Marti a avut loc, la Chisinau, prima sedinta a Consiliului de Coordonare al MAE-PNL, in vederea stabilirii strategiei participarii in comun la campania electorala. In perioada 2-13 ianuarie, PNL si MAE au avut diferite actiuni, in special negocieri cu unele formatiuni politice si cu reprezentanti ai societatii civile, conferinte teritoriale, sedinte ale Birourilor Permanente Centrale.
Astfel, MAE si PNL au avut o prima discutie cu Partidul Ecologistilor, pentru a examina posibilitatea participarii impreuna la alegeri. Fiecare partid si-a expus viziunile asupra perspectivei democratice in R.Moldova. Formatiunile vor relua dialogul dupa ce vor discuta, in cadrul organismelor colective, ofertele reciproce facute in cadrul primelor negocieri.
Birourile Permanente Centrale ale PNL si MAE au adoptat decizii cu privire la membrii delegati in Consiliul de Coordonare al MAE-PNL – un organism comun format din cite 8 membri de la fiecare partid, pentru dirijarea campaniei electorale, ce va adopta decizii pe marginea proiectelor si a propunerilor pregatite de staf.
In prima sedinta s-au discutat: mersul negocierilor cu alte formatiuni politice, pentru a se crea Lista unitatii nationale si pentru a se simplifica votul alegatorului proeuropean, Regulamentul Consiliului de Coordonare, aprobarea structurii stafului central si a persoanelor membre in acesta, pregatirea listei electorale, crearea stafurilor locale.
Deputatii MAE si PNL au adresat o interpelare Ministerului Justitiei si Comisiei Electorale Centrale pentru precizarea interpretarii, de catre aceste institutii, a unor prevederi din legislatia electorala si cu privire la partide. Este vorba, in special, de unele prevederi ce lasa loc pentru ca unii oameni politici sa declare ca nu exista mecanismul participarii in comun a unor formatiuni la alegeri, in conditiile cind legea interzice formarea blocurilor electorale.
Cconsiliul de Coordonare a stabilit ordinea de zi pentru sedinta urmatoare, ce va avea loc peste citeva zile.
Comunicat al SP al Consiliului de Coordonare al MAE-PNL
D-na Pavlicenco,care sunt obligatiile si functiile unei persoane,in cazul in care adera la partidul dumneavoastra?Eu cu prietenii mei vrem sa aderam la partid,dar vrem sa stim ce trebuie sa facem….facem agitatie electorala?
Pentru Shtefan:
In Statutul PNL, publicat pe site, sta scris clar ce obligatii si drepturi are un membru de partid. In afara de asta, sint functii in partid, care obliga la alte sarcini. Exista planuri d elucru, actiuni, in care ne implicam.
Iar in campania electorala totul e pe picior de razboi – ne ocupam de convingerea populatiei sa voteze pentru noi. Va asteptam sa discutam.
Pentru dna Pavlicenco
Dna Pavlicenco, eu cred ca propozitia „Iar in campania electorala totul e pe picior de razboi – ne ocupam de convingerea populatiei sa voteze pentru noi” este din domeniul „sinceritatii excesive” a DVS. Eu as fi spus ca in campania electorala membrii unui partid trebuie sa fie in stare de dialog cu electoratul si sa obtina increderea electoratului fata de partid. De ce?
Deoarece electoratul, ca si mine, s-a saturat de ” razboaie” si acest cuvint ma sperie. Deoarece, practic, s-a dovedit ca alegerile sunt chistigate de obicei ca in „razboi” – de cei puternici, care au bani multi, care stapinesc puterea cu orice pret, inclusiv resursele publice /bugetul si structurile finantate din buget/ s.a. Dar daca in continuare traim in cea mai saraca tara, este evident ca partidul de guvernamint a pacalit sau a indus in eroare, prin incompetenta sa ori cu buna stiinta, electoratul.
Partidele care au fost prezente in Parlament in acesti ani /in opozitie/ mare „brindza” tot nu au facut. Au facut ei ceva galajie, dar care este eficienta? Deoarece in Republica Moldova societatea civila /inclusiv partidele politice s.a/, pe de o parte, si organele de conducere in tara /Guvern, organe publice locale /inclusiv partidele politice /, pe de alta parte, mereu se afla in zona de conflict, si nu de dialog.
Toti au promis si promit in continuare o viata plina de belsug! In realitate ce au reusit sa asigure /din cele promise/ electoratului credul?
Scopul unor partide in continuare au rolul actorilor politici, care sa dezbine electoratul si totul sa ramana fara schimbare: puterea veche cu metode vechi de activitate, vesnica saracie si consecintele ei.
Este bine ca au venit din proprie initiava acesti tineri la sediul partidului, unde pot fi lamurite mai amplu aceste lucruri si mai putin „protocolar”… Eu imi aduc mereu aminte de „ce e scris cu penita – nu tai cu bardita”. Stiu ca si eu /si membrii partidului / fara frica si retineri va pot spune absolut tot ce cred in discutii directe si ca numai dialogul poate clarifica situatiile neclare.
Doresc sa stie si acesti tineri, si altii, care inca nu sunt angajati politic ci sunt indecisi in calitate de alegatori.
Eu sunt absolut sigura ca din toate partidele, pe care le cunoastem, PNL si MAE au facut o alegere buna de a uni fortele prin dialog /tot nu a fost simplu/, dar au lideri si membri convinsi ca schimbarea in tara poate avea loc, si nu de dragul schimbarii, dar de dragul destinului poporului, care nu merita aceasta soarta dezastruoasa. Aceste doua partide intrunesc si forte capabile sa aduca schimbarea. De aceea, incerc si eu sa fac ce pot si nu ma intereseaza personal oarecare functii sau beneficii pentru aceasta activitate civica. O zi buna in continuare!
Cu respect,
Alexandra Can, vicepresedinte al PNL
D-na Pavlicenco,dar cat costa cotizatia lunara?
Pentru Shtefan
5 lei.
Buna la toti, cele mai asteptate si mai dorite noutati ale acestor zile au fost pentru mine stirile despre situatia aprovizionarii cu gaze a Europei si despre situatia negocierilor dintre partidele mele favorite. Situatia cu gazoductele pare-mi-se nu e clara deloc, vom avea gaz, nu vom avea, cine stie? E clar ca Ucraina se lupta demn cu ursul iesit din barlog in plina iarna, e clar ca putem ramane in orice moment fara incalzire, e clar ca Moldova poate da ortul popii intr-un viitor apropiat in urma crizei financiare si dupa o eventuala criza continua a gazelor…
Dar mai avem de dus inca un razboi in acest an, razboiul electoral. Cine va castiga aceasta campanie si va guverna R.M., are toate sansele sa intre in cartile istoriei prin luarea unor decizii importante care sunt ca niste fructe malaiete si coapte gata de cules.
Asa dar, ce se mai aude cu PL-ul? Ca oamenii raman zapaciti in continuare incepand de la mos Ion care va vota cu comunistii, de la matusa Marioara care nu va vota in nici un caz cu comunistii, dar cu cine sa voteze? Da-i naibii pe toti ca-s toti niste minciunosi. Incepand de la domnul Vasile care va vota cu Urechianu fiindca asa i-a zis cumnatu sau care are un prieten care este lider al AMN in satul sau, incepand de la nenea Misa care a votat intodeauna cu PPCD si asa va face si pe viitor, incepand de la matusa Vera care a zis ca va vota cu PLDM fiindca Filat e frumusel si face concerte pentru oameni, incepand de la varu Vitalie care este student la Chisinau si care va vota cu PL, pentru Chirtoaca ca asa e la moda printre studenti, de acu si Tarlev a reaparut in vorba oamenilor, dar cu parere de rau, sincer, nu prea se aude ceva nici despre PNL si nici despre MAE. Ce mai faceti, multstimatilor? Doar negociati? Maine sunt alegerile. Filat e frumusel si organizeaza concerte, Chirtoaca e la moda, PPCD distribuie cate o tona de hartie pe saptamana, PNL si MAE- negociaza. Nu zic ca nu trebuie de negociat, dar mi-am spus anterior – vad pana la 1 decembrie 2008, apoi pana la 1 ianuarie 2009, apoi pana dupa sarbatori. Ce urmeaza? Asteptam pana la 1 februarie. Apoi…
Fara PL nu trece pragul electoral nici o lista cat de nationala nu ar fi… Cele 2-3% acumulate separat vor da mandate comunistilor, iar pe lista nationala comuna cu PL vor da 5-6 mandate nationale.
Chiar cate odata, incep sa pap informatia precum ca Pavlicenco tulbura mintile oamenilor. Liderii raionali ai PNL si MAE, daca nu sunt dintre aceea care sunt preocupati doar de benzina si de banii dati pentru alte cheltuieli – sunt in asteptare, sunt dornici de inceperea lucrului adevarat si nu de majorarea numarului de cereri de membru de partid si plimbatul prin sate cu gandul ca poate azi va gasi vreun om bun care sa accepte sa organizeze filiala sateasca la el acasa cu vinul si cu zacusca proprie. Iar oamenii ce zic? Sunt toti de acord, ca asa este la moldoveni, nu e frumos sa-i spui omului in fata si pe de-a dreptul, pentru ca ulterior sa faca asa cum socoate de cuviinta! Apoi cand castiga comunistii strigam ca cu ei au votat betivanii si prostii. Chiar Mihai Ghimpu mai scapa cate-o data astfel de afirmatii. Aceste afirmatii sunt niste pacate luate pe suflet… Oamneii de la sate au viata lor pe care putini dintre chisinaueni o inteleg, cu toate ca nu se recunoaste acest fapt prin motive de genu ca avem si noi rude la sat, ne-am nascut la tara etc. Ei si ce? Foarte putini dintre sateni vor accepta sa dezvaluie pe larg toate problemele cu care ei se confrunta. Aceea ca pensia este mica, ca gazul este scump si ca in sat e glod pana la glezne e foaie verde. Adevaratele probleme ale oamneilor raman cu ei, fiindca nu au incredere de acum nici in preot. Sunt excesiv in afirmatii? Credeti-ma ca asa este. Dar populatia de la sate este majoritara inca in R.M. Iarasi ajungem la intrebarea: Sunt prosti satenii cand voteaza cu comunistii? Eu zic ca nu. Fiindca Chirtoaca e la moda la Chisinau, Filat face concerte la raion, deaceaa ca in sat e glod, PNL si cu MAE negociaza… Nu va suparati nu am scris cu rautate fata de voi, dar cu rautate fata de sistem, care isi va face matinca si de aceasta data misiunea si isi va duce scopul pana la capat fugarind din R.M. cetatenii care au alte aspiratii decat celea care se reduc la niste salarii mici, dar care sunt totusi, mai cresti o gaina, un iepure, ce sa faci? Sau la posibilitatea de a mai avea un ban castigat prin alte metode decat cele prevazute de lege, sau la posibilitatea de a avea pen an zile de sarbatoare mai multe decat zile de lucru.
Nu vreau sa fiu pesimist, dar zi cu zi devin totusi pesimist, cred ca am probleme de sanatate… La revedere.
Nu sunt de acord cu flowers_of_liberty,. Cred ca si dinsul/dinsa stie ca sunteti foarte activi si in raioane. E foarte bine ca MAE si PNL negociaza – adica se lucreaza la toate nivelele.
Inceputul reprezinta jumatate din orice actiune. – Proverb grecesc
Ce mai au de negociat oare MAE cu PNL intre ele? Si cu Partidul Ecologist? Are oare cineva din ei altceva de ales? Inceputul reprezinta jumatate din actiune-sunt de acord suta la suta, inceputul reprezinta chiar mai mult, reprezinta temelia, reprezinta totul, dar daca temelia se construieste toata primavara si toata vara si toata toamna, fiind pusa sarcina ca casa sa fie gata pana iarna, atunci, doamna Ioana, cand construim restul? Ca doar casa imi este necesara si mie si DVS, ca de altfel inghetam afara, dar sa fim corecti si sinceri – constructorii politici de la noi isi fac casa mai mult pentru ei decat pentru noi, dar fie, accept sa avem si noi un locusor in ea mai la subsol, mai spre peretele cu mucegai si fara tencuiala, dar fie…
Dar imi este frica ca se face in alta parte o cu totul alta casa care sunt sigur ca se construieste bine merci conform tuturor tehnologiilor moderne si din cel mai calitativ material, noua propunandu-se casa care asa si nu se va mai face pana in iarna…
Ca apoi sa gustam din explicatiile precum ca nu a ajuns trupul Anei care trebuia zidita de vie in peretele care nici de cum nu se putea de scos la capat. Un perete doar a lipsit doar ca sa ajungem si noi in casa noua pana-n iarna…
Imi retrag neconditionat criticile aduse PNL si MAE privind negocierile. Dam si prin bara, dar nu-i nimic, golurile victorioase sunt pe aproape. Sa fim uniti si sa jucam cat mai mult in pase, fiindca politica ca si fotbalul este un joc colectiv in primul rand! Fortza PL, PNL, MAE, PE, FDRM – echipa de vis a anului electoral 2009!
Salaru = Lucinschi. acesta este chiar salaru in persoana untip dubios cu legatiri puternice la Lucinschi . Salaru mai este prieten si ruda prin alianta cu Dinu Mihail caruia ii sponsorizeaza ziarul Moldova MAre. Aceasta la pachet de interese cu Tcaciuc care lasa PL sa activeze nestingherit.
Pentru Ionel
Noi am abordat aceasta intrebare Dlui A.Salaru direct si am avut raspunsul lui direct si promt ca nu este nimic adevarat! Cum argumentezi ce scrii mai sus ? Sau ai auzit si tu in „maxi-taxi” ?
Privind in ochii lui Salaru in timpul discutiei nu am „prins” momentul nesinceritatii. Nu mi s-a prea intimplat sa nu „prind momentul de nesinceritate”…..Am discutat la subiect pentru prima data in viata cu Dlui si chiar mi s-a o persoana demna de respect.
Daca aveti argumente, comunicati-le. In caz contrar pentru mine veti fi trecut la categoria operatorului de zvonuri auzite in „maxi-taxi”, care nu este credibil. Si Dvs si altii ca DVS. Eu prsonal nu accept calificativile „agatate” din auzite persoanelor si nu cred in ele, ba chiar produc dezgust.
Nu va suparati, dar scriu ce ghindesc si cred.
Seara buna in continuare,
Alexandra can
„Am discutat la subiect pentru prima data in viata cu Dlui si chiar mi s-a o persoana demna de respect.”
Se spune ca impresiile inseala, insa este totodata adevarat ca felul in care se comporta persoanele in primele clipe ale contactului astfel se vor comporta una cu alta intotdeauna. Daca ati simtit ca puteti avea incredere in dl Salaru cred ca merita sa continuati discutiile cu PL si sa va incredeti in promisiunile de fuzionare.
Pentru Socolenco
Am „papat din fuga” cuvintul …”parut”. Ar trebui sa verific textele inainte de postare, dar nu dispun de timp.
„Daca ati simtit ca puteti avea incredere in dl Salaru cred ca merita sa continuati discutiile cu PL si sa va incredeti in promisiunile de fuzionare”
Dl Salaru inspira incredere, dar deciziile se adopta de catre organele imputernicite prin statut ale partidului.
Promisiunile conditionate de neparticiparea MAE si PNL la alegeri /inclusiv functiile/ nu ne intereseaza.
Avem nevoie de promovarea in parlament a celor mai puternici si devotati cauzei membri ai PNL si MAE.
Vom compara „capitalul uman” inaintat in listele partidelor dupa publicarea lor. Moldova este mica. Toti sunt la vedere…..
„Dl Salaru inspira incredere, dar deciziile se adopta de catre organele imputernicite prin statut ale partidului.”
Intruiesc si eu ca in PL deciziile se iau la consiliu ori la biroul permanent, mai stiu eu. Insa cred ca este foarte important ca exista o persoana din conducerea acestui partid in care va puteti increde. Poate cel mai important lucru.
„Avem nevoie de promovarea in parlament a celor mai puternici si devotati cauzei membri ai PNL si MAE.”
Da, inteleg acest asta. Sa vedem ce se primeste daca PNL si MAE merg cu lista comuna. Eu spun asa: este decizia acestor partide si trebuie sa si-o asume, adica sa nu dea vina pe partidele cu sanse daca pierdem alegerile si de data asta.
„Vom compara “capitalul uman” inaintat in listele partidelor dupa publicarea lor. Moldova este mica. Toti sunt la vedere…”
Da, cred ca PLDM va avea cea mai extra-pregatita echipa, dar cum spunea si dna Pavlicenco, ei au primari, dar nu si electorat. De fapt este parerea ei, vad ca sondajele ii tin in top.
Cred ca mai relevant in aceste alegeri este ratingul lui Dorin Chirtoaca care este pe pozitia II in top. In asta si consta avantajul PL, a cistigat primaria, iar Dorin este destul de bine cotat, lumea deja il cunoaste tot mai mult. In PNL si MAE la fel pot fi persoane bune, insa pe care lumea pur si simplu nu le cunoaste. Iata in ce consta dezavantajul.
Pentru Socolenco
Vom vedea. Nu mai este mult pina la alegeri.