Protestatarii au nevoie de o Opoziţie unită pentru învingerea comuniştilor, care au fraudat alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

Declaraţie

a Mişcării social-politice „ACŢIUNEA EUROPEANĂ”

Mişcarea social-politică „ACŢIUNEA EUROPEANĂ” şi-a exprimat sprijinul pentru protestele populaţiei, începute pe data de 6 aprilie împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, fraudate de Partidul Comuniştilor atît pe parcursul celor zece ani de guvernare comunistă, cît şi în ziua alegerilor, de 5 aprilie. Protestele cetăţenilor sînt expresia revoltei oamenilor, de toate vîrstele, contra unui regim comunist dictatorial şi corupt, contra Partidului Comuniştilor, înregistrat ilegal la Ministerul Justiţiei, deoarece hotărîrea de repunere în lege a partidelor de sorginte comunistă, din 1993, nu a fost publicată în actele oficiale.

MAE condamnă, însă, actele de vandalism contra unor obiective de stat şi consideră că ele fac parte dintr-un scenariu pus la cale de guvernarea comunistă, pentru a camufla fraudarea de proporţii a alegerilor parlamentare, la care s-a dedat PCRM prin instituţiile de stat care i-au fost la îndemînă.

De asemenea, MAE condamnă molestările, maltratările şi arestările cetăţenilor Republicii Moldova, operate prin diferite metode, inclusiv prin înhăţări de oameni din spitale sau în plină stradă, şi cere punerea imediată în libertate a cetăţenilor, inclusiv a tinerilor, despre care părinţii nu ştiu nimic. MAE condamnă folosirea gazelor otrăvitoare şi lacrimogene contra persoanelor nevinovate, ca şi aruncarea de pietre din clădirea Preşedinţiei asupra protestatarilor, acţiuni ce au condus la provocarea unor răni de diferite gravităţi. Ne exprimăm profunda indignare în legătură cu agresarea grosolană a deputatei Valentina Cuşnir în seara de 7 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de către poliţia antipopulară şi coruptă a lui Gheorghe Papuc.

MAE consideră că Partidul Comuniştilor este un partid care a distrus Republica Moldova printr-o corupţie sistemică, generalizată, de proporţii, şi a recurs la provocări, folosindu-se de protestul sincer al oamenilor indignaţi de fraudarea alegerilor, pentru a compromite Opoziţia, a polariza societatea, a distrage atenţia de la dezastrul economic generat de o guvernare comunistă antieuropeană pe parcursul a zece ani, ca şi pentru a înăspri dictatura antipopulară, antinaţională şi antiromânească.

Acţiunile “de protest”, organizate în teritoriu în sprijinul PCRM, sînt manipulări ale opiniei publice interne şi internaţionale, pentru a justifica perpetuarea ilegală a regimului comunist corupt la putere în Moldova.

Radioteleviziunea publică oglindeşte, în continuare, neobiectiv evenimentele din capitală şi din întreaga republică, ignorînd protestele organizate de forţele anticomuniste.

Hotărîrile Puterii comuniste îndreptate contra României au aceeaşi menire ca întotdeauna – a pune pe seama primului stat românesc eşecul guvernării comuniste în aceşti zece ani, a cantona Republica Moldova în zona de influenţă rusească şi a crea condiţii propice pentru a rezolva problema transnistreană cu încălcarea principiului statului unitar,  a permanentiza staţionarea trupelor ruseşti de ocupaţie pe teritoriul suveran al R.Moldova a opri avansarea statului nostru spre UE.

Urmare a acestei situaţii, MAE consideră că Opoziţia naţională trebuie să fie unită în jurul lozincilor “Moldova fără Voronin”, “Moldova fără comunism”, “Moldova fără corupţie” şi să pledeze ferm pentru următoarele poziţii:

 1. Anularea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.
 2. Stabilirea datei alegerilor repetate, în baza unor liste elaborate conform legii, şi fără participarea Partidului Comuniştilor, înregistrat ilegal la Ministerul Justiţiei.
 3. Eliberarea imediată a persoanelor arestate, înţelegîndu-le revolta firească în legătură cu fraudarea alegerilor parlamentare.
 4. Pedepsirea poliţiei pentru molestarea protestatarilor.
 5. Asigurarea imediată a accesului Opoziţiei la Radioteleviziunea (ne)publică şi informarea obiectivă a cetăţenilor.
 6. Supravegherea strictă a desfăşurării alegerilor repetate, in special in partea de numărare şi electronică, de către reprezentanţi ai UE.

Anatol PETRENCU,

preşedintele MAE

Chişinău, 9 aprilie 2009

Loading Facebook Comments ...

24 Comments

Add a Comment
 1. Toti deopotriva au aruncat acuze grave in campanie electorala MAE , dar dupa actele de fraudare grosolana se vede ca MAE nu putea lua voturi, pur si simplu nu avea de unde sa le ia.

 2. Totul e corect,dar…chiar daca comunistii nu fraudau alegerile,voi tot in folosul lor ati actionat.Cat priveste anularea alegerilor.Vrem noi sau nu vrem,numai instanta poate anula alegerile.Pentru a obtine verdictul respectiv trebuie urgent de cerut(de la OSC raionale sau Departamentul respectiv) lista decedatilor din ultimele doua-trei luni si de alcatuitin cateva zile(pentru asta pot fi atrasi membrii de partid din toate localitatile)lista celor ce lucreaza peste hotare.Aceasta informatie poate rasturna rezultatele alegerilor.

 3. Internautilor!
  Nu vi se pare ca egoismul si rindza marilor lideri de dreapta, care au neglijat unificarea fortelor de dreapta, miroase a perdanie ?
  Nici acum nu inteleg ca numai uniti pot fi o forta!
  Se tem cumva ca va trebui sa imparta victoria, pe care nu au obtinut-o inca ?
  Dar societatea civila de ce este neglijata ? Nu mai e nevoie de scriitori-patrioti, de oameni renumiti fara de partid ?
  Cine sunt liderii pe care trebuie sa-i urmam ?

 4. Pavlicenco, STFU

 5. Regret ca MAE s-a lansat in cursa electorala. Obtinind un procent, de fapt ati favorizat votul comunistilor. Si mai aveti declaratii dupa asta?
  Ar fi fost un act de demnitate si curaj, un act de discernamint, daca vreti, daca in ajunul alegerilor ati fi esit cu o declaratie in care sa indemnati alegatorii sa voteze unul din partidele care, dupa cum vedeti , au depasit de doua ori pragul electoral. Dna Pavlicenco, chiar nu v-aţi saturat sa migrati dintr-o formaţiune in alta? Chiar nu intelegeti ca prin asemenea acţiuni nu cistigaţi in faţa alegatorului? Poate va opriţi, chiar va retrageti pentru o anumita perioada. Lasaţi loc aerului proaspat.

 6. Pentru Luminita

  Noi nu regretam ca MAE s-a lansat in cursa electorala. A avut un mesaj bun, clar, o echipa buna, nu are clanuri mafiote in spate. Stim ca asta deranjeaza, dar nu ne intereseaza. Nu am favorizat comunistii – alegerile nu pot fi recunoscute. Avem si vom avea mereu declaratii – cititi-o pe cea postata azi. Astrept sa-mi spuneti opinia.

  Nu m-am saturat, pentru ca nu am migat din partid in partid. Sa analizam. Am fost in 1993 membru al PD-ului condus de Gheorghe Ghimpu. In 1994, acest partid s-a unit cu Congresul Intelectualitatii si a format Congresul Democrat Unit, care, apoi, si-a schimbat denumirea in Partidul Fortelor Democratice. Pina aici ati vazut – unificare intre partide si schimbari de denumiri ale partidelor, nu confundati cu altceva.

  Apoi, in 2001, dupa ce mi-am incheiat mandatul de deputat PFD, am fost invitata de PNL – o formatiune tot de centru-dreapta si liberala, proromaneasca. Matei atunci a fost atacat si un grup din conducere i-a propus sa se retraga in plan secund. Nu a iesit, dar nu a trecut pragul. Eu am acceptat sa merg la PNL si dupa alegeri PNL a fuzionat cu Jos Mafia lui Untila, apoi cu partidele conduse de Snegur si Muravschi, apoi cu aripa social-democrata a lui Braghis, apoi cu Alianta Independentilor a lui Urecheanu si am format AMN. Ne oprim si aici, unde vedeti aici migrari, cind au fost unificari. Apoi la AMN au venit pt un bloc PSL si PD. S-a format BMD, din care, in Parlament, a plecat Diacov si Serebrian, apoi, din AMN, – si Braghis. Pe mine Urecheanu m-a dat afara pt ca am depus initiativa de iesire din CSI si pentru alte angajamente neonorate de AMN dupa alegeri. Grupul care m-a urmat au format un partid, PNL, iar pe ultima suta de metri m-au ales presedinte. Dupa doi ani, cum prevedea statutul, nu mai detin functia de presedinte al PNL, dar am candidat cu numarul doi pe lista MAE, ca si 50 de candidati fosti penelisti. Acum nu fac parte din nici un partid, dar pina la validarea alegerilor eu sint nr.2 pe lista MAE si deputat.

  Sa ma iertati ca am explicat atit de clar problema, dar chiar vreau sa va puneti intrebarea – nu e neaparat sa mi-o recunoasteti – de ce inlocuiti unificarile cu migrarile? Recunoasteti acest adevar propriei persoane, nu e neaparat sa mi-o spuneti si mie.

  Eu nu umblu dupa cistig in faţa alegatorului. Eu nu sint populista si nu am nevoie de faima desarta si ieftina. Dar am sa ma retrag atunci cind va considera de cuviinta echipa. Deocamdata echipa nu decide asta. Aerul proaspat isi poate face loc fara sa fie impins din urma. Curaj! Dar tocmai curajul vad ca lipseste Opozitiei parlamentare.

 7. Pentru Victor

  Ce inseamna STFU?

 8. Pt Mihai

  Si pe asta de unde ati mai luat-o? Vad ca v-ati epuizat cu totul. dati-mi un exemplu ca am facut ceva in folosul comunistilor. Unul singur. Si in Georgia cine a anulat alegerile? mai multe informatii pot rasturna rezultatele alegerilor.

 9. A mai scris-o unul… Nu avem ce vizita acest blog. Este blodul unor ratai politici, nu avem ce acorda atentie la niste ratai de felul Pavlocenco si Peternco… Statea petrenco vostru marti cu niste copii si indemna ca lumea sa plece dupa ei spre TV…
  MAE – la gunoi! Si adio MAE!!!

 10. Pt Victor

  Vad ca te desfaci de ciuda, dar nu parasesti blogul. Stii de ce? Pt ca nicaieri nu ti se permite sa scrii ce vrei. Iti mai permite vreun lider nebun sa scrii prostii, asa cum scrii pe blogul naivei de Pavlicenco?

 11. Dmn. Pavlicenco terminati cu prostiile astea care le organizati si cu toate discursurile pe care le rostiti in fata multimii va dati seama ca cu totul destabilizati situatia chiar nu vedeti asta?!!! Vineri 10 aprilie nu va iesi nimeni in PMN in fata la ratati politici ca alt de dumneavoastra

 12. Pentru Vadim

  Vom trai si vom vedea.

 13. eu am incredere in dvs dna Pavlicenco, si faptul ca MAE a mers in alegeri a fost un lucru pozitiv SI NU CRED CA ati „mancat” din voturile altora pentru ca aveati oarece sanse.

  INTREBAREA VINE ACUM

  daca v-ati masurat puterile si totusi nu ati avut un scor bun, totusi trebuie sa luati in calcul fuziunea cu un partid (eventual tot de sorginte liberala) pentru A DA CEZARULUI CE E A CEZARULUI. Sau mai clar pe principiul „invingatorul ia totul” trebuie sa mergeti pe mana PL sau PLDM, dar stiind istoria bune relatii, cred ca cea mai buna idee este …….. fuznionarea cu PL, a PNL.

  Corect dna Pavlicenco ?

 14. Pentru Ed____

  Mersi pentru intelegere. Este, probabil, aici o problema care e si greu sa o evoci, dar e si greu sa nu o evoci. Eu nu am avut mare putere sa fac mai mult pentru PNL decit am facut. Totusi, am participat la alegeri locale, am luat, pe unde am depus liste, in numai 3 luni, cite 5 la suta, am tinut apoi partidul, prin confruntari inutile, doi ani, ultimul a fost extrem de fructuos. Oamenii nu sint membri ai PNL pentru bani.

  In acelasi timp, eu nu as fi avut putere mare sa particip la alegeri parlamentare de una singura, cu PNL, de aceea ne-am aliat cu MAE. Fiind impreuna, au crezut mai multi oameni in noi si, poate nu va vine a crede – ei cred in noi in continuare. De ce? Pentru ca sintem curati, nesantajabili si curajosi, iar idealurile ne sint clare.

  Nu au vrut nici PL, nici PLDM sa mergem cu ei. Nu vreau sa reintru in detalii, pt ca PLDM spune altceva, ceea ce nu e corect. Dar e dreptul fiecaruia sa spuna minciuni, daca nu vrea sa spuna adevar. Am vorbit suficient despre aceasta pe blog.

  Voi fi sincera, ca intotdeauna. Acum eu nu sint nici membru al PNL, nici membru al MAE. dar – pina se va constitui Parlamentul – acum sau prin alegeri repetate – sint deputat neafiliat.

  Dupa aceasta va fi un congres de unificare cu MAE, pe 9 mai. Daca pina atunci nu vor fi fixate alegeri repetate, va avea loc, daca nu – se va vedea. Poate va fi si in plina campanie electorala. Voi lua atunci decizia daca ramin sau nu in politica.

  As dori sa putem colabora cu PL sau PLDM. Sincer spunind, cred ca sintem mai aproape, doctrinar, de PL, dar, uman, relational – de PLDM. Insa peste tot este cite o hiba. La PL – este intolerantul Ghimpu. Daca, insa, vor dori colegii sa mearga cu PL, eu nu voi fi o piedica. Daca Filat va dori sa discutam, asa cum am mai discutat – destul de bine si amical, pina la un punct, dupa care a disparut misterios din intelegeri – putem reveni, eu nu voi fi nici aici o piedica, insa, daca ma vor ruga ai mei fosti colegi de la PNl si actualii, de la MAE, sa particip la unificarea cu PLDM, eu nu voi accepta decit daca nu va fi in calcul Anatol Taranu. El a impiedicat a doua incercare de unire a PNL cu PLDM, dar nu cred ca a fost singura cauza sau ca asta a fost cauza cind Filat a disparut din prima intelegere. Eu stiu ca nu imi fac bine cu aceste dezvaluiri, insa, credeti-ma, sint sincera pentru ca imi e totuna, cu exceptia fermitatii de debarcare a comunistilor.

  Eu nu iau singura decizii. Am prieteni la care tin si cu care ma sfatuiesc. Sa stiti – de foarte multe ori eu las impresia sau sint interpretata ca fiind dura, piedica principala in ceva… Insa nu este asa. Pur si simplu in fata mea cei ce mint si triseaza nu se simt bine si, de aceea, se enerveaza si dau vine peste vine pe mine. Dar unii prieteni ai mei au unele pozitii cu mult mai radicale decit mine. Pur si simplu, eu nu vreau sa-i scot in fata cu pozitiile lor.

  Si, la final. Sa se stie. Aproape ca e sigur ca, daca sint alegeri repetate, MAE va participa la alegeri, oricit ne va lovi Constantin Tanase sau alti zisi lideri de opinie. Vom participa pentru ca noua nu ne place comportamentul Opozitiei de dupa alegeri. Daca se va dori dialog – poftim, vom dialoga si vom cauta solutii comune pentru alegeri, daca nu – ne rezervam dreptul sa fim independenti. Si ramine cum am spus si inainte de inceperea alegerilor – decizia va depinde si de atitudinea presei, care, aceasta atitudine, din partea presei pe care noi o consideram democratica, independenta, anticomunista, a fost una foarte urita la adresa noastra. Eu, de exemplu, sint foarte suparata pe asta, si, credeti-ma, nu numai eu. In final: aroganta si exclusivismul le-au jucat festa protagonistilor „inzestrati” cu aceste comportamente.

  Si chiar ultima – MAE a adresat cite o scrisoare Jurnalului de Chisinau si Timpului pentru a ne intilni si discuta ce avem atita de impartit cu colectivele lor. Oamenii nostri lucreaza in raioane cu PL, PLDM, AMN la verificarea listelor. Aici, la centru, – este strict opinia mea – ne lovim de aceeasi aroganta. Foarte bine. Voma actiona in consecinta. Noi mai asteptam sa ne contacteze Val Biutnaru si Constantin Tanase – cu care avem de impartit doar dictatura comunista – sa dialogam si sa punem punct unui razboi inutil si neprioritar. Daca nu vor dori sa accepte mina pe care le-am intins-o in mod sincer, ne vom gindi ce facem mai departe. Dar vom astepta mereu sa-si retraga invinuirea nemotivata ca cei de pe lista MAE fac, cica, jocul comunistilor… Pe mine asta ma doare foarte mult si nu cred ca o voi ierta atit de repede. Daca au vrut sa loveasca sa doara „analistii” de la JCh si Timpul, e dreptul lor, ca si dreptul meu sa fiu activa si poate chiar sa imi pun o intrebare mai mult decit simpla: Domnilor de la PL si PLDM si presa care va tot propaga – cine sta in spatele vostru ca nu vreti sa colaborati cu PNL/MAE? Noi sintem gata de colaborare, mingea este in gradina voastra. Sa nu ne intrebati, insa, pe urma, de ce e una si de ce e alta. Vom fi liberi in metodele de a ne promova demersul politic.

 15. nu cred ca ati inteles exact ideea… dar am sa o spun verde in fata:

  …. foarte bine ca v-ati incercat puterile precum PNL, MAE, independent, etc dar acum dupa ce ESTIMAREA POPULATIEI prin VOT a trecut, TOCMAI ACUM AVETI DATORIA SA STRANGETI ACEASTA STRUCTURA DE OAMENI DEDICATI DEMOCRATIEI SI SA II „PREDATI” PLDM (SAU PL) !

  NU o „mana intinsa” trebuie sa fie din partea MAE, PNL, sau a dvs, ci pur si simplu O PREDARE. Si in sensul foarte bun al cuvantului!!! IN SENSUL CA UITATI NOI VREM

  – SA DAM COMUNISTII JOS
  – SA SCOATE REP. MOLDOVA DIN CSI
  – SA DUCEM REP. MOLDOVA IN UE

  telurile sunt comune, noi am incercat singuri sa luptam pentru accederea in Parlament, dar nu am reusit, atunci venim si ne inscriem in partidul dvs pentru ca ideile sunt aceleasi.

  SUNTETI DE ACCORD CU ACEST LUCRU ?
  DA sau NU !

  Si daca DA, atunci sunteti un om extrem de practic si asta e bine, atunci va dati seama ca din exterior, sau nemafiind membru PNL este infinit mai greu sa aduni pe toti si sa le dai un alt vector !!!
  Deci am dreptate cand zic, ca NU AR FI TREBUIT SA PARASITI PNL decat pana SE TERMINA TOTUL ! Un capital paraseste ultimul corabia !

  SI DACA CORABIA SE SCUFUNDA ATUNCI …. CORABIA A MURIT … DAR PASAGERII TREBUIE (REPET TREBUIE) SA TREACA IN ALTA BARCA CARE E IN VECINATATE, DECI MERGE IN ACELEASI APE !
  Intradevar nu va mai fi aceiasi barca, amintiri, dar este absolut necesar acest lucru.

  Deci cu alte cuvinte „regele a murit, traiasca regele” si deci a avea o viata politica completa inseamna A TERMINA UN PARTID DAR A SALVA MEMBRII !

  Nu stiu daca sunt explicit, dar incerc sa o scriu cat mai clar:
  a da demisia, a fugi, a pleca, a cauta doar solutii la nivel persoanal dpdv politic, nu este o solutie de MARE OM POLITIC.
  A sta pana la sfarsit, a infrunta critica realitatii (si aici nu este nimic personal, repet sunteti un om care a luptat extraordinar), a strange ce a mai ramas si a da un nou sens lor, sacrificandu-va dvs personal politic chiar.

  Asta trebuie facut.

  Adica toti membrii PNL si MAE sa fie GHIDATI IN A SE INSCRIE in PLDM sau PL, sau pur si simplu partidele PNL,MAE sa se „topeasca” in PLDM, PL castigatoare.

  De ce? pentru ca SALVEAZA VIATA POLITICA A MEMBRILOR DE RAND AI PNL, MAE !

  uitati-va la ce a patit PNT CD din Romania, care nu a castigat alegerile de unul singur, si a ramas un partid de sub 1%, si desi membrii lor sunt niste oameni onorabili NU AU FACUT CE TREBUIA !!! SA DISTRUGA PARTIDUL, PENTRU CA ORICUM DE FACTO E DISTRUS ! SI SA RECUNOASCA ADEVARUL ! CA ACEI OAMENI TREBUIE SA FACA POLITICA IN ALTA PARTE !

  Adica nu are sens ca niste oameni cu potential foarte bun, sa ramana incastrati intr-un partid (DEMONSTRAT PRIN VOT) fara viitor !! Si in politica este cu mult mai important ACUM decat viitorul peste 100 de ani !

  De fapt O CALITATE BUNA A UNUI POLITICIAN este si SACRIFICIUL, COMPROMISUL !

  Ganditi-va serios, dar dupa ce trec emotiile primei critici….
  Ganditi-va ca poate aveti o datorie morala fata de acesti oameni minunati de care spuneti sa nu ii lasati intr-un partid PNL, MAE (care in pofida faptului ca sunt foarte laudabile ca intentii) care nu are nici un viitor, si deci a fost tras pe linie moarta….
  Acesti membri pe care ii stimati trebuie sa ii scoateti sa aiba o alta sansa IN A-SI MANIFESTA TALENTUL POLITIC SI CAPACITATEA UMANA !
  Important este ca ei sa nu se risipeasca!

  Mai bine o rotita mai mica intr-un angrenaj care se misca, decat o roata mai mare intr-un agrenaj mort (care nu se misca).

  sunteti de accord?

  daca da, atunci va urez succes in alta batalie a dvs,
  cea cu dvs insasi… cu egoul dvs…. in a accepta orice aroganta si excusism de la dl Ghimpu doar pentru a salva viitorul politic al tinerilor din PNL (care va fi ingropat chiar de dvs!)

  Sa aveti taria sa impsucati calul care si-a rupt picioarele pentru a da sansa jocheului sa o ia de la capat… cu alt.. cal.

  Mult succes,
  Ed

  PS imi este destul de greu sa va scriu comentariu atat de „negru”, dar vreau sa intelegeti ca NU DVS sunteti „negru” ci situatia in sine. Dvs doar PUTETI DECIDE in care directie sa rezolvati aceste probleme.

 16. Constantin Tanase

  Cel mai frumos mit fundamental al moldovenilor, după cel al Mioriţei, este cel al unirii partidelor. Prin acest mit se explică şi se motivează totul, începând de la păcatul originar şi izgonirea din Eden şi terminând cu explozia preţurilor şi dosarele pierdute de RM la CEDO. Potrivi acestui mit, dacă e secetă, dacă poliţia rutieră ia mită, dacă la Consulatul României cresc cozile ş.a.m.d., de vină sunt partidele care nu vor să se unească.

  Memoria electoratului nostru este extrem de selectivă şi reţine numai cea ce i se pare plăcut şi frumos mirositor. Astfel, sunt date negrei uitări două uniri mari ale forţelor politice democratice: Convenţia Democrată din Moldova (CDM) şi Blocul Electoral „Moldova Noastră” (BMD). Constituindu-se ca alianţe preelectorale, ele au avut un destin postelectoral tragic: CDM a fost spartă de către Roşca, iar BMD – de către Diacov, Braghiş şi Serebrian. Lecţia acestor două alianţe a fost repede dată uitării şi o bună parte a electoratului continuă să sugă la ţâţa mitului „unirii partidelor” chiar şi după ce parlamentul a interzis prin lege crearea blocurilor preelectorale. Cei care au ştiinţă despre respectiva lege propun ca unirea partidelor să se facă şmechereşte, prin aşa-zisa listă comună. E clar din start că „lista comună” e o idee fantezistă, bună doar pentru a alimenta imaginaţia unor naivi. Mai există o variantă de „unire a partidelor” – fuziunile. Avem şi o anumită experienţă în domeniul dat – fuziunea „prin absorbţie” a PD cu PSL şi a PSDM cu PDSM. Acum, se pare, se discută varianta fuziunii PD cu PDSM. Orice s-ar spune, fuziunile sunt salutare.

  Ce rămâne din mitul unirii partidelor în situaţia când alianţele preelectorale sunt interzise, „lista comună” este o utopie, iar fuziunile nu se pot produce în mod obiectiv? Rămâne ceea ce avem: un număr mare de partide care vor merge separat în alegerile din 2009. Bineînţeles, din motive cunoscute, liderii respectivelor partide nu pot recunoaşte în faţa electoratului acest adevăr şi trag de timp, cum şi cât pot. Declară că, chipurile, „merg negocieri”, că „problema se discută”, în realitate însă nu se face nimic. Fiecare partid îşi face jocul, împingându-le pe celelalte să facă primele declaraţii de „neunire”.

  Primul a spart gheaţa vicepreşedintele PL A. Şalaru care a dat clar de înţeles că PL va merge separat în alegeri. Astfel, „visul de aur” al electoratului romantic despre „unirea liberalilor” s-a risipit. După ce s-a fript în 2005, este greu de crezut că Urecheanu (AMN) va dori să se unească acum cu cineva. În situaţia creată, PDLM (V. Filat) nu are cu cine se uni şi e forţat să meargă şi el separat. Prin urmare, electoratul de centru-dreapta va împărţi voturile sale la trei partide – AMN, PLDM şi PL. În condiţiile unui prag electoral de şase la sută, partidele mici de pe centru-dreapta, pur şi simplu, nu au nicio şansă şi urmează să decidă ce vor face mai departe).

  Aşadar, mitul unirii partidelor s-a prăbuşit. Opoziţia nu a reuşit să elaboreze un proiect politic comun.

 17. Pentru Ed______
  sa mai incerc sa raspund o data, punctual.

  Estimarea populatiei a fost printr-un vot trucat masiv.

  Eu nu predau pe nimeni nimanui, vor fi decizii luate in functie de atitudinea oamenilor politici si deciziile membrilor de partid. In acest moment nu inclin spre trecerea lor la PL sau PLDM, deoarece consider ca liderii acestor partide nu-si apartin intru totul si ei s-ar putea dezamagi. Si nu vreau sa-i indemn sa mearga intr-acolo unde vor avea dezamagiri, dupa care sa ma blesteme. Consider ca o cooperare intre PNL/MAE si Pl sau PLDM este doar in masura sa demonstreze ca acele grupuri politice sint independente in actiuni. Eu nu pun influenta rusa si romana pe un cintar, dar nu vreau ca imaginea de dreapta, proromaneasca, proeuropeana sa ascunda, de fapt, sfera de influenta din partea unor grupuri neeuropene.

  Prin urmare, nu m-am convins prea mult ca grupul PLDM vrea iesirea RM din CSI. Iar UE pt toti e un fel de a spune ca nu vor cu Romania. Eu nu zic de unire, dar nu vreau ca, in continuare, Romania sa fie tabu ca si pentru comunisti sau asa cum mi se intimpla cind eram la AMN. Iata AMN l-a luat pe Mihai Cimpoi pe lista sa-i mai aduca o alura nationala lui Urechean(u), dar cind acum Cimpoi a declarat ca nu-si ridica mandatul de deputat, AMN-istii au luat apa in gura. Pentru ca aflarea lui Cimpoi pe listele AMN nu a fost fireasca si, conform legii naturii, nimic din ce e artificial nu rezista.

  Daca toti vrem sa ii dam pe comunisti jos, sa fim si acum impreuna. Dar uitati-va cum se intimpla – oamenii nostri din teritoriu colaboreaza cu PL, PLDM si AMN la verificarea listelor, ba chiar in unele raioane lucreaza mai bine decit altii, gasesc incalcari masivem, iar liderii acestor partide fac doar EI miting miine la Chisinau. De ce nu colaboreaza cu noi? Nu vor sa imparta dividendele de demonstrare a necesitatii alegerilor repetate? Pacat, dar e foarte bine. Si noi vom actiona in consecinta. Eu nu-i inteleg pe unii dintre ei cind ar colabora mai curind cu Braghis si Diacov, decit cu MAE. Insa e dreptuil lor, precum e si dreptul nostru sa mergem mai departe. Doar stiati regula „cel mai „puternic” (sau poate e corect a spune cel slab?) da mina celuilalt?

  Eu nu am parasit PNL. Nu puteau participa doua partide decit daca unii (si la noi au fost 50) nu ies din functii si din calitatea de membru in partid. Noi, PNL, am cedat, juridic. Sufleteste sintem cu PNL. Acum, dupa lege, putem face doar un congres – al PNL si, in a doua sa parte – de unificare cu MAE. Dar pina se lamuresc si lucrurile legate de recunoasterea alegerilor, fostii PNL-isti sint pe lista ca fara de partid. Nu doar eu am iesit juridic din PNL, ci toata conducerea PNL din centru si din teritoriu. Acum conduce PNL esalonul doi.

  Resping CATEGORIC sa mi se atribuie mie „a da demisia, a fugi, a pleca, a cauta doar solutii la nivel personal”.

  Imi pare rau ca trebuie sa repet. Nu caut dividende. Sint zilnic in actiune, nu sint astazi membru al niciunui partid. Miine vom vedea ce facem. Dar precis ca facem, pentru ca trebuie sa ne pregatim de locale. Si voi sta pina la sfirsit, infrunt greutatile, politic, deoarece juridic eu nu pot acum reveni in PNL decit ca membru de rind, dar asta o fac poate dupa constituirea noului Parlament, daca se va constitui.

  Nu cunoasteti deloc situatia MAE si PNL, daca spuneti „a strange ce a mai ramas si a da un nou sens”. Dimpotriva, acum avem structuri in chiar toate raioanele si in curind mergem sa le institutionalizam in cadrul partidului, dupa care facem congresul.

  Nu-i vom ghida sa se inscrie in PLDM sau PL, pentru ca nu avem dialog cu ei. Cred ca pentru locale nu e neaparata nevoie, mai ales daca nu se discuta la nivel central.

  Nu-mi plac referintele la „emotii”. Chiar nu va inteleg. Cind eram presedinte, mi se spunea sa plec din presedinte al PNL. Cind mi s-a incheiat statutar functia, timp de doi ani si, automat, nu mai sint presedinte al PNL, acum mi se spune sa sacrific ceva. Ce sa sacrific daca eu nu sint membru al niuciunui partid? A, considerati ca, desi nu sint presedinte, am o anume influenta – asta e altceva. Atunci hai sa discutam normal, pentru ca acesti oameni eu i-am gasit, i-am mentinut, i-am ajutat, ii pregatesc pentru alegerile locale.

  Deci, e o mare munca a mea de a aduna oameni netreucari, pe care nu vreau sa vina niste treucari si sa-i dea grosolan la o parte, asa cum ni s-a mai intimplat in unificarile anterioare. Foarte greu i-am recuperat la PNL pe cei obiditi in unificarile anterioare cu mai multi, dar, mai ales, cu cei ai lui Braghis. Pentru ca era parlamentar si i se parea ca e prea mare si tare. Totul se termina intr-o zi…

  Pot fi de acord cu toate, numai ca exista o regula – „daca cineva obtine ceva foarte usor, el nu pretuieste, ci risipeste”. Ma tem si chiar sint sigura ca varianta cu „predarea”, pe care o propuneti, se va solda cu asta si eu nu vreau o noua dezamagire pentru oamenii nostri. Numai dialogul si angajamentul privind corectitudinea ne pot apropia de PL, PLDM sau AMN. Daca nu – inseamna ca MAE unificat va merge mai departe ca o entitate aparte.

  Lasati-ma cu „ego-ul”, ca nu ma caracterizeaza. Daca – dupa cite v-am scris ieri si azi, imi mai spuneti de ego-u, inseamna ca nu ati inteles nimic. Egou-l meu este doar sa nu-si stearga cineva grosolan sau infumurat picioarele de munca mea si de oamenii adunati ca perlele in echipa PNL.

  Nu ma deranjeaza nici un comentariu. Ma pot supara, este adevarat, dar totuna am sa va raspund si veti vedea ca am dreptate. Eu inteleg, acum e foarte placut oamenilor mici (nu e cazul Dvs.) sa ma tot atace, dar nu au de unde sa ma apuce. Nu sint presedinte PNL, am cedat totul, sint om simplu, dar ii tot maninca pe unii ceva. Ce anume? Verticalitatea mea, interpretata inadecvat de zisii lideri politici, ce nu pot admite ca nu am in spate finantatori care sa-mi dicteze un comportament similar cu al lor. Ca de aia nu sintem, se pare, pina acum impreuna. Noi sint(em) un fel de hirtie de turnesol pentru cit de controlate de cercurile imperiale rusesti sint alte grupuri politice, „mari si tari”. Daca se vor uni cu noi, va insemna ca li s-a dat voie, dar s-ar putea sa ne debarce unul cite unul. Daca nu – inseamna ca nu li s-a dat voie. Dar acopera aceasta situatie su Pavlicenco, cea care „este rea si imposibila”. Acestea sint minciuni. Eu pot coopera, dar cinstit. Necinstit – m-am saturat. Nici nu-mi mai trebuie cooperare in cazul unor comportamente fariseice. Sa iasa Sandu Tanase deunazi la Vocea Basarabiei si sa spuna ca MAE nu are echipe? E foarte urit. Noi avem si echipe, si sedii amenajate in toate raioanele. Si vointa sa mergem mai departe. Iar ei sa-si ridice mandatele de deputat si sa se acopere de gloria visata. Numai ca va fi o glorie rusinoasa si va insemna o palma tinerilor care au participat sincer la proteste si care sint azi batuti, ca si o palma tinerilor care sint inhahati in plina strada fara nici o vina, dupa care sint batuti bestial. Este un razboi, in care rusii si mancurtii ii nimicesc pe romani.

 18. am citit absolut tot comentariu dvs dna Pavlicenco, si sincer acum inteleg, mi-ati raspuns la multe intrebari (care trebuia sa le pun poate eventual inainte sa incep vreun „atac”).

  sincer recunosc in dvs o persoana foarte echilibrata, si sincer va respect in continuare foarte mult munca dvs.

  va urez succes, si intradevar am invatat de la dvs.
  cu respect,
  Ed

 19. pentru d. Tănase

  Nu ţin minte cînd, dar vam criticat într-un comentariu pentru lipsa de sinceritate şi pentru bombele-n capul lui Pavlicenco, rugîndu-vă, că veţi recăpăta stima dacă veţi fi sincer în faîa poporului.

  Şi iată că toate atacurile d-stră în adresa lui Pavlicenco sau egalat la zero, deoarece d-stră personal în comentariul de mai sus recunoaşteţi adevărul, că nu Pavlicenco, nu MAE-ul sau altcineva este problema noastră, da citez ultima frază :

  ” Opoziţia nu a reuşit să elaboreze un proiect comun. ”
  Asta e problema fraţilor. Şi vă chem să nu ne aruncăm cu bombe-n cap, da să găsim soluţia, şi să cerem de la aceste trei partide 1. neadmiterea repetării actului din 4 aprilie 2005 ,prin neparticiparea opoziţiei la alegerea preşedintelui,
  2 elaborarea unui proiect comun privind instaurarea unui guvern democratic în RM
  3. Debărăsarea de liderizm şi participarea în alegeri repetate cu o listă comună
  4. atragerea tuturor forţelor democratice cu 1 procent. 0,5 procente, 0,001. procente ş.a.m.d
  pe lista comună,
  5. măcar pînă la răsturnarea regimului comunist de semnat un acord de conceliere între formaţiunile necomuniste şi presa necomunistă.

  Aşa că printr-o frază a- ţi spus tot adevărul,pentru ce sper să vă recăpătaţi onoarea şi demnitateade
  de lider al presei independente, şi luptător pentru valorine naţionale.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu.
  Fiindcă suntem în Postul Mare iertaţi-mă fraţi creştini şi Dumnezeu să vă ierte şi pe voi.

 20. Pt Mihai
  Vedeti ? Opozitia nu a reusit……
  Poate vor reusi ei…..dupa 4 ani de ……ineficienta in parlament ca si mai inainte!
  De ce nu au un plan comun ?
  Nici acum nu au inteligenta sa se uneasca sa decida in comun actiunile de mei departe!
  Ce cred ei ?
  Asa vor roade pantalonii in parlament inca 4 ani ? Nu!
  Sa se uneasca acum si sa aleaga liderii din opozitie si sa coordoneze toate actiunile lor, chiar daca partidele lor ramin in continuare ca si partide politice separate!
  Sa-i impunem sa faca acest lucru, dar daca nu o fac, sa le dezgolim fata adevarata si sa-i taxam de sa le iasa aburul din ei! Sa-i impunem sa faca ce trebuie, nu ce vor !

 21. Pentru 1%
  si altii

  Sa va spun si eu ceva:

  1. Stiti de ce Pavlicenco este mereu atacata de Pitici?

  2. Stiti cine sunt Piticii ?

  1. Nu exista in Moldova un Om cu o verticalitate mai trainica, cu o minte mai agera, cu o forta de munca mai mare, mai directa si mai luptatoare pentru dreptate, mai mare Dusman pentru Dusmanii POPORULUI! De aceea, Piticii /si barbatii, si femeile/ politici nu o suporta alaturi, pentru ca sunt foarte slabi in comparatie cu D-ei si nu inteleg ca locul ei este in fata, si nu al lor! Dar ei se vor in Fata fara sa o merite!

  2.Care se tem ca nu cumva Pavlicenco sa nimereasca acolo, unde “activeaza” ei in stilul lor mirsav, corupt, lenes si…../tot ce este mai demn de critica/, pentru ca ea este un mare pericol pentru acesti Pitici… le da la moaca si lor asta nu le place!

  Pavlicenco le da la toti la moaca, inclusiv Voronin si aliatii lor. Ea lupta pe forte proprii, si nu poate altfel, dechit sa fie o carte deschisa si sa nu imble cu …..linguselile!

  Cine isi doreste o asa “catastrofa” alaturi ?

  Numai cei puternici ca ea sau cei mai slabi, care inteleg valoarea adevarata a acestei Doamne cu caracter de fier si uneori mai putin comod. Asestea chiar se tem sa nu cumva sa o piarda din preajma, pentru ca ar pierde o sursa foarte importanta de pregatire profesionala multilaterala!

  Piticilor! Curaj! Nu va TEMETI de EA! Fara Frica!

  Fara Frica – Bun Mesaj!

  Dle Filat, ce credeti personal despre acest mesaj? Recunoasteti superioritatea multilaterala a d.Pavlicenco sau NU? Lamuriti odata aceste lucruri in nume propriu! Doar stiti destul de bine ca Pavlicenco este o forta, ca pina la moarte va lupta contra comunistilor si a raufacatorilor din aceasta tara!

  Daca aveti obraz si sunteti Barbat adevarat al neamului, care pretindeti mult sa aduceti binele acestui popor, DVS ajunghind la putere, dezlegati acest nod!

  Spuneti-va curajos parerea despre aceasta DOAMNA si nu lasati sa fie ponegrita pe nedrept de niste Pitici si catelusii lor! Cu atit mai mult de persoane care scriu tot felul de aberatii, fara sa o cunoasca si infectatii fiind de omizile comuniste sa-i strice imaginea!

  Abia astept sa vad, daca sunteti asa cum spuneti, luptator pentru dreptate sau…si DVS …Pitic!

  Numai raspunsul DVS /oricare ar fi/ ma va face sa va inteleg, totusi, odata si odata…

  Pentru mine pina acum inca sunteti ….”tiomnaia losadka” si nu am incredere in DVS!

  Parerea unui simplu cetacean conteaza pentru DVS sau…..
  Daca da, atunci raspundeti la aceasta postare a mea!
  Voi insista sa va expuneti parerea pina o veti face !
  Pe toate blogurile posibile si ori de chite ori voi avea ocazia: public sau face 2 face !
  Numai expunerea Dvs. la persoana Pavlicenco ma poate face sa-mi schimb opinia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *