Pentru OSCE: In R.Moldova nu 10%, ci 29% dintre cetateni doresc unirea cu Romania

OSCE declara ca Romania nu a fost implicata in protestele din R.Moldova

Nu există dovezi care să arate că România ar fi fost implicată în protestele violente din Republica Moldova, a anunţat Philip Remler, şeful misiunii OSCE pentru Republica Moldova, citat de Reuters.Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că degenerarea situaţiei a avut la bază mai degrabă frustrarea faţă de perspectiva unei noi conduceri comuniste. În plus, mai puţin de 10% dintre moldoveni sunt în favoarea unei uniri cu România, a subliniat el, precizând că „nu este vorba de un curent puternic, este vorba de o minoritate”. Remler a estimat joi şi că există spaţiu de negocieri între autorităţile moldovene şi opoziţie, după protestele violente de după alegerile din 5 aprilie. El a făcut aceste declaraţii a doua zi după ce trimisul UE a cerut negocieri între cele două părţi, deşi a admis că nu a constatat că vreuna dintre tabere este dispusă să facă vreun compromis.(azi.md, 24 aprilie 2009)

NOTA MEA:

In noiembrie 2008, Institutul Republican International (IRI) a lansat traditionalul Sondaj National (Link Sondaj Integral), elaborat, coordonat si analizat de Baltic Surveys/The Gallup Organization (dr.Ralisa Alisauskiene), in numele IRI. Chestionarea pe teren a fost făcuta de operatorii IMAS, Inc. Esantionul a fost de 1,251 rezidenţi din Moldova cu virsta de peste 18 ani, cu drept de vot si e declarat reprezentativ pentru intreaga populaţie dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate prin interviuri fata-in-fata cu respondenţii. Marginea de eroare nu depaseste 3 procente.

Printre intrebarile speciale adresate de PNL au figurat “In opinia Dvs., Moldova ar trebui sa se alature Georgiei si Ucrainei in aspiratiile lor proNATO sau nu?” si „Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?”La prima intrebare 17 la suta au spus ca ar trebui sa sustina si alti 21 nu stiu, in timp ce la a doua intrebare 29 la suta au spus ca sint pentru unirea cu Romania si 10 la suta nu stiu.

Comentind raspunsul la prima intrebare, el reflecta tendinta generala a cetatenilor care doresc sa mergem spre NATO, acestia fiind de 21 la suta, in alte tabele. Referitor la unirea cu Romania, rezultatele arata ca PNL a avut dreptate atunci cind reprezentantii sai au remarcat in declaratii si pozitii cresterea numarului de adepti ai Unirii cu Romania.

A se vedea si Tabelul respectiv la postarea pe care o gasiti aici:

29% din populatia R.Moldova este pentru unirea cu Romania

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. D.Pavlicenco eu sint de acord cu articolul de mai sus, dar,el nu reflecteaza situatia reala din Basarabia.Noi cu totii stim ca romanii basarabeni sint foarte precauti,atunci cind fac declaratii de acest jen,tinind in minte,ca mai multe secole la rind au fost moneda de schimb,intre marile puteri,Rusia,Turcia,Alemania s.a.fara a intreba populatia bastinasa si parera lor.
  Prin anil 1994 eu am avut nenorocul sa-mi expun parerea mea civica,pe marjinea acestui subiect.In colectivul unde eu lucram a fost impartita la toti angajatii un chestionar unde eram obligati sa raspundem la doua intrebari:1.Cine cintem,romani sau moldoveni? 2.Ce limba vorbim, romana sau moldoveneasca? Eu m,am dat cinstit parerea ca sunt roman-basarabean si vorbim limba romana.Nu peste putin timp am constatat cu ingrijorare ca toti acei care au raspuns ca mine au fost concediati inventinduse diferite motive.Aceste planuri diabolice si mirsave erau dirijate pe atunci de angajati ai SIS sau de ajentii lor.Si nimeni nu cunoaste nici azi la indicatia cui se faceau aceste curatiri de cadre.
  Apoi am fost nevoit sa-mi caut de lucru peste hotarele tarii.
  In familia mea nimeni astazi nu detine cetatania Romanie,pina cind,dar toti ne socotim romani in suflet,iar in pasaport ne-au scris moldoveni.
  Si ca noi sint foarte multi.Numai faptul ca sint de acum stocate 800 mii cereri de redobindire a cetateniei romane perdute cit insemna?
  Asa ca statstica este una,realitatea cu totul alta.
  Un salut la toti si Hristos a inviat!

 2. Sunt de-acord cu Mihail…Practic am avut si eu aceeasi soarta,putin diferita…Am lucrat in organele statale de control…Toti sefii de directii si sectii erau de nationalitate rusa…Eu am fost primul care am intocmit un act de control in limba romana,fapt ce a starnit nemultumirea la sefi…Nu am fost avansat mult timp,iar ulterior am fost eliberat…Ca mine sunt o multime …Inca din perioada ceea ii inlaturau din posturi importante pe pro-romani…Puteai obtine ceva doar daca aratai loialitatea puterii si indeferenta numirii limbii romane in moldoveneasca..
  Hristos a inviat

 3. Situatia mea e la fel. Acum stau in Romania, unde am plecat la studii, fiind vitima epirarilor de cadre din perioada agrariana. N-am facut niciodata mare parada din romanitatea mea, dar numai faptul ca vorbeam corect romaneste si ca evitam sa particip la discutiile romanofobe, organizate de sef mi-a stricat „cariera”: seful meu a avansat in post, declarand sefilor sai, la SIS, ca eu sunt un „element antistatal”.

  Referitor la cati romani din Basarabia vor unirea, prin 89 era de ajuns sa mergi din sat in sat, ca sa-ti dai seama ca taranii nostri o VOR. In 1994 acel asa-numit „referendum” a fost falsificat tot asa cum au fost falsificate si alegerile (si cele de acum, si cele anterioare). Acum populatia e foarte speriata, nu va fi sincera, daca va fi intrebata ce vrea! In plus, majoritatea unionistilor au si plecat peste hotare. Si totusi, partidele necomuniste care au intrat in Parlament au intrat pe nainiva presupunere a populatiei ca ele sunt pro-romanesti, proNATO si proUE. Poate ca partidele respective nu sunt foarte departe de idelurile unirii, dar populatia i-a crezut capabili sa faca unirea. La noi, lumea se imparte in doua tabere: adepti ai unirii cu Romnaia via UE sau adepti ai integrarii in UE, via Romania – doua tipuri de unionism, care intruneste si romani, si rusi, si evrei, side toate natiile si culturile!

  Mai mult, cunosc o domnisoara care a facut campanie electorala pentru Braghis, de exemplu, sustinand ca Braghis este un unionist convins (si domnisoara la fel, o adepta a unirii cu Romania „via UE”). Deci, suntem mult mai multi decat se crede. Doar ca nu exista mecanisme democratice pentru a dovedi acest lucru. Cei care cunosc bine aceasta situatie sunt cei din serviciile speciale. De asta au avut ei nevoie de aceste pogromuri antiromanesti, operate de regimul Voronin: ca sa instaureze frica, definitiv, in societate. Ei se tem de democratie ca de naiba. Democratia e moartea lor.

 4. 29% nu sunt 100
  Cand o sa intelegeti ca unirea la moment nu e posibila?

 5. Pt Dan

  29% nu sint 100%, dar trebuia sa observati ca 10% au ezitat, deci ar putea fi 35-40 in conditiile cind acest subiect este tabu in R.Moldova, ocupata de trupele rusesti si de coloana a cincea politica a Kremlinului. Daca evolueaza procentele proNATO, daca evolueaza si procentele legate de unirea cu Romania fara informare, va dati seama ce ar fi daca ar fi si dicutii libere publice pe aceasta tema?

 6. Pt spun mai tirziu

  Mi se pare ca aveti dreptate, dar ceva ar trebui nuantat. Un Braghis nu este unionist, el doar a vrut sa atraga astfel oameni de partea lui si ca sa lucreze pt el. El nu este pt unirea cu Romania via UE. Braghis, Diacov, chiar si multi din zisa opozitie ajunsa acum in Parlament sint pentru integrarea in UE unde RM se va regasi – cica, implicit – cu Romania, insa nu prea doresc acest lucru, cam la fel ca si comunistii, care spun ca vor in UE, dar nici prin Romania, nici sa se regaseasca acolo cu Romania. De fapt, adevaruil e ca tocmai din cauza de a nu se regasi acolo cu Romania comunistii numai spun de UE, dar nu si vor in UE, ca nu le da voie Rusia. Din cauza ca Rusia nu vrea ca noi sa ne regasim cu Romania nici nu ne dau voie spre UE si NATO.

 7. Pt mihail

  Tocmai, as spune ca, avind in vedere ca „romanii basarabeni sint foarte precauti cind fac declaratii de acest jen, tinind in minte ca mai multe secole la rind au fost moneda de schimb intre marile puteri – Rusia,Turcia, Germania s.a.-, fara a intreba populatia bastinasa si parera lor’, acest procent este extrem de elocvent. Acum imaginati-va ca ei nu ar fi in aceasta situatie, adica ar fi liberi si nu s-ar teme sa-si spuna ce cred, eu cred ca ar fi vreo 85%.

  Aveti perfecta dreptate privind planurile diabolice si mirsave aplicate de SIS si de agentii lor. Dar daca, odata, ne-am mobiliza cu totii si nu i-am vota pe comunisti asa cum nu i-am votat pe agrarieni in 1998, am scapa la libertate.

  Stiu ce e scris si in pasaport, tocmai de aceea trebuie sa ne ridicam din genunchi si sa spunem nu comunistilor.

  Dar si Romania este vinovata ca a lasat pina acum, din 2006, acele 800 mii cereri de redobindire a cetateniei romane nesatisfacute, eu cred ca aveau sa fie mai putine voturi pentru comunisti, dar in acest fel si dezamagirea fata de Romania nu e mica. Poate macar acum se vor misca lucrurile, dupa ce au murit si au fost torturati atitia oameni.

 8. Adevarat a inviat Hristos!
  Moldova trebuie sa ajunga la o democratie autentica, in care libertatea cuvantului sa fie ceva concret, in care oamenii sa nu se teama sa spuna ce simt cu adevarat de frica urmarilor.Asa cetatenii ei isi vor regasi identitatea.La ponderea mica pe care o au televiziunile din Romania si incercarea de „blocada” mediatica si diplomatica 10-29% de oameni care au curaj sa exprime ce vor e totusi bine.In privinta cererilor de redobandire a cetateniei-si asupra Romaniei au fost presiuni insa pana la urma acest drept ( de a acorda cetatenie) este un drept suveran al tarii.

 9. Nici o problema ca acest procent de 29 – 35% este destul de putin. Acesta va creste.
  IN PRIMUL RAND VA TREBUI REZOLVATA PROBLEMA CU TRANSNISTRIA. Dupa care vom putea face si unirea.

 10. Problema Transnistriei e deja demult rezolvata, cam din 1992,uita de ea,ai vazut ce au declarat imediat dupa 6-7 aprilie cei de la Tiraspol(adica difuzorul,caci microfonul e la Kremlin) transnistria nu doreste nici sa mai auda de reunificare cu moldova, adica Moscova nu este sigura de evolutia din Moldova si prefera un cap de pod sigur sub control spre directia Balkani, singura solutie sa-i scoti de acolo este cea militara, ori aduti aminte de august 2008 in Georgia , asta ca sa te linistesti, mai important este sa nu permitem clanului mafiot sa prinda radacini, cred ca acum e momentul caci rusii sa-r putea sa fie mai maleabili in contextul economuc actual, caci au nevoie de bani occidentali pentru asi salva economia, si cred ca Dobitonin si- dat seama de aceasta ca-ci au inceput sa-i tremure chilotii.Pe ei baieti!!

 11. Referitor la problema celor 29%, cred ca si acum un referendum in RM (inclusiv Transnistria) asupra planului Belkovski are sustinerea majoritatii populatiei. Asta presupune : reunificarea Basarabiei cu Romania iar Transnistria recunoscuta ca parte a Rusiei (al doilea Kaliningrad), dar evident cu niste conditii : invatarea limbii romane in grafie latina in Transnistria si dubla cetatenie rusa + europeana romanilor de acolo, eventual si un acord de tip mic trafic la frontiera.
  In Transnistria ar vota pe putin 90% asa ceva nu ? inclusiv romanii care capata drepturi inclusiv cetatenie, dar cel mai important TOATA ZONA VA PROGRESA ECONOMIC ACCELERAT – asta e cel mai important.
  Rusia fericita , Romania fericita, oameni din ce in ce mai prosperi si liberi!

 12. Hristos a inviat!

  Am revenit, mai intai, ca sa-mi cer scuze ca am scris in mare graba ieri si am lasat o groaza de greseli. Dar si pentru unele precizari. Aveti dreptate, doamna Pavlicenco, Braghis nu este nici unionist, nici proeuropean, daca e sa-l judecam dupa fapte, nu dupa vorbe. Dar domnisoara respectiva, pe care o cunosc bine si stiu ca e foarte implicata in viata politica (deci, nu e o oarecare prostuta!) l-a crezut, si acum il crede! Si nu e singurul caz din RM care imi demonstreaza ca electoratul nostru este foarte confuz si manipulabil. Concluzia mea e ca exista inca mult teren pentru extinderea partidelor proeuropene si chiar unioniste. Potentialul unui asemenea demers este de la 70 pana la 80 sau chiar 90 la suta – in partea dreapta a Nistrului. Cu conditia ca dezbaterile electorale sa fie corecte, sa existe o adevarata libertate a constiintei si a cuvantului si sa nu se falsifice alegerile.

  Argumentul dumneavoastra este foarte bun, pentru ca, daca in aceste conditii, de romanofobie salbatica, avem 29% de unionisti (si 10 – „abtineri”), in conditii de normalitate aceasta cifra s-a dubla in mod sigur. Asta explica barbaria cu care s-a purtat politia noastra (platita de noi!) cu acesti copii – nevinovati, pentru ca nici macar nu a arestat pe cei care au aruncat pietre!

  Si, daca, intr-o tara de 2, 5 mln de cetateni, 10 mii de oameni se aduna si striga „Afara!”, iar o mie de oameni arunca cu pietre in Presedintie, oare nu e semn ca Presedintele a expirat? Mie mi se pare ca da. Voronin, in loc sa se poarte ca un om batran si intelept, la anii lui, a aratat, ca un prost, ca a reusit sa-si „incropeasca” o adevarata hunta, care a ingrozit lumea prin actiunile ei. Poate il va indragi, in sfarsit, Putin, pentru asta (in mod sigur, astea au fost gesturi de curtoazie fata de Kremlin). Lumea civilizata nu poate decat sa-si scuipe in san, uitandu-se la nebunia lui Voronin.

  Pt Dan. 100% nu pot si nici nu trebuie sa fie, intr-o societate pluralista nu exista unanimitate. Dar rusii constituie doar 6%, alti minoritari abia daca ajung la 20%. Stiu ca nu vom ramane ostatici in mainile armatei a 14-a, asteptand sa facem unanimitate, de 101%, ca pe timpul lui Stalin! E de ajuns sa fie o majoritate simpla, care sa vrea sa iesim din inchisoarea CSI-sta. Altfel, cred ca si minorotarii isi doresc, demult, sa ajungem in UE – ei nu tin nici la RM, nici la CSI, ei au renuntat la patria lor de mult timp si vor doar sa le fie bine. Deci, logic, ei ar fi primii adepti ai integrarii in UE! Probabil ca multi dintre ei asta vor. Nu numai voturile noastre sunt falsificate. Si ei au fost furati ca si noi, romanii, dar ei mai sunt speriati cu speriteoarea stalinsta „fascistii de romani!”, in loc sa li se arate adevaratele avantaje ale integrarii europene. Cativa extremisti radicali de felul lui Klimenko sau altii, cu averi stranse din furt si inselaciune si aparati de niste sclavi inarmati cu bate, nu vor conta – atunci cand se va decide soarta intregii societati. Minciuna are picioare scurte.

 13. P.S. Doamna Pavlicenco, mii de scuze, pentru ca am indraznit sa scriu atat de mult pe blogul dumneavoastra, pe care il citesc de mai mult timp, dar abia acum am scris si eu doua comentarii. Sunt oarecum departe de R.Moldova, dar ma intereseaza tot ce se intampla acolo. Discutia asta mi-a dat posibilitatea sa-mi limpezesc si eu gandurile/asteptarile/indoielile, dar si sa spun ce ma doare… Multumesc!

 14. pai oameni buni sondajul acesta e facut de comunisti ,,eu cred ca chiar 40 de % basarabeni vrea Unirea Cu Patria Mama

 15. SA VA DEA DOMNU SANATATE SI CURAJ LA TOTI!

  VA ASTEPTAM ACASA!

 16. EU CRED CA CHIAR 50 % VOR UNIREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *