A trebuit sau nu a trebuit sa dea mina si sa-i puna o intrebare Chirtoaca lui Lupu?

Am privit scurtul reportaj despre recenta participare a mai multor persoane publice la „Festivalul etniilor”. Am vazut si schimbul de replici Chirtoaca-Lupu. Anul trecut mi-a lasat un gust amar vizionarea secventei cind, la depunerea florilor de 27 August, Dorin Chirtoaca si Mihai Ghimpu s-au indreptat spre Voronin, Tarlev si Lupu sau cine mai era dintre ei pe acolo (ca sint toti ca si trasi la xerox), ca sa dea mina cu acesti comunisti infipti si tantosi. Nu cred ca a fost nevoie de acest gest.

Anul acesta, de Ziua Independentei, Piata Marii Adunari Nationale era cufundata in ceastuste rusesti. Nu a fost, se vede, suficienta putere municipala sa se introneze muzica nationala.

De ce mi-a lasat un gust amar? Pentru ca votul dat in turul doi in favoarea alegerii ca Primar General a lui Dorin Chirtoaca este votul nostru, al tuturor, si el trebuie sa ii reprezinte, prin comportamentul tinarului liberal, pe toti cei care au dorit sa scape de comunisti in capitala. Vazind Chirtoaca foarte clar ca alegerea lui a cazut prost de tot la stomac si la ficat krailor komunisti, a incerca sa fii cu ei jovial si corect este o blasfemie. Ei nu merita asta.

Acelasi lucru s-a intimplat acum, de „Festivalul etniilor”. Se astepta Chirtoaca sa-i spuna comunistul Lupu ca „este roman din talpa”? Nu. Si comunistul Lupu i-a spus ca e „moldovean din talpa”. Iata aici Chirtoaca nu a avut replica si s-a cam pierdut. Era, insa, foarte bine daca spunea clar, de vreme ce a incercat un dialog: „Pai, domnule Lupu, dumneata esti sub comunisti „moldovean din talpa”, iar cind comunistii vor pleca, iti vei schimba parul si vei fi roman”.

Insa, cel mai demn era, cred eu, sa dea sec mina cu Lupu, daca a fost intr-atita nevoie, si sa nu incerce o gluma cu un surup comunist.

Raspunzind mai multor intrebari de pe blog, am zis ca unii sint inclinati sa investeasca in cineva mari sperante numai pentru ca acesta nu a fost in situatii in care sa-l testezi. Daca ar fi, abia atunci s-ar vedea daca rezista si cum rezista. Aceste doua cazuri sint un exemplu in care comportamentul lui Dorin Chirtoaca imi displace, pentru ca am senzatia coboririi unei stachete din imaturitate, dar, poate, si dintr-o frustrare ca nu il recunosc „mai marii comunisti”. Dar are/avem noi oare nevoie de recunostinta comunistilor? A comunistilor, care nici azi nu vor sa condamne crimele comunismului si care promoveaza politici antiromanesti, antinationale, care nu merita sa fie tratati cu respect si indulgenta de purtatorul unui vot anticomunist. Ei pe noi nu ne respecta.  Chiar si exigentele unui protocol pot fi onorate cu mai mult discernamint.

S-ar putea, insa, ca eu sa nu am dreptate. Dar care e parerea Dumneavoastra?

Am plasat mai jos, in format video, la solicitarea vizitatorilor de pe blog, solutia sugerata de Dorin Chirtoaca pentru faimosul 4 aprilie 2005. Impartial. Sa analizam impreuna.

Vitalia Pavlicenco 

Loading Facebook Comments ...

39 Comments

Add a Comment
 1. Stimata Dna! Pt o persoana abea trecuta de 30 e normal sa nu fie la fel de copt ca lupii cei batrani. Cea mai mare gafa Chirtoaca (IMHO) nu a facut o cu Lupu ci de 1 septembrie. explic de ce- sa alegi anume liceu Prometeu cu taxa anuala de studii 1000 euro nu a fost un pas tocmai inspirat, putea sa viziteze de exemplu un internat sau o scoala pt copii cu careva disabilitati, dar si mai bizar era modul in care s a comportat, zau, parca fumase multa canepa inainte…si totusi decat un porc obez si corupt (senea) sau un tzigi (slava) tot mai bine dorinel…eventual poate nu i ar strica un image-maker?

 2. D-na Pavlicenco, noi acuma pentru ce luptam: 1 sa debarcam comunistii sau 2: sa ne atacam reciproc pentru gafele care le mai facem? Da a facut o gafa, iata eu persoanl nici nu am atras atentia cine stie ce, dar d-stra ati prins repede faza si ati si expus-o. Imi pare rau. Politicienii nostrii inca nu au maturitatea politica sa stea unul langa altul, poate chiar si in spate, poate chiar si in fata atunci cand trebuie. Ce bine ati facut daca ati criticat? Mai repet a facut o gafa, se mai iarta. Poate e cazul sa-l mai invatati ce trebuie sa faca, dar sa nu criticati. Atunci care este efortul nostru pentru o tara mai buna?

 3. Stimata d-na nu prea aveti dreptate, daca Voronin este un porc nu un presedinte al tuturor moldovenilor cel putin nu a celor care se revendica ROMANI, atunci Chirtoaca vrea sa fie primar pentru TOTI cetatenii capitalei Moldovei , INDIFERENT daca sunt sau nu de partea lui ,daca l-au votat sau nu. In aceasta logica se inscrie comportamentul sau EUROPEAN din care au FOARTE MULTE de invatat polticienii din RM inclusiv cei care se cred mai copiti…

 4. In plus sunt de parere ca demersul dv este total nelalocul sau…..

 5. Sigur putea sa-i spuna multe lui Lupu, dar uneori este mai bine sa taci si sa-l lasi pe celalalt sa se dea in stamba. Replici taioase in stil VVP (Vladimir Vladimirovich Putin) si idei „din putul gandirii” putem da multi. Problema este: care va fi efectul lor? Va fi o simpla „patzaneala ranzoasa” sau o replica suficient de puternica pentru a-l „pune pe Lupu in galosi”. Chirtoaca stie, dar si Lupu stie bine ca ambii sunt romani! Uneori este mult mai intelept sa taci, pentru a nu fi la nivelul „lu’ Lupu”! In definitiv suntem in sec, 21, ca sa-i dea „zdachi” (zdachya (rus) – rest la o suma de bani platita; aici are sensul de lovitura data inapoi adversarului).

 6. Desi sunt un admirator al lui Chirtoaca, gestul de al intreba pe Lupu cum se simte mi s-a parut chiar inutil! Doar vede toata lumea cat e de stranjenita o parte din conducerea Moldovei cand vine vorba de limba si nationalitate! Asta in afara de Stepaniuc si Voronin..dar cu acesti oameni deja e alta poveste! Cred ca uneori e mai bine sa taci, iar a da mana cu Lupu trebuia sa fie doar un gest de politete! Chirtoaca e un om de mare viitor in politca basarabeana…dar sigur are nevoie de consilieri de imagine! Si ce e mai important pentru Chirtoaca, e ca daca a ajuns „sus” trebuie macar sa se mentina la fel de „sus”! Totusi nu a fost o gafa „inteparea” lui Lupu!

 7. Pentru StefanRO

  Sint de acord si eu cu parerea ca „Cred ca uneori e mai bine sa taci, iar a da mana cu Lupu trebuia sa fie doar un gest de politete!”

  Pentru toti ceilalti, cu care eu nu sint deacord, vreau sa va spun ca noi, cei care sintem astazi in Opozitie, trebuie sa ne obisnuim a ne discuta comportamentul si gesturile, nu sa fim complexati si nu vorbim despre asta, ca nu cumva sa cintam in struna comunistilor. Daca stii ca nu ai intotdeauna o reactie spirituala, mai bine nu te porni. Este ceva care trebuie sa invatam, cei care nu am urmat instruiri politice pe la inalte scoli de partid, unde ii invatatu, din cite mi s-a spus, si „protocolul”. daca vom face ca si comunistii – sa nu vorbim despre noi, ca ne aud comunistii, nu ne vom deosebi de ei. Dar trebuie sa ne deosebim.

 8. Pentru antiprostin

  Pai asta e problema. Facem schimb de opinii. Unii spun ca a facut corect, altii spun – ca mai putin. Dumneata ai, in general, ceva de completat. Ce e rau in asta? Ar putea lumea si despre mine – si chiar asa se si intimpla – sa spuna ca ceva am facut bine, iar ceva – nu. Si trebuie sa ne obisnuim cu asta. Este si instruirea pe care mi-o sugera, „mai nervos, asa”, vizitatoarea Ala.

  Dar de ce oare sa alegi „anume liceul Prometeu cu taxa anuala de studii 1000 euro?”, despre care spuneti ca „nu a fost un pas tocmai inspirat”. POate pt ca se con sidera pina mai nu demult ca Liceul era un fief al PPCD si acum se mai schimba lucrurile, cine stie?

  Ca „tot mai bine dorinel…” – sint de acord. Asta nu se discuta.

 9. Pentru Ala

  Am raspuns intrucitva la aceste intrebari in alte postari.

  1. Luptam sa debarcam comunistii. Nu ne atacam reciproc pentru un scop in sine, dar trebuie sa avem curajul sa discutam noi, democratii, liberalii, altfel, decum discuta comunistii. Prin ce ne deosebim de ei? Ca inlocuim o gasca prin alta, fara principii, fara transparenta?

  2. Dumneata spui ca „da, a facut o gafa”, dar eu nu sint sigura. Am cerut opinia vizitatorilor. Pentru mine prezinta interes ce spune lumea. Ar fi bine sa prezinte interes si pentru dumneata.

  3. Nu este adevarat ca „am prins repede faza si am expus-o”. Doar ati vazut – m-am referit inca la anul trecut, adica la un caz ce a avut loc acum un an si ceva, despre care nu am spus nimic. Abia acum am postat o parere, cind am vazut ca ceva in acelasi gen s-a repetat.

  4. Spuneti ca „politicienii nostrii inca nu au maturitatea politica sa stea unul langa altul, poate chiar si in spate, poate chiar si in fata atunci cand trebuie.” Daca toti politicienii ar fi altfel de cum spuneti si doar eu as fi cum spuneti – as accepta. Insa faptele demonstreaza contrariul. Am fost a 17-a pe lista BMD in anul 2005. Adica 16 au fost in fata mea. Vreti sa-mi spuneti ca nu pot sta dupa cineva? Nu-mi puteti spune. Vreti sa-mi spuneti ca cei 16 deputati din fata mea sint cu totii mai activi decit mine in Parlament? Nu puteti spune, ca nu e asa. Si in 1998 am fost a 7-a pe lista la PFD, dupa Ilie Ilascu, ceea ce a fost o onoare.

  5. Daca nu ne vom obisnui sa ne criticam pentru a ne corecta riscam sa repetam greselile. Eu nu accept sa nu ne deosebim de comunisti. Eu mi-am dat votul in turul doi pentru Chirtoaca si el trebuie sa aiba grija sa nu ne dezamageasca. Nu v-a placut faptul ca am scris, dar sint sigura ca nu v-au lasat indiferenta argumentele mele, mai ales ca eu am deschis discutia, nu am rostit verdicte.

  6. „Poate e cazul sa-l mai invatam ce trebuie sa faca”, numai ca nu prea avem acces la el sau la Ghimpu. Poate imi spuneti si parerea despre pozitiile lui Filat si Chirtoaca despre votul din 4 aprilie? Sinteti de acord cu aceasta pozitie si sinteti sigura ca nu se poate repeta un 4 aprilie in aceeasi maniera?

  7. Efortul nostru pentru o viata mai buna trebuie sa fie efort, nu toleranta fata de lucrurile ce pot fi altfel.

 10. Doamnă Pavlicenco, bărbații își dau mâna chiar și după duel. Doar Chirtoacă nu e dușmanul lui Lupu și nici invers. Să dai mâna cu un bărbat e un gest absolut normal. Se vede că din plictiseală v-ați apucat de scris…

 11. Pentru Alexandru

  Nu am spus de ce au dat mina doi barbati. M-am referit la faptul cum au dat mina si la replicile lor. Intre altele, daca mi-ati amintit, chiar vreau s ava spun ca si-au strins amina prea lung timp, fapt care poate avea trei interpretari: 1. De mult vroiau sa-si stringa miinile. 2. Au facut-o in stil vechi, asa cum isi scuturau miinile data si strinse demnitarii sovietici. 3. S-au pierdut ambii deodata, mai tare, totusi, Chirtoaca.

  Ma plictiseste ce vad, dar de lucru am enorm de mult. Puteti urmari cit lucrez si dupa orele d epostare a comentariilor pe blog.

 12. Gustul amar lasat de acest caz eu nu pot sa o interpetez ca un atac pate mai bland, eu nu zic ca nu sunt bune discutiile, dar fara catalogari imediate. La politicieni aveti dreptate, eu asa si m-am referit la toti politicienii, nu numai la d-stra, dar cineva trebuie s-o faca. Iar in ce priveste dezamagirile cred ca ar trebui sa fie cu un substrat mult mai concret, nu faptul ca si-a strans mana prea mult sau altceva.
  Eu nu sunt de acord cu pozitia din 4 aprilie, dar faptul este consumat, mai putem schimba acum situatia?
  Dar care ar fi fost solutia propusa de d-stra?

 13. Dvs ati scris-1. De mult vroiau sa-si stringa miinile. 2. Au facut-o in stil vechi, asa cum isi scuturau miinile data si strinse demnitarii sovietici. 3. S-au pierdut ambii deodata, mai tare, totusi, Chirtoaca
  Dar mie pe o secunda mi s a parut ca au dat mana al 4lea si al 5lea(posibil si ultimu)presedinte moldovean, si ca ambii presimt acest lucru… cum va place idea?

 14. Pentru Ala

  Si mie imi lasa un gust amar ce au facut tinerii liberali. De ce sa va lase un gust amar reactia, nu si fapta? Riscam sa repetam si fapta, si reactia. Chiar credeti – cind spuneti ca „cineva trebuie sa o faca” – precum ca eu as fi cea mai potrivita? Ca doar nu sint cea mai „reprezentativa” sii mai sint liberali ce vorbesc de un alt „stil”. Unde e acest stil?

  Spuneti ca 4 aprilie e consumat? O fi consumat „4 aprilie 2005”, nu si „4 aprilie 2009”. Nu pentru ca sa nu fie asta trebuie sa discutam?

  Solutia mea am expus-o pe blog. Daca vreti, cititi-o, daca nu, trebuie sa o scriu din nou, ceea ce imi mai ia timp.

  Faptul ca si-au strins mina nu e o problema. E o problema cum au facut-o si de ce exista aceasta tendinta la unii democrati de a fi, totusi, „in rind” cu demnitarii comunisti, unde nu trebuie nici sa viseze sa se plaseze. Eu, de exemplu, nu am nevoie de asta. Simplu, protocolar, sec, se poate da mina cu ei ca intre „demnitati”, nu ca intre persoane, dupa care sa iti cauti de treaba. Dar a fost frumos cind Ghimpu si Chirtoaca s-au umilit, anul trecut, si au mers sa dea mina, de la o distanta mare, in fata lui Stefan cel Mare, cu acesti comunisti antiromani care ne sfideaza fara nici un fel de scrupule? Pai cum vine asta? Anul trecut – una, anul acesta – alta. La anul – alta. Sau chiar mai des! De ce nu vreti sa fiti apreciatori echidistanti si sa le sugeram necomunistilor sa nu tinda sa fie „recunoscuti”, cu orice pret, de cei care ne urasc? Ne-ar strica mai multa demnitate, mai ales in fata farseurilor gen Lupu si toata trena lui Voronin?

 15. Pentru antiprostin

  Ideea (nu idea) are dreptul la viata si poate fi si simpatica, si justa. Totul depinde de noi, necomunistii.

 16. Un mare bravo dlui Dorin Chitoaca pentru cine este si pe cine reprezinta.

  In schimb acest Vlad Filat ce pot spune… de parca nu stiam cu cine avem deaface… auzi tu ce spune acest Filat intrebat de ce la votat pe Voronin … „a fost un vot asumat, greu, foarte greu a fost acordat acest vot”

  un marsav acest Filat. cica factorii externi i-au influentat votul…. a fost un „vot greu” ??? LA DURUT MANA SA VOTEZE IMPOTRIVA ???
  ce onoare, ce bun simt, ce recunoastere a greselii… acest Filat isi da arama pe fata. Ca de fiecare data dealtfel.

  dar asta e fiecare voteaza ce il duce capul.

 17. mda stiu ca faceti parte din masonerie si nu ma mira faptul ca atacati dreapta si stati la pinda …indiferent pe cine pinditi important e scopul…

 18. Pentru adevaru

  Nu fac parte din masonerie. Am impresia ca masoneria e in capul celor ca dumneata. Nu atac dreapta. Pun in discutie comportamentul unor politicieni necomunisti, pentru care am votat si eu. Il am in vedere pe Chirtoaca. Nici macar nu am comentat spusele lui despre 4 aprilie. Analizati ce spune el, nu faptul ca eu am plasat secventa. Adica – vreti sa imi spuneti – ca Dorin Chirtoaca sau un alt necomunist poate spune ceva, important este noi sa ascundem asta? Eu nu cred asa. Eu nu vreau inca un 4 aprilie. iar daca e sa-mi spun parerea – cum poate Chirtoaca sa afirme ca alegerea unui Presedinte comunist e o chestie formala? Care ar fi deputatii sa voteze cite unul, cite doi, cum spune el, un satrap comunist? sa va amintesc: in 2000 cind se chinuia Parlamentul sa aleaga primul presedinte de catre corpul de deputati, la un vot pentru Voronin nu au ajuns doi deputati. daca eu si inca un deputat nu ar fi avut principii si vroiam sa raminem in Parlament, votam. dar nu am votat, ca am avut si am principii. Asta va deranjeaza? E problema Dvs. Pe mine nu ma deranjeaza ca am principii. ba chiar cred ca trebuie sa le avem toti cei care nu vrem sa fim ca si comunistii, care au, dar alte principii…

 19. iata si primele reactii …se pare ca va simtiti un pic descoperita…sau vreti sa spuneti ca CV-ul de pe acest blog nu va apartine?
  credeti ca noi cei de aici din tara nu cunoastem cine a infintat Rotari Club adica cinei intemeitorul?
  Sau o sa spuneti ca nici idee nu aveti cind aiti mers prima data …si chiar cind ati fost botezata ca presedinte si membru al asa zisei,, Rotari Club,, adica cu cuvinte adevarate masoneria moderna …

  ?
  ?
  ?

 20. Pentru adevaru

  Nu ca doar cred, dar sint sigura ca nu stiti cine l-a intemeiat. Va spun eu -Clubul a fost initiat la sugestia Ambasadei SUA. Printre intemeietori au fost Eugenia Duca, Pavel Breahna, Nicolae Chirtoaca, Constantin Lica, Simion Caisin si altii. Eu am fost invitata in club peste citiva ani si am adus pe Alexandra Can, Ion Mardarovici, Valentina Badrajan. Acesti oameni se prapadesc de ris cind le spun ce prostii scrieti voi pe site-uri si pe blog. Acum mai sint in Clubul Rotary Svetlana Bivol, sefa Filarmonicii, Ion Morozanu, om de afaceri, de la Orhei, Iurie Matei pictorul, Ana Gobjila, alte persoane. Mai exista un Club Rotary la Chisinau, din care fac parte multi straini care activeaza aici. Miscarea Rotary a luat nastere in SUA si e membra ONU. E cea mai raspindita pe intreb globul pamintesc. Deschideti site-ul http://www.rotary.md si cititi tot ce va intereseaza, avem zece ani de fiintare si am facut foarte multe lucruri bune comunitatii, neavind nici un fel de relatii cu nu stiu ce masoni nazariti lui Victor Roncea sau altcuiva. Nicolae Chirtoaca a plecat de prin 1999 din club, ca si multi altii. Activitatea noastra este transparenta si am invitat pe toti doritorii la sedinte. Ele au loc la Filarmonica, in sala interpretilor, in fiecare marti, la ora 18.00. Dureaza o ora. Acum presedinte e Svetlana Bivol. Eu am semnat actele de fondare a Districtului Romania-R.Moldova, in 2001, la citiva ani dupa infiintarea Rotary la Chisinau si cartarea la Bucuresti. Exista club si la Cahul. Romania e plina de cluburi, fac parte cei mai onorabili cetateni. Nu umblati cu prostii ca va ride lumea.

 21. D-a Pavlicenco cine va merge de la noi in octombrie alaturi de Basescu sa dea curs sperantei salvarii ?

 22. Pentru remus

  Din pacate, nu stiu.

 23. Pentru Ala
  1.Eu am votat pentru Dorin Chirtoaca numai in turul 2.
  Pentru Dorin , doar nu aveam alternativa! Comunistii pentru mine nu sunt alternativa.

  2. Sunt foarte suparat , ca Dorin si PL , investiti prin votul nostru ,al alegatorilor din municipiu , in fapt au reusit sa cedeze puterea in favoarea comunistilor, atit de simplu:
  Gimpu debarcat,Dorin substituit de acelasi Musuc , care ii „sufla” din mers si puterea executiva .
  3.Cum sa nu fiu suparat?
  Raspund : Nu a uitat Dorin si echipa de noi , alegatorii lui?
  Cum s-a pregatit sa ne afle alaturi in momentele in care trebuie sa fie sustinut din nou?
  Nu stia , ca comunistii nu se vor impaca cu pierderea puterii in capitala si vor depune rezistenta?
  Ca vor calari toti cateii si slugoii , vor santaja santajabilii si cu minele lor isi vor prelua din nou puterea?
  Daca 2-3 mii de alegatori blocau primaria in zilele cu pricina, ii ajungea curaj Musucului sa vina cu politia proprie si sa se cocoteze in fotoliul sefului?
  Si noi toti alegatorii oare am fost „fericiti” sa vedem circul cu ambitia mosului Mihai Ghimpul sa fie numai el presedinte? Sa-i forteze pe majoritatea , care l-au votat fara ca sa vrea , numai sa se pastreze o majoritate?
  Oare nu este un consilier , care ar fi fost acceptat de toti democratii si care ar fi avut experienta de a nu „calca prin strachini”?
  Mai este Mihai Ghimpu presedinte?
  Acum musucul doreste birouri pentru aparatul lui , care ar lucra cu miile de scrisori?
  Nu merge spre substituirea executivului de facto?
  Nu credeti , ca daca treburile vor merge tot asa ,in scurt timp , Dorin v-a ramine Primar general ” de onoare” ?
  Si noi alegatorii cu ce il putem ajuta contrar vointei D-lui?
  Unde este PL cu membrii lui?
  Cine trebuie sa ne dirijeze actiunile noastre, ale alegatorilor ?
  Sa nu avem gust amar de ce se intimpla ?
  Sa nu punem in discutie ce se intimpla ?
  Sa ne temem ca ii va scade din „reiting”?
  Cu ce il putem ajuta de la distanta si ne poftiti de nimeni?
  Acum nu trebuie sa ne deranjeze aceste discutii la subiect. Nici chind discutiile il vizeaza pe Dorin, nici pe Pavlicenco,nici pe ….cei , care vor sa vina la putere in locul comunistilor.
  Dorin mai bine sa nu se supere si sa zica multumesc pentru vizitatorii bvlogului , care il critica , ii arata greselile/ca de la o parte se vad mai bine / muncesc pe gratis si isi spun parerile.
  Oare nu a fost asa cum scriu eu in acest mesaj?
  Vedeti cumva rea vointa in cele expuse de mine?
  Daca doresti ,Dorine, pot sa-ti scriu complimente: ca esti destept, esti in toate as , numai si numai tu vei rasturna comunizmul ……Crezi ca poti , daca nu unesti in jurul tau pe cei care pot sa te ajute , chiar si cu sfaturile pe blog? Eu nu cred.
  Se v-a intimpla asa si vei pierde increderea electoratului cu fiecare pierdere in fata rezistentei dure , pe care va trebui sa o distruga oricare forta democratica , care va veni la putere.
  Si asa nu vom avea nimic din cea ce ne propunem pentru viitorul neamului nostru romanesc inca multa vreme. Dar se spune ca PL nu discuta cu nimeni si Chiar credeti ca de unii singuri o sa faceti „mare brinza”?
  Si eu atunci pentru cine votez? Chiti ca mine se intreaba? Chiti dezamajiti de situatia cu CMC ? Multi!
  Nici un partid democratic nu v-a reusi de unul singur sa faca nimic.
  Nu va mai puricati unii pe altii .Va trebui sa colaborati in viitor.
  Dar discutiile asupra problemelor si a fiecarui pretendent la putere , care spera si la votul meu , sa ne fie de folos.
  Nu trebuie sa ethicetam piersoanele din punctul de vedere propriu. Punctele de vedere sunt diferite.
  A pune sau nu pe blog filmuletul/pe care eu nu reusesc sa-l deschid sa vad despre ce, ma rog, este vorba /- este decizia doamnei Pavlicenco. Cui ii incurca? dati-i sfaturi lui Dorin cum sa nu nimereasca in atare situatii. Si Dorin nu are decit sa invete din greselile personale , daca din ale altora nu reuseste.
  Sau sa nu invete……daca nu vrea. Tine tot de decizia lui Dorin :sa invete sau sa nu invete.
  Eu mi-as dori sa invete.

 24. „Nici macar nu am comentat spusele lui despre 4 aprilie.”

  D-a Pavlicenco, cum nu ati comentat, dar oare de ce eu v-am rugat ca sa puneti acel film unde vorbeste Dorin despre 4 aprilie, pentru ca dvs de nenumarate ori ati spun cum ca Dorin a justificat acel vot! Cum de va incumetati sa spuneti acum ca nici nu ati comentat spusele lui Dorin? Pe cine vreti sa manipulati??

  Acum despre gestul lui Dorin de a saluta pe Lupu: eu cred ca a fost un gest corect si binevenit, si aduc si arguement. Daca va amintiti, pe vremea cind inca era Ursu primar interimar, Dorin participa la sedinte CMC, la sedintele publice, si intr-un interviu Ursu l-a luat peste picior pe Dorin, ca cica de ce nu spune macar Buna ziua cind vine, ce sta acolo tupilat si nici nu se arata, la care Dorin spunea ca el intra si asculta, isi face notite, dar nu vrea sa deranjeze, sa faca binete primarului, ori cine acolo conduce sedinta, si iata cred ca atunci la fel avea dreptate, pentru ca Dorin era un simplu cetatean, locuitor al capitalei si care daca vroia putea sa participe la sedintele publice fara ca sa anunte primarul ca iata a venit. Daca participase intr-o campanie electorala asta nu insemna ca deja trebuiesc stabilite anumite relatii intre candidati. Acuma, abia acuma Dorin, cind este deja primar, pai el este OBLIGAT sa faca asta, sa salute oamenii, mai ales cind vine vorba despre demnitari. Si cred ca a procedat corect ca s-a apropiat de Lupu si a dat cu el maina. Mai mult, cred ca a fost un gest de CURAJ cind l-a intrebat daca este ROMAN, curaj d-a Pavlicenco, curaj, curaj, si nimic mai mult. Oare mai bine era sa mearga pe acolo ca un las, sa nu priveasca spre Lupu chiar daca l-a vazut, sa nu respire poate?! Din contra, un oficial trebuie sa faca asa si de asta si gestul cela cind Dorin impreuna cu dl Ghimpu au mers spre comunisti si au dat maina cu ei la fel a fost un gest de normalitate, un gest corect. Nu s-au comporat ca niste lasi, dar au mers in intimpinarea comunistilor chiar de astia ii ignora oricind cum pot. Deci nu impartasesc pozitia dvs precum ca asta ar fi o gafa sau ca gestul de a da maina cu Voronin ar fi fost gafa. Sunt lucruri pe care TREBUIAU sa le faca si cred ca sunt pe deplin justificate!

 25. mda …D.Pavlicenco credeam ca stiti putina istorie …dar se vede ca cunoasteti ce se intimpla doar de 10 ani incoace …mam referit cine pentru prima data in SUA a infintat Rotary?

  cine sunt aceste persoane? ati intrat undeva unde ideie nu aveti de riturile lor si multe altele dar imi vb de persoane din R.moldova si Rominia care sunt de virsta dumneavoastra si poate mai invirsta…

  sper ca cunoasteti anu infiintarii si cum a evoluat primii 5 ani si cu ajutorul caror persoane …. ,, elite ale societatii,, Americane …

  dumneavoastra vb de Republica Moldova…:):):)

 26. Dorin este un om de o cultura inalta Posibil pentru un om politic nu este admisibi, dar ca OM comportarea sa este corecta

 27. Draga Vertical, sunt de acord cu cele expuse de tine, in masura in care te referi la CMC. De Ghimpu nici mie nu-mi place in anumite privinte, iar faptul ca au esuat la primarie nu le face fata fata, dar eu am pus altfel intrebarea, cand noi fortele democratice vom sti sa ne unim si nu o sa cautam paduchi prin stransul mainii lui Lupu, un fapt care nu este relevant pentru majoritatea noastra. Pentru mine persoanl cea mai mare problema este pierderea CMC. iar gafe ca stransul mainii cred ca sunt iertabile.
  Iata eu o rog pe D-na Pvlicenco sa ne faca un scenariu, daca nu s-ar fi votat asa cum s-a votat pe 4 aprilie, cand li s-au sugerat tuturor actorilor sa-l voteze pe Voronin, chiar si Basescu si alti demnitari internationali?

 28. Pentru Ala

  Am explicat si acum citeva ore si chiar recent ce trebuia facut pe 4 aprilie. Cit priveste Basescu, asta a fost o farsa. O minciuna. au contestat-o consilierii lui Basescu. PPCD a spus minciuni despre faptul ca l-a rugat Basescu pe Rosca sa voteze. Am prin arhivele d eINternet niste materiale foarte curioase despre votul din 4 aprilie primite din SA, cu implicri internationale meschine si urite, voi cauta si va voi lamuri, poate, si cu ajutorul lor. Imi notez sa le caut.

 29. Pentru Ala
  Draga Ala, am inteles ca nici tie nu-ti place ce se intimpla cu CMC si la primarie. Sa mergem un pic mai departe. Intrebi „Chind noi, fortele democratice, vom sti sa ne unim si sa nu cautam paduchi in strinsul minii lui lupu?” Intreb si eu: Cine trebuie sa ne organizeze in capitala? Lozinca pe care o ridica toti „Dati sa ne unim?” Cel, care a primit cu placere voturile noastre si a serbat Victoria este Dorin Chirtoaca si PL /cu adevarat noi, alegatorii, am obtinut o Victorie unindu-ne si aleghindu-l pe Dorin/.

  Cine trebuie sa fie primul, care sa ne tina uniti in continuare? Liderul pe care l-am ales. Cele scrise in mesajul precedent sint o suparare a mea pentru cele ce se intimpla. Si este un Adevar.
  Lui Dorin ii este usor sa spuna ca nu va colabora cu unii, cu altii, dar multi din acei „unii sau altii” i-ar fi fost de folos in perioada de dupa alegerea sa ca primar. Eu stau si ma ghindesc: oare pe mine, care l-am votat pe el, in ce oala ma pune? Sa declari ca nu vei colabora cu marea majoritate, care te-a votat – ca doar cei activi au votat. Cei activi din societate. Cred ca in turul doi au votat pentru el si cei care au parasit de facto alianta la CMC.

  Si eforturile consilierilor democrati de a depasi criza de la CMC nu a dat nici un rezultat? Este vinovat numai Mihai si Dorin? De ce membrii PL nu au fost curajosi sa discute aceasta problema, sa gaseasca solutii, care convenea si partidului, si consilierilor democrati. Dar ei au dat apa la moara comunistilor!!!

  Credeti ca aceasta problema se va ameliora? Eu nu cred! Cu zi ce trece rezistenta lichelelor comuniste creste, dar PL, Dorin si Mihai, nu pot trece peste orgolii.Sa spuna clar, daca mai au nevoie de noi sau nu. Sa treaca peste orice bariere psihologice si sa initieze discutii cu partidele liberale /si cu care mai cred ei/. Sa solicite ajutor in mentinerea puterii, precum se cade sa procedezi, daca vezi ca pui in pericol speranta expusa prin vot de alegatori.

  Oare aceasta este tactica intregului Partid Liberal? Ca doar acum nu impart fotoliile ministeriale… Si cu atare strategii nu le vor obtine niciodata. Si daca din inertie vor obtine ceva, vor pierde la fel ca si CMC.

  Pina la alegerile parlamentare, daca nu schimba imediat strategia de colaborare cu partidele liberale, daca nu intaresc din nou pozitile la primarie si CMC, intuesc … va fi slut de tot. Eu personal voi regreta.

  Ala, spune-mi ce pot eu sa mai fac pentru Dorin? Deocamdata voi scrie tot ce ghindesc si sper s aciteasca si domnia sa. Daca doreste, poate sa ma trimita „la plimbare”. Daca doreste o discutie, poate sa solicite o discutie. Daca nu doreste nimic – eu ii cer /in calitatea mea de alegator, care am votat pentru el/ sa nu dea Primaria pe mina comunistilor si sa organizeze activitati care ar readuce la chirma CMC, in comisiile CMC, consilieri democrati. Noi pentru aceasta l-am votat! Eu si toti ceilalti. Nici scuzele pentru erorile admise nu sunt de prisos. Si erorile au fost mari.

  Nu ma deranjeaza datul minii cu Lupu sau Ursu. In felul meu de a fi si eu am dat mina cu unii pe care nu-i agreez.

 30. Vertical,
  esti bravo. Stii ce-mi place in postarile tale,ca stii exact ce vrei,esti ferm si convins in ceea ce doresti. Asa pozitii se intilnesc mai rar. Dupa ce am privit filmuletul cu Chirtoaca si Filat pus aici pe blog, mi-am facut concluzia ca Chirtoaca este o mamaliga pe care ai putea sa o maninci cu smintina. II lipseste fermitatea.Sa fie oare din cauza neexperientei?

 31. Pentru Nina
  Incerc Nina sa fac si eu ce pot. Unii forumisti poate ca ma vor trata si pe mine ca sunt pus pe rele, ca sunt produs al KGB si multe altele . Stii de ce ?
  Pentruca eu scriu ce cred si cred ce scriu . Si mai cred , ca va citi Dorin si colegii domniei sale din PL. Daca va ataca cineva dreptul meu la opinie , rog din start , sa aduca argumente unde si cu ce am gresit. Unde nu am dreptate . Am trecut in textele mesajelor mult mai ” finut ” , decit se merita . Dar mesajele mele nu sunt pentru a critica de dorul criticii un tinar Primar . Eu sper sa inteleaga , ca daca as fi indiferenta sau si mai rau intentionata , as sustine tot ce scriu unii simpatizanti de a lui Dorin. Ba chiar as scrie si multe laude la adresa Domniei sale , de care inca nu a avut parte sa le auda de la cineva in viata lui.
  Nu am motivul .
  Este un tinar bine scolit . Dar sunt altii si mai scoliti , cu experienta de viata si activitate mai avansata, , dar ei nu sunt primari . D-lor nu-si propun cariera de lideri politici si le sta bine unde sunt.
  Acum , daca Dorin si-a propus sa fie persoana publica , lider politic si noi l-am sustinut , trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru decizia noastra. Dar si D-lui trebuie sa inteleaga un lucru foarte important: Ca peste 5-10- 15 ani va avea o buna experienta si poate ca va depasi calitatea si nivelul profesional al liderilor actuali . Dar deocamdata trebuie sa insuseasca inca multe lucruri, mai ales in relatiile cu publicul , sa nu se imbete cu succesul obtinut la alegeri. Sa invete si sa stie ca in politica nu este o regula simpla , de care trebuie sa te conduci. Mai degraba, in politica moldoveneasca nu exista reguli si trebuie sa fii un bun actor pe scena politica. Sa fii acceptat ca lider si urmat de o buna majoritate a populatiei .Sa ai mesajul clar si sa poti , sa stii cum sa conduci situatia si sa obtii performante in activitatea pentru care ai fost ales. Ori nu vei mai fi ales…
  Eu doresc ca Dorin Cirtoaca sa mai fie ales.
  Deacea voi scrie tot , ce cred ca il poate lasa fara replica si suparare. Nu astept nici multumiri pentru efortul pe gratis depus ,incerchind sa vad ca Dorin poate sa accepte diferite opinii si sa devina din zi in zi mai bun, ca doar este al nostru ales. Voi fi cu ociul pe activitatea Domniei sale. Daca greseste in continuare – il voi critica. Daca da dovada de performante- imi voi expune din suflet bucuria .
  Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa nu ne dezamajim.
  Noapte buna!

 32. pentru Nina

  Am uitat sa-ti spun parerea mea vis-a-vis de a ta .
  Dorin Chirtoaca trebuie sa poata fi si ” mamaliguta cu smintina”, chind se apropie de niste copilasi si ca sa -i adune imediat in jurul lui , si ca pesmeti uscati sa nu il poata „papa” Batrinii comunisti. Sa nu le tina dantura.
  Anume Dorin se prezinta preponderent ca un pesmete uscat si poate deacea este tratat, alaturi de unchiul Misa, drept arogant si fara arta de a invihge.Doar inca nu a invins! Unchiul Misa ar trebui sa treaca pe locul 3, in multime, si sa se ocupe de activitate care i-ar acoperi „spatele ” lui Dorin. Stind mereu alaturi , lipsesc ambii cu desavirsire acolo Buna dimineata ,Nina!

 33. Buna dimineata D ..n,Vertical,

  Cind am spus smintina, m-am referit la inteligenta lui Chirtoaca, caci intr-adevar face parte din smintina inteligentei tarii Moldova,dar in ce il priveste „mamaliga”e molcut cu mosu -sau.”Frate frate dar brinza e cu bani”-ar trebui sa-i fie deviza,or se teme sa nu-l supere pe mosu.Si ce daca il supara, ce are de pierdut Chirtoaca?Cred ca ar avea numai de cistigat, daca l-ar pune la locul lui pe mosu-sau,acolo in spate cum spuneti.
  Da-a-a-a,nu e usor sa fiu prea educat si mai ales cind esti mai tinar ca mosu!Exista o bariera psihologica pe care Chirtoaca inca n-a depasit-o,dar poate alta bariera….???

 34. Pentru Nina
  Draga Nina,
  Aici nu e problema numai a lui Mihai Gimpu si a lui Dorin Chirtoaca. Aceasta problema este a intregului Partid Liberal. Nu cred , ca membrii Partidului Liberal nu vad chit de antipatic pentru societate este Mihai.
  Si pentru mine este antipatic , cu toate ca eu sustin Partidul liberal si in mod special ul sustin pe Dorin . Sustin acest partid pentru ca in sinea lui sunt pentru democratie , reforme, politica externa proeuropeana . proNATO si in special PROROMANIA.
  Acest partid , din chite stiu eu nu au oameni corupti .Deja e bine. Dar nu este indeajuns. Daca este sa fac o paralela intre partide , mai este si PNL , cre la fel este proEUROPA , proNATO, pro ROMANIA.
  Nimai ca in fruntea PNL este Vitalia Pavlicenco , care este o luptatoare , care stie si tactica de a lupta. Nu stiu cine se poate lauda ca o fi chistigat teren in ” bataliile” ideilor politice cu V.Pavlicenco. Si este nu numai o luptatoare , dar si personal munceste foarte mult . Daca sa judecam despre blodul Pavlicenco de la lansarea lui , care alt politician ar reusi sa munceasca atit , sa raspunda promt la toate intrebarile , sa citeasca toate mesajele …..e navoie de capacitate mare de lucru pentru aceste activitati.Si de timp.
  Cred , ca D, Pavlicenco scrie singura mesajele. Nu cred ca le scrie altcineva pentru ea.
  PNL , din chit sunt eu informata de asemenea nu au oameni corupti .
  PNL se „aude” si se ” vede ” mai pregatit dechit PL.
  Ce li-ar incurca acestor doua partide sa se uneasca ?
  Oare Mihai Ghimpu ar ceda binevol functia de presedinte lui Dorin Chirtoaca?
  Oare V.Pavlicenco ar ceda functia de presedinte tot lui Dorin Chirtoaca?
  Si daca Mihai Gimpu nu se vede altfel ,dechit presedinte de partid, ce e de facut?
  Sa intrebam membrii Partidului Liberal : Si ei cred ca din cadrul PL cel bai bun de presedinte este Mihai Ghimpu ? Nu ar fi mai bun Dorin Chirtoaca? Lor nu le este antipatic Mihai Ghimpu ?
  Daca mambrii PL raspund , ca ei sunt de acorg ca este cel mai bine asa cum este , atunci ne-am lamurit….
  Daca membrii PL stiu , ca nu este bine cum este si vor convinge Sefu sa accepte schimbare si sa se initieze tratative asupra viitoarelor alegeri, atunci sunt sigura , ca aceste doua partide politice impreuna ar fi un mare pericol pentru comunisti . Si sigur ca ar determina si alte partide liberale imediat sa duca tratative cu formatiunea unita intre PL si PNL.
  Numai daca alte partide nu au scopul sa aduca voturi in cosul comunistilor prin redistribuire.
  Totodata alegatorul va merge la vot si ar vota in favoarea acestei noi formatiuni politice , care nu sunt corupti , si are lideri adevarati , care au mesajul clar.Sunt sigura , ca pe segmentul liberal majoritatea ar fi de partea acestei formatiuni.
  Pentru aceasta formatiune unita si eu m-as implica si sigur si multi altii ca mine . Pentru lamuriri electoratului . nu pentru a obtine niscaiva functii . Pentru a apropia aboarea libertatii , a democratiei , pentru a ajunge la un nivel mai bun de viata.
  Stiu , ca asa va fi!
  Altfel….vom avea ce am avut si ceva mult mai rau . Raul in ani se intareste pe pozitii , daca nu este exterminat.
  Ziua buna, Nina.

 35. Pentru Nina

  Unde esti, Nina?

  Hai sa-ti spun o istorioara. Mai detasata de politica, dar care poate prinde bine in viata de toate zilele.

  In ajun de Craciun intr-o familie de catolici gateau Curcanul. Fetita a vazut ca mama taie coada curcanului si a intrebat-o de ce taie coada.
  Mama a spus ca asa face mama ei /bunica fetitei/. Intrigate, ambele, de ce, totusi, trebuie taiata coada curcanului, au mers la bunica fetitei si au intrebat de ce se taie coada curcanului?

  Si bunica a raspuns la fel, ca asa o taie mama ei /strabunica fetitei/. Au mers la strabunica si au intrebat de ce taie coada curcanului?

  Strabunica le-a lamurit, ca are o tigae mica, in care nu incape curcanul cu coada cu tot.

  Nina , acest text este pentru mine un moment de relaxare si nu are nimic in comun cu mesajele de pe blog. Relaxeaza-te si tu, daca iti prieste. Te astept pe blog.

 36. Of,Vertical,
  de-ai sti ca nu ma mai tine capul pe cite le fac,dar le fac.
  Pina cind Chirtoaca si cu Lupu or da mina si-si vor pune intrebari,astea de-alde mine fac lectii individuale cu tinere familii ce emigreaza in Canada.Imi plesneste capul de atita franceza si ma mai doare si sufletul, caci in 2 ani, asta este a cincea familie pe care o pregatesc sa plece din tara.Celelalte 4 au trecut cu succes si astea la fel vor trece.Ca sunt capabili moldovenii, insusec repede limbile.
  Da, m-a amuzat istorioara.Dar…daca te gindesti mai bine, are o filozoie adinca.As putea sa compar coada curcanului cu astea care pleaca din tara:putem sa ne inchipuim ca tinerii sunt coada curcanului si nu mai incap in tigaie, sunt nevoiti sa se rupa de la trup si sa plece.Un corp ce nu mai are nevoie de coada, este trup neinsuletit.Apoi statul asta al nostru, care se numeste stat –e mort.
  Tu ce zici?

 37. Pentru Nina
  Da , istoria cu taierea de coada a curcanului poate fi interpretata foarte diferit si oricum ai dori s-o talmacesti ca si exemplu pozitiv – nu pre se reuseste.Oricum este negativ.
  Stii ce am de spus eu in acest context?
  Nu avem lideri cu ghindire noua. Tinerii de azi , care au alte posibilitati / internet, studii peste hotare, limbi straine, posibilitati performante de comunicare si alte avantaje, nu incearca sa schimbe trecutul, nu pot ” platoci” ghindirea veche a celora din jur: mosi, stramosi, veterani ai muncii in stil invechit, sefi, deprinsi sa taie „coada curcanului ”
  ca si fostii sefi ai sefilor lor s.a.m.d. , cu toate ca coada curcanului este foarte buna de mincat si se si vinde ca si parti aparte „coada de curcan”.
  Cine si unde sunt acei , care vor inceta sa taie „coada curcanului” si vor invata si pe altii ca este mai avantajos sa cumpere o tigaie noua ?

  Salut si o seara buna in continuare!

 38. Vertical,
  ai dreptate cind spui ca nu avem lideri cu gindire noua,si chiar daca este cite unul neaparat ii vor spune,ca este dusmanul poporului si imediat vor tabari toti pe el.
  Adica,egalarea asta in gindire mai persista:toti tre sa gindeasaca la fel,ceea ce este o timpenie.
  Dar tinerii nu incearca sa schimbe, fiindca este inutil sa lupti cu cei care cred ca gindesc mai bine ca ei.Cred eu ca tinerii nu vor sa-si risipeasca energia inzadar.

 39. Pentru Nina
  Trebuie , Nina, trebuie sa lupti. Si in unanimitate! Daca esti sigur, ca lupta iti va schimba tie si la altii viata spre bine. Nu sa lupti pentru placerea de a lupta. Scopul este foarte important.
  Si asa… zi de zi , apa cazind chite o picatura, chite o picatura…toceste stinca.

  Noapte buna, Nina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *