Nu ati uitat de „Operaţiunea „Smugleanka” din „Timpul”?

Pornind de la indignarea noastra in legatura cu filmul „Atac asupra Moldovei”, am regasit pe www.jurnaltv.md la un comentariu un link pe care l-am accesat si am ajuns la ziarul „Timpul”, dar am cautat articolul si prin alta metoda si dau aici linkul din ziar:

http://satiric.timpul.md/news/2009/05/28/1406

Cronicar de garda

protest-7-aprilie.jpgIeri, in ultimele ore de pregatire a editii de baza a „TIMPULUI de dimineata” (motiv care ne-a facut sa publicam cele ce urmeaza in actuala editie speciala), in redactie a intrat un tanar foarte agreabil, incat chiar si cele mai modeste domnisoare si-au lasat ochii sa curga dupa el.

Tinarul le-a salutat respectuos si mi-a dat de inteles ca are sa-mi comunice ceva foarte important. Ne-am retras in biroul pentru discutii confidentiale. El s-a prezentat, s-a legitimat (din motive de securitate, nu-i divulgam numele) si mi-a spus ca este angajat al Serviciului de Informatii si Securitate, dar, deoarece a fost educat in spiritul patriotismului si nu-i este in cot de soarta R. Moldova, vrea sa ne puna la dispozitie un document la care au avut acces doar cateva persoane din R. Moldova si care arata concret ceea ce s-a intamplat si cine poarta vina de cele intamplate la Chisinau indata dupa scrutinul parlamentar din 5 aprilie. Documentul are girul serviciilor secrete rusesti de la Moscova, Tiraspol, dar si de la Chisinau.

Sigur, nu l-am crezut. Ba mai mult, eram convins ca vrea sa ne atraga intr-o diversiune. Totusi, citind atent satiric_nr1611.jpgdocumentul prezentat si comparand informatia cu cele intamplate in centrul capitalei in zilele de 7 si 8 aprilie 2009, mi s-a parut ca tanarul este sincer si are o intentie buna. Regretabil e ca neasteptatul vizitator n-a vrut nici in ruptul capului sa ne lase sa facem o copie a documentului. intelegem de ce. Totusi, mi-a permis sa-mi scriu pe o foaie ceea am crezut ca-i mai important. Dar mai important din acele documente mi s-au parut indicatiile date de serviciile secrete rusesti organizatorilor evenimentelor din 6-7-8 aprilie. Iata ce am reusit sa traduc:

Instructiuni la „Smugleanka”1. In ajunul operatiunii, conform indicatiilor noastre precedente, mobilizati la revolta in special tineretul si intelectualitatea. Oamenii nostri, care au obtinut increderea si se afla printre fortele democrate, proromanesti si prooccidentale pot s-o faca deschis, ceilalti folositi masiv internetul si telefonia mobila. Acest punct mai are menirea de a verifica starea de spirit a tineretului, care maine-poimaine va incerca sa stapaneasca propria tara.

2. Odata ce lumea va iesi in centrul Chisinaului, straduiti-va s-o scoateti de sub controlul unor lideri de partide din Opozitie. Printre demonstranti plasati grupuri de colaboratori ai securitatii si fosti puscariasi, care sa infierbante lumea cu strigate impotriva comunistilor, a lui Voronin, dar si a Rusiei. Totul trebuie sa arate ca revolta este una antiruseasca si proromaneasca. Politia nu va interveni, pentru ca printre cei mai activi protestatari vor fi persoanele care executa indicatiile noastre.

3. Daca masele scapa de sub control si reusesc sa ocupe televiziunea sau radiodifuziunea nationala, prin care se va incerca mobilizarea poporului impotriva conducerii de la Chisinau si a oamenilor nostri, Tiraspolul are indicatii sa intervina ca sa apere integritatea R. Moldova. S-ar putea sa apara situatii imprevizibile, inclusiv cu implicare din exteriorul republicii, strain noua. In cazul dat, Vladimir Voronin va solicita oficial interventia militara a Rusiei. Tot cu acelasi scop: apararea suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova.

4. Faceti tot posibilul ca, dupa cum ne-am inteles, atacul asupra Presedintiei si Parlamentului sa aiba loc intre orele 14.00 si 15.00. De securitatea sefului statului, a ministrului Papuc si a ministrului Resetnicov vom avea noi grija. Stricati, dati foc, strigati – astfel, ca totul sa para o revolta a maselor care nu mai pot fi controlate. Politia are indicatii sa mimeze doar ca apara aceste institutii ale statului, dar cand demonstrantilor li se va trezi spiritul de turma, ea se va retrage. Tot atunci, colaboratorii nostri infiltrati printre demonstranti vor patrunde, sustinuti de persoane speciale, pe acoperisul cladirilor si vor arbora drapelele Romaniei si Uniunii Europene.

5. Intre timp, oficialitatile de la Moscova si reprezentantii Rusiei in institutiile europene vor face declaratii prin care vor invinui Romania de lovitura de stat in R. Moldova. Pentru mai multa credibilitate, Vladimir Voronin va expulza Ambasadorul Romaniei la Chisinau si va introduce regimul de vize pentru cetatenii romani. Scopul este de a face Uniunea Europeana sa puna Romania la punct, pentru a nu mai pretinde la spatiul din stanga Prutului, unde astazi se afla R. Moldova si de unde am inceput, ca sa finalizam in 2017, refacerea imperiului rus.

6. Inn afara de izolarea Romaniei, scopul operatiunii mai este ca, prin „Smugleanka”, sa treziti ura societatii fata de fortele democrate. Totodata, verificati spiritul de revolta al moldovenilor, identificati cele mai active persoane pe care, in viitor, va trebui sa le tinem sub control, sa le santajam sau sa le facem sa colaboreze cu noi.

7. „silka” si „Predvoditel”, activi in acest proiect, vor sa ne convinga ca s-ar putea intampla ca, spre toamna, sa aiba loc alte alegeri parlamentare, motivand ca institutiile internationale ar putea sa nu recunoasca legitimitatea scrutinului din 5 aprilie. Prin mass media controlata de ei, folositi masiv evenimentele din cadrul operatiuni „Smugleanka”, pentru a baga in capul poporului ca pe 7 aprilie s-a incercat o lovitura de stat, ca Presedintia si Parlamentul le-au aprins Romania, Filat, Ghimpu si Urecheanu. Totodata, vom face ca alegerile repetate – daca acceptam presupunerile facute de …….. si „silka” -, sa aiba loc prin august, cand lumea doarme la umbra, si ele nu vor fi recunoscute, deoarece vom spune ca au participat la scrutin mai putin de 51% din alegatori. Astfel, ii vom permite lui Voronin sa ramana stapan pe situatie in statul care ne intereseaza.

8. Totusi, moldovenii sunt imprevizibili. Daca se va intampla ca in R. Moldova sa aiba loc alegeri parlamentare anticipate, rezultatul carora va favoriza fortele democrate – proromanesti -, folositi indata varianta „Matrioska”. Vezi p. 10 al prezentei instructiuni.

9. Sigur ca, in timpul revoltelor, vor fi victime si printre politisti, si printre colaboratorii nostri. Dar asta este o mandrie sa te jertfesti in numele juramantului dat! In plus, ne-am inteles cu presedintele Voronin ca, oricare ar fi rezultatul operatiunii, majoritatea colaboratorilor nostri, inclusiv cei din politie, sa fie decorati si premiati, fara a face din aceasta mare tam-tam.

10. Daca operatia „Smugleanka” nu reuseste, folosim varianta „Matrioska”. Liderii de la Chisinau si organizatorii evenimentelor programate pentru 7 aprilie pleaca la Moscova, Minsk sau Tiraspol unde au deja pregatit locul de trai si conspiratie. Iar agentii nostri din randurile democratilor, in care moldovenii mai au incredere, raman pentru a lucra in continuare. Vom avea nevoie de ei intr-o tara NATO si membra a Uniunii Europene. Pentru ca, in caz de esec, Rusia indata va recunoaste statalitatea Transnistriei, iar R. Moldova se va uni cu Romania.

Dupa ce mi-am facut aceste insemnari, tanarul s-a grabit sa plece, rugandu-ma sa-i pastrez confidentialitatea. Ceea ce am reusit sa-l mai intreb: „Cine, totusi, sunt „Predvoditel” si „silka”? El s-a uitat nedumerit la mine: „imi pare rau… Aproape toti intelectualii Chisinaului stiu. Sunt Iurie Rosca si Mark Tkaciuk”. Sa-l cred? Sa nu-l cred?

Loading Facebook Comments ...

63 Comments

Add a Comment
 1. Pt Baraboi
  1.Aveti dreptul sa credeti ce credeti, eu insa am o cu totul alta opinie
  2.Referitor la AMN, mai multi analisti si politicieni s-au exprimat ca dupa 5 aprilie a mai cazut in sondaje. Primul, care a propus fuziunea AMN+PLDM a fost pare-se P. Bogatu, invocand aceeasi cauza. Bogatu totusi este parca mai impartial decat Tanase.
  3.Eu nu am afirmat ceea ce scrieti dvs.

 2. Pt Baraboi
  Cititi va rog acest articol despre Staras. Oare acest individ seamana atat de mult cu C. Tanase?

  Jurnal de Chisniau 12 Iunie 2009
  Lingăul
  autor: Marina Liţa
  Pentru zelul său de a lustrui imaginea puterii, Voronin l-a decorat pe Starîş cu o distincţie de stat

  De aproape o săptămână opinia publică din Republica Moldova este şocată de apariţia filmului horror „Atac asupra Moldovei”, prezentat de curând la postul de televiziune NIT. Realizatorul acestui film este Constantin Starîş, jurnalist şi director al reprezentanţei pentru R.Moldova a postului de televiziune rusesc „MIR”. Tot el este şi prezentatorul emisiunii de limbă rusă „Rezonans”, difuzată la postul public Moldova 1. Referindu-se la acest film şi la activitatea de jurnalist a lui Starâş, liderii ONG-urilor din domeniul mass-media au declarat că a fost realizat cu mari încălcări de legislaţie şi are un singur scop – de a dezinforma telespectatorii.

  Starîş îşi arată ataşamentul faţă de partidele de guvernământ

  Referindu-se la film şi la emisiunea „Rezonans”, directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei a spus că ceea ce a făcut prin acest film, precum şi ceea ce face de mai mulţi ani nu este jurnalism. „Emisiunile pe care le moderează acest tovarăş arată ataşamentul faţă de partidele de guvernământ, oricare ar fi ele”, a declarat Macovei.

  Directorul Asociaţiei Presei Electronice, Alexandru Dorogan, a menţionat că emisiunea „Rezonans” prezintă probleme de deontologie şi legislaţie. „Este un program de analiză realizat de un post care nu aparţine Republicii Moldova, are loc o utilizare a serviciului public de către un canal de televiziune din afară”, conchide Alexandru Dorogan.

  Directorul APEL a mai adăugat că filmul „Atac asupra Moldovei” te duce cu gândul la anii ’30 din URSS, când în urma unui articol publicat în „Komsomolskaia pravda”, dispăreau oamenii despre care era acrticolul. „Acest film este şi procuror şi judecător”, a menţionat Dorogan.

  Jurnalistul are un singur scop – de a dezinforma telespectatorii

  Referindu-se la stilul filmului, Nadine Gogu, director executiv al Centrului Independent de Jurnalism, a spus că este propagandistic, tendentios şi are un singur scop – de a dezinforma telespectatorii. „Structura, sursele incluse, imaginile, comentariile off the records muzica militantă de fundal denotă că autorul s-a condus nu de interesul publicului de a afla adevărul, ci de interesul autorităţilor de a-i face ţapi ispăşitori pe liderii opoziţiei”, a declarat Nadine Gogu. „Scoaterea declaraţiilor din context, procedeu la care, de altfel, jurnaliştii nu ar trebui să recurgă sub nicio forma, dar şi de comentariile jurnalistului, care apar în film pe rol de expert în diverse domenii, ridică mari semne de întrebare cu privire la profesionalismul jurnalistului”, spune oficialul de la CIJ. „Dacă autorul ar fi respectat prezumţia nevinovăţiei, nu ar fi distorsionat informaţia şi nu ar fi manipulat imaginile cu scopul de a inocula telespectatorilor ideile şi părerile sale şi pe cele ale liderilor politici pe care îi simpatizează”, continuă Nadine Gogu.

  „Un jurnalist nu se poate implica în procesul de lustruire a puterii. Această suflare în borş guvernării este o ruşine pentru el ca om şi ca jurnalist şi o discreditare a meseriei noastre”, a conchis Petru Macovei, director API.

  Constantin Starîş, director al Reprezentanţei din R. Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „Mir” a fost decorat cu Ordinul de Onoare în octombrie 2007 de către preşedintele Vladimir Voronin.

 3. In atentia partidelor, in special a celor extraparlamentare

  11:31 // Comuniştii propun micşorarea pragului electoral de la 6% la 5%
  Partidul Comuniştilor propune micşorarea pragului electoral de la 6 la 5 la sută. Un proiect de lege in acest sens a fost avizat astazi de comisia parlamentara de profil.

  Totodata, deputatii comunisti vor sa reduca cota de participare la alegerile parlamentare de la 1/2 la 1/3, iar pentru turul repetat se vrea excluderea cenzului de participare.

  Astfel, pentru validarea rezultatelor scrutinului repetat nu se va lua in calcul numarul de alegatori, care s-a prezentat la urne.

  Modificarile vor fi puse in discutie la sedinta de astazi a Parlamentului, care incepe la orele 14:00.(Ştirea Zilei)

 4. Pt Vlad

  Voi reveni cu raspunsuri. Legat de Pl, raspund: da, ni se pare si noua ca sintem parca mai aproape de PL, dar conducerea nu vrea sa discute. Cu Filat am fost in relatii bune, eu personal nu am inteles de ce el a facut asa ca le-a schimbat in mai putin bune. Il cunosc pe Sandu tanase, Vitalie Nagacevschi, in care am incredere. Insa nu e o problema doctrinele – noi in 2003 am participat la alegerile locale in formula ASL „Moldova Noastra”, intre social-democrati si liberali. Intre PNL si PLDM sint cu mult mai putine diferente decit intre PNL si PSD, dar am coabitat politic…

 5. Pt flowers_of_liberty

  Stiu ca valul e foarte puternic si nu-i putem opri cursul lui, nici nu ne propunem, dar ne-am putea revarsa in el ca sa mergem intr-o directie. Daca nu – vom arata care este diferenta…

  Ba noi luam in consideratie parerea membrilor PNL din teritoriu, tinem legatura cu ei, ne adunam luni, apoi si saptamina viitoare, poate, in cadrul DPN. Oamenii inteleg „valul”, dar vor sa pastreze partidul pentru locale si de aceea vor participa la parlamentare, pt ca ii forteaza legea. Dar de ce credeti ca oamenii nostri din teritoriu vor ataca? Ei vor spune mesajul partidului, care include parteneriat cu Romania, integrare in Europa. Nu toate cele trei partide au un atare mesaj puternic, poate PL.

  Daca cineva va dori sa discute cu noi, vom discuta, vom gasi solutii, daca nu – nu.

  Cu alipitul si ce urmeaza imi confirmati ca, de fapt, partidele si viata politica la noi nu e lupta in baza d eprincipii, ci pentru troaca/treuca. Sint inclinata sa cred ca la unele partide e asa, la noi, insa, oamenii se pregatesc de alegerile locale.

 6. flowers_of_liberty

  Oamneii din teritoriu vor ataca fiindca vor fi obligati sa atace pentru ca mesajul PNL va fi deosebit fata de mesajul PL, PLDM, AMN. Dar mai bine zis oamenii din teritoriu ai PNL vor fi nevoiti sa se apere pentru ca resursele (nu doar materiale) ale PNL nu vor permite PNL sa atace, dar apararea va fi interpretata de massmedia care iarasi nu va fi prietena PNL, ca un atac urat, obraznic, alogic, aservit PCRM etc. Din aceasta batalie, cred ca PNL, n-are nici o sansa sa iasa fara vanatai grave primite si de la unii si de la altii. Eu m-as intreba, pentru ce? Are rost sa bagi intr-o lupta necinstita, fara reguli si necronometrata un baietel infometat si fara nici opt clase terminate sa se bata pe ring cu, mai stiu eu, sa zicem Nicolai Valuev sau alti campioni boxeri.

  Lupta in baza de principii este pana in final tot o goana spre treuca, cum spuneti DVS. Daca socotiti ca cineva aserveste un partid respectandu-i statutul, dar spera ca respectivul partid odata ajuns la putere va putea oferi membrilor sai oportunitati de a-si imbunatati situatia materiala, promovandu-i pe scara profesionala, incadrandu-i in proiecte reciproc interesante etc. sunt intentii pur profitoare atunci nu sunt de acord, fiindca viata este altfel decat se scrie prin ziare, pe la posturi TV, pe pagini web, prin statuturile partidelor si prin constitutiile statelor, nu numai la noi dar si in toata lumea. De aceea uneori in loc de cuvantul democratie utilizez cuvantul gospodareste, in loc de reciproc avantajos utilizez omeneste etc.

  Treuca reprezinta un vas in care stapanul toarna zoi, uneori paine inmuiata in apa, alteori mai adauga oleaca de sfecla, dupa posibilitati si dupa hapsanie. Adica oricum porcul mananca si mai bun si mai rau, dar ce va manca porcul hotaraste nu el dar stapanul lui care in final tot il va injunghia si-l va consuma. Bietul porc… Nu-i prea reusita comparatia cu treuca politica dupa parerea mea, fiindca cei ajunsi la asa zisa treuca, huzuresc, fara riscurile porcului care mananca din treuca adevarata. Oamenii din teritoriu nu tind sa ajunga la treuca, ei tind sa dee jos comunistii in primul rand, iar daca pentru aceasta primesc si un ban nu se dau in laturi… In aceasta a doua incercare se va lucra si fara bani ba lumea sunt convinsa ca va ajuta cu ce poate si din buzunarul personal fiindca nu va lipi afisul pe stalp doamna Vitalia Pavlicenco
  ori doamna Nina Tampiza, ori domnul Mihai Severovan, dar il va lipi Ionel care are 16 ani si se apropie de sediul fiecarui partid si intreaba daca nu aveti ceva de lucru. Si care partid ii da baiatului 50 de lei pentru acel partid si lipeste afisele Ionel. Iar daca se gasesc voluntari atunci voluntarii mai pun din cand in cand si intrebari de genul- ce voi avea eu dintr-asta. Cineva trebuie sa-si asume riscul sa dea raspuns la aceste intrebari fiindca raspunsul de obicei este – ca daca iata noi vom ajunge in parlament atunci…
  Si din toata vorbaraia aceasta reese ca intr-un partid de genul PNL rezista pana la urma vreo 4-5000 de membri care pana la urma dau la gramada vreo 6-7 000 de voturi. Sunt niste cifre pe care le dau in avans, sa nu va suparati tare, cum se zice… C-est la vie…

  Bine ca este acest blog al doamnei Vitalia Pavlicenco, sa nu fi fost unde mai aveam posibilitate sa dezbatem ceea ce trasneste oricui in cap cu un lider politician care are rabdare sa discute cu majoritatea vizitatorilor sai. Respect. Mai rar, dar ca strateg politic care doreste sa-si puna partidul pe care il conduce la masa de sarbatoare… Nu stiu, nu inteleg, trebuie sa mai cresc. Toate bune.

 7. nu sunt amator de bancuri, dar am azzit azi unul şi vi-l redau şi d-stră. Poate e vechi deja ,da mă rog:

  Zboară Voronin, Putin şi Obama într-un avion. Deodată pilotul anunţă, că avionul este avariat şi le întinde la toţi 3 o singură paraşută pentru a paraşuta din avion, motivînd că mai multe nu sunt. Ce-i de făcut.
  S-a propus să se pună la vot cine să bineficieze de acea paraşută. Birue Voronin, care ea paraşuta şi paraşutează. Peste untimp Obama-i spune lui Putin:
  Volodea… parimi-se Voronin nea CHIDANIT.De unde a luat el 8 voturi, dacă noi eram numai 3…?

 8. pt flowers_of_liberty

  „Bine ca este acest blog al doamnei Vitalia Pavlicenco, sa nu fi fost unde mai aveam posibilitate sa dezbatem ceea ce trasneste oricui in cap cu un lider politician care are rabdare sa discute cu majoritatea vizitatorilor sai. Respect. Mai rar, dar ca strateg politic care doreste sa-si puna partidul pe care il conduce la masa de sarbatoare… Nu stiu, nu inteleg, trebuie sa mai cresc. Toate bune.”

  Acest alineat m-a facut sa scriu si eu un mesaj si sper sa gasesc aici ceva postari, raspunsuri la intrebarea mea.

  Am citi pe acest blog diverse postari. Constructive si mai putin constructive. Binevoitoare si mai putin binevoitoare, dar si foarte rautacioase.
  Scrise de femei si barbati. Ma intreb: Care este motivul pentru care oameni, poate buni in esenta, scriu mesaje rautacioase si josnice?

  Atitea rautati varsate peste capul Vitaliei Pavlicenco: ca este agent KGB, conlucreaza cu comunistii, a distrus… ca este… este… este… aproape numai ca nebuna nu a fost numita.

  Ar fi o minune, in cazul in care cineva din postatori ar avea momente clare si curajul sa scrie nu sub anonimat, dar in nume propriu si deschis argumente.

  Sa-i dam dnei Pavlicenco si posibilitatea sa lamureasca lucrurile.

  Eu am meditat asupra invinuirilor la adresa ei si am ajuns la o concluzie: toti, care incearca sa o scoata din anturajul activitatii politice sunt niste oameni mai slabi la toate capitolele. Nu-i pot face concurenta. Ea are un caracter dur, perseverent, nu-i place tradarea si conteaza pe cumsecadenie. Nu este corupta, stie limbi straine, are forta de munca de invidiat, minueste tehnicile moderne de comunicare si are multe alte calitati pozitive superioare celor ale asa-numitilor politicieni de vaza.

  Cine o stie si o cunoaste bine din cadrul celor sinceri si binevoitori vor confirma acest lucru. Dar invidiosii si rautaciosii vor sta in „tufari” si vor polua in continuare spatiul public, oferit pe gratis pentru discutii de acest blog.

  Nu am auzit cazuri concrete de tradare, de abordare incorecta a colegilor, de necumsecadenie….
  Doar stiu ca nu tace cind vede ca in activitatea echipei, in care trudeste, se dezvolta un ghem cancerigen, cu iz de stricaciune.

  Fiind directa la caracter, o spune pe sleau si asta nu place nimanui.

  Toata lumea pune accentul pe „comod” si „incomod” cind e vorba de omul de alaturi.
  Am ajuns la aceasta concluzie si mai cred ca aproape toti fostii si actualii lideri de formatiuni politice, dar si multi dintre organismele executive sufera de aceeasi boala: nu doresc sa fie deranjati, chiar si daca mai lent sau mai rapid se duc la fund.

  Si se duc mereu…Se mai ridica si iar se duc… Obosesc si nu mai au eficienta….
  Cred ca asta spune ca cei care vor sa nu fie deranjati, vor sa faca numai ce vor ei si nu-i intereseaza parerea altora.

  Obiedientii le bat din palme, ii lauda si stau mereu ca trapedusii in jurul lor, insa, astfel, ii strica si mai tare.

  Se tem liderii nostri de caii naravasi!

  Nu pot face fata!

  Si atunci, ca sa nu fie deranjati, impart „jucariile” si schimba jucatorii si jocul si o pornesc de la inceput cu alte jucarii si cu alti jucatori…..Sunt mereu in joc, dar jocul nu mai are final…si ei nu se plictisesc…

  Ei, liderii, anume de ei depinde ce joc aleg, cine sunt jucatorii si cum vor juca. Nimeni nu poate schimba ceva din ce doreste seful. Nu fiecare jucator este in drept sa propuna un joc mai interesant. Seful nu accepta pentru ca el nu poate juca alt joc si toti trebuie sa joace un joc monoton, invechit la nebunie, dar trebuie sa joace, altfel il supara pe sefu’…

  Doar „jucatorii” de virf s-au paruit, despartit, certat… si au dispersat echipele de jucatori.

  Cam asa s-a intimplat in societatea noastra de la ‘92 incoace. Asta pare sa se intimple si in continuare…

 9. flowers_of_liberty

  @ arcas

  DVS ati desris punctul DVS de vedere intr-un mod mai serios, eu imi voi descrie viziunele mele intr-un mod mai distractiv, ca e week end totusi. Cineva sta unde sta, dar mie imi place sa stau pe net fiindca alta ocupatie n-am la moment. Si voi sta pana diseara cred ca, daca nu ma va suna cineva sa ma invite la vreo discutie, ca de obicei, politica, si cel mai probabil sa ma invite sa ader la vreun partid ))))) Iar vin alegeri si toti vor sa-si completeze randurile, ii inteleg. Este ineteresant pentru cineva si pentru mine este interesanta aceasta perioada, dar dupa aia cred ca ne vom sufleca iarasi manecele si va trebui sa dam restart comportamentului nostru, uitand de computere si forumuri, ca internetul si computerul pe putina lume de la noi hraneste.

  Asa dar, anonimatul, masca vizitatorilor si comentatorilor pe pagini web le permite sa se comporte altfel decat sunt acesti oameni ca de obicei. Cum pe terenul de fotbal doi fotbalisti se lovesc dureros peste picioare, se trag de maiouri, in viata de toate zilele fiind vecini de bloc, poate chiar cumetri si prieteni, asa si pe aceste pagini web jucatorii sunt duri de tot, fiecare vrand sa-si impuna punctul sau de vedere. Dar fotbalul are si niste reguli, nu poti sa-ti lovesti adversarul cu lomul peste picioare, dar aici n-a impus nimeni nici o regula, deaceea se da si sub centura si unde vrei, se mai ia lumea la misto, se mai fac provocari. De aceea cred ca si doamna Vitalia Pavlicenco pentru a se simti mai libera, ar putea sa dezbrace sacoul si sa descalte pantofii pe tocuri, sa-si ia un nick pe placul dumneaei si sa se alature acestor jucatori. Fiindca flowers_of_liberty poate fi si Voronin, si Pavlicenco, si Severovean, dar de fapt sunt eu doar am insa acces pe unimedia la acest nume prin parola. Si deaceea comportamentul meu va fi in limitele legilor statului unde ma aflu si de unde scriu, de aceea nu fac apeluri extremiste si altele de genul lor. Iar adminstratorul oricarei pagini web are dreptul sa stearga mesajele inconvenabile daca vrea, daca vrea poate sa introduca sistem de parola, daca vrea poate sa faca orice. In dependenta ce posibilitati si ce capacitati sunt disponibile. De ce nu sta Marc Tcaciuc pe pagini web? De ce nu sta Dorin Chirtoaca ori Vlad Filat? Nu cunosc modul de navigare, nu stiu ce-i acesta computer? Ba eu cred ca stau numai ca stau sub anonimat. Viata e un joc, toti vor sa se joace fiind copii sau fiind maturi. Si cum la o adunare daca se gaseste cineva in sala mai guraliv si e de la alt partid si-ti strica toata „malina” asa si aici, mai ales ca adversarul poate sa stea ascuns dupa masca. Nu e cazul sa existe motive de indignare fata de cineva daca te numeste cum vrea el, ceilalti trebuie sa inteleaga ca nu s-a intamplat nimic iesit din comun, este o metoda de relaxare doar, de a incerca pe cineva de minte, de a provoca la un om careva emotii, de a urmari comportamentul acestuia etc. O inteleg pe doamna Vitalia Pavlicenco, ca nu-i este deloc usor sa faca fata acestor vizitatori, dar pe campul improvizat de lupta nu te cauta nimeni ce varsta ai sau esti copil ori esti fata, esti slab, schiop sau cu alt handicap fizic. Tinand cont de aceste lucrururi, administratorul paginii web alege modalitatea care ii convine lui si doar lui fiindca el este proprietarul terenului de lupta, vrea il da in arenda jucatorilor, vrea nu-l da, vrea participa si el, nu vrea nu participa etc. Si mai inteleg una, pe pagini web in conditiile actuale ale RM nu se scot dividende politice, paginile web sunt bune pentru dezbaterea viziunilor proprii, pentru descarcare emotiva, pentru a incerca sa-ti impui parerea intr-un cerc restrans cum se spune-a pune muzica, a fi DJ, a fi bagat in seama, a afla parerea altor oameni despre ceva. De aceea este foarte greu sa sa-ti satisfaci poftele stand pe unimedia, de pilda, fiindca acolo toti discuta ca la o betie mare, cand toti vorbesc si nimeni nu asculta. Iar moda pe unimedia este cam asta, dai o replica, daca cineva te baga in seama, iti raspunde, se porneste o discutie in doi, este sansa sa se mai alipeasca si altcineva dar aceasta discutie dureaza de obicei foarte scurt timp. In general acolo se arunca cu oua clocite doar, procesul durand putin, asa cam cat dureaza un flash mob. Mult mai interesant este pe pagina pavlicenco.md unde se incing discutii mai constructive, mai serioase. Se vede ca participa vizitatori, hai sa zicem, mai de calitate, nu insa pentru a ofensa pe cei de pe unimedia. Acolo tot este calitate numai ca este imposibil de-o scos la iveala. Poate nu este asa, insa eu sunt de parerea ca pagina web pavlicenco.md are un potential bun pentru a deveni o arena moderna arhiplina de suporteri care urmaresc o disputa calitativa dintre jucatori profesionisti care se bat dur, dar respectand regulamentul de joc si mai ales respectand regulile nescrise ale Fair Play-ului.

  Mai fumam, mai ascultam muzica, apoi mai vedem ce facem. Duminica frumoasa tuturor.

 10. Lui Mihai, cel cu anecdota

  Bancul e bun, deshi e mai vechi si are mai multe variante.
  Insa in nici o varianta n-am intalnit ca Voronin sa fie pus intr-o campanie atat de selecta – Obama si Putin.
  In toate celelalte bancuri el e in campanii al-de Zina, al-de Stepaniuc sau cel mult Ceausescu.
  Prea l-ai inaltat (la propriu si la figurat) pe acest bolnav mintal in politica.

  Oricum, Voronin urmeaza calea predecesorilor sai Brejnev si Hrusciov, ironizati in multe bancuri.
  Atunci cand un conducator intra in bancuri de felul acesta inseamna ca e putred tot ce face conducatorul…

 11. pt Flowers_of_liberty
  Da….Asa este….
  Pacat ca nu avem sansa sa discutam si pe blodurile altor politicieni. Ceilalti solicita pina si seria si numarul buletinului de identitate….
  In anonimat le este si lor mai comod sa faca lucruri mai putin sau absolut incorecte….
  Deacea nu-i respect pe cei, care nu au curaj, dar se tin de „buric” al pamintului.

 12. BRAVO DOAMNA VITALIA. ESTI O FEMEIE SI UN OM ADEVARAT SI NU UN LAS. AS VREA SA VOTEZ PARTIDUL DIN CARE FACI PARTE, INSA CIUMA COMUNISTA NU NE PERMITE CELOR AFLATI PESTE HOTARE( EU SUNT IN BELGIA LA MOMENT) SA VOTAM CU ACTUL NOSTRU DE IDENTITATE, CARE ESTE BULETINUL DE IDENTITATE , CI NE CERE PASAPORTUL MAMII LOR. LA TOAMNA VIN ACASA SI VREAU PERSONAL SA VA INTILNESC SI SA VA CUNOSC. MULT CURAJ SI SARUT MINA DOAMNA.

 13. Plutotmort Quecommuniste

  It will be very useful, for you, Mme Vitalia, to have also a version in English or French
  of you website. Because, your information is very necesary for those euro-deputies and euro-bureaucrats who sometimes dont know exactly what is happenning really in Moldova, but they like the Cricova wine drinking together with communists or opportunists as Marian Lupu, who speaks good French and English.
  Thank you very much for you civil courage, mme Vitalia!
  Bon courage et bonne chance!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *