Raspunsul Ministerului Justitiei: „ono-to delo poniatnoe…”

Am primit si raspunsul de la Ministerul Justitiei in legatura cu interpretarea art.22 din Legea privind partidele, mai exact in ceea ce tine de posibila dizolvare a unei formatiuni politice, daca nu participa la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament.

Postez raspunsul la demersul nostru.

raspuns-min-just.jpg„Dnei V.PAVLICENCO, Preşedintele Partidului Naţional Liberal

Stimată Doamnă Preşedinte,

Cu referire la solicitarea Dvs din 18 iunie 2009, relevăm următoarele.
Prin intermediul interpretării se precizează sensul, înţelesul şi efectul exact al dispoziţiei cuprinse în norma de drept supusă interpretării spre a se stabili în ce măsură respectiva normă îşi găseşte aplicarea în cazul concret dedus soluţionării. Pornind de la competenţele Ministerului Justiţiei, nu pot fi emise opinii abstracte cu privire la modul de aplicare a textelor de lege. Fiecare caz urmează a fi examinat in parte, soluţia juridică fiind consecinţa circumstanţelor concrete stabilite in procesul examinării.
Cu respect,
Viceministru Elena MOCANU”

Comentind raspunsul Ministerului Justitiei: acesta se aseamana replicii unui gradinar, care s-a intretinut cu un specialist in sisteme cosmogonice. Savantul, iesind dimineata din casa si indreptindu-se spre serviciu, i-a spus gradinarului ceva legat de preocuparile sale, folosind niste notiuni si expresii mai putin accesibile omului simplu. La care, gradinarul, om de rind, dar cu demnitate, fara a lasa a se intelege ca nu a prea priceput ce a vrut sa-i spuna omul de stiinta, a zis „ONO-TO DELO PONIATNOIE, NO NE TAK CITOBI TAK I NE OCENI CITOBI OCENI, NO EJELI I KOSNISI TAKOVO DELA, TAK ONO VOT NA TEBE I POJALUISTA” (pentru romani-romani: “E un lucru parca inteles – dar nici asa, prea-prea, si nici asa, foarte-foarte, dar daca te apuci de o asemenea treaba, pina la urma, iata, poftim, ce iese!”)

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

112 Comments

Add a Comment
 1. Am ris pina la lacrimi.Doamne, pazeste-ne de asa viceministri.Acest raspuns seamana cu evaluarea scrisa a unui codas la examenul de bac,care isi copie raspunsul din mai multe surse stiintifice si le lipeste in context,ca nuca de perete.
  Pai, nu ne ramine decit sa apelam la un ne-viceministru jurist,sa ne talmaceasaca deschis aceaste frinturi de fraze destepte.

 2. Doamne, chiar nu-mi vine sa cred ochilor!!!
  Sa nu fi fost postata scrisoarea MJ, as fi crezut ca e o gluma a dnei Pavlicenco, deoarce nu pot admite ca atita timpenie se poate contine intr-un raspuns al unei institutii de stat 🙂
  Oare dna viceministru a citit cele scrise (poate de altcineva), dar semnate de ea???
  Sunt si eu jurist, dar nu prea inteleg ce a vrut sa spuna acest raspuns. Poate nu sunt destul de competenta?!
  As vrea s-o intreb pe dna Pavlicenco – sunteti multamita de „interpretare”, or asta se solicita de la MJ, nu??? :))) V-ati clarificat in situatie? Ca dupa astfel de „luminare” nu putetisa mai solicitati ceva…

 3. Pt alika

  Pai, dar cui sa ii scriem? Scriem institutiilor statului, asa cum sint ele.

 4. traduceti va rog gluma si pentru romani va multumesc anticipat. carti de limba rusa nu se gasesc in romania si nici dictionare.

 5. Pt visatorul

  De fapt, e un joc de cuvinte, avind menirea sa nu spuna nimic. “E un lucru inteles – nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar daca te apuci de o asemenea treaba, iata pina la urma, poftim, ce iese!”

 6. multumesc! credeam ca va adresati doar unei anume categorii de cititori si pe noi astia care nu stim rusa ne lasati deoparte. asa e in piete aici. cind nu vor sa stim ca vorbesc intre ei moldovenii aplica cu succes limba rusa. cit despre raspuns…amandoua tarile au dobitocii lor! si la noi se dau asemenea raspunsuri pentru a se ocoli adevarul si se apeleaza la dobitoci sa il comunice. Doamne-ajuta!

 7. la gluma aceasta trebue de mai adăugat:

  DACĂ TE APUCI SĂ FACI O TREABĂ…. O POŢI FACE NUMAI CU UN BĂRBAT…….

 8. Eu dori să știu:
  dacă totuși PNL nu participă la alegeri
  dacă totuși PNL este radiat de Ministerul Justției
  nu e posibil să fie reînființat ulterior un partid cu același nume și același program?

 9. Am vazut si eu originalul acestui raspuns si sincer nu ma mira ca suna anume asa fiindca e clar ca acum inainte de campania electorala nici CEC si nici MIn. Justitiei nu are cum sa afirme deschis – „baieti legea e de partea voastra, dar noi vom face cum se va primi …”. Cred ca raspunsul a fost scris de un tinar absolvent de universitate, as presupune ca de o domnisoara (nu si de viceministrul) care stie sa joace cu cuvinte „frumoase”. Cred ca viceministrului ia placut jocul de cuvinte de aia si a semnat scrisoarea.

 10. Poate greșesc, dar nu existase un alt Partid Liberal, care a fuzionat în AMN, înainte ca Partidul Reformei să devină PL?

 11. Pentru Corneliu

  Nu greşiţi, dle Corneliu, dar pur şi simplu nu sunteţi la curent cu evoluţia partidelor politice din RM, de fapt ca şi marea majoritate a electoratului moldovenesc, cu regret.

  PL a fost constituit în 2002 prin fuziunarea PRCM, preş. M.Snegur, Uniunea social-liberală „Forţa Moldovei”, la baza căruia a stat anume PNL, constituit în 1993, care a fuzionat în 2001 cu MSP „Pentru ordine şi dreptate”, şi Partidul Naţional Ţărănesc, preşedinte dl Muravschi, din care făceau parte M.Rusu, Mihai Cimpoi, şi încă vreo 30 de deputaţi, care au votat în 1991, Declaraţia de Independenţă a RM.

  În 2003 valul de fuzionări ale forţelor democratice, iniţiate de PNL în 2001, a continuat unde PL fuzionînd cu Alianţa Independen’ilor a lui Urecheanu şi Alianţa Braghiş au constituit AMN-ul.

  După cum vedeţi în AMN-ul de azi nu se mai regăsesc acei 30 de deputaţi din primul parlament, Snegur a fost marginalizat împreună cu Muravschi, care de fapt au stat la baza PL, Rusu exclus din partid împreună cu Ţaranu şi Pavlicenco, acum şi de M.Cimpoi, după cum vedeţi s-au debarăsat. Aşa că AMN nu mai este cel constituit în 2003.

  Iar actualul PL, preş Ghimpu, şi-a schimbat denumirea probabil prin 2004, după ce fostul PL s-a dezolvat în urma fuzionărilor, care de fapt a fost considerat ca cel mai democrat şi cel mai reuşit proiect, ce trebuia să adune toate forţele democratice într-o singură forţă şi să dea lovitura comuniştilor, după înfrîngerea din 2001.

  Cu regret, s-au găsit forţe distrugătoare, care fac jocul ruşilor şi permanent îşi „vîră coada” (aşa-i expresia), pentru ca forţele antiimperiale niciodată să nu să se unească. Cu alte cuvinte: „DEZBINĂ ŞI CONDU”.

  Altă explicaţie nu căutaţi, pentru a găsi răspuns la întrebarea de ce opoziţia nu se uneşte.

  Povestea cu reprezentanţii în comisii, precum şi daruirea de voturi comuniştilor este pentru elevi de clasa 1, de fapt greşesc, astia-s mai deştepţi ca cei ce cred în poveştile cu redistribuirea voturilor, cu oportunitatea nefuzionării partidelor democratice ÎN INTERESUL NAŢIUNII, cu deplasările la Moscova la zile de naştere a unor politicieni din RM ş.a.m.d.

  Apropo, poate cineva să lămurească: de ce cu vreo 4 ani în urmă, cer scuze nu mai ţin minte precis, cînd Voronin a plecat la Moscova, nimeni dintre forţele democratice nu l-a crezut că a fost într-o vizită particulară la o zi de naştere. L-au crezut, ori poate s-au făcut că-l cred numai Roşca şi comuniştii.

  Acuma cînd unii politicieni democraţi pleacă la Moscova noi trebue să credem sau să ne facem că credem, că ei au fost la zile anomastice.

  Şi de aici întrebarea: Care-i diferenţa între ei şi noi, care, cînd nu ne convine, NU CREDEM, iar cînd ne convine, CREDEM ORI NE FACEM SĂ CREDEM în ceea de ce singuri ne îndoim?

  Iată de ce aripa NAŢIONAL-LIBERALĂ, care a stat la baza fuzionărilor forţelor democratice în RM, tot timpul a fost permanent marginalizată şi, cîte puţin, cîte puţin, exclusă din politică, PENTRU FAPTUL CĂ AU AVUT TOT TIMPUL O POZIŢIE FERMĂ, PENTRU CĂ TOT TIMPUL AU AVUT VERTICALITATE, PENTRU ASPIRAŢIILE SINCERE, ANTICOMUNISTE, DEMOCRATICE, PROROMÂNE, PRONATO, PROUE, ANTISCI.

  ImperiuL rus se stărue tot timpul să-i excludă din politică pe aşa politicieni INCOMOZI IMPERIULUI, ca şi de fapt ca si pe Iuşcenco, Saakaşvili ş.a. cei cu viziuni PRONATO, PROUE.

  De aici concluzia:

  FRAŢI CREŞTINI: NU ATACAŢI PE CEI, CARE VĂ IUBESC, NU ATACAŢI PE CEI CARE GÎNDESC ALTFEL CA D-STRĂ, IUBIŢII PE CEI DIN JURUL VOSTRU, IUBIŢI CHIAR ŞI DUŞMANUL VOSTRU, FIINDCĂ E FĂPTURĂ DE DUMNEZEU ŞI DACĂ CU ADEVĂRAT SUNTEM CREŞTINI, SĂ DĂM DOVADĂ ÎN FAŢA DOMNULUI, DA NU PE ASCUNSE DE DUPĂ COLŢURI.

  AŞA SĂ NE AJUTA DUMNEZEU.

 12. Pt Corneliu

  PNL participa la alegeri.

  Daca Ministerul Justitiei va incerca radierea PNL din Registrul partidelor, vom merge in instanta de judecata.

  In primul rind, in Moldova inca nu a fost caz de dizolvare a unui partid. In al doilea rind, procedura e lunga. In al treilea, vom merge in instanta de judecata sa pledam mentinerea partidului. Deja am fost sunata de institutii acreditate in Moldova, care monitorizeaza respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului sa ma intrebe cum e cu legea partidelor.

  In Moldova, sub regim comunist, e greu sa inregistrezi un partid, pt ca satrapii pun in prim-plan calculele lor si deciziile le iau cum „le iese”. Daca un partid e radiat, desigur, poate apare alt partid, cu aceeasi denumire.

 13. mihai m
  un pic la altă temă: platformele PNL și PL sunt foarte, foarte asemănătoare. O spuneți și dstră: anticomunist, pro-român, pro-UE, pro-NATO, anti-CSI. Și ambii văd că criticați ”Imperiul Rus”.
  Vă place ori nu, curtați același electorat.

  Nu caut vinovați, doar mă minun de redundanța politicii moldovenești.

 14. pentru corneliu….

  …platformele sunt foarte şi foarte asemănătoare……

  Şi atunci DE CE NU S-AR GĂSI ACEL PUNCT DE TANGENŢĂ ÎNTRE ACESTE 2 PARTIDE?
  Vă rog frumos, încercaţi să-i contactaţi pe liderii Pl şi să dialogaţi cu ei aşa cum o faceţi cu Pavlicenco, şi apoi să ne familiarizaţi şi pe noi cu poziţia nu chiar clară a Pl-ui. După cum va informat Pavlicenco, conducerea PNL a adresat l-a aceste partide cu scrisori de cooperare. Aş vrea ca aceste partide în mod public să-şi expună poziţia.
  D-stră nu doriţi să aflaţi răspunsul, sau tăcerea acestor partide?

 15. 🙂
  Sigur că doresc un răspuns, dar nu sunt eu mediator politic, ci un simplu vizitator. Sper că bunul simț va prevala până la urmă.
  patria rodina și socialiștii s-au putut înțelege până la urmă cu comuniștii, și au puncte de vedere mult mai diferite între ei decât PL vs PNL
  întrebarea care se pune e, ar accepta PNL să fie absorbit de PL, sau PNL ar vrea ceva mai mult?

 16. pentru Corneliu.

  o formaţiune politică asta nu e o singură persoană, în cazul dat primarul de chişinău. O formaţiune politică este compusă din membri partidului, structuri în teritoriu, structuri locale ş.a.m.d.

  Hai să fim sinceri.. PL , fost partid al reformei( paremi-se se numea) a acces în parlament cu ajutorul lui Chirtoacă, primar de chişinău. Şi urechean avea pe timpuri mare susces, fiind primar de chişinău. Însă reitingul lui Urecheanu scade, şi bruc de cînd nu mai e primar. DE ce? el a devenit preşedintele AMN neavînd structuri în teritoriu. Structuri în teritoriu avea acel PL, la baza caruia stăteau vreo 15 partide care deja fuzionase, care şi au constituit baza AMN, de care apoi urecheanu puţin cîte puţin s-a debărăsat( vezi postările lui Mihai M)

  Aşa că dacă puneţi întrebarea de absorbţie, este necesar de cunoscut poziţia structurilor teritoriale şi mediatorilor politici, din care d.stră nu faceţi parte, după cum singur afirmaţi, da sunteţi un simplu vizitător. Sau poate nu sunteţi un simplu vizitător?

 17. Pavlicenco negociază în baza principiului viceministrului Elena Mocanu. Bate apa în piuă pînă ce nu i se va propune ei,şi numai ei ,un loc bun pe listă. După aceasta se uită imediat de pericolul dispariţiei PNL şi alte principii. Pavlicenco-profitoare scandalagiţă.

 18. Vitalia,efectiv n-ai partid,dar ai o mîncărime de limbă incurabilă. Dar poate nu numai de limbă?

 19. Mare pacate faci gregory, aiurind alaturi de viceministra.

 20. „Democrata” scandalagie mai practică şi cenzura.

 21. Pt Corneliu

  Presedintele PNL Falesti a spus in sedinta DPN ca Mihai Ghimpu ar fi afirmat ca niciodata nu se va uni cu nimeni. Sint mai multe convingeri ca PL nu vrea sa coopereze cu vreun partid in perspectiva fuzionarii, adica, in acest fel, nu se pune problema asimilarii, inghitirii etc. Timpul va arata daca e asa sau nu.

 22. eu totusi nu inteleg logica dvs. dna. Pavlicenco, va bagati in alegeri, cheltuiti banii proprii si a sustinatorilor dvs. stiind din timp ca nu ve-ti acumula cele 5%?! care-i ideea?! Sau aceasta-i logica moldoveanului de pe urma?!

 23. pentru acer..

  .. care-i ideia…?

  Pentru a ajuta forţele dem să vină la guvernare, doar PL a declarat, în ziua depunerii actelor la CEC, că va acumula 40 procente, PLDM paremi-se 30, şi amn 25. În total 95 procente. deci prin redistribuire, după cum d-stră consideraţi, voturile PNL vor fi ” cadonate” liberalilor din fosta opoziţie parlamentară.

  Sau liderii opoziţiei cînd declară ceva în mod public o fac în scopul inducerii în eroare a electoratului sau din lipsa imaturităţii politice. Dacă nu am dreptate, atunci cum pot fi explicate declaraţiile fostei opoziţii par. că vor lua majoritatea, că vor veni la guvernare? Eu î-i cred. Da d-stră?

 24. intrebarea mea a fost alta 😉 ” cheltuiti banii proprii si a sustinatorilor dvs. stiind din timp ca nu ve-ti acumula cele 5%”
  n-am spus nimic de voturi, sustinere samd.vb de bani, lucruri materiale care conteaza pt toti 😉 sau faceti politica un voluntariat?! 😀 banii investiti in campanie aduca zero profit => rezulta ca n-are sens PNL sa se implice 🙂

 25. pentru acer. Şi de cînd v-aţi învăţat să număraţi banii altora.Consideraţi că este un lucru frumos?

  De ce nu număraţi banii lui Voronin , a lui Roşca?

  Eu de exemplu sunt gata să sponsorizezi vreo 30000 de lei pentru lupta împotriva comuniştilor. Aveţi ceva împotrivă? Dar faptul că aceşti bani nu-mi vor aduce profit, aici sunt deacord cu d-stră., deoarece eu nu urmăresc acest scop., iar d-stră exact în ţintă aţi numerit. Reese că banii ce-i investesc partidele parlamentare le vor aduce profit?

  Şi vreţi să ne convingeţi să-i susţinem pe cei, ce investesc bani pentru politică şi fac politică pentru bani?

  Doamne.. fereştene de aşa politicieni.

 26. da nam eu treaba nici cu Voronin nici Rosca…

  evident ca politica se face pt bani… Duh!!! nu-i noutate pt nimeni 🙂
  iaca politicieni voluntari asta-i o noutate 😀
  si cum puteti investi 30000 de lei intr-un partid care 100% nu va fi in viitorul legislativ?! care-i ideea? mai bine ii da-ti la o casa de copii 😉 mai multa valoare vor avea.
  daca nu-i secret, ce virsta aveti?

 27. pentru acer.

  vîrsta nu contează, că nu renunţ la luptă pînă nu-i văd pe comunişti în afara legii, care defapt şi sunt în afara legii, fapt accentuat de V.Pavlicenco în parlamentul precedent, nesusţinut de aşa zisa actuală opoziţie.

  acer….. evident că politica se face pentru bani……

  Am mai auzit undeva această afirmaţie. De 20 de ani tot aud, că politica se face pentru bani. Şi ce-i interesant, că aceste vorbe le aud ba dela unii politicieni , ba de la prieteni, care de 20 de ani vor să mă convingă , că nu trebue să te implici în politică, că politica se face pentru bani ş.a.m.d.

  Atunci de ce domnilor cereţi să-i susţinem pe alţii în alegerile anticipate? Ce ei nu fac politică pentru bani. Sau şi vouă v-a căzut ceva, pentru munca depusă în prelucrarea creerilor celor ce nu gîndesc ca d-stră.

  Chiar am crezut că avem de furcă cu opinia cetăţenilor, dar am greşit. Avem de furcă cu aceleaşi structuri antinaţionale, care nu se deosebesc cu nimic de idealurile comuniste . De ce zic aşa.

  Păi nu v-am zis pînă la capăt, că acei care vor să mă convingă că, politica se face pentru bani, că nu face să mă implic în politică nu sunt altcineva , decît cei,care în prezent se numesc cică democraţi, dar defapt pînă în 90 au activat în structurile de vîrf al Comitetului central al PC al Moldovei, foşti instructori de partid, foşti instructori şi secretari ai organizaţiilor comsomoliste, care defapt toată veaţa au făcut politică pentru bani şi nu cred în idealuri sincere, democratice şi naţionale.
  Probabil d-stră sunteţi din ei, că nu vă deosebiţi cu nimic.
  Cei care fac politică pentru bani deja au plecat din PNL. Au rămas acei care gîndesc altfel, şi asta probabil vă derangează , că sunt pe faţa pămîntului personalităţi care nu seamănă cu d-stră, care nu se vînd şi nu se cumpără. Dacă nu aveam dreptate, vă asigur, că demult eram în altă parte, ca şi cei care permanent sunt şantajaţi, să o părăsească pe Pavlicenco,dar nu o părăsesc.

  Nu vă stăruiţi fraţilor. Nu suntem ca voi. Gîndim altfel. Deaceia şi suntem în PNL.

  Dar dacă d-stră faceţi parte din vre-o formaţiune exparlamentară, atunci m-aţi convins, că d-stră nu trebuiţi susţinuţi, şi că decizia PNL de a participa la scrutin este corectă. Chiar am început într-un timp să mă îndoiesc de decizia BPN al PNL, dar acum sunt ferm convins, VOM PARTICIPA , FIINDCĂ ACEI CARE GÎNDESC , CĂ POLITICA SE FACE PENTRU BANI, TREBUESC LICHIDAŢI DIN POLITICĂ. Şi vom lupta pînă la urmă, pentru a debărăsa Moldova de corupere în politică.

 28. hehe mihai m ai scris cadonate cu ghilimele…hehe….

 29. pentru Visătorul, Nina Gonţa, Gregore, Corneliu..

  Apropo… D-stră tot credeţi ca acer, CĂ POLITICA SE FACE PENTRU BANI?????????????

 30. pentru Visătorul.. Da am scris „cadonate” în gilimele. din motiv, că voturile nimeni nimănui nu-i cadonează.

  Probabil nu cunoaşteţi legislaţia RM, de fapt ca şi unii foşti parlamentari, care nu cunosc bine legislaţia RM, trîmbeţînd într-una, că cei ce nu au acces în parlament au cadonat voturile comuniştilor. De ce ei fac acest lucru, defapt cunoscînd bine realitatea. Pentru că nu se deosebesc cu nimic de comunişti. Ăştea trîmbeţează, că opoziţia a organizat actele de vandalizm din 7 aprilie, iar opoziţia în aceiaşi,( sau aceeaşi, că e tot una, vezi dex paj 6,) manieră trîmbeţează că partidele neparlamentare au cadonat cuiva voturi, iar cei care nu au gîndire şi judecată personală î-i cred cum pe unii aşa şi pe alţii.

  Am mai postat undeva prevederile codului electoral. Probabil nu l-aţi citit, deaceia şi vă mai amintesc pe scurt:

  C omuniştii au acumulat 760 139 voturi, opoziţia par. 542854 voturi..

  Aceste cifre şi s-au împărţit în mod succesiv la 1,2,3,4, şa.m.d. pînă la 101, fără ca voturile celor ce nu au aces în parlament să le fie cadonate, după cum trîmbeţează unii., conform art 87 a CE, iar partidele ce nu au acces în parlament se exclud din cursă cu tot cu voturile lor, în baza art 86 a CE.

  Aşa că acele voturi ale MAE nu au fost nimănui cadonate. Adevărul este, că dacă mae nu participa la scrutin, poate alegătorii lor votau unul din aceste 3 partide . Poate şi votau da poate şi nu votau, că mae au votat simpatizanţii mae şi PNL da nu PL,sau PLDM sau AMN,
  Aşa că convingeţi electoratul să voteze aceste trei partide, da nu PNL-ul să nu participe la scrutin, care defapt după cum afirmă unii că PNL va lua 0.2 procente, adică ceva la 3 mii de voturi, nu pot imfluenţa la soarta Moldovei şi la rezultatul scrutinului, deoarece forţelor dem. pentru a veni la guvernare le sunt necesare încă 21 mandee, aproximativ la 250000voturi. De unde le vor lua. Precis că nu de la PNL.
  Aşa că nu prea retrăiţi pentru PNL şi pentru cum am scris „cadonat”, că nu acesta va hotărî soarta Moldovei, dar trebue să vă derangeze consolidarea forţelor de stînga şi de centru stînga, care în serios sau apucat de lucru, unindu-şi forţele, PD-Lupu şi PSD-UC, care defapt vin cu un mesaj de federalizare a RM, şi de care cu adevărat va depinde cine va veni la guvernare. Iată pe ei încercaţii să-i convingeţi să nu participe la scrutin în interesul naţional, că defapt ei întradevăr vor rupe un număr mare de voturi de la liberali. Ăştea se unesc pentru a atinge un scop ,iar liberalii nu. Dacă liberalii vor perde alegerile, cine va fi vinovat că nu s-au unit?

  Probabil o să ziceţi că Pavlicenco…. Aşa şi m-am gîndit, că d-stră alt răspuns nu aveţi, defapt aşa vi-.i misiunea.

  Păzea fraţilor.

 31. of,of mihai m! iar trambeteza, iar retraiti. doar ti-am explicat odata da-o-n-colo de treaba omule. scrie corect.

 32. Apropo forţele democraţice, proromâne au mai perdut azi 6 voturi. Eri 11 , azi tşase, asta la nivel local.
  De ce. Întrebaţii pe funcţionarii Consulatului Român din Moldova, de ce-şi bat joc de moldoveni.
  Azi s-au întors nişte cunoscuţi de la consulat , care au solicitat viză pentru a pleca la odihnă la mare în Romînia. La ghişeu a depus parcă toate actele, însă acolo se vede , că „şi-a vîrît iţîc coada”. Mai întîi i s-a solicitat extrasul de pe cont de 500 euro, s-a prezentat, apoi din motiv că a indicat în cerere că e antreprenor i s-a cerut copia certificatului de înregistrare. Atunci solicitantul a renunţat că-i antreprenor, pentru a nu face un drum lung pînă acasă. În aşa caz deoarece e şomer, să demonstreze, că dispune de imobil pe teritotiul Moldovei. Dar dacă nu are imobil, atunci că stă la evidenşă la bursa de muncă.

  Şi unde e scris asta? a pus întrebarea solicitantul indignat, că pe panoul informativ nu e indicat aşa ceva.

  Răspunsul funcţionarului: în avizul informativ e indicat: că consulatul poate solicita şi alte acte .

  Care acte a întrebat solicitantul?

  Care consideră consulatul.

  Mai pe scurt ” beţe-n roată” pentru moldoveni.

  Aruncînd actele, prietenul a mers la agenţie turistică şi şi-a procurat foi de odihnă în Antalia pe data de 23 iulie , lipsînd de fapt în ziua alegerilor.

  Întrebîndu-l, da ce facem la alegeri, cum cu interesul naţional?

  El mi-a răspuns:

  Ian mai dute tu Mihai cu tot cu românii tăi, că nu vreau să-i mai aud. şi să-i mai văd după ce şi.au bătit joc de mine.

  Şi atunci mă întreb: Cine defapt în RM luptă împotriva românizmului, dacă nu chiar românii.?

  Da poate fetele de la gheşeuri din Consulat nu sunt romînce?

 33. pentru Visătorul….Lingvistul….

  Da ce d. Visătorul, s-au terminat argumentele şi aţi hotărît să vă demonstraţi cît de bine cunoaşteţi l.română.

  Eu nici nu mă îndoiesc de posobilităţile d-stră. Numai că în locul d-stră după ce aţi încercat să mă corectaţi , că expresia aceiaşi nu este corect, corect ar fi aceeaşi, care defapt ACELAŞI, ACEEAŞI, ACEIAŞI, ACELEAŞI este tot una paj 6 din DEX, mai bine aşi tăcea, că nu de alta vor mai afla elevii, sau studenţii din românia cum lingvistul lor îşi demonstrează capacităţile în RM.

  Defapt eu nu vă fac observaţie că ASTEA nu e corect, corect ar fi ĂŞTEA, care de fapt e tot una.

  Dar vorba dumitale :

  of-of-of lingvistule, iar scrii iliescu, ceauşescu, gonţa cu literă mică ca şi voronin, doar ti-am explicat odată lingvistule, că Voronim, Iliescu, Ceauşescu, Gonţa se scriu cu literă mare, că doar sunt nume de familie. În orice caz aşa ne-au învăţat la şcoala moldovenească. Nu ştiu, poate la voi se scrie cu literă mică. În orice caz da-o-n- colo de treabă d. lingvist. scrie corect, că mie mi se dă crezare, că nu sunt lingvist şi nici limba română nu am învăţat şi nici să scriu în grafia latină. da vezi că o învăţ de sine stătător după cum pot. Dar d-stră nu vi se permite să greşiţi, deoarece dacă v-oi începe şi eu să scriu numele de familie cu litere mici, să ştiţi că d-stră sunteţi vinovat, doar noi de la voi ne învăţăm a scri , de la cine alţii? Ştiu că nu Voronin ne învaţă.

  Aşa că nu aruncaţi cu petre peste prut.

 34. pentru Visătorul

  … posibilităţile… nu posobilităţile…
  Îmi cer scuze de greşeală tehnică, că nu de alta acuş voi primi-o peste nas , ca şi la expresia trîmbeţeză, unde am primit-o că l-am înghiţit pe „a”, făcînd o greşeală tehnică, corect ar fi trîmbeţează. Parcă aşa d. lingvist?

 35. pentru Visătorul..

  Cer scuze : trâmbeţează, ar fi corect, cu  da nu cu Î.
  Corect d. lingvist?

 36. Apropo. mĂ adreseşi la toţi.

  Uitaţivă ce prosţii postăm pe blogul lui Pavlicenco, şi nu ni se face nici o observaşie din partea stăpînii.

  Probabil acest blog şi costă ceva. Dar noi ne folosim pentru a mai discuta, pentru a mai învăţa unul de la altul a scri, a citi, mai aflăm cîte ceva din istorie, ne mai expunem liber opiniile. Cîtă democraţie şi răbdare din partea gazdei. Şi în loc să-i spinem mulţumesc, noi încercăm să-I trîntim uşa cu piciorul.

  Haideţi fraţilor să ne stimăm unii pe alţii, şi politicienii, şi lingviştii, şi necărturarii, că doar toţi suntem fiinţe ale lui Dumnezeu, şi trăim sub acelaşi cer, şi ne încălzim de la acelaşi soare.

  ” REBEATA, DAVAITE GITI DRUJNO..”

  pentru români: ” FRAŢILOR, HAIDEŢI SĂ TRĂIM PRIETENEŞTE”

  … e tot din film….

 37. sTIMATI MEMBRI AI p=

 38. stiamati membri ai PNL! IN DATA DE 29 IULIE VOTATI RESPONSABIL >> VOTATI PL , sau PLDM sau AMN! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

 39. nina gonta,
  de trei zile -ncoace,gura nu-ti mai tace.Ce-i fi avind draguta Mioara?

 40. Mihai este Pavlicenco

 41. Pt gregory

  Sai ai atita sanatate cita dreptate ai cind scrii ca eu as posta cu alte nume decit doar cu al meu. Mihai este Mihai Morteanu, presedintele organizatiei teritoriale PNL din Falesti, daca el va accepta, iti va da si telefonul. Voi nici nu va puteti imagina ca cineva are niste principii, are verticalitate si curaj. De asemenea, voi v-ati obisnuit sa postati numai voi, cei saritii de pe linie, zombificati si fanatizati, care nu se deosebesc de comunisti decit ca pretind ca stau la alt capat, tot extremist, nu sa posteze si altii, cu alte opinii. Imi imaginez cum ar reactiona un „gregory” sau altii de teapa lui daca i-ar scrie pe blog asemenea aiureli si scirnavii, precum imi scrieti voi. Sinteti niste oameni slabi, mici si superficiali. Este un adevar trist, care ii caracterizeaza, din pacate, pe multi pretinsi intelectuali ai nostri.

 42. d. Pavlicenco, aici precis ii blogul dvs. ca nu am primit inca nici un raspuns de la dvs., ca tot mihai m imi raspunde?! 😀

 43. PS! „Sai ai atita sanatate cita dreptate ai cind scrii ca eu as posta cu alte nume decit doar cu al meu” iaca aici deamu nu-i frumos… stiti vorba ceea, atacam ideea nu persoana 😉

 44. învăţăm să scriem mihai, nu „ne învăţăm a scri”. trâmbiţează e corect. nu mă demonstrez ci demonstrez. scriu numele iliescu,ceauşescu,voronin cu litere mici deoarece ei nu merită respectul cuvenit, unul e împuşcat, celalti doi sunt bine-mersi şi ar trebui omorâţi. Nina Gonta nu s-a supărat că i-am ORTOGRAFIAT numele cu literă mică pentru că ştie despre ce este vorba.nu ştiu ce profesor de la şcoala aia moldovenească te-a învăţat cuvântul ăştea, se spune astea, acestea. paj este acel om de la curtea regală, DEX-ul are pag(ini). pietre şi nu petre. petre este nume de om. şi văd că le ai bine cu citate din limba rusă. tot rusa ţi-e mai aproape.cînd vă veţi uni cu România ce limbă vorbiţi între voi? pun pariu că tot rusă. cînd ajung în Moldova am să trec pe la Făleşti să îţi aduc ceva „limbă romană” cărţi, reviste…când vorbeşti o limbă străină vorbeşte-o cu respect, învaţă cât mai multe despre ea. din 1990 şi până acum aveai timp destul să te perfecţionezi, dar nu te-a interesat. nu da vina pe alţii pentru motivul că te trag de mânecă să te corectez. e mai simplu să dai citate din filme în limba rusă, decît să le vezi în limba română şi să dai aceleaşi citate. nu mai lăuda atât gazda, e un blog care „dă bine pentru unimedia”, dacă Dna Pavlicenco îşi făcea blog independent, nu era atât de mediatizată. nu sunt lingvist, dar dacă vorbeşti de exemplu unui englez aşa cum îmi vorbeşti mie în română, după 2 minute „fuje de la tine” pentru că nu îl respecţi. chiar sunt curios ce citat în rusă îmi mai pregăteşti drept răspuns. numai bine!

 45. Pt acer

  „Daca tot asteptati un raspuns, va spun ca nu am priceput la care intrebare sa raspund. La asta: „eu totusi nu inteleg logica dvs. dna. Pavlicenco, va bagati in alegeri, cheltuiti banii proprii si a sustinatorilor dvs. stiind din timp ca nu ve-ti acumula cele 5%?! care-i ideea?! Sau aceasta-i logica moldoveanului de pe urma?!”

  Raspuns: articolul 22 din Legea privind partidele, care a fost postat si raspostat pe blog.

  Banii sint din donatiile activistilor PNL. Mai aveti intrebari?

  Daca nu – am eu intrebari. Posesorul blogului, care rabda toate jignirile pretinsilor intelectuali ce viziteaza blogul, este un om slab sau puternic, este un om destept, tolerant sau este un prost? Cum ati proceda in locul meu – ca asta chiar ma intereseaza? Am presiuni din partea prietenilor si colegilor sa inchid comentariile sau blogul si eu ma incapatinez sa nu o fac. Am dreptate sau nu?

  Si inca ceva: cu care politician – mic, mare, cum il calificati, mai comunicati asa ca si cu mine? E bine asta sau nu? E in favoarea sau in defavoarea mea? Daca e in favoarea mea, ca sint deschisa si rabdatoare, asta enerveaza vizitatorii sau ar trebui sa ii tempereze si sa faca postari civilizate, cu discutii ceva mai superioare badaraniilor postate sau nu? Cum credeti? Mersi.

  Adresez aceste intrebri si altora care au curajul sa gindeasca si sa raspunda.

  Precizare: ieri seara nu am intrat pe blog.

 46. Un copil, utilizator al unui chat – mIRC, mi-a spus odata: daca te-ai bagat pe Internet – uita de respect, invata sa te aperi, sa ataci si sa dai „ignore”, nu te lasa intimidat, altfel nu vei supravietui in lumea virtuala.

 47. D-na Pavlicenco, Unimedia nu vă dădea spaţiu pe domeniu doar aşa „de florile mărului”…nu ne insultaţi inteligenţa vă rog. E doar un sondaj mascat al Unimedia pentru a se vedea pulsul străzii. Dacă nu aveaţi oferta asta şi vă creaţi singură blog nu aveaţi traficul care este astăzi aici. Lumea vine la acest blog – „via Unimedia”, care v-a asigurat şi pe google o poziţie bună. Se împacă şi capra şi varza Doamnă. Dvs asiguraţi trafic pentru Unimedia, iar Unimedia vă asigură un mod de sondaj pentru a vedea cum staţi ca şi partid şi cum vede strada mişcările Dvs. Sondaj pentru care nu aveaţi bani să plătiţi. Pentru asta aţi devenit posesor de blog şi nu pentru că aţi fi un mare lider de opinie. Nu cred că puteţi închide blogul, deoarece există posibilitatea să aveţi un contract, un acord cu Unimedia, adică după v-am spus mai sus, o mână spală pe alta. posesorul blogului e o persoană foarte îngâmfată, plină de ea, care ia sfaturile drept jigniri, o persoană care se auto-laudă, o persoană în vârstă de 65 de ani şcolită în comunism şi care a preluat cu succes dictonul: cine nu e cu noi e împotriva noastră. Posesorul blogului e o persoană care ameninţă, blesteamă şi plăteşte poliţe celor care nu îi impartesesc opiniile. Am observat D-na Pavlicenco…blestemaţi în cel mai josnic mod cu putinţă, întocmai ca un om de pe stradă şi nu aveţi deloc un comportament de om instruit. Nu se comunică „aşa ca şi cu Dvs” ( groaznică exprimare în limba maternă aveţi Dnă ) cu nici un alt politician pentru simplul fapt că ei dacă au ceva de spus spun la TV. Dacă Unimedia vă închide mâine blogul, veţi rămâne ceea ce aţi fost: o persoană necunoscută. Din postarile Dvs am remarcat doar arogantă, infatuare, laudă de sine cât cuprinde, mahalagism de ţaţă din piaţă şi mult comportament dictatorial. Deci noi ăştia vă facem trafic Doamnă, prin asta toată lume e mulţumită şi Unimedia şi Dvs. Posesorul blogului are 5o şi …de ani şi şi-a pus poza de pe la 35-40,poză retuşată bine din photoshop, poză care înfăţişează o Doamnă de Fier, mai curând gardian decât universitar, iar pe fundal are poze din Bucureştiul antebelic. Asta ca să vedem cât de cetăţean român e posesorul blogului. Cât despre „Ordinul cum s-o numi el”, avem şi noi în România un bolnav psihic, ce acum ne va reprezenta în Europa, pe nume Corneliu Vadim Tudor, lingău de fund ( uite, Nina acum am expresie gingaşă ) ceauşist până la moarte şi care se laudă cu titluri şi onoruri. Multe din ele acordate de iliescu un bolşevic ordinar. Statul dă titluri şi cruci şi alte distincţii pentru publicitate în 90% din cazuri. Nu sunteţi răbdătoare cu noi aici pe blog, ne-aţi cenzura sau bana pentru că sunteţi nervoasă pe opiniile noastre, dar Unimedia care supravegeaza totul are pâinea şi cuţitul aici. Dacă ne interziceaţi rămâneaţi doar cu Nina şi Mihai M = trafic 0. Vreţi să vă gâdil ego-ul că sunteţi om deştept, tolerant, răbdător, puternic, intelectual? Ei bine nu fac asta pentru că nu sunteţi. Nici măcar limba aia maternă nu o scrieţi corect, de vorbit îmi cam dau seama cum o vorbiţi acolo în Chişinău. Amestecată cu rusă evident.Ei am răspuns la întrebări. Altele mai aveţi? Că eu curaj am. numai bine

 48. pentru Grigore..

  D.Grigore, sau nu ştiu cum vă zice, poate sunteţi, Nuna Gonţa, poate, Acer poate Visătorul, dacă vreţi să vă convingeţi, deşi aşa persoane ca d-stră, care se simt cu musca pe căciulă, nu merită să fie convinşi, mă puteţi contacta la tel. 069557558.

  Cu stimă preşedintele organizaţiei teritoriale Făleşti a PNL Mihai Morteanu.

  Dar numele meu nu schimbă nimic. În discuţiile noastre de pe blog există un singur adevăr.

  D-stră, adică acei 99 procente de pe blog Grigore, acer, Nina Gonţa, Ed, Ion, Loreta încercaţi la comanda şefilor, sau poate şefului, vostru să atacaţi un partid, o persoană ca V.Pavlicenco, pentru a crea undă verde partidului care vă sponsorizează , adică faceţi politică pentru bani, după cum afirmă acer, misiunea d-stră fiind de a discredita pe Pavlicenco pe blogul ei personal, pentru a mai rupe din voturile ei.
  Defapt faceţi exact aceia( zic faceţi în speranţă că sunte-ţi mai mulţi şi nu unul şi acelaşi sub diferite pseudonime)ce a făcut Burciu şi Praporşcic la canalul Eu TV a lui Roşca, care la comanda şefului turna zoi în capul opoziţiei pînă la alegeri ca şi defapt echipa lui Voronin, avînd un singur scop. Şi tot după acelaşi scenariu a fost atacat N.Dabija, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, de către doi anlişti politici din Romînia, care apărînd la acelaşi canal EU TV s-au stăruit să-l discrediteze pe maestrul Dabija în faţa electoratului , aducîndu-i aminte că a scris o poezie despre comsomol încă pe timpul cînd îmbla la grădiniţă, că alte argumente nu mai aveau. Aşa şi d-stră încercaţi să atacaţi, iar cînd se termină argumentele vă aninaţi de cuvinte, de scris, demonstrîndu-vă capacităţile. Zău că mi-i ruşine de d-stră.

  Apropo acei doi din românia, nu-i mai ţin minte , nişte jurnalişti de prin Bucureşti, probabil Pavlicenco mai bine-i ţine minte, au dispărut după alegeri, tot aşa cum au tăcut un timp Burciu şi cu Praporşcic, reluîndu-şi misia în legătură cu alegerile anticipate, şi tot aşa veţi dispărea de pe blog şi d-stră după 29 iulie 2009. Îmi pare rău, da o să ne fie cam urît fără d-stră, care aşa şi nu aveţi curajul să vă prezentaţi.

  Şi după cum am mai spus, că există un singur adevăr, adică d-stră vă faceţi meseria, iar noi tot una vom face cum considerăm noi, adică membrii PNL. Şi aşi da un sfat şefilor voştri să nu vă mai sponsorizeze, că vă faceţi prost meseria. Atîta timp şi încă nu aţi convins-o pe Pavlicenco să se retragă din cursă, nemaivorbind de membrii PNL, care cu cît mai mult atacaţi, cu atît mai mult ne convingeţi, că decizia de a participa la scrutinul din 29 iulie a fost corectă. Aşa că slab lucraţi fraţilor, slab.

  Aşta se vede şi prin faptul, că nu puteţi măcar deosebi o femee de un bărbat. D.visătorul e lingvist şi trebuia să vadă deosebirile în gramatică măcar, dar nu… tace ca chiticul DE ce? Fiindcă sunteţi din aceeaşi, sai aceiaşi, gaşcă, şi executaţi orbeşte aceiaşi comanda.

  Şi atunci mă întreb: cu ce sunteţi voi mai buni ca gaşca VOROŞCA? Zău nu văd deosebirea….

 49. Pentru acer

  Draga acer, si eu sunt unul dintre doritorii de a face parte dintr-un partid, care intruneste membri ai societatii, cu interese si idealuri comune. In cazul de fata – PNL.
  De ce? Imi place sa comunic cu oameni destepti, consecventi, activi in societate, si nu invers – oameni care fac politica pentru bani. Asa sunt eu. Banii pentru mine nu sunt o valoare. Nu am mai multi bani, chiar nu-mi ajung pentru existenta normala a unui om, nu am patrimoniu si nici nu ma pot lauda cu „casa, masa, fini si nanasi”!

  Pentru mine este important sa nu dispara aceasta formatiune, care intruneste oameni, care au interese comune si se intilnesc pentru a discuta diverse aspecte din viata politica in tara in care traim si nu raminem in umbra cu calificativul de „indecis”. Pentru acest scop ma consider indreptatit sa dau un ban si sa nu primesc ceva material ca si recompensa. Vedeti ceva rau in asta?

  Dar in aspect mai larg, nu suntem chiar atit de naivi… Partidele sunt create pentru a ajunge la putere. Unora puterea le trebuie ca sa faca bani. Dar pentru a se tine la putere trebuie sa mai faca si ceva pentru popor.

  Asta au demonstrat-o pina acum partidele moldovenesti, care au fost la putere, inclusiv comunistii. Si unii, si altii au avut scopuri. La toti a persistat minciuna, poate mai mult nepriceperea si alte negativisme. La comunisti persista ceva de neiertat….teroarea si dictatura, tortura si dorinta de a baga frica in oameni si in special a concurentilor, pretendenti sa le „stearga” puterea din bratele lor criminale.

  Unu sau mai multe partide existente in societate pot fi o piedica in instaurerea vesnica a dictaturii, a inlocuirii unei puteri dictatoriale cu alta.

  Spre exemplu, ca si niste piedici in calea apelor dislantuite, care pot sterge totul in calea lor. Ca si chinii, care stau de straja, char daca sunt legati – ei latra si atentioneaza. Credeti ca sunt de prisos ? Eu nu cred asa.

  Partidele pot exista in timp si numar, chit pot. Daca nu pot – dispar. Apar altele. Dar unele pot fi destul de tari si alese masiv in societate de catre electorat, altele ramin in cercul lor de discutii si niciodata nu vor obtine mai mult, poate, daca nu-si propun si nu depun efortul necesar. Am dreptate?

  Dar partidele puternice nu au dechit sa fie cunoscute tuturor si sa fie votate de toti, la care le-au cazut bine in suflet. Este datoria acelor partide sa munceasca si sa chistije simpatia electoratului, si nu ale altor partide, care se doreste sa dispara din calea lor, „ca sa nu le incurce”.

  Maratonul cu bariere este un sport mai greu, dar are loc in clasamentul sportiv, are si campioni.
  Asta este baza democratica a societatii, in sensul activitatii partidelor politice, nu putem impune altceva. Fiecare partid cu ale lui…

  Este adevarat, acum avem o situatie critica si trebuie sa lasam teoria la o parte si sa facem toto pentru un chistig de cauza cu interes major in societate. De lasat teoria la o parte, o lasam.

  Dar cine are nevoie si de activitate concreta, cu implicarea tuturor partidelor democratice intru obtinerea idealului propus? Oare un apel la Jurnal TV catre toate alte partide este deajuns? Chite partide mai sunt pe acest esichier politic ?

  Daca asi fi eu unul dintre cei trei lideri din opozitia parlamentara, as insista sa solicitam intilnire cu activul celorlalte partide, indiferent, imi plac presedintii lor sau ba, asi considera ca avem nevoie de sustinerea reala pentru a ajunge masiv la sufletele electoratului. Chiar si o discutie pe pozitii neconditionate, dar fata in fata, pot da rezultate bune, mult mai bune, dechit apel de la ecran, care nu demonstreaza respectul fata de o parte din societate, unita in alte partide politice.

  Cum propuneti DVS sa inceapa partidele democratice extraparlamentare agitatia in teritoriu pentru aceste trei partide ? Haotic ? S-o ia inaintea lor, sa mearga dupa ei, sa imble in cruce, sa imprastie mesaje la discretia lor, chiar daca mesajele celor trei sunt strict reglementate, sa treaca, poate, in aceeasi localitate de 100 de ori si in alte localitati niciodata? Care poate fi efectul?

  Numai pozitiv sau pealocuri pozitiv, pealocuri negatic… De atare efect avem noi sau ei nevoie?
  Nu ! Cred ca daca aceasta activitate nu este coordonata, poate aduce mai multe efecte negative, dechit pozitive. Asa se intimpla in realitate in toate cazurile: in activitate economia, politica, in familie, in sport…in toate.

  In cazul dat, alegerile din 29 iule curent, ca sa nu avem efect absolut invers celui dorit, partidele extraparlamentare, daca nu sunt incadrate in activitate coordonata de catre coalitia CELOR TREI, prin intermediul organelor de conducere ale partidelor extraparlamentare, partidele extraparlamentare, in viziunea mea, ar trebui sa nu se ” bage” in alegeri cu liste proprii, dar nici sa nu se invirta printre picioarele celor TREI ca sa nu le puna piedici, chiar nedorite pe motive expuse mai sus. Ce se poate intreprinde, sigur fara efect negativ: unu – sa faca apel catre simpatizantii lor de a sustine, in viziunea fiecaruia, pe unul dintre cele trei partide democratice parlamentare; doi – in pochia lor, fiecare sa-si indrume toate cunostintele sa voteze pentru unul din cele trei partide.

  Cred ca asa si se va intimpla, pentru ca si eu am de ghind sa procedezi asa, deja asa si fac. Dar oare asa se poate obtine efectul major pozitiv ? Nu, calea cea mai buna ar fi fost cea din partea de sus a textului. Daca raminem la a doua posibilitate, vom avea ce vom avea, vom suporta toti consecintele, dar responsabilitatea pentru o tactica nechibzuita le va apartine liderilor CELOR TREI si partidelor conduse de ei.

  Anul 2011 va ridica in slava sau vor arunca la groapa, in functie de efectul-produs al celor TREI lideri-polittehnologi din alegerile din 29 iulie curent, unele partide si vor urma alte „trupe” pe scena teatrului politic din Republica Moldova. Mult scris din lipsa de timp. Ar fi fost posibil de scris in trei cuvinte, dar timpul este cel mai important, care nu ne ajunge si nu ne iarta niciodata…

 50. Pt visatorul

  Ar fi bine sa va schimbati numele, pt ca numai visator nu sinteti. Sinteti un om obraznic, care scrie sub anonimat.

  La toate aiurelile postate aici, raspund doar la un lucru. Mersi ca imi spuneti ca arat de 35-40 d eani. Am 56 de ani si fotografia e din 2007, de la alegerile locale. In rest – mai bine ati vizita alte bloguri, sa va spuna altii cine sinteti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *