Fuge lumea pe un cap din Moldova

Acesta este rezultatul guvernarii comunisto-pepecediste de aproape zece ani

 

Migratia moldovenilor peste hotare cauzeaza declinul demografic – arata rezultatele unei investigatii

 

Pe langa diminuarea natalitatii si cresterea mortalitatii si a avorturilor, exodul populatiei peste hotare este principala cauza a declinului demografic din Moldova – arata rezultatele unei investigatii realizate de catre Agentia de Rating si Investigatii „Fin-Consultant RI”.

 

Potrivit autorilor investigatiei, rezultatelor studiului efectuat, ar trebui sa puna in garda faptul ca circa 80 la suta din populatie tinde sa paraseasca Republica Moldova, motivele de baza fiind nu doar obtinerea de venituri si conditiile nesatisfacatoare de trai, dar si atmosfera social-politica insuportabila si nivelul scazut de educatie si cultura.

 

Potrivit studiului, motivele de baza ale exodului populatiei sunt considerate veniturile reduse in tara (45% dintre respondenti), dar si lipsa locurilor de munca in tara (24,5%), precum si starea deplorabila din localitatile rurale (15,6%). Unul dintre motivele migratiei moldovenilor este considerat si lipsa oportunitatilor de crestere profesionala (10,2% dintre respondenti).

 In majoritatea cazurilor cetatenii tind sa plece peste hotare pentru a gasi oportunitati de crestere profesionala (25,5% dintre respondenti). In cautarea unei vieti mai usoare cu costuri de trai mai reduse, vor sa plece 23,4% din cei chestionati, iar 18,1% – pentru a obtine venituri ai a-si construi case de locuit. Aproape 12% dintre moldoveni ar pleca in cautarea unui loc de munca, deoarece acesta nu poate fi gasit in tara.

 

Studiul releva ca majoritatea celor chestionati (53,4%) ar prefera sa munceasca in tarile Uniunii Europene, dar si in Canada si SUA (27,4%) si in tarile CSI (13,7%), iar 5,5% (37 persoane) – in Australia.

 

La aprecierea eforturilor autoritatilor de toate nivelurile privind dirijarea fenomenelor demografice, nimeni dintre respondenti nu le-a estimat inalt. In schimb, 371 de persoane (56,4%) au calificat aceste eforturi ca fiind sub orice nivel, iar 210 persoane (31,9%) le considera satisfacatoare.

 

„De asemenea, se contureaza ideea ca autoritatile ar trebui sa-si schimbe atitudinea si modul de management al proceselor de asigurare, mentinere si sporire a numarului populatiei, precum si sa amelioreze substantial dirijarea fenomenelor demografice in ansamblu” – se arata in studiu.

 

Potrivit unor estimari, la momentul actual peste 600 de mii de moldoveni lucreaza in strainatate. Banii trimisi in tara de cei ce muncesc peste hotare reprezinta aproximativ 36,2% din Produsul Intern Brut (PIB), plasand Republica Moldova in clasamentul remitentelor alcatuit de Banca Mondiala pe locul II printre tarile incluse in top.

 

De mentionat ca investigatia a fost efectuata de catre Agentia de Rating si Investigatii „Fin-Consultant RI” in perioada august-septembrie 2008 in mun. Chisinau. La realizarea sondajului au participat 658 respondenti. Reporter.md

Loading Facebook Comments ...

94 Comments

Add a Comment
 1. Si ce faceti Dvs., dna Pavlicenco, ca aceste lucruri sa nu se intimple. Si sa nu imi spuneti ca nu puteti face nimic, numai bla-bla-bla. Ca doar sinteti deputat. Pentru asta va pus dl Urechean in lista si a platit o groaza de bani ca sa va faca deputat – ca sa lucrati, sa faceti ceva concret, sa se aleaga ceva de pe urma prezentei Dvs. in legislativ. Imi veti spune ca ati facut multime de interpelari, declaratii, initiative la care comunistii nu se uita. Si care e eficienta lor ? Ati ajutat un primar sa repare o scoala, o gradinita ? Ati contribuit la deschiderea unei case de cultura ? Ati deschis vrei 10 locuri noi de munca ? Ati platit din salariul greu de deputat macar 1 mie de lei lunar la un orfelinat sau o casa de copii ? NIMIC !!! Aportul Dvs la redresarea reala a situatiei e egal cu aportul deputatului Vasile Colta. Adica zero.

  Dar bine. Sa lasam aceasta la o parte. O sa spuneti ca sinteti in opozitie si ca comunistii nu vor sa discute nici un proiect de-al Dvs., desi, sincer vorbind, cred ca daca ati face vreun proiect de lege pe teme sociale si nu doar teme de populistica politica atunci ele ar putea sa treaca. Si la asta ma refer ca nu ati facut nimicuta concret. Numai povesti cu Transnistrii, CSI-uri, NATO-uri si alte bazaruri care nu intereseaza lumea despre care ziceti ca pleaca. Uitati-va aici e marea deosebire dintre Dvs si Chirtoaca. De fapt si intre Chirtoaca si persoane gen Urechean, Diacov, Untila, Serebren, Braghis (adica fostii dumitale lideri din BMD). El face ceva concret. Cu greu, dupa cum se vede. Impiedicat mai mult decit dumneata. Dar lucrurile se vad. Chisinaul se schimba, macar in sensul diminuarii coruptiei lasate mostenire de Urechean.

  Si nu uitati, doamna. Din cite stiu in 1998-2001 ati fost vicepresedinta comisiei de buget si finante din Parlament. Asta era in perioada cind erati la guvernare, cind aveati in miini toate pirghiile sa faceti bine. Si ati ingropat aceasta tara (nu Dvs personal, acea echipa bandito-nationala), furind-o si distrugind-o. Acel 25 februarie 2001 a fost adevaratul 4 aprilie al romanilor din RM. Si nu va ascundeti, doamna, dupa povesti national-euratlantice, GUVERNAREA DUMITALE, in care erai sefa se face responsabila de venirea comunistilor la putere, de faptul ca Voronin e presedinte, da faptul ca lumea pleaca.

  SI ASTA TI-O VOM AMINTI LA FIECARE COLT DE STRADA IN CAMPANIA DIN 2009 !

 2. Pentru Hasan

  Voi sterge mesajul de la Vertical numai daca primesc un angajament pe blog de la dumneata ca te vei comporta suportabil, asa, conform masurii dumitale. Daca masura mea va fi alta, voi incepe sa sterg mesajele asa cum a facut recent Unimedia. Am impresia ca va cedeaza nervii din cauza prezentei mele pe blog.

  Am raspuns „unionistului” pozitia cu „efectele”. Pot adauga: Urechean si Untila nu au avut partide. Am mai spus-o. Nimeni nu m-a pus pe lista. Listele au fost facute in baza deciziilor colective, votate in AMN. Eu am figurat pt ca am muncit mereu si in teritoriu, si in compartimentul ideologie. Nu cunosc ce groaza de bani s-a platit. Munca mea a costat si costa o groaza de bani. Exact pentru asta au eliminat national-liberalii – pentru munca depusa, deoarece lui Urechean ii plac lingusitori care nu muncesc.

  Am rezolvat mai multe probleme concrete, chiar acum asteptam un ajutor pentru un proiect dintr-o comuna. Dar niciodata nu am facut tam-tam din asta, pt ca nu am facut nimic pentru lauda si reclama, asa cum altii se joaca si ei cu un bradut. Noi avem o intensa activitate si ca Rotary, unde contribuim si prin atragerea mijloacelor banesti pentru proiecte comunitare. Am contribuit si la deschiderea unui liceu cu o conducere persecutata de comunisti, si la multe alte lucruri. va dau telefonul femeii oarbe din Chisinau careia i-am dus masina de spalat rufe si imbracaminte, la care am fost la spital sa vad cum o trateaza. Intrebati-i pe orbii care locuiesc la Telecentru de cite ori i-am vizitat si ajutat. Insa salariul de deputat nu e greu. Am scris despre asta si nu repet, ca totuna nu va convine sa aratati ca intelegeti.

  Am adus o gramada de ajutoare pentru aziluri de batrini, incaltaminte pentru orfelinate din nordul republicii. Daca veti dori dovezi, va voi da numele oamenilro sa va confirme. Cum puteti spune NIMIC in conditiile cind nu cunoasteti? Dupa care vreti ca cineva sa va respecte, chiar daca sinteti un/o anonima?

  INSA: aveti o mentalitate inapoiata. Activitatea deputatului, si inca de opozitie, in conditiile controlului total din partea comunistilor, cind agentii economici se tem sa ajute deputatii din Opozitie, care nu au furat in perioada privatizarii sau nu sint operatori de credite ori datatori de decizii, pentru care beneficiarii sa dea, in schimb, bani pentru actiuni materiale din partea partidului – nu consta in racket a la Kotovski. Sinteti un comunist/o comunista tinara, care ramine cu mentalitatea veche cind se considera ca daca stai cu sapa – muncesti, daca stai cu un computer – nu muncesti. Daca dai ceva unui om faci concret, daca faci demersuri sa fie anulate vizele pentru cetatenii europeni, ca si cetatenii moldoveni sa aiba alt regim de vize si sa poata circula liber in Europa si cistiga viata – nu muncesti. Daca dai o mie de lei – muncesti. Asta va e mentalitatea? Si indrazniti sa postati aici pozitii de oameni neevoluati? Ori chiar asa credeti, populist, ceea ce nu va deosebeste de comunisti, daca nu sinteti de la comunisti sau de la securitate.

  Legat de teme sociale – sta de doi ani proiectul de lege privind ajutoare pentru copii participantilor la razboiul de la Nistru care au decedat la putin timp dupa razboi, din cauza ranilor provocate acolo. Nimeni nu-l examineaza, iar Guvernul a spus ca nu are bani. Am fost singurul deputat care am lucrat si am luat cuvintul la modificarea legii privind despagubiri deportatilor. Intrebati-l pe Ion Manloe, care a fost la mine de 8 martie, cind altii chefuiau. Cum am spus – asa s-a intimplat. Legea nu merge. Vin oamenii sa ii ajut. Cu ce? Daca autoritatile locale – cum prevede conceptual gresit legea – nu au bani pentru asta? Special comunistii au votat asa. De ce PPCD nu s-a opus, pina in pinzele albe, acestei prevederi, daca se impaca mai bine cu acesti satrapi comunisti – poate macar de dragul PPCD votau alt concept! Eu scriu sincer toate aceste lucruri, pentru ca am o groaza de spus, din cele facute, pe care nu le-am strigat si trimbitat. dar am impresia ca nu meritati acest efort al meu. Ducetu-va la scoala numarul 10 de la Buiucani si intrebati daca nu le-am adus cu un coleg deputat o masina de cusut, sa invete – ei si asta invata acolo – plus articole de gospodsarie, ate de tot felul. Cu un grant obtinut de peste hotare de 3000 dolari, cind nu eram inca a doua oara deputat, am facut reparatii la inchisoarea de la Rusca, pentru ca femeile sa poate coase si sa le treaca timpul mai usor si am circulat cu banii mei doua luni pentru asta la Rusca. Va dau telefonul sefului inchisorii, am facut cu patru ani mai inainte un film despre femeile de acolo si apoi am venit cu acest matching grant obtinut de peste hotare, prin Rotary. Am dus calculatoare la Alunis-Riscani, precum si la Chiscareni-Rediul-Mare-Donduseni. Toate din bani adunati de la prieteni.

  Si dupa astea sa-mi spuneti de deosebire dintre mine si Chirtoaca, cel care e primar si e ordonator de credite? A facut el ceva din banii familiei? Dar daca a luat de la cineva, e foarte bine, noi nu facem competitie, ci facem pentru ca este dureros sa nu facem. Dar facem cit putem intr-o societate stricata de votantii Stingii antiromanesti si prorusesti.

  Chisinaul inca nu se prea schimba si va voi da exemple alta data, ca imi cheltui toata sera cu cei pusi pe manipulari si minciuni.

  Daca dumneata crezi ca eu am fost foarte influenta in Parlamentul ADR mie deja imi vine sa rid. Pot doar sa spun ceea ce nu stiati. Si datorita si mie au plecat doi presedinti de comisie din functie, pentru ca eram extrem de incomoda – ei nu puteau sa ma influenteze in decizii, iar pozitiile mele erau coordonate cu finantisti necorupti, care imi aratau interesele materiale, meschine,
  ce se ascundea printre rindurile proiectelor de legi.

  R.Moldova au ingropat-o si o ingroapa Rosca, Voronin si Lucinschi, precum si cei care voteaza cu comunistii. Daca faceti din mine piesa importanta in dezastrul in care au adus tara PPCD si PCRM, pentru ca ADR a avut numai un Sturza noua luni ca prim-ministru, restul fiind altii, cu Lucinschi in frunte, decidenti, inseamna ca sinteti platit sa faceti drum acestei coalitii mai departe, dar va camuflati cu simpatia pentru PL pentru a insela si a fi credibil. Inzadar!

  Dupa efortul meu naiv de a scrie acest putin din cele facute de mine in acesti ani, va cer s ava cereti scuze pentru tonul urit in care scrieti si va avertizez ca nu voi mai tolera acest ton pe blog. sa nu spuneti ca nu v-am prevenit. Vreau sa discut cu oameni care au intrebari si opinii expuse linistit, nu cu apucati sau dezaxati.

 3. Doamna Pavlicenco,
  eu va multumesc pentru raspuns, dar va atrag si eu atentia ca cel care raspunde cu nervozitate sinteti Dvs. Nu eu. Eu spun ce am de spus linistit. Inteleg totul. Foarte bine. Nu va faceti atitea griji.
  Recunosc ca nu banuiam ca ati facut acele lucruri despre care vorbiti. Daca e asa – e laudabil. Nu cred ca multi deputati fac asta. Eu eram sigur ca chiar nici unul.

  In acelasi timp insist asupra faptului ca o parte din vina pentru ce s-a intimplat in 1998-2001 va revine. Nu puteti nega acest fapt. De nimic nu e responsabil doar o persoana. Si nu spuneti ca nu erati decident. Aveati un cuvint de spus, si-n partid, si-n Parlament. Si nu s-a auzit acest cuvint (sau poate gresesc, pentru ca pe atunci eram la studii si nu urmaream foarte atent ce se intimpla in RM).

  Va invit inca odata sa raspundeti fara istericale. Intelg ca unele intrebari sau idei va dor. O veche zicala zice – Te superi Jupiter, deci nu ai dreptate. Asta se refera si in cazul dat la dumneata.

  Eu nu am deloc interesul sa va tachinez. Nu reprezint nici interesul vreunui partid si nici cu atit mai mult ale vreunei structuri. Aceia pot sa va tachineze altfel. Nu pe bloguri. Si v-am mai spus. Ma bucur ca pot comunica cu dumneata la direct. Daca de ex. Urechean sau Diacov mi-ar oferi aceasta posibilitate, as face-o cu mare placere.

  Si va mai invit sa nu cadeti si Dvs in ispita lingailor. Multe din ce se spun aici despre dumneata trebuie sa le priviti critic. Nu sinteti sfinta. Si daca vi se spun anumite lucruri durute, trebuie sa le acceptati, sa inghititi si sa va ginditi.

  Chirtoaca face ce poate. In conditiile lui face prea mult. Alegatorii vor judeca despre asta. Nu eu cu Dvs. Si veti vedea ca alegatorii vor vota pentru el intr-un numar si mai mare. Se simte acest lucru peste tot. Pluteste in aer. El este cel care acumuleaza simpatia nemultumitilor si de comunisti, si de vechea garda, cu care, pardon, va asociati si Dvs.

  Si inca ceva. Eu sint un el si nu o ea. Nu stiu ce va face sa credeti inversul. Inteleg ca credeti despre mine cam rau, dar credeam ca aveti pareri bune despre mei. Si cind colo, nati-o buna, daca e rau, trebuie sa fie neaparat o femeie. Nu e o abordare prea feminista.

 4. A se citi in loc de mei, femei, in ultimul alineat.

  Si mai e ceva, dna Pavlicenco. Imi tot spuneti ca-mi raspundeti si ca trebuie sa iau in seama acest lucru. O fac. Va multumesc. Dar nu pentru asta era blogul ? Si pe urma va rog sa va ginditi ca atunci cind raspundeti citesc si altii nu numai eu. Si de asta efortul merita.

 5. „Am raspuns “unionistului” pozitia cu “efectele”.”

  D-a Pavlicenco, sunt indici care ne arata ca acest ‘Hasan’ este acelas ‘unionistul’, iar acel indice este felul in care pune semnele de exclamare sau de intrebare: lasa un mic spatiu la urma. Puteti chiar sa verificati dupa adresa IP sa vedeti daca scrie de la acelas calculator. Daca nu stiti cum sa aflati IP-ul intrebati baietii de la Unimedia.

  „…dar va camuflati cu simpatia pentru PL pentru a insela si a fi credibil”

  Iar faptul ca se da mare simpatizant PL totodata criticindu-va nu face decit sa va monteze mai mult contra PL. Este o manipulare, va rog sa fiti atenta! Daca va aminiti dvs deja si ati cazut putin in acest joc cind ati scris intr-un comentariu ca va pare rau, dar comportamentul acestui Hasan va confirma caracterul celora de la PL. Va explicam atunci ca nu e corect sa va faceti niste impresii ori sa spuneti ca prin comportamentul sau felul de a scrie a unui simpatizant puteti sa va confirmati unele impresii formate mai demut despre un partide, in acest caz despre PL.

  Sper ca v-ati dat seama ca este un lup comunist camuflat imbracat in blana de oaie.

  D-a Pavlicenco, de asta va spuneam si mai devreme ca cea mai mare greseala pe care o vor face partidele democrate este sa se critice neintemeiat unele pe altele, sa se dezbine, iar comunistii nu vor face decit sa alimenteze aceasta tensionare. Nu trebuie aici nici un fel de inchieiri, tratae, intelegeri intre partide pentru a intelege ca un armistitiu de neargresiune trebuie adoptat neconditionat. Asta va fi si in favoarea partidului dvs.

  Comunistii nu pot cistiga decit intr-un singur mod: ca partidele democrate sa se atace intre ele continuu. Va rog sa nu va dati provocata!

 6. Socolenco a spus si a observat exact aceleasi lucruri pe care eu vi le-am mai semnalat..nu va lasati manipulata la modul cel mai ieftin. Scopul acestui individ e de a va monta impotriva PL. Si observ ca ii reuseste. Nu inteleg de ce va mai pierdeti vremea cu el.

 7. Si inca ceva: daca ii blocati postarile, nu dati dovada de lipsa de respect pentru o opinie diferita, ci de simt practic si respect pentru dvs. A accepta o opinie diferita este una, iar a accepta sa fiti umilita de un nesimtit e cu totul alta.

 8. Chiar va rog d-na, sa verificati IP-rile reclamate de cei doi de mai sus inainte de a lua anumite masuri pripite. Va veti convinge de superficialitatea sfatuitorilor si chiar dubiile cu care acestia isi construiesc argumentele si pe deasupra mai dau si sfaturi. UNIMEDIA deja cunoaste acest lucru si va poate ajuta.

  Pentru a nu divaga de la subiect va reamintesc ca nu mi-ati raspuns la intrebarea din rubrica cealalta si chiar imi permit a semnala in plus o concertare de insulte : …..” iar a accepta sa fiti umilita de un nesimtit e cu totul alta. ” – care apartine sfatuitorului

  si

  … „Dupa efortul meu naiv de a scrie acest putin din cele facute de mine in acesti ani, va cer s ava cereti scuze pentru tonul urit in care scrieti si va avertizez ca nu voi mai tolera acest ton pe blog. sa nu spuneti ca nu v-am prevenit. Vreau sa discut cu oameni care au intrebari si opinii expuse linistit, nu cu apucati sau dezaxati
  ” – deja ne-ati insultat in mod gratuit !!! Adica dumneavostra sunteti naiva iar noi ……. ce ???

  ….iar pe tema sau la obiect o mica observatie :

  ” Si dupa astea sa-mi spuneti de deosebire dintre mine si Chirtoca, cel care e primar si e ordonator de credite? A facut el ceva din banii familiei? Dar daca a luat de la cineva, e foarte bine, noi nu facem competitie, ci facem pentru ca este dureros sa nu facem. Dar facem cit putem intr-o societate stricata de votantii Stingii antiromanesti si prorusesti. ” – daja ati insultat majoritatea votanilor din aceasta tara, si apoi va plangeti ca ” Fuge lumea pe un cap din Moldova ” – ce incredere acordati dumneavostra prin acesta votantului simplu dar fara dezabilitati fizice ori mentale sau simpatizanti de culoare politica sau ” ideologie ” ?

 9. D-na Pavlicenco!
  Sa-mi fie iertata intentia de a va da sfaturi in ceia ce priveste maniera de a dialoga pe blog cu persoanele ce va aduc invinuiri.
  Dumneata permanent te indreptatesti. Fie pentru partid, Tara, democratie, Urechean, alte lepadaturi, sau tentru faptele personale.
  Cine are stima fata de d-ta o are si fara aceste lamuriri, dar cine nu – nu.
  Unii chiar special se staruie sa va provoace la discutii inutile. Nu-i neaparat sa raspundeti la toate aderatiile unor huimatici de pe blog.
  O parere personala ce se refera la activitatea unui politician:
  Toate discutiile ce se refera la poliitca externa a statului sunt binevenite in activitatea politicianului insa ele nimic nu costa fara o munca concreta in teritoriu cu alegatorul si pentru alegator.
  Poporului i s-a facut lehamete de transnistria, intrarea in Europa, CSI, GUAM, unirea cu Rominia si plte macaroane ce ne le atirna politicienii nostri.
  Daca Voronin le mai promite poporului inca chite 20 lei la pensie si se tine de cuvint – tara il voteaza pe el, fara Europa, GUAM, unire si tot colbul facut de democratii nostri.

 10. Pentru Hasan

  Am scris la ora 15.00 un raspuns mai amplu si mi s-a blocat calculatorul, raminind textul suspendat si irecuperabil. Raspund a doua oara – venind acum, la ora 21.00 de la Calarasi.

  Mi-am amintit noaptea trecuta de inca doua binefaceri – un set mare de jucarii pentru gradinita de copii dintr-un sat de rusolingvi din Donduseni si 200 euro din partea fiicei mele, in cadrul contributiei colective a clubului Rotary pentru un pian cu coada destinat Liceului de muzica „Ciprian Porumbescu”, pe care l-a absolvit si ea. In general, imi pare rau ca nu mi-am dat seama la timp sa fac o lista de asemenea actiuni, pentru a fi mai usor de reprodus pentru cei care necesita acest lucru.

  Eu nu raspund cu nervozitate. Am un stil de scris rapid si cine citeste, este nevoit sa adopte aceeasi viteza de lecturare, toti care citesc spun ca citesc in mare viteaza.

  Manipulati din nou spunind ca scrieti „linistit”. Invinuirile scrise cu litere mari NU ATI FACUT NIMIC!!!, avind si atitea semne de exclamare la sfirsit, sint „linistite”? Insemna ca unul dintre noi e bun de „mititica”.

  Ca o confirmare a ceea ce am spus va vine fraza „Recunosc (virgula) ca nu banuiam ca ati facut acele lucruri despre care vorbiti. Daca e asa – e laudabil. Nu cred ca multi deputati fac asta. Eu eram sigur ca chiar nici unul.” IATA: ca sa nu ajungeti la asemenea „recunostinta”, care pentru mine nu mai inseamna nimic dupa jignirile aduse, trebuie sa nu scrieti la inceput ca „NU ATI FACUT NIMIC!!!” Ce va impiedica sa intrebati: ati facut ceva sau nu, ca eu, iata, nu stiu?

  Nu am nici o vina pentru 1998-2001. Am avut mereu pozitia mea, tocmai de aceea Valeriu Matei i-a eliminat pe Pavlicenco, Nedelciuc, a incercat si pe altii. Ba pot nega ca as avea o vina, pentru ca nu am fost o piesa importanta si aceasta greseala o fac foarte multi – judecind pentru ieri oamenii cu ceva pozitie azi. Nu imi este rusine pentru nici un vot in Parlamentul 1998-2001. Am avut si am spus un cuvint si in partid, si in Parlament. Dar nu raspunde minoritatea pentru votul majoritatii, nu manipulati din nou, chiar daca pare sa primiti bani pentru asta.

  Ce fel de istericale vi se nazar? Astept sa imi reproduceti exemple. Si nu ma doare nimic, pentru ca eu am dreptate, stiu mai bine ce am facut eu decit niste vizitatori pe blog neinformati care, spre deosebirea de majoritate, nu intreaba, ci acuza, pentru a-i scoate din sarite pe toti. Asta va e meseria?

  Ba chiar ai misiunea sa tachinezi. Da, nu reprezinti, poate, interesul vreunui partid, dar ai misiunea sa te dai drept PL-ist pentru a face zizanie.

  Nu pun doi bani pe fraza „Ma bucur ca pot comunica cu dumneata la direct. Daca de ex. Urechean sau Diacov mi-ar oferi aceasta posibilitate, as face-o cu mare placere.” Nu pun, pentru ca ei nu ar discuta in asemenea stil, dar aici ai spus-o ca sa faci un pas de retragere, dupa care sa jignesti din nou.

  Si ce au frazele ca cineva nu e sfint? Asta noi avem de discutat aici? Nu e prea sarac bagajul? Cel putin sint cu mult mai sfinta, incomparabil mai sfinta, decit securistii angajati de comunisti. Prietenii mei spuneau ca mama mea e sfinta si asa a fost. Eu, care am ramas fara tata cu cinci luni inainte de a ma naste, fiind decapitat, mama care ne-a crescut pe mine si pe sora cum a putut, bunicul ucis de KGB – asa spun oamenii din sat -, rudele bunicii deportate si ea nedeportata doar pentru ca bunicul a fost ucis pe 16 aprilie 1945, sotul meu, ramas cu cinci frati si el fiind cel mai mare, fara tata, ambii, noi doi, dezmosteniti de regimul comunist, care ne-am facut carierele in viata fara pacat si colaborationism, acum sa-mi spuna – o persoana care habar nu are de viata noastra si nici nu are rabdarea sau interesul sa intrebe, de vreme ce a facut efortul sa intre pe blog, – ca eu nu sint o sfinta?

  Cine sa-mi spuna mie „daca vi se spun anumite lucruri durute, trebuie sa le acceptati, sa inghititi si sa va ginditi”? Cine? Cel care abuzeaza si jigneste sub acoperisul anonimatului?

  Ba pe Chirtoaca il vom judeca toti, ca toti sintem alegatori si las-o mai moale cu statutul de arbitru si moralizator. A crezut lumea in Rosca, apoi in Serebrian, acum in Chirtoaca-Ghimpu. Care e problema? Sa-l voteze si sa astepte schimbarea vietii. Convingerea mea este si am spus-o – nu poate fi judecat un om care seamana cu o speranta, dupa ce nu a facut, ci dupa situatiile in care a avut incercari si a rezistat. Inca nu se stie daca si Chirtoaca nu proceda la fel ca Rosca si Serebrian in situatii-limita. Mai ales ca, impreuna cu Rosca, PL ne-a atacat, iar apioi, Rosca, dupa ce i-a folosit, acum le este dusman. I-a trebuit asta lui Ghimpu si lui Chirtoaca? Deci, daca au fost atit de slabi de fire, de ce atita incredere? Eu nu o am decit dupa ce ii voi vedea trecuti prin incercari.

  Eu am parere foarte buna despre femeile bune. Dar sint si femei care nu merita nu doar respectul meu. Nu am respectat si nu respect cu hurta. Nu am fost si nu sint feminista. Sint pentru parteneriat intre femei si barbati – intre femei normale si barbati normali.

 11. Pentru socolenco

  Mi se pare ca ‘Hasan’ nu e ‘unionistul’, dar asta mai putin ma intereseaza. Nici dupa adresa IP nu sint identici, desi ar fi bine sa nu ma bag in asemenea aspecte. Vorbim si polemizam cu idei, nu cu oameni fizici.

  Un analist foarte respectat mi-a spus zilele trecute ca „astia de la PL sint inimaginabil de insensibili si infumurati”. Deci, nu e numai parerea mea. E sau nu e chiar asa, dar e asa intr-o mare masura si e pacat. Asta face jocul comunistilor. Deci, nu eu fac jocul comunistilor, ci PL, care a atacat PNL, si care se poarta arogant.

  Da, cred ca e dintre „democratii” gen Ala Mindicanu, care si-l astepta pe Voronin la ziua de nastere. Sa va spun ce e mai bine sa faci decit sa decazi atit de mult?

 12. Pentru „unionistul”

  Nu manipula.

  Am spus – IP-rile sint diferite.

  Posteaza inca o data la ce postare nu ti-am raspuns. Eu, de obicei, raspund la toate postarile.

  Efortul meu este naiv, pentru ca imi cheluiesc timp sa va raspund serios, dar voi nu adoptati un ton adecvat. Deci, sint o naiva ca sasper ca ceva va poate schimba in bine. Nu va poate schimba pt ca, se pare, sinteti cu manifestari de apucati sau dezaxati. Cind voi considera ca nu am dreptate, va voi spune. Un sfat – consultati dictionarul si vedeti ce inseamna „apucat” si „dezaxat” si postati pe blog, voi vedea si eu si sa-i lasam pe colegi sa isi exprime opinia.

  Ca dovada ca am de a face cu persoane avind asemenea manifestari este si afirmatia ca as fi jignit alegatorii. Am spus ca votantii Stingii antiromanesti si prorusesti strica societatea. Asta – daca pricepi macar ceva – este o judecata de valoare. Antiromanii si prorusii la noi sint inculti, grosolani, nu zimbesc in comunicare, spun minciuni, fac demagogie, sint agresivi – intr-un cuvint – strica societatea. Intr- societate normala asemenea persoane nu ar exista decit in numar extrem de mic. Acum cine vrea sa se inscrie in aceasta categorie e treaba lor, cine nu – s atreaca frumusel, printr-un comportament civilizat, in alta categorie. Dreptul de trecere e gratuit, dar are efecte foarte bune.

 13. Pentru 111

  Aveti dreptate cu indreptatirea. „Cine are stima, o are si fara aceste lamuriri, dar cine nu – nu”.

  Pai, da facem si munca concreta in teritoriu cu alegatorul si pentru alegator. Chiar acum m-am intors de la Calarasi. dar daca dmneata crezi ca Voronin ii va cumpara din nou pe oamni cu 20 lei la pensie, noi, fara spatiu public de discutii, nu prea stim cum vom reusi. Insa mie mi s epare ca, totusi, lumea va fi mai putin sensibila la asemeneamanipulari de data aceasta. Sa vedem cine va avea dreptate.

 14. Intrebarea ‘manipulanta ‘ era : Cum comentati atitudinea unor admiratori ai dumneavostra de genul jay pe care il etichetati ‘civilizat’ la modul ocular ? Va rog sa nu ne luati de prosti cu semantica cuvintelor ‘apucat’ si ‘dezaxat’ care in contextul dat n-are sensul propriu-zis, ci de acela de nebun, deplasat si asa mai departe !Dar daca va considerati naiva dand un raspuns in criza de timp si reclamand acesta de fiacare data cand va este incomod, mai bine nu stati la dispozitia noastra caci noi nu consumam timp sa va citim toate postarile si vezi draga-doamna ne pierdem timpul sa batem tastele fiind platiti de Voronin sau comunisti ! Nu trebuie sa insinuati aceasta si mai bine faceti afirmatia publica cum ca ne plateste si ne programeaza Voronin ! Cum sa nu te amuzi cand faceti asemenea afirmatii ? Acuzatia pe care ati facut-o alegatorilor Stangii e la timpul trecut si constitue o imputare crasa a unui fapt consumat cu efectele deja produse, cum ca sociatetea e ‘stricata’ de acesti alegatori care sunt majoritatea si vrem-nu-vrem trebuie sa o respectam daca respectam ‘principiile democratice’, si nu cum incercati dumneavoastra a va disculpa spunand ca ‘strica societatea’ ca si cum e ceva care are sa se intample daca/sau(_) la modul tendentios si autosuficient cum va place sa apreciati ‘judecata de valoare’. Aceasta expresie putea fi formulata in alti termeni care sa reflecte nediscriminarea pozitiva pe care o faceti fata de anumiti alegatori de o anumita etnie. Apoi sa generalizati fara nici un menajament sau vreo retinere circumspecta la vreo relatare concreta care sa insumeze o majoritate macar(si nu toti), cum ca antiromanii si prorusii sunt inculti, grosolani si …… comiteti imprudenta de a nu acorda prezumtia de nevinovatie celor de buna credinta care mai sunt printre ei si Slava Domnului sunt sigur caci macar copii sau cei tineri sunt altfel decat etichetarea la care sunt expusi de ‘judecati de valoare’ cum emanati dumneavoastra ! Acum nu stiu in ce categorie sa va includ beneficiind de dreptul de trecere libera ?…….Cred ca vati convins dupa IP, ca nu sunt platit de nimeni sau programat sa reactionez !

  Despre alte activitati de initiativa intreprinse de Dumneavostra si PNL,altele decat ajutoare pentru amarasteni mai vorbim la timpul potrivit.

 15. „Un analist foarte respectat mi-a spus zilele trecute ca “astia de la PL sint inimaginabil de insensibili si infumurati”.”

  D-a Pavlicenco, daca au ajus si analistii cei mai respectati sa analizeze atit de detaliat PL-ul, atunci va spun eu ca este pentru ce. Si nu ca cei de la PL sunt cei mai buni ori cei mai profesionali. Eu cred ca felul lor de a fi si hotarirea cu care actioneaza astfel nepermitindu-si sa colaboreze cu fosti nomenclaturisti ori cu cei care au colaborat cu ei le da un mare avantaj in fata celorlate partide, le da mai multa CRDEDIBILITATE.

  Pur si simplu cred ca pina acuma nu a mai existat un partid atit de categoric, este ceva pentru prima data in politica moldoveneasca. D-a Pavlicenco, este un inceput sau poate o continuare la ceea ce trebuia sa fie in anii 90, cind trebuiau puse la punct lucruri ca sa nu avem probelemele care le avem acum si anume: legea lustratiei. D-a Paclicenco, aceasta lege este foarte importanta daca vrem sa ne curatim de nomenclatura! Pina nu va ajunge la conducere un partid curat care nu a colaborat in vreun fel cu nomenclaturistii atunci nu vom avea nici o lege a lustratiei. Asta a fost facut in anii 90 in tarile Baltice, in Cehia si alte tari aflate in bazinul sovietic.

  De asta toti parca se simt asa mirati de felul cum se comporta PL, insa eu cred ca asta este o reactie pe moment. Pe urma cind oamenii cor constientiza ca asta este spre binele lor, numai atunci vor intelege si vor aprecia acest comportament. Si iata nu cred ca este infumurare, este pur si simplu o pozitie categorica impotriva la toti cei care au votat comunistii ori s-au aliat cu ei, nu mai spun de partidul comunistilor.

  Exact asa si dl Rosca la protv.md spunea recent, ca Dorin are viitor pe scena politica, dar nu-i este simpatic, pentru ca este arogant si lui nu-i plac asa persoane. Iata dvs spunind acelas lucru despre PL va erijati in acea categorie de partide care acum au cea mai mica credibilitate, si unul din ele este si PPCD.

  Deci as crede ca trebuie sa fiti ami atenta si mai de sine statoare in privinta pozitiilor si nu sa luati in calcul impresiile unor experti chiar de sunt populari. Trebuie sa va distingeti si sa vedeti ceea ce nu vad ei, sa fiti pe propria pozitie. Incetati sa mai puneti la indoiala faptul daca Dorin va proceda ca Serebrean ori Rosca. Se stie foarte bine evoluatia lor: aduceti-va aminte ca PPCD a votat chiar si in 1999 cu comunistii pentru demiterea prim-ministrului Sturza, iar PSL numai la doi ani de la aparitie au si format in 2003 blocul PSL-PDS, iar acum nu trebuie sa ne mai mire ca PPCD a votat si la 4 aprilie 2005, iar Serebrean este in acelas partid cu Nantoi.

  Bine, sa nu credeti ca vreau sa va impun punctul meu de vedere, dar sunt si putin dezamagit ca Dvs avind o experienta atit de vasta in plan politic faceti niste interpretari denaturate si chiar gresite conducindu-va cind dupa comportamentul unui simpatizant, cind dupa impresiile unui expert cunoscut. D-a Pavlicenco, aveti capul dvs si analizati singura in liniste, incet. Lasati graba, nu scrieti mult si in graba, scrieti mai incet, dar mai gindit. Ma iertati daca am spus asa cum am spus aici la urma, dar sincer va spun ca nu vad sa faceti in privinta PL niste interpretari mai critice, venite din insasi gindirea critica. Va orientati doar dupa scheme arhicunoscute de a pune pe toti la indoiala odata ce nimeni nu vor sa discute cu PNL. Nu cred ca e corect asa. Trebuia mai bine sa incercati sa vedeti care sunt cauzele ca nu vor sa vina la discutie sa aplanati acele cauze si numai dupa acea sa initiati careva invitatii la colaborare. Nu e bine sa condamni pe toti doar pentru ca nu esti accetat. Trebuie sa intrati in esenta.

  Va spun sincer, iata PSD condus de Nantoi a existat mult timp, insa fara prea mult Succes. Cum credeti care e cauza? Va spun ca chiar inca eram in liceu si ma gindeam la asta, de ce PSD nu ia un procent cit de cit, pentru ca Nantoi parea sa fie o persoana asa cumsecade, a lucrat la academie, deci nu era un politruc. Insa va spun: priviti spoturile publicitare din 2003 cind era in bloc cu PSL si o sa vedeti numai din acel spot ca nu inspira incredere. Felul in care si-a format discursul este distorsionat si aproape contradictoriu. Spune ca chipurile venim sa va ajutam, dar la urma spune avem nevoie de votul Dvs. Deci un fel de cersire asa camuflata. Si nu cred ca atunci cind spui omului asa direct ca vreau sa te ajut este atit de credibil, este chiar dubios sa spui asa cind nici nu spui daca ii cunosti probleme. Este o ineptie! Deci, D-a Pavlicenco, va rog mult sa nu mai dati vina pe comunisti ca vor cumpara pe cei de la sate cun 20 lei. Gresalele politicienilor se rasfring direct asupra rezultatelor lor si asa si Dvs nu cautati sa dati vina pe cineva pentru ca PNL nu va lua atit cit ati dori, cel putin sa treceti pragul electoral. Venind in fata electoratului si vrobind lucruri aberante ori facind gafe asa cum a facut azi cel la UCM, spunind precum ca avem 60% de electorat indecis cind de fapt este 40% atunci va spun ca nu veti avea nici o CREDIBILITATE! Imi pare rau sa spun, dar iata abia acum inteleg de ce PSD a lui Nantoi nu a fost un partid cu rezultate palpabile si de a ajuns in PD. Pentru ca chiar de se spune tot mai mult ca avem nevoie de tehnocrati, atunci speranta este anume in asta ca acesti tehnocrati sa faca mai putine astfel de gafe, pentru ca au un alt fel de gindire care prin definitie si formare nu le permite ca ei sa le faca. Insa sunt si exceptii si ei le fac. Va rog sa nu fiti si Dvs asa. Incercati sa aveti propria opinie, opinie si pozitie care vine din insasi gindirea critica! Succes!

 16. Iata ca am aparut si eu. Am fost cam ocupat. Si sincer sa fiu, m-am plictisit si chiar credeam ca nu voi mai participa la aceste discutii, mai ales dupa ce am vazut mesajul agresiv al dnei deputat. Vreau, totusi, stimata doamna, sa va spun ca in 1998-2001 ati profitat din plin de acel Matei pe care-l criticati. Si de banii Mesagerului de asemenea. Mai lasati-ne, cu sfintenia ca le stim noi bine pe toate. Si plimbarile insesabile ca nu va vedeau pe la fractiune si va rugau ca macar atunci cind sinteti prin aeroport, schimbind avionul, sa le dati vreun semnal, tot le cunoastem. Si n-o mai faceti acum pe PFD-ista ca ati facut tot posibilul ca sa distrugeti acest partid. Asta e misiune speciala, doamna, nu mesajele mele de pe blog. Si ati indeplinit-o cu mare succes. Acum aveti exact aceeasi misiune cu liberalii lui Chirtoaca. Sa-l anihilati, sa dispersati electoratul, sa introduceti confuzie cu vorbaraia si activismul dumitale debordant. Daca nu e asa, atunci de ce dupa ce ati plecat din AMN n-ati aderat la unul din cele doua partide liberale deja existente – PL sau PSL, ci ati creat un al treilea ?

 17. Pentru Hasan

  Deja m-am plictisit si eu. Imi spuneam azi dimineata ca, la sigur, sinteti o persoana pe care o stiu, dar se ascunde dupa un pseudonim.

  Nii un mesaj nu va potoleste din agresiune. Sper sa o cam inchei eu, ca tot degeaba scriu.

  PFD s-a distrus din momentul cind Matei s-a inconjurat de alti oameni, eliminind nucleul, stricind cipul partidului. In 1996, an cind matei a candidat la Presedinte de RM, am avut, in raionaul meu d ebastina Riscani, al doilea rezultat – 14, 03, depasindu-ma doar Singereiul cu 14, 05. Plus ca am condus si in campania electorala Mesagerul, nefiind scutita de aceasta functie, eu lucrnd nu aproape, cum era normal, fiind si la ziar, ci tocmai la Ocnita, unde a mai trimis Matei oameni, dar nimeni nu a mai facut structura PFD. In prima saptamina dupa alegerile parlamentare am mers din nou la Ocnita, oamenii mirindu-se si am facut conferinta structurii PFD.

  Pe matei l-a deranjat, ca si pe Urecheanu, munca mea intensa. In fiecare simbata – coordonam un judet cu patru raioane si oleaca, Edinet – mergeam intr-un raion, de unde ma intorceam lunea. Nimeni nu face la noi asa, si chiar Diacov a mentionat asta la sedinta ADR. dar munca in partid, daca partidul nu e construit pe princpii normale, enerveaza pina si pe seful care promoveaza pe cineva nu dupa munca, ci dupa servilism. Asta si i-am spus-o lui matei, aceasta l-a si prabusit. Ar fi bine lumea sa stie ca prabusirea PFD a inceput in 199, cind matei, prin Birou, i-a ascos din coordonatori d eraioane, dupa alegerile locale din 1999 pe Mosanu, Nedelciuc, Soimaru, Pavlicenco. Eu nu eram vicepresedinte. A trimis oameni care nu au mai ajuns in raioane. Se temea ca noua ne crestea autoritatea. Cine se teme de asta, isi face rau cu priopria mina.

  Nu am profitat de Matei. Eu cred, mai curind, ca matei a profitat enorm de munca si efortul meu. Eu le spuneam colegilor – daca vreti s afiti fideli, fiti fideli principiilor, nu liderului. A insistat, la prima sedinta a Consiliului politic de dupa alegerile din 1998, sa ma scoata din redactor-sef, in timp ce Spinei, Secareanu, Dabija, deputati si ei, au ramas, dupa care s-a si modificat legislatia care sa permita cumularea functiei de deputat cu functii neplatite in presa. De atunci Mesagerul a mers tot mai rau. Eu, cit am fost redactor-sef patru ani, am avut trei ani cel mai mare tiraj din Moldova. Mi s-a dat si o nominalizare in Saptamina pentru tirajul ziarului. Erau sate unde aveam abonati, dar nu erau membri de partid. Nu le stiti pe astea si nici nu va intereseaza, va intereseaza doar sa aruncati minciuni, ca sa le citeasca oamenii.

  Dupa alegrerile din 1996 nu am avut la Mesagerul salariu deloc. Nu erau bani si cei gasiti mergeau la tipografie. Intrebati-i pe Vlad Pohila, Tamara Gorincioi, pe altii, ultima care l-a intrebat ceva neplacut pe Matei de aceasta, vazind ca se cheltuie pentru altceva, si el s-a suparat. Noi ne chinuiam sa putem rezista, pentru ca salarii nu erau. A fost extrem de greu.

  Ba chiar nu o las cu sfintenia, pentru ca stiu ce spun. Inteleg, nu va convine, dar nu poate sa va convina deoarece nu aveti scrupule.

  Referitor la „plimbari”. Niciodata nu am fost peste hotare la vreo plimbare. Am fost in delegatii din partea Parlamentului. Eu nu am avut niciodata bani sa ma plimb prin Africa, precum rideau colegii ca se ratacise idolul dumitale, Ala, pe acolo. Eu cunosc limbi straine, dar in Parlament nu le preau stiau multi. In 1999 am obtinut la Amsterdam o decizie AP NATO privind retragerea imediata a trupelor ruse din Moldova si Georgia, mergind intr-acolo cu bani imprumutati de la o prietena si stind intr-un hotel de mina a saptea. Era cu doua zile inainte de deciziile summit-ului OSCE de la Istambul si in preziua plecarii am dat la MAE Rezolutia adoptata. Chiar voi posta procesele-verbale ale Comisiei AP NATO si ale plenului, unde se vede cum discutia era dominata de mine si de seful delegatiei Consiliului Federatiei Ruse, Victor Ozerov. Si am cistigat eu, sprijinita puternic de americani. M-a salvat speakerul spaniol, de la Madrid, cu care vorbisem in ajun si a cerut respectarea Regulamentului, deoarece rusii au incercat in plen sa schimbe textul ad-hoc. Mereu am luat atitudine de la tribune inalte si nu am facut turism parlamentar. Am fost cinci saptamini la cursuri de finante publice la FMI, Washington, iar mai inainte, FMI de la Chisinau m-a invitat la Institutul lor d ela Viena pentru ca aveam pozitii proprincipii economie de piata/capitaliste si ei l-eau vazut expuse si intr-un interviu pentru ziarul rus cam sovin Kisiniovskie Novosti. Dar, e clar, cei care nu cunosc limbi straine si nu aveau la ce sa mearga peste hotare, au manipulat presa. pacat ca ati cazut in capcana.

  Gluma cu aeroportul nu a fost referitor la mine, dar Matei a folosit-o, intr-adevar, din rautate si invidie, si la adresa mea. Sint ridicoli barbatii invidiosi. Pentru ce trebuia sa le dau semnale? Matei, dupa ce a intrat in cabinetul de vicespeaker – spunea un coleg al sau, foarte „devotat”, era coplesit de aceasta ipostaza si ‘savura” postura, dar nu asta era important. Trebuia privit acest lucru simplu si consolidate pozitiile prin coagularea fortelor democratice si din afara parlamentului, ceea ce nu a fost sa fie. Un an au avut loc discutii – in 2000 la Politehnica – pentru unirea fortelor democratice. Matei si altii nu au vrut si au cazut in alegeri. Spuneti niste prostii ca eu as fi distrus PFD-ul. A fost o femeie la mijloc, dar nu Pavlicenco si stiti mai bine decit mine cine a fost.

  Eu nu am actionat niciodata singura, am fost mereu in discutii cu colegii mei – Nedelciuc, Mosanu, altii, dar cind Matei a fost atacat de oamenii generalului Alexei, avindu-l in spate pe Lucinschi ce a comandat sa-l cam termine politic pe Matei, noi i-am propus sa se retraga, sa iasa in fata o perioada Nedelciuc. Nu a vrut, s-a suparat, s-a razbunat si … a pierdut. Apoi nu a venit la PL forma initiala, ca „acolo e Pavlicenco”. Parca inca nu am mincat oameni, dar daca esti tare, vino si demonstreaza cu argumente, intelepciune ca ai dreptate, de ce trebuie sa te temi? Si ce a cistigat? Ca este destept, pregatit, energic, inteligent, dar nu e in Parlament sacontribuie altfel la schimbarea lucrurilor? Trebuia sa reziste in fata lui Rosca si s-a dovedit a fi mai slab. Nu mai slab pentru ca Rosca e mai bun, ci pentru ca Rosca e diavoleste abil, insa tot in acea perioada Matei a pierdut echipa, din greselile lui, si aici a gresit. Niciodata, dupa congresul unde a schimbat Statutul si a ramas abuziv in functie, nu a discutat cu „disidentii”. Vai, ce naiba de partid mai era PFD daca l-a „distrus” o femeie? Eu nu am fost pe lista in 2001, nici Nedelciuc, nu i-am impiedicat pe cei de la PFD, dar nu au cistigat pentru ca Matei si cei din spatele sau, noii sai aliati dubiosi, au avut misiunea de la Lucinschi sa strice paridul. Si l-au distrus. Intre altele, cind am fost impreuna cu Matei recent la o eimisune la NIT, i-am spus ca ar fi bine sa stam vreo 3-4 ore sa ne lamurim cu ce a fost, ca nu vreau s amurim nelamuriti. Nua oferit nici o ocazie atunci sa discutam – se puteau multe evita. dar nu a fost.

  Despre Chirtoaca v-am spus si repet, nu mai revin – va place, fiti cu el, eu, insa, nu cred ca pozitia si comportamentul PL sint corecte. mai mult nu vreau sa spun nimic. Nu am plasat nici un articol pe blog impotriva PL, dar am raspuns la intrebari. Nu mi le puneau, nu scriam. Ma intreaba – spun. Si nu va place ca nu evit raspunsuri. Dar am ce spune si spun. Nu va este necesar si interesant, nu postati. Nu va trage nimeni de mineca. Daca nu aveti misiune, ceea ce nu mai cred, de ce nu va potoliti? Pentru ca o aveti.

  E corect vorbarie, nu vorbaraie. Stiu de ani ca activismul meu „debordant” deranjeaza. De ce si pe cine? Pe dumneata, ca si pe Matei, pe altii. Pentru ca sinteti slabi si nu puteti rezista.

  Am explicat pe blog de ce echipa national-liberala nu a aderat la PL si PSL. Pacat ca trebuie sa spun din nou. Ghimpu m-a chemat si am avut doua discutii. El mi-a propus sa vin la el doar eu, fara ceilalti. Am spus ca nu pot face asta, avem echipa. PNL nu eu l-am creat, ci echipa, si nu s-a stiut decit pe ultima suta de metri ca voi fi propusa. S-a discutat cu vasile Nedelciuc, cu altii, dar nu au dorit. Asa ca varianta Filat care si-a facut partid pentru ca el sa fie presedinte, nu merge. Eu nu am avut si nici nu am puterea financiara sa-mi fac partid si sa spun ca il pot tine si nici nu cred ca e nevoie de asta. Dar colegii national-liberali au vrut, in ruptul capului, sa candideze pentru locale, in special la CMC. Au candidat, dar nu toti au muncit foarte bine si nu au trecut. Apoi au fost nemultumiti de asta si au vrut sa mergem la PSL. Dar Serebrian a vrut sa fuzionam pe conditii puternic defavorabile noua, sperind unii ca vor avea intelegeri personal reusite pe la spate. Am inteles, dejucat si nu am mers. Si a mai spus Serebrianu ca unu plus unu nu fac doi, daca vorbim de PNL plus PSL. Si a plecat la PD, fapt de care eu ma bucur. Nu puteam sa mergem prea cruzi la PSL, care a inghitit Liga femeilor si PFD, apoi sa ne duca la Diacov. Iata raspunsul pe care l-am mai postat pe blog. Nu-mi place sa scriu repetat acelasi lucru, pentru osobo odarionnie …

  Am postat aceste lucruri mai ample pentru alti cetateni, in special, care citesc minciunile si acuzatiile categorice semnate de Hasan. Pe hasan totuna nu-l intereseaza decit sa scoata lucruri demagogice a la structuri dubioase si sa posteze sperind ca cineva va ceda din comportament corect. Nu vom ceda. Dar sintem curiosi sa vedem limitele indecentei si ale cinismului.

 18. D-a Pavlicenco, de ce PNL nu pledeaza cu toata forta pentru legea LUSTRATIEI? Stim ca ne-ati spus deja de vreo doua ori precum ca sunteti curata, ca nu ati colaborat cu nici un fel de servicii secrete, insa nu stim nimic de ECHIPA! De ce PNL nu pledeaza pentru lucruri realizabile si necesare pentru ca sa ne democratizam si pentru proiecte grandioase si irealizabile. Nu credeti ca in UE putem ajunge si fara uniunea interstatala? Pentru a ajunge in UE avem nevoie de reforme si realizarea legii lustratiei. Iata abia atunci se vor limpezi apele. Va rog sa ne spuneti sincer, de ce PNL nu pledeaza pentru legea lustratiei. Mersi!

 19. Doamna Pavlicenco, inainte sa citesc comentariile mincinoase ale lui Hasan cum subtil recomandati dumneavostra acolo in sfarsitul ultimei postari, RASPUNDETI LA INTREBARE, respectand in acelasi timp PRINCIPIUL ONORABILATATII SI RESPECTABILITATII de sine sau cum zice deviza liberalui pasoptist ” PRIN NOI INSINE ” sa avem respect cu totii !!!

 20. Doaman Pavlicenco

  Va rog frumos, nu ma pronuntati numele Ala Mandicanu in cometariile Dvs. O cunosc de mult timp pe Doamna Mandicanu si am tot respectul pentru ea, dar vad ca este atacata pe acest blog. Raspundeti la subiect. Stiti, ce obesrv eu, puteti excelent sa manipulati cu cuvinte. Dar nu uitati ca o data totul va iesi la suprafata

 21. Tovarase comunionist, am si eu niste intrebari pentru tine, si daca nu ti-i lene te-as ruga sa raspunzi la ele aici, in vazul tuturor, dar mai ales al d-nei Pavlicenco, pentru a vedea si dinsa cu cine discuta.

  1. Care este parerea ta sincera legata de Romania si romani in general, si cum vezi aceste notiuni raportate la aceea de „tigan” (daca nu ti-i greu, am dori niste pareri la fel de „sincere” pe cum le afisezi si pe UNIMEDIA).

  2. Care este parerea ta sincera legata de Unirea cu Romania, si care este motivul real al titulaturii tale de „unionist”?

  3. Care sint simpatiile tale politice in acest moment?

  Sa vedem un pic de sinceritate…

 22. Legea lustratiei nu cred ca se va da vreodata in Rep. Moldova fosta tara sovietica !
  Nu reusit sa se dea aceasta lege nici in Romania ci doar acuzarea comunismului prin presedintelui Basescu in Parlamentul Romaniei !
  nu zic ca nu ar fi necesara dar dle socolenco nu cred ca va avea sorti de izbanda vreodata.

  Cu privire la restul discutiilor nu ma bag… dar as vrea sa comentez ceva, si anume cum vad EU lucrurile:

  1. – dupa ani intregi de zile (deja 2 mandate daca nu ma insel) comunistii NU AU RIDICAT ECONOMIC TARA, NU AU ASIGURAT STABILITATE SI SECURITATE MILITARA SI ECONOMICA TARII, ba mai mult au impins si mentin Rep.Moldova intr-o stare de dominare (ilegala as spune) si de subjugare, de slabire a independentei statului si de slabire a mecanismele statului.

  2. – CETATENII REP. MOLDOVA TREBUIE SA INVETE UN LUCRU EXTREM DE IMPORTANT: cand puterea nu isi face treaba atunci trebuie votata opozitia !
  ESTE UN CRITERIU ABSOLUT NECESAR !!

  ca sa ma explic… faptele arata ca sa ales pe comunisti, ei nu au facut nimic, realegerea lor la alegerile trecute A DUS LA CONFIRMAREA FAPTULUI CA acesta realegere NU A AJUTAT LA NIMIC ci dimpotriva la agravarea si mentinerea starii de instabilitate militara,economica si sociala !!!!

  deci chiar daca exista sa zicem o scena politica cu partidele A, B, C, D si E iar la putere este partidul C si are o guvernare PROASTA si urmeaza alegerile:
  – daca cetatenii voteaza iar partidul C doar pentru ca considera (IN MOD GRESIT) ca partidele A, B, D si E nu sunt bune si capabile, …. atunci acel partid C nu va face NIMIC mai bine pentru ca considera ca guvernarea proasta este buna
  – mai mult partidul C va intelege ca pot face orice ca tot vor fi ales, si nu vor avea nici o tragere de inima in noul mandat sa faca nici macar cat au facut in primul
  – a nu vota unul din celelalte partide A, B, D si E doar pentru ca „nu se stie” ce vor face la guvernare, este o IMENSA PROSTIE pentru ca nu este vorba nu numai de acordarea unei sanse altei puteri politice ci mai ales PEDEPSIREA ACTUALEI PUTERI POLITICE CARE NU SI-A FACUT DATORIA
  – deci a vota partidul A ca sa castige alegerile va insemna nu neaparat votarea partidului A ci NEVOTAREA partidului C care va INTELEGE ca a gresit fiind pedepsit prin vot, iar partidul A care ar castiga alegerile VA INTELEGE CA VA TREBUI SA FACA CEVA DACA NU VA FI PEDEPSIT PRECUM partidul C actualmente.

  Deci pe scurt: a vota in continuare pe comunisti desi PIB-ul Rep.Moldova nici la nivelul tarilor din Caucaz nu este ci la nivelul tarilor central asiatice (sau africane) este O PROSTIE IMENSA !!
  pentru ca permite perpetuarea incompetentei si pentru ca NU O PENALIZEAZA si astfel oricine va fi la putere va crede ca va putea face orice pentru ca si asa votantii vor vota cu ei.

  LIPSA DE CRITICA A VOTANTILOR DIN REP. MOLDOVA afecteaza mediul politic al Rep.Moldova.
  Iar baza cea mai reala pentru a discerne cine merita votul reprezinta in primul rand compararea unde este Rep.Moldova si unde ar trebui sa fie.

  Si de fapt de aici porneste totul: de la lipsa de viziune al cetatenilor Rep. Moldova care NU STIU UNDE VOR SA FIE REP. MOLDOVA IN LUME.

  Eu personal o vad in structura euro-atlantica. Deci lupta politica din Rep.Moldova va fi de fapt cred mai mult de INFORMARE decat de critici politice reciproce sterile.

  Cine va afirma cat mai clar ceea ce doreste si ce oameni are la dispozitie (si ii va face cat mai cunoscuti) pentru a indeplini acea viziune vor fi cei care vor castiga voturile.

 23. Nu raspund si nu port discutii cu persoane care incita la ura interetnica,xenofobie, discriminare si face ura de rasa pe forum !

  Astept pe d-na Pavlicenco .

 24. In caracterizarea facuta te incadrezi cu propria persoana la fix. Nici nu ma asteptam la alt raspuns de la tine. Esti un mare las si fatarnic.

 25. Si inca ceva..ca sa vezi cit de mare mincinos esti. Pe UNIMEDIA ce te retine sa discuti cu mine, sa ma ataci si sa ma insulti, daca tu „nu port discutii cu persoane care incita la ura interetnica,xenofobie, discriminare si face ura de rasa pe forum”? Vezi cit de mare ipocrit poti sa fii? Iti spun eu de ce nu mi-ai raspuns la intrebari..pentru ca ar fi vazut toata lumea aici ce fel de om esti. Si in primul rind doamna Pavlicenco, in fata careia incerci sa pozezi ca mare civilizat. Esti dincolo de recuperare..

 26. Pentru socolenco

  PNL pledeaza cu toata forta pentru legea LUSTRATIEI. Cind am fost in PFD a pregatit Vasile Nedelciuc un proiect, dar i l-a furat cineva din calculator si l-a inaintat din partea sa. Sta si zace in Parlament. M-am ocupat o perioada personal de asta. Noi avem Codul etic al membrului PNL, unde este scris ca nu poate fi membru cel care a colaborat cu structurile de securitate sovietica. Am preluat de la romani modelul Legii – am chiar doua proiecte, am purtat discutii cu mai multideputati si membri ai societatii civile, va poate confirma si Igor Botan, cu unii care au lucrat anterior in aceste structuri si au fost scosi de comunisti, eui au lucrat in perioada ADR, am preluat si modelul de CNSAS, am gasit un grup de vreo 10 deputati de acord sa discutam cum demaram treaba asta, dar mai departe nu am avut eu timp sama ocup, mai ales ca, la tot pasul se spune ca „nu are cine vota”. Si soarta acestor documente, deocamdata, e ca si acelorlalte care zac, neexaminate conform Regulamenului Parlamentului, in comisii si in plen.
  In ceea ce ma priveste nu ca sint curata, SINT ABSOLUT curata – nu am avut nici un fel, dar absolut nici un fel de conlucrare cu vreun serviciu d esecuritate. Mi-au stirnit tot frontistii, ca asta ei fac atunci cind nu au ce spune impotriva cuiva. Chiar ca nu am timp, dar trebuie sa-l gasesc, sa postez si raspunsurile date mie de SIS la singura solicitare de deputat sa imi dea acces si s apublice totul ce au despre mine, orice dosar d ela SIS. Trebuie sa le scanez si sa le postez. Pentru ca s-au facut liste de prin birourile pepecediste, dupa care tot cei ce le-au facut si difuzat le spuneau altora cum le faceau. Eu am raspuns primit in conditii speciale, acum vreunan sau mai putin d ela fostul director SIS Ursu. Unii mai spun „da, dar o parte din dosare sint pe la Tiraspol, Moscova, totuna nu le poti controla si daca iei raspuns de la SIs nu e valabil”. Eu altceva nu stiu ce sa mai fac sa le inchid gura denigratorilor, desi despre autorii lor s-au vehiculat supranume sau cum se mai cheama gen Predvoditeli si altele. Eu nu am avut, nu am si nu voi ave, pina la sfiorsitul vietii mele, nimic absolut cu securitatea. Toate sint inventii si chiar in campania electorala o prietena PNL a incercat din toate proiectele de legi sa faca un proiect, l-a facut, insa aici e nevoie de specialisti, pe care noi nu-i avem. Poti face un proiect de lege simplu, de forma, ca sa trimbitezi, insa exista diferente de situatia din Romania, si pastrez toate materialele primite d ela deputatii romani pentru ca sa ma ocup cu prima ocazie.

  Iertati-ma, dar imi permiteti sa va spun ca Legea lustratiei nu face parte dintre lucrurile realizabile prin acest Parlament. Nici pe departe. Mai intrebati-i si pe altii. va imaginati ca ar vota actuala coalitie pentru aceasta? Nu cred deloc si nu stiu cum de va imaginati asta? Eu votez orice lege, pentru ca stiu demult ca nu ne vom misca inainte daca nu o vom adopta. dar, probabilm trebuie sa fie cu mult mai putin in politica din astia, ca ea sa seadopte.

  Nu cred ca in UE putem ajunge fara uniunea interstatala. Ea s-ar putea sa nu se numeasca asa, dar realizarea va fi cam asa. In caz contrar, ne vom mai balaci 18 ani fara rezultat, batind pasul pe loc. Am fost astazi la Orhei, am vorbit cu oamenii, sint oameni care isi primesc pensia din Romania, ei spun ca ar muri de foame, daca nu ar avea asta. Si citi sint din astia? Imi spun ca foarte multi, inclusiv rusi, vor cu Romania, pentru ca asta inseamna mai repede UE.

  Absolut de acord ca pentru a ajunge in UE si NATO avem nevoie de reforme si realizarea legii lustratiei. Il intrebam pe Agov, fost presedinte al comisiei parlamentare bulgare pentru relatiile externe, venind mereu la AP NATO, cum a fost la ei cu Legea lustratiei, si a spus clar, nu am fi avut nici o sansa sa fim admisi in NATO, daca nu faceam asta.

 27. Pentru unionistul

  Nu am inteles la care intrebare nu am raspuns? Daca nu mai raspund si eu la toate intrebarile – fapt pentru care ma si critica unii vizitatori ai blogului -apoi nu mai stiu cine raspunde? Daca nu esti rau intentionat ca si hasan, reprodu exact intrebarea, dar si cu speranta ca nu-mi voi pierde noptile cu raspunsuri in van.

 28. Pentru Ion

  Puteti citi postarile de pe blog de la lansare si sa-mi reproduceti daca am amintit undeva de aceasta persoana inainte de a fi numita de hasan in diferite contexte. El a reprodus o serie de nume de femei, vrednice, in opinia sa. I-am spus frumos ca eu sint de alta parere. El iarasi a amintit, i-am spus si eu din nou. Nu veti aminti – nu va voi spune. Pentru mine Ala Mindicanu este moarta politic, social si profesional, din mai multe motive, pe care le-am explicat aici, precum si din altele, pe care nu le-am expus. S-ar putea, daca nu se potoleste ea si alti adepti, sa o mai vedeti pe niste liste discutabile. Nu exclud si chiar m-as bucura sa fiu si eu moarta pentru ea, la fel, la aceleasi compartimente. dar, spre deosebire de mine, care ii dau pace si raspund doar fiind intrebata, ea mai trage sfori pe ici-pe colo, desi nu ar trebui sa piarda timpul cu mine.

 29. Doamna Vitalia

  Multumesc de raspuns. Oricum am propria parere despre Dvs, si o tin pentru mine. Dar este urit din partea Dvs sa spuneti ca cineva e mort dintr-un aspect sau altul.
  Ca si om so ca si personalitate va respect, dar atacurile pe care le aruncati nu va fac cinste.

 30. Pentru Ion

  Daca ati sti cite dezamagiri am avut de la unele persoane, ati judeca altfel. Ceea ce am spus a insemnat ca nu vreau sa stiu de unele persoane care mi-au facut rau fara ca sa merit. Atit. Nu va doresc sa patiti la fel.

 31. Si nici Vlad Pohila nu merita sa fie tinut ca un ciine la subsol si pus, ca un sclav, sa va scrie texte si disertatii.

 32. Hasan, nimeni nu poate impune pe cineva sa scrie fortat disertatii. Nu o mai faceti si pe avocatul lui Vlad Pohila , daca D-lui nu va roaga. Deschideti un nou subiect si va agatati din nou de un om cumsecade? Doriti sa mai deranjati un om , care nu cred , ca are nevoie de imaginatia dvs.bolnava in jurul numelui lui.Se stie , ca Vlad Pohila e un om modest si nu a dat „busna” peste nimeni .Nu va bagati in sufletele oamenilor , daca ei nu va roaga.Ori visezi pe la ora 01.01?

 33. Nasan,
  ai aparut din nou?
  Cred , ca nu ai gasit un blog , pe care se discuta serios , care sa tolereze pe unii ca Hasan cu tendentioasele lui „comentarii” si ai aparut din nou.Eu in locul d.V.Pavlicenco te stergeam din orice lista dupa al treilea mesaj tip „Hasan”. Nu se poate tolera prostia la infinit.D-na Pavlicenco, nu mai discutati cu atare tip . Nu ii mai lasati mesajele pe blog.

 34. Eu cred ca Doamna Pavlicenco merita tot respectul. Aratati-mi un deputat care sa discute asa interactiv cu cetatenii. Apoi sa nu uitam ca ea este deputat, pentru care merita respect.
  Si daca polemizam, o facem pe idei, conceptii, si categoric nu la adresa persoanei.

  Multumim Doamna Vitalia pentru ca ne raspundeti indiferent de intrebare

 35. Pentru Hasan

  Eu nu am cuvinte sa-mi exprim indignarea in legatura cu aberatiile scrise de dumneata. Cine v-a spus asemenea prostii? Vlad Pohila a locuit in gazda la noi 11 ani, sint prietena cu el de pe cind aveam 16 ani si avem relatii absolut normale pina acum. Ii cunosc rudele, i-am cunoscut parintii, am fost la el la bastina. El a scris despre mine referinte pozitive. Mama mea il trata si il iubea ca pe un fiu si am insistat noi – pentru ca Vlad asa si nu s-a organizat, din pacate, pina la capat – sa il ajutam sa scoata disertatia sa la capat, noi ajuntindu-l cu dactilografiatul, cu coectatul, cu gasirea oponentilor etc. si alte lucruri adiacente promovarii unei teze. Si eu, si sotul meu ii spunea – Vlad, esti destept, trebuiesa scoti teza la capat, dar nu a fost sa fie. Cum puteti sa scrieti asemene aaberatii? Chiar azi am sa-l sun pe Vlad sa-l rog sa intre pe blog sa va spuna sa nu promovati prostii. Noi pe Vlad, intr-o stare mai grava cu sanatatea, l-am luat in gazda, desi nu intentionam sa facem asta, ci sa ne amenajam demisolul unde sa lucram seara noi, fara a deranja copiii, pentru ca l-au dat afara de la lucru fara drept de a lucra in presa si cel de la KGB au prevenit si gazda unde locuia sa-l arunce in strada. A locuit la noi si am fost ca intr-o familie, am cunoscut toate persecutarile lui, nu l-am parasit niciodata, el ne cunoaste viata ca in palma, a locuit in gazda – dupa ce a fost doctorand, o perioada, la Academie – si la rudele mele, tot acolo, dupa ce am plecat de acolo, lui inca fiindu-i, pina a primit apartament. Am lucrat impreuna la ziar, am colaborat mereu si dupa ce nu am mai fost redactor-sef, am colaborat si in ultimii 7 ani, i-am oferit si posibilitatea sa munceasca cine solicita ajutor, cum puteti spune ca cineva a tinut inchis pe cineva sa-i scrie texte, disertatii? Chiar ne crezi timpiti, incapabili si prosti? Aaratam noi asa? Dumneata ai idee cine e sotul meu si cum este apreciat de toata lumea, de aici si din Romania, ca sa spui la plural „disertatii”, sa folosesti cuvinte ca ‘”sclav” etc? Adica sa spui cumva ca mi-a scris mie Vlad disertatia sau sotului meu? Daca ai curajul sa te edifici, si sa nu arunci prostii, vino si iti dau disertatiile noastre, ca sa vezi ca nu au tangenta cu temele abordate de Pohila, dar cel mai bine ar fi sa-l suni pe Vlad la 480293 si sa-i pui exact aceste intrebari. Trebuie sa spun ca eu nu mi-am facut blog pentru idioti, ci pentru oameni normali. Iar dumneata nu stii masura, e prea de tot.

 36. „Si nici Vlad Pohila nu merita sa fie tinut ca un ciine la subsol si pus, ca un sclav, sa va scrie texte si disertatii.”

  Da-a-a-a,Mai Hasane,este clar ca buna ziua ca esti platit din plin de cineva pentru a scrie aici.Cunoscind-o destul de bine pe D.Pavlicenco,nu ma vei convinge in vecii vecilor, ca Doamna este altfel decit o cunosc personal.
  Altceva este,mi-am facut concluzia necesara despre tine.Un minciunos,un sucit la minte,un rautacios,si din toate cite le-ai scris,nu-i clar cine-ti este Dumnezeul.Esti un mutant fara tara,fara credinta,fara minte.
  Nu-l cunosc cine este acest Vlad Pohila,dar daca tu il cunosti si esti mai altfel ca toti,de ce nu l-ai luat tu in grija mare,pur si simplu sa-i intinzi o maina de ajutor, atunci cind a avut nevoie?
  Stii de ce?Esti pus la cale sa improsti,nu importa cu ce,dar sa improsti.

  „Iata ca am aparut si eu. Am fost cam ocupat.”
  Ar fi bine sa-ti mai gasesti inca niste ocupatii,din simplul motiv ca emani otrava in anturajul in care ne aflam.Nu ne mai otravi, te rog, mult de tot,ca si asa viata asta este scurta,dar de-alde tine avem fiecare pe la locul sau de munca,ca cica astea nu se seamana,dar cresc singuri.

  APEL catre toti cei de pe blog:sa-l neglijam totalmente pe acest mutant!!!!

 37. Nina, esti foarte agresiva. Un liberal trebuie sa dea dovada de toleranta, de deschidere, sa stie sa poarte civilzat o discutie. Am mai spus – anumite lucruri pot sa nu placa, dar e bine sa le auzim si sa auzim si raspunsurile la aceste intrebari. Doar despre ele oricum se discuta. Bine. N-o sa mai raspundeti la intebarile mele, pe care incerc sa le pun intr-o maniera cit mai pozitiva si binevoitoare cu putinta, dar acestea sint intrebari la care dna Pavlicenco va trebui oricum sa raspunda. Fie ca in campanie, fie ca pe la intilniri, etc. Domnia sa e persoana publica. Despre toate persoane publice se spune ceva, inclusiv lucruri nu neaparat veridice. Alterori sint exagerari. Ia amintiti-va la ce tiruri erau supusi pe azi.md primii intervievati. Tipul de intrebari pe care i le pun eu stimatei doamne deputat, ca si tonalitatea, sint angelice pe linga ceea ce aveau sa le citeasca unii intervievati de acolo.

 38. Iata ce crede lumea despre Dvs., dna Pavlicenco. Joi Miscarea Europeana din Moldova a organizat o dezbatere (spala Serebrean niste bani de la Ambasada Norvegiei). Invitatul zilei a fost istoricul Mihai Cernenko, un om erudit, cu o inalta cultura de comunicare si cu o limba bine pusa la punct. A vorbit despre conflictele inghetate, dar cum sa vorbesti despre asa ceva si sa nu ajungi la Vitalia Pavlicenko. Si aici, la o intrebare nevinovata a unui participant, s-a declansat o zeama de zoi pe capul distinsei doamne deputat cum n-a visat dinsa sa apuce de la nimeni. Populism ieftin si periculos, asa a catalogat cunoscutul analist politic toate demersurile atit de laudate de doamna Pavlicenco in chiar acest blog.

 39. Hasan, la noi e o vorba: daca zece oameni iti spun ca esti beat, te duci si te culci. Nina, eu si altii au observat acelasi lucru, ca esti de o nesimtire fara margini. Nu faptul ca pui intrebari incomode deranjeaza, ci felul in care le pui, insinuind si insultind in acelasi timp. Tu nu cunosti ce e aceea bunul simt. Doamna Pavlicenco are o rabdare de fier cu tine, in locul dinsei te zburam de pe blog demult. Tu tocmai ceea ce spuneai mai sus nu faci – anume sa porti o discutie civilizata. Si inca ceva – nimeni nu e obligat sa iti raspunda, nici aici si nici in campanie. In Romania exista acest drept, iar politicianul care considera ca ai depasit masura, iti spune simplu ca refuza sa raspunda. Si nimeni nu il catalogheaza in nic un fel pentru asta. Daca cei de pe azi.md duceau lipsa de buna crestere, e obligatoriu sa fii si tu la fel? Se recomanda in genere sa copiem lucrurile bune, nu cele rele. Iar acest Cernenko – daca a spus intr-adevar ceea ce zici tu (desi consider ca iar vii cu dezinformari, mai intai ai incercat sa o intorci pe d-na deputat impotriva PL-ului, acum a venit rindul si Miscarii Europene..parca le iei pe rind, programatic), nu e Mesia. Nu tot ce spune acest om (daca a spus) e si adevarat sau conform cu realitatea. Parca chiar tu spuneai ca Serebrean te-a dezamagit..atunci oare de ce ii mai frecventezi intilnirile? De neinteles.

 40. Pentru Hasan

  Daca ai sti ce spune lumea despre acest Cernenco, nu l-ai mai numi „distins analist” sau alteva in acest gen. Toata liota asta de pretinsi analisti si beneficiari de granturi gen Cernenco sint, pur si simplu, cuprinsi de invidie pentru caracterul unei femei, pe al carui fundal ei palesc. Oare acel ce a pus intrebarea nu erai chiar dumneata? Si ce le mai ramine? Sa ponegreasca, pentru ca pt asta nu trebuie decit reavointa, pe care o au din plin, fiind tributarii regimului trecut. Eu nu am predat stiinte comuniste ca multi dintre ei, refacuti acum in analisti privind valorile democratice. Ei au facut, cu o gramada de semnaturi, un document destul de atent, totusi, eu, ca reprezentant al unui partid cu pozitie, l-am facut din toate atitudinile si viziunile noastre exprimate in declaratii publice si ceva in plus. L-am facut de una singura, prin libertatea mea de actiunie si decizie, coordonata cu ai mei colegi, ceea ce ii descumpaneste, ca sa nu spun „ii innebuneste” pe barbatii mici nu doar la suflet. Dumneata, la fel, esti cuprins de aceasta invidie si procedezi pt ca asa ii trebuie cuiva, iar formularile ca pui intrebari fruumusel sint pentru prosti, or, noi nu sintem chiar asa.

  Eu nu pun doi bani pe asemenea analisti si pe sefii lor, de oriunde le-ar veni comandamentele. Acestia nu sint oameni liberi in general, ci in limita care li se permite – de a-i denigra pe cei pe care ii indica sefii. E adevarat, ei „au fler” uneori si anticipeaza dorintele sefilor, ca asa sint slugoii, vor sa fie mai buni si mai activi chiar decit li se cere. Iata eu nu fac parte din aceasta categorie. Iar Serebrian – cu toata Miscarea lui Europeana – l-a votat pe Voronin si cu asta e spus totul. Doar ca o va mai face-o la prima cotitura, stati linistit.

 41. Eu nici n-am fost la acea intilnire pentru ca v-as fi semnalat aceasta intimplare imediat. Mi-au spus-o studentii si se pare ca ii dadeau dreptate distinsului profesor. Nu stiu daca dl Cernenco a predat comunism stiintific, eu de cind il cunosc este un istoric al gindirii politice, un pedagog iscusit si un fin analist politic. N-am auzit niciodata vreun cuvint rau despre el si iata ca vad cum va si ocupati cu defaimarea omului. Ceea ce spunea el e dreptul lui de analist si comentator. Criticile aduse erau nu la persoana Vitalia Pavlicenco, dar la actiunile si mesajele politicienei Vitalia Pavlicenco. In locul Dvs asi asculta cu atentie aceste remarci si nu asi sari imediat asupra unui om care a avut indrazneala sa atraga atentia unui auditoriu asupra faptului ca unii politicieni moldoveni calca prin strachini.

 42. Iar intrebarea, daca vreti sa stiti, a pus-o dublura dumitale – Olga Nikolenko, care, ironia soartei, a luat in alegeri pentru primar tot 2 %, exact ca si dumneata si care ca si dumneata credea ca a atins o performanta incredebila.

 43. Pentru hasan

  1. Olga Nicolenco o fi facind parte dintre femeile care sint la apelul barbatilor si promoveaza sansele egale doar atit cit permite seful. Am fost intimplator cu ea intr-o deplasare si am mai cunoscut-o. Ea, in general, isi cam schimba opinia – cind era vorba sa fuzionam cu PSL, s-a ridicat la un seminar si m-a laudat cum mie nici nu-mi place, crezind ca daca ne unim sa aiba o rezerva de relatie. Acum o fi avind alta misiune.

  2. Cit despre Cernenco si studentii sai, daca ei vor ramine informati de la Cernenco, vor fi de tineri batrini.

  3. Nici dumitale, nici altcuiva nu-i interzice nimeni sa califice precum ca un politician calca prin strachini, numai ca asta nu e adevar in ultima instanta. In cazul dumitale este o iesire rautacioasa, cu care – iata – incepem sa ne obisnuim.

  4. Nu vad unde l-am defaimat pe Cernenco, mai ales, de vreme ce el mi-a turnat zoi in cap – precum ati spus – mie. Vreti sa ma provocati, ca sa le aratati altora apoi pe blog – iata ce spune Pavlicenco. NU MA DERANJEAZA. Stie o lume cine sint, ce fac, faptul ca nu fac decit din convingere, ceea ce creeaza un fundal foarte impropice pentru lichele si ticalosi, multi oameni au incredere si piscaturile ratatilor nu ma intereseaza. Sau poate cumva Cernenco nu a fost alaturi de PSL cind marii lor deputati au votat pentru Voronin si pentru asta cei mai importanti din PFD, veniti la PSL, au plecat? Sau poate Cernenco nu lucreaza la Galben a carui pozitie civica e mult prea cunoscuta? Cine sa imi fie mie arbitru? Nicte oportunisti si conjuncturisti? Astia va plac si va impun – e foarte bine, sinteti ca si ei, pacat doar ca o tin una si buna cu aceasta calicire condamnabila a tinerilor.

 44. Eu unul aud prima data in viata si de Mihai Cernenco, si de Olga Nicolenco, si de Vlad Pohila, si de Ala Mindicanu.

  Hasane,
  de unde dezgropi toata lumea asta si de ce atita vorba despre niste lume necunoscuta publicului mare, dna Pavlicenco ?

 45. Pentru Hasan si pentru ceilalti care citesc miciunile lui Hasan

  L-am contactat azi pe Vlad Pohila si i-am citit aberatiile si minciunile groaznice scrise de Hasan, ca si raspunsul meu la astea. Chiar am facut un schimb de opinii privind presupunerea cine este acest Hasan si am avut ambii niste versiuni coincidente.

  Vlad Pohila a rugat sa le transmit tuturor vizitatorilor blogului ca este total de acord cu raspunsul meu ci ca asteapta – cine are curajul – sa il sune la 480293, ca el sa isi exprime marea indignare in legatura cu insultele la adresa mea si cu minciunile legate de relatia Pavlicenco-Pohila. El respinge categoric toate aiurelile, promite sa intre pe blog sa posteze personal o reactie la aceasta atitudine a lui Hasan, doar ca acum nu are Internet acasa, la serviciu e mai greu cu accesul, dar va incerca sa scrie personal. Sa vad curajul anonimilor de a-l suna pe Vlad si de a posta ce le-a spus Vlad Pohila.

  Si-acum sa mai credeti minciunilor hasanilor ratati, macinati de tot felul de frustrari?

 46. Pentru Jiri

  Vlad Pohila trebuie scos CATEGORIC din aceasta serie, adica de linga ceilalti trei. Este un om extraordinar, un ziarist si publicist, om de stiinta, lingvist, modest si destept, alaturi de care e greu sa pui pe cineva.

 47. Pentru Hasan
  Hooooo,Hasan!
  Despre zoile turnate in capul oricarei persoane publice : In toata lumea sunt ” birfiti ” oamenii cunoscuti , care au atins un statut social anumit. In lumea artistilor de la noi sunt „birfiti” cei mai buni.Si in alte tari tot asa este. In lumea politicienilor tot asa este.Ca doar nu pot eu sa particip in „birfele” , unde se pune in discutie un deputat comunist , care nu deschide gura , nu stiu de unde s-a luat acolo, de unde a venit si ce urme a lasat. Pentru ca sunt niste anonomi imbracati intimplator in mantia persoanei publice. D-na Pavlicenco nu este persoana anonima si ati „puricat-o” intr-un mod josnic si nedemn pentru o persoana educata ca dvs, cum credeti ca sunteti , DAR NU SUNTETI!

  Mai apoi lumea , care a turnat Zoi in cap, la discutia care ati spus, nu este toata lumea. Eu , din intimplare , nimeresc uneori la unele discutii , unde oameni, pe care nu ii cunosc / ca doar nu poti cunoaste toata lumea, onorind o invitatie la un chef nu trebuie sa intrebi cine v-a mai fi acolo, sa onorezi on om cu prezenta sau nu, in functie de oaspetii, care se asteapta , ca ii cunosti sau nu ii cunosti… Nu toate rudele, vecinii, colegii sunt la fel / pun in discutie persoane, pe care eu le cunosc de ani buni de zile.Imi fac cruce de ce aud si ma rog la dumnezeu sa-i erte , ca nu stiu ce vorbesc.

  Hasane, sa te rogi personal la dumnezeu sa te ierte pentru ce faci cu buna stiinta. Esti un mizerabil. S-ar putea sa te cunosc si eu si altii „pe viu” /Moldova este o tara mica/ si sa te cunosc ca si om de buna credinta, daca te consideri. Dar sigur ca nu mai doresc sa te cunosc. Problema nu consta in probabila concurenta in cadrul unor partide politice, /in cazu de fata liberale/. Problema este ca d-ta lupti murdar contra persoanelor, care mai pot si vor sa faca ceva. Ii pui pe unii sus, pe altii jos, pe unii ii lauzi, pe altii ii ponegresti/ sa nu mai vomit o data, doamne fereste/. In acelasi timp toata lumea noastra intelege ca nimeni nu este perfect, toti poate vor sa faca numai i lucruri bune, dar nu tot le reuseste chiar asa cum doresc. Important este, ca doresc. Numeste-mi o personalitate din Republica Moldova, pe care o respecti deosebit si in 5 minute vei afla pareri diverse, ca te va lua dracul de mirare. Asta aspepti? Sa-i numesti pe toti pe rind/ca deja pe multi ai dovedit sa-i numesti/, ca sa se scrie rau despre toti numitii de d-ta? Mare diversionist, pacatos tip esti in fata neamului. Sa te duca dracul de unde ai aparut. Ca altceva nu meriti.

  D-na Pavlicenco! Abtineti-va de la comentarii in jurul persoanelor numite de vizitatorii blogului. Pentru ca in discutii se pun persoane care, „oricum nu ai invirti-o”, sunt altele decit cei care ne guverneaza, ducindu-ne neamul la pierzanie /ca daca vorbim de tara, eu personal, demult, de la declararea Independentii de URSS mi-as fi dorit sa nu mai existe aceasta palma de pamint, numita tara, mi-as fi dorit unirea poporului Roman si a ambelor maluri de Prut, cu toate destinele si istoria lui/.

  Daca se poate sa ne limitam la discutia in jurul ideilor si sa nu facem batalii, tocmai asteptate de sus numitii. In viitor /in fapt si in prezent/ va fi necesara colaborarea cu toti cei care doresc cu adevarat schimbarile radicale pentru poporul nostru. Nu fa fi usor de intors fila ponegririlor reciproce.

  Hasan, termina prostia, daca poti sa intelegi si esti asa cum te dai, destept si nu dusman al poporului. Schimba-ti „porecla”, care deja miroase rau si schimba-ti felul de abordare a temelor, puse in discutie pe blog. Numai aceasta ar putea sa-ti ajute sa nu provoci voma. Nu mai permite rautatii din tine, nemultumirii tale personala de persoane concrete sa te conduca. Nu toti oamenii sunt de acord cu tine. Pentru tine unul este „bun de batut”, dar pentru mine poate este bun de lauda. Inceteaza sa faci rau cu buna credinta. Raul, de care nu te poti debarasa, te va duce la perzanie. Vei vedea ca te va cuceri in totalitate si prima reactie vei simti-o din jurul celor apropiati. Te vei schimba din rau in mai rau. Poate vei fi in stare sa simti acest lucru si vei dori ispasire, dar raul te va pune la pamint. Mai ai sanse. Din momentul in care ai reactionat la expresia mea, urmare a comportamentului tau in discutiile pe acest blog, ma face sa cred ca mai ai ceva sanatos in tine.
  O zi buna in continuare si sa ne ajute Dumnezeu sa nu cadem prada Satanei.

 48. pentru Hasan
  „Inceteaza sa faci rau cu buna credinta ” sa fie citit: „Inceteaza sa faci rau cu buna stiinta”.

 49. Pentru Hasan
  Regret , dar a intrat numai o mica parte din textul scris de mine.Voi incerca mai tirziu sa il reproduc.

 50. D-na Pavlicenco, eu stiu modesti modestia D-lui Vlad Pohila si nu ma mir , ca nu are Internet acasa.
  Dar nici sa-l incomodez cu ceva nu doresc.
  Daca Vlad Pohila nu refuza oferta mea , eu doresc sa asigur intretinerea financiara pe un termen de 3 ani calendaristici abonamentul Internet.Dar nu pot sa apelez la telefonul d-lui.D-lui nu ma cunoaste personal si nu stiu ce reactie v-a avea la oferta mea.Regret mult , ca atare personalitate nu are toate mijloacele moderne de comunicare.Ori poate , daca e o situatie tehnica de moment , imi cer mii de scuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *