TIMPUL, 27 octombrie – Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL: „Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate”

Nascuta la 29 octombrie 1953 in satul Grinauti, Balti. Mama a fost invatatoare de romana si franceza, tata (ucis cu patru luni inainte de a se naste a doua fiica) – invatator de istorie si matematici. A terminat cu medalie de aur scoala medie, iar la 16 ani e admisa la Facultatea de Limbi Straine a USM. In anul patru pleaca in Cuba, unde sotul Sergiu este chemat sa-si satisfaca serviciul militar. Acolo i se naste fiica Beatriz. Revenita acasa, incheie studiile si se angajeaza la revista „Limba si Literatura Moldoveneasca”. Au urmat Editura „Stiinta”, apoi ATEM, unde a gasit-o Independenta, apoi Agentia „Moldova-pres”. Impreuna cu Vlad Pohila, a editat cartulia „Sa citim, sa scriem cu litere latine”, aparuta cu doua zile inainte de 31 August 1989. In 1994 devine redactor-sef al ziarului de succes „Mesagerul”, pe care-l conduce patru ani. In 1998, devine deputat de PFD, formatiune liberala. In 2001, e invitata la PNL. „Celor care ma acuza ca sunt traseista in politica le spun ca a fi traseist inseamna azi sa fii crestin-democrat, maine comunist, poimaine social-democrat, apoi sa o iei de la capat. Eu am fost si am ramas liberala, de centru-dreapta – si in PD-ul condus de Gheorghe Ghimpu, care a fuzionat in PFD, si in PNL-ul cu care am mers in toate unificarile, reajungand in PNL”. E vorba de Vitalia Pavlicenco, cea mai zbuciumata femeie din politica moldoveneasca si care face peste doua zile 55 de ani…

 

Sorina Stefarta

 

– Doamna Pavlicenco, am aflat ca sunteti in negocieri cu alti colegi liberali, in perspectiva alegerilor. Nu va intreb ce discutati, ci cum discuta o femeie-politician cu o majoritate politica intruchipata de barbati?

 

– Nu ne cramponam de femei-barbati, ci ne gandim ca 2009 este un an extrem de important – se incheie doua cicluri comuniste si se fac zece ani de cand PCRM guverneaza. Pentru ca, de facto, comunistii au preluat puterea in 1999 cand, aliindu-se cu pepecedisti si cu unii „lucinschisti”, au rasturnat Alianta pentru Democratie si Reforme. Si ei ar trebui sa raspunda pentru ce au facut in zece ani. Afirmatia ca, pana in 2001, RM a fost condusa de democrati este un fals vehiculat cu iscusinta de actualii guvernanti. Singura guvernare democrata pe care ne-o putem asuma sunt cele noua luni ale cabinetului Sturza. Dupa rasturnarea guvernului ADR s-a intrat in declin. Acum, in pragul lui 2009, vedem ca declaratia din chiar prima sesiune a actualei legislaturi – care proclama unirea eforturilor pentru o reglementare transnistreana constitutionala si orientarea spre Europa – nu a dat nimic. A fost prima si ultima oara cand am votat ceva serios alaturi de comunisti. Regret, deoarece am vazut ulterior ca, oricum, comunistii fac ce vor.

 

– Ati mai votat impreuna cu deputatii comunisti?

 

– Chestiuni majore – nu. Nici macar „Legea cu privire la principiile de definire a statutului zonei nistrene”. Poate ca legea joaca acum un anume rol – nu poate face RM un pas inapoi -, dar este un document absolut diferit de cel elaborat in chiar computerul meu, impreuna cu reprezentanti ai fractiunilor. Un document prefacut, peste noapte, in cabinetul lui Mark Tkaciuk, desi s-a vehiculat ca a fost rezultatul unui efort colectiv politic… Atunci am pierdut definitiv increderea in comunisti si in aliatii lor. Dar am continuat sa muncesc, sa fac declaratii, amendamente si interpelari in baza multiplelor plangeri ale cetatenilor, sa promovez punctul de vedere al grupului politic PNL, ramanand fideli principiilor promovate si in AMN, dar neacceptate acolo pana la capat.

 

– Nu regretati ca ati plecat din AMN?

 

– Am fost eliminati, de fapt. Dar cei doi ani care au urmat au fost o perioada de libertate politica deplina. Demnitatea e mai presus de orice.

 

– Si daca ramaneti doar cu demnitatea? Nu va apuca ciuda ca nu aveti putere de decizie? E suficient sa faci in parlament doar declaratii?

 

– Dar, viata, intr-adevar, nu merita a fi traita decat in demnitate! Este o afirmatie a Maresalului Antonescu, preluata ca slogan pentru blogul www.pavlicenco.md, si care corespunde principiilor pe care mi le-a format, inca din copilarie, mama. Iar perseverarea duce la ceva – in alegerea unui primar liberal al Chisinaului, victoria este a intregii partide democratice si liberale, parte fiind si pozitia mea activa, a altor colegi de dreapta, care le-am tot spus oamenilor, pe diverse cai, sa nu-i voteze pe comunisti. Un succes e si anul 2007 – iata ca 22 de raioane nu sunt conduse de comunisti, in raport cu parlamentul, unde inca nu avem o majoritate necomunista.

 

– Cum va simtiti, totusi, cand va inchide Lupu microfonul?

 

– Referitor la „pasiunea” lui Lupu de a-mi inchide microfonul, s-ar putea ca cineva sa ma creada umilita. Insa e vorba de caracterul slab al lui Lupu, care nu are taria sa accepte ca ceea ce spun la microfon e durerea cetatenilor nostri, adusi la disperare. De fapt, Marian Lupu, dar mai ales Maria Postoico, sunt niste violatori obsedati ai Regulamentului parlamentului, pe care il interpreteaza dupa bunul lor plac. La fel procedeaza Rosca, cand il mai „scapa” astia in prezidiu pe la sfarsitul sedintelor – lasa Stanga sa vorbeasca oricat vrea, in timp ce ameninta Dreapta sau ii inchide microfonul. Recent, cineva de la Ministerul Economiei a raspuns 23 de minute – in loc de trei, regulamentare – unei interpelari. Si asta pentru ca o adresase un comunist, iar raspunsul „trebuia filmat” si dat la „M-1” si „NIT”, ca „tat poporul” sa vada „situatia roza” din RM dupa zece ani de guvernare comunista.– Cand ati fost ultima oara la „M-1”?

 

– Pe timpul ADR am fost pana si cu reprezentanti ai unor partide extraparlamentare – iata ce libertate era! De cand sunt in acest parlament, am fost o singura data, ca si candidat la functia de primar general al Chisinaului. In rest, sunt in lista neagra si la „M-1”, si la „EU TV”, si in parlament, de altfel. Noua, deputatilor neafiliati, nu ni se respecta drepturile, nu suntem inclusi in delegatii, desi – acesta e paradoxul! – suntem cei mai activi si mai combativi.

 

– Nu ati obosit sa fiti combativa?

 

– Daca ati sti de cate ori imi zic sa ma opresc, sa mai tac, sa nu mai fac interpelari… Imi spun ca nu are rost, nu am putere de decizie. Dar cand vad atata necaz omenesc, nu pot ramane indiferenta. As vrea sa le transmit, prin intermediul TIMPULUI, celor ce imi scriu plangeri anonime, sa-mi transmita macar un numar de telefon – pentru ca am raspunsurile, dar nu stiu cui sa le transmit si ei imi tot scriu, crezand ca eu nu adresez interpelarile. Le adresez, insa mafiile despre care imi scriu raman insurubate…

 

– Nu aveti senzatia ca oamenii va folosesc, de vreme ce nu-si dau macar numele?

 

– Nu am si nu ma supar – petitionarii mei sunt persecutati. De aceea, cand trimit interpelari, adaug un alineat in care le solicit ministrilor sa urmareasca – atat cat pot – sa nu fie persecutati cei care mi s-au plans… Am, in termeni statistici vorbind, cele mai multe interpelari in parlament. Este adevarat, putine se rezolva. Dar problema nu e in Pavlicenco, ci in faptul ca nu functioneaza institutiile statului si nu e respectat cetateanul, nici statutul Opozitiei. Am facut si o declaratie in acest sens in legislativ. Raspunsurile la interpelari sunt formale, fara substanta, iar inainte de a fi trimise, par coordonate de surupurile comuniste cu bosii lor.

 

Va mai intreb o data: nu ati obosit?

 

– Nu. Consider un pacat sa nu reactionezi la durerea omului. Si nu spun asta pentru a impresiona. Eu cred in Dumnezeu si stiu ca, daca omul a venit la mine, as face un pacat sa nu incerc sa-l ajut. Fac si eu cat pot. Dar le si spun – mai ales celor ce i-au votat pe comunisti: „E bine sa va corelati votul cu efectul”. Ca, de regula, ei ii voteaza pe comunisti si pe barbati, dar se plang unei femei din tabara democrata…

 

– Ati putea anticipa rezultatele din 2009?

 

– Ma tot gandesc la votul din 2007. Daca doua treimi din raioane nu sant conduse de comunisti, daca nici Gagauzia nu e dominata de comunistii (sa dea Domnul sa nu fie o partida proruseasca), daca nici Chisinaul nu e comunist, ar fi anormal sa invinga in 2009 comunistii. O victorie a lor ar fi realizabila prin represiuni, cumpararea votului si frauda electorala. Lumea parca s-a trezit, acum depinde cum vor valorifica sansa democratii. Si aici apare problema daca se pot uni liberalii, daca vor putea reda electoratului increderea ca sunt posibile o majoritate parlamentara si un guvern reformator. Sau, in cel mai rau caz, ca e posibila o coalitie cu o forta social-democrata constructiva, orientata spre NATO si UE.

 

– Avem asa ceva pe centru-stanga?

 

– E greu de spus. Mie imi pare ca pe centru-stanga fortele actioneaza mai mult in functie de conjunctura, pe cand pe dreapta exista mai multa verticalitate. Vom avea problema votului redistribuit – si nu e doar problema PNL sau PMAE, ci si a AMN, PLDM si PL… In urmatoarele luni vom vedea cum vor evolua lucrurile. Insa stiu ca, dupa 2009, comunistii nu trebuie sa mai fie majoritari in legislativ. Acest lucru ar fi posibil si daca scenariile guvernarii de azi nu s-ar face in comun cu PPCD. Daca ne uitam in urma, rolul PPCD a fost mai intotdeauna nefast. Oamenii au crezut prea mult intr-o formatiune care, de fapt, a facut tranzactii politice ce ne-au tot indepartat de obiectivul integrarii euroatlantice.

 

– Va asigurati o replica in presa comunista…

 

– Am si fost vizata intr-un articol urat sugerat tot de pe aici celor de la „Ziua”, preluat si de „Moldova Suverana” – asa fac aliatii PCRM. Potrivit articolului, eu, o biata studenta de 21 de ani, lucram deja la Ambasada URSS din Cuba! Si asta in situatia in care si eu, si sotul meu, provenim din familii saracite de regimul sovietic de ocupatie, cu tati decedati foarte devreme. Iar in Ambasadele sovietice, banuiesc, lucrau progenituri ale „grangurilor” de partid… Colaboratorii acestor ziare ne considera pe toti niste tampiti.

 

– Articolul fiind despre potentialii candidati ai Basarabiei la Parlamentul Romaniei, poate s-a temut cineva de concurenta?

 

– Eu nu mi-am inaintat oficial candidatura. Pur si simplu, am adresat PNL din Romania o propunere de colaborare intre formatiuni in alegeri. Colegii mei de partid au spus ca eu, avand cetatenia Romaniei din 1992 (nu stiam pe atunci de zona Schengen etc.), avand Ordinul National al Romaniei “Pentru Merit” in grad de Comandor, promovand ideea ca suntem romani si ne putem salva numai prin Romania, avand PNL-urile aceleasi sigla si logou, ar fi bine sa actionam pentru omogenizarea politica in spatiul comun romanesc. Altminteri, suntem constienti ca, pentru o cooperare intensa trebuie sa avem o anume pondere electorala.

 

– Daca, printr-un joc al fanteziei, ati fi ajuns in Parlamentul Romaniei, care ar fi fost subiectele-cheie pe care le-ati fi promovat?

 

– In primul rand, consider ca cei din RM, care sunt azi in Parlamentul Romaniei, ar fi trebuit sa aiba dese intalniri cu basarabenii, sa poata formula ulterior pozitii, indiferent de cat de receptivi sunt colegii de peste Prut. In al doilea rand, exista probleme prioritare pentru basarabeni, pe prim-plan fiind simplificarea procedurii de redobandire a cetateniei romane. Apoi, in legatura cu aderarea Romaniei la NATO si UE, clasa politica de la Bucuresti trebuie resensibilizata ca elita nationala din RM a salutat aspiratia si atingerea acestor obiective in speranta ca, dupa asta, Romania isi va intoarce, odata si odata, fata spre RM. Si ca, indiferent de regimul politic de la Chisinau, Romania trebuie sa-i sustina, pe toate caile, pe cei 80 la suta de romani din cel de-al doilea stat romanesc, noi neuitand si toate lucrurile frumoase pe care le face Romania pentru basarabeni. Sa stiti, mentalitatea romanilor basarabeni deznationalizati in perioada sovietica se schimba. Pana si alogenii spun ca „ar fi mai bine cu romanii, decat cu comunistii”. Romanii sunt azi cetateni europeni, acolo e stat de drept, exista justitie, omul e respectat.

 

– Fiica Beatriz a ales Germania. V-am putea reprosa ca, in timp ce copilul vi s-a dus la „mai bine”, pe noi ne convingeti sa luptam pentru schimbare acasa…

 

– Dar eu sunt in RM, desi am posibilitatea sa ma instalez cu traiul in Romania. Mi-am zis, insa, ca vreau sa fiu romanca aici, pentru ca suntem pe pamant romanesc. Fiica este violonista si, dupa ce a terminat Academia de Muzica din Chisinau, a stat un an fara serviciu. Daca se angaja la Opera Nationala, avea sa castige doar… cat sa circule de acasa pana la Opera. Ea a vrut sa faca studii postuniversitare. A depus, pe cont propriu, cereri la mai multe centre de muzica din Occident. A fost invitata sa sustina examenele la Scoala superioara de Muzica si Teatru din Hamburg, unde a obtinut o bursa de la municipalitate. Daca cineva crede ca in Occident viata este usoara, greseste. Norocul pentru Beatriz e ca nu ingrijeste de cineva, in lipsa altui loc de munca, ci avanseaza profesional – canta alaturi de germani in orchestra. Acolo si-a gasit si perechea – pe Aleksander, un tanar informatician, cetatean german de origine macedoneana, ai carui parinti s-au stabilit candva acolo. Avantajul e ca, in Germania, omul, valoarea sunt respectate si functioneaza statul de drept, pe care noi in RM abia trebuie sa-l edificam.

 

– Spuneati odata ca dormiti trei-patru ore pe noapte. Cand faceti pauza?

 

– Pai, nu prea fac. E ritmul meu. Cine crede ca un legislator nu are de lucru ori se inseala, ori a cunoscut vreunul dintre cei peste 20 de deputati pensionari comunisti pe care nu-i prea auzi, ca nu deschid gura cu anii, dar au si pensie, si salariu.

 

– Va simtiti femeie in politica?

 

– Eu promovez ideea sanselor egale prin exemplul propriu. Cat timp am fost redactor-sef la „Mesagerul”, multi cititori nici nu stiau ca ziarul este condus de o femeie, bunaoara…. Dar nu pot fi fariseica si necinstita sa nu recunosc: pentru o femeie in politica e greu. Putini barbati au taria de a discuta cu o femeie puternica si, pentru a nu-si recunoaste slabiciunea, dau totul pe faptul ca esti femeie…

 

– Sotul dvs., Sergiu Pavlicenco, pe langa renumele de un foarte bun profesor universitar, e cunoscut si ca un gospodar priceput la toate. A facut-o de voie sau de nevoie?

 

– Sotul meu nu este un om simplu, precum ar crede cei ce nu-l cunosc. Este un specialist unic, foarte bun – recunoscut si in Romania – in literatura universala, este hispanist, comparatist, acum e seful Catedrei de literatura universala la USM. Cu doi ani in urma, a oferit un superb concert de poezie si muzica spaniola la Sala cu Orga. Sergiu e un om de mare rafinament si talent, si e primul meu critic in toate, de altfel… In ceea ce priveste calitatile sale de gospodar, cred ca aici si-a spus cuvantul si faptul ca s-a format mai mult printre femei. Tatal lui a murit cand el era doar in clasa a sasea si, fiind urmat de cinci frati si surori, Sergiu a trebuit sa fie sprijinul mamei; apoi, la facultate, a fost inconjurat iarasi de femei. E adevarat, gateste minunat, facem menajul impreuna, se ocupa de casuta de vacanta, dar asta niciodata nu i-a influentat decat in bine cariera. In familia noastra suntem toti doctori in stiinte, fiecare ajutandu-l, nu impiedicandu-l, pe celalalt. Recunosc, toate problemele strategice le rezolv eu, insa sotul, fiind un om modern, nu are vreun complex din aceasta cauza. Suntem moderni, inclusiv pentru ca am absolvit Limbi Straine. Daca sotul meu nu ar fi fost modern, eu, probabil, n-as fi fost ceea ce sunt. Desigur, daca sunt… Pentru ca, incontestabil, sunt produsul familiei mele.

 

– Va multumim pentru interviu si va dorim LA MULTI ANI!

 

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. Stimata d-na Pavicenco:

  Acest ultim barometru de opinie crediteaza PNL doar cu 0,1% din intentiile de vot…

  Cum comentati acest lucru si barometrul in general?
  Aveti de gind sa recurgeti la masuri mai drastice in strategia partidului?

 2. Pentru Stalinus

  Situatia este urmatoarea.

  Cei de la IPP stiu ca nu-i agreez deloc. Acum citiva ani am participat la seminare moderate de alde Barbarosie sau Nicolae Chirtoaca care vin la deschidere, domina seminarul sau conferinta, vorbesc numai ei, daca modereaza, apoi pleaca, toti isi spun discursul, ei vin si concluzioneaza, fara sa fi ascultat ce au spus altii. Si tare mai urmaresc nu cumva sa spuna citeva cuvinte cei „imprevizibili”, adica necontrolati. Le-am spus asta si m-au trecut in lista neagra. Nantoi, considerat mai energic, preia, de fapt, cu abilitate ideile altora si le da drept ale lui. A fost PSD-ist, a trecut la PD, nu poate sa nu se implice in ce face societatea „lui” civila. Iar Jigau, pe acolo, facea procente PSL-ului, lui Serebrian, apoi – PD. De Viorel Ciubotaru nu mai spun ca e cu Puterea, mai voalat, cu ca Barbarosie. Toate aceste sondaje ale IPP sint „autorizate” de Puterea comunista. Tot ei fac impreuna combinatiile pre- si electorale. Gen exit poll. I-am spus asta in fata lui Barbarosie. Anul trecut partidul avea 2,3, eu, insa, nu eram inclusa in lista presedintilor, iar PPR avea vreo 0,6, insa el era inclus in lista. Le-am reprosat si m-au inclus doar ca acum au manipulat – asa le place lor si lui Tkaciuk, se pare – unul dintre patronii lor.

  Mai departe e ca sondajele Gallup sint diferite de cele ale IPP si ale celor cu cine le mai face el pe acolo. Pe IPP trebuie pusa Procuratura si CCCEC, daca aceste institutii nu ar fi controlate de Putere, dar sint controlate. Gallup-ul il comanda americanii si noi am avut acolo in primavara rezultate bune. Sa vedem ce va fi acum, in decursul lunii urmatoare.

  Ce e cu PPCD-, ca s-ar putea sa-mi spuneti ca iata cum e, adica IPP nu e controlat de Voronin -ca ar pune mai mult si PPCD. Nu, e facut special asa, ca sa fie credibil pentru ceilalti. Dar de PPCD va avea grija Voronin, sa nu ne batem noi capul.

  Ce vom face? Discutam cu PLDM. Nu spun mai mult nimic. sa vedem daca merge. Discutam cu MAE. Sa vedem cum facem. Daca PLDM sau PL ar dori sa discute cu noi, PNL si MAE, impreuna, ar fi bine, daca nu – vedem cum procedam. Noi am avut o sedinta de BPC saptamina trecuta si am adoptat decizii si mandatul de negociere cu PLDM. Dar avem si planuri cum am lucra cu MAE.

  Nicolae Dabija candideaza din partea PNL-Romania la parlamentul statului roman. Ieri la BPC-ul nostru s-a decis sa il sprijinim pe Nicolae dabija, care va candida cu Sageata si Logoul PNL. Ar fi bine daca Dabija ar fi sprijinit de AMN, care are un acord de cooperare cu PNL-Romania, si de MAE.

  Conform raportului Comisiei de la Venetia, i s-a recomandat puterii sa revada modificarile facute la Codul electoral. E vorba de pragul, ce ar putea fi coborit la 4 la suta, poate vor permite aliantele, ca si celor cu dubla cetatenie.

  In rest, dupa 1 noiembrie vom avea, sper, mai multe actiuni.

  IPP si cei din spatle lor sint alaturi de clanul comunist Voronin. Lupta impotriva intentiilor Moscovei privind planul transnistrean a fost – si i-am spus asta lui Barbarosie, care nu a mai avut curajul sa adune la o masa rotunda partidele, – o punere la cale de PPCD-Rosca, pentru a-i face jocul lui Voronin, care actioneaza la doua capete – ba vrea sa discute cu Tiraspolul, ca „sa nu se supere Moscova”, ba nu vrea sa discute cu Tiraspolul, dar sa nu priceapa asta Moscova, iar pentru asta „se uneste brusc societatea civila gen Barbarosie si altii”, apoi Vorobin spune Kremlinului – „pai nu pot, am experti care spun ca nu e bine”, adica o face, dar nu cu mina lui. Si tot asa, vrea Voronin sa treaca printre recifurile ruso-pepecediste.

  Nu poate fi ceea ce da IPP – acum un an PNL a avut 2,3, ia PSD – 3,1, dupa care noi am ajuns la 0,1. Este un fals.

 3. Am sesizat si eu niste discrepante aplicind citeva chei de verificare si nu prea iese socoteala.E drept ca si populatia e cam derutata ceea ce ar explica unele neconcordante si paradoxuri .
  Cred ca pina la urma partidele liberale vor intelege in sfirsit ca in alegeri
  5%+5% +5% +5% +5% =51% acesasta matematica rezultind din schimbarea perceptiei alegatorului fata de capacitatea opozitie de a prezenta o alternativa credibila.

 4. Уважаемая Редакция!

  Я молдаванка, но лучше говорю и пишу по-русски, потому что выросла и воспитывалась в интернациональной семье в Кишиневе. Моего деда по матери расстреляли в Тирасполе в 1938 году как антисоветского элемента, хотя он был простой госслужащий и политикой не занимался. Моих деда и бабушку по отцу в 1949 году выселили в Казахстан как кулаков, хотя они были середняками и зарабатывали себе на жизнь тяжелым трудом. Пишу эти подробности, чтобы было понятно, что у меня нет больших оснований любить советскую власть.

  В последнее время я начала с большим уважением относится к Виталии Павличенко, которую зауважала за смелость и бескомпромиссность. Единственное что мне не нравилось в ее выступлениях так это какие-то антирусские настроения, что постоянно проскальзывали в ее выступлениях. Но я думала, что это несущественное и не самое главное в ее позиции.

  Я всегда с интересом читала ее блог в Интернете, где она проявляет всегда бойцовский характер. Однако то что вышло из под ее пера в последнее время заставило меня содрогнуться. Первое что меня насторожило, так это появившейся на блоге Павличенко материал об угрозе русского фашизма в Бельцах, когда подрались молодые люди из партии Гимпу с молодыми бельчанами по поводу демонстрации против российских военных в нашей стране. Честно признаться я не очень увидела в тех событиях проявление фашизма. Но вот что случилось дальше. На блоге Павлическо появляется материал об ее встрече с румынским актером Ионом Симиние, который сыграл в кино фашистского маршала Иона Антонеску. В восторженных комментариях Виталии Павличенко по этому поводу невольно сквозит восхищение поведением Антонеску. Я сперва подумала, что это мое ложное восприятие и что я слишком строго сужу об истинных симпатиях этой известной в Молдове женщины-политика. Однако интервью Виталии Павличенко, появившееся в понедельник в газете „Тимпул” все поставило на место. Оказывается блог Павличенко, который мне поначалу понравился, имеет в качестве эпиграфа известное изречение фашистского маршала Антонеску о том, как следует с достойнством прожить жизнь. Оказывается Павличенко считает, что Антонеску повинный в заключении союза с Гитлером и обрекший на гибель тысячи евреев и других невинных людей, с достоинством прожил свою жизнь. И после этого эта женщина смеет считать себя либералом и демократкой? Какой позор! Неужели члены ее партии тоже так считают?

  Для меня было настоящим шоком, что как оказалось я восхищалась блогом, автор которого восторгается фашистским преступником. Да для меня это было настоящим шоком. Какой же я наивной была, что не смогла распознать истинное лицо этой Виталии Павличенко поклоницы фашистского маршала Антонеску.

  Где это видано, чтобы в XXI веке политик претендующий быть демократом и европейцем публично заявляет, что в качестве путеводной идеи берет для себя изречение фашистского преступника повинного в убийстве сотен тысяч невинных людей. Только представьте себе что случилось бы с карьерой европейского политика в любой демократической стране, если бы он публично об этом заявил, как это сделала Павличенко. Ни один порядочный человек не подал бы ему руки. Его бы с позором изгнали бы из политики, никогда никто за него не голосовал бы, наверное кроме неофашистов. Мне стыдно, что я поначалу готова была поддержать на выборах эту крикливую, как оказалась женщину, претендующую быть политиком демократом. На самом деле, в случае с Виталией Павличенко мы имеем дело с политиком оборотнем, имеющим в качестве своего кумира фашистского преступника, которая всех обманывает, что, она якобы борется с фашизмом. На самом деле такие политики и установят фашизм в Молдове, если прейдут к власти. Я думаю, что все мы должна быть начеку, чтобы фашизм в нашей стране не прошел одев овечью шкуру женщины-политика демократа. Я думаю, что на предстоящих выборах в том избирательном списке, в котором будет Виталия Павличенко, можно будет смело считать, что он представляет взгляды фашистов-политиков в Молдове. Люди будьте бдительны!

  Я прошу редакцию если это возможно опубликовать мое письмо, если же молдавская газета не может этого сделать из-за русского языка, тогда сделайте на основе это письма редакционный материал, чтобы люди знали об этой страшной угрозе. Я специально не посылаю это письмо в русскую газету. Мне кажется, что русские в Молдове менее верят замаскированным фашистам. Важно чтобы мои конационалы молдаване поняли эту угрозу. Я подписываю свое письмо немного измененным именем и не даю своего адреса. Честно признаться я боюсь фашистов.

  С уважением, Валентина Флореа.

 5. Pentru contiu-Valentina Florea

  Nu cred ca sinteti femeie si nici Valentina Florea. Dupa adresa de e-mail, vad cu totul altceva. Ori o faceti din imprudenta, ori din sfidare.

  Puteti scrie cui doriti si ce doriti. faptul ca am aprobat materialul pe blog demonstreaza ca nu ma intimidati cu argumentele expuse. Ma bucur ca puteti citi romaneste, inclusiv in Timpul.

  S-ar putea sa va si cred ca aveti parinti supusi represiunilor. Numai ca pentru mine fascismul este egal cu bolsevismul si comunismul. Si daca familia v-ar fi fost victima represiunilor bolsevice, aveati sa ginditi altfel. Insa folositi aici acest argument pentru a parea credibil. Nu cred ca v-a reusit. Colegii de dialog va vor comenta spusele. Eu va spun urmatoarele:

  1. Nu va cred ca ma respectati. Eu nu am porniri antiruse, eu am o atitudine transanta impotriva manifestarilor imperialiste ale unor cercuri politice de la Kremlin. Ale celor care nu retrag trupele rusesti de ocupatie, care nu considera ca ne-au deportat, ca ne-au infometat, ca ne-au bagat in gropi de var, ca ne-au deznationalizat, ca au nimicit evrei in URSS, la fel cum i-au supus nimicirii si nazistii. Noi avem prieteni rusi aici si la Moscova, care stiu sa faca deosebirea intre oamenii simpli si cercurile guvernante imperiale rusesti. Dvs. vad, nu puteti face aceasta deosebire. Pacat.

  2. Nu cred ca cititi cu interes sincer blogul. Daca il cititi, o faceti in virtutea functiei pe care o exercitati in vreo structura represiva oculta din Moldova. Materialul despre pericolul fascismului rusesc este o interpelare facuta in Parlament de doi deputati – Taranu si Pavlicenco, prima declaratie apartinindu-i lui Taranu, facind-o verbal, de la microfonul 55, cind a cerut s avina factori decidenti sa spuna ce s-a intimplat la Balti. Pentru ca la Balti s-a scandat „Romani, plecati peste Prut”, „Balti e teritoriu rusesc”. Dvs. – ca unui om chiar si cu o misiune anume, va place asta? Mie nu-mi place. Si in raspunsul dat de politie se scrie ca se cerceteaza autorii indemnurilor de caracter rasist, care, vad, va plac si nu protestati impotriva lor. Va imaginati cumva cum niste romani din Moldova le-ar spune rusilor din Moscova ca acela e teritoiu moldovenesc/romanesc si sa plece peste Volga?

  3. Maresalul Ion Antonescu, daca vreti sa discutam despre el, a fost identificat de romani drept unul dintre zece „cei mai mari romani” ai tuturor timpurilor. Cum veti cataloga intreg poporul roman pentru asta – nu cumva ca „fascist”? Cred ca este imposibil. Dar stiati ca rusii, in cadrul aceluiasi proiect, din cite tim minte ce am citit (eu primesc si Komsomolskaia Pravda, si Argumenti i Fakti), identifica printre cei mai mari rusi ai tuturor timpurilor pe Lenin, Stalin si Petru I? Pentru asta veti cataloga poporul rus drept „stalinist”?

  4. Si ce are actorul Ioan Siminie cu personalitatea din istorie? Eu nu sint adeptul mentalitatii imperiale rusesti antiromanesti, care i-a transformat pe soldatii romani, care au luptat in armata romana in al doilea razboi mondial, drept dusmani ai poporului, oamenii platind, fara voia lor, toata viata cu umilinta la care au fost supusi pe nedrept. Actorul e actor. Il putea juca minunat si pe idolul multor rusi – Stalin -, si pe Hitler, ca nu e nici o diferenta intre acesti actori ai istoriei. Nu ma mir ca manipulati, deoarece asta va e misiunea. Eu admir arta si talentul, fie ca il joaca pe Isus Hristos sau pe Diavol. Vreti sa-mi spuneti ca actorul Al Pacino, care a jucat in „Avocatul Diavolului”, trebuie scos din simpatiile noastre ca actor supertalentat?

  5. Sa ma lasati cu „simpatiile” pentru mine ca om-politician. Atita timp cit sint oameni care judeca asa cum judeci dumneata, Moldova nu are nici o sansa sa iasa spre Europa. Votul etnic si ura antiromaneasca ne tin in „mlastina comunisto-capitalista”.

  6. Da, blogul meu are o afirmatie a lui Ion Antonescu. Considerati ca ideile sint bune numai daca le emite cutare si cutare, ori ele sint bune prin sine, implicit? Dar stiti ce spun unii occidentali? „Ca au avut romanii un singur om cu demnitate, dar si pe acela l-au ucis…”. Nu eu am spus, ci altii, acum nu-mi amintesc unde am citit pe Internet.

  7. In privinta Holacausturilor, sa nu va suparati, dar exista, incontestabil, Holocaustul antievreiesc, dar exista si Holocaustul antiromanesc, exista Holocausturi anti-leton, anti-lituanian, anti-estonian, anti-georgian etc., savirsite sau de nazisti, sau de comunisti. Ca nu vom privatiza cu Dvs. si Holocausturile…

  8. Eu v-as sfatui sa nu cititi blogul meu daca sinteti slab de nervi. Nu e pentru cei slabi. Intre a prelua deschis o afirmatie foarte buna a cuiva si „восторгаeтся фашистским преступником” sau „поклоницы фашистского маршала Антонеску” este o mare diferenta…

  9. In privinta politicienilor europeni, sa nu operati cu ei, ca totuna nu le urmati valorile decit atunci cind va trebuie argumente. In Europa sint tot felul de politicieni „europeni”. ca sa ne amintim doar de cei care, la Consiliul Europei, nu au votat integral pentru hotarirea privind condamnarea crimelor regimurilor comuniste, ci doar pentru Recomandari. Problema e ca si acolo au patruns „oborotni”, de care scrieti, politicieni stricati de regimuri comuniste, care nu vor sa condamne alta fateta a nazismului – comunismul, ce a fost rusesc, in mare parte. Iar comunisti si bolsevici au fost si rusi, si romani, si ucraineni, si evrei.

  10. Nu ma faceti sa rid ca m-ati fi sprijinit in alegeri. Eu nu va pretind nimic in afara de a-mi spune opinia. Cuii ii place, e foarte bine, cui nu-i place, sa gaseasca alte bloguri si alti politicieni, mai simpatici. Va doresc sincer un lucru: dupa mine, sa nu mai aveti dezamagiri.

  11. Fraza ca „такие политики и установят фашизм в Молдове, если прейдут (corect: pridut) к власти” este proprie imperialistilor rusi, separatistilor de la Tiraspol si comunistilor de la Chisinau – criminalii, din a caror cauza romanii din Moldova mor cu zile, supusi genocidului antiromanesc in plin secol al 21-lea. Acesta e adevarul trist si crud, impitriva caruia eu voi lupta cit voi putea.

 6. Pentru Contiu
  Pentru autoarea/rul/ textului in limba rusa.
  1. ” Я специально не посылаю это письмо в русскую газету”- Вы правы, вы специально посылаете это письмо в молдавскую газету. А зачем вам посылать это письмо в русскую газету? „Русская газета”, которая содержиться „молдавскими” леями за счет налогоплательщиков, и так делает свое дело по очернению видных, умных, сильных политиков, поднимая в небеса псевдокомунистов-олигархов, оборотней советских времен, которые расстреливали дедов „по своим матерям”, и не только в Тирасполе.

  2. Вам „не кажется „, что русские в Молдове менее верят замаскированным фашистам.
  Это правда. Замаскированным фашистам не верят и русские в России, и русские в Америке, в Армении …… Замаскированным фашистам никто нигде не должен верить.

  3. В отношении артистов, прекрасно исполняющих на сцене роли персонажей, В.Павличенко очень доступно и ясно вам ответила. С этим ответом ознакомятся и другие и врядли не согласятся.

  4. Ваше отношение к В.Павличенко могло и может быть восхищенным, но она не делает того, что понравилось бы вам лично и таким как вы. Виталия Павличенко не делит людей на русских и не русских. Она прекрасно защищает права людей, не глядя на их этническое и социальное происхождение, а только с учетом законности ситуации, в которой они оказались. И это знают все, которые когда-то к ней обратились. Я среди тех людей и у меня такое впечатление осталась на всю жизнь. У вас „впечатление изменилось”, потому что оно у вас всегда была нападенческой по „зову партии”, а открываете вы свою ” шкатулку” по надобности, когда вы знаете, что такие как Павличенко могут прийти к власти и тогда мафиотным кланам – КАЮК. Вы этого все время боитесь. Но КАЮК все равно будет. Лучше прекратите держать в кандалы бедных, доведенных „до ручки” людей, не тяните больше резину. а то вот-вот и так порвется.

  5. Как просите вы, я тоже прошу газету не принимать во внимание анонимные письма, а если принимать, то это означает быть готовыми отвечать за это перед оскорбленными в страницы своих газетах.

  6.Извините за мое несогласие с вашим мнением. Может быть по другим вопросам наши мнения совпадут.

  7. И прошу домнул Контиу перевести на „молдавский” язык и опубликовать его рядом с русским текстом, где бы он бы напечатался, а также все коментарии к тексту.

  8. Я уверена что доамна Павличенко была бы только рада.

 7. Nu va indreptatiti dna Pavlicenco. Ei nu merita acest lucru. Dupa Stafan cel Mare Ion Antonescu este cel mai mare roman, sunt cu totul de acord c d-voastra in aceasta privinta. Noi romanii trebuie sa ne mindrim cu maresalul Antonescu.

 8. В Молдавии сейчас начинает разворачиваться такой же сценарий, как и на Украине. Это грозит новыми расколами и как минимум Гагаузия объявит о своём суверенитете. Что бы этого не произошло, у граждан Молдавии должна появиться замечательная перспектива повышения жизненного уровня, благополучие и уверенность в завтрашнем дне. Для этого в первую очередь крайне важно расширение территории Румынии за счёт возвращения аннексированных Украиной в 1940 году Буковины и половины Одесской области вплоть до Днестровского лимана. Для сохранения дружеских отношений с Молдавией, Румыния передаст Молдавии права на эту половину Одесской области и у Молдавии появится выход к морю. Сейчас самое подходящее для этого время. Так уже поляки и мадьяры стали перечерчивать свои карты, включив в состав своих государств западные области Украины. Этим шагом они ещё и спасают проживающих там, симпатизирующих им, украинцев от гражданской войны, голода и неминуемой гибели. Такой же жест доброй воли должны продемонстрировать и румыны, приняв в своё подданство граждан Буковины и Одесской области. Если Молдавия примет в свой состав, принадлежащую ей по международным законам, половину Одесской области, то перед ней быстрее распахнуться двери в Евросоюз. Такой жест доброй воли будет по достоинству оценен в Евросоюзе.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *