Noi ii avem pe marii nostri poeti nationali – Eminescu, Vieru…

Solicitata de IA REGNUM sa comentez propunerea de redenumire “strazii Puskin” in “strada Grigore Vieru”, am declarat urmatoarele: “Din pacate, in Moldova nu a fost inca o majoritate clara si stabila – nici in Parlament, nici in Consiliul Municipal Chisinau – care sa permita rezolvarea unor asemenea chestiuni. Insa timpurile se schimba, noi sintem in ajunul unor noi alegeri parlamentare, in care comunistii si crestin-democratii, probabil, nu vor mai avea majoritatea si problemele nationale, care inca nu au fost rezolvate, ar putea fi solutionate acum.

 

Puskin este un mare poet al Rusiei si al literaturii universale, insa Romania si noi, Basarabia, ii avem pe poetii nostri nationali – Eminescu, Vieru. De aceea, desigur, in al doilea stat romanesc, una dintre cele mai importante si centrale strazi trebuie sa fie „Strada Vieru”. Strada Puskin din centrul Chisinaului nu corespunde esentei romanesti a statului nostru. Iar cit priveste daca Moldova este al doilea stat romanesc  – nu poate fi nici o indoiala – au vazut toti, la funeraliile lui Grigore Vieru, “marea de romani”, cum s-a exprimat si Presedintele Basescu despre romanii ce locuiesc din jurul frontierelor Statului Roman. Pur si simplu, persecutiile pe care le opereaza, in toti acesti ani, sub regim comunist, structurile oculte, ii fac pe oameni sa ascunda faptul ca sint mindri de a fi romani. Pentru Puskin ar trebui gasit un alt loc, mai modest, care sa corespunda atit procentelor minoritatii ruse din Moldova, cit si atitudinii sale fata de aceste paminturi. Trebuie mutat, de asemenea locul bustului lui Puskin din Parcul central de linga cinematograful “Patria”. Strada Puskin si bustul sau in parc sint vestigiile regimului comunist sovietic in Moldova. Fiecare trebuie sa se afle acolo unde este locul sau si Moldova este un stat romanesc, nu un stat rusesc.

Loading Facebook Comments ...

38 Comments

Add a Comment
 1. Bravo, am propus re-denumirea tuturor străzilor din întreaga ţară.

 2. Mai oameni buni!

  Inainte de a fi romani, suntem crestini. Asta este baza articolasului meu.

  Puskin a urat pamantul asta numit Basarabia. A scris ca e plin de tigani, ca e o societate aborigena, ca e o glie pustiita, Chisinaul era un oras soios (cand pleca din Chisinau, scria „Prosciai, nematai Kisinev”, asemenea lui Lermontov care scria despre Rusia tarista – „La revedere, Rusie nespalata si mahmura!”), etc, etc.

  Bre, spre deosebire de Lermontov, care a fost izolat in muntii Caucazului, lui Puskin nu i-a placut aici. Si ceea ce scrie el despre Basarabia, poate fi adevarat, dat fiind contextul politico-istoric in care se aflau romanii nostri atunci, dupa pacea de la Bucuresti, de la Hanul lui Manuc (de unde si rima Manuc/Musuc).

  Puskin a scris atunci despre un pamant rapit, si, prin urmare, nefericit, intr-un moment de cumpana a vietii lui: exilul. Patapievici al anilor ’90 din Romania e un fel de Puskin in perioada exilului in Basarabia. Si cu greu il contrazici pe Patapievici.

  Dar nu asta e important.

  Important e ca noi sa-i aratam ca suntem mai ortodocsi decat ei, rusii. Nu neg aportul teologilor rusi de la inceputul veacului intru edificarea ortodoxiei. Dar astazi, conducatorii rusilor numai ortodocsi nu sunt.

  Pentru ca Puskin totusi a facut parte din istoria Chisinaului, prin simplul fapt ca mergea la o promenada cu Negruzzi, ascultandu-l cum vorbea in frantuzeste si corectandu-l, lasati strada aia in pace.
  Aratati-va iubirea crestina, chiar daca nu sunteti rusnaci. Uitati-va cu ingaduinta la toate injuriile aduse de el, marele poet rus, blandei Basarabii, si raspundeti-i crestineste, cu ingaduinta, cu respect, cuviincios.

  Doar asa esti mai aproape de Dumnezeu. Doar asa te diferentiezi de dobitocii de la Tiraspol, de smirnovisti si stalinisti.

  La urma urmei, bulevardul Moscova ar putea deveni bulevardul Grigore Vieru.
  Nu cunosc nicio fata pe nume Moscova care a trait la Chisinau. 🙂

  Si-apoi, ganditi-va ce v-ar zice acum Grigore Vieru – daca ar fi de acord sau nu cu treaba asta.

  Morala: esti roman, arata-le ca esti si un bun crestin, zi-le rusnacilor ca le cunosti mai bine cultura si ca asa te vei desavarsi, raspunzand la hula si batjocora cu blandete si condescendenta.

 3. Este o initiativa laudabila ! Succes in demersurile voastre spre a o duce la implinire !

 4. Frantzuzica,frumos si inteligent comentariu numai ca tu uiti un lucru esential si anume :Daca esti prea toleranta cu straini,ajung de ti se urca in cap.
  Asa ca,sfatul meu ar fi sa nu mai fim la fel de buni crestini si in loc de asta sa devenim mai pragmatici si mai vigurosi in refacerea unitatii nationale si a scarii de valori a neamului romanesc si sa le mai dam cu flit strainilor,promovandu-i pe ai nostri !

 5. Doamna, chiar sinteti tare dusa cu pluta.
  Mai poti intelege niste adolescenți cind vin cu asemenea propuneri. Dar cind aceasta initiativa este prmovata de o persoana care se considera elita intelectualitatii basarabene e peste oricare masura.
  Mai tineti minte ce a spus un tip cu referire la intelectualitate? Este rahatul unei natiuni. Apoi chiar are dreptate.
  Ati trait o viata, dar înțelepciunea nu sa lipit de Dv.
  Aveti un set imens de complexe. Mai mergeti pe la psihologi, tratativa.
  E trist, dar din cauza unora ca D-a, comunistii vor acumula nu 20 la suta dar toate 45%. La moara cui turnati apa? Gratie lipsei alolingvilor de la ultimele alegeri locale sau obtinut aceste rezultate relativ bune. Prostia unora ii va impune sa participe masiv si sa voteze pentru Ravnopravie sau in cel mai bun caz pentru comunisti.
  Mai continuati asa si pentru prima data la alegerile din primavara Chisinaul va fi perdut de catre opozitie.
  Cite o data mai bine este sa tăceți, decit sa va expuneti.
  Ati tacut pina in 1990, mai rabdati si acum. Trebuia sa fiti pina atunci erou. Acum lasati copiii sa se distreze. Lor le va trece boala tineretii.
  E periculos cind maturii se distreaza cu jucariile copilasilor. Înseamnă ca a venit timpul marasmului batrinesc.
  Vitaminele, doamna, vitaminele ajuta.

 6. Pentru hardMD

  Reactia e mai mult decit clara – PPCD nu supara PCRM. „Desteptii” de la PPCD au stiut mereu „ce si cind e momentul” sa se faca ceva, pina au ajuns in bratele comunistilor. Acum tac si le cinta in drimba, ca se tem. Sint santajabili si asteapta sa ii mai traga de par o data comunistii in Parlament. Stati linistiti pe aceasta pozitie si mai treceti o data in Parlament. Noi vom ramine in afara, dar cu demnitate. Ca sint „dusa eu cu pluta” e un fleac, mi se pare mai grav ca e dus cu pluta intreg PPCD, daca a mai ramas mare si daca a mai ramas intreg.

 7. Super, lupte in culise… mai intru pe la voi, dar si voi pe la mine la:
  http://team.salvaeco.org/bradu/

  Am citeva articole azi in urma inspiratiei mediatice…

 8. E ceva de domeniul fantasticului, în plus va garantez, redenumiți de 1000 de ori strada Pușkin că pentru ruși va rămâne tot Pușkin iar noi o vom numi tot Pușkin…
  De ce nimeni nu a venit cu inițiativa ca sa tranformați casa parintească în muzeu? De un car de ani nu stă nimeni în acea casă, nu ar fi o mare problemă să fie înființat acolo un muzeu cu o mică bibliotecă? În plus, sunt locuri foarte frumoase acolo, din sat e o vedere extraordinară spre Prut, locul unde a fost pod de flori la care a fost prezent și Grig.Vieru iar școlile vor putea organiza excursii la Pererâta.

 9. Bravo Alexandru!

 10. Scriu pe acest blog, deoarece stiu ca dna Pavlicenco nu cenzureaza comentariile. Si iata care e problema. Ieri am scris un comentariu pe blogul tovarasului Cernei. Articolasul ,,marelui’’ activist din consiliu era despre de ce Obama isi saruta sotia in public iar Voronin ba? M-a indignat la culme acest mizerabil scremut a individului! El nu scrie despre problema evacuarii deseurilor din Chisinau (inteleg ca evacuarea gunoaielor din Primarie va fi solutionata in timpul alegerilor), el nu scrie despre problema maidanezilor din Orasul nostru (inteleg ca nu poate scrie despre problema hoitarilor si vagabonzilor din Primarie), el nu scrie despre alte probleme existente din Orasul nostru! El scrie despre de ce Voronin nu-si saruta sotia in public! Asta d-lor e problema majora de care trebuie sa se preocupe un consilier din consiliul mizeriilor!!! Mai mult! Insul, fiind un ,,liberal si democrat’’ de marcă, a si cenzurat mesajul meu (care de altfel nu continea careva text ce ar s-ar fi putut cenzura) si nu l-a postat! Iar daca intrati pe blogul acestui narcis, o sa observati doar mesaje de genul ,,bravo Cernei’’, ,,curaj’’ si nici o critica.

  Dna Pavlicenco, imi cer scuze ca mesajul meu nu e la subiect. Imi cer scuze ca postez acest mesaj pe blogul dvs. Dar vreau totusi sa se stie despre acest caz si ca comunitatea blogherilor sa-l penalizeze pe pretinsul ,,liberal si democrat’’ de doua copeici (si nicidecum bani. Astea macar au valoare in zilele noastre) pentru instaurarea cenzurii pe blog.

 11. Fratzuzico : intii de a fi crestini suntem romani….ce? stramosii nostri Daci sau Romanii erau crestini?…

  Crestinul daca-l palmuiesti odata intinde ci celalalt obraz. ala de sta ca dobitocul sa fie palmuit zi de zi si scuipat in ochi e CRETIN nu crestin draguto…..

 12. D.Pavlicenco-curaj.Vreau sa spun ca tara aceasta pe care am edificato in graba e plina de lichee si mancurti.Astazi ei ling bocanii jeneralului de militie Voronin.Mine daca va cistiga opozitia,se vor bate in piept cu pumnii ca sint cu democratii.Tin minte ca prin anii 1989-90,cind se ducea ca pluta pe apa imperiul raului(sovietic), nici un comunist,sau lichee de ale lor nu au esit in strada sa protesteze,sa faca greva foamei ca pleaca rejimul sovetic.Taceau.Sau ascuns.Tot ei sint acei care astazi scriu pe forumuri,dar sub pseudonime.Sint niste lasi. Doamna Pavlicenco am o intrebare catre dumnevoastra?-Cind o sa fie si la noi in Moldova primita lejea lustratiei. Ne primirea aceste leji este o frina in dezvoltarea democratiei.Nu se stie cine si pentru cine este.Politicieni,ministri,ziaristi.Toti sunt suspectati,e greu sa ai in cineva incredere.Cine si pentru ce servicii secrete lucreaza(cu bani desigur) poti numai sa-ti imajinezi?

 13. Stalinus, esti cu vaca.

  Daca netale crezi ca dacii si romanii au dat vlaga acestui popor, gresesti. Crestinismul a facut din romani un neam. Oamenii acestui pamant au fost facuti pentru a fi crestini. Adevarat, pe fondul dacic de necomparat. Romanii nu aveau niciun Dumnezeu.
  Si partea a doua a mesajului tau, e total idioata. Capul plecat nu inseamna supunere, ci inseamna asteptarea inteleapta a unei cotituri istorice prin care sa te strecori. Ca daca tu vrei razboi acum, in momentul asta, rusii te rad de pe fata pamantului.

  Si nu stiu ce e mai bine, un crestin intelept sau un cretin mort.

 14. Frantzuzica si vaca…sa-ti spun un banc:

  Un tip este adus la judecata acuzat fiind de o doamna ca a facut-o „vaca”…
  Apostrofat de judecator ,individul raspunde:

  -adica n-am voie sa-i spun vaca?
  -Nu , spune judecatorul?
  -dar unei vaci am voie sa-i spun „stimata doamna”?
  -da, nu vad de ce nu , raspunde judecatorul
  atunci piritul intorcindu-se spre reclamanta i se adreseaza;
  -va rog sa ma scuzati „stimata doamna”

  Prin urmare stimata d-na sunteti varza ! d-aia si va calca in picioare oricine vrea cum vrea si cind are chef…

 15. Apreciez initiativa respectiva. apreciez si faptul ca spuneti lucrurilor pe nume, nu va sfiiti sa rostiti cuvintele romanesc, roman, etc. Mult succes si capul sus!!!

 16. Stimate bou!

  Eu am adus niste argumente.Tu, un banc de doi bani.

  Esti tare, din punctul asta de vedere.

 17. Pentru Alexandru si BCP

  De obicei, asa se intimpla – daca ii vine cuiva o idee, de data asta, am inteles – lui Eugen Doga -, de fiecare data se isca o alta intrebare – de ce nu a aparut o alta idee? In primul rind, bine ca apar ideile, chiar mai tirziu, in al doilea rind, stiindu-se ca avem o guvernare comunista, antiromaneasca, poate ca exista si un blocaj psihologic – ce sa mai propui, daca totuna nu poti obtine nimic in fata lor? Apoi au intervenit schimbari la nivelul municipiului Chisinau si, incetul cu incetul, poate se schimba ceva. Cred ca si familia, avind, se pare, niste fii oameni de afaceri, si o guvernare nationala, daca va fi dupa 2009, se va putea face mai mult si vor veni mai multe idei.

 18. Pentru Victoria

  Pe de o parte, ar trebui sa fiu recunoscatoare ca imi spuneti ca nu ma sfiiesc sa rostesc cuvintele roman etc. Pe de alta parte, ma cam umfla risul, pentru ca eu asta fac de doua decenii, cel putin. Cititi macar ceva pe acest blog, pe site-ul http://www.pnl.md, cititi biografia mea. Sper sa aflati mai multe desprer ce am facut noi, ce credem si pentru ce luptam.

 19. Pentru Mihail

  Da, statul e „edificat in graba e plin de lichele si mancurti, care ling bocanii jeneralului de militie Voronin.” Chiar azi i-am spus unui presedinte comunist de raion ca „miine, daca va cistiga opozitia, va cauta sa se adaposteze sub alta aripa”. Adica, l-am intrebat, mai delicat – „cum credeti, daca in 2009 comunistii pierd, se vor imprastia adeptii lor ca sobolanii de pe corabie sau vor ramine, in continuare, strinsi gramajoara”. Raspunsul lui a fost „totul va fi bine”. Adica, ei au acaparat atitea venituri, ca ii vor „linisti” pe toti.

  Astazi, „partidele de opozitie” au semnat, cumincioare, Codul de Conduita propus de CEC in baza Codului Electoral. Cum asa? Cititi pozitia noastra si spuneti-mi ce credeti despre ea.

  In privinta Legii lustratiei, pot spune asa, ca am mai spus. Noi am preluat modelul romanesc, am elaborat cite ceva si noi, dar nu avem oameni care sa fi cunoscut din interior cum au functionat structurile de securitate, ca sa faca legea. Nu avem, asemenea specialisti. Modelul romanesc nu este intru totul aplicabil, unii care au mai cititi modelul romanesc au spus ca este inaplicabil. De aceea, nu am reusit sa inaintam un proiect de lege, desi raspunsul scurt la intrebarea „Cind o sa fie si la noi in Moldova adoptata legea lustratiei?” este ca „populatia inca nu a votat pentru o majoritate parlamentara care sa aiba vointa intelectuala si politica ce sa voteze pentru o asemenea lege care sa taie craca de sub fundurile comunistilor”. Deci, nu exista cadru de dezbateri ca populatia sa inteleaga pe cine sa voteze, nu sint alesi cei care sa vrea sa voteze o asemenea lege.

 20. doamna Pavlicenco, e de mirare ca aveti rabdare cu forumisti ca Frantzuzica si Hard MD. cel putin logica Frantzuzicii e tare – Puskin ne-a injurat, noi il mentinem cu nume de strada sa-i aratam ce toleranti suntem. si are si argument forte: ca mergea la plimbare cu Negruzzi.
  iar Hard MD e nu numai obraznic, ci si ilogic. insulta, insulta, insulta, dar nu spune cum ar trebui luptat pentru cauza romanismului si impotriva comunismului in Basarabia – poate prin promovarea rusofoniei???
  doamna deputat, din inima va doresc sa izbanditi in lupta dumneavoastra, dar tare greu va fi, pentru ca acolo, in stanga Prutului, multi sunt rusificati si ataca romanitatea cu cele mai perfide arme ideologice.

 21. Pentru Milcov

  Mi-am deschis blog si pentru a avea rabdare, pentru a cistiga, in fiece zi, lupta impotriva propriei persoane. Vad logica vizitatorilor – sint dintre cei ca Hard, care provine de la Inima PPCD si care este in cosul comunistilor, unde au trecut sa se simta la cald si la bine, cu pretul tradarii idealurilor de unire cu Romania, sint si altii, care ma incurajeaza, spunind ca saluta pozitia noastra. Asta e. Pepcedistii mascati pe blog, ca si unii de la partide mai liberale, se poarta urit, dar ii rabd. Sa ii vada si altii. Ma vor aprecia pe mine, ca le dau voie sa-si posteze invidia si rautatea, si nu pe ei, care intra si-mi murdaresc blogul… Dumnezeu cu ei.

 22. Milka, du-te si te da cu capul de mag. Lumea Copiilor de pe str. Puskin.
  Un prostalau ca tine nu o sa inteleaga niciodata un moment ca plimbarea lui Puskin cu Negruzzi. Nu ai sa-l intelegi pentru ca nu esti suficient de cult sa-ti dai seama ca Puskin, pe de o parte, zice ca basarabenii is tigani, pe de alta parte sta alaturi de Costache Negruzzi, roman moldovean. In al doilea rand, cred ca nu ai fi inteles o iota din discutia lor, care cu siguranta, era una savanta.

  In al treilea rand, Milka, cin’ ti-a dat dreptul sa fii tolerant cu un reprezentant de seama al culturii ruse? Cand te-ai nascut? Cine esti? Ce opere ai scris?

  Desi nu as accepta un idiot asemenea lui Klimenco, vedeti si reactia lui, car este una corecta: „Numai un animal ar putea sa compare doi poeti.”

  Asa ca, Milka, lasa tu la o parte toleranta si nu mai fi asa de „dajtept”.

 23. Pentru restul flasnetelor obosite:

  Studiati in pana mea influentele lui Puskin in literatura romana. Faceti conexiuni intre neuroni, daca ii aveti, de cautati legaturile de ordin literar ale lui Eminescu cu Puskin si Lermontov, jigodii ordinare.
  Boilor fara de glagorie, vedeti ce mai citea Puskin in timpul exilului din Basarabia si de ce a blestemat pamantul asta sfant – vezi cearta cu Vorontov si studiul despre lacustele din Moldova.

  Dupa asta sariti ca arsi si meditati daca aveti sau nu dreptate.

 24. flowers_of_liberty

  Un banc: a fost odata un barbat care batea sotia si soacra in fiecare zi. Intr-o zi vine barbatul acasa mai spre dimineata, iar sotia si soacra-sa nu dorm. Ce e cu voi nebunelor? De ce nu dormiti? Te asteptam pe tine sa ne bati, ca de altfel nu putem dormi, raspund femeile.

  Asa si noi cu rusii, suntem majoritari, dar stam toata noaptea si-i asteptam ca sa vina sa ne spuna ce tre sa facem si ce nu trebuie, ca de altfel nu putem dormi.

  Noapte buna.

  Locul din capul mesei a fost dat in arenda pe o bucata de vreme, contractul a expirat!

  str. Puskin schimbata in str . Grigore Vieru.

 25. flowers, tare bancul. cred ca frantzuzica e batuta in cap tare de tot, altfel nu vad ce motive ar avea sa-l tot studieze pe Tzushkin ala sau cum il cheama. sa presupunem ca s-ar face un referendum si ne-ar intreba si pe noi, romanii din dreapta Prutului, daca vrem Unirea. ce ma sfatuiesti sa fac? pt oameni ca tine, ca d-na Pavlicenco, pentru idealurile Romaniei Mari, pt memoria lui Grigore Vieru sunt obligat sa zic DA. cand ma gandesc insa ca ar trebui sa devin concetatean cu astia care tot asteapta sa-i bata rusii in cap, cu astia care ma fac „jigodie ordinara” pt vina ca nu am chef sa-l citesc pe Lermontov, imi zic ca mai bine raman cu Romania mea mica, unde nimeni nu ne mai baga pe gat cultura cu forta.

 26. flowers_of_liberty

  Capul prea indelung plecat odata si odata incepe sa pasca iarba. Inevitabil.

  Iar hard.md e smecher, stie ce spune. Simte in spate poate cam departisor, dar simte alergarea inca a unui armasar de aceeasi rasa.

  Asa-i la alegeri, nu doresti inghesuiala pe pista, fii destept si pune la start un singur cal hranit la o singura iesle si la un singur grajd si atunci cand alergi ai o libertate aproape infinita, cuprinsa pe mai multe piste de alergare.

  Din cauza mobilizarii alolingvilor se va pierde Chisinaul, iar din cauza supraincrederii in fortele proprii, din cauza supraaprecierii persoanelor proprii si din cauza incapacitatii de a mobiliza moldovenii
  de catre unele partide-se va pierde si Moldova.

 27. flowers_of_liberty

  Hard.md daca iti place muzica, cauta si asculta noua piesa a Cleopatrei Stratan „Te-am intalnit”, versurile is tari de tot. Simple, dar totodata cu sens, ca si toata viata noastra din campaniile electorale.

 28. Ba boule pe nume Milka!

  Cultura inseamna instrainare, inseamna tradare.
  Ca sa fii cult, nu este suficient sa fii doar roman. Trebuie sa iei putin si de la englez, de la francez, neamt, japonez, etc

  Esti prost, prin urmare. Si bine ca nu e toata Moldova asa.
  Chiar imi imaginez cum or sa inceapa rusnacii sa bata moldovenii care vand mere la metroul din Moscova, pentru ca niste prosti vor schimbarea denumirii str. Puskin.

  Sa te vad cum latri atunci, vaca incaltata.

 29. Pentru Frantzuzica

  Eu nu sterg mesajele, in general, dar acest nivel al postarilor, mai ales ultimele ale dumitale, nu fac cinste nivelului vizitatorilor acestui blog. Daca nu respectati nivelul si mai veniti cu asemenea postari, le voi sterge.

 30. Doamna, dumneavoastra nu va face cinste trambitarea unei asemenea initiative de doi eurocenti.
  Si in genere, dumneavoastra va ganditi inainte de a posta ceva? Sau in goana asta nebuna de dinaintea campaniei postati tot ce va parvine de pe la diversi cocalari-internauti?

  Si pentru ca v-ati suparat atat de tare, dat fiind limbajul meu absolut natural, va recomand „Peripetiile soldatului Svejk”.
  In postfata, veti gasi un argument al lui Sveatoslav Hasek, pe care incerc sa-l reproduc: Calugarul Eustatiu scria despre sfantul Alois ca acesta a auzit o data un tanar slobozind niste aere. Si s-a ingrozit atat de tare, incat a inceput sa planga. Si a plans timp indelungat si numai rugaciunile adanci l-au scapat de aceasta mare grozavie.

  Hasek numeste oamenii de tipul dumneavoastra – „masturbanti ai falsei culturi”.

  PS: cuvintele astea, cu tot cu „nivelul postarilor mele”, se regasesc atat in DEX, cat si in folclorul urban al Bucurestilor si Chisinaului.

 31. Pentru Frantzuzica

  Daca dumneata vrei sa ii convingi pe vizitatori ca expresii gen „Ba boule pe nume Milka!”, „Esti prost, prin urmare”, „Sa te vad cum latri atunci, vaca incaltata” sint postari normale, eu asa nu cred. De aceea, insist, inca o data, sa fie pentru ultima oara. Nu ma interesaeza folclorul urban de la Bucuresti si Chisinau, cred ca dumneata ai misiunea sa postezi urit, ceea ce nu voi tolera. Eu nu stiu ce inseamna „cocalari” si nici nu ma intereseaza. Nu agreez acest ton si aceste expresii. Punct. Ramii pe alte bloguri, unde acest lucru este tolerat.

  Si inca ceva. Nu discutam despre ce idei si cine le are. Fiecare vine cu ce crede si oricine isi poate pune opinia. Numai ca frumos, elegant, chiar daca e foarte critica. Nu prin ton urit, care se simte din scris. Tonul urit folositi-l in familia voastra si in mediul unde mai sint din astia…

 32. Milcov este numele raului care pe vremuri statea granita intre Moldova si Tara Romaneasca si care a inspirat versurile lui Alecsandri „vin’ la Milcov cu grabire sa-l secam dintr-o sorbire”. am facut o scurta introducere culturala, cu riscul sa ii isterizez pe cei ferm convinsi ca instrainare si tradare inseamna cultura.
  daca rusnacii bat moldoveni la Moscova, acei moldoveni au o solutie: sa plece de acolo si sa revina in tara lor, ROMANIA, care se intinde de la Nistru pana la Tisa si de la Dunare si Mare pana in Carpati.
  iar daca numele unei strazi trebuie sa poarte nume de rusnac numai de frica de bataie, atunci vai de acel Zushkin care se mandreste cu asa nume de strada. nu frica trebuie sa decida, ci ratiunea.
  buna idee a avut cine a propus sa alegeti numele de strada: Vieru sau Dushkin. nu conteaza care dintre ei a fost mai mare poet, ca nu pe taramul literaturii se duce lupta si voi stiti asta foarte bine. asa ca nu va mai faceti ca nu pricepeti, lucrurile sunt clare: Vieru = ROMANIA, Rushkin = Rusia.
  voi, moldovenii din stanga Prutului, alegeti, ROMANIA sau Rusia. din frica sau din ratiune, dupa cum va dicteaza fiinta voastra interioara. dar daca frica va dicteaza, atunci tineti minte: noi, romanii, stim una si buna, in 1940, rusii ne-au luat ce era al nostru, ne-au luat pamantul Basarabiei. mai devreme sau mai tarziu, ne vom lua inapoi ce este al nostru. si cand noi, Romanii, vom fi stapanitorii de drept ai pamantului nostru stramosesc, atunci frica nu va mai fi, ci daca tot vorbim de poeti, sa ascultam ce ne-a lasat cu glas de sacru testament Poetul:
  Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
  Tinara mireasa, mama cu amor!
  Fiii tai traiasca numai în fratie
  Ca a noptii stele, ca a zilei zori,
  Viata în vecie, glorii, bucurie,
  Arme cu tarie, suflet romanesc,
  Vis de vitejie, fala si mindrie,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc!

 33. P.S. Doamna Pavlicenco, nu va mai bateti capul cu cine face tapaj de cultura, dar incurca grav nume de scriitori, precum si de romane. Autorul cartii “Peripetiile bravului soldat Svejk” se numeste Jaroslav Hasek, si nu Sveatoslav Hasek.

 34. Ah da, am gresit pt ca ma gandeam la un pianist rus. Tu, probabil, asculti numai piese interpretate de Dinu Lipatti. Ca el e roman. Richter e rus si nu merita.

  Da, sunt un nesabuit, am gresit!!!

  De ce-mi expui istoria nickname-ului tau?
  Si de ce-mi vii cu formulari de genul „voi, moldovenii”?
  Si ce postezi aiurea in tramvai versuri care nu au nicio legatura cu ceea ce discutam noi aici?

  Eu inteleg ca spatiul virtual este mare, da’ nici chiar asa!

  Vino cu argumente si explica-mi de ce ar fi mai proasta ideea inlocuirii denumirii bd. Moscova cu Gr. Vieru.

  Dupa aceea, vino cu alte argumente si spune de ce nu ar fi cultura instrainare. Unde au studiat pasoptistii, unde a studiat Eminescu, unde a studiat „tanara generatie”?

  Si esti cam bigot. Romanismul nu presupune negarea valorilor, chiar daca sunt de sorginte rusa sau paraguayana.

 35. Mai Frantzuzica, da inchide-ti „ambrazura” puturoasa ,ca deja esti de nesuferit, pacatosenie ce esti.
  Mai dute dracului si scrie pe alte „meleaguri”…
  D.Pavlicenco, faceti sa dispara aceasta „figura” jigoasa de pe blog cu toate comentariili dupa ea….

 36. intereanta dilema.
  sa alegem dintre Romania si Rusia.
  Romania este reprezentata de Milcov si altii ca el,
  Rusia de concetatenii nostri aloligvi
  Dintre un BOU RUMIN si un Rusnak, tot mai bine un rusnak.

 37. flowers_of_liberty

  Da avand si-un purcel la indemana alde tine ce alegi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *