inervat d.Visătorul . Nu e bine. Probabil de mustră conştiinţa, că primul a-i început cu L.Română, primul ai început cu atacurile, primul te-ai lăudat de curaj. Şi teai convins că ciomagul are două capete? Nu crede că poţi ataca fără să fii atacat. Şi dacă exprimaţia în l.rusă în mod public, care eu nu-mi permit nici în pădure să o pronunţ, este tot din lexiconul d-stră, apoi halal de aşa lingvişti.

  Apropo d. Visătorul, eu aşa şi nu am înţeles… ce doriţi d-stră de la PNL?

  Nina Gonţa clar a explicat , că ea este membru al PD-L şi doreşte ca PNL să nu participe la alegerile din 29 iulie. Da d-stră ce doriţi, că atîtea postări îndodi, şi nimic clar. Numai vă rog, să nu mai scăpaţi vreao expresie în limba rusă, că nu de alta vom crede că sunteţi agent secret al Rusiei.

  Apropo la cei 2 jurnalişti. Aţi reacţionat ferm de parcă aţi fi la curent despre ce e vorba. Singur aţi confirmat, că ei îşi fac meseria. Eu am vorbit despre meseria de a-l descredita pe N.Dabija în alegerile din parlamentul României, creîndu-i calea candidatului susţinut de PD-l România şi alţi lideri cicănaţionali din Moldova. Dar d-stră le-aţi luat apărarea. Aici poziţiile noastre şi se dispart. În aşa caz , de ce credeţi că PNL Moldova trebue să vă urmeze sfaturile PD-L. Romînia? Numai Voronin consideră că opoziţia trebue în mod ultimativ, să urmeze tot ce dictează Comuniştii, în caz contrar ei sunt numiţi, antistatalişti, criminali, violatori de copii ş.a.m.d.

  Şi care-i diferenţa între ei şi voi care în acelaşi mod ultimativ dictaţi, NU PROPUNEŢI, DAR ANUME DICTAŢI, CE TREBUE SĂ FACĂ ALŢII. Nu văd deosebirea, deaceia vom lupta pînă î-i vom lichida pe cei cu inspiraţii dictatoriale, din politică,pentru a curma dictatura din RM şi a instaura democraţia adevărată, chiar în ciuda celor ce se înervează că alţii nu gîndesc ca ei.

  Aşa că d. Visătorul nu eu sudui după ce citesc postările d-stră , dar deschid DEX-ul , şi dacă aveţi dreptate mă corectezi, pentru ce şi vă mulţumesc de observaţii. Da d-stră văd că nu vă puteţi reţine chiar în public să vă exprimaţi cum gîndiţi în limba rusă.,

  Apropo de unde aşa cunoştinţe a limbii ruse cu aşa vocabular bogat??????

 13. nu gândesc în limba rusă. sunt român. „pentru ce şi vă mulţumesc” nu există în limba română. nu ştiu ce ziarişti l-au discreditat pe Dabija. eu îţi spuneam de ziarişti care au fost în Piaţa MAN după votul din aprilie. ai mari dificultăţi în a înţelege idei în limba română eu spun una tu îi dai înainte cu ce ştii tu ca um om limitat. se spune exprimare şi nu exprimatie. în rest curajosule, nu ai înţeles nimic din postarea mea. se spune enervat şi nu inervat. nu m-am enervat, ţi-am scris cu litere mari să vezi ce înseamnă curajul, să te întreb dacă ai ieşit din Falestiul ăla al tău şi ai făcut ceva în Piaţa MAN. dar ce să înţelegi tu? te-am invitat la bucureşti să vezi cum arată un cimitir de eroi ai unei revoluţii ce a dat comunismul jos ca să îţi dai seama ce înseamnă curaj. dar e greu să laşi copii acasă în Făleşti şi să te duci să lupţi. să nu cumva să îţi strici manechiura Mihai. nu ţi-am dictat să nu participaţi în alegeri pentru că aşa vrea nu ştiu-ce-partid românesc. v-am atras atenţia că sunteţi contra vântului. ca mine au mai venit mulţi aici. că tu îi vezi securişti şi conspiratori e treaba te şi a partidului din care faci parte. răspunde clar: ai curaj să vii la bucureşti să vezi cum s-a luptat contra comuniştilor? ai curaj să te duci la părinţii celor 3 ai voştrii morţi în Piaţă să te întrebe tu unde erai când ei erau arestaţi? ai curaj să le priveşti în ochi părinţii? asta te-am intrebat,asta răspunde, nu ocoli răspunsul. dacă nu ai înţeles postarea, mai citeşte odată. şi dacă deschideai DEX-ul nu mai repetai greşelile.

 14. dacă citeai atent postarile şi dacă înţelegeai ceva din ele vedeai că am rude în Moldova. mi-au mai spus şi ei un cuvânt-două în rusă…ai vreo problemă cu asta? am spus pizdet şi te-ai ruşinat sau ce? îmi serveşti exemple de educaţie?

 15. pentru Visătorul

  Eu nu am fost în PMAN la 7 aprilie, acolo a fost feciorum meu, de la care am aflat ce se îmtîmplă, că PNL nu a organizat vre-o manifestaţie în ziua aceia.

  Şi deoarece noi nu am fost organizaţi să mergem în PMAN am înţeles, că este o cursă şi i-am cerut feciorului să nu se implice, că-i o cursă. deaceia nu am mers la Chişinău, că revoluţiile nu se fac cu capul strîns între uşă. Apropo acolo erau Filat, Urecheanu, Ghimpu, Chirtoacă , liderii opoziţiai parlamentare, care au fost jucaţi ca nişte copii de gaşca VOROŞCA. Ce a avut loc la 7 aprilie în PMAN poate să lămurească cineva? Au murit copii, cine-i de vină. Probabil PNL. Nu a avut loc revoluţia cine-i de vină? Probabil PNL-ul. Căutaţi tot timpul ţapul ispăşitor.

  Iarăşi te lauzi că cunoşti mai bine l.Romînă, decît românii din moldova. Da toţi au înţeles aceasta, la ce bun atîta laudă.

  În privinţa la acei 3 copii nu trebue să merg eu la părinţii lor, da acei care i-au adus în PMAN în ziua de 7 aprilie, şi acei care fără cap i-au îndemnat să atace sediile administrative.
  Cînd a avut loc revoluţia în România, eu priveam în direct cum cei de la televiziune se adresau la cetăţenii români să vină să apere televiziunea, că sunt atacaţi de poliţie auzindu-se afară împuşcături, şi noi toată noaptea nu am dormit, retrăind cu lacrimi în ochi pentru fraţii noştri de peste prut.

  Însă eu nu ţin minte să fi fost atacat Palatul de la Cotroceni de către revoluţionari. În primul rînd a fost ocupată televiziunea.Şi cînd s-a propus şi la chişinău să se meargă spre televiziune,, de ce liderii moştri ai opoziţiei par. au refuzat? Ceia ce demonstreză, că scenariul de la Chişinău nu a fost altceva decît o provocare, în plasa căreia au căzut toţi acei, care au jucat jocul organizatorilor. Dacă nu am eu dreptate, să ne lămurească Filat, Ghimpu, Urecheanu ce eveniment a avut loc la 7 aprilie 2009 în PMAN.

  Apropo răspundeţi-mi la cîteva întrebări:

  1. Rudele de la Chişinău din ce formaţiune politică fac parte?

  2. Ce formaţiune politică aţi susţinut în alegerile parlementare din România?

  3. De ce inervîndu-vă aţi încercat să vă prezentaţi numind numele, numele după tată, dar numele de familie v-aţi abţinut. Unde e curajul? Nu nu mă interesează nici cum vă numiţi, nici numele de familie, mă interesează unde e curajul? Aţi vrut să vă prezentaţi, şi-n ultimul moment aţi renunţat totuşi -o faceţi? Vă răspund eu. Fiindcă toţi sunt curajoşi într-o limită oarecare. Şi cînd merge vorba să-şi demonstreze curajul, se depistează, că laşitatea predomenă forţei morale. Aşa că n-o mai faceţi pe curajosul, lăsaţ-o mai moale.

  Apropo..dacă aţi fost în PMAN la 7 aprilie alături de cei copii, de ce nu mergeţi la părinţii lor să le lămuriţi în scopul cărei cauze au murit copiii lor, că doar d-stră i.aţi condus în mod orbeşte la luptă împotriva nu ştiu cui, că doar nimeni nu mai era în parlament şi la preşedenţie.Voronin nu a fugit în ziua ceia ca Ceauşescu, că ştia el prea bine cu ce se va termina acea revoluţie fantomă.

  Ce nu se vedea clar, că opoziţia parlamentară nu avea nevoie de actul din 7 aprilie. deoarece comuniştilor nu le ajungea numărul necesar de mandate pentru a alege preşedintele ţării. De acel act din 7 aprilie aveau nevoie numai comuniştii şi camarazii lor PPCD-ştii. Opoziţia avea la mînă acel vot, care nu le ajungea comuniştilor, pentru a provoca alegerile anticipate, şi acesta era deajuns pentru ca în mod civilizat, fără jertve să-i birue pe comunişti.
  Îmi pare rău, că aceasta toţi au înţeles-o, numai comuniştii, PPCD-ştii şi d-stră nu aţi înţeles.
  Şi nu încercaţi să vă îndreptăţiţi, numindu-vă şi numele de familie, că nu am nevoie. Gata a trecut trenul. Am înţeles foarte bine cum înţelegeţi d-stră A FI CURAJOS. Noapte bună.

 16. Pentru Visatorul
  Mai discutam la Bucuresti….

 17. dacă citeai atent Mihai ( e a doua oară când îţi spun să citeşti atent ) observai că rudele mele ( cine o mai fi rămas din ele ) din Chişinău au cam fost deportate în siberia în anii ’40. în siberia nu ştiu ce partide sunt. în alegerile parlamentare din România am votat ( e o diferenţă între a vota şi a susţine ) mereu dreapta sau, în funcţie de caz, tot ce se opunea venirii neocomuniştilor la putere. uneori a ieşit bine, alte ori nu.ai tu o problemă Mihai cu datele mele personale…tot te învârti aşa cu întrebări să afli dacă sunt comunist-destabilizator. ţi-am spus că nu sunt. ai deschis cuşcă, ai pus grăunte, aştepţi să între guzganul. nu încerca detectivistica asta de amator cu mine…nu-ţi freca mâinile de bucurie, nu prinzi spioni. şi nu am fost în PMAN pentru că sunt bucureştean.

 18. GUGUTA sper ca te referi la o dezbatere de idei…

 19. Pentru visatorul

  Da. Dezbatere de idei.

 20. de acord! va fac chemare, il iei pe Mihai de mana si facem si o excursie interesanta sa vada si el cum s-a murit in Revolutia aia pe care el a trait-o si a plans asa mult pentru noi. atunci o sa vada si el ca pe comunisti nu-i dai jos cu foi de hartie. Mihai iti mai explic odata si fugi repede, ia dex-ul si vezi: a retrai inseamna a-ti aduce aminte, a rememora. actiune trecuta spusa azi. a trai se refera la prezent. deci tu ai trait atunci revolutia la tv, acum cand iti amintesti o retraiesti. si mai mergem GUGUTA si la Brasov unde un om si-a dat foc sa protezteze contra comunismului si a lui ceausescu, poate ii este interesant lui Mihai.

 21. Pentru visatorul

  Multam pentru bunavointa de a-mi face chemare!
  Dar nu am nevoie de chemare. Sunt liber ca si ghindul….Europa, America…pot pleca liber in mai multe directii ale globului pamintesc…
  Am curajul sa cred ca am circulat in Romania mai mult ca DVS si am mai multi amici dechit DVS. Buni si destepti.
  Am si invatat multe de la ei. Dar nimeni nu mi-a reprosat cu rautate chind le spunea: „Doamne fereste, ce frumusete de …..”.
  Am invatat sa spun :”mai da doamne atare frumusete”.
  Am invatat sa intreb: „vrei o cafea ?” si nu mai intreb: „Nu vrei o cafea” si multe altele….
  Dar nu voi rata sansa sa Va zic „buna ziua”, chind voi trece din nou prin tara.
  Eu cred ca nu este destul de eficient sa disctati cu sageti „care pe care”.
  Daca are vre-o importanta pot si eu sa confirm, ca Mihai m.este un om deosebit si ca daca ar fi mai multi ca D-lui, alta ar fi soarta Moldovei.
  Merita sa cunoasteti adevarata lui persoana .

 22. Pt mihai m
  Vad ca pierdeti foarte multa energie, dar mai ales timp, care intr-o campanie electorala atipica cum e la noi, pentru a convinge anticomunistii ca PNL procedeaza corect ca participa independent in alegeri. Mai bine iesiti in „mase” si convingeti pe cei care-i sustin pe comunisti pentru a scapa de acest regim criminal
  Daca a ajuns dna Pavlicenco sa apeleze pana si la Lupu pentru a „se alia” e „foarte intersant” din punctul meu de vedere.
  Oricum, e clar ca buna ziua ca actualmente alternativa reala la PCRM e Opozitia parlamentara comusa din PLDM, PL si AMN.
  De aceea, cred ca cei care vor debarcarea lui Voronin nu vor sustine PNL sau alte partidute gara nici o sansa.

 23. Pentru Vlad
  Draga Vlad,

  Este adevarat, acum avem o situatie critica si trebuie sa lasam teoria la o parte si sa facem totul pentru un chistig de cauza cu interes major in societate. Lasam teoria la o parte, o lasam.

  Dar cine are nevoie si de activitate concreta, cu implicarea tuturor partidelor democratice intru obtinerea idealului propus? Oare un apel la Jurnal TV catre toate alte partide este deajuns? Chite partide mai sunt pe acest esichier politic ?

  Daca asi fi eu unul dintre cei trei lideri din opozitia parlamentara, as insista sa solicitam intilnire cu activul celorlalte partide, indiferent, imi plac presedintii lor sau ba, asi considera ca avem nevoie de sustinerea reala pentru a ajunge masiv la sufletele electoratului. Chiar si o discutie pe pozitii neconditionate, dar fata in fata, pot da rezultate bune, mult mai bune, dechit apel de la ecran, care nu demonstreaza respectul fata de o parte din societate, unita in alte partide politice.

  Cum propuneti DVS sa inceapa partidele democratice extraparlamentare agitatia in teritoriu pentru aceste trei partide ? Haotic ? S-o ia inaintea lor, sa mearga dupa ei, sa imble in cruce, sa imprastie mesaje la discretia lor, chiar daca mesajele celor trei sunt strict reglementate, sa treaca, poate, in aceeasi localitate de 100 de ori si in alte localitati niciodata? Care poate fi efectul?

  Numai pozitiv sau pealocuri pozitiv, pealocuri negatic… De atare efect avem noi sau ei nevoie?
  Nu ! Cred ca daca aceasta activitate nu este coordonata, poate aduce mai multe efecte negative, dechit pozitive. Asa se intimpla in realitate in toate cazurile: in activitate economia, politica, in familie, in sport…in toate.

  In cazul dat, alegerile din 29 iule curent, ca sa nu avem efect absolut invers celui dorit, partidele extraparlamentare, daca nu sunt incadrate in activitate coordonata de catre coalitia CELOR TREI, prin intermediul organelor de conducere ale partidelor extraparlamentare, partidele extraparlamentare, in viziunea mea, ar trebui sa nu se ” bage” in alegeri cu liste proprii, dar nici sa nu se invirta printre picioarele celor TREI ca sa nu le puna piedici, chiar nedorite pe motive expuse mai sus. Ce se poate intreprinde, sigur fara efect negativ: unu – sa faca apel catre simpatizantii lor de a sustine, in viziunea fiecaruia, pe unul dintre cele trei partide democratice parlamentare; doi – in pochia lor, fiecare sa-si indrume toate cunostintele sa voteze pentru unul din cele trei partide.

  Cred ca asa si se va intimpla, pentru ca si eu am de ghind sa procedezi asa, deja asa si fac. Dar oare asa se poate obtine efectul major pozitiv ? Nu, calea cea mai buna ar fi fost cea din partea de sus a textului. Daca raminem la a doua posibilitate, vom avea ce vom avea, vom suporta toti consecintele, dar responsabilitatea pentru o tactica nechibzuita le va apartine liderilor CELOR TREI si partidelor conduse de ei.

  Anul 2011 va ridica in slava sau vor arunca la groapa, in functie de efectul-produs al celor TREI lideri-polittehnologi din alegerile din 29 iulie curent, unele partide si vor urma alte “trupe” pe scena teatrului politic din Republica Moldova. Mult scris din lipsa de timp. Ar fi fost posibil de scris in trei cuvinte, dar timpul este cel mai important, care nu ne ajunge si nu ne iarta niciodata…

 24. visătorul spune…. 28 06.09 ora 13-01

  …..fugi repede la dex şi vezi: A RETRĂI înseamnă a-ţi aduce aminte, a rememora…..

  Nu ştiu în care DEX te uţţi D-ta, probabil care l-a elaborat Stati, sau mai este vre-un DEx elaborat de VIsătorul. Eu mă conduc dE DEX al limbii române elaborat în cadrul Sectorului de lexicologie al Institutului de Lingvistică ” Iorgu Iordan” Bucureşti1998

  pag. 921..

  RETRĂI, retrăesc-A simţi intens ceia ce ai mai simţit odată, a avea impresia, că trece prin aceleaşi întîmplări, prin care a trecut altul, A SIMŢI INTENS CEIA CE A SIMŢIT ALTUL, A AVEA IMPRESIA, CĂ TRECE PRIN ACELEAŞI ÎNTÎMPLĂRI, PRIN CARE A TRECUT ALTUL.

  Aşa că d-Visătorul în 1989 noi cei din Basarabia, simţind aceia ce aţi simţit voi, anume că am retrăit.
  În orice caz aşa explică DEX-ul . Da nu vreau să vă conving că am dreptate, nici nu mă îndoiesc, că sunteţi mai pregătit în lingvistică, că doar nu aţi avut 50 de ani de ocupare şi rusificare a românilor, cum au fost supuţi românii din Basarabia, şi încă 20 de ani de dictatură comunistă cu inspiraţii proruse, care astăţi 28 iunie sărbătoresc ziua eliberării , contrar faptului că azi e ziua ocuoaţiei Basarabiei de către URSS. Şi aşi vrea să vă întreb , ca jurnalist: Nu cunoaşteţi, cine ne-a vîndut ruşilor în 1940, lăsîndu-ne în voia soartei pe mîna ruşilor, şi astăzi mai încearcă să-şi bată joc, de cei ce pe care i-au trădaţi, că prost cunosc L.Română?
  Limba o cunoaştem mai prost, în scimb suntem mai educaţi, că nu ne permitem, chiar de nu vă conoaştem să ne exprimăm aşa vulgar, cu expresii ruseşti, chiar dacă am fost şi mai suntem asupriţi de ruşi. Şi aveţi dreptate cînd ma-ţi întrebat dacă mi-i ruşine de expresia d.stră în l.rusă. Da m-i sa făcut ruşine, că sunt alt fel educat, ca şi părinţii mei, care nu mai sunt în veaţă, dar odată nu am auzit aşa expresii de la ei. Ei m-au învăţat Tatăl nostru, şi m-au învăţat să nu repet toate prostiile ce le voi auzi de la ruşi. Da d-stră să vă exprimaţi aşa în public, în prezenţa doamnelor… În prezenţa soţiei sau a copiilor d-stră tot aşa vă exprimaţi? Nu cred să aveţi curajul să vă cereţi scuze în faţa Doamnelor, deaceia o fac eu pentru d-stră şi cer scuze în faţa Doamnelor pentru acele expresii vulgare şi nedemne unui bărbat exprimate de D.Visătorul pe blogul lui Pavlicenco în postarea din 27.06.09 ora 21.09.
  S-o ţineţi tot aşa d.Visătorul, că asta-i specific pentru românii din România.

  TRĂIASCĂ JURNALISTICA DIN ROMÂNIA !!!!!!!

 25. Pt Guguta
  Despre o lista comuna a opozitiei, pentru care pledeaza cu atata ardoare mai ales dl Petrencu, ar trebui sa fim realisti si sa intelegem ca, in situatia cand blocurile electorale sunt interzise si avand lideri de partide atat de ambitiosi, o asemenea lista deja e absolut imposibila, mai ales ca ar fi si unele avantaje pentru cele 3 partide liberale parlamentare daca merg ar merge cu liste proprii, potrivit codului electoral actual.
  Miza alegerilor, intelegem cu totii, este eztrem de mare. Infrangerea comunistilor este imperios necesara pentru a salvgarda democratia in RM. CE va fi in 2011, vom trai si vom vedea

 26. Ptu Vlad
  Nu ai inteles nimic di ce am scris. Este vina mea, nu am fost destul de explicit. Asa este Guguta…
  Doream sa intelegi ca este nevoie de coordonare a activitatii tuturor partidelor de opozitie de catre cele trei partide democratice parlamentare. Ca doar nu vor porni toti sa faca cum vor si ce vor…
  Ar fi un haos intreg…
  Nici nu se pune problema unei liste comune ale celor trei.

 27. Ptu Vlad
  Eu, Guguta, doresc sa ma implic chit mai eficient in activitatea electorala intru sustinerea celor TREI partide…
  Spunemi, daca stii, incotro pornesc ? Pe unde au fost deja ei sau pe unde inca nu au fost ? Si de unde stiu eu unde au ajuns si unde nu ?
  Si ce spun? „Jos comunistii” si atit?
  Asa ma pornesc, eu, Guguta, si incerc sa ajut…fara ca sa stiu de ce este nevoie…
  Le ajut, poftim, cu mare placere…Spun la toti sa voteze pentru cei trei. Dar oamenii spun ca ei vor sa voteze pentru unul, ca pentru doi-trei nu au dreptul. Le spun, pentru unul din cei trei.
  Dar le spun la cei de ma intreaba sau ii intreb eu.
  Stind pe loc. Dar pe loc sunt cam aceeasi in jurul meu.
  Sa ma deplasezi – nu stiu incotro…fara coordonare.
  Tu cum faci, Vlad ? Te bagi, asa, fara ca sa fii rugat, printre picioarele lor ?
  Vezi, sa nu fii invinuit ca te-ai bagat si le-ai incurcat, doar nici tu nu stii incotro sa te pornesti, tot pe loc stai….poate nu, poate tu stii mai multe….

 28. pentru Guguţă…

  aveţi perFectă dreptate, cînd afirmaţi că în pofida relaţiilor personale a liderilor politici pentru o susţinere reală din partea întregului electorat este nevoie ca liderii fostei opoziţii parlamentare să solicite întîlnilri cu activul celorlalte partide. Cu părere de rău ei nu că au solicitat vre-o întîlnire, ci singuri resping orice încercare de DIALOG la iniţiativa activului celorlalte partide. Şi atunci poate cineva să explice: Cine e cointeresat în alegerile anticipate, dacă pentru a veni la guvernare şi a alege un preşedinte democrat fostei opoziţii parlamentare nu-i ajung o nimica toată- numai 21 mandate. Cu ajutorul cui vor să obţină ei acele 21 mandate? Nu cumva comuniştii le vor ceda, vreo 300000 voturi, că PNL-ul, după cum afirmă alţii şi tare retrăesc de participarea PNL-ui la scrutin, poate cadona numai vreo 5-10 000 voturi?

  Şi aici se poate de făcut concluzia..

  Dacă fosta opoziţie parlamentară nu acceptă nici un dialog cu alte partide, nu mai zic de colaborare, rezultă că ei nu au scop de a guverna ţara, iar alegerile anticipate este numai un truc în faţa electoratului, convinabil pentru Voronin , care va deţine funcţia de preşedinte încă cel puţin un an, deoarece nici de data aceasta nu va fi ales preşedintele şi Voronin conform Constituţiei încă mult timp va conduce ţara.

  Dacă nu am dreptate şi după cum afirmă vizitatorii înrăiţi de pe blog că FIACARE VOT CONTEAZĂ, apoi ei sunt obligaţi să ţină cont de acel vot, nemaivorbind de acele 5-10000 voturi a PNL.

  Şi atunci domnilor vizitatori antiPNL-sti nu către Pavlicenco trebue să vă adresaţi cu sfaturi de a se retrage din cursă, deoarece, după cum spune Guguţă ei au nevoie în primul rînd de aceste voturi, ci adresaţi-vă către cei 3 lideri cu propuneri de colaborare cu partidele extraparlamentare.

  Ştiu ce o să-mi răspundeţi, că ei nu au bloguri, că eu nu comunică cu d-stră, că ei sunt deja în vîrful cerului, şi nu au nevoie de sfaturile d-stră şi de susţinerea noastră.

  În aşa caz să nu învinuiţi partidele extraparlamentare de trădare. Trădător e acel, care nu acceptă careva propuneri de colaborare, da vă asigur, că din partea fostei opoziţii parlamentare nu s-a făcut nici o propunere partidelor extraparlamentare.
  A recomanda,în mod ultimativ la ecranele TV, aceasta nu este propunere de colaborare, aceasta este dictatură a-lea-Voronin, care vine cu diferite recomandări către opoziţie exact în stilul opoziţiei parlamentare către partidele extraparlamentare.

  ŞI ATUNCI CU CE SUNT EI MAI BUNI CA ALŢII?????

 29. Stimati membri ai PNL.. Nu dati voturile voastre comunistilor ! VOTATI RESPONSABIL ! VOTATI : PL , PLDM , AMN ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 30. Se zvoneste in tirg, precum ca comunistii vor folosi tehnologii informationale performante, care vor accepta introducerea tuturor proceselor verbale la CEC in mod obisnuit, dar la total vor ignora informatia introdusa si va reda informatia introdusa inainte de alegeri.
  Am auzit aceasta versiune de la o doamna, care se lauda in maxi-taxi, ca sotul ei stie multe, ca este securist si ca nimic nu se va schimba. O incuraja in rusa pe amica ei sa stea fara grija…
  Nu am prea inteles tara despre care spunea ca se fac aceste „smecherii”, dar pare-se in Izrael….
  Si se mai spune ca cifrele vor fi aproximativ egale si la fel ca cele care au fost la alegerile din aprilie curent.
  Oare sa fie posibil asa ceva ? Poate oare sa fie contracarata o asemenea nedreptate ?

 31. vlad spune despre olistă comună…

  … o listă deja e absolut imposobilă, mai ales că ar fi şi unele avantaje pentru cele 3 partide par. dacă merg cu liste proprii,potrivit codului electoral actual.

  Probabild.Vlad că aŢi avut în vedere , că aceste 3 partide pot cădea sub incidenţa art.22 a legii partidelor, care în caz de neparticipare de 2 ori în alegerile par. pot fi dezolvate. Şi participarea pe lista altui partid, poate este contrar interesului de partid.

  În aşa caz de ce cereţi PNL-ul să nu participe la scrutin de 2 ori dezolvîndu-şi partidul în interesul naţional, dacă aceste 3 partide contrar interesului naţional nu vor să-şi jertvească partidul?

  Este clar , că în caz de o listă comună 2 formaţiuni din 3 trebue să jertvească cu imajinea propriului partid în interesul naţional.
  Şi dacă aceste partide nu au acceptat lista comună, motivînd de careva privelegii că vor avea 3 membri în comisie( poveşti pentru copii), atunci care este interesul lor , INTERESUL DE PARTID, SAU INTERESUL NAŢIONAL????????

  Îmi place cînd sunteţi sinceri, dar haideţi să fim sinceri pînă la capăt…. nu vă supăraţi.

 32. Pt Guguta,
  Am mai spus, eu nu sunt membrul niciunui partid. In aceasta campanie, data fiind miza ei, m-am decis insa sa ma implic. De aceea, am plecat la sediul unuia din cele 3 partide de opozitie, a carui echipa cred ca e mai buna si actioneaza mai coerent, declarand ca voi incerca sa ajut cu puterile si cunostintele pe care le am. Daca OPOZITIA invinge, nu voi intra in randurile partidului, iar daca,doamne fereste, comunistii raman la putere, atunci ma gandesc sa ader la acest partid.
  Referitor la coordonarea actiunilor partidelor din opozitie, desi tarziu s-a constituit parca un Consiliu pentru Dialog si Cooperare, care sa speram ca va fi si eficient

 33. Pt Nina Gonta
  Fato, nu mai considera de prosti membrii PNL, ei stiu cu cine sa voteze. Du-te prin sate si convinge babutele, ridica pardonul de pe blog si fa ce trebuie. Cei, care pot scrie pe blog, stiu sigur si cum sa voteze, fara rugamintea dumitale….

 34. p-u Nina Gonta
  Daca eram membrul PNL, iti recomandam o directie clara, bine definita si fara intoarcere.
  Ce are PNL cu comunistii, ca sa-i implori sa nu dea voturile comunistilor?
  Dispari si nu face greata pe blog !

 35. Pt mihai m
  M-am referit mai ales la faptul ca cele 3 partide, fiind parlamentare, vor avea cate un reprezentat in comisiile electorale. In plus, vor dispune de timpi de antena gratis mai mult, pentru ca vedeti la ce a dus propaganda comunista mai ales dupa 7 aprilie.
  Am mai spus, daca nu ar fi fost atat de mare miza alegerilor din 29 iulie, daca am fi avut o democratie, daca PNL ar fi avut oarecare sanse, nu as fi avut impotriva participarii PNL cu lista proprie, ba dimpotriva. Acum insa oamenii de buna credinta, care judeca lucid, inteleg ca participarea PNL la alegeri e la mana comunistilor si Voronin se vor bucura mult, daca acest partid va lua niste voturi de pe segmentul de dreapta, chiar o sa incerce sa favorizeze acest partid, cum a facut in campania precedenta.

 36. pentru Nina GOnţa..

  Da nu vă mai stăruiţi, că nu vă aude electoratul, deoarece cei 99 procente ce vizitează acest blog, lovind într-o singură ţintă, defapt sunt cetăţeni ai României Visătorul, Nina Gonţa, Grigore…. Pînă la urmă poate-i mai depistăm pe cei ce sub anonimat se dedau cică ca cetăţeni moldoveni, care defapt sunt cetăţeni Români şi care desigur nu vor participa la votare.

  Dacă vreţi cu adevărat să fiţi auzită, vă poftesc îainte de alegeri să mă ajutaţi să convingem electoratul să ia decizie corectă , deplasîndu-ne prin satele raionului, în care la ziua de azi nici cu tractorul nu poţi ajunge, da eu voi jertvi propriul automobil, pentru a aduce mesajul d-stră în casele Ţăranilor, care la ziua de azi nu că internet, da nici televizor nu au şi votează aşa cum îi îndeamnă comuniştii, care pentru a acumila voturi nu postează pe internet prostii, şi nici cu lecţii de
  lingvistică nu vin în casele oamenilor, dar distrugînd transportul de servici aduc ajutoare umanitare în casele oamenilor cu sloganul: ASTA E DE LA COMUNIŞTI…..VOTAŢI CORECT..
  Şi treba e făcută, da forţele dem. iar vor rămîne cu buza -nflată, că în loc să muncească ştiu numai să se critice unii pe alţii, demonstrînd cine-i mai mare şi cine-i mai tare.

  Dă Doamne să NU am eu draptate.

 37. Bravo, Vlad, asa sa faci !
  Dar eu nu am obisnuit sa ma asez nepoftit la masa. Chiar daca pe masa este haleala mai mult dechit trebuie. Si mai apoi, totusi cine trebuie sa fie cu initiativa ? Ma refer la coordonarea actiunilor intre partidele politice extra si parlamentare. Ca si persoana fizica nu e o problema. Noi stim pentru cine sa votam. OOOOff ! Rindza moldoveanului. Imparte pielea ursului din padure… Cred, ca nu vor sa calce peste orgoliul lor, ca nu cumva sa spuna cineva ca si ei au pus umarul la scoaterea „Ridichiei”….Nu cumva sa imparta victoria …..care inca nu o detin. Si daca nu sunt ei coordonatori ai activitatii electorale in toate teritoriile Moldovei, cine poate fi ? Va deveni 3 iunie sarbatoare nationala?

 38. ptu Vlad
  Sa nu uiti sa-mi spui si mie ce ai mai reusit sa faci si prin ce localitati ai mai fost cu agitatiea electorala…Poate ajungi si pe la noi prin sat ?

 39. pentru Vlad.

  Dacă opoziţia va minci mai bine şi va acumula mai multe voturi decit comuniştii, participarea PNL la scrutin va fi la mîna liberalilor…

  Timpul de antenă în Moldova nu dă rezultate. Poate în România alegătorii mai privesc şi TV înainte de a merge la votare. indiferenţa moldovenilor lasă pînă în ultima zi, sau chiar şi pentru ziua alegerilor, cînd se întrebă unul pe altul: MĂ , PENTRU CINE VOTĂM?

  ….pentru ăla, că cumătrul meu e cu el, sau pentru comunişti, că ne-au dat pensia şi nu galoşi şi ne mai aduc şi ajutoare umanitare…..

  Nu-i critic pe cetăţenii moldoveni, da aceasta e realitatea, că nu d-stră şi nici conducerea de la Chişinău nu umblă din casă în casă prin sate, aceasta e misiunea noastră, celor din teritoriu, care aducem voturi, şi foarte bine cunoaştem situaţia la ţară şi dezămăgirea în forţele democratice MAI ALES CĂ NU VOR SĂ SE UNEASCĂ ÎNTR-O SINGURĂ FORŢĂ, avînd ca scop interesuri personale şi de partid.

  Da PNL va face aşa cum cere interesul naţional, fiţi liniştit. Repet: cum cere iNTERESUL NAŢIONAL, şi nu cum cere Visătorul, Nina Gonţa, Loreta, Grigore. Acer ş.a.

 40. deci doar ai avut impresia ca traiesti Revolutia. tare sunt curios cum te descurcai zile si nopti pe strazi sub gloante. oricum multumim pentru lacrimile varsate.

 41. AROGANŢA românilor din România nu se mai pune la îndoială D.Visătorul, aşa că nu mai stăruiţi.

 42. Pt mihai m
  Desigur, ar fi fost IDEAL ca toata Opozitia sa se uneasca „intr-o singura forta”. Dar, vedem care sunt realitatile si, mai ales, ce „ranza” au unii dintre politicienii nostri. Pe de alta parte, am avut o conventie democrata in 1996-98, un BMD in 2005, ce s-a ales din aceste forte, iar dna Pavlicenco a fost in mai multe partide-blocuri si pe toate le-a parasit, ultima data MAE, cu care PNL urma sa fuzioneze. De ce nu fuzionati cu acest partid? Ce va impedica?
  Intrebari retorice. Dar, de fapt stim raspunsul, aceeasi „ranza”mare a politicienilor nostri mici. Oricum, PNL actual si-a incercat de cateva ori fortele, fie independent, in 2007, fie in bloc, in 2009. Ce procent a luat am vazut. Dar ce procent va lua mai ales la 29 iulie, in aceste conditii exceptionale? Va mai raspund o data unul cu totul insignifiant, iar de pe urma participarii PNL in alegeri vor avea de castigat, in mod special, comunistii. Astea sunt datele problemei, iar argumentatia dvs. nu tine de loc.

 43. pentru vlad.

  Probabil nu sunteţi la curent cu toate evenimentile din relaţiile mae-PNL, sau sunteţi dezinformat.

  PNL a fost înregistrat în 1993, PNL a participat la fuzionări în 2001, apoi în 2002, apoi în 2003, am în vedere aripa naţional-liberală, a participat în componenţa BMD în alegerile din 2005, nu a trădat şi nu l-au votat pe voronin la 4 aprilie 2005, a fost exclusă din AMN pentru proiectul de lege privind abandonarea CSI, grupul national-liberal a reconstituit în 2007 PNL, a participat în alegerile locale din 2007, numai la cîteve luni după înregistrare, au avut succese în multe localităţi unde membrii PNL au devenit consilieri raionali, locali, primari.

  Conştientizînd necesitatea consolidării forţelor dem. a răspuns la apelul societăţii civile de a nu participa în mod separat la alegeri, şi debarasîndu-se de liderizm în scopul cauzei comune PNL nu participă la alegeri, delegînd candidaţi independenţi pe lista MAE, care de fapt pînă la urmă s-a sperat, că şi alte partide vor accepta lista naţională propusă de FDRM,nsă pînă la urmă aşa şi nu s-a acceptat varianta naţională.
  reitingul PNL desigur era mai mare , deoarece deja a participat în alegeri, avem aleşi locali, care dega sub sigla PNL şi-au făcut imajinea, însă a predomunat interesul naţional, şi PNL a acceptat să meargă pe lista MAE, care defapt după alegeri trebuiau să fuzoineze într-o singură formaţiune cu denumirea PNL-E. Pentru cauza comună Pavlicenco a cedat şi primul loc pe listă. Însă în legătură cu alegerile anticipate situaţia s-a schimbat. PNL şi-a desfăşurat Congresul, la cere trebuia pusă în discuţie fuzionarea, iar MAE aşa şi nu a convocat Congresul.
  În această situaţie pînă la alegeri nu se dovedeşte careva fuzionare, şi e logic ca de data acesta MAE să participe pe lista PNL; pentru a avea o participare la alegerile par. şi a nu nimeri sub incidenţa art. 22 al legii partidelor. de ce mae nu doreşte să meargă de data acesta pe lista altui partid, ştie numai d. Petrenco.

  În privinţa că de la participarea PNL vor avea de cîştigat numai comuniştii, permiteţi-mi să nu fiu deacord cu d-stră. Sunteţi cam pisimist.

  Eu cred în victoria fostei opoziţii parlamentare cu un scor majoritar faţă de comunişti şi în acest caz de la participarea PNL va avea de cîştigat forţele democratice, care defapt au şi declarat, că PL va obţine 40 procente, PLDM 30 procente, AMN 25 procente dacă nu greşesc , în ziua depunerii actelor la CEC. Reese că în total 95 procente. Comuniştilor le rămîne numai 5 procente. Astea nu-s invenţiile mele, astea-s declaraţiile viitorilor Guvernanţi.

  Şi cum să procedăm în aşa caz… să-i credem pe liderii formaţiunulor sus numite, sau să-i considerăm că merge vorba de egoizm şi imaturitate politică.

  Cred că acestor lideri le-ar sta mai bine să demonstreze alegătorilor, că sunt responsabili de ceia ce le încredinţeauă lor poporul, adică sunt capabili de a guverna ţara şi orice acţiune, orice declaraţie înainte de a o oferi poporului trebue bine chibzuită. Nu cred că a-i răspunde lui Voronin în aceeaşi manieră cu care el se sdresează poporului este demnă de urmat.
  în aşa caz poporul nu va înţelege cu ce suntem noi mai buni ca ei, şi din start vom perde alegerile.

  Aşa că toate pretenţiile la liderii fostei opoziţii parlamentare în caz de eşec, nu dă Doamne.

 44. pt. mihai
  Ca intotdeauna, daca esuam, vor fi vinovati altii decat noi. Asumati-va, mai intai, raspunderea pentru esecul total al PNL+MAE din 5 aprilie. Sincer va zic, daca PNL era un partid parlamentar, l-as fi sustinut in aceste alegeri, la fel cum sustin PLDM, PL si AMN. Dar pentru actiunile nechibzuite actuale condamn ferm PNL, in speta liderii acestuia.

 45. Pentru Vlad
  Nu mai trage omul de limba si nu mai incerca sa scoti rautati diferite, care ar aduce prejudicii preelectorale AMN, PLDM si PL.
  Lasa polemica pentru dupa alegeri, daca poti.
  Vezi, deja m-am saturat si eu de pierderea ta de timp. Dar poate scopul tau si este sa faci chit mai multa zizanie….
  Vezi ca Pavlicenco nu mai scrie nimic in defavoarea opozitiei parlamentare, ca nu cumva sa o eticheteze din nou…
  Toate se vor vedea dupa alegeri.
  Sa dea Domnul sa se intimple ce promit acestea trei….
  Eu si ai mei vom vota pentru ei , dar le voi aminti ori de chite ori vor uita ca sunt datori sa ma reprezinte si ori de chite ori vor uita pentru ce au fost alesi….

 46. pentru Vlad..

  Mă bucur că aţi luat o decizia corectă.

 47. Pt Voice
  Nu vad cum de „fac multa zazaniie”. In rest….cunt in principiu de acord cu ce spui…

 48. Stimati membri si lideri PNL! VOTATI RESPONSABIL: VOTATI PL, PLDM,AMN ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 49. pt nina gonta
  Chiar vroiam sa votez cu vre-un partid de opozitie, dar dupa „reclama” ta agresiva principial voi vota cu altcineva, esti prea bagacioasa, intoleranta,nediplomatica.

 50. Faptul că cele trei partide au rezistat presiunilor şi propunerilor comuniste este o certitudine. Faptul ă ar fi rezistat Pavlicenco este o ipoteză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *