Decizie importanta

D E C L A R A T I E
privind participarea in comun a Miscarii Actiunea Europeana, a
Partidului National Liberal si Partidului National Roman la alegerile parlamentare din 2009

Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal si Partidul National Roman constata politica falimentara a regimului Voronin, incapabil sa guverneze in mod democratic si competent, politica ce a adus Republica Moldova la starea rusinoasa de cel mai sarac stat din Europa.


In societatea moldoveneasca se incalca in mod grav principiile democratice si drepturile omului. In aceste conditii, caracterul democratic al procesului electoral privind alegerile parlamentare din 2009 este prejudiciat iremediabil.


Guvernarea comunista a stopat reformele economice si politice, a lichidat independenta justitiei si autonomia administratiei publice locale, nu a consolidat institutiile statului de drept, nu asigura respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, stranguleaza presa independenta, exercita un control drastic si o cenzura aspra asupra audiovizualului public, transformat intr-un instrument propagandistic al coalitiei comunisto-pepecediste aflate la guvernare.


PCRM a instituit ideologia comunista ca ideologie oficiala a statului, distruge in continuare sistemul de invatamant, prin reducerea accesului tinerilor la studii si remunerarea mizerabila a cadrelor didactice, prin lipsa de claritate privind pregatirea specialistilor cu studii superioare, prin impunerea unor teze staliniste in domeniul istoriei, al limbii si spiritualitatii populatiei majoritare si a minoritatilor etnice.


Comunistii au uzurpat puterea in stat, au inasprit presiunile contra oponentilor politici, inclusiv prin modificari operate la legislatia electorala, ce limiteaza libera concurenta politica in Republica Moldova. Guvernarea comunista promoveaza o politica externa duplicitara incompetenta si daunatoare intereselor nationale si aspiratiilor majoritatii populatiei, care isi exprima in mod ferm dezideratul de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Pornind de la necesitatea reasezarii Republicii Moldova pe fagasul democratizarii, edificarii statului de drept, asigurarii drepturilor omului, a pluralismului politic, promovarii reformelor social-economice, dinamizarii proceselor de integrare europeana, subordonand politica externa a statului acestui scop strategic;


Constientizand ca realizarea acestor deziderate este posibila numai dupa demontarea regimului comunist in Republica Moldova, iar actuala guvernare poate fi inlaturata de la putere doar prin crearea unui Pol proeuropean al fortelor politice democratice, nationale;


Manifestand intelepciune si maturitate civica, raspunzand asteptarilor electoratului si recomandarilor insistente ale societatii civile, care cere o alternativa credibila actualei guvernari, printr-o colaborare eficienta intre fortele politice democratice si proeuropene, in spiritul principiilor si normelor europene de participare la viata publica, Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal si Partidul National Roman declara ca au ajuns la intelegerea politica despre participarea in comun la alegerile parlamentare din 2009.


Propunerea lansata de MAE, PNL si PNR de largire si consolidare a Polului proeuropean ramane deschisa partidelor democratice nationale si proeuropene pentru coagularea eforturilor in vederea monitorizarii conditiilor pentru alegeri libere si democratice.


MAE, PNL si PNR invita ONG-urile interesate sa sustina Polul proeuropean al fortelor politice, care lupta pentru servirea Interesului national al Republicii Moldova, care pledeaza pentru integrarea acesteia in structurile euro-atlantice.

Vitalia PAVLICENCO, presedintele Partidului National Liberal

Anatol PETRENCU, presedintele Miscarii Actiunea Europeana

Vasile DOBROGEANU, presedinte-interimar al Partidului National Roman

Chisinau, 2 februarie 2009

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. Dumnezeu s-ai ierte, ca nu stiu ce fac!

 2. Stimati lideri! Se pare ca voi sunteti unicii care mai sunt in stare sa ne scoata statul R. Moldova din ghiarele rusilor, bravo ca ati aparut, noi demult v-am asteptat.
  Dar domnilor si doamnelor, cum puteti face schimbarea cu aceleasi fete care i-au adus cu propria mana pe comunisti la putere, cum??? Cum sunteti in stare sa-l promovati in continuare pe acest Neagu sau pe Jalba? Pana cind vom face schimbari cu fosti nomenclaturisti?
  Aruncati la lada de gunoi a istoriei pe toti cei rasuflati politic. Dati-le voie sa-si creasca nepotii.

 3. Au crezut si ei in Rosca cum au crezut multi. Dar au inteles fariseizmul Lui Rosca! Oameni multi au fost dusi in orbie sub zidul manastirei de lideri cu minile „curate” si „inima”, pe care au votat-o multi.
  Ion Neagu si Z. Jalba au fost unii dintre ei.
  Altii au ramas alaturi de el pina acum. Ce avei de comentat la adresa Jalba si Neagu ? Ca au inteles si parasit fariseul ? Altii mai sunt cu el…

 4. Macarie, ce tot spui acolo de I.Neagu si Z.Jalba ?
  Dar cum credeti, Susarenco tot este un om „luat” din drum ?
  Si Dlui a plecat pina la urma de la Rosca Iu. Oare de ce ?
  Mai multi au fost dezamajiti si au parasit mai devrene sau mai tirziu PPCD ! Cine este acum in fotoliu? Rosca!
  Nu mai semanati discordie, ne ajunge si asa. Noi o cunoastem pe z.Jalba si nu am avut un conducator mai bun si onest ca Dei.
  A gresit ca a fost pacalita de Rosca ca si alti multi oameni de la PPCD si din cadrul electoratului?
  Sa luam aminte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *