Iniţiativă liberală – rezoluţie în Parlamentul European privind situaţia din R.Moldova

Comunicat de presă – 15 Aprilie 2009, Bruxelles

În urma iniţiativei deputaţilor liberali români, Grupul ALDE a decis astăzi să promoveze o rezoluţie în Parlamentul European şi să cheme Consiliul şi Comisia la o dezbatere în plenara de săptămâna viitoare de la Strasbourg cu privire la situaţia din Moldova.

În cadrul şedinţei grupului ALDE,  Renate Weber, şefa delegaţiei PNL, a declarat: „În urma alegerilor din 5 aprilie se înregistrează în Moldova un şir interminabil de încălcări grosolane ale drepturilor omului de către autorităţile moldovene. Siguranţa personală nu mai există, tineri şi chiar minori au fost pur şi simplu ridicaţi de pe stradă şi supuşi unor tratamente inumane şi chiar torturaţi. Vânătoarea de jurnalişti, practicată atât împotriva jurnaliştilor moldoveni cât şi străini, face ca libertatea de exprimare practic să nu mai existe. S-a ajuns până acolo încât autorităţile moldovene refuză propriilor cetăţeni dreptul de a intra în ţară. Peste noapte, s-a impus cetăţenilor români un regim discriminatoriu de vize. Categoric, nu aceştia erau termenii acodului dintre UE şi Republica Moldova, iar ceea ce se întâmplă într-o ţară la graniţa Uniunii nu poate fi tolerat. Europarlamentarii trebuie să fie fermi în condamnarea acestor acţiuni, pentru că ei vorbesc în numele cetăţenilor care i-au trimis în Parlamentul European, iar cetăţenii noştri nu tolerează astfel de comportamente nedemocratice.”

Deputatul Cristian Buşoi, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat la rândul său în dezbaterea din cadrul Grupului ALDE că: „Spun fără ezitare că alegerile din Republica Moldova au fost fraudate şi rezultatul lor falsificat. În campania electorală opoziţiei nu i s-a permis accesul echilibrat la posturile publice, liderii opoziţiei au fost hărţuiţi, instituţiile statului au făcut campanie pentru comunişti. Buletinele de vot tipărite în plus, listele suplimentare foarte dubioase şi numărul suspect de mare de voturi anulate la secţiile din străinătate sunt alte dovezi ale falsificării voinţei cetăţenilor moldoveni. Cerem oprirea intimidării, răpirii şi torturării cetăţenilor moldoveni, eliberarea imediată a celor arestaţi şi continuarea procedurilor judiciare în conformitate cu legile internaţionale. Autorităţile din Republica Moldova trebuie să facă de urgenţă publică lista celor reţinuţi şi să permită familiilor, avocaţilor şi reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale contactul cu aceştia.”

Intervenţia deputaţilor români a fost susţinută de Baroneasa Emma Nicholson, care a participat la observarea alegerilor parlamentare din Moldova, ca reprezentant al Parlamentului European. Preşedintele Grupului ALDE, Graham Watson susţine de asemenea iniţiativa deputaţilor liberali români pentru o rezoluţie privind Moldova.

Parlamentul European va discuta această temă în reuniunea extraordinară a Comisiei pentru Afaceri Externe în această după-amiază, unde deputaţii liberali vor participa la dezbatere. La reuniune va participa ministrul român de externe, Cristian Diaconescu.

Renate Weber – europarlamentar PNL (ALDE)

Cristian Buşoi – europarlamentar PNL (ALDE)

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
 1. Ce bine, se cam strange funia in jurul gatului mafiotilor comunisti.

 2. Buna ziua si Pşte Fericit, vreau să spun şi eu ceva referitor la cele citite din mesajele adresate, prin care cetăţenii noştri sunt inhibaţi in a gîndi liber şi democratic într-o ţara democratică, dar vreau să ajunga să fie liberi, sa gindeasca liber şi să privească înainte, nu în urmă

 3. 1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%1%

  doar atat a reusit sa culeaga MAEul, mai bine zis sa rupa de la partidele liberale.

  Misiunea a fost indeplinita tov MAEisti. Salarul e incasart si komunistii sunt multumiti.

 4. Pt 1%

  Vad o obsesie. Posedatii trebuie tratati, mai ales cind recunosc rezultate fraudate. Trebuie scoase zecile de mii de voturi fraudate, dupa care recalculate procentele.

  Nimeni nu rupe de la nimeni, As vrea sa vad documentul pe care scrie – partidele liberale au avut atitea voturi date de mama, tata sau Tkaciuk si a venit MAE si le-a luat…

  Din pacate, guvernarea comunista a produs si posedati de obsesia comunista cind lipsesc argumentele…

 5. Rezultatele corecte ale alegerilor nu pot fi recuperate sau recalculate. Alegerile de la 5 aprilie trebuie invalidate, după care să fie organizate altele.

  Oricât de multe falsuri se vor descoperi în listele electorale, buletinele de vot nu pot fi identificate, deci nu este posibilă o renumărare a lor care să ducă la rezultatele corecte.

  E nevoie de noi alegeri, sub o serioasă supraveghere şi asistenţă din partea Uniunii Europene. Comuniştii lui Voronin nu vor obţine mai mult de 20-25%, dar nici un fel de renumărare a voturilor din 5 aprilie nu le-ar acorda un procent atât de redus. Acesta fiind un alt motiv pentru care ar fi de preferat organizarea de noi alegeri.

 6. Pentru 1%
  si altii

  Sa va spun si eu ceva:

  1. Stiti de ce Pavlicenco este mereu atacata de Pitici?

  2. Stiti cine sunt Piticii ?

  1. Nu exista in Moldova un Om cu o verticalitate mai trainica, cu o minte mai agera, cu o forta de munca mai mare, mai directa si mai luptatoare pentru dreptate, mai mare Dusman pentru Dusmanii POPORULUI! De aceea, Piticii /si barbatii, si femeile/ politici nu o suporta alaturi, pentru ca sunt foarte slabi in comparatie cu D-ei si nu inteleg ca locul ei este in fata, si nu al lor! Dar ei se vor in Fata fara sa o merite!

  2.Care se tem ca nu cumva Pavlicenco sa nimereasca acolo, unde „activeaza” ei in stilul lor mirsav, corupt, lenes si…../tot ce este mai demn de critica/, pentru ca ea este un mare pericol pentru acesti Pitici… le da la moaca si lor asta nu le place!

  Pavlicenco le da la toti la moaca, inclusiv Voronin si aliatii lor. Ea lupta pe forte proprii, si nu poate altfel, dechit sa fie o carte deschisa si sa nu imble cu …..linguselile!

  Cine isi doreste o asa „catastrofa” alaturi ?

  Numai cei puternici ca ea sau cei mai slabi, care inteleg valoarea adevarata a acestei Doamne cu caracter de fier si uneori mai putin comod. Asestea chiar se tem sa nu cumva sa o piarda din preajma, pentru ca ar pierde o sursa foarte importanta de pregatire profesionala multilaterala!

  Piticilor! Curaj! Nu va TEMETI de EA! Fara Frica!

  Fara Frica – Bun Mesaj!

  Dle Filat, ce credeti personal despre acest mesaj? Recunoasteti superioritatea multilaterala a d.Pavlicenco sau NU? Lamuriti odata aceste lucruri in nume propriu! Doar stiti destul de bine ca Pavlicenco este o forta, ca pina la moarte va lupta contra comunistilor si a raufacatorilor din aceasta tara!

  Daca aveti obraz si sunteti Barbat adevarat al neamului, care pretindeti mult sa aduceti binele acestui popor, DVS ajunghind la putere, dezlegati acest nod!

  Spuneti-va curajos parerea despre aceasta DOAMNA si nu lasati sa fie ponegrita pe nedrept de niste Pitici si catelusii lor! Cu atit mai mult de persoane care scriu tot felul de aberatii, fara sa o cunoasca si infectatii fiind de omizile comuniste sa-i strice imaginea!

  Abia astept sa vad, daca sunteti asa cum spuneti, luptator pentru dreptate sau…si DVS …Pitic!

  Numai raspunsul DVS /oricare ar fi/ ma va face sa va inteleg, totusi, odata si odata…

  Pentru mine pina acum inca sunteti ….”tiomnaia losadka” si nu am incredere in DVS!

  Parerea unui simplu cetacean conteaza pentru DVS sau…..
  Daca da, atunci raspundeti la aceasta postare a mea!
  Voi insista sa va expuneti parerea pina o veti face !
  Pe toate blogurile posibile si ori de chite ori voi avea ocazia: public sau face 2 face !
  Numai expunerea Dvs. la persoana Pavlicenco ma poate face sa-mi schimb opinia.

 7. rezolutia celor 2 nu are acceptul comisiei de politica externa a PE. In PE se va discta proiectului initiat de eurodeputatii Nazare si Marinescu. D-na Pavlicenco…1,2la suta te impune macar la bun simt. Nu mai mintiti ….oricum nu va ia nimeni in seama

 8. Pentru ED
  „…oricum nu va ia nimeni in seama”

  Ed-utule, am inteles ca esti un nimeni!?
  Ori poate esti imputernicit si din partea mea sa declari ca d.Pavlicenco nu mai este luata in seama?

  Eo o respect foarte mult pe d.Pavlicenco si tin cont de cea ce face si spune ! Cuvintul EI nu este diferit de faptele ei !
  Dar tu , ED-utule, nu uita ca suntem in saptamina patimilor si ca vine Pastele ! In aceasta perioada Dumnezeu este mai atent ! Nu pacatui si ar fi bine sa-ti ceri iertare de la D.Pavlicenco in aceste zile !

 9. Pentru 1% !
  Stii bancul cu “paduchiosul”
  Se inneca si tot striga “Paduchiosule, paduchiosule…………”. chind apa la acoperit, el batea din unghiile degetelor mari sa se inteleaga ca el mai striga “paduchiosule…” !
  Mai bine folosea minelele la salvarea sa si innotind, sigur se salva……

 10. Pentru ED

  „…oricum nu va ia nimeni in seama”
  Auzi, ED-utule!
  Am inteles ca tu esti un nimeni !
  Ca doar nu vorbesti si in numele meu ? Eu nu te-am imputernicit si am un deosebit respect fata de D.Pavlicenco !
  Cuvintul ei=fapta ei !
  ED-utule, nu uita ca suntem in saptamina Patimilor si ca ne apropiem de paste !
  In aceste zile Dumnezeu este Foarte atent, in saptamina patimilor !
  Nu uita sa-i ceri iertare lui Dumnezeu pentru pacatele pe care le faci, zbierind pe blogul Doamnei/nu al tau/ , ED-utule !

 11. Angelo, cu vreo 3saptamini inainte puteam sa ma iscalesc si eu sub mesajul tau.Dar acum nu sint de acord cu tine. O prea elogiezi pe D-na Pavlicenco.!!

 12. Alegerile daca vor fi invalidate,adica vor fi demonstrate fraudate,trebue sa fie repetate fara concurentul electoral care lea fraudat-adica fara pcrm.

 13. Pentru Anticomunist

  1. Nu am pretentii fata de DVS, doar numai daca sunteti d.Filat. Pretind la un punct de vedere obiectiv din partea D.Filat.
  2.D.Pavlicenco este asa de chind o stiu eu si nu cred ca perioada de innainte de alegeri si pina acum o poate schimba . Omul nu poate sa se schimbe considerabil la aceasta virsa. Ramine aproape acelasi.
  3.Nu elogiezi in viata mea pe nimeni, sunt chiar foarte dur la unele emotii, care in viziunea mea sunt considerate neadecvate.

 14. deci acel „ed” nu sunt eu, Ed___

  si cred ca nu trebuie sa va certati atat de mult despre calitatea oamenilor.

  Trebuie sa recunosc ca, personal cred ca dna Pavlicenco este foarte de admirat din multe puncte de vedere si are o verticalitate si o tenacitate de apreciat, si sincer mi-as dori sa am si eu aceleasi calitati la nivelul dumneai.

  Dar totusi poate ca tocmai strictetea din aceste puncte de vedere ii aduce un dezavantaj la nivel politic unde compromisul se topeste putin (in zona mai putin morala poate) in lejeritate…. si de aici poate si faptul ca MAE a luat 1%.

  Dar asta este viata. Oricum esential este sa aducem fortele democrate la putere pentru a face ca lumea sa traiasca mai bine. Apoi veti avea tot timpul sa faceti jocul politic normal democratic.

 15. Pt Angelo
  Daca vrei sa stii cum gindesc eu citeste comentariile lui grigore din articolul „Iata ce imi scrie pe blog un vizitator arestat de politie” de d. Pavlicenco.
  D-na Pavlicenco este o FORTA care la moment nu lucreaza in directia potrivita dupa parerea mea (un simplu cetatean).

 16. pt. ed.

  problema la ziua de azi nu este că MAE-ul a luat 1 procent, sau că nu a luat 6 procente, ci faprul, că forţele democratice nu au luat 72 de mandate pentru a modifica Constituţia referitor la limba de stat şi neutralitatea statului. nu ne ajung o nimica toată- 31 mandate. MAE e devină, după cum comentează alţii.
  De fapt chiar dacă forţele democratice luau 72 mandate, eu mă îndoiesc că între ei nu se găseau aşa zişii pseudodem. care chiar în campania electorală declarau, că ei vor vedea cu cine vor face coaliţie, mai precis cu forţele care sunt pentru stabilitate. Da care forţe sunt pentru stabilitate am văzut la 7 aprilie, de fapt şi la 4 aprilie 2005.Aşa că fraţi creştini, Vă rog să nu păcătuim în săptămîna mare, să sărbătorim Învierea Domnului în pace şi linişte sufletească, să ne ertăm unii pe alţii şi chiar pe duşmanii noştri că-s păcătoşi şi nu ştiu ce fac, să ne consolidăm forţele şi să realizăm acele idei care sunt proclamate în Declaraţia de Independenţă la MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ, acele idei pentru care au luptat Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Lidia Istrati, G. Vieru , să le fie ţărîna uşoară. Vă doresc la toţi un Paşti fericit.

 17. Pentru AntiKomunist

  Daca se demonstreaza fraudele, asta inseamna ca cineva trebuie pedepsit. Nu cred ca asta va fi. Pt ca PCRM da vina pe Opozitie, ca acolo in raioane unde au presedinti, vicepresedinti, primari, nu au verificat. Ceilalti spun ca au facut, dar listele au fost reschimbate in ultimul moment. In general, sint referinte multe pe Internet despre asta. Dar PCRM nu va pleca de pe arena politica decit daca Opozitia se va uni si va mereg cu sloganul „Nici un vot pentru comunistii ucigasi!” Asta e convingerea mea!

 18. Deacord..

  Şi zicem aşa:

  NU- 4 aprilie 2005

  NU – statişti în parlament

  DA- LISTA NAŢIONALĂ

 19. Vitalia, tu chiar iti pui sperantele in dep. Bushon ? N-ai remarcat ca astuia nici nu i s-a uscat cerneala de pe buletin ca s-a si teleportat la PE ?

 20. Pentru AntiKomunist
  Cine trebuie sa apropie momentul, in care FORTA V.Pavlicenco ar incepe sa lucreze in directia potrivita?
  Poate persoana Pavlicenco este considerata incomoda pentru echipele vare incearca sa lucreze in directia potrivita/deocamdata fara succese deosebite/ ?
  Ce crede despre aceasta un simplu cetacean ?

 21. Pt Valentin Vasilescu

  Eu nu-mi pun nici o speranta in nimeni. Il cunosc pe Busoi de prin 2001, imi este bun prieten, cred eu, si mai cred ca nu e nimic rau sa informezi lumea plasind corespondente despre Moldova de la Bruxelles. Ce e rau in asta?

 22. Pentru AntiKomunist
  Nu mi-ati raspuns la intrebare ?!
  Si sa va mai spun ceva:

  -multi actuali politicieni sufera de boala „Frica de inaltime-teama de cadere”.
  Acesti politicieni sunt foarte periculosi. Ei nu au spatele acoperite si politica este unica lor ocupatie /multi ne fiind nici macar politicieni, dar au nimerit acolo din intimplare/.
  -unii politicieni /chiar foarte buni in aceasta meserie/ nu pot accede la putere din mai multe motive.
  Unul din aceste motive este:
  -degeaba esti destept, ai mai multe facultati si diplome, daca nu stii ca electoratul este partenerul tau si trebuie sa te accepte si sa te sustina! Daca nu poti sa te pui uneori in locul lui, a partenerului, sa ghindesti, chite o data ca el, partenerul, daca nu lasi stacheta „inaltimii” in discutie cu el si nu incerci sa discuti in „limbajul” inteles de el, sigur nu v-a fi sustinatorul /partenerul/ tau!

  !. Incercati sa identificati politicienii actuali, care sufera de boala „frica de inaltime-teama de cadere”.
  Ei sunt cei mai periculosi oameni in cazul nostru. Sunt gata sa ucida, sa maltrateze, sa minta, sa faca tot ce-i spune seful….
  Acceptati sa polemizam pe acest blog asupra acestui subiect ?
  Poate fi destul de imteresant si sa ne ajute sa cunoastem mai bine politicienii nostri actuali si pretendentii, care vor sa acceada la putere.
  Sa nu ne axam cu discutiile numai in jurul unei persoane, care cred ca este mult mai merituoasa ca multi alti actuali politicieni. Doar stim ca perfect nu este nimeni, putem doar sa pretindem sa fim mai buni dechit cum suntem.
  Putem aborda si alte teme mai interesante si utile pentru toti.
  Toate invinuirile si „sagetile” din postarile unora nu fac dechit sa ma ghindesc ca sunt pusi contra plata sa ponegreasca tot ce straluceste in lupta contra comunismului…..sa invenineze informational societatea civila, care nu este informata si care poate crede orice citeste si aude.
  Opozitia trebuie sa se adune intr-o forta unica, sa adune resursele umane si meteriale pentru a fi mai puternici, organizati si capabili sa schimbe regimul!
  Tre sa uite de supararile individuale si de grup de pina la alegeri si s-o porneasca de la inceput!
  Dar cu bolnavi de boala scrisa mai sus nu avem nicio sansa…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *