Moldova: scenariul urmatoarei escaladari

 Din ZIUA, vineri, 22 mai 2009

monstru.jpgMi-a fost prezentat ca atare dintr-o sursa oficiala si, daca veti citi mai departe, veti intelege de ce intalnirea a fost pusa sub semnul unei confidentialitati absolute pe care sunt obligat s-o respect. Mai ales ca scenariul respectiv, chiar daca are toate datele unei constructii de tipul „war game, worst case scenario” contine o serie de elemente extrem de credibile si care formeaza o succesiune logica de care Romania ar trebui sa tina seama.

Dar, exact in aceeasi masura, ar trebui sa atraga atentia si partenerilor nostri din UE si NATO pentru ca nu degeaba Guvernul Republicii Moldo­va atragea atentia asupra unei stari de insecuritate regionala, implicit deci asupra riscurilor izbucnirii unui conflict la marginea frontierei de Est a Europei.

Scenariul urmatoarei escaladari se bazeaza pe un element care a intrat de cateva luni in atentia analistilor militari si a serviciilor de informatii militare europene si americane: de aproximativ sase luni, au inceput lucrari intense de modernizare a doua aeroporturi strategice, cel de la Marculesti si cel de la Tiraspol. Fapt extrem de sugestiv deoarece, argumenta sursa citata, tot cu sase luni inainte, dar de data asta inaintea conflictului din Georgia, au fost demarate lucrari intensive de modernizare si ranforsare a podurilor si podetelor care permiteau accesul in Osetia de Sud si Abhazia si mai departe, inspre Georgia. Folosite din plin in momentul acela pentru deplasarea unitatilor de blindate rusestiIn conditiile in care s-ar putea petrece ceva provocari la granita cu Romania, Republica Moldova, fie prin vointa Parlamentului, fie la cererea presedintelui sau a prim-ministrului, sau cu toate reunite la nivelul unui mesaj comun, vor invoca articolul 51 din Carta ONU si, in consecinta, dreptul la autoaparare, o vor face deoarece, asa cum au anuntat deja, se simt amenintati direct de politica agresiva a Romaniei. Ceea ce presupune doua miscari ulterioare.

Prima este notificarea in urgenta a Consiliului de Securitate care trebuie sa ia, cel putin teoretic, toate masurile necesare, asta daca membrii sai permanenti sunt de acord, ceea ce ar presupune ca Rusia nu va folosi dreptul sau de veto. Posibil, numai ca in Carta ONU exista si art. 52 care spune ca nu exista nimic care sa excluda invocarea in primul rand a aranjamentelor, intelegerilor sau acordurilor incheiate intre natiuni sau la nivelul unor organisme regionale de securitate. In acest caz, cererea oficiala de care vorbeam poate fi adresata Moscovei si aprobata de autoritatile Federatiei Ruse in termenii aranja­mentelor bilaterale de securitate pe care aceasta tara le are cu Republica Moldova.

Sursa amintita afirma ca exista deja informatii coroborate privind eventuala disponibilitate a rusilor de a trimite in Republica Moldova (deja pentru antrenament) o brigada de tancuri (aproximativ 100 de T-80) si doua escadrile de avioane de lupta (o escadrila insemnand 12-18 avioane), una de Mig-29 la Marculesti si alta de Suhoi-27 la Tiraspol.

Dar toate astea ar insemna ca cineva sa recunoasca statutul Romaniei ca tara agresoare sau potential provocatoare de instabilitate regionala. Imposibil? Consilierul pe probleme diplomatice al presedintelui rus, Serghei Prihodko, a afirmat deja ca fortele speciale romane au provocat dezordine la Chisinau, acesta fiind motivul pentru care Rusia a impus aceasta tema la summitul cu UE. Acuzatiile sale oficiale sunt fara echivoc: „Romania a turnat intentionat si fara rusine gaz pe foc, provocand grupurile de tineri si miscarile la protest care au devenit violente. Am intrebat si vom intreba in continuare partenerii nostri europeni daca isi asuma responsa­bilitatea pentru actiunile statelor membre care pun sub semnul intrebarii ordinea de dupa razboi si granitele”…

Context in care actualul si posibil viitorul europarlamentar roman Laszlo Tökes sugera, deloc discret, o paralela intre „situatia Republicii Moldova, respectiv a regiunii secuiesti si Transilvaniei in general. Mai precis, Transnistria ar merita un statut de autonomie teritoriala, la fel ca si secuimea, si aceasta ar insemna o solutionare pasnica si democratica a situatiei din cele doua tari”.

Nu pot exclude posibilitatea de a fi primit un scenariu de tip provocare. Numai ca, din nefericire, mult prea multe elemente se leaga intr-o coerenta care ar trebui sa fie inacceptabila pentru autoritatile noastre si ar fi trebuit demult semnalata ca risc major de securitate pentru Romania. Poate cel mai important cu care ne-am confruntat din 1990 incoace…

Cristian UNTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=253422&data=2009-05-22

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Спасибо, было интересно

  –––––––––––––––-
  Источник: http://www.free-many.ru

 2. Nu cred in acest scenariu. Daca cumva ar apela la asa ceva, Voronin s-ar discredita definitiv in ochii occidentalilor si chiar in ochii propriilor cetateni.

  Am impresia ca acel scenariu face parte din propaganda FSB-ista.

  Rusii cred ca sunt suficient de inteligenti incat sa nu-si creeze probleme si sa se discrediteze si ei in ochii tuturor.

  O asemenea manevra ne-ar lumina pe toti, de la Vest la Est (inclusiv statele CSI) cat de perfida este Rusia si s-ar lua masuri dure.

  Cred in intelepciunea strategilor militari si am convingerea ca Rusia nu se va baga intr-o asemenea operatiune care i-ar aduce grave prejudicii de imagine.

 3. Scenariul e destul de real – desi ar fi o catastrofa pentru Moldova!!! Primele semne ca un astfel de scenariu poate evolua – au fost imediat dupa evenimentele din 7 Aprilie cind Voronin (si „Smirnov”) au cerur Rusiei marirea contingentului sau militar pe teritoriul Moldovei – pentru asigurarea „securitatii si stabilitatii in regiune”. Inca atunci am presupus ca lucrurile ar putea evolua in aceasta directie, insa speram sa fi gresit. Acum ca se descopera si se comunica detalii mai ample – vad ca „ideia” respectiva are dreptul la viata. Sper ca macar „razboiul” sa fie doar politic si nu de forte militare, altfel Moldova ca stat independent si suveran ar putea disparea.
  Cred ca OPOZITIA ar trebui sa analizeze mai amplu aceasta tema, sa structureze aceasta informatie astfel ca si oamenii de la tara sa inteleaga ca daca comunistii ramin la putere Moldova risca sa devina „gubernie rusa” si ca pe teritoriul ei poate fi desfasurat un razboi care va duce la decesul multor oameni (ma refer la populatia psnica din Republica Moldova si nu la soldati rusi sau ai nostri).
  Doamne ajuta-ne!!!!

 4. Voronin ESTE discreditat DEFINITIV in ochii occidentalilor ..zau nu stiu de ce oare cineva isi poate imagina altceva…si prin urmare el nu mai are nicio rezerva nicio opreliste ,iar asta il face extrem de periculos si capabil de orice…

  Scenariile de care si eu am cunostinta (dealtfel au aparut si prin presa acum vreo citeva zile) poarta oarece credibilitate.
  In acest context la Malina se vor derula ample aplicatii tactice romano-americane de blindate (participa reg 2 cavalerie cu blindatele din dotare , un reg de artilerie si unitati ale garzii nationale . forte speciale si alte tipuri de forte)

  Actiunea e una de avertisment si descurajare…

 5. Pentru Mihai: 1)dami te rog un exemplu dim istoria de 400 de ani ai imperiului rus cind lor le-a pasat de descreditarea in fata occidentului!? Atita timp cit asa numitii lideri europeni gen Markel, berlusconi si sarcosi vor ramine corupti, si usor de cumparat cu gazuri pe care gazpromu le ia din Turkmenistan si-l revinde la dublu, europenii se vor face ca ploua

  2)Voronin e mare dobitoc dar isi vede de klan, care e scopul sau?!- sa ramana la putere cu orice pret,sa exploateze in continuare iobagii din RM, sa-l lase pe Olesca urmas al satrapiei.El realizeaza ca situatia economica ii va scoate pe oameni in strada( inclusiv pe dobitocii care au votat cu el, caci RM e deja falimentata)deci nu ppoate avea in credere in cei citeva sute de KGBisti imputiti, nici c, cu atit mai mult in armata, caci ii e frica de scenariul Bucuresti 1989(din surse sigure cunosc ca are cosmaruri ccu impuscarea lui ceausescu).
  3)In aceste conditii scenariul de mai sus e deosebit de plauzibil, caci Rusii sunt pus pe restabilirea imperiului, Moldova fiind primul pas spre preluarea ucrainei.(sa nu crezi ca ei nu se gindesc la aceasta)
  intrebarea este ce putem face noi si Romania? Parerea mea ca avem o fereastra foarte mica de 6 pina maximum 12 luni in care putem sa-l doborim pe mafiot, proteste si nesupunerea civica fiind unele din metode, presiunea pe organizmele internationale pentru a bloca orice fel de finantare a RM, care de fapt ar insemna finantarea klanului,in timp ce Romania ne asigura apararea diplomatica prin UE. Daca nu o facem in vara aceasta , atunci cred ca nu o vom face nici o data , preconizinduse un exod a tot ce este tinar, de viitor si de progres din RM.

 6. antiKGB : sutin pe deplin punctul tau 3 ..Dealtfel acelasi lucru l-am afirmat inca dinainte de alegeri.

 7. Stimabili, aveti la dispozitie 48 de pentru a sa va pregatiti lucrurile persomnale si in colana cite doi, in frunte cu onorabila gaza, sa mergeti spre directia oraselului Codru.
  Acolo sint asteptati indivizi ca Dv-stra.
  Autorul poate sa ramina la Bucuresti, acolo tot sunt clinici bunisoare specializate in tratarea deficientelor mintale.

 8. Stalinus,stii destul de multe despre operatiuni militare comune din Romaniă,care ar trebui si trebuie sa fie clasificate! Atat am avut de zis!

 9. Xmarket : Ha Ha ! cum sa fie ba clasificate daca au fost anuntate IN PRESA ??!……………

 10. Rusia a fost si este mereu un pericol pentru existenta
  noastra aici. Numai adrerarea noastra la NATO si UE ne pot salva de hulpava Rusie. Sa luam exemplul
  TARILOR BALTICE de integrare europeana. Avem si o sansa mare. ROMANIA NE AJUTA MEREU. Si mai bine: UNIREA CU ROMANIA ne va duce imediat in EUROPA.
  ASTA e scaparea de mare dragoste a ursului rusesc, care vrea sa ne sugrume. sa ne rugam pentru sufletele lor pierdute/ a ursilor/.

 11. Numai exemplul Balticilor ne va ajuta !
  Rusii sunt ocupanti in Moldova si nu vor sa accepte ca moldovenii sunt cel putin egali cu ei !
  Vor sa ne tina mereu sub ciomagul lor!
  Vrem, noi moldovenii, sa ramanem sclavii lor?
  La o margine de Europa ?
  Sau vrem sa fim demni de numule nostru de om
  si sa aderam la UE si NATO?
  Treziti-va !

 12. Ba”antonescule”(desi n-ai nici undrept sa utilizezi, defaimind un nume istoric, un nume cu care trebue sa te mindresti, numele pe care la purtat un mare erou si martir al neamului nostru rominesc }tu esti un gindac imputit si kagebist si locul tau e acolo unde- arati altora. Din pricina unora ca alde tine, care n-a citit nici o carte in afara de istoria PKUS si si scirboseniile unor vinduti precum i.d. ciobanu, care traducea din rusa DELO LENINA-PRAVOE in TREABA LUI LENIN E DReAPTA ori a altui dobitoc stati, care inventase dictionarul romin-moldobisescs

 13. precum: para romineste si prasada mold: gaze romineste – besina moldoveneste- mai avem azi niste trogloditi la putere, care tin poporatia asta dintre Nistru si Prut, si asa indobitocita in intuneric.Mie, mi e in cur de asemenea stat semirus cu cele mai rele drumuri din lume{ isi doresc asemenea statmafiotii care fura si se simt imparati si pe o stina } Eu ma vreau in tara mea Rominia Mare cu drumuri bune, salarii bune, unde copiii mei sa aiba Viitor. Se tem de Bucuresti numai cei caror le put oghelele,si carieristii care se vad nacealnici si pe o butca de tigari. Halal de voi si de progeniturile voastre pe care le educati in spiritul separatismulu moldovinesc.Pe linga voi Smirnof merita lauda , pentru ca el,rus fiind, cunoaste perfect istoria Rominilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *