In Grigoriopol, speranta ramine vie

img_0886.jpgimg_0882.jpgVineri, 9 ianuarie, a avut loc conferinta Organizatiei teritoriale Grigoriopol a Partidului National Liberal, la care au participat delegatii din partea organizatiilor comunale ale filialei teritoriale. Locuitorii din zona transnitreana au avut si ramin cu problemele care, asa cum au aratat cei opt, ori chiar zece ani de guvernare comunista, nu apuca sa ajunga in atentia prioritara a guvernantilor comunisti. De fapt, zona transnistreana, ca si Republica Moldova in intregime, ramine o moneda de schimb in jocul intereselor marilor puteri, fara de care problema transnistreana nu poate fi rezolvata si trupele rusesti nu pot fi retrase. Membrii PNL din Grigoriopol au vorbit cu durere despre faptul ca, in toti acesti ani, in pofida implicarii continue in viata politica, in speranta ca se va obtine reintregirea R.Moldova, zona ramine in afara vizorului guvernantilor de la Chisinau. Adeseori, sau chiar in mod constant, Puterea comunista de la Chisinau trateaza problemele existentiale ale transnistrenilor ca ale unor ce nu fac parte din interesul general al statului, ca ale unor cetateni straini de prioritatile Chisinaului.

La conferinta au participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Alexandru Gorgan, Secretarul General, Eleonora Cercavschi, membru al BPC, Alexei Mocreac, presedintele OT Grigoriopol, membru al Delegatiei Politice Nationale a PNL, Victoria Frantujan si Iurie Gavrilasenco, membri ai conducerii OTNL.

img_0893.jpgVitalia Pavlicenco, Alexandru Gorgan si Eleonora Cercavschi s-au referit la activitatea national-liberalilor desfasurata pe parcursul istoriei recente, din care fac parte mai multe eforturi: initiative depuse in Parlament privind anularea Memorandumului moldo-rus din anul 1997, care a acordat regimului separatist de la Tiraspol dreptul de activitate economica independenta externa, ce a subminat continuu integritatea R.Moldova, anularea Acordului de incetare a focului din 1992, care ar insemna dizolvarea Comisiei Unificate de Control si plecarea trupelor de pace, in locul carora ar trebui sa vina o misiune de observatori internationali, propunerea de a se organiza audieri in Legislativ in problema Transnistriei, initiative legislative de acordare a pensiei pentru copiii ai caror parinti au decedat urmare a ranilor suportate din cauza razboiului de la Nistru, obtinerea unui document al AP NATO privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor rusesti din R.Moldova si Georgia, audieri in cadrul Fractiunii parlamentare privind problemele scolilor din Transnistria si alte probleme ce nu sint rezolvate de Puterea comunista, interpelari privind sitiuatia scolilor de limba romana din Transnistria, intilniri si prezente in localitatile nistrene pentru documentarea asupra situatiei reale, care inseamna incalcarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale oamenilor, aducerea investitiilor pentru a se crea locuri de munca, insistarea, in fata conducerii Parlamentului, pentru a primi, la sfirsit de an, pe copiii din Transnistria, care sa aduca mesajul conationalilor nostri, ce nu au liberatea de viata egala cu cea a locuitorilor de pe malul drept al Nistrului.Conducerea PNL a facut o analiza a situatiei social-politice din R.Moldova si a adus pozitia PNL privind necesitatea unirii eforturilor formatiunilor democratice si nationale pentru a obtine in viitorul Parlament o majoritate capabila sa transforme Occidentul in aliat sigur, ferm si eficient al R.Moldova in rezolvarea problemelor de importanta majora in contextul constant geostrategic nefast din jurul celui de-al doilea stat romanesc. Conflictul ruso-ucrainean al gazelor face parte din lupta intereselor geopolitice, Rusia continuind sa aplice santajul energetic statelor postsovietice care vor sa se rupa din sfera de influenta rusa. In exact momentul desfasurarii conferintei a venit stirea ca au fost deconectate gazele pentru Grigoriopol.

Delegatii la conferinta au promis sa se angajeze in propagarea valorilor democratice, a valorilor liberale, a aspiratiilor nationale in rindul alegatorilor, care nu trebuie sa-si piarda speranta in bine, pentru ca acolo unde oamenii sint uniti, si Dumnezeu e alaturi de ei.

Conferinta a confirmat conducerea OT Grigoriopol, condusa de Alexei Mocreac, completind-o cu persoane alese in functia de vicepresedinti: Svetlana Jitariuc, Gheorghe Cucos, Vladimir Celcinschi, Ludmila Tirbu, Alexei Josan, precum si tinarul Andrei Grigorjevschi, toti devenind, din oficiu, membri ai Biroului Permanent Teritorial al OT Grigoriopol.

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
  1. Daca R.Moldova este pamint romanesc si Transnistria de jure o zona moldovenesca, apoi Griroriopol tot este oras romanesc?
    Ati incercat sa le spuneti asa ceva celor cu care va-ti intilnit?
    Probabil ca sunt cu totii nerabdatori de a fauri unirea.
    La Grigoriopol peste 80% sunt pentru unirea cu regatul.
    PS.
    Poate totusi ati fost in Dorotcaia, Dubasari dar nu la Grigoriopol?

  2. Pentru hard MD

    Data viitoare, cind plec la vreo conferinta, va iau cu mine, doar exprimati-va dorinta.

  3. Salutari calduroase d-voastra si sotului d-lui Pavlicenko de la fostul student USM, facultatea limbi straine (1994).Va sustin si va stimez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *