Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin

Domnule Presedinte,
Incepem prin a va atrage atentia ca nu trebuie sa cititi aceasta scrisoare printre rinduri, ci sa o primiti ca pe un act de bun simt: va semnalam sansa pe care o aveti, ca presedinte al Republicii Moldova, de a va incheia mandatul oprind, macar in ultimul ceas, cheltuirea fara cap a banilor publici! Stim ca pentru dumneavoastra, seful Guvernului si Presedintele Parlamentului ati obtinut privilegiul de a desfasura campanie electorala din banii publici. Pentru numele lui Dumnezeu, va cerem sa opriti risipirea bugetului auster al Republicii Moldova prin incurajarea colegilor de lista sa foloseasca resurse publice in favoarea propriilor campanii electorale. Atitudinea candidatilor Partidului Comunistilor din Republica Moldova, pe listele caruia candidati, de a se folosi de banii din bugetul de stat pentru sustinerea actiunilor din campania electorala este indecenta si imorala.

Mentionam ca in Codul electoral, la articolul 45, alineatul 6, este prevazut ca “persoanele de incredere ale concurentilor electorali detinatoare de functii publice nu pot folosi mijloacele si bunurile publice in campanii electorale”. In aceste conditii, consideram ca este cu atit mai grav cu cit tocmai candidatii care detin functii publice folosesc ei insisi mijloacele si bunurile publice!

Anual, statul pierde in jur de 1,5 miliarde de euro din cauza coruptiei generalizate. Iar aceste acte complet iresponsabile ale politicienilor care ocupa functii publice si se folosesc de acest statut pentru a-si face propaganda electorala sunt o dovada in plus ca dezinteresul si indiferenta afisate in ultimii ani de guvernare au dus Republica Moldova in starea in care se afla acum.

Aveti acum ocazia de a va incheia mandatul facind ceva bun si pentru oamenii simpli, dupa ce ati patronat vreme de 10 ani de zile coruptia de stat. E timpul ca toti demnitarii sa coboare din masinile de lux si sa vada adevarata Moldova pe banii lor, nu pe banii poporului caruia ii promit in van un trai mai bun de 10 ani de zile.

Cu speranta ca veti arata intelepciune pentru Republica Moldova,

Anatol Petrencu, presedintele MAE, propunerea MAE pentru Presedintia Republicii Moldova

Vitalia Pavlicenco, deputat, propunerea MAE pentru Presedintia Parlamentului

Alexandra Can, propunerea MAE pentru functia de Prim-ministru

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
  1. „Aveti acum ocazia de a va incheia mandatul facind ceva bun si pentru oamenii simpli, dupa ce ati patronat vreme de 10 ani de zile coruptia de stat”
    Не воровать! Неужели это единственное благо для народа,на которое способно(?) высшее руководство? Грустно…

  2. ESIREA DINTR-O DICTATURA E POSIBILA NUMAI PRIN DICTATURA LEGII.

    Situatia actuala din Basarabia este rezultatul razboiului miselesc dus de Rusia contra R. Moldova.
    Vorbesc de folosirea in conflictul de la Nistru a fortelor speciale alfa ale Rusiei pentru lichidarea puterii constitutionale, cazacilor platiti cu 3000 ruble lunar, armatei 14 ruse, trimiterea KGBistului Smirnov in 1987.
    In Moldova avem o interventie a Rusiei pe toate fronturile : militar, economic, mediatic.
    Presedintele Voronin , cu visitele de lucru ,,secrete ‘’ la Moscova (40 numai anul trecut!) , a vindut tara . Cite declaratii la ONU a facut Voronin sa elibereze tara ocupata de Rusia? Nici una. Duce tratative cu ocupantii.
    Toate invinuirile la adresa Romaniei , le are din partea Rusiei.
    Voronin jurind cu mana pe constitutie , a tentat sa distruga tot ce este constitutional in tara(limba,alfabet, credinta,legea,drapelui national.)
    Rusia nu ne-a dat nimica, a luat, jefuit tara Moldovei. Noi am platit cinstit si indoit tot ce se importa din Rusia. Care este soarta a celor peste 150 intreprinderi ale Moldovei pe teritoriul Rusiei?
    Noi dorim in UE , instaurarea statului de drept . Inainte de toate –retragerea armatei de ocupatie a Rusiei. Adevarul rostit pe jumatate nui altceva decit o minciuna. Ce fel de forte pacificatoare poate fi ocupantul Domnilor?
    Dupa dorinta Rusiei ne este bagata cu forta neutralitatea R. Moldova. Voronin da exemplu Elvetia dar numai pe jumatate. A creat un rejim totalitar , unde arme poseda toti in afara oamenilor cinstiti.
    Nu pomeneste ca in Elvetia ostasii sunt demobilizati la vatra cu tot cu armele care le poseda. De ce nu face asa si in Moldova? Are frica de cei drepti si cinstiti.
    Nu am nimic contra poporului rus, nu pot suferi politica imperiala ruseaca promivata de veacuri contra Moldovei.
    La momentul actual credinta apostolica adusa pe meleagurile noastre de apostolul Andrei , este inlocuita de ortodoxia Rusa , adusa cu arma de ocupatie. Nu ma poate numeni convinge ca ortodoxia rusa aparuta cu 1000 de ani mai tirziu decit credinta noastra este mai buna pentru noi.
    Esirea din situatia actuala este aderarea la UE, dictatura legilor democrate de la vladica pina la opinca.
    CARE PARTID POLITIC ESTE CAPABIL DE A IMPLEMENTA DICTATURA LEGILOR DEMOCRATE?

  3. Pentru Mihai Pruteanu
    Va asigur, ca MAE va reusi sa depaseasca obstacolele pentru redresarea situatiei in Republica Moldova!
    NU VOM PERSECUTA FUNCTIONARII PUBLICI, DAR II VOM MOTIVA, FACTOR, CARE AR CONDUCE LA MICSORAREA NUMARULUI FUNCTIONARILOR, REMUNERATI toti acesti ani si pina in prezent cu un salariu mizerabil si posibilitatea de a angaja in acest sector pe cele mai bine pregatite profesional persoane, care ar respecta legislatia si nu ar indrazni sa admita acte de coruptie!
    Cum isi imagineaza actuala clasa politica ca va impune functionarul public saa fie onest si sa lupte impotriva coruptiei, daca profesorii, medicii, functionarii publici /care trebuie sa ne asigure sanatatea , invatamintul, servicii de calitate/ au salarii mai mici ca muncitorii fara calificare de la intreprinderi ?
    Cum un politist se poate avinta si sa se incaere in lupta cu infractorii inarmati, daca nu este asigurat pe viata el si familia sa? Oare un politist nu este tata, sot? Nu are copii? Nu se ghindeste ce se va intimpla cu ei in caz de deces in timpul serviciului ? Salariile sunt mizerabile, responsabilitatile majore…..Tentatiile mari….Asa se naste coruptia! Asa devin santajabili funsctionarii….Numai salarii decente pot opri acest cancer al societatii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *