Corespondenta de la Bruxelles: R.Moldova in vizorul ALDE

Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Situaţia din Republica Moldova îngrijorează pe toţi membrii grupului ALDE din Parlamentul European, nu numai pentru că este vorba de partide liberale din R.Moldova, care sunt în opoziţie, ci şi pentru că este vorba de încălcarea unor principii de bază ale democraţiei şi statului de drept – libertatea individuală, libertatea de a vorbi şi a scrie -, pentru a nu mai vorbi de cazurile de arestare, răpire sau chiar tortură, înregistrate la Chişinău – a declarat miercuri eurodeputatul liberal Cristian Buşoi, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Buşoi a amintit că în reuniunea de miercuri a ALDE intervenţia eurodeputaţilor liberali români de promovare a unei rezoluţii în PE privind situaţia din Republica Moldova a obţinut sprijinul colegilor liberali din celelalte state membre ale Uniunii. Vorbitorii au insistat pe ideea că PE trebuie să aibă o reacţie fermă faţă de actele de încălcare a drepturilor omului comise de autorităţile de la Chişinău. Eurodeputatul liberal a adăugat că, în opinia sa, renumărarea voturilor în urma scrutinului parlamentar din R.Moldova de la 5 aprilie, nu va duce nicăieri, pentru că problema e provocată de buletinele de vot tipărite în plus, de listele suplimentare foarte dubioase şi de numărul suspect de mare de voturi anulate în secţiile din străinatate, ceea ce constituie probe ale falsificării voinţei cetăţenilor moldoveni.

Potrivit lui Buşoi, mesajul european către autorităţile de la Chişinău trebuie să fie foarte tranşant, iar aceste autorităţi să respecte drepturile omului şi să dea dovadă de transparenţă în furnizarea informaţiilor legate de cei arestaţi după manifestaţiile violente de la Chişinău şi de situaţia actuală a acestora, iar dacă procedurile judiciare trebuie să continue în cazul unora dintre cei reţinuţi, acest lucru să aibă loc după punerea lor în libertate şi prin respectarea dreptului internaţional. În acelaşi timp, nu ar trebui pusă în discuţie prezenţa R.Moldova în parteneriatele strategice ale UE, aşa cum nu ar trebui să se pună capăt perspectivei europene a acestei ţări, care nu este o perspectivă foarte sigură în prezent.

Evoluţia situaţiei din R.Moldova, unde scrutinul parlamentar din 5 aprilie a fost urmat de manifestaţii violente după ce reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor au denunţat fraudarea alegerilor şi de intervenţii în forţă şi abuzuri grave ale autorităţilor, a determinat Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) să organizeze miercuri după-amiază, la Bruxelles, o reuniune cu participarea ministrului român al afacerilor externe Cristian Diaconescu, precum şi membrii Delegaţiei Parlamentului European pentru cooperare cu Republica Moldova.AGERPRES

 

Baroneasa Nicholson: PE va cere Chişinăului să trateze persoanele arestate cu demnitate şi decenţă

Autorităţile moldovene trebuie să respecte drepturile omului, iar sprijinul pe care îl acordă România este binevenit, deoarece moldovenii vor mai multă libertate, nu mai puţină, a declarat pentru NewsIn baroneasa Emma Nicholson, eurodeputată britanică.

„Cerem o dezbatere de urgenţă în plenul Parlamentului European de la Strasbourg săptămâna viitoare, după întâlnirea de azi (miercuri – n.r.) din Comisia de afaceri externe. Este o întâlnire de urgenţă, cu delegaţia UE-Moldova din PE şi cu ministrul român de externe, Cristian Diaconescu” – a explicat Nicholson.

Referitor la abuzurile autorităţilor moldovene, baroneasa a spus că Parlamentul European va cere Chişinăului „să trateze persoanele arestate cu demnitate şi decenţă”.

„Sunt îngrijorată mai ales cu privire la tinerii care sunt ţinuţi în arest din cauza protestelor şi îi solicit preşedintelui să le ofere o îngrijire adecvată şi audieri corecte. Decesul unuia dintre protestatari este profund regretabil” – a spus ea, precizând că urmează să analizeze şi informaţiile cu privire la al doilea deces.

Baronesa nu a dorit să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la accelerarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române solicitanţilor din Republica Moldova, spunând că este o chestiune bilaterală.

În schimb, europarlamentarul liberal a subliniat importanţa sprijinului pe care îl acordă România Moldovei, adăugând însă că trebuie respectată statalitatea ţării vecine.

„Prietenia României şi sprijinul său constant pentru oamenii din Moldova este binevenit. Moldovenii se simt foarte izolaţi în acest moment. Este vital ca Româna, UE, precum şi SUA şi alte democraţii de pe glob să le întindă mâna prieteneşte. Din cum văd eu situaţia, moldovenii vor mai multă libertate, nu mai puţină. Iată de ce cei din lumea liberă, UE, SUA şi alte democraţii de pe glob, trebuie să le acorde sprijin cât pot de mult. Dar desigur, trebuie respectat şi dreptul lor de a fi un stat naţional. Prietenie fără intruziune, fără intervenţie. O prietenie puternică susţinută de bani, slujbe şi un viitor pentru moldoveni este singura care poate fi de ajutor” – a conchis eurodeputata britanică.

Deputaţii PNL din Parlamentul European au precizat  miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că, în cadrul şedinţei grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, s-a decis susţinerea unei Rezoluţii cu privire la situaţia din Republica Moldova. „În urma iniţiativei deputaţilor liberali români, grupul ALDE a decis astăzi să promoveze o rezoluţie în Parlamentul European şi să cheme Consiliul şi Comisia la o dezbatere în plenara de săptămâna viitoare de la Strasbourg cu privire la situaţia din Moldova”, se arată în document. Potrivit comunicatului de presă, intervenţia europarlamentarilor români a fost susţinută de baroneasa Emma Nicholson, care a participat la observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, ca reprezentant al Parlamentului European. De asemenea, iniţiativa pentru o rezoluţie privind Republica Moldova este susţinută, conform sursei citate, şi de preşedintele grupului ALDE, Graham Watson.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a avut miercuri la Bruxelles întrevederi cu o serie de reprezentanţi ai familiilor politice europene, printre care preşedintele grupului PPE, Joseph Daul, cel al liberalilor, Graham Watson, cel al socialiştilor, Martin Schultz, şi cu preşedintele comisiei pentru afaceri externe (AFET), Jacek Wolski, participind si la dezbaterile din Comisia pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European dedicate situaţiei de la frontiera estică a Uniunii Europene, în contextul evenimentelor de la Chişinău.

 

 

Loading Facebook Comments ...

82 Comments

Add a Comment
  1. DETINUTI NU SUNT SCLAVI!!!

  2. D-na Pavlicenco, ce puteti sa ne spuneti referitor la Veaceslav Ombun, vice-presedintele PNL, tip pe care la-ti promovat cu atita insistenta si care acum a tradat trecind de partea comunistilor. Aceasta e tineretul PNL despre care atita ati cintat? Pentru acesti tipi trebuia sa votam ca pentru cei mai incorupti? Rusine sa va fie. Ati mintit si de data asta.

  3. pentr yyyy…
    Eu nu stiu ce si cine este acest om si bun, am alt ceva…
    Este o propunere.
    Citeva starazi din Chisinau sa fie numite in numele persoanelor marcante din viata RM – prima – str. Neagu Ion, doi – strada Zoia Jalba, trei – bulevardul Vitalia Pavlicenco, patru, daca mai ramine ceva, de ce nu sleahul Petrencu Anatol…
    O propunere serioasa!

  4. Referitor la situatia din MOLDOVA.
    In primul rind, asi dori sa aduc sincere multumiri baronesei Emma Nicolson pentru curajul
    de care a dat dovada, expunindu-si punctul de vedere referitor la rezultatul scrutinului din 5aprilie 2009.
    2. Referitor la numirea „Domnului” – Kalman Miszei ca reprezentant al UE in RM – este lipsita de orice logica si anume : Cum ar putea un asemenea „Domn” sa reprezinte interesele RM in UE in timp ce Romania se confrunta serios cu problema ungurilor, iar in relatia RO-RM el nu da dovada de obiectivitate, fiin interesat in dezechilibrarea relatiilor dintre RM – RO.
    3. Raportul numeric dintre observatori zona CSI (Belarus-o carte de joc in minile Rusiei), versus observatorii din UE
    4. Decorarea reprezentantului UE in RM – Kalman Miszei, precum si a ministrului Dezvoltarii Informationale, pentru merite „deosebite” nemijlocit inaintea alegerilor parlamentare.
    5. Partidul comunistilor – unica formatiune politica din tara, care serveste interesele geopolitice a rusilor in aceasta zona a Europei.
    6. Oare pe parcursul a opt ani de guvernare a PCRM ,nenumaratele investigatii efectuate de UE nu au dat un raspuns afirmativ ?
    7. Si totusi,daca Kalman Miszei – ungur este clar,atunci havier?

  5. Sunt si eu curioasa sa aflu ce este cu acest Veaceslav Ombun?

    A fost membru activ PNL si simpatizant MAE?Acum e cu PCRM?

    Imi datorati o explicatie, stimata Doamna, pentru ca mi-ati cerut si am votat pentru MAE ul dvs.

    Astept.

  6. Pentru Ygrec
    Veaceslav Ombun nu este membru al PNL. Dinsul si-a dat demisia odata cu multi alti membri ai PNL inainte de alegeri.
    In situatia data el a luat o decizie, care ii apartine. Fiecare este in drept sa decida ce are de facut.
    Nu este responsabila Pavlicenco, daca cineva considera ca nu doreste sau nu mai poate sa lupte in continuare.
    Veaceslav oricum este un tinar talentat si nu merita sa va agatati de deciziile lui de a-si trai viata cum doreste.
    Gasiti o alta ocupatie mai utila societatii si nu sapati groapa altuia, puteti cadea fix in ea.
    Nu pierdeti ce va mai ramas!

  7. Pt Ygrec si Torpilina

    Voi, daca nu ati avut dezamagiri in viata, e bine, dar cred ca inca le veti avea. Asa e in viata. Astfel, despre Ombun pot spune urmatoarele:

    El a venit cind noi cream organizatia de tineret, a candidat deschis, in concurenta, a obtinut functia de presedinte. Mi se pare ca e dintr-o familie buna, o cunosc si pe mama sa.

    A invatat bine, e capabil, stie si poate multe. Poate e mai putin comunicativ, mai greu aduna oameni in jurul lui, fapt care i-am cam nemultumit pe colegi. Noi, insa, l-am apreciat pt ca este un baiat profund.

    Este tot atit de adevarat ca in campania electorala ne-a mirat pe toti ca nu se prea implica. A fost si bolnav, dar l-am inteles. Cind, insa, nu l-am mai inteles, l-am mutat de pe locul 10 pe 62. Poate asta l-a suparat, dar nu cred.

    Eu cred ca el, in ciuda pregatirii si profunzimii sale, este un om slab si sperios sau are calcule nedemne cind a vazut ca nu mai scapam de regimul comunist. Mi-a displacut cind am aflat ca e la masterat la Universitatea Administrarii Publice, sub patronajul lui Voronin. Probabil ca de acolo se trage comportamentul sau ce imi pare straniu, din ultima vreme.

    Insa, el nu este membru al PNL, pt ca a scris cerere de plecare din momentul cind a dat acceptul ca candideze pt Parlament. Nu cunosc sa fi apucat sa scrie dupa 5 aprilie cerere noua in PNL. A spus o minciuna ca nu si-a dat seama ori a fost fortat sa faca asa din unele motive. Eu nu l-am invatat „politica murdara” si nici lucruri rele, am fost receptiva la propunerile si initiativele tinerilor, inclusiv ale lui.

    Dumnezeu sa-l lumineze pe drumul pe care si-l asterne!

    In viata asta trebuie sa te astepti de la fiecare numai la fapte urite. A trai astfel este groaznic, dar e unica metoda sa nu ai dezamagiri… – a spus cindva fiica lui Eltin.

  8. pentru Cergy
    Chiar crezi ca Pavlicenco nu are nici o responsabilitate pentru acest Ombun care a fost promovat de d-na in functia de vice-presedinte PNL. Cine l-a promovat, nu cumva presedintele PNL Pavlicenco? Faptul ca Ombun, cum dealtfel si pavlicenco, au demisionat din PNL pentru a deveni deputati, nimic nu schimba. Chiar mai mult, Pavlicenco l-a promovat pe acest Ombun in primii zece pe lista electorala MAE. Acum inchipuitiva ca MAE acumula, cum declara cu mare tam-tam, 10% si Ombun devenea deputat. Iata si votul pentru comunisti care nu le ajunge azi. Iar Pavlicenco vocifera cu orice prilej ca MAE nici odata nu va vota cu comunistii. Acum toti inteleg cit de serioase sunt promisiunele doamnei Pavlicenco. Pavlicenco – o scandalagie fara nici o substanta.

  9. Cum explicati credinta Dvs oarba ca va veni cineva de nu stiu unde si va rezolva totul. Chiar ieri am vorbit cu Graham Watson, Janusz Onyszkiewicz, Michael Webb si multi altii din grupul ALDE ,despre situatia in Moldova. Pai acesti oameni chiar sunt „alde”, ei habar nu au ce se intampla , cum se numeste planeta.Hendrik Lax dupa ce m-am prezentat ca sunt din Moldova si el a spus ca a fost observator la alegeri , a inceput a tranti niste verzi si uscate , cat de greu este in Moldova. Il rog sa-mi spuna parerea personala despre alegeri, habar nu are, imi pare ca el nici nu stia ca a fost observator la alegeri. Niste marazmatici care repeta niste slogane pe care singuri nu le inteleg.
    Si Dvs doriti ca acesti oameni ceva sa faca pentru Moldova? Niciodata. Altul la intrebarea de ce nu se implica mai activ , imi raspunde ca are trei copii.
    Si noi trebuie sa ne uitam la dansii ca la niste salvatori care vor veni si ne vor salva de urgia gomunista. Asa ceva nu exista.Daca singuri nu ne rezolvam problemele noastre, nimeni nu ne le va rezolva, mai ales acesti „alde”

  10. Sugestie – ar fi foarte util să scrieţi un articol bazat pe conţinutul celui din Financial Times numit „The Eastern Hood”.

    http://www.ft.com/cms/s/0/9913d43c-2ab0-11de-8415-00144feabdc0.html?nclick_check=1

    Acolo se explică de ce Uniunea Europeană e practic obligată să sprijine România în iniţiativa sa de a crea 1 milion de noi cetăţeni ai Uniunii Europene, prin soluţia găsită de Băsescu, de acordare a cetăţeniei române, Cifra de 1 milion e cea estimată de Financial Times.

  11. Pentru Seva
    D.Pavlicenco a scris deja, ca pina la alegeri a observat ceva nereguli si l-a „dus” pe Ombun pe locul 62 de pe 10.
    Vezi, a intuit si el nicicum nu putea fi deputat.
    Unde sunt multi oameni si mai ales in aceasta teroare nu fiecare poate pastra verticalitatea.
    Ce tine de substanta d.Pavlicenco……as spune ca esti….un …. om de rea credinta /in cazul de fata/.

  12. Extras dintr-o debitare emotionala de cuvinte:

    Vitalia Pavlicenco spune:

    17 Martie 2009, la 01:01
    Pentru Oleg Cucoreanu

    5. Veaceslav Ombun este un baiat foarte educat, priceput la multe lucruri, a fost ales prin concurs liderul OTNL. Dar va compatimesc – il invidiati. Mi ales ca vom trece pragul si patru femei nu merg in Parlament, avind cetatenie romana – Pavlicenco, Can, Crudu si Cercavschi – si Ombun are sansa, spre deosebire de voi care alergati in jurul lui Filat ca si catelusii, fara demnitate si cu frica sa nu va repeada, dar care nu ati fost promovati. Nici macar Nighina Azizov. “Mucos” esti tu, nu Veaceslav, om crescut greu, fara tata, un baiat profund si matur, chiar prea matur pentru virsta sa.

    6. Ombun este pentru ministru al integrarii europene. Si este o persoana libera, spre deosebire de Ostalep, de exemplu. Poti ride pina ti se va duce gura la urechi, de la asta sansa ta pe linga Filat nu va creste. Verde – pentru dezamagire – asta trebuie sa va fie sloganul adevarat.

    No comments.

  13. After one month:

    Pavlicenco:
    „Eu cred ca el (Veaceslav Ombun), in ciuda pregatirii si profunzimii sale, este un om slab si sperios”.

    Pavlicenco, debitezi dupa cum bate vantul?

  14. Я про это уже много статей просмотрел, везде все по разному,но в основном на это отрицательно люди реагируют, хотя конечно с ними я полностью не соглас.У каждого свое должно быть мнение, не так-ли???

  15. И да прибудет с нами сила

  16. Ptr Oleg Cucoreanu

    Cucoreanu, de ce debitezi ca o moara stricata? Vei fi la fel de insistent cind vei vedea tradari pe centru-dreapta sau vei lua apa in gura?

    Intr-adevar, Ombun are pregatire si profunzime – am spus si voi spune meru asta, pt ca il cunosc intr-o anumita masura. Noi nu am promovat pe liste persoane oarecare, ci functii – Ombun a fost liderul tineretului si Diana Crudu – lidera femeilor. Ce s-a intimplat cu Ombun mai departe si d ece a trecut in tabara comunistilor nu stiu, poate a facut ceva, poate l-au speriat cu ceva, nu stiu.

    Si, in general, daca cineva debiteaza si enerveaza, de ce sa nu plece, ci, dimpotriva, tot revine? Pt ca e rautacios? E clar. Eu, insa, nu intru pe bloguri sa-mi sterg picioarele de nimeni. Stau frumusel pe blogul meu si raspund ca un om normal.

    Repet:

    „Veaceslav Ombun este un baiat foarte educat, priceput la multe lucruri, a fost ales prin concurs liderul OTNL. Daca nu s efalsificau alegerile, Ombun avea sansa sa treaca in Parlament. Ce e groaznic aici? Intr-adevar, voi alergati in jurul lui Filat ca si catelusii, fara demnitate si cu frica sa nu va repeada si nu ati fost promovati. Nici macar Nighina Azizov. Veaceslav a crescut greu, fara tata, este un baiat profund si matur, chiar prea matur pentru virsta sa. Asa cred si acum. Ce s-a intimplat – nu stiu. Va dori – imi va spune, nu va dori – nu-mi va spune. Dar nu voi incepe sa-i torn zoi in cap. Intr-un regim comunist putini sint cei care rezista, probabil. Face-nu face el parte din aceasta categorie – nu stiu. Vom vedea. Daca eu il luam acum la murdarit – va placeam mai tare?

    Un alt adevar este – ca oricum si orice as spune, voi sinteti innebuniti de furie si minie si scrieti si scrieti. Scrieti, baieti, care e problema? Insa micimea sufletului vi se vede – asta e.

    Da, Ombun este in lista noastra pentru ministru al integrarii europene. Poate il vor pune comunistii daca nu ne-au votat sa-l punem noi. „Ne vom bucura” ca am oferit cadre bune comunistilor-„statalisti”. Ca place, nu place, noi acum asta nu o putem schimba.

    Daca Ombun astazi se simte fericit si doarme linistit dupa ce l-au aratat comunistii la televizor, sa-i dea Bunul Dumnezeu sanatate. Dar poate ca isi face proces de constiinta… Eu nu stiu. Dar ii doresc sa analizeze bine ce a facut si sa stie ca viata lui abia incepe…

  17. У вас на сайте символы как квадратики- исправьте, ато хочется прочитать

  18. Pt Valer

    Pai, si noi de ce nu ne rezolvam singuri problema? Eu, in general, nu pra inteleg – de ce atita atac impotriva ALDE? Fac oamenii ce pot. daca am plasat documente de acolo, s-a vazut acolo undeva comentariile mele? Nu. Le-am plasat, pur si simplu, spre informare. Mai calm, mai calm.

  19. Daca Pavlicenco a gresit lamentabil in cazul Ombun, cit de credibila ramine in alte cazuri? Eri mi-au povestit baetii de la PLDM cum Pavlicenco cerea de la Filat confedential ca fuziunea PLDM cu PNL sa se faca fara Anatol Taranu pe lista electorala. Deci, pe blogul sau Pavlicenco ii cinta osanale lui Taranu iar pe la spate il sapa in modul cel mai perfid. Filat cind a vazut o asemenea perfidie, pentru asi proteja partidul de scandaluri si intrigi in plina campanie electorala, imediat a sistat orice tratative cu PNL Pavlicenco. Ca rezultat PNL a pierdut unica sansa de a avea doi-trei reprezentanti in Parlament trecuti pe lista PLDM. In asa fel Pavlicenco a adus PNL la un total faliment politic si prin participarea la alegeri pe lista MAE a contribuit la redistribuirea unui mandat de deputat din zona nationala si liberala catre comunisti. Apropo, Taranu la fel ca si Ombun a fost acuzat de lenevie si neimplicare. Cam multi lenesi si nepatrioti in jurul doamnei Pavlicenco. Dar poate toata problema este in Pavlicenco, in incapacitatea ei deja proverbiala de a conlucra cu colegii? Spre deosebire de Pavlicenco acelas taranu a avut un comportament ireprosabil in campania electorala, nu s-a implicat nici pe o lista fara sanse, in comentariile sale excelente in presa si la radio a lucrat ci efecienta pentru partidele libarale. Iar Pavlicenco a lucrat pentru comunisti si nu conteaza daca a facut acest lucru constient sau ba. Si dupa toate acestea Pavlicenco mai are tupeul sa faca declaratii, sa se erigeze in mare democrata si liberala. Mare profitoare mai este si Pavlicenco asta, imi este sila s-a ascult si s-o lecturez. Insa sunt nevoit, din zor poluiaza spatiul public.

  20. Am citit „Mai calm, mai calm”, si nu imi aminteam cine mi le-a mai spus. Erau cuvintele care le spuneau ofiterii KGB, MSN si SIS cand ii intrebam care sunt motivele retinerii si/sau a interogarii. Dar mai ales nu le placea cand eu le dadeam intrebari. Ei spuneau ca aici ei dau intrebari si din nou repetau „Mai calm,mai calm”.

  21. Pt
    Valer

    Iata acum am inteles din ce zona veniti… Eu nu cunosc asemenea lucruri, dar manifestarile incapatinate pe care le manifestati au, din cite vad, radacini vechi…

  22. Pt Seva

    Pot repeta la infinit.

    Niciodata nu am cerut nici o fuzionare cu PLDM. Nu am avut incredere in PLDM dupa debarcarea legata de congres. Pina la congresul de constituire a PLDM nu am avut niciodata discutii confidentiale cu Filat. Ele au fost cu Serebrian, cu Rusu, Severovan, Can, apoi cu grupul mare de negociatori. Toate acestea le stie perfect Filat, insa nu stiu ce sta la baza faptului ca el spune anturajului altceva.

    Daca e vorba de „baieti” – nu putea nimeni sa spuna pentru ca nu a fost asa ceva. Negocierile cu PLDM le-au purtat grupurile de negociatori, formali – este adevarat , pt ca Filat a spus ca „presedintii sa nu faca parte din ele”. Asa a si fost. Insa eu am convingerea ca Taranu a avut negocieri confidentiale cu Filat si chiar intelegerea de folosire a PNL doar pt a lichida partidul si el sa devina, ca rasplata, deputat. Asta a simtit-o echipa si cind Taranu a fost retras – prin votul unanim al Biroului – din seful grupului de negociatori, Filat nu a mai acceptat reluarea negocierilor, dupa ce eu am solicitat o pauza. Ceea ce eu cred ca a tradat faptul negocierilor sale separate cu Taranu. Mai mult – unul dintre „baieti” – nu-i voi da numele pt binele lui – a si spus ca Filat a declarat „noi vom folosi disensiunile dintre Taranu si Pavlicenco pt a obtine de la PNL ceea ce ne dorim”. Dar nu i-a reusit, pt ca nu totul chiar se vinde si se cumpara… Si nu am mers cu un partid avind resurse, ci cu unul fara resurse, cel putin la acel moment. Asta e dovada ca sint lucruri superioare banilor – onoarea si demnitatea.

    Repet – Anatol Taranu in cadrul PNL s-a ocupat numai de obstructionism. El poate face si lucruri bune, dar in PNL nu le-a facut. A vazut acest lucru intreg partidul. A vrut sa foloseasca PNL numai pt a se perpetua pe lista undeva. Si nu i-a mers sa foloseasca munca altuia.

    Nu i-am cintat osanale niciodata lui Taranu, dar i-am aparat, ca si in cazul oricarui coleg, capacitatile obiective, chiar daca nu mi-a meritat gestul.

    Nu l-am sapat pe la spate, asta e meseria lui, de fapt, pe care a execitat-o din plin la adresa mea de cind s-a format PNL.

    Deci – perfid e altcineva si noi stim bine cine.

    Ba eu cred ca Taranu a avut un comportament comod lui in campania electorala, necinstit cu forul sau interior, dar sperind ca prinde o functie daca vine Filat la putere. Nu a fost sa fie. Ca sa nu spun ce stiam eu ca declara Filat despre Taranu inainte de convocarea congresului de constituire…

    „Poluiaza” se scrie cu e – „polueaza”.

    Pastreaza-ti nervii, eu inca multe pozitii voi posta. Nu te consuma asa deodata.

    Si nu va enervati, pentru ca eu nu sint anonima pe blog si dreptatea este a mea. De aceea va agitati, va agitati, dar fara rezultat. DREPTATEA e de partea mea. Eu stiu exact cum au fost lucrurile si am fost mereu corecta. Tocmai asta ii scoate pe multi din sarite.

  23. Am o trauma psihologica „impactum sovieticus” si devin incapatanat cu fostii functionari de stat , de partid samd considerandu-i pe dansii cauza traumei.
    Este adevarat ca ati fost secretara de partid (PCUS) ????

  24. Mi-a facut placere sa discut cu Dvs., dar va repetati des, cred ca 1% este procentul Dvs. real si asta este realitatea. Va doresc cele bune.

  25. Apreciez stilul tau de comportament, Pavlicenco.
    Stii de ce? Pentru ca, continuind in acelasi mod, sigur ca nu vei ajunge niciodata la guvernare.

    Tine-o tot asa si noi, vizitatorii blogului tau, te vom sustine.

  26. Pt Valer

    Nu am fost functionar de stat, nici de partid, nici sovietic. Biografia mea este pe blog. Am lucrat redactor la revista academica „Limba si literatura moldoveneasca”, la Editura „Stiinta”, in redactia nationala, si ca traducator simplu, de rind, ulterior, la ATEM – alaturi de Mindicanu, Obada, Maler, Valentin Rusu, Boris Marandici. Mi-am sustinut teza in istoria limbii si au fost din cei care au cautat paduchi cu luminarea, dar nu au putut gasi, pt ca nu sint. Asta e biografia mea in perioada sovietica.

    Nu am fost nici macar membru al vreunui birou al vreunei organizatii de partid. Stiu ca va dezamagesc spunindu-va acest adevar, dar e purul adevar. Dimpotriva, am fost discutata la Biroul de partid al ATEM pt ca am adunat semnaturi pentru limba de stat si grafia latina, pt ca am scris printre primii articole pe aceste teme. Am tradus primele abonamente, primele carnete de student, primele matricole ale studentilor in limba romana, adica moldoveneasca, in grafie latina. Am facut la ATEM si prima imnanunchere de documente ale sesiunii Sovietului Suprem din 1989 cind a fost votata limba de stat in grafcie latina de acel Parlament, de tranzitie. Iar cu doua zile inainte de vot a aparut prima cartulie „sa citim, sa criem cu litere latine”, semnata de Vlad Pohila si de mine si dedicata mamelor noastre – a mea – invatatoare de romana si franceza, cu studii la Iasi, si a lui Vlad Pohila – o taranca peste care a trecut bibliotreca vietii. Iar in 1986, cu un an inainte de moartea mamei mele, am fost la o nunta nationala a lui Viorel Ciubotaru (nu cel de la centrul NATO), la care fiica mea in haine nationale, de 12 ani, a recitat poezii din Albinuta si am fotografie ea cu Albinuta lui Grigore Vieru in mina. Familia Ciubotaru era pritena cu familia Vieru. Noi am fost la acea nunta nunii mici (staroste). Intre altele, am facut si primele etichete in romana, cel mai curios fiind – pentru Odema de la Tiraspol!!! Ei au inceput primii. Si am scris articole despre asta si am adus mostre de etichete din Romania, unde am fost prima oara in 1987. Am o biografie frumoasa si corecta, oricit v-ati stradui sa mi-o murdariti. La modul cum atacati, nici nu prea meritati sa va tratez cu respectul cu care va tratez. As putea inca multe sa spun, dar nu va cunosc si nu stiu daca se merita efortul. Atita rautate si nedreptate emanati ca imi pun de mai multe ori intrebarea daca merita sa mai mentin blogul, dar de fiecare data adun putere sa ma gindesc si ca nu toti sint rautaciosi si ca cei rautaciosi sint pusi sa incerce sa ma jigneasca si sa ma umileasca pt ca asa le trebuie dusmanilor mei. Deci – cui? Comunistilor. Ca eu nu am dusmani in alte parti, ca nu le fac rau. A spune adevarul pe care il crezi cum il crezi nu inseamna a face rau.

    Iar pentru a incerca sa renuntati la rautate, ar fi bine sa cititi aici: http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%e2%80%a6/

  27. Pt Cucoreanu

    Nu-mi propun sa ma cocotez la guvernare. Pasarea pre limba ei piere – nu? Si pentru ca imi spui obraznic „tu”, voi proceda la fel – asta iti este scopul? Pai ajunge, dar oameni cu atita rautate sint periculosi la guvernare, sa o stii.

  28. flowers_of_liberty

    Criza finaciara face inconjorul lumii sa-si vada ispravile. Zboara in avionul de-asupra SUA. Da, am lucrat bine aici. De-asupra Rusiei-si aici am ispravit-o. Peste Europa-minunat. Zboara Criza financiara si peste Moldova. Si unde face: Oho-ho-ho, dar aici cine a fost?
    Tatal este intrebat de fiu: tata, pe noi ne va atinge criza financiara? Tatal raspunde: criza financiara ii va atinge pe bogatasi, pe noi ne va dobori.
    Doi boschetari discuta langa o lada de gunoi: tu, ai vreun cunoscut bogatas? Nu mai am, raspunde celalalt. Degraba o sa ai si nu doar unul…

    Paste fericit tuturor!

    Libertatea e aproape!

  29. Apoi sa stii Pavlicenco, chiar ca debitezi dupa cum te trezesti de dimineata.
    Imi ziceai cu o luna in urma, cand ti-am reprosat ca ma tutuiesti, ca asta ar fi o practica europeana, occidentala etc. si acuma zici ca te tutuiesc obraznic.

    Eu nu sunt rau, dar ma mira ipocrizia ta si faptul ca niciodata nu-ti recunosti erorile, dar incerci sa aduci acuzatii tuturor comentatorilor de pe blog, numai sa iesi tu basma curata.

    Nu va merge, Pavlicenco. Iti promit sa fac tot ce imi sta in puteri.

  30. Ma bucur ca-mi raspundeti la mesaje. Ma intristez de credinta dvs. in „chipuri de lut” numai pentru ca sunt de dincolo de Prut si pentru ca respira aerul care conteaza, acela de la Bruxelles. Imi permit sa va reamintesc o poezie draga dvs. cindva.

    In fiecare scorbura era asezat un ZEU
    Daca se crapa o piatra,repede era adus
    si pus acolo un ZEU.
    Era de ajuns sa se rupa un pod
    Ca sa se aseze in locul gol un zeu,
    ori, pe sosele, sa apara in asfalt o groapa,
    ca sa se aseze in ea un ZEU.
    O, nu te taia la mana sau la picior,
    din greseala sau dinadins,
    De indata vor pune in rana un ZEU,
    ca peste tot, ca pretutindeni,
    vor aseza acolo un ZEU
    ca sa ne inchinam LUI, pentru ca EL
    apara tot de se desparte de sine.
    Ai grija, luptatorule, nu-ti pierde
    Ochiul,
    pentru ca vor aduce si-ti vor aseza
    in orbita un ZEU
    si EL va sta acolo, impietrit, iar noi
    ne vom misca sufletele slavindu-L
    slavindu-L ca pe straini.
    -Nichita – Elegia a 2-a Getica-

  31. Spiritul nu tine cont de granite si daca el exista cu adevarat nu are nici termen de expirare.
    http://www.youtube.com/watch?v=j6we2UnWlQk
    Un gand plin de smerenie de sfintele sarbatori !

  32. Pt Oleg Cucoreanu

    „Tu” este o practica europeana, dar nu este insotita de un mod rautacios de discutie. „Tu”, insotit de modul sovietic si „moldovensc” de discutie, capata o alta conotatie – cea care este proprie, din pacate, oamenilor neevoluati. De aceea, dupa ce eu am renuntat sa spun „tu” in postarile adresate dumitale, reactia era ca si dumneata sa faci la fel. Cind, insa, ai ramas cu „tu”-ul pretins european din afirmatia mea, dar cu un comportament superobraznic, nu am sters postarile, dar afirm ca asa „tu” nu mai merge. Ori spui „tu” european si vorbesti civilizat, formulind orice idee, oricit de critica si negativa, in mod european, civilizat, in spiritul bunei cresteri, ori ramii mojic si atunci „tu” nu mai e valabil in asemenea cazuri paranoidale.

    Nu am fost niciodata ipocrita, dar inteleg bine ca e greu de crezut in acest mod de a fi, pentru ca sintem inconjurati de oameni care au ramas sovietici in felul de a fi, a gindi, a se exprima. Si8 agresivitatile se deosebesc intre ele… Tocmai de asta mai multi prieteni, cunoscuti imi spun ca nu sint pentru acest secol. Explicatia ar fi una clara – noi, cei de la facultatile de limbi staine, am venit mai devreme in contact cu ceea ce inseamna un mod de a fi european, civilizat si am fost mai pregatiti cind s-au schimbat vremurile. Mi-au spus-o, ca o constatare privata concreta si strainii, inca prin 1992.

    Asa ca puteti sa va dati toate eforturile – cite le aveti – sa „nu-mi mearga mie”, dar cine e om negru, tot negru s-ar putea sa ramina. Omul se vede dupa ce zice si face. Nu stiu de „face”, dar de „zice” – vad. Si e trist. Dar pe bolnavi nimeni nu se supara. Agresivitatea vine de la o boala a sufletului si de la o insatisfactie fata de viata personala. S-ar putea sa si gresesc in unele cazuri. Sufletul trebuie vindecat cu rabdare. Poate ne reuseste impreuna.

    Mai recomand o data despre ceva din viata mea sa va informati aici

    http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%e2%80%a6/

    pentru a fi mai inarmat in lupta acerba contra unei „ipocrite” inventate.

  33. Pt valentin vasilescu

    Repet si imi pare rau ca nu sint inteleasa. Postez niste atitudini, ceea ce nu inseamna ca ma inchin la chipuri de lut. Eu, in general, nu inchin nimanui de peste Prut. Spuneam in alte postari – cunosc o groaza de lume din Romania, dar nu ma bag in sufletul nimanui. Ca om politic pot spune convingerea mea – atita timp cit nu ai un partid cu multe procente nu cred ca trebuie cineva deranjat. Noi trebuie aici sa ne facem adepti in rindul oamenilor neinformati. Dupa care sa stabilim, la nivel oficial, relatii bune romano-romane. Nu insistati in ceea ce eu nu fac si nu impartasesc.

  34. Bine, Pavlicenco.
    Am sa-ti dau de stire in curand si de „face”, ok?
    Dupa Pasti.
    La inceput pur si simplu nu te simpatizam, acum, o zic deschis, ca am o antipatie cronica fata de asa personaje ca si tine.
    Apropo, esti medic sa diagnostichezi? Din cate stiu, ai un singur instrument util (pt tine doar) – limba (ca si organ).

  35. D-na Pavlicenco,
    Vreau sa va spun ca apreciez mult faptul ca mentineti un blog, ceia ce ar trebui sa faca si alti politicieni pentru ai cunoaste mai in de aproape.
    Deoarece in general votam liderii de partid dar in rest nu prea stim multe despre ceilalti membri care apoi devin deputati.
    As vrea sa va intreb ceva, dar va rog sa-mi raspundeti cu un singur cuvint ‘Da’ sau ‘Nu’.

    intrebarea:
    Daca maine vor fi alegeri din nou, chiar si sa fie ele 100% corecte, adica cu liste corecte cu observatori obiectivi, treceti de 6%?

    Nu vorbim aici de campanie electorala, deaorece nu sunt sanse ca campania electorala sa fie corecta in Moldova, si in cazul unor aleregi repetate nu exista timp pentru campanie electorala.

    Va multumesc anticipat.

  36. Pt sabina

    La aceasta intrebare este un singur raspuns – alegerile nu inseamna campanie electorala si ziua alegerilor. Alegeri inseamna un proces democratic si occidentalii sint ingroziti ca despre partide la Radioteleviziunea nationala nepublica nu se stie nimic, decit cite 1 minut-2 minute in campania electorala propriu-zisa. in rest – partidele, practic, nu apar la Radiotelevizune. Deci – comunistii cu Radioteleviziunea sub fund si cu resursele administrative, cu banii deturnati de la buget – sint un oponent egal cu partidele de opozitie? Oare nu intelegeti ca alegerile, in acest caz, sint o opotunitate de a spune macar ce consideri de cuviinta intr-o societate fara democratie? Dar poate ca atunci cind intrebati aveti in vedere ca au furat comunistii toate alegerile, si nu doar in campania electorala, dar de zece ani, dupa o perioada de spalare sovietica de creieri si de deznationalizare. Deci – cind vor fi reguli, pot fi intrebari si raspunsuri adecvate. Pina atunci nu putem accepta ca normalitate si obiectivitate conditiile pentru opozitie, cind Puterea este antidemocratica si antinationala.

    Imi pare rau ca v-am raspuns amplu, si nu concret, dar nu accept conditiile nedemocratice impuse de comunisti si nu vreau sa pornesc in aprecieri de la regulile LOR de joc. Si cred ca mai trebuie sa ma refer la ceva. Pai – gindesc mai multi – hai ca sa nu-i impiedicam pe unii cu mai multe posibilitati (oare de unde, aceste posibilitati?) din Opozitie sa cistige? Raspund: 1. Nu simpatizez aceasta Opozitie, de acum. Am scris despre ea ca nu este nationala, romaneasca. 2. Aceasta Opozitie, cum e ea, trebuia sa se uneasca ferm macar in actiunile dinainte de alegeri, ca sa protesteze contra lipsei de conditii democratice pentru alegeri libere si obiective. Daca proceda asa, si eu am indemnat mereu spre aceasta, noi eram astazi in alta faza, nu cu un cistig trucat al comunistilor.

  37. Pt Oleg Cucoreanu

    De ce atit de slab – cu ciocanul si cu secera in cap, precum arata si in filmuletul de pe jurnaltv.md, sa fie mai solid, nu doar cu amenintari obraznice. Si, in fond, de ce atita ambalare? De unde atita inversunare, antipatie si ura? Ce stii dumneata despre mine de te incapatinezi sa-ti faci „atit de bine meseria?” Nu trebuie sa fii medic sa vezi ca tinarul care emana atita ura ori e platit, ori e nebun, ori e bolnav sufleteste. Vrei sa ne luam la trinta care pe care – hai, numai ca eu nu mi-am facut blog pentru nenormali, ci pentru a dialoga civilizat cu doritorii. Daca mai vii cu un mesaj obraznic, te dau la spam. Poate o fii fiind un specialist bun, cum aud, dar sufleteste vad ca ai niste deficiente si ai hotarit sa ti le degajezi pe blogul meu, bravind doar pentru ca eu sint un om cumsecade si am o mare marja de libertate pe blog. Dar nu si pentru cei fara de masura. Inzadar te consideri tinar si priceput, daca ai asemenea comportament. Usureaza-ti defieicientele morale si sufletesti cu prietenii, in familie, aici intri in pantofi, nu cu cizme murdare. Eu am suferit prea mult in viata ca sa imi demonstrezi „atotputrernicia” imaginara. Poate te mai gindesti la Paste, la Dumnezeu, ori ramii – in pofida virstei – in secolul sovietic, trecut?

  38. Paste Fericit dna Pavlicenco si familiei dvs.

    Ma bucur ca in aceste vremuri intunecate sunt oameni care pot aduce putina lumina celor dinprejur. Fiecare sa ne aprindem si sa ne luminam inimile intre noi, pentru a avea un Paste, o viata, fericita.

    Numai bine si multa sanatate,
    cu apreciere sincera,
    un simplu om,

    Ed

  39. Pt Ed______

    Mersi mult.
    De asemenea, le doresc tuturor un Paste fericit, liniste in suflet si speranta ca vom scapa la lumina!

  40. Pentru AMATORI…
    Am gasit acest scenariu in alte postari si mi-a placut.
    Cine il imbogateste?

    Acum este si mai clar – comunistii au fraudat alegerile si in anul 2005! Au vazut ca a mers siiiiiiiii…..de ce sa nu repete fara regrete si mult mai mult, ca sa le ajunga fix chit le trebuie?!
    Daca ar fi sa scriu un scenariu de film artistic ar arata cam asa : Capii au sfatuit si au desenat cum au dorit toata aritmetica: “Scoatem de la fiecare partid democrat chite ~~2-3%.
    Ceilalti nu-i “dregem”, oricum sunt ai nostri… camuflati…..
    Nu a iesit socotealaaaaaa.
    Restul mai luam dela Serafica fara frica, nu vor aparea intrebari pentru ca are multe persoane dubioase in lista si a fost destul de dur criticat de toate posturile de televiziune dependente si independente. Nu l-o votat norodu….
    Inca nu ajunge……
    Mai luam de la cine ??
    Mai sunt cei cu dracul de Pavlicenco, care mi-a stricat mult singe in 4 ani si a ajuns la tot poporul istoria miliardului familiei mele, a presedintelui Tarii !!!Va inchipuiti? Inca si la CEDO m-a dat sa ma stie toata lumea…. De la acestea le luam restul ! Va fi credibil ca nu puteau sa treaca pragul ca is pentru prima data in alegeri. Prind doi epuri imediat! Imi merge Socoteala bine si o distrug navsegda pe Pavlicenco ! O so bata de o so rupa tot democratii lor pentru ca a participat la alegeri ….si li-o rupt voturile lor….
    Mai bine mor, dechit Pavlicenco inca o data in Parlament /spune capul capetelor/
    Itac, Pavlicenco ubiraem navsegda imi je rucami, Serafim i tac uidet, uje starii, Filat s Chirtoaca ne srabotaiutsia…. A vot Filat grozitca protestami do conta! Bratva, davaite pomojem ctobi on na vciu jizni ato zapomnil….Zaodno i rabota dlea nasih budet, i povisennuiu zarplatu ne dadim…pensii toje….obiectivnie pricini esti…democrati sojgli….300mln ctoiat remontnie raboti….Zaodno i denighi zatracennie na vibori vostanovim…Cito hlopti esce nado ? OK ? OK!!!!! Cert s nimi s posledstviami, zato esli budut povtornie vibori za nih hren aj dva progolosuiut za democratov, oni je “maraderi”…, a u nas televidenie i radio esti…..Nu cac ? “”

  41. Hristos a inviat dna Pavlicenco.

    Totusi e ridicol sa spuneti ca avind careva deficiente sufletesti, intru anume la Dstra pe blog sa le degajez 🙂

    Oricum, suntem in atmosfera acestor sfinte sarbatori si nu vreau sa intru in polemici.

    Promit sa revin dupa, sa „ma iau la tranta” civilizat, fara atacuri si „obraznicie”.

    Sarbatori frumoase.

  42. Pt Oleg Cucoreanu

    Am inceput sa ma interesez de fenomenul unor oarecare, si nu „careva” (care se foloseste numai in cazul fiintelor, nu al obiectelor neinsufletite) „deficiente sufletesti”. Sa vad ce sta la baza comportamentului unui tinar care nu se ascunde indaratul anonimatului, dar care pare sa braveze sfidind, scriind pe blog:

    „Apoi sa stii Pavlicenco, chiar ca debitezi dupa cum te trezesti de dimineata”.

    Le voi solicita si altora sa isi spuna opinia daca e un mod civilizat de a dialoga pe blogul cuiva. Intrebari, idei, sugestii, schimb de opinii – pentru asta am deschis blogul, nu pentru un mod necivilizat de dialog. Mai e putin pina iau niste decizii…

  43. 1. Unul dintre motivele care mi-a bagat pana la oase „simpatia” fata de V.Pavlicenco este modul IRONIC de a corecta in public anumite cuvinte, expresii etc. Am identificat si eu la autoarea blogului mai multe erori, dar nu mi-am permis sa „stralucesc” pe aici. Ma rog, e un blog, nu e Monitorul Oficial, pana la urma. Pe dna Can nu ati incercat niciodata s-o corectati? Faptul ca incercati sa va afirmati ca filolog, nu va aduce un plus de valoare ca si politician.
    2. Referitor la decizii. Dna Pavlicenco, nici nu am de gand sa fac mare dialog civilizat aici. Am blogul meu personal, unde voi reflecta despre anumite lucruri. Si am gasit foarte multa informatie despre biografia Dstra. Cred ca cititorii vor fi curiosi. De promovarea blogului meu ma voi ocupa personal. Credeti-ma ca stiu cum 🙂

    Numai bine!

  44. Pt Oleg Cucoreanu

    Daca si in acest caz

    „unor oarecare, si nu “careva” (care se foloseste numai in cazul fiintelor, nu al obiectelor neinsufletite)”

    se poate vedea ceva IRONIC, inseamna ca cineva are un orgoliu exagerat. Iata o explicatie deja clara a modului agresiv de a fi si a presupuselor „deficiente sufletesti” – orgoliul nemasurat si vulnerabil, cautarea tapului ispasitor pentru ratari si frustrari.

    Acum legat de amenintari:

    Fiecare poate posta ce vrea pe blog si propaga unde vrea, numai ca reluarea, republicarea, repostarea unor articole ce lezeaza demnitatea si onoarea si nu corespund adevarului sau nu pot fi probate constituie, de asemenea, obiectul unor cauze in judecata. Si fiecare – este adevarat – are dreptul sa cistige ori sa piarda procesele. Iar eu am experienta in a le cistiga si acum am si mai mult timp pentru asta.

  45. 🙂
    bine dna Pavlicenco. Ma bucur ca aveti timp. Ma rog, daca nu se falsificau alegerile, probabil avea sa acumulati vreo 10-15%, da?
    Eu nu v-am amenintat, ci doar am zis ca voi scrie ceva. Si vor fi in mare parte, pareri personale si analize in baza comentariilor Dstra si ale altor vizitatori.
    Pe curand, dna Pavlicenco, si nu va mai stresati atata din cauza mea. Traim intr-un stat democratic si fiecare dintre noi isi expune o parere. Ma rog, eu imi pastrez bunul simt si nu va numesc: „retardata”. „nenormala” etc. cum Dstra v-ati permis. Si nu va amenint cu judecata etc. Daca vreti sa ma blocati, n-aveti decat. Gasesc eu un spatiu sa-mi insir gandurile, ca atatea s-au strans…

    Au revoir!

  46. Pentru Oleg Cucoreanu
    Ba da, D. Pavlicenco are posibilitatea si o face ori de chite ori „ma prinde” cu erori de vocabular mai mici sau mai mari….si eu ma stradui sa tin minte , dar tot mai gresesc….Doresc mult sa fie altfel, dar tot mai gresesc…Am facut facultatea in limba rusa si am muncit in perioada sovietica mai mult tot cu texte scrise in limba rusa. Asa a fost acea perioada.
    Chind doamna Pavlicenco ma corecteaza /chiar si in public/, eu ii multumesc si mai ales pentru ca o face pe gratis…
    Este normal ca D.Pavlicenco stie sa scrie si sa vorbeasca mai corect ca mine.
    Aceasta este meseria ei.
    Eu am meseria mea. Dar este bine ca fiecare sa poata scrie fara greseli.
    Eu pretind sa invat sa stiu si eu mai bine si numai daca are cine ma corecta, atunci stiu mai bine.
    Eu, la rindul meu, corectezi pe altii, care scriu mai ….cu greseli ca mine. Si ei tot nu se supara.
    Eu pe blog nu mai apuc sa citesc textele dupa ce le scriu. Nu am timp destul.
    Dar de ce Va intereseaza, daca anume pe mine ma corecteaza sau nu ? E ceva iesit din comun?
    Poate D. Pavlicenco ar trebui sa tina cont ca nu toti pot accepta sa li se corecteze greselile, poate chiar se supara unii sau se enerveaza…
    D. Pavlicenco, pe mine ma puteti corecta ori de chite ori puteti. Pe gratis ca mai inainte. Eu ma bucur ca am de la cine invata.
    Seara buna la toata lumea.

  47. Pt Oleg Cucoreanu

    Ce a fost de stresat a fost si … va mai fi. Pt ca nu se stie cu ce se vor termina alegerile neincheiate. Pe mine obraznicia ma preocupa ca fenomen, alaturi de tinerii care dezamagesc. Aici voi aminti o postare a mea

    http://www.pavlicenco.md/2008/07/16/ne-regasim-sau-nu-ne-regasim-in-acest-microstudiu

    de la inceputul blogului, pe care o voi replasa mai jos, fiind extrem de utila celor care inca nu au iesit din secolul trecut, unii nici macar sa fi fost intrati…

    Cit ptriveste procentele, iata ce a scris vizitatorul Scenarist:

    18 Aprilie 2009, la 18:06 edit

    Pentru AMATORI…
    Am gasit acest scenariu in alte postari si mi-a placut.
    Cine il imbogateste?

    Acum este si mai clar – comunistii au fraudat alegerile si in anul 2005! Au vazut ca a mers siiiiiiiii…..de ce sa nu repete fara regrete si mult mai mult, ca sa le ajunga fix chit le trebuie?!
    Daca ar fi sa scriu un scenariu de film artistic ar arata cam asa : Capii au sfatuit si au desenat cum au dorit toata aritmetica: “Scoatem de la fiecare partid democrat chite ~~2-3%.
    Ceilalti nu-i “dregem”, oricum sunt ai nostri… camuflati…..
    Nu a iesit socotealaaaaaa.
    Restul mai luam dela Serafica fara frica, nu vor aparea intrebari pentru ca are multe persoane dubioase in lista si a fost destul de dur criticat de toate posturile de televiziune dependente si independente. Nu l-o votat norodu….
    Inca nu ajunge……
    Mai luam de la cine ??
    Mai sunt cei cu dracul de Pavlicenco, care mi-a stricat mult singe in 4 ani si a ajuns la tot poporul istoria miliardului familiei mele, a presedintelui Tarii !!!Va inchipuiti? Inca si la CEDO m-a dat sa ma stie toata lumea…. De la acestea le luam restul ! Va fi credibil ca nu puteau sa treaca pragul ca is pentru prima data in alegeri. Prind doi epuri imediat! Imi merge Socoteala bine si o distrug navsegda pe Pavlicenco ! O so bata de o so rupa tot democratii lor pentru ca a participat la alegeri ….si li-o rupt voturile lor….
    Mai bine mor, dechit Pavlicenco inca o data in Parlament /spune capul capetelor/
    Itac, Pavlicenco ubiraem navsegda imi je rucami, Serafim i tac uidet, uje starii, Filat s Chirtoaca ne srabotaiutsia…. A vot Filat grozitca protestami do conta! Bratva, davaite pomojem ctobi on na vciu jizni ato zapomnil….Zaodno i rabota dlea nasih budet, i povisennuiu zarplatu ne dadim…pensii toje….obiectivnie pricini esti…democrati sojgli….300mln ctoiat remontnie raboti….Zaodno i denighi zatracennie na vibori vostanovim…Cito hlopti esce nado ? OK ? OK!!!!! Cert s nimi s posledstviami, zato esli budut povtornie vibori za nih hren aj dva progolosuiut za democratov, oni je “maraderi”…, a u nas televidenie i radio esti…..Nu cac?”

    IATA MICROSTUDIUL DE MARE UTILITATE, DAR SI CA SUBIECT DE REFLECTIE SI MEDITATIE….

    Ne regasim sau nu ne regasim in acest microstudiu?

    Publicat la 16 Iulie 2008; 191 afişări; tag-uri: Romania, romanii, specific | Edit

    In discutiile de pe blog observ ca noi, cu totii, cautam un raspuns la intrebarea «De ce sintem cum sintem?» Am primit, ceva timp in urma, un text de la o prietena, pe care am hotarat sa-l plasez pentru a va intreba daca sinteti de acord cu cele expuse aici.

    “N-am crezut niciodata in specificul national, in “sentimentul romanesc al fiintei”, in totul ce filozofii culturii si psihologii maselor ne-au atribuit ca sa ne distinga de alte popoare.

    Nu cred ca suntem mai ospitalieri decat altii, mai harnici sau mai hoti. Nu-mi pare nici bine, nici rau ca sunt roman. Uneori regret ca nu m-am nascut elvetian, dar imediat imi aduc aminte ca as fi putut sa ma nasc ugandez. Suntem si noi, romanii, undeva “la mijloc de rau si bun”, cum scria Ion Barbu, un neam sub soare, nici prea-prea, nici foarte-foarte.

    Daca n-am luat nici un premiu Nobel, in schimb am inventat stiloul. Daca zidul ni s-a prabusit peste noapte, ne-am apucat, cuminti, a doua zi sa-l ridicam la loc, si tot e ceva. Am fi putut, in definitiv, sa-l lasam in plata Domnului de zid si sa ne caram cu totii in alta parte…

    Cu toate astea, exista ceva specific romanesc, ceva atat de adanc in firea noastra, a celor care traim azi pe acest plai de dor, incat m-as hazarda sa spun ca este insasi esenta “romanismului” in acest moment istoric. Este cercul vicios al isteriei provocate de stres si al stresului provocat de isterie. Dati-mi voie sa fiu, in continuare, mai explicit.

    Daca traiesti numai in Romania, e posibil sa nu-ti dai seama ca e ceva in neregula cu lumea din jur. Ai culoarea mediului si te misti o data cu el. Esti una cu toti ceilalti. Dar daca te intorci, dupa o vreme indelungata, in tara, e cu neputinta sa nu fii izbit de cat de anormala e umanitatea de aici. De cat de chinuiti sunt oamenii si de cat de rai devin din cauza asta.

    Nu se poate sa nu fii uluit de faptul, de pilda, ca una dintre cele mai raspandite strategii de supravietuire e mitocania agresiva. In orice tara civilizata oamenii incearca sa-si menajeze nervii cat se poate de mult. Sunt prevenitori unii fata de altii in forme duse aproape pana la caricatura.

    Si-au dezvoltat zambete sociale si ritualuri de contact care sa elimine, practic, posibilitatea oricaror conflicte. Cand cineva te contrazice, ii zambesti si spui: “We agree to disagree” (”am cazut de acord ca nu suntem de acord”). Cand cineva te calca pe picior, te grabesti sa-ti ceri TU scuze.

    O ipocrizie blanda si surazatoare te intampina peste tot, ca un balsam care alina toate ranile si satisface toate susceptibilitatile. Aceasta ipocrizie poarta numele de politete si e esentiala pentru fluidizarea substantei sociale.

    Romanul nu este asa pentru ca nu poate fi, obiectiv, asa. Pentru ca la noi, daca esti bun, esti calcat in picioare. Sa ne imaginam o tanara care devine vanzatoare. Isi iubeste meseria si isi propune sa fie cat mai draguta si mai serviabila cu clientii.

    Zambetul profesional, acel zambet care vinde marfa, i se va sterge insa curand de pe fata, dupa ce vreo cinci-sase insi ii vor tranti cate o badaranie sau vor incepe sa urle la ea ca nebunii, din chiar prima zi de lucru. Sunt toate sansele ca, dupa o luna de zile, zambetul sa-i dispara complet, iar dupa un an, sa avem vanzatoarea noastra standard, acra si scarbita, care te repede de nu te vezi.

    Badaranii, de care-am vorbit, nu sunt nici ei badarani din nastere. Si ei sunt bieti oameni, la care s-a urlat si care-au fost umiliti de cand se stiu. Au devenit scarbosi, pentru ca au simtit pe pielea lor ca nu tine sa fii dragut cu ceilalti. Pentru ca, la toate ghiseele, au rezolvat numai urland. Pentru ca doar fiind mitocani au avansat social, calcand peste cei blanzi.

    In armata, soldatii sunt extrem de chinuiti “intr-o perioada” de sergentii lor. Cand ajung ei insisi sergenti, ii chinuiesc pe noii recruti si mai abitir. Si tot asa, in toate straturile sociale si la toate nivelurile, romanii isi sunt propriii calai si propriile victime, intr-o societate profund alienata psihic, intr-o societate isterica.

    Cred ca asta ne distinge, ca romani, in lume, la ora actuala: tensiunea continua la nivelul vietii cotidiene. Starea continua de explozie, care ne provoaca ulcere si atacuri cerebrale. Conflictul generalizat al fiecaruia cu fiecare. Nu vreau sa spun prin asta ca suntem fundamental rai.

    Fireste, ne-au impins spre asta saracia si lipsa de orizont, carentele de educatie, perplexitatea maselor taranesti dezradacinate si aduse in ghetourile marilor orase. Pot fi si alte explicatii obiective. Dar e inca ceva, mai subtil, mai intunecat in tot acest chimism social. Inraiti de lumea in mijlocul careia traim, cu timpul incepe sa ne placa sa fim rai.

    Sadismul nostru rabufneste atunci in insulta si obscenitate. Incepem sa ne mandrim cu grobianismul nostru si, exhibitionisti ai moralei, ne dezbracam voluptuos de caracter in aplauzele excitate ale publicului. Curand, devenim la fel de cinici, la fel de incapabili de a distinge binele de rau ca tarfele, securistii si noii imbogatiti.

    Ascensiunea (sau doar supravietuirea) noastra sociala e marele premiu castigat cu pretul mitocaniei noastre. Iar cercul acestei nevroze nationale nu ar putea fi spart decat printr-o lunga terapie care, ca orice demers psihanalitic, ar fi lunga, scumpa si cu un rezultat incert. Nu cred ca ne-o putem permite deocamdata.”

  48. Pentru Oleg Cucoreanu
    D-nul Cucoreanu, doresc sa va spun ultimul banc, pe care l-am auzit astazi:
    Un student se apropie de profesorul sau, care purta barba lunga. Il intreba pe D-nul profesor:
    „D-nul profesor mai demult ma framinta o intrebare.DVS cum dormiti – cu barba sub sau deasupra plapomei? ”
    A urmat raspunsul:
    „Stii, sincer sa-ti spun, nu am tras atentia”.
    A doua zi vine D.profesor la ore cu ochii bulbucati si rosii, se apropie de acel student si ii spune cu rautate:
    ” Nefericitule, la ce m-ai intrebat, am incercat toata noaptea sa adorm si nu am reusit – nici cu barba sub plapoma si nici deasupra plapomei” .

  49. D-na Pavlicenco,
    Raspunsul dat de Dvs. la intrebarea mea este mai degraba ambigua decit amplu. Sa inteleg din raspunsul Dvs. ca daca sa-r intimpla o minune atunci treceti. Dar haideti sa privim lucrurile asa cum sunt, fara a folosi cuvintul ‘daca’. De fapt anticipam un astefel de raspuns, de aia am si rugat sa raspundeti printrun singur cuvint.
    Intrebarea mea a fost una concreta, treceti de 6% in cazul alegerilor repetate. Exista doar o singura varianta de raspuns, treceti sau nu treceti.

  50. Pt Sabina

    Raspuns in doua cuvinte:
    Nu stim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *