Nomenclatorul fraudelor în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009,prezentate spre verificare CEC de catre MAE

Barometrul IPP înainte de alegeri a avut menirea să aibă un efect demoralizator contra Opozitiei. CEC nu trebuia să permită acest lucru.

 

În satul Malcoci, raionul Ialoveni, în dreptul MAE, în buletine era aplicată ştampila de vot că MAE s-a retras.

 

Vicepremierul Igor Dodon, în satul Sadova, Străşeni, localitatea sa de baştină, unde tatăl său e viceprimar, umbla personal pe la case şi dădea cîte 30 de lei oamenilor să voteze secera şi ciocanul şi le promitea locuri de muncă.

Cujbă Pantelimon al lui Ion, fost director de şcoală, fost primar dat afara, fiica sa Rodica, fiind asistentă medicală la Parlament, stătea postat la uşa de la intrare în club pe de o parte, iar soţia – de altă parte şi chemau deschis să se voteze secera si ciocanul, promiţînd gazificare şi drumuri.

 

Pe str. P.Zadnipru de la Ciocana, Chişinău, la secţia de votare de la Direcţia de exploatare a spaţiului locative, nu s-a aplicat ştampila de „votat” pe nici o fişă a buletinului de identitate.

 

Urnele de votare mobile nu erau sigilate, adică nu aveau acces limitat, putea băga cine vrea mina şi să scoată sau să bage buletine.

 

În secţia de votare nr.157, Ciocana, Chişinău, membri ai Comisiei electorale au mers acasă la cetăţenii care nu au solicitat din timp acest lucru comisiei, aşa cum prevede legea, să fie vizitaţi acasă pentru a-şi exprima opţiunea.

 

La secţia de votare nr.14 din Cahul au votat 200 ostaşi din unitatea militară a armatei naţionale. Au votat 190 PCRM. Numai două persoane au îndrăznit să spună că au stricat, din greşeală, buletinul, însă, imediat, au fost forţaţi să le demonstreze comandantului cum l-au stricat şi ce votaseră. Cei 2 ostaşi:Marian Ivan şi Bisca Andrei. Toti ostasii au votat cu livretele militare, nu cu buletinul de identitate.

În invitaţia la votare, primită de cetăţeanul Alexei Viznovici, telefon 443589, figurează printer patru persoane pe nume Ilie, Iulia, Iulian, Tatiana şi un oarecare Oleg, care, contestat la comisia secţiei de votare, aceasta a spus “lăsaţi-l, el va fi la dumneavoastră numai pentru ziua votării!” Numerele lor în lista electorală sînt 1415, 1416, 1417, 1418, 1419. Numărul persoanei “infiltrate” este 1417. (Copia se anexează.)

 

În satul Carabetovca, raionul Basarabeasca, tuturor băbuţelor, scoase la alegeri, li s-a dat cite 100 de lei, spunîndu-li-se să voteze sau pentru numărul 5, PCRM, sau 8, UCM. Bătrînele care nu ţineau minte, strigau întrebînd cu voce tare din cabina de vot pe cine li s-a spus să voteze?

 

În Sagaidac, Cimişlia, au fost aduşi de comunişti oameni bătrîni, inclusive bolnavi, cu maşini, la votare, influenţîndu-i, în ziua votării, să voteze pentru PCRM.

 

În comuna Bubuieci, la secţia de votare centrală, a fost lăsată în listă decedata Moraru Natalia Filip, deşi rudele din Failia Gogu au sesizat că ea nu trăieşte încă de la alegerile locale din 2007.

 

La Vorniceni, raionul Străşeni, agitatorii umblau deschis prin sat pe 5 aprilie şi îi intrebau pe toţi dacă nu au uitat pentru cine să voteze – pentru PPCD şi PCRM.

 

La rezervaţia forestieră din Lozova-Străşeni, cei 12 pădurari-angajaţi şi echipa de tehnicieni, au fost forţaţi, sub ameninţarea de a fi concediaţi, să scrie cite o cerere de plecare din funcţie, fără indicarea datei, să meargă să asigure voturi pentru PCRM, spunîndu-li-se “ori lucraţi, ori vă dăm afară, dacă nu asiguraţi voturi pentru PCRM”, fiind îndemnaţi şi să-i şantajeze pe săteni cu faptul că dacă nu votează PCRM, nu vor putea primi lemne.

 

La Chişinău, pe str.Vlad Ţepeş 2a, familia care locuieşte acolo, a descoperit că încă la ora 7.00, votase un oarecare Răţoi. Familia prevenise că are o persoană în listă care nu locuieşte în casa lor, însă membrii Comisiei nu au acceptat să îl şteargă, spunîndu-i-se că “lăsaţi-l, că el numai votează şi pleacă”. Cel care a semnalat declară că lista de la Vlad Ţepeş trebuie verificată de la casă la casă.

 

La Academia de Poliţie toţi votanţii s-au folosit de 8 telefoane mobile cu aparat foto, fiecare vota, ieşea şi îi arăta fotografia, care se ştergea apoi şi se transmitea telefonul altui votant, repetîndu-se procedura. A fost un total de vreo 200 de studenţi. Se presupune că şi la poliţie a fost aplicat aceeaşi metodă de control reciproc prin telefon cu foto.

 

Pe adresa Albişoara 16 nr.2, apt.41 sau 42 nu au fost scoase din listă persoanele decedate Timacovschi Vasile şi Raisa, deşi a fost adresată o asemenea solicitare.

 

Este incredibil ca la Ambasada R.Moldova la Bucureşti să fi fost date 1005 voturi pentru PCRM. Persoane care au votat acolo cunosc bine starea de spirit şi resping asemenea date, presupunîndu-se că au fost înlocuite buletinele de vot sau urnele în întregime.

 

La Ambasada R.Moldova de la Bruxelles, Oleg, cetăţean al R.Moldova, tel.+32474806997, a făcut 400 de kilometri ca să meargă să voteze, dar în dreptul lui era deja votat. Tot pentru el era votat şi la baştină, în satul Rădoaia, Sîngerei. În total, conform unor informaţii, numai la Bruxelles, au fost înlocuite 14 buletine de vot.

 

La secţia de votare nr.117 din Chişinău au fost următoarele încălcări, în legătură cu care s-au făcut sesizări neglijate de Comisia secţiei de votare: 1. La deschiderea secţiei de votare nu au fost numărate buletinele de vot, doar au fost anunţate oral cifrele privind totalul de buletine de vot în limba română şi, respective, rusă. 2. A început repartizarea a cîte 20 de buletine în română şi 10 – în rusă pentru fiecare din cei 5 membri ai Comisiei, însă nu s-a respectat proporţia, urmare a cărui fapt s-au “rătăcit” 50 de buletine de vot, care trebuiau repartizate.

 

În lista alegătorilor figurează 5 rubrici, inclusiv pentru persoanele care au primit certificate de vot, dar nici numărul acestora nu corespunde listei persoanelor care au primit certificate de vot cu nr.10.

 

Nu a existat un indicator pentru secţia de votare 116, nici 117, de aceea alegătorii mergeu şi se îmbulzeau în secţii, ceea ce crea o atmosferă prielnică abuzurilor.

 

La insistenţa observatorului Cracea Olga, din partea MAE, să se precizeze numărul buletinelor de vot, s-a iscat un mic incident, însă membrii Comisiei nu au cedat.

 

La ora 16.03, preşedinta a scos din safeu de una singură “certificatele cu drept de vot anulate”.

 

În listele pentru alegători erau persoane decedate (Elena Begleţ, str.M.Ceachir nr.16) şi preşedinta nu a mai permis observatorului să ia cunoştinţă de listele alegătorilor.

 

Membrii PNL Aconi Svetlana si Galina Boscov, or.Cahul nu erau deloc incluse in listele alegatorilor. La insistenta doamnelor, cu anumite apeluri telefonice, cu mare greu li s-a permis sa voteze. Puteti discuta cu Dna Aconi la numărul de telefon: 079032950

 

Mai multi elevi de si colegi din liceu pe linga numele lor de familie au intilnit si numele buneilor sau bunicilor care de mult timp erau morti.

 

In satul Găvănoasa au fost maşini particulare, ale căror proprietari difuzau buletine curate contra plata persoanelor mai in virsta din sat. Acestea votau cu unul din buletine si altul curat il aduceau înapoi in strada.

Marţi, 7 martie doua autobuse de la Cahul au plecat spre Chisinau. Cu unul din ele circula si Cojocaru Gheorghe (virsta – 18 ani). Baiatul a disparut. Nr.lui de telefon este 069502659

Angela Caraja, membra PLDM, filiala Cahul, cind a mers la votare, pe 5 aprilie, in locul ei, cineva deja votase. Membrul comisiei  a sters cu pixul semnatura si i-a propus sa se semneze daca doreste.

Doctorandul în economie Veaceslav Ous, basarabean aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din Republica Moldova.

M-a deranjat că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ous, precizând că Republica Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.

Vitalie Ciobanu declarase şi el pentru cotidianul.ro că “cimitire întregi au votat pentru Voronin”.

Conducerea RM, CEC nu a întreprins nimic pentru ca cetăţenii RM, locuitori ai zonei transnistriene să-şi poată exercita dreptul constituţional de vot (nu s-a negociat problema creării condiţiilor pentru participarea locuitorilor din stînga Nistrului la alegerile parlamentare). Din această cauză au fost întreprinse mai multe abuzuri ale autorităţilor de la Tiraspol:

– a fost blocată secţia de votare din s.Corjova, r-nul Dubăsari, iar alegerile nu s-au putut desfăşura;

– a fost blocată cu tehnică şoseaua Dubăsari – Cocieri, ce a limitat accesul cetăţenilor la secţia de votare de pe teritoriul localităţii Cocieri;

– în or.Grigoriopol a fost sustrasă de organele miliţiei din raion numărul de înmatriculare a autocarului ce urma să transporteze alegătorii din centrul raional Grigoriopol la secţia de votare s.Doroţcaia (distanţa 17 km). Lui Alexandru Mocreac – şef al staff-ului electoral Grigoriopol i-a fost reţinut permisul de conducere auto în timp, ce transporta alegătorii, la secţia de votare din Doroţcaia;

– la trecerea peste Nistru la Camenca organele miliţiei transnistriene şi a poliţiei moldoveneşti, intenţionat, timp îndelungat, exercitau controale nejustificate a transportului şi a cetăţenilor din stînga Nistrului, care plecau la secţia de votare din s. Sănătăuca;

– la trecerea peste Nistru, la Răscăieţi r-nul Ştefan Vodă, din partea transnistriană, erau prezenţi un număr impunător de persoane în uniformă specială, care prin controale şi interogări au intimidat sute de persoane din r-nul Slobozia, care plecau spre secţia de votare din s.Răscăieţi; cazul s-a repetat şi la trecerea peste podul de la Rezina (au fost intimidate mai multe persoane din Rîbniţa);

– în s.Doroţcaia, r-nul Dubăsari, primarul a făcut propagandă electorală în favoarea PCRM, la 5 aprilie.

La secţia de votare nr.157 din sec. Ciocana secţia de votare a fost deschisă la ora 07:15.

La secţia de votare nr.157 buletinele de vot nu au fost legate şi împachetate

La secţia de votare nr.157 aproximativ la ora 14:00 doi reprezentanţi PCRM au adus 9 cereri tapate la calculator în care se solicita urna mobilă. Membrul comisiei a sunat la unele persoane indicate în cereri care au spus că nu au solicitat urna mobilă, mai mult ca atît 2 pers.indicate în cereri votase deja. Pers.care au adus cererile aveau insigna PCRM în piept. Orice întrebare adresată comisiei de către observatori, comisia suna la comitetul comuniştilor care îi spuneau cum să procedeze.

La secţia de votare nr.157 la ora 19:15 a venit membrul comisiei de circumscripţie Pîslari Victor care a ordonat preşedintelui comisiei să introducă cele 9 cereri solicitate de reprezent.PCRM pentru urna mobilă în lista adăugătoare şi neapărat să plece la acele persoane. La plecarea urnei mobile la ora 19:25 preşedintele comisiei a refuzat să raporteze cîte buletine de vot a eliberat şi cîte persoane au fost întroduse în lista adăugătoare. La solicitarea a 9 cereri depuse de reprezentantul PCRM de către observatori, preşedintele comisiei a refuzat ascunzînd cererile în safeu. La ora 19:45 observatorii au mers la alegători unde la întrebarea cine a solicitat urna mobilă, doamna alegător a spus că cu o zi înaintea alegerilor 2 persoane necunoscute a venit la uşe şi i-au înmînat-o cerînd datele din paşaport inscriindule în cererea respectivă. Pers.locuieşte pe str.P.Zadnipru 15/1 ap.43.

La secţia 81 sec.Buiucani Străjescu Aliona, str.N.Costin 65/3 ap.29, a aplicat greşit ştampila de vot, în faţa comisiei .

La secţ.81 un membru al comisiei avea cravată roşie, la solicitarea observatorilor de a o scoate el a refuzat.

La secţia 209 secţia se vot s-a deschis la ora 07:23

La secţia 209 observatorii de la PCRM vorbeau cu alegătorii.

La secţia 209 un observator din partea PSD ţinea la vedere o sacoşă cu insigna PSD.

 

Alte cazuri de fraudare a alegerilor sunt în anexele alăturate.

Preşedintele MAE,

Prof.univ, dr.hab. Anatol Petrencu

 


<!-

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. Care anexe?
  Unde sunt?
  Vreau sa le vad.

 2. flowers_of_liberty

  Inteleg astfel lucrurile, in caz de alegeri repetate, in conditiile actuale PCRM oricum obtine cel putin 41 de mandate. Care ar fi solutia doborarii comunistilor? In primul rand cred ca trebuie ca PLDM, AMN si PL sa participe pe-o lista comuna (de genul MAE) si o varianta riscanta dar pe care trebuie totusi de mizat este participarea in scrutin a PD, PSD, UCM, PC etc de asemenea pe o lista comuna, cea mai potrivita lista ar fi lista MAE. Si atat. Efectul unificarii partidelor democratice indiferent de culori si doctrine trebuie sa-si spuna cuvantul. Lista comuna formata in baza celor trei favoriti PL, PLDM si AMN nu trebuie amestecata cu membri PD, PSD, UCM sau MAE pentru a nu fi compromisa in plus, aceasta lista fiind speranta cea mare. A doua lista formata in baza MAE, ar fi in asteptarea obtinerii a 8-12% din voturile alegatorilor. Consider ca liderii tuturor partidelor anticomuniste trebuie sa gandeasca o solutie pentru a impiedica PCRM sa obtina in viitorul parlament mai mult de 40 de mandate. Iar MAE trebuie sa recunoasca ca doborarea PCRM trebuie facuta si cu ajutorul MAE, dar nu numai de MAE. Scoaterea in afara legii a PCRM este solutia pentru incetarea polarizarii societatii noastre, oprind dezbinarea oamenilor vom opri si stagnarea, si coruptia, si faradelegea. MAE este un proiect foarte bun si poate fi foarte util in viitoarele alegeri anticipate. Ar fi bine ca strategii care au gandit campania electorala a Miscarii sa mai zaboveasca in RM alaturi de MAE si sa elaboreze o campanie viitoare in alianta cu toate partidele democratice, dar nu bazata pe galagie si pe critica, fiindca testul din 5 aprilie a demonstrat ca aceasta metoda nu a prins la moldoveni, iar mesajul Moldova fara coruptie cred ca trebuie totusi de pastrat, dar socot personal ca trebuie de gasit cel mult inca doua cuvinte pentru a completa sloganul. De ce MAE? Pentru ca in pofida rezultatului slab obtinut pe 5 aprilie, MAE ramane in continuare o alternativa. Pe 5 aprilie MAE nu a fost votat si din cauza ca alegatorii n-au crezut in „muschii” MAE-ului, acceptand ca MAE este un proiect de moment menit sa acceada doar in Parlament. Unificarea partielor mentionate mai sus pe lista MAE ar dezlega neincrederea anterioara in Miscare si ar permite o izbucnire neasteptata a vointei alegatorilor pentru alegerea MAE. Izbucnirea data nu poate fi provocata de PD, PSD si UCM, ea poate fi catalizata doar de aceste partide. Iar crearea listei poate fi facuta in baza rezultatelor procentuale obtinute de partide pe 5 aprilie. Crearea listei comune nu mai trebuie sa fie o problema pentru nimeni, problema trebuie sa fie alegerea corecta a strategiei viitoarei campanii electorale. Succese, MAE!
  Jos dictatura, jos teroarea!

 3. Bravo

  Aratati lumii ce se petrece la noi.

  Dar parca simt ca nu numai la comunisti ii rentabil ca Curtea constitutionala sa respinga alegeri repetate.

 4. Citesc si ma crucesc, scrisori din casa de nebuni:

  „PD, PSD, UCM, PC etc de asemenea pe o lista comuna, cea mai potrivita lista ar fi lista MAE”. Diacov, Braghis, Tarlev si dna ceia simpatica de la PC? O companie fenomenala! Dar ce faceti cu alti colosi din MAE – PNR si marele PNL?

  „MAE este un proiect foarte bun si poate fi foarte util in viitoarele alegeri anticipate”. Proiestul acesta s-a risipit si nu mai exista nici semne ca MAE sa avanseze. Care alegeri anticipate? Comunistii vor face tot posibil ca ele sa nu aiba loc.

  „…doborarea PCRM trebuie facuta si cu ajutorul MAE, dar nu numai de MAE…”. Fenomenal, v-ati inchipuit ca MAE ete un gigant politic? Dupa esecul din alegerile din 5 aprilie MAE a ajuns cam pe apropae de Doina.

  „Pentru ca in pofida rezultatului slab obtinut pe 5 aprilie, MAE ramane in continuare o alternativa”. Alternativa? Cui?

 5. Pentru 1%
  si altii

  Sa va spun si eu ceva:

  1. Stiti de ce Pavlicenco este mereu atacata de Pitici?

  2. Stiti cine sunt Piticii ?

  1. Nu exista in Moldova un Om cu o verticalitate mai trainica, cu o minte mai agera, cu o forta de munca mai mare, mai directa si mai luptatoare pentru dreptate, mai mare Dusman pentru Dusmanii POPORULUI! De aceea, Piticii /si barbatii, si femeile/ politici nu o suporta alaturi, pentru ca sunt foarte slabi in comparatie cu D-ei si nu inteleg ca locul ei este in fata, si nu al lor! Dar ei se vor in Fata fara sa o merite!

  2.Care se tem ca nu cumva Pavlicenco sa nimereasca acolo, unde “activeaza” ei in stilul lor mirsav, corupt, lenes si…../tot ce este mai demn de critica/, pentru ca ea este un mare pericol pentru acesti Pitici… le da la moaca si lor asta nu le place!

  Pavlicenco le da la toti la moaca, inclusiv Voronin si aliatii lor. Ea lupta pe forte proprii, si nu poate altfel, dechit sa fie o carte deschisa si sa nu imble cu …..linguselile!

  Cine isi doreste o asa “catastrofa” alaturi ?

  Numai cei puternici ca ea sau cei mai slabi, care inteleg valoarea adevarata a acestei Doamne cu caracter de fier si uneori mai putin comod. Asestea chiar se tem sa nu cumva sa o piarda din preajma, pentru ca ar pierde o sursa foarte importanta de pregatire profesionala multilaterala!

  Piticilor! Curaj! Nu va TEMETI de EA! Fara Frica!

  Fara Frica – Bun Mesaj!

  Dle Filat, ce credeti personal despre acest mesaj? Recunoasteti superioritatea multilaterala a d.Pavlicenco sau NU? Lamuriti odata aceste lucruri in nume propriu! Doar stiti destul de bine ca Pavlicenco este o forta, ca pina la moarte va lupta contra comunistilor si a raufacatorilor din aceasta tara!

  Daca aveti obraz si sunteti Barbat adevarat al neamului, care pretindeti mult sa aduceti binele acestui popor, DVS ajunghind la putere, dezlegati acest nod!

  Spuneti-va curajos parerea despre aceasta DOAMNA si nu lasati sa fie ponegrita pe nedrept de niste Pitici si catelusii lor! Cu atit mai mult de persoane care scriu tot felul de aberatii, fara sa o cunoasca si infectatii fiind de omizile comuniste sa-i strice imaginea!

  Abia astept sa vad, daca sunteti asa cum spuneti, luptator pentru dreptate sau…si DVS …Pitic!

  Numai raspunsul DVS /oricare ar fi/ ma va face sa va inteleg, totusi, odata si odata…

  Pentru mine pina acum inca sunteti ….”tiomnaia losadka” si nu am incredere in DVS!

  Parerea unui simplu cetacean conteaza pentru DVS sau…..
  Daca da, atunci raspundeti la aceasta postare a mea!
  Voi insista sa va expuneti parerea pina o veti face !
  Pe toate blogurile posibile si ori de chite ori voi avea ocazia: public sau face 2 face !
  Numai expunerea Dvs. la persoana Pavlicenco ma poate face sa-mi schimb opinia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *