“Capcana europeana” a lui Voronin

(…) Considerăm ca adevăruri grăitoare faptul că toţi oamenii s-au născut egali, că sunt înzestraţi de către Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea se numără dreptul la Viaţă, la Libertate şi la căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Oamenii instituie Guverne, care îşi derivă dreptele lor puteri din consimţămîntul celor guvernaţi. Că, ori de cîte ori o Formă de Guvernare devine o primejdie pentru aceste ţeluri, este Dreptul Poporului să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou Guvern, bazat pe acele principii şi organizat în acele forme de exercitare a prerogativelor sale, care i se vor părea cele mai nimerite să-i garanteze acestui Popor Siguranţa şi Fericirea (…)”.

Textul original (in limba engleză):

„(…) We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator withcertain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness — that to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, that whenever any form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles, and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and happiness (…)”

Din Preambulul Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite ale Americii (4 iulie 1776),

scris de Thomas Jefferson (13 aprilie 1743 – 4 iulie 1826)

Ma batea de mai mult timp gindul sa scriu putin despre “capcana europeana” a lui Voronin.

La conferinta municipala a PNL Chisinau de miercuri un delegat m-a intrebat cum sa intelegem declaratiile comunistilor de integrare in UE si dorinta lor de a obtine din partea UE un regim facilitat de vize, fara reforme interne, precum si rautatea exagerata fata de Romania care ofera posibilitatea cetateniei romane, ce inseamna si libertatea de cirulatie in lume?

Am explicat in ce consta diferenta de abordare din partea unor politicieni – nu doar comunisti – a problemei integrarii in Europa. Comunistii au inceput sa vorbeasca de UE pentru a incerca sa fie “in rind cu lumea” – asa au crezut ei ca “e bine”, raportindu-se, in 2005, la conducerea prooccidentala orange de la Kiev si Tbilisi. Relatiile adevarate cu acestia, apoi, s-au schimbat total…

In 2005, cind au semnat in totiul campaniei electorale Planul individual de actiuni UE-R.Moldova (pas pripit, din punctul meu de vedere din partea UE) comunistii au inceput sa ne rida in fata, dar si murdarind paginile ziarelor fidele cu afirmatia ca cei din Opozitie “nu mai au mesaj”. Ca daca sint si comunistii pentru Europa, ce sa mai spuna Opozitia, ca sa fie diferita – ca ea deja nu se mai vrea in Europa?

Am spus atunci, in 2005, si mai tirziu, ca niciodata comunistii nu vor fi sinceri pentru UE, pentru ca aceasta ar insemna reforme pe care ei nu le pot face, deoarece, efectuindu-le, ar insemna sa-si taie craca de sub ei si sa se prabuseasca. Si cine e nebun sa piarda Puterea? Poate numai democratii sa faca reforme impopulare si sa o piarda!

Au trecut tocmai doi ani ca Occidentul – despre care am crezut ca va avea nevoie de doar un an sa-si dea seama ca a gresit cind l-a sprijinit pe Voronin in demersul sau fals proeuropean – sa priceapa care e baiul cu falsii proeuropeni. Dupa care am asteptat masuri mai dure de raspuns contra comunistilor. Ele au urmat sub forma a doua Rezolutii ale institutiilor paneuropene, dar situatia a ramas neschimbata. Principalul e ca Audiovizualul nu a devenit public si asta a determinat in mod fundamental vioctoria PCRM in alegerile din 2009, pe linga imensa frauda.

Astfel, comunistii vorbesc de integrarea in UE, dar nu si-o doresc, lor le place regimul dictatorial edificat cu “mult success” sub paravanul “prioritatii de integrare europeana a politicii externe a R.Moldova”. Comunistii doresc doar fonduri europene, sa se imbogateasca si mai abitir. Sa ne amintim de conferinta organizata de Asociatia pentru politica externa, unde decidenti si onegisti rusi au declarat, la Chisinau, ca, daca R.Moldova nu renunta la orientarea spre UE, Rusia nu o va ajuta sa resolve problema transnitreana. Dupa care a revenit Voronin cu “reformarea” CSI si cu neutralitatea “batuta in cuie”.

De ce nu vor comunistii cu adevarat sa mearga spre UE? Nu doar pentru a pierde puterea prin democratizarea societatii. Comunistii nu vor sa se regaseasca intr-un spatiu romanesc integrat in UE, fara frontiera pe Prut. Adica nu vor o frontiera care, la scurt timp, sa devina una permeabila, ba chiar s adispara. Sigur, asta ar implica securizarea frontierei cu Ucraina – cu sau fara o Transnistrie apartinind R.Moldova. Cel mai nefast si odios consilier al lui Voronin, pe care zilele trecute l-am supranumit Volant (din ”Maestrul si Margareta” de Mihail Bulgakov), spunea “Eu niciodata nu voi accepta NATO pentru R.Moldova, deoarece asta ar insemna unirea cu Romania”…

Voronin vrea un regim de vize facilitat cu tarile membre ale UE. Cind am facut in Parlament initiativa legislativa privind anularea vizelor pentru cetatenii din tarile membre ale UE la intrarea in R.Moldova, comunistii in Parlament mi-au sarit in cap. Moldova era cu un asemenea regim alaturi de Bielarusi si Rusia si dupa initiativa mea comunistii si-au facut initiativa lor, ca sa aiba cu ce “defila” si lauda in Europa, solicitindu-i e si mai mult ca raspuns. Nu le-au dat alt regim, pentru ca nu-l merita. Atunci eu am suportat enorme presiuni din partea Comisiei de securitate a lui Stoikov, acest lucru il cunoaste si ministrul de externe Andrei Stratan, care era de partea mea si incerca sa explice ca banii pierduti din asta se recupereaza inzecit prin imaginea cistigata de R.Moldova in fata UE…

Si care e capcana europeana a lui Voronin? Ca sa aiba regim facilitat de vize, lucru spus clar acum si de Parlamentul European, Voronin si clica trebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului. In R.Moldova, primele dupa importanta sint, cred eu, dreptul la informare obiectiva, dreptul la munca, la libertate economica, la securitatea persoanei.

Insa Voronin asta nu numai ca nu vrea sa o faca – el a aratat cu totul altceva unei lumi intregi: persecutii, torturi, omoruri si toate grozaviile deja cunoscute de noi, pe care europenii nu au crezut ca le va mai fi dat sa le vada in aceasta parte a Europei, unde au mai si pompat bani.

Daca nu va face aceste lucruri, Voronin se va confrunta, in continuare, cu situatia cind cetatenii vor cauta sa-si redobindeasca cetatenia romana. Nici nu mai conteaza atit de mult daca cei ce solicita pasapoarte romanesti o fac numai pentru a scapa de infernul si izolarea comuniste sau si pentru ca sint constienti de identitatea lor romaneasca. Totuna, peste un timp, ei isi vor recapata constiinta romaneasca. Voronin, insa, ar vrea ca oamenii nostri sa mearga in Occident fara a-si redobindi constiinta de romani, sa-i tina si mentina regimul antinational si antipopular prin banii trimisi de peste hotare. Adica sa-i alimenteze regimul corupt, dar nu cu pasaport romanesc, ci cu pasaportul albastru rascompromis prin trafic de fiinte umane, droguri etc., pasaport care acum inseamna si ca provii dintr-un stat unde este instaurat un regim de dictatura, ce omoara oamenii care protesteaza pentru ca nu mai suporta regimul antidemocratic.

Asta e capcana europana a lui Voronin. Ori accepta respectarea drepturilor constitutionale ale oamenilor, dupa care UE va oferi un sistem simplificat de vize pentru moldoveni, iar Voronin va cadea de la Putere, ori el nu accepta respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale oamenilor si cetatenii, care nu au acasa de lucru, isi vor redobindi pe un cap (dincolo de declaratiile “linistitoare” ale lui Diaconescu sau Boc precum ca se vor restitui la putini oameni cetatenia romana) cetatenia romana, vor redeveni romani cu acte in regula si acest stat se va afirma, in plina putere, ca “al doilea stat romanesc”. Iar Voronin totuna va cadea, “s treskom”, dupa care va fi tras la raspundere cu toata sleahta sa de antiromani, mai batrini sau mai tineri, fiind judecati pentru toate crimele savirsite in plin secol XXI contra romanilor. Asta daca nu vor fi alegeri anticipate si alte “surprize” mai putin placute satrapilor bolsevici.

Iar politicienii din R.Moldova – nu doar comunistii – se impart in doua categorii – cei care vor integrarea in UE prin Romania, cu ajutorul Romaniei, cu Romania ca avocat al R.Moldova, si cei care se vor in UE ocolind Romania. De comunisti nu discutam. Dar ceilalti, necomunisti, de ce ar gindi la fel? Noi banuim de ce…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *