Postarea vizitatorului „regret”: neunirea Opozitiei ar putea genera absenteismul

hora-unirii.jpgIata ce a scris vizitatorul „regret” pe tema actuala „Cum are de gind sa mearga Opozitia anticomunista in alegeri?”

„Pentru cine doreste sa cunoasca parerea mea: citesc postarile, dar nu comentez. Acum, insa, am decis sa-mi expun parerea.

Eu cred ca avem nevoie de o guvernare atractiva, care sa poata uni si conduce poporul /tzara/ intr-un mod democratic.

Poporul, dar nu numai o parte a poporului, asa cum fac si au facut in timpul sovieticilor si acum, de zece ani, comunistii. Ca si alte chiteva zeci de mii de alegatori, eu nu am votat AMN, PL sau PLDM. Nu am votat PCRM sau satelitii lor. Am votat lista partidelor care s-au unit si au dat dovada ca pot ceda si raspunde indemnului electoratului de unire a fortelor democratice de dreapta-lista MAE+PNL+PRM.

Votul meu, ca si voturile a chitorva zeci de mii de alegatori, s-a dus dracului… Si altii ca mine, au votat partide care nu au ajuns in parlament. Este alejerea fiecaruia, indiferent de motiv. De ce nu am votat AMN, PL sau PLDM?Pentru ca aceste partide ne-au razletit pe noi, alegatorii. Si inca pentru ca in listele lor au fost inclusi printre primii oameni vechi, mai putin activi si cu reputatie nu din cea mai buna. Ce s-a schimbat in comportamentul acestor partide dupa 5 aprilie si pina acum? Nimic. Ne bucuram ca nu au participat la alegerea Presedintelui comunist si atit! Nu este putin, dar nici destul!

Parerea mea si a zecilor de mii, care nu i-au votat nu s-a schimbat. Si nu din vina noastra. Numai din vina lor. Pina acum am urmarit in mass media numai aroganta si recomandari pentru partidele extraparlamentare de a “nu polua” electoratul, de a nu participa in alegeri si altele, care nicidecum nu ma incurajeaza sa cred ca avem o opozitie constructiva, care a inteles ce inseamna putere si ca aceasta ii apartine poporului. Refuzul de a unifica fortele existente, care ar putea fi un potential mai puternic in campania electorala, care i-ar aduna pe toti votantii sa voteze chiar si AMN, PL sau PLDM ma pune pe ghinduri ce voi face in ziua alegerilor repetate?

Voi merge la vot si voi vota ce nu am votat? Sau voi vota ce am votat? Si daca cei, pe care i-am votat nu vor participa la alegeri? Ce voi face?

Comportamentul /pina la alegerile parlamentare/ acestor trei partide parlamentare din opozitie poate imi vor lumina “mintile”. Poate voi vedea reprezentanti ai partidelor extraparlamentare pe lista unui partid din aceste trei si voi decide sa votezi acel partid. Dar daca nu?

Imi va sta mai “drag” unul dintre aceste trei partide netolerante, arogante, care nu tine cont de noi – prosti, dar multi? Nu. Si atunci ce fac? Votez de dragul votului, votez ce nu agreez? Votez persoane care nu pot intelege ca poporul este asa cum este el si trebuie sa il poti conduce, pe acest popor?

Cumva ma fac responsabil pentru alegerea unei opozitii, care nu-mi inspira incredere, pe care o gasesc incapabila sa instaureze democratia si dezvoltarea economico-sociala pe acest pamint? Ca doar au mai fost in Parlament si au facut foarte putin, unii chiar au fost foarte pasivi, altii, care au nimerit in Parlament pentru prima data nu sunt persoane cunoscute, care ar fi credibile la prima incercare. Nu au lasat urme vadite in activitatea lor de pina acum. Intr-un fel, nu sunt sigur ca vor face mare isprava in Legislativ.

Cred, ca partidele au frica sa nu nimereasca printre ei oameni care au indrazneala sa-si spuna punctul de vedere, sa indrazneasca sa nu sustina orbeste decizii, care contravin interesului poporului /ca doar nu toti dintre actualii parlamentari din partidele de opozitie sunt curati ca lacrima/.

Cred ca as prefera sa stau acasa si sa nu particip la instaurarea altei grupari nedemocratice, care nu intelege ca interesul poporului este mai presus ca interesul gruparilor partidelor. Poate vor da dovada de comportament civic si vor uni electoratul, daca nu vor sa se uneasca intre ele, partidele. Poate.
Si chiti vor proceda ca mine? Vom vedea. Cine doreste votul meu – sa fie dragut si sa tina cont si de parerea mea. Si de parerea multora ca mine.

Sa fie adevarati ghinditori si sa devina atractivi si pentru electoratul, care mereu voteaza comunistii. Sa uneasca fortele, care sa ajunga in fiecare casa, la fiecare om! Sa nu fie trufasi si setosi de putere de dragul puterii. Ca pina acum asa pare sa fie. Inca puterea nu au obtinut-o, dar se comporta aproape la fel ca si comunistii. Si cu atare aere nu vor obtine destule voturi ca sa instaureze puterea in stat. Si vom ramine cum suntem sub regim comunist nu din vina noastra ci din vina lor, a partidelor! Cum a fost si pina acum!

Ma poate cineva judeca ? Se vor gasi destui judecatori. Dar judecata lor nu ma poate face sa-mi schimb parerea! Numai comportamentul celora, care pretind sa preia puterea, ma poate convinge sa votez un partid parlamentar din opozitie. Si nu de unul singur… Ma poate face sa conving si multi prosti ca mine. Atit de putin ii trebuie unui om… – convingerea ca alege corect! Sa dea Domnul sa nu fiu fortat sa stau in casa in ziua alegerilor.”

Loading Facebook Comments ...

64 Comments

Add a Comment
 1. Si iata ce-i raspund eu astazi lui regret pentru a nu regreta ulterior:
  Votati PCRM, care este cel mai puternic si mai atractiv partid de pe mapamond!!!!

 2. Mai rau ca Voronin nu va fi… oricum mai bien va fi…. Is indiferent cine conduce, cel mai principal lucru este sa conduca corect, si sa dezvolte tara. !

 3. Pentru Vlad
  Nu voi urma sfatul DVS, d-le Vlad!

 4. Pt Vlad

  As putea spune doua lucruri.

  1. Numai muierile disperate ridica fusta si isi exprima prin acest gen indecent ceea ce se satura sa spuna in cuvinte.

  2. Barbatii nu rezista la discutii, nici verbale, nici in scris, in special cu femeile neproaste. Si atunci fac la fel ca femeile care ridica fusta si din fata, si din spate si isi exprima dezgustul, ciuda, minia etc. Nu va pare ca procedati adeseori asa? Mie mi se pare.

  3. Si regret ca am fost nevoita sa ma explicitez printr-un asemenea exemplu.

 5. Pentru YSA
  De acord, mai rau ca Voronin poate fi doar Voronin!
  Si eu sunt indiferent de cine va fi condusa tara, cel mi principal lucru este sa o conduca corect si sa dezvolte tara.
  Voi vota pentru acei, care vor conduce corect, si vor dezvolta tara! La prima convingere.
  De data aceasta foarte multi nu au aceasta mica convingere….
  Poate vine ea, convingerea. Pina la alegeri mai este timp. Sa-l valorifice partidele parlamentare din opozitie.
  Abea astept comportamentul lor civilizat si convingator. Sa uneasca societatea /electoratul/ prin includerea oamenilor onesti si de buna credinta in listele lor….Sa nu dea cu piciorul in voturile noastre.

 6. Pentru D-na Pavlicenco
  Citesc cu ineres blogul DVS, dar nu comentam. Regret comentariile unora la postarile DVS.
  Doriti sa-mi spuneti si mie, de ce ati considerat prima mea postare in text separat ?
  Am vazut ca si textul Valenta l-ati postat in mod special.
  E o regula, pe care o respectati sau din greseala?

 7. Pt regret

  Postez in prima pagina textele primite de la vizitatori care, in opinia mea, sint interesante sau instructive.

  De ce am spus ca va prindeti paiele in cap? Pentru ca s-au napustit recent toti cu postari agresive, de aveam senzatia ca numai un topor in mina le lipsea. Am spus-o ironic, desigur, dar regret si eu ca oamenii parca alearga mai intii sa creada NUMAI intr-un fel, apoi sa creada iarasi NUMAI intr-un fel din alta parte. Nu se accepta discutii adevarate si cautarea de idei si solutii.

 8. flowers_of_liberty

  Am scris mai demult ca pentru AMN ar fi bine sa mearga pe lista PLDM in viitoarele alegeri pe motivul ca singur AMN risca sa nu treaca pragul de 6%. Formula cu PL si cu PLDM cred ca va fi foarte reusita, Chsinaul va vota cu PL, raioanele vor vota cu PLDM, participarea AMN pe lista PLDM va anula dorinta unora de a vota cu partide care stiu din start ca nu vor trece pragul electoral, dar contrar acestui fapt participa la scrutin. Cred ca aceste partide mici nu trebuie sa participe la aceste alegeri separat daca cu adevarat sunt niste partide democratice si pretind sa devina pe viitor partide mari. Solutia pentru ele ar fi sustinerea neconditionata acordata PL, PLDM, AMN fiindca situatia din RM este acum o situatie neobisnuita, cand fiecare vot va fi foarte pretios nu atat pentru partidele care vor obtine acest vot dar va fi de-o importanta colosala pentru noi toti chiar si pentru cei care din motive neclare sau mai putin clare vor vota cu PCRM si cu alte partide care nu au sansa sa acceada in viitorul parlament. Cei care suntem pe faza schimbarii ordinii lucrurilor din RM trebuie sa gasim cat mai repede solutia comportamentului nostru in aceasta perioada preelectorala si in campania propriu zisa sa intram determinati si uniti nu pe liste dar in cugete. Rezervele personale care le aveam fata de d-nii Filat, Urechianu si Ghimpu au ramas, dar aceste rezerve sunt infime in comparatie cu sansa pe care o avem cu totii pentru a demola actuala putere in frunte cu Voronin. Si daca rezervele noastre fata de PL, PLDM, AMN sunt atat de importante incat ne vor determina sa nu le sustinem in alegeri atunci trebuie sa constientizam ideea precum ca automat ne inscriem in randul sustinatorilor comunistilor aruncand aiurea un vot care putea fi acordat sperantei noastre comune in mai bine.

  Le-as propune partidelor care si-au incercat norocul in campania electorala precedenta dandu-si pe fata valoarea in context electoral, poate nu valoarea lor pretinsa si de de ce nu chiar veritabila, dar votul din 5 aprilie a fost un test care a elucidat care sunt preferintele alegatorilor in pofida tuturor justificarilor care sunt pe alocuri si corecte. De aceea si MAE, si PC, si PNL, si restul partidelor cu adevarat anticomuniste chiar pe parcursul acestei saptamani ar fi cazul sa se aprecieze ce fac si cum fac, dar principalul sa nu porneasca negocieri interminabile care vor dura foarte mult timp si nu vor da nici un rezultat, simt aceasta, dar vor consuma atentia oamenilor si vor diminua interesul acestora pentru alegerile anticipate. Si nu neparticiparea partidelor pe-o lista comuna va determina participarea mica la alegeri, dar galagia care se poate incepe in jurul acestei liste commune si negocierilor in jurul ei, creand impresia pentru oamenii simpli ca iata, vor toti in Parlament cu orice pret! Si aceste actiuni vor fi iarasi niste puncte aduse in favoarea PCRM!

  UCM, PSD, PD si alte partide care vor cu tot inadinsul sa participle la scrutin ar fi bine sa participle pe-o lista comuna avand sanse sa treaca pragul electoral, dar ne dam bine seama ca aceasta lista va fi ulterior sursa voturilor de aur, voturilor tradatoare etc.daca va fi nevoie, deaceea ar fi bine ca aceasta lista sa nu acumuleze 6%.

  Iata cam asa anticipez ca ar trebui sa fie comportamnetul si pozitia celora care vedem Moldova fara comunisti si fara sateliti, celora care suntem cu adevarat proeuropeni, celora care cu adevarat dorim un viitor frumos pentru copii si nepotii nostri, celora care vrem sa apucam o perioada din viata cu care sa nu ne fie rusine ca am trait pe acest Pamanat.

 9. Ptu d. Pavlicenco
  Nu ma supara prea tare napustirea netolerantilor asupra scrisului meu.
  Vad ca DVS reactionati /uneori/ destul de agresiv. Cred ca cineva urmareste scopul sa va scoata din sarite si DVS le oferiti placerea…
  Eu nu mi-asi pierde timpul /si mai ales nervii/ cu atare elemente, care poate sunt pe postura de intriganti. Asi trece cu „glume” si nu le-asi oferi sansa….
  Daca se napustesc asupra mea, nu e o problema a mea, este o problema a lor…

 10. Orice vot in alegerile anticipate pentru aceste 3 partide de opozitie va fi de aur. Ei pe noi nu neau dezamagit, nu neau tradat, dar noi acum ii invatam cum sa se uneasca, cu cine sa se uneasca.Dupa razboi -multi eroi.In loc sai sustinem NECONDITIONAT noi le dam sfaturi ce si cum sa faca.Si daca ei nu inteleg incepem sai amenintam ca putem pune bete in roate.
  MAE+PNL+PRM au acumulat in alegerile trecute aproximativ tot atitea voturi citi membri au ei.DE aici se vede clar ce pot ei ori ce stucturi au ei in terioriu.
  REGRET daca nu tiai schimbat parerea despre partidele de opozitie nu demonstreaza vina lor dar nivelul tau de inteligenta, deoarece nu intelegeti niste lucruri elementare:cine e dusmanul Nr1 al poporului,cine se lupta cu el nu numai o face pe „superdesteptul”, si ca trebuie sai sustinem NECONDITIONAT.

 11. Doamna Pavlicenco,ati spus ca il stimati pe flowers_of_liberty -postatii si acum comentariul lui pe prima pagina ori D-stra postati numai ce coincide cu ideile proprii.
  Bravo flowers_of_liberty!!!

 12. Pt Grigore

  Blogul este si un instrument pentru a influenta opinia publica asa cum vrea posesorul. Nu mi-as permite niciodata sa-i spun cuiva ce sa puna pe blog si ce – nu. Faceteti-va blog si puneti ce vreti. flowers_of_liberty!!! poate avea opinia lui, dar noi avem legea, la care el nu s-a referit. Vreau sa se refere la fragmentul din lege postat, ca si dumneata. Dupa care sa mai vedem cine si ce spune…

  „Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

  (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

  a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

  b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

  c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

  d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

  (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

  a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

  b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

  c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;”

 13. chiar trebuie eu sa va amintesc ca ati vrut o lista comuna cu PLDM, si ca ati vrut sa ocupati jumatate din lista, pentru ca PLDM era cotata cu 6% iar PNL+MAE in suma 6,2% ?

  mai tarziu ati facut singurei lista voastra comuna la care ati aplicat aceeasi adunare banala, la care ati mai inmultit cu 2 sau 3 ca sa aveti 10% in sondaje reale, insa doar 1% din voturi reale?

  faceti o favoare omenirii. declarati ca sustineti PCRM sau opozitia, oricare va e mai aproape, si nu mai apareti in public pana dupa anticipate.

 14. 8
  Uraaaaaaa, fratilor, LUPU a iesti din PCRM,
  chiar daca ar fi un truc, oricum,
  PCRM deja se va prabusi din interior.
  Si se va prabusi definitiv!
  Laudat sa fie Domnul, care implineste Cuvintuil Sau!

 15. Pt. dna Pavlicenco
  Va credeam educata si cu bun simt, dar…
  Nu avem oare dreptul sa avem atitudini ironice fata de unele opinii?

 16. Pt Grigore
  Din cate cunosc, la alegerile trecute MAE+PNL+PNR au acumulat mult mai putine voturi decat numarul membilor acestor partide.
  Ma intreb, oare cati membri de partid vor vota pentru PNL la alegerile viitoare?

 17. anticriminal=anticomunist

  la alegerile din 5 aprilie, nu am facut parte din acei alegatori care vedeau peisajul politic cu ochii lui „regret”.
  Pe acest blog am descoperit alta fata a politicii noastre, adica alt aspect al ei cu alte fete.
  Daca se invocA deseori pericolul ca cele 3 partide de opozitie, daca vor obtine puterea, „nu vor fi cu nimic mai buni, decat comunisti” – un argument absurd la prima vedere, atunci astazi inteleg de ce.
  Evorba de… pluralism,oameni buni, pur si simplu. Pluralism este principiu Constitutiei noastre atat demultsfidate in ultimul timp. Or, comunistii nostri sunt exresia cancerului din societatea noastra. NUMAI TOATA SOCIETATEA AR FI CAPABILA SA INVINGA ACEASTA MALADIE.

  Deci, optez pentru participarea la alegeri a partidelor extraparlamentare. SA fie gasita si acceptata numai o formula optima : lista comuna asa ori altfel.

  Va doresc succes!

  PS: Nu PL, PLDM sau AMNsunt aroganti in esenta. Adica da ei pot fi foarte aroganti. INsa aceasta aroganta despre care vorbiti, „regret”, vine de la noi alegatorii – adica de la mentalitea MARGINITA a noastra de a cauta „UN SALVATOR”. Noi – majoritatea(?), prin asteptarile noastre fataliste – le conditionam acest comportament sfidator la adresaopozitiei extraparlamentare. Or, salvatorii nostri suntem noi, si puterea politica NE apartine.

 18. Dna Pavlicenco, o intrebare personala.
  Cu ce fel de barbati ati avut fericirea sa comunicati, de v-ati facut asa impresii eronate?

 19. Pt Grigore

  Noi am fost mereu pe aceeasi baricada si nu trebuie sa ne spuneti ca „dupa razboi – multi eroi”. Am fost mereu eroi, dar alegerile la noi nu vad sa fie o competitie de convingeri, idei, vointa, ci financiara. Daca la convingerile si principiile noastre aveam mai multi bani, PNL, aveam si succes.

  Fiecare are dreptul sa dea sfaturi, nu e obligatoriu sa tii cont. Oare Constantin Tanase nu ne prea da sfaturi?

  MAE+PNL+PRM aveau sa acumuleze cu mult mai mult daca nu erau atacuri masive din cauza presei aservite, in special aservite PLDM si PL, din cauza analistilor aserviti, ca sa nu spun cumparati de PLDM, din cauza sondajistilor care sint cumparati implicit, si nu d enoi, din cauza inaccesului la Radioteleviziune. Deci nu au fost conditii democratice in alegeri nici chiar daca excludem comunisti.

  Noi participam la alegeri pentru ca asa ne forteaza legea si nu ne vom dizolva ca vreti dumneata sau adeptii dumitale, ori PL-PLDM-AMN.

  Parerea mea: chiar daca noi vom participa, vom lua putin ori ne vom retrage in favoarea cuiva, totuna nu cred ca cele trei partide vor lua 62 de mandate. De-ar lua 41 macar cit au luat acum.

  Si daca e asa, ce ar fi de facut? Ca sa nu fie invinuite ca nu au capacitatea de dialog cu cei pe care si-i doresc aliati – dar e normal, ca democrati, sa si-i doreasca, adica sa nu fie ca si comunistii, sa-si transforme concurentii in dusmani de moarte – sa cheme la dialog in asa formula aproximativ – PL – cu MAE, PLDM cu PNL, AMN – cu PC, Moldova Unita, Tarlev, PD, PSD. SI DACA, IN ACEASTA FORMULA, VOR LUA 65 MANDATE, DAR S EVOR GASI TRADATORI, ACESTE TREI PARTIDE VOR IESI INVINGATOARE.

  Dar daca nu vor face asa, inseamna ca vor lua putin prin descurajarea segmentelor de electorat ce simpatizeaza aceste partide si, in loc, sa le atraga prin respectul fata de conducatorii lor si prin dialog, ii vor respinge sau ii vor transforma in absenteisti. Tineti minte ce va spus, o asemenea stare de spirit este expusa si pe blogul meu si eu accept adevarul acesta.

  Daca nu vor face asta, vor ramine cu multi bani cheltuiti, cu aceleasi mandate si cu regretul ca nu au cumulat toate fortele si energiile. Dar va fi foarte tirziu. Miza noastra acum nu sint parlamentarele, ci localele, de aceea ne inscriem in cursa, ca sa ne salvam partidul pentru viitoarele locale.

  Pe noi nu ne-au votat nu pentru ca nu ne simp[atizeaza, ci pentru ca nu au crezut in forta si sansa noastra si chiar ai nostri au votat pt alte partide. Ceea ce nu inseamna ca acele trei partide pot umili pe cineva, pt ca umilesc pe sprijinitorii nostri. Si nimeni nu se inalta umilind pe altcineva, mai ales care, pe timpuri, au muncit, poate, chiar pentru cineva din cei aroganti astazi.

  Noi intelegem cu totii prea bine cine e dusmanul Nr.1 al romanilor, dar nu intelegem de ce comunistii si liderii partidelor parlamentare zise democratice sint la fel de intoleranti. Nu vedem diferenta. Si-atunci intervine lehamitea, descurajarea, depresia, dezinteresul, absenteismul. Asta vreti? Asta va fi si vina va reveni celor mari si tari, nu celor „mici si galagiosi”…, cum spune „profetul peledemist.”

 20. Pt Gavril

  Nu vorbiti minciuni. NU am cerut 50 la 50. Cind PNL a negociat cu PLDM era 5 la 1. Cind a negociat MAE cu PLDM noi le-am aratat sondajele, de la IDIS Viitorul. Daca nu le-au placut, trebuiau sa vina cu parerea lor. Dar nu au venit, pentru ca, in esenta, nu aveau acest scop de unire a eforturilor.

  Noi aveam sa luam mult, dar nu am avut puterea sa contracaram argumentul „nesansei”, ceea ce va fi si acum. Dar nu vom diaparea de pe arena politica, pt ca nu sint rezolvate problemele si nu credem orbi ca cineva care se teme de cuvintul roman, de iesirea din CSI, de NATO poate rezolva aceste probleme fundamentalke pentru destinul euratlantic, democratic si romanesc al RM.

 21. Pt Vlad

  Sa inteleg si cumva ca „nu sint educata” si „nu am bun simt” sint ultimele argumente ale unui vizitator epuizat al blogului?

  Cit priveste articolul lui Tanase – iata raspunsul meu – deocamdata „foarte echilibrat” , ca Tanase a declarat ca se teme sa nu fie rastignit pe unele bloguri (acest raspuns i l-am dat si lui Grigore)…

  Noi am fost mereu pe aceeasi baricada si nu trebuie sa ne spuneti ca “dupa razboi – multi eroi”. Am fost mereu eroi, dar alegerile la noi nu vad sa fie o competitie de convingeri, idei, vointa, ci financiara. Daca la convingerile si principiile noastre aveam mai multi bani, PNL, aveam si succes.

  Fiecare are dreptul sa dea sfaturi, nu e obligatoriu sa tii cont. Oare Constantin Tanase nu ne prea da sfaturi?

  MAE+PNL+PRM aveau sa acumuleze cu mult mai mult daca nu erau atacuri masive din cauza presei aservite, in special aservite PLDM si PL, din cauza analistilor aserviti, ca sa nu spun cumparati de PLDM, din cauza sondajistilor care sint cumparati implicit, si nu d enoi, din cauza inaccesului la Radioteleviziune. Deci nu au fost conditii democratice in alegeri nici chiar daca excludem comunisti.

  Noi participam la alegeri pentru ca asa ne forteaza legea si nu ne vom dizolva ca vreti dumneata sau adeptii dumitale, ori PL-PLDM-AMN.

  Parerea mea: chiar daca noi vom participa, vom lua putin ori ne vom retrage in favoarea cuiva, totuna nu cred ca cele trei partide vor lua 62 de mandate. De-ar lua 41 macar cit au luat acum.

  Si daca e asa, ce ar fi de facut? Ca sa nu fie invinuite ca nu au capacitatea de dialog cu cei pe care si-i doresc aliati – dar e normal, ca democrati, sa si-i doreasca, adica sa nu fie ca si comunistii, sa-si transforme concurentii in dusmani de moarte – sa cheme la dialog in asa formula aproximativ – PL – cu MAE, PLDM cu PNL, AMN – cu PC, Moldova Unita, Tarlev, PD, PSD. SI DACA, IN ACEASTA FORMULA, VOR LUA 65 MANDATE, DAR S EVOR GASI TRADATORI, ACESTE TREI PARTIDE VOR IESI INVINGATOARE.

  Dar daca nu vor face asa, inseamna ca vor lua putin prin descurajarea segmentelor de electorat ce simpatizeaza aceste partide si, in loc, sa le atraga prin respectul fata de conducatorii lor si prin dialog, ii vor respinge sau ii vor transforma in absenteisti. Tineti minte ce va spus, o asemenea stare de spirit este expusa si pe blogul meu si eu accept adevarul acesta.

  Daca nu vor face asta, vor ramine cu multi bani cheltuiti, cu aceleasi mandate si cu regretul ca nu au cumulat toate fortele si energiile. Dar va fi foarte tirziu. Miza noastra acum nu sint parlamentarele, ci localele, de aceea ne inscriem in cursa, ca sa ne salvam partidul pentru viitoarele locale.

  Pe noi nu ne-au votat nu pentru ca nu ne simp[atizeaza, ci pentru ca nu au crezut in forta si sansa noastra si chiar ai nostri au votat pt alte partide. Ceea ce nu inseamna ca acele trei partide pot umili pe cineva, pt ca umilesc pe sprijinitorii nostri. Si nimeni nu se inalta umilind pe altcineva, mai ales care, pe timpuri, au muncit, poate, chiar pentru cineva din cei aroganti astazi.

  Noi intelegem cu totii prea bine cine e dusmanul Nr.1 al romanilor, dar nu intelegem de ce comunistii si liderii partidelor parlamentare zise democratice sint la fel de intoleranti. Nu vedem diferenta. Si-atunci intervine lehamitea, descurajarea, depresia, dezinteresul, absenteismul. Asta vreti? Asta va fi si vina va reveni celor mari si tari, nu celor “mici si galagiosi”…, cum spune “profetul peledemist.”

 22. Citesc uneori postarile din acest blog fara a ma implica in discutie, cu respect nefortat pentru fiecare paricipant la dezbatere. Dar se intimpla ceva in lumea aceasta, care ma face sa ma tem si de voi, cei ce incercati a va numi demn OPOZITIE. De ce presati pe fiecare ” daca nu e cu voi, este comunist”? Asta este democratie? Voi coplesiti prin faptul ca va considerati cei mai drepti, mai curind vreau sa votez pe cineva care isi atribuie calitati omenesti , nu se considera Dumnezeu , pe acei care sunt constienti ca POPORUL este foarte diferit si trebuie sa stii sa fii inteligent si cu cei care nu au votat cu voi.
  In viziunea mea AMN-ul a pierdut mult prin agresiunea care a demonstrat-o . Chiar daca cistiga „Opoziţia” trebuie sa fiti destepti , manifestind tact si corectitudine. Poporul (cum il numiti mai sus) nu se prea descurca in doctrine politice, dar este destul de sensibil la agresivitate, intoleranta.
  Dna Pavlicenco, ati ramas una din putinele pe care lumea o considera adevarata Doamna , nu va suparati, dar mesajul pentru Vlad, este inadmisibil. Poate il stergeti?

 23. Pt Tepes

  Barbati politici. Putini fac exceptie. Au bani, dar sint slabi.

 24. Pt dna Pavlicenco,
  Am citit doar primele randuri, urmeaza sa lecturez in urmatoarele minute. Ma mir insa cum de reusiti sa scrieti atata

 25. Pt Sony

  Mersi pt opinia postata. Cit priveste ceea ce i-am spus lui Vlad este ca nu-mi plac barbatii care procedeaza ca unele muieri. Eu nu ma consider muiere, mai curind sint rezistenta cum ar trebui sa fie un barbat. Dar vad ca adeseori, vizitatorii inariti din cauza lipsei de argumente, recurg la lucruri rautacioase. le-am aratat ca si eu pot fi daca nu adopta un stil de discutiie civilizat. Poate va invata sa discute altfel. Eu i-am demonstrat-o prin multe postari anterioare, pe care parca le apreciaza, parca , pina la urma, e platit din nou, cum a preferat sa spuna, „tine tot cu cioroiul”. Chiar daca cioroiul e de pe partea dreapta a esichierului politic. Sa ma respecte si-l voi respecta. Eu am aratat ca pot respecta, dar pina la un punct, ca mai este, cum spunea liberalul roman, „masura”.

 26. Pt Vlad

  Uite-asa sint eu rapida la „rele”…

 27. pt. dna Pavlicenco
  1. De ce sugerati ca MAE sa se lipeasca de PL, iar PNL de PLDM. Oare nu ati fost cu MAE aliati pana de curand, sau poate deja v-ati certat. Daca judecam dupa doctrine, poate locul PNL ar fi pe lista PL, iar al MAE cu PLDM, caci sunt parca crestin-democrati, iar PLDM populari, deci de centru-dreapta. Desigur, astea sunt doar jonglerii verbale…
  2. Faceti abstractie de Lupu si nu ninteleg de ce, caci intelegem ca el va fi o locomotiva electorala buna

  Iata ce scrisem eu la 3 iunie pe blogul dlui Petrencu. Bineinteles e o opinie a unui arheolog, care este profund subiectiva:

  Am auzit sau citit opiniile mai multor analisti, precum Bogatu, Botan, Munteanu, Negru, Popov s.a., care inclina sa creada ca ideea unei listei comune in conditiile actuale ale RM are mai multe dazavantaje decat avantaje. Poate, intr-adevar, ar fi bine ca opozitia sa miarga cu doua liste.
  Pe dreapta, PL, care ar putea lua pe aceeasi lista oameni din MAE, PNL, PNR, cu conditia obligatorie ca aceste mici partide sa se disfiinteze, urmand a fi absorbite de PL. Altfel, devenind deputati datorita lui Chirtoaca-Ghimpu, liderii acestor mici partide imediat se vor rupe de PL si isi vor face jocul lor ingust.
  A doua lista, ar cuprinde in principal PLDM+AMN, pe care ar putea fi inclusi oameni de buna-credinta din PD, PSD, UCM, nu stiu daca si liderii acestor din urma partide, care ar putea fi o piatra de moara pentru Filat si Urechian. Conditia e aceeasi, fie oamenii respectivi adera la partidele parlamentare, fie partidele mici dispar, daca liderii lor vor fi inclusi pe lista.
  Ideea unui bloc de centru, fara Lupu in frunte, nu are cred sorti de izbanda in conditiile actuale, iar voturile adunate de oameni precum Nantoi, Serebrean, Petrache, prin redistribuire ne-ar putea costa scump, in conditiile cand ne convingem ca un mandat de deputat a costat enorm.
  Ceea ce ne dorim cu totii este victoria OPOZIRTIEI in viitoarele alegeri si pentru ca s-o obtinem e nevoie de implicarea totala a intregii societati civile. Cred ca liderii partidelor mici ar trebui sa lase din ambitiile lor mari si sa faca totul pentru doborarea lui Voronin. Pentru oameni de buna-credinta care vor pune din greu osul la bataie se vor gasi niste functii ulterior, daca cu tot dinadinsul vor dori sa le aiba.
  Am uitat de Rosca, dar noi stim bine ca el va fi platit din gros de Voronin sa atace si mai murdar opozitia adevarata. Cu tot efortul depus insa Rosca cred ca acum nu va lua mai mult de 1-2%

 28. Pt dna Pavlicenco
  Scrieti mult, dar din pacate fara sa reusiti sa „ganditi” multe lucruri.
  Repostez un ultim aliniat al text. Dvs.

  Noi intelegem cu totii prea bine cine e dusmanul Nr.1 al romanilor, dar nu intelegem de ce comunistii si liderii partidelor parlamentare zise democratice sint la fel de intoleranti. Nu vedem diferenta. Si-atunci intervine lehamitea, descurajarea, depresia, dezinteresul, absenteismul. Asta vreti? Asta va fi si vina va reveni celor mari si tari, nu celor “mici si galagiosi”…, cum spune “profetul peledemist.”

  VA intreb: Chiar sunt la fel de intoleranti? Chiar nu vedeti diferenta? Dupa asemenea „complimente”, ma tem ca nu veti fi aceptati de nimeni, poate doar de… TATUCUL VORONIN

 29. Dna Pavlicenco, comentariul postat la 17.05 de dstra este cu adevarat starea de spirit a multor oameni, speriati de agresiunile democratilor, dezamagiti de actiunile lor. Nu stiu de ce se crede ca oamenii doresc totdeauna sa fie pe baricade, nu cred ca este adevarat. Se doreste cu adevarat a te simti sigur cu o putere reprezentativa de incredere. Sa va ajute Domnul, sunteti una din putinele care indraznesc sa spuna azi adevarul despre partea financiara a situatiei, care a creat acest decalaj. Pe lista lor se vede bine culoarea banilor, iar noi, cei care muncim pentru alti bani, de alta culoare, nu ne vedem „dositi” la „peretele sigurantei”lor. Cred ca trebuie sa va faceti auziti la locale, cum spuneti, dar feriti-va de moto-uri fasciste, incercati sa explicati lumii ca au toti pentru ce sa va respecte, indiferent de faptul pe cine au votat anterior.
  Cu respect mult.

 30. REPOSTEZ (JURNAJ DE CHISINAU):
  17:24 // Petru Bogatu: Plecarea lui Lupu este o lovitură serioasă pentru PCRM care părea până acum monolit
  Comentatorul politic Petru Bogatu a declarat că era de aşteptat ca Marian Lupu să părăsească PCRM, ţinând cont şi de aluziile făcute de el in ultimul timp in presă.

  „Este totuşi o surpriză, deoarece e pentru prima dată cand un inalt reprezentant al PCRM părăseşte partidul, trantind uşa. Cand zic trantind uşa, am in vedere criticile pe care le-a adus PCRM. Înţelegem din declaraţiile sale că nu va adera la vreunul din partidele parlamentare de opoziţie. El dă de înţeles, totuşi, că va adera la o altă forţă politică şi nu este exclus să incerce coagularea in jurul său a unor partide extraparlamentare de orientare social-democrată care acum se află in derivă şi sunt gata să accepte aceste servicii ale lui Marian Lupu”, a spus comentatorul.

  El este de părere că Marian Lupu „va deveni o piesă politică importantă la viitoarele alegeri”, iar plecarea sa din PCRM „este o lovitură serioasă pentru acest partid care părea până acum monolit”.„Pentru o anumită parte din electoratul comunist, in special pentru cel instruit, Marian Lupu simboliza viitorul PCRM. Deci este o lovitură grea pentru partid care ar putea nu doar să-i prejudicieze imaginea, ci şi să afecteze, intr-o anumită măsură, scorul electoral”, a conchis Petru Bogatu. (Imedia)

 31. Pentru interesati
  Da, eu sunt prost, dar prosti ca mine sunt mai multi dechit destepti in societate. Si noi, prostii, tot nu acceptam sa votam orb niste liste, care contin oameni ce pun interesul personal mai presus dechit al nostru, al poporului, fie ei de orice culoare.
  Nu au deechit sa se considere cei mai buni, daca ei cred asa.
  Trebuie sa credem si noi asa. In tara sunt multi oameni emeriti, destepti, onesti si cumsecade. Chiar si in alte partide. Sunt ei tratati toti ca niste tradatori?
  In ce baza logica? Cine, Chind si pe cine a tradat?
  Sau poate suntem de acord cu ultimul alineat din articolul „Un pol social-democrat nu e un moft” de C.Tanase din „Timpul de azi ?
  Scrie asa: Chit priveste formatiunile conduse de A.Petrencu si V.Pavlicenco, situatia e mai simpla: Cu ei nu trebuie sa se poarte niciun fel de negocieri, ei trebuie sa fie lasati sa mai piarda inca o data alegerile, care vor fi ultimele in viata lor.”
  Pai eu nu am uitat cum citeam cu incredere toate ziarele si articolele din Flux, scrise de C.Tanase si am votat intotdeauna la indemnul lui cu Rosca!
  Unde am ajuns? Aici!
  De ce sa votez si acum asa cum imi spune C.Tanase, cu incredere, pentru cine sa votez?
  De ce sa nu discute cu partidele extraparlamentare si sa le propuna sa nu participe la alegeri si inca si mai mult, sa-i roage sa convinga sustinatorii si membrii lor, ba chiar sa munceasca fara crutare de sine si sa atraga si chit mai multi alegatori din cei ai comunistilor si din acolitii lor, din cei pasivi sau indecisi sa vina si sa voteze aceste trei partide, doar este vorba de interes national?!
  In primul rind este datoria acestor trei partide sa dea dovada ca ei nu au uitat ca puterea este a poporului si ei il reprezinta pentru perioada pentru care sunt alesi!
  Este o chestie de principiu!
  Se vor alesi, sa fie capabili sa lase orgoliul mai jos, sa inteleaga – noi dorim sa ne alegem reprezentantii nostri in parlament, capabili sa inteleaga ca si de noi depinde daca vor nimeri ei sa ne conduca ori nu.
  Oricum, daca vor tine-o tot asa, nu au nicio sansa! Vor nimeri in Parlament, se vor considera mari si tari, dar vinovati ca nu au colaborat cu propriul popor, care a dorit sa fie respectat, indiferent de apartenenta politica a electoratului.
  Poporul trebuie sa fie considerata o forta si anume el trebuie sa fie consolidat de catre partidele care isi propun sa vina la chirma tarii. Daca nu pot aduna poporul, asa cum este el, cum il vor conduce? Ce viitor ii rezerva?
  In rest, probabil, partide multe sunt si vor disparea unele, vor aparea altele si tot asa. Si nimeni nu le va opri, pentru ca mai multe partide existente sunt niste „fortarete”, in care stau de veghe numai unii, care ghindesc absolut la fel si pluralismul de opinie nu se accepta, ca forma de rezolvare a problemelor existente, prin vot democratic. Miroase a patroni si a patronat, la fel ca si in prezent: Voronin este ales presedinte, dar de fapt este Patronul tarii. Eu nu am nevoie de patroni. Doresc sa votez curajos oameni cumsecade, care pot fi flexibili si concilianti, care pot intelege oamenii si se ghindesc cu adevarat la viitorul lor. Neglijarea a macar unei parti din popor nu inspira incredere, dar ei anume asta fac.
  Si cei din alte partide democratice nu sunt mai rai ca ei, poate sunt chiar mai buni. De ce sunt public neglijati, si nu rugati sa accepte realitatea si sa le ajute sa vina ei, marii, la putere? Au de unde neglija? E dreptul lor sa decida, dar si dreptul meu sa decid – ii votez sau nu. Ei ce aleg? Sa ma neglijeze? Sa ne neglijeze?
  Si eu aleg – sa-i votezi sau sa nu-i votezi! Oricum, mai toti au destule pacate in trecut si nu garanteaza ca s-au lasat de SATAN.
  Dar responsabilitatea le va apartine pentru ce se va intimpla!
  Mai putin este vinovat cel de voteaza dechit cel de doreste sa fie votat.
  E una sa fii votat sef de partid in partidul tau si este alta sa doresti sa fii votat de popor, ca sa il reprezinti si sa il conduci.
  Puteti sa ma criticati pina la ameteala. Sunt convins ca scriu ce ghindesc. Scimbati-mi ghindirea prin fapte concrete si voi comenta altfel.
  Multi ghindesc si vor proceda la fel ca mine…..

 32. flowers_of_liberty

  Cine nu a votat cu Rosca pe timpuri? Cine a anticipat ca va face ceea ce a facut el? Cine nu a avut frica ca cineva din PLDM, AMN si mai putin PL nu vor vota pana la urma un presedinte propus de PCRM? Si daca avem iarasi alegeri anticipate ce sa votam? MAE, PNL, PC, PNR, pe Lupu? Am votat in alegerile trecute pentru MAE! Imi justific completamente votul acordat! Nu gasesc unde am gresit!

  – MAE a avut o campanie electorala moderna, – Au mers pe mana nu unui singur lider, dar au facut imagine pentru trei lideri, – Au gasit o nisa care s-a vrut aducatoare de puncte si anume lupta contra coruptiei, mesajul anticomunist fiind pe planul doi din motive pur piaristice si nu din motive precum ca MAE ar fi fost un partid procomunist sau aliat al acestora, – Pentru MAE au lucrat cu adevarat foarte mult tineret destept si simpatic, cu mult mai mult decat pentru alte partide, – Am crezut mult in legea surprizelor, asteptand ca surpriza sa fie MAE, surpiza fiind pana la urma PCRM, – Sunt un alegator care intodeauna am votat partide proromanesti dar si cu o sansa cat de cat de a accede cel putin in parlament (PPCD la inceputuri, Iu.Rosca-candidat la primar, D. Chirtoaca-candidat la primar, am votat si pentru doamna Vitalia Pavlicenco in ultimele alegeri). In urmatoarele alegeri voi vota PL.

  Iar referitor la PNL cea mai buna solutie pentru acest partid ar fi dupa parerea mea sa sustina neconditionat unul din partidele care ne-au redat increderea ca nu vor face niciodata alianta cu comunistii. Chiar cu riscul dizolvarii ulterioare a acestuia! Chair cu riscul atitudinii negative fata de acest act a unei parti ai mebrilor PNL din teritoriu! Insa chiar si din aceasta mare cedare facuta de catre conducerea PNL se poate obtine dupa parerea mea o mare stima si o mare incredere, si multe alte dividende politice din partea cetatenilor care o cunosc pe doamna Vitalia Pavlicenco si o cunosc nu din punct de vedere negativ, ba din contra o cunosc pentru cumsecadenie, pentru harnicie si pentru barbatia de care da dumneaei mereu dovada.

  Dar aceasta declaratie trebuie de facut urgent si principalul sa fie mediatizata bine, cred ca aici vor pune umarul si colegii de la PL, AMN, PLDM. PNL trebuie sa fie primul din multimea de partide care ar iesi cu o astfel de declaratie, aceasta le-ar conveni pana la urma si liberalilor. Astfel in societate se va difuza mesajul ca toti trebuie sa-i sustina pe ei asa cum a facut PNL. Atunci galagiile lansate de MAE, PC, alte formatiuni privitor crearii liste comune se vor potoli, aceasta permitand liberalilor sa lucreze fara a fi incurcati si impiedicati de numerosi doritori de a candida pe lista comuna. Bruiajul mesajului favorit este o tactica folosita de comunisti iar daca aceasta tactica va fi preluata si de alte partide atunci concluzia ramane una. Ca vrei nu vrei se iveste intrebarea, oare nu cumva MAE ia bani de la PCRM, oare nu cumva si doamna Pavlicenco e tot cu ei etc.

  Cam asa vad eu comportamentul PNL in viitoarea campania electorala, avand in vedere si normele legale ale RM, dar mai bine zis avand in vedere normele omenesti, gospodaresti, cum se mai zice prin partile noastre, cuvintele democratie si legislatie fiind un piculet straine auzului si mintilor noastre pana una alta. Asa cresc copii, rar cine dintre ei sunt Feti-Frumosi din poveste….

 33. pt flowers_of_liberty
  De acord cu Dvs., dar totusi, daca PL, AMN, PLDM nu vor demonstra public disponibilitatea lor de conciliere cu toata societatea, nu ma convinge nimeni sa votez pentru cineva in acea zi. Voi sta acasa si imi voi cauta nervos de treburi.

  Nu-mi asum responsabilitatea sa fiu participant la aducerea la putere a unui nou regim cu iz de dictatura si aroganta. O atare clasa politica, ce neglijeaza si marginalizeaza o parte din societate, nu poate conta pe votul meu. Altii sa faca asa cum cred ei si sa regrete ca au votat chindva cu Rosca, care i-a dezamagit. Eu nu vreau sa mai fiu pacalit. Voi vota numai in cazul in care ii voi regasi pe cei mai buni profesionisti din listele partidelor extraparlamentare pe listele celor trei partide de opozitie. Ori nu voi vota deloc. O alternativa la asta pentru mine nu exista!
  Vom ajunge probabil si la alegeri anticipate in Municipiul Chisinau. Spre aceasta se tinteste. Si tot din lipsa de bun simt si de colaborare concilianta intre partidele de opozitie intre ele. Si atunci poate isi vor schimba naravul.
  Dar sunt sigur – cu votul meu sau fara el – alegerile parlamentare nu vor da jos comunismul de la putere si va fi numai din cauza lipsei de tactica atractiva pentru electorat din partea partidelor democratice parlamentare, care mai au timp sa dea dovada de bun simt.

 34. flowers_of_liberty

  pt regret

  Nu-mi asum responsabilitatea sa fiu participant la aducerea la putere a unui nou regim cu iz de dictatura si aroganta.

  Atunci hai sa lasam in pace acest regim ca-i stim deja naravurile…

  O atare clasa politica, care neglijeaza si marginalizeaza o parte din societate, nu poate conta pe votul meu.

  Dar daca in RM ar fi o lege ca in Suedia unde orice cetatean este obligat sa participe la votare, pentru cine ati vota atunci? Pentru vechiul regim sau pentru noul regim? Alternativa nu exista, societatea este divizata deja fara voia noastra. Sunt comunistii si sunt liberalii! A vota partide fara sansa de a accede in parlament este echivalent cu neparticiparea la scrutin! Fiti de acord ca nu vorbesc din pod!

  Altii sa faca cum cred ei si sa regrete ca a votat chindva cu Rosca, care i-a dezamagit. Eu nu vreau sa mai fiu pacalita-

  De unde puteam eu la varsta de 18 apoi la 20 ani sa-mi dau seama cine este Rosca! Ne invatam pe greseli indiferent ca sunt personale sau ale cuiva, asta-i viata! Ca politica e smechera stim multi, ne incercam si noi norocul poate vom nimeri vreodata! Eu personal cred ca acum voi ghici totusi cum va fi votul corect.

  Si nu sunt singur care cred astfel, mai am ca dovada si sustinerea acordata acestui partid cu care voi vota a cel putin 14% din alegatori! Nu voi inventa bicicleta noua dar voi merge cu cea clasica pana una alta. Apoi mai vedem! Nu va irositi votul, daca nu vreti sa-l dati vindeti-l, se vor gasi cred ca multi vecini de-a DVS care vor dori sa-l procure stiind ca el costa mult mai mult decat vor plati pe el! Pacat ca si DVS nu intelegeti pretul lui adevarat!

 35. Pt Vlad, si nu doar…

  Nu cred ca e de bucurat ca Lupu a plecat din PCRM. Este si o noua manevra a stingii nenationale, sau mai putin nationale, de a cumula fortele si a crea o a cincea, pe linga PL, PLDM, AMN si PCRM, care sa diminueze, de fapt, ponderea PL, PLDM si AMN. Din exact aceste ratiuni spunem ca daca PL ar lua MAE, care e, orice ai spune, un potential, iar PLDM – ar lua PNL si AMN ar lua PC, Moldova Unita (ca doar l-a primit pe Sima, nu?), pe PD, PSD, PPR, Ecologistii etc., atunci vor fi TOTI CONTRA COMUNISTILOR!!! Da, imi veti spune ca i-a mai luat, dar au plecat. Ei si? 1. Una e ca au plecat, alta ca poate nu vor mai pleca – e o alta, totusi, stare de spirit in societate. 2. Daca pleaca, ramin pe cal alb PL, PLDM si AMN, spunind: „Domnilor, noi le-am oferit sansa, ei iata ce au facut, noi am fost corecti, mobilizatori, unificatori, am putut dialoga, le-am oferit sansa sa se schimbe, sa se lepede de satana proruseasca si de comunisti, sa mergem impreuna sa-i darimam, dar ei iarasi au tradat!?” Dar poate nu va fi asa.

  Daca, insa, nu se va proceda asa cum spun eu ca e bine, Lupu ii va stringe pe toti si PL, PLDM si AMN se vor pomeni cu buzele umflate, dar nu din cauza lui Pavlicenco, despre care unii de la PLDM se tot pling precum ca nu pot discuta cu mine ca ii critic pe blog, ci vor fi vinovati cei trei lideri „mari”, pt ca, asa cum spune si vizitatorul „regret”, daca vor sa conduca, trebuie sa poata uni societatea, nu sa o discrimineze si sa astepte sa ii voteze cineva neconditionat ca sint sfinti dati de la Dumnezeu. Totul e trecator. Mai mult – comportamentul lor va genera absenteismul. Si aici este intoleranta ce v-a suparat, cind v-am spus ca nu vad diferenta in raport cu comunistii. Ce fac acum cei de la PLDM si PL? Umbla pe la oamenii nostri, de la PNL, si ii cheama sa lucreze pentru ei. Oamenii nostri spun – discutati cu conducerea, noi respectam deciziile organismelor colective, nu sintem de capul nostru. Am cazuri concrete si nu as vrea sa fiu fortata sa fac si scandal. Avem oameni de calitate, cumsecade si vom rezista acestor presiuni, dar am putea mai intii discuta cu cei trei, ca nu sintem din drum.

  Imi veti spune ca este o diferenta intre Ghimpu si comunisti? Ghimpu, care nu a discutat cu mine din 2006, cind tot el m-a invitat la discutie dupa eliminarea din AMN, si care acum spune „eu nu pot discuta cu Pavlicenco”? Da de unde a luat el ca Pavlicenco maninca oameni? Parca nu m-am proslavit prin asta. Poate el NU POATE discuta cu Pavlicenco pt ca e prea infumurat? Asta da. Dar trebuie sa o recunoasca. Pt ca de aia nu are ursu’ coada. E prea multa mindrie superflua, adica aroganta, si e multa intoleranta, inflexibilitate… Unde duc acestea? Unde arata Biblia – in pacat, in esec. Hai sa discutam, sa aratam ce oameni avem, ce potential, cum ne construim cooperarea, monitorizarea alegerilor, evolutiile postelectorale, poate dam niste oameni pe liste, nu neaparat Pavlicenco, de care si Filat, si Ghimpu se tem de ca de om liber, pe care il considera, probabil, „imprevizibil”, adica „neobedient” in sensul pe care il vor ei. Dar foarte multa lume coopereaza cu mine. Deci – ei nu sint capabili sa coopereze pentru binele segmentului nostru de simpatizanti si adepti? Nu pot cu mine, nu pot sau nu vor cu Petrencu, mai sint si alti „rai”… Ei si? Vor sta cu mai putin de 41 mandate si vor privi rezultatul neunirii energiei anticomuniste. Asta isi doresc, asta vor avea. Pacat. Raspunderea, pe care vizitatorii o tot invoca pe blog ESTE A TUTUROR si chiar MAI MARE A POTENTATILOR OPOZITIEI. Nu doar a noastra, noi, care pe multi dintre ei i-am sprijinit si ajutat. Inca o data – pacat. Si nu va faceti ca nu vedeti aceste lucruri, pe care le veti vedea dupa 26 iulie sau 26 august.

 36. pt flowers_of_liberty
  Votul meu nu se vinde, la fel cum nu se vinde casa parinteasca.
  Daca as fi in Suedia si daca ar fi sa aleg intre partide, asemanatoare cu astea din RM, poate puneam stampila pentru toate la rind, adica tot nu votam pe „Nimeni”. Rog toata societatea civila sa se duca la votare si sa voteze unul dintre cele trei partide parlamentare, care va place mai mult. Dar pe mine sa ma lasati in pace, ca mie nu-mi place niciunul. Chind nu vor da cu piciorul in voturile noastre, chind vor avea cap sa uneasca toata societatea si sa nu o razleteasca, atunci ma voi uni si eu cu tot cu vot.

 37. Pt dna Pavlicenco
  In principiu, sunt de acord cu ideile expuse in ultimul mesaj.
  Am audiat acum CHestiunea ZIlei si mi s-a parut „ciudat” ca dl Nantoi inclina sa creada ca Lupu se va alia cu Filat. In aceste conditii cei de la PLD, ma tem, nu vor gasi timp pentru a discuta si cu Dvs, dar mai stiti…

 38. Pt Vlad

  Dar nu e nici o problema ca PLDM nu are timp sa discute cu noi, fiind ocupat cu … Lupu. E clar ca e mai greu sa ne inchipuim – asa brusc – precum ca putem fi alaturi de Lupu. Dar daca PLDM isi imagineaza ca pot fi cu Lupu, inseamna ca iarasi am avut dreptate cind am spus ca „te vei pomeni miine-poimiine cu Lupu la Filat”. Si stiu de ce am spus, dar acum nu va voi spune.

  Si-atunci ideile lui Tanase, plamadite in laboratoarele peledemiste – ca trebuie un centru-stinga social-democrat national, nu sint, oare, o pregatire de teren sau o „sugestie insistenta” pt venirea lui Lupu la PLDM, unde, ca sa nu ramina doar Filat patat sau compromis, Tanase il trage si pe Urecheanu? Nu va pare? Ca PLDM-ul sa se extinda in dreapta, dar mai mult spre stinga, impingind PL-ul spre extrema dreapta, radicala…, dorita cit mai ingusta…

  Dar, cine stie, poate ca exista si o ratiune in a-l lua pe Lupu? 1. Daca e sa schimbam ceva, trebuie sa atragem indivizi de la stinga si sa-i facem proeuropeni, nu? De unde din alta parte sa-i luam – de la stinga si din indecisi si absenteisti! 2. L-as accepta, intr-un mod foarte si foarte greu, aproape inimaginabil, pe Lupu, dar doar daca isi face in fiece zi mea culpa in fata natiunii romane.

  In decembrie 2005 l-am intrebat pe Lupu la intilnirea sa cu Fractiunea AMN in Biroul domniei sale – daca e membru al PCRM. A raspuns, EXTREM de MINDRU, ca „Da?” si ca „FIECARE ISI ASUMA DESTINUL SI O FACE IN MOD CONSTIENT”. Am ramas stupefiata de „mindria” lui, total deplasata si chiar idioata.

 39. Imi pare ca mai mare profitor in apa tulbure decat Constantin Tanase nu exista.
  Se vrea un mentor cu pretentii, dar e de fapt, un distrugator al miscarii nationale.
  Deunazi a prins a-i da lovituri sub centura si lui Urechean, afirmand ca in alegerile anticpate AMN „nu va putea trece pragul electoral”.

  Acum vad ca ceea ce-i scris in TIMPUL, E UN FEL DE „REZONANS”, NUMAI CA mai ascuns…

 40. Pt Baraboi

  Si eu ma gindeam asa, numai ca il comparam cu Tkaciuk pe invers. Iar pe Tkaciuk il consider Volant-ul din Maestrul si Margareta.

 41. „regret” – un foarte ‘bun’ nickname pentru comentariile postate… si daca varsam apa din ele avem din nou iubita ‘balada Miorita’ unde in loc sa ‘dam la bot – plangem’

 42. Fratilor, Va indemn
  sa ne LUAM cu asalt DREPTURILE NOASTRE LEGITIME,
  dar in mod civilizat,
  Inarmati-va cu SABIA DUHULUI, ( sa avem un duh curajos);
  Vointa PUTERNICA, Privirea directa, Luciditatea mintii…

  Sa nu lasam adversarul sa-si revina din CADERE de ieri!
  Cind vom intilni un comunist, de DEPARTE inca sa-l SALUTAM<
  cu mare BUCURIE SI UN ZIMBET larg, cu „Jos Comunistii!”
  si „Unire Frati ROMANI!”. Apoi sa-l imbratisam si sa-l intrebam de sanatate…
  Cu aceste arme ale noastre, folosite cu DRAGOSTE, vom BIRUI pe mai multi rataciti…
  si astfel, multi dintre ei se vor lepada de satana comunista
  asa cum a facut ieri Lupu!

 43. Adresare catre comunistii, care sufera de confuzie si nu stiu ce sa faca.
  Dragii nostri , dac CONSIINTA inca va mai este TREAZA,
  daca mai aveti MINTE LUCIDA,
  ACUM
  lepadati-va de satana comunista
  si unul dupa altul, URMATI EXEMPLUL lui Lupu!
  chiar daca
  poporul este suparat, acum mai poate sa va ierte
  daca Va veti lepada cu toata inima si dufletul de satana.
  LUPUL a avut Mare CURAJ si noi chiar daca ieri l-am ocarit,
  totusi
  apreciem fapta lui EROICA,
  caci a dat o LOVITURA zdrobitoare acestei fiare,
  si astfel a contribuit la rasturnarea comunismului!
  Doamne, ocroteste pe romani!

 44. Scoala-te din somn, tu care dormi
  si Hristos te va LUMINA.
  Fiti, deci, atenti, umblati cu grija,
  nu ca niste neintelepti ci ca niste INTELEPTI.
  Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele.
  De aceea nu fiti nepriceputi,
  Ci intelegeti care este voia Domnului!
  Efeseni 5:14-16

 45. Dle Lupu si ceilalti comunisti,
  care veti URMA exemplul lui Lupu
  si vreti sa iesiti din PCRM,
  ASCULTATI CUVINTUL Domnului:
  „Pocaiti-va, dar,
  si intorceti-va la DUMNEZEU,
  pentru ca sa vi se strearga pacatele,
  ca sa vina de la DOMNUL vremurile de inviorare”.

  Faptele Apostolilor 3,19

 46. Nu sunt deloc de acord cu REGRET cele trei partide nu merita sa fie calificate astfel nu ai dreptul moral cel putin fiindca s-a vazut in la alegeri ca in ei o parte considerabila au avut incredere impreuna aproximativ 35 % nu e corect ca cei ce au votat partide ce nu au intrat in parlament acumulind 1% sa o faca pe dezamagitii pe partidele de opozitie, fiindca cei 1% sunt tocmai rudele celor de pe lista cu mici exceptii. Daca doresti sa dau si eu o nota MAE-ului as spune ca cu citeva exceptii nu a avut pe liste cei mai buni oameni pe citiva ii cunosc bine si iti spun eu ca nici nu prea stiu sa deschida gura fie vorba intre noi, asta e unu la mina doi lamina e faptul ca participarea pe lista comuna a MAE-ului nu a fost cea mai buna idee pentru celelalte partide asta fiindca Petrenco la intilnirile cu alegatorii prezenta un program prea socialist criticind liberalismul in sine dar iti amintesc ca partidul D-nei Pavlicenco e unul de esenta liberala, si atunci se vedea care e coeziunea dintre ei.
  Sunt de acord ca trebuie modificat spectrul politic in genere si e necesara o regrupare de forte totusi consider ca ar fi mult mai bine daca aceasta s-ar intimpla cu partide ce prin doctrina sunt aproape una de alta apoi mai este necesar ca fiece subiect al acestor fuziuni sa-si cunoasca bine locul si sa lase ambitile inguste de grup si personale la o parte.
  In rest toate cele bune

 47. Dnei Pvlicenco

  Mersi pentru explicație, avem șanse.

 48. ptu browser

  Da, mie imi place „balada miorita”. „Datu la bot”, in cazul de fata, cred ca nu este rational. Suntem in prag de alegeri anticipate. Dar sa dea Domnul sa obtina puterea in tara si atunci, daca vor fi la fel cum sunt toti acesti ani, o sa-i ajunga din urma pe comunisti.
  Cititi articolul „Coalitia Alternativei” de Stefan Gorga din „Timpul” de azi.
  Ce parere aveti?

 49. Pt regret

  Mi-a placut articolul lui Stefan Gorda din Timpul. Pai asta era problema – sa nu fim la fel ca si comunistii – despre ai nostri – ca si despre morti: deloc sau numai de bine. Iata Gorda are curajul sa puna degetul pe rana si punctul pe i. Asa cum il are, uneori, dar numai uneori, in ultimul timp, si Tanase, Constantin. Si repostez articolul:

  Coaliţia Alternativei?
  Ştefan Gorda
  Opoziţia a funcţionat ca un tot întreg în faţa opresiunii comuniste şi… vom avea alegeri anticipate. Dar care e, totuşi, „destinaţia finală” a acestor partide? Aflarea în opoziţie? Dacă liderii partidelor de opoziţie intenţionează doar să-i pună în dificultate pe comunişti, înseamnă că nu înţeleg ce aşteaptă lumea de la ei.

  În realitate, e nevoie de o Alternativă credibilă actualei guvernări. Oamenii vor să vadă acum, înainte de a merge în cabina de vot, o nouă echipă de guvernare, solidă şi unită, capabilă să ia imediat în mâini soarta ţării şi să propună un model eficient de modernizare şi europenizare. Succesul actual al Opoziţiei nu înseamnă că în mod automat, după venirea la putere, aceste forţe vor acţiona la fel de solidar. Cele trei partide – PL, PLDM şi AMN – şi-au demonstrat capacitatea de a funcţiona ca o coaliţie ad-hoc şi abia urmează să probeze că sunt o virtuală coaliţie de guvernare. Deocamdată, alegătorul n-a văzut un program consolidat de guvernare, echipa, angajamentele politice. Societatea noastră, dar nici oficialii străini, nu au văzut conturul noii guvernări. Au existat propuneri separate de la cele trei partide, de multe ori convergente, care însă, puse cap la cap, suferă de o incoerenţă admisibilă în cazul aflării în opoziţie şi absolut inadmisibilă dacă aceste formaţiuni s-ar afla în echipa de guvernare. Putem spune orice despre comunişti, inclusiv că se bazează pe dictatură şi autocraţie, dar acolo există disciplină de partid şi ei sunt percepuţi de alegători ca un tot întreg. Prin contrast, Opoziţia nu a oferit imaginea publică a unui întreg, soliditatea unei echipe de guvernare, bine sudată şi coerentă, agreată de cele trei partide şi mai eficiente decât cea a comuniştilor. Cele trei grupări, zise liberale, urmează să depăşească mentalitatea şi comportamentul unor partide de opoziţie şi să apară în ochii alegătorului ca o veritabilă forţă de alternativă.

  Sondajele de opinie indică foarte clar că majoritatea populaţiei nu e mulţumită de starea de lucruri şi doreşte schimbarea acestei guvernări comuniste. Asta însă nu se va întâmpla, dacă nu se va demonstra din start viabilitatea noului model de guvernare al partidelor Alternativei. Dacă vor să câştige alegerile, noii lideri ai ţării trebuie să ofere de pe acum un model perceptibil de organizare post-electorală. Pe alegător nu-l interesează prea mult de ce nu se merge pe o listă comună, nu-l dor nici rivalităţile personale şi de grup, cu atât mai puţin îl captivează doctrinele. El vrea să vadă ce alternativă de dezvoltare a ţării i se propune, în ce posturi-cheie şi pe cine anume va numi şi sprijini noua guvernare, ce garanţii oferă personal aceşti noi lideri şi conducători ai statului – prin pregătirea lor profesională, viziune şi seriozitate, experienţa de muncă, poziţia civică, ponderea în societate şi în lume.

  PL – care, apropo, are Omul pe siglă – spune că nu doreşte să-şi afişeze oamenii propuşi la posturi importante pentru a nu-i expune înainte de vreme. E un argument cam… paradoxal – rezultă că brandul partidului e Omul, dar pe oamenii care vor veni la guvernare nu îi cunoaştem. Alegătorii însă vor o guvernare previzibilă, cu persoane la vedere, cu angajamente public asumate. Iniţiativa liberal-democraţilor de a afişa o listă cu ministeriabili e una de inspiraţie britanică, dar este nerealistă, deoarece partidul nu va câştiga de unul singur alegerile – deci, aceşti oameni au fost afişaţi de pomană. Este la fel de neproductiv să nu indici alegătorului care va fi echipa guvernării viitoare, ca şi să-i serveşti doar o echipă pentru meciuri amicale.

  Dar trebuie să existe o ieşire din aceste abordări opuse. Şi aş vedea mai degrabă o platformă comună şi un model operaţional, elaborat şi consimţit de formaţiunile cu şanse. E vorba, înainte de toate, de un program de guvernare fundamental, elaborat acum şi consimţit de cele trei formaţiuni, ca lumea să vadă care sunt principiile de formare a echipei de guvernare, politica fiscală şi administrativă, principalele axe ale politicii interne şi externe, cum şi cine va pregăti ţara pentru aderarea la UE. Trebuie să fie limpede că vine o echipă competentă şi solidară – dacă lumea nu va vedea o echipă solidă care să vină imediat în sprijinul cetăţeanului, nu vei reuşi. Iar în condiţiile fragmentării politice echipa nu poate fi decât o selecţionată tricoloră. Şi atunci să fie cei mai buni jucători din toate echipele câştigătoare, dar posibil şi din liga inferioară, dacă este şi acolo cineva cu adevărat de clasă… E nevoie de un plan bine structurat, semnat de toţi acei care au şanse reale. Alternativa trebuie să aibă o singură voce. Nu e suficient să se facă declaraţii ambigue de prietenie şi coabitare viitoare. Căci, de facto, toate aceste partide „prietenesc” acum împotriva comuniştilor. Dar alegătorul nu are garanţia că după alegeri nu se vor întâmpla diverse „minuni” sau variante mioritice. Tocmai de aceea, insist asupra necesităţii portretului-robot al viitoarei guvernării, condiţionat de rezultatele votului popular. Anume acest lucru trebuie să-l discute liderii partidelor şi să se pună de acord.

  Alegătorul percepe politica nu din programe şi doctrine, ci la nivel personificat. Prin urmare, dacă partidele vor să ofere alegătorului o alternativă viabilă, ele trebuie să-şi personifice oferta şi garanţiile, pentru ca aceste garanţii să fie considerate mai bune decât ale comuniştilor, iar oferta – una mai solidă şi mai de perspectivă. Oferta electorală trebuie să fie „populată” cu oameni credibili, în caz contrar, va rămâne una idealistă, fără sorţi de izbândă. Şi atunci, am putea avea o nouă surpriză – să aflăm stupefiaţi că aceşti comunişti, aşa incompetenţi şi ineficienţi cum sunt, au câştigat din nou alegerile. Pentru că sunt mai bine organizaţi şi oferă impresia unui model funcţional şi a unei echipe unite…

  Ştefan Gorda,
  membru al Board-ului de directori,
  Asociaţia pentru Politică Externă

 50. doamna pavlicenco, pt sufletele celor morti in aprile, asasinati de politie, pt amintirea lor trebuie sa sprijiniti neconditionat PL PLDM AMN. altfel inseamna ca SUNTETI VANDUTI COMUNISTILOR CRIMINALI, MAFIEI LOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *