Mesajul lui Mircea Popescu, ex-presedinte al Consiliului Mondial Roman, legat de cazul “CMR, Nicolae Dabija si Nicolae Popa”

Chiar daca sufleteste si principial, verticalitatea si proromanismul lui Dabija imi sunt foarte apropiate, l-am sustinut pe Eugen Tomac, ca tanar pe care-l promovasem in 2004 in Biroul Director al CMR, bazandu-ma, in apreciere, pe activitatile lui in directia integrarii tineretului basarabean la viata si cultura romaneasca, tanar, care am sperat sa duca mai departe flacara romanismului. In acest moment, sunt oarecum contariat, deoarece, in faza actuala, campania lui accentueaza apartenenta sa partinica concomitent cu o aparenta indepartare de la principiul prounionist.

 

Am ramas realmente uimit citind pozitia exprimata de Nicu Popa, prin care Nicolae Dabija era desfiintat si ca om, si ca patriot roman. Sunt sigur ca dl.Popa a facut o confuzie pe care cred ca o regreta sincer.

 

Nefiind astazi membru al CMR, nu pot avea nici o pozitie, dar parerea mea, poate gresita, este ca Biroul Director al CMR ar trebui sa dea o dezmintire, sa certifice alegerea lui Nicolae Dabija la congresul CMR din 2005 de la Iasi ca membru de onoare in Biroul Director al CMR. Este un gest de fair play si restabilire a adevarului, singurele fata de care CMR-ul nu trebuie sa faca rabat, indiferent de simpatiile personale politice ale mebrilor sai.

 

Nu trebuie pierdut din vedere ca actiunile singulare ale CMR fara FDRM devin fara importanta in Basarabia si ar fi nu numai gresit, dar profund daunator ca organizatia sa se dezica acum de intelectualitatea basarabeana pro-romaneasca dand un semnal negativ fortelor antiromanesti.

Fara respectul pentru adevar, CMR si-ar pierde credibilitatea.

 

De asemeni, cred ca singura activitate a CMR in sustinerea romanismului in Basarabia trebuie sa fie nepartizana si numai de colaborare cu organizatiile societatii civile de dincolo de Prut, eventual de cooperare cu acele forte politice, care impartasesc aceleasi idealuri.

 

Mircea Popescu,

ex-presedinte al CMR

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Cand munce pentru CMR, Tomac era bun, acum ca nu este cu PSD-istii duimneavoastra va creeaza semne de intrebare ?

 2. Da poate cineva sa-mi explice ce mai este si asta Consiliul Mondial Roman?! Suna tare pompos dar am impresia ca e un ong prapadit care-si da aiere. Votati-ma pe mine! Pe mine ma sustine Consiliul Intergalactic Roman. Sunt cel mai tare!

 3. Gheorghe…Nu te votez! Cine esti tu Gheorghe? vreun candidat prapadit care-si da aere? Te crezi cel mai tare?

 4. DA dar spre regret acest consiliu a pompat si valuta in buzunarul lui roska….+++la toate disparitia lui kubrik –ov avea acelas scop , de a stoarce bani pe toate caile de la ROMANII DE PRETUTINDENI …. DACA –logic dupa ce milionul de dolari na fost pompat in buzunarul santajistului roska acet individ a facut totul deschis pentru a sprigini coloana a cincia din basarabia !!!

 5. DA dar spre regret acest consiliu a pompat si valuta in buzunarul lui roska….+++la toate disparitia lui kubrik –ov avea acelas scop , de a stoarce bani pe toate caile de la ROMANII DE PRETUTINDENI …. DACA –logic dupa ce milionul de dolari na fost pompat in buzunarul santajistului roska acet individ a facut totul deschis pentru a sprigini coloana a cincia din basarabia !!! –CA RAZBUNARE { SA VEDETI CINE SUNT}

 6. Pentru Basarab

  Nu prea am inteles ce a facut Eugen Tomac pentru CMR. Dar nu trebuie sa spuna Nicu Popa sau altii ca Dabija nu a fost ales membru de onoare al Biroului Director al CMR. De ce vrea cineva sa costige prin minciuna si murdarire? Despre cine a muncit si cine nu in CMR e inca mult, prea mult de vorbit.

 7. Pentru Gheorghe

  Privind CMR trebuie sa cautati pe Internet si veti gasi multe si marunte. El reuneste romanii, in special din diaspora, care doresc sa ajute si basarabenilor, dar, este adevarat, uneori, prin grija lor excesiva, ne cam „stranguleaza” si ajungem la situatii la care am ajuns acum.

 8. Pentru Nicolae

  Dumneata definesti corect lucrurile.

 9. Am stat pana acum si nu am comentat.

  Am avut nevoie de un moment de liniste pentru a pune cap la cap evenimentele petrecute in ultima saptamana!

  Concluzia mi-a fost urmatoarea:

  1) Evghen Tomac – nu este cel ce ne este prezentat.

  2) Este arhi-evident ca ca EUtv, Moldova 1 si Moldova Suverana l-au favorizat DOAR pe dansul.

  3) Unicul care a avut acces la publicitate in transportul public si pe strazi a fost Tomac.

  4) Desi i-au cantat osanale si Moldova 1 si Moldova Suverana – Tomac nu a zis nici da nici ba! s-a facut ca plaua si a avut tupeul sa zica ca nu a auzit nimic.

  5) Intrebat din ce bani si-a cumparat casa de 100 000 de euro la Bucuresti si masina de 18 000 – s-a facut ca ploua. (sunt fonduri supte de la proiectele pentru romanii de pretutindeni)

  6) Intrebat daca socru-sau este angajat cu carte de munca la Serviciul de Informatii si Securitate a RM (SIS) s-a facut ca ploua.

  7) Intrebat daca a fost membru al Noii generatii PPCD si cand s-a vazut cu Rosca ultima oara – s-a facut ca ploua.

  Dragii mei basarabeni, moldoveni, romani si in general oameni de buna credinta:

  Eugen Tomac este cea mai mare farsa jucata in fata acestei bucati de neam de la caderea URSS incoace. S-ar putea compara doar cu actul de inalta tradare comis de PPCD si Rosca in 2005.

  Nu mi-am imaginat ca voi ajunge sa prind timpurile cand un basarabean va fi ales pentru a ne prezenta interesele in Parlamentul Roman.
  S-a intamplat si asta!

  Ni s-a intredeschis usha libertatii si imediat ne-a fost aruncata o papusha cu numele Tomac.

  Sincer sa va spun, nu sunt rasist sau ceva de acest gen dar daca am ajuns noi moldovenii de la Est de Prut in numar de 4 milioane sa nu gasim nici un creier demn sa ne reprezinte in Parlamentul de la Bucuresti – atunci eu ma dezic de ce ma leaga de aceasta natie toromaca.
  O natie care nu a fost in stare sa identifice o persoana interpusa ce face jocul PPCDului cu atata deschidere – nu merita sa mai existe.

  Imi bag piciorul si nu ma mai identific ca basarabean din Modova pentru ca este echivalent cu ati spune ca esti handicapat sau cum se mai spune prin zona – toromac!

  O natie care din 4 milioane (cea mai numeroasa diaspora romaneasca) nu a gasit sa aleaga doar UNUL demn si s-a legat de un altul din Ucraina (fie el de unde o fi sau din Timoc, Bucovina, Albania) este o natie care merita sa raneasca balega si sa faca tizici si sa fie frecata de titi slavii pentru ca o merita.

  O natie care dupa 18 ani de Independenta nu a reusit sa produca nimic mai bun decat un Tomac din Ucraina, legat de PPCD, minciunos si cu socru la SIS-ul lui Voronin – trebuie nimicita. sau autolichidata.

  Veti ramane doar cu promisiunile si textele plangacioase bocite de Tomac. mai mult nu meritati. Va vor purta cu promisiunea pana ce veti uita cine sunteti si de ce mai traiti.

  Cetatenii romane veti vedea la Pastele Cailor iar Tomac isi va cauta linistit de treaba pana la adanci batranete gandaindu-se la voi ca la o natie de boi care l-a aburcat in Parlamentul RO.

  Pentru naivii ce mai cred ca nu stiu cine se gandeste la ei.

  Dragii mei, lumea de astazi este una egoista !!! inclusiv cea de la Bucuresti! NU veti obtine NIMIC pe degeaba! nici o cetatenie. vor pastra ritmurile de azi si se vor solutiona toate cererile in 300 de ani. Va convine?

  Drepturile si libertatile se dobandesc prin lupta! prin procese si initiative curajoase! Aveti nevoie de un luptator aprig si neinfricat si nu de un marlan plangacios, minciunos si sustinut de Iura Rosca (Iuda)!

  Ganditi-va de 200 de ori si apoi VOTATI.

  Nu va spun ce, dar va spun ORICE numai nu TOMAC!!!

  Traiasca natia si patriotii !!!

 10. In ce sens va „stranguleaza ” CMR-ul? Doar sunteti reprezentanta pe Basarabia a CMR-ului. Ce inseamna asta ca atunci cand ati avut nevoie de ei (si in special ma refer la Dl. Popa, ca el este cel vizat de Dvs.) v-a fost bine, iar acum cand nu-l sustine pe Dabija, gata va stranguleaza. Mischto! Eu nici mai mult, n-am inteles ce a facut Dabija pentru Basarabeni, ca membru de onoare al CMR, daca Dvs. va intrebati ce a facut Tomac pentru CMR. A, ca-i place lui sa aiba in CV si acest titlu, ok. Ii acordam si titlul de membru de onoare al Academiei din Bhutan, ca si de acolo trebuie sa primeasca voturi (Bhutanul intrand in acelasi colegiu cu Basarabia, asta daca Domnul Poet nu stia; pentru ca asa am inteles de pe Unimedia din raspunsurile domniei sale ca el va reprezenta doar Basarabia).
  Si nu cred ca joaca curat in aceste alegeri din momentul ce-i suna pe profesorii mei si le cerseste votul, sau inchiriaza autocare pentru a transporta oamenii din sate. Poate imi spuneti si mie de unde are „saracul poet” bani pentru aceasta campanie?

 11. Posibil ca lucrurile au evoluat cam asa:
  Domnul Dabija a afirmat intr-o imprejurare oarecare ca este membru de onoare a CMR, adversarii domniei sale mi-au cerut informatii
  iar eu fiind in necunostinta de cauza i-am rugat sa astepte cateva zile, timp in care le voi raspunde.
  ( vezi raspunsul meu dat domnului Sharon in ziua de 24 si redata de mine pe
  Daca domnul Dabija din momentul in care i s-a oferit membria de onoare ar fi activat intru-un fel sau altul cu Organizatia , si-ar fi onorat oferta printro semnatura pe vre-un protest oarecare al CMR, ar fi fost imposibil sa nu-mi amintesc, asa……
  lipsa prezentei reale a domniei sale in viata organizatieie m-a detrminat sa fiu sceptic.
  Practic nu-mi aminteam.
  Acum cand doamna Pavlicenco prin publicare aarticolului respectiv a contribuit la restabilirea adevarului, mi-am facut .
  Da, intr-adevr domnului Dabija i s-a oferit membria de onoare pe care din pacate nu si-a onorat-o.

 12. Pentru Gregory Lemarchal

  Ne stranguleaza pentru ca nu cunosc prea bine situatia de aici si ne judeca de la distanta, dupa care parca vor s ane ajute, dar mai curind ne creeaza probleme. Eu nu am avut nevoie de ei niciodata, am acceptat functia si am dus de doua ori oameni la congrese, cu cheltuiala mea de drum, doar pentru ca am vrut ca lumea noastra sa vada ca cine se intereseaza de ei, sa ii mai incurajez, sa le mai deschid perspectiva. Dar fara basarabeni nu avea sa aiba loc nici un fel de congrese CMR – asta o stie toata lumea.

 13. Pentru Neculai Popa
  Stimate Neculai Popa,
  Daca Dvoastra activati la LOS-ANGEJES si nici dracu nu mai stie ce mai faceti altceva, dechit mai veniti in Moldova si Romania / la rude si prieteni/si mai faceti ceva cheltuieli , pe care vi le returnati , prezentind cecuri si rapoarte de cheluieli la Departamentul Romanilor de pretudindeni…
  Oare din 2005 si pina acum nu mai tineti minte ?
  Poate fi, doar totusi aveti o virsta…
  Puteti dovedi, ca l-ati invitat pe Dabija la careva activitati si a refuzat ?

 14. se pare ca dracu pentru a se face prezent inventeaza fapte si returnari laDRRP.
  Nu obisnuim sa trimitem invitatii de teama sa nu fim refuzati, cei care vor sa faca ceva ni se alatura.

 15. Pentru Niculae Popa.
  Ati ramas multumit de marile „actiuni” a fratilor nostri, care sunt destul de bogati in oameni cu trecut tumultos si putregai comunist.
  Oare anume Nicolae Dabija este persoana, de care sa-si bata joc securistii lui Tomac? Acum, dupa excluderea lui Dabija din consiliul Director a institutului……nu mai am nicio indoiala, ca TOMAC este un fecioras de CGB-ist si se doreste sa fie facut mare si puternic. „Diavolul” nu doarme.
  Si DVS , Niculae Popa, ati venit tocmai din America sa-i provocati pe toti impotriva acestui Om , Nicolae Dabija, care va fi in continuare un bun Roman ?
  Mie imi este rusine pentru DVS si sila de ce ati facut.
  Nu putea fi gasit un alt mercenar ?
  De ce v-ati dat convins sa veniti?
  Cum puteti spune, ca nu stiati de N.Dabija, ca este Romin si ca a fost ales cu aplauze in calitatea de presedinte de onoare al CMC ?
  Spuneti, ca nu si-a onorat functia onorifica ?
  Puteti spune si ce functii statutare are presedintele onorific? Si pe care dintre ele nu le-a onorat ?
  Si de cine aveati teama sa nu fiti refuzati?
  Cine va solicitat vre-o data sa trimiteti invitatii?
  Credeti, ca ONG-ul DVS mentine romanismul in Moldova ? Nu, dli Niculae Popa. Si nici Tomacii nu sau ghindit mai mult ca Uniunea Scriitorilor de la noi.
  Sa ne revedem chindva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *