Scrisoare deschisă adresată directorului „Timpul”, Constantin Tănase

vitalie.jpgvitalie-2.jpgScrisoare deschisă adresată directorului „Timpul”, Constantin Tănase

Domnule Constantin Tănase,

Numele meu este Vitalie Nistrean, am 21 de ani şi sunt student, în anul 2 la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat. Dacă numele meu nu vă spune nimic este pentru că nu sunt o persoană publică şi nu am avut timpul necesar să mă afirm în politică. Poate vi se vor părea complet neînsemnate rândurile pe care am dorit să vi le scriu. Poate o să consideraţi că mai importante sunt vorbele liderilor de partid, decât gândurile unui tânăr obişnuit al Moldovei.
Am decis să vă scriu pentru că am trăit o mare dezamăgire în ceea ce priveşte ziarul pe care îl conduceţi. De la începutul acestei campanii, am participat zi de zi, alături de colegii mei din MAE, la toate acţiunile demarate de partidul al cărui membru mă mândresc că sunt. Nu mi-am imaginat însă niciodată că ziarul dumneavoastră, pe care îl citeam în fiecare zi şi îl respectam pentru opiniile sale profund anticomuniste, se va comporta asemenea „Moldovei Suverane” a PCRM.

Domnule Constantin Tănase,

Nu am eu căderea de a vă judeca sau de a face analize despre politica editorială pe care o impuneţi, dar ştiu că ceea ce aţi făcut este nedrept şi nedemocratic. Şi mai ştiu că nu sunt singurul care simte aşa. Nu înţeleg de ce preferaţi să vă comportaţi precum cei pe care îi criticaţi şi care au pus pumnul în gură partidelor domocratice. Pot înţelege că partidul din care fac parte a început să deranjeze formaţiunile pe care le sprijiniţi în aceste alegeri şi că mesajul său profund anticomunist şi anticorupţie nu pică bine unor partide parcă prea obosite să mai aibă idealuri.
Pot înţelege că există anumite interese politice care guvernează gazeta dumneavoastră. Pot înţelege chiar şi faptul că aşa se întâmplă peste tot în lume. Ceea ce nu pot accepta şi mă revoltă sincer – poate datorită naivităţii vârstei – este cenzura. Indiferent unde se manifestă. Aţi spus că aţi luat decizia să nu publicaţi mesajele MAE pentru că suferiseră modificări, faţă de varianta aprobată. Vin şi vă întreb, domnule Tănase, de ce nu aţi publicat varianta iniţială asupra căreia susţineţi că aţi fost de acord? Sunt întrebări retorice, evident.
Aş vrea să vă mai spun ceva, cu riscul de a vă supăra şi mai tare. MAE este o formaţiune tânără, nu la fel de consacrată în spaţiul politic ca alte partide. Reacţia oamenilor pe stradă faţă de MAE mă face să cred că partidul în care eu şi mulţi oameni din Republica Moldova ne-am pus speranţele va obţine un rezultat cu mult peste aşteptările şi dorinţele dumneavoastră.

Domnule Constantin Tănase,

Nu este frumos ce faceţi. Eu şi mulţi tineri am fost dezamăgiţi de modul în care vă implicaţi în această campanie, favorizând partidele proeuropene consacrate, în defavoarea celor noi care vin cu un suflu proaspăt, în lupta împotriva comunismului. MAE este singurul partid din Republica Moldova care a garantat în scris că nu va colabora cu PCRM şi acoliţii acestuia. Nu am deloc sentimentul că partidele pe care le sprijiniţi vor avea aceeaşi atitudine dacă se vor vedea cu sacii în căruţă după alegeri. Nu am deloc siguranţa că o nouă trădare a idealurilor noastre nu va apărea din partea partidelor pe care le susţineţi.
Până atunci, domnule Tănase, vă rog – în numele unui tînăr care vrea să trăiască într-o ţară liberă – să nu vă comportaţi precum cei pe care îi detestăm pentru intoleranţă şi totalitarism. Pentru că altfel anulaţi diferenţele care cred că există, totuşi, între „Timpul” şi „Moldova Suverană”.
Puteţi să ne criticaţi şi să aruncaţi în continuare umbre de îndoială asupra partidului nostru, chiar dacă nu aveţi argumente. Puteţi să sprijiniţi în continuare ce partide vă plac. Dar nu ne luaţi libertatea de a ne exprima.
Nu mă aştept să-mi publicaţi scrisoarea, pentru că e nevoie de mai multă tărie de caracter să îţi asumi cu demnitate criticile. Dar vreau să ştiţi şi dumneavoastră că tinerii care au protestat în faţa ziarului pe care îl conduceţi nu sunt comandouri nici de politicieni şi nici de gazetari, cum se poartă pe la noi. Sunt studenţi simpli şi oneşti care mai speră în libertatea Moldovei, care mai speră în eliminarea comunismului. Aceşti tineri au principii solide însă şi nu vor accepta să schimbe politicienii corupţi ai comuniştilor cu cei corupţi ai dreptei.
Vreau să cred că nepublicarea machetei este doar un incident şi că nu aţi cumpănit îndeajuns şi nu o meteahnă rămasă de pe timpuri. Vreau să cred că publicaţiile de dreapta, precum a dumneavoastră, respectă deontologia profesională. Vreau să cred că a venit Timpul să scăpăm de corupţii din toate partidele.

În speranţa că nu v-am plictisit prea tare,

Cu respect,

Vitalie Nistrean

Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
  1. Gigore Ureche: are dreptul cum nu, dar sa-si asume calitatea de ziar de partid si nu de cotidian INDEPENDENT.

    Sa se intituleze” Timpul oficios al PLDM ” si toate-s bune…

  2. Stalinus,

    nu-mi aduc aminte ca NY Times sa se fi declarat ziar al partidului Democrat. Cum a fost independent asa a si ramas. Se pare ca vrei sa fim mai catolici decat Papa.

  3. Votati PCRM!

  4. Din 2000 sint departe de casa,Nu am simpatizat pina acum nici un partid politic,cu atit mai mult pe Iuda de Rosca,Acest ,baiat tinar cu mentalitate si idei proeuropene,ne-a trezit la realitate. Sint cu mult mai in virsta si de cit Dumneata, Ai fost la moda acu 10 ani in politica ,lasa tinerii sa decida destinul tarii,Ai avut prea multe avantaje in viata,prea ai avansat de tinara nu stiu prin ce merite, In zeci de ani doar zinzanie ai facut intre partide,. Mai calmiaza-te.
    Nu mai intru in polemica,nu are rost. Doar un lucru e cert soarele politic iti apune dupa 5 aprilie pentru totdeauna.Punto!

  5. Pentru gagalici

    Pavlicenco nu hartu(I)este nici un jurnalist si ar fi bine daca dumneata ai citi raspunsurile postate altora pe aceasta tema.

    Nu inteleg de ce intirzii sa tragi, „in sfirsit”, niste concluzii… Dar avem oare presa cu spirit ne-comunist?

  6. Pentru Q-10

    Eu nu sint o haina sa fiu sau nu la moda. Nici Ghimpu, care vrea sa ajunga in Parlament pe ghebul lui Ghirtoaca, nu este o haina sa fie sau nu la moda. Omul se masoara cu actiunile sale.

    Dumneata nici pe departe nu-mi cunosti viata pentru a-mi vorbi de avantaje. Daca vrei sa afli ceva , citeste aici:

    http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/

    Nu am, avansat nicaieri de la nici un fel de tinerete, pentru asta trebuie sa cercetezi CV-ul – nimic mai simplu.

    Din 1994, cind am fost in PD-ul condus de Gheorghe Ghimpu, si pina azi, ne-am ocupat de unificari de partide, lucru nefacut nici de PPCD, nici de PL.

    Sint foarte calma si am cetatenie romana din 1992. Si nu fac decit sa informez alegatorii la ce acte de coruptie se dedau cei de la conducere.

    Cit priveste Chirtoaca, priveste aici:

    http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/

    Noi nu impartasim opinia ca „despre ai nostri – numai de bine”. Nu e nici o diferenta, in acest caz, de comunisti, insa noi ne propunem sa nu semanam cu ei sau nu am dreptate?

    Nu stiu daca cei care ne invata sa votam cu Voronin pot fi aliati in viitorul Parlament E nevoie de multa atentie cu ei.

    Daca noi nu trecem pragul, ne vom pregati pentru alegerile locale. Nu vad o problema, am mai fost in opozitie extraparlamentara.

    Nu sint de aceasta opinie de Chrtoaca. Este un accident politic votarea lui, nu cred ca pina acum a indreptatit asteptarile. Dar oameni naivi sint foarte multi, din cauza neinformarii.

    Da, astazi stau si raspund la comentarii pentru ca am avut intilnire in Chisinau. Miine plec la Edinet.

    Nu inteleg despre ce falsitate si altceva in acest sens vorbiti. Oamenii rautaciosi sint cei slabi. Oamenii puternici si cu dreptate nu au nevoie sa-si arate rautatea.

  7. Pentru Jeremy

    Pentru calitatea de doctor in stiinta se mai dadea un spatiu de 20 metri pentru „cabinet”. Noi sintem doi doctori in stiinta, dar nu am primit pentru asta nici prima, nici a doua oara nimic.

    Deputatii au rindul lor, nu cel general. Ei sint intrebati, cind vin in Parlament, despre conditii si li se ofera posibilitatea sa depuna cerere. Cel putin, asa a fost. Cum e acum – nu stiu. Cum i s-a construit o casa pe pamint lui Ostapciuc, am citit in Flux. Despre Kuptov, Cubreacov, Secareanu si altii – in Jurnal de Chisinau.

  8. Pentru Nicolae

    Nu facem nici un joc al comunistilor. Nu inteleg despre ce aliniere la ce realitate vorbiti. Sondajele sint trucate, pentru ca IPP este cel care face serviciul comunistilor. Si daca ar fi asa cum da IPP, cred ca trebuie sa stati linistiti si sa va impacati si cu ideea ca nu vom darui prea mult AMN, PL, PPCD, PCRM, UCM si – mai cui?

    Eu nu ard de nerabdare sa conduc poporul. Si nu l-am condus niciodata. Repet – am cetatenie romana din 1992, mai curind nu voi fi deputat, nu vad de ce va tot ambalati si alertati. Credeti ca Filat, Ghimpu si urecheanu vor anula in viitorul Parlament interdictia privind accesul la functii publice pt cei cu cetatenie multipla? Eu, de exemplu, nu cred, daca ma gindesc cine sta in spatele acestor formatiuni.

    M-am simtit normal si in Opozitie, daca oamenii i-au vrut pe comunisti la putere. Ei, sarmanii, nu inteleg, de fapt, ca sufera in urma acestei optiuni proSecera si Ciocan.

    Da, in calitate de deputat, am avut mereu pozitie si am pus multe probleme, insa fara o majoritate parlamentara nu poti rezolva nimic. Adica am rezolvat mai multe probleme, dar nu in masura necesara, pentru ca nu functioneaza institutiile statului, institutiile democratice, nici chiar institutul Opozitiei, neglijat de regimul comunist. Ca sa facem „margele” sau „perle”, trebuie sau sa fii PPCD, ceea ce eu am respins mereu, sau sa avem o majoritate liberala cu vointa intelectuala msi politica.

  9. Grigore Ureche : este exact comparatia perfecta GUBERNIA Moldobarania cu SUA si ziarul Timpul cu NY Times si alegatorul american liber si activ de peste 200 de ani cu robul zombat si spalat pe creier de la Balti.
    Bravo ma ! mai ai si alte exemple poate pe FILATELIST sa-l dai cu niste crema de ghete pe fata …….

  10. „Deputatii au randul lor, nu cel general”. Asta nu-i scris nicaieri. Din contra, v-am citat legea unde scrie ca se aplica regula generala. Deci si Dumneavoastra ca si Cubreacov, Secareanu, Ostapciuc… ati abuzat sistemul.

    Mi se pare urata obisnuinta de a corecta pe toata lumea atunci cand chiar textele domniei voastre sunt pline de scapari gramaticale. Inteleg ca sunteti 3 doctori in familie, dar fiti totusi mai toleranta fata de cei cu mai putina carte.

  11. Stalinus, argumentele tale sunt atat de ridicole incat nici nu vreau sa le comentez. Daca n-ai ce spune, mai bine taci.

  12. pentru kosti

    As dori sa-l vad pe varul tau care primeste „50” lei pentru calatoriile pe care le face el prin raioane… Eu, de exemplu, pentru prima oara aud de asa ceva si tinerii care activeaza in MAE sunt de buna credinta si inteleg situatia reala din RM. Am spus-o de multe ori si o sa repet inca o data: „unica solutie reala pentru a infringe coruptia si faradelegea este MAE”. Voi ku PCRM, PLDM, PPCD si multe alte partide care se considera necorupte veti duce tara noastra de RIPA…SI AR FI MAI BINE ca sa vedeti ce avere are Voronin, Filat, Rosca si sa nu va agatati de apartamentul doamnei Vitalia Pavlicenco. Sa va fie rusine…

  13. Pentru Jeremy

    Dumneata stii care e problema? Una e o greseala mecanica gen „probema”, unde e scapat „l”. Si e altceva „prostituiaza” sau „hartueste”, unde sint greseli din necunoastere – corect: „prostitueaza” si „hartuieste”. Eu le corectez pe acestea si trebuie sa-mi spuneti mersi ca va invat. A – nu vreti sa stiti cum e corect? Nu e nici o problema – scrieti in continuare gresit, insa eu voi sti ca v-am oferit ajutorul. Fara nici o rautate.

  14. Интересно, а почему так редко блог обновляете?

  15. Grigore (intr-o) Ureche:

    Mai omule in SUA ziarul NY Times este o publicatie cu vechime si mare influenta capatata de-alungul multor foarte multor ani de jurnalism corect si de tinuta. In plus chiar daca prin absurd ar lua-o prin balarii ca sa spun asa ,exista alte 1000 de surse la fel de serioase care pot corecta modul in care cetateanu se informeaza si isi clarifica optiunea.

    In plus cetateanul american ( si aici ma refer in special la alegatorii inregistrati ) este foarte activ din punctul asta de vedere ,participa la dezbateri adunari etc, este foarte constient de influnta si puterea votului sau. poseda o cultura democratica exceptionala.

    In tot ce am enuntat eu pina acum vezi tu vreo asemanare cu Gubernia ce se intituleaza pompos(si fraudulos) Republica Moldova ??

    Ziarul Timpul este SINGURUL COTIDIAN de lb romana cu o intindere cit de cit. In ce fel este aparat dreptul cetateanului moldovean de a fi informat CORECT daca pina si singurul COTIDIAN de opozitie (ca independent nu poti sa-i spui) a devenit pampersul media a unui lider de partid ???

  16. Precizare : nu mi-am terminat pct de vedere. Ce vreau sa spun este ca daca NY Times a inclinat spre democrati atunci a avut motive serioase si CREDIBILE dar in acelasi timp poti sa fii sigur ca un nr EGAL de publicatii au inclinat spre republicani.
    Prin urmare alegatorul american nu a fost vaduvit de intregul evantai de opinii si argumente, ceea ce nu e deloc cazul in RM. ACUM IN SFIRSIT AI PRICEPUT?

  17. 8. „Eu cred ca regretul cel mai mare – va fi cel ca a avut ambitii si nu a facut o singura forta redutabila contra comunistilor. Daca nu se va pune capat dominatiei comuniste, vinovati vor fi toti democratii..”

    Dna Pavlicenco, nu sunt de acord cu dvs, pentru ca avem doua partide liberale care dupa sondaje sunt contate ca trec cu brio pragul. Aceste partide liberale PL si PLDM sunt in trend crescind ceea ce inseamna ca procentajul pe care-l vor lua va fi mult mai serios decit arata BOP. Iata doar AMN este pe linia de plutire si nu se stie daca va trece pragul pentru ca este in scadere chiar daca la nivel local intruneste partidul cu structurile cele mai dezvoltate si care in 2007 la alegerile locale a luat 17%. Pragul il va trece si acest partid fiti sigura chiar daca electoratul acestui partid va scadea de doua ori. Asta inseamna ca partidele liberale si fara sa fi format un nucleu al opozitie vor reusi sa preia guvernarea formind o coalitie de guvernare. Guvernul va fi format de partidul care va lua cele mai multe voturi si la functia de premier concureaza Filat cu altcineva din PL numele caruia inca nu-l stim. Deci va rog sa nu mai continuati sa promovati idea asta de pol anticomunist, pentru ca dvs fiind implicata in atitea fuziuni deja nu vedeti solutia decit in blocuri electorale si liste comune chiar daca v-ati convins de-a lungul timpului ca acestea nu functioneaza si nu ati reusit niciodata. De ce promovati niste idei falimentare? Apropo, PLDM a fost acel partid care a propus un consiliu de disctutie si coordonare care nu a fost acceptat de PL, insa acum sa vedeti ce frumos isi planifica si coordoneaza actiunile pe pagina web 2009.md . Este o mare placerea sa vezi ca aceste partide intr-adevar vor si cred ca vor reusi sa formeze o coalitie de guvernare, pentru ca ele deja isi coordoneaza acolo actiunile. Intrati sa vedeti si chiar ma mira faptul ca MAE nu foloseste acel site pentru a-si publica materialele. Stiu ca fiecare partid a obtinut un cont special, de ce nu-l folositi? Iata de ce am avut nevoie, ca partidele din opozitie sa-si coordoneze in mod deschis si transparent actiunile fara tratate si acorduri semnate astfel ca eficacitatea fiecaruia sa sporeasca. Iata pentru asta le apreciez si in primul rind apreciez pe baietii de la NMG ca au avut idea asta.

    „Daca as reintra in Parlament, as mai incerca o data sa va demonstrez cine se teme de Legea lustratiei, dar tocmai de asta nu s-a produs unirea fortelor de dreapta, pt ca si Ghimpu, si Filat, si Urecheanu se tem de corectitudinea mea si de faptul ca sint curata.”

    Eu nu cred ca cei numiti de dvs se tem de legea lustratiei, pentru ca dupa cum am inteles ei insisi promoveaza aceasta idee. Cred ca acei lideri mai tare se tem nu de corectitudinea dvs ci de faptul ca sunteti putin cooperanta care mereu cauta sa se impuna ceea ce este uneori de apreciat, insa alte ori politicienii trebuie intr-adevar sa fie mai cooperanti. Iata poftim acum sunteti la MAE si poate ca iar o sa spune ca aici staful de imagine raspunde de actiunile partidului din care faceti parte, insa eu va vad destul de multumita parca ca MAE s-a certat cu toate partidele inclusiv cu cele de dreapta care au sutinut pactul national anticoruptie. Ei dar mai sunt si alte scrutine, peste doi ani sunt alegeri locale, asa ca timp de doi ani aveti destul timp ca sa faceti structuri bune, veti fi extraparlamentari si veti putea critica partidele liberale acolo unde vor mai calca strimb, ca doar as prefera mai mult ca PL si PLDM sa fie criticate de MAE o formatiune extraparlamentara decit de comunisti aflati in opozitie.

  18. Dna Pavlicenco partidul care il reprezentanti si celelalte de genul PSD, PD etc. faceti intradevar jocul comunstilor. Toti va reietereaza ca mai mult de 3% nu le luati sub nici o forma, dar va incapatinati si continuati mai departe aceasta campanie. Cel mai bun gest ar fi sa iesiti din acesta cursa si sa pledati pentru cineva din aceste 3 partide PLDM, AMN, PL. Sunt din provincie si stiu realitate foarte bine de aici, electoratul acum gandeste putin mai bine si va asigur ca nimeni nu va vota partidul MAE, poate daca unde si unde cite o ruda a candidatilor.In majoritatea comunitatilor locale nu ve-ti lua nici un vot.100000 plus, minus de voturi nu le luati in acesta campanie, faceti bilantul si vedeti care procent ilve-ti avea pe 5 aprilie. Daca ve-ti isi din acesta cursa acum nimeni nu va uita aportul adus in acesta campanie si ve-ti avea numai de cistigat. In caz contrar pe viitor la sigur pardidele dvs vor fi dur penalizate de catre electorat. De comunisti se poate de debarasa in acesta campanie faceti un pas in aceasta directie si fiti sigura ca nimeni nu va uita aceasta!!!!

  19. Bre Mihai,
    Daca tu esti ala websiteu caruia iti apare la mouseover, atunci imi pare rau de toata statistica din MD.
    Tu esti kgbist adevarat cu asa declaratii. o sa ne platesti ca ai spus asa. frazele baietilor cind eram prin clasa patra. Tu esti profesor la ASEM? slava domnului ca nu ai fost profesoru meu cind eram pe acolo.

  20. Pentru socolenco

    Sper s aintelegi perfect ca citim, dar nu urmam sfaturile, daca nu le consideram bune.

    1. Nu vor prelua guvernarea PL cu PLDM. Mai ales daca nu trece AMN sau PD. Unde vezi 56 de mandate?

    2. Dupa 6 aprilie te vei convinge ca “regretul cel mai mare – va fi cel ca a avut ambitii si nu a facut o singura forta redutabila contra comunistilor. Daca nu se va pune capat dominatiei comuniste, vinovati vor fi toti democratii..”

    3. Afirmatiile gen „deci va rog sa nu mai continuati sa promovati idea asta de pol anticomunist, pentru ca dvs fiind implicata in atitea fuziuni deja nu vedeti solutia decit in blocuri electorale si liste comune chiar daca v-ati convins de-a lungul timpului ca acestea nu functioneaza si nu ati reusit niciodata” nu pot fi preluate si sint formulate incorect si ca si ton. Acestea nu sint idei falimentare, nu e nevoie cineva sa spuna asa. maximum ce poti spune e „nu credeti cumva ca sint idei falimentare”, la care as raspunde – nu.

    4. Cooperanti nu sint Filat, Ghimpu si Urecheanu. Urecheanu a fost cooperant pina s-a ales cu un partid. Filat a disparut dupa negocieri concrete, fara nici un m otiv expus, probabil ca patronii din spate nu l-au lasat sa se uneasca cu „sarantocii principiali”, iar Ghimpu niciodata nu a fost cooperant.

    5. MAE nu s-a certat cu nici un partid, dimpotriva, a obtinut aderarea lor la Pactul impotriva coruptiei. sau asta nu-ti convine sa vezi?

  21. „Sper s aintelegi perfect ca citim, dar nu urmam sfaturile, daca nu le consideram bune.”

    Este si normal sa nu urmati chiar tot, trebuie sa selectati ceea ce va este mai aproape de inima. Ca de fapt ei nici nu-mi impun opiniile, mi le expun doar.

    1. AMN va trece pragul, fiti sigura, pentru ca acest sondaj nu releva decit faptul ca partidul se afla in trend negativ, insa doar stim cum in 2005 acelas BOP a diminuat ponderea BMD pina la 20% cind de fapt in alegeri a luat 28%. Pentru AMN au votat in 2007 undeva 200 mii, insa stim ca la alegerile locale participarea este de obicei mai mica, deci este foarte posibil ca acest partid sa ia si la 5 aprilie cam atit. Pragul oricum il trec chiar daca consideram ca au pierdut jumate de electorat. Eu cred ca AMN va lua undeva 12% din sufragii asta chiar daca Urechean a spus in offline-ul organizat de blogeri ca formatiunea lui va lua 34%.

    2. Nu cred ca va fi asta un regret ca nu avem doar o forta anticomunista, pentru ca oamenii vor de fiecare data alternative in caz ca au ceva banuieli in privinta unor lideri. Iata daca toti liberalii ar si format un pol liberal anticomunist credeti ca participarea ar fi fost mai mare sau ar fi obtinut mai mult decit BMD? Nu cred si va spun de ce: alegatorul chiar de spune ca partidele anticomuniste sa se uneasca cei mai bine informati vor intotdeauna alternative in caz ca afla desprea anumiti lideri informatie pe care o pot verifica. De asta daca acum cineva ar afla de ex ca Filat a votat pentru Voronin si l-ar nemultumi tare atunci ar avea de ales intre AMN si PL sau daca ar fi aflat ceva de AMN de prin presa flux.md care l-ar fi convins atunci are de ales intre PL si PLDM. Deci este foarte bine ca avem trei lideri care reprezinta trei categorii din societate: Urechean se situeaza pe segmentul de electorat mai in etate, Filat pe electoratul de pina la 45 de ani si PL pe electoratul de pina la 30 de ani care potrivit statisticilor este acum cel mai numeros. Puteti sa verificati in statistici. Deci asta este foarte important ca sa avem oferta politica, sa nu fie un pol ca o claca politica, dar sa fie partide care sa reprezinte anumite categorii si cred ca asta s-a reusit, si anul asta vom avea o victorie zdruncinatoare! O sa vedeti.

    3. Da, confirm: “nu trebuie sa promovati idei falimentare”. Nu stiu de ce considerati ca nu sunt falimentare, insa de ce nu au functionat pina acum? Oamenii vor siguranta ca daca dau votul atunci acei gestionatori vor fi verticali pina la capat.

    4. Este adevarat ca fiecare din cei trei lideri in anumite perioade au fost putin cooperanti, insa acum daca sunteti la curent aceste trei partide deja au facut declaratii in acest sens ca dupa alegeri sunt dispuse sa faca o coalitie de guvernare pentru a asigura un viitor european Republicii Moldova.

    5. Nu spun ca nu-mi convine, dar cred ca nu s-a procedat corect ca dupa ce au anuntat ca va sustin sa-i trageti la discutii in asa mod cum ati facut-o. Eu mi-am expus parerea referitor la asta intr-un post anterior. Cred ca a fost facut intr-un mod cam obraznic, insa ca idee eu apreciez MAE pentru ce incearca sa faca, dar nu si modul in care o face.

  22. Pentru socolenco

    Avem staf de experti foarte profesionisti, care ne usureaza enorm munca in alegeri. Eu am incredere in ei. De aceea nu stau sa elaborez materiale, strategii, declaratii. Eu plec la 5.00 de acasa si vin la 24.00, exceptind situatia cind merg la radio sau TV. De aceea, nu am timp acum pentru discutii amanuntite. Este ora aproape 2.00 dimineata si plec miine la Ocnita. De aceea, ce ai scris am parcurs, dar nu cred relevant sa raspund.

  23. Dna Pavlicenco, ce spuneti de propunerea mai multora ca MAE sa se retraga din cursa? Iata am citit pe bloguri chiar si unii jurnalisti au pledat pentru coeziunea electoratului. Eu nu stiu cit de dispusi ati fi sa va retrageti, pentru ca inteleg ca ati investit multi bani in acesta campanie, insa ce nu am spune aceste alegeri intr-adevar sunt hotaritoare care vor determina orientarea noastra definita catre uniunea Europena. Iata dvs in ce conditii extreme ati accepta sa va retrageti: daca ati avea posibilitatea sa calatoriti in timp si ati vedea ca pe data de 6 aprilie partidelor liberale nu le-a ajuns exact acele 2% pe care le va lua MAE pentru a alege presedintele ati accepta sa va retrageti in favoare lor? Sau sa spunem: daca toate aceste trei partide ar accepta sa semneze pactul anticoruptie propus de MAE inclusiv PL, atunci ati accepta sa va retrageti? Eu cred ca dvs sunteti o buna negociatoare si puteti inaienta acum o serie de conditii si principii acestor partide in schimbul retragerii MAE din cursa. Poate chiar sa va returneze toate impreuna banii cheltuiti de pina acum in aceasta campanie. Dvs doar sunteti constienta ca un milion de lei este o suma mult prea mica in comparatie cu banii bugetari care trebuiesc gestionati corect 4 ani. Iata va rog sa-mi spuneti daca puteti in ce conditii v-ati retrage din cursa. Nu vreau sa-mi spuneti ca asta este exclus, pentru ca daca acele 3 partide vor accepta platoforma anticoruptie asta va insemna ca si MAE este la guvernare insa intr-un mod mai indirect. Iata spuneti ce doriti ca cele trei partide sa realizeze timp de jumate de an, in primele 100 de zile? Cred ca puteti sa formulati niste conditii. Mersi.

  24. Eu in locul MAE asi spune ca numai daca se retrag din alegeri AMN , PLDM si pledeaza pentru PL! Atunci, daca asi fi organul de conducere al MAE, asi face si eu acelasi lucru ! Sa dea dovada ca nu sunt egoisti si cer sa se duca din calea lor altii, numai nu ei, cei care au in lista condamnati si corupti, lenesi si nepriceputi !

  25. Pentru socolenco

    As intelege sa ma intrebe aceste lucruri matusa Iooana, sarmana, care nu a vazut vreun blog in viata ei.

    Nu ne retragem din cursa, pentru ca niciodata nimeni nu va sti cit costa. Asta spuneai si dumneata anterior – sa invinga cei mai puternici. De ce ti-ai schimbat opinia?

    „Unii jurnalisti” sint in serviciul PLDM. Si e dreptul lor sa-si terfeleasca imaginea. Printre ei sint cei care l-au servit pina la greata pe Iurie Rosca, Apoi si, putin, pe Serebrian. Acum – pe Filat, au gasit alt trup de supt in calitatea lor de capuse. E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea. Ca si dreptul nostru, pt ca nimeni nu detine adevarul, in afara de Cel de Sus. Da, sa nu uit – avem duminica un foarte mare mars contra coruptiei in Chisinau, apoi la Balti. Va invitam.

    Am investit bani nu numai in acesta campanie, dar si in viitor. MAE-PNL este un proiect si pentru 2011, si pentru 2013. Nu excludeti alegeri repetate, alegeri parlamentare anticipate, ca si alegeri anticipate in Municipiul Chisinau si toata tevatura postcomunista.

    Daca „aceste alegeri intr-adevar sunt hotaritoare, care vor determina orientarea noastra definita catre Uniunea Europena”, „daca pe 6 aprilie partidelor liberale nu le vor ajunge exact acele 2% pe care le va lua MAE pentru a alege presedintele”, vom intreba/repeta acelasi lucru – oare nu era mai bine sa gasim un limbaj comun sa ne unim eforturile inainte de a incepe alegerile? Adica vina va reveni tuturor, mai curind – cum a spus, acum citeva luni Petru Bogatu, care, iata, acum spune contrariul – ca „e chiar mai mare vina partidelor cu sansa ca nu se inteleg cu cele „cu mai putine sanse”, decit vina ultimelor. Si-apoi – de ce oare atita frasuire, daca IPP da MAE – inca exagerat, precum afirma C.Tanase – doar 0,2 la suta? Ce va face sa va chinuiti atita cu MAE? lasati-ne in pace, ca totuna nu contam pe voturile intelectualilor ticalositi. Noi contam pe voturile oamenilor de buna credinta, pe voturile oamenilor simpli si cu studii, dar neticalositi.

    Nu ne retragem in favoarea nimanui, pentru ca nu ne merita. Noi nu sintem partidutul inexistent Pentru Neam si nu stiu ce…

    Nu ne mai intereseaza semnarea si bomboanele de nici un fel – i-am vazut pe toti si lucram pentru oamenii simpli, nu pentru alte partide. Nu ne intereseaza functiile, ne intereseaza politica generala si abia vom incepe dupa alegeri aplicarea Pactului National contra coruptiei.

  26. „Nu ne retragem din cursa, pentru ca niciodata nimeni nu va sti cit costa. Asta spuneai si dumneata anterior – sa invinga cei mai puternici. De ce ti-ai schimbat opinia?”

    Eu nu mi-am schimbat opinia, insa am vrut sa aflu si pozitia dvs despre asta, pentru ca doar ati vazut ca Darie iar a facut un apel prin care cere deja ca MAE sa se retraga din cursa. Acolo poate ca ati citit si comentariul meu si confirm si aici: eu cred ca partidele liberale vor cistiga detasat comunistii in aceste alegeri, cel putin vreau sa cred in asta si nu cred atit de relevanta participarea sau neparticiparea MAE in aceste alegeri. Insa daca pe MAE intereseaza politica generala si ia acest lucru in serios, atunci probabil ca nu trebuie sa va retrageti. A rama putin si ne vom convinge cine si cita dreptate a avut. Salut marsurile pe care le organizati, pentru ca anume aceste curente de oameni si aduc cei mai multi sustinatori. Am impresia ca de asta si PLDM cind a organziat duminica trecuta acel protest a preferat sa faca si un mars masiv ca sa impresioneze, sa convinga mai multi ca ei sunt intr-adevar o forta si vreau sa va spun ca poate functiona. Vom vedea deja cite voturi vor lua in Chisinau pentru ca PL zice ca ei sunt pe primul loc in capitala potrivit sondajelor interne de partid. Apropo, felicitari cu ocazia semnarii actului de unire cu Romania la 27 martie 1918.

  27. „Nu excludeti alegeri repetate, alegeri parlamentare anticipate, ca si alegeri anticipate in Municipiul Chisinau si toata tevatura postcomunista.”

    Apropo, cred ca nu trebuie sa ne gindim la alegeri repetate pentru ca in felul asta comunistii ar putea frauda si mai mult alegerile. De asta avem nevoie de o victorie detasata pe 6 aprilie. Stiu ca poate vom fi surprinsi de rezultatele pe care le vor lua unele partide insa sunt sigur ca chiar daca partidele liberale vor lua rezultate mai modeste toate trei in suma vor avea mai mult decit comunistii, iar procentul pentru redistribuire va fi mare si aici conteaza orice vot. Alegeri anticipate in municipiul Chisinau sunt excluse cel putin asa garanteaza Dorin si nu vad de ce nu l-as crede. Am incredere ca PL va lua cel mai bun rezultat dintre cele trei formatiuni care forma si guvernul.

  28. Pentru socolenco

    Am cautat sa postez linkul cu articolul lui Dan Dungaciu din Timpul de vineri. Nu l-am gasit pe Internet, dar l-am primit intr-un file.

    TIMPUL, Vineri, 27 Martie 2009
    Anul VIII-55(1029)
    5 aprilie, dincolo de cifre şi aparenţe
    Dan Dungaciu
    „Profeţia este, în cele mai multe cazuri, cauza principală a evenimentelor prezise”
    (Una dintre legile lui Murphy)

    Barometrul de Opinie a făcut deja să curgă destulă cerneală. Dincolo de cele spuse până acum, prezentarea integrală a cercetării sociologice e revelatoare. În primul rând, indică, prin tăcerile sale, o tendinţă generală la nivelul instituţiilor din republică. În al doilea rând, face lumină într-o serie de aspecte care, cu ocazia prezentării publice, păreau confuze. În al treilea rând, are darul să tempereze tonurile triste şi pesimiste care s-au făcut auzite nu o dată pe marginea cifrelor furnizate de IPP (aparent paradoxal, Opoziţia are mai multe motive să se bucure decât să desfidă acest sondaj). În al patrulea rând, ne sugerează că electorala din 5 aprilie nu e obligatoriu să fie şi ultima în acest an.

    Cadouri de… 27 martie

    Astăzi e 27 martie, prilej de reamintire a unui eveniment ce creează, deopotrivă, bucurie şi grimase în stânga Prutului – Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă. Ce legătură are evenimentul cu sondajul? Directă nu are, dar e greu să te abţii să nu sesizezi cum una dintre mizele mari, dar tacite, ale actualei campanii electorale – şi anume, România – este prezentă în sondaj. Astfel, preşedintelui român i se transmite că, deşi nu demult era cam la aceeaşi cotă de încredere cu Vladimir Voronin, astăzi publicul din RM îi preferă mai degrabă pe Putin, Medvedev, Obama sau Sarkozy. Din octombrie 2008 până astăzi, preşedintele francez creşte de la 26% la 34,3% (?), pe când cel al României, în trei luni, scade de la 40,2% la 34,1%. Cum o fi reuşit să ajungă preşedintele francez sau cel american atât de sus – în condiţiile unei mediatizări precare şi a unei opinii publice orientate spre Rusia – rămâne, sociologic vorbind, un mister. Un lucru este cert: preşedintele statului vecin, România, a ajuns undeva la… „şi alţii”. Aşa spune Barometrul.

    Totodată, nu poate să nu frapeze căderea masivă pe care România o marchează la capitolul „parteneri strategici” ai RM. Dacă în sondajele anterioare România era acreditată cu circa 18% (aprilie 2008) sau 19% (octombrie 2008), în martie 2009 cade brusc la… 7,6%, în condiţiile în care UE, ca partener strategic, rămâne constant undeva la 20%. O cădere substanţială şi nu uşor de explicat, mai ales că România a devenit partenerul economic european cel mai important al RM, respectiv, principala piaţă de desfacere a produselor din stânga Prutului.

    Şi aici constatăm, amar, că singura întrebare ce ar fi putut că salveze imaginea Bucureştiului într-un asemenea sondaj a fost, discret, înlăturată din chestionar. Întrebaţi „care dintre următoarele state pot ajuta cel mai mult RM în procesul de aderare la UE?”, cei investigaţi răspundeau, invariabil – România (44% în BOP martie 2008, 42% în BOP octombrie 2008), la distanţă incomparabilă de orice stat european. În Barometrul din martie 2009 nu (mai) ştim răspunsul la această întrebare – şi întrebările se expulzează, nu-i aşa?.. Fireşte, ar fi fost altceva să apară pe fluxurile de ştiri informaţia că „Cetăţenii RM cred că România este statul ce ar putea să ajute cel mai mult RM în procesul de eurointegrare”, decât faptul că… „Numai 8% consideră România partener strategic al RM”. Vorba celebrei reclame – „Prietenii ştiu de ce!”.

    O strategie nu tocmai inocentă
    Cele mai multe semne de întrebare le ridică însă decizia IPP de a publica doar rezultatele pe întreg eşantionul şi nu procentele răspunsurilor din totalul celor care au exprimat opţiune de vot. De aceea, rezultatele nu sunt prea relevante.

    Mai concret. Scorurile sondajului din martie 2009 la întrebarea legată de intenţia de vot sunt raportate la întregul eşantion, incluzând şi pe cei care nu au exprimat o opinie sau nu votează. În mod normal, aceştia nu intră într-un asemenea calcul, căci rezultatul se calculează din numărul celor care au mers la urne. Consecinţa – rezultatul din chestionare trebuie raportat doar la cei care au exprimat o opinie. În prezentul Barometru, cei care nu au exprimat opţiune de vot sunt: 6,8% – nu ar participa, 23% – indecişi, 3,4% non-răspunsuri. Total: 33,2%. Prin urmare, au exprimat opţiune de vot diferenţa de la o sută de procente, adică 66,8%. Din acest procent ar fi trebuit să fie calculate scorurile partidelor, pentru că doar astfel cifrele devin relevante. Gestionarii BOP au decis să nu facă asta, deşi în sondajele anterioare au făcut-o (aprilie sau octombrie 2008). Nu speculăm aici despre raţiunile unei asemenea opţiuni. Dar, trebuie să observăm că, citite prin această grilă, scorurile partidelor şi predicţiile electorale au alte conotaţii.

    Nu trei partide în parlament, ci patru!
    În primul rând, devine clar că, din perspectiva rezultatelor BOP, nu trei, ci patru partide vor intra în parlament. Scorul de 5,4% pe care l-a obţinut AMN în Barometru devine indiscutabil eligibil raportat, cum spuneam, nu la eşantionul total, ci la numărul celor care au exprimat opţiune de vot. În al doilea rând, prin asemenea raportare, procentele obţinute de restul partidelor care au depăşit 6% – adică PL şi PLDM – cresc şi ele. Dar creşte şi scorul PCRM. Totuşi, cu patru partide care trec pragul, şansele actualului partid de guvernământ de a obţine un scor mai mare decât Opoziţia scad considerabil. Mai ales că va scădea numărul voturilor redistribuite (pierdute) şi, concomitent, va deveni, şi din acest punct de vedere, extrem de dificil pentru comunişti să prindă guvernarea. Surprizele nu se exclud, fireşte – suntem, totuşi, la porţile „porţilor Orientului”! Dar, în acest moment, Opoziţia – dacă rămâne unită – este în cărţile guvernării.

    Electorala de după electorală?

    Peisajul mai trebuie completat cu un element. În condiţiile unui proces electoral corect în ziua alegerilor, prezenţa la urne va decide configuraţia raportului dintre PCRM şi actuala Opoziţie. Nu vom modela aici scenariile post-electorale. Ceea ce vom sugera, rapid, sunt două lucruri. Primul: în funcţie de jocul rezultatelor, există posibilitatea ca alegerile anticipate să devină nu doar necesitate, ci chiar strategie politică a Opoziţiei. Şi al doilea: marja de negociere a partidului de guvernământ va fi mult diminuată după 5 aprilie. Şi iată de ce. PCRM nu va reuşi un scor de 61% – aşa arată datele IPP. Prima întrebare este procentul concret pe care îl va obţine. Peste 41% înseamnă „pachetul de control” pentru alegerea preşedintelui. Dar asta nu va folosi la mare lucru, căci PCRM nu îşi va putea impune omul, pentru că nu îşi permite să declanşeze alegeri anticipate.

    În contextul unui rezultat care să indice declinul comuniştilor, anticipatele sunt cea mai bună soluţie pentru ca actuala Opoziţie să-şi maximizeze procentele parlamentare (efectul „vagonului câştigător”, adică scenariul din România după venirea la putere a Alianţei DA, care nu s-a mai concretizat). Altminteri spus, actuala Opoziţie ar avea toate motivele din lume pentru anticipate, iar PCRM – niciunul. Dacă PCRM este sub pragul de 41%, declinul va fi evident. Alegerile anticipate nu trebuie însă excluse nici acum, căci votul va fi şi mai covârşitor anticomunist (acelaşi efect mai sus enunţat), iar ponderea parlamentară a actualei Opoziţii – şi mai mare. Căci va fi nevoie de ea în vremuri de criză! Indiferent însă de rezultat, concluzia devine clară: puterea de negociere a PCRM după 5 aprilie va fi, în realitate, mult mai mică decât se acreditează astăzi.

  29. Eu cred ca Dungaciu explica bine; felul in care au prezentat datele cei de la BOP au fost facute cam tendentios si asta pentru ca probabil comunistii intr-adevar nu ar dori pe Urechean in parlament daca e sa spunem ca Voronin vrea sa devina presedinte de parlament. Insa desigur ca si AMN va trece pragul impreuna cu cele doua partide liberale. Deja problema pentru ei va fi ca nu vor lua chiar cit se asteapta si s-ar putea intimpla ca sa ia si mai putin decit PL sau PLDM.
    In privinta alegerilor anticipate nu am inteles de ce crede ca votul anticomunist va fi mai covirsitor. Eu as spune ca s-ar putea ca deja participarea sa fie mai mica si in detrimentul partidelor din opozitie care nu vor dori sa se inteleaga. Deci partidele liberale trebuie sa se inteleaga de pe acum ca formeaza o coalitie de guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *