La 23 decembrie curent, In Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor a avut loc o masa rotunda cu genericul „Lista Nationala si alegerile parlamentare”, organizata din initiativa Societatii Civile, reprezentata de Forul Democrat al Romanilor din Moldova.
Nicolae Dabija, presedinte al FDRM, a mentionat, printre altele: „Fiind impreuna, partidele noastre pot obtine mai multe voturi decat prezentandu-se flecare cu lista sa la alegerile parlamentare de la anul. In contextul unor falsificari de proportii, pe care guvernarea le-a pregatit de pe acum, prezenta la scrutin pe o singura lista a formatiunilor de orientare democratica si nationala devine o necesitate vitala. Daca se va reusi izolarea comunistilor, acestia ar putea ramane la aceleasi 20% ale lor. Lista Comuna, idee lansata de FDRM, inseamna un castig garantat de catre fortele democratice la alegerile din primavara”.
Petru Soltan, academician: „E necesara constituirea unui „guvem din umbra” al partidelor noastre. In acest context devine valabila elaborarea unui algoritm de coagulare si colaborare a fortelor democratice”.
Ion Ungureanu, ex-ministru al Culturii si Cultelor: „S-au lansat multe sugestii. Dar noi vrem solutii. E necesara crearea unui Centru Coordonator, care sa-i trezeasca pe acesti boiernasi cocotati in fruntea unor partide, care vad numai peisajul de sub nasul lor, care se si declara invingatori in viitorul scrutin. Liderii trebuie convinsi si chiar siliti sa colaboreze si sa se uneasca. Am impresia ca noi, basarabenii, am pierdut cel mai important simt: simtul pericolului. Ar trebui sa cautam solutii si sunt convins ca impreuna le vom gasi”. (Tot aici este plasata in format audio, interventia dlui Ion Ungureanu)
Haralambie Moraru, scriitor: „Lista Nationala se face nu pentru partide, ci pentru Basarabia. Interesul national trebuie sa fie superior interesului de partid”.
Andrei Strambeanu, scriitor: „Toti ma intreaba: cu cine sa vortam?” Le zic: cu Lista Nalionala. Dar unde-i? – intreaba ei. Necastigarea alegerilor de catre democrati o calific tradare”.
Roman Mihaies, presedintele Asociatiei de Aparare a Drepturilor Consumatorilor: „Sondajele indica 40% de indecisi. Ei vor decide destinele viitoarelor alegeri”.
Petru Grozavu, presedintele Asociatiei „Dunarea si Marea”: „Strategiile electorale pentru 2009 nu sunt, din pacate, elaborate la Chisinau, ci in alta parte. De aici si nedorinta partidelor de a colabora. FDRM trebuie readus in prim-planul vietii publice. El sa alcatuiasca acea Lista Nationala, capabila sa scoata republica din acest marasm politic, economic si moral”.
Mihai Moraras, redactor-sef al publicatiei „Universitatea”: „Interesul national trebuie sa stea la baza activitatii noastre. In Europa putem intra doar prin Romania”.
Aurel Benu, profesor, membru al FDRM: „Se creeaza impresia ca partidele intra si in acest scrutin cu lectia neinvatata. Vin din sud, unde am avut zeci de intalniri. Toata lumea imi spune: „Uniti-va!”
Anatol Petrencu, presedintele Miscarii Actiunea Europeana: „MAE a aparut ca o reactie la ceea ce sa intamplat la 4 aprilie 2005. Partidele pentru care am votat au trecut neconditionat in tabara lui Voronin. Actiunile lui Rosea si ale altor „democrati” au descurajat electoratul national. Putem schimba situatia in Republica Moldova doar coalizandu-ne fortele. Trebuie sa ne unim in jurul ideii nationale”.
Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal: „Diferenta dintre noi si Rosca e ca el ii vrea pe comunisti in Parlament, iar noi nu. Partidele nationale nu sunt puternice pentru ca nu au surse financiare. Dar mesajele pot face ceea ce nu pot face, pe alocuri, banii. Voronin vrea ca in viitorul Parlament sa nu fie nici un roman. Va reusi numai daca nu vom fi uniti”.
Andrei Dumbraveanu, vicepresedinte al Partidului Ecologist: „Lista Unitatii Nationale e necesara. Comunistii vor stimula firimitarea partidelor, ca sa nu obtinem majoritatea in viitorul Legislativ”.
Alexandra Can, vicepresedinte al PNL: „Va trebui sa indemnam alegatorul ca de asta data sa voteze si cu capul. E foarte necesara informarea corecta a acestuia”.
Constantin Lazar, presedintele Asociatiei Cetatenilor Romani din Republica Moldova: „Lansarea Listei Nationale poate fi lansare de proiect politic. Liderii partidelor ar trebui sa se uneasca In turul interesului national”.
Nicolae Rosca, vicepresedinte al MAE: „Prezenta membrilor unor diverse partide pe o singura lista e rezolvabila din punct de vedere juridic. Important e sa se doreasca acest lucru”.
Mihai Patras, profesor universitar: „Sa dam semnalul ca Lista se creeaza. Sa-i zicem Lista Unitatii Nationale”.
Anatol Marin, membru al Hyde Park: „E important sa fie implicati in actiunile noastre cat mai multi tineri”.
Ion Buga, secretar general al FDRM: „Unificarea fortelor e dictata de o realitate: 60% din electorat vrea unitate, sustinand ideea Listei Nationale”.
S-a decis sa fie organizate si alte mese rotunde, initiate de FDRM, cu participarea liderilor de partide democratice si a reprezentantilor Societatii Civile din Republica Moldova.
Cor. „L.A.”
Da, mi-a placut mult discursul Dlui Ungureanu. Si are dreptate! Daca Forul l-a sustinut pe D.Chirtoaca in alegerile locale cum se putea ca Dorin Chirtoaca sa mearga contra presedintelui Forului si sa sustina un alt candidat Tomac-fecior de SIS-ovet?
Este foarte important chit de consecvent va fi Forul in sustinerea sa de mai departe a PMAE+PNL+PE/partidul ecologistilor/ in tratativele cu PL, PLDM si AMN .
Este interesant si cum vor reactiona PLDM, AMN si PL la initiativa Forului cu privire la unificare partidelor si participarea lor pe o lista comina la alegerile parlamentare.
Este interesant si daca Forul cu adevarat doreste unificarea fortelor politice sau urmaresc si ei un scop pentru sine cum ar fi includerea unor neafiliati politici pe listele unificate? Interesant….Si daca da, v-or negocia persoanele sale in detrimentul Partidelor, care primele au decis si au acceptat Forul ca si reprezentant al societatii civile sa poarte aceste negocieri ? Ori vor uita de toti si vor folosi mandatul pentru negocieri in favoarea sa ?
Vom trai si vom vedea.
Atita timp cit aceste discutii au aparut abia acum cind este prea tirziu imi par cam dubioase. De ce aceste intilniri si discutii nu au aparut chiar dupa 2007? Acum pur si simplu este prea tirziu.
Pentru Socolenco
Mai bine mai tirziu dechit niciodata.
Mai bine sa vedem cum vor demara mai departe aceste intentii.
Intrucit acum nu sunt acceptate blocurile politice o lista nationala poate fi realizata doar daca toata lista nationala va fi pe lista unui partid. AMN inca mai demult a anuntat ca este gata sa mearga la lista nationala, insa conditia este ca sigla acestei liste sa fie soarele. Este clar ca ei urmaresc doar scopurile lor obscure, pentru ca in asa caz este evident ca aceasta lista nationala se va farimita dupa alegeri ca si in 2005. Eu cred ca asa ceva nu mai putem permite.
Pentru Socolenco
Eu cred, ca teoretic putem permite, dar practic nu poate avea loc. Conditia ar fi urmatoarea: sa dispara din liste toti compromisii si sa cedeze locul necompromisilor bine pregatiti profesional, care poseda calitati de lider si sunt pregatiti/ in plan profesional/ sa implementeze reformele necesare.
Este important ca noua clasa politica sa fie compusa din personalitati, care niciodata nu au pus interesul personal mai presus.
Sa nu fie implicati in acte de coruptie.
Fiecare pretendent admis pentru a fi ales sa corespunda cerintelor necesare.
Oare nu exista 101 persoane, care sa corespunda acestor criterii si sa doreasca sa aduca schimbarea in aceasta tara ?
Eu inteleg, ca ar fi bine sa fie asa, dar stiu, ca nu va fi. Din motiva bine cunoscute.
Oricum eu pretind la schimbarea la fata a clasei politice si daca va fi cazul imi voi expune punctul de vedere ori de chite ori voi fi intrebata sau voi avea ocazia. Sper ca „votuletul” meu sa aiba mai multe „verisoare”.
„Conditia ar fi urmatoarea: sa dispara din liste toti compromisii si sa cedeze locul necompromisilor bine pregatiti profesional, care poseda calitati de lider si sunt pregatiti/ in plan profesional/ sa implementeze reformele necesare.”
Vica, asta este prea idealist. Tu nu ai auzit ce propunea Braghis in caz de unificare a opozitiei: cica sa nu fie doar unificarea potentialelor partide care pot pretinde ca ar trece pragul, dar sa fie incluse toate cele vreo 30. Este clar ca nu este nici un sens sa facem o lista compusa din toate ramasitile de partide care poate nici nu exista cu acte in regula, ci doar pe hirtie. Este o capcana si capcaunii de politicieni li se pare ca mai pot manipula cu masele, insa gata nu le mai merge atit de usor. In 2009 toti la lada de gunoi! Avem nevoie de tineri bine pregatiti care sa lucreze sincer pentru acest popor si nu pentru buzunarul lor.
Stiu, ca este prea idealist. Dar eu mereu am pretins la ceva chit se poate mai aproape de foarte bine.
Daca ar fi sa aleg eu parlamentul, ar fi chit se poate de profesionist si necorupt, dar povestile sunt bune pentru copii.
Oricum trebuie sa ne straduim sa fie alesi cei mai buni.
Spune-mi si mie, tu stii cumva un blog, pe care se poate discuta cu Chirtoaca si alti politicieni la direct? Ma mai uit chite odata pe blogul lui Filat, dar am scris chiteva mesaje, care nu au fost publicate si nu mai intru acolo. Si mesajele mi se pareau obisnuite.
Dorin Chirtoaca se gindeste sa-si deschida blog, insa acum pare prea ocupat pentru asta, doar stim cite bete in roate ii pun comunistii in Primarie.
Probabil dupa alegerile din 2009, daca vor fi cistigate de liberali, atunci la sigur isi va face blog si ne va povesti multe lucruri despre ce a facut si face pentru a-i reusi. Daca nu vor cistiga partidele liberale, atunci probabil se va pune mai serios pe munca, pentru ca betele in roate oricum nu vor mai putine, poate chiar mai multe.
Pentru Socolenco
Spune-mi si mie de unde stii sau unde ai citit ca Dorin Chirtoaca se ghindeste sa-si deschida blog ?
Undeva pe blogul lui Tudor Darie mi se pare am citit asta, ei i-au propus sa-i faca blog lui Dorin asa cum i-au facut dnei Pavlicenco.
Pentru Socolenco
Pacat ca nu si-a facut….