5 млн евро за один „президентский” голос

Iata ce scrie pe www.ava.md

Появилась информация, что за один голос для избрания президента и недопущения повторных выборов, одна из политических партий Молдовы готова заплатить 5 млн. евро.

Учитывая, что новая избирательная кампания может обойтись дороже, эту цену нельзя назвать завышенной.

Кроме этого, надо учитывать, что новая кампания может проходить на фоне разрастающегося экономического кризиса и изменений отношений к нынешней власти со стороны ЕС и России.

ЕС не сможет замолчать нарушения, обнаруженные в ходе проверки списков избирателей, а также массовые нарушения прав человека, допущенные полицией Молдовы после 7 апреля. К тому же, не совсем ясно, к каким результатам приведет расследование погромов президентуры и парламента, особенно если они будут проводиться с участием международных экспертов.
 
Возможно, что и Россия пересмотрит свое отношение к Воронину, после того, как он явно демонстративно принял решение об участии армии Молдовы в учениях НАТО  в Грузии, проигнорировав позицию Россию.

Вопрос  теперь в том, найдется ли среди оппозиционеров второй Рошка, который во имя «стабильности» проголосует за нового президента вместе с коммунистами. Впрочем, нельзя исключать, что дополнительно к 5 млн. евро «оппозиционер» получит еще и пост президента.” 

Loading Facebook Comments ...

24 Comments

Add a Comment
 1. Sa mai scrieti articole si in limba rusa, pentru ca rusofoni sa stie ceea ce fac COMUNISTII. Este o masura excelenta.

 2. Pt eu

  Nu sint convinsa ca rusolingvii viziteaza blogul meu. Dar sint sigura ca viziteaza http://www.ava.md

 3. Огромное вам человеческое спасибо, очень актуальная заметка.

 4. Спасибо вам за сайт, очень полезный ресурс, мне очень нравится

 5. Ii foarte interesanta informatia. Ii normal ca sponsori se gasesc pentru ca sunt oameni coenteresati ca sistemul sa functioneze asa.Fraieri fara creer la putere si oameni care ii folosesc in spate.
  Si nu is de acord cu termenul ‘rusofon’ ii o prostie inventata de asa numiti „uniunisti” care nu inteleg pentru ce militeaza. Cu totii avem prieteni si rude care is vorbitori de limba rusa si ei de asemenea is indignati si se simt furati, mintit si batjocoriti in tara lor. Avem o istorie in care se intalneste si Romania si Rusia sau o acceptam acuma si mergem in viitor sau ramanem frustrati si neintelesi si nu ne deosibim cu nimic. Divide et Impera asta se foloseste in Moldova de aproape o suta de ani. Suntem frati atata timp cat traim sub acelasi cer si pe acelasi pamant. Culmea este ca acest lucru il inteleg toti vecinii nostri numai noi nu.

 6. Pt Vladimir

  Tocmai de aceea eu folosesc termenul „rusolingv”, care nu include nici o doza de ura sau rautate. Cei care vorbim limba rusa sintem si noi rusolingvi.

 7. Îmi cer scuze… Dar în materialul „CORESPONDENŢA DE LA bRUXELLES” LA DATA DE 21 04 09 am atenţionat ce spun babele, precum că acest vot de aur ar costa 15 mln. dol., da eu nu cred ce spun babele.
  Iată că a mai apărut o informaţie de acest gen, numai că 5 mln. euro. Înseamnă ,că totuşi babele ştiu cîte ceva. Ei probabil ele erau în trei şi fiecare a adăugat de la sine cîte 5 mln. şi s-a primit 15. Dar cum spune proverbul: ” nu ese fum fără de foc”

 8. Fiti seriosi, comunistii pot foarte usor sa obtina un singur vot fara a plati nici un banutz. Priviti listele partidelor de opozitie, este destul gunoi akolo care va voa de frica de a nu fi transmis justitie.
  Doar domnul Platon de la AMN cat face!

 9. Termenul de” rusofon „nu este unul denigrant. De ce exista atita problema cu acest termen in Moldova ?

  De ce termenii de Francofon ,Germanofon , Anglofon nu sunt considerati denigranti ?

  Asa ca, D-lor rusofoni, simtiti-va mindri ca sunteti vorbitori de rusa asa cum sunt si cei de germana , franceza , engleza .
  Daca termenul de „rusofon” este unul discrimonatoriu pentru dumneavastra atunci la fel e si cel de „rusolingv” care printre altele , nu exista oficial .
  Insa exista termenul de bilinv asa cum exista si cel de „poliglot” , iar daca D-na Grecianii prefera termenul de „rusolingv” celui de „rusofon” atunci eu as putea sa ii numesc pe vorbitorii de rusa „rusogloti „(acest termentot nu exista oficial precum nu exista nici rusolingv) asta ca sa vedeti cit de artificial suna cuvintul „rusolingv” .

  –FON Element secund de compunere savantă cu semnificaţia „(referitor la) sunet”, „vorbire”, „vorbitor”,.

  -GLOT Element secund de compunere savantă cu semnificaţia „limbă”, „vorbitor al unei limbi”. [< fr. -glotte].

  Dati-mi voe sa va mai intreb acum o data : de ce un cetatean al republicii Moldova se simnte neutru sau onorat sa fie Francofon , Germanofon , Anglofon si se simte dezonorat sa fie Rusofon ? Au , oare nu sunt de vina rusii(aici : vorbitorii de rusa , rusolingvii, rusoglotii sau rusofonii) pentru culoare carea au dat-o propriei culturi/identitati/ activitati in Basarabia ?
  In concuzie, D-na Greceanii , prin termenul de „rusolingv ” aceasta incarcatura istorica nu se sterge , ci folositi un termen sintetizat artificial . Problema nu este in prefixul cuvintului (- – „phon” , cum am vazut el nu da culorea celorlalti temeni) ci in radacina „Ruso- ” Acuma oricit nu ati schimba prefixul . cuvintul are incarcatura negativa pentru basarabeni atitatimp cit radacina lui e „Ruso- „. Si asta se datoreaza reputatiei pe care o are aceasta in Basarabia.

  P.s. Nu credeti ca riscati sa aveti o discutie prea detailata cu un lingvist . Eu nu sunt lingvista , e destul sa ai doar cunostinta generala sa vezi aceste lucruri . Common knowledge !

  Sa fiti sanatoasa, D-na Grecianii ,si sa faceti numai lucruri bune pentru Moldova, eu asta astept de la creerul dumnevoastra ,stiu ca puteti. Sper ca si moral dorititi acest lucru. Iar tendintele de a ascundere dupa deget lasati-le pentru altii. Succes .

  Pentru ceilalti rusofoni : Nu incercati sa schimati prefixul acest lucru precum vedeti nu ajuta . Incercati prin actiuni concrete (interes in limba Romana, vorbire fluenta a ei chiar daca nusunteti Romanofoni vorbitori nativi , atitudine toleranta fata de vorbitorii nativi de Romana din Basarabia) sa spargeti sensul negativ al acestui cuvint si sa-i dati nuanta pozitiva . Succes va doresc!

  n

 10. Pt Nadia
  Ma luati peste picior sau cum sa inteleg? Eu sint Pavlicenco, nu Greaceanii.

 11. Dar opozitia ce face ?

  Ce va face liderii opozitiei pentru a preveni scurgerea votului a unuia din deputatii sai ?

 12. Sa va spun eu cit costa REAL “президентский” голос”.
  Este egal cu moartea a inca unui partid „democrat” asta tre s-o tie minte acel nou Iuda care o va face.Tre sa se gindeasca nu numai la cele 5-50 mln care le va primi dar si la ceea ce a patit Rosca, Diacov,Serebrian,Neagu s.a.

 13. Comunistii i-si vor lua banii inapoi de la acela care s-a vindut si a tradat,poate si sa-l bage apoi si in puscarie dupa expirarea mandatului cu un dosar fabricat,sau………Nici comunistilor nu le trebuie tradatori.SA NU CADETI IN CAPCANELE COMUNISTILOR.

 14. GOOD JOB NADIA!!!)))

 15. Cine poate sa impiedice un deputat sa vina la sedinta? AMN este un partid de interese, PL si PLDM au aparut asa de spontan in cat membrii nici nu au reusit sa se cunoasca intre ei.
  Eu as spune ca oricine din tot cei 101 au sanse sa voteze.

 16. Pentru Vasioc
  Vasioc, cum crezi, care persoane concrete /nu partide politice/, ar fi bine sa fie /ipotetic/ in parlament. Cum ar arata lista primilor 50 de persoane concrete din rindul persoanelor concrete incluse in listele a celor 4 partide democratice, care sau inclus in cursa electorala in alegerile di 05.04.09 ?
  S-ar parea ca mai este o mica speranta in alegeri repetate sau anticipate…..

 17. Pentru 5 mln.de dolari cu presedintele Republici Moldova se poate intimpla orce
  inclusiv ceia ce s-a intimplat cu presedintele SUA in 1963.

 18. unica posibilitate de a evita votarea presedintelui este ca in timpul votarii TOTI deputatii din opozitie sa paraseasca sala. Cine ramane – este IUDA

 19. Acea persoana ce se gindeste sa-si vinda votul sa nu uite un singur lucru: nu va avea ocazia sa se bucure de acele 5 su15, sau chiar 150 mln, cel putin nu in moldova, caci cui nu ia fost clar dupa ce sa intimplat pe 6-7 aprilie(de exemplu dictaorului alcoolist si dobitoc) o noua guvernare a asa numitilor”comunisti”( de fapt mafioti cu tenta de gainari), va duce pur si simplu la o explozie a strazii,de ce? cum ?oamenilor le e frica?!asa e le e frica dar cind le va fi si foame, si aia se va intimpla inevitabil cu dezastrul economic care va urma neaparat, chiar si putinii fraieri care lau votot pe Stupidonin vor lua furcile, alcoolistu probabil va scapa impreuna cu feciorasu degradat dar majoritatea lingailor si calailor vor termina la zdup(in ce mai buna conjunctura pentru ei)!!

 20. Voronin sustine propunearea unor deputati comunisti pentru votarea candidatului la presedintia tarii din partea opozitiei. In schimbul acestei oferte ei vor sa preia controlul total asupra Guvernului si Parlamentului.

 21. absenta opozitie de la vot – ultima sansa de a scapa de comunisti

 22. Pt radu

  daca Voronin da functia de Presedinte Opozitiei, el va gasi la scurt timp voturi sa-l scoata tot asa cum l-a pus, plus ca, daca il si va lasa, tot pe Voronin il va asculta armata, securitatea, politia, ca majoritatea va vota totul in Parlament, iar din informatiile noastre lui Voronin i s-a sugerat sa accepte presedinte de Fractiune a PCRM, Lupu – speaker, Dodon – prim-ministru, iar Greceanii – daca nu va fi vreun naiv din Opozitie – va fi Presedinte al RM. Nu stiu ce au decis azi comunistii la plenara lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *