Der Spiegel: R. Moldova, „o patrie din eprubetă” pentru comunişti


Republica Moldova este „o patrie din eprubetă” doar pentru comunişti, care prin manipularea presei şi, probabil, prin fraude electorale, şi-au asigurat majoritatea în Parlament, comentează cotidianul german Der Spiegel, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Der Spiegel a catalogat fosta republică sovietică drept „azilul de săraci al Europei”. Recentele alegeri urmate de mişcări puternice de protest au acaparat prim-planul presei din România şi, numai într-o anume măsură, pe cea europeană.

Potrivit publicaţiei, Republica Moldova rămâne „o patrie din eprubetă” doar pentru comuniştii de la Chişinău care – prin manipularea presei autohtone şi, probabil, prin frauda electorala  masiva – şi-au asigurat majoritatea absolută în Parlament.

Deşi continuă să fluture drapelul roşu, comuniştii aflaţi la putere au abandonat ideologia de stânga, după ale cărei valori „materiale” locuitorii în vârstă din Republica Moldova încă suspină. Cu un clan corupt în jurul preşedintelui Vladimir Voronin, care aduce mai degrabă a „bulibaşă decât a lider sindicalist” , comunismul din Republica Moldova nu mai are în comun cu defunctul socialism sovietic decât „mascarada” – comentează Der Spiegel.

Potrivit publicaţiei germane, formaţiunea statală de dincolo de Prut este de fapt un „produs artificial” creat de Stalin în urma Pactului cu Hitler. Destrămarea Uniunii Sovietice a alimentat temerile locuitorilor din Transnistria, regiune cu o populaţie formată în principal din ucraineni şi ruşi, de a fi românizaţi, care au culminat în 1992 cu un război civil şi cu proclamarea unilaterală a Republicii Transnistria, nerecunoscută la nivel internaţional, dar sprijinită economic şi financiar de Rusia.

Nici Moscova, nici Uniunea Europeană nu sunt pregătite deocamdată „pentru o reunificare a Republicii Moldova cu România„, este de părere jurnalistul Uwe Klussman, corespondentul Der Spiegel la Moscova. 

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. asta e unicul articol din Vest dupa care pot spune k a mai inteles Occidentul ceva, in rest ceilalti vestici stiu doar sa aprobe rezultatele alegerilor si sa strige in gura mare din orasele lor capitaliste si bogate: „opriti violentele”!

 2. Ziarul de Garda se doreste un avanpost agresiv al democratizari R.Moldova. Cu clisee importate de la Bucuresti. Am citit un articol mai vechi scris de dna. director Alina Radu : http://www.garda.com.md/171/politic/1.php
  Si m-am intrebat de ce n-a reusit sa dea de urma avionului ER–75929 si a inchis subiectul. Nu de alta, dar informatiile sunt copiate din : http://www.myspace.com/val2002. Spre deosebire de Alina Radu si anumiti parlamentari moldoveni, altii au fost interesati sa informeze, nu doar sa mimeze asta.
  http://www.moldova-suverana.md/index.php?subaction=showcomments&id=1239879671&archive=&start_from=&ucat=7&

  Reimprospatindu-i memoria dnei Radu si nu numai, repet, contrabanda cu arme pentru Africa, cu acest avion a facut-o serviciile speciale romaneasti. Armele fiind incarcate de pe platforma militara a aeroportului Bucuresti-Otopeni . Compania Acvila Air apartinea Directiei Inzestrare a MApN din Romania, fiind condusa de col. Menciu Ioan, colaborator personal al directorului SRI de atunci, dl. Virgil Magureanu. Dupa inlocuirea din a doua jumatate a anului 1997 a lui Magureanu de la conducerea SRI, acesta a fondat Partidul National Roman, presedintele filialei Bucuresti a PNR devenind directorul Acvila Air, adica Menciu Ioan. Partid care a fost predat la cheie, cu tot cu securistii sai dlui. Traian Basescu, odata cu fuziunea cu PD.

  http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/EL-JNS/22.jpg

  http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/EL-JNS/23.jpg

  http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/EL-JNS/24.jpg

  Ceea ce nu surprinde decit pe rauvoitori si simulanti e ca avionul despre care e vorba zboara si azi la Marculesti, fotografii recente cu el apar in :

  http://www.gazeta-sp.info/rubrics/index.php?ELEMENT_ID=5221
  Amnesty International e extrem de sensibil la toate informarile dnei. Radu. Si ma intreb de ce nu a sesizat dinsa si cazul avionului respectiv, ca sa demonstreze ca nu e o marioneta a SRI, asa cum e banuita de PCRM ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *