Manifestul MAE catre partide, sectorul asociativ si populatia din R.Moldova

Manifest
adresat de catre Miscarea social-politica „ACTIUNEA EUROPEANA” partidelor politice si tuturor cetatenilor
din R.Moldova privind atitudinea fata de zece probleme cruciale pentru definirea viitorului nostru comun

Miscarea Actiunea Europeana a fost si ramîne deschisa cooperarii cu partidele si sectorul asociativ, cu presa si cu toti cetatenii Republicii Moldova. De ani în sir sîntem cantonati într-o realitate de impas, ce nu ofera un cadru pentru schimbare. Presa, care reflecta aspiratiile si dezideratele membrilor societatii, a adresat partidelor politice o serie de întrebari de natura cruciala pentru viitorul european al Republicii Moldova. MAE a încercat o consolidare a fortelor politice democratice si reformatoare într-un pol proeuropean, care sa priveasca în mod univoc cele 10 probleme formulate. Consideram ca ar fi oportun daca fiecare partid reformator, national, care aspira sa intre în Parlament si sa decida soarta oamenilor, a statului, si-ar expune deschis, franc si ferm atitudinea fata de aceste pozitii. Acest raspuns ar fi si un angajament al fiecarui partid, care se considera democratic si national, privind comportamentul sau în viitorul Parlament, unde aceste probleme ar trebui sa-si gaseasca, prin efortul comun al fortelor proeuratlantice si românesti, o rezolvare comuna.

Iata raspunsul MAE la cele 10 probleme definitorii pentru destinul european al Republicii Moldova, care este un Manifest-anexa la Oferta electorala a formatiunii:

1. Atitudinea fata de natura etnica a statului R.Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase. – R.Moldova este al doilea stat românesc, populatia R.Moldova este alcatuita, în proportie de 80 la suta, de români, limba de stat în R.Moldova este limba româna.

2. Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei. – Este necesara o perioada de tranzitie spre unificarea Mitropoliilor din Republica Moldova, conform realitatii ca sîntem parte a natiunii române.

3. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si cu CSI. – R.Moldova va proceda ca si Georgia, urmînd sa depuna, de urgenta, cerere de iesire din CSI.

4. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania. – R.Moldova va semna un Parteneriat strategic bilateral moldo-roman “Pentru Europa”.

5. Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO. – Se va abroga actuala Conceptie a securitatii nationale si modifica art.11 din Constitutie, pentru anularea neutralitatii militare a statului.

6. Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE. – R.Moldova va opta pentru a obtine, de urgenta, statutul de stat-asociat al UE si pentru semnarea unui Acord special de preaderare la UE, cu sprijinul Romaniei.

7. Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei. – Legea lustratiei va fi printre primele documente adoptate de viitorul Parlament. Candidatii pentru Parlament pe lista MAE au declarat, pe propria raspundere, ca nu au colaborat cu organele sovietice de securitate.

8. Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului. – In Republica Moldova, PCRM este, de jure, in afara legii. Vom radia, conform legislatiei în vigoare, nerespectate in prezent, partidele de sorginte comunista din Registrul partidelor de la Ministerul Justitiei. Parlamentul va interzice, prin lege, partidele de esenta comunista si nazista.

9. Atitudinea fata de Actul de la 4 aprilie 2005. – Condamnam Actul de la 4 aprilie 2005 si pledam pentru nerepetarea unui asemenea act în Parlamentul R.Moldova. Candidatii pentru Parlament pe lista MAE se angajeaza sa nu se alieze comunistilor si acolitilor lor.

10. Atitudinea fata de actualul regim comunist, condus de Voronin. – Pledam pentru o Moldova fara Voronin, o Moldova fara comunism. Am luptat constant pentru democratie si pentru eliminarea comunismului din societatea noastra.

Soroca,
22 februarie 2009

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. Europa unita: faliment in Est, fascism, nazism si comunism in Vest
  Posted on februarie 24, 2009 de bătăiosu

  La putina vreme dupa inceperea procesului de reunificare europeana, in fata crizei mondiale Europa incepe sa arate mai divizata decat in perioada razboiului rece, cand pe continent existau doua sisteme, comunism si capitalism.

  Astfel, in Estul Europei se petrec lucrurile anticipate acum o luna de agentiile de rating: incep falimentele de stat. Presa internationala consemna, saptamana trecuta, primul faliment al regiunii: Letonia.

  Premierul de la Riga si-a prezentat demisia, situatia economica nelasand nici o speranta. Tara cu 2,2 milioane de locuitori are nevoie urgenta de 7,5 miliarde euro. Bancile nu mai efectueaza plati si elibereaza foarte greu depozitele populatiei, somajul s-a generalizat, salariile la stat s-au diminuat cu 25 la suta si, oricum, nu se mai platesc.

  In mediul privat, situatia este la fel de grea. Lituania si Estonia, tari care, impreuna cu Letonia formau asa-numitii Tigrii Baltici – tari cu cea mai rapida dezvoltare din UE – vor urma in faliment, conform previziunilor facute pe Wall Street.

  Lucrurile nu se opresc aici. Agentiile de rating privesc cu mare suspiciune acum spre Polonia si Romania. Daca ar fi sa pastram proportiile, ca numar de populatie Letonia fiind de zece ori mai mica decat Romania, atunci tara noastra ar avea nevoie pentru relansare economica nu de 5-7 miliarde euro cat este vorba sa imprumutam anul acesta, ci de 75 de miliarde.

  Desigur ca in economie nu se aplica tabla inmultirii intre Letonia si Romania. Politic insa, ingrijorator este ca reactia Bruxelles-ului nu a fost deloc pe faza, semn ca presedintia Cehiei nu seamana deloc cu cea a Frantei.

  O salvare tot exista insa pentru Tarile Baltice: bancile si guvernele din tarile scandinave, inclusiv Norvegia, care nu e membru UE, dar e putred de bogata datorita petrolului din Marea Nordului, au anuntat ca regiunea are suficiente resurse pentru a depasi criza, subliniind ca ele vor fi puse la dispozitie atat pentru scandinavi, cat si pentru baltici.

  In vechea Europa, in Italia, criza economica provoaca reactii politice ce amintesc ingrozitor de mult de intronarea fascismului dupa criza din 1929 -1933. Membrii minoritatilor etnice care comit infractiuni sunt transformati in demoni de guvern si presa.

  Premierul Berlusconi a propus infiintarea de garzi nationale, un fel de detasamente de pedepsire ale oamenilor muncii, menite sa-i starpeasca pe tigani sau pe africani. Anumite grupari politice din Italia de astazi par sa uite o valoare fundamentala a lumii occidentale de astazi: criminalii, violatorii, talharii si hotii nu au nationalitate.

  Ei sunt infractori nu fiindca s-au nascut romani, tigani sau albanezi. Nici in acest caz Bruxelles-ul nu pare sa aiba un cuvant de spus. E mai usor sa dai vina pentru somaj si prabusire economica pe cei care nu sunt italieni.

  Asa cum arata lucrurile in acest moment, Uniunea Europeana pare prea putin pregatita sa faca fata crizei, in primul rand din punct de vedere politic. Spre deosebire de Statele Unite, unde, bine sau rau, Washingtonul actioneaza unitar pe cuprinsul tarii, spre deosebire de Rusia sau China, unde exista o singura directie de actiune, Europa, care se auto-denumeste Unita actioneaza deocamdata in 27 de feluri diferite.

  Probabil ca este cea mai nefericita metoda de a face fata celei mai puternice crize economice care zguduie omenirea de la infiintarea sistemului capitalist.

  sursa: Bogdan Chirieac, Ziare.com

 2. E bine scris, mi-a placut… dar ma intereseaza nu doar atitudinea partidului in domeniu de politica externa.

  Integrarea in europa se face nu doar teritorial, ea prespune si o integrare la nivel de valori.

  Care este atitudinea MAE fata de:
  1. proiectul de lege cu privire la discriminare, in special pe criteriul orientarii sexuale;
  2. modificarile recente la codul penal, care prevad tragerea la raspundere a parintilor care aplica pedepsele corporale copiilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *