PNL se pregateste de alegeri

cmc-2.jpgLa sediul PNL a avut loc sedinta Consiliului de Coordonare al MC – conducerea Organizatiei Municipale Chisinau al formatiunii – prima dupa conferinta Filialei teritoriale si dupa congresul al doilea al partidului. Ordinea de zi a sedintei a inclus mai multe chestiuni. Cele mai importante au fost consolidarea Filialei Chisinau a PNL, acoperirea tuturor sectiilor de votare cu agitatori si observatori din partea PNL, organizarea intilnirilor de cartier cu membrii si simpatizantii PNL, pregatirea din timp de alegerile locale, pentru identificarea celor mai buni candidati la intocmirea listelor ce vot fi depuse in scrutinul local.

cmc-3.jpgPNL a luat in anul 2007 – la numai trei luni de la reconstituirea juridica – 5 la suta acolo unde a depus liste. La alegerile locale trebuie sa invinga cei mai buni, sperindu-se ca acestia provin de la partidele de Opozitie. O noua administratie locala ar da o alta calitate cooperarii care se va dezvolta – asa cum s-a mai intimplat in alte parti – cu statele membre al UE in partea ce se refera la proiectele regionale trilaterale, de frontiera etc.

In cadrul sedintei s-a discutat despre eventualitatea alegerilor anticipate si paticiparea PNL, fapt ce impune o mobilizare a structurilor formatiunii.

Conducerea Filialei teritoriale Chisinau a PNL a discutat proiectul declaratiei formatiunii privind sprijinirea candidatilor PNL-Romania pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009.

SP al PNL

27 mai 2009

Loading Facebook Comments ...

118 Comments

Add a Comment
  1. Atinge paroxismul nu numai propaganda comunistilor, dar si tenacitatea dnei Pavlicenco de a incurca partidelor cu sanse reale de a debarca comunistii de la putere, nimicnicia argumentelor cu care opereaza in favoarea sa. Am citiva cunoscuti care au lucrat cu DOAMNA inca pe vremuri la gazeta PFD, au caracterizato ca fire despotica, un fel de Hitler ori Stalin, cum doriti, in fusta. Daca vorbim de acel tocmai un procent obtinut de Alianta MAE PNL, acela a fost al Mae, iar al PNL a fost minus 1 %. Spun in cunostinta de cauza fara PNL Mae ar fi avut cel putin 2 %. Si mai am o remarca cititi ATENT viguroasele comentarii ale Doamnei, care chipurile este si doctor in filologie. Cita lipsa de carte si de gramatica. Sa luam doar comentariul in care explica unde si pentru ce au plecat stilpii PNL. Subiectul e la plural, iar predicatul la singular. Trebue sa fii mare savant ca pronumele EA sa fie scris IA cand este vorba de doamna Cercavschi, iar cand se refera la virsta dlui Gorgan nu ar strica sa se priveasca in oglinda, caci dl Alexandru e cum e dar tine. Si in fine asi repeta ogoiestete distinsa Doamna, pleaca si Dta la vila, educa nepotii si te bucura de ei ca doar generatia lor are sanse sa fie libera de comunizm si sa fie adevarata elita politica nationala si democrata, iar Dta ca si oponentii Dtale aveti apucaturi totalitariste.

  2. Pt Baraboi
    Eu am ajuns in PMAN din Chisinau la 7 aprilie dupa amiaza, cand era in curs procesul de vandalizare a parlamentului. Chiar atunci am inteles ca multe lucruri nu sunt in regula si seara mi-am dat seama ca de fapt e cursa intinsa opozitiei. In asemenea situatie e foarte dificil sa te stapanesti, evident liderii opozitiei erau obligati sa gandeasca lucid si sa se controleze. Dar, sunt de acord ca tustrei au avut un moment de slabiciune si s-au comportat nu chiar adecvat la intalnirea cu Voronin, cel care detinea mai toate informatiile despre ce se intampla. Cred ca si Lupu nu-si dadea seama cu adevarat ce se intampla, crezand chiar ca e o incercare de lovitura de stat. Ulterior comunistii s-au developat si astazi avem suficiente probe ca ei au gandit si efectuat vandalizarea parlamentului. Nu vreau sa-i apar cu tot dinadinsul pe FIlat, Chirtoaca, Gimpu si Urechean. Iti amintesc doar ca Filat a fost primul care, chiar in ziua de 6 aprilie, i-a avertizat pe comunisti sa nu sa se bucure ca invingatori, pentru ca in curand se vor trezi invinsi, spunand ca nu recunoaste rezultatele alegerilor si va face totul pentru a provoca alegeri anticipate. Si toate trei partidele sper si cred ca se vor tine de cuvant. Eu nu fac parte din nici un partid. Incerc sa judec realist (sunt istoric, mai exact arheolog), astazi avand un moment favorabil de a scapa de acest regim. Politicienii insa trebuie sa lase din ambitii si sa se gandeasca nu la faptul ca vor pierde partidele care (unele) prcactic nu exista, ci la faptul cum sa nu cadonam voturi comunistilor, pentru ca prin distribuire Voronin a mai castigat 10 mandate de deputati, 1 oferit de MAE, pe a carei lista a candidat si dna Pavlicenco.
    Nu sunt de acord cu opinia ca partidele pornesc in alegeri cu sanse egale. Comunistii, spre exemplu, controleaza aproape intreg campul informational din Basarabia (nu ma refer la Internet, ci la TV si Radio); de asemenea, au sub papuc politie, sevicii de informatii etc. Dar partidele care nu au macar structuri in raioane cu ce scop pornesc la lupta? Rosca e clar, el fiind asazi o unealta a comunistilor. Dar PNL, MAE s.a? Iti amintesc ca alegerile trecute MAE+PNL au obtinut 1%, pragul de a trece in parlament fiind de 6%. Ce sanse au aceste partide la viitoarele alegeri, cand dupa 7 aprilie s-a produs o polarizare evidenta a societatii: COMUNISTII si OPOZITIA PARLAMENTARA.

  3. De fapt mingea este in terenul PLDM,AMN,PL (PAP). De ei depinde daca vor merge la unificarea cu fortele mai mici real democrate. Nu PNL sau alte partide mici trebuie sa refuze participarea la alegeri, ci liderii PAP trebuie sa lase la o parte ambitiile personale si de grup, daca vor sa mearga la o unificare nationala, care ar duce la o formula in urma unor negocieri. De altfel daca nu vor o coeziune nationala i-mi trece gandul ca Filat vrea doar sa ajunga la putere ca sa mai „privatizeze” ceva edificii pe Stefan cel Mare, Urecehean sa mai puna miina pe niste terenuri „pentru combatanti”, iar Ghimpu sa mai faca si ele ceva ptr nepot si familie, ce nu a reusit anterior. Si atunci de ce unele partide mici ar renunta la lupta politica de dragul cuiva, care la urma doar le vor mingiia pe crestet si vvor zice „Good boy” .
    Inca o data: lupta politica nu a fost anulata de nimeni, doar ca lupta poate fi castigata prin intelepciune si iscusinta

  4. p-u corector

    nu is deacord cu tine,,,,adica aceste forte mici democratice in compania electorala anterioara au inteles ca nu au sanse,,,si totusi eu dat 11 mandate comunistilor,,prin participarea lor pe lista electorala,,,dece amu Ghimpu sau Filat sau Urechean sa se unficie cu ei,,,din cauza ca acestia au jucat jocul comunistilor si vor si ei amu pe urma sa aiba un rol in istorie,,,Fratilor asa nu merge eu numesc asa ceva,,,Efect parazitar,,sa traiesti pe seama altora,,asa vad eu lista asta comuna unde vor fi PNL,MAE,PNR,PD,UCM,PSD,PPNT si alte si mai vrute,,apoi daca merge vb asa imi fac si eu mine un partid si a sa pretind sa merg si eu pe lista nationala,,,,Eu propun ca Partidutele sa nu participe pe lista nationala fiindca sint ca niste insecte parazitare care vor si ei pe urma sa li se spuna eroi sau macar gindaci mai mari da nu insecte,,,,lasai sai sutina pe PL,PLDM si AMN si sa nu participe pe lista asta natioanala,,,numai aceste 3 partide,,,acum ei trebuie sa mai primeasca si tradatorii estea fiindca altfel nui pot numai care au dat asa pur si simplu 11 mandate comunstilor stiind ca nu acced in parlament,,,adica acum 41+11=52 si inca plus vreo 10 oameni de la PCRM cu Marian Lupu inaintau o candidatura la presedinte si iaka aici ii bateau pe comunsiti,,ca eu sint increzut ca Lupu nu ar dori sa faca Jocul lui Voronin si nu numai el din PCRM dar la prima ocazie iar da peste nasuc,,,,,,asa ca acum putem intreba cine a tradat si cine mai doresc sa mai fie pe urma numiti ca eventuali stirpitori de Comunism,,,,,Respect pe cele 3 partide si numai pe ele ii voi indemna pe toti sa le voteze fiindca amu sa vazut toata pictura,,,,

    nu sunt de la SIS sau ceva de genul acesta cum puteti crede pur si simplu analizez real situatia si nu am vre 20 nickuri ca Dna Pavlicenco stind pe sait ca ea si vb singur cu mine cind nu mai intra nimeni pe Blog si laudinduma pe mine ce de buna strategia am si cum putem preveni colapsul RM…..nu e corect sa fim insecte parazitare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. „insecte parazitare”-dupa dumneata si alegatorul este o insecta parazitara.Nu te temi ca se vor trezi politicienii astea mari si tari singuri in fata urnelor?Vino si intreaba cine mai vrea alegeri?

  6. pentru libertate,,,

    am avut in vedere de partidute,,,dar nu de alegatori,,de unde ai luat tu ca alegatorii is insecte parazitare????eu asa ceva nu am spus…….

  7. Trişezi d. djohni.
    Adică la coaliţia PL, PLDM; AMN nu s-ar găsi un lider pentru a conduce opoziţia spre victorie. E nevoie să mai coopteze nişte comunişti, mai bine decît nişte politicieni de pe acelaşi eşcher. Deci după ce a slujit regimului 4 ani şi a fost futbolit de Voronin hai să-l facem lider al opozoţiei pe Lupu. Dacă e aşa atunci liberalii trebuiau direct să-l înainteze pentru 3 iunie pe lupu şi să nu mai zădăre poporul. Şi atunci ei vor fi numiţi de către Starîş „PATRIOTÎ MOLDOVΔ.
    Nu va cădea aşa de jos nici odată actuala opoziţie.
    Sper că mai există ceva demnitate la actuala opoziţie, cît de deştept nu ar M.Lupu.
    Eu consider că colacul de salvare nu este M.Lupu, da anume că Chimpu, Filat şi Urecheanu, care pot învinge dacă se vor uni pentru anticipate măcar aceste 3 partide. Şi sunt curios, care din aceşti trei sunt gata în condiţiile de azi să jertvească cu imaginea propriului partid şi să meargă pe lista altuia, creîndu-i imagine, aşa cum a făcut-o Pavlicenco, mergînd pe lista MAE în defavoarea PNL-ui, demonstrînd, că cauza comună e mai presus decît interesele înguste de partid.
    Dar dacă alţi lideri de partid nu au răspus la ideia listei comune, indiferent pe care trebuiau să meargă toate forţele proromîne, proeuropene, democratice,precum şi dacă şi acum nu vor accepta o listă comună, după cum am spus măcar aceste 3 partide, de ce atuncă PNL-ul trebue să se sacrifife , dezolvîndu-şi partidul , că aşa prevede legea, în interesul nu ştiu cui sau şi mai rău în interesul acelui grup de comunişti în frunte cu M.Lupu la care d-stră vă referiţi?
    Să fim serioşi fraţi creştini. Şi pentru a nu ne frămînta tare capul ce va face PNL-ul, mai bine să aşteptăm să vedem ce va face opoziţia noastră la 3 iunie, apoi după, şi atunci vom avea temă de discuţie despre moralitatea şi egoizmul clasei politice dintre Prut şi Nistru.

  8. Apropo despre „….iau dat 11 mandate comuniştilor….”
    Фnalizaţi bine art. 87 din codul electoral şi veţi vedea, că nimeni la nime nu cadonează procente.Am mai postat undeva metoda de distribuire a mandetelor şi nu vreau să mai repet, că tot una e greu de înţelesm mai ales dacă nu vreai să înţelegi….Mai ales , că şi unii deputaţi nu prea cunosc codul electoral, trîmbeţînd că partidele care nu au trecut pragul au cadonat toate voturile comuniştilor. NU ştiu…ce au făcut 4 ani în parlament????????

  9. cititi un articol poate av placea???

    Rânza de elefant

    Într-o vreme, îmi explicam tonalitatea dezgustătoare a mesajelor MAE, ca fiind un produs al mariajului electoral Petrencu-Pavlicenco. Conferinţa de presă de marţi şi obsesia de care a dat dovadă preşedintele MAE, care a declarat – a căta oară! – că de toate relele se fac vinovaţi liberalii şi că „aceştia au pierdut alegerile tocmai din cauza neunirii”, m-au făcut să-mi schimb părerea.

    De fapt, MAE a adăugat la mai vechiul mesaj refrenul dedicat lui Ion Hadârcă, deputat PL, căruia i se reproşează că ar fi fost secretar la o „partiaceikă”. Dacă Hadârcă ar fi activat în calitate de secretar responsabil de ideologie la Cantemir, la fel ca vicepreşedintele MAE Ion Neagu, sau ar fi predat marxism-leninismul la universitate, ca Anatol Petrencu, totul ar fi fost O.K., probabil… Este de neexplicat şi cu totul respingător tonul ultimativ cu care MAE se adresează partidelor liberale. Nicolae Roşca, unul dintre reprezentanţii MAE la conferinţa de presă, deşi se îndoieşte de şansele formaţiunii sale în eventualele alegeri anticipate, pretinde ca MAE să fie inclusă pe „lista comună”. El mai are o pretenţie, şi anume, că „formaţiunile care au acces în parlament trebuie să propună soluţii rezonabile pentru partidele ce împărtăşesc aceleaşi idei în scopul simplificării alegerilor”. Apelul este, de fapt, un şantaj banal şi ar trebui înţeles în felul următor: fraţilor, fiţi atenţi cu noi, nu ne îndepărtaţi de la „treuca parlamentară”, vorba lui Petrencu. Şi Ion Neagu o face pe moralistul: chipurile, neparticiparea la alegerile anticipate a partidelor care nu au trecut pragul electoral la 5 aprilie ar „duce la mărirea ratei absenteismului alegătorilor”. Chiar aşa, dle Neagu?! Poate tocmai participarea unor partide ca MAE într-un nou scrutin ar spori absenteismul? Cine va dori să voteze repetat o formaţiune care s-a manifestat atât de gălăgios, pentru a acumula doar un procent?!

    Auzind declaraţiile liderilor MAE la această conferinţă de presă, mi-am zis că am procedat corect atunci când, cu mult înainte de 5 aprilie, împreună cu un grup de colegi, am decis să ne retragem din MAE. Am încercat, dar fără sorţi de izbândă, să-i atenţionăm pe cei „cu prosopul” din capul mesei că participarea MAE în alegeri, chiar finanţată masiv, se va solda cu o înfrângere zdrobitoare. Am adus şi argumentele de rigoare: lipsa unui concept electoral bine închegat, ineficienţa sloganului electoral „Moldova fără corupţie”, din cauză că era o copie a campaniei din 2001 a PPCD, axată pe sloganul „mâinilor curate”. Nu o singură dată l-am atenţionat personal pe Petrencu asupra faptului că plasarea în vârful listei a unui candidat cu „mâini curate” (ex-secretarul general al PPCD, Ion Neagu), va fi respinsă de membrii şi simpatizanţii partidului. Alegerile din 5 aprilie au arătat că am avut dreptate. Neagu, acest veşnic deputat din 1990 încoace – l-a votat pe Voronin preşedinte, a ascuns adevărul în „cazul Cubreacov” şi în dosarul unei persoane maltratate de Iu. Roşca. De aceea a fost penalizat de electorat după merit.

    În viziunea noastră, retragerea din scrutinul din 5 aprilie şi susţinerea unuia dintre cele trei partide liberale cu şanse ar fi fost mult mai benefice pentru imaginea MAE. Cel puţin, în acest mod, MAE ar fi putut evita previzibilul eşec. Dar liderii acestei formaţiuni, cu încăpăţânarea care îi caracterizează, au preferat… mirajul de zece procente! Acum, când s-a văzut cât costă inteligenţa şi intuiţia lor politică, merită să li se acorde vot de blam şi dispreţ public. În lipsa unei astfel de atitudini, însă, ei se aventurează într-un nou scrutin şi dau sfaturi „preţioase” partidelor care au ajuns în parlament… În campania electorală atât eu, cât şi colegii mei de partid am trecut cu vederea ceea ce se întâmpla în interiorul formaţiunii. Am încercat să spunem un cuvânt la şedinţa consiliului din 1 mai. Ne-au închis gura, iar Anatol Petrencu s-a enervat într-un mod atât de „democrat”, încât ne-a ameninţat că cheamă poliţia. Mai mult decât atât, poliţiştii se aflau în faţa Uniunii Scriitorilor, unde se desfăşura şedinţa. Întâmplător oare? Constat că nu sunt lăsat în pace. Ceva timp în urmă, Petrencu afirma pentru o agenţie de presă: „Se pare că lui Covrig nu i-a convenit locul de pe listă”. La o adică, dl profesor ştie bine că „locul de pe listă” nu mă interesează, chestia cu carierismul am depăşit-o demult. Nici nu ştiu, nici nu doresc să ştiu al câtelea am fost pe listă, la a cărei întocmire nici nu am participat. Ceea ce ştiu e că şi aici s-a dat dovadă de mult voluntarism şi lipsă de democraţie. Cu două zile înaintea alegerilor, Petrencu îl „aruncă” pe un vicepreşedinte de pe locul 11, pentru a o plasa pe acest loc pe ex-deputata pepecedistă Zoia Jalbă. Aceasta îşi dorea probabil din răsputeri să încapă în cele „zece procente trecătoare”, pe care le prognozau pentru MAE liderii formaţiunii.

    „Când nu poţi distruge o mişcare, trebuie să o conduci!”, aceasta era arma securităţii pe timpurile „perestroicii”. Nu demult, citeam în presă o opinie potrivit căreia MAE este o „mişcare cu abreviere pretenţioasă, o făcătura a lui Tkaciuk”. Nu subscriu neapărat la această afirmaţie, dar în iunie 2008 s-a întâmplat ceva care mă pune şi acum pe gânduri. Dl Petrencu a refuzat să facă o deplasare la Bucureşti, cu o zi înainte de plecarea preconizată. Eu deja convenisem, la nivel organizatoric, asupra întâlnirilor ce urma să le aibă cu liderii principalelor partide de peste Prut. Dar Petrencu a contramandat totul, fără să ne spună de ce. Apoi, aveam de gând, graţie unor prieteni ai mei din Kiev, să organizez o serie de întâlniri şi în capitala Ucrainei. Am înţeles însă că aceasta nu întră în planurile lui Petrencu. În campania electorală, potrivit datelor CEC, MAE a cheltuit 2,6 mln. lei. De unde au fost luaţi aceşti bani? Membrii formaţiunii, cei care candidau pe listă pe primele poziţii, au făcut „donaţii” ce le depăşesc cu mult veniturile declarate. Numai pentru arenda sediului din centrul capitalei Petrencu plăteşte lunar peste 1700 euro. Suspicioasă este, de asemenea, promovarea în continuare a doi ex-pepecedişti, „îmbrăţişarea” peste noapte a doctrinei creştin-democrate. Totodată, Petrencu devine în ultimul timp o stea la televiziunea lui Todercan, la EU TV-ul lui Roşca şi la agenţia comunistă de presă „Omega”. Mă întreb: oare nu cumva se încearcă cu insistenţă plasarea MAE în locul celora care până nu demult formau „opoziţia constructivă”?

    În această ordine de idei, nu pare deloc întâmplătoare declaraţia lui Petrencu despre participarea formaţiunii, din nou de sine stătător, în anticipate. Asta înseamnă că liderii MAE nu conştientizează criza de imagine prin care trece formaţiunea. Sau, poate, au ordin să nu înţeleagă acest lucru? De aici şi încercările de a face valuri într-un pahar cu apă. Dar „vulpoii” din MAE fac şi alte mişcări colaterale: Pavlicenco, de pe blogul său, îi face „ochişori dulci” lui Filat, iar Petrencu a rărit-o cu critica în adresa AMN. Toate acestea se întâmplă, bineînţeles, din cauza unei „rânze” uriaşe, de elefant, care, în limbaj politic înseamnă lipsă de responsabilitate.

    Andrei Covrig, ex-vicepreşedinte al MAE

  10. johny,
    dar partiutele ce parca ar fi compuse numai din politicieni cu ambitii nu si din alegatori?Hai sa fim mai rezonabili,nu te gindi numai la tine,la Filat sau la Urecheanu.Cit citesc mesajele tale numai aceste nume pronunti.Mai ginditi-va si la lume,numita popor.

  11. Am citit citeva comentarii ale vizitatorilor si citeva ale autoarei…
    Ii inteleg si ii sustin pe cei care solicita pragmatism din partea PNL.
    In acelasi timp insa nu o inteleg pe autoare. Pe de o parte vrea sa fie tratata ca om politic dar in acelasi timp intra atit de usor in polemici ieftine si de prost gust cu persoane care poate fac parte direct sau indirect din electoratul propriu. Si atunci ma intreb pe cit de mult autoarea este un adevarat om politic si cit de mult merita sa fie tratata ca atare. Nu in zadar de multa vreme sunt de parere ca suntem unde suntem si pentru ca persoanele care cred ca formeaza clasa politica autohtona nici pe departe nu sunt politicieni ci doar se folosesc de politica pentru a se da importanti si cauta cu disperare atentie si apreciere din partea maselor.
    In concluzie, dna Pavlicenco, cel putin pentru mine sunteti doar o fremei si nicidecum un om politic. Si de fapt nu faceti politica ci joc de interese personale sau nu…
    PS Nu trebuie neaparat sa faci prostii ca sa intelegi ca esti prost, trebuie doar sa constientizezi asta…

  12. pentru cineva..

    Bravo ai spuso cum nu a mai spuso altcineva

  13. Pt Vlad

    Eu, de exemplu, am observat foarte clar ca postarea e preluata de la Nicolae Negru. Eu il identific pe el cu Jurnal de Chisinau si prejudiciul adus MAE ca si concurent electoral cind au postat „stirea” ca MAE s-a retras din alegeri nu se uita. Personal, sint suparata pe Tanase si pe Jurnal de Chisinau pentru pozitia lor deloc impartiala, dar au dreptul sa o aiba. Si colegii, si noi, asa cum am spus de la bun inceput, spunem si acum – si de pozitia presei depind actiunile noastre. Insa daca postezi ceva, e si pentru ca impartasesti, de cele mai multe ori, aceeasi pozitie. De aceea v-am si raspuns amindorura.

    Legat de Petrencu si PNL. Da, eu cred ca MAE ar trebui acum sa participe pe lista PNL. Da, admit ca nu vor dori. E dreptul nostru sa propunem si e dreptul lor sa refuze. Timpul va arata ce a fost corect si ce – nu. Insa noi, PNL, sintem intr-adevar nevoiti acum sa participam cu liste proprii la alegeri.

  14. Pt Baraboi

    Poate aveti dreptate, dar argumentul participarii echipelor noastre din teritoriu la alegerile locale este unul aproape irefutabil.

  15. Pt Atentul

    Legat de minciunile postate

    se scrie „as – face, spune …”, nu „asi…” Si te apuci sa corectezi?

  16. O intrebare pt dna Pavlicenco. Cum e (mai) corect: prestanta intelectuala sau prestatie intelectuala? Vedeti mai sus, cum am formulat eu si dvs. Sunt arheolog, nu lingvist, cum sunteti, daca nu gresesc, dvs. Recunosc ca intre timp am consultat DEX-ul; pare-se, prestatie… inseamna altceva.

  17. Pt dna Pavlicenco
    Accept, dar nu salut, participarea PNL la alegerile anticipate (care speram cu totii ca vor avea loc) pentru ca fortele democratice sa castige timpi de antena la TV si Radio asa-zis publice in lupta impotriva comunistilor si doar impotriva lor, dar ca pe ultima suta de metri sa se retraga in favoarea unui partid parlamentar. Altfel, argumentele dvs sunt foarte slabe, dar nu… irefutabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *