PNL indeamna la solidarizarea fortelor democratice pentru declansarea unei greve generale

Declaratie privind protestele cadrelor didactice din R.Moldova

 

PNL declara ca demararea, pe 1 septembrie curent, a protestelor cadrelor didactice care cer Guvernului majorarea salariilor, acestea reprezentind doar 60-70% din salariul mediu pe economie, este pe deplin justificata. Actuala guvernare comunista poarta toata responsabilitatea politica pentru incapacitatea de a implementa un model de eficientizare a cheltuielilor pentru educatie, ce ar rationaliza costurile operationale in domeniu si ar permite cresterea salariilor profesorilor. Saracia deprimanta a invatatorilor perimeaza standardele de calitate educationale, descurajeaza completarea personalului profesoral, ii condamna pe tineri la starea de semidocti si ii face necompetitivi pe plan international.

 

Recent, oficialii comunisti, intr-o maniera speculativa, i-au indemnat pe profesori sa constientizeze valoarea pagubelor provocate de inundatii si sa renunte la actiunile de protest. Concomitent, ei au dat asigurari evazive ca negocierile privind majorarea salariilor pentru pedagogi vor fi reluate dupa estimarea pagubelor totale ale calamitatii din aceasta vara. Cu acest prilej, PNL atrage atentia opiniei publice asupra faptului ca insasi guvernarea comunista este o calamitate politica pentru R.Moldova, care a adus si continua sa aduca prejudicii imense societatii noastre. Aceasta guvernare nu e in stare sa garanteze, prin politicile sale economice falimentare, un nivel de trai decent nici pedagogilor, nici majoritatii altor categorii sociale. In aceste conditii, PNL se solidarizeaza integral cu protestele cadrelor didactice, considera necesara continuarea lor, inclusiv cu declansarea grevei generale in invatamвnt, si face apel catre toti membrii sai sa sprijine activ actiunile invatatorilor. 

 

Deputatii PNL vor initia, in deschiderea sesiunii parlamentare, dezbateri in Parlament pe marginea problemei majorarii salariilor cadrelor didactice. Insa experienta anilor precedenti demonstreaza ca majoritatea comunista in Parlament ramine surda la apelurile Opozitiei. PNL avertizeaza despre necesitatea luptei pentru drepturile sociale prin toate metodele legale. PNL cheama la solidarizarea tuturor fortelor democratice pentru organizarea si declansarea grevei generale a tuturor salariatilor cu scopul aplicarii unui vot de blam masiv comunistilor in preajma alegerilor parlamentare.

 

Chisinau,

2 septembrie 2008

 

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Doamnă Pavlicenco, câţi oameni puteţi dumneavostră scoate în stradă dacă ar fi cazul să se facă nişte acţiuni de amploare? Cei 150 din echipa naţională? Dar nu cred ca vin nici ăia toţi!

 2. Ma bucur ca PNL se apropie de „necazurile” celor din invatamant. Poate exemplul lor va fi urmat si de alte partide. In cele de la conducerea tarii nu avem nici o speranta.

 3. Pentru Sawyer

  Eu cred ca oamenii trebuie sa vina din cauza problemelor, nu „scosi” in strada de cei care se angajeaza a le plati cu ziua. Este o stare de spirit ce ar trebui sa se incinga. „A scoate” inseamna a profita de moment, a baga bani in plata drumului, a avea alte cheltuieli, a trage foloase politice. O asemenea scoatere in strada aveti in vedere? Or, noi nu despre asta vorbim.

  Noi avem in vedere iesirea profesorilor nemultumiti de situatia lor generala, pentru asta toti fac niste sacrificii contind pe efectul grevei generale.

  In general, eu am convingerea ca nemultumirea va spori si greva profesorilor poate deveni o actiune de protest general. Dar, nu e vorba de competitie intre partide, ci de o cooperare.

  Noi am avut participanti PNL in Scuarul Operei Nationale de Ziua Europei, pe 9 mai, cred ca va iesi lumea masiv in strada – de unde are si de unde nu are cu ce veni – si daca va apare pericolul transnistrizarii Moldovei.

 4. D-na Pavlicenco!
  Intentia e buna si salutabila, insa…………
  Nu vi se pare ca poporul nu prea are incredere in alesii lui din partidele noastre si se apuca sa-si rezolve problemele singuri, iar partidele (mai ales cele din opozitie) ca niste maidanezi incearca sa se alipze la problemele oamenilor? Oare nu era cazul ca aceste greve sa fie organizate de partide si nu de oavenii ce le-a ajuns cutitul la ghit.
  Aceste paritde nu organizeaza masele in apararea drepturilor sale ci numai se alipesc.
  Detinatorii de patente singuri, fara voi si-au rezolvat problema, astea cu carnea tot pe calea asta au pornit, dascalii nici nu si-au amintit de fruntasii nostri din partide.
  Cum credeti, nu bate la ochi?
  Reiese, ca sau poporul s-a mai desteptat putin si nu mai crede in forta conducatoare de mase a partidelor, sau ca partidele (mai precis condecatorii) intr-atita sau ingrosat la falca ca nu mai simt pulsul societatii.
  Nu stiu de ce, dar am senzatia ca degraba poporul v-a incepe a-i suiera pe acesti conducatori de partide.

 5. Si de aceasta data PNL-ul da dovada de imaturitate politica incercand sa atraga capital politic de pe urma unei alte probleme sociale privind salariile profesorilor ! …sa privim cum au pierdut si de aceasta data in fata partidului de guvernamant pe care il critica din simplul motiv al invidiei pe ‘succesele altuia’ dand davada de incapacitatea de a guverna o criza social-economica in varianta aflarii la putere !

  din declaratie : …….”Recent, oficialii comunişti, într-o manieră speculativă, i-au îndemnat pe profesori să conştientizeze valoarea pagubelor provocate de inundaţii şi să renunţe la acţiunile de protest. Concomitent, ei au dat asigurări evazive că negocierile privind majorarea salariilor pentru pedagogi vor fi reluate după estimarea pagubelor totale ale calamităţii din această vară”, se mai spune în declaraţia sus-menţionată.”

  EVIDENT !!! Cum altfel PCRM-ul nu ar constiientiza incercarile unor partide oportuniste de a profita de pe urma guvernarii si administrarii situatiei de criza provocate de recentele inundatii, daca nu ar exista atata tam-tam si scandaluri cu iesitul in strada, declaratii falite si fataliste precum cele in cauza ! Profesorii vor trebui sa stie ca nu numai ‘intelepciunea si rabdarea lor’ (si in primul rand al lor) este nevoie in aceste momente de criza dar se vor dovedi insensibili la necazurile unor napastuiti de soarta ! In urma acestor ‘miscari de trupe’, PCRM-ul va cadea de acord cu sindicatele la un anume compromis in negocieri, in urma carora ‘speculantii amatori si oportunisti-nevoie-mare” vor ramane cu buza umflata afland ca le-au facut campanie gratis partidului de guvernamant prin galagia si mai ales memoria majorarii salariilor profesorilor ce vor cantari considerabil la viitoarele alegeri care vor avea loc cat de curand !

  parerea mea e ca ati pierdut !

 6. Mda… Iarasi doamna Pavlicenco viseaza bani si deraiaza de la comentariul meu. Eu am intrebat clar, cati oameni s-ar solidariza cu PNL-ul si ar iesi in strada? Posibilul electorat! Dar Vitalina Pavlicenco, ca intotdeauna….

 7. pentru Sawyer

  Mda.. Iarasi Sawyer cauta nod in papura incercind s-o scoata din sarite pe Pavlicenco cu prostiile sale PLDMiste. Oare nu vede Sawyer bine litera textului declaratiei care indeamna fortele democratice la solidarizare pentru declansarea grevei generale? Ce are asta cu capacitatea axclusivista a PNL de a mobiliza oamenii? Te developezi Sawyer ca un mascarici pe Forum.

 8. Veber, abtine-te te rog de la comentariile la adresa mea. Eu nu am nicio treaba cu PLDM-ul. Si este pentru prima data cand comenteze pe acest blog. Fii mai atent te rog!

 9. Sawyer, PNL-ul are o obsesie vizavi de PLDM. Nu ştiu de ce văd peste tot acest partid, cred că deja au o obsesie pentru el. Văd că mai nou, PLDM-ul nu reprezină un pericol doar pentru comunişti ci şi pentru aşa zisa opoziţie. Altfel nu-mi pot explica toate atacurile PNL-iştilor la adresa Partidului Liberal Democrat din Moldova

 10. Pentru 111

  Dragul meu,

  Cred ca nu exista nici o indoiala ca asemenea intentie nu poate fi decit salutara (sa stii ca nu e corect salutabila).

  Daca poporul nu prea are incredere in alesii lui din partidelor, sa ii aleaga pe altii. Dar singuri nu vor reusi decit sa porneasca o revolta.

  Nu am incercat sa ne alipim. Si fac dovada. Daca ne alipeam, mergeam sa vorbim cu ei in strada sa ne „demonstram solidaritatea”, insa noi am facut o declaratie ca pozitie, sa se stie ce credem noi. Nu cred ca sint motive sa spui despre PNL ca se lipeste sa ia dividende.

  Era cazul, desigur, ca aceste greve sa fie organizate de partide. Insa oamenii fug d epartide si spun ca nu vor politica, pentru ca se tem si mai tare de persecutii. Cind ei vor ajunge ca nu mai pot si au nevoie de sprijin politic, vor accepta sa ii organizam. deocamdata cred ca inca nu s-a copt starea lor de disponibilitate. Dar s-ar putea sa ma si insel.

  Detinatorii de patente m-au invitat la proteste si am fost alaturi.

  Bate la ochi ce spuneti, dar asta e societatea si clasa noastra politica. Insa dezamagirea poporului in forta conducatoare de mase a partidelor nu e buna, totuna partidele fac puterea, conteaza care partide si informarea oamenilor, care la noi azi nu exista si, din aceasta cauza, oamenii sint dezamagiti de Putere, desi nu prea constientizeaza, decit de toate partidele.

  Daca poporul degraba va incepe a-i suiera pe acesti conducatori de partide va fi foarte bine.

 11. Pentru Marele Ochi

  Am explicat in postarea pentru 111 de ce PNL NU a incercat sa atraga capital politic de pe urma unei probleme sociale.

  In general, imi pare rau sa spun, dar nu am avut capacitatea sa inteleg intreg mesajul. Mi s-a parut prea alambicat si neclar. Imi cer scuze daca aici gresesc. Am cautat sa raspund la ceva concret si nu am reusit.

  Pot spune doar ca oricite jocuri populiste ar face Puterea cu profesorii, totuna salariile lor sint mizerabile si ei vor fi nemultumiti. Pentru ca in 10 ani de guvernare comunista trebuia extins sectorul privat, sprijinita aparitia clasei mijlocii, dupa care cei din sectorul de stat puteau avea alte salarii. Aceste lucruri abia urmeaza sa aiba loc in Moldova.

 12. Pentru Sawyer si Alexandru

  Mi se pare ca faceti parte din cei care au intrat cu mesaje pe blog mai tirziu. Daca era sa participati de la lansarea blogului, asistati la schimbul de postari despre situatia politica din R.Moldova. Acolo s-a vorbit de partide.

  Eu ma straduiesc, in general, sa raspund oricarui mesaj. Dar am inteles, din pacate, in ultimele zile, si ca nu se merita sa fac acest lucru. Eu am spus si repet – sintem in situatii defavorizate – jocul este ca voi ma stiti, iar eu pe voi – nu. Asta impune un comportament decent si civilizat din partea voastra. Daca nu-l demonstrati, indiferent de ce intrebati, inseamna ca vreti sa coboriti stacheta discutiilor, ceea ce eu nu-mi propun. Este un blog de discutii, schimb de opinii, sugestii, recomandari, critici, dar in limita bunului simt. Daca am sa vad ca unii fac abuz de anonimat, voi considera ca nu treceti testul de dialog civilizat. Trebuie sa va spun ca de cind am lansat blogul am sters, in total, 5 mesaje, dintre care 4 in prima zi. Imi puteti obiecta si mie, in aceeasi masura, cind considerati ca eu nu am dat dovada de bun simt.

  PLDM poate prezenta pericol astazi pentru Opoziţie in ideea ca nu se stie ce comportament va adopta miine. Apoi, PLDM a inceput sa activeze recent, de mai putin de un an. Noi, national-liberalii, avem un nomenclator de initiative si realizari de mai multi ani, adica am probat ca mergem neabatut pe un drum. Pericolul posibil din partea PLDM este ca e catalogat si ca un cal troian – nu se stie daca nu va proceda ca Filat pe 4 aprilie. Adica vor urma niste teste in viitorul Parlament care vor confirma/justifica sau infirma banuielile in privinta viitorului comportament si disponibilitate a PLDM pentru coalitii liberale/democratice sau monstruoase, in viitoarea legislatura. Este o obsesie fireasca in privinta PLDM, inclusiv din partea PNL.

  va demNu . Altfel nu-mi pot explica toate atacurile PNL-iştilor la adresa Partidului Liberal Democrat din Moldova

 13. Doamna Pavlicenco, credeti-ma pe cuvant ca tot ce-mi doresc e ca din 2009 situatia sa se schimbe, daca veti fi si dumneavostra printre politicienii care vor contribui la asta, m-as bucura mult. Dar proiectul politic in care sunteti angrenata acum, nu prea are sanse de reusita. Va rog sa ma credeti. Nu am nimic impotriva dvs, daca am fost cateodata mai acid…asta e, se mai intampla.

 14. Pentru ALEXANDRU

  Eu cred , ca pldm este posibil sa treaca pragul, dar pun pariu , ca Pldm nu are echipa care sa stie cum sa faca viata mai buna ,in scimb are o sumedenie de Oci Mari , mini lungi si burdufuri satioase , care vad intrarea in Parlament ca o sursa de lovitura imediata in urma careia v-a ploa cu bani drept in buzunarul lor.
  Cine poate sa-mi numeasca personalitati , inafara de Filat si A.Tanase , care au totusi experienta.Mai sunt si altii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *